| |     latinica | english  
Насловна
Свечано обележен Дан државности Републике Србије у Бањалуци

Генерални конзулат Бања Лука обележио je Сретење - Дан државности Републике Србије у свечаном салону ресторана „Стара ада“, 13. фебруара 2018. године.

Обележавању је присуствовало око 300 званица, међу којима су били председник Р. Српске (РС), Милорад Додик и потпредседник Јосип Јерковић, председник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић и потпредседник Ненад Стевандић, посланици у Народној скупштини РС, министри у Влади РС, српски представници у парламенту БиХ, председници водећих опозиционих партија у РС Драган Чавић (председник Народног демократског покрета) и Борислав Бореновић (председник Партије демократског прогреса), председник Академије наука и уметности РС, проф.др Рајко Кузмановић, декани и већи број професора Универзитета Бања Лука, представници Српске православне цркве, директори најзначајнијих јавних установа, електро привредих и других предузећа, Комерцијалне банке а.д. Бања Лука, НЛБ банке а.д. Бања Лука, Нове банке, главни и одговорни уредници медија, начелници и представници општина из РС, генерали Оружаних снага БиХ, редитељи, глумци, представници дипломатског кора акредитовани у БиХ, као и бројни гости из Бањалуке и читаве РС.

На почетку свечаности отпевана је химна Републике Србије „Боже правде“, након чега се генерални конзул Владимир Николић обратио присутним гостима подсетивши их на опште прихваћену оцену да односи Републике Србије и Републике Српске никада нису били бољи. С тим у вези, навео је да је Генерални конзулат Бања Лука дао значајан допринос таквој оцени и укупном унапређењу сарадње у свим областима. Посебно је нагласио да присуство опозиционих лидера говори у прилог томе да ова ДКП, својим укупним радом и односом према Републици Српској, између осталог, доприноси  и укупном смиривању политичких несугласица и охрабривању међусобне комуникације.
Николић је, на крају обраћања, рекао да му је посебно задовољство што има прилику да буде домаћин оваквог пријема и свечаности којом се обележава наш најзначајнији државни празник, пожелевши свима онима који су држављани Србије да срећно прославе предстојећи празник, поруком: „Живела Република Србија и живела Република Српска“.

Обраћајући се представницима медија, председник РС Милорад Додик изјавио је да је Србија најважнија земља у региону. Такође, поводом обележавања Сретења - Дана државности Републике Србије, рекао је: „То је наша матица и наравно да је то и наш празник који и ми прослављамо као свој датум“.

Председник Народне скупштине РС поручио је: „Српски народ је јединствен и заједно обележавамо овај празник. Мени је посебно задовољство што је генерални конзул Владимир Николић организовао, овде у Бањалуци, пријем за све наше политичаре, посланике, привреднике, за све оне који желе да Република Српска и Србија што тешње и што боље сарађују“. 

Након обраћања генералног конзула, модератор је госте укратко упознао са резултатима конкурса који већ традиционално, сваке године, организује Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци.

Свечаност је настављена уз коктел и упечатљив наступ тамбурашког оркестра Радничког културно уметничког друштва „Пелагић“ из Бање Луке.

Свечано обележавање Дана државности Републике Србије у Бањалуци добило је веома запажено место у медијским извештајима, уз изразито позитивне реакције и похвале.

Таквим извештајима и позитивним коментарима допринело је и гостовање генералног конзула Владимира Николића у емисији Алтернативне телевизије „5 до 7“ (гостовао је 13. фебруара 2018. године, непосредно пре почетка свечаног пријема), као и у Јутарњем програму Радио телевизије Републике Српске, где је Николић био гост од 08.30 до 08.45 дана 14. фебруара 2018. године.

Гостовање генералног конзула Владимира Николића, на РТРС, можете погледати на

http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=289297

 Генерални конзул Владимир Николић уручио награде ученицима за најбоље литерарне радове поводом обележавања Сретења – Дана државности Србије

Генерални конзулат Републике Србије Бања Лука, поводом обележавања Сретења – Дана државности традиционално је и ове године расписао литерарни конкурс за избор најбољег рада на тему „О мојим пријатељима у Србији“. На конкурсу је учешће узео велики број ученика из 92 средње школе Републике Српске, Босне и Херцеговине, тако да је независна комисија имала тежак задатак да одабере најбоље радове.

Прву награду од 1.000 КМ, коју додељује Комерцијална банка а.д. Бања Лука, освојила је Николина Нинковић, ученица Гимназије „Јован Дучић“ у Требињу, а другу и трећу награду, од по 500,00 КМ добили су Аднан Селимовић из ЈУ Гимназија Прњавор и  Никола Петровић из ЈУ Гимназија Бања Лука.


 

Николини Нинковић награду су уручили генерални конзул Владимир Николић и директор филијале Комерцијалне банке а.д. Требиње господин Жељко Шупић, 09.02.2018. године у Требињу.

Другу и трећу награду поделили су Аднан Селимовић ученик ЈУ Гимназија Прњавор и Никола Петровић, ученик Гимназије Бања Лука. Њима су награде уручили генерални конзул Владимир Николић и представник Комерцијалне банке а.д. Бања Лука, господин Дејан Станковић, 12. фебруара 2018. године у просторијама Генералног конзулата.

Додели награда присуствовали су министар просвете и културе Републике Српске Дане Малешевић, директор Републичког педагошког завода Републике Српске Предраг Дамјановић, као и директори гимназија из Бање Луке и Прњавора са сарадницима. Припреме за отварање Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Бања Лука са седиштем у Требињу

Генерални конзулат Републике Србије Бања Лука, током 2017. године, покренуо је званичну процедуру за отварање Конзуларне канцеларије Генералног конзулата у Требињу. Поштујући одредбе Споразума о специјалним и паралелним везама између Републике Србије и Републике Српске, као и потребу да се грађанима Требиња и херцеговачких општина Љубиње, Берковићи, Гацко, Билећа, Источни Мостар и Невесиње додатно приближи и олакша пружање конзуларних услуга, генерални конзул Владимир Николић је са градоначелником Требиња, господином Луком Петровићем, усагласио активности које је потребно реализовати, почев од добијања сагласности, избора простора па до свечаног отварања и почетка рада Конзуларне канцеларије.

На састанку који је одржан 09. фебруара 2018. године у Требињу и коме су присуствовали помоћник министра спољних послова Републике Србије за конзуларне и правне послове, амбасадор Аца Јовановић, генерални конзула Владимир Николић, конзул Радослав Илић и градоначеник Требиња Лука Петровић са сарадницима, договорено је да Град Требиње доделио просторије у центру града у којима ће, почетком априла 2018. године, бити отворена Конзуларна канцеларија. Она ће се налазити у улици Његошева број 4, односно у објекту који је познат као „Кућа Ћеловића“.

 


 

Грађанима седам херцеговачких општина биће на располагању сваким радним даном, а захваљујући њеним услугама знатно ће бити смањене гужве приликом подношења захтева за пријем у држављанство, за издавање биометријских путних исправа, као и за пружање великог броја конзуларних услуга.

Обраћајући се новинарима, градоначелник Требиња рекао је да Град Требиње сматра да је неопходно успоставити квалитније везе са Београдом са којим је Херцеговина вековима повезана и захвалио се председнику Републике Србије Александру Вучићу као и Влади Србије, што су увидели значај формирања конзуларног представништва у овом делу Херцеговине.

Помоћник министра спољних послова Републике Србије, амбасадор Аца Јовановић је захвалио градоначелнику Петровићу и требињској Градској управи на разумевању и доброј вољи коју су показали у вези доделе просторије за Конзуларну канцеларију. Истовремено је истакао да ће у њој грађани Херцеговине моћи да поднесу захтеве за пријем у држављанство Србије, а након тога и за израду пасоша, јер ће Конзуларна канцеларија бити снабдевена најсавременијом биометријском опремом.
 

Након састанка у Градској управи, генерални конзул Владимир Николић посетио је Гимназију „Јован Дучић“ у Требињу, где је уручио чек од 1.000 КМ ученици Николини Нинковић, добитници прве награде на традиционалчном литерарном конкурсу који је се организује у част Сретења – Дана државности Републике Србије. Тема овогодишњег конкурса била је „О мојим пријатељима у Србији“, а финансијска средства за награде обезбедила је Комерцијална банка а.д. Бања Лука. С тим у вези, вредносни поклон чек Николини су заједно уручили генерални конзул Владимир Николић и директор филијале Комерцијалне банке а.д. Бања Лука у Требињу, господин Жељко Шупић.Амбасадор Републике Србије у БиХ Станимир Вукићевић посетио високе званичника Републике Српске

Поводом скорог завршетка четворогодишњег мандата, амбасадор Републике Србије у Босни и Херцеговини Станимир Вукићевић посетио је високе званичнике Републике Српске, 07. фебруара 2018. године, у Бањалуци.

На састанку са председником Републике Српске, Милорадом Додиком, заједнички је констатовано да је сарадња Српске и Србије на изузетном нивоу и да је конкретизована путем више заједничких капиталних пројеката. Они су, такође, разменили мишљења о актуелним политичким и економским питањима у Републици Српској и Босни и Херцеговини.

Додик је Вукићевићу захвалио на личном доприносу који је дао да односи Републике Србије и Републике Српске буду најбољи до сада и пожелео му пуно успеха на личном и професионалном плану.

Након састанка са председником Републике Српске, амбасадор Вукићевић се сусрео са председником Народне скупштине Републике Српске Недељком Чубриловићем.


Чубриловић и Вукићевић су разменили мишљења о актуелној политичкој ситуацији у Р. Српској, БиХ, као и региону, констатујући да је неопходно наставити са јачањем регионалне сарадње на путу европских интеграција. Истовремено су истакли значај унапређења сарадње између Републике Српске и Србије, у складу са Споразумом о специјалним и паралелним везама, поштујући међународне стандарде.

Председник Народне скупштине Недељко Чубриловић захвалио се амбасадору Станимиру Вукићевићу на веома коректној сарадњи и пожелео му успешан наставак дипломатске каријере.

Поменутим састанцима, током опроштајне посете амбасадора Станимира Вукићевића, присуствовао је и генерални конзул Републике Србије у Републици Српској, Босни и Херцеговини, Владимир Николић.ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СРЕТЕЊА - ДАНА ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци, свечано ће обележити Сретење, Дан државности Републике Србије, 13. фебруара 2018. године.

Државни празник Србије, који се празнује 15. и 16. фебруара, установљен је у спомен на дан када је на збору у Орашцу 1804. године дигнут Први српски устанак и дан када је у Крагујевцу 1835. године издат и заклетвом потврђен први Устав Књажевства Србије – Сретењски устав.

Овај датум је најбитнији у политичком, културном и историјском календару Србије.

 

Генерални конзул Републике Србије у Републици Српској, Босни и Херцеговини, Владимир Николић, тим поводом ће организовати пријем у Свечаном салону ресторана „Стара ада“, улица Вељка Млађеновића б.б. Бања Лука, са почетком у 18.30 часова.

Очекује се да ће пријему присуствовати највиши званичници Републике Српске,црквени великодостојници, чланови дипломатског кора, представници образовних, спортских и институција културе, као и већи број грађана Републике Српске, Босне и Херцеговине.

ДАН ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Поводом обележавања  Сретења - Дана државности Републике Србије, Генерални конзулат Републике Србије неће радити  15. и 16. фебруара 2018. године.
 Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Гватемале о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша

Обавештавамо да је Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Гватемале о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, ступио на снагу 17. јануара 2018. године.Генерални конзул Владимир Николић подржао добротворну акцију за помоћ народним кухињама на КиМ

Доборотворно вече, поводом акције „Кад би хљеба било више“, одржано је у Бања Луци 23.01.2018. године, с циљем прикупљања помоћи за народне кухиње у јужној српској покрајини.


 

Организатор акције било је Србско сабрање „Баштионик“ из Бањалуке. Тим поводом је председник ове организације Предраг Адамовић рекао je да се концертом, на којем је наступала младост, жели послати слика обновљеног Косова. Он је навео да је акција покренута уз помоћ компаније „М:тел“, уз отварање хуманитарног броја 1412, чијим позивањем заинтересовани до краја јануара 2018. године могу донирати једну КМ.
Светлана Стевић, која води народне кухиње у оквиру Епархије рашко-призренске, рекла је да постоји шест народних кухиња на Косову и Метохији, као и да је прва таква кухиња отворена 2001. године и, нажалост, све је већи број људи који долазе да потраже парче хлеба и кувану храну. Она је истакла значај ове акције која се организује у Републици Српској да би се помогао останак и опстанак Срба на Косову и Метохији.


Осим позивања хуманитарног броја 1412, грађани акцију могу помоћи и уплатом средстава на жиро-рачун Србског сабрања „Баштионик“ Бањалука 567 2412 7000 32208, са сврхом уплате: помоћ Србима на Косову и Метохији, те новчаном уплатом у седишту „Баштионика“ у Јеврејској улици у Бањалуци.

Добротворној вечери присуствовали су свештенеци епархија рашко-призренске и бањалучке, министар просвете и културе Републике Српске Дане Малешевић, директор Педагошког завода Републике Српске Предраг Дамјановић, генерални козул Републике Србије у Републици Српској, Босни и Херцеговини, Владимир Николић, представници јавног и културог живота, као и многобројни грађани Бање Луке који су непосредно подржали ову хуманитарни акцију.Генерални конзул В. Николић присуствовао помену Оливеру Иванoвићу

У Храму Христа Спаситеља у Бањалуци, 17. јануара 2018. године, одржан је помен убијеном лидеру Грађанске иницијативе „Слобода, демократија, правда“, Оливеру Ивановићу. Помен је служило свештенство Епархије бањалучке СПЦ.


Помен је одржан у организација Одбора за помоћ Србима на КиМ. Истом су присуствовали чланови Одбора, директор Републичког секретаријата за вере Драган Давидовић, представници медија и поштоваоци лика и дела убијеног Ивановића.

Председник Одбора за помоћ Србима на КиМ Милорад Арлов је, уочи помена, новинарима рекао да је Ивановић био велики човек, паметан, образован и најснажнија српска личност у последњих 20 година на Космету. Зато смо, казао је, одлучили да му дамо помен овде у Бањалуци. Говорећи о свом последњем сусрету са Оливером, током прошле недеље, Арлов је рекао да су тада разговарали о политици и о животу, те да је Ивановић био визионар, и принципијелан демократа, као и да је веома волео Р. Српску.

Испред Генералног конзулата Р. Србије Бања Лука, помену је присуствовао генерални конзул Владимир Николић. Обраћајући се медијима, Николић је рекао да је Ивановић био један од цивилизованих, паметних и племенитих људи, те да тако добри људи обично претпре неко страдање. У датој изјави, посебно је поручио: „Нажалост, Оливер је изгубио живот и изражавам саучешће породици убијеног и свима који су га поштовали“.

 Свечано обележен Дан Републике Српске – 09. јануар

Централна свечаност, поводом обележавања Дана Републике Српске, одржана је 09. јануара 2018. године у Бања Луци.

Тим поводом, патријарх српски Иринеј служио је Свету арихерејску литургију у Саборном храму Христа Спаситеља, након чега су додељена одликовања и организовани: Свечани дефиле на Тргу Крајина; Свечана академија у спортској дворани „Борик“; Свечани пријем у згради Владе Републике Српске и концерт домаћих и гостујућих музичара у центру Бања Луке. Манифестацији су присуствовали високи званичници Републике Србије и Војске Србије, Републике Српске (РС), представници РС у институцијама БиХ, као и бројне званице из региона.

Председник РС Милорад Додик, поводом прославе Дана Р. Српске, доделио је одликовање бившем председнику Републике Србије Томиславу Николићу. Он је одликован Орденом РС на ленти за нарочите заслуге у развијању и учвршћивању сарадње и политичких односа између Србије, Републике Српске и других држава и за изузетан допринос од ширег значаја у афирмацији у послератном развоју РС.

Захваљујући се на додељеном одликовању, бивши председник Србије Томислав Николић рекао је: „Ако је ваша самосталност пут да се Српска и Србија приближе и уједине једна с другом, онда вам од срца желим да се то и догоди. Биће још сто препрека, али с тог пута не сме да се скрене, воља народа је јасна.”

На свечаном дефилеу, који је након тога организован, учешће је узело око 2000 учесника. Међу њима су били ешелони елитних јединица полиције, припадници цивилне заштите, борачких удружења, представници националних мањина, ветерани, спортска удружења, студенти са тробојком РС, ватрогасци, поштари, чланови дечијег хора и бројних удружења.

Након дефилеа, учесницима, присутним гостима и грађанима се обратио председник РС Милорад Додик, рекавши да се српски народ увек борио за слободу, коју је несебично делио са другима. Додик је посебно истакао да је у питању прослава дана када је српски народ на овим просторима остварио историјску тежњу за слободом, рекавши: „Створили смо републику која је одраз српског народа. Наш народ се увек борио за државу, а тамо где је српски народ, ту је и његова држава.“ Истовремено је изјавио да је окупљање поводом овог празника „у част велике идеје да Срби с ове стране Дрине имају своју државу и у част Републике Српске“. С тим у вези, поручио је: „Данас, када славимо захвални смо и Србији, јер је увек, као и данас, са нама. Српски народ данас има две државе – Србију и Републику Српску, сви знају да су оне једно“. Потом је рекао да „ово окупљање не може да нестане, јер је оно за мир“, додајући како то треба да знају они који су „покушали да нам забране постојање“ и закључио „Српска ће сваке године бити све више држава, у инат онима који заговарају њен нестанак“.

Након дефилеа, организована је Свечана академија под називом „Мисли на отаџбину”. Обраћајући се присутнима гостиима на академији Небојша Стефановић, потпредседник Владе Р. Србије, рекао је да Србију и Српску данас спајају исти народ, исти обичаји, узајамно поштовање које гајимо једни према другима. Притом је посебно истакао: „Знамо да је народ Српске увек уз нас, да се радује јачању Србије, економском напретку, градњи путева и мостова, баш као што се Србија радује сваком кораку у изградњи снажне Српске. Сигуран сам да разумете да само снажна Србија може да буде ослонац Српској и да само таква Србија може да гарантује мир и стабилност БиХ, како то предвиђа Дејтонски споразум. И ми разумемо да нема Србије без јаке Српске. Ми волимо Српску, свој народ и то право нико неће моћи да нам одузме. Наставићемо да градимо наше везе, инвестирамо у школе, мостове... Имамо обавезу према свом народу да учинимо да живи боље, без страха. Некада се каже да реке раздвајају обале, али Дрина је река која спаја.“

Честитку грађанима и званичницима Српске упутио је и председник Републике Србије Александар Вучић, писмом у којем се, између осталог, наводи да ће „Србија увек бити уз РС, пружајући јој несебичну и искрену подршку и негујући економске, духовне и културне везе”.


Бројним гостима на академији обратио се и Милорад Додик, рекавши: „Радимо и градимо ослањајући се и на подршку и помоћ Србије. Српски народ је у националном, језичком и културном погледу јединствен и недељив. Србија је наша матица и наша љубав и то не би требало никоме да смета.“ Он је оценио да борба за статус РС још није завршена и да се „не сме оклевати са заштитом уставног поретка и надлежности РС“, поручивши како се „неће срљати у неизвесност, јер нисмо авантуристи“, уз констатацију да ће „референдум бити коришћен кад год су угрожена суштинска основа РС и њена неотуђива права“. Oн је најавио и доношење новог Устава, рекавши: „У наредном периоду на референдуму ћемо донети нови Устав РС, који је већ написан и у складу је с Дејтоном. Српска нема проблем са БиХ онако како пише у Дејтонском споразуму, премда многи настоје да представе другачије“. Истовремено је додао да ће на Сретење, 15. фебруара, бити потписан документ којим ће Србија и Српска обавезати своје државне органе да створе материјалне, друштвене и политичке услове за успешан развој и очување националног идентитета српског народа. „Наш однос према Србији није усмерен против било кога. И народ Србије, као и народ Српске, жели да живи у миру и поштовању са свим другим народима у нашем окружењу. Свима на Балкану треба мир заувек, а све спорове треба оставити у прошлом времену и да питања решавамо договором. Република Српска наставља даље, својим кораком“, поручио је Додик на крају свог обраћања.

Након поменуте Свечане академије, председник РС организовао је и пријем у Административном центру Владе РС, којом приликом је, у присуству патријарха Иринеја, рекао да српски народ и СПЦ заједно прослављају славе и значајне датуме. У кратком обраћању, изјавио је: „У многим земљама под којима се у прошлости налазила Србија и српски народ, Отоманско царство, Аустро-Угарска и Југославија, СПЦ није била добродошла. Међутим, сада српски народ и СПЦ заједно прослављају славе и значајне датуме“.

Патријарх СПЦ Иринеј, тим поводом, рекао је да се данас прославља рођендан најновије и најмлађе државе српског народа. „Ко славу славио, слава му и помогла. Добродошли на славу Републике Српске и нека вас Бог благослови. Ако уз себе будемо имали Господа, нико нам не може нашкодити”, поручио је патријарх.

Генерални конзулат Бања Лука пружио је сву неопходну помоћ и подршку члановима високих делегација Републике Србије који су посетили Републику Српску. Свечаном обележавању Дана Р. Српске, 09. јануара 2018. године, присуствовали су и амбасадор Србије у БиХ, Станимир Вукићевић, као и генерални конзул Владимир Николић.

 Укидање виза за улазак у Републику Србију за држављане Републике Суринам

Влада Р. Србије је донела Одлуку о укидању виза са држављане Републике Суринам, носиоце свих пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије до 30 дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана, Одлука ступа на снагу 05.01.2018. године.Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић посетила Бања Луку

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, 27.12.2017. године посетила je Бања Луку ради присуства донаторској вечери „С љубављу храбрим срцима“, која је организована под покровитељством председника Републике Српске Милорада Додика.

Непосредно пре почетка донаторске вечере, премијерка Србије се сусрела са председницом Владе Р. Српске Жељком Цвијановић и председником Милорадом Додиком. Током разговора, заједнички је закључено да су политички и економски односи између Београда и Бањалуке на високом нивоу и да ће се, у складу са Споразумом о специјалним и паралелним везама Републике Србије и Републике Српске, даље развијати. Премијерка Брнабић је поновила да Србија поштује суверенитет и територијални интегритет Босне и Херцеговине, али уз уважавање интереса Републике Српске и јасно поштовање одредби Дејтонског споразума. С тим у вези, поручила је: „То је основни услов стабилности Босне и Херцеговине, као и стабилности ширег региона, јер без те стабилности нико од нас неће моћи да напредује ка модерном и развијеном друштву“. Истовремено је подсетила да је за стабилност у региону кључно јачање економских веза и побољшање квалитета живота свих грађана.

Поводом одржавање донаторске вечере, Влада Србије је усвојила закључак којим донира 250.000 евра у Фонд солидарности за дијагностику и лечење обољења, стања и повреда деце у иностранству, што представља још једну потврду пријатељства и солидарности Србије и Републике Српске. Председница Владе Републике Србије је, као добар пример, навела велику хуманитарну акцију „Битка за бебе“, која се пре неколико година прелила из Србије у Републику Српску, када су 33 инкубатора за превремено рођене бебе размештени од Бањалуке, преко Сарајева и Брчког, до Требиња и Приједора и закључила да хуманитарним фондовима нису решење, али јесу део решења, те да ће Српска увек у Србији имати пријатеља, партнера и члана породице.

На осмој донаторској вечери учествовали су и министар здравља Златибор Лончар и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић. Они су, заједно са председницом Владе Републике Србије, председником Народне скупштине, премијерком и министрима из Владе Републике Српске, као и бројним личностима из јавног и културног живота Србије и Српске, разговарали са грађанима који су свој допринос акцији дали позивањем хуманитарног телефонског броја.


 

Амбасадор Републике Србије у Босни и Херцеговини Станимир Вукићевић, као и генерални конзул Владимир Николић, учествовали су у дочеку и испраћају председнице Владе, на састанку са председником и премијерком Републике Српске, као и на донаторској вечери „С љубављу храбрим срцима“.

 Промоција књиге „Јеврејска држава“ преведене на српски језик

Јеврејски културни центар „Арие Ливне“ у Бањалуци организовао је 21.12.2017. године промоцију књиге Теодора Херцла „Јеврејска држава“ у преводу Срђана Барашина, студента права на бечком Универзитету. Књига коју је 1896. године написао оснивач ционистичке организације, аустријски новинар јеврејског порекла Теодор Херцл, до сада је преведена на више од тридесет светских језика.

О књизи су говорили Арие Ливне, саветник председника Републике Српске; Зоран Пејашиновић, директор бањалучке Гимназије и аутор предговора за ово издање; Аврам Израел, представник Јеврејске заједнице из Србије и Срђан Барашин.

Поздрављајући госте који су присуствовали промоцији, Арие Ливне се захвалио Срђану Барашину на великом труду који је уложио током превођења књиге и подсетио да је прошло више од 120 година од изласка првог Херцловог издања, нагласивши да њено објављивање на српском језику има посебну вредност, у смислу бољег разумевања историје настанка израелске државе као и актуелног тренутка у коме се она сада налази.   

Зоран Пејашиновић, писац предговора, истакао је значај праве идеје у животним опредељењима и стремљењима људи и народа, поткрепивши такав став са мишљењем Херцла који је пишући књигу послао оптимистичну поруку речима: „нико није толико јак ни богат да може један народ да премешта с једног седишта на друго, то може само идеја, а та идеја је била јеврејска држава“.
Срђан Барашин је присутнима приближио мотив који га је покренуо да преведе књигу на српски језик, захваливши

се притом генералном конзулу Николићу који је подржао његову идеју и пружио конкретну помоћ у њеној реализацији. Објашавајући вредност преведеног дела, он је рекао: „Значај ове књиге је вишеструк, не само за припаднике јеврејског народа и ционистичког покрета, већ и за све оне који имају проблем са решавањем националног питања, и наш народ из ње може да извуче јаке поуке у погледу дугорочног плана за решавање тог питања, јер се наше национално питање одувек у историји решавало на бази дневне политике. Притом ме немојте погрешно схватити, то не мислим у националистичком смислу јер нисам националиста“, поручио је.

Ђорђе Микеш, директор Јеврејског културног центра „Арие Ливне“ је по завршетку промоције Срђану Барашину уручио награду и захвалницу за „изузетно залагање у промовисању јеврејске историје и културе“.

Промоцији књиге је присуствовао и генерални конзул Владимир Николић, који је непосредно помогао и њено прво објављивање на српском језику.Николић присуствовао научном скупу Двадесет пет година Републике Српске, Специјалне паралелне везе, и промоцији Енциклопедије Републике Српске

Генерални конзул Републике Србије у Републици Српској, Босни и Херцеговини, Владимир Николић, присуствовао је научном скупу о теми „Двадесет пет година Републике Српске - Специјалне паралелне везе“, који су организовали Академија наука и уметности Републике Српске (АНУРС) и Српска академија наука и уметности 21.12.2017. године у Бањалуци, као и промоцији Првог тома Енциклопедије Републике Српске која је организована 20. децембра 2017. године.


Отварајући научни скуп, председник АНУРС Рајко Кузмановић рекао је да њиме треба обновити сећања на настанак и развој Републике Српске. Истовремено је подсетио да се „ових дана и ових месеци обележава неколико важних годишњица у вези настанка Републике Српске, Народне скупштине и доношења Устава Републике Српске“. Посебно је истакао да се обележавање врши зато што постоје „насртаји“ на институције Српске и зато што се жели поручити да су те инститиције трајне.  Он је додао и да је Споразум о специјалним и паралелним везама потврђен од више међународних организација.

Академик Сњежана Савић је изјавила да је ово трећи научни скуп ове јесени који две академије организују заједнички и поручила да је у питању значајан скуп јер је уставни институт специјалних и паралелних веза веома значајан.

Први том Енциклопедије Републике Српске, који има 756 страница и представља „личну карту“ Српске, промовисали су академик Рајко Кузмановић, председник АНУРС-а, академик Васкрсија Јањић, потпредседник АНУРС-а и академик Драго Бранковић, секретар Одељења друштвених наука. Промоцију је водио академик Драгољуб Мирјанић, генерални секретар АНУРС-а. Председник АНУРС истакао је да у Српској има 2.650 насељених места и да су обрађена скоро сва. Он је рекао да је у бази података похрањено 11.100 одређених јединица и подсетио да је на октобарском Сајму књига у Београду, у конкуренцији 24 земље (међу 1,1 милион наслова) „Енциклопедија Републике Српске“ добила прву награду.Делегација Института НС СЕМЕ посетила Бања Луку

Делегација Института за ратарство и повртарство Нови Сад „НС СЕМЕ“, предвођена председником Управног одбора проф. др. Богданом Кузмановићем, боравила је у Бањалуци 20.12.2017. године, којом приликом је посетила Министарство науке и технологије и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Р. Српске. Тежишна тема разговора била је учешће представника поменутих министарстава на 52. Саветовању агронома Р. Србије и РС, које ће се одржати од 21. до 27.01.2018. године.

На састанку са министром науке и технологије Р. Српске, проф. др Јасмином Комићем, разговарано је о значају предстојећег Саветовања, јер је у питању први скуп на коме ће заједно учествовати агрономи из Српске и Србије. Председник УО НС СЕМЕ, проф. др Богдан Кузмановић, посебно је истакао научну оријентисаност Института и позвао научне раднике из Републике Српске да се активно укључе у његов рад, како би допринели укупном развоју пољопривредне производње у Босни и Херцеговини. 

Министар Комић је истакао да овакви скупови значајно утичу на унапређење пољопривредне производње, кроз практичну примену научних достигнућа у производњи хране и поручио да ће истом лично присуствовати, као и представници Пољопривредних факултета и Пољопривредног института Републике Српске. С тим у вези, предложио је да Министарство науке и технологије, на предстојећем саветовању, представи своја достигнућа. Истовремено је позвао НС СЕМЕ да узме учешће на предстојећем Фестивалу науке Републике Српске.

Директор Института за ратарство и повртарство Нови Сад проф. др Јан Туран је, након краћег представљања производних могућности и великог броја хибридних сорти које нуде нашем и светском тржишту, напоменуо да имају веома добру сарадњу са Пољопривредним добром „Семберија“, где се контролисано узгаја семе сунцокрета, по коме је НС СЕМЕ познато широм света.

На састанку са министром пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Стевом Мирјанићем заједнички је закључено да семена Института за ратарство и повртарство Нови Сад поседују висок квалитет, који је издражо вишедеценијску пробу. Такође, потврђен је и значај чврсте подршке државних институција фундаменталном делу рада Института, који се тиче стварања квалитетних сорти и хибрида.

Министар Мирјанић, који је уједно и професор на Пољопривредном факултету Универзитета Бања Лука, потврдио је присуство на предстојећем Саветовању и позвао представнике Института НС СЕМЕ да се активно укључе у реализацију Саветовања агронома РС (фебруар 2018. године). Истовремено је предложио да се размотри могућност заједничке производње крмног биља, јер Република Српска поседује одличне услове за њихов узгој, као и за производњу безвирусног семена кромпира. Притом је навео да организација УН за храну и пољопривреду (FAO), подржава обнову Центра за унапређење пољопривредне производње на Мајданима код Соколца, који не ради од 2012. године (обезбедила је око 1.250.000,00 евра за набавку нове лабораторије и пољопривредне механизације). На том подручју би се покренула и производња поменутог ситног семена крмног биља и житарица.   

Генерални конзулат Републике Србије Бања Лука пружио је сву потребну помоћ делегацији Института за ратарство и повртарство Нови Сад, како у фази припреме тако и током реализације састанака у Бањалуци.

 Генералном конзулату Републике Србије уручена Захвалница поводом 25 година рада Републичког педагошког завода Републике Српске

Генералном конзулату Републике Србије Бања Лука уручена је Захвалница на Свечаној академији коју је Републички педагошки завод Републике Српске организовао поводом обележавања 25 година рада и развоја, 18.12.2017. године, у Бањалуци. Захвалницa јe дата поводом веома успешне сарадње остварене током претходних пет година, од када Генерални конзулат организује наградно такмичење за ученике средњих школа у Републици Српској.

Захвалницу је, генералном конзулу Републике Србије у Републици Српској, БиХ, Владимиру Николићу, уручио директор Педагошког завода Предраг Дамјановић.

Обраћајући се присутнима, министар просвете и културе Републике Српске Дане Малешевић истакао је да је 25 година рада Републичког педагошког завода значајан јубилеј за образовни систем у Српској. Он је подсетио на чињеницу да Републички педагошки завод учествује у изради наставних планова и програма, образовању и стручном усавршавању наставника и нагласио да ће, уколико буду испуњени зацртани циљеви, Република Српска имати најквалитетније образовање у БиХ.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић оценио је да се ова институција налази у темељима Републике Српске и навео да би у овој школској години у Српској требало да буде уведена мала матура.
Председник Републике Српске Милорад Додик одликовао је, поводом 25 година рада, Републички педагошки завод Орденом Његоша другог реда за изузетне заслуге у образовном, културном и духовном развитку Републике Српске.Николић присуствовао Божићном пријему у Дервенти

Потпредседник Републике Српске Јосип Јерковић организовао је 17.12.2017. године Божићни пријем у Дервенти, на којем је оценио да сви народи деле исту судбину на простору Републике Српске.

Обраћајући се присутним гостима Јерковић је рекао: „Присећамо се свега доброг и лошег, оно што смо добро или лоше чинили у протеклој години. На данашњи дан у заједничком разговору можемо рећи шта бисмо могли учинити да се побољша просперитет и боље живљење свих народа на овим просторима“. Он је нагласио да је на изабраним функционерима и свим осталим грађанима да ураде све што могу да побољшају повратак и заједнички живот на овим просторима.

Пријему су присуствовали председавајући Председништва БиХ Драган Човић, министар одбране БиХ Марина Пендеш, начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ Анте Јелеч, изасланик председника Републике Српске Миладин Драгичевић, потпредседник Републике Српске из реда бошњачког народа Рамиз Салкић, министар за избегла и расељена лица Републике Српске Давор Чордаш, већи број начелника општина и осталих представника власти из Федерације БиХ и Републике Српске.

Божићном пријему присуствовао је и генерални конзул Републике Србије у Републици Српској, Босни и Херцеговини, Бањалуци Владимир Николић.Министар одбране Републике Србије посетио Бања Луку

Министар одбране Александар Вулин, током боравка у посети Босни и Херцеговини, састао се 14.12.2017. године у Бањалуци са званичницима Републике Српске, председником Милорадом Додиком, председницом Владе Жељком Цвијановић и министром индустрије, енергетике и рударства Петром Ђокићем. Током састанка, разговарало се и о повећању обима сарадње са одбрамбеном индустријом Републике Српске.

Том приликом, министар Вулин је рекао да се у Републици Србији конкретно ради на спровођењу политике са циљем да се омогући развој предузећима одбрамбене индустрије у Републици Српској, како би се помогло запошљавању људи у Бањалуци, Бијељини  и на Палама. Он је подсетио да је Србија гарант Дејтонског споразума, као и да инсистира на томе да се он мора безусловно поштовати и спроводити, нагласивши притом да Република Србија поштује територијални интегритет и суверенитет Босне и Херцеговине и да је за руководство Србије прихватљиво све што се договоре два ентитета и три народа у Босни и Херцеговини.

Дискутујући о актуелним политичким и безбедносним темама, председник Републике Српске Милорад Додик и министар одбране Србије Александар Вулин потврдили су важност Дејтонског мировног споразума, чији је Србија гарант, истичући неопходност његовог спровођења. Додик је, такође, истакао да га радује чврст став Србије да поштује територијални интегритет БиХ, али и унутрашњу структуру земље, што значи договор два ентитета и три конститутивна народа. Истовремено је подсетио на чињеницу да је Србија највећи економски партнер Републике Српске и да је веома значајна привредна сарадња.

Додик је истакао да се привредна сарадња Републике Србије и Српске односи и на могућност ангажовања одређених капацитета којима Република Српска располаже, као што су фабрика „Орао“, „Фамос“ и „Космос“. С тим у вези рекао је да је Србија успела да покрене наменску индустрију у смислу експанзивног приступа иностраним тржиштима и поручио да је то прилика да се, у времену које долази, разговара и о вишем степену интеграције постојећих индустријских капацитета Србије и Српске.

 „Глас Српске“ доделио Плакету Министарству омладине и спорта Владе Републике Србије

Глас Српске“ је 14. децембра 2017. године организовао своју традиционалну манифестацију „Избор десет најбољих спортиста године Републике Српске“.

Том приликом је, због доприноса развоја унапређења специјалних и паралелних веза Републике Српске и Републике Србије у области спорта, уручена плакета Министарству омладине и спорта Владе Републике Србије.

Плакету је, генералном конзулу Републике Србије у Бања Луци,  уручила главна и одговорна уредница „Гласа Српске“ Борјана Радмановић Петровић.

 Одлука о укидању виза за улазак у Србију за држављане Републике Гвинеје Бисао

Обавештавамо да је Влада Републике Србије донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Гвинеје Бисао, носиоце свих пасоша, према којој они могу да уђу, транзитирају и бораве на територији Републике Србије до 30 дана од датума уласка у Републику Србију, у периоду од годину дана.
Одлука ступа на снагу 19.12.2017. године.Делегација Министарства културе и информисања Републике Србије посетила Министарство просвете и културе Републике Српске

Делегација Министарства културе и информисања Републике Србије, током дводневне посете Министарству просвете и културе Републике Српске, 06. и 07.12.2017. године, потписала је четири протокола о сарадњи ових националних институција културе.

Протоколи о сарадњи, за период 2017-2021. године, обухватају више области, и то: информационе системе непокретних културних добара (потписан између Републичког завода за заштиту споменика културе Србије и Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног наслеђа Републике Српске); дигитализацију културног наслеђа (потписан између Музеја Војводине и Музеја РС);  размену обавезног примерка (потписан између Народне библиотеке Србије и Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске) и протокол о сарадњи потписан између Народног позоришта у Београду и Народног позоришта Републике Српске.

Поводом потписивања поменутих протокола, в.д. помоћника министра културе Републике Србије за развој дигиталне истраживачке инфраструктуре у области културе и уметности Дејан Масликовић, истакао је да је суштина потписаних споразума у интензивирању и успостављању конкретне сарадње и заједничког деловања у култури.

Министар просвете и културе Републике Српске Дане Малешевић рекао је како сматра да ће потписани протоколи значајно унапредити области културе на које се односе, а самим тим целокупан културни систем. Он је поручио да је Меморандум о сарадњи између два министарства потписан у циљу стварања бољих услова за даље јачање културне размене и успостављања директних контаката између националних установа културе Републике Србије и Републике Српске.

Потписивању протокола о сарадњи присуствовао је и генерални конзул Републике Србије у Републици Српској, Босни и Херцеговини, Владимир Николић.

 Генерални конзул Владимир Николић присуствовао додели признања „Капетан Миша Анастасијевић“ и представљању монографије председника АНУРС

У Бањалуци су 05.12.2017. године, додељена признања „Капетан Миша Анастасијевић“ за допринос у областима стваралаштва, друштвеног ангажмана, предузетништва и пословања. Ова награда се у Републици Српској додељује од прошле године, у оквиру Споразума о специјалним паралелним везама и пројекта „Пут ка врху“, који је настао у Новом Саду пре 17 година. Носиоци овог пројекта су „Медиа Инвент“ и Универзитет у Новом Саду, уз подршку Привредне коморе Војводине, Привредне коморе Републике Србије и Радио-телевизије Војводине.


 

Признање за најбољег министра у Републици Српској добила је Сребренка Голић,  потпредседник Владе и министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију, а за допринос унапређењу односа Републике Србије и Републике Српске, признање је добио Оњен Бјелић, секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу у Покрајинској влади Аутономне покрајине Војводина.
Признања су добили и Ненад Кецмановић, саветник председника Републике Српске Лука Петровић, градоначелнику Требиња; Маринко Умичевић, технички директор фабрике обуће „Бема“; Banjaluka College, као и већи број успешних компанија.

Додели признања „Капетан Миша Анастасијевић“ присуствовао је и генерални конзул Републике Србије у Републици Српској, Босни и Херцеговини, Владимир Николић који је, пре тога, био и на представљању монографије „Беседе – прилог афирмацији науке и уметности“, у којој је садржано 100 беседа председника Академије наука и уметности Републике Српске (АНУРС), Рајка Кузмановића.Министар просвете, науке и технолошког развоја Mладен Шарчевић у посети Републици Српској

Министар просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије Младен Шарчевић предводи делегацију која борави у посети Министарству просвете и културе Републике Српске, 01. и 02.12.2017. године.

Првог дана посете, након састанка са министром просвете и културе Републике Српске, Данетом Малешевићем, одржана је конференција за новинаре. Министар Шарчевић је, обраћајући се представницима медијских кућа, рекао да је осам одсто ђака у средњим школама у Србији укључено у дуални систем образовања, који користе земље од Португала до Кине. Он је подсетио и на чињеницу да се у Србији, већ годину дана, спроводе реформе које имају за циљ да повећају квалитет и ефикасност образовног система. Такође, навео је да су рађене законске измене, као и реформа гимназије која је у основи иста, али обогаћена новим, изборним програмима. Јавности је поручио да дуално образовање представља модел реализације наставе у систему средњег стручног образовања и васпитања у којем се путем теоријске наставе и вежбе у школи и радом код послодавца, стичу компетенције у складу са стандардом квалификације и планом и програмом наставе и учења.


 

Министар Дане Малешевић је истакао да је Република Српска заинтересована за дуални систем образовања и да прати ефекте примене овог система у Србији, која је ту област законски регулисала. Истовремено је указао и на чињеницу да привредници у Српској траже више занатлија, већи обим практичне наставе, односно другачији приступ средњошколском образовању. Малешевић је поручио и да треба наћи одређене начине како вратити ученике школама које ће им дати могућност да се лакше запосле.

Министри су, након састанка у Административном центру Владе посетили бањалучку основну школу „Иво Андрић“ где су присуствовали часу у оквиру пројекта „Доситеј“.
Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић се, истог дана, састао и са председником Владе Републике Српске Жељком Цвијановић, којом приликом је констатовано да Србија и Српска имају изузетно добре односе по свим питањима.

Поменутим састанцима и сусретима присуствовао је и генерални конзул Републике Србије у Републици Српској, Босни и Херцеговини, Владимир Николић.Министар државне управе и локалне самоуправе Р. Србије посетио Бањалуку

Министар државне управе и локалне самоуправе Републике Србије Бранко Ружић предводио је делегацију која је, 28.11.2017. године, посетила Бању Луку. Том приликом, разговарао је са министром управе и локалне самоуправе Републике Српске, Лејлом Решић, министром индустрије, енергетике и рударства РС Петром Ђокићем, као и са градоначелником Бањалуке Игором Радојичићем.

Током састанка са министром управе и локалне самоуправе Р. Српске Лејлом Решић договорено је да се потпише проширени меморандум о сарадњи (фебруар 2018. године), којим ће бити дефинисани конкретни кораци сарадње у области локалне самоуправе.  Решићева је рекла да ће покушати анимирати и представнике Савеза општина и градова Српске и Србије да се прикључе, како би се утврдило шта је једнима и другима потребно и да се на тај начин боље увежу локалне заједнице. Она сматра да ће то позитивно утицати и на коришћење средстава из ЕУ фондова. Поред тога, разговарано је и о Националној академији за стручно усавршавање у јавној управи Србије, где би институције Српске упућивале службенике на едукацију ради достизања стандарда ЕУ.

Обраћајући се новинарима, министар Ружић је рекао да посета Бањалуци представља наставак рада на активностима које су договорене на недавно одржаној заједничкој седници влада Србије и Српске у Београду. Он је истакао да два ресорна министарства могу постићи високи степен сагласности у погледу приступа решавању одређених проблема и размене искустава у досадашњем периоду, а у складу са Споразум о специјалним паралелним везама. Посебно је нагласио да је реформа јавне управе „један од три стуба европских интеграција којима читав регион тежи, а која је пре свега у интересу свих наших грађана“. Истовремено је напоменуо да је на састанку било речи о софтверским платформама, које су примењене у вези са реформом јавне управе у Србији. Он је наговестио и да ће Меморандум о сарадњи два министарства, који је потписан 2012. године бити „зановљен са свим спроведеним реформама у Србији и Републици Српској“.

На састанку са министром индустрије, енергетике и рударства РС, размењена су мишљења и искуства у вези са јачањем капацитета јавне управе, као и реформама и моделима управе који би могли да се примењују у институцијама Српске.

Размотрен је и већи број конкретних питања која се тичу унапређења развоја региона и констатовано да је очување добрих међунационалних односа од суштинске важности. Поред министра Ђокића, састанку су присуствовали и министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, министар трговине и туризма Предраг Глухаковић, као и министар за породицу, омладину и спорт РС Јасмина Давидовић.

Министар Ружић се, истог дана састао и са градоначелником Бањалуке Игором Радојичићем, који га је упознао са намером да се Бањалука кандидује за Европску престоницу културе за 2024. годину. Радојичић је изнео очекивање да ће сам процес номинације, као и пратеће припреме, значајно допринети развоју културне сцене у највећем граду РС. Поред тога, рекао је да Бањалука очекује позитивне вести из Брисела, на недавну апликацију за стицање титуле „Европског града спорта 2018. године“, што би додатно допринело популаризацији спорта међу млађим нараштајима. Такође, предочио је приоритете и актуелне изазове у раду градске администрације, са нагласком на решавању кључних комуналних изазова, попут питања даљинског грејања изградњом нове „Еко топлане“.

 Одлука о укидању виза за држављане Р.Србије за улазак у ИР Иран

Обавештавамо да је Влада ИР Иран донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Србије,  носиоце обичних пасоша, према којој могу да уђу и бораве на територији ИР Иран до 30 дана у периоду од годину дана. Одлука је ступила на снагу 1.новембра 2017. године.Конкурс за избор најбољих ученичких литерарних радова на тему „О мојим пријатељима у Србији“

Поводом обележавања Дана државности Републике Србије, Генерални конзулат Републике Србије у Бањој Луци у сарадњи са Републичким педагошким заводом Републике Српске, расписује традиционални Конкурс за избор најбољих литерарних радова ученика средњих школа у Републици Српској на тему:

"О мојим пријатељима у Србији"

Имајући у виду значај обележавања Дана државности Републике Србије, једног од најбитнијих датума у њеном политичком, културном и историјском календару, позивамо ученике средњих школа у Републици Српској да доставе један прозни текст (максимално три странице) на задату тему.

Конкурс је наградног карактера и посебна комисија ће прегледати пристигле радове, те одабрати три најбоља рада чији аутори ће бити награђени, а њихова имена прочитана на свечаности обележавања Сретења - Дана државности Републике Србије, у Бањој Луци.

Молимо вас да литерарне радове шаљете на адресу:

Генерални конзулат Републике Србије, 78 000 Бања Лука, Војводе Радомира Путника 2, са назнаком За конкурс. На полеђину сваког рада треба штампати или залепити попуњен пријавни лист који се налази у прилогу.

Рок за доставу радова је 15. јануар 2018. године.

Прилози:

 RPZ_dopis_srednjim_školama_u_RS_28.11.2017..pdf

Prijavni_list_za_literarni_konkurs_28.11.2017..doc

 Генерални конзул Владимир Николић отворио изложбу „Даворин Јенко 1835-1914“

Поводом обележавања 99 година од ослобођења Бање Луке у Првом светском рату, генерални конзул Републике Србије у Републици Српској, Босни и Херцедговини, Владимир Николић, отворио је изложбу о Даворину Јенку, познатом српском и словеначком композитору и диригенту, који је упамћен по томе што је компоновао две националне химне: словеначку „Напреј, застава славе“ и српску „Боже правде“.


 

Изложбу архивских докумената „Даворин Јенко 1835-1914“ приредио је Архив Републике Српске у сарадњи са архивима Републике Србије и Републике Словеније.

Отварајући изложбу, Николић је рекао да је реч само о малој презентацији лика и дела Даворина Јенка, приказаној на 10 паноа, али да је посвећена изузетном уметнику, који је 1888. године постао члан Српске краљевске академије. „У име Србије и српског народа, захваљујем човеку који нас је задужио прелепом песмом и данашњом химном „Боже правде“, рекао је Николић.


Директор Архива Републике Српске Бојан Стојнић навео је да изложба сведочи о педагошком и музичком раду словеначког и српског композитора. Такође, поручио је да Архив Републике Српске овом изложбом најављује следећи велики јубилеј 100 година од ослобођења Бањалуке у Првом светском рату и једну велику изложбу која ће носити назив „Бањалука 1918“.

Директор Архива Словеније Бојан Цвелфар рекао је да је изложба поводом 100 година од смрти Јенка била постављена и у Љубљани, Београду и Ужицу. Истовремено је подсетио да је Јенко своје најбоље године проживио у Београду и Панчеву, али да је на почетку рада компоновао у Словенији. Посебно је истакао чињеницу да је Јенко особа која је живела и радила за Словенце и Србе, што показује пријатељство између нација и закључио „На овај начин можемо да покажемо да смо у неко доба заједно радили за заједничке ствари“.

Пре отварања изложбе, Мушки камерни ансамбл „Источник извео је химну Србије „Боже правде“, која је од 1992. до 2007. године била и прва химна Републике Српске.Свечано обележен Дан уласка Српске војске у Бањалуку 1918. године

Парастосом несталим и погинулим српским борцима Првог светског рата, у Храму Христа Спаситеља, и одржавањем Свечане академије у бањалучком Културном центру Бански двор,  обележен је Дан уласка Српске војске у Бањалуку 1918. године.

Свечаној академији су присуствовали председник Републике Српске (РС), Милорад Додик, председник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић, државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије Негован Станковић, генерални конзул Републике Србије у РС, БиХ Владимир Николић, градоначелник Бањалауке Игор Радојичић, и бројни представници политичког, јавног и културног живота РС.

Током Свечане академије, говорници су истакли чињеницу да је у Првом светском рату погинуло око 1.300.000 Срба, односно 28 одсто српске популације, од чега 53 одсто мушкараца животне доби од 25 до 45 година. Такође, наведено је да је Српска војска за 45 дана, под борбом, прешла 500 километара и 01.11.1918. године ослободила Београд. У току новембра, Српска војска је ослободила и највећи део територије БиХ, а 21. новембра, на Аранђеловдан, ушла је и ослободила Бањалуку.

Бањалучки потомци добровољаца из Првог светског рата, подсетилу су да се у јединицама Српске војске, током Првог светског рата, за слободу борило више од 25.000 добровољаца са простора БиХ. Међутим, пошто о многим борцима не постоје скоро никакви подаци, они ће покренути иницијативу да се поводом предстојећег обележавања 100-те годишњице од завршетка Великог рата, направи база података о свим српским добровољцима.

Генерални конзул Владимир Николић и министар рада и борачко инвалидске заштите РС Миленко Савановић, гостовали су у јутарњем програму Радио телевизије РС, 20.11.2017. године. Том приликом су најавили обележавање овог догађаја који заједно обележавају Република Србија и Република Срска и говорили о његовом значају за Бањалуку, као и за српски народ у целини.

 Генерални конзул Владимир Николић присуствовао обележавању 39 година рада Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци

Промоцијом 204 доктора медицине, стоматологије, магистара фармације и медицинара здравствене неге у бањалучком Банском двору, Медицински факултет Универзитета у Бањалуци обележио је 39 година рада, 15. новембра 2017. године.

Декан Медицинског факултета Ранко Шкрбић, тим поводом је рекао да ова високошколска установа има амбициозне планове за наредну годину, посебно истичући оснивање центра за биомедицинска истраживања и клинике за денталну медицину.

Додатно је објаснио да  ће центар за биомедицинска истраживања бити смештен у просторијама бившег Урбанистичког завода, које је Медицински факултете добио на кориштење од Владе Републике Српске. Такође, истакао је да је у току и припрема програма наставе на енглеском језику, који би до краја 2017. године требало да буде прослеђен Министарству просвете и културе Републике Српске за акредитовање.

Свечаној академији, поводом 39 година Медицинског факултета, присуствовао је и генерални конзул Владимир Николић.

 Изложба „Тесла и Пупин на истом путу“

Изложба „Тесла и Пупин на истом путу“, која је настала у сарадњи Александре Нинковић Ташић, аутора изложбe о Михајлу Пупину, Музеја Николе Тесле и ЈУ Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске, отворена је у оквиру седмог Фестивала науке у Бањалуци 15.11.2017. године.


 

Отварајући изложбу, министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић рекао је да она представља надоградњу свега што се зна о двојици великана српске науке и додао да Министарство настоји да промовише науку, проналазаштво и знање као развојне шансе Републике Српске. Такође, поручио је да младе треба мотивисати ка науци, иако је то неизвестан и мукотрпан пут који у друштву никада није довољно верификован, уз закључак и да „мали народи имају своје великане који су задужили цело човечанство“.

Аутор изложбе Александра Нинковић Ташић рекла је да ће посетиоци кроз причу која прати изложбу моћи да чују да је у слози спас и да треба разбити предрасуде о томе да су Пупин и Тесла били у сукобу и да дуго нису разговарали. Она је истакла да су је, током истраживања Пупина, без даха остављали подаци који говоре да су српски великани из срца и ума радили за опште добро свог народа и заједно стварали највише вредности српског народа.

Директор Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске Љиља Петровић Зечић рекла је да ова изложба нуди нешто до сада невиђено на просторима Српске, а првенствено је намењена основцима и средњошколцима, који су срасли са модерном технологијом, јер се она обилази посредством јединствене мобилне апликације.

Испред Генералног конзулата Републике Србије Бања Лука, отварању изложбе присуство је конзул Радослав Илић.Обележавање Дана примирја у Првом светском рату

Генерални конзул Републике Србије у Републици Српској, Босни и Херцеговини, Владимир Николић, поводом обележавања 11. новембра Дана примирја у Првом светском рату, положио је венац на Споменик жртвама, тзв. велеиздајничког процеса, на бањалучком гробљу „Свети Пантелија“.

Дан примирја у Првом светском рату обележава се у знак сећања на 11. новембар 1918. године, када је у Француској, у шуми код града Компјењ у специјалном вагону маршала Фердинанда Фоша, потписано примирје у Првом светском рату. Примирје, које је било на снази све до закључивања коначног мировног споразума у Версају, 28. јуна 1919. године, обележава се у свим земљама које су потписале споразум.

Венце су положили и представници Министарства рада и борачко инвалидске заштите Владе Републике Српске, делегација града Бањалуке предвођена начелником Одељења за борачко инвалидску заштиту, као и Удружења потомака и поштовалаца ратних добровољаца 1912-1918. године.

 Николић присуствовао свечаној академији поводом Дана Униврзитета у Бањалуци

Свечана академија, поводом 42 године рада и развоја бањалучког Универзитета, одржана је 08.11.2017. године у Културном центру Бански двор.


Обраћајући се присутним гостима, председник Републике Српске Милорад Додик истакао је да институције Српске подржавају рад и развој Универзитета у Бањалуци, као престижне високошколске установе, као и да поштују аутономију универзитета. Он је поручио да се Универзитет мора организационо прилагођавати савременим трендовима, отварати студијске програме на другим језицима и привући студенте из иностранства.

Ректор Универзитета у Бањалуци Милан Матаруга нагласио је да тренутно наставу похађа око 18.000 студената, док их је до сада више од 40.000 дипломирало. Он сматра да је важно враћање поверења у Универзитет, као образовну установу и да је потребно препознати оне који су најбољи у науци и који су публиковали радове у најреферентнијим међународним часописима.

На свечаној академији, најбољим студентима Универзитета у Бањалуци уручене су златне значке „Никола Тесла“.

Свечаној академији, поред председника Републике Српске Милорада Додика, присуствовали су председник Академије наука и уметности Републике Српске Рајко Кузмановић, министри у Влади Републике Српске, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, као и генерални конзул Републике Србије у Републици Српској, Босни и Херцеговини, Владимир Николић.Ангажовањем Генералног конзулата Бања Лука откривена биста Вука Стефановића Караџића, као поклон бањалучком Универзитету

Биста Вука Стефановића Караџића, ауторке Саре Николић, коју је Универзитету Бања Лука поклонила компанија Мтел а.д. (у већинском власништву Владе Р. Србије), на предлог Генералног конзулата, свечано је откривена 06.11.т.г, поводом обележавања 230 година од рођења реформатора и творца новог српског језика и књижевности.

Обраћујући се присутним гостима, ректор бањалучког Универзитета Милан Матаруга рекао је „оно што је Вук оставио српском народу може да се окарактерише као савршенство у јединсту, представљено кроз књижевни српски језик“. Такође, поручио је да треба чувати наш језик и традицију, као што чувамо наша огњишта и наше породице.

Генерални директор компаније М:тел, Марко Лопичић, истакао је да бисту поклањају јер су М:тел и Вук повезани и зато што „без јасног и богатог језика, не би постојала ни комуникација“. Истовремено је напоменуо: „Част нам је што смо данас на рођендану великана српске речи. Откривањем ове бисте не одајемо почаст само Вуку Стефановићу Караџићу, већ и Универзитету у Бањалуци и изучавању српског језика“.

Генерални конзул Николић навео је да овај данашњи догађај представља посебну привилегију, јер је у прилици да у име Републике Србије, даривањем бисте Вука Караџића, још једном потврди приврженост Србије Српској. Притом је додао: „Посебно ме чини срећним симболика овог геста, јер нема лепшег начина од чињенице да ће се професори и студенти од данас у свакодневним сусретима с Вуком подсећати на његово велико дело и све оно што је у свом животу постигао. Вук је ту, између осталог, и зато да би их инспирисао, подстицао, да им даје смелости, да их храбри да се не плаше неуспеха, да не посустају и да иду напред. Јер ако је могао Вук и то без плате, стипендије или средстава - како се то данас популарно каже 'средстава са пројеката', без аутомобила и интернета, са хендикепом надомешћеним штулом, са бригом о тринаесторо своје деце, ако је он могао са свим тим или без свега тога да искорачи у свет и обезбеди своје место у вечности, онда и нас обавезује да то дело следимо, а најмање што можемо је да не заборавимо.

Бројна светска признања је добио. Свакако да заслужује и наше поштовање. Хвала Сари која га је овако монументалог извајала и хвала М ТЕЛ-у што је све ово што сам рекао о Вуку препознао.“

 Делегација Владе Аутономне покрајине Војводине посетила Бања Луку

У оквиру манифестације „Дани Војводине у Бања Луци“, делегација Покрајинске владе Владе Аутономне покрајине Војводине, предвођена потпредседником Ђорђем Милићевићем, састала се 02.11.2017. године са потпредседником Владе Републике Српске Сребренком Голић и градоначелником Бања Луке Игором Радојичићем.


 

Теме састанка, са госпођом Сребренком Голић, биле су интензивирање привредне сарадње имеђу Српске и Војводине, као  и сарадња у областима образовања, здравства и културе. Током састанка, оцењено је да су односи између РС и АП Војводине веома добри, те да је битно да се конкретизују и искористе оквири који су предвиђени недавно  потписаним Протоколом о сарадњи у седишту Покрајинске владе Војводине.


Поред тога, заједнички је констатовано да регионална сарадња предстaвља незаобилазан фактор привредог развоја, међусобних односа, те традиционалних веза и јачања пријатељства између РС и АП Војводине. Посебно је истакнут заједнички интерес за унaпређење економских односа и успостављање делотворне сарадње, пре свега кроз повезивање привредних комора и развојних агенција, с циљем привлачења средстава из фондова Европске уније, као и размене услуга у области здравства и превентивне заштите здравља становника. Саговорници су, такође, истакли значај активности Влада Републике Српске и Републике Србије, при реализацији заједничких пројеката и изградњи инфраструктуре, што доприноси јачању међусобних веза.


На састанку са градоначелником Бање Луке Игором Радојичићем, размењена су мишљења о различитим темама из области привредне, културне и спортске сарадње. Посебно су издвојени резултати досадање сарадње Бањалуке са Новим Садом у процесу реaлизације пројекта Европске престонице културе 2024. године, јер ће Нови Сад бити европска престоница културе 2021. године. Такође, издвојена је и одлична сарадња у области туризма, о чему говори и манифестација „Дани Војводине“, која се по први пут реализује на овакав начин у Бањалуци.

Потпредсeдник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић, изразио је задовољство због боравка у Бањој Луци, нагласивши да ова посета представља наставак добре и интензивне сарадње између Војводине и Републике Српске. С тим у вези, подсетио је да је недавно потписан и протокол о сарадњи са Владом РС. Истовремено је нагласио да су постојеће привредне, културне, али и емотивне везе веома јаке, јер је велики број људи који живи у Војводини,  пореклом из Српске.


Након састанака са потпредседником Владе РС и градоначелником Бања Луке, потпредседник Покрајинске владе АП Војводина, присуствовао је Пословном форуму привредника АП Војводине и Републике Српске.
Истог дана (02.11.т.г.), у вечерњим сатима, организовано је „Војвођанско вече“, у хотелу Босна, након чега је, 03.11.2017. године, приређено представљање туристичке понуде 17 градова и општина Војводине, на Тргу Крајине, у центру Бања Луке.


Поменутим састанцима и манифестацијама присуствовао је и генерални конзул Републике Србије Владимир Николић.Генерални конзул Владимир Николић отворио ретроспективну изложбу изабраних фотографија Томислав Петернека

Генерални конзул Владимир Николић отворио је ретроспективну изложбу изабраних фотографија Томислава Петернека, 23.10.2017. године у Културном  центру Бански двор Бања Лука. Изложба ће бити отворена до 02. новембра, у оквиру прославе 85 година постојања Банског двора, а њен акценат је стављен на приказ туге мајки Републике Српске, БиХ, кроз фотографију женских вратних жила, забележену током ратних дешавања 90-тих година.


 

Обраћајући се присутним гостима из културног и јавног живота РС, Николић је истакао да су основне одлике изложбе једног од водећих протагониста фотографије друге половине 20. века, непосредно присуство и сведочење бројним догађајима из наше и светске историје. Истовремено је нагласио да је суштина успеха Томислава Петернека повезана са његовом истрајношћу и сталним трагањем за истином, документима живота, кључним ситуацијама и непоновљивим призорима из људске свакодневице, чијим врлинама и манама је подарио јединствену уметничку вредност.


 

Подсетио је и на чињеницу да је, током професионалне каријере, аутор изложбе израдио више од 700 насловних страна НИН-а, које представљају неписане текстове и својверсне поруке. На крају обраћања, поручио је да ће захваљујући дугогодишњем преданом раду овог фотографа и једног од кључних сведока најважнијих догађаја и личности које се обележиле другу половину 20-тог века, наша као и светска уметничка, културна и историјска баштина бити богатија ванвременским фотографијама изузетне вредности.


Петернек се, у поздравном говору, посебно захвалио Николићу на отварању изложбе, уз истицање чињенице да су фотографијије снимане тако да могу да се читају, али да од човека траже да им се посвети у целини жртвујући себе и своје време.


Отварању изложбе присуствовао је већи број представника образовних институција, поштоваоца уметничке фотографије и грађана Бање Луке.Генерални конзул Владимир Николић присуствовао презентацији туристичке понуде Београда

Промоција и презентација туристичке понуде Београда уприличена је у хотелу Палас, 20.10.2017. године, са циљем подизања видљивости и атрактивности главног града Србије на европској мапи туристичких дестинација.

Обраћујући се присутнима, портпарол Туристичке организације Београда Весна Нађ, истакла је да су велики избор квалитне забавне, културне и спортске манифестације главни магнет за долазак у Београд. Истовремено је подсетила да су прошле године најавили Џез фестивал, представили фолклор и гастрономску понуду Београда, а да је овај пут „дашак главног града Србије на бањалучке улице донело Балетско друштво “Лујо Давичо” и то београдским песмама и играма“.

Промотивним активностима и презентацији присуствовао је и генерални конзул Србије у Републици Српској, БиХ, Владимир Николић.

Он је рекао да грађанима Српске, Србија и Београд представљају омиљењу туристичку дестинацију, закључивши да они „добро познају потенцијале Србије и њеног главног града“. Такође, напоменуо је да су млади из Републике Српске уједно и најбољи промотери туристичких потенцијала Београда. О томе сведочи и значајно повећање броја посета Београду и Србији, након прилога који је Радио телевизиија Републике Српске објавила о боравку награђених ученика, победника на литерарним такмичењима које Генерални конзулат Бања Лука традиционално организује поводом обележавања Дана државности Републике Србије.


Након Бањалуке, овогодишњи караван ће се упутити у Подгорицу, Софију и Атину, где ће најпопуларнија дестинација региона бити представљена још већем броју туриста.

 Амбасадор Републике Србије у БиХ састао се са председником Републике Српске

Амбасадор Републике Србије у Босни и Херцеговине Станимир Вукићевић састао се, 13.10.2017. године у Бањалуци, са председник Републике Српске Милорадом Додиком.

Током састанка, амбасадор Вукићевић и председник Додик сложили су се да Републикa Србија и Република Српска никада нису боље сарађивале.

Председник Републике Српске информисао је амбасадора Републике Србије о актуелним политичким и економским питањима, истичући да је Република Српска у сваком смислу стабилна. Такође, амбасадор Вукићевић и председник Додик разменили су мишљења и о осталим актуелним питањима у Републици Српској и Босни и Херцеговини.

Састанку је присуствовао и генерални конзул Републике Србије у Републици Српској, Босни и Херцеговини Владимир Николић.

 Влада Р. Србије доделила једнократну финансијску помоћ Р. Српској

Владa Републике Србије донела је одлуку о додели једнократне финансијске помоћи Републици Српској, у износу од 5.500.000,00 евра. У складу са том одлуком, Влада Републике Српске – Министарство финансија, определило је средства за финансирање пројеката у локалним самоуправама, што подразумева потписивање посебних споразума са сваком локалном заједницом, којој ће бити додељена средства за реализације капиталних пројеката, и то:

Требиње 500.000,00 ЕУР       
Брчко 500.000,00 ЕУР
Власеница 750.000,00 ЕУР
Пале 500.000,00 ЕУР
Источно Ново Сарајево 1.000.000,00  ЕУР
Језеро 200.000,00  ЕУР
Зворник 600.000,00 ЕУР
Костајница

50.000,00    ЕУР

Србац 200.000,00 ЕУР
Брод 50.000,00    ЕУР
Прњавор 50.000,00    ЕУР
Нови Град 50.000,00    ЕУР
Трново 100.000,00   ЕУР
Оштра Лука 50.000,00   ЕУР
Дрвар 350.000,00  ЕУР
Босанско Грахово 200.000,00  ЕУР
Гламоч 200.000,00    ЕУР
Босански Петровац 100.000,00  ЕУР
Мостар 100.000,00  ЕУР
Босанска Крупа 50.000,00   ЕУР

Имајући у виду чињеницу да ће општини Србац бити дозначена средства у укупном износу од 100.000,00 евра, генерални конзул Владимир Николић посетио је општинску управу, 12.10.2017. године, којом приликом је разговарао са начелником општине Млађеном Драгосављевић и његовим сарадницима.

 

Домаћини су Николића информисали о планираним пројектима за уређење трибина на градском стадиону и паркинг простора у центру града, за шта ће бити утрошено око 120.000,00 евра, од ког износа ће општина обезбедити око 20% средстава, а остало ће бити финансирано из поменутe донације која ће се дозначити општини након што израде пројекат комплетне реконструкције.

Николић је, током састанка, истакао симболику даривања као и укупан значај средстава која је Р. Србија, без обзира на финансијске тешкоће са којима се сусреће, определила да би помогла грађанима РС. Посебно је нагласио да је то конкретан допринос имплементацији Споразума о специјалним и паралелним везама. Такође, напоменуо је да ће поред тих средстава, компанија М-тел (у већинском власништву Р. Србије), захваљујући иницијативи Генералног конзулата Бања Лука, помоћи основне и средње школе у општини Србац набавком кошаркашких табли и спортских реквизита, при чему ће тежиште бити дато на помоћ школама у руралним срединама.

Захваљујући се на донацији која ће бити уплаћена на рачун општине, као и додатној помоћи од стране компаније М-тел, начелник Млађен Драгосављевић упутио је посебну молбу генералном конзулу да обавести потенцијалне инвеститоре из Р. Србије, о погодностима које Србац даје као подстицај предузетницима и потенцијалним инвеститорима, ради отварања нових радних места у тој општини.


 

Састанку су присуствовали начелници општинских одељења Душко Митрић и Владимир Гужвић, као и конзул Радослав ИлићОбележена годишњица страдања Срба у западној Крајини

Годишњица страдања српског становништва у 13 западнокрајишких општина, током јесени 1995. године, обележена је 10. октобра 2017. године у Мркоњић Граду. Хрватске оружане снаге, ХВО и тзв. Армија БиХ, током септембра и октобра месеца 1995. године, са подручја општина где је живело већински српско становништво (Рипач, Петровац, Дрвар, Грахово, Гламоч, Кључ, Сански Мост, Мркоњић Град, Шипово, Србобран, Јајце, Купрес и Крупу на Уни), протерале су око 120.000 Срба и починиле тешке злочине, уз подршку НАТО авијације. Током тих напада, убијено је 1.644 војника и цивила, а за почињене злочине још нико није одговарао.

Обележавање је почело служењем парастоса у Капели Светог Марка и полагањем венаца на Спомен-обележје масовне гробнице у православном гробљу. Делегације су потом положиле венце и на Тргу српске војске, односно на централном Спомен обележју, након чега је отворена изложба фотографија о страдању Срба у Мркоњић Граду и приказан документарни филм „Окупација у 117 слика“.

Венце су положили председник Републике Српске Милорад Додик, делегација Владе Владе Републике Српске, посланици Народне скупштине Р. Српске, изасланик члана Председништва БиХ из реда српског народа, представници борачких организација и западнокрајишких општина, као и бројни грађани.

Обраћајући се присутнима, председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да се на том подручју догодио класичан пример агресије хрватске војске, али и да је величанствено видети да су се људи поново вратили на своја огњишта. Посебно је истакао да је српски народ у западнокрајишким општинама страдалнички, подсетивши да је тај простор био етнички очишћен, опљачкан и потпуно разорен у том времену.

Испред Генералног конзулата Р. Србије Бања Лука, венце на Спомен-обележје масовне гробнице и на Тргу српске војске на централном Спомен обележју, положио је конзул Радослав Илић.

 Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Републике Индонезије

Обавештавамо да је Влада Републике Србије донела  Одлуку о укидању виза да држављане Републике Индонезије, носиоце обичних пасоша, према којој могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Републике Србије, најдуже до 30 дана од датума уласка у Републику Србију . Одлука ступа на снагу и почиње да се примењује од 14. октобра 2017. године.Премијера документарног филма „Косово моменат у цивилизацији” и свечано отварање изложбе „Српски санитет 1914-1918“

У бањалучком Културном центру Бански двор 04.10.2017. године одржана је премијера филма „Косово-моменат у цивилизацији“, режисера Бориса Малагурског.

Бројна публика је имала прилику да се упозна са културном и духовном баштином Косова и Метохије где је, иако под заштитом Унеска, од 1990. године до данас уништено више од 150 цркава и манастира. Филмским документарним записом, пре приказивања у Банском двору, париској јавности показано је шта се дешава са српским наслеђем на Косову и Метохији, кроз историјски преглед.


Филм је снимљен уз подршку Канцеларије за КиМ, Туристичке организације Београда и великог броја појединаца из Републике Србије и иностранства који су несебично донирали за овај пројекат од државног интереса. Гледаоце кроз причу води аустралијски водитељ српског порекла Стефан Поповић, који је одрастао на Косову. Сценарио за овај документарац написао је  теолог Милош Нинковић, а директор фотографије је Младен Јанковић.

Премијери филма присуствовали су председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, представници културног и јавног живота града, као и генерални конзул Р. Србије у Републици Српској, Босни и Херцеговини, Владимир Николић.


Приказивању филма „Косово моменат у цивилизацији”, претходило је свечано отварање изложбе Народног музеја Шабац, под називом „Српски санитет 1914-1918“, која је реализована у сарадњи са Народном и универзитетском библиотеком Р. Српске.


 

Изложбу је отворио директор Народног музеја Шабац Марко Бингулац, а присутнима су се обратили кустос поменутог Музеја – историчар и аутор изложбе Бранислав Станковић, и директор Народне универзитетске библиотеке РС Љиљана Петровић Зечић (домаћин изложбе).

Посетиоци ће имати прилику да се, до 22.11.2017. године, упознају са бројним фотографијама и документима о јединственој организацији српске санитетске службе током Првог светског рата, коју су сачињавали војнолекарска, апотекарска и ветеринарска служба чиме је постигнуто функционално јединство три главна сегмента који су били одговорни за здравствено обезбеђење.


Отварању изложбе присуствовали су представници Владе Републике Српске, директори Педагошког завода, Завода за заштиту споменика културе и бањалучке Гимназије,  генерални конзул Владимир Николић, као и конзул Радослав Илић.


 Председник Републике Србије присуствовао отварању деонице ауто-пута Бања Лука - Прњавор - Добој

Александар Вучић, председник Републике Србије, 01.10.2017. године, присуствовао је свечаном отварању деонице ауто-пута „9. јануар“, од Маховљана до Друговића.

Обраћујући се присутним грађанимаа, као и јавности Републике Српске, БиХ и читавог региона, председник Србије рекао је да је сваки километар ауто пута „пут у будућност“. Истовремено је изјавио да је поменути пројекат веома важан за сваког грађанина Републике Српске, јер путеви и мостови спајају људе, али и доносе послове за младе. Вучић је пожелео властима Српске да што пре споје Бањалуку, Добој, Брчко и Бијељину тако да ће, како је казао, остати само још неколико километара до Србије, која ће изградити ауто-пут до границе.


Председник Вучић је посебно истакао да десетине километара ауто-пута коштају десетине милиона евра и додао: „То је нешто ново и у Републици Српској и у БиХ, нешто веома важно за сваког грађанина Српске. Сваки километар ауто-пута је представљао освајање нове цивилизације и ти километри не спајају само нас, него и све друге народе који живе, не само у БиХ, него свуда око нас“. Он је поздравио чињеницу да ће Српска крајем ове или почетком наредне године имати више од 100 километара ауто-путева и додао да ће тада и Србија, како је планирано, бити прва земља у региону по дужини ауто-путева, са изграђених више од 1.000 километара.


Честитајући Р. Српској и њеном руководству на важном резултату, председник Србије поручио је да треба гледати у будућност, јер ауто-путеви и мостови спајају људе, али и доносе послове за младе генерације. Посебно је нагласио да Република Србија и Српска сарађују одлично, о чему говоре бројни конкретни показатељи и постигнути резултати.

 

Председник Р. Српске Милорад Додик изјавио је да ауто-путеве гради народ и најавио наставак изградње до границе са Србијом. „Посебно задовољство ми је што сам данас овде јер желимо да обезбедимо будућност нашој деци која ће знати да је једна генерација нашла могућност да гради ауто-путеве“, рекао је Додик. Он је истакао да ће бити настављена градња ауто-пута од Добоја према Шамцу, Брчком и Бијељини до границе са Србијом и поручио: „На тај начин ће Република Српска директно ући у Србију, без наплатних рампи и било чега другог и бити једно“. Истовремено је оценио да је ово најбољи период сарадње Српске и Србије и за то захвалио председнику Србије Александру Вучићу, рекавшо: „Хвала му и за помоћ коју је Србија упутила нашим општинама, али и општинама у Федерацији БиХ где су Срби већинско становништво“.
Додик је оценио да Српска и Србија сада најбоље сарађују, рекавши да се успешно решава сваки крупан проблем који се појави и притом упутио захвалност Србији која је издвојила новац за изградњу моста између Братунца и Љубовије.

 

Отварању деонице ауто-пута, поред председника Републике Србије и Републике Српске, присуствовали су председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић и народни посланици, премијер Српске Жељка Цвијановић и министри у Влади Републике Српске, представници друштвеног живота и велики број грађана.

Амбасадор Р. Србије у Босни и Херцеговини, Станимир Вукићевић, као и генерални конзул Владимир Николић, учествовали су у дочеку и испраћају председника Републике Србије Александра Вучића, на аеродрому Маховљани, и присуствовали свечаном отварању деонице ауто пута „9.јануар“.

 Представник Генералног конзулата присуствовао обележавању Крсне славе општине Градишка

Светом литургијом и ломљењем славског колача у цркви Покрова пресвете Богородице, 21. септембра 2017. године, општина Градишка обележила је Крсну славу Рођење пресвете Богородице – Малу Госпојину.

„Мала Госпојина прилика је да се у духу традиције и обичаја наших предака окупимо, да разменимо мишљења, али и да се испред локалне заједнице освренемо на оно шта смо ми данас и оно шта би, у складу са основним приоритетима нашег деловања, а то су раст привредне активности и повећање запослености, требали бити сутра“, рекао је начелник општине Зоран Аџић. Он је истакао да је протеклих годину дана обележено реализацијом одређеног броја пројеката у области инфраструктурног, привредног и друштвеног развоја, који ће допринети квалитетнијем животу грађана Градишке, а истовремено бити основ за даљи развој.

Начелник општине се осврнуо и на планирану реализацију пројекта изградње новог моста на реци Сави, нагласивши да ће општина Градишка уложити макисмалне напоре да искористи овај инфраструктурни потенцијал стварањем пословне зоне у његовој близини. Према његовим речима, подржаван је и сектор друштвеног деловања као важан фактор укупног развоја локалне заједнице, а покренуте су и активности на завршетку изградње спортске дворане.

Славској свечаности присуствовали су представници институција Републике Српске, дипломатског кора, одборници општине Градишка, градоначелници и начелници суседних као и прекограничних градова и општина, представници привредног и друштвеног живота општине и верских заједница.

Испред Генералног конзулата Републике Србије Бања Лука, свечаном обележавању Крсне славе присуствовао је конзул Радослав Илић.Генералном конзулату додељена Захвалница општине Вишеград

Поводом обележавања крсне славе општине Вишеград - Мале Госпојине, одржан је свечани пријем, 20.09.2017. године у Дому културе, којом приликом је Генералном конзулату Републике Србије Бања Лука додељена Захвалница за несебичну помоћ и сарадњу, коју је примио генерални конзул Владимир Николић.

Одлуку о додели Захвалнице донела је Скупштина општине на предлог начелника Младена Ђуревића, за укупан допринос који је овај ДКП пружио грађанима Вишеграда, као и за веома успешну и квалитетну реализацију пројекта обнове спомен капеле са костурницом „Свети Ђорђе“ у Вардишту код Вишеграда.

Захваљујући се на њиховом признању, генерални конзул Николић, рекао је да Србија своју приврженост Републици Српској не показује само декларативно, већ и разним конкретним делима. Обнова Спомен капеле у Вардишту, само је један од таквих примера који су до сада реализовани, поручио је Николић.

Свечаном пријему су, поред бројних званица из Републике Српске, БиХ, присуствовали и заменик градоначелника Сомбора Антоније Ратковић са сарадницима, као и делегација Скупштине града Зрењанина, коју је предводио Ненад Јоксимовић.


 

Начелник општине Вишеград М. Ђуревић, захвалио се генералном конзулу на високом нивоу досадашње сарадње, посебно у подршци и помоћи на изналажењу решења за активирање пруге уског колосека и повезивања са „Шарганском осмицом“, што ће значајно допринети побољшљању туристичке понуде читавог Подриња.Министар одбране Рeпублике Србије боравио у званичној посети Бањалуци

Министар одбране Републике Србије Александар Вулин, предводио је делегацију Министарства одбране (МО), током званичне посете Бањалици, 19.09.2017. године, где му је домаћин био министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић. Током поменутог боравка, министар Вулин је посетио компанију „Космос“ и састао се са председником Републике Српске (РС), Милорадом Додиком.

Након обиласка компаније „Космос“ и званичног састанка са министром Петром Ђокићем, одржана је конференција за новинаре на којој је речено да би наредних дана требао да буде дефинисан модел сарадње МО Србије са три стратешка предузећа у РС, и то: бељинским „Орлом“, Фабриком мотора специјалне намене Пале и „Космосом“.

Ђокић је новинарима рекао да је РС спремна да стави на располагање све моделе за сарадњу које има у правном смислу, а то је могућност уласка у капитал, формирање заједничких предузећа или развијање неког другог облика партнерства. Додатно је појаснио да ће то учинити правни тимови РС и Србије, али да је од тога важнија воља и спремност да се стање промени интензивнијом сарадњом и присуством Србије у оквиру ова три предузећа. Он је рекао да се, посредством МО Србије, а за потребе одбране и наступа на другим тржиштима, настоји омогућити квалитетније пословање и доделити одређени нови послови, или повећати обим послова које поменута предузећа реализују за потребе система одбране у Србији.

Министар одбране Србије Александар Вулин оценио је да су политички односи између Србије и Српске на највишем могућем нивоу и поручио да политички односи не треба да буду једино што нас повезује и спаја, односно да и економски односи морају да се подигну на ниво постојећих политичких односа. Новинарима је рекао да је дошао у Бањалуку по наређењу председника Србије Александра Вучића, како би радио на конкретним механизмима помоћи наменској индустрији РС - да би се повезала са МО Србије, унапредили њихови капацитети и сагледали модалитети уласка у власништво.


Након званичног састанка са председником РС Милорадом Додиком, коме је поред делегације МО Србије и министра Петра Ђокића, присуствовао и министар унутрашњих послова РС Драган Лукач, одржана је друга конференција за новинаре.


Новинарима је поручено да су потенцијали наменске индустрије РС велики и да одговарају потребама Војске Србије. Председник РС рекао је да постоје обострани интереси за сарадњу РС и Србије у области наменске индустрије, као и да је Српска заинтересована за активирање производње ради обезбеђивања сигурности пословања и нових радних места. Он је оценио да је пронађен прави пут да се одржи стабилна производња у предузећима која су се дуги низ година бавила наменском индустријом и захваливши се министру Вулину, због његовог личног залагања за активирање овог посла нагласио да Србија има значајне привредне успехе у области наменске индустрије.
Министар Вулин је рекао да је упознат са потенцијалима наменске индустрије у РС и да је председник Српске информисан о детаљима договора. Посебно је истакао да су потенцијали Српске у наменској индустрији велики и да одговорају потребама Војске Србије и Министарства одбране. Поручио је да ће се наставити заједнички рад и да ће се обезбедити одговарајућа улагања, као и чување радних места и развој тих фабрика. Закључио је да се на тај начин показује колико је Србији стало до Српске, њеног развоја и живота њених грађана, као и да је будућност наменске индустрије Републике Српске, након ових разговора, извесна и далеко боља.
. Генерални конзул Владимир Николић, присуствовао је званичним састанциима који су одржани у Бањалуци, као и посети компанији „Космос“.
   
 Четвртом сајму „Лакташи Етно 2017“ присуствовао велики број учесника из Србије

Општина Лакташи, у сарадњи са Туристичком организацијом и Удружењем пољопривредних произвођача општине, организовала је сајам “Лакташи Етно 2017”, на коме су представљене кућне радиности, стари занати, традиционална гастрономија и туризам. Сајам је одржан 16.  септембра 2017. године у Спортској дворани „Ненад Баштинац“ у Александровцу.

Овогодишњем Сајму присуствовао је и велики броој учесника из Републике Србије, међу којима је био и председник Скупштине града Зрењанина, Оливер Митровић, који је предводио делегацију највећег политичког, привредног, културног и спортског центра Баната.

Поред града Зрењанина, општину Гроцка која се простире на површини од око 300 км2 и спада у једну од најпознатијих воћарских регија Србије, представљало је 40 учесника које су предоводили Живадинка Аврамовић, заменик председника градске општине, као и Зоран Костић члан већа општине задужен за област предузетништва и мале привреде.

Посебно изненађење и одушењвљење присутних учесника и гостију изазвао је наступ чланова фолклорног ансамбала културно-уметничког друштва „Ставан Штрбац“ из Врчина, општина Гроцка, који су добили највише аплауза на овогодишњем Сајму „Лакташи етно 2017“.

Генерални конзулат Републике Србије Бања Лука пружио је потребну помоћ и подршку учесницима Сајма који су допутовали из Гроцке, а свечном отварању поменуте манифестацији присуствовао је Радослав Илић, конзул у Генералном конзулату.Високи политички представници Републике Србије присуствовали отварању манифестација „Дани Српске у Србији”

Манифестација „Дани Српске у Србији” отворена је 15. септембра 2017. године у београдском Народном позоришту, у присуству политичких и црквених званичника Републике Србије и Републике Српске. Они су заједно поручили да су Срби један народ, без обзира на границу са Дрином. Манифестација која је пре свега културног, али и економског карактера, ове године се одржава по пети пут у 20 градова Србије.


Свечаност је благословио патријарх Српске православне цркве Иринеј, који је поручио да је реч о једном народу, једном језику, једној цркви и једној култури, након чега је председник Републике Српске Милирад Додик званично отворио манифестацију.


Додик је оценио да је српски идентитет јединствен, рекавши да је Република Српска у свом дејтонском оквиру, гарант опстанка српског народа. Посебно је истакао да је стање у Републици Српској стабилно, поручивши да се неће одрећи својих „снова да Република Српска и Србија буду једно“ и додавши: „Верујем да је у овом свету престало кажњавање због снова, а ја то сањам“.


Додик је нагласио и да је веома битно што је председник Републике Србије Александар Вучић „окренуо поглед“ ка Републици Српској, тако да се данас заједно граде школе, вртићи и мостови. Такође је истакао и да Подриње, са обе стране, мора бити циљ заједничких пројеката, те да Дрину треба видети као реку која повезује, а не раздваја.
Дани Српске трајаће до 21. септембра, а у оквиру њих ће у Врању, Новом Саду и Суботици бити одржана три привредна скупа. Велики економски форум организоваће се последњег дана одржавања поменуте манифестације.


Свечном отварању „Дана Српске у Србији” присуствовали су генерални секретар председника Републике Србије Никола Селаковић, први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, министар правде Нела Кубуровић, министар одбране Александар Вулин, и министар рада, запошљавања, борачких и социјалних питања Зоран Ђорђевић.


Манифестацији је присуствовао и генерални конзул Репулике Србије у Републици Српској, Босни и Херцеговини, Владимир Николић.Представник Генералног конзулата Бања Лука положио венце поводом обележавања Дана несталих и погинулих

Централно обележавања Дана несталих и погинулих током ратних дешавања 90-тих година, организовано је 15. септембра 2017. године у Бањалуци.


Програм обележавања обухватао је давање парастоса погинулим и убијеним борцима и цивилима, полагање венаца код споменика погинулим борцима на гробљу „Свети Пантелија“, на Спомен костурницу и на Споменику „12 беба“, као и промоцију књиге „Не заборави вољена земљо“ у Културном центру „Бански двор“.

Венце на споменик погинулим борцима положили су изасланик председника РС Синиша Каран, делегација Владе РС предвођена председницом Жељком Цвијановић, делегација Народне скупштине РС на челу са потпредседником Ненадом Стевандићем, изасланик члана Председништва БиХ из РС Велимир Сакан, делегације Града Бањалуке, Трећег пешадијског (РС) пука и Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила.


Након полагања венаца, председница Цвијановић је изјавила да није задовољна начином на који функционише Институт за нестала лица у БиХ, истичући да Република Српска још потражује 1.672 српска борца и цивила који су нестали у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату. Она је изразила незадовољство и чињеницом да су смањена средства за ексхумације и идентификације. Позивајући се на податке удружења из РС, она је рекла да је идентификовано више од 5.500 бошњачких жртава рата, а свега 315 српске националности и поручила да је потребно отклонити сваку врсту политике и политизације који утичу на застој рада Института за нестала лица у БиХ.

Испред Генералног конзулата Републике Србије Бања Лука, венце на гробљу „Свети Пантелија“ и на Спомен костурницу положио је Радослав Илић, конзул у Генералном конзулату.Генерални конзул Владимир Николић присуствовао отварању Сајма књига у Бањалуци

Највећа смотра писане речи – 22. Сајам књиге, која се одржава у Републици Српској, отворен је 12. септембра 2017. године у дворани „Борик“. Учешће на Сајму узело је више од 100 излагача, међу којима и велики број из Републике Србије.

Угледни руски писац Вјачеслав Купријанов, прогласио је Сајам отвореним, изразивши притом посебно задовољство што је у прилици да се нађе у граду, у којем је пре 140 година рођен српски писац Петар Кочић. Том приликом рекао је: „Кочићев језик је још жив. Наш језик је жив и ми даље настављамо да живимо у књизи“. Посетиоцима Сајма посебно је поручио: „Књига може бити поклон, књига може да се наслеђује, књигу можемо украсти, али не можемо уништити, она има историју и она сама ствара историју. Можемо да уђемо у књигу и тамо да останемо“.


Свечаном отварању 22. Сајма књига присуствовао је и генерални конзул Републике Србије у Републици Српској, Босни и Херцеговини, Владимир Николић.Обавештење о Споразуму Владе Републике Србије и Владе Републике Индонезије о укидању виза

Обавештавамо да је Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Индонезије о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша ступио на снагу 02. септембра 2017. године.Обавештење о Споразуму између Владе Републике Србије и Владе Краљевине Тајланд о укидању виза

Обавештавамо да је 08. септембра 2017. године ступио на снагу Споразум између Владе Републике Србије и Владе Краљевине Тајланд о укидању виза за носиоце службених и дипломатских пасоша. Постављена приступна рампа за инвалидна и лица смањене покретљивости у Генералном конзулату Републике Србије Бања Лука

Уважавајући потребе лица смањене покретљивости, лица са инвалидитетом и родитеља са малом децом, Генерални конзулат је на главном улазу у зграду поставио рампу за савладавање висинске разлике, односно постојећих степеница.


Улазна рапма је урађена у складу са Правилником о техничким стандардима приступачности и омогућиће да инвалидна лица и особе које се теже крећу лакше посете ово дипломатско козуларно представништво. Приликом доношења одлуке и покретања поступка за израду приступне рампе, посебно је уважена чињеница да Генерални конзулат дневно посети око 100 странака, којима се пружају различите конзуларне услуге, међу којима се налазе и лица смањене покретљивости.
 Обавештење о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Р. Индије, носиоце обичних пасоша

Обавештавамо да је Влада Републике Србије донела Одлуку о укидању виза за држављане  Републике Индије, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Републике Србије, најдуже до  30 дана  од датума уласка у Р.  Србију, у периоду од годину дана.

Ова одлука ступа на снагу 02. септембра 2017. године.Обавештење о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане ИР Иран, носиоце обичних пасоша

Обавештавамо да је Влада Републике Србије донела Одлуку о укидању виза за држављане Исламске Републике Иран, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Републике Србије, најдуже до  30 дана  од датума уласка у Р.  Србију, у периоду од годину дана.

Ова одлука ступа на снагу 02. септембра 2017. годинеДелегација владе АП Војводина присуствовала завршној свечаности поводом обележавања 52. Кочићевог збора

Делегација владе Аутономне покрајине Војводина, предвођена покрајинским секретаром за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњеном Бјелићем, присуствовала је завршној свечаности поводом обележавања 52. Кочићевог збора, одржаној 27.08.2017. године у Стричићима, родном селу Петра Кочића.

Културно уметничком програму, испред ОШ „Петар Кочић“ у Стричићима, присуствовали су председник Републике Српске Милорад Додик, већи број министара у Влади Републике Српске, градоначелник Бање Луке Игор Радојичић, представници бројних институција и неколико хиљада грађана Републике Српске, БиХ и региона.


Завршна манифестација је обухватала полагање венаца на споменик погинулим борцима током 90-тих година (у име Покрајинске владе Војводине, венац је положио Огњен Бјелић), доделу награде „Змијањче“ (Ани Мирјани Брдар, ученици ОШ из Брезичана код Приједора), као и фото-документарну изложбу „Змијање“.


Традиционална манифестација „Кочићев збор“, у оквиру које су одржани бројни културни и забавни садржаји, почела је 21. августа у Бањој Луци где је, између осталог, приређена и Свечана академија (26.8.т.г.), на којој су учешће узели проф. др. Александар Јерков, управник Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ Београд (пригодна беседа), песник Љубивоје Ршумовић, као и Коља Мићевић - добитник овогодишње „Кочићеве награде“ а завршена (27. августа 2017. године), народним зборовањем у Стричићима.
 Генерални конзулат подржао сарадњу компанија из Србије и Републике Српске ради заједничког наступа на трећем тржишту

Конзул у Генералном конзулату Републике Србије Радослав Илић посетио је општину Модрича, 22. августа 2017. године, којом приликом се састао са начелником општине Младеном Крекићем и његовим сарадницима, као и са Томиславом Гредићем, генералним директором Индустрије мотора Раковица и Мирославом Јосиповићем, директором ФАМ-ЈМ д.о.о  Модрича. Састанку је присуствовао и Зоран Вуковић, представник Установе за образовање одраслих WMTA Бања Лука.На састанку је разговарано о могућностима унапређења билатералне привредне сарадње Републике Србије и Републике Српске, као и о конкретним пословним иницијативама којима би се омогућио заједнички наступ на трећим тржиштима.

Посебна пажња је поклоњена подршци пројекту поновног покретање производње тракторских мотора, кроз конкретну пословну сарадњу Фабрике за производњу мотора из Раковице и компаније ФАМ – ЈМ из Модриче. Нови производ би се развијао са циљем заједничког наступа на трећем тржишту, чиме би се створиле могућности да се производни процес прошири, уз истовремено запошљавање већег броја радника како у Републици Србији тако и у Републици Српској.


Након обиласка производних погона компаније ФАМ-ЈМ д.о.о  Модрича, закључено је да постоје реалне могућности да се заједнички пројекат успешно реализује и договорено да се наставе започете активности у Фабрици трактора Београд, како би се створили сви потребни предуслови за наставак започете сарадње.

Начелник општине Модрича, Младен Крекић, који је уједно био и домаћин састанка, захвалио се Републици Србији на свему што је до сада пружала општини и другим регионима у Републици Српској, Босни и Херцеговини. Напоменуо је да је Споразум о специјалним и паралелним везама веома битан, посебно за здравље људи, јер су у прилици да користе болничке и друге капацитете у Републици Србији. Он је рекао да овај састанак представља наставак добре сарадње између две републике, истакавши да је започет конкретан разговор о пројекту између поменутих компанија, а да је задатак њиховог менаџерског тима да раде на реализацији пројекта који ће подржати Генерални конзулат Бања Лука и општина Модрича. Такође, поручио је да се неће стати на овом пројекту, него ће се покренути иницијатива да се у наредном периоду организује сусрет привредника из Републике Србије и Републике Српске, како би се сарадња проширила и на друге привредне пројекте.Николић присуствовао свечаној седници и обележавању крсне славе Требиња

Свечаном обележавању славе Града и Црквене општине - Свето Преображење Господње, једног од најзначајнијих датума за Требиња, 18. и 19. августа 2017. године, присуствовали су председник Републике Српске (РС), Милорад Додик, премијерка Жељка Цвијановић, генерални конзул Р. Србије Владимир Николић, владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије, представници кључних институција из РС, Босне и Херцеговине, као и бројни гости из региона.

Обраћајући се присутнима на свечаној седници Скупштине града, председник РС Милорад Додик поручио је да Требиње има свој идентитет, да се као један од најживљих и најфреквентнијих градова сваким даном све више развија, истакавши да је Требиње „драгуљ Републике Српске и као такав га треба посматрати и развијати“.

Пожелевши грађанима Требиња да Преображенске дане проведу у весељу и радости, да се заједно окупе око Цркве и тако покажу саборност и јединство, премијерка Жељка Цвијановић је подсетила да је Влада РС, у протеклих 10 година, по различитим основама уложила у Требиње око 70 милиона КМ из Развојног програма и буџета Српске.

Генерални конзул Владимир Николић присуствовао је и освештењу споменика блаженопочившем патријарху српском Павлу, који је постављен у порти Саборног храма у Требињу.

Споменик, који је први у Републици Српској, освештале су владике захумско-херцеговачки и приморски Григорије, умировљени владика Атанасије, славонски Јован и архиепископ охридски и митрополит скопски Јован. Владика Григорије је истакао да овај споменик опомиње и подсећа на јерарха који је у наше дане открио да за све нас има наде.

„Овај изванредан рад младе вајарке Саре Николић треба да нас, Херцеговце, подсећа на лик и дело не само нашег патријарха, него и на његово пријатељство према овој земљи и Епархији коју је основао Свети Сава“, рекао је владика Григорије.

Директор Републичког секретаријата за вере Драган Давидовић рекао је да је Требиње добило један диван споменик захваљујући труду вајарке Николићеве из Београда, фирми „Интегра инжењеринг“ из Бањалуке која је финансирала споменик и благослову владике Григорија.

Градоначелник и председник Скупштине, у име Града и грађана Требиња, упутили су посебну захвалницу Николићу, уз истицање да је својим присуством увеличао свечано обележавање славе Града и Црквене општине Требиње – Свето Преображење Господње. Николић дао интервју новинској агенцији Републике Српске

Генерални конзул Републике Србије Владимир Николић дао је интервју за новинску агенцију Републике Српске (СРНА), у коме је оценио да треба радити на сталном унапређењу односа Српске и Србије.


Он је истакао да је развој привреде заједнички приоритет, али да се мора радити на формирању заједничке платформе о унапређењу екологије и подизању свести у борби за очување животне средине. Посебно је истакао да тај природни потенцијал не чувамо, напротив, поплаве, пожари, одрони и остало нас упозоравају да се немарно односимо према животној средини.
Николић је област културе издвојио као најважнију спону и највећу шансу Српске и Србије, подсетивши да тако „градимо мостове са трајањем, који надмашују наше животе“. Он је указао на чињеницу да Генерални конзулат Бања Лука остварује добру сарадњу не само са републичким, већ и локалним нивоом у Српској, што потврђује недавно признање које је Град Бијељина доделио овом дипломатско конзуларном представништву за допринос и подршку грађанима у остваривању права и интереса код органа Србије. 
С тим у вези, Николић је рекао: „Признање које смо добили од града Бијељине је за све нас од великог значаја, пре свега, због чињенице да су препознати наши напори посвећени општем добру и јавном интересу“.

Комплетан интервју који је Николић дао СРНИ може се прочитати на: http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=265774
 Град Бијељина наградио Генерални конзулат медаљом "Кнез Иво од Семберије"

Поводом обележавања славе града Бијељина - Светог Пантелејмона, Генералном конзулату Републике Србије Бања Лука додељена је Златна медаља „Кнез Иво од Семберије“, коју је примио генерални конзул Владимир Николић на свечаном пријему, 08. августа 2017. године, у Градској  управи  Бијељина.

Одлуку о додели медаље Генералном конзулату , донела је Скупштина града на предлог градоначелника Миће Мићића, за „укупан допринос и подршку грађанима Града Бијељина у остваривању њихових права и интереса код органа Републике Србије“. Тиме је одато посебно признање службеницима Генералног конзулата Бања Лука који дуги низ година веома професионално и савесно, сваке последње суботе у месецу, организују и реализују конзуларни дан у Бијељини.Истог дана, у оквиру одржавања Пантелинских свечаности, наступила су бројна културно-уметничка друштава и изведена је представа са посебним акцентом на кнеза Иву од Семберије, који је био обор-кнез над свих 12 села Бијељинске нахије почетком 19 века, када је предводио и устанике у Семберији против тадашње турске власти.

 Николић уручио специјалну награду на Међународном фестивалу студентских позоришта „Кестенбург“

Међународни фестивал студентских позоришта „Кестенбург“, који је у Бањалуци окупио младе уметнике из 15 земаља, свечано је завршен 03. августа 2017. године, доделом награда у Културном центру „Бански двор“.


Представе у укупно пет селекција игране су на свим бањалучким позоришним сценама. Тако су се у „Златној“, „Сребрној“, „Бронзаној“, као и селекцијама „Дрво кестена“ и „Факултетска“ такмичиле представе из Србије, БиХ, Чешке, Словеније, Израела, Литваније, Македоније, Јужне Кореје, Хрватске, Италије и Црне Горе, док су различитим жиријима председавали Небојша Брадић, Југ Радивојевић, Слобода Мићаловић и Софија Аржаковскаја.
Највећи број учесника био је из Србије, при чему је представа Факултета драмских уметности Београд „Не оклевај импровизуј“ освојила награду за колективну игру. Специјалну награду им је уручио генерални конзул Владимир Николић, у присуству бројних гостију из Бањалуке и региона.


 

Садржај представе је заснован на низу вежби импровизације, које су инстиктивне спонтане игре у којима су студенти користили своју машту да би се играли и креирали амбијент по својој властитој жељи.
Генерални конзулат Р. Србије Бања Лука пружио је непосредну подршку одржавању ове традиционалне манифестације, као и боравку поменутих учесника из Републике Србије. Генерални конзул Владимир Николић посетио учеснике Међународне ликовне колоније „Плива 2017“.

Међународну ликовну колонију „Плива 2017“, која се одржава у организацији академика Миливоја Унковића на извору реке Пливе, 01. августа 2017. године, обишао је генерални конзул Владимир Николић.Том приликом сусрео се са еминентним уметницима, међу којима је највише њих из Србије, и то: Ранка Лучић-Јанковић, Сара Николић, Ана Лазић, Вук Вучковић, Бојан Оташевић, Бисерка Петровић, Милан Степовић, Катарина Недељковић, Жељко Ђуровић, Оливера Вукотић, Никола Жигон, Јелена Кршић и други.
Дискутујући о универзалом значају ликовне уметности, која се изражава облицима и као облик комуникације користи ликовни језик, Николић је подсетио на историјску анегдоту, насталу током Другог светског рата, која се приписује тадашњем премијеру Биртаније, Винстону Черчилу. Наиме, када је Хитлер покренуо немилосрдно бомбардовање Лондона, Черчил је на састанак позвао министре и покренуо питање обезбеђења додатних финансијских средстава, ради одбране земље. Један од министара је предложио да се новац који је намењен култури пребаци у ратни буџет, на шта је Черчил узвратио: „А шта ћемо, онда, да бранимо?”


 

Николић је поменуту анегдоту повезао са недостатком средстава за већу подршку културног стваралаштва и пристуним уметницима поручио да ће и убудуће, као што то чини годинама уназад, Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци налазити начине да помогне јачању и промоцији културних вредности, јер су оне најзначајније за сваку нацију и државу. Посебно им је указао на чињеницу да нас културне тековине чине онаквим каквим нас други виде и препознају, као и да се тим вредностима можемо поносити захваљујући и великом доприносу које традиционално иза себе остављају учесници Међународне ликове колоније на изворима Пливе.Генерални конзулат Републике Србије Бања Лука подржао одржавање Међународног фестивала студентских позоришта „Кестенбург“

Међународни фестивал студентских позоришта „Кестенбург“, у оквиру којег ће до 03. августа бити одиграно 48 представа позоришта из 15 земаља, отворен је 25.07.2017. године концертом Емира Кустурице и „No smoking orkestra“.

Представе ће у оквиру фестивала (пет селекција), бити игране на позоришним сценама „Арт двориште“ и Већница Културног центра Бански двор, као и у кампусу Бањалучког универзитета.
У „Златној“, „Сребрној“, „Бронзаној“ и селекцијама „Дрво кестена“ и „Факултетска“ такмичиће се представе из Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Чешке, Словеније, Израела, Литваније, Македоније, Хрватске, Италије и Јужне Кореје.


Поред председника Републике Српске, као генералног покровитеља, одржавање фестивала подржали су Влада Републике Српске и Генерални конзулат Републике Србије Бања Лука. Тим поводом, отварању фестивала је присустовао и генерални конзул Републике Србије Владимир Николић.
 Генерални конзулат подржао манифестацију „Лето на Врбасу“ обезбедивши гостовање уметничког ансамбла Министарства одбране Р. Србије „Станислав Бинички“

Спектакуларна церемонија отварања манифестације „64. Лето  на Врбасу 2017“ одржана је 15. јула 2017. године, у Бањалуци испод зидина Кастела.


У оквиру свечаног отварања манифестације, здружени симфонијски оркестри Уметничког ансамбла Министарства одбране Републике Србије „Станислав Бинички“ и Бањалучка филхармонија, одржали су концерт на отвореном назван „Под звездама“, уз диригетнску палицу Војкана Борисављевића и Ванесе Кременовић.


Директним преносом концерта, Радио телевизија Републике Српске омогућила је свим грађанима Босне и Херцеговине, региона и иностранства, да уживају у извођењу најлепше музика из домаћих и страних филмова, уз солистичке наступе Кристине Ивановић, Маје Манојловић и Лукијана Ивановића.


Генерални конзулат Републике Србије Бања Лука,  у сарадњи са компанијом М:ТЕЛ, пружио је непосредну помоћ у организација доласка и гостовања уметничког ансамбла „Станислав Бинички“, како би извели најлепше симфоније под звездама.Конкурсна документација

Конкурсну  докуметацију можете преузети овде: http://_Konkursna_dokumentacija_KD_vrata.docxПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПОНУДА

                            
ГЕНЕРАЛНИ КОНЗУЛАТ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ                                              
       БАЊА ЛУКА- БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА
              Војводе Радомира Путника 2
                      78000 БАЊА ЛУКА
                БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Број:    4470/2017-2
Датум: 07.07.2017.  године

На основу Директиве о набавкама у дипломатско – конзуларним представништвима РС, бр.716/ГС од 20.05.2013, године, Упутства о спровођењу набавки у ДКП РС у иностранству бр.716-2/ГС од 03.07.2013. године и Одлуке о покретању поступка набавке број 4470/2017 од 07.07.2017. године, Генерални конзулат Републике Србије у Бања Луци - Босна и Херцеговина упућује


1. ПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПОНУДЕ  

     
 Предмет набавке:

Предмет набавке су добра – Контра диверзиона опрема (метал детектор врата и ручни метал детектори) за потребе дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије у иностранству.                    

Опис предмета набавке:
            
На основу Одлуке о покретању поступка набавке број: 4470/2017 од 07.07.2017. године, за набавку контра диверзионе опреме (метал детектор врата и ручни метал детектори), за потребе дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије у иностранству, Генерални конзулат Републике Србије у Бања Луци, Вас позива да поднесете своју писмену понуду, у складу са конкурсном документацијом.

Понуда мора бити у целини припремљена у складу са конкурсном документацијом.

Конкурсна документација неопходна за давање писане понуде може се преузети са интернет стране Генералног конзулата Републике Србије у Бања Луци - Босна и Херцеговина http://www.banjaluka.mfa.gov.rs у рубрици "Вести"

Додатне информације можете добити на телефон број: +387 51 227 041

Рок место, време,  и начин подношења понуде:
            
Понуда се сматра благовременом, ако је наручиоцу поднета до 12. јула 2017. године, до 13.00 часова.
Понуђач подноси понуду у затвореној коверти лично или поштом на адресу наручиоца:

               Генерални конзулат Републике Србије  Бања Лука - Босна и Херцеговина
Војводе Радомира Путника 2
78000 БАЊАЛУКА

На омоту назначити предмет набавке  - Понуда за набавку – „Набавка Контра диверзиона опрема (метал детектор врата и ручни метал детектори), за потребе дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије у иностранству, редни број 4470“.

Коверат или кутија са понудом мора на предњој страни имати ознаку: „ПОНУДА НЕ ОТВАРАТИ“, а на полеђини пун назив понуђача, адресу, телефон и лице за контакт.

Неблаговременом ће се сматрати понуда понуђача која није поднета наручиоцу у прописаном року, без обзира на начин доставе исте. Све неблаговремено поднете понуде,    Комисија за набавку наручиоца, ће по окончању поступка отварања понуда, вратити неотворене понуђачима, са назнаком да су поднете неблаговремено.

Критеријум и елементи критеријума за избор најповољније понуде:

Одлука о додели уговора о набавци добара, донеће се применом критеријума најниже понуђене цене, по претходно испуњеним свим захтевима и обавезним условима наручиоца наведеним у конкурсној документацији.

Отварање понуда комисијски (место и време): 

Отварање понуда ће се обавити одмах по истеку рока за подношење понуда, односно данa 12. јула 2017. године, са почетком у 13.00 часова, у просторијама  Генералног конзулата Републике Србије  Бања Луци - Босна и Херцеговина, на адреси: Војводе Радомира Путника број 2  78000 Бања Лука

Комисија наручиоца ће у року од два дана од дана отварања понуда  израдити  извештај о стручној оцени понуда и, сачинити предлог одлуке о додели уговора.

Рок за закључење уговора:

Уговор са изабраним понуђачем биће закључен у року од 10 дана, од дана доношења одлуке о додели уговора.

Контакт особа:

Контакт особа у Генералном конзулату Републике Србије у Бања Луци је Радослав Илић, тел: +387 51 227-045 email konzulat.bl@mfa.rsЗаједничко обележавање 75-те годишњице од битке на Козари

Званична церемонија заједничког обележавања 75-те годишњице од битке на Козари, одржана је 02 јула 2017. године код спомен обележја на Мраковици.


Она је саставни део Државног програма обележавања годишњица историјских догађаја ослободилачких ратова Србије, коју заједно организиују Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјалних питања Републике Србије и Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске. Обележавању су, поред Драгана Поповића, државног секретара у Министарству за рад запошљавање, борачка и социјалних питања Републике Србије, присуствовали и студенти Криминалистичко-полицијске академије из Београда, представници Министарства одбране и Војске Србије, као и удружења из Србије која негују традицију антифашистичке борбе.


Испред Републике Српске (РС), церемонији су присуствовали председник РС Милорад Додик, премијерка Жељка Цвијановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, изасланик српског члана Председништва Босне и Херцеговине (БиХ), Велимир Сакан, бројне делеагације СУБНОР-а, градова и околних општина, учесници НОР-а и грађани Поткозарја.


Обраћајући се присутнима, председник РС Милорад Додик рекао је да је Козара „синоним антифашистичке борбе“, те да су немачки окупатори и усташе хтели да побију, протерају и покрсте Србе, што је виђено на многим подручјима.
Додик је посебно нагласио да Срби данас имају две државе, Србију и Српску, са напоменом да Срби не желе да угрожавају слободе других већ да желе да „ове две српске државе крену ка будућности, да се не окрећу према прошлости“. Он је поручио да је љубав према Србији трајна и да је гарант стабилности у региону, рекавши: „Ми у Србији видимо сигуран ослонац и уточиште“. Такође, подсетио је на речи председника Републике Србије Александар Вучић, да нема „Олуја“ о којима ће Србија да ћути.
У име Владе Републике Србије, венац код споменика на Мраковици, положили су амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић и генерални конзул Владимир Николић.Ученици основних школа са Косова и Метохије посетили Владу Р. Српске

Ученици основних школа са Косова и Метохије (КиМ), који су боравили у посети вршњацима у Републици Српској (од 17. до 24.06.2017.године), у оквиру пројекта "Спојмо српску децу са КиМ и Републике Српске", посетили су Административни центар Владе РС, 22.06.2017. године.

Ученицима и њиховим наставницима, као и представницима општина са КиМ из којих долазе, добродошлицу је пожелео министар просвете и културе у Влади РС Дане Малешевић, истичући да се овим пројектом успоставља "мост између Космета и Републике Српске". Истовремено се захвалио родитељима њихових вршњака, који су их прихватили и угостили широм РС, као и Милораду Арлову организатору боравка, поручивши да ће се ова традиционална сарадња наставити и у наредним годинама.

Пријему је присуствовао и заменик директора Канцеларије за КиМ, Душан Козарев, који је истакао да поменути пројекат шаље поруку да смо сви једно и да имамо нераскидиве везе на релацији Бањалука - Београд - Косовска Митровица, као и на било ком другом простору где наш народ живи. Представницима медија је поручио: "лепо је када се на овакав начин реализује оно што је залог за будућност, а управо су деца и млади наша будућност." Такође је додао да  је "важно да најмлађе генерације без терета прошлости, политике, ратних наслеђа и свега што их тишти у неслободи, ограничености и проблемима свакодневног живота, поготово на КиМ, ипак осете неку врсту слободе и потенцијала за повезивање са вршњацима."

На крају пријема, коме су присуствовали министри у Влади РС, начелници општина и представник овог ДКП-а, потписани су споразуми о братимљењу пет основних школа из РС и пет школа са простора КиМ.Завршена друга фаза конзерваторско-рестаураторских радова на Спомен капели са костурницом у Вардишту код Вишеграда

Раконструкција и уређење терена око Спомен - капеле са костурницом Свети Ђорђе у Вардишту, код Вишеграда завршени су 16. јна 2017. године. Средства за реализацију друге фазе радова, у износу од 63.180 КМ, обезбедило је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије.

Пријему радова, поред чланова Комисије коју је формирао Генерални конзулат Републике Србије Бања Лука, присуствовали су државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Драган Поповић и председник за обнову архимандрит Јован Гардовић.

Након пријема радова у Вардишту, одржан је састанак са начелником општине Вишеград Младеном Ђуровићем, на коме је договорен наставак активности које су у надлежности општине. Тако ће, током наступајућих летњих месеци, бити завршено чишћење кишних канала у непосредном окружењу Спомен капеле, довођење пијаће воде до чесме у поменутом комплексу и уређење паркинг места за посетиоце. Такође, општина ће убудуће бринути о плаћању електричне енергије која се троши за осветљење спомен комплкса, као и о туристичком представљању тог подручја, укључујући и наставак рада на пројекту обнове "Рзавско-дринске" узане пруге, која ће повезивати Вишеград са Вардиштем.

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије, Драган Поповић, који је присуствовао пријему радова, посебно је похвалио ангажовање Генералног конзулата Републике Србије Бања Лука, укључујући изузетно квалитетну сарадњу и координацију која је остварена са Сектором за борачко-инвалидску заштиту Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије, током комплетне реализације прве и друге фазе обнове Спомен капеле Свети Ђорђе са костурницом у Вардишту.Посета делегације Покрајинске владе АП Војводина Републици Српској

Дана 6. јуна 2017. године делегација Покрајинске владе АП Војводине, на челу са председником Игором Мировићем, посетила је Републику Српску.

Том приликом у сусрету са делегацијом Владе Републике Српске, предвођеном председницом Владе Републике Српске Жељком Цвијановић, је оцењено да је институционална сарадња између Републике Српске и Војводине добра и успешна и да постоји воља и обострани интерес за њено унапређење пре свега у областима привреде, образовања, науке, културе и туризма. Договорено је да ће на јесен у Новом Саду бити потписан споразум којим ће бити дефинисан и конкретан правац будуће сарадње.

У разговору Игора Мировића са Милорадом Додиком, председником РС, размењена су мишљења о актуелној друштвено политичкој ситуаији у региону и константовано да је међусобна сарадња важна и Српској и Војводини. Председник Додик је снажно подржао све облике сарадње са Србијом, укључујући и Војводину.

Делегација Покрајинске владе посетила је Бањлучку градску управу где им је домаћин био Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке.

Свим сусретима делегације из Војводине предвођене председником Владе Игором Мировићем, присуствовао је и Владимир Николић, генерални конзул Републике Србије у Бањалуци.8. Конференција српске медицинске дијаспоре

8. Конференција српске медицинске дијаспоре биће одржана у Београду у периоду 21-23. јуна 2017. године.

Више информација на 

http://www.sdm.rsЛетња туристичка понуда Србије представљена у Бањалуци

Након Љубљане и Софије, Туристичка организација Србије, представила је летњу туристичку понуду грађанима Бања Луке, 02.06.2017. године, у склопу кампање "Дани Србије - Види Србију".

У предстојећим летњим месецима, жеља Туристичке организације Србије је да настави да угошћава што већи број туриста из Републике Српске, Босне и Херцеговине.Имајући у виду чињеницу да Србија има више од две хиљаде манифестација, Бањалучанима је представљено пет најатрактивнијих и то: Beer fest, EGZIT, Гуча, НИШВИЛ, Jazz Festival и Нушићијада. Поред поменутих фестивала и великих градских центара, у Бањалуци је представљена и Атомска бања Горња Трепча, која је добро позната грађанима Српске, јер Фонд здравственог осигурања, захваљујући потписаном протоколу о сарадњи, већ дуже време шаље своје осигуранике на рехабилитацију у ову бању.

У прва три месеца ове године, у Србији је боравило више од 19 хиљада туриста из БиХ, што је за 14 одсто више него прошле године.

Након презентације на Тргу Крајине, Туристичка организација Србије представила је гастрономску понуду у хотелу "Босна". Том приликом, своју понуду су представиле туристичке организације Београда, Ивањице, Златибора, Рашке и западне Србије. Посебан акцент стављен је на летње музичке фестивале, Beer fest, Exit, Гуча, Nišvile, Jazz festival i Нушићијада, као и одмор у природи током летње сезоне, укључујући и "city break" дестинације.

Генерални конзулат Републике Србије Бањалука, пружио је максималну помоћ и подршку представљању Туристичке организације Србије и регионалних туристичких организација у Бања Луци.Генерални конзул Владимир Николић посетио Приједор

Сагласно предвиђеном ангажовању Генералног конзулата Р. Србије на плану унапређења привредне сарадње Србије и Р. Српске, Босне и Херцеговине, генерални конзул Владимир Николић посетио је Привредну комору и Агенцију за економски развој "PREDA-PD" у Приједору.

Састанку је присуствовао градоначелик Приједора Миленко Ђаковић са сарадницима, као и већи број привредника, који предводе најуспешније пословне субјекте у том граду и његовој непосредној околини.

Домаћин састанка је била Привредна комора Приједора, коју предводи Дијана Ђаковић. Она је представила привредне и економске потенцијале тог подручја и предложила више могућности за унапређење постојеће привредне сарадње са Србијом. Поред прехрамбене индустрије и туризма, као највећи ресурс Приједорске регије издвојена је дрвнопрерађивачка индустрија. Између осталог, разговарано је о могућности креирања заједничког пројекта привредника из Србије и Српске, с циљем заједничког пласмана производа на инострана тржишта.

Приједорски дрвопрерађивачи оцењени су као суфицитна привредна грана, будући да је количина производа које извезу на инострана тржишта готово четири пута већа од количине увезеног. Повећање улагања у финални производ један је од њихових кључних циљева.

Обраћајући се новинарима, генерални конзул Србије, Владимир Николић рекао је да постоје реалне могућности да се постојећа привредна сарадња настави, посебно имајући у виду уговор о слободној трговини коју Република Србија има са Руском федерацијом.

Након састанка, делегације су посетиле неколико приједорских дрвнопрерађивачких предузећа и увериле се у квалитет производње, међу којима се посебно истиче предузеће "Grosist", кога предводи Ратко Мацановић, представник Кластера "Дрво-ПД" Приједор.

Закључено је да треба наставити започете контакте, чвршће повезати дрвнопрерађивачке кластере у региону Поткозарја и конкретизовати облик сарадње у наредном периоду, након чега би се поново одржао састанак са дрвопрерађивачима Бања Луке и Приједора, како би се сумирали постигнути разултати на плану унапређења привредне сарадње са сродним компанијама у Србији.

 Промоција туристичке понуде Србије у склопу кампање "Дани Србије - Види Србију"

Представници ТУристичке организације Србије, у склопу кампање " Дани Србије - Види Србију", посетиће Бањалуку 01. јуна 2017. године.

Тог дана ће бити организовано низ промотивних догађаја, међу којима и промотивни догађај за становнике Бањалуке и њихове госте, на Тргу Крајине, од 16:00 до 18:00 часова.

Своју понуду ће, поред Туристичке организације Србије, представити и локалне туристичке организације Београда, Ивањице, Златибора, Рашке, Западне Србије, Драгачева, као и Пролом и Луковске бање и Атомске бање "Горња Трепча".

Поред тога од 17:00 до 18:00 часова истог дана, на Тргу Крајина ће наступити трубачки оркестар Марка Глигоријевића из Бајине Баште.

Свим посетиоцима биће презентована туристичка понуда Србије, са акцентом на летње фестивале-Beer fest, Exit,  Гуча, NIŠVILLE INternational Jazz Festival  и Нушићијада. За љубитеље одмора у природи, током летње сезоне, предвиђена је посебна презентација, као и промоција "city break" дестинација.

Презентација за туроператере и медије, уз гастрономску понуду Западне Србије, организоваће се у хотелу "Босна", са почетком у 19:00 часова, у четвртак 01. јуна 2017. године.Генерални конзул Владимир Николић положио венац на Спомен обележје "Живот"

Поводом обележавања 25-е годишњице од страдања 12 беба у бањалучком Клиничком центру због недостатка кисеоника, 22. маја 2017. године су положени венци на Спомен обележје "Живот".

Као датум обележавања овог догађаја узима се 22. мај, јер је на тај дан 1992. године, због недостатка кисеоника, умрла права од 12 беба, а остале су преминуле до 19. јуна 1992. године.

На Спомен обележје "Живот" у Бањалуци, венац је у име Републике Србије положио генерални конзул Владимир Николић.Генерални конзулат Републике Србије домаћин представе "Моје дете" на Театар фесту "Петар кочић"

Премијерним извођењем позоришног комада "Швајцарска", 17. маја 2017. године, отворен је Двадесети театар фест "Петар Кочић", у Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци.

У оквиру Театар феста, који се одржава од 17. до 24.05.2017. године, биће приказано седам представа позоришта из Србије, Хрватске, Црне Горе, Македоније и Р. Српске.

Публика ће моћи да погледа представе. "Трудна прича", Театра "Комедија" из Скопља (18.5); "Чувари твог поштења", Градског позоришта из Подгорице (19.5); "Јесења соната", Атељеа "212" из Београда и Фестивал Град театра Будва (20.5); "Плућа", Егзит театра и Градског позоришта Сисак (21.5); "Ново доба", Битеф театра Београд и АртХуб Сарајево (22.5.); "Моје дете" Београдског драмског позоришта (23.5.) и "Јулије Цезар", у копродукцији Народног позоришта Сомбор, Града театар Будва и Центра за културу Свиланац, којом ће се званично затворити Фест 824.5), уз доделу награда.

Отварању овогодишњег јубиларног Театар феста "Петар Кочић", присуствовао је и генерални конзул Републике Србије Владимир Николић, који ће бити домаћин представе "Моје дете", Београдског драмског позоришта, 23. маја 2017. године.Генерални конзул Владимир Николић присуствовао Свечаној академији поводом обележавања Дана града Приједора

Генерални конзул Владимир Николић присуствовао је Свечаној академији поводом обележавања Дана града Приједора (16.маја 2017.године), којим се прославља његово прво ослобођење од фашизма у Другом светском рату.

 

Свечаном пријему су, поред представника међународних организација акредитованих у БиХ, присуствовали министри у Влади РС: Лејла Решић (министарка управе и локалне самоуправе РС), Дане Малешић (министар просвете и културе), Неђо Трнинић (министар саобраћаја и веза), представници општина Бовец (Словенија) и Манис 8Турска), начелници суседних општина, директори водећих компанија које послују на територији Приједора и бројни гости.

Честитајући празник Миленку Ђаковићу, градоначелнику Приједора, генерални конзул Николић је договорио и званичан састанак који ће се у том граду одржати током следеће недеље, на тему билатералне сарадње.Генерални конзул Владимир Николић посетио бањалучку Гимназију

Генерални конзул Владимир Николић посетио је, 11. маја 2017. године, бањалучку Гимназију и разговарао са ученицима који су боравили у посети Другој крагујевачкој гимназији од 03. до 07. маја 2017. године. Састанку су, поред ученика, присуствовали директор Гимназије Зоран Пејашиновић, професорка српског језика и књижевности Александра Арсенијевћ Пухало (предводила групу ученика током путовања), Тихомир Левајац, пензионисани професор и Радослав Илић, конзул у Генералном конзулату.

Домаћини су се, најпре, захвалили генералном конзулу Николићу, који је подржао и на конкретан начин помогао реализацију поменутог путовања обезбедивши превоз до Крагујевца и натраг. Професор српског језика и књижњевности Александра Арсенијевић Пухало, је посебно истакла да Гимназија није имала средства за плаћање превоза, тако да је захваљујући подршци Генералног конзулата омогућен одлазак на путовање. Петодневна посета је имала за циљ зближавање, још давно спојених средњошколаца ове две образовне институције, чија сарадња је почела крајем 2000-те године. Група бањалучких гимназијалаца била је смештена у топлим домовима гостољубивих Крагујевчана, родитеља њихових другова из Друге гимназије, који су им уједно били и главни домаћини. Након тога су се гимназијалци појединачно представили, поделивши са гостима бројне утиске, искуства и личне доживљаје с путовања.

Током разговора са Николићем, ученици су посебно издвојили посету Првој крагујевачкој гимназији, која је и најстарија српска гимназија. Поред обиласка Града и његових музеја, у Другој крагујевачкој гимназији је организован филозофски кафе, где су дебатовали о различитим филозофским и друштвеним темама. Имали су прилику и да погледају представу драмске секције под називом "Преображај", а веча пре доласка у Бањалуку, шестог маја, заједно са Крагујевчанима су учествовали у прослави Дана града који је обележен уз пригодан концерт и ватромет.

Бањалучки представници били су матуранти који су својим трудом и залагањем у претходним годинама допринели позитивној промоцији Гимназије (Огњен Стефановић, Лука Дивљак, Бојан Белензада, Тијана Тепић и Анђела Арар), као и њихове млађе колеге које су се посебно истакле на школским и ваншколским активностима (Софиа Миљатовић, Селма Ибрекић, Здравка Бибић, Милица Аљетић и Душан Вученовић).

Николић је ученицима поручио да посебну пажњу поклоне личној едукацији која, поред редовних активности у образовно-васпитном раду, треба да обухвати и књучне садржаје из опште културе. Притом их је позвао да, у складу са личним афинитетима, активније прате дешавања на бањалучкој културној сцени, укључујући посете позоришним представама, изложбама и филмским пројекцијама, као и да повремено прочитају текстове познатих новинара и колумниста, како би проширили своја знања и припремили се за академске студије које их ускоро очекују.

Имајући у виду чињеницу да су на десетодневном наградном путовању, које је организовао Генерални конзулат Бања Лука за побенике литерарног конкурса "Шта то Србије треба да зна о мени", учествовали и ученици бањалучке Гимназије (Андреа Јеремић и Игор Мирјанић), генерални конзул Николић је позвао ученике, да погледају прилог са тог путовања на: 

https://www.youtube.com/watch?v=xDvpDiowcPQ&t=1sГенерални конзул положио венац поводом обележавања Дана победе над фашизмом

Генерални конзул Владимир Николић, 09.маја 2017. године, положио је венац у знак пијетета према страдалим сународницима у Другом светском рату, на споменик погинулим борцима Народно-ослободилачке борбе у Бањалуци.

Централно обележавање Дана победе над фашизмом у Републици Српској (РС), почело је маршом "Бесмртног пука", чиме се Бањалука укључила у ову манифестацију коју организује још 500 градова широм света. Колона са учесницима који су носили заставе и фотографије својих предака, кренула је из центра града и прошла главном улицом до Трга палих бораца, где је организовано полагање венаца, а након тога пригодан уметнички програм.

Венце су положили изасланик председника РС, председник Народне скупштине РС, представници Амбасаде Руске Федерације у БиХ, Генералног конзулата Републике Србије, делегације Влада РС, СУБНОР-а, Оружаних снага БиХ и већи број грађана.


У вечерњим сатима поводом Дана победе над фашизмом, у Бањалуци је одржан концерт под називом "Живеће наша песма", на коме су учествовали и чланови ансанбла Руског културног центра-Руски мир " Александар Невски".Репортажа о боравку награђених ученика у Србији

Након успешне реализације традиционалног литерарног пројекта Генералног конзулата, поводом обележавања Дана државности Србије, Радио телевизија Републике Српске (РТРС), два пута је емитовала получасовну репортажу о боравку десет награђених ученика из средњих школа Републике Српске, на територији Републике Србије, и то у четвртак 27.04. у 17.15 часова, као и у недељу 30.04. у 20.15 часова.

Поменута група ученика боравила је у хотелима "Оморика" (Тара) и "Бреза" (Врњачка бања), од 21. до 30. марта 2017. године, којом приликом су обишли већи број туристичких дестинација на простору Западне Србије и Поморавља. Њихобо путовање је пратила екипа РТРС и о томе припремила репортажу која је привукла велику пажњу гледалаца на територији РС, региону и у иностранству (укупан рејтинг је био 6,40%).

Посебан допринос успешној реализацији овог пројекта и прихвату ученика дали су Туристичка организација Републике Србије и Војна установа "Тара".

Репортажу можете погледати нa:https://www.youtube.com/watch?v=xDvpDiowcPQ&t=1sОБАВЕШТЕЊЕ - НАРАДНИ ДАНИ

Поводом обележавања Празника рада, Генерални конзулат Републике Србије неће радити 01. и 02. маја 2017. године.Полазници Високих студија безбедности и одбране посетили Бањалуку

Генерални конзулат Р. Србије у Бањалуци, 26. априла 2017. године, посетили су полазници Високих студија безбедности и одбране.

У групи полазника били су службеници државних институција Републике Србије, високи официри Војске Србије као и припадници оружаних снага земаља из региона (Републике Словеније, Републике Хрватске и БиХ).

Генерални конзул Владимир Николић упознао је госте са организацијом и делокругом рада Генералног конзулата у Бањалуци, као и са књучним активностима на којима су ангажоване дипломате и запослени у Генералном конзулату.

Посебно је указао на активно залагање Републике Србије и мреже њених ДКП-а, на изградњи и очувању добросуседских односа и решавању отворених питања кроз дијалог. Истовремено је истакао значај поштовања Дејтонског мировног споразума у процесу одржавања специјалних и паралелних веза са Републиком Српском, уз поштовање интегритета и међународне позиције Босне и Херцеговине.

Николић је, такође, рекао да је стратешки приоритет спољне политике Србије пуноправно чланство у ЕУ, уз очување њене целовитости, те да у томе веома значајну улогу имају наша ДКП-а у свету.

Након посете Генералном конзулату, полазнике Високих студија безбедности и одбране примили су председник Републике Српске Милорад Додик и градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

Током пријема, Додик је истакао да је приоритет институција очување безбедности Републике Српске, у времену "нестабилних регионалних и глобалних односа", као и борба против тероризма, који је постао највећа пошаст савременог света. Полазнике је упознао и са актуелном политичком ситуацијом у РС, БиХ и региону.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, полазнике шесте класе Високих студија безбедности и одбране упознао је са положајем и приоритетима Града у наредном периоду. Том приликом, предочио им је елементе историјског контекста и положаја Бања Луке у протеклих 150 година, као и у оквиру садашњег геостратешког положаја и приоритета у оквиру РС, БиХ и међународне заједнице.

Пријему код председника Републике Српске и градоначелника Бањалуке, присуствовао је и генерални конзул Републике Србије Владимир Николић.Генерални конзул Владимир Николић присуствовао обележавању Дана града Бањалуке

Поводом обележавања 22. априла, Дана града Бањалуке и дана када је пре 72 године Бањалука ослобођена од фашизма у Другом светском рату, одржан је већи број манифестација, уз полагање венаца на Споменик жртвама, тзв. велеиздајничког процеса и Споменик палим борцима Народноослободилачког рата у Бањалуци.

Програм петодневног одржавања Дана града Бањалуке био је веома садржајан и укључивао је већи број концерата, изложби, представа, пројекције филмова, спортских сусрета и сличних активности.

Посебну пажњу је привукло прво гостовање Уметничког ансамбла Министарства одбране Републике Србије "Станислав Бинички". Њихов оригинални наступ, у сарадњи са Филхармонијом из Бањалуке, који је због лоших временских услова одржан у сали позоришта "Јазавац", изазвао је одушевљење бројне публике. Дуготрајним аплаузом награђено је извођење музике из популарне серије "Војна академија", као и низа песама из домаћих и страних филмова. Поменутом концерту су присуствовали генерални конзул Владимир Николић и Радослав Илић.

Завршној манифестацији, Свечаној академији која је организована у Културном центру  Бански двор, претходило је полагање венаца поводом обележавања 22. априла, дана када је пре 72 године Бањалука ослобођена од фашизма.

Централно полагање венаца обављено је на Споменику борцима НОР-а у центру града, где су венце положили градоначелник Игор Радојичић, председник Народне скупштине Републике Српске, Недељко Чубриловић, делегације председника и Владе Републике Српске и бројна удружења која негују сећање на антифашистичку борбу.

Испред Генералног конзулата Републике Србије, венац је положио генерални конзул Владимир Николић, који је претходно положио и венац на Споменик жртвама, тзв. велеиздајничког процеса у Бањалуци.Влада Србије и Републике Српске заједно обележиле Дан сећања на жртве усташког злочина у Доњој Градини

У Спомен-подручју Доња Градина у Републици Српској, Босни и Херцеговини, 23.априла 2017. године, одржана је комеморација поводом обележавања Дана сећања на жртве усташког злочина-геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.

Дан сећања на жртве усташког злочина-геноцида у логору Јасеновац, владе Србије и Р. Српске заједнички обележавају од 2015. године, на основу Меморандума о сарадњи у области неговања традиција ослободилачких ратова и годишњице историјских догађаја. Сагласно томе, организовано је и заједничко полагање венаца две владе, тако да је венац у име Владе Србије положио министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, а у име Владе Републике Српске делегација владиних министара предвођена министром индустрије, енергетике и рударства Петром Ђокићем.

Венце су положили и председавајући Председништва Босне и Херцеговине (БиХ) Младен Иванић, председник Скупштине Републике Српске (РС) Недељко Чубриловић, представници страних амбасада акредитованих у БиХ, јеврејске и ромске заједнице Републике Србије и РС, као и бројне делегације.

Званичној церемонији, која је одржана након полагања венаца, присуствовала је делегација Владе Србије, коју је предводио премијер Александар Вучић. У саставу делегације били су министар одбране Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, министар правде Нела Кубуровић, министар културе и информисања Владан Вукосављевић и министар здравља Златибор Лончар.

Парастос страдалима служили су Партијарх српски Иринеј и епископ бањалучки Јефрем, на гробном пољу " Храстови". Након парастоса, Његова светост патријарх српски Иринеј, изјавио је да је Доња  Градина свето мученичко место, где је земља натопљена крвљу и људским костима, подсетивши притом на њихова страдања и страшне муке које су поднели "од људи без ума и срца", а једина кривица им је била што су припадали једном одређеном народу и вери.

Оно што ту трагедију чини још већом јесте чињеница да су страдали од хришћанског народа, који је дигао руку на најближе суседе, на браћу по Христу и Јеванђељу и нанели им злочине о којима данас слушамо. Истовремено је рекао: " Данас морамо да чујемо поруку коју су нам страдали оставили, не речима, али делом, животом и животним примером, да попут њих, чувамо своју веру, за коју су милиони људи дали животе." Такође је подсетио на то да је усташка држава једина имала логор за децу у Европи, истакавши да то само говори колико је време било свирепо и колико су људи били огрезли у злу.

Након парастоса, присутнима су се обратили председник Владе Србије, Александар Вучић и председник Републике Српске Милорад Додик.

Председник Владе Србије Александар Вучић је истакао да је наша обавеза да будемо овде због потомака јасеновачких жртава, којих има и у Републици Српској и у Србији, нагаливши: " Морамо бити овде како се никад више не би поновили догађаји од пре седам деценија, али и да поручимо да никада нећемо заборавити шта нам се догодило и да ћемо се снажно одупрети покушају да се то врати." Овде на једном од најстрашнијих места у тадашној поробљеној Европи, захвалан сам председнику Републике Српске Милораду Додику што Србија и Република Српска заједно обележавају тешке догађаје из прошлости.

Наш је посао да, у супротно онима који би да на Балкану мењају границе, да праве своје велике државе не питајући никога, па ни Србију чију би територију да отимају, да их победимо политички, без рата и да створимо државу изнад сваког зла, поручио је премијер Вучић. Он је додао да је веома важно бранити мир, али ако будемо приморани умећемо да сачувамо наше, а наша је слобода да будемо свој на своме, не тражећи било шта од других. Није реч само о томе колико је људи убијено, већ да је то убијање званично било оправдано, допуштено и пожељно, истакао је Вучић и навео да је то била платформа државе чисте крви у којој ће свака нечиста, односно српска, јеврејска и ромска, бити проливена. Према његовим речима, убијање Срба је био државни и званични план за читав један народ, зато што је неко имао платформу да ће други народ, када истреби тај, неподобни и непријатељски, сам постати бољи, богатији и успешнији. И то, овде и данас, нико не сме да заборави. Да није реч само о томе колико је људи убијено, него о томе колико људи су хтели да убијаји, указао је премијер.

Обраћајући се присутнима и јавности, председник РС Милорад Додик указао је на то да је прошли век био век нашег страдања, а овај мора да буде век нашег окупљања.

Додик је посебно истакао да се страдање у Јасеновцу не би догодило да су Срби 1941. године имали Републику Српску и затражио да Јасеновац буде обележен као место геноцида. С тим у вези рекао је. " Да смо 1941. године имали Републику Српски не би доживели Јасеновац. Зато је Републике Српска и створена." Притом је напоменуо да је РС одговор и зов Срба за слободом, не само ове генерације и генерације која је РС створила, него и многих далеко у историји који су само зато што су Срби страдали у различитом времену и поднели жртву да би се овде очувала бит овог народа. Посебно је поручио да је РС усмерена ка градњи мира и стабилности и да нема намеру и не жели дестабилизацију на овим просторима, већ хоће да буде део света који гради мир.

Комеморацији поводом обележавања Дана сећања на жртве усташког злочина-геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини присуствовали су и амбасадор Републике Србије у БиХ Станимир Вукићевић, као и генерални конзул Владимир Николић.ОБАВЕШТЕЊЕ - НАРАДНИ ДАНИ

Обавештавамо да за време васкршњих празника Генерални конзулат Републике Србије неће радити од 14. до 17.априла 2017.годинеУчитељски факултет из Ужица гостовао у Бања Луци

Током викенда  8. и 9.априла 2017.године, 110 студента и професора Учитељског факултета у Ужицу, на позив Филозофског факултета Универзитета у Бањалуци, гостовали су у главном граду Републике Српске.

У препуној сали овдашњег Народног позоришта, извели су врло запажену музичко-сценску академију посвећену догађајима из Првог светског рата, под називом "Васкрсни Србијо".

По завршетку поменуте академије, проф.др Бране Микановић, декан Филозофског факултета у Бањалуци, уручио је , генералном конзулу Владимиру Николићу , захвалницу Генералном конзулату Р.Србије "за подршку и помоћ у организацији сусрета студената и професора Учитељског факултета у Ужицу и Филозофског факултета у Бањалуци."

 Потпредседник Владе Р.Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и министар одбране Зоран Ђорђевић боравили у Бањалуци

Потпредседник Владе Р. Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић и министар одбране Зоран Ђорђевић, боравили су у Бањалуци 04.04.2017.године, ради присуства Свечаној академији поводом обележавања 25 година постојања Министарства унутрашњих послова и Дана полиције Републике Српске (РС).

Свечаној академији претходило је откривање и освештавање споменика за 782 погинула припадника Министарства унутрашњих послова Републике Српске, након чега су званичници положили венце и цвеће.

Обраћајући се присутнима на Свечаној академији, Стефановић је поручио да су полиције Републике Србије и Републике Српске одлучне да се супроставе свим безбедносним изазовима, да очувају стабилност и учине све да се грађани осећају сигурно. Том приликом, Стефановић је рекао: "Суочени смо са бројним изазовима и нестабилностима у региону. Потенцијални терористички напади постају реална претња у читавом свету, а и наш регион није поштеђен.", подсетивши истовремено на терористичке нападе у Зворнику, Куманову и Санкт Петербургу.

С тим у вези, посебно је нагласио: "Важно је да не дозволимо да се икада неки сличан сценарио догоди у Републици Србији или Републици Српској или ма где другде. За Министарство унутрашњих послова важно је да грађани знају да на нас могу да рачунају као на снажан ослонац њихове безбедности."

Потпредседник Владе је истакао да Република Српска у Србији има "неког најближег, неког ко је партнер, пријатељ и много више од тога."Притом је рекао: " Ми то пријатељство и братски однос никада нећемо заборавити, нити ће се то икада променити" додавши да се нераскидива веза једног народа са обе стране Дрине не огледа само у сарадњи која постоји на многим пољима, већ и у неговању историјског наслеђа, заједничког залагања на очувању мира у региону, као и на унапређењу живота свих наших грађана.

Обележавању Дана полиције присуствовао је и министар одбране Зоран Ђорђевић, а испред Генералног конзулата Србије Бања Лука, генерални конзул Владимир Николић.

Пре почетка свечане академије, Стефановић је разговарао са председником Р. Српске Милорадом Додиком, о актуелној политичко-безбедносној ситуацији у региону.

 Завршено гласање за председничке изборе, на гласачком месту број 4 у Генералном конзулату Републике Србије Бања Лука

У Генералном конзулату Републике Србије у Бањалуци успешно је организовано и реализовано гласање на гласачком месту број 4 у Републици Српској, Босни и Херцеговини, за спровођење избора за председника Републике Србије, расписаних за 02.април 2017. године

Право гласа на овом бирачком месту имао је 721 гласач. Они су могли да се определе за једног, од укупно 11 кандидата.

Бирачко место је било отворено од 07.00 до 20.00 часова.

Међу гласачима, који су искористили право гласа, био је и председник Републике Српске Милорад Додик.

Поред председника Додика, своје гласачко право искористили су председник и потпредседник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић и Ненад Стевандић, као и председник Академије наука и уметности РС, Рајко Кузмановић.

Обраћајући се новинарима, након гласања, председник РС Милорад Додик изразио је жељу да Србија на овим изборима настави путем додатног развоја и стабилности и да буде једна од најважнијих земаља у региону у погледу стабилизације и мира.

Грађаним Србије и Србима широм света пожелео је све најбоље, истакавши да су поменути избори за председника Републике "најбољи начин на који Србија показује своје демократско лице и укљученост у савремене токове."

Гласање у Генералном конзулату Републике Србије Бања Лука протекло је без икаквих проблема, а одзив је био рекордан и износио 90,84% (од 721 пријављеног гласача, одазвало се њих 655).

Највећи број гласова (451 глас, или 68,85%), освојио је Александар Вучић, актуелни премијер и новоизабрани председник Србије.

 ИЗБОРИ 2017

Обавештење грађанима о начину гласања на изборима за Председника Републике Србије http://www.rik.parlament.gov.rsМеђународни јавни конкурс за израду идејног решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду

Градска управа града Београда, Секретаријат за културу, објавио је Јавни међународни отворени двостепени конкурс за израду идејног решења за спомен-онележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду.

Конкурсни материјал учесници конкурса могу преузети без надокнаде на веб-порталу Града Београда

http://www.beograd.rs/

i na veb-portalu Društva arhitekata Beograda http://www.dab.rs/Јавни позив за предлоге за национална признања

Одлуком о објављивању јавног позива за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе Срба у региону, број 8/2017-05 од 7. марта 2017. године, објављен је јавни позив за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе Срба у региону.

Национална признања се додељују у седам категорија:

- Награда "Мајка Србија" - припаднику дијаспоре или Срба у региону који је дао изузетан допринос, постигао резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону.

- Награда "Слободан Јовановић" у области политике - припаднику дијаспоре или Срба у региону који је дао изузетан допринос, постигао резултате у области политике и својим активностима деловањем доприноси: - јачању међународног угледа Републике Србије, дијаспоре и Срба у региону;- промоцији Републике Србије у свету и афирмацији њених интереса; - побољшању положаја и права припадника дијаспоре и Срба у региону.

- Награда "Михајло Пупин" у области информационо-комуникационих технологија-припаднику дијаспоре или Срба у региону који је дао изузетан допринос, постигао резултате у области информационо-комуникационих технологија и својим активним деловањем доприноси: - истицању учешћа припадника дијаспоре и Срба у региону у даљем развоју светске технологије; - афирмацији и омогућавању примене савремених светских научних достигнућа у области информационо-комуникационих технологија у Републици Србији.

- Награда "Никола Тесла" - у области науке и проналазаштва - припаднику дијаспоре или Срба у региону који је дао изузетан допринос, постигао резултате и заслуге у области науке и проналазаштва, и својим активним деловањем доприноси: - промоцији научних достигнућа и проналазаштва припадника дијаспоре и срба у региону  и у свету; -афирмацији и омогућавању примене савремених научних достигнућа у Републици Србији.

- Награда "Доситеј Обрадовић" у области образовања - припаднику дијаспоре или Срба у региону који је дао изузетан допринос, постигао резултате и заслуге у области образовања и својим активним деловањем доприноси: - очувању културног, етничког, историјског и верског идентитета припадника дијаспоре и Срба у региону; -остваривању културне, просветне и научне сарадње дијаспоре и Срба у региону са Републиком Србијом.

- Награда "Вук Караџић" у области очувања српског језика и ћириличног писма - припаднику дијаспоре или Срба у региону који је дао изузетан допринос, постигао резултате и заслуге у области очувања српског језика и ћириличког писма и својим активним деловањем доприноси: - употреби, учењу. чувању и неговању српског језика и ћириличког писма међу припадницима дијаспоре и међу Србима у региону.

- Награда "Милош Црњански" - у области књижевности - припаднику дијаспоре или Срба у региону који је дао изузетан допринос, постигао резултате и заслуге у области књижевности и својим активним деловањем доприноси: - афирмацији савремене српске књижевности у свету.

Предлоге за доделу националног признања могу поднети:

- организације дијаспоре и организације Срба у региону,

- удружења чије су делатности или део делатности, усмерене на област за коју се предлаже подела националног признања,

- дипломатско-конзуларна представништва Републике Србије и

- цркве и верске заједнице

Текст јавног позива који садржи детаљне инструкције о начину подношења предлога, као и пријавни формулар могуће је преузети на страници Управе за дијаспору на следећим линковима:

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2017/03/Javni_poziv_NP2017.pdf

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2017/03/Prijava_NP2017.pdf

 

 Конкурс за суфинансирање пројеката удружења и организација Срба из региона и дијаспоре

Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписује конкурсе који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре.

Право учешћа на конкурсу имају:

- организације, удружења грађана припадника српске заједници из региона

- регистрована удружења грађана са седиштем у Републици Србији

На конкурсу не могу  да учествују:

- директни или индиректни корисници буџетских средстава

-појединци

привредни субјекти

Текст конкурса, Смернице за подносиоце пројеката и Образац за пријаву и писање предлога пројеката и Образац за предлог буџета могу се преузети на презентацији Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону на следећем линку:

http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/Обележена 18-та годишњица од НАТО бомбардовања

Обележавање 18-те годишњице НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије, организовано је 24. марта 2017.године, у храму Христа Спаситеља у Бањалуци, служењем молитвеног сећања на жртве једне од најбруталнијих агрсија НАТО алијансе на суверену земљу.

Поменуто обележавање организовала је управа Саборног храма и Српско сабрање "Баштионик".

Имајући у виду сву трагичност тих догађаја и његове тешке последице по грађане Србије, генерални конзул Владимир Николић је рекао да је кључна порука молитвеног окупљања да се таква бруталност више никада не догоди. "Захвалан сам Бањалуци што ово организује сваке године. и сваке године, 24. марта долазим овде с тим осећајем, да Бањалука одаје почаст жртвама агресије на ондашњу СР Југославију, пре свега на Србију.", истакао је Николић.

Током НАТО бомбардовања, у коме је учествовало 19 земаља, погинуло је 2.000 цивила и више од 1.000 војника и полицајаца за три месеца убијања, док је Србија претрпела штету од око 130 милијарди долара.

Уништено је и оштећено 25.000 стамбених објеката, онеспособљено 470 километара путева и 595 километара пруга. Бомбардовано је и 14 аеродрома, 19 болница, 20 домова здравља, 18 дечјих вртића, 69 школа, 176 споменика културе и 44 моста, од којих је 38 потпуно разорено.

Уништена је трећина електроенергетског капацитета земље, а бомбардоване су и две рафинерије - у Панчеву и Новом Саду.

 Генерални конзул Владимир Николић и конзул Радослав Илић, посетили Вишеград и обишли Спомен капелу Вардиште

Генерални конзул Републике Србије у Републици Српској (РС), Босни и Херцеговини (БиХ), Владимир Николић и конзул Радослав Илић, посетили су Вишеград и Вардиште, 21.03.2017.године. Том приликом састали су се са начелником општине Вишеград Младеном Ђуревићем и Пером Петровићем, представником Клуба делегата из реда српског народа у Већу народа РС.

Током састанка, начелник општине је гостима представио нове просторије у Андрић граду, где ће бити смештена општинска администрација, уз упознавање са активностима које је предузео са циљем побољшања услова живота и рада грађана Вишеграда. Посебно је истакао да је Скупштина општине усвојила Одлуку о дугорочном кредитном задужењу које ће, између осталог бити употребљено за рефинансирање ранијих обавеза као и за капиталне пројекте међу којима посебну пажњу заслужује уређење индустријске зоне у Добруну, реконструкција пута за Вишеградску бању, као и подстицаји намењени запошљавању младих и образованих кадрова.

Након састанка у Вишеграду, Николић и Илић су са начелником општине обишли Спомен капелу у Вардишту, коју обнавља Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије, у сарадњи са општином Вишеград.

Том приликом је остварен увид у тренутно стање објекта и његовог окружења, како би се прецизирале обавезе извођеча радова пре коначног потписивања уговора о извођењу друге фазе реконструкције и ангажовање општинских институција и предузећа ради уређења прилазног пута и ближег окружења Спомен капеле са костурницом у Вардишту.

Истог дана, у 19:00 часова, присуствовали су отварању изложбе фотографија и докумената, поводом обележавања 75 година од злочина у Старом Броду и Милошевићима, као и представљању трећег издања књиге сведочења о тим &