| |     latinica | english  
Насловна
Конзул Радослав Илић отворио традиционалне витешке игре у Требињу

У оквиру пројекта „Повратак традицији - ћирилична култура и традиционалне игре“ уз подршку Министарство спољних послова Републике Србије, Управe за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Књижевно удружење „Сусрет“ Требиње организовало је 09. августа 2018. године манифестацију традиционалних српских витешких надметања „Душанов мач, Стефанов штит“, коју је отворио конзул Радослав Илић, шеф Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Републике Србије Бања Лука са седиштем у Требињу.

Отварајући прву манифестацију традиционалних српских витешких надметања у Требињу, Илић је подсетио на чињеницу да су српски витезови својим витештвом, храброшћу, знањем и умећем, увек успевали да одбране највише интересе свог народа. Зато и назив манифестације „Душанов мач, Стефанов штит“, није случајно одабран, поручио је Илић. Такмичаре је позвао да покажу своје способности у спортском надметању, али и у томе какав пример могу дати младима који су се у великом броју одазавали на позив организатора, како би се такмичили у бацању камена с рамена, кугле, потезању конопца, скоку у даљ и другим традиционалним српским вештинама.

Најбољи су добили медаље, књиге о славним српским јунацима, односно награде које су прилагођене времену из витешких надметања, а организатори су припремили и богат ручак за преко петсто људи коју се бодрили такмичаре.Представљено најбоље идејно решење за изградњу Духовног центра у Мркоњићима

Најбоље идејно решења за изградњу Православног духовног центра у Мркоњићима, родном селу Светог Василија Остошког, које Република Србија финансира са 400.000,00 евра, израдило је требињско предузеће „Контура“.

Презентацији идејног решења, које је организовано у Градској управи Требиње, присуствовао је и конзул Радослав Илић, шеф Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Републике Србије Бања Лука, са седиштем у Требињу.

Обраћајући се представницима медијских кућа, градоначелник Требиња Лука Петровић рекао је: „Заједно ћемо радити у договору са Владом Републике Србије и Републике Српске,  мештанима Мркоњића и  донаторима, који су заинтересовани за изградњу овог комплекса. Већ имамо донаторе, а сав износ новца смо обзебедили  и  нису нам потребна додатна буџетска средства“.

Шеф конзуларне канцеларије у Требињу, конзул Радослав Илић, подсетио је на чињеницу да је пројекат у Мркоњићима само један у низу које подржава Влада Србије, захваљујући Специјалним паралелним везама Републике Србије и Републике Српске. Посебно је истакао да је од почетка ове године Србија донирала скоро 20 милиона КМ за различите инфраструктурне пројекте, који ће се реализовати у великом броју општина широм Републике Српске. Он је најавио и заједничку седницу Влада Републике Србије и Републике Српске у Требињу, на којој ће се разговарати о новим инфраструктурним и другим заједничким пројектима који ће служити на добробит свих грађана.

Илић је подсетио да је завршен Пројекат за изградњу водоводног система у билећком селу Баљци, чију изградњу ће Република Србија у потпуности финансирати, додавши да су средства већ дозначена на рачун Владе Републике Српске. Такође, истакао је да ће деци у требињском вртићу „Србија“, који је изграђен захваљујући донацији Републике Србије у износу од 500.000,00 евра, компанија Дунав осигурање а.д. Бања Лука, која је у већинском власништву Републике Србије, обезбедити бесплатно осигурање током прве године боравка у вртићу.

Укупна вредност изградње Православног духовног центра у Мркоњићима, родном селу Светог Василија Остошког, који ће се простирати на око 800 квадратних метара корисне површине, процењена је на нешто више од 800.000,00 евра. Град Требиње ће из буџета финансирати израду главног пројекта, а почетак радова је планиран за пролеће 2019. године.

 Генерални конзул В. Николић присуствовао на пријему и Духовној академији организованој поводом славе града Бијељина

Генерални конзул Владимир Николић присуствовао је пријему и Духовној академији у Бијељини, организованим за представнике 20. делегација градова побратима и пријатељских градова, као и за представнике дипломатског кора, поводом обележавања Пантелинских свечаности, односно 9. августа – славе града Бијељина.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић, захвалио је делегацијама што су својим присуством увеличали празничне дане и истакао настојања градских власти да Бијељину направе отвореним и препознатљивим градом, која има пријатеље у свету. Присутне је, том приликом, информисао да је Бијељина потписала Повељу о братимљењу са три града, Лесковцем, Брашовом из Румуније и руским Азовом, а да од раније има потписане Протоколе о братимљењу са шест градова у Србији и иностранству.

Након потписивања поменуте Повеље, градоначелник Лесковца Горан Цветановић изјавио је да су два града братимљењем направила конекције у свим сферама живота, указавши при том, на енергетске потенцијале Лесковца.

Градоначелник Бања Луке Игор Радојичић истакао је да је за Републику Српску нарочито важна сарадња два највећа града, у којима живи више од четвртине становништва и у том контексту је указао на интензивирање сарадње две градске управе, у протеклом периоду.
Генерални конзул Владимир Николић рекао је да је позитивно изненађен развојем Бијељине, која као таква, може послужити као пример осталим локалним заједницама у Српској.

Након пријема код градоначелника, делегације су посетиле спомен собу погинулих бораца Војске Републике Српске, а након тога су представници града Бијељине, Новог Сада, Бања Луке и борачких организација, положили венце на споменик палим борцима у одбрамбено-отаџбинском рату.

Пантелинске свечаности приведене су крају “Пантелинском духовном вечери”, у којој су наступила бројна културно-уметничка друштва из Републике Српске.

 

 Генерални конзул В. Николић гостовао на РТРС у емисији „Српска данас“

Генерални конзул В. Николић гостовао је на Радио телевизији Републике Српске, 07. августа 2018. године, у емисији „Српска данас“. Тежишна тема разговора, који је трајао око 12 минута, била је сарадња Републике Србије и Републике Српске .

У најави теме, новинар РТРС Вања Фуртула, подсетила је на чињеницу да је генерални конзул В. Николић „сведок раста добре сарадње и добрих односа између Р. Србије и РС“ и упитала за коментар у вези скорашњег састанка који је председник Србије Александар Вучић имао са председником РС Милорадом Додиком (15.7.2018. године).

Николић је истакао да је, из године у годину, сарадња све боља и плодоноснија. Притом је подсетио на закључке горенаведеног састанка, када је донешена политичка одлука да Србија и РС заједно праве интегрални ауто пут који ће спојити Бања Луку и Београд, рекавши да ће то бити најзначајнији и највреднији пројекат који ће радити Србија и РС. „Кад се таква одлука донесе, онда ће се она и реализовати. Остаје само да се договоре детаљи, односно где ће бити приступна тачка“, изјавио је В. Николић.

Такође, он је истакао да је Република Србија, од почетка 2018. године до сада, дала РС 9.755.000,00 евра, за инфраструктурне пројекте. Издвојио је да је био присутан на потписивању уговора, које је министар финансија у Влади РС Зоран Тегелтија, реализовао са свим градоначелницима и начелницима општине из РС, који су примили поменуту донацију. Посебно је нагласио задовољство чињеницом да додељивањем средстава Србија на најбољи могући начин показује приврженост Српској и да је при том руковођена једино добробити свих грађана Републике Српске. „ Једина жеља Србије је да ова средства буду брзо и ефикасно утрошена за опште добро свих становника општина којима је новац додељен уз наду да ће резултати у најскорије време бити видљиви.“ У прилог томе говори и недавна посета коју је учинио општини Челинац која ће, захваљујући донацији Србије, направити један диван мост на реци Врбањи у центру града. На сличан начин ће поступати и друге општине, односно поштовати одлуку Владе Србије да новац буде утрошен за реализацију конкретних пројеката. Николић је рекао и да је посебно важна порука коју тим путем шаље Србија, која са великом љубављу одваја од себе и својих грађана, да би дала Републици Српској. На тај начин се, поред јасног и често потенцираног декларативног опредељења да Србија поштује Босну и Херцеговину и да воли Републику Српску, то сада и делима показује. „Мислим да нема лепшег изражавања љубави него давањем, тако да сам сигуран да се и Србија добро осећа кад даје Српској“, поручио је Николић.

У наставку разговора, Николић је говорио о реализацији бројних пројеката на територији РС, након катастрофалних поплава 2014. године, а који су финансирани од стране Србије мада је и она тада била суочена са још већим последицама од поплава. Он је истакао да је те године Србија дала милион евра за обнову четири школе и добојске болнице, рекавши да су све четири школе (Шамац, Приједор, Жабаљ и Црквина) обновљене у рекордном року. Издвојио је школу у Црквини код Шамца, која је била потпуно девастирана и изграђена као нов објекат, а пуштена је у рад 01.02.2016. године (као последња у низу поправљених школа). Тај догађај, отварања школе у Црквини, био је веома емотиван јер су му присуствовали тадашњи председник Владе Србије А. Вучић и председник РС М. Додик (школа је понела назив „Србија“). Гледаоцима РТРС-а Николић је поручио да су његова очекивања да ће и последња донација, која је додељена у мају т.г. исто тако бити брзо и ефикасно реализована на добробит свих грађана РС.

Поводом питања о оправданости отварања Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Републике Србије у Бањалуци, са седиштем у Требињу, Николић је рекао да је она веома оправдала своју сврху, и то у практичном и симболичком смислу. Појаснио је да је на тај начин Србија, кроз дипломатско деловање, присутна у свих седам општина Источне Херцеговине. Посебно је издвојио ангажовање шефа Конзуларне канцеларије конзула Р. Илића,  рекавши да ради на конкретним пројектима. Истакао је да је у току реализација значајног пројекта, под називом „Херцеговачка кућа“, како би се сви аутохтони производи из Источне Херцеговине скупили на једном месту и пласирали у Београду. Подсетио је и на чињеницу да је Србија већ обезбедила простор за смештај „Херцеговачке куће“, чиме ће се становницима Београда и Србије омогућити да у том простору могу купити најквалитетније производе из Херцеговине. Рекао је да пројекат води Аграрни фонд Града Требиња, а Конзуларна канцеларији те активности синхронизује како би се на тај начин помогло привреди не само Источне Херцеговине већ и читаве РС.

Дискутујући о унапређењу сарадње у области културе, Николић је навео да је током досадашњег рада у Бањалуци посебну пажњу поклонио тој врсти сарадње, тако да је тешко набројати шта је све организовано до сада. Издвојио је гостовање Националног ансамбла „Коло“, оперских звезда из Народног позоришта у Београду, које су „засениле и осунчале душу публици у пуној сали Банског двора“; гостовање Биљане Крстића са „Бистриком“, на бањалучком градском тргу „Крајине“, као и низ других догађаја који су организовани под слоганом „Републици Српској на дар“.

На крају разговора, дотакнута је тема интересовања грађана РС за држављанство Србије. Генерални конзул Николић је, с тим у вези, нагласио да интересовање за држављанство Републике Србије „не јењава“, односно да је то свакодневна активност у Генералном конзулату Бања Лука, као и у Конзуларној канцеларији Требиње. Додатно је објаснио да је то једна од активности која посебно интересује грађане РС јер тиме решавају „папире Србије“ и стварају услове да могу добити и пасош Р. Србије, што је свакодневна активност у ДКП-има на територији РС, БиХ. Захваљујући чињеници да је издавање пасоша у Бањалуци омогућено од 2013. године, до сада је више хиљада путних исправа Србије издато грађанима РС, за шта су раније морали ићи у Србију. То се може назвати „најконкретнијим доприносом специјалним паралелним везама које смо могли да направимо, јер смо у практичном смислу омогућили да то грађани РС могу решити овде, односно да не морају због тога ићи у Србију више пута“, закључио је Николић.

Садржај емисије Српска данас, у којој је гостовао генерални конзул Владимир Николић, може се погледати на сајту РТРС-а, http://www.rtrs.tv/av/pusti.php?id=78712Генерални конзул В. Николић присуствовао освештању новоизграђеног Храма Светог Саве у Мркоњић Граду и обишао Међународну ликовну колонију

Генерални конзул Владимир Николић присуствовао је, 02. августа 2018. године, освештању новоизграђеног Храма Светог Саве у Мркоњић Граду. Чин освештања предводио је Његова светост патријарх српски Иринеј, након чега је уследила архијерејска литургија. Ктитор храма је Младен Милановић, бизнисмен, а чин освештања обављен је у оквиру обележавања Светог пророка Илије - крсне славе општине Мркоњић Град.


Патријарх Иринеј је рекао да је Младен Милановић скроман човек који попут српског краља Милутина, који је подигао више од 40 цркава у своје време, следи свети пут и пример. „Народ који има овакве ктиторе, који подижу свете храмове, никада неће пропасти. Потребни су нам овакви људи и дела у овом турбулентном времену. Храмовима које имамо дивимо се и ми и цели свет“, поручио је патријарх Иринеј. Након освештања патријарх српски Иринеј, свечано је предао кључеве храма ктитору Младену Милановићу.

Освештању Храма присуствовали су председник Републике Српске (РС), Милорад Додик, председница Владе РС Жељка Цвијановић, министар финансија Зоран Тегелтија, министар унутрашњих послова РС Драган Лукач, министар рада и борачко-инвалидске заштите Р. Српске Миленко Савановић, посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић, градоначелник Љубљане Зоран Јанковић, као и бројне званице из Републике Србије, Републике Српске и региона.


Председник Републике Српске Милорад Додик оценио је да су данашње освештање Храма Светог Саве у Мркоњић Граду и долазак Његове светости патријарха Иринеја важни за Српску. „Повод доласка патријарха Иринеја значајан је и за нас и за Српску православну цркву“, поручио је Додик. Он је истакао да је повод данашњег окупљања прослављање великог успеха, те да присуство мноштва људи говори о српском јединству које треба неговати. „Не треба заборавити да је Мркоњић Град 1995. године био опустошен, окупиран, запаљен и опљачкан, а обележавањем изградње Храма славимо живот“, нагласио је Додик. Он је захвалио ктитору Младену Милановићу, што је одлучио да на овај начин трајно обележи своју припадност српском народу и православној вери.

Председница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је ово изузетно важан дан и за Мркоњић Град и за Српску. „Посета Његове светости, бројних владика и грађана показује колико је важно да градимо духовност, да не заборавимо све вредности на којима почива наше друштво и да сви верујемо у јаку Републику Српску“, истакла је Цвијановићева. Она је нагласила и да целокупна овогодишња прослава славе општине Мркоњић Град - Светог пророка Илије показује заједништво.

Након присуства освештању Храма Светог Саве, генерални конзул Владимир Николић је обишао Међународну ликовну колонију „Плива 2018“, која се традиционално организује на реци Пливи, недалеко од Шипова.

Академик и организатор колоније Миливоје Унковић, дочекао је генералног конзула у присуству ликовних уметника из Србије и рекао да на овогодишњој колонији учествује 17 уметника, који су прошли селекцију академског вајара. Они ће оставити своје радове, који ће носити „призвук Пиве“, истакао је Унковић. Истовремено је подсетио на чињеницу да ће њихова дела обогатити неколико градова у Републици Српској.

Такође, он је напоменуо и да је сваке вечери за уметнике организовао различите програмске садржаје из области културе, што је учеснике ове Међународне колоније додатно мотивисало за стварање јединствених ликовних дела. 

 Генерални конзул Николић присуствовао обележавању јубилеја Гласа Српске

Генерални конзул Владимир Николић присуствовао је Свечаној академији, која је организована у Културном центру Банкси двор Бања Лука, поводом обележавања јубилеја најстаријег дневног листа у Републици Српској - „Гласа српске“.


 

Председник Организационог одбора за обележавање 75-те годишњице „Гласа Српске“ Небојша Радмановић подсетио је на време у којем је „Глас“ настао и на оне који су га покренули, оцењујући их као „посебне људе и индивидуе“. Тим поводом, он је рекао: „У то време антифашистичке борбе, када се стварала антифашистичка визија друштва, ‘Глас’ је одиграо посебну улогу, коју је наставио и свих ових 75 година“.


Председник РС Милорад Додик рекао је да је ово јубилеј великог листа, народног, који је остао запажен кроз све године постојања. „Глас Српске је у различитим друштвеним околностима био основно информативно гласило многих људи на овим просторима и изнад свега патриотски медиј којем је истина и истинитост догађаја без страственог навијања била суштина деловања све ово време“, истакао је Додик.

Главна и одговорна уредница „Гласа“ Борјана Радмановић-Петровић истакла је да новинари и сви запослени у "Гласу" посебну одговорност имају пред властитом историјом и онима који су основали "Глас" и довели га до станице са које се назире капија века постојања. „Вредности које ми баштинимо су истина, чињенице и одговорност. Тако смо почели, такви јесмо и такви ћемо остати док ‘Глас’ буде дочекивао јутро на киосцима“, рекла је Радмановић-Петровић.Генерални конзул Владимир Николић дао интервју Новинској агенцији Републике Српске (СРНА)

Генерални конзул В. Николић дао је интервју Новинској агенцији Републике Српске (СРНА), који су 31. јула 2018. године преузели и други медији под радним насловом: „Мајчинско понашање Србије: шест милиона евра Српској од почетка године“, и „Николић: за реализацију пројеката шест милиона евра“

Генерални конзул Републике Србије у Бањалуци Владимир Николић рекао је да је од почетка године Србија дозначила Републици Српској више од шест милиона евра за подршку реализацији бројних пројеката, те да ће се и у наредном периоду тежити јачању привредне сарадње са циљем подстицања економског развоја целог региона и останка младих на овим просторима.

Николић је изјавио Срни да се сарадња Србије и Српске реализује у складу са Споразумом о специјалним паралелним везама, те да је током протеклих пет година обележено константним унапређењем односа у свим областима.

„Генерални конзулат даје велики допринос да ти односи буду управо такви, чиме непосредно доприноси опстанку Срба на овим просторима. У прилог томе говори и чињеница да Србија и Република Српска сваким даном повећавају број пројеката које заједно реализују на добробит грађана“, истакао је Николић.

Он је навео да се подршка опстанку Срба на овим просторима манифестује и путем финансијске помоћи коју Влада Србије сваке године издваја како би подржала реализацију бројних конкретних и видљивих пројеката широм Републике Српске.

„Захваљујући јасном опредељењу највишег руководства Србије када је реч о заштити националних интереса, те чињеници да је Република Српска у дејтонским оквирима гарант опстанка српског народа на овим просторима, тежишни правац јачања наших веза односиће се на унапређење привредне сарадње, са циљем подстицања економског развоја целог региона и останка младих на овим просторима“, рекао је Николић.

Он је указао на чињеницу да нико у региону нема бржи раст трговинске размене од Србије и БиХ, која је само током прошле године повећана за 13,9 одсто, док је од 2005. године размена удвостручена. „Захваљујући томе, више хиљада људи обезбеђује егзистенцију за своју породицу, а у овој и следећим годинама очекујемо да се привредна сарадња додатно унапреди“, напоменуо је Николић.

Он је указао да се развија и унапређује сарадња у области дрвопрерађивачке индустрије, о чему говори и отварање заједничких предузећа чији су власници грађани Србије и Републике Српске, а у којима ће бити запослено више десетина радника како у бањалучкој регији, тако и на подручју општине Станари.

Николић је нагласио да се упоредо са економском одвија и сарадња у области образовања, те подсетио да су министри просвете, науке и технолошког развоја Србије Младен Шарчевић и просвете и културе Републике Српске Дане Малешевић на састанку у јуну у Београду разговарали о очувању националних вредности путем усаглашавања наставних планова и програма за националне предмете – српски језик, историју, географију и свет око нас.

„Они су сагласни да су очување језика, писма и националног идентитета полазне основе и циљ који би требало постићи и кроз усаглашавање наставних планова и програма за националне предмете, на чему се интензивно ради“, рекао је Николић.

Према његовим речима, постоји још низ различитих видова сарадње, а односе се на медицину, привреду, спорт, културу и друге аспекте значајне за живот грађана Републике Српске.

Када је реч о сарадњи у области наменске индустрије, Николић је истакао да ће споразум предузећа „Космос“ из Бањалуке и „Југоимпорт СДПР“ Београд, потписан прошлог месеца, омогућити да она буде додатно ојачана.

Он је навео да Уговор о пружању услуга генералног ремонта поправке и верификације ракетних система у предузећу за ремонт радарских, ракетних и рачунарских система „Космос“ представља конкретну реализацију договора председника Србије Александра Вучића и председника Српске Милорада Додика.

„Њиме ће се, у економском смислу, оснажити Република Српска и помоћи да млади и стручни кадрови не напуштају овај простор, већ да препознају потенцијал за останак и очување њихових породица“, рекао је Николић.

Он је додао да је од почетка године у Генералном конзулату Србије у Бањалуци поднесено 3.100 захтева за пријем у држављанство Србије, чиме је обухваћено више од 5.000 грађана Републике Српске, те да је уручено 3.588 решења о пријему у држављанство Србије лицима која су захтеве поднели током претходних година.

 Генералном конзулу Николићу додељена Плакета Скупштине општине Челинац

На свечаној академији поводом дана и крсне славе општине Челинац, која је одржана 25. јула 2018. године, генералном конзулу Републике Србије у Републици Српској, БиХ, Владимиру Николићу, додељена је Плакета Скупштине општине Челинац, за допринос од изузетног значаја за развој општине.


Тим поводом, генерални конзул Николић се захвалио Скупштини општини Челинац рекавши да Плакета не припада њему, већ Републици Србији која је издвојила значајна средства из буџета како би помогла општинама и институцијама Републике Српске, међу којима и општини Челинац којој је дозначено 500.000,00 КМ за изградњу моста. Обраћање је завршио поруком: „Србија воли Републику Српску, тако ће бити док je Србије и Српске. Србија своју љубав не показује само на речима, већ и конкретним поступцима, јер је љубав у давању.“

С обзиром да општинско признање прати и новчана награда у износу од 500,00 КМ, генерални конзул Николић је одлучио да тај износ поклони Центру за социјални рад општине Челинац, односно једној од социјално најугроженијих породица.

Академији је присуствовао велики број гостију, међу којима су били и подпредседница Владе Републике Српске Сребренка Голић, градоначелник града Бања Лука Игор Радојичић, представници братских општина из Републике Србије - Трстеник и Звечан, начелници суседних општина, локални одборници, представници установа и школа, свештенство, привредници, представници међународних организација и други.

У уметничком делу програма наступили су Етно група „Траг“ и Милица Јовановић.Почео заједнички радијски програм станица из Српске и Србије

Руководиоци Радија Републике Српске, Радија Новог Сада, Радија Београд два и Студија у Нишу договорили су да сваког петка у оквиру емисије „Разбудилник“ реализују заједнички део јутарњих програма.

С тим у вези, директор програма Радија Републике Српске Драган Пајић рекао је: „Ослушкујући жеље и потребе наших слушалаца, што су урадиле и колеге у Београду, Нишу и Новом Саду, одлучили смо да се ујединимо у озбиљну заједничку програмску причу. Наш „Разбудилник“ је најслушанији радијски јутарњи програм у Републици Српској, а заједничко нам је то што ујутру не говоримо о политичким темама. Лако смо се договорили“. Пајић је навео да је договорено да се заједнички јутарњи програм емитује једном седмично у 7.15 часова, и то петком у трајању од 35 минута.

Он је додао да Радио Нови Сад, Радио Београд два и Студио у Нишу већ имају заједнички јутарњи програм под називом „На три воде“ па би, како је навео, Врбас требало да буде „четврта вода“ коју у заједничку причу доноси емисија „Разбудилник“. „Тај заједнички програмски садржај за слушаоце у Србији и Републици Српској нуди тему емисије, госте у студију, информације о дешавањима у већим градовима, најаву догађаја из културе и спорта. Слушаоци Радија Републике Српске петком ће уз познате гласове Славице Личине и Драшка Ратковића слушати и гласове водитеља из Београда, Новог Сада и Ниша“, напоменуо је Пајић.

Уредник Јутарњег програма Радија Републике Српске Славица Личина рекла је да је прва емисија превазишла очекивања, јер су се јављали слушаоци не само из Републике Српске и Србије, већ и из Русије, Италије и Њемачке.

Подсећамо да су РТРС и РТС пре неколико година потписали уговор о пословно-техничкој сарадњи, који сада и на радијски начин добија свој садржај.

 Јелена Јечански и Тамаш Фаркаш победници маратона у Билећи

Тамаш Фаркаш из Бачке Тополе победник је главне трке на пет километара Првог међународног пливачког маратона који је, 15. јула 2018. године, одржан на Билећком језеру. У женској конкуренцији победу је однела Јелена Јечански из Новог Сада.

Фаркаш се већ пет година бави пливањем и национални је првак Србије у маратонима на пет и десет километара. Обраћајући се представницима медија, Фаркаш је изразио задовољство постигнутим резултатом на такмичењу као и организацијом маратона.

У женској конкуренцији стазу дугу пет километара најбрже је препливала Јелена Јечански из Пливачког клуба „Војводина“ из Новог Сада (сат времена и шест минута). Она је, такође, истакла лично задовољство организацијом трке, као и постигнутим временом.
 

Победницима су уручени камени пехари које је, специјално за ову прилику, исклесао Билећанин Драгиша Сворцан.

На маратону су, поред пливача из Републике Србије, учествовали и такмичари из Италије, Ирске, Турске, Мађарске, Хрватске, Црне Горе и Македоније.

Поред главне трке на пет километара, одржане су  и трке задовољства на 300, 500, 1.000 и 1.500 метара. Организатори пливачком маратона очекују да ће од наредне године постати део званичног такмичења – СРБ Опен купа, а у будућности и ФИНА купа.

Првом Међународном пливачком маратону на Билећком језеру присуствовао је и конзул Радослав Илић, шеф Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Републике Србије Бања Лука са седиштем у Требињу.Обележено 143. године од устанка у Невесињу – Невесињска пушка

Званично обележавање 143. године од устанка против отоманске империје (познат под називом - Прва „Невесињска пушка“), који је подигнут 9. јула 1875. године у селу Крекови код Невесиња, реализовано је у организацији Одбора Владе Републике Српске за неговање традиције ослободилачких ратова, 12. јула 2018. године.

Прва Невесињска пушка из 1875. године представља један од најзначајнијих историјских догађаја српског народа у другој половини 19. века. Устанак се брзо проширио на читаву Босну и Херцеговину, да би временом прерастао у српско-турски рат.

Берлинским конгресом, одржаним 1878. године, Србија и Црна Гора добиле су независност и територијално проширење, док је Аустроугарска на 30 година окупирала БиХ. У оквиру ове манифестације обележена су још два значајна догађаја из историје невесињског краја – Улошки устанак из 1882. године и први оружани отпор против фашизма 1941. године у селу Дрежањ.

Венце на спомен обележје у селу Крекови положили су изасланик председника Републике Српске Горан Ђајић, посланик у Народној скупштини Српске Илија Таминџија, министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, министар породице, омладине и спорта Јасмина Давидовић, изасланик члана Председништва БиХ из Р. Српске Велимир Сакан, начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић, представници борачких удружења, Трећег пешадијског /Р. Српска/ пука Оружаних снага БиХ и града Требиња.

Испред Генералног конзулата Републике Србије Бања Лука, венац је положио конзул Радослав Илић, шеф Конзуларне канцеларије у Требињу.Заједничко обележавање годишњице битке на Козари

Званична церемонија заједничког обележавања 76-те годишњице од битке на Козари, одржана је 1. јула 2018. године код спомен обележја на Мраковици.

Од 2015. године, церемонија обележавања је саставни део Државног програма обележавања годишњица историјских догађаја ослободилачких ратова Србије, коју заједно организују Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Р. Србије и Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Р. Српске. Обележавању су поред министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Р. Србије Зорана Ђорђевића, који је уједно био изасланик председника Републике Србије, присуствовали и студенти Криминалистичко-полицијске и Војне академије из Београда и представници Удружења за неговање традиција.

Испред Републике Српске, званичној церемонији присуствовали су председник Републике Српске Милорад Додик, министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, изасланик српског члана Председништва Босне и Херцеговине Велимир Сакан, делегација Владе Р. Српске, делегација Народне скупштине Р. Српске, представници Трећег пешадијског пука Оружаних снага БиХ (из Р. Српске), представници поткозарских општина и градова, организације и удружења проистекла из одбрамбено-отаџбинског рата, представници СУБНОР-а Р. Српске и бројни грађани.

Обраћајући се присутнима, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, поздравивши присутне, указао је да се комеморацијом жртвама битке на Козари и усташког геноцида над српским народом, наноси нови пораз фашизму, да ће се тако наставити и у будућности и да је српски народ увек био на страни правде.

Председник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је српски народ у прошлости, био жртва народа са којима је делио животни простор. Подсетио је присутне на српска стратишта, на чињеницу да су усташе убијале Србе широм НДХ и БиХ, те концетрационим логорима, поменувши Паг, Јадовно, Јасеновац, Шушњар и Бихаћ. Додик је нагласио да  Република Српска представља историјски пројекат за слободу и опстанак српског народа на просторима БиХ, напоменувши, да српски народ не угрожава слободу других народа, али да има право да брани своју слободу, која је кључна за Србе.

Обележавању 76-те годишњице од битке на Козари, испред Генералног конзулата, присуствовао је вицеконзул Перица Николић.


 Председник Републике Српске доделио одликовања институцијама Републике Србије

На свечаној церемонији одржаној у Палати Републике, 29. јуна 2018. године, поводом Видовдана – Крсне славе Војске Републике Српске, председник Републике Српске Милорад Додик, уручио је одликовања заслужним појединцима, колективима и организацијама.

Тим поводом, за нарочите заслуге у развијању и учвршћивању свеукупних односа и међудржавне сарадње, између Републике Српске и Републике Србије, Орденом Републике Српске на ленти, председник Републике Српске, одликовао је: Министарство здравља, Министарство унутрашњих послова и Војску Републике Србије.

Захваљујући се на додељеном одликовању, министар унутрашњих послова  Р. Србије др Небојша Стефановић, истакао је да су односи Р. Србије и Р. Српске најближи могући и да на сваки покушај угрожавања тих односа, две стране одговарају новим улагањима, градњом мостова, школа и фабрика, као и да је Р. Српска показала да Србија на њу може рачунати и у будућности.

Министар здравља у Влади Р. Србије Златибор Лончар, захваливши се на одликовању, указао је да су државни органи Р. Српске препознали посвећен рад Министарства здравља Р. Србије и да су у плану нови видови сарадње, од којих ће корист имати грађани Српске и Србије.

 

У име Војске Републике Србије, одликовање је примио начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић.

Након доделе одликовања, председник Р. Српске одржао је састанак којем су присуствовали министар унутрашњих послова Р. Србије, министар здравља Р. Србије, начелник ГШ Војске Р. Србије, председница Владе Р. Српске, министар унутрашњих послова Р. Српске и директор Универзитетско-клиничког центра Р. Српске. На састанку је разговарано о даљем унапређењу сарадње Р. Србије и Р. Српске.

Свечаној церемонији доделе одликовања у Палати Републике, испред Генералног конзулата присуствовао је вицеконзул Перица Николић.

 Конзул Радослав Илић присуствовао отварању изложбе фотографије о железници у Требињу

Музеј Херцеговине у Требињу домаћин је изложбе фотографија „Железнице у Требињу и околини кроз време“, која је отворена 21.06.2018. године. Организатор изложбе, на којој посетиоци могу видети око 100 фотографија и докумената из времена када је у Требињу и околини саобраћала железница, био је Медија центар „Железнице Србије“ а.д. из Београда.

Аутор изложбе је Јосип Вебер, новинар и публициста који је запослен у Медија центру и који већ дужи низ година успешно организује манифестације које имају за циљ промоциј железница.

Како је Вебер истакао фотографије су скупљане више од 30 година из разних музеја и приватних колекција. „Железница није спајала само градове, крајеве, крајолике, пределе и регије, спајала је оно најважније, спајала је људе“ рекао је Вебер обраћајући се бројним посетиоцима.

Испред Града Требиња изложбу је отворио начелник Одељења за друштене делатности, господин Зоран Милошевић. Милошевић је истакао важност ове изложбе и говорио о иницијативи која се појавили пре пар година, а односи се на успостављање жељезничког саобраћаја на релацији Никшић, Билећа, Требиње, Чапљина.

Изложби фотографија „Железнице у Требињу и околини кроз време“ претходило је одржање конференције Савеза за железничке иновације у југоисточној Европи (ССЕСАРИ), коју су такође организовале „Железнице Србије“ а.д. као један од одснивача Савеза. Конференцији су присуствовали представници железничких управа и институција из региона.
 

Отварању изложбе присуствовао је и шеф Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Републике Србије у Бањалуци са седиштем у Требињу, конзул Радослав Илић.

 Генералном конзулу Владимиру Николићу додељена Повеља захвалности за допринос унапређењу укупног позоришног стваралаштва у Р. Српској

Уручењем награда и извођењем представе „Група ТНТ - Алан Форд/Повратак отписаних“, 11. јуна 2018. године, у Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци затворен је 21. Театар фест „Петар Кочић“. За најбољу представу проглашен је позоришни комад „Устав Републике Хрватске“ Анте Томића, Рајка Грлића и Жељке Удовичић.

Жири фестивала, у саставу Душко Љуштина, Владимир Ђуричић и Жељко Еркић, оценио је да ова представа, у режији Винка Брешана и продукцији Сатиричног позоришта „Керенпух“ из Загреба, на храбар начин говори о проблемима у савременој Хрватској и „помера границе савременог театра“. Истој представи додељене су и награде за најбољи драмски текст (Томићу, Грлићу и Удовичићевој), као и за најбољу мушку улогу, коју је добио Борко Перић (за улогу Вјекослава Краља).

Награду за најбољу мушку улогу, осим Перића, добио је и Бранислав Лечић за улогу Симеона Његована Лупуса у представи „Корешподенција“ у продукцији „Звездара театра“ из Београда. За улогу Милице Његован, у овој представи, награду за најбољу женску улогу добила је Аница Добра, а за режију је награђен Горчин Стојановић.

Специјална награда овогодишњег Театар феста „Петар Кочић“ додељена је глумици Народног позоришта Сарајево Каћи Дорић за улогу баке, госпође маме у представи „Све се некако преживи осим смрти“.

Након доделе награда, у Народном позоришту Р. Српске одиграна је представа „Група ТНТ - Алан Форд/Повратак отписаних“, рађена у копродукцији „Гледалишча копер“ и Камерног театра 55 из Сарајева, у режији Кокана Младеновића.

Ценећи досадашњу помоћ и подршку коју је пружио у области унапређења културне сарадње Србије и Р. Српске, Управа Народног позоришта доделила је Повељу захвалности за допринос унапређењу укупног позоришног стваралаштва генералном конзулу Николићу.Влада Републике Србије дала сагласност за још једну финансијску помоћ Републици Српској и одобрила запошљавање 100 лекара

Влада Републике Србије, на седници одржаној 07.6.2018. године, усвојила поред осталог и закључак о давању финансијске помоћи Републици Српској.

Влада је дала сагласност да се општини Невесиње у Републици Српској и „Координацији Срба” Мостар упути једнократна финансијска помоћ. Одлучено је да се упути једнократна финансијска помоћ од 2.500.000 евра за изградњу магистралног пута М20 Гацко - Фоча, деоница Тјентиште - Брод на Дрини, Шћепан поље.

Такође, донета је одлука да се општини Невесиње упути финансијска помоћ од 150.000 евра за реконструкцију Дома културе у тој општини. Истим Закључком одлучено је да „Координација Срба” Мостар добије финансијску помоћ у износу од 125.000 евра за реализацију пројеката од интереса за српску заједницу у МостаруГенерални конзулат домаћин представе „Моја ти“ на Театар фесту у Бањалуци

Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци био је домаћин представе „Моја ти“, 05.06.2018. године, на 21. Театар фесту „Петар Кочић“. Публика је имала прилику да, на великој сцени Народног позоришта Републике Српске, ужива у игри три диве српског глумишта: Светлане Бојковић, Тање Бошковић и Горице Поповић, које су обележиле прву такмичарску ноћ. Са њима су наступиле и млађе колеге: Софија Јуричан, Михаиловић Иван, као и Горица Шутић, у продукцији Атељеа 212.

Поменути позоришни  комад бави се проблемом старосне, идеолошке, сексуалне и родне дискриминације. Протагонисткиње су старице, неке од њих партизанке, комунисткиње, мајке, свакако жене које су у доба либералног капитализма принуђене на борбу са најразличитијим мушким културним родним нормативима и примерима идеолошке деградације вредности за које су се ове жене цео живот бориле. Реч је о мелодрамској структури, рађеној по драмском тексту Олге Димитријевић, у коме су до изражаја дошле грубе реченичне формулације, неретко конструисане као пароле. Представа је посебно отварала питања о грађевинској мафији, у доба такозваног либералног капитализма, кроз суочавање с прошлошћу и сећањима старица које „данас ником нису потребне“, као и о дискриминацији у односу према старима и немоћнима.

Након представе одржан је округли сто, где су Бојковићева и Бошковићева истакле да су након првог читања текста биле на корак од одбијања улога, али их је комаду ипак привукла слобода коју им је дала редитељка.

Светлана Бојковић, која код бањалучке публике због „Госпође министарке“ има посебан статус, истакла је да јој се упркос сонговима из партизанског доба, као и атмосфере социјалистичке Југославије наспрам ове данас, свиђа то што представу једнако добро прихватају све генерације.

Kомпанијa „Дунав осигурање“ д.о.о., уприличила је вечерњи коктел у просторијама Народног позоришта, где су бројни љубитељи драмске уметности уживали у дружењу са глумцима, члановима жирија и високим званицама које су присуствовале представи.

Глумачка екипа београдског Атељеа 212 је 06. јуна 2018. године, пре одржавања представе „Моја ти“, посетила Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци, где им је домаћин био генерални конзул Владимир Николић који је присуствовао и представи у Народном позоришту Републике Српске.

 Генерални конзул Николић присуствовао отварању Театар феста „Петар Кочић“

У Бањалуци је 04. јуна 2018. године отворен 21. Театар фест „Петар Кочић“. Фестивал је отворила председница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, у присуству народних посланика, министра културе, градоначелника Бањалуке, декана и професора бањалучког Универзитета, као и бројних љубитеља позоришне уметности.

Отварајући 21. Театар фест „Петар Кочић“, премијерка Републике Српске Жељка Цвијановићева рекла је да је овај фестивал позоришни догађај који показује да је у питању традиција и да је реч о нечему у шта је уложено много труда, напора, енергије и воље. „Чињеница да нас Театар фест мобилише, да окупља велики број људи и да свакако пружа задовољство свима који уживају у позоришту говори сама за себе“, закључила је Цвијановићева.

На овогодишњем Театар фесту такмичиће се шест представа из земаља региона, а фестивал је отворила представа „Каролина Нојбер“, аутора Небојше Ромчевића, у адаптацији и режији Кокана Младеновића.

Публика ће, 05. јуна 2018. године, моћи да погледа и представу „Моја ти“, Атељеа 212 из Београда и Стеријиног позорја из Новог Сада, чији домаћин ће бити Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци.

Наредних дана ће на репертоару бити „Аника и њена времена“, Српског народног позоришта из Новог Сада и „Бео арта“ из Београда; „Устав Републике Хрватске“, Сатиричног казалишта Керемпух из Загреба; „Двеста“ - Књажевско српског театра из Крагујевца, „Корешподенција“ Звездара театра из Београда, као и „Све се некако преживи осим смрти“, Народног позоришта из Сарајева.

Театар фест „Петар Кочић 2018“ биће затворен 11. јуна т.г. када ће бити додељене награде, а у част награђених биће одиграна представа „ТНТ-Алан Форд“, по мотивима истоименог популарног италијанског стрипа, у драматизацији П. Луцића, режији Кокана Младеновића и копродукцији Гледалишча Копер и Камерног театра 55 из Сарајева.

Oтварању 21. Театар феста „Петар Кочић“ присуствовао је и генерални конзул Републике Србије у Републици Српској, БиХ, Владимир Николић.Потписивање споразума о пројектима финансираним донацијом Србије

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија потписаo je 31.05.2018. године, у име Владе РС, појединачне споразуме о пројектима који се финансирају средствима из донације Републике Србије, са крајњим корисницима средстава - градоначелницима и начелницима локалних заједница Републике Српске.

Споразуме о донацији потписали су начелници и градоначелници Кнежева, Српца, Новог Горажда, Вишеграда, Источне Илиџе, Сокоца, Братунца, Осмака, Мркоњић Града, Бијељине, Пелагићева, Челинца, Градишке, Козарске Дубице, Новог Града и Приједора. Потписивању споразума нису присуствовали представни Српске православне цркве (православних храмова у Федрацији БиХ), којима је намењено 500.000,00 евра (за обнову и изградњу храмова), као и Јавне установе Завод за запошљавање РС (којима је намењено 500.000,00 евра за програм самозапошљавања и развоја предузетништва код младих до 35 година старости). Ово је друга фаза пројекта Р. Србије која је, за 28 општина и градова РС, до сада укупно одобрила 10,5 милона евра бесповратних средстава.

Министар финансија РС Зоран Тегелтија рекао је да се новац већ налази на рачуну локалних заједница, напоменувши да ће изградња пројеката почети након завршетка процедура јавних набавки. Он је истакао да ће Заводу за запошљавање РС бити одобрено 500.000,00 евра, који ће бити „појачани“ са милион марака учешћа Владе РС.

Представници 16 локалних заједница, који су добили значајну финансијску подршку захвалили су на донацијама грађанима и руководству Републике Србије уз напомену да не заборављају ни помоћ из најтежег, ратног времена.
Начелник општине Соколац, Милован Бјелица, захваливши се на донацији, рекао је новинарима да ће 150.000,00 евра, која се налазе на њиховом рачуну, бити довољна средства за завршетак изградње пута до зграда алтернативног смештаја избеглих лица, капеле на српком војничком спомен-гробљу „Мали Зејтинлик“ и водовода за 800 домаћинстава. „Правимо водовод са општином Рогатица. Ту нам је недостајало средстава, па смо замолили за помоћ да то довршимо“, закључио је Бјелица.

Град Приједор и општина Градишка добили су по 250.000 евра. „План је да се изгради спортска дворана у једном од највећих насеља Приједора - Омарској. То је дугогодишњи пројекат и жеља становника овог насеља, поготово млађих људи, који желе да ово што пре буде реализовано“, истакао је градоначелник Приједора Миленко Ђаковић. Начелник општине Градишка, Зоран Аџић, рекао је да ће средства бити коришћена за реконструкцију Дома културе у највећој месној заједници у Лијевче пољу, у Тополи где живи 5.000 људи, да би се наставило развијање културно-уметничких садржаја.
 

Потписивању наведених споразума са градоначелницима и начелницима општина присуствовао је и генерални конзул Србије у Републици Српској, Босни и Херцеговини, Владимир Николић. Присутним представницима медијских кућа, Николић је поручио: „Додељивање средстава Србије на најбољи могући начин показује приврженост Србије Српској, те да је притом руковођена једино добробити грађана Републике Српске. Једина жеља Србије је да ова средства буду брзо и ефикасно утрошена за опште добро свих становника оних општина којима је новац додељен, уз наду да ће резултати у најскорије време бити видљиви.“

                                              
 Генерални конзул присуствовао отварању изложбе „Савремена српска графика“

У Галерији Академије наука и уметности Републике Српске, 29. маја 2018. године отворена је изложба ,,Савремена српска графика“.

Обраћајући се присутним љубитељима ликовне уметности, академик Миливоје Унковиће рекао је да је изложба настала са идејом да се, у сажетом обиму, јавности пружи увид у рецентну продукцију уметника из Републике Србије и Републике Српске. Истовремено је напоменуо да организовање овакве изложбе има вишеструк и далекосежан значај, који ће се у будућности рефлектовати у различитим сферама друштвено-уметничког живота.

Гостима се обратила и Оливера Вукотић, виши кустос Галерије УЛУС Београд, која је такође истакла значај и специфичност обликовања графичких радова, при чему је навела да су уметници чија су дела изабрана за ову изложбу: Милица Антонијевић, Ристо Антуновић, Габријела Булатовић, Милош Ђорђевић, Ранка Лучић Јанковић, Слободан Кнежевић Аби, Велизар Крстић, Александар Младеновић Лека, Милена Максимовић Ковачевић, Миодраг Млађовић, Бојан Оташевић, Гордана Петровић, Бранко Раковић, Милан Сташевић, Невенка Стојсављевић и Миливоје Унковић.

Отварајући изложбу „Савремена српска графика“, академик Рајко Кузмановић рекао је да она има додатну важност која се огледа у чињеници да са њом започиње процес формирања Графичке збирке АНУРС-а. Притом се захвалио заступљеним ауторима који су донирали радове Галерији, што је први корак у настајању графичког фундуса ове установе.

Отварању изложбе присуствовао је и генерални конзул Владимир Николић.

 Обавештење о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Републике Азербејџан, носиоце обичних пасоша

Влада Републике Србије донела је одлуку о укидању виза за држављане Републике Азербејџан, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије најдуже до деведесет (90) дана од дана уласка у Р. Србију, у периоду од стоосамдесет (180)  дана.

Одлука ступа на снагу 2. јуна 2018. године.Обавештење о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Републике Бурунди, носиоце свих пасоша

Влада Републике Србије донела је одлуку о укидању виза за држављане Републике Бурунди, носиоце свих пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије до тридесет (30) дана од дана уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана. Одлука ступа на снагу 2. јуна 2018. године.

Држављани Републике Бурунди, носиоци свих пасоша, који желе да уђу и бораве на територији Р. Србије у периоду који је дужи од 30 дана, дужни су да поднесу захтев за визу пре уласка на територију Р. Србије.

Уколико желе да уђу у Р. Србију, а већ су боравили 30 дана без визе, од дана уласка у Р. Србију у периоду од годину дана, у складу са Одлуком Владе, за следећи улазак у Р. Србију треба да поднесу захтев за визуВ. Николић на представљању Повеље бана Кулина и 116. листа Мирослављевог јеванђеља

Генерални конзул Републике Србије у Бањалуци Владимир Николић присуствовао је у Народној скупштини Републике Српске свечаном представљању два најзначајнија и најлепша споменика српског језика – 166. листа Мирослављевог јеванђеља и Повеље бана Кулина (аутентичне копије).

Свечаност је уприличена на Дан словенске писмености и културе, 24. маја, Светог Ћирила и Методија, а о значају ових докумената говорили су председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић и проф. др Биљана Бабић са Филолошког факултета Универзитета у Бањалуци.

Аутентичне копије ова два најзаначнија споменика српске писмености од 24. маја су постављене у изложбеном простору Народне скупштине Републике Српске.

Председник Чубриловић рекао је на свечаности да је Мирослављево јеванђеље, које је настало у 12. веку, оцењено као најзначајнији и најлепши споменик српске, односно српскословенске писмености.
„Због његове посебности, Унеско га је уврстио у библиотеку „Памћење света“, на листу најзначајнијих добара људске цивилизације“, рекао је Чубриловић.   
Он је истакао да Мирослављево јеванђеље и Повеља бана Кулина доказују наше порекло, заједничке корене данашњих народа и упућују нас да ми, Јужни Словени, и данас требамо да јачамо братске, пријатељске и добросуседске односе.

Проф. др Биљана Бабић у беседи је истакла да су Повеља бана Кулина и Мирослављево јеванђеље два непроцењива драгуља наше писмености настала крајем 12. века.
Свечаности у парламенту Републике Српске, присуствовали су бројни званичници, посланици, представници јавног и културног живота и бројни гости.

Током посете председника Народне скупштине Републике Српске Недељка Чубриловића Санкт Петербургу, 2017. године, управа Руске националне библиотеке поклонила је Републици Српској дигитално издање оригиналног 166. листа Мирослављевог јеванђеља, а представници Библиотеке Руске академије наука поклонили су аутентичну копију Повеље бана Кулина.

Мирослављево јеванђеље чува се у Народном музеју у Београду, а оригинални 166. лист налази се у Руској националној библиотеци у Санкт Петербургу.  Шеф Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Р. Србије Бања Лука, са седиштем у Требињу, присуствовао промоцији књиге „Манастир Требиње (Тврдош)“

У Музеју Херцеговине у Требињу, 23.5.2018. године, представљена је књига „Манастир Требиње (Тврдош)”, аутора др Горана Комара, која говори о историји ове светиње, свештеницима и обичним људима који свој живот граде око овог манастира.


Обрaћајући се присутним гостима на промоцији, Комар је истакао да књига није класична историја манастира, већ представља збирку свештених помена манастира Требиње у 19. веку, прозваног као манастир Тврдош, по селу у чијем се округу налази. Сабрани су већ објављени записи, највише трудом Љубомира Стојановића и његове шестотомне збирке „Стари српски записи и натписи“, али захваљујући сарадњи са неколико архива на медитерану прибављени су и они које до сада наука није видела. Манастир Требиње-Тврдош је имао велику важност за народ овог краја јер је на јединствен начин привлачио себи град, а не обратно, првенствено због свог великог значаја.

Тврдош је разорен млетачком мином од стране млетачког гувернатора Херцег-Новог  Јована Буровића, а касније је полагана велика нада херцегновских савинских архимандрита, међу којима је био и Леонтије Аврамовић, да би се приступило обнови.

Главни уредник за издавачку делатност у удружењу „Задужбина кнез Мирослав Хумски “, проф. Милана Бабић, истакла је да је прича о манастиру Тврдош прича о бурном 17. веку, када се Српска православна црква налазила између две оштрице - Османског царства и притиска римске курије.

Представљању књиге присуствовао су љубитељи историје и књижевне речи из Требиња, новоизабрани владика Димитрије, као и шеф Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Републике Србије Бања Лука, са седиштем у Требињу.Обавештење о Одлуци о додели Уговора у поступку набавке добара велике вредности

Обавештавамо да је Генерални конзулат Р. Србије у Бања Луци, дана 24.05.2018. године спровео поступак набавке добара велике вредности, за потребе дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије у иностранству.

Одлуку о додели Уговора у поступку набавке добара велике вредности можете погледати на следећем линку:http://banjaluka.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Odluka_o_dodeli_Ugovora.PDFОтворена Седма међународна конференција о Јасеновцу у Бањалуци

У Бањалуци је 22.05.2018. године отворена Седма међународна конференција о Јасеновцу, посвећена научним и стручним погледима на геноцид који је над Србима, Јеврејима и Ромима у Другом светском рату починила НДХ. Дводневну конференцију, чији организатори су Удружење Јасеновац - Доња Градина и Међународна комисија за утврђивање истине о Јасеновцу, отворио је председник Републике Српске Милорад Додик.Обраћајући се учесницима конференције, Додик је рекао да она треба дати одговоре на чињенице из времена које посматра, те да на неки начин перципира и будућност. „Ми морамо афирмисати српску, националну, државну идеју као идеју будућности и морамо истрајати на томе и оваква места и јесу за то. Не смемо оклевати да кажемо да је једна од ствари коју морамо остварити државно јединство Републике Српске и Србије. То је српска национална идеја овог века“, нагласио је Додик. Притом је истакао да српско национално уједињење не сме бити табу тема барем код Срба јер имају историјско право на то. „Морају се разбити крилатице о Републици Српској као геноцидној творевини и држави БиХ“, сматра Додик. Истовремено је поручио да странци увек изнова налазе тренутке да би се направили историјски кораци против Срба, због чега је идеја о Републици Српској за српски народ неприкосновена. „Та идеја мора бити ојачана јер се урушава на сваки начин. Србима не дозвољавају да имају политичког и националног лидера ни у Србији, ни било где. Морамо на то да утичемо и дамо одговоре на ова отворена питања“, сматра Додик.

Председник Међународне комисије за утврђивање истине о Јасеновцу Србољуб Живановић подсетио је на чињеницу да је Доња Градина највеће стратиште на којем су Хрвати, римокатолици и муслимани убили стотине хиљада Срба, Јевреја и Рома за време Другог свијетског рата. „То је велика трагедија нашег народа. И највећи град Срба налази се у Доњој Градини и у јасеновачким логорима смрти. Никада не треба заборавити да је Хрватска била и остала једина држава која је имала концентрационе логоре за убијање деце“, нагласио је Живановић. Он је додао да су Хрвати и муслимани убили 110.000 деце према извору хрватске штампе из Другог светског рата.

Обраћајући се новинарима који прате поменуту конференцију, Додик је истакао да РС подржава организацију Међународне конференцију о Јасеновцу у Бањалуци, која је раније одржавана и у Њујорку и Израелу, као и да је заинтересована да се она у континуитету одржава и даје одговоре на многе изазове. „Осим утврђивања чињеница за систем логора Јасеновац, треба ући и у позадину, односно припрему једног таквог злочина који се није десио само те године када се дешавао, већ је био део организоване припреме хрватских националиста још од самога почетка формирања заједничке југословенске државе тог времена“, рекао је Додик.

Председник Републике Српске сматра да Јасеновац и страдање Срба треба да буду постављени на међународна места и да се предузму активности које ће довести до тога да се страдања за која је одговорна Независна Држава Хрватска прогласе геноцидом над српским народом тог времена. „Таква врста злочина не може застарети и сматрам да је на генерацији научника овог времена и политичара, али и будућих генерација, да истрају на захтеву да се страдање и убијање Срба у Јасеновцу окарактерише као геноцид. Није довољно да ми сами себи то говоримо“, поручио је он и оценио да је ова конференција од кључне важности за очување научне пажње према томе шта јесте Јасеновац.

Као и претходних година, конференција ће бити посвећена научним и стручним погледима на геноцид почињен у Другом светском рату од стране Независне Државе Хрватске над Србима, Јеврејима и Ромима. Учесници Конференције размотриће и појаву радикалних идеологија у контексту глобалних процеса. На скупу ће бити представљено више од 30 радова, биће оранизоване две панел-дискусије и промовисане три књиге.
Организатори овог међународног скупа истакли су да се  Конференција одржава у време учесталих покушаја да се систем концентрационог логора Јасеновац не само потисне у заборав, већ да се број жртава минимизира, логор преименује у радни логор и да се повлачењем разних непримерених паралела редефинише сам појам геноцида.

Званичном отварању и почетку рада конференције, поред председника Милорада Додика, присуствовали су и министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић, директор Секретаријата за вере у Влади Републике Српске Драган Давидовић, као и генерални конзул Републике Србије у РС Владимир Николић.

 Генерални конзул Владимир Николић положио венац на Спомен обележје "Живот

Поводом обележавања 26 година од страдања 12 беба у бањалучком Клиничком центру због недостатка кисеоника, 22. маја 2018. године су положени венци на Спомен обележје "Живот".

Као датум обележавања овог догађаја узима се 22. мај, јер је на тај дан 1992. године, због недостатка кисеоника, умрла права од 12 беба, а остале су преминуле до 19. јуна 1992. године.

На Спомен обележје "Живот" у Бањалуци, венац је, поред осталих делагација, у име Републике Србије положио генерални конзул Владимир Николић.Еминентни кардиолози из Србије прегледали 220 пацијената у Требињу

У Требињу је одржан Међународни конгрес кардиолога „Мултидисциплинарни приступ у заштити срца и крвних судова“, у организацији удружења ХИСПА, од 18. до 20. маја 2018. године, под покровитељством Града Требиња и компаније Свислајон.

ХИСПА је удружење Центара за хипертензију, превенцију инфаркта и шлога, представља мрежу високо стручно оспособљених и савремено опремљених специјализованих центара за дијагностику и лечење веома угрожених и тешких кардиоваскуларних болесника на територији Босне и Херцеговине и Балкана. Организатор конгреса, који је окупио више од 300 еминентних кардиолога из региона и Европе, било је Удружење центара за хипертензију, превенцију инфаркта и шлога - ХИСПА Босне и Херцеговине.

Конгрес је отворио професор др. Милован Бојић, директор Института за кардиоваскуларне болести Дедиње, који је указао да је у Србији и другим земљама региона свака друга смрт последица болести срца и крвних судова. „У Србији у једном сату умире шест људи од различитих облика кардиоваскуларних болести, а сваки осми је у пуном животном и стваралачком добу, између 24 и 64 године живота“, упозорио је Бојић.

Председник Удружења ХИСПА у Србији и научног одбора конгреса професор др. Небојша Тасић истакао је да је асоцијација за пет година рада отворила више од 60 стручно оспособљених и савремено опремљених центара за дијагностику и лечење кардиоваскуларних болести у шест земаља региона, а данас окупља више од 2.000 чланова. Обраћајући се учесницима и гостима, он је рекао: „Желимо да подигнемо и осавременимо здравствену свест, како појединаца, тако и друштва у целини, а посебно морамо да радимо на едукацији здравствених радника, јер су они светионик сваког друштва“. Тасић, који је и помоћник директора Института за кардиоваскуларне болести Дедиње, уручио је директору требињске Болнице Бориславу Грубачу савремене електронске апарате за дијагностику и лечење кардиоваскуларних пацијената у овој установи.

У име града домаћина конгреса градоначелник Требиња Лука Петровић захвалио је учесницима што су боравак у Требињу искористили да организују бесплатне прегледе пацијената, који су на дијагностику и лечење чекали и по неколико месеци. Он је истакао да морају да се пронађу механизми додатних стимулација како би се зауставио неповољан тренд одласка стручног медицинског кадра. „У том смислу сматрам да је веома важно наћи начина да се лекари задрже овде, да нам памет и новац не одлази у туђе земље и градове већ да остају на нашим просторима“, рекао је Петровић.

Упоредо са одржвањем поменутог конреса, тим од 15 еминентних кардиолога из Србије и Републике Српске прегледао је 220 најхитнијих пацијената са подручја Херцеговине који су на листи чекања и до шест месеци.
Током боравка у Требињу, директор Института за кардиоваскуларне болести Дедиње из Београда проф. др. Милован Бојић, у присуству Луке Петровића, градоначалника Требиња, посетио је и просторије Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Републике Србије Бања Лука, са седиштем у Током боравка у Требињу, директор Института за кардиоваскуларне болести Дедиње из Београда проф. др. Милован Бојић, у присуству Луке Петровића, градоначалника Требиња и директора Клиничког центра Бања Лука проф. др. Влада Ђајића, посетио је и просторије Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Републике Србије Бања Лука, са седиштем у Требињу.

Госте је дочекао и упознао са надлежностима и радом Конзуларне канцеларије Републике Србије у Требињу, конзул Радослав Илић, који је присуствовао и најзначајнијим дешавања током одржавања конгреса кардиолога у Требињу.

 Шеф Конзуларне канцеларије у Требињу присуствовао седници Извршног савета Савеза општина источне Херцеговине

У Невесињу је 18.05.2018. године одржана 57. седница Извршног савета Савеза општина источне Херцеговине, на којој је разговарано о заједничким пројектима који би допринели развоју југа Републике Српске и задржали становништво на овим просторима. Седници је присуствовао и конзул у Конзуларној канцеларији Генералног конзулата Републике Србије Бања Лука, са седиштем у Требињу, Радослав Илић.


Извршни Савет Савеза општина Источне Херцеговине чине начелници општина Невесиње, Билећа, Гацко, Љубиње, Берковићи и Источни Мостар, као и градоначелник града Требиња. Формиран је са циљем да се периодично (3-4 пута годишње), анализирају кључне активности које се реализују у горенаведеним општинама, сагледају могућности пружања међусобне помоћи у превазилажењу уочених проблема и потешкоћа у раду, као и да би се заједнички наступало према надлежним органима и институцијама Републике Српске, БиХ, ради обезбеђења средстава за уједначени развој Источне Херцеговине.

Носиоци извршне власти у локалним срединама и руководиоци градске управе Требиња, отворено су говорили о животним темама које их свакодневно оптерећују и посредно или непосредно утичу на одлазак младих са ових простора. Посебно су истакли своју и захвалност грађана које представљају, што је Влада Републике Србије донела Одлуку о отварању Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Р. Србије Бања Лука, са седиштем у Требињу, као и што ће убудуће овим састанцима присуствовати шеф поменуте канцеларије. Они су, након уводног дела, замолили конзула Р. Илића да им се обрати и конкретније информише о надлежностима и досадашњем раду Конзуларне канцеларије.

Обраћујући се присутнима, Илић је истакао да отварање Конзуларне канцеларије има вишеструки значај за Источну Херцеговину, почев од симболичног присуства па до конкретног пружања свих конзуларних услуга грађанима који су до сада морали да путују до Бањалуке како би им Генерални конзулат пружио потребне услуге, или да своје захтеве за пријем у држављанство Србије предају службеницима Генералног конзулата у Мостару. Подсетио је на чињеницу да је канцеларија почела са радом пре месец дана и да је до сада тежишно пружала услуге пријема захтева за држављанство Републике Србије, као и услуге уручивања решења грађанима са територије И. Херцеговине о пријему у држављанство Србије. Такође, навео је да Конзуларна канцеларије пружа и услуге пријема захтева за израду биометријских путних исправа Р. Србије, односно да пружа и све друге конзуларне услуге за које грађани покажу интересовање.

Након општих и посебних информација о надлежностима Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Р. Србије у Бањалуци са седиштем у Требињу, Р. Илић је посебну пажњу поклонио разговору о могућностима за унапређење привредне и економске сарадње са Србијом, у светлу предстојеће седнице две владе. С тим у вези, подсетио је на чињеницу да је Влада Србије у претходне три године издвојила више од 15 милиона евра за помоћ Републици Српској, од ког износа је значајан део пристигао и у ове општине. Поред тога, председник Р. Србије Александар Вучић, током посете Требињу 10. априла 2018. године, обећао је значајну помоћ и финансијску подршку општинама Источне Херцеговине, након чега је уследила уплата средстава која су намењена за конкретне пројекте. Поред помоћи за обнову Старог града Требиња и донације за изградњу саобраћајнице са мостом преко реке Дрине, која ће спајати саобраћајницу Тјентиште - Фоча - Шћепан поље, средства су уплаћена и за Духовни центар у Мркоњићима, као и за дугоочекивани водовод у селу Баљци код Билећа.

Начелници општина су се захвалили за изузетну помоћ и бригу коју председник Републике Србије и Влада Србије показују за Републику Српску и Источну Херцеговину, као и за конкретну финансијску помоћ која је уплаћена током прошлог и почетком овог месеца. Посебан интерес су показали за пројекат Аграрног фонда из Требиња, под називом „Херцеговачка кућа“, који је подржао председник Вучић током боравка у Требињу и обећао им уступање пословног простора у Београду, на бесплатно коришћење током наредних пет година. Они сматрају да ће поменути пројекат помоћи укупном развоју села, унапређењу пољопривредне производње и опстанку становништва на овим просторима. Градоначелник Требиња Лука Петровић и конзул Радослав Илић објаснили су детаље иницијативе за заједничко учешће, као и потенцијале производње органске хране која би се пласирала на тржишту Београда. Начелнике општина су позвали да се активно укључе у реализацију овог пројекта, јер имају услове за такву производњу и да пољопривредне произвођаче са територије њихове локалне управе мотивишу за сарадњу са Аграрним фондом у Требињу.

У наставку седнице Извршни савет је донео Одлуку о прихватању донације Владе Републике Србије за изградњу саобраћајнице са мостом преко реке Дрине, који ће спајати саобраћајницу Тјетиште - Фоча - Шћепан поље, након чега је разговарано и о другим инфраструктурним пројектима (енергетика, туризам, рехабилитација путева), као и о потреби привлачење инвеститора и могућностима за запошљавање младих људи.

Председник Извршног савета и начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић изразио је задовољство што је ово тело заседало у пуном саставу и што су донесене јединствене одлуке, захваливши се конзулу Р. Илићу што је својим присуством допринео јачању њиховог јединства и позвао их на сарадњу ради добробити грађана Источне Херцеговине.

 Отворена изложба под називом "Варнава, патријарх српски (1930-1937)"

У организацији Архива Републике Српске  и Архива Српске православне цркве из Београда, дана 16. маја 2018. године, градоначелник Бања Луке Игор Радојичић је у Банском двору отворио изложбу „ Варнава, патријарх српски (1930-1937) пастир, градитељ, ревнитељ и исповједник“.

Отварању изложбе је присуствовао и Владимир Николић,  генерални конзул Р. Србије у Бања Луци.
 Министар одбране Р. Србије Александар Вулин посетио Бањалуку

Министар одбране Републике Србије Александар Вулин, боравио је у Бањалуци 11.05.2018. године, ради присуства обележавању Дана Војске Републике Српске. Том приликом се састао и са председником Републике Српске (РС) Милорадом Додиком.

 

 

Честитајући празник свим припадницима Трећег пешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ и припадницима Војске РС, министар Вулин је посебно истакао значај мира рекавши да је мир свима животно важан, неопходан и потребан. Притом је подсетио на чињеницу да ће Босна и Херцеговина постојати само као договор заснован на основу Дејтонског споразума и то кроз функционисање три народа и два ентитета. „Тако Република Србија види овај простор и спремна је да учини све да би се мир овде задржао, јер мало је народа који као српски народ знају колико вреди мир и колико је скуп рат“, поручио је министар Вулин и закључо да је Војска Републике Српске испунила историјску мисију сачувавши само постојање српског народа на просторима Босне и Херцеговине, као и региона.

Поводом обележавања Дана Војске РС, министар Вулин је рекао новинарима да је у грађанском рату у БиХ, који српски народ није тражио и није изазвао, Војска РС успела да обезбеди опстанак српског народа, као и да спречи завршетак геноцида и протеривања који су вршени над Србима у Првом и Другом светском рату. „Србија, као један од својих назначајних задатака има опстанак српског народа ван својих граница“, истакао је Вулин.

 

 

Председник РС Милорад Додик изјавио је да је Војска РС уважавала међународне конвенције о ратовању и да је то војска која је бранила слободу свог народа и којој се не може приписати да је чинила злочине. Честитајући Дан Војске Српске свим њеним припадницима, Додик је напоменуо да је 12.05.1992. године донета одлука о формирању Војске, као војне формације у одбрани слободе српског народа и политичке и војне верификације воље тог народа која се пре тога одразила кроз формирање Р. Српске.

„Да није било Војске РС страдање нашег народа било би далеко веће и обимније и подсетило би на наша страдања из Другог светског рата“, рекао је Додик. Он је подсетио да је разлог зашто се српски народ дигао у стварање своје државе и војске управо то историјско сећање на страдање које је било масовно у прошлом веку. Истовремено је додао да, без обзира што Војска РС више формално и организационо не постоји, она остаје саставни део српског народа, дубоко укорењен у његово опредељење.

 

 

Члан Председништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић истакао је да је Војска РС омогућила да данас постоји Српска, као гарант опстанка српског народа у БиХ и као гарант његове равноправности. „Војска Републике Српске била је народна војска, коју је чинило више од 215.000 људи и која је одбранила свој народ, а настала у његовој муци. Она се трудила да одбрани свој народ, што је поносно и урадила“, додао је Иванић. Он је подсетио да је за одбрану српског народа у протеклом рату страдало више од 23.000 припадника Војске РС и поручио: „БиХ и њене Оружане снаге могу бити стабилне под условом да једни друге уважавамо, и војници и официри и политичари. И народ Републике Српске само тражи да Република Српска буде уважена и спремни су на договоре и компромисе, али сваки пут када Република Српска или њен народ буду угрожени морамо имати своје одговоре“.

Свечаности су присуствовали и посланици у Народној скупштини РС, министар и заменик министра одбране БиХ Марина Пендеш и Борис Јеринић, шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац и друге званице.

 

 

Након свечаности. министар Александар Вулин састао се са председником РС Милорадом Додиком у Палати Републике. Током разговора, Додик је посебно био заинтересован за пројекат који је покренуо председник Р. Србије Александар Вучић у вези са изградњом јефтиних станова за припаднике безбедносних структура.

С тим у вези, он је изјавио да ће Српска осмислити и суфинансирати реализацију пројекта за изградњу станова у локалним заједницима за бивше припаднике, команданте и официре Војске Републике Српске који имају нерешен стамбени статус. Додик је истакао да ће то бити урађено и за припаднике полиције и других државних органа, нагласивши да Србија предњачи у решавању овог питања, као и да је за ово важна брига државе. Поред тога, Додик је оценио да је сарадња Српске и Србије изузетна, што се огледа и у наменској индустрији, напоменувши притом да ће то помоћи додатном ангажовању предузећа РС на комерцијалним основама.

Вулин је захвалио Додику на одличној сарадњи Српске и Србије која је, како је рекао, на историјском нивоу. Он је изразио задовољство што је у Бањалуци присуствовао обележавању Дана Војске РС, која је у грађанском рату заштитила свој народ. Поручио је и да ће добра сарадња Српске и Србије бити настављена.

 

 

Генерални конзул В. Николић присуствовао је свечаном обележавању Дана Војске Републике Српске.
 В. Николић положио венац на споменик погинулим борцима Народно-ослободилачке борбе у Бања Луци

 

 

Дана 9. маја, поводом обележавања Дана победе над фашизмом, Генерални конзул Владимир Николић је положио венац на споменик погинулим борцима Народно-ослободилачке борбе. ПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПОНУДА ЗА НАБАВКУ УРЕЂАЈА ЗА ПРЕГЛЕД ПОШТЕ ЗА ПОТРЕБЕ ДИПЛОМАТСКО-КОНЗУЛАРНИХ ПРЕДСТАВНИШТАВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ИНОСТРАНСТВУ.

Генерални конзулат Републике Србије Бања Лука позива заинтересоване понуђаче да доставе понуду за набавку уређаја за преглед поште за потребе дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије у иностранству.

Конкурсну документацију можете предузети на следећем линку http://banjaluka.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Konkursna_dokumentacija.docx

Рок за подношење понуда је 24.05.2018. године до 13 часова.Обележена годишњица страдања Срба у Западној Славонији 1995

Дана 1. маја 2018. године у цркви Пресвете Богородице у Градишци обележена је 23 годишњица страдања Срба у Западној Славонији.

У акцији хрватских оружаних снага „Бљесак“ на Западну Славонију убијена су или нестала 283 припадника српске националности, укључујући 114 цивила, међу којима су били и жене и деца.

Служењу парастоса на полагању венаца у цркви Пресвете Богородице  присуствовали су председник Републике Српске Милорад Додик, српски члан председништва БиХ Младен Иванић, министар рада и борачко –инвалидске заштите у Влади РС Миленко Савановић, министар просвете и културе Дане Малешевић, министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић, делегација Народне скупштине Републике Српске, делегација општине Градишка, представници невладиних организација, Удружења протераних Срба из Западне Славоније и Удружења породица несталих.

Након одржаног парастоса и полагања венаца, обележавање годишњице је настављено спуштањем венаца  са моста у реку Саву, у знак сећања на жртве.


Обележавању годишњица страдања Срба у Западној Славонији и полагању венаца присуствовао је и представник Генералног конзулата Републике Србије у Бања Луци вицеконзул Перица Николић.Празник рада – нерадни дани

Обавештавамо да Генерални конзулат Републике Србије неће радити 1 и 2. маја Обавештење о Закону о допунама Закона о држављанству Републике Србије и о Закону о јединственом матичном броју грађана

Обавештавамо грађане да су донети Закон о допунама Закона о држављанству Републике Србије и Закон о јединственом матичном броју грађана (објављени у Службеном гласнику Републике Србије, број 24/2018 од 26.3.2018. године), ступили на снагу дана 3.4.2018. године.

Допунама Закона о држављанству, чланом 3. прописано је да у држављанство Републике Србије може бити примљен држављанин СФРЈ или држављанин друге републике раније СФРЈ, односно држављанин друге државе настале на територији СФРЈ, који на дан 31. децембра 2016. године и на дан подношења захтева, има пријављено пребивалиште у Републици Србији. Захтев за подношење може се поднети у року од годину дана од дана ступања на снагу наведеног закона, односно до 3.4.2019. године.

Више информација можете наћи на нашем  веб сату у делу Конзуларне улугеПремијерно приказан дугометражни документарни филм „Крст над јамом“ Удружења грађана „Јадовно 1941“-финансирано од стране Министарства спољних послова Републике Србије - Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону

Дана  26.04.2018. године у Народном позоришту Републике Српске премијерно је приказан дугометражни дугометражни документарни филм „Крст над јамом“ Удружења грађана „Јадовно 1941“. Филм реконструише догађаје из 1941. године који су се збили у првим месецима тзв. Независне државе Хрватске, а тематика му је комплекс логора Госпић-Јадовно-Паг.

У обраћању присутнима пре почетка филма  Душан Басташић, председник удружења захвалио је МСП Р. Србије, односно  Управи за сарадњу са дијаспором и Србима у региону на додељеним финансијским средствима захваљујући којима је и снимљен овај филм.

Поред многобројних представника јавног и културног живота РС, премијери су присуствовали Н. Чубриловић председник НСРС као и В. Николић генерални конзул Р. Србије у Бања Луци.Портал TrebinjeLive: Конзул Р. Илић пренео утиске о првих 15 дана рада Конзуларне канцеларије Р. Србије у Требињу

Током 14 дана рада у Требињу једине Конзуларне канцеларије Србије овакве врсте у свету, највише интересовање грађана је било за пријем у држављанство ове земље, па је за само две седмице поднето 40 захтева за више од 60 лица, док је кроз канцеларију прошло више од 200 људи који су се интересовали за конзуларне услуге, каже у разговору за ТребињеЛиве.инфо шеф Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Републике Србије Бања Лука, са седиштем у Требињу, конзул Радослав Илић.

Он је навео да на једном захтеву који се подноси за пријем у држављансто има више лица, јер их подносе родитељи са јецом, истичући да их на седмичном нивоу шаљу МУП-у Србије. Притом је подсетио на чињеницу да су се Уговором о двојном држављанству закљученом између СРЈ и БиХ ("Сл. лист СРЈ", Међународни уговори број 2/03, који је ступио на снагу 15. маја 2003. године), државе уговорнице сагласиле да држављанин једне државе уговорнице може стећи држављанство друге државе уговорнице (двојни држављанин), без одрицања од држављанства које тренутно поседује. Такође, истакао је да се приликом подношења захтева за пријем у држављанство Србије не наплаћују никакве таксе.

“Није дефинисан период у коме МУП Р. Србије треба да донесе решење о пријему у држваљанство, али је према досадашњем искуству то око 18 месеци. Уколико се укаже потреба да је неком због посебно оправданих разлога пријем у држављаноство Србије убрза - подноси се молба И прилаже документација Конзуларној канцеларији да је то неопходно. Након тога Генерални конзулат Бања Лука, уз мишљење генералног конзулата шаље такву молбу у МУП Србије на одлучивање. Досад је готово 99 одсто случајева таквих молби позитивно решено, примера ради због лечења, путовања, запослења и слично”, појашњава Илић.

Поред конзуларних услуга, које се на дневном нивоу пружају грађанима, Конзуларна канцеларија ће посебну пажњу посветити унапређењу привредне, културне, друштвене, образовне, медицинске и других видова сарадње.
„Посебно је значајно за грађане Херцеговине могућност конкретизације  економске сарадње, која је препозната у пројекту ‘Херцеговачка кућа’, која би могла да се позиционира и на територији Србије, односно Београда. Таквим приступом пружили би могућност запослења највећег дела становништва Херцеговине, јер би све што буде произведено могли да пласирамо на нашем тржишту, конкретно на територији Београда, а касније и читаве Србије. Производи који се нуде у ‘Херцеговачкој кући’ изузетног су квалитета и препознати су како на простору Републике Српске, БиХ, тако на територији Србије“, истакао је Илић.

Грађани у Србији су заинтересовани за херцеговачки мед, пршут, сир, кајмак, вино, лековито биље ... Илић подсећа да се лично председник Србије Александар Вучић, током недавне посете Требињу, заложио да се “Херцеговачкој кући” у Београду обезбеди петогодишњи бесплатан простор.
“Сада све ово зависи  од организације Градске управе И Заједнице општина Источне Херцеговине. О том питању увелико разговарам са градоначелником Луком Петровићем и његовим сарадницима”, поручио је Илић, додајући да је већ договорено да се формира тим који ће радити на овом пројекту и давати подршку произвођачима, те да постоји и конкретна заинтересованост неколико банака, које су вољне да ову идеју подрже.

У току је тражење модалитета на који ће начин Град да помогне произвођачима - да ли покривањем дела камата или путем субвенционисања те врсте производње, како би произвођачи били сигурни да ће своје производе имати коме да продају, да ће то бити организовано преузето, здравствено контролисано и на крају пласирано на тржишту Србије.

Замисао је да на предстојећој заједничкој једници општина Источне Херцеговине буду укључене све општине у овај пројекат са свим расположивим капацитетима, како би се заједнички наступило и организовала контролисана производња која ће обезбиједити квалитет и континуитет у снабдевању тржишта органиским производима.
“Следећа година би требала да буде прекретница у наступу према Србији, што ће бити само један у низу конкретних доприноса Србије овом простору. То ће омогућити да се велики број људи запослио у источној Херцеговини и да себи и својој породици обезбеди сигурну егзистенцију”, подвлачи Илић.

Говорећи о повезивању са градовима у Србији, уз братимљења, наредни корак је потписивање конкретних протокола о сарадњи и стварање могућности да се и на тај начин побољша туристичка понуда, економска сарадња, те сачува веома богата културна и историјска баштина.
„Ми имамо изузетну политичку подршку и то је прилика за све нас да својим радом и конкретним пројектима додатно побољашамо све облике сарадње, јер од стварања Републике Српске нису биле боље везе са Републиком Србијом. То је прилика да, пре свега, утичемо на побољшање животних услова и  рада људи који живе на овим просторима”, истакао је Илић, додајући да је најзначајније да се да шанса младим људима да дођу до изражаја, да могу реализовати своје идеје И пројекте, обезбедити квалитетне услове за живот, образовање И професионално напредовање, како не би одлазили са својих вјековних огњишта.

У разговору за ТребињеЛиве.инфо, Илић каже и да велики број становника Србије није довољно упознат са свим туристичким потенцијалима Требиња и Херцеговине, због чега треба да се ради на додатној промоцији овог краја. Конзуларна канцеларија ће помоћи, у оквиру својих надлежности, да се област туризма додатно приближи грађанима Србије.

Иако је и раније пролазио кроз Требиње, сада, каже, има прилику да се детаљно упозна са градом и људима који у њему живе, због чега сматра да је привилегија боравити у најјужнијем граду Републике Српске, због чега ће се ускоро и његова породица из Бањалуке преселити у Требиње.
„Имам прилику да доживим Требиње, да га упознам, да видим његове лепоте, прошетам, разговарам са људима, осетим изузетно гостопримство, да видим ту благодет коју Требињци имају, а можда то и сами не препознају, јер су се на њу навикли као на нешто што се подразумева. Посебна благодет је клима, јединствен простор, историјске порекло, културна и духовна баштина која је препознатљива у региону и широм света, са чиме се требају поносити“, нагласио је Илић.

Посебно му је драго што се Конзуларна канцеларија налази у кући Луке Ћеловића Требињца, великог добротвора Универзитета у Београду, која је, након што је у њој отворена и српска банка, постала својеврсна “српска кућа”.
Простор у коме се налази Конзуларна канцеларија је један од најљепших који Србија тренутно има и који је пуним сјајем дочекао предсједника Вучића на отварању, а све захваљујући изузетној сарадњи генералног конзула Владимира Николића и Луке Петровића, градоначелника Требиња, који су покренули иницијативу да се отвори Конзуларна канцеларија Републике Србије у Требињу И у рекордном року реализовали ту идеју.

“Наша иницијатива ће бити да се подигне плоча или биста Луки Ћелоовићу и постави овде код ‘српске куће’, тако да ће сви они који долазе бити у прилици да препознају овај јединствен обејакат који је српском народу оставио велики добротвор Лука Ћеловић“, казао је Илић.
Илић наводи и да сада редовно чита ТребињеЛиве.инфо, који је, како каже, ажуран и редовно обавјештава своје посјетиоце о свим битним догађајима, што би могло служити као примјер за поједине институције, па чак и за неке општине да своје грађана на сличан начин информишу о свим значајнијим дешавањима која су од интереса за свакодневни живот и рад локалне средине.

За крај разговора, конзул је поручио грађанима Требиња да могу бити поносни на то што живе у прелијепом простору који има изузетну перспективу развоја. О томе сведочи експанзија градње и све већих инвестиција.  Притом имају одличну Градску управу, младе, амбициозне, вредне и посвећене људе који су опредељени да Требиње и његову околину учине препознатљивом и пожељном како за туристичке посете, тако и за озбиљне инвестиције. Такав приступ гарантује да је пред овим градом блистава будућност, која младим генерацијама и будућим покољењима, даје додатни мотив да се посвете његовом развоју и да остану овдје.

„Чувајте ово што имате јер је то неизмерно благо. Можда људи нису у довољној мери свесни свих благодети простора на коме живе и не доживљавају их на исти начин као што их доживи човек који у Требиње дође из друге средине. Веома је битно сачувати ово благо које су нам генерације пре нас оставиле, како не би дошли у ситуацију да нешто од тога буде угрожено. Ви и сви ми заједно, читав српски народ, можемо бити срећни што сада живимо у миру и поседујемо све услове за привредни, економски и сваки други напредак. Притом је најважније да имамо своју стабилну и просперитетну Србију чије је садашње руководство, предвођено председником Александром Вучићем, обезбедило стабилност и повољне економске услове за живот свих њених грађана. Истовремено, то пружа И повољну могућност да Србија може помоћи Србима у региону и дијаспори, како би сачували свој идентитет, ојачали позицију у сваком смислу и себи обезбедили сигурнију будућност. Ми смо један народ, који баштини исте вредности и на сличан начин размишљамо о својој будућности и о функционисању на добробит садашњих и будућих покољења. Притом не треба заборавити чињеницу да смо сви смо ми пролазни и да о нама најбоље говоре дела која остављамо иза нас. Зато морамо учини све да та дела и наши свакодневни поступци буду усмерени на опште добро српског народа“, закључио је Илић.

БРОЈКЕ О СРБИЈИ
66 амбасада
29 генералних конзулата
6 мисија
1 конзуларна канцеларија
 Генерални конзул Р. Србије Владимир Николић у својству госта присуствовао Свечаној седници Народне скупштине Републике Српске, одржаној у част председнице Савета Федерације Федералне скупштине Русије

Валентина Матвијенко, председница Савета Федерације Федералне скупштине Русије посетила je Бањалуку 24.4.2018. године, уз највише почасти и мере безбедности.

На састанку званичних делегација, она је председнику Српске пренела поздраве председника Руске Федерације, а Милорад Додик је Матвијенковој пренео захвалност за све што је Русија учинила за Српску, како политички, тако и у области економије и културе.

Након поменутог званичног сусрета са Додиком, делегације су положиле венац на споменик борцима НОР-a и упутиле се у Народну скупштину Републике Српске (НС РС), ради присуства свечаној седници која је уприличена у част Валентине Матвијенко.

Обраћајући се посланицима, Матвијенко је навела да посебну заслугу у развијању међусобних односа Републике Српске (РС) и Русије има председник РС Милорад Додик, напоменувши да су они пријатељски и чврсти, те да се заједнички пројекти развијају напорима обе стране.

Матвијенкова је подсетила на чињеницу да руководство Српске ствара повољну пословну климу за руске инвестиције, нагласивши да је важно и што је у Бањалуци отворен руски културни центар Фондације „Руски свет“. Притом је указала на чињеницу да се сваке године повећава број стипендија за студенте из Српске и БиХ који стажирају на високошколским установама у Русији, те да ће то бити настављено. Она је подсетила на духовно јединство Срба и Руса у православљу, заједничку борбу против фашизма и културу сећања, наводећи да су Срби и Руси државотворни и конститутивни народи. Похвалила је одлуку о подизању руско-српског православног храма у Бањалуци, рекавши да ће то додатно учврстити међусобне пријатељске везе.

Председник НС РС Недељко Чубриловић рекао је да посета високе руске делегације потврђује чврсту повезаност српског и руског народа, као и добре односе и сарадњу између Српске и Русије. Он је захвалио Матвијенковој на посети и лепим речима, као и Руској Федерацији и њеном председнику Владимиру Путину на подршци Р. Српској

Свечаној седници НСРС, у својству госта, присуствовао је и генерални конзул Р. Србије у Бања Луци Владимир Николић.

 Генерални конзул Владимир Николић присуствовао Свечаној академији поводом Дана Градишке

Градишка, као Дан града обележава 24. април када је 1945. године ослобођена од фашистичке окупације.

 

Свечаној академији је поред бројних званица присуствовао и председник РС Милорад Додик који је на основу одлуке Скупштине ове општине проглашен почасним грађанином Градишке.

 Конзул Републике Србије на пријему код градоначелника Петровића

Градоначелник Требиња Лука Петровић и његов заменик Мирко Ћурић састали су се данас са конзулом Генералног конзулата Републике Србије Бања Лука – Конзуларна канцеларија Требиње Радославом Илићем.

Градска управа Требиња разговарала је са конзулом Илићем о надлежностима Конзуларне канцеларије и услугама које ће канцеларија пружати грађанима Требиња, Билеће, Берковића, Гацка, Невесиња, Љубиња и Источног Мостара.

На састанку је разговарано и о потенцијалима за унапређења привредне сарадње, реализацији пројеката договорених приликом посете председника Републике Србије и Републике Српске Требињу, развоју сарадње у области културних, спортских и образовних делатности, сарадњи из области медицине и о унапређењу сарадње са градовима које би се валоризовало кроз потписивање конкретних протокола о сарадњи.

 Дан Града Бања Луке

Поводом 22. априла Дана Града Бања Луке и  73. годишњице ослобођења од фашизма у Другом светском рату, генрални конзула Републике Србије у Бања Луци Владимир Николић положио је венац на Тргу палих бораца.Обележено 65 година Архива Републике Српске

Дана 18.04.2018. године у Вијећници Банског двора организована је Свечана академија у поводу обележавања 65 година постојања и рада Архива Републике Српске. О историјату установе на чијем је челу говорио је директор Бојан Стојнић.

Поред званица из политичког, културног и јавног живота Р. Српске овом догађају присуствовале су бројне делегације архивских радника из региона од којих су најбројније биле из Републике Србије (делегације архива Сенте, Новог Сада, Београда, Пожаревца, Чачка, Краљева, Ужица, Зајечара, као и представници Архива Српске православне цркве и Архива Југославије).

Овом догађају присуствовао је и генерални конзул Р. Србије у Бања Луци Владимир Николић.Меморијалној академија „Свако дете-небо на земљи“

Дана 17.04.2018. године у оквиру манифестације „ Дани сећања“, у организацији  Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, а под покровитељством председника РС Милорада Додика у Банском двору је одржана Меморијална академија под називом  „Свако дете-небо на земљи“.

 

Пре пригодног програма присутни су имали прилику да чују обраћање директора Републичког центра М. Којића и председника Р. Српске М. Додика који је рекао да је српски народ био често изложен бројним, великим и масовним страдањима, наводећи да је „само у последњем отаџбинском  рату страдало 447 деце српске националности.“ С тим у вези додао је да је у Другом светском рату укупно страдало 74.000 српске деце, а у Првом светском рату, према неким статистикама, страдало и више од 100.000 српске деце. Између осталог М. Додик је у свом говору цитирао и патријарха српског Павла који је једном рекао да када страда дете- страда цели свет.

Овом догађају су, поред бројних представника политичког и јавног живота РС, присуствовали и Његово Преосвештенство епископ бањалучки Јефрем, председник Јеврејског културног центра у Бања Луци Арие Ливне, бројни потомци жртава рата као и генерални конзул Р. Србије у Бања Луци В. Николић.У Доњој Градини обележен Дан сећања на жртве НДХ

Дана 15.04.2018. године у Спомен подручју  Доња Градина, пред више хиљада окупљених, обележен је Дан сећања на жртве усташких злочина извршених у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доња Градина.

Овом обележавању присуствовали су највиши представници Републике Српске на челу са председником Милорадом Додиком, председником Народне скупштине Недељком Чубриловићем и премијерком Жељком Цвијановић. Били су присутни и представници дипломатског кора акредитованих у БИХ међу којима и амбасадори Русије, САД, Немачке итд. У име Р. Србије у Доњој Градини били су председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић и министри Александар Вулин и Зоран Ђорђевић.

 

У свом обраћању присутнима М. Гојковић је истакла да се о страдањима у Јасеновцу, једном од најстрашнијих концентрационих логора у Другом светском рату, мора гласно говорити и да на садашњим и будућим генерацијама остаје да о томе сведоче и упозоравају. Додала је да српска страна неће дозволити да се негирају, оправдавају и забораве ови страшни злочини.

У свом говору председник Р. Српске  Милорад Додик је рекао да је концентрациони логор Јасеновац био државни пројекат Независне државе Хрватске за који никада нико није одговарао и који и данас нема своју званичну категоризацију као геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима. „ Ово је место које наводи човека да ћути, јер нема шта да каже, а сада знам да морамо да говоримо о овоме, да не би било заборављено и однесено у нека тама места историје и да се не би поново вратио ужасан бол и јаук, који су могли да чују само крошње и небо изнад нас“ закључио је  Додик.

Поменутом обележавању присуствовали су и Д. Ковачевић отправник послова Амбасаде Србије у Сарајеву, као и В. Николић генерални конзул ГК Р. Србије Бања Лука.


 Свечано отворена Конзуларна канцеларија Генералног конзулата Р. Србије са седиштем у Требињу

Председник Р. Србије Александар Вучић, током боравка у Требињу заједно са председником Републике Српске Милорадом Додиком, свечано је отворио Конзуларну канцеларију Генералног конзулата Републике Србије Бања Лука са седиштем у Требињу.

Председник Вучић је у Требиње стигао око 14.30 заједно са председником Додиком, након дводневне посете Мостару. Одмах по доласку, обишао је радове на изградњи вртића „Србија“ у требињском насељу Горица, након чега је посетио Саборни храм Светог Преображења Господњег, одакле се упутио према улици Његошева број 4, где је смештена Конзуларна канцеларија Републике Србије.

Генерални конзул Владимир Николић дочекао је председника Вучића и заједно са њим се упутио према улазу у Конзуларну канцеларију где су стајала два члана локалног културно-уметничког друштва (момак и девојка), обучени у народну ношњу. Они су на посебно припремљеним јастуцима држали маказе којима су председник Р. Србије Александар Вучић и председник Р. Српске Милорад Додик пресекли црвену врпцу. Пресецање врпце пропраћено је аплаузом присутних грађана, којима је председник Вучић поручио: „Добро дошли у своју кућу“. Поменутом догађају присуствовали су премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић, министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић, градоначелник Требиња Лука Петровић, Његово преосвештенство епископ захумско херцеговачки и приморски Григорије, посланици у Скупштини Града Требиња, начелници општина источне Херцеговине, бројни грађани и представници великог броја медијских кућа. Испред Министарства спољних послова Републике Србије, свечаности је присуствовао в.д. помоћника министра спољних послова за конзуларне послове амбасадор Аца Јовановић.

Високе званице су у пратњи новинара обишле просторије, не скривајући своје одушевљење изгледом и функционалним распоредом канцеларија. Председник Вучић је, том приликом одлучио да одржи састанак у Конзуларној канцеларији Р. Србије, коме су присуствовали председник Р. Српске Милорад Додик, премијерка Жељка Цвијановић, министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић, градоначелник Требиња Лука Петровић, Његово преосвештенство епископ захумско херцеговачки и приморски Григорије, шеф Кабинета председника Вучића, његова саветница за медије, в.д. помоћника министра спољних послова за конзуларне послове амбасадор Аца Јовановић, генерални конзул В. Николић, конзул Р. Илић и шеф личног обезбеђења председника Вучића. Током састанка, извршена је анализа резултата посете Требињу, уз прецизирање финансијског оквира за конкретну помоћ грађанима источне Херцеговине. 

Након завршеног састанка у просторији шефа Конзуларне канцеларије, који је трајао 30 минута, председник Вучић и председник Додик су уприличили фотографисање са дипломатским особљем, испред посебно припремљеног обележја (са грбом и заставом Србије), које је постављено на зиду просторије за прихват странака (први спрат).

Поштујући интересовање овдашње јавности за рад Конзуларне канцеларије, као и чињеницу да су сви локални и регионални медији о томе пренели детаљан извештај, новинари Радио телевизије Републике Српске (РТРС) организовали су директно укључење из просторија поменуте Канцеларије, у 17.00 сати 10. априла 2018. године. Том приликом, изјаве за РТРС дали су генерални конзул Владимир Николић и конзул Радослав Илић, коментаришући укупни значај отварања Конзуларне канцеларије и појашњавајући обим и врсте конзуларних услуга које ће се пружати грађанима Источне Херцеговине.

Снимак изјава можете погледати на линку: http://www.youtube.com/watch?v=LMu2GWidpNI
 Посета председника Републике Србије Александра Вучића Требињу

Председник Р. Србије Александар Вучић боравио је 10.4.2018. године у Требињу којом приликом је обишао радове на изградњи вртића „Србија“, посетио Саборни храм Светог Преображења Господњег са председником Р. Српске (РС) Милорадом Додиком, свечано отворио Конзуларну канцеларију Генералног конзулата Бања Лука са седиштем у Требињу, упознао се са понудом специјализоване продавницу хране Херцеговачка кућа и обратио се великом броју грађана Требиња и Херцеговине на Тргу Слободе у Требињу.


Председник Вучић је у Требиње стигао око 14.30 заједно са председником Додиком, након дводневне посете Мостару. Одмах по доласку, обишао је радове на изградњи вртића „Србија“ у требињском насељу Горица, где су му деца припредила свечан дочек повицима „Србија, Србија“. Он им се захвалио на изузетном дочеку, рекавши да не може да се осећа поносније као председник државе него у таквим тренуцима и на оваквом месту. Изнео је и лично задовољство изведеним радовима, истакавши да се тиме помаже грађанима Српске, „као што су они помагали Србију када год је било потребно и када је било могуће“. Он је навео да ће вртић „Србија“ за нешто више од месец дана бити спреман за технички пријем, да ће у њему бити 80 малишана и 20 у јаслицама и да се радује што ће то место добити једно модерно здање (Влада Србије је издвојила 500.000 евра за изградњу вртића). Најавио је да ће, поред вртића, Република Србија финансирати изградњу водовода у месту Бањци код Билеће (у износу од 300.000 евра), и пружити финансијску подршку обнови села Мркоњићи код Требиња, родном месту Светог Василија Острошког.

Након обиласка радова у насељу Горица, председник Србије је посетио Саборни храм Светог Преображења Господњег, где га је дочекао епископом захумско-херцеговачким и приморским Григорије. Том приликом је разгледао цркву из 1888. године, која се налази у парку Јована Дучића у центру Требиња, обновљену 2008. године. Владика Григорије је упознао председника Вучића са историјатом храма поред којег се налази епархији дом и библиотека у којој је 1908. године основана Српска школа.

Председник Вучић се из храма упутио према улици Његошева број 4, где је свечано отворио Конзуларну канцеларију Републике Србије.

Након тога, у пратњи званичника Републике Српске, обишао је специјализовану продавницу органске хране Херцеговачка кућа („Herzeg house“), и наставио шетњу према Тргу слободе где се обратио грађанима Требиња и Херцеговине.

Током званичног говора, рекао је да народ Српске воли и поштује Србију, као што Србија воли и поштује Српску и њен народ, поручивши: „Нисам ни сањао да ће овде да ме дочека више хиљада људи и бескрајно вам хвала на томе. Најрадије бих заплакао од среће. Драго ми је што толико волите и поштујете Србију, баш онолико колико ми поштијемо и волимо Р. Српску“.

Посебно је истакао чињеницу да власти Србије испуњавају своја обећања, да је Србија финансијски дисциплинована и да је у прилици да помогне Српској.  С тим у вези, подсетио је присутне да је Србија то урадили  када су биле поплаве у Републици Српској (2014. године), као и да је прошле године издвојила пет милиона евра за помоћ грађанима, а све то захваљујући чињеници што је „данас стабилнија и може помоћи“. Окупљеним грађанима је поручио да ће у наредном периоду бити издвојено око 2,5 милиона евра за завршетак радова који се изводе на путу Тјентиште-Фоча, два милиона евра за Стари Град Требиње, 400.000 евра за Мркоњиће као и 300.000 евра за водовод у херцеговачком селу Бањци. Обраћање је завршио подсећањем на речи краља Александра који је, приликом посете Требињу (непосредно пре атентата у Марсељу 1934. године), рекао да је то град хероја, мученика и песника. Ми много волимо Републику Српску, а вама бескрајно хвала што волите Србију закључио је председник Александар Вучић.

                                                                                     
 Отварање Конзуларне канцеларије Републике Србије у Требињу

Председник Републике Србије Александар Вучић и председник Републике Српске Милорад Додик свечано ће отворити Конзуларну канцеларију Републике Србије у Требињу,  10. априла 2018. године у 15.00 часова.

Kонзуларна канцеларија Генералног конзулата Републике Србије Бања Лука, са седиштем у Требињу, у оквиру конзуларног подручја ће обухватати општине Требиње, Љубиње, Берковићи, Гацко, Билећа, Источни Мостар и Невесиње.

Свечаном отварању Конзуларне канцеларије у Требињу, која се налази у Његошевој улици број 4, присуствоваће председник Републике Српске Милорад Додик, високе званице из Републике Србије и Републике Српске, као и бројни грађани Требиња.Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Р. Србије присуствовао обележавању Дана полиције Републике Српске

Дана 04.априла 2018.године, свечаним отварањем Центра за обуку полиције, у бањалучком насељу Залужани, обележен је Дан полиције Републике Српске.  Овом догађају су поред М. Додика, председника РС, Н.Чубриловића, председника Народне скупштине РС, Ж. Цвијановић,  председнице Владе РС, министара у Влади РС присуствовали и Небојша Стефановић потпредседник Владе Р. Србије и министар унутрашњих послова и Владимир Ребић, директор полиције МУП Р. Србије.

У обраћању медијима Небојша Стефановић је истакао одлични сарадњу полиција Србије и Српске, те да „ ћемо унапређивати наше блиске везе и увек бити ту да разменимо искуства и различите врсте обука.“

У пратњи потпредседника Владе РС и министра унутрашњих послова Н. Стефановића и директора полиције МУП Р. Србије,  били су и Дамир Ковачевић, отправник послова Амбасаде Р. Србије у Сарајеву и генерални конзул В. НиколићОбавештење о нерадним данима поводом Васкршњег празника

Обавештавамо да Генерални конзулат Републике Србије Бања Лука неће радити у периоду  од 06.04 до  09.04.2018. годинеПотписан Уговор о преузимању пословног простора за смештај Конзуларне канцеларије у Требињу

На основу овлашћења првог потпредседника Владе и министрва спољних послова Републике Србије Ивице Дачића, генерални конзул Владимир Николић закључио је 29.03.2018. године Уговор о коришћењу пословног простора, који је смештен у склопу објекта „кућа Ћеловића“ у улици Његошева број 4 у Требињу - на неодређено време, са Луком Петровићем, градоначелником Града Требиња. Простор је намењен за смештај Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Републике Србије Бања Лука, са седиштем у Требињу.

Током преузимања пословног простора на даље коришћење, констатовано је да су радови на његовој адаптацији изведени веома квалитетно и у рекордном року, захваљујући изузетном залагању комплетне Управе града Требиња, посебно када се имају у виду актуелна ангажованост локалних грађевинских фирми на бројним локација. Комплетна адаптација просторија, на основу захтева и пројекта Генералног конзулата Републике Србије Бања Лука, завршена је за 45 дана.

Локални медији су промптно обавестили јавност Требиња и источне Херцеговине, која са посебном пажњом прати сва дешавања у вези отварања Конзуларне канцеларије, о детаљима закључивања Уговора и изјавама које су тим поводом дали генерални конзул В. Николић и конзул Р. Илић, преносећи текст СРНА (објављен у Гласу Српске 29.03.2018. године), под радним насловом: „Завршена адаптација Конзуларне канцеларије Србије у Требињу, отварање почетком априла
 Промоција часописа „Савиндан“ у просторијама Генералног конзулата Бања Лука

Генерални конзулат Републике Србије Бања Лука је, 22.03.2018. године, у сарадњи са Завичајним друштвом „Са Овчара и Каблара“ организовао промоцију часописа „Савиндан“, Милешевског културног клуба „Свети Сава“. Промоцији је присуствовало око 60 чланова Завичајног друштва и њихових гостију из Краљева и Пријепоља.


Генерални конзул Владимир Николић је, на почетку промоције, поздравио присутне и пожелео им добродошлицу у ДКП, као и пријатно дружење са њиховим гостима из Србије. Након тога је председник Управног одбора Милешевског културног клуба „Свети Сава“ из Пријепоља, Зоран Малешић, представио историју Клуба, активности и издаваштво. Последњи број часописа (број 28), представио је Радован Типсаревић из Краљева, а о посебним темама из часописа су говорили проф. др Новак Недић („Ко је Салих Селимовић“), као и проф. др. Драгослав Кочовић, који је беседио о обележавању двеста година од Његошевог рођења.


У уметничком делу програма учествовали су песник Душко Ђукић, који је говорио своју песму о Бањалуци; Мирко Вуковић, који је читао два записа о манастиру Милешеви; као и ученик Никша Декић, који је рецитовао песму Матије Бећковића „Прича о Светом Сави“. Миленко Гемаљевић, члан Завичајног друштва „Са Овчара и Каблара“ присутне је поздравио својом причом о монаху Корилу, који је недавно преминуо на Хиландару.


Промоцију часописа водио је Тихомир Левајац, професор у пензији, председник Завичајног клуба „Са Овчара и Каблара“ чији су чланови, након свечане промоције поменутог часописа, приредили послужење за све присутне госте.Нова платфора Радио-телевизије Србије

Медијски јавни сервис Радио-телевизија Србије је покренуо платформу РТС Планета (rtsplaneta.rs), која је доступна свим корисницима интернета у Србији и широм света. За кориснике који се региструју ван територије Србије  бесплатно праћење садржаја биће омогућено у наредна три месеца.

После промотивног периода путем ове платформе и даље ће бити могуће бесплатно праћење телевизијског канала РТС Свет (бивши Сателитски програм РТС, превасходно намењен дијаспори) и програма Радио Београда.

Новом платформом је омогућено  уживо праћење 11 телевизијских (РТС1, РТС2, РТС3, РТС ХД, РТС Свет, РТС Живот, РТС Драма, РТС Коло, РТС Музика, РТС Трезор и РТС Полетарац) и 4 радијска канала (Радио Београд 1, Радио Београд 2, Радио Београд 3 и Радио Београд 202) Медијског јавног сервиса Радио-телевизије Србије, као и одложено праћење програма и услуге Видео на захтев и Аудио на захтев, као и могућност прегледа појединачних прича из дописничке мреже РТС-а у оквиру целине Мој град. На платформи су доступна и музичка издања ПГП РТС.

Бесплатан приступ садржајима је могућ преко десктоп рачунара, таблета и паметних телефона уз регистрацију на web страни rtsplaneta.rs, мобилној апликацији (за Андроид или ИОС) или преко Facebook -а.
 Генерални конзул Владимир Николић присуствовао свечаном пријем у Београду поводом Дана Републике Српске и проглашења првог Устава

У Београду jе 15.03.2018. године, у организацији Представништва Р. Српске, одржан свечани пријем поводом Дана Републике Српске и 26 година од проглашења првог Устава Српске.


 

Председник Републике Српске Милорад Додик на почетку говора подсетио је на први Устав Републике Српске, који је донет 28. фебруара 1992. године под називом Устав Српске Републике Босне и Херцеговине, док је назив Република Српска званично проглашен 12. августа 1992. године.

Додик је, обраћајући се званицама на пријему, изјавио је да Србија увек и изнова остаје његова инспирација и да у националној борби Срба увек нађе инспирацију за политичку борбу, те да је веома значајно да и Србија на тај начин доживљава Српску, и да се то често чује и види. Он је рекао да је Српска веома заинтересована за питање Косова и Метохије и подсетио да нигде не пише да се може формирати војска Косова. „Неки ће рећи да се мешамо. Не, ми само говоримо наше. Замолићу председника Вучића да има у виду да не може да се одвоји питање Републике Српске и Косова. Не може за неке да важе правила, а за друге не“. Према Дејтонском споразуму, Република Српска има право да има војску, а Косово таквог документа нема – објаснио је Додик.

Он је поновио да су Србија и Република Српска, у политичком смислу гледано, као две засебне државе, али да је то, јединствен национални простор на којем се налазе Срби и да је недељив, те захвалио председнику Александру Вучићу за најбоље могуће односе Србије и Српске и додао да је уверен у скори завршетак Декларације о очувању српског идентитета, који није уперена ни против кога.

Благослов скупу дао је патријарх српски Иринеј, нагласивши да је Српска део историје и да овакав поредак омогућава опстанак и Републике Српске и свих народа који у њој живе. Патријарх је истакао да је српски народ имао државу од почетка историје, знао је шта су устав и државни закони и научио да их поштује.


Председница Владе Србије Ана Брнабић рекла је да јој је изузетно задовољство да у име Владе, али и као изасланик председника Србије Александра Вучића, може да каже да је ово за њу један од најлепших дана. Наводећи да је, пре доласка на свечани пријем у Београду, била у Бањалуци и са колегама и пријатељима из Владе Републике Српске разговарала о великом броју заједничких пројеката чија је реализација у току или ће бити реализовани. Она је оценила да специјалне везе Србије и Републике Српске никада нису биле боље, о чему сведочи и осма заједничка седница две владе, одржана крајем прошле године, као и предстојећа која ће бити одржана у Требињу.

Брнабићева је указала да је Србија, захваљујући храбром вођству Вучића као премијера претходне Владе, успела да оствари макроекономску стабилност, направи финансијску консолидацију и има здрав буџет и основе за даљи раст и развој, што јој је омогућило да помаже свом народу и ван граница. „То нам је омогућило да помогнемо нашој браћи и пријатељима, нашем народу и ван граница Србије и да 2015. године донирамо пет милиона евра за Сребреницу и прошле године још 5,5 милиона евра за вртиће, школе, путеве, студентске домове и друго у Републици Српској, али и општинама у Федерацији БиХ где живи наш народ“, рекла је Брнабићева.

Пријему су присуствовали и председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, званичници Србије и Српске, представници дипломатског кора у Београду, личности из јавног и културног живота Србије и Српске, као и генерални конзул Републике Србије у Републици Српској, БиХ, Владимир Николић.Председница Владе Републике Србије Ане Брнабић посетила Бањалуку

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић предводила је делегацију која је, 15. марта 2018. године, боравила у Бањој Луци. Делегацију Србије чинили су министар рударства и енергетике Александар Антић, министар заштите животне средине Горан Триван, директор Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж. Одмах по доласку, председница Владе се састала са председником и премијерком Републике Српске – Милорадом Додиком и Жељком Цвијановић. На састанку, који је одржан у Административном центру Владе Републике Српске, учествовали су министар индустрије и енергетике Републике Српске Петар Ђокић и министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић.


Након сусрета са председником и премијерком Републике Српске, председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да је Србија, захваљујући успеху у спровођењу реформи, у могућности да помогне Републици Српској. Такође је истакла да, захваљујући фискалним реформама, фискалној дисциплини и макроекономској стабилности, које је имплементирала претходна влада са Александром Вучићем на челу, Србија може да пружи помоћ Републици Српској у реализацији пројеката. Истовремено је најавила да ће се посебно разговарати о новим енергетским пројектима, који ће допринети инвестицијама, као и енергетској сигурности и стабилности Србије и Републике Српске. С тим у вези, указала је да је то добро и за БДП Србије као и за грађевинске компаније, поручивши да ће се о томе разговарати током априла ове године.


Делегација Владе Србије се, након тога, састала и са градоначелником Бањалуке Игором Радојичићем, који је том приликом говорио о актуелним пројектима у овом граду. Састанку, на којем је било речи и о отварању иновативне топлане на био масу („Еко-топлане“), присуствовала је и председница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, потпредседница Сребренка Голић и министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић.

Председница Владе Ана Брнабић је оценила да је изградња нове топлане на био масу иновативан потез, нагласивши да је својим доласком на свечано отварање овог постројења желела да пружи подршку и бројним предузећима из Србије, која су учествовала у њеној изградњи. Учешће тих, као и предузећа из Републике Српске која су радила на изградњи ове топлане, представља доказ да наше компаније, без обзира на све изазове, могу да парирају технологијама из западних земаља, подвукла је она.


Делегација Владе Србије је, у наставку посете Бањалуци, присуствовала и конференцији „Енергетска сувереност–Бањалука као регионални центар“, на којој је свечано промовисано новоизграђено предузеће „Еко-топлане“. Скупу су, поред представника власти Србије и Републике Српске, присуствовали и амбасадори и дипломате, представници привредних комора, представници 17 градова из земље и окружења, стручњаци из области енергетике и представници јавног, политичког и друштвеног живота Републике Српске и Србије.

 Обраћајући се присутнима на поменутој конференцији, председница Владе Србије рекла је да је пројекат Еко-топлане у Бањалуци важан јер се за његову реализацију користе домаћа технологија и обновљиви извори енергије, као и да то утиче на локално запошљавање. Овај пројекат показује да имамо предузећа потекла из Републике Српске која могу да се такмиче са најбољим страним фирмама, запошљавају велики број људи у Србији и онда их гледамо као наша заједничка, јер могу направити иновативна решења и најбољу техологију. То су фирме које су дале велики сигнал за осталу привреду, истакла је Брнабићева. Она је поручила да је потребно поново успоставити сарадњу привреде са научним и образовним институцијама јер је то потенцијал који Србија и Српска имају.Састанцима у Административном центру Владе Републике Српске присуствовао је и генерални конзул Републике Србије у Републици Српској, БиХ, Владимир Николић.
 Генералном конзулу уручена захвалница СОФПН

Поводом обележавања пете годишњице од оснивања Студентске организације Факултета политичких наука (СОФПН), Универзитета у Бањој Луци, генералном конзулу Владимиру Николићу уручена је Захвалница за изузетан допринос раду и развоју ове организације.

Захвалницу је уручио председник СОФПН Љубинко Јовић, 12. марта 2018. године.Суфинансирање пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону

Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци овим путем обавештава да Министарствo спољних послова  Републике Србије, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписује једном годишње Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону, а који ће ове године трајати од 12. до 30. марта 2018. године.

С тим у вези, обавештавамо да су објављени Конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону, Министарства спољних послова  Р. Србије - Управе за сарању са дијаспором и Србима у региону.

Информације, услови и начин реализације Конкурса, могу се наћи на следећим линковима, и то:
                         

                         За дијаспору:

http://www.dijaspora.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-organizacija-iz-dijaspore/   и

                        за Србе у региону:

http://www.dijaspora.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-organizacija-iz-regiona/Министар правде Републике Србије Нела Кубуровић присуствовала обележавању 10 година рада нотара Републике Српске

Нотари Републике Српске обележили су 09. марта 2018. године деценију рада. Свечаности је присуствовала и делегација Министарства правде Републике Србије, коју је предводила министар Нела Кубуровић.

Током састанка са министром правде Републике Српске Антоном Касиповићем, наглашена је веома добра сарадњу два министарства, уз констатацију да томе додатно доприносе изузетни односи између Србије и Републике Српске.

Министарка Кубуровић је истакла да су колеге из Републике Српске, својим знањем и искуствима пружиле велику подршку приликом увођења јавних бележника у правни систем Републике Србије. Она је указала да је искуство нотара и колега из самог Министарства правде Републике Српске било од значаја за ефикасно успостављање јавно-бележничке професије у Србији, током 2014. године. Истовремено је истакла да Министарство правде Републике Србије ради на унапређењу Е-правосуђа, које ће јавним бележницима, као и јавним извршитељима и правосудним органима омогућити међусобну размену података и повезивање са регистрима других државних органа.
 

Након састанка са министром Антоном Касиповићем, министарка Нела Кубуровић је присуствовала пријему, који је председник Републике Српске Милорад Додик организовао поводом десетогодишњице обележавања нотаријата.Укидање виза за држављане Републике Србије за улазак и боравак на територији Ст. Винсента и Гренадина

Влада Ст. Винсента и Гренадина је донела Одлуку којом се укинула визе држављанима Републике Србије, носиоцима свих пасоша за улазак и боравак на њеној територији до 30 дана, у периоду од годину дана.

Одлука је ступила на снагу 21. фебруара 2018. годинеУкидање виза за улазак у Републику Колумбију за држављане Републике Србије, носиоце свих пасоша

Влада Републике Колумбије је донела Одлуку којом је укинула визе за држављане Републике Србије, носиоце свих пасоша, за улазак и боравак на територији Републике Колумбије до 90 дана уз могућност продужетка додатних 90 дана, у периоду од 180 дана у једној календарској години.

Одлука је ступила на снагу 14. фебруара 2018. године

 Укидање виза за улазак у Републику Србију за држављане Грузије, носиоце обичних пасоша

Влада Републике Србије је донела Одлуку о укидању виза за држављане Грузије, носиоце обичних пасоша, према  којој могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Републике Србије до 30 дана од датума уласка у Републику Србију.

Одлука је ступила на снагу 9. марта 2018. годинеКонференција „Западни Балкан и чланство у ЕУ“

Конференција „Западни Балкан и чланство у ЕУ - јача регионална сарадња у циљу бржег процеса ЕИ“, одржана је 23. фебруара 2018. годиние у Бањалуци. Организатор ове међународне конференције било је Министарство иностраних послова Босне и Херцеговине.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, која је испред Владе Републике Србије присуствовала конференцији, истакла је да је Србија као тренутни лидер у процесу европских интеграција конструктивна и спремна да помогне суседним земљама и нагласила да ће српско министарство помагати и даље Босни и Херцеговини на припреми одговора за упитник Европске комисије. Истовремено је поручила: „Србија је ту и Србија је конструктивна и хоће да своју улогу лидера у процесу заједно са Црном Гором, онако како је стратегија и препознала, испуни на прави начин“.

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак и мађарски министар иностраних послова Петер Сијарто констатовали су да су се за БиХ ствари у процесу евроинтеграција позитивно отвориле, након завршетка активности са Упитником Европске комисије.

Конференцији је присуствовао и генерални конзул Републике Србије у Републици Српској, Босни и Херцеговини, Владимир Николић.Генерални конзул присуствовао донаторској вечери „Заједно за Борац“

Рукометни клуб „Борац м:тел” организовао је 22.02.2018. године донаторску вечеру, под називом „Заједно за Борац“, како би прикупио помоћ за повратак на трон најбољих спортских клубова, где се налазио 1976. године, као шампион Европе.

Донаторској вечери у Кристалној сали хотела „Босна“ присуствовали су Милорад Додик, председник Републике Српске, премијерка Жељка Цвијановић, Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке, као и већи број личности из јавног, политичког, привредног и спортског живота. Међу специјалним гостима био је легендарни Борчев голман и освајач олимпијске медаље Абас Арсланагић.

Донаторској вечери присуствовао је и генерални конзул Републике Србије у Републици Српској, Босни и Херцеговини, Владимир Николић.Свечано обележен Дан државности Републике Србије у Бањалуци

Генерални конзулат Бања Лука обележио je Сретење - Дан државности Републике Србије у свечаном салону ресторана „Стара ада“, 13. фебруара 2018. године.

Обележавању је присуствовало око 300 званица, међу којима су били председник Р. Српске (РС), Милорад Додик и потпредседник Јосип Јерковић, председник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић и потпредседник Ненад Стевандић, посланици у Народној скупштини РС, министри у Влади РС, српски представници у парламенту БиХ, председници водећих опозиционих партија у РС Драган Чавић (председник Народног демократског покрета) и Борислав Бореновић (председник Партије демократског прогреса), председник Академије наука и уметности РС, проф.др Рајко Кузмановић, декани и већи број професора Универзитета Бања Лука, представници Српске православне цркве, директори најзначајнијих јавних установа, електро привредих и других предузећа, Комерцијалне банке а.д. Бања Лука, НЛБ банке а.д. Бања Лука, Нове банке, главни и одговорни уредници медија, начелници и представници општина из РС, генерали Оружаних снага БиХ, редитељи, глумци, представници дипломатског кора акредитовани у БиХ, као и бројни гости из Бањалуке и читаве РС.

На почетку свечаности отпевана је химна Републике Србије „Боже правде“, након чега се генерални конзул Владимир Николић обратио присутним гостима подсетивши их на опште прихваћену оцену да односи Републике Србије и Републике Српске никада нису били бољи. С тим у вези, навео је да је Генерални конзулат Бања Лука дао значајан допринос таквој оцени и укупном унапређењу сарадње у свим областима. Посебно је нагласио да присуство опозиционих лидера говори у прилог томе да ова ДКП, својим укупним радом и односом према Републици Српској, између осталог, доприноси  и укупном смиривању политичких несугласица и охрабривању међусобне комуникације.
Николић је, на крају обраћања, рекао да му је посебно задовољство што има прилику да буде домаћин оваквог пријема и свечаности којом се обележава наш најзначајнији државни празник, пожелевши свима онима који су држављани Србије да срећно прославе предстојећи празник, поруком: „Живела Република Србија и живела Република Српска“.

Обраћајући се представницима медија, председник РС Милорад Додик изјавио је да је Србија најважнија земља у региону. Такође, поводом обележавања Сретења - Дана државности Републике Србије, рекао је: „То је наша матица и наравно да је то и наш празник који и ми прослављамо као свој датум“.

Председник Народне скупштине РС поручио је: „Српски народ је јединствен и заједно обележавамо овај празник. Мени је посебно задовољство што је генерални конзул Владимир Николић организовао, овде у Бањалуци, пријем за све наше политичаре, посланике, привреднике, за све оне који желе да Република Српска и Србија што тешње и што боље сарађују“. 

Након обраћања генералног конзула, модератор је госте укратко упознао са резултатима конкурса који већ традиционално, сваке године, организује Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци.

Свечаност је настављена уз коктел и упечатљив наступ тамбурашког оркестра Радничког културно уметничког друштва „Пелагић“ из Бање Луке.

Свечано обележавање Дана државности Републике Србије у Бањалуци добило је веома запажено место у медијским извештајима, уз изразито позитивне реакције и похвале.

Таквим извештајима и позитивним коментарима допринело је и гостовање генералног конзула Владимира Николића у емисији Алтернативне телевизије „5 до 7“ (гостовао је 13. фебруара 2018. године, непосредно пре почетка свечаног пријема), као и у Јутарњем програму Радио телевизије Републике Српске, где је Николић био гост од 08.30 до 08.45 дана 14. фебруара 2018. године.

Гостовање генералног конзула Владимира Николића, на РТРС, можете погледати на

http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=289297

 Генерални конзул Владимир Николић уручио награде ученицима за најбоље литерарне радове поводом обележавања Сретења – Дана државности Србије

Генерални конзулат Републике Србије Бања Лука, поводом обележавања Сретења – Дана државности традиционално је и ове године расписао литерарни конкурс за избор најбољег рада на тему „О мојим пријатељима у Србији“. На конкурсу је учешће узео велики број ученика из 92 средње школе Републике Српске, Босне и Херцеговине, тако да је независна комисија имала тежак задатак да одабере најбоље радове.

Прву награду од 1.000 КМ, коју додељује Комерцијална банка а.д. Бања Лука, освојила је Николина Нинковић, ученица Гимназије „Јован Дучић“ у Требињу, а другу и трећу награду, од по 500,00 КМ добили су Аднан Селимовић из ЈУ Гимназија Прњавор и  Никола Петровић из ЈУ Гимназија Бања Лука.


 

Николини Нинковић награду су уручили генерални конзул Владимир Николић и директор филијале Комерцијалне банке а.д. Требиње господин Жељко Шупић, 09.02.2018. године у Требињу.

Другу и трећу награду поделили су Аднан Селимовић ученик ЈУ Гимназија Прњавор и Никола Петровић, ученик Гимназије Бања Лука. Њима су награде уручили генерални конзул Владимир Николић и представник Комерцијалне банке а.д. Бања Лука, господин Дејан Станковић, 12. фебруара 2018. године у просторијама Генералног конзулата.

Додели награда присуствовали су министар просвете и културе Републике Српске Дане Малешевић, директор Републичког педагошког завода Републике Српске Предраг Дамјановић, као и директори гимназија из Бање Луке и Прњавора са сарадницима. Припреме за отварање Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Бања Лука са седиштем у Требињу

Генерални конзулат Републике Србије Бања Лука, током 2017. године, покренуо је званичну процедуру за отварање Конзуларне канцеларије Генералног конзулата у Требињу. Поштујући одредбе Споразума о специјалним и паралелним везама између Републике Србије и Републике Српске, као и потребу да се грађанима Требиња и херцеговачких општина Љубиње, Берковићи, Гацко, Билећа, Источни Мостар и Невесиње додатно приближи и олакша пружање конзуларних услуга, генерални конзул Владимир Николић је са градоначелником Требиња, господином Луком Петровићем, усагласио активности које је потребно реализовати, почев од добијања сагласности, избора простора па до свечаног отварања и почетка рада Конзуларне канцеларије.

На састанку који је одржан 09. фебруара 2018. године у Требињу и коме су присуствовали помоћник министра спољних послова Републике Србије за конзуларне и правне послове, амбасадор Аца Јовановић, генерални конзула Владимир Николић, конзул Радослав Илић и градоначеник Требиња Лука Петровић са сарадницима, договорено је да Град Требиње доделио просторије у центру града у којима ће, почетком априла 2018. године, бити отворена Конзуларна канцеларија. Она ће се налазити у улици Његошева број 4, односно у објекту који је познат као „Кућа Ћеловића“.

 


 

Грађанима седам херцеговачких општина биће на располагању сваким радним даном, а захваљујући њеним услугама знатно ће бити смањене гужве приликом подношења захтева за пријем у држављанство, за издавање биометријских путних исправа, као и за пружање великог броја конзуларних услуга.

Обраћајући се новинарима, градоначелник Требиња рекао је да Град Требиње сматра да је неопходно успоставити квалитније везе са Београдом са којим је Херцеговина вековима повезана и захвалио се председнику Републике Србије Александру Вучићу као и Влади Србије, што су увидели значај формирања конзуларног представништва у овом делу Херцеговине.

Помоћник министра спољних послова Републике Србије, амбасадор Аца Јовановић је захвалио градоначелнику Петровићу и требињској Градској управи на разумевању и доброј вољи коју су показали у вези доделе просторије за Конзуларну канцеларију. Истовремено је истакао да ће у њој грађани Херцеговине моћи да поднесу захтеве за пријем у држављанство Србије, а након тога и за израду пасоша, јер ће Конзуларна канцеларија бити снабдевена најсавременијом биометријском опремом.
 

Након састанка у Градској управи, генерални конзул Владимир Николић посетио је Гимназију „Јован Дучић“ у Требињу, где је уручио чек од 1.000 КМ ученици Николини Нинковић, добитници прве награде на традиционалчном литерарном конкурсу који је се организује у част Сретења – Дана државности Републике Србије. Тема овогодишњег конкурса била је „О мојим пријатељима у Србији“, а финансијска средства за награде обезбедила је Комерцијална банка а.д. Бања Лука. С тим у вези, вредносни поклон чек Николини су заједно уручили генерални конзул Владимир Николић и директор филијале Комерцијалне банке а.д. Бања Лука у Требињу, господин Жељко Шупић.49. Међународни сусрет деце Европе „Радост Европе“, 2-5. октобар 2018. године

Под слоганом „Нек планета блиста“ 49. Међународни сусрет деце Европе „ Радост Европе“ одржаће се у Београду, од 2. до 5. октобра 2018. године.

Оснивач и покровитељ Међународног сусрета деце Европе је Градска управа града Београда, а извршни продуцент Дечји културни центар Београд. Право учешћа имају уметничке школе, културни центри, студији, клубови, асоцијације и групе које су оствариле запажене резултате на националним и међународним конкурсима, фестивалима, такмичењима и слично.


Крајњи рок за пријаву учешћа је 10. мај 2018. године, а детаљне информације могу се наћи на званичном веб-сајту манифестације www.dkcb.rs/radost-evrope/
 Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Комонвелта Бахами, Барбадоса, Јамајке, Светог Винсента и Гренадини, Републике Парагвај и Републике Колумбија

Обавештавамо да је Влада Републике Србије донела Одлуку о укидању виза за држављане Комонвелта Бахами, Барбадоса, Јамајке, Светог Винсента и Гренадини, Републике Парагвај и Републике Колумбија, носиоце свих пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Републике Србије до тридесет дана од датума уласка у Републику Србију. Одлука ступа на снагу 15.фебруара 2018. годинеАмбасадор Републике Србије у БиХ Станимир Вукићевић посетио високе званичника Републике Српске

Поводом скорог завршетка четворогодишњег мандата, амбасадор Републике Србије у Босни и Херцеговини Станимир Вукићевић посетио је високе званичнике Републике Српске, 07. фебруара 2018. године, у Бањалуци.

На састанку са председником Републике Српске, Милорадом Додиком, заједнички је констатовано да је сарадња Српске и Србије на изузетном нивоу и да је конкретизована путем више заједничких капиталних пројеката. Они су, такође, разменили мишљења о актуелним политичким и економским питањима у Републици Српској и Босни и Херцеговини.

Додик је Вукићевићу захвалио на личном доприносу који је дао да односи Републике Србије и Републике Српске буду најбољи до сада и пожелео му пуно успеха на личном и професионалном плану.

Након састанка са председником Републике Српске, амбасадор Вукићевић се сусрео са председником Народне скупштине Републике Српске Недељком Чубриловићем.


Чубриловић и Вукићевић су разменили мишљења о актуелној политичкој ситуацији у Р. Српској, БиХ, као и региону, констатујући да је неопходно наставити са јачањем регионалне сарадње на путу европских интеграција. Истовремено су истакли значај унапређења сарадње између Републике Српске и Србије, у складу са Споразумом о специјалним и паралелним везама, поштујући међународне стандарде.

Председник Народне скупштине Недељко Чубриловић захвалио се амбасадору Станимиру Вукићевићу на веома коректној сарадњи и пожелео му успешан наставак дипломатске каријере.

Поменутим састанцима, током опроштајне посете амбасадора Станимира Вукићевића, присуствовао је и генерални конзул Републике Србије у Републици Српској, Босни и Херцеговини, Владимир Николић.ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СРЕТЕЊА - ДАНА ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци, свечано ће обележити Сретење, Дан државности Републике Србије, 13. фебруара 2018. године.

Државни празник Србије, који се празнује 15. и 16. фебруара, установљен је у спомен на дан када је на збору у Орашцу 1804. године дигнут Први српски устанак и дан када је у Крагујевцу 1835. године издат и заклетвом потврђен први Устав Књажевства Србије – Сретењски устав.

Овај датум је најбитнији у политичком, културном и историјском календару Србије.

 

Генерални конзул Републике Србије у Републици Српској, Босни и Херцеговини, Владимир Николић, тим поводом ће организовати пријем у Свечаном салону ресторана „Стара ада“, улица Вељка Млађеновића б.б. Бања Лука, са почетком у 18.30 часова.

Очекује се да ће пријему присуствовати највиши званичници Републике Српске,црквени великодостојници, чланови дипломатског кора, представници образовних, спортских и институција културе, као и већи број грађана Републике Српске, Босне и Херцеговине.

ДАН ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Поводом обележавања  Сретења - Дана државности Републике Србије, Генерални конзулат Републике Србије неће радити  15. и 16. фебруара 2018. године.
 Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Гватемале о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша

Обавештавамо да је Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Гватемале о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, ступио на снагу 17. јануара 2018. године.Генерални конзул Владимир Николић подржао добротворну акцију за помоћ народним кухињама на КиМ

Доборотворно вече, поводом акције „Кад би хљеба било више“, одржано је у Бања Луци 23.01.2018. године, с циљем прикупљања помоћи за народне кухиње у јужној српској покрајини.


 

Организатор акције било је Србско сабрање „Баштионик“ из Бањалуке. Тим поводом је председник ове организације Предраг Адамовић рекао je да се концертом, на којем је наступала младост, жели послати слика обновљеног Косова. Он је навео да је акција покренута уз помоћ компаније „М:тел“, уз отварање хуманитарног броја 1412, чијим позивањем заинтересовани до краја јануара 2018. године могу донирати једну КМ.
Светлана Стевић, која води народне кухиње у оквиру Епархије рашко-призренске, рекла је да постоји шест народних кухиња на Косову и Метохији, као и да је прва таква кухиња отворена 2001. године и, нажалост, све је већи број људи који долазе да потраже парче хлеба и кувану храну. Она је истакла значај ове акције која се организује у Републици Српској да би се помогао останак и опстанак Срба на Косову и Метохији.


Осим позивања хуманитарног броја 1412, грађани акцију могу помоћи и уплатом средстава на жиро-рачун Србског сабрања „Баштионик“ Бањалука 567 2412 7000 32208, са сврхом уплате: помоћ Србима на Косову и Метохији, те новчаном уплатом у седишту „Баштионика“ у Јеврејској улици у Бањалуци.

Добротворној вечери присуствовали су свештенеци епархија рашко-призренске и бањалучке, министар просвете и културе Републике Српске Дане Малешевић, директор Педагошког завода Републике Српске Предраг Дамјановић, генерални козул Републике Србије у Републици Српској, Босни и Херцеговини, Владимир Николић, представници јавног и културог живота, као и многобројни грађани Бање Луке који су непосредно подржали ову хуманитарни акцију.Генерални конзул В. Николић присуствовао помену Оливеру Иванoвићу

У Храму Христа Спаситеља у Бањалуци, 17. јануара 2018. године, одржан је помен убијеном лидеру Грађанске иницијативе „Слобода, демократија, правда“, Оливеру Ивановићу. Помен је служило свештенство Епархије бањалучке СПЦ.


Помен је одржан у организација Одбора за помоћ Србима на КиМ. Истом су присуствовали чланови Одбора, директор Републичког секретаријата за вере Драган Давидовић, представници медија и поштоваоци лика и дела убијеног Ивановића.

Председник Одбора за помоћ Србима на КиМ Милорад Арлов је, уочи помена, новинарима рекао да је Ивановић био велики човек, паметан, образован и најснажнија српска личност у последњих 20 година на Космету. Зато смо, казао је, одлучили да му дамо помен овде у Бањалуци. Говорећи о свом последњем сусрету са Оливером, током прошле недеље, Арлов је рекао да су тада разговарали о политици и о животу, те да је Ивановић био визионар, и принципијелан демократа, као и да је веома волео Р. Српску.

Испред Генералног конзулата Р. Србије Бања Лука, помену је присуствовао генерални конзул Владимир Николић. Обраћајући се медијима, Николић је рекао да је Ивановић био један од цивилизованих, паметних и племенитих људи, те да тако добри људи обично претпре неко страдање. У датој изјави, посебно је поручио: „Нажалост, Оливер је изгубио живот и изражавам саучешће породици убијеног и свима који су га поштовали“.

 Свечано обележен Дан Републике Српске – 09. јануар

Централна свечаност, поводом обележавања Дана Републике Српске, одржана је 09. јануара 2018. године у Бања Луци.

Тим поводом, патријарх српски Иринеј служио је Свету арихерејску литургију у Саборном храму Христа Спаситеља, након чега су додељена одликовања и организовани: Свечани дефиле на Тргу Крајина; Свечана академија у спортској дворани „Борик“; Свечани пријем у згради Владе Републике Српске и концерт домаћих и гостујућих музичара у центру Бања Луке. Манифестацији су присуствовали високи званичници Републике Србије и Војске Србије, Републике Српске (РС), представници РС у институцијама БиХ, као и бројне званице из региона.

Председник РС Милорад Додик, поводом прославе Дана Р. Српске, доделио је одликовање бившем председнику Републике Србије Томиславу Николићу. Он је одликован Орденом РС на ленти за нарочите заслуге у развијању и учвршћивању сарадње и политичких односа између Србије, Републике Српске и других држава и за изузетан допринос од ширег значаја у афирмацији у послератном развоју РС.

Захваљујући се на додељеном одликовању, бивши председник Србије Томислав Николић рекао је: „Ако је ваша самосталност пут да се Српска и Србија приближе и уједине једна с другом, онда вам од срца желим да се то и догоди. Биће још сто препрека, али с тог пута не сме да се скрене, воља народа је јасна.”

На свечаном дефилеу, који је након тога организован, учешће је узело око 2000 учесника. Међу њима су били ешелони елитних јединица полиције, припадници цивилне заштите, борачких удружења, представници националних мањина, ветерани, спортска удружења, студенти са тробојком РС, ватрогасци, поштари, чланови дечијег хора и бројних удружења.

Након дефилеа, учесницима, присутним гостима и грађанима се обратио председник РС Милорад Додик, рекавши да се српски народ увек борио за слободу, коју је несебично делио са другима. Додик је посебно истакао да је у питању прослава дана када је српски народ на овим просторима остварио историјску тежњу за слободом, рекавши: „Створили смо републику која је одраз српског народа. Наш народ се увек борио за државу, а тамо где је српски народ, ту је и његова држава.“ Истовремено је изјавио да је окупљање поводом овог празника „у част велике идеје да Срби с ове стране Дрине имају своју државу и у част Републике Српске“. С тим у вези, поручио је: „Данас, када славимо захвални смо и Србији, јер је увек, као и данас, са нама. Српски народ данас има две државе – Србију и Републику Српску, сви знају да су оне једно“. Потом је рекао да „ово окупљање не може да нестане, јер је оно за мир“, додајући како то треба да знају они који су „покушали да нам забране постојање“ и закључио „Српска ће сваке године бити све више држава, у инат онима који заговарају њен нестанак“.

Након дефилеа, организована је Свечана академија под називом „Мисли на отаџбину”. Обраћајући се присутнима гостиима на академији Небојша Стефановић, потпредседник Владе Р. Србије, рекао је да Србију и Српску данас спајају исти народ, исти обичаји, узајамно поштовање које гајимо једни према другима. Притом је посебно истакао: „Знамо да је народ Српске увек уз нас, да се радује јачању Србије, економском напретку, градњи путева и мостова, баш као што се Србија радује сваком кораку у изградњи снажне Српске. Сигуран сам да разумете да само снажна Србија може да буде ослонац Српској и да само таква Србија може да гарантује мир и стабилност БиХ, како то предвиђа Дејтонски споразум. И ми разумемо да нема Србије без јаке Српске. Ми волимо Српску, свој народ и то право нико неће моћи да нам одузме. Наставићемо да градимо наше везе, инвестирамо у школе, мостове... Имамо обавезу према свом народу да учинимо да живи боље, без страха. Некада се каже да реке раздвајају обале, али Дрина је река која спаја.“

Честитку грађанима и званичницима Српске упутио је и председник Републике Србије Александар Вучић, писмом у којем се, између осталог, наводи да ће „Србија увек бити уз РС, пружајући јој несебичну и искрену подршку и негујући економске, духовне и културне везе”.


Бројним гостима на академији обратио се и Милорад Додик, рекавши: „Радимо и градимо ослањајући се и на подршку и помоћ Србије. Српски народ је у националном, језичком и културном погледу јединствен и недељив. Србија је наша матица и наша љубав и то не би требало никоме да смета.“ Он је оценио да борба за статус РС још није завршена и да се „не сме оклевати са заштитом уставног поретка и надлежности РС“, поручивши како се „неће срљати у неизвесност, јер нисмо авантуристи“, уз констатацију да ће „референдум бити коришћен кад год су угрожена суштинска основа РС и њена неотуђива права“. Oн је најавио и доношење новог Устава, рекавши: „У наредном периоду на референдуму ћемо донети нови Устав РС, који је већ написан и у складу је с Дејтоном. Српска нема проблем са БиХ онако како пише у Дејтонском споразуму, премда многи настоје да представе другачије“. Истовремено је додао да ће на Сретење, 15. фебруара, бити потписан документ којим ће Србија и Српска обавезати своје државне органе да створе материјалне, друштвене и политичке услове за успешан развој и очување националног идентитета српског народа. „Наш однос према Србији није усмерен против било кога. И народ Србије, као и народ Српске, жели да живи у миру и поштовању са свим другим народима у нашем окружењу. Свима на Балкану треба мир заувек, а све спорове треба оставити у прошлом времену и да питања решавамо договором. Република Српска наставља даље, својим кораком“, поручио је Додик на крају свог обраћања.

Након поменуте Свечане академије, председник РС организовао је и пријем у Административном центру Владе РС, којом приликом је, у присуству патријарха Иринеја, рекао да српски народ и СПЦ заједно прослављају славе и значајне датуме. У кратком обраћању, изјавио је: „У многим земљама под којима се у прошлости налазила Србија и српски народ, Отоманско царство, Аустро-Угарска и Југославија, СПЦ није била добродошла. Међутим, сада српски народ и СПЦ заједно прослављају славе и значајне датуме“.

Патријарх СПЦ Иринеј, тим поводом, рекао је да се данас прославља рођендан најновије и најмлађе државе српског народа. „Ко славу славио, слава му и помогла. Добродошли на славу Републике Српске и нека вас Бог благослови. Ако уз себе будемо имали Господа, нико нам не може нашкодити”, поручио је патријарх.

Генерални конзулат Бања Лука пружио је сву неопходну помоћ и подршку члановима високих делегација Републике Србије који су посетили Републику Српску. Свечаном обележавању Дана Р. Српске, 09. јануара 2018. године, присуствовали су и амбасадор Србије у БиХ, Станимир Вукићевић, као и генерални конзул Владимир Николић.

 Укидање виза за улазак у Републику Србију за држављане Републике Суринам

Влада Р. Србије је донела Одлуку о укидању виза са држављане Републике Суринам, носиоце свих пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије до 30 дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана, Одлука ступа на снагу 05.01.2018. године.Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић посетила Бања Луку

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, 27.12.2017. године посетила je Бања Луку ради присуства донаторској вечери „С љубављу храбрим срцима“, која је организована под покровитељством председника Републике Српске Милорада Додика.

Непосредно пре почетка донаторске вечере, премијерка Србије се сусрела са председницом Владе Р. Српске Жељком Цвијановић и председником Милорадом Додиком. Током разговора, заједнички је закључено да су политички и економски односи између Београда и Бањалуке на високом нивоу и да ће се, у складу са Споразумом о специјалним и паралелним везама Републике Србије и Републике Српске, даље развијати. Премијерка Брнабић је поновила да Србија поштује суверенитет и територијални интегритет Босне и Херцеговине, али уз уважавање интереса Републике Српске и јасно поштовање одредби Дејтонског споразума. С тим у вези, поручила је: „То је основни услов стабилности Босне и Херцеговине, као и стабилности ширег региона, јер без те стабилности нико од нас неће моћи да напредује ка модерном и развијеном друштву“. Истовремено је подсетила да је за стабилност у региону кључно јачање економских веза и побољшање квалитета живота свих грађана.

Поводом одржавање донаторске вечере, Влада Србије је усвојила закључак којим донира 250.000 евра у Фонд солидарности за дијагностику и лечење обољења, стања и повреда деце у иностранству, што представља још једну потврду пријатељства и солидарности Србије и Републике Српске. Председница Владе Републике Србије је, као добар пример, навела велику хуманитарну акцију „Битка за бебе“, која се пре неколико година прелила из Србије у Републику Српску, када су 33 инкубатора за превремено рођене бебе размештени од Бањалуке, преко Сарајева и Брчког, до Требиња и Приједора и закључила да хуманитарним фондовима нису решење, али јесу део решења, те да ће Српска увек у Србији имати пријатеља, партнера и члана породице.

На осмој донаторској вечери учествовали су и министар здравља Златибор Лончар и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић. Они су, заједно са председницом Владе Републике Србије, председником Народне скупштине, премијерком и министрима из Владе Републике Српске, као и бројним личностима из јавног и културног живота Србије и Српске, разговарали са грађанима који су свој допринос акцији дали позивањем хуманитарног телефонског броја.


 

Амбасадор Републике Србије у Босни и Херцеговини Станимир Вукићевић, као и генерални конзул Владимир Николић, учествовали су у дочеку и испраћају председнице Владе, на састанку са председником и премијерком Републике Српске, као и на донаторској вечери „С љубављу храбрим срцима“.

 Промоција књиге „Јеврејска држава“ преведене на српски језик

Јеврејски културни центар „Арие Ливне“ у Бањалуци организовао је 21.12.2017. године промоцију књиге Теодора Херцла „Јеврејска држава“ у преводу Срђана Барашина, студента права на бечком Универзитету. Књига коју је 1896. године написао оснивач ционистичке организације, аустријски новинар јеврејског порекла Теодор Херцл, до сада је преведена на више од тридесет светских језика.

О књизи су говорили Арие Ливне, саветник председника Републике Српске; Зоран Пејашиновић, директор бањалучке Гимназије и аутор предговора за ово издање; Аврам Израел, представник Јеврејске заједнице из Србије и Срђан Барашин.

Поздрављајући госте који су присуствовали промоцији, Арие Ливне се захвалио Срђану Барашину на великом труду који је уложио током превођења књиге и подсетио да је прошло више од 120 година од изласка првог Херцловог издања, нагласивши да њено објављивање на српском језику има посебну вредност, у смислу бољег разумевања историје настанка израелске државе као и актуелног тренутка у коме се она сада налази.   

Зоран Пејашиновић, писац предговора, истакао је значај праве идеје у животним опредељењима и стремљењима људи и народа, поткрепивши такав став са мишљењем Херцла који је пишући књигу послао оптимистичну поруку речима: „нико није толико јак ни богат да може један народ да премешта с једног седишта на друго, то може само идеја, а та идеја је била јеврејска држава“.
Срђан Барашин је присутнима приближио мотив који га је покренуо да преведе књигу на српски језик, захваливши

се притом генералном конзулу Николићу који је подржао његову идеју и пружио конкретну помоћ у њеној реализацији. Објашавајући вредност преведеног дела, он је рекао: „Значај ове књиге је вишеструк, не само за припаднике јеврејског народа и ционистичког покрета, већ и за све оне који имају проблем са решавањем националног питања, и наш народ из ње може да извуче јаке поуке у погледу дугорочног плана за решавање тог питања, јер се наше национално питање одувек у историји решавало на бази дневне политике. Притом ме немојте погрешно схватити, то не мислим у националистичком смислу јер нисам националиста“, поручио је.

Ђорђе Микеш, директор Јеврејског културног центра „Арие Ливне“ је по завршетку промоције Срђану Барашину уручио награду и захвалницу за „изузетно залагање у промовисању јеврејске историје и културе“.

Промоцији књиге је присуствовао и генерални конзул Владимир Николић, који је непосредно помогао и њено прво објављивање на српском језику.Николић присуствовао научном скупу Двадесет пет година Републике Српске, Специјалне паралелне везе, и промоцији Енциклопедије Републике Српске

Генерални конзул Републике Србије у Републици Српској, Босни и Херцеговини, Владимир Николић, присуствовао је научном скупу о теми „Двадесет пет година Републике Српске - Специјалне паралелне везе“, који су организовали Академија наука и уметности Републике Српске (АНУРС) и Српска академија наука и уметности 21.12.2017. године у Бањалуци, као и промоцији Првог тома Енциклопедије Републике Српске која је организована 20. децембра 2017. године.


Отварајући научни скуп, председник АНУРС Рајко Кузмановић рекао је да њиме треба обновити сећања на настанак и развој Републике Српске. Истовремено је подсетио да се „ових дана и ових месеци обележава неколико важних годишњица у вези настанка Републике Српске, Народне скупштине и доношења Устава Републике Српске“. Посебно је истакао да се обележавање врши зато што постоје „насртаји“ на институције Српске и зато што се жели поручити да су те инститиције трајне.  Он је додао и да је Споразум о специјалним и паралелним везама потврђен од више међународних организација.

Академик Сњежана Савић је изјавила да је ово трећи научни скуп ове јесени који две академије организују заједнички и поручила да је у питању значајан скуп јер је уставни институт специјалних и паралелних веза веома значајан.

Први том Енциклопедије Републике Српске, који има 756 страница и представља „личну карту“ Српске, промовисали су академик Рајко Кузмановић, председник АНУРС-а, академик Васкрсија Јањић, потпредседник АНУРС-а и академик Драго Бранковић, секретар Одељења друштвених наука. Промоцију је водио академик Драгољуб Мирјанић, генерални секретар АНУРС-а. Председник АНУРС истакао је да у Српској има 2.650 насељених места и да су обрађена скоро сва. Он је рекао да је у бази података похрањено 11.100 одређених јединица и подсетио да је на октобарском Сајму књига у Београду, у конкуренцији 24 земље (међу 1,1 милион наслова) „Енциклопедија Републике Српске“ добила прву награду.Делегација Института НС СЕМЕ посетила Бања Луку

Делегација Института за ратарство и повртарство Нови Сад „НС СЕМЕ“, предвођена председником Управног одбора проф. др. Богданом Кузмановићем, боравила је у Бањалуци 20.12.2017. године, којом приликом је посетила Министарство науке и технологије и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Р. Српске. Тежишна тема разговора била је учешће представника поменутих министарстава на 52. Саветовању агронома Р. Србије и РС, које ће се одржати од 21. до 27.01.2018. године.

На састанку са министром науке и технологије Р. Српске, проф. др Јасмином Комићем, разговарано је о значају предстојећег Саветовања, јер је у питању први скуп на коме ће заједно учествовати агрономи из Српске и Србије. Председник УО НС СЕМЕ, проф. др Богдан Кузмановић, посебно је истакао научну оријентисаност Института и позвао научне раднике из Републике Српске да се активно укључе у његов рад, како би допринели укупном развоју пољопривредне производње у Босни и Херцеговини. 

Министар Комић је истакао да овакви скупови значајно утичу на унапређење пољопривредне производње, кроз практичну примену научних достигнућа у производњи хране и поручио да ће истом лично присуствовати, као и представници Пољопривредних факултета и Пољопривредног института Републике Српске. С тим у вези, предложио је да Министарство науке и технологије, на предстојећем саветовању, представи своја достигнућа. Истовремено је позвао НС СЕМЕ да узме учешће на предстојећем Фестивалу науке Републике Српске.

Директор Института за ратарство и повртарство Нови Сад проф. др Јан Туран је, након краћег представљања производних могућности и великог броја хибридних сорти које нуде нашем и светском тржишту, напоменуо да имају веома добру сарадњу са Пољопривредним добром „Семберија“, где се контролисано узгаја семе сунцокрета, по коме је НС СЕМЕ познато широм света.

На састанку са министром пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Стевом Мирјанићем заједнички је закључено да семена Института за ратарство и повртарство Нови Сад поседују висок квалитет, који је издражо вишедеценијску пробу. Такође, потврђен је и значај чврсте подршке државних институција фундаменталном делу рада Института, који се тиче стварања квалитетних сорти и хибрида.

Министар Мирјанић, који је уједно и професор на Пољопривредном факултету Универзитета Бања Лука, потврдио је присуство на предстојећем Саветовању и позвао представнике Института НС СЕМЕ да се активно укључе у реализацију Саветовања агронома РС (фебруар 2018. године). Истовремено је предложио да се размотри могућност заједничке производње крмног биља, јер Република Српска поседује одличне услове за њихов узгој, као и за производњу безвирусног семена кромпира. Притом је навео да организација УН за храну и пољопривреду (FAO), подржава обнову Центра за унапређење пољопривредне производње на Мајданима код Соколца, који не ради од 2012. године (обезбедила је око 1.250.000,00 евра за набавку нове лабораторије и пољопривредне механизације). На том подручју би се покренула и производња поменутог ситног семена крмног биља и житарица.   

Генерални конзулат Републике Србије Бања Лука пружио је сву потребну помоћ делегацији Института за ратарство и повртарство Нови Сад, како у фази припреме тако и током реализације састанака у Бањалуци.

 Генералном конзулату Републике Србије уручена Захвалница поводом 25 година рада Републичког педагошког завода Републике Српске

Генералном конзулату Републике Србије Бања Лука уручена је Захвалница на Свечаној академији коју је Републички педагошки завод Републике Српске организовао поводом обележавања 25 година рада и развоја, 18.12.2017. године, у Бањалуци. Захвалницa јe дата поводом веома успешне сарадње остварене током претходних пет година, од када Генерални конзулат организује наградно такмичење за ученике средњих школа у Републици Српској.

Захвалницу је, генералном конзулу Републике Србије у Републици Српској, БиХ, Владимиру Николићу, уручио директор Педагошког завода Предраг Дамјановић.

Обраћајући се присутнима, министар просвете и културе Републике Српске Дане Малешевић истакао је да је 25 година рада Републичког педагошког завода значајан јубилеј за образовни систем у Српској. Он је подсетио на чињеницу да Републички педагошки завод учествује у изради наставних планова и програма, образовању и стручном усавршавању наставника и нагласио да ће, уколико буду испуњени зацртани циљеви, Република Српска имати најквалитетније образовање у БиХ.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић оценио је да се ова институција налази у темељима Републике Српске и навео да би у овој школској години у Српској требало да буде уведена мала матура.
Председник Републике Српске Милорад Додик одликовао је, поводом 25 година рада, Републички педагошки завод Орденом Његоша другог реда за изузетне заслуге у образовном, културном и духовном развитку Републике Српске.Николић присуствовао Божићном пријему у Дервенти

Потпредседник Републике Српске Јосип Јерковић организовао је 17.12.2017. године Божићни пријем у Дервенти, на којем је оценио да сви народи деле исту судбину на простору Републике Српске.

Обраћајући се присутним гостима Јерковић је рекао: „Присећамо се свега доброг и лошег, оно што смо добро или лоше чинили у протеклој години. На данашњи дан у заједничком разговору можемо рећи шта бисмо могли учинити да се побољша просперитет и боље живљење свих народа на овим просторима“. Он је нагласио да је на изабраним функционерима и свим осталим грађанима да ураде све што могу да побољшају повратак и заједнички живот на овим просторима.

Пријему су присуствовали председавајући Председништва БиХ Драган Човић, министар одбране БиХ Марина Пендеш, начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ Анте Јелеч, изасланик председника Републике Српске Миладин Драгичевић, потпредседник Републике Српске из реда бошњачког народа Рамиз Салкић, министар за избегла и расељена лица Републике Српске Давор Чордаш, већи број начелника општина и осталих представника власти из Федерације БиХ и Републике Српске.

Божићном пријему присуствовао је и генерални конзул Републике Србије у Републици Српској, Босни и Херцеговини, Бањалуци Владимир Николић.Министар одбране Републике Србије посетио Бања Луку

Министар одбране Александар Вулин, током боравка у посети Босни и Херцеговини, састао се 14.12.2017. године у Бањалуци са званичницима Републике Српске, председником Милорадом Додиком, председницом Владе Жељком Цвијановић и министром индустрије, енергетике и рударства Петром Ђокићем. Током састанка, разговарало се и о повећању обима сарадње са одбрамбеном индустријом Републике Српске.

Том приликом, министар Вулин је рекао да се у Републици Србији конкретно ради на спровођењу политике са циљем да се омогући развој предузећима одбрамбене индустрије у Републици Српској, како би се помогло запошљавању људи у Бањалуци, Бијељини  и на Палама. Он је подсетио да је Србија гарант Дејтонског споразума, као и да инсистира на томе да се он мора безусловно поштовати и спроводити, нагласивши притом да Република Србија поштује територијални интегритет и суверенитет Босне и Херцеговине и да је за руководство Србије прихватљиво све што се договоре два ентитета и три народа у Босни и Херцеговини.

Дискутујући о актуелним политичким и безбедносним темама, председник Републике Српске Милорад Додик и министар одбране Србије Александар Вулин потврдили су важност Дејтонског мировног споразума, чији је Србија гарант, истичући неопходност његовог спровођења. Додик је, такође, истакао да га радује чврст став Србије да поштује територијални интегритет БиХ, али и унутрашњу структуру земље, што значи договор два ентитета и три конститутивна народа. Истовремено је подсетио на чињеницу да је Србија највећи економски партнер Републике Српске и да је веома значајна привредна сарадња.

Додик је истакао да се привредна сарадња Републике Србије и Српске односи и на могућност ангажовања одређених капацитета којима Република Српска располаже, као што су фабрика „Орао“, „Фамос“ и „Космос“. С тим у вези рекао је да је Србија успела да покрене наменску индустрију у смислу експанзивног приступа иностраним тржиштима и поручио да је то прилика да се, у времену које долази, разговара и о вишем степену интеграције постојећих индустријских капацитета Србије и Српске.

 „Глас Српске“ доделио Плакету Министарству омла