| |     latinica | english  
Насловна
Поводом Дана Републике Српске, 9. јануара, председница Р. Српске свечано уручила одликовања заслужним институцијама и појединцима

У Палати Републике, дана 9. јануара 2020.године одржана је свечаност поводом доделе одликовања заслужним институцијама и појединцима. Одликовања је уручила председница Р. Српске Жељка Цвијановић.
Цвијановићева је истакла да је Дан Републике прилика да се захвали институцијама и појединцима на свему што су дали за Р. Српску и да се на овај начин исказује поштовање грађанима.

За рад и заслуге у међународној сарадњи и учвршћењу мира, личне резултате и достигнућа, као и за допринос у развоју свеукупних односа између Републике Србије и Републике Српске, Орденом заставе Републике Српске са златним венцем, председница Р. Српске одликовала је министра одбране Р. Србије Александра Вулина.

Након доделе одликовања, МО А. Вулин је рекао како орден није додељен само њему, већ и Србији. Како је истакао, Р. Српска је настала потребом српског народа да се сачува од геноцида, који је претио да се понови. “Јер сви Срби знају да тамо где немају свог судију и полицајца, где немају свог председника и учитеља, за њих нема правде, сигурности и знања. Зато је данашњи празник, не само празник Српске, већ свих Срба где год да се налазе”, навео је А. Вулин.

За признат дугогодишњи рад у здравству и велики допринос у лечењу и пружању здравствених услуга за децу са подручја Р. Српске, као и допринос у обостраној сарадњи здравствених установа из Р. Србије и Р. Српске, Орденом части са златним зрацима, председница Р. Српске одликовала је доц. др сц. мед. Радоја Симића, специјалисту дечије хирургије и директора Института за здравствену заштиту мајке и детета “Др Вукан Чупић”, Београд.

За заслуге у области хуманитарног и духовног рада, за испољавање личне храбрости, врхунска достигнућа у области спорта, културе и уметности, којима се свеукупно доприноси општој афирмацији Р. Српске, Медаљом заслуге за народ, председница Р. Српске Ж. Цвијановић одликовала је Саву Милошевића, тренера ФК Партизан и Марка Марина, немачког фудбалера српског порекла и доскорашњег капитена ФК Црвена Звезда.

 За рад и заслуге у међународној сарадњи и учвршћењу мира, личне резултате и достигнућа, као и за допринос у развоју свеукупних односа између Републике Србије и Републике Српске, Орденом заставе Републике Српске са сребрним венцем, председница Р. Српске одликовала је генералног конзула Републике Србије у Бања Луци Владимира Николића.

Председница Р. Српске Ж. Цвијановић захвалила је свима који су својим радом и залагањем, дали немерљив допринос јачању Републике. “Оно што данас имамо, много је боље у односу на оно што смо имали у времену иза нас, али сам сигурна да оно што данас имамо, није ни близу добро ономе што ћемо имати у будућности”, истакла је Цвијановићева.

 У Бања Луци свечаним дефилеом и академијом обележен Дан Републике Српске

У  Бања Луци,  Дан  Републике Српке 9. јануар  обележен је свечаним дефилеом у центру Бања Луке и  академијом која је организована у  дворани Борик у Бања Луци.

Најбројнији учесници у свечаном дефилеу били су припадници Министарства унутрашњих послова Р. Српске, а учествовали су и представници разних републичких управа, удружења и организација.

Свечаном дефилеу и свечаној академији присуствовали су председница Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, премијерка Р. Србије Ана Брнабић, министар одбране Р. Србије Александар Вулин, министар унутрашњих послова Р. Србије Небојша Стефановић, генерални секретар председника Р. Србије Никола Селаковић, председник Народне скупштине Недељко Чубриловић, премијер Р. Српске Радован Вишковић, председавајући Савета министара БиХ Зоран Тегелтија, амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов, амбасадор Србије у БиХ Александар Ђорђевић, делегација Српске листе са Косова и Метохије предвођена председником Гораном Ракићем,  представници Републике Српске на нивоу БиХ, лидери политичких партија, представници невладиних организација проистеклих из одбрамбено отаџбинског рата, представници дипломатског кора, те званице из јавног, друштвеног и политичког живота. Свечаној академији присуствовао је и патријарх српски Иринеј

Тим поводом, председница Р. Српске Жељка Цвијановић, обратила се поруком да су све жеље Р.Српске саткане у слогану "За сва времена" и да је велика љубав према Републици Српској нешто што никада неће нестати. “Данашњи дан је дан нашег окупљања, дан када славимо слободу“ - поручила је председница.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, у свом обраћању истакао је да је Р. Српска стварана у миру а одбрањена у рату. „Нема слободе за српски народ без државе. Срби имају две државе - Србију и Републику Српску“- нагласио је Додик .

На свечаној академији обратила се председница Владе Р. Србије Ана Брнабић речима „Честитам вам 28. рођендан наше и ваше Републике Српске“. У свом обраћању, председница Владе Р. Србије Ана Брнабић, истакла је да Србија, као матица, има обавезу да води рачуна о српском народу где год он живео.

Свечаном дефилеу у центру Бања Луке и свечаној академији у дворани Борик  присуствовао је и генерални конзул Владимир Николић.

 Генерални конзул Владимир Николић присуствовао отварању изложбе скулптура Миодрага Живковића

У галерији Академије наука и уметности Републике Српске, у Бања Луци, поводом 9. јануара – Дана Републике Српске, отворена је изложба скулптура вајара Миодрага Живковића.

Након отварања, Живковић је истакао да је изложба резултат његовог схватања уметности, културе и историје. “Моји споменици говоре о нашим страдањима, о нашој борби и свему што је пролазио наш народ. Скулптуре сам посветио разним историјским догађајима, а један од првих је споменик стрељаним ђацима у Крагујевцу”, рекао је новинарима. Живковић је навео да је у свом дугогодишњем искуству, радећи споменике који сећају на жртве након Другог светског рата и након последњег отаџбинског рата, установио да су прва времена била тешка за целу земљу, а друга за српски народ. “Никада нисам трагао за скулптуром која ће наћи место у музејима, него која ће обележавати разна историјска збивања и догађаје и налазити се у просторима где људи живе и где могу да их виде и разумеју”, закључио је Живковић.

Отварајући изложбу, председник Академије наука и уметности Р. Српске Рајко Кузмановић, рекао је да је Живковић светски познат уметник који је на специфичан начин представио важне тренутке српске историје, а да својим скулптурама шири дух патриотизма, али и љубави према свим људима, били они у домовини или иностранству. Кузмановић је посебно истакао Живковићево дело, споменик Битке на Сутјесци, као дело које означава епопеју слободе и херојства, али и многа друга његова дела.

Миодраг Живковић рођен је 1928. године у селу Лесковац код Лазаревца и редовни је професор на Факултету примењених уметности у Београду. Међу његовим најзначајнијим делима су: споменик стрељаним ђацима у Крагујевцу (1963.г), споменик Храбрима у Остри код Чачка (1969.г), споменик битке на Сутјесци, Тјентиште (1971.г), споменик-костурница у Гонарсу, Италија (1973.г) и Спомен комплекс на Кадињачи (1979.г).

Свечаном отварању изложбе присуствовале су званице из културног и јавног живота, помоћник министра за културу Р. Српске Тања Ђаковић, амбасадор Р. Србије у БиХ Александар Ђорђевић и генерални конзул Р. Србије Владимир Николић.

 Нерадни дани -обавештење

Обавештавамо да у складу са Законом о државним и другим празницима Републике Србије, Генерални конзулат Републике Србије неће радити  01. и 02. и 07. јануара 2020. године.У општини Језеро свечано отворена фискултурна сала финансирана средствима Владе Републике Србије

Дана 24.12.2019.године у општини Језеро свечано је отворена  фискултурна сала финансирана средствима Владе Републике Србије.

Општину Језеро, тим поводом посетио је председник Владе Републике Српске, Радован Вишковић, Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, Борис Пашалић, амбасадор Републике Србије у БиХ, Александар Ђорђевић и други представници привредног и културног живота Републике Српске.  

Председник Владе Р. Српске, Радован Вишковић захвалио се Влади Србије на донацији за фискултурну салу, наводећи да је Србија у поседњих четири-пет година свим локалним заједницама у Републици Српској и онима са већинским српским становништвом у Федерацији БиХ помагала пројектима чија је вредност премашила 30 милиона евра. "То је значајна помоћ. Није реч само о новцу и износу већ и о поруци да знате да нисте сами, да има неко ко у сваком моменту може да вам помогне и коме се можете обратити", нагласио је Вишковић.

Амбасадор Републике Србије у БиХ, Александар Ђорђевић је истакао да му је веома драго да се налази у Језеру где младима предају на употребу фискултурну салу.

Свечаном отворању  фискултурне сале у општини Језеро присуствовао је и генерални конзул Владимир Николић.Република Србија донирала 250.000 еура за изградњу дневних центара за децу са потешкоћама у развоју у Бањалуци и Требињу

Под покровитељством председника Републике Српске, Жељке Цвијановић, дана 22. децембра 2019. године у Банском двору у Бања Луци одржано је донаторко вече "С љубављу храбрим срцима".

Донаторској вечери присуствовали су председник Републике Српске Жељка Цвијановић, председник Народне скупштине Недељко Чубриловић, премијер Радован Вишковић, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, председавајући Савета министара Зоран Тегелтија, министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић, министарка породице, омладине и спорта Соња Давидовић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Р. Србије Зоран Ђорђевић, министар омладине и спорта Р. Србије, Вања Удовичић, Градоначелник Бања Луке Игор Радојичић,  те представници привредног и културног живота Српске и Србије.

У изјави за медије, председник Р. Српске, Жељка Цвијановић, захвалила се свим учесницима и донаторима који су омогућили да се прикупи 1.165.480 КМ за изградњу дневних центара за децу са потешкоћама у развоју у Бањалуци и Требињу.Посебну захвалност упутила је министрима из Р.Србије, и нагласила да је Република Србија већ традиционално највећи донатор са 250.000 евра, што је значајан допринос за реализацију овог пројекта.

Милорад Додик, српски члан Председништва БиХ се захвалио свима који су претходних 10 година били део ове манифестације и који су подржали иницијативу да се деци са потешкоћама у развоју обезбеди адекватан боравак, дружење и социјализација.

 

Председник Владе Републике Српске, Радован Вишковић, рекао је да је Влада подржала акцију "С љубављу храбрим срцима" те да ће, уколико то буде потребно, издвојити додатна средства за градњу два дневна центра за децу са потешкоћама у развоју.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Р. Србије, Зоран Ђорђевић, изјавио је да ће Србија која је са 250.000 евра подржала изградњу дневних центара да децу са потешкоћама у развоју, увек бити уз Републику Српску и учествовати у оваквим и сличним акцијама.

 

Донаторској вечери у Бања Луци присуствовао је и генерални конзул Владимир Николић.Генерални конзул Владимир Николић присуствовао отварању дечијег вртића “Тратинчица”, финансираног и средствима Владе Србије.

У Бања Луци је, дана 18.12.2019. године, у оквиру Дома за децу и омладину без родитељског старања “Рада Врањешевић”, у присуству министра здравља и социјалне заштите Р. Српске Алена Шеранића, министарке породице, омладине и спорта Р. Српске Соње Давидовић и генералног конзула Владимира Николића, отворен реновирани дечији вртић “Тратинчица”.

У реконструкцију вртића и набавку опреме, Влада Републике Србије донирала је 100.000 евра, док је из буџета Р. Српске издвојено 100.000 БАМ (око око 51,280 евра).

Након свечаног отварања, министар здравља и социјалне заштите у Влади Р. Српске Ален Шеранић захвалио се Влади Р. Србије и председнику Александру Вучићу, на помоћи коју пружају Р. Српској. Према његовим речима, та помоћ се огледа управо у томе да је вртић реновиран захваљујући финансијској подршци Србије, али и средствима председника Републике Српске и пружа могућност за смештај од 60. до 100. малишана. Шеранић је рекао да Влада Српске и легислативно и организационо, али и финансијски планира да помогне овој установи на неколико начина. “Путем иницијативе Клуба посланика СНСД-а у НС РС, имали смо амандман у оквиру Закона о социјалној заштити, којим је омогућено продужење боравка деци у Дому “Рада Врањешевић” и након навршених 18. година живота”, навео је. Путем гранта од 500.000 БАМ који ће Влада Српске издвојити у наредном периоду биће омогућено низ програма, који ће дати могућност и подршку да се овај дом побрине о различитим врстама услуга у плану трансформације. “То ће дати сигурност пре свега за кориснике услуга, за родитеље, али и раднике Дома, у смислу функционисања ове установе. Надам се да ће у 2020. години почети пружање других услуга и да промовишемо деинституционализацију, да пружимо пуну подршку деци, да се што пре осамостале и планирају живот мимо ове установе”, закључио је Шеранић.

Министарка породице, омладине и спорта Р. Српске Соња Давидовић рекла је да се руководство и васпитачи у овој установи труде да деци пруже пуну негу, пажњу, љубав и подршку, додавши да је на институцијама да ту подршку пружају континуирано.

Генерални конзул Владимир Николић истакао је да Србија свој однос према Српској манифестује пре свега великом љубављу, бригом и пажњом, не само декларативно и лепим речима, већ и конкретним делима. “То најбоље видимо на овом примеру јер треба имати посебно поштовање и апсолутни слух према установама овог типа и људима који их чине, јер и од њиховог рада зависи да ли ће се деца која их похађају формирати у здраве и нормалне личности”, истакао је Николић.

Директор Дома за децу и омладину без родитељског старања “Рада Врањешевић” Владимир Кајкут, рекао је да је у оквиру процеса трансформације ове установе отворен вртић, који ће бити намењен деци из локалне заједнице и оној смештеној у Дому, као вид социјализације и инклузије деце без родитељског старања, у друштвену заједницу. Говорећи о новим услугама које су планиране у овој установи, он је навео да су према Граду Бања Лука аплицирали за добијање стамбене јединице, која би била кориштена за младе без родитељског старања који напуштају Дом, као први вид осамостаљивања. “Почетком 2020. године планирано је опремање простора у Дому за прихватилиште и то за децу жртве породичног насиља, као и децу затечену у скитњи, просјачењу, по угледу на београдски Центар за заштиту одојчади, деце и омладине у Звечанској улици”, навео је Кајкут.

 Финансијски водич за повратнике –информација Народне банке Србије

Народна банка Србије је израдила Финансијски водич за повратнике, којим настоји да унапреди информисаност наших грађана, који желе да се врате у Р. Србију, са аспекта девизних прописа, уз настојање да се створе услови за њихов лакши повратак и бржу интеграцију, као и за располагањем њиховим новцем. Циљ ових активности је да се на једном месту, једноставно и свеобухватно, пруже информације у вези са већином питања из девизног пословања, у складу са законом о девизном пословању.
Финансијском водичу се може приступити путем сајта Народне банке Србије путем следећег линка:https://www.nbs.rs/internet/latinica/20/plp/finansijski_vodic_za_povratnike.pdfКонкурс за избор најбољих литерарних радова, поводом обележавања Дана државности Републике Србије 2020. године

Генерални конзулат Републике Србије у Бања Луци обавештава ученике средњих школа у Републици Српској, Босни и Херцеговини, да у сарадњи са Републичким педагошким заводом Републике Српске, поводом обележавања Дана државности Републике Србије Сретења, 15. фебруара 2020. године, организује традиционално такмичење за избор најбољег литерарног рада на тему „ Да могу нешто да променим и унапредим ја бих….. “Право учешћа имају сви ученици средњих школа у Републици Српској, који треба да напишу, један прозни текст до максимално три странице, без евентуалне рецензије од стране наставног особља.


Рок за достављање радова Генералном конзулату Републике Србије у Бања Луци је 03.02.2020. године , а заинтересовани ученици своје радове треба да пошаљу на електронску адресу Генералног конзулата: konzulat.bl@mfa.rs
Након достављања писаних радова ученика средњих школа, посебна комисија ће одабрати три најбоља рада, чији ће аутори бити награђени, а њихова имена прочитана приликом свечаног обележавања Дана државности Републике Србије у Бања Луци.У Бања Луци отворена изложба Народног музеја из Ниша, под називом “Медијана – задужбина Константина Великог”

У просторијама Музеја Републике Српске, у Бања Луци, дана 28.11.2019. године, отворена је изложба Народног музеја из Ниша “Медијана – задужбина Константина Великог”, којом је представљен живот на овом царском имању у касноантичком периоду.

Отварајући изложбу, начелник Одељења за заштиту културног наслеђа у Министарству просвете и културе Р. Српске Милица Котур, истакла је да ово министарство подржава сарадњу институција културе из Српске и Србије и да је у питању сјајна изложба, где ће посетиоци имати прилику да погледају резултат досадашњих испитивања Медијане, задужбине Константина Великог.

Заменик директора Народног музеја из Ниша и аутор изложбе Весна Црноглавац је у свом обраћању нагласила да је Музеј Р. Српске престижна институција културе. “Ово је за мене много више од изложбе, јер се враћам у родни град. Годинама два музеја успешно сарађују и зато сам желела да људима у Бања Луци представим свој рад”, рекла је Црноглавац.

Директор Музеја Р. Српске Миладин Савић, у свом поздравном обраћању, рекао је да је изложба резултат сарадње

два музеја која је озваничена прошле године у Нишу, потписивањем Протокола о сарадњи и да је изложба која је отворена у Бања Луци, раније представљена у свим значајнијим институцијама културе у Р. Србији.

Свечаном отварању изложбе присуствовале су званице из културног и јавног живота и генерални конзул Р. Србије Владимир Николић.

 Генерални конзул Владимир Николић присуствовао хуманитарној аукцији слика за помоћ Дневном центру “Подржи ме – 9. јануар”

У просторијама Музеја Републике Српске, у Бања Луци, дана 26.11.2019. године, отворена је хуманитарна аукција продаје 28. слика донираних од 19. уметника из Србије и Р. Српске. Аукција је отворена у организацији Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији, а иницирао је сликар из Бања Луке Бранко Милошевић.


Хуманитарна аукција представља финансијску подршку пројекту изградње Дневног центра “Подржи ме – 9. јануар” у Косовској Митровици, који је намењен за 140. деце и младих са потешкоћама у развоју који живе на подручју КиМ.

Током отварања аукције одржана је и видео презентација хронологије градње Дневног центра, а свечаности отварања су, поред заинтересованих грађана, присуствовала и деца са посебним потребама из Јавне установе “Сунце” из Приједора, која су за ову прилику приредила пригодан програм.

Свечаном отварању аукције продаје слика присуствовао је генерални конзул Р. Србије Владимир Николић.

 Поводом Дана уласка српске војске у Бањалуку 1918. године, одржан свечани дефиле улицама града под називом "Марш слободе Српске војске"

Поводом Дана уласка српске војске у Бања Луку 1918. године, дана 22.октобра 2019. године одржан је свечани дефиле улицама града под називом "Марш слободе Српске војске".

Реч је о перформансу у којем су се глумци, фолклорна друштва и грађани Бања Луке кретали централним улицама града док је испред Храма Христа Спаситеља симболично дочекан командант српске војске.

Тим поводом су министар рада и борачко-инвалидске заштите Р.Српске Душко Милуновић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Р.Србије Светозар Алексов, генерални конзул Владимир Николић и директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић, положили венце на споменик бану Милосављевићу.

 Амбасадор Републике Србије у БиХ Александар Ђорђевић и генерални конзул Владимир Николић присуствовали свечаном обележавању крсне славе Министарства унутрашњих послова Републике Српске

Дана 21.11.2019. године МУП Р.Српске је служењем парастоса страдалим припадницима МУП-а РС и ломљењем славског колача свечано обележило крсну славу Аранђеловдан.

Председник Републике Српске Жељка Цвијановић, том прилико је рекла да на глобалном, регионалном и локалном нивоу постоје бројни изазови од изузетне важности за грађане, имовину и поредак као и да МУП Р.Српске ради свој посао упркос изазовима.

Премијер Р.Српске Радован Вишковић честитао је крсну славу свим полицајцима Српске, те поручио да Република рачуна на МУП као на стуб своје државности и безбедности грађана. “Радили смо да сачувамо ово министарство упркос ранијим насртајима да оно изгуби свој идентитет и да се утопи у безбедносне структуре на нивоу БиХ“, истакао је Вишковић.

Министар унутрашњих послова Р.Српске Драган Лукач изразио је задовољство што је поводом истимене крсне славе МУП-а, освештан Храм Светог архангела Михаила који представља доказ да они који су дали живот за Републику Српску неће бити заборављени.    

Свечаном обележавању крсне славе МУП-а Р.Српске присуствовали су и директор Полиције Српске Дарко Ћулум, министри у Влади, посланици у Народној скупштини, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, као и бројни припадници МУП-а Српске, представници полиција Србије, Македоније и Црне Горе, гости и личности из јавног, политичког и друштвеног живота.

Свечаном обележавању крсне славе МУП-а Р.Српске у Бања Луци присуствовали су и амбасадор Републике Србије у БиХ Александар Ђорђевић  и генерални конзул Владимир Николић.Поводом обележавања Дана ослобођења Бања Луке у Првом светском рату одата пошта жртвама "Велеиздајничког процеса"

Скупштина Града Бања Лука је на 30. седници одржаној дана 13. марта 2019. године, Дан ослобођења Бања Луке у Првом светском рату прогласила градским празником.

Тим поводом дана, 21. 11. 2019 године  председница Републике Српске Жељка Цвијановић, председник Народне скупштине Недељко Чубриловић, градоначелник Бања Луке Игор Радојичић и генерални конзул Србије у Бања Луци Владимир Николић положили су венце на споменик жртвама "Велеиздајничког процеса"

 Генерални конзул Владимир Николић присуствовао отварању Фестивала студентских позоришта “Кестенбург” Бања Лука 2019

Концертом београдског а капела хора “Вива вокс”, у Бања Луци је, 18. новембра 2019. године, отворен трећи Фестивал студентских позоришта “Кестенбург”.

Од укупно 87. представа из целог света које су се нашле у ширем избору овогодишњег Фестивала, три представе из Европе, Азије и Америке чине такмичарски део “Кестенбурга”. Фестивал је отворила представа “Загробни живот” позоришта младих из Сан Франциска, а истог дана публика је имала прилику да погледа и позоришно остварење “Круг живота”, у извођењу ансамбла из Бугарске.

Министар просвете и културе Р. Српске Наталија Тривић рекла је да је овај фестивал јединствен по својој структури и организацији, али и циљној публици на коју жели да остави доминантан утисак, а то су млади. “Студенти су увек спремни да дају више и да изнад својих снага покушају да покажу свој таленат и оно што могу, а сам међународни карактер фестивала показује да је то интересовање велико”, додала је Тривићева.

Директор Фестивала Александар Пејаковић рекао је да овогодишњи, трећи “Кестенбург”, није обиман као претходна два, али да ће се издвајати квалитетом. Он је навео да је први пут предвиђен и пратећи садржај са познатим глумцима из Србије, где је остварена одлична сарадња са “Југоартом” и “Театром на брду”. Он је навео да ће публика у Бања Луци поново имати прилику да види Војина Ћетковића у представи “Ноћ богова”, али и први пут Светлану Цецу Бојковић у делу Николе Пејаковића “Цело тело ту ме боли”.

Најбољу представу фестивала изабраће жири који чине Војин Ћетковић, председник, Неда Симић Жерајић и Никола Коља Пејаковић, чланови, као и жири медија у саставу Владимир Кецмановић, Џевдет Тузлић и Татјана Марјановић, али и жири Гласа Српске. Круна овогодишњег фестивала су награде златни, сребрени и бронзани кестен, чији је аутор бањалучки уметник Зоран Бјелошевић.

Пре церемоније отварања, генерални конзул Владимир Николић уприличио је ручак за чланове београдског хора “Вива вокс”, коме је присуствовао и директор Фестивала Александар Пејаковић.

Додела награда овогодишњег Кестенбурга заказана је за 20. новембар.

 Обележен Дан примирја у Првом светском рату

У оквиру обележавања Дана примирја у Првом светском рату, генерални конзул Владимир Николић положио је венац на споменик жртвама такозваног велеиздајничког процеса на гробљу „ Свети Пантелија“  дана 11.11.2019. године у 11,00 часова у Бања Луци.

Том приликом окупљеним представницима медија генерални конзул В. Николић је изјавио да је српски народ дао немерљиву жртву за победу у Првом светском рату и подсетио на демографску катаклизму којом је остала без око, 28% свог укупног становништва, те да  их се сећамо с дужним пијететом и великим поштовањем.

Полагању венаца поред генералног конзула Владимира Николића присуствовао је и конзул Драган Протић.

 На свечаној академији поводом 44. године рада Универзитета у Бања Луци, генерални конзул Владимир Николић добио Повељу за заслуге и изузетан допринос развоју Универзитета у Бања Луци, као и значајан допринос развоју високог образовања за 2018. годину

У Народном позоришту Републике Српске, у Бања Луци, данас је одржана свечана академија поводом 44. године рада Универзитета у Бања Луци. Свечаности су присуствовали српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, министри у Влади Р. Српске, градоначелник Бања Луке Игор Радојичић, ректор Универзитета у Бања Луци Радослав Гајанин, бројни просветни радници, као и званице из јавног, научног, политичког и друштвеног живота.

Српски члан Председништва БиХ М. Додик честитао је Универзитету у Бања Луци 44. године рада, нагласивши да је свестан  колико труда ова друштвено одговорна институција улаже у властити развој и школовање студената. Он је рекао да Српска жели стабилан Универзитет у Бања Луци, којем ће наставити да пружа логистичку подршку и на плану побољшања материјалног статуса запослених и услова рада за особље и студенте. Додик који је на свечаности добио Повељу за стални и конкретан допринос развоју те високошколске установе, додао је да ће се наставити рад на важним питањима за Бањалучки универзитет, како би био што јачи, важнији и прилагођенији потребама друштва, како би се добио што школованији кадар који ће бити конкурентан на тржишту рада.

Академији је присуствовао генерални конзул Владимир Николић, који је том приликом добио Повељу за заслуге и изузетан допринос развоју Универзитета у Бања Луци, као и значајан допринос развоју високог образовања за 2018. годину.

У свом обраћању, В. Николић је захваливши се на признању, истакао да је признање добила и Србија, јер у протеклим годинама, колико се налази на функцији генералног конзула у Р. Српској, никада није изгубио из вида чињеницу да представља Србију у Српској и да је за љубав коју Српска има према Србији, желео и морао да узврати на најбољи и најсврсисходнији начин. Николић је указао да се у свом раду руководио принципом да не само да положај по себи одређује човекову част и славу, него да пре свега човек по себи чини част и славу положаја.

Нагласио је да има велико поштовање за образовање и културу, два најважнија стуба на којима стоји идентитет једног народа и да се са нарочитом пажњом о томе мора водити рачуна. “Заједно са вама, правио сам пажљиво биран сталан проток људи, идеја, пројеката између Србије и Српске, оних сила које јачају духовну снагу нашег народа. Без тога, посао дипломате не вреди пуно. Ми смо ту пре свега да бисмо повезали људе, да јачамо везе и помажемо оне снаге које желе јачање духовне и интелектуалне, образовне и креативне климе у којој ће јачати наша свест да смо препознати и идентификовани као део светске заједнице народа. Да смо део света и цивилизације. Да смо део тих токова највидљивије је кроз уметност, културу и образовање. Хвала вам на овом признању и у име Р. Србије и у моје лично име.

На Повељу коју сте ми доделили, гледам као на крунски доказ да је Генерални конзулат Србије у Р. Српској био, а желим и да у будуће буде конструктивни део тог заједничког напора да јачамо Србију и Српску и наше братске везе, закључио је В. Николић.


 Градоначелник Бања Луке Игор Радојичић и генерални секретар председника Р. Србије Никола Селаковић, положили камен темељац за будућу зграду вишенаменског објекта у насељу Петрићевац

У бањалучком насељу Петрићевац, градоначелник Бања Луке И. Радојичић и ГС председника Р. Србије Н. Селаковић, положили су камен темељац за будућу зграду дечијег вртића и месне заједнице, у оквиру вишенаменског објекта, чију изградњу помаже Влада Р. Србије донацијом од 1,7 милиона КМ (око 871,794 евра). Радови на изградњи би требали бити окончани у року од 300 радних дана.

Током церемоније, градоначелник Радојичић се захвалио Влади Србије на донацији, којом ће у овом насељу бити изграђен вртић за више од стотину малишана и објекат месне заједнице, у оквиру ког ће пословати и неколико невладиних организација и удружења грађана. "За овај објекат дугујемо велику захвалност Влади Србије и председнику Александру Вучићу, јер се овај пројекат реализује захваљујући финансијској подршци Србије, у оквиру великог програма за више општина и градова у Српској и за српско становништво у Федерацији БиХ”, рекао је Радојичић.

Генерални секретар председника Р. Србије Н. Селаковић пожелео је мештанима насеља и људима који живе у Бања Луци да вртић, који ће бити изграђен, што пре постане тесан и да у њему буде што више деце. Он је истакао да Србија, захваљујући озбиљној и одговорној политици председника А. Вучића, већ четврту годину окончава са суфицитом у буџету, убрзано се економски развија, што осећају грађани на сваком кораку кроз раст плата и повећање броја запослених, додавши да је уверен да ће до краја године незапосленост бити мања од 10 одсто. “На иницијативу председника Србије А. Вучића и српског члана Председништва БиХ М. Додика, Србије је почела да помаже и подржава различите врсте развојних пројеката градова и општина у Р. Српској”, рекао је Селаковић новинарима. 

Он је навео да је од 2014. године из буџета Србије за помоћ пројектима општина и градова у Р. Српској дошло више од 33. милиона евра, односно 66. милиона КМ, док су средства за српске средине у Федерацији БиХ премашиле два милиона КМ, нарочито у последњим инвестицијама које се односе на четири западнокрајишке општине Дрвар, Грахово, Гламоч и Петровац. Селаковић је изразио уверење да ће Србија у будућности, остварујући све боље економске резултате, бити у прилици да много више, здушније и садржајније подржава Српску, а да ће Бања Лука имати посебно место.

Председник Скупштине града Бања Лука Зоран Талић, који је присуствовао полагању камена темељца, изјавио је да ће будући објекат дечијег вртића и месне заједнице и те како бити користан за све мештане Петрићевца, јер већ дуго постоји потреба за зградом различитог друштвеног садржаја у том насељу. Талић се захвалио градоначелнику Радојичићу, као и председнику Србије који су обезбедили средства да се крене у реализацију пројекта.

Полагању камена темељца за изградњу будућег објекта вртића и месне заједнице у насељу Петрићевац, поред многобројних грађана, присуствовали су и директор Центра за предшколско васпитање и образовање Бања Луке Јелена Куртиновић, начелници бањалучке Градске управе, а испред Генералног конзулата Р. Србије у Бања Луци, генерални конзул Владимир Николић.

 Генерални конзул Владимир Николић присуствовао Свечаној академији посвећеној 25. годишњици Уставног суда Р. Српске

У просторијама Академије наука и уметности Републике Српске у Бања Луци, дана 6.11.2019, одржана је свечана академија посвећена 25. годишњици Уставног суда Р. Српске. Академији су, поред званица из јавног и друштвеног живота присуствовали и председница Р. Српске Жељка Цвијановић, председник Владе Р. Српске Радован Вишковић, председник НС РС Недељко Чубриловић, председник Академије наука и уметности Р. Српске Рајко Кузмановић, посланици у НС РС, представници правосудних институција и генерални конзул Владимир Николић.

Председница Р. Српске Ж. Цвијановић је, тим поводом, подсетила да је Уставни суд Р. Српске чувар уставности и законитости и да само јак, ауторитативан и ефикасан Суд, значи и јаку Српску. “Сви знамо да је без постојања Уставног суда незамисливо успостављање, али и развој демократског друштва утемељеног на праву, у којем су принципи уставности и законитости доминантни вредносни, али и функционални постулати”, нагласила је председница Р. Српске. Она је навела да Р. Српска представља релативно младу политичко-правну заједницу која је још обухваћена различитим аспектима демократског, институционалног, правног, па и политичког сазревања које се, нажалост, често одвија у неповољном ближем и ширем окружењу. “Самим тим, улога Уставног суда Р. Српске у заштити, али и даљој изградњи и јачању свих вредносних елемената без којих је савремена, демократска политичка заједница тешко остварива, додатно добија на значају, а обележавање 25. година од његовог оснивања представља прилику да још једном укажемо на немерљив допринос Уставног суда у изградњи Р. Српске и њеном очувању”, истакла је Цвијановићева.

Према њеним речима, Р. Српска спада у групу држава захваћених интензивним реформским, транзиционим, али и интеграционим процесима, а деловање Уставног суда омогућава да се ти захтевни процеси реализују што безболније и да се у највећој могућој мери избегну евентуалне девијације у самом ткиву правног система. Посебна улога Уставног суда, навела је она, огледа се у заштити принципа хоризонталне и вертикалне поделе власти у Р. Српској, а подела власти на законодавну, извршну и судску, што је, иначе, тековина цивилизованог света, гарантована је Уставом Р. Српске. “Тиме се омогућава да свака грана власти делује искључиво у оквирима својих Уставом и законима дефинисаних надлежности, чиме се отклања опасност од узурпације политичке и правне моћи, задирања једне гране власти или њених институција у надлежности других и, што је посебно битно, омогућава се несметано функционисање правног и политичког система Р. Српске”. Цвијановићева је указала и да је заштита уставности и законитости обавеза Р. Српске и њеног Уставног суда, што подразумева и заштиту уставног поретка у БиХ установљеног Дејтонским споразумом, те да то не може бити само ствар Уставног суда БиХ, који је у својеврсном заробљеништву већине, коју код кључних одлука чине судије Бошњаци и судије странци. Истакла је да се као председник залаже за Р. Српску у којој ће сви бити једнаки пред законом, у којој ће свачија права, индивидуална и колективна, бити максимално заштићена. “Република Српска јесте и мора бити дом свих народа који у њој живе и сви се у њој морају осећати комотно и сигурно. Ми, који вршимо јавне функције и учествујемо у политичким процесима, морамо о томе да водимо рачуна приликом доношења одлука или креирања одређених политика”, закључила је председница Р. Српске Ж. Цвијановић.

Премијер Р. Српске Р. Вишковић је рекао да је Уставни суд Српске, стуб Републике и синоним за поштовање Устава и законитости, нагласивши да Влада подржава рад овог суда.

Председник Уставног суда Р. Српске Џерард Селман истакао је да овај суд радом и постојањем даје Српској суверенитет у оквиру БиХ. “Уставни суд Р. Српске је четврти стуб власти и од оснивања 1994. године успешно одговара на све изазове”, изјавио је Селман. Он је додао да је Р. Српска утемељена на највишим правним и демократским принципима, те да Уставни суд Српске има правни континуитет уставног судовања на простору бивше Југославије.

“Уставни суд Р. Српске успешно ради 25. година. Овај суд је наставио традицију класичних уставних судова”, изјавио је председник Академије наука и уметности Р. Српске Р. Кузмановић, који је био и председник Уставног суда.

 Дан примирја у Првом светском рату – 11. новембар нерадни дан

Обавештавамо да у складу са Законом о државним празницима Републике Србије , Генерални конзулат Републике Србије неће радити у понедељак 11.новембра 2019. године.Укидање виза за улазак у Републику Србију за држављане Р. Јерменије, носиоце обичних пасоша

Обавештавамо да је Влада Републике Србије донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Јерменије, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Републике Србије најдуже до 90 дана од датума уласка у Републику Србију, у периоду од 180 дана.  Одлука је ступила на снагу 02. новембра 2019. године.Изложбом “Европски феномени из колекције Галерије Матице Српске” завршена манифестација “Дани Србије у Српској”

Изложбом “Европски феномени из колекције Галерије Матице Српске из Новог Сада”, која је отворена у Музеју савремене уметности Републике Српске, у Бања Луци, дана 24.10.2019. године, завршена је манифестација “Дани Србије у Српској”.


Изложба је настала 2018. године поводом обележавања Године европског културног наслеђа и представља уметничка дела домаћих и страних аутора, из различитих епоха, изведена у различитим техникама, обједињена у намери да се промисли о феноменима и вредностима на којима се темељи европска цивилизација. У оквиру поставке издвојене су четири целине и теме, а то су: Наслеђе, Слобода, Прогрес и Разноликост. Изложбу прати и двојезична публикација “Европски феномени у колекцији Галерије Матице Српске” са текстовима кустоса и конзерватора мр Данила Вуксановића, Мирославе Жарков, Луке Кулића и Станиславе Јовановић и репродукцијама изложених уметничких дела из колекције Галерије Матице Српске.

Изложбу је свечано отворила Наталија Тривић, министар просвете и културе у Влади Републике Српске, а отварању су поред великог броја личности из културног и јавног живота Бања Луке присуствовале и Данијела Ванушић, помоћник министра културе за заштиту културног наслеђа у Влади Републике Србије, др Сарита Вујковић, директорка Музеја савремене уметности Р. Српске, др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице Српске, као и генерални конзул Владимир Николић.

Данијела Ванушић, помоћник министра културе за заштиту културног наслеђа у Влади Републике Србије је у поздравном говору истакла добру сарадњу Србије и Српске у области културе и посебно се захвалила Генералном конзулату на помоћи и подршци у организовању и реализацији манифестације.

Манифестација “Дани Србије у Српској”, отворена је балетском представом “Ко то тамо пева” Народног позоришта из Београда, 10. октобра о.г у Бања Луци, а током две недеље, у градовима широм Републике Српске, представљен је богат културно-уметнички програм Србије.


 Делегација Владе АП Војводина у посети Бања Луци

Потпредседник Владе АП Војводина Ђорђе Милићевић предводио је делегацију која је, дана 23. и 24. октобра 2019. године, боравила у службеној посети Бања Луци.

Првог дана посете, Ђ. Милићевић састао се са председником Републике Српске Жељком Цвијановић. На састанку је разговарано о досадашњој сарадњи Републике Српске и АП Војводина, те конкретним корацима на даљем јачању економских, образовних и културних веза. Заједнички је констатовано да је институционална сарадња на веома високом нивоу, али да има још доста простора за њено унапређење, посебно имајући у виду да су Протоколом о сарадњи, који су АП Војводина и Српска потписале пре две године, отворена врата за динамичнију привредну размену и јачање сарадње у областима здравства, образовања, културе и научних истраживања. На састанку Цвијановићеве и Милићевића, било је речи и о активностима Добротворног удружења “Привредник Републике Српске”, које је промовисало прву генерацију стипендиста. Тим поводом, председница Р. Српске Ж. Цвијановић изразила је задовољство чињеницом да је у Р. Српској заживела још једна фондација, која је препознала значај улагања у образовање и намеру да баштини вредности рада, штедљивости и помагања онима који желе да се образују. На састанку су присуствовали и представници Српског привредног друштва “Привредник” из Новог Сада и генерални конзул Владимир Николић.

Другог дана посете 24.октобра 2019. године делегације АП Војводине у Бања Луци, потписан је Споразум о заједничким наступима Покрајинске владе и Владе Српске на водећим међународним инвестиционим сајамским манифестацијама, с циљем да се на тржишту што успешније представе привредни и туристички потенцијали АП Војводине и Р. Српске. Документ су у Влади Р. Српске потписали покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић и министар привреде и предузетништва у Влади Р. Српске Вјекослав Петричевић.

Ген. конзул Владимир Николић присуствоваo је како дочеку и испраћају делегације АП Војводина, тако и састанцима које је делегација имала током посете Бања Луци.

 Потпредседник Покрајинске Владе Ђорђе Милићевић присуствовао додели првих стипендија Удружења “Привредник Р. Српске”

У културном центру Бански двор, 23.10.2019. године, одржана је свечана академија добротворног удружења “Привредник Р. Српске” и том приликом уручене су прве стипендије за 26 ученика и осам студената из породица слабијег имовинског стања. Стипендије су добили средњошколци и студенти, који су остварили натпросечне резултате у досадашњем школовању.

Друштво “Привредник Републике Српске” основали су, 2018. године, Академија наука и уметности Р. Српске, два јавна универзитета и Привредна комора Р. Српске, по узору на истоимено друштво које у Србији и Хрватској, уз прекиде, ради од средине 19. века.

Поводом доделе стипендија, председник удружења Горан Рачић захвалио је Влади Р. Српске, Министарству просвете и културе Р. Српске на челу са министарком Наталијом Тривић и другим републичким институцијама за помоћ и подршку “Привреднику”. Он је навео да је веома важно подржати младе и талентоване ученике и студенте, а посебно оне који немају финансијску могућност да се школују, износећи  конкретне услове који требају да буду испуњени да би неко био стипендиста Фондације. Рачић је додао да су стипендисти подељени у три категорије, у првој су они који се школују у месту пребивалишта, у другој они који се школују у општини, али су из удаљених сеоских средина и морају да путују неколико десетина километара, док трећу групу чине студенти који се школују ван места пребивалишта. У складу са наведеним, стипендија за прву категорију износи 300.00 КМ (око 153.00 евра), за другу 350.00 КМ (око 179.00 евра), а за трећу 400.00 км (око 205.00 евра). Према његовим речима, стипендије важе до краја школске 2019/2020 године, када ће се расписати нов конкурс.

Министарка просвете и културе у Влади Р. Српске Наталија Тривић, изјавила је да је улагање у знање, једна од најбољих инвестиција и да је Влада Српске опредељена да подржи младе и талентоване људе, који ће својим знањем развијати Републику. Тривићева је навела да је стипендирање путем Добротворног удружења “Привредник” само један од видова подршке талентованим ученицима и студентима, подсећајући да Влада Српске и локалне заједнице сваке године подржавају средњошколце и студенте кроз неколико линија стипендирања. “Желимо да подржимо ове младе људе да стекну најбоља знања, како би Српска у будућности имала људе који ће је знањем развијати у привредном, друштвеном и политичком смислу”, истакла је Тривићева и нагласила да ће то квалификовати Српску као друштво знања.

Председник Народне скупштине Р. Српске Недељко Чубриловић, изјавио је су овакви примери добри, да удружења прате нечији рад, у овом случају рад младих људи и да подржавају и награђују исти.
Потпредседник Владе Р. Српске Антон Касиповић рекао је да прва генерација стипендиста има велику одговорност, јер се од њих очекује да постану ослонац Р. Српске. “Објективно говорећи, нема Српска у шта друго гледати, осим у напредак у вашим каријерама, ваше образовање, труд и рад”, поручио је Касиповић. Он је изразио захвалност свима који су, следећи оно што траје више од стотину година, препознали могућности и добра решења привредника, нагласивши посебну захвалност делегацији Војводине и Новог Сада јер су, према његовим речима, били довољно инспиративни да подстакну идентична размишљања у Бања Луци и Р. Српској.

“Само гесло Привредника – рад, штедљивост, честитост, говори о суштини деловања Привредника. Суштина је помагање талентованој деци, да се ишколују, да буду онај најквалитетнији део друштва и да они наставе ову акцију”, истакао је потпредседник Владе АП Војводине Ђорђе Милићевић.

Академији су присуствовали бројни министри у Влади Р. Српске, представници НС РС, потпредседник Покрајинске Владе Ђорђе Милићевић, покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић, генерални конзул Р. Србије Владимир Николић, као и бројни привредници и званице из јавног и друштвеног живота.


 Министар одбране Р. Србије Александар Вулин посетио Бања Луку 13.октобра 2019. године

Министар одбране Републике Србије Александар Вулин предводио је делегацију која је, дана 13. и 14. октобра 2019. године боравила у службеној посети Бања Луци.

Првог дана посете, министар одбране Р. Србије А. Вулин заједно са начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем и министром унутрашњих послова Републике Српске Драганом Лукачем присуствовао је 65. Државном падобранском  првенству Републике Србије које је одржано на спортском аеродрому „Залужани“ у Бања Луци.

Након уручења медаља најбољим такмичарима падобранског првенстава министар Александар Вулин је изјавио да је падобранство један од спортова који се у Војсци Србије највише цени и да се ту ради о људима који су у стању да савладају све страхове и препреке. Додао је да је Војска Србије увек била поносна на своје падобранце, а по постигнутим резултатима не само да су најбољи у Србији већ да су и једни од оних који имају шта да покажу и у Европи и најавио је учешће војне падобранске репрезентације на 7. Светским војним играма у НР Кини

Генерални конзулат Републике Србије у Бања Луци је пружио сву неопходну помоћ приликом дочека, у току посете и испаћаја делегације Министарства одбране Р. Србије коју је предводио министар Александар Вулин.Повеља општине Петрово додељена Влади Р. Србије, 12.10.2019. године

Поводом Дана и крсне славе општине, у Петрову је, 12.10.2019. године, Влади Р. Србије уручена Повеља општине.
Свечаној седници Скупштине општине присуствовао је министар привреде и предузетништва Р. Српске Вјекослав Петричевић, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Р. Србије Иван Бошњак, представници верских заједница, невладиних организација и бројне званице из области привреде и културе, а испред Генералног конзулата, конзул Драган Протић.

Начелник општине Петрово Озрен Петковић се, приликом уручивања Плакете, захвалио за помоћ Влади Р. Србије која је донирала 150.000 евра (293.374 конвертибилних марака), за реконструкцију школских објеката и набавку санитетског возила, али и другим институцијама и међународним организацијама које су допринеле побољшању квалитета живота у овој општини.

Повељу је преузео државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Р. Србије Иван Бошњак, који се том приликом захвалио за признање и поручио да ће Србија бити јача и боља, да би могла да пружи већу помоћ како својим, тако и грађанима у Р. Српској и државама у којима се шири српски културни простор.

Свечаној седници претходио је парастос и полагање венаца на спомен-обележја страдалима током одбрамбено-отаџбинског и претходних ратова.У оквиру манифестације "Дани Србије у Српској", у Добоју представио се Ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије "Венац" из Грачанице

У оквиру манифестације “Дани Србије у Српској”, играма, песмама и обичајима са Косова и Метохије, 12.10.2019. године у Добоју се представио Ансамбл народних игара и песама “Венац” из Грачанице. 

 

Заменик градоначелника Добоја Владо Благојевић том приликом је рекао да је Влада Србије економски присутна у Добоју од мајских поплава 2014. године и подсетио на бројне пројекте који су реализовани захваљујући средствима Србије.

Директор Центра за културу и образовање Вукосава Софренић изразила је задовољство што је Добој изабран за наступ Ансамбла "Венац" с обзиром на то да баштини традицију неговања народних игара, плеса и културе кроз рад локалних културно-уметничких друштава.

Концерту Ансамбла  "Венац" из Грачанице присуствовала је и конзул Весна Маринковић.

 У Бања Луци отворена манифестација “Дани Србије у Српској”

Балетском представом “Ко то тамо пева” Народног позоришта из Београда 10. октобра 2019. године у Бањалуци је отворена манифестација “Дани Србије у Српској”, у оквиру које ће до 24. октобра у градовима широм Српске бити представљен богат културно-уметнички програм Србије.

У изјави за медије, генерални конзул Владимир Николић изразио је задовољство што ће се Србија у оквиру ове манифестације представити публици у Српској репрезентативним делима своје културе и оценио да је то наставак добре и плодоносне сарадње између Србије и Републике Српске у свим сегментима. "Овог пута тема је култура и Србија ће се Српској представити са осам изразито вредних културних догађаја у неколико градова", истакао је Николић.

Помоћник министра културе и информисања Србије Асја Драча Мунтеан том приликом је рекла да се значај ове манифестације огледа у јачању веза Српске и Србије. “Желимо да продубимо везе Србије и Српске, имамо значајне планове, те очекујем да ћемо следеће године имати значајне заједничке програме и копродукције”, изјавила је Мунтеан.

Министарка просвете и културе Републике Српске Наталија Тривић, нагласила је да је изузетно важно да Српска и Србија имају континуитет сарадње, те да су дефинисањем српског културног простора, заправо, дефинисале и да културне границе не постоје. Управник Народног позоришта Београд Ивана Вујић Коминац рекла је да је гостовање балетског ансамбла тек почетак добре сарадње два национална театра.

Директор Балета Народног позоришта Београд Константин Костјуков рекао је да је представа “Ко то тамо пева” направљена 2004. године, те да није било лако филм пренети на позорницу.

Отварању манифестације у Народном позоришту Републике Српске присуствовали су председник и потпредседник Владе Републике Српске Радован Вишковић и Сребренка Голић, министри у Влади Српске, директор Народног позоришта Српске Ненад Новаковић, те представници културног, политичког и друштвеног живота.

Програм "Дани Србије у Српској" биће настављен 11.октобара  концертом квартета Београдске филхармоније у Дому културе у Братунцу, док је 12.10. предвиђен наступ Ансамбла народних игара и песама Косова и Метохије "Венац", у Центру за културу и образовање у Добоју.

Ансамбл "Венац" наступиће у недељу, 13. октобра у Дому културе у Козарској Дубици, а истог дана у Културном центру у Требињу биће одржан концерт квартета Београдске филхармоније.
"Дани Србије у Српској" биће настављени 16. октобра концертом Србских православних појаца у Културном центру Требиње, а 18. октобра у Центру за културу "Семберија" у Бијељини.

Завршна манифестација биће одржана у Музеју савремене уметности Републике Српске у Бањалуци где ће 24. октобра бити отворена изложба Галерије Матице српске - "Европски феномени".

Организатор "Дана Србије у Српској" је Министарство културе и информисања Р. Србије уз подршку Генералног конзулата Р. Србије у Бањалуци

 Генерални конзул Владимир Николић присуствовао отварању 16. саветовања “Октобарски правнички дани” у Бања Луци

Под покровитељством Владе Републике Српске, односно Министарства правде, у Бања Луци је 3.октобра 2019. године почело 16. саветовање “Октобарски правнички дани”, на којем ће бити изложено 89. реферата, 111. истакнутих стручњака из свих области права.

Организатори саветовања су Удружење правника Српске и Правни факултет Универзитета у Бања Луци, суорганизатори су Нотарска комора Српске, Адвокатска комора Српске, Центар за едукацију судија и тужилаца и Правни факултет Универзитета у Источном Сарајеву.

Свечаном отварању присуствовала је председница Р. Српске Жељка Цвијановић, која је рекла да чињеница да се Октобарски правнички дани одржавају 16. пут, јасно сведочи о значају и квалитету догађаја, као и да је он прерастао у традиционални сусрет најистакнутијих правних стручњака из региона као прилика за размену мишљења, искуства и знања у области правних наука.

“Број истакнутих правних стручњака који присуствују овогодишњем скупу, као и чињеница да је током сесија предвиђено да се, у оквиру опште теме “Изградња и функционисање правног система”, разматра шест различитих правних области, упућују на то да ће и овогодишњи скуп бити обележен динамичном стручном расправом, те да ће бити прилика за размену искустава, али и стицање нових знања”, истакла је Цвијановићева на отварању саветовања.

Она је нагласила и да се значај “Октобарских правничких дана” огледа и у непосредној афирмацији саме правне науке и изразила уверење да земље региона у том контексту не заостају за номинално развијенијим светом којем, у погледу уређености и стандарда живота у целини, сви теже. Говорећи из перспективе председника Р. Српске, као некога чија је, како је рекла, једна од уставних функција управо да обезбеђује и манифестује политичко, правно, али и институцинално јединство Српске, као јединственог и недељивог правног ентитета, Цвијановићева је нагласила да је Р. Српска заједница темељена на праву, са свим неопходним уставним прерогативима који сачињавају елементе њеног правног идентитета. Подсетивши да је Р. Српска прошла много изазова, да је била изложена различитим притисцима и насртајима, она је навела да су управо то њено правно утемељење и изграђеност представљали најснажније средство њене одбране, одбране њених институција, надлежности и субјективитета. “Било би наивно веровати да су изазови по Р. Српску окончани, те је стога и потреба за јачањем правних инструмената који су јој на располагању, као и правних знања уопште, још израженија. Као председник, могу рећи да сам поносна што смо, у готово немогућим околностима, успели обезбедити пуну институционалну, политичку и финансијску стабилност Р. Српске”, нагласила је.

У обраћању на саветовању, председница Р. Српске је навела да не треба бити лажно скроман и занемарити чињеницу да је Српска данас једина у потпуности функционална и самоодржива целина у БиХ. Они који покушавају да оспоре Р. Српску и кључне елементе њеног идентитета, треба да имају на уму да је Српска више него способна и капацитирана да се свим расположивим правним, али и политичким средствима брани, нагласила је. “Републику Српску градимо као модерну заједницу која се темељи на праву, као демократско друштво у којем ће права и слободе, индивидуалног или колективног карактера, бити у потпуности заштићени. За све младе правно-политичке заједнице, а Р. Српска то јесте, од превасходног значаја је изградња кохерентног правног система, али и ефикасног, хијерархијски устројеног правног поретка у којем ће дефинисана права и обавезе бити искључиви оквир понашања и деловања како институција, тако и правних и физичких лица”. Она је навела да као председник Р. Српске поздравља сваку иницијативу, догађај и манифестацију, који имају циљ афирмацију правне науке, стручно усавршавање младих правника и, генерално, развој научних сазнања у правној науци.

Председник удружења правника Р. Српске Рајко Кузмановић, оценио је да ово удружење и Правни факултет Универзитета у Бања Луци 16. пут успешно организују “Октобарске правничке дане” и истакао да су бројне активности Удружења правника Р. Српске, а да је једна од њих формирање Савеза удружења правника, заједно са колегама из Р. Србије.

 

Свечаном отварању “Октобарских правничких дана”, присуствовао је велики број професора и правних стручњака из Р. Српске, Федерације БиХ, Србије и земаља окружења, као и генерални конзул Владимир Николић.

 Генерални конзул Владимир Николић у Мркоњић Граду присуствовао отварању улице обновљене средствима Владе Републике Србије

У општини Мркоњић Град, 30. септембра 2019. године  свечано је отворена реконструисана улица Николе Тесле, у насељу Бркића башта, у коју је уложено 340,000 конвертибилних марака (око 174,000 евра). У реконструкцију улице, Влада Републике Србије донирала је 300,000 КМ (око 153,000 евра), а остатак је обезбедила општина.

 

Након свечаног отварања, начелница општине Мркоњић Град Дивна Аничић изјавила је да Србија љубав према Српској не показује само речима, већ и конкретним делима, а потом истакла податак да је у претходном периоду, Влада Републике Србије у два наврата донирала средства овој општини и да 400,000 конвертибилних марака још није утрошено.

Она је захвалила генералном конзулу што је својим присуством увеличао свечаност и поделио радост са мештанима општине, уз напомену да се реконструисана улица налази у великом стамбеном насељу, где ће корист имати велики број становника.

Генерални конзул Владимир Николић је, наводећи ће ускоро доћи тренутак да у свакој општини у Р. Српској буде урађен понеки инфраструктурни пројекат обезбеђен и средствима Владе Р. Србије, нагласио да Србија жели Српској брз и просперитетан развој у свим друштвеним сегментима, а на добробит свих грађана тих општина. Том приликом изразио је задовољство квалитетом урађеног посла у Мркоњић Граду, те чињеницом да су донирана средства утрошена на прави начин.

 Генерални конзул В. Николић присуствовао откривању бисте Петра Другог Петровића Његоша у Бања Луци

У центру Бања Луке, дана 26.9.2019. године, свечано је откривена биста Петра Другог Петровића Његоша, дар Српске православне цркве (СПЦ) поводом 800. година самосталности СПЦ и као знак захвалности граду.


Бисту су у дворишту Архива Републике Српске открили градоначелник Бања Луке Игор Радојичић и старешина храма Христа Спаситеља Драган Максимовић, а само дело је рад једног од највећих српских вајара Сретена Стојановића.
Градоначелник Бања Луке Игор Радојичић је, приликом откривања бисте, истакао да је Његош једна од најзначајнијих личности у српској историји, поготово имајући у виду  време и околности у којима је стварао. “Много идеја којима се бавио и данас су отворене, од борбе за националну слободу, очување јединства народа, обезбеђивања закона и правде, увођења државе на просторима на којима је деловао, па до његових свевремених књижевних порука”, истакао је Радојичић.

Министар просвете и културе Р. Српске Наталија Тривић је, истакавши да су бисте аутентична обележја важних личности, чија су дела и данас жива, додала да је откривање бисте начин да се великим људима одужимо за све што су урадили и да њихово дело оставимо у наследство будућим генерацијама. Културно наслеђе је нешто што сви морају поштовати, нагласила је.

Директор Архива Републике Српске Бојан Стојнић рекао је да је биста дар Српске православне црквене општине Бања Лука граду, као знак захвалности и поводом 800. година самосталности СПЦ, у чије су темеље себе уградили многи српски великани.

Свечаности су присуствовали председник Академије наука и уметности Р. Српске Рајко Кузмановић, многобројни директори образовних и установа културе и генерални конзул Владимир Николић.Генерални конзул В. Николић присуствовао хуманитарној утакмици у организацији Фондације “Деца нам се рађала”

У Бања Луци је 12. септембра 2019. године. на Градском стадиону, пред око 10.000 гледалаца, одиграна хуматирна фудбалска утакмица   између ветерана Фудбалског клуба "Црвена звезда" и екипе ветерана ФК "Борац" из Републике Српске, којом је званично почела кампања “Дјеца нам се рађала”, у организацији истоимене фондације, с циљем подизања свести о значају повећања наталитета у Републици Српској.

Директор УКЦ Републике Српске и председник Фондације “Дјеца нам се рађала” Владо Ђајић, том приликом је рекао да борба против беле куге мора да буде приоритет сваког појединца, али и целе Републике Српске.
Хуманитарну акцију подржао је комплетан врх Републике Српске на челу са чланом председништва Босне и Херцеговине Милорадом Додиком, председницом РС Жељком Цвијановић и председником Владе Републике Српске Радованом Вишковићем.

Поред званичника Републике Српске на хуманитарној фудбалској утакмици присуствовали су градоначелници, представници СПЦ, представници политичких партија, Драган Џајић легенда Звезде,  доктори УКЦ РС,  новинари Републике Српске те многи истакнути појединци из друштвено-политичког живота РС.

Хуманитарној фудбалској утакмици у Бања Луци присуствовао је и генерални конзул Владимир Николић.Генерални конзул В. Николић присуствовао свечаном отварању Међународног сајма књига у Бања Луци

У Бања Луци 10.септембра 2019. године, у Спортској дворани "Борик", беседом о истрајавању у очувању суштине бића сопственог народа и праштању својим непријатељима, књижевник Вуле Журић свечано је отворио 24. Међународни сајам књига.

Присутнима се обратила Наталија Тривић, министарка просвете и културе Републике Српске, и том приликом рекла да се кроз Сајам књига негује књижевно стваралаштво и српски језик, који су многоструко старији од Републике Српске те да је циљ Министарства просвете и културе Р.Српске да се језику и књизи врати дигнитет и да се развије популаризација читања књига, посебно међу децом и младима.

Организатори, сајма “Глас Српске” Бања Лука, навели су да ће у оквиру 24. Међународног сајма књига бити одржани и четврти Међународни књижевни сусрети у организацији Удружења књижевника РС.

Свечаном отварању 24. Међународнoг сајма књига у Бања Луци присуствовао је и генерални конзул Владимир Николић.Генерални конзул В. Николић у Добоју присуствовао Свечаној академији "Егзодус и трајање" - подсетник на ратна дешавања у Возући

У организацији Завичајног удружења Завидовићана са седиштем у Добоју, дана 09. септембра 2019. године одржана је академија "Егзодус и трајање"- подсетник на ратна дешавања у Возући.

У свом обраћању на академији, председница Р. Српске Жељка Цвијановић, нагласила је да чињеница да се некадашњи мештани окупљају и воле свој крај показује трајност и непобедивост, те да се не сме заборавити тежина злочина који је почињен на подручју Возуће 1995. године. Истакла је да је народ на том подручју 1995. године претрпео страхоте, да је више од 30 села спаљено, да је око 2.000 људи протерано са вековних огњишта и да је забележен велики број страдалих цивила и бораца.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, том прилико је рекао да је веома значајно окупљање на академији "Егзодус и трајање", да би се указало на истину о страдању Срба коју је потиснуо међународни фактор, а односи се на етничко чишћење више од 40.000 Срба са подручја Зенице, Жепча, Бановића и Завидовића.

М.Додик је између осталог нагласио, да је важно окупити се, послати поруку захвалности, пре свега граду Добоју, који је био прва станица помоћи људима из Возуће, који им је помогао да се интегришу и започну нови живот.

Aкадемији "Егзодус и трајање" - подсетник на ратна дешавања, присуствовали су, поред председнице Републике Српске Жељке Цвијановић и српског члана Председништва БиХ Милорада Додика и посланик у Парлементарој скупштини БиХ из Добоја Обрен Петровић, градоначелник Добоја Борис Јеринић, председнк Скупштине града Добоја Сања Вулић, посланик у Народној скупштини РС Данијел Јошић, делегат у Вeћу народа РС Јасна Лукић, некадашњи ратни комадант Граничног пука Војске Србије на Кошарама пуковник Душко Шљиванчанин, ветеран са Кошара Ненад Станић, аташе Војске Србије у БиХ пуковник Данко Штрбац,  представници удружења из протеклог одбрмабено-отаџбинског рата, те многи истакнути појединци из друштвено-политичког живота града Добоја и бројни грађани.

Испред Генералног конзулата Р. Србије у Бањалуци академији је присуствовао генерални конзул Владимир Николић.Отворена манифестација Дани Српске у Србији

Манифестација „Дани Српске у Србији”, која се одржава седму годину заредом, почела је свечаном академијом на Великој сцени Народног позоришта.

 

Смотру која ће до 10. септембра у 21 граду у Р.Србији промовисати културу, привреду, науку и уметност отворио је Милорад Додик, српски члан Председништва Босне и Херцеговине. Он је овом приликом дао иницијативу и замолио за подршку да се манифестација убудуће зове „Дани Српске и Србије”.

Овим називом, како је појаснио Додик, упућује се на јединство које мора де се негује и додао да Република Српска има све елементе државности и испуњава све критеријуме да буде међународно верификована као држава.

Многобројне званице поздравио је Млађен Цицовић,  шеф Представништва Републике Српске у Србији, који је организатор манифестације и њен покретач. “Ови програми нису само слика тренутног стања, већ указују колико је снажна веза између Српске и Србије – казао је том приликом М. Цицовић.

Министар одбране Р. Србије, Александар Вулин, на манифестацији "Дани Српске у Србији" је рекао да између  Републике Српске и Републике Србије односи никада нису били бољи и то не само што је то неко декларативно пријатељство, већ зато што су то односи који су делатни, који су животни и да Република Србија коју води Александар Вучић, помаже Републици Српској.

Викарни епископ ремезијански Стефан пренео је поруку патријарха Иринеја у којој се, између осталог, наглашава важност одржавања ове манифестације у години када се слави осам векова самосталности СПЦ, па је то прилика да се присетимо наших историјских извора.

Свечаности су присуствовали званичници Србије и Српске, представници СПЦ, чланови дипломатског кора, чланови САНУ и Академије наука и уметности РС, генерали војске и полиције Србије и Српске, као и личности из културног и јавног живота.

Свечаној академији у Народном позоришту у Београду, којом је отворена манифестација „Дани Републике Српске у Србији” присуствовао је и генерални конзул Владимир Николић.
 Обавештење о расписивању конкурса за доделу стипендија у оквиру Пројекта „ Србија за Србе из региона“ за школску 2019/2020 годину

Обавештавамо да је Влада Републике Србије расписала конкурс за доделу стипендија у оквиру Пројекта „ Србија за Србе из региона“ за школску 2019/2020 годину.

Крајњи рок за доставу документације свих пријављених кандидата је 6. септембар 2019. године.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја донеће Одлуку о додели стипендија Владе Републике Србије до 30. септембра 2019. године.

Све потребне информације и текст конкурса можете преузети на линку http://banjaluka.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Prijavni_formular_2019-2020.docГенерални конзул В. Николић присуствовао свечаном отварању 54. Кочићевог збора

У Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске, дана 19.8.2019. године, свечано је отворен 54. Кочићев збор. Том приликом, презентована је “Соба сећања на Петра Кочића” којом је, на иновативан и савремен начин, представљен велики књижевник, његов живот и дело.

Свечаном отварању присуствовао је градоначелник Бања Луке Игор Радојичић, који је рекао да је Град трећу годину преузео организацију Кочићевог збора и да се сваке године настоји, да се постојећим садржајима дода нешто ново. Ове године је то “Соба сећања”, која ће бити стални садржај посвећен Петру Кочићу, као пројекат који је прилагођен нашем времену и 21. веку. “На овај начин смо Кочића приближили млађим генерацијама, а надам се да ћемо им на овај начин, нашег великог књижевника, учинити још интересантнијим”, рекао је Радојичић у свом обраћању.

Отварању Кочићевог збора присуствовала је министарка просвете и културе у Влади Р. Српске Наталија Тривић, која је истакла да је збор, једна од најважнијих манифестација у Р. Српској, којом се настоји сачувати од заборава велико дело које је Кочић оставио иза себе.

Централна манифестација Кочићевог збора биће одржана у недељу 25. августа, у његовим родним Стричићима.

Свечаном отварању 54. Кочићевог збора у Народној и универзитетској библиотеци Р. Српске, присуствовао је генерални конзул Владимир Николић.

 Генерални конзул В. Николић присуствовао обележавању Крсне славе Требиња и Храма Светог Преображења Господњег

Свечаном обележавању славе Града и Црквене општине Требиња – Свето Преображење Господње, дана 19.8.2019. године, присуствовале су бројне званице, представници градова побратима и пријатеља из Републике Српске, Србије и са Косова и Метохије, представници удружења Херцеговаца из Србије, те бројне личности из културног и друштвеног живота БиХ, Р. Српске. Свечаности су, испред Генералног конзулата Р. Србије присуствовали генерални конзул Владимир Николић и шеф конзуларне канцеларије Генералног конзулата Р. Србије у Бања Луци са седиштем у Требињу Небојша Божић.

Свечаном обележавању славе Града, претходио је пријем код градоначелника Мирка Ђурића, који је званицама пожелео добродошлицу уз жељу да се пријатно осећају у Требињу.

Након пријема, одржана је Света архијерејска литургија, коју су служили владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије и викарни епископ диоклијски Методије, уз саслужење свештенства и монаштва Епархије, после чега је уприличен културно-уметнички програм и положено цвеће на Споменик браниоцима Требиња 1991-1995. године.

Поводом славе Града, одржана је и свечана седница Скупштине града.

У Храму Светог Преображења Господњег служено је вечерње богослужење, након чега је уследила свечана литија улицама града, чиме је завршен програм обележавања Крсне славе. У свечаној литији улицама града, учествовао је и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, који је претходно присуствовао празничном вечерњем богослужењу.Обавештење о подношењу захтева за издавање Уверења о (не)кажњавању електронским путем

Обавештавамо да је на е Порталу (www.euprava.gov.rs)  могуће „поручити“ Уверење о (не)кажњавању, а преузимање Уверења се врши у подручној полицијској станици.

Услуга је доступна пунолетним грађанима са пријављеним пребивалиштем на територији Републике Србије. Да би ова услуга могла да се користи потребно је да грађанин буде регистрован и пријављен на портал  еУправе корисничким именом и лозинком или квалификованим електронским сертификатом ( у Полицијској управи где имају пребивалиште).

Држављани Републике Србије који живе у иностранству, а из разлога хитности желе да прибаве уверење о (не)кажњавању у што краћем року, могу да поднесу захтев електронским путем, а Уверење ће у Србији у најкраћем року бити издато у надлежној полицијској управи (по месту рођења лица, према пребивалишту подносиоца захтева или у ПУ за Град Београд за оне који немају пребивалиште у Србији).

Издата уверења у наведеним полицијским управама ће моћи уз овлашћење подносиоца захтева да преузму трећа лица (изузев родитеља подносиоца захтева којима овлашћење није потребно).Кандидатура Републике Србије за реизбор у Извршни савет UNESCO, 2019-2023. године

Брошура са свим потребним информацијама о кандидатури Републике Србије за реизбор у Извршни савет UNESCO, за период 2019-2023. године, доступна је на следећем линку http://REPUBLIC-OF-SERBIA-CANDIDATE-FOR-THE-UNESCO-EXECUTIVE-BOARD-2019-2023.pdfГенерални конзул В. Николић у Вукосављу присуствовао полагању камена темељца за нову зграду општине, финансиране и средствима Владе Р. Србије и свечаном отварању Центра за културу

У Вукосављу је, 31. јула о.г, у присуству председнице Р. Српске Жељке Цвијановић, генералног конзула Владимира Николића и начелника општине Вукосавље Борислава Ракића, положен камен темељац за нову зграду општине, а након тога, свечаним пресецањем врпце, отворен и Центар за културу ове општине.

За нову зграду општине, Влада Републике Србије донирала је 50.000 евра, док је из буџета Р. Српске издвојено је 200.000 БАМ, а из Фонда за заштиту животне средине 100.000 БАМ.

Након отварања Центра за културу, председница Р. Српске је новинарима изјавила да је Влада Р. Српске у ову општину, од 2006. године, по различитим основама уложила око 10 милиона БАМ и да је прошле године, у развој путне инфраструктуре, уложила 400.000 БАМ. Она је пожелела грађанима Вукосавља да дуго користе изграђене објекте и најавила скоро решавање питање школских објеката и станице полиције. “До сада су Центар за културу, који треба да буде срце одређених окупљања у овој локалној заједници и нови административни центар, били неусловни. Нови административни центар биће боље организована служба и становници ће, самим тим, бити задовољнији што ће услуге добијати на једном месту”, додала је Цвијановић.

“Србија поштује БиХ, али воли Српску и то показује својим несебичним давањима на добробит свих становника у општинама које добијају ову помоћ”, нагласио је генерални конзул Владимир Николић, приликом полагања камена темељца. Николић је рекао да је ово један у низу отворених радова широм Р. Српске који су финансирани, између осталог, средствима Владе Р. Србије, што најбоље говори о односима Србије и Српске и додао да, где год постоји воља, успех неће изостати, што види у Вукосављу, али и другим местима широм Р. Српске.

Начелник општине Вукосавље Борислав Ракић је рекао да ће изградња новог административног центра имати немерљив значај за становнике ове општине. Он је појаснио да је ово први пројекат у Вукосављу, за које је средства донирала Србија, што је веома значајно за ову општину. “Мала смо локална заједница, али смо искрени домаћини и знамо искористити средства и прилику која нам се пружи”, рекао је Ракић.Обележена крсна славе општине Источни Мостар

Источни Мостар, најмања и најнеразвијенија општина на простору источне Херцеговине, је 30.07.2019. године обележила крсну славу Свету Огњену Марију. 

Свечаностима ( Света литургија, парастос погинулим борцима у отаџбинском рату и славски обред ) су присуствовали црквени великодостојници, представници источно-херцеговачких општина, борачких организација, Полицијске управе Требиње , као и мештани највећег општинског насеља Зијемља. 

Гости на наведеној манифестацији су били и Марија Бакоч, конзул - жеран у Генералном конзулату Републике Србије  у Мостару и Небојша Божић, шеф конзуларне канцеларије Генералног конзулата Републике Србије у Бањалуци са седиштем у Требињу.У Челинцу отворен мост “Србија”, изграђен и средствима Владе Р. Србије

У Челинцу је, 25. јула 2019. године, свечано отворен нови градски мост “Србија”, у чију градњу су ова локална заједница, Влада Р. Српске и  Влада Р. Србије уложиле око 1.7 милиона конвертибилних марака.

Мост који је отворен у оквиру обележавања Дана и крсне славе општине Челинац, свечано су отворили председница Р. Српске Жељка Цвијановић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Р. Србије Зоран Ђорђевић и начелник општине Челинац Момчило Зељковић.

Председница Р. Српске Ж. Цвијановић је рекла да је жеља републичких власти да свака општина у Српској добије оно што је потребно, мост, школу и пут. Она је истакла да је важно што је Србија увек уз Српску и захвалила се, том приликом, председнику Р. Србије А. Вучићу и премијерки А. Брнабић, указавши да је кроз разне пројекте, Србија оставила траг у свакој општини Српске. Цвијановић је додала и да је у функцију стављен мост који ће решити питање поплава у Челинцу, које су у претходном периоду правиле проблеме грађанима општине. “Поносна сам што сам у време док сам била председница Владе донела и ову одлуку да се изгради овај мост и да се реши проблем поплава, знајући да смо имали тешка искуства”, рекла је она, нагласивши да да јој је посебно драго што је ово још један од објеката који је финансијски подржала Србија.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Р. Србије Зоран Ђорђевић, честитавши грађанима Челинца Дан општине и крсну славу, рекао је да су Србија и Српска нераскидиво повезане и да је та веза обележена љубављу, која је јавна. Србија ће наставити да улаже у Р. Српску, кроз градњу школа, вртића, мостова и путева и да су темеље односа две стране, поставили председник Р. Србије А. Вучић и бивши председник Р. Српске М. Додик, нагласио је министар Ђорђевић.

Начелник општине Челинац Момчило Зељковић, рекао је да Челинац има троструки повод за славље, јер слави Дан општине, крсну славу и отварање новог градског моста. Зељковић је раније рекао да је локална Скупштина једногласно одлучила да нови мост носи назив Градски мост “Србија”, јер је Србија донирала 250,000 евра за његову изградњу.

Свечаном отварању новог градског моста присуствовао је и председник НС РС Недељко Чубриловић, који је новинарима рекао да је изградња моста наставак добре сарадње владе Србије и Српске и да представља крај мукама мештанима Челинца у време великих поплава. Он је поручио да мостови увек спајају и да мост у Челинцу има посебну симболику, јер су га финансирале две владе и решава велики проблем грађана, што је огроман успех.

Свечаност је завршена ватрометом и доделом захвалница и поклона, председници Р. Српске Ж. Цвијановић, председнику Р. Србије А. Вучићу, као и генералном конзулу Р. Србије у Бања Луци Владимиру Николићу, а највеће општинско признање уручено је министарки за просторно уређење, грађевинарство и екологију у Влади Р. Српске Сребренки Голић.

Свечаном отварању новог Градског моста, присуствовао је велики број високих званица, личности из јавног и културног живота и црквених великодостојника, као и окупљених грађана. Свечаности су, испред Генералног конзулата Р. Србије, присуствовали генерални конзул у Р. Српској В. Николић и вицеконзул П. Николић.Генерални конзул В. Николић у Пелагићеву присуствовао отварању Трга “9. јануар” и Спомен-комплекса “Васо Пелагић”

У Пелагићеву је, 14. јула о.г, свечано отворен Трг “9. јануар” и Спомен-комплекс “Васо Пелагић”, у чију изградњу је Влада Р. Србије уложила око 400.000 конвертибилних марака.

Изградњом Трга, те Спомен-комплекса, као и административне зграде и спомен-собе погинулима у одбрамбено-отаџбинском рату, у које је Влада Р. Српске такође уложила средства, грађани општине Пелагићево добили су простор око кога ће моћи да се свакодневно окупљају. Тим поводом, начелник општине Симо Стакић, откривајући плочу на Спомен-комплексу “Васо Пелагић”, изразио је посебну захвалност Влади Р. Србије на донацији и додао да су у општини, поред споменутог, реализовани и многобројни инфраструктурни пројекти, ревитализација одређених магистралних и регионалних путева, као и ревитализација макадамског у асфалтне путеве.

Свечаности је присуствовао и министар енергетике и рударства у Влади Р. Српске Петар Ђокић, који је изјавио да Влада Р. Српске води рачуна о сваком делу Српске и да настоји да подстиче и помаже развој. Тај развој је лакши када на челу општине имате администрацију која је инвентивна, која жели рад и да развија своје подручје, додао је Ђокић.

Председник борачке организације Р. Српске Миломир Савчић, истакао је да отварање Трга и Спомен-комплекса има изразит значај за борачку организацију и да се овакви примери морају следити како би се схватила суштина 9. јануара.

Свечаном отварању Трга “9. јануар” и Спомен-комплекса “Васа Пелагић”, присуствовао је и генерални конзул у Републици Српској Владимир Николић, коме је том приликом уручена захвалница Влади Републике Србије, за допринос развоју општине Пелагићево. У изјави за медије, Николић је рекао да изградња поменутих објеката, представља истински доказ сарадње Србије и Српске и да тај однос краси љубав, која се најбоље манифестује давањем. Србија даје Српској за добробит свих грађана општина, које добијају помоћ, закључио је генерални конзул В. Николић.Обележено 144 године од „Невесињске пушке“

У  месту Крекови код Невесиња  07.јуна 2019.године обележено је  144 године од почетка устанака у Херцеговини - чувене „Невесињске пушке „. 

Ове године традиционалну манифестацију „Невесињска пушка „ су организовали Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске, општина Невесиње и Борачка организација Републике Српске. У знак сећања на погинуле устанике из 1875.године, манифестацији су присуствовали  представници највиших институција Републике Српске.

Бројним посетиоцима и гостима су се пригодним говорима обратили Министар рада и борачко –инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић и начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић.

Гости на наведеној манифестацији су били и Марија Бакоч, конзул - жеран у Генералном конзулату Републике Србије  у Мостару и Небојша Божић, шеф конзуларне канцеларије Генералног конзулата Републике Србије у Бањалуци са седиштем у Требињу.Генерални конзул Владимир Николић присуствовао потписивању Споразума о пројектима финансираним из донаторских средстава Владе Републике Србије

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић потписала је данас, 1. јула 2019.г, у име Владе Републике Српске појединачне споразуме о пројектима који се финансирају средствима из донације Владе Републике Србије, са крајњим корисницима средстава – градоначелницима и начелницима 42. локалне заједнице Републике Српске.

Споразуме о финансирању пројеката потписали су градоначелници Бања Луке, Приједора, Градишке, Добоја, Бијељине, Зворника и Источног Сарајева, као и начелници општина: Козарска Дубица, Нови Град, Лакташи, Србац, Прњавор, Кнежево, Шипово, Мркоњић Град, Тесли, Петрово, Брод, Модрича, Вукосавље, Шамац, Пелагићево, Братунац, Власеница, Милићи, Шековићи, Трново, Пале, Фоча, Рогатица, Калиновик, Љубиње, Источни Стари Град, Чајниче, Челинац, Билећа, Костајница, Гацко, Рибник, Ново Горажде, Осмаци и Лопаре.

Одлуком Владе РС о прихватању донаторских средстава Владе Републике Србије (број 04/1-012-2-1430/19, од 30.5.2019. године - објављена у Службеном гласнику РС бр. 48 од 12.6.2019. године), прихваћена су средства донације у укупном износу од 9.300.000,00 евра (18.189.219,00 КМ), која су РС одобрена као једнократна помоћ ради реализације започетих пројеката сарадње у оквиру механизма сарадње по Споразуму о успостављању специјалних паралелних односа између Републике Србије и Републике Српске.

Ставом II исте одлуке, прецизирано је да ће се дозначена средства користити за реализацију капиталних пројеката у јединицама локалне самоуправе у РС, која се крећу од 50.000 до 500.000 евра, као и за јединице локалне самоуправе у Федерацији БиХ са већинским српским становништвом.
Министарка финансија РС Зора Видовић је рекла да је Србија, у оквиру механизма сарадње, Српској до сада одобрила 24,4 милиона евра донаторских средстава и нагласила да ће средства од 9,3 милиона евра бити утрошена на реализацију пројеката које су кандидовале локалне заједнице.

Градоначелник Бања Луке Игор Радојичић, захваливши се на донацији, рекао је новинарима да је овај град добио 900.000 евра за реализацију два пројекта. Мањи пројекат, чија је вредност 100.000 евра, односи се на изградњу дечијег вртића у Дому за незбринуту децу “Рада Врањешевић” и већи у износу од 800.000 евра, који се односи на изградњу тронаменског објекта у насељу Петрићевац, а реч је о месној заједници, амбуланти породичне медицине и вртићу. Он је додао да је део средстава за реализацију пројеката, обезбедио и град Бања Лука.

Начелник општине Теслић Милан Миличевић, захвалио је Влади Србије за континуирану помоћ општинама у Српској и додао да је општина добила 300.000 евра, за реконструкцију школских објеката и набавку санитетског возила.

Потписивању наведених споразума са градоначелницима и начелницима општина присуствовао је и генерални конзул Србије у Републици Српској, Владимир Николић. Присутним представницима медијских кућа, Николић је поручио: „Мени је задовољство што присуствујем потписивању споразума. Србија од 2014. године улаже значајна средства за реализацију пројеката у Републици Српској. Верујем да ће та средства бити утрошена на добробит грађана свих општина којима су средства додељена, а све ово показује колико је Србија привржена Републици Српској. Србија са великом љубављу даје ова средства, а љубав се најбоље манифестује давањем”.

 У Требињу одржано „Вече фолклора на Требишњици“

У  Требињу  је 28. и 29.јуна 2019. године одржана традиционална међународна манифестација „Вече фолклора на Требишњици“ на којој је учествовало 25 ансамбала са преко 950 учесника.

Из Републике Србије учествовало је 11 фолклорних ансамбала међу којима и један са простора Косова и Метохије - КУД  „Младост „ из села Готовуша код  Штрпца  . Трошкове доласка и боравка Културно уметничког друштва „Младост“ у Требињу , суфинансирала је  Конзуларна канцеларија Генералног конзулата Републике Србије у Бањалуци са седиштем у Требињу.

Пре почетка манифестације преко 20 чланова делегације КУД „Младост“ је посетило је  Конзуларну канцеларију Требиње, којом приликом су гости из Готовуше  изразили посебну захвалност што им је  омогућено да и ове године проведу неколико дана у овом лепом херцеговачком граду.Обележено 77 година од Битке на Козари

На Мраковици је дана 30. јуна 2019 године обележено је 77 година од Битке на Козари. Програм обележавања  је почео парастосом код Спомен-крста а настављен полагањем венаца и уметничким програмом у споменичком комплексу Мраковица.

Скупу који су заједнички организовали ресорни одбори Владе Републике Српске и Владе Републике Србије, присуствовали су и венце положили председавајући и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, председница Републике Српске Жељка Цвијановић, потпредседник Народне скупштине Републике Србије Верољуб Арсић, делегација Народне Скупштине Републике Српске, делегација Владе Републике Српске, представник руске амбасаде у БиХ, представници СУБНОР-а.

Програму обележавања присуствовали су и представници политичког, јавног и културног живота Републике Српске, невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, као и многобројни грађани.

Председавајући и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик обраћајући се присутнима је рекао да историјске чињенице које се могу видети на спомен–обележјима говоре о страдању српског народа, да је НДХ        покушала да уништи српски народ и да је у усташким логорима убијен огроман број српске деце. Нагласио је као  обавезу власти Р. Српске и Србије,  да се обележавају дани сећања на српска страдања у ослободилачким ратовима.

Председница Р. Српске Жељка Цвијановић изјавила је да  жртве Козаре никада нису добиле ни домаћу, ни међународну пажњу, а обавеза је данашњих и будућих генерација да се исправљају такве грешке. Додала је, да се не сме на политички ни на било који други начин играти  са оним жртвама које су стајале или стоје иза народа, нити са слободом која се данас ужива, а поготово не са оним  што представља институционални оквир и заштиту за будућност.

Битка на Козари почела је 10. јуна 1942. године и трајала је 27 дана. Симбол је  страдања и отпора српског народа у борби против нациста и усташа у којој је убијено 40 000 цивила, а 68 000 је заробљано и одведено у логоре.

Програму обележавања Битке на Козари, парастосу и полагању венаца, присуствовао је конзул Драган Протић.

 Свечано обележен Дан општине Модрича Видовдан

Дан општине Модрича Видовдан свечано је обележен светом литургијом погинулим борцима за Републику Српску, полагањем венаца и свечаном седницом Скупштине општине.


Испред  Споменика борцима за Републику Српску у Модричи, присутнима се обратио начелник општине Младен Крекић, честитао Дан општине Модрича и упознао их са актуелним дешавањима у граду као и са спроведеним активностима и реализованим пројектима у општини.

Венце код спомен обележја су положили начелник општине Модрича Младен Крекић и заменик начелника општине Никола Савић, председник и потпредседник Скупштине општине Синиша Никић и Велибор Цвијић, посланици Народне скупштине РС, представници Општинске Борачке организације, Општинског удружења Ветерана, Коридора 92,  Удружења ратних заробљеника и логораша општине Модрича, и бројни преставници предузећа, удружења, установа и политичких партија.

Испред Генералног конзулата РС у Бања Луци, венац на Споменик борцима за Републику Српску у Модричи положила је конзул Весна Маринковић.У манастиру Осовица код Српца, обележен Видовдан, крсна слава Војске Р. Српске

Служењем Свете архијерејске литургије и парастосом српским војницима погинулим од Косовског боја до данас, у манастиру Осовица, код Српца, обележен је Видовдан, крсна слава Војске Републике Српске и Трећег пешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ.

Литургији, коју је служио Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки и рмањски Сергије, присуствовали су председница Републике Српске Жељка Цвијановић, министар енергетике и рударства у Влади Р. Српске Петар Ђокић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, представници политичког, јавног и културног живота, невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, као и многобројни грађани.


Председница Р. Српске Жељка Цвијановић рекла је да је значајно окупљање на важне датуме попут данашњег и одавање признања онима који су дали свој живот за Р. Српску, као и да је обавеза свих грађана да јачају и развијају Српску. Она је нагласила да су институције Р. Српске опредељене за развој и јачање Републике и додала да ће најважније битке бити у области образовања, запошљавања и развоја. Цвијановић је истакла и да је Видовдан велики празник, јер се много важних одлука и битака за српски народ, догодило на данашњи дан и изразила уверење да ће припадници Трећег пешадијског (Р. Српска) пука и у будућности, бити посвећени миру и јачању стабилности и да ће са поносом и поштовањем, наставити да баштине светлу традицију Војске Р. Српске и професионално одговарају на све изазове.

Свечаности обележавања Видовдана и крсне славе Војске Републике Српске и Трећег пешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ, присуствовао је вицеконзул Перица Николић.

 Обавештење о донетим Одлукама о суфинансирању пројеката

Обавештавамо да су 19. јуна 2019. године донете Одлуке о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону. Одлуке можете преузети на следећим линковима:

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-DIJASPORA-2019.pdf

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-REGION-2019.pdfУ Бања Луци 20. јуна 2019. године у Влади Републике Српске организован пријем за децу са Косова и Метохије

У организацији Министарства просвете и културе Републике Српске, у административном центру Владе Републике Српске, организован је пријем за око 900 ученика основних школа са КиМ, који од 16. до 23. јуна бораве у 18. локалних заједница са територије Р. Српске.

У оквиру пројекта “Спојимо децу Косова и Метохије и Републике Српске”, 900. ученика у пратњи 80. наставника и 26. младих са потешкоћама у развоју у пратњи својих родитеља, по осми пут бораве у Републици Српској, с циљем упознавања Републике Српске и дружења са својим вршњацима.

Пријему у Влади Републике Српске, присуствовали су председник Владе Републике Српске Радован Вишковић, министар просвете и културе Наталија Тривић, председник Организационог одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов, председница Удружења родитеља “Подржи ме” из Косовске Митровице Ивана Ракић и бројни начелници општина са територије Р. Српске.

Председник Владе Р. Српске Радован Вишковић истакао је захвалност организаторима пројекта и породицама са територије Р. Српске које су примиле децу са КиМ и нагласио да су институције Српске на располагању деци са КиМ и њиховим родитељима, јер су везе српског народа нераскидиве. “Морате знати да сте код браће и пријатеља, да сте добродошли, а жеља ми је да се са најбољим успоменама из Р. Српске вратите својим кућама”, рекао је Вишковић.

Министар просвете и културе у Влади Р. Српске Наталија Тривић истакла је да се протеклих осам година отварају врата за браћу са Косова и Метохије, на шта је Р. Српска изузетно поносна, а да је од неизмерне важности и што су ове године, по први пут, угошћена и деца са посебним потребама.
Председник Удружења родитеља “Подржи ме” из Косовске Митровице Ивана Ракић захваливши се Влади Р. Српске и породицама које су их угостиле, напоменула је да је Р. Српска до сада много пута помогла српски народ на КиМ и децу са посебним потребама.

Пријему у административном центру Владе Р. Српске, испред Генералног конзулата присуствовао је конзул Драган Протић.

 У Бања Луци 18.јуна 2019. године потписан Споразум о заједничким активностима у области обезбеђења квалитета и признавању акредитација у високом образовању

Министар просвете, науке и технолошког развоја у Влади Р. Србије Младен Шарчевић и министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво у Влади Р. Српске Срђан Рајчевић, потписали су у Бања Луци, дана 18.6.2019. г, Споразум о заједничким активностима у области обезбеђења квалитета и признавању акредитација у високом образовању.

Споразум се заснива на Споразуму о специјалним и паралелним везама Р. Српске и Р. Србије и пружа могућност међусобног признања статуса акредитованих високошколских установа и студијских програма.

“Потписивање Споразума требало би да допринесе да агенције за акредитацију високошколских установа Српске и Србије, сарађују на плану утврђивања стандарда и квалитета у тој области образовања и на добробит студената. Образовање треба да повезује нације, а поготово оне које имају исти писмо, језик и културу”, истакао је Шарчевић.

Министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво у Влади Р. Српске Срђан Рајчевић, рекао је да ће Споразумом, статус акредитованих високошколских установа бити међусобно признаван по захтеву, односно сходно заједничким регистрима и евиденцијама. “Ако на пример, Агенција за акредитацију високошколских установа Српске изда решење да је једна републичка високошколска установа акредитована, скупа са студијским програмима, онда ће се тај статус признати и у Србији и обрнуто”, указао је Рајчевић.

 Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић 17. јуна 2019 присуствовала регионалној конференцији “Дигитализација и интелектуална својина: Крај или нови почетак“

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић предводила је делегацију која је 17 јуна 2019. године присуствовала регионалној конференцији “Дигитализација и интелектуална својина: Крај или нови почетак“ одржаној у Банском двору у Бања Луци. У делегацији је био и министар просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије Младен Шарчевић.

Конференцији су присуствовали председник Владе Републике Српске Радован Вишковић, министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић, министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић, представници највећих телекомуникационих компанија и стручне јавности из региона.

Обраћајући се присутнима председница Владе Републике Србије Ана Брнабић је рекла да је дигитализација и интелектуална својина важна тема за бржи економски развој, на коју се не обраћа пажња, да је јако важна за европске интеграције где је и једно од поглавља посвећено интелектуалној својини, а на интелектуалној својини засноване су  најмоћније светске економије.


Председник Владе  Републике Српске Радован Вишковић рекао је да треба заштити интелектуалну својину кроз законе. Нагласио је да индустријска и интелектуална својина, данашњи развој привреде и нових технологија, да је све то засновано на знању и зато је суштина ове конференције  да се наше земље ухвате у коштац са решавањем ових питања.
Министар просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије Младен Шарчевић обраћајући се на конференцији  је рекао да Србија има изграђене институције које се баве овим питањем, са обзиром на то да је отворено поглавље 7, донешени су и закони  и када је реч о високотехнолошком криминалу, укључене су све институције, полиција, суд, царина. 

Циљ конференције је био да се ова тема додатно актуелизује како би се пронашли нови начини заштите ауторских и сродних права и на тај начин пружила подршка надлежним институцијама. Конференција је имала три панела „Медијски монопол на западном Балкану: Која је улога државе?“, „Интелектуална својина и телекомуникације данас“, и „Ауторска права и савремена пиратерија“.Делегација Покрајинске Владе у службеној посети Бања Луци, 13. и 14. јуна 2019. године

Потпредседник Покрајинске Владе Војводине Ђорђе Милићевић предводио је делегацију која је, дана 13. и 14. јуна 2019. године, боравила у службеној посети Бања Луци.

Другог дана посете, потпредседник Покрајинске Владе Ђорђе Милићевић и директор Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима из Новог Сада Душко Ћутило, састали су се са председником Владе Републике Српске Радованом Вишковићем. Током састанка разговарано је о потреби развоја привредне и друге сарадње између Р. Српске и АП Војводине, уз заједничку констатацију да је сарадња значајно интензивирана у протеклом периоду, уз посебно указивање на изузетно добру сарадњу на нивоу привредних комора. Саговорници су, том приликом, истакли значај заједничког наступа предузећа из Р. Српске и Р. Србије на сајмовима привреде, на чему ће се радити у наредном периоду. Председник Владе Р. Српске Р. Вишковић захвалио је делегацији Владе АП Војводине на донацији рачунара, који ће бити уручени даровитој деци из Р. Српске, а која потичу из социјално угрожених породица, уз напомену да је то веома значајна помоћ за њихово квалитетније школовање. Данашњем састанку су присуствовали и председник Привредне коморе Р. Српске Борко Ђурић, председник Подручне привредне коморе Бања Лука Горан Рачић, као и конзул Р. Србије Драган Протић.

Делегација Покрајинске Владе, на челу са потпредседником Ђорђем Милићевићем, састала се и са председницом Р. Српске Жељком Цвијановић. На састанку је разговарано о даљем јачању економских и културних веза између Српске и Војводине, заједничком деловању на развоју привреде и туризма, као и о могућностима за интензивније регионално повезивање и заједничким наступима на међународним манифестацијама. Заједнички је оцењено да је институционална сарадња између Р. Српске и АП Војводина на веома виском нивоу, те да постоји висок степен јединства, координације и заједничких иницијатива. Као добар и практичан пример међусобне сарадње, саговорници су истакли оснивање Добротворног удружења “Привредник Р. Српске”, по угледу на Српско привредно друштво “Привредник”из Новог Сада. Састанку су присуствовали и директор Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима из Новог сада Душко Ћутило, представници Добротворног удружења “Привредник Р. Српске” Горан Рачић и Борко Ђурић и конзул Р. Србије Драган Протић.

Након састанака, у просторијама Владе Р. Српске, министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво у Влади Р. Српске Срђан Рајчевић и потпредседник Покрајинске Владе Ђорђе Милићевић, уручили су 11. рачунара даровитој деци из социјално угрожених породица, које су донирали Покрајинска Влада и Фонд за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима из Новог Сада.Министар одбране Р. Србије А. Вулин 11.06.2019. године у Бања Луци присуствовао премијери филма “Ратне приче са Кошара”

Министар одбране Републике Србије Александар Вулин предводио је делегацију која је, дана 11. и 12. јуна 2019. године боравила у службеној посети Бања Луци.

Првог дана посете, министар одбране Р. Србије А. Вулин присуствовао је премијери документарно-играног филма “Ратне приче са Кошара”, одржаној у препуној сали Културног центра “Бански двор”, у организацији Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Р. Српске и Српског сабрања “Баштионик” из Бања Луке.

Министар одбране Р. Србије А. Вулин је, након премијере филма, рекао да је оно што је започето злочиначком акцијом “Олуја”, па бомбардовањем Р. Српске, настављено НАТО агресијом на СРЈ и окончано битком на Кошарама и битком на Паштрику. Вулин је изјавио да Србија и српски народ нису ничим изазвали НАТО агресију, нису ничим оправдали НАТО агресију, као што нису ничим изазвали ни оправдали ратове на простору бивше Југославије. “Ми зато морамо бити поносни на јунаке са Кошара, Паштрика, Коридора, на страдалнике из “Олује” и на све оне који су српски народ бранили. Српски народ ратове није тражио, ни изазвао”, истакао је Вулин. Он је додао и да је напад на један део српског народа, напад на све Србе, без обзира где они живе и да се мора разумети да српски народ, чије национално питање још није решено, мора у себи да размишља о јединственом народу, која има јединствене интересе и потребе и који има потребу да одлучује о себи, нагласио је.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић, рекао је новинарима да је филм веома значајан, јер је на Кошарама одбрањена Србија, а ако је одбрањена Србија, онда је одбрањена и Р. Српска и читав српски народ. Којић је изразио захвалност Министарству одбране Р. Србије, аутору филма, те “Застава филму”, што је и у Бања Луци приказано херојство српских војника које су они показали на Кошарама.

Слађана Зарић, аутор филма у продукцији Радио-телевизије Србије, рекла је новинарима да филм говори о копненој офанзиви коју је покушала терористичка ОВК у априлу 1999. године. “Овај филм настао је као покушај да људима који су учествовали у биткама на Кошарама и Паштрику, после 20. година, захвалимо за све што су тада дали”, истакла је.
Пројекцији филма присуствовали су министри у Влади Р. Српске, народни посланици, представници Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, председник Скупштине града Бања Луке Зоран Талић, председник Борачке организације Р. Српске Миломир Савчић, историчари и културни радници и бројни грађани. Премијери филма присуствовао је конзул Р. Србије Драган Протић.

Другог дана посете (12.6.2019. г.) министар одбране Р. Србије А. Вулин састао се са председавајућим Председништва БиХ М. Додиком. Након састанка, МО Р. Србије А. Вулин је за РТРС изјавио да је са Додиком разговарао о безбедносној ситуацији у БиХ и мигрантској кризи и поздравио Додикову одлуку да одбије захтеве за распоређивање војске на граници са Србијом и Црном Гором, због мигрантске кризе.

Након састанка, председавајући Председништва БиХ М. Додик је примио и представнике јединице која је учествовала у борбама на Кошарама. Том приликом, договорено је да по узору на филм о Кошарама, Р. Српска и Србија сниме филм о пробоју Коридора.Бања Лука обележила Спасовдан, славу града

Бања Лука данас обележава Спасовдан, славу града и Саборног храма Христа Спаситеља. У јутарњим часовима одржана је света архијереска литургија, коју је служио епископ бањалучки Јефрем, након чега је уследила спасовданска литија око саборног храма.

Обележавању Спасовдана, присуствовали су градски челници, градоначелник Игро Радојичић и председник Скупштине града Бања Лука Зоран Талић. У изјави за медије, градоначелник Игор Радојичић нагласио је да на овај празник, Бања Лука дели поруку радости, надања и вере у перспективу народа са ових простора и додао да је Спасовдан радостан дан, празник победе над сумњом и страхом и празник који доноси одговор и наду. Радојичић је истакао и да се обележавањем празника, приводи крају програм назван “Пролеће у Бања Луци”, где је на различитим манифестацијама било преко 50.000 грађана и најавио да ће 14. јуна о.г, бити отворен нов мост на месту некадашњег Зеленог моста, а да ће пригодним свечаностима, у јуну, бити обележен још један велики празник Видовдан. За крај, Радојичић је указао да данашњи празник славе и други пријатељски градови и општине, на првом месту Београд, упутивши им, том приликом, честитке.

У име Владе Р. Српске, спасовданским свечаностима је присуствовао министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић. Он је рекао да је Бања Лука успешна локална заједница и изразио наду да ће Спасовдан бити прослављан дуго, у духу традиције православног народа.

По завршетку славске литије, у хотелу “Босна” одржан је свечани пријем, којем је присуствовао генерални конзул Владимир Николић.Генерални конзул В. Николић присуствовао свечаном пријему поводом Рамазанског бајрама

Муфтијство бањалучко и Муфтија бањалучки Нусрет-еф. Абдибеговић, организовали су свечани пријем поводом Рамазанског бајрама, у Бања Луци, у хотелу Босна, дана 4.6.2019. године.

Пријему су присуствовали потпредседници Р. Српске Рамиз Салкић и Јосип Јерковић, потпредседник НС РС Сенад Братић, министар здравља и социјалне заштите у Влади Р. Српске Ален Шеранић, градоначелник Бања Луке Игор Радојичић, бањалучки бискуп Фрањо Комарица и бројне званице из друштвеног живота Бања Луке.

Честитајући празник, муфтија бањалучки Нусрет-еф. Абдибеговић рекао је да су човеку потребни празници, јер мубарек дани оплемењују људску душу и оснажују људски карактер. Муфтија је нагласио да овај и све друге празнике улепшавају пријатељи једни другима, што су својим присуством, гости и потврдили. “Рамазански бајрам је свечани дан којим се обележава престанак рамазанског поста, који је ове године трајао 29. дана од зоре до заласка сунца. Бајрам је за вернике радостан тренутак и обележавају га различитим садржајима, јер су успели савладати себе и све препреке које су се на стази, путу духовног уздизања и побожности, нашле пред њима. Празници сведоче да се човек у основи мења и да је склон променама”, рекао је муфтија бањалучки у обраћању званицама.

Свечаном пријему поводом Рамазанског бајрама, присуствовао је генерални конзул Владимир Николић.Генерални конзулат домаћин представе “Расло ми је бадем дрво” на Театар фесту у Бања Луци

Генерални конзулат Републике Србије у Бања Луци био је домаћин представе “Расло ми је бадем дрво”, 3. јуна о.г, на 22. Театар фесту “Петар Кочић”. Публика је имала прилику да, на великој сцени Народног позоришта Републике Српске, ужива у представи Београдског драмског позоришта, рађеној по роману Живојина Павловића “Расло ми је бадем дрво”, објављеног 1988. године.

Поменути позоришни комад, редитеља Милене Павловић Чучиловић (ћерке Живојина Павловића), се бави периодом између два светска рата и прича о томе, колико дошљаци из унутрашњости не цене традицију, културу и интелектуални естаблишмент тадашњег Београда. У представи играју Александар Алач, Татјана Кецман, Стефан Радоњић, Нада Мацанковић, Лако Николић и Маја Ранџић.

Глумачка екипа Београдског драмског позоришта је, пре одржавања представе, посетила Генерални конзулат где им је домаћин био генерални конзул Владимир Николић, који је присуствовао и представи у Народном позоришту Републике Српске.

Након представе, Генерални конзулат је, уз подршку компаније “М-тел” из Бања Луке, уприличио коктел у просторијама Народног позоришта, на коме су љубитељи драмске уметности уживали у дружењу са глумцима, члановима жирија и званицама које су присуствовале представи.

Фестивал је свечано отворила министар просвете и културе у Влади Р. Српске Наталија Тривић, 1. јуна о.г, у присуству градоначелника Бања Луке, декана и професора бањалучког Универзитета, као и бројних љубитеља позоришне уметности. Испред Генералног конзулата Републике Србије, отварању је присуствовао генерални конзул Владимир Николић. Приликом отварања, Тривићева је истакла да је пут уметности и стваралаштва најбољи за приближавање и упознавање народа, успостављање сарадње и добре комуникације и додала да је значај фестивала у афирмацији позоришног стваралаштва, у представљању најбољих и уметнички најрелевантнијих сценских остварења из домаће и међународне продукције, која доприносе промоцији нових  и остварених културних вредности  на међународној сцени.

Директор Народног позоришта Р. Српске Ненад Новаковић, нагласио је да ће на Театар фесту учествовати најбољи позоришни ансамбли из региона. “Сви који дођу у Народно позориште, неће отићи разочарани и остати равнодушни, јер је фестивал нешто најбоље што је остварено на језику који разумемо у овом региону”, указао је Новаковић.

Овогодишњи, 22. по реду Театар фест “Петар Кочић”, отворен је премијером представе “Школа за жене” у извођењу ансамбла Народног позоришта Р. Српске, 2. јуна о.г. На сцени Народног позоришта Р. Српске, до 8. јуна када је предвиђена додела награда и затварање фестивала, публика ће, у такмичарској селекцији, бити у прилици да погледа осам представа позоришних ансамбала из Р. Српске и региона, као и представу руског ансамбла Драмског театра на Васиљевском из Санкт Петербурга “Максим Горки”.


 Генерални секретар председника Републике Србије Александра Вучића, Никола Селаковић, присуствовао отварању другог Форума дијаспоре у Бањалуци

У Бањалуци je дана 31. маја 2019. године  почело свечано отварање Форума дијаспоре који је окупио близу 200 учесника из више од 30 земаља, на коме ће дискутовати о темама од интереса за Републику Српску и њену дијаспору.

 

Форум дијаспоре покренут је прошле године на иницијативу и под покровитељством тадашњег председника Републике Српске Милорада Додика, с циљем успостављања трајних механизама за јачање привредне, културно-научне и свих других видова сарадње између Српске и Срба у иностранству.

Отварању Форума дијаспоре присустволи су српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, председник Републике Српске Жељка Цвијановић, председник Народне скупштине Недељко Чубриловић и премијер Српске Радован Вишковић.

Скупу је присуствовао и изасланик председника Р.Србије Александра Вучића, Никола Селаковић, званице из јавног, привредног, политичког живота Републике Српске, Србије и дијаспоре, као и представници Српске православне цркве.

Председник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је сарадња са дијаспором од изузетног значаја за развој и просперитет Републике Српске, да је приоритет Владе јачање привреде и побољшање стандарда становништва, те да је сарадња Републике Српске и Србије одлична и да ће бити настављена реализација значајних пројеката за српски народ.

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да је од изузетног значаја повезивање Републике Српске са дијаспором, с циљем унапређења сарадње у свим областима за добробит развоја Српске.  Поновио је да се у БиХ води тешка борба за очување идентитета српског народа и аутономије Републике Српске.
Председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да ће Народна скупштина подржати сваки вид сарадње Републике Српске и дијаспоре као и да је сарадња са дијаспором од огромног значаја за развој Републике Српске.

Генерални секретар председника Р. Србије Никола Селаковић  је рекао  да разлике међу српским народом нема и не сме бити и да је зато од огромног значаја окупљање и повезивање са српском дијаспором. Истакао је да српски народ ма где да живи спајају језик, порекло и вера који су кључни за очување националног идентитета. Оценио је да Србија и Српска сарађују одлично, за шта су заслужни њихови челници и да Србија и Српска први пут у историји граде ауто-путеве и реализују значаје пројекте. "Наша дијаспора нам може бити најбољи посредник са привредницима из Европе и света а  значајно нам је и деловање Српске православне цркве, закључио је Селаковић.

Отворању другог Форума дијаспоре у Бањалуци присуствовао је и генерални конзул Владимир Николић.

 


 Шеф Конзуларне канцеларије Требиње Н. Божић присуствовао отварању изложбе „Златне нити ћирилице“

Дана 24.05.2019.године у галерији  Културног центра у Требињу  је отворена изложба „Златне нити ћирилице“ на којој су чланице београдског удружења „Бео етно визија“ представиле својих 35 везова, надахнутих ћириличним словима из рукописних књига српског средњег века (Мирослављево јеванђеље, Радослављево јеванђеље, Велики дечански молитвеник и друге калиграфске књиге).

Изложбу  је  организовало Српско удружење „Ћирилица „ из Требиња поводом дана словенске писмености и крсне славе удружења – светих Ћирила и Методија. Вера Авлијаш, идејни творац изложбе и једна од ауторки радова изјавила је да се удружење „Бео етно визија“ већ седам година бави овом, готово заборављеном  вештином веза  и златовеза а инспирације налази у српским манастирима, рукописним књигама и самој  лепоти ћирилице . 

Изложбу је отворио градоначелник Требиња Мирко Ћурић, а догађају је присуствовао и шеф Конзуларне канцеларије Републике Србије у Требињу   Небојша Божић.Представник Генералног конзулата Р. Србије Бања Лука присуствовао отварању обновљеног Музеја Битке на Сутјесци

 У Националном парку „Сутјеска“ дана 24.05.2019. године отворен је обновљени Музеј Битке на Сутјесци, чију поставку чине оружје и муниција, делови униформи , заставе, одликовања и разне личне ствари учесника ове битке из Другог светског рата.

Свечаном отварању присуствовао је саветник српског члана Председништва у БиХ Бошко Томић, београдски вајар Миодраг Живковић који је и аутор споменика Битке на Сутјесци, и бројне званице из културног и политичког живота Републике Српске.

Директор Националног парка „Сутјеска“ Дејан Павловић истакао је значај овог Музеја који је у потпуности реновиран, поставка тренутно броји више од 400експоната са планом да буде више од хиљаду предмета. Музеј је основан 1985.године, а уништен у последњем рату 1992. године.  

Испред Генералног конзулата Републике Србије Бања Лука, свечаном отварању Музеја присуствовао је конзул Драган Протић.Поводом обележавања „Дана словенске писмености и културе“ Генерални конзул В. Николић уручио награде и признања награђеним ученицима конкурса прве и друге категорије

Под покровитељством МСП РС Управе за сарадњу са дијасопом и Србима у региону и града Бања Луке, Српско просветно и културно друштво „Просвјета“ Градски одбор Бања Лука, дана 24. маја 2019. године организовало је завршну свечаност поводом Дана словенске писмености и културе, на којој су уручена признања и новчане награде награђеним учесницима на конкурсу „Моја оловка пише ћирилицом“.

У години обележавања 800 година аутокефалности Српске православне цркве, бањалучка „Просвјета“ је расписала наградни конкурс за избор најлепшег ћириличног рукописа у четири категорије учесника: млађи основци, старији основци, средњошколци и остали грађани. На конкурс се одазвало 127 основних и средњих школа и послало 625 одабраних радова.

Пред публиком, коју су чинили награђени учесници на конкурсу, представници школа и гости, отворена је изложба: „Најлепши ћирилични рукописи 2019. и Почеци словенске писмености, посвећене Светом Ћирилу и Методију и њиховом делу.

Генерални конзул Владимир Николић је на завршној свечаности поводом обележавања „Дана словенске писмености и културе“ уручио новчане награде и признања награђеним  ученицима конкурса прве и  друге категорије.Генерални конзул В. Николић присуствовао потписивању Споразума о сарадњи између удружења Даун синдром центра Београд и Даун синдром центра Бања Лука

Под покровитељством председника Републике Српске Жељке Цвијановић, у Бања Луци је у недељу, 19. маја, почела "Недеља Дауновог синдрома Београд-Бања Лука", током које ће лица са Дауновим синдомом из Београда проћи део рехабилитационог програма ПАИН који спроводи Даун синдром центар Бањалука.

У Јеврејском културном центру Арие Ливне (ЈКЦ), у Бања Луци, том приликом,  представници удружења Даун синдром центра Београд  и Даун синдром центра Бања Лука,  потписали су дана 24.5.2019. године Споразум о сарадњи, с циљем неговања културе дијалога између институцуја, удружења и прекограничне сарадње, подржавања и промовисања права и могућности особа са Дауновим синромом и решавања свих осталих питања која се јављају у раду са особама с Дауновим синдромом.

Испред удружења Даун синдром центра Београд,  Споразум је потписала Председник Удружења  Марија Павловић а испред Центра за рехабилитацију Даун синдром Бања Лука, управник Зоран Јелић.

Потписивању Споразума присуствовао је генерални конзул Владимир Николић.Генерални конзул Владимир Николић положио венац на спомен-обележја "Живот" у центру Бањалуке

Поводом обележавања 27 година од трагичне смрти 12 беба у Клиничком центру Бањалука положени су венци  спомен-обележја "Живот" у центру Бањалуке.

Секретар Удружења "12 беба" Жељка Тубић том приликом је поручила да се никада никоме у свету не сме поновити злочин који се десио приликом трагичне смрти 12 беба у Клиничком центру Бањалука 1992. године због недостатка кисеоника.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић, рекао је да је Републички центар радио истраживање у вези са страдањем 12 беба и да су дошли до закључака да у овом случају није једина одговорност Савета безбедности УН.

Венце код спомен-обележја "Живот" положиле су мајке 12 умрлих беба, изасланик српског члана Председништва БиХ Радован Ковачевић, изасланик председника Републике Српске Миладин Драгичевић, делегација Народне скупштине Републике Српске, делегација Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, градоначелник Бања Луке Игор Радојичић, делегације Универзитетског клиничког центра Републике Српске, Савеза логораша, представници канцеларије ОЕБС-а у Бањалуци, те делегација Црвеног крста Републике Српске.

Испред Генералног конзулата РС у Бања Луци, венац на спомен обележје "Живот" у центру Бања Луке положио је генерални конзул Владимир Николић.Чланови удружења “Даун синдром Београд” посетили Генерални конзулат Р. Србије Бања Лука

У Бања Луци у Јеврејском културном центру Арие Ливне (ЈКЦ) под покровитељством председника Републике Српске Жељке Цвијановић, у периоду од 19.маја. до 26.маја 2019. године  одржава се заједничка недеља удружења из Р.Српске и Р. Србије - “Даун синдром центар Бањалука” и Удружење “Даун синдром Београд”.

Гости из Београда тј. особе са Дауновим синдромом, проћи ће део рехабилитационог програма који спроводи Даун сyндром центар Бањалука, за радно оспособљавање, који у оквиру програма ПАИН,  пружа могућност да савладају конобарске вештине како би се осећали друштвено корисним и спремнијим за самостални живот.

У оквиру заједничке недеље удружења Даунов синдром из Р.Српске и Р. Србије, 22.маја 2019. године организована је посета Генералном конзулату Р.Србије у Бања Луци, којом приликом је генерални конзул Владимир Николић, припремио срдачан дочек члановима удружења  Даунов синдром из Београда и Бања Луке.

 

 

 Генерални конзул В. Николић присуствовао Свечаној академији поводом обележавања Дана града Приједора

Генерални конзул Владимир Николић присуствовао је Свечаној академији поводом обележавања Дана града Приједора, одржаној 16.маја 2019. године, којим се прославља његово прво ослобођење од фашизма у Другом светском рату.

На свечаној академији додељена су и највиша признања града Плакета града Приједора и Повеља почасног грађанина, која је ове године додељена Соњи Столић за за посебан допринос у развоју атлетике и промоције Приједора.

Свечаности у присуствовали су министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић и бивши градоначелник Приједора Марко Павић, званице из јавног, привредног и културног живота града и суседних општина као и делегације братских градова из Србије  Кикинде и Крагујевца.

 У Бања Луци обележен Дан Војске Републике Српске

У касарни “Козара” у Бањалуци, 12. маја 2019. године, одржана је централна свечаност обележавања Дана Војске Републике Српске и Дана Трећег пешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ.

Свечаности су присуствовали председница Р. Српске Жељка Цвијановић, председник НС РС Недељко Чубриловић, председник Владе Р. Српске Радован Вишковић, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, министар одбране у Влади Р. Србије Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Р. Србије генерал Милан Мојсиловић, представници јавног и културног живота, невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, војни дипломатски представници акредитовани у БиХ, као и бројне друге званице.

Након свечаности, Председавајући Председништва БиХ М. Додик изјавио је да је одлука о укидању Војске Републике Српске била грешка, али да је уверен да та војска живи и да ће припадници Трећег пешадијског пука увек бити спремни да бране слободу Српске и њеног народа. Он је истакао да се, без обзира на организационе структуре, врховна команда над структуром безбедности, па и у Оружаним снагама, налази у Р. Српској. “Заједно са председником Р. Српске посвећен сам чињеници, да без обзира што је Устав БиХ доделио Председништву врховну команду над војском, хоћу да кажем да, што се мене лично тиче, поштоваћемо ту одлуку и Устав, али, свакако, моје опредељење јесте, врховна команда је овде у Бања Луци за припаднике нашег Трећег пешадијског пука”, нагласио је Додик.

Додик је затражио од команданта Трећег пешадијског пука да на следећем обележавању Дана Војске, више од пола строја буде обучено у униформе Војске Р. Српске и указао да у данашње време није лако бити припадник овог пука у систему Оружаних снага БиХ, али и истакао да је веома посвећен да се очува субјективитет присуства Српске у тој структури и статус припадника пука.

Председница Р. Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је Војска Р. Српске настала као народна војска, чији је циљ био да се не дозволе поновна масовна страдања која су Срби доживели у Другом светском рату, али и да одбрани Српску, као место у којем ће нове генерације живети у слободи. “Цена коју смо за ту слободу платили била је превисока и зато се данас са посебним поштовањем сећамо оних, који су за слободу коју ми данас уживамо, дали своје животе и делове тела”, рекла је Цвијановић, обраћајући се на свечаности у касарни “Козара”. Она је подсетила да је током ратних дешавања погинуло више од 23,000 бораца и да је трајна обавеза да се чува сећање на херојски пут Војске Р. Српске, али и да се очува Српска, њене надлежности и уставни капацитет, да се даље развија, гради, уређује и унапређује, како жртве не би биле узалудне.

Министар одбране у Влади Р. Србије Александар Вулин, изјавио је да је Р. Српска створена да би српски народ могао одлучивати о себи и да се никада више не понови јасеновачки геноцид. “Српску су Срби створили јединствено и само нејединством је могу изгубити. Оно што је створено у одбрамбено-ослободилачком рату, не сме бити изгубљено у миру”, изјавио је Вулин. Он је навео да без упорне и храбре војске и српског народа, те велике солидарности свих Срба са Србима у тадашњој БиХ, не би била створена Р. Српска. “Република Српска нема своју војску, али српски народ има своју”, нагласио је. Вулин је у име председника Србије и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, честитао Дан Војске Р. Српске и Трећег пешадијског пука ОС БиХ.

Централној свечаности обележавања Дана Војске Републике Српске и Дана Трећег пешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ, присуствовао је и генерални конзул Владимир Николић.


 У Билећи потписан Уговор о изградњи прва фазе водоводног система у селу Баљци

Дана 08 .маја 2019.године, у просторијама општине Билећа, потписан је уговор о изградњи прве фазе водоводног система у билећком селу Баљци.  Уговор су потписали Миљан Алексић, начелник општине Билећа   и Милија Шуковић, директор изабраног извођача радова „Конструктор – Инжињеринг“ из Билеће.

Свечаном чину потписивања присуствовао је  и Небојша Божић, шеф конзуларне канцеларије Републике Србије у Требињу. Подсећамо да је Влада Републике Србије још априла 2018.године за наведени пројекат издвојила ЕУР 300.000.-  али се, због застоја у изради пројектне и тендерске документације, са конкретном реализацијом  кренуло тек крајем  првог квартала 2019.године расписивањем тендера за избор извођача радова. 

Према потписаном уговору,  рок за завршетак прве фазе водовода је 70 радних дана од дана увођења у посао ( што се планира најкасније око 20.о.м. ), тако да се може очекивати да исти буду окончани половином августа 2019.године. За коначни завршетак водовода, односно за реализацију друге фазе инвестиције ( секундарна мрежа водоводних канала до крајњих корисника), биће потребно обезбедити додатна недостајућа средства у износу од око  КМ 150-200.000,00 . Положени венци на споменик жртвама фашизма у Бањалуци поводом обележавања 9. маја - Дана победе над фашизмом.

На Тргу палих бораца НОР-а у Бањалуци данас су положени венци на споменик жртвама фашизма поводом обележавања 9. маја - Дана победе над фашизмом.

Венце су положили председник Републике Српске Жељка Цвијановић, председник Народне скупштине Р.Српске Недељко Чубриловић, изасланик српског члана Председништва БиХ Радован Ковачевић, делегације Владе Републике Српске, амбасаде Русије у БиХ, и  многобројне личности из јавног и политичког живота РС.

Испред Генералног конзулата Р. Србије у Бањалуци венац на споменик жртвама фашизма положио је генерални конзул Владимир Николић.

 Конзуларни дани у Модричи

У Модричи је 7. маја 2019. године одржан састанак в.д. помоћника министра за конзуларне послове, амбасадора Аце Јовановића и генералног конзула Р. Србије у Бања Луци Владимира Николића, са председником општине Модрича Младеном Крекићем и његовим сарадницима.

На састанку је договорено да ће се конзуларни дан за грађане Модриче и околних општина, одржавати последње суботе, сваког другог месеца, у просторијама Српског културног центра у Модричи.

Први конзуларни дан биће одржан у суботу, 29. јуна 2019. годинеОбележен Дан сећања на жртве Јасеновца у Доњој Градини

Делегације Републике Србије и Републике Српске  положиле су 5. маја 2019. године  у Спомен подручју у Доњој Градини венце поводом Дана сећања на жртве усташког злочина у концентрационом логору Јасеновац.

У делегацији Републике Србије коју је  предводила председница Владе Србије Ана Брнабић био је и Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

 Делегацију Републике Српске коју је предводила председница Републике Српске Жељка Цвијановић чинили су председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, премијер Радован Вишковић и представници Владе Републике Српске, председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић и многобројне личности из јавног и политичког живота РС.

Поред делегација две владе, обележавању Дана сећања на жртве Јасеновца у Доњој Градини присуствовале су и делегације из Израела, Јеврејске заједнице у Републици Српској као и амбасадори Русије, САД, Велике Британије и шеф делеације ЕУ у БиХ.     

Председница Владе Србије Ана Брнабић, је том приликом рекла, да се захтева од власти држава чланица Европске уније да не дозволе неонацистичке прославе следбеника Усташког покрета, јер је, управо Европска унија настала на темељима антифашистичке борбе и уништења политичких творевина нацизма.  Ана Брнабић је најавила улагања у Меморијални комплекс у Доњој Градини како никада не би избледела сећања на невине жртве.

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да је у јасеновачком систему хрватских концентрационих логора почињен геноцид и Холокауст над више од 700.000 Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреја што не сме бити заборављено и да је зато српска држава синоним за слободу српског народа.

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је да је Јасеновац, као место најмасовнијег страдања Срба у Другом светском рату, симбол геноцида и огромна историјска рана која никада неће до краја зацелити и да је настао на страницама мржње, болесне, мрачне идеологије и концепту истребљења.
Патријарх српски Иринеј изјавио је да су у усташком злочину у Јасеновцу учествовали и они који је требало да шире љубав.

Обележавању Дана сећања на жртве Јасеновца у Доњој Градини испред Амбасаде Републике Србије у БиХ присуствовао је амбасадор Александар Ђорђевић. Испред Генералног конзулата Републике Србије у Бања Луци, присуствовао је генерални конзул Владимир Николић.

 Васкршњи празници и Празник рада – нерадни дани

Обавештавамо да према Закону о државним и другим празницима у Републици Србији Генерални конзулат Републике Србије неће радити од 26. до 29. априла 2019 године и 01. и 02. маја 2019. године.Генерални конзул В. Николић добитник признања “Златни грб Града”

На свечаној академији, централном догађају прославе Дана града Бања Луке, одржаној 22.4.2019. године у културном центру Бански двор, генералном конзулу Владимиру Николићу додељено је признање “Златни грб Града”.

Одлуку о додели признања генералном конзулу донела је Скупштина града, за исказан изузетан допринос у развоју града.


На свечаности, прослављеном спортисти Абазу Арсланагићу и књижевнику Кољи Мићевићу, уручено је највеће градско признање – Кључ града са “Повељом почасни грађанин Бања Луке”, док су признање “Златни грб Града”, поред генералног конзула, добили и Марко Лопичић, генерални директор компаније “М:тел”, Бојан Рисовић, директор компаније “Тропик” и Ранко Шкрбић, декан Медицинског факултета Универзитета у Бања Луци.

Свечаној академији и додели признања, присуствовали су председник Р. Српске Жељка Цвијановић, потпредседници НС РС Соња Караџић Јовићевић и Милан Петковић, председник Српског народног већа Милорад Пуповац, посланици у Народној скупштини Српске и Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, делегати у Већу народа Српске, представници верских заједница, академске заједнице, градоначелници и председници скупштина општина и градова пријатеља Бања Луке из Р. Србије, Хрватске, Ц. Горе, Словеније, Русије и Украјине, те представници дипломатског кора, привредног, јавног и културног живота Бања Луке.

 Представници конзулата положили венац поводом Дана града Бања Луке

Поводом Дана града Бања Луке и дана када је пре 74. године Бања Лука ослобођена од фашизма у Другом светском рату, положени су венци на споменик палим борцима Народноослободилачког рата у центру града.

Венце су положиле бројне делегације, међу којима су биле делегације СУБНОР-а, председница Р. Српске Жељка Цвијановић, председник НС РС Недељко Чубриловић, председник Владе Радован Вишковић, градоначелник Бања Луке Игор Радојичић, док је у име српског члана Председништва БиХ Милорада Додика венац положио генерал Драган Вуковић. Венце су положили и представници политичких партија које делују у републичком и градском парламенту, СНСД-а, ДЕМОС-а, ДНС-а, СП-а, Уједињене Српске и ПДП-а.

Након полагања венаца, председница Р. Српске Ж. Цвијановић честитала је свим грађанима Дан града и поручила да је то веома важан дан, јер је тада донесена слобода свим становницима Бања Луке, наглашавајући да је то била борба за узвишене циљеве и идеале, која је донела велику слободу. Она је истакла да је од тада, обавеза да се чува мир и слобода и да се цени то што су други дали животе,  победивши тада велико зло, како би данашње генерације уживале у миру и слободи. “Наша је обавеза да будемо опрезни и да водимо рачуна о свим економско-финансијским и политичким изазовима Р. Српске и да се јединствено одбранимо од свих покушаја и настојања да се умањи њен капацитет, значај, одузму њене надлежности или да се деградира оно што је Српска добила по Дејтонском Уставу”, рекла је Цвијановић.

Председница Р. Српске је напоменула и да се не сме заборавити ни онај тешки период који је дошао након тога, Одбрамбено-отаџбински рат Републике Српске, када је српски народ поново морао да одбрани своју слободу и право на миран живот. “Бања Лука је жила куцавица и срце целе Републике Српске и наша пажња треба да буде усмерена према свим општинама и локалним заједницама”, закључила је Цвијановићева.

Испред Генералног конзулата Републике Србије, венац на Трг палих бораца је положила делегација конзулата, на челу са генералним конзулом Владимиром Николићем, конзулом Драганом Протићем и вицеконзулом Перицом Николићем.Уз подршку Генералног конзулата Републике Србије Бања Лука, 24. априла 2019. године започиње смотра девет култних филмова српске кинематографије

Уз подршку Генералног конзулата Републике Србије Бања Лука, 24. априла 2019. године у Градском позоришту Јазавац из Бања Луке, започињу пројекције девет култних филмова српске кинематографије- Маратонци трче почасни круг, Лепота порока, Варљиво лето 68, Национална класа, Кад будем мртав и бео, Мирис пољског цвећа, Специјално васпитање, Петријин венац и Ко то тамо пева.

Прву пројекцију дигитализоване верзије филма Маратонци трче почасни круг, у Градском позоришту Јазавац, отвориће градоначелник Бања Луке Игор Радојчић и генерални конзул Владимир Николић.

Градско позориште Јазавац у сарадњи са Градом Бања Лука, у склопу манифестације “Прољеће у Бања Луци“, током априла и маја месеца представиће пројекције дигитализованих и рестаурираних горе наведених култних филмова Југословенске кинотеке, који су власништво Центар филма д.о.о из Београда.

Имајући у виду значај манифестације „Пролеће у Бања Луци“ у оквиру које се реализује пројекат „Поново ради биоскоп“, генерални конзул  Владимир Николић  примио је изразе захвалности градоначелника Бања Луке и представника позоришта Јазавац, због несебичне помоћи да  највећи домети српских синеаста буду приказани грађанима Бања Луке.

Датум и време пројекција можете видети на  http://gpj.ba/projekat-ponovo-radi-bioskop-u-jazavcu/Влади Републике Србије додељена Повеља општине Шамац за 2018. годину

Поводом Дана општине Шамац, одржана је Свечана седница Скупштине дана 15. априла 2019. године, на којој је уручено највеће општинско признање - Повеља општине,  Влади Републике Србије за допринос развоју Шамца, посебно за помоћ током и након катастрофалних поплава 2014. године, те као захвалност за за обнову  Основне школе "Србија" у Црквини.

 

Повељу је у име Владе Републике Србије примио генерални конзул Републике Србије Владимир Николић, који је том приликом рекао да је општина Шамац добар пример односа Србије према Српској, да је од 2014. године, када је Србија овде обновила и реконструисала школу која носи име "Србија", Србија до сада у Српску уложила 40 милиона евра. Србија је привржена Српској и настоји на сваки начин да то и покаже поручио је генерални конзул Владимир Николић.

Свечаној седница присуствовала је председник Републике Српске Жељка Цвијановић која је након седнице изјавила да општина Шамац можда најбоље показује веома добру синергију рада републичке и општинске власти и нагласила да ће такав начин рада бити настављен са свим локалним заједницама у Српској. Она је навела да је Влада Српске у протеклих неколико година у Шамац уложила 70 милиона КМ и најавила да ће ове године наставити са заједничком активношћу улагања, уз средства која је већ одобрила Влада Србије, а износе 100.000 КМ за реконструкцију школе у Обудовцу.

Начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић  рекао је да је ова локална заједница у претходних годину дана учинила много и то је, како је истакао, права инвестициона година у којој је уложено више од 1.300.000 КМ.

Поред председнице Жељке Цвијановић и генералног конзула Републике Србије Владимира Николића, Свечаној седници СО Шамац присуствовали су и министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић, посланици у Народној скупштини Републике Српске, представници ОЕБС-а из Брчког, те руководство ове локалне заједнице.

Након свечане седнице, одржан је парастос и положени су венци на централном споменику палим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата.Конзуларна канцеларија Требиње обележила годину дана од отварања

Дана 10.04.2019.године навршена је прва година функционисања Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Републике Србије  у Бањалуци , са седиштем у Требињу.

Поводом обележавања прве годишњице, у просторијама канцеларије у  Требињу је организован пригодан скуп за представнике свих општина са подручја Источне Херцеговине, које су у конзуларној надлежности ове канцеларије. 

На позив шефа канцеларије  Небојше Божића, скупу су присуствовали:  градоначелник Града Требиња Мирко Ђурић, председник Скупштине Града Требиња Драгослав Бањак, начелник општине Невесиње  Миленко Авдаловић, начелник општине Љубиње Дарко Крунић, начелник општине Берковићи Ненад Абрамовић, начелник општине Источни Мостар Божо Сјеран, председник Скупштине општине Гацко Јован Ковачевић и менаџер општине Билећа Михајло Вујовић.

У пријатном и неформалном разговору изражено је неподељено мишљење да је отварање и функционисање  ове канцеларије у Требињу од немерљивог значаја за становнике овог дела Републике Српске.

 Обележавању Дана полиције Републике Српске присуствовали потпредседник Владе Р. Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић и министар одбране Р. Србије Александар Вулин

У Залужанима код Бањалуке 4.априла 2019. године предајом рапорта председнику Републике Српске Жељки Цвијановић отворена је свечаност поводом Дана полиције Републике Српске. Порука са обележавања је да Дан полиције представља један од најважнијих датума у историји Републике Српске и да МУП представља гаранцију опстанка Републике Српске.

Председник Републике Српске Жељка Цвијановић, том приликом је истакла да постоји нераскидива веза између полиције и друштва и да грађани то одлично препознају те да је у рукама полиције њихова лична сигурност и заштита имовине.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић, је истакао да ће Влада Р.Српске наћи начина да помогне МУП-у пружањем материјалне подршке у опремању и свему ономе што једно модерно министарство треба да има.

Обележавању Дана полиције Р.Српске присуствовао је потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Републике Србије др Небојша Стефановић и министар одбране Р Србије Александар Вулин.

Министар др Небојша Стефановић, обратио се речима да полиција представља огледало односа Србије и Р.Српске, да ти односи никада нису били бољи о чему говори и чињеница да је министар Стефановић примио одликовање поводом Дана полиције Р.Српске.

Министар одбране Р.Србије Александар Вулин истакао је да Република Српска може да буде спокојна и мирна докле год Александар Вучић води снажну и стабилну Србију и да ће Србија бити ту да је сачува, унапреди, ојача и помогне.

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, рекао је да је полиција понос Р.Српске, да је доказ стабилности и безбедности, да је било бројних атака на полицију да се укине кроз реформе и да је поносан што је био у групи људи који су ту реформу спречили. Полиција Републике Српске треба да буде обучена и да ради са другим полицијским агенцијама у БиХ и безбедносним структурама у борби против савременог зла, а то је тероризам. Честитао је министру унутрашњих послова Р.Србије Небојши Стефановићу на ордену који му је поводом Дана полиције уручило Министарство унутрашњих послова Српске, нагласивши да је Република Српска окренута ка сарадњи са Србијом.

Министар унутрашњих послова Р.Српске Драган Лукач, истакао је да уз  подршку Владе и других институција полиција све више напредује, да су постигнути видни резулатати и да су показном вежбом то потврдили припадници Специјалне антитерористичке јединице.

Испред Генералног конзулата Републике Србије у Бања Луци свечаном обележавању Дана полиције Републике Српске је присуствовао генерални конзул Владимир Николић, конзул Весна Маринковић, конзул Драган Протић и вицеконзул Перица Николић.


 Градоначелник Бања Луке Игор Радојичић и генерални конзул Владимир Николић положили камен темељац за изградњу вишенаменског објекта у бањалучкој месној заједници Петрићевац

Дана 19. Марта 2019. године у Београду је одржан састанак председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика са председником Србије Александром Вучићем, на коме је између осталог истакнута изузетна сарадња Републике Српске и Републике Србије која се огледа увеликој помоћи и подршци  договореним пројектима, у вредности од око 32 милиона евра, и на коме је прихваћен предлог Милорада  Додика и Владе Републике Српске да Србија у току ове године између осталог изгради амбуланту на Петрићевцу у Бањалуци.

 

Градоначелник Бања Луке Игор Радојичић и генерални конзул Републике Србије Владимир Николић положили су данас камен темељац за изградњу амбуланте породичне медицине на Петрићевцу у Бања Луци, у оквиру планираног вишенаменског објекта, у коме ће у будућности поред поменуте амбуланте бити смештена и месна заједница и вртић  и у који  ће Влада  Републике Србије уложити  750.000 евра.

Генерални конзул Владимир Николић је том прилоком истакао да овом донацијом Влада Републике Србије свој однос према Републици Српској показује конкретним делима и да је Република Србија у последње време дала преко 30 милиона евра за подршку локалним заједницама у Републици Српској.

Мештани Петрићевца који су са радошћу дочекали дан полагања камена темељца, и окупили се у великом броју, дуго су чекали на почетак градње амбуланте јер се тренутно услуге породичне медицине и лабораторијске дијагностике становницима ове месне заједнице пружају у дотрајалом и неусловном објекту.

 Генерални конзул В. Николић присуствовао свечаној седници у Прњавору, организованој поводом обележавања Дана општине

Генерални конзул Владимир Николић присуствовао је свечаној седници Скупштине општине Прњавор, одржаној 25. марта о.г, одржаној поводом обележавања Дана општине, установљеног на датум када су пре 27. година јединице општинског штаба Територијалне одбране, од непријатељских напада,  одбраниле општину Прњавор.

Обележавање дана општине почело је парастосом и полагањем венаца у спомен храму на Вучјаку. У одбрамбено-отаџбинском рату, са подручја општине Прњавор погинуло је 626 бораца, чиме је Прњавор, у односу на број становника, друга општина у Р. Српској по броју страдалих у рату.

Након полагања венаца, одржана је свечана седница, на којој су уручена признања појединцима и колективима за допринос у развоју локалне заједнице.

Поред представника општине, свечаности су присуствовали и министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво у Влади Р. Српске Срђан Рајчевић, министар за европске интеграције и међународну сарадњу Р. Српске Златан Клокић, председавајућа Већа народа Р. Српске Нада Тешановић, градоначелник Бања Луке Игор Радојичић, представници побратимских општина са Прњавором, као и истакнути грађани.Генерални конзул Владимир Николић присуствовао помену настрадалима током НАТО бомбардовања СРЈ 1999 године

У организацији Србског сабрања “Баштионик”  и свештенства у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци је одржан молитвени помен пострадалима током НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије 1999. године.

Испред Генералног конзулата Републике Србије у Бања Луци молитвеном помену је присуствовао генерални конзул Владимир Николић, конзул Весна Николић, конзул Драган Протић и вицеконзул Перица Николић.Конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону

Министарство спољних послова Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону је расписала конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре. Конкурси су отворени од 13. марта до 01. априла 2019. године.

Све информације о конкурсима и процедури пријављивања могу се пронаћи на линку http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za dijasporu-konkursi/Потписан уговор између Србијагаса и Гас промета

Генерални директори Србијагаса Душан Бајатовић, Гас промета Источно Сарајево – Пале Миломир Драганић и директор Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Снежана Вујнић, потписали су данас у Бања Луци уговор о уређењу имовинско-правних односа, статусно-правних питања и улагања у Гас промет.

Тим поводом, министар енергетике и рударства у Влади Р. Српске Петар Ђокић истакао је да потписивањем уговора, Србијагас постаје већински власник акција Гас промета Источно Сарајево – Пале са 39,14 одсто, док ће Акцијски фонд Р. Српске имати 26 одсто, Пензиони резервни фонд 10 одсто, Фонд за реституцију 5 одсто, а остали фондови 18,29 одсто акција. Ђокић је рекао да предузеће Гас промет сада може правно да наступа на потпуно другачији начин и да га више нико не може оспорити, па ни БХ гас који до сада оспоравао правни статус предузећа и подсетио да регулисање односа Србијагаса и Гас промета траје од 2002. године. Ђокић је додао и да је на последњој седници Влада Р. Србије и Р. Српске актуелизовано питање развоја гасне мреже и изградње гасне инфраструктуре кроз Српску, након што је деблокиран процес изградње гасовода “Турски ток” и напоменуо да је Србијагас спреман да учествује у реализацији пројеката у Српској.

Министар рударства и енергетике у Влади Р. Србије Александар Антић истакао је да су потписивањем уговора решени имовинско-правни односи два предузећа, што је било приоритет у раду министарстава. Према његовим речима, Србија ће помагати развој гасног система у Р. Српској, што представља предуслов за развој привреде. Антић је додао и да ће Србија и Српска разговарати о свим елементима за градњу гасне инфраструктуре.

Директор Србијагаса Душан Бајатовић, нагласио је да је реализација пројеката у области гаса приоритет и да би од почетка градње, за нешто више од три године, могао бити успостављен крак гасовода од Београда ка Српској. Он је напоменуо и да се на ту тему разговора и са компанијама из Федерације БиХ.

Потписивању уговора присуствовао је и генерални конзул Р. Србије Владимир Николић.

 У Сремским Карловцима потписана Повеља о српском културном простору

У духу међународног права, поштујући принципе међународних уговора у области људских права и основних слобода, и у складу са националним законодавством и Споразумом о успостављању специјалних паралелних односа између Републике Србије и Републике Српске, Министарство културе и информисања Републике Србије и Министарство просвјете и културе Републике Српске заједнички су потписали документ под називом Повеља о српском културном простору.
Повељу о српском културном простору  потписали су у Сремским Карловцима дана 4. марта 2019. године, министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић и министар  просвјете и културе Републике Српске мр Наталија Тривић.

Потписивање Повеље  представља опредељење, тежњу и одлучност два министарства, две владе да утврдe заједничку стратешку културно-просветитељску политику као и очување културног и националног идентитета. Заједничко опредељење је рaд нa oчувaњу мaтeриjaлнoг и нeмaтeриjaлнoг културнoг нaслeђa, пoсeбнo српског језикa и ћириличнoг писмa, aли и рaзвoj сaврeмeнoг ствaрaлaштвa, штo пoдрaзумeвa успостављање тешње сарадње на српском културном простору која никако не исључује сaрaдњу са културама других народа из најближег окружења.

Министар  Вукосављевић истакао је да Повеља која је потписана представља израз свести о међусобној упућености и израз спремности да се заједно делује на темељном подручју које чини један народ, а то је култура. Он је истакао да је ово тек почетак усмереног рада да се културни потенцијали нашег народа што потпуније остваре, ма где живели, као и да представља израз одговорности државе Србије да кроз културу обједињује свој народ.

Министар Наталија Тривић истакла је да чврсто верује да документ који су потписали може и хоће додатно да оснажи пут очувања оног што је заједничко и што чини основно полазиште српског националног и културног бића и да је српска култура јединствена на сваком простору на којем српски народ живи у оквиру или изван граница његових државних творевина.

Свечаности у Карловачкој гимназији, присуствовали су председник Покрајинске Владе Игор Мировић, Његово Преосвештенство епископ сремски Василије, председник Српске академије наука и уметности Владимир Костић, председник Матице српске Драган Станић, представници српских културних организација из Србије и остали званичници Србије и РС.
  


 Владимир Николић присуствовао обележавању Дана Републике Српске у Београду

Представништво Републике Српске у Републици Србији одржало је у Београду свечани пријем поводом Дана Републике Српске и 27 година од проглашења првог Устава Српске, 28. фебруара 1992.

Председница РС Жељка Цвијановић рекла је да је данашњи пријем посвећен обележавању два најзначајнија датума у процесу стварања РС - 9. јануара 1992. када је Република рођена и 28. фебруара исте године, када је добила свој Устав, а на темељу уставности и своје правно, политичко и административно функционисање, као и да је поносна на сваки корак који је Српска начинила у 27 година свог постојања и развоја.

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изразио је задовољство што се у Београду обележава дан када је РС добила први Устав и истакао да је српски народ страдалнички народ који се кроз векове борио за слободу и делио ту слободу са другима. Додик је нагласио да је Српска формирана као одраз слободе српског народа, као и да за Србе нема слободе без државе.

Патријарх Иринеј је поручио да само јединством Републике Српске и Републике Србије можемо као српски народ "кога Дрина не дели него као мост спаја" одолети искушењима светских сила.

На свечаности је представљена књига "Субверзија дејтонског система", настала на основу специјалног извештаја које је прошле године усвојила скупштина Републике Српске. Домаћин свечаности Младен Цицовић, шеф представништва Републике Српске у Београду, рекао је да верује да ће читање те књиге помоћи разумевању и значају поштовања Дејтонског споразума и изразио задовољство чињеницом да и ове године Србија и Српска обележавају заједно ова два важна историјска датума.

Пријему су присуствовали председница РС Жељка Цвијановић, председник Народне скупштине Недељко Чубриловић, премијер Српске Радован Вишковић, председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, потпредседници Скупштина Србије и РС, министри у владама Србије и Српске, патријарх српски Иринеј и остали званичници Србије и РС.

Испред Генералног конзулата Републике Србије у Бања Луци свечаном пријему је присуствовао генерални конзул Владимир Николић.

 У Београду одржана заједничка седница Влада Србије и Републике Српске

У Београду je 28. Фебруара 2019. године у Палати Србија одржана десета заједничка седница влада Србије и Републике Српске, посвећена унапређењу сарадње и заједничким пројектима. На седници је разматрана реализација закључака са 9. заједничке седнице влада Српске и Србије која је одржана у Требињу у августу прошле године, као и актуелна питања у вези са међусобним односима у периоду између две седнице.

Пре седнице, премијерка Ана Брнабић  састала се са премијером РС Радованом Вишковићем, а разговарали су и ресорни министри две владе, на билатералним састанцима.

Премијерка је, после заједничке седнице Републике Србије и Републике Српске, рекла да су и Србији и Српској потребни нови енергетски капацитети, да се због тога ради на заједничким пројектима изградње три хидроелектране, у горњем току Дрине, и да ће ти радови утицати на раст БДП-а како у Србији тако и у Српској. Заједнички ће се радити на изградњи три хидроцентрале на Дрини "Фоча", "Паунци" и "Бук Бјела", капацитета око 200 мегавата у вредности од скоро 450 милиона евра.   Премијерка је изјавила је да ће 2019. година бити веома важна за саобраћајно повезивање Србије и Републике Српске, односно БиХ, наводећи да завршавају договоре о траси ауто-пута Београд-Сарајево, као и да добра економска сарадња може бити још боља, да су покренути велики инфраструктурни и енергетски пројекти, а да ће се у перспективи ићи на унапређење сарадње у области пољопривреде и наменске индустрије. Она је нагласила да је апсолутно задовољна робном разменом која је достигла готово две милијарде евра.

Говорећи о повезивању БиХ и Србије, те Србије са Републиком Српском, премијерка Ана Брнабић је истакла да су инфраструктурни пројекти попут изградње саобраћајница циљ и у наредном периоду и  да, што се Србије и РС тиче, све је завршено за изградњу моста Братунац – Љубовија. Она је указала да је коначно на прагу реализација аутопута Београд-Бањалука и Београд-Сарајево као и брза саобраћајница која иде од Лознице као још један путни правац који ће лакше спајати Србију са Српском, али и Србију са БиХ. Премијерка је, када је реч о таксама које је Приштина увела на робу из централне Србије и БиХ, констатовала да су праве последице тих такса, које су ван економских и регионалних политичких оквира, те, што оне угрожавају све остале регионалне споразуме који треба да буду потписани, попут споразума о ромингу.

Премијерка Ана Брнабић подсетила је да је Србија у фокус ставила подршку грађанима РС и дала донацију од 21,75 милиона евра за различите пројекте у Српској, да је Република Србија отворила конзуларну канцеларију у Требињу, а у наредних неколико месеци планира се отварање конзуларне канцеларије и у Дрвару. 

Председник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је на заједничкој седници влада Српске и Србије договорен наставак даље сарадње која ће ићи још већом узлазном путањом, нарочито у енергетском сектору и у области саобраћаја. Вишковић је истакао као значајан договор за Србију и Српску улагање у енергетски сектор у горњем току реке Дрине и захвалио премијеру Србије Ани Брнабић и председнику Александру Вучићу за помоћ коју је Србија упутила грађанима Српске, али и местима у ФБиХ где претежно живи српско становништво.

Министри две владе потписали су неколико меморандума и споразума. Меморандум о сарадњи у области технолошког развоја и дигитализације потписали су министар просвете Младен Шарчевић и министар за научнотехнолошку развој РС Срђан Рајчевић, Меморандум о размени искустава у области инспекцијског надзора, потписан је између Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Управе за инспекцијске послове РС, а параф су ставили ресорна министарка Зорана Михајловић и в. д. директора Управе Данијела Батар.

Министарка за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић и министар за европске интеграције и међународну сарадњу РС Златан Клокић потписали су Споразум о сарадњи у области европских интеграција. Потписан је и Меморандум између Министарства омладине и спорта Србије и Министарства за научнотехнолоши развој, високо образовање и информатичко друштво РС у области стипендирања младих талената, а потписали су га Вања Удовичић и Срђан Рајчевић.

 Конзул Конзуларне канцеларији Генералног конзулата Републике Србије у Бањалуци , са седиштем у Требињу присуствовао манифестацији Избор најбољег спортисте Града Требиња

У организацији Града Требиња,  ЈУ „Требињеспорт“ и штампаног гласила  „Глас Требиња“,  у просторијама Културног центра у Требињу је 25.02.2019.године одржана традиционална манифестација Избора најбољег спортисте Града Требиња за 2018.годину. Главну награду и одличје најбољег спортисте  понео  је џудиста клуба „Леотар“ Никола Бољановић, који је у 2018.години, у сениорској конкуренцији до 73 кг , освојио титуле првака Републике Српске, БиХ и  Балкана . Награду најбољем спортисти је уручио Мирко Ћурић , вд градоначелника Требиња.

Свечаности је испред Конзуларне канцеларије Требиње присуствовао конзул Небојша Божић.Генерални конзул Владимир Николић присуствовао отварању изложбе и премијери филма "Радо иде Србин у војнике"

Под покриветељством Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица РС, Војнофилмским центром "Застава филм", београдским Заводом за заштиту споменика културе и Културним центром "Бански двор" 25. фебруара у Бања Луци је отворена изложба "Ратни фото-репортер Риста Марјановић" и премијерно приказан документарни филм "Радо иде Србин у војнике".

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић рекао је у изјави за медије да изложба и пројекција филма представљају наставак културе сећања код Срба, да је Марјановић био значајна историјска личност и да је камером овековечио борбу за опстанак и херојство српских војника у Првом светском рату.

Отварању изложбе и премијери документарног филма присуствовали су потпредседник Народне скупштине Милан Петковић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, председник Борачке организације Миломир Савчић и бројне званице из јавног живота Републике Српске.

Испред Генералног конзулата Републике Србије у Бања Луци изложби и пројекцији филма  је  присуствовао генерални конзул Владимир Николић.Генералном конзулату Републике Србије у Бања Луци додељена плакета општине Пелагићево за допринос развоју општине

Начелник општине Пелагићево уручио је Генералном конзулату Републике Србије у Бања Луци плакету за допринос развоју општине и захвалио за подршку Владе Србије у вредности од 200.000 евра из Програма Србија 2.

Плакету је примио генерални конзул Владимир Николић који се на урученом признању захвалио начелнику општине Пелагићево господину Сими Стакићу и председнику Скупштине општине Пелагићево господину Славку Тешићу.Свечаним пријемом обележен Дан државности Р. Србије у Бањалуци

Генерални конзулат Бања Лука je свечаним пријемом обележио Сретење - Дан државности Р. Србије, 14.2.2019. године, у Културном центру Бански двор у Бања Луци.

Обележавању је присуствовало око 300 званица, међу којима су били председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, председница Р. Српске Жељка Цвијановић, председник Владе Р. Српске Радован Вишковић, председник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић и потпредседници Жељка Стојичић, Сенад Братић и Милан Петковић, министри у Влади РС и шефови посланичких клубова у Народној скупштини. Присуствовали су и српски представници у Парламенту БиХ, председници и представници политичких партија у РС Драган Чавић (председник Народног демократског покрета), Ненад Стевандић (председник Уједињене Српске), Бранислав Бореновић (председник Партије демократског прогреса), Младен Иванић и Игор Црнадак (почасни председник ПДП и министар иностраних послова БиХ) и Вукота Говедарица (председник Српске демократске странке).

Пријему су  присуствовали председник и Генерални секретар Академије наука и уметности проф. др Рајко Кузмановић и проф. др Драгољуб Мирјанић, декани, ректори и већи број професора Универзитета Бања Лука, градоначелник