| |     latinica | english  
Насловна
Посебан здравствени надзор за држављане Републике Србије који од 18.09.2020. улазе у земљу

Министарство здравља Владе Републике Србије саопштило је да ће сви грађани Републике Србије који од 18. септембра, након 18 часова уђу у Републику Србију, бити под посебним здравственим надзором.

При преласку границе добиће здравствено упозорење, у коме ће бити упознати са свим обавезама које су дужни да испуне.

Први корак који би ти грађани требало да предузму при повратку у земљу је тест самопроцене на COVID-19 који је доступан на интернет адреси https://www.e-zdravlje.gov.rs Попуњавање овог упитника помоћи ће им да добију бољи увид у своје опште здравствено стање и резултат теста ће бити показатељ да ли је потребно да се јаве у ковид амбуланту. 

Грађанин који попуњава тест треба да резултат одштампа или сачува, како би имао доказ о урађеном тесту.
Ово значи да грађани не треба по аутоматизму да посећују ковид амбуланте при повратку из иностранства, већ само они који урађеним тестом самопроцене добију таква упутства.
Овим се избегавају непотребне гужве у амбулантама и елиминише се опасност да се незаражени грађани евентуално инфицирају вирусом при редовима за преглед.

Период посебног здравственог надзора траје 10 дана, тако да десетог дана од повратка из иностранства, грађани који при првом тесту нису добили упутство за одлазак у ковид амбуланту треба да још једном ураде тест самопроцене на COVID-19.
Уколико резултати тада покажу да нема опасности од инфекције, посебни здравствени надзор за њих престаје да важи.

Грађани који нису у могућности да испуне онлајн упитник, треба да телефоном позову Институт или Завод за јавно здравље у свом граду или општини и добиће сва неопходна упутства.

Свако непоступање по упутствима из здравственог упозорења представља грубо кршење епидемиолошких мера и свесно угрожавање сопственог здравља, али и здравља комплетног становништва Републике Србије.

Влада Републике Србије позива све грађане да строго поступају по упутствима из здравственог упозорења и да поштују све епидемиолошке мере, без изузетка.

 ОБАВЕШТЕЊЕ О УЛАСКУ ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У БОСНУ И ХЕРЦЕГОВИНУ

Савет министара Босне и Херцеговине је на 16.седници  одржаној 10.септмебра 2020. године донео Одлуку о прописивању додатних услова за улазак странаца у Босну и Херцеговину.

У складу са донетом Одлуком  странци који испуњавају услове за улазак у БиХ, могу ући у Босну и Херцеговину ако поседују негативан налаз ПЦР теста на вирус САРС-ЦОВ-2, који није старији од 48 сати од доласка на гранични прелаз Босне и Херцеговине.

Без поседовања теста у Босну и Херцеговину могу да уђу држављани Републике Србије када у БиХ улазе директно из Републике Србије, као и њихова малолетна деца и супружници који су држављани других земаља.

Држављани Републике Србије који су у БиХ ушли из Републике Србије, а из Босне и Херцеговине изашли и отишли у другу државу, на пример Црну Гору или  Хрватску, по повратку у БиХ из тих земаља морају да имају негативан налаз ПЦР теста на вирус САРС-ЦОВ-2, који није старији од 48 сати од доласка на гранични прелаз Босне и Херцеговине.

Одлука о прописивању додатних услова за улазак странаца у Босну и Херцеговину је ступила 12.09.2020 у 06:00 часова.Обележен Дан српског јединства, слободе и националне заставе у Бања Луци, дана 15. септембра 2020. године

Поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе, изасланик председника Р. Србије и министар одбране Александар  Вулин посетио је, 15. и 16. септембра 2020. године Бања Луку.

Одмах по доласку, министар одбране Александар Вулин састао се са председницом Р. Српске Жељком Цвијановић, премијером Р. Српске Радованом Вишковићем и српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком. 

Након састанка, ком су присуствовали и поједини министри у Влади Р. Српске, на свечаности испред Палате Републике, министар одбране Александар  Вулин је као изасланик председника Р. Србије, поводом  Дана српског јединства, слободе и националне заставе,  уручио председници Р. Српске Ж. Цвијановић реплике ратних застава и честитао свим Србима празник.

“Да вечно живе Република Српска и Србија, празнују и да отворено погледају све оно што их чека у будућности”, поручила је Ж. Цвијановић по уручењу застава. Она је нагласила да се заставе налазе у срцу српског народа и грађана и да је празник велики догађај за Српску и Србију, који не штети другима, а да је сигурна у подршку коју Српска има и имаће у будућности од Србије. Захвалила је властима Србије на уручењу 130 реплика ратних застава, које ће послужити приликом обележавања важних датума за Српску и додала да је важно да поштујемо оно што је битно у нашој историји, да знамо шта је наша традиција и идентитет, а то су јединство, слобода и застава.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, поводом Дана Српског јединства, истакао је да ће српски народ вековима прослављати овај празник и да је то дан када је страдалничка војска на Солунском фронту прошла голготу и ослободила све народе на Балкану, између осталог и Бања Луку. Додик је нагласио и да ништа природније нема него за један народ да има своје право на државу. “То данас значи територију, народ и ефективну власт. Српски народ данас има две државе и то нам нико никада не може одузети. Ми нисмо никакви “босански Срби”, већ само Срби. Немојте нас понижавати и само такви можемо учествовати у било каквом дијалогу и никако другачије”, истакао је. Додик је додао и да сматра да, ако дијалог Срба, Бошњака и Хрвата у БиХ не буде успешан, треба јачати тежњу да Срби из Р. Српске живе у миру у својој држави. “Мислимо да је то решење”, рекао је Додик и истакао, у контексту положаја Срба на самопроглашеном Косову, да су народи у БиХ у тамници без слободе и права да на прави начин упражњавају своје слободе.

“Још пре неколико година, на иницијативу председника Вучића и Додика, почели смо да обележавамо заједничке важне датуме. Срби с друге стране Дрине или ма где живели, ближе су једни другима него икада. Бринемо једни о другима, водимо рачуна. Никада више нећемо бити сами, какве год нас несреже буду погађале. Никад више Србија неће окренути главу Српској, у то немојте сумњати “, истакао је МО и изасланик председника Р. Србије Александар Вулин. Вулин је додао да Србима више нико не може да забрани да буду јединствен политички народ. “Не живимо у истој држави, јер тако желе политички моћници, али нећемо се стидити најважнијих националних тема. Поносан сам што сам овде у Бања Луци. Свим Србима честитам овај празник, што видим све нас заједно у бољој и лепшој будућности”, закључио је  Вулин.

Програм обележавања заједничког празника, који се обележава на годишњицу пробоја Солунског фронта, завршен је на платоу испред Храма Христа Спаситеља свечаном академијом под називом “Похвала српском народу”, у којој су учествовали глумци из Бања Луке и Београда, чланови оркестра Народног позоришта из Београда, Полицијски оркестар Министарства унутрашњих послова Р. Српске и Градски тамбурашки оркестар Бања Лука.

Конзул жеран Весна Маринковић, конзул Драган Протић и вицеконзул Перица Николић, присуствовали су како дочеку, тако и испраћају делегације Министарства одбране Р. Србије, коју је предводио министар Александар Вулин и пружили сву неопходну помоћ током боравка. Свечаној академији одржаној испред Храма Христа Спаситеља, присуствовао је и амбасадор Р. Србије у БиХ Александар Ђорђевић.


 Заменик градоначелника Града Београда Горан Весић и председник Скупштине Града Београда у посети Бања Луци

Заменик градоначелника Града Београда Горан Весић и председник Скупштине Града Београда са сарадницима боравили су 06. и 07. септембра 2020. године у  Бања Луци  поводом међународне бициклистичке трке „Београд-Бањалука“.

Том приликом уприличено је више радних састанака на тему заједничке сарадње попут заједничких наступа на трећим тржиштима, посебно када је реч о туризму а  договорено је и потписивање повеље о братимљењу два града.
На састанку градоначелника Игора Радојичића са замеником градоначелника Београда Гораном Весићем и председником Скупштине града Београда Николом Никодијевићем, изјављено је да два града имају споразум о сарадњи из 2005. године, који ће да прерасте у највиши могући облик сарадње – споразум о братимљењу.

„Посебно смо срећни и задовољни због тога јер је Бања Луци и формално већ одавно место у том друштву наших 30 градова побратима из целог света – казао је заменик градоначелника Београда Горан Весић. Планирано је и организовање годишње културне манифестације, те отварање Крајишке куће у Београду.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик током разговора са замеником градоначелника Београда и председником Скупштине града Гораном Весићем и Николом Никодијевићем истакао је да се продубљивање односа Републике Српске и Србије одвија на свим нивоима,

Посета званичне делегације Београда у Бања Луци имала је значајну медијску пажњу о чему су извештавале новинске и медијске куће.

Конзул у ГК Бања Лука Драган Протић, присуствовао је радним састанцима  током посете делегације као и свечаном уручењу награда победницима бициклистичке трке „Београд- Бањалука“.

 Посета председника Републике Србије господина Александра Вучића, у Р. Српској, Бања Лука, дана 23.07.2020. године

Председник Републике Србије Александар Вучић посетио је, 23. јула 2020. године Бања Луку.

Председника Вучића су на аеродрому дочекали српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик и председница Републике Српске Жељка Цвијановић. Председник Вучић је предводио делегацију из Р.Србије у којој су били министар одбране Александар Вулин и потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре,  проф. др Зорана Михајловић. Председник Вучић дочекан је на традиционалан начин, хлебом и сољу, а на аеродрому је био постројен почасни вод полиције.

Председник Вучић је након доласка прво обишао Универзитетски клинички центар Републике Српске (УКЦ) у Бањалуци, где је за домове здравља широм Републике Српске уручио 15 санитетских возила, укупне вредности око 700 хиљада евра.

Обраћајући се присутнима испред УКЦ Бањалука, Вучић је казао да помоћ коју Србија пружа Републици Српској није само питање помоћи и подршке, већ одговорности коју Србија има према овом ентитету БиХ. "Србија увек мора да буде доступна за РС и да јој буде подршка", казао је том приликом Вучић.

Након обраћања присутним званицама, грађинима Р. Српске и уручња донације УКЦ Р. Спске, председник  Вучић  је обишао вишенаменски објекат у насељу Петрићевац у Бањалуци, у оквиру кога су вртић, дом здравља и месна заједница, за чију изградњу је Р. Србија издвојила 800.000 евра.

Након састанака са председницом Републике Српске Жељком Цвијановић и српским чланом Председништва Босне и Херцеговине Милорадом Додиком, председник Вучић је истакао да је разговарано о више важних тема.

Једна од њих  је заинтересованост Р. Србије да почне разговоре са Владом Р. Српске о моделу по коме би се изградио аеродром у Херцеговини, између Требиња, Билеће и Гацка. Сматрамо да је то од изузетног значаја и за Р. Србију и за Р. Српску – од стратешког значаја – истакао је председник Вучић додајући да је пројекат важан јер би помогао опстанак и останак дела људи у Херцеговини те обезбедио ближе повезивање са Београдом. Председник Вучић је истакао да је то изузетна вест за Републику Српску, а није безначајна вест ни за Србију.

Друга важна тема о којој је било речи, како је истакао председник Вучић је да се Србија обавезала да додатно помогне Р. Српској око изградње аутопута Београд-Сарајево и Београд-Бањалука. “Спремни смо да са 100 милиона евра учествујемо у томе, како бисмо обезбедили директну везу између Бијељине као другог града по величини у Р. Српској и једног од највећих у БиХ и Београда. Надамо се да ће Р. Српска имати снаге, да ће Сарајево имати снаге за даље спуштање ка Тузли и Сарајеву, или Зеници, Какњу и Сарајеву, и уверен сам да ће председници Цвијановић и Додик имати снаге да наставе даље ка Вукосављу и Добоју” истакао је председник Вучић. Он је истакао да се Србија данас обавезала да ће платити милион евра за студентски центар Никола Тесла, чему студенти у Бањалуци могу да се радују, а током састанка договорено је да и у Србији и у Српској подржи закон о заштити и очувању српског језика ћириличког писма.

Председник Вучић је подсетио да је у протекле три године, Србија дозначила 59,2 милиона евра и Србија финансира, како је казао, пројекте у 48 јединица локалне самоуправе у Р. Српској, и готово свим јединицма локалне самоуправе у другим деловима БиХ са српском већином. - Ми у Србији смо срећни и поносни на сваки успех Р. Српске – и додао да је Србија прихватила обавезу да мост преко Саве изгради самостално, што кошта 145 милиона евра, као и да је Србија спремна да у највећем делу преузме обавезу на себе изградњу аутопута до Бијељине да се тиме други град по величини у РС споји са Београдом и Новим Садом.
Председник Вучић је напоменуо да је данас на рачуну Српске и 540.000 евра за школе и домове здравља у Мркоњић граду и Шипову, као што је и обећано.

Данас, додао је председник Вучић, стиже и новац за претовачки Духовни центар и најавио да ће Србија и РС заједно радити, иако ће Србија преузети 90 одсто трошкова на себе, на прављењу споменика и спомен дома на петровачкој цести, где су избегли Срби из Крајине најстрашније страдали.

Председница Р. Српске Жељка Цвијановић, говорећи о значају посете и  разговора, истакла је да је било речи о значајним инфраструктурним пројектима и о плановима за будућност. Изградња моста и аутопута су пројекти извесности, који ће бити стратешки комуникацијски пројекат за Р. Српску и захвалила бих Србији што је то препознала – поручила је председница Цвијановић додајући да су на састанку изнесене и неке нове идеје од стране председника Вучића.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, изразио је задовољство сарадњом Р. Српске и Србије и истакао да „начин на који се разговара може да потврди најбољи могући однос те сарадње“. “Разговори су отворени, пријатељски и братски, нису усмерени ни против кога, тражимо наше интересе, покушавамо да дефинишемо наше програме и да их реализујемо. Никоме не желимо да нанесемо било какво зло, али смо одлучни и спремни да бранимо наше интересе и да Р. Српска и Србија без оклевања и било каквих забрана могу јасно да искажу своје интересе - рекао је Додик и изразио захвалност зато што у свакој општини у Републици Српској има један од пројеката који су финансирали Влада Србије и држава Србија.

Посету Бањалуци председник Србије завршио је обиласком радова на изградњи Српско-руског храма. Том приликом, владика бањалучки Јефрем даровао је председника Вучића са три златника са мотивима будућег изгледа храма.

Председник Вучић је, током посете Бањалуци, осим званичног дочека, имао и онај "неформални", спонтани који су му приредили грађани Р. Српске током пута ка Бањалуци са развијеним заставама, показујући тиме колико им значи подршка

Посета председника Вучића Бања Луци имала је изузетну медијску пажњу о чему су извештавале све значајне новинске и медијске куће.
Амбасадор Р. Србије у БиХ Александар Ђорђевић присуствовао је на састанку који је председник Вучић имао са званичницима Р. Српске.

Амбасадор Александар Ђорђевић и конзул у ГК Бања Лука Весна Маринковић присуствовали су како дочеку и испраћају председника Р. Србије А. Вучића, тако и обиласку УКЦ у Бања Луци, обиласку вишенаменског објекта у насељу Петрићевац и радова на изградњи Српско-руског храма.

 Конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону

Обавештавамо да су донете одлуке број 115-400/30-2020/01 и 116-240/30-2020/01 о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону, по јавном позиву који је био отворен од 18. маја до 01. јуна 2020. године.

Увид у одлуке можете извршити на следећим линковима:

https://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2020/07/odluka-region-2020-potpisana.pdf

https://www.dijaspora.gov.rs./wp-content/uploads/2020/07/odluka-dijaspora-2020-potpisana.pdfКонзул Весна Маринковић присуствовала обележавању 78. годишњице Битке на Козари

Служењем парастоса и полагањем венаца на Централном спомен-обележју, на Мраковици обележена је 78. годишњица Битке на Козари која је симбол страдања и отпора српског народа у борби против нациста и усташа.

У име институција Репубике Српске, венац су положили председница Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик и министар рада и борачко инвалидске заштите Душко Милуновић.

У име Владе Р. Србије венац код Централног споменика положио је државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић.

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић том приликом изјавила је да Српска као друштво функционише на тековинама свега онога што је дала Козара, али и многа друга места широм Републике, да се обележавање на Козари данас одвија у нешто другачијим околностима него претходних година, али да су се упркос свему окупили да би исказали поштовање према слободарском народу Козаре. „Према томе наша захвалност, као институције, мора бити вечна", рекла је Цвијановић.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, поручио је да се не сме дозволити прекрајање историје покушајима потомака оних који су убијали народ на Козари, "Истина је да је овде 3.500 партизана бранило збег од 65.000 људи, цивила, жена, деце и стараца које је напало 45.000 разних формација усташа и Немаца и да је погинуло 9.500 бораца и 45.000 цивила", изјавио је Додик медијима на Козари.

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Р.Србије Зоран Антић, изјавио је да је Козара стартише Срба у Другом светском рату, симбол отпора, страдања и борбе српског народа за опстанак. Ни ковид-19, ни било шта нас не може спречити да будемо заједно са нашим народом у Републици Српској те додао да  је српски народ у 18, 19. и 20. веку дао много жртава у борби за слободу, а против свих оних који су желели да Срби нестану на овим просторима. “Када говоре о томе да смо ми геноцидни, напротив, геноцид је извршен над српским народом, српски народ је највише страдао и сви су дужни да поштују српске жртве „- рекао је Антић.

З. Антић је најавио да ће се Влада Србије трудити да заједно са Владом Српске на свим могућим местима, на сваком камену, обележи страдање било којег српског борца и цивила и недужног лица које је дало свој живот.
Код Централног споменика, руже су положили представници руске Амбасаде у БиХ, градова Приједор и Градишка, општина Нови Град, Костајница, Козарска Дубица, Лакташи и Србац, СУБНОР-а, Удружења логораша Другог светског рата из Р. Српске, Удружења Јасеновац из Бањалуке, Борачке организације Републике Српске и других организација од јавног интереса проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата.

Испред Генералног конзулата Р. Србије у Бањалуци, обележавању 78. годишњице Битке на Козари присуствовала је конзул Весна Маринковић.
 Председница Р. Српске Ж. Цвијановић и српски члан Председништва БиХ М. Додик, организовали свечани пријем поводом завршетка мандата генералног конзула В. Николића

Председница Р. Српске Жељка Цвијановић и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, организовали су 26.6.2020. године, у Палати Републике у Бања Луци, опроштајни пријем поводом завршетка мандата генералног конзула В. Николића.

Пријему су присуствовали премијер Р. Српске Радован Вишковић, председник Народне скупштине Р. Српске Недељко Чубриловић, председавајући Савета министара БиХ Зоран Тегелтија, министри у Влади РС, градоначелник Бања Луке Игор Радојичић, као и многобројне личности из јавног, културног и друштвеног живота.

Председница Р. Српске Ж. Цвијановић је, након пријема, изјавила новинарима да је В. Николић током свог седмогодишњег мандата делио судбину с грађанима Бања Луке и Р. Српске и да је представљао добру спону институција Србије и Српске. “Током мандата Владимира Николића, нашег драгог пријатеља, који је живео живот са нама у Р. Српској, а не само службовао, били смо суочени са многим оптерећујућим питањима и проблемима и за Р. Српску и Р. Србију, али смо током тог периода учврстили наше везе. Тиме се можемо похвалити, јер је управо током тог периода, остварен највиши ниво сарадње између Српске и Србије и захваљујем се свима који су на томе радили предано, а посебно конзулу Николићу.  Срећна сам и што је током његовог мандата, највећи број грађана Р. Српске добио држављанство Р. Србије, на чему треба радити и даље јер је то стратешки циљ. Желим конзулу Николићу сваку срећу и професионални успех и поручујем да ће у Р. Српској увек имати други дом”, истакла је председница Р. Српске.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик захвалио се генералном конзулу В. Николићу на целокупној сарадњи током претходних година. “Својим радом конзул Николић је задао један оквир сарадње који би требали да негујемо и ми из институција Српске, а наравно и представници земље у коју смо ми загледани, у коју верујемо и чији је однос према нама важан, а то је Р. Србија. В. Николић се интегрисао са нама, био је на свим местима на којима је нама било важно да буде, а нама је било важно јер су у њему видели Србију. Владимиру Николићу желим сваку срећу у животу и поручујем да је увек добродошао у Р. Српску”, рекао је Милорад Додик.

Генерални конзул Владимир Николић захвалио се председници Р. Српске и српском члану Председништва БиХ што су уприличили опроштајни пријем у његову част. “Када човек из моје бранше долази на радно место, бива дочекиван уз разне почасти, бива примљен на разне адресе, а кад одлази, одлази углавном тихо и нечујно. Ово је својеврсни преседан и ја се искрено захваљујем што је уприличен овај испраћај и могу да кажем ми је то огромна сатисфакција”. Николић је нагласио да завршава мандат генералног конзула Србије у Српској веома задовољан, јер је пуно урађено, где је, према његовим речима, и он дао свој скроман допринос свеукупним односима Србије и Српске, који су заиста онакви какви треба да буду, братски, људски и уз међусобно уважавање. “Седам година сам у Бања Луци и верујте да мислим да сам јуче дошао, јер је сваки дан био нови изазов, буран, интензиван и мени је лично представљало огромну одговорност представљати Србију, коју ви толико волите. Бити представник Србије овде је огромна одговорност и ја сам се водио принципом да не само положај по себи, даје част и славу човеку, него човек пре свега, својим понашањем и држањем треба да да част и славу положају. Претходних дана доживљавам огромну сатисфакцију, јер сам добио безброј порука, мејлова, позива и где сам био затечен јер нисам знао до које мере је мој мандат обележен успешним радом. Свима вам хвала на томе, остајем пријатељ Р. Српске и у мени ћете увек имати великог пријатеља и промотера. Увек вам стојим на располагању, хвала вам од срца”, закључио је генерални конзул В. Николић.

Изјаву генералног конзула Владимира Николића можете погледати на следећем линку https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=390158


 Генерални конзул В. Николић у опроштајним посетама код председнице Р. Српске Ж. Цвијановић, председника НС РС Н. Чубриловића и градоначелника Бања Луке И. Радојичића

Председница Р. Српске Жељка Цвијановић примила је данас, у опроштајну посету, генералног конзула Р. Србије Владимира Николића.


Након састанка, изнета је заједничка оцена да су односи Р. Србије и Српске у свим областима на изузетно високом нивоу, засновани на пријатељским и братским везама, великом политичком разумевању и економској подршци. У обраћању новинарима, председница Р. Српске је, као посебно важну и за грађане Р. Српске веома значајну Николићеву активност, истакла отварање конзуларне канцеларије Генералног конзулата Р. Србије у Бања Луци са седиштем у Требињу.

Она је захвалила генералном конзулу за досадашњу сарадњу и његово несебично и истрајно залагање у јачању веза Србије и Српске, пожелевши му пуно личног и професионалног успеха и подсетила присутне новинаре да је генерални конзул одликован 9. јануара, поводом Дана Републике Српске, орденом заставе Р. Српске са сребрним венцем за рад и заслуге у међународној сарадњи и учвршћивању мира, личне резултате и достигнућа, као и за допринос у развоју свеукупних односа Србије и Српске.

Генерални конзул имао је састанак и са председником НС РС Недељком Чубриловићем. Том приликом, председник НС РС је истакао да је за време мандата генералног конзула В. Николића урађено много да би била олакшана комуникација грађана Српске са Србијом, полазећи од чињенице да је омогућено вађење пасоша Србије у Генералном конзулату.

Током посете, Чубриловић је захвалио В. Николићу на преданом раду и свему што је учинио на јачању веза између Српске и Србије, посебно када је реч о културној, образовној, привредној и спортској сарадњи. Генерални конзул В. Николић је захвалио председнику НС РС на изузетно доброј и пријатељској сарадњи и истакао да ће грађани Српске и у будућности моћи да рачунају на помоћ дипломатско-конзуларних представништава у Бања Луци и Требињу.

Градоначелник Бања Луке Игор Радојичић примио је данас у опроштајну посету генералног конзула Владимир Николића. Радојичић је захвалио Николићу на свему што је урадио током свог мандата у Бања Луци. Он је истакао да је Град Бања Лука свој став према Николићу исказао кроз доделу једног од највиших градских признања и рекао да је Николић човек који је Бања Луку схватио на прави начин, да је био ангажован у свим сферама јавног живота и да је постао искрени пријатељ Бања Луке и Р. Српске. Пожелео је Николићу сваки успех у даљој каријери и да све што је научио о Бања Луци пренесе на позитиван начин.

Генерални конзул В. Николић је нагласио да, након година службовања у Бања Луци, из града носи најлепше успомене и да одлази пуног срца. “Ја сам задовољан мандатом у Бања Луци, а моја порука Бањалучанима је да буду свесни да живе у граду угодном за живот и по мери човека. У том смислу, мени ће Бања Лука веома недостајати. Током мог мандата урадили смо много заједничких пројеката и овим путем се захваљујем на сарадњи и гостопримству. Настојаћу, кад год ми обавезе дозволе да дођем, јер Бања Лука је град којем ћу се увек враћати”, истакао је генерални конзул В. Николић.

 Генерални конзул Владимир Николић у посети Требињу, 9. јуна 2020. године

Генерални конзул Владимир Николић посетио је Требиње, дана 9.6.2020.г, у склопу опроштајне посете Херцеговини. На састанку, који је тим поводом одржан са градоначелником Требиња Мирком Ђурићем и генералним директором Електропривреде Р. Српске Луком Петровићем, генерални конзул В. Николић је истакао да је имао потребу да дође у опроштајну посету Херцеговини и посебно Требињу, које сматра својеврсним центром памети, духовности и господства. В. Николић је разменио утиске о досадашњој сарадњи, оцењујући је као врло успешну и са позитивним резултатима. Као један од тих резултата, посебно се истиче оснивање конзуларне канцеларије Р. Србије у Требињу, која је отворена 2018. године. “Посебно ми је задовољство што је Србија овде, током мог мандата, отворила конзуларну канцеларију која ће и у годинама пред нама бити на услузи свим становницима Херцеговине”, истакао је Николић. Градоначелник Требиња Мирко Ђурић захвалио се генералном конзулу на професионалном и личном залагању, током дипломатског рада у Р. Српској. “Захваљујем се на веома доброј сарадњи и напорима које је конзул Николић учинио да се конзуларна канцеларија Србије отвори у Требињу, као и на пријатељском односу који је господин Николић показао према Требињу и свим грађанима Херцеговине”, рекао је Ђурић. Генерални директор Електропривреде Р. Српске и претходни градоначелник Требиња Лука Петровић је истакао да “Требиње дугује трајну захвалност конзулу Николићу за његов предан рад и професионалну посвећеност отварању конзуларне канцеларије, као и развоју дипломатских односа са Р. Србијом”. Петровић је додао да су отварањем конзуларне канцеларије олакшане бројне административне процедуре за грађане БиХ који имају држављанство Р. Србије, као и друге процедуре из домена конзуларних послова за све грађане Херцеговине.ОБАВЕШТЕЊЕ О ПРИЈЕМУ ЗАХТЕВА ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК И ЗА ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ

Обавештавамо да ће Генерални конзулат Републике Србије од понедељка 25.маја до суботе 30.маја 2020.године примати захтеве за упис у бирачки списак и захтеве за гласање у иностранству сваког радног дана од 09:00 до 20:00 часова. ОБАВЕШТЕЊЕ О ПРИЈЕМУ ЗАХТЕВА ЗА ВИЗЕ СТРАНИХ ДРЖАВЉАНА

У складу са Одлуком Владе Републике Србије о престанку важења Одлуке о затварању свих граничних  прелаза за улазак у Републику Србију, створени су услови за пријем  захтева за визе страних држављана у свим дипломатско-конзуларним представништвима Р. Србије, уз примену превентивних мера ( ношење маски, држање одстојања и заказивање термина.З А Х Т Е В ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ

Захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству можете преузети на следећем линку http://zahtev_za_upis_u_biracki_spisak_podatka_da_ce_birac_glasati_u_inostranstvu_ćirilica2020.docЗ А Х Т Е В ЗА УПИС У ЈЕДИНСТВЕНИ БИРАЧКИ СПИСАК У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ

Захтев за упис у Јединствени бирачки списак у Републици Србији можете преузети на следећем линкуhttp://banjaluka.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/zahtev_za_upis_u_biracki_spisak_2020.docВАЖНО УПОЗОРЕЊЕ – ЛАЖАН САЈТ ЗА ПРИЈАВУ ЗА ГЛАСАЊЕ ИЗ ИНОСТРАНСТВА

Ниједан орган државе не стоји иза сајта www.hocudaglasam.com на ком се наводи да грађани Републике Србије који живе у иностранству могу да оставе своје личне податке, као и копије личних докумената, како би могли да се пријаве за гласање за предстојеће изборе.

Посебно је важно упозорити јавност и све грађане да буду опрезни, јер је званична процедура за пријаву грађана за гласање по месту боравишта у иностранству прописана Законом о јединственом бирачком списку и Упутством за спровођење Закона о јединственом бирачком списку.

Та процедура подразумева подношење личног захтева преко дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије који те захтеве прописаним процедурама прослеђују општинским односно градским управама према месту пребивалишта подносиоца захтева, након чега наведене управе доносе решење о упису податка у бирачки списак да ће бирач на предстојећим изборима да гласа према месту боравишта у иностранству.

Грађани морају бити опрезни коме остављају своје податке будући да постоји могућност злоупотребе истих.
 ОБАВЕШТЕЊЕ О НАСТАВКУ ИЗБОРНИХ РАДЊИ ЗА ИЗБОРЕ ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Обавештавамо да је Републичка изборна комисија 11.05.2020. године донела решење о наставку изборних радњи.

Избори за народне посланике Народне скупштине Републике Србије, расписани су за 21. јун 2020. године, а захтеви  држављана Републике Србије за упис у бирачки списак и захтеви за гласање у иностранству примају се најкасније до 30. маја 2020. године (до поноћи, локално време у Р. Србији).

С тим у вези, Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци позива све држављане Републике Србије, који имају пријављено пребивалиште у Србији, да наведеног дана искористе своје право и изађу на изборе.

Имајући у виду наведено, бирачи који имају боравиште у Републици Српској, БиХ, могу преко Генералног конзулата Р. Србије у Бањалуци, најкасније до 30.маја 2020 поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике Републике Србије гласати у Генералном конзулату Р. Србије Бања Лука, Конзуларној канцеларији ГК Бања Лука са седиштем у Требињу (или у Амбасади Р. Србије у Сарајеву и Генералном конзулату Р. Србије у Мостару, као  и у Конзуларној канцеларији у Дрвару).

Указујемо да право да гласају у Р. Српској, БиХ, имају и држављани Републике Србије који на дан гласања туристички бораве у иностранству, ако су претходно,  благовремено поднели захтев за гласање (примера ради: држављанин Р. Србије на боравку у Бечу, Аустрија, уколико планира да на дан гласања борави у Бања Луци, несметано може да понесе захтев у ГК Бања Лука за гласање).

Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у Генералном конзулату Републике Србије Бања Лука, обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља; јединствени матични број; општину, односно град и адресу пребивалишта у земљи (Р. Србији), као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у Републици Српској, Босни и Херцеговини, према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима.

Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци, коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у Бањалуци, Републици Српској, БиХ, исти доставља надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у Р. Србији.

Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у Републици Српској, БиХ, може уписати у Јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у Јединствени бирачки списак Републике Србије.

У случају да лице које има бирачко право није уписано у Јединствени бирачки списак, за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у Р. Српској, БиХ, неопходно је претходно спровести поступак уписа у Јединствени бирачки списак.

Образац захтева за упис у јединствени бирачки списак можете преузети у просторијама Генералног конзулата Бања Лука, Булевар Војводе Р. Путника 2, или на сајту www.banjaluka.mfa.gov.rs  (рубрика вести).

Држављани Р. Србије могу на основу ЈМБГ електронски проверити да ли су уписани у Јединствени бирачки списак, преко сајта Министарства за државну управу и локалну самоуправу (МДУЛС), односно следећег линка:https://upit.birackispisak.gov.rs/

Бирачка места на коме ће гласачи моћи гласати у Републици Српској, 21. јуна 2020. године, налазиће се у Генералном конзулату Републике Србије, улица Булевар Војводе Радомира Путника број 2, град Бања Лука и Конзуларна канцеларија Генералног конзулата Бања Лука са седиштем у Требињу, улица Његошева број 4, Република Српска, Босна и Херцеговина.

НАПОМЕНА:

Указујемо да није неопходно да лице које жели да гласа у Републици Српској, долази лично у Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци, већ се лица могу пријавити и путем поште, факса или е-маил:

Генерални конзулат Републике Србије Бања Лука, Булевар Војводе Радомира Путника број 2, 78000 Бања Лука, контакт телефон број: 051 227 041, број факса: 051 213-901, Е-mail konzulat.bl@mfa.rs

Такође, напомињемо да ће Генерални конзулат Р. Србије Бања Лука, у периоду од 11. маја до 30.маја 2020. године, радити на пријему захтева да се у Јединствени бирачки списак упише податак да ће гласач на предстојећим изборима за народне посланике Републике Србије гласати у Републици Српској, Босни и Херцеговини, сваког радног дана од 08.00 до 16.00 часова, а средом  и од 16:00 до 19:00.

Приликом подношења пријаве, поред читко попуњеног обрасца захтева, потребно је доставити копије важећег личног документа Р. Србије (пасоша, личне карте или возачке дозволе са уписаним ЈМБГ).
 ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА УЛАЗАК У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ ДОМАЋИХ И СТРАНИХ ДРЖАВЉАНА

Обавештавамо да је Одлука о затварању свих граничних прелаза за улазак у Републику Србију од 19.марта 2020. године још увек на снази, као и Одлука о проглашењу болести COVID – 19 изазване вирусом SARS-CoV-2 заразном болешћу.
Поменута одлука између осталог регулише и режим уласка домаћих и страних држављана и примену епидемиолошких мера према лицима која улазе у Републику Србију. Ова одлука према важећем тексту прописује следеће:

Ради заштите од уношења заразних болести на територију Републике Србије СТРАНИМ ДРЖАВЉАНИМА, који немају регулисан боравак, је дозвољен улазак у Р. Србију ако:

1Поседују негативан PCR тест на присуство вируса SARS-CoV-2, не старији од 72 сата од издавања од стране референтне лабораторије земље из које долазе.
2. Имају дозволу за боравак или транзит кроз Републику Србију коју издаје радно тело Владе Р. Србије не Генерални конзулат Р. Србије, а могу се обратити радном телу путем мејл адресе  radnotelo-covid19@mfa.rs  
Више информација о процесу аплицирања за дозволу може се добити путем мејла: info.covid-19@gov.rs

НАЈАВА, ОДНОСНО ПОДНОШЕЊЕ ЗАХТЕВА ЗА СТРАНЕ ДРЖАВЉАНЕ КОЈИ НЕМАЈУ РЕГУЛИСАН БОРАВАК У Р.СРБИЈИ ВРШИ СЕ ПОСРЕДСТВОМ ЊИХОВЕ АМБАСАДЕ ИЛИ ГЕНЕРАЛНОГ КОНЗУЛАТА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ. (Држављани БиХ/Републике Српске који нису и држављани Републике Србије и који немају регулисан боравак у Србији, обраћају се Амбасади Босне и Херцеговине у Београду).

Деца страни држављани старости до 12 година не морају  имати тест на присуство вируса SARS-CoV-2, ако родитељ, старатељ или лице из породичног домаћинства које је у пратњи детета поседује негативан PCR  тест на присуство вируса SARS-CoV-2.

Ови општи услови се не примењују на следеће категорије лица:
1. Посаде теретних моторних возила приликом обављања међународног превоза у друмском саобраћају
2. Посаде теретних бродова који превозе робу у једну од домаћих лука
3. Возопратно особље железничких возила која улазе у зону граничних станица утврђених међународним споразумима
4. Посаде и кабинско особље ваздухоплова чије је крајње одредиште Р. Србије или су у транзиту преко међународних аеродрома  Србије.
5. Хуманитарне конвоје по д обавезном пратњом уговорене дипломатским путем, као и на лица која  су у саставу или у пратњи конвоја.
6. Акредитоване чланове  особља сталних дипломатско-конзуларних представништава и канцеларија међународних организација и чланове њихових породица који су носиоци посебних личних карата издатих од стране Министарства спољних послова Србије и генералног секретаријата Владе Р. Србије
7. Држављане суседних држава из пограничног подручја који обављају пољопривредне радове и имају пољопривредно земљиште на територији Р. Србије. Они су дужни да приликом преласка државне границе ради обављања радова на том земљишту поседују доказ о власништву над тим пољопривредним земљиштем или изјаву власника пољопривредног земљишта да лице обавља пољопривредне радове на његовом земљишту, под условом реципроцитета.
8. Држављане суседних држава који су становници пограничног подручја и који су запослени на територији Р. Србије, а којима је послодавац из Р. Србије издао документ о радном ангажовању, под условом реципроцитета.

ДРЖАВЉАНИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И СТРАНИ ДРЖАВЉАНИ СА РЕГУЛИСАНИМ БОРАВКОМ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ (привремени боравак или стално настањење), као и акредитовани чланови сталних ДКП и канцеларија међународних организација, као и члановима њихових породица који су носиоци посебних идентификационих документа издатих од стране Министарства спољних послова и Генералног секретаријата Владе Републике Србије, могу да уђу у Републику Србију  уз најаву/сагласност Министарства унутрашњих послова Републике Србије, која се прибавља посредством Министарства спољних послова Републике Србије.

Држављани Републике Србије  и страни држављани са регулисаним боравком који желе да се врате у Републику Србију, а тренутно се налазе на територији Републике Српске,  треба да се обрате Генералном конзулату Републике Србије у Бања Луци путем мејла  konzulat.rs@mfa.rs  или Конзуларној канцеларији  Требиње путем мејла kk.trebinje@mfa.rs и да доставе следеће податке:


- Име и презиме
- Године живота
- Јединствени матични број грађана (ЈМБГ)
- Број личне исправе издате од стране Р. Србије (лична карта или пасош)
- Контакт телефон (обавезна назнака +381 или +387)
- Разлог боравка у БиХ
- Адреса у Републици Србији
- Разлог хитног повратка у Србију (ако постоји)

ГК Р. Србије Бања Лука ће добијене податке проследити Министарству спољних послова Републике Србије, ради посредовања у добијању сагласности за улазак у Р. Србију.  По добијању сагласности подносиоци захтева ће бити обавештени о датуму, времену и одређеном граничном прелазу за улазак у Републику Србију. Напомињемо да није могуће одабрати жељени гранични прелаз!

Држављанима Републике Србије и страним држављанима који имају регулисан боравак у Р. Србији, а који поседују негативан PCR  тест на присуство вируса SARS-CoV-2, не старији од 72 сата од издавања од стране референте лабораторије земље из које долазе или уколико су у иностранству боравили не дуже од 72 сата, а не уочавају се симптоми заразне болести COVID-19 не изриче се мера самоизолације у трајању од 14 дана.

Држављани Републике Србије и страни држављани који имају регулисан боравак у Р. Србији а који немају негативан PCR  тест на присуство вируса SARS-CoV-2, не старији од 72 сата од издавања од стране референте лабораторије земље из које долазе, одређује  се мера стављања под здравствени надзор (кућна изолација у трајању од 14 дана)

Лица код којих се уочавају  симптоми заразне болести COVID-19, одмах се упућују у одговарајућу здравствену установу и према њима се поступа у складу са медицинским протоколима.

СВЕ НАВЕДЕНЕ МЕРЕ ОСТАЈУ НА СНАЗИ ДО ДАЉЊЕГ, ОДНОСНО ДО ДОНОШЕЊА ОДЛУКЕ О ОТВАРАЊУ ГРАНИЧНИХ ПРЕЛАЗА.Генерални конзул Владимир Николић присуствовао обележавању Дана победе над фашизмом

У Бања Луци је, 9. маја 2020. године  полагањем венаца на Споменик жртвама фашизма на Тргу палих бораца, обележена прослава Дана победе над фашизмом, која је одржана без Марша бесмртног пука, услед пандемије вируса корона.

Полагању венаца присуствовали су председница РС Жељка Цвијановић, председник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, председавајући Савета министара Зоран Тегелтија, министар енергетике и рударства у Влади Р. Српске Петар Ђокић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, амбасадор РФ у БиХ Петар Иванцов, генерални конзул Р. Србије у Бања Луци Владимир Николић, народни посланици, представници заједничких институција БиХ, представници града Бања Лука и остале делегације.

Председница Р. Српске Ж. Цвијановић истакла је да будућим генерацијама морају бити приказане вредности и идеали због којих је било много жртава, који као такви заслужују велико поштовање, а да такав, мора бити и однос према онима који су дали своје животе за слободу и допринос у борби против фашизма у Другом светском рату. Она је нагласила да Р. Српска баштини ове вредности и да је важно да будуће генерације поштују жртве, али и разумеју снагу идеала за које су се бориле. “Наравно да је и Европа извукла поуку из Другог светског рата и зато је након тога успоставила нови начин функционисања и заједништва на овом простору. Зато треба разумети зашто се Дан победе над фашизмом истовремено доживљава и обележава као Дан Европе”, навела је Цвијановићева.

Председник НС РС Н. Чубриловић рекао је да српски народ има разлога да се поноси учешћем и давањем доприноса у борби против зла какво је фашизам. “За цели слободарски свет ово је данас свети дан. Сигурно да наш народ припада том делу света. Ово треба да се обележава, памти, преноси на нове генерације да се никада једно такво зло не би појавило”, рекао је Чубриловић.

Српски члан Председништва БиХ М. Додик изјавио је да 21. век треба да буде век уједињења српског народа, који је у прошлости, у континуитету, био изложен разним страдањима. Српски народ, како је Додик истакао, жели да нема ниједног разлога, повода или идеје која би могла бити наметнута да би се одрекли српског, антифашистичког, страдалничког и идентитета слободарског народа који има своју државу у Републици Српској. Према његовим речима, Дан победе над фашизмом је велики дан за човечанство и цивилизацију која се у Другом светском рату изборила да сачува основне вредности хуманизма, једнакости и слободе, за коју је српски народ дао немерљиву жртву. “Чињеница је да су устанак против фашиста на простору бивше Југославије дигли Срби, на свим местима где су живели, од Хрватске, Босне, Србије.

Они који су разбили Југославију данас покушавају да прибаве себи антифашистичка обележја, а у суштини су разбили једну од основних вредности фашистичке борбе, а то је била Југославија”, рекао је Додик. Он је нагласио да је српски народ масовно страдао у 20. веку, од Првог и Другог светског рата, преко ратова током распада бивше Југославије. “Српски народ је почишћен са многих места, у Другом светском рату је над српским народом извршен геноцид. Усташки логори од Јасеновца, Пага, Јадовног до страдања Срба у Крагујевцу, на сајмишту и многим другим местима, говоре да су Срби били мета тог рата и да је требало да буду елиминисани”, закључио је Додик.

Руски амбасадор у БиХ П. Иванцов изразио је уверење  да ће свет и данас заједно победити у тешким околностима пандемије, као што је победио фашизам у Другом светском рату. “Пре 75. година заједно смо победили фашизам и данас заједно решавамо задатке који стоје испред нас, наших земаља и Европе. Убеђен сам да ћемо победити и у овим тешким околностима у којима се налази свет”, рекао је Иванцов и честитао грађанима Р. Српске Дан победе над фашизмом.

 ОБАВЕШТЕЊЕ О УСПОСТАВЉАЊУ РЕДОВНОГ РАДНОГ ВРЕМЕНА ГЕНЕРАЛНОГ КОНЗУЛАТА СРБИЈЕ БАЊА ЛУКА

Обавештавамо да ће Генерални конзулат Републике Србије Бања Лука и Конзуларна канцеларија Требиње од петка 08. маја 2020. године успоставити редовно радно време сваког радног дана од 08:00 до 16:00 часова.

Конзуларно одељење (рад са странкама) ради од 09:00 до 13:00 часова и средом од 09:00 до 13:00 и од 16:00 до 19:00 часова.

У Конзуларно одељење дозвољен је улазак највише 3 лица са обавезном заштитном опремом (маска и рукавице) уз међусобно растојање од 2 метра.Обележен Дана сећања на жртве Јасеновца у Доњој Градини

Највиши званичници Републике Српске и представници дипломатског кора у Босни и Херцеговини дана 26.04.2020. године, у складу са заштитним мерама због актуелне епидемиолошке ситуације, положили су венце и цвеће жртвама Јасеновца на гробно место „Тополе“ у Спомен-комплексу Доња Градина.


У име институција Републике Српске венац су положили: председница Републике Српске Жељка Цвијановић, председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, премијер РС Радован Вишковић, српски члан  Председништва БиХ Милорад Додик и председавајући Савета министара Зоран Тегелтија.

Цвеће су положили министри у Влади Републике Српске, шеф Делегације ЕУ у БиХ, амбасадор Руске Федерације, САД, Велике Британије, представници јеврејског и ромског народа.
Тим поводом пригодним говором присутнима су се обратили председница Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан  Председништва БиХ Милорад Додик. Присутни су путем видео бима могли да чују говор председника Републике Србије Александра Вучића који се обратио из Сремске Митровице где се истовремено обележавао Дан сећања на жртве у Сремској Митровици.

Обележавању Дана сећања на жртве Јасеновца у Доњој Градини, присуствовали су и цвеће положили амбасадор Србије у Сарајеву Александар Ђорђевић и генерални конзул у Бaња Луци Владимир Николић.Генерални конзул Владимир Николић присуствовао обележавању Дана града Бања Луке

Поводом обележавања Дана града Бања Лука, на Тргу палих бораца дана 22.04.2020. године, градоначелник Игор Радојичић, председник Скупштине града Зоран Талић и генерални конзул Владимир Николић положили су венац одајући почаст ослободиоцима града.

 

Истим поводом заменик градоначелника Саша Чудић и генерални конзул Владимир Николић положили су венац на Споменик жртвама велеиздајничког процеса на гробљу Свети Пантелија.

Ове године Дан града је обележен знатно скромније због актуелне епидемиолошке ситуације, није организована традиционална свечана академија нити додела награда.Обавештење о конкурсима за суфинансирање

Имајући у виду ситуацију са епидемијом коронавируса Covid19, те утицај на редовне процедуре у вези спровођења конкурсних активности, обавештавамо да у датим околностима неће бити могуће спровести раније одлуке о расписивању Конкурса за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и Конкурса за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону.

Информације у вези расписивања нових конкурса за суфинансирање пројеката биће доступне и упућене благовремено.
 Дигитални садржаји установа културе на страним језицима -2020

Имајући у виду мере Владе Републике Србије уведене са циљем што безбеднијег превазилажења друштвене ситуације настале због епидемије ЦОВИД-19, а у циљу олакшавања приступа културним садржајима становницима Србије и корисницима из других земаља, Министарство културе и информисања представља дигиталне садржаје националних установа културе, доступне на страним језицима.

У прилогу можете пронаћи табелу са садржајима у дигиталном облику на више страних језика, а званичан сајт Министарства културе Републике Србије је http://www.kultura.gov.rs/cyr/

Филмови:
1. Поред мене, 2015 Стеван Филиповић (драма, 110 минута)

http://www.fcs.rs/en/films/film-database/?page=film&id=1314

Link: https://www.youtube.com/watch?v=hpKAFB9QUZc

2. Шишање, 2010, Стеван Филиповић (драма, 98 минута)

http://www.fcs.rs/en/films/film-database/?page=film&id=169

Link: https://www.youube.com/watch?v=tsH6IRftCEI

3. Шејтанов ратник 2006, Стеван Филиповић ( 94 минута)

http://www.fcs.rs/en/films/film-database/?page=film&id=152

Link: https://www.youtube.com/watch?v=IgxT0TmisxE

 Дигитални садржаји у области културе

Министарство културе и информисања, у намери да грађанима олакша приступ садржајима из културе, имајући у виду спреченост обављања програмских активности установа културе препоручује грађанима дигиталне садржаја на следећим линковима:

http://www.kultura.gov.rs/lat/aktuelnosti/virtuelne-ture-kroz-kulturne-sadrzaje-

https://www.digitalnasolidarnost.gov.rs/

https://kultura.rs/ОТКАЗАН КОНЗУЛАРНИ ДАН У БИЈЕЉИНИ

Обавештавамо да се због болести COVID-19 отказује Конзуларни дан у Бијељини, заказан за 28. март 2020. године.

Сви грађани који су обавештени да треба да преузму решење о пријему у држављанство, решења могу преузети када се успостави редовно радно време Генералног конзулата Р. Србије Бања Лука, а о одржавању Конзуларног дана у Бијељини и Модричи накнадно ћемо обавестити.Обавештење о пријему странака у Генералном конзулату Републике Србије Бања Лука

Генерални конзулат Републике Србије Бања Лука и Конзуларна канцеларија Требиње  ће од 18.марта 2020. године у наредном периоду због болести COVID-19 примати ограничен број странака и то искључиво у хитним случајевима.

Долазак у просторије Генералног конзулата Републике Србије је неопходно најавити путем следећих  бројева телефона: 051-227-040, 051-227-060 и 051-227-041, а за долазак у просторије Конзуларне канцеларије Требиње најава је путем броја телефона 059-490-505Избори за народне посланике – прекидање радњи у спровођењу избора

Обавештавамо да у складу са чланом 5. Уредбе о мерама за време ванредног стања, коју је данас донела Влада Републике Србије, прекидају се све изборне радње у спровођењу избора за народне посланике, расписаним за 26. април 2020. године.

Изборни процес, укључујући и рокове за вршење изборних радњи ће се наставити у складу са одлуком о престанку ванредног стања.

Сви до сада примљени захтеви за гласање остају важећи, а Генерални конзулат Републике Бања Лука ће наставити да прима захтеве за упис у бирачки списак и за гласање у иностранству када се за то стекну услови.ПРЕПОРУКА ДРЖАВЉАНИМА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ КОЈИ БОРАВЕ У ИНОСТРАНСТВУОГРАНИЧАВАЊЕ ПРИЈЕМА ЗАХТЕВА ЗА ВИЗЕ

У складу са Одлуком Владе Републике Србије о проглашењу  болести COVID-19 и увођењем ванредног стања на територији Републике Србије Генерални конзулат Републике Србије Бања Лука неће примати захтеве за визе станаца који намеравају да уђу на територију Републике Србије изузев за странце који су добили дозволу за улазак на територију Републике Србије од стране Комисије за давање дозволе за улазак на територију Републике Србије.ПРОЦЕДУРА ЗА ИЗДАВАЊЕ ДОЗВОЛЕ ЗА УЛАЗАК СТРАНАЦА НА ТЕРИТОРИЈУ Р. СРБИЈЕ У РЕЖИМУ ПРИМЕНЕ ЗАШТИТНИХ МЕРА ОД БОЛЕСТИ COVID-19

У складу са Одлуком Владе Републике Србије о проглашењу болести COVID-19 заразном болешћу, Влада је образовала Комисију за давање дозволе за улазак на територију Србије у режиму примене заштитних мера од болести COVID-19.

Задатак комисије је да, по изузетку, издаје дозволе за улазак на територију Републике  Србије и боравак или транзит кроз Србију страним држављанима и да одређује услове и ограничења транзита, односно боравка.

Комисију чине представници Министарства здравља, Министарства спољних послова, Министарства унутрашњих послова и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.С тим у вези, обавештавамо која је неопходна процедура за добијање дозволе  од Комисије, за улазак у Републику Србију и боравак или транзит кроз Републику Србију.

Стране дипломатске мисије, конзуларна представништва и канцеларије међународних организације акредитоване у Републици Србији захтеве за издавање дозвола треба да подносе вербалном нотом и да је упуте на адресу: radnotelo-covid19@mfa.rs
 

Захтев за издавање дозволе мора да садржи следеће податке:
- Име и презиме лица
- Број путне исправе (пасош или лична карта) и држављанство
- Гранични прелаз уласка у Републику Србију
- Гранични прелаз изласка из Републике Србије и крајња дестинација (у случају транзита)
- Место и адреса током боравка у Републици Србији (у случају дозволе за боравак)
- Регистарски број и тип превозног средства којим се улази и/или транзитира кроз Републику Србију
- Подаци о возачу и по могућству  контакт телефон

Комисија неће разматрати захтеве који су непотпуни, односно који не садрже наведене елементе.
Комисија ће у складу са Одлуком Владе одредити услове и ограничења транзита, односно боравка лица којима је дата дозвола за улазак у Р. Србију, укључујући и период дозвољеног задржавања.Корона вирус –измена Одлуке Владе Србије

Влада Републике Србије је на седници одржаној 15. марта 2020 донела Одлуку о изменама Одлуке о проглашењу болести COVID – 19, заразном болешћу којом се тачка 4. Одлуке мења и гласи:

„4. РАДИ ЗАШТИТЕ ОД УНОШЕЊА ЗАРАЗНИХ БОЛЕСТИ НА ТЕРИТОРИЈУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ СТРАНИМ ДРЖАВЉАНИМА НАДЛЕЖНИ ОРГАНИ ПРИВРЕМЕНО ЋЕ ЗАБРАНИТИ УЛАЗАК У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ“

Ове мере се неће примењивати на:

1. Посаде теретних моторних возила приликом обављања међународног превоза у друмском саобраћају. У случају међународног транзитног превоза терета у друмском саобраћају, исти се ограничава на период не дужи од 12 часова од момента уласка на територију Р. Србије.

2. Посаде теретних бродова који превозе робу у једну од домаћих лука. У случају транзитне пловидбе на међународном водном путу на територији Р. Србије, исти се ограничава на период не дужи од 90 часова за бродске саставе и 60 часова за самоходне пловидбе од момента уласка на територију Р. Србије у случају узводне пловидбе, односно на период не дужи од 72 часа за бродске саставе и 54 часа за самоходне пловидбе од момента уласка на територију Р. Србије у случају низводне пловидбе

3. Возопратно особље железничких возила која улазе у зону граничних станица утврђених међудржавним споразумима.

4. Посаде и кабинско особље ваздухоплова чије је крајње одредиште Р. Србија или су у транзиту преко међународних аеродрома Р. Србије

5. Лица која су добила сагласност за улазак у Р. Србију од Радног тела Владе који чине представници Министарства здравља, Министарства спољних послова и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре

6. Хуманитарне конвоје под обавезном пратњом уговорене дипломатским путем.

7. Акредитоване чланове особља страних дипломатско-конзуларних представништава и канцеларија међународних организација, као и чланове њихових породица који су носиоци посебних личних карата, односно идентификационих докумената издатих од стране Министарства спољних послова и Генералног секретаријата Владе.

8. Стране држављане који имају одобрен боравак или стално настањење у Републици Србији.

Држављани Републике Србије и страни држављани који имају одобрен боравак или стално настањење у Републици Србији, а који долазе из држава, односно подручја са интензивном трансмисијом болести COVID-19, односно жаришта епидемије и то из Швајцарске Конфедерације, Републике Италије, Исламске Републике Иран, Румуније, Краљевине Шпаније, Савезне Републике Немачке, Француске Републике, Републике Аустрије, Републике Словеније и Републике Грчке УПУЋУЈУ СЕ У ИЗОЛАЦИЈУ У ТРАЈАЊУ ОД 28 ДАНА.

Акредитовани чланови особља страних дипломатско-конзуларних представништава и канцеларија међународних организација, као и чланови њихових породица који су носиоци посебних личних карата, односно идентификационих докумената издатих од стране Министарства спољних послова и Генералног секретаријата Владе, упућују се у изолацију у трајању од 14 дана (изолација у кућним условима).

Упозоравамо држављане Републике Србије, а посебно двојне држављане да у Републику Србију  могу да уђу само уколико презентују пасош Републике Србије, а не земље која се налази на листи земаља за које важи забрана.

Ова Одлука Владе Србије ступа на снагу одмах, 15. марта 2020. године и остаје на снази до даљњег.Корона вирус – улазак у Републику Србију

Поводом пандемије изазване корона-вирусом на страници Министарства здравља https://covid19.rs/можете преузети информације о поступку на граничним прелазима при уласку путника у Републику Србију које се налазе на следећим линковима:

https://covid19.rs/algoritam1/

https://covid19.rs/algoritam2/МЕРЕ ПРЕВЕНЦИЈЕ ШИРЕЊА И СУЗБИЈАЊА ЗАРАЗНЕ БОЛЕСТИ COVID-19

Имајући у виду актуелну ситуацију и потребу за предузимањем додатних мера  у циљу спречавања појаве ширења и сузбијања корона вируса, а у складу са препорукама епидемиолога, Генерални конзулат Републике Србије Бања Лука ће од понедељка 16.марта 2020. године у шалтер салу примати по 5 странака.

Рад на пријему захтева за пасоше биће ограничен само на хитне и неодложне случајеве.

Хвала на разумевању.ОБАВЕШТЕЊЕ О ПРИВРЕМЕНОЈ ЗАБРАНИ УЛАСКА У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ СТРАНИМ ДРЖАВЉАНИМА КОЈИ ДОЛАЗЕ ИЗ ДРЖАВА ЖАРИШТА ЕПИДЕМИЈЕ БОЛЕСТИ COVID-19 (КОРОНА ВИСРУС)

Влада Републике Србије је донела Одлуку о измени Одлуке о проглашењу болести  COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 заразном болешћу којом је прописано следеће:

Ради заштите од уношења заразних болести на територију Републике Србије, страним држављанима који долазе из држава, односно подручја са интензивном трансмисијом болести COVID-19, односно жаришта епидемије, и то из провинције Хубеј  у Народној Републици Кини, града Дегу и провинције Северни Гјонгсанг у Републици Кореји, кантона Тићино у Швајцарској Конфедерацији, Републике Италије и Исламске Републике Иран, надлежни органи привремено ће забранити, односно ограничити улазак и кретање.

Ове мере се не примењују на учеснике у транспорту роба и лица која су добила сагласност за улазак у Републику Србију од Министарства здравља.

Све додатне информације у вези са мерама које предузима Влада Републике Србије можете наћи на сајту Владе Републике Србије https://www.srbija.gov.rs  и на сајту Министарства здравља и Института за јавно здравље Србије https://covid19.rsО Б А В Е Ш Т Е Њ Е ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У РЕПУБЛИЦИ СРСКОЈ, БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ

Избори за народне посланике Народне скупштине Републике Србије, расписани су за 26. април 2020. године.
С тим у вези, Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци позива све држављане Републике Србије, који имају пријављено пребивалиште у Србији, да наведеног дана искористе своје право и изађу на изборе.

Чланом 10. Закона о избору народних посланика регулисано је да право да бира посланика и да буде биран за посланика има пунолетан пословно способан држављанин Републике Србије са пребивалиштем у Републици Србији (у даљем тексту: бирач).

Имајући у виду наведено, бирачи који имају боравиште у Републици Српској, БиХ, могу преко Генералног конзулата Р. Србије у Бањалуци, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (до поноћи 4.априла 2020. године), поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике Републике Србије гласати у Генералном конзулату Р. Србије Бања Лука, Конзуларној канцеларији ГК Бања Лука са седиштем у Требињу (или у Амбасади Р. Србије у Сарајеву и Генералном конзулату Р. Србије у Мостару, као  и у Конзуларној канцеларији у Дрвару).

Указујемо да право да гласају у Р. Српској, БиХ, имају и држављани Републике Србије који на дан гласања туристички бораве у иностранству, ако су претходно,  благовремено поднели захтев за гласање (примера ради: држављанин Р. Србије на боравку у Бечу, Аустрија, уколико планира да на дан гласања борави у Бања Луци, несметано може да понесе захтев у ГК Бања Лука за гласање).

Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у Генералном конзулату Републике Србије Бања Лука, обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља; јединствени матични број; општину, односно град и адресу пребивалишта у земљи (Р. Србији), као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у Републици Српској, Босни и Херцеговини, према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима.

Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци, коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у Бањалуци, Републици Српској, БиХ, исти доставља надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у Р. Србији.

Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у Републици Српској, БиХ, може уписати у Јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у Јединствени бирачки списак Републике Србије.

У случају да лице које има бирачко право није уписано у Јединствени бирачки списак, за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у Р. Српској, БиХ, неопходно је претходно спровести поступак уписа у Јединствени бирачки списак.

Образац захтева за упис у јединствени бирачки списак можете преузети у просторијама Генералног конзулата Бања Лука, Булевар Војводе Р. Путника 2, или на сајту www.banjaluka.mfa.gov.rs  (рубрика вести).
Држављани Р. Србије могу на основу јмбг електронски проверити да ли су уписани у Јединствени бирачки списак, преко сајта Министарства за државну управу и локалну самоуправу (МДУЛС), односно следећег линка:https://upit.birackispisak.gov.rs/ 

Бирачка места на коме ће гласачи моћи гласати у Републици Српској, 26. априла 2020. године, налазиће се у Генералном конзулату Републике Србије, улица Булевар Војводе Радомира Путника број 2, град Бања Лука и Конзуларна канцеларија Генералног конзулата Бања Лука са седиштем у Требињу, улица Његошева број 4, Република Српска, Босна и Херцеговина.

НАПОМЕНА:


Указујемо да није неопходно да лице које жели да гласа у Републици Српској, долази лично у Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци, већ се лица могу пријавити и путем поште, факса или е-маил:
Генерални конзулат Републике Србије Бања Лука, Булевар Војводе Радомира Путника број 2, 78000 Бања Лука, контакт телефон број: 051 227 041, број факса: 051 213-901, Е-mail 
konzulat.bl@mfa.rs


Приликом подношења пријаве, поред читко попуњеног обрасца захтева, потребно је доставити копије важећег личног документа Р. Србије (пасоша, личне карте или возачке дозволе са уписаним ЈМБГ).

Такође, напомињемо да ће Генерални конзулат Р. Србије Бања Лука, у периоду од 5. марта до 4. априла 2020. године, радити на пријему захтева да се у Јединствени бирачки списак упише податак да ће гласач на предстојећим изборима за народне посланике Републике Србије гласати у Републици Српској, Босни и Херцеговини, сваког радног дана од 08.00 до 20.00 часова.Генерални конзул В. Николић присуствовао обележавању Дана Републике Српске у Београду

Представништво Републике Српске у Републици Србији одржало је у Београду свечани пријем поводом Дана Републике Српске и 28. година од проглашења првог Устава Српске, 28. фебруара 1992. године.

Председница РС Жељка Цвијановић захваливши се званицама што су својим присуством увеличали пријем, је рекла да руководство РС носи одговорност према очекивањима њених грађана, а да су та очекивања веома јасна, очувати надлежности Српске, очувати мир и стабилност, развијати Републику и правити амбијент за бољи живот грађана. “Република Српска је принуђена да се свим расположивим средствима брани и бори за свој интегритет и уставну позицију. Желимо мир и дијалог са свима у БиХ, али ћемо за сваки удар узвратити институционалним одговором”, поручила је Цвијановићева.

Она је истакла да је БиХ требала бити заједничка земља, али да се Српска свакодневно суочава са проблемима, додавши да Српска не жели да сноси ни одговорност ни политичке терете, зато што је неко други учинио да неко функционише на сили и претњама, а не на договору и дијалогу. Цвијановићева је нагласила да оно што је непромењено јесте свест о важности постојања Р. Српске и навела да је политика двоструких стандарда опште присутна у целој регији, због чега је она у комплетном нереду. “Република Српска је гаранција нашег опстанка, безбедности, развоја и просперитета. Не желимо ништа што је туђе, али нећемо дозволити да се одузима оно што је наше. Српској покушавају оспорити права која су јој Уставом загарантована”, изјавила је. Она је поручила да је намера да се у наредном периоду још више гради и развија Српска, а да је једини правни ослонац Србија, због чега су захвални државном руководству на челу са председником Р. Србије А. Вучићем и да је сарадња са Србијом интензивнија него што је икада била.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да је Република Српска доказ слободе и жеље да се живи у миру, истакавши да је Српска успела да сачува своје вредности. ”Ако не одбраните своју државу, онда губите слободу. Најбоље се то види на српским просторима који су остали у БиХ изван Републике Српске и могу се мерити по великој беди у којој живи српски народ”, изјавио је Додик. Он је додао и да српски народ не сме бити наиван, а да колико је руководство Српске било у праву, показује данашња разградња Дејтонског споразума. “Само упорном, жељом народа успели смо да очувамо вредности Српске, које покушавају узурпирати, отети и пренети. Ништа се није променило за ових 28. година. И данас ништа мање него пре 100. година, када је то Калај покушавао”, истакао је Додик. Српски члан Председништва БиХ је упозорио да српски народ данас, више него икад, мора да води рачуна о својим интересима и нагласио да је за Србе јако важно да Србија буде јака. “Нећу никада заборавити све оне који су живели за нашу Републику Српску, Србију и за јединство српског народа. Зато је нама важно да је Србија јака. Овде долазимо да заједно бранимо будућност која припада овом народу”, закључио је Милорад Додик.

Пријему у Скупштини града Београда присуствовали су председница РС Жељка Цвијановић, председник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић, премијер Српске Радован Вишковић, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, председница НС РС Маја Гојковић, бројни министри у Владама РС и Р. Србије, угледне личности из света културе, уметности, науке, просвете, привреде и спорта, представници дипломатског кора и генерални конзул Владимир Николић.

 Дан државности Републике Србије – нерадни дан

Обавештавамо да  се у складу са Законом о државним и другима празницима Републике Србије  Дан државности  Републике Србије – Сретење празнује и 17. фебруара 2020 и  Генерални конзулат Републике Србије Бања Лука неће радити у понедељак 17. фебруара 2020 године.Честитка Српског члана Председништва БиХ Милорада Додика упућена генералном конзулу Србије у Бањалуци Владимиру Николићу, поводом Дана државности Србије

Поводом Дана државности Србије, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, упутио је честитку генералном конзулу Србије у Бањалуци Владимиру Николићу.

У честитки М. Додика, између осталог, изражена је жеља да се настави са истрајним и пожртвованим јачањем државе Србије, те неговањем истинских врлина српског народа, солидарности, слободарског духа, традиције и заједничке сарадње.

У наставку, изражена је захвалност за несебичну и искрену подршку као и за јачање братских веза између једног народа са две стране ДринеНаграђени литерарни радови на традиционалном конкурсу који расписује ГК РС у Бања Луци поводом обележавања Дана државности Србије

Поводом обележавања Дана државности Србије, Генерални конзулат у сарадњи са Републичким педагошким заводом Републике Српске, традиционално расписује наградни литерарни конкурс на коме право учешћа имају ученици средњих школа у Републици Српској, Босни и Херцеговини.

Ове године тема литерарних радова била је „ Да могу нешто да променим и унапредим ја бих… “,У конкуренцији великог броја пристиглих радова, одабрана су три првопласирана, којима је припала и новчана награда обезбеђена од стране Комерцијалне банке а.д Бања Лука. На свечаном пријему, награђеним ученицима, који су на свечаност дошли у пратњи наставника и родитеља, награде су уручили генерални конзул Владимир Николић и директор Комерцијалне банке а.д  Бања Лука.

Прву награду за најбољи литерарни рад на задату тему, у вредности од 1000 КМ, освојила је ученица Марија Михајловић, IV-2,ЈУ СШЦ „27 Јануар“ из Рогатице

Другу награду у вредности од 600 КМ, освојила је Ана Алексић, ученица првог разреда  гимназије ЈУ СШЦ „ Михајло Пупин“ из Дервенте

и трећу награду у вредности од 400 КМ,  освојио је ученик Страхиња Продановић, ЈУ ТШ „ Михајло Пупин“ из Бијељине.


                                                                                          Генерални конзулат у Бања Луци дана 13.02.2020.године, свечаним пријемом обележио Дан државности Републике Србије

Генерални конзулат Бања Лука je свечаним пријемом обележио Сретење - Дан државности Р. Србије, 13.02.2020. године, у Културном центру Бански двор у Бања Луци.

Свечаном пријему је присуствовало преко 300 званица, међу којима су били, председница Р. Српске Жељка Цвијановић, председник Владе Р. Српске Радован Вишковић, председник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић, потпредседници Милан Петковић и Жељка Стојичић, министри у Влади Српске и шефови посланичких клубова у Народној скупштини, председавајући Већа народа Српске Нада Тешановић, представници Српске у институцијама БиХ, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић. Свечаном пријему присуствовао је и амбасадор Републике Србије у Босни и Херцеговини, Њ.Е. господин Александар Ђорђевић.

 

 

Свечаном пријему присуствовали су и (председник Народног демократског покрета), Ненад Стевандић (председник Партије демократског прогреса), Младен Иванић и Игор Црнадак, Вукота Говедарица (представник Српске демократске странке).

Пријему су  присуствовали председник и Генерални секретар Академије наука и уметности проф. др Рајко Кузмановић и проф. др Драгољуб Мирјанић, декани, ректор и већи број професора Универзитета Бања Лука, директор и председник Привредне коморе Р. Српске Борко Ђурић његово Преосвештенство Епископ бањалучки Г. Јефрем, представници Исламске заједнице Бања Лука, представници бањалучке бискупије, директори најзначајнијих јавних установа, електро привредних и других предузећа, Комерцијалне банке а.д. Бања Лука,  Компаније MTEL,  Сбербанке, НЛБ банке а.д. Бања Лука, Нове банке, директори медијских кућа, главни и одговорни уредници, начелници општина широм Р.Српске, представници дипломатског кора акредитовани у БиХ, као и бројни гости из Бањалуке и читаве РС.

На почетку свечаности отпевана је химна Републике Србије „Боже правде“. Након химне генерални конзул Владимир Николић и директор Комерцијалне банке а.д. Бања Лука, уручили су награде ученицима средњих школа са територије РС, поводом учешћа на конкурсу за избор најбољих литералних радова на тему „ Да могу нешто да променим и унапредим ја бих… “, који сваке године расписује Генерални конзулат у сарадњи са Педагошким заводом Р. Српске, а поводом обележавања Дана Државности.

Генерални конзул Владимир Николић у свом обраћању присутним гостима изразио је задовољство што је у Бањалуци, седми пут за редом, обилежен Дан државности Србије и нагласио да се са овог скупа шаље порука слоге и заједништва. „Само заједништво и слога пут су до веће снаге и Србије, али и Републике Српске“ рекао је В. Николић, што је и кључна порука са обележавања Дана државности Србије.

"Мислим да само тако треба и да наставимо у том правцу, јер само кад смо заједно ми смо јачи. Честитам свим држављанима Србије који живе у Републици Српској и свим Србима у Републици Српској Дан државности Србије"- рекао је Владимир Николић, генерални конзул Србије у Бањалуци.  

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић, том приликом је рекла  да су односи Српске и Србије у свим областима добри, те засновани на братској љубави, великом политичком разумевању и економској и финансијској подршци. Сигурна сам да ће наши односи и сарадња у будућности бити све јачи и да ће интеграција о којој дуго говоримо добити неке своје димензије у свим областима. Председница Српске је свим грађанима Србије, али и Српске, честитала овај, како је рекла, велики празник.

Поводом Дана државности Србије, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик упутио је честитку генералном конзулу Србије у Бањалуци Владимиру Николићу.

Председник Народне скупштине Српске Недељко Чубриловић придружио се честиткама, наводећи да Србија на овим просторима има најдужу историју када је реч о елементима државности. „Захваљујемо Србији што је свих ових година била подршка Српској, али и БиХ. Србија подржава развој, опстанак и све оно што доноси добро за све грађане Републике и БиХ“ - рекао је Чубриловић.

Свечаност је настављена уз коктел и пригодан програм чланова Бањалучке филхармоније.

Свечано обележавање Дана државности Републике Србије у Бањалуци добило је веома запажено место у овдашњој јавности, уз изразито позитивне реакције и похвале у извештајима бројних медија.Конкурс за суфинансирање пројеката превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству и културне делатности Срба у иностранству у 2020. години

Обавештавамо да је Министарство културе и информисања 31. јануара 2020. године расписало:

- Конкурс за суфинансирање пројеката превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2020. години
- Конкурс  за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2020. години
Текстови конкурса и пратећи пријавни обрасци могу се наћи на интернет страници Министарства културе и информисања http://www.kultura.gov.rs

Рок за подношење конкурсних пријава је 16. март 2020. године.
За додатне информације о конкурсу заинтересовани се могу обратити Младену Весковићу mladen.veskovic@kultura.gov.rs  или на телефон + 381 11 3398-026.Генералном конзулу Владимиру Николићу уручена Повеља Правног факултета у Бања Луци, 6.2.2020. године

Генералном конзулу Владимиру Николићу, уручена је Повеља Правног факултета, “у знак захвалности за допринос у развоју и афирмацији високог образовања и посебно Факултета”. Повељу је, Генералном конзулу, уручио декан Правног факултета у Бања Луци проф. др Жељко Мирјанић, на свечаној академији одржаној поводом обележавања 45.-те годишњице ове високошколске установе.

Захваљујући се на додељеном признању В. Николић је истакао позитиван пример сарадње Правног факултета у Бања Луци са правним факултетима у Р. Србији која на најбољи начин илуструје свеопшту сарадњу између Србије и Српске.

На поменутој академији, на којој су промовисани свршени студенти овог факултета, присуствовали су и присуствовали председник Народне скупштине Р. Српске Недељко Чубриловић, министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Р. Српске Срђан Рајчевић, председник Академије наука и уметности Српске Рајко Кузмановић, ректор Баљалучког универзитета Радослав Гајанин, градоначелник Бања Луке Игор Радојичић, професори Правног факултета из Београда, Ниша и К. Митровице, као и бројне званице из јавног, научног, дипломатског и друштвеног живота.

Председник НС РС Недељко Чубриловић рекао је да се готово ниједан озбиљнији акт у парламенту Српске не доноси без мишљења и става људи који су стекли образовање и дипломе на Правном факултету. Чубриловић је свршеним студентима пожелео успех у будућности, уз наду да ће на плану правне науке допринети и демократизацији и развоју друштва у целини.

Декан Правног факултета проф. др Жељко Мирјанић, рекао је да је та високошколска установа, за 45. година рада, постала позната и у региону. “Школујемо врсне правнике који деценијама успешно обављају најважније послове код нас и креирају и воде правни живот. Реч је о истакнутим судијама, тужиоцима, адвокатима и нотарима”, навео је Мирјанић. Он је истакао да је Правни факултет поносан на то што има заокружен систем школовања, од основног циклуса студија, до мастер и докторских и додао да ће у оквиру свечаности овог факултета, 7.2.2020. године, почети међународна научна конференција у вези са трансформативним технологијама, правним и етичким изазовима 21. века, на којој ће говорити професори из Енглеске, Италије и Новог Зеланда.

Ректор Универзитета у Бања Луци Радослав Гајанин, рекао је да је Правни факултет репрезентативна чланица Универзитета и, уз Економски факултет, представља једну од институција са највећим бројем чланова.

Правни факултет Универзитета у Бања Луци основан је 1975. године и данас је модерна организована и респектабилна високошколска и научна установа, у којој су се школовали многи академици, универзитетски професори, познати и признати правници, судије, тужиоци, адвокати, политичари и друге значајне јавне личности широм БиХ. На интернет сајту ове установе наводи се да је у наставно-научном процесу ангажовано око 40 професора, наставника и сарадника, те да на Факултету студира више од 2,000 студената.


 Боравак председника Републике Србије господина Александра Вучића, у Р. Српској, Мркоњић Граду

Председник Републике Србије Александар Вучић посетио је, 29. јануара 2020. године Мркоњић Град.

Одмах по доласку, председник Вучић је, заједно са председницом Р. Српске Жељком Цвијановић, премијером Р. Српске Радованом Вишковићем, српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком и званичницима општине, обишао Машинску школу и Гимназију, где је том приликом најавио, да ће Србија са 600.000 КМ (око 300.000 евра) помоћи ове школе и опремити их рачунарима и ЦНЦ машинама. Приликом обиласка, председник Вучић је изјавио и да ће обавити разговор са привредницима Мркоњић Града, како би исти били уведени у систем субвенција и на тај начин добили помоћ да отварају више радних места у Мркоњић Граду, а самим тим би и општина имала више деце у вртићима и школама.

Након обиласка школа, председник Вучић се с домаћинима упутио у центар општине, где је уследило кратко обраћање окупљеним грађанима. Вучић је том приликом изјавио да је срећан када дође у Р. Српску и када је са српским народом, нагласивши да је српски народ јединствен и недељив, као и да су сви покушаји поделе немогући. “Истом народу и цркви припадамо и исту судбину делимо. Наш народ се не стиди свог српског имена и презимена. Имаћемо снаге да то сачувамо на сваком месту где Срби живе”, нагласио је председник Р. Србије. Вучић се захвалио окупљеним грађанима који су у великом броју дошли да га сачекају, додавши да су дошли да сачекају некога ко данас представља Србију и нагласио је да колико се воли Р. Србија у Р. Српској, толико се и Р. Српска воли у Србији.

Председник Р. Србије А. Вучић је приликом обраћања истакао и да српски народ не жели ништа туђе, али да је прошао кроз толико трагедија и да никоме више неће дозволити да га протерују са својих огњишта, као што је 1995. године било у Мркоњић Граду. “Нема више олуја и трактора у српској будућности, већ радних места, школа, обновљених домова здравља, вртића пуних деце. Хоћемо да живимо са другима, само нас пустите да будемо своји на своме и да чувамо своје име и презиме и прађедовску веру”, закључио је председник Р. Србије А. Вучић.

Српски члан Председништва БиХ М. Додик је изјавио да су сви Срби један народ. Додик је нагласио да нема “босанских Срба”, јер су сви Срби, где год живели, део истог народа и позвао је све Србе на јединство и очување идентитета, истичући да су поделе неприхватљиве. Додик је додао да је важно да Срби сачувају свој идентитет чувањем језика, писма и вере, а да је то чинила и данас чини Српска православна црква као народна црква, омогућивши да се очува српски идентитет у катастрофалним условима за српски народ. Додик је рекао да је Мркоњић Град херојски град, обновљен након Одбрамбено-отаџбинског рата, захваливши се председнику Вучићу за помоћ и подршку Р. Српској. “Наравно да су новчана средства важна, али порука која се шаље посетом председника Вучића, за нас су важнија него било који новац. Нама много значи да председник Србије дође овде и да буде заједно са нама, да заједно промовишемо наше основне народне вредности, да смо окупљени око идеја које нама важне, око наше Р. Српске и Србије, СПЦ, која мора остати јединствена на свим просторима, па и у Ц. Гори”, навео је Додик.

Председница Р. Српске Ж. Цвијановић, која је уједно била домаћин посете председника Р. Србије А. Вучића Р. Српској, изјавила је да се у општину Мркоњић Град, која је била велики страдалник, вратио живот након свих тешких искушења, захваљујући заједничком ангажману републичких и локалних власти уз подршку Србије. “Као што је било и раније, а ево и сада, кроз различите видове подршке даје се додатна енергија свему што покушавамо да радимо широм Р. Српске”, рекла је Цвијановићева. Она је изразила задовољство због Вучићеве посете и истакла да је она знак јединства и добре сарадње Р. Српске и Србије. “Ово је знак да Србија стоји уз Р. Српску и када су тешка времена, али и када треба поделити радост или обележити догађај, ми смо заједно”, поручила је председница Р. Српске Ж. Цвијановић.

Након обраћања окупљеним грађанима, уследио је састанак председника Вучића са председником НС РС Недељком Чубриловићем, премијером Р. Вишковићем, председницом Р. Српске Ж. Цвијановић, српским чланом Председништва БиХ М. Додиком, председавајућим Саветом министара Зораном Тегелтијом, привредницима, представницима институција, невладиним сектором и општинским руководством. 

Током састанка председнику Р. Србије А. Вучићу је уручена Повеља почасног грађанина са златним симболом општине Мркоњић Град за изузетна дела. По завршеном састанку, председник Р. Србије је, уз претходних 600.000 КМ за две школе, најавио додатних 200.000 КМ помоћи за Дом здравља Мркоњић Град и набавку мамографа, али и озбиљну подршку привреди, кроз посебне субвенције привредника у Р. Српској, посредством Владе Р. Српске. “Тиме желимо да подстакнемо опстанак нашег народа на огњиштима и развој Р. Српске”, истакао је председник Вучић.

Након посете Мркоњић Граду, председник Р. Србије Александар Вучић посетио је Дрвар.

Амбасадор Р. Србије у БиХ Александар Ђорђевић и ген. конзул В. Николић присуствовали су како дочеку и испраћају председника Р. Србије А. Вучића, тако и обиласку школа и састанку који је имао са званичницима Р. Српске и привредницима у згради општине.

 

 Генерални конзул Владимир Николић присуствовао Свечаној академији „Наши учитељи“

Под покровитељством председнице Републике Српске Жељке Цвијановић, у Бања Луци, 28. јануара 2020. године, Министарство просвете и културе Републике Српске, први пут је организовало Свечану академију посвећену просветним радницима под називом „Наши учитељи“.

Том приликом додељене су Светосавске награде истакнутим просветним радницима за постигнуте изузетне резултате у области васпитања и образовања ученика у Републици Српској.

Председница Жељка Цвијановић и министар просвете и културе Наталија Тривић уручиле су најуспешнијим учитељима и наставницима Светосавску награду, којом је стручна комисија наградила 24 наставника. 

На свечаном уручењу светосавских награда, председник  Републике Српске Жељка Цвијановић, истакла је значај просветних радника у животу сваког појединца и њихове улоге трећег родитеља, као и да ће убудуће просветни радници заједно са ресорним републичким министарством радити на реформи образовног система. Цвијановићева је честитала награђенима просветним радницима, те изразила наду да ће додела светосавских награда постати традиција.

Свечаној академији „Наши учитељи“ присуствовао је и генерални конзул Владимир Николић.Под покровитељством Министарства просвете и културе Р.Српске и Генералног конзулата Р.Србије у Бањалуци отворена изложба "Златне нити ћирилице“

Под покровитељством Министарства просвете и културе Р.Српске и Генералног конзулата Р.Србије у Бањалуци, 27.01.2020.године, отворена је изложба "Златне нити ћирилице“.

Изложба, коју је припремило удружење "Бео-етно визија" из Београда, отворена је поводом 800 година аутокефалности Српске православне цркве и прославе дана Светог Саве.  Изложбу чини више од 50 оригиналних радова у техници веза и златовеза, насталих према мотивима минијатура из старих српских књига.

Изложбу је отворила помоћник министра просвете и културе Републике Српске Тања Ђаковић, која је том приликом рекла да је реч о изложби на тему азбуке и ћирилице, која је темељ националног идентитета.

Отварању изложбе "Златне нити ћирилице“ присуствовао је и генерални конзул Владимир Николић.Генерални конзул Владимир Николић присуствовао отварању изложбе о српским православним школама у БиХ

У Архиву Републике Српске у Бања Луци, 27. јануара 2020. године, отворена је изложба “Српске православне школе у БиХ – летописи из фонда Педагошког музеја у Београду” Александре Миловановић.

У оквиру изложбе, која ће бити отворена месец дана, представљена су 32 летописа која представљају аутентичан доказ заједништва Срба у региону.

Миловановићева је истакла да је изложба значајна јер представља материјални доказ рада српских православних школа на простору данашње БиХ. “То су тачни датуми, имена учитеља, оснивача, као и број деце која су похађала ове школе”, рекла је Миловановићева пре отварања изложбе.

Помоћник министра за културу Р. Српске Тања Ђаковић рекла је да изложба говори о просветитељској традицији српског народа на простору БиХ, те речито описује период српске историје који је обележила борба за образовање и еманципацију. “Свесни чињенице да народ само образовањем има будућност, Срби су у БиХ током 19. века оснивали школе и у том подухвату снажно их је подржавала Српска православна црква”, нагласила је Ђаковићева. Она је истакла да је све те вековне борбе српски народ издржао, те се изнад свих страдања издизао градећи на старим темељима још чвршће грађевине српске просвете и поноса.

Изложбу је организовао Архив Р. Српске у сарадњи са Педагошким музејом из Београда, поводом обележавања Савиндана -  успомене на првог српског архиепископа и просветитеља Светог Саву.

Свечаном отварању изложбе присуствовале су званице из културног и јавног живота и генерални конзул Р. Србије Владимир Николић.Поводом Дана Републике Српске, 9. јануара, председница Р. Српске свечано уручила одликовања заслужним институцијама и појединцима

У Палати Републике, дана 9. јануара 2020.године одржана је свечаност поводом доделе одликовања заслужним институцијама и појединцима. Одликовања је уручила председница Р. Српске Жељка Цвијановић.
Цвијановићева је истакла да је Дан Републике прилика да се захвали институцијама и појединцима на свему што су дали за Р. Српску и да се на овај начин исказује поштовање грађанима.

За рад и заслуге у међународној сарадњи и учвршћењу мира, личне резултате и достигнућа, као и за допринос у развоју свеукупних односа између Републике Србије и Републике Српске, Орденом заставе Републике Српске са златним венцем, председница Р. Српске одликовала је министра одбране Р. Србије Александра Вулина.

Након доделе одликовања, МО А. Вулин је рекао како орден није додељен само њему, већ и Србији. Како је истакао, Р. Српска је настала потребом српског народа да се сачува од геноцида, који је претио да се понови. “Јер сви Срби знају да тамо где немају свог судију и полицајца, где немају свог председника и учитеља, за њих нема правде, сигурности и знања. Зато је данашњи празник, не само празник Српске, већ свих Срба где год да се налазе”, навео је А. Вулин.

За признат дугогодишњи рад у здравству и велики допринос у лечењу и пружању здравствених услуга за децу са подручја Р. Српске, као и допринос у обостраној сарадњи здравствених установа из Р. Србије и Р. Српске, Орденом части са златним зрацима, председница Р. Српске одликовала је доц. др сц. мед. Радоја Симића, специјалисту дечије хирургије и директора Института за здравствену заштиту мајке и детета “Др Вукан Чупић”, Београд.

За заслуге у области хуманитарног и духовног рада, за испољавање личне храбрости, врхунска достигнућа у области спорта, културе и уметности, којима се свеукупно доприноси општој афирмацији Р. Српске, Медаљом заслуге за народ, председница Р. Српске Ж. Цвијановић одликовала је Саву Милошевића, тренера ФК Партизан и Марка Марина, немачког фудбалера српског порекла и доскорашњег капитена ФК Црвена Звезда.

 За рад и заслуге у међународној сарадњи и учвршћењу мира, личне резултате и достигнућа, као и за допринос у развоју свеукупних односа између Републике Србије и Републике Српске, Орденом заставе Републике Српске са сребрним венцем, председница Р. Српске одликовала је генералног конзула Републике Србије у Бања Луци Владимира Николића.

Председница Р. Српске Ж. Цвијановић захвалила је свима који су својим радом и залагањем, дали немерљив допринос јачању Републике. “Оно што данас имамо, много је боље у односу на оно што смо имали у времену иза нас, али сам сигурна да оно што данас имамо, није ни близу добро ономе што ћемо имати у будућности”, истакла је Цвијановићева.

 У Бања Луци свечаним дефилеом и академијом обележен Дан Републике Српске

У  Бања Луци,  Дан  Републике Српке 9. јануар  обележен је свечаним дефилеом у центру Бања Луке и  академијом која је организована у  дворани Борик у Бања Луци.

Најбројнији учесници у свечаном дефилеу били су припадници Министарства унутрашњих послова Р. Српске, а учествовали су и представници разних републичких управа, удружења и организација.

Свечаном дефилеу и свечаној академији присуствовали су председница Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, премијерка Р. Србије Ана Брнабић, министар одбране Р. Србије Александар Вулин, министар унутрашњих послова Р. Србије Небојша Стефановић, генерални секретар председника Р. Србије Никола Селаковић, председник Народне скупштине Недељко Чубриловић, премијер Р. Српске Радован Вишковић, председавајући Савета министара БиХ Зоран Тегелтија, амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов, амбасадор Србије у БиХ Александар Ђорђевић, делегација Српске листе са Косова и Метохије предвођена председником Гораном Ракићем,  представници Републике Српске на нивоу БиХ, лидери политичких партија, представници невладиних организација проистеклих из одбрамбено отаџбинског рата, представници дипломатског кора, те званице из јавног, друштвеног и политичког живота. Свечаној академији присуствовао је и патријарх српски Иринеј

Тим поводом, председница Р. Српске Жељка Цвијановић, обратила се поруком да су све жеље Р.Српске саткане у слогану "За сва времена" и да је велика љубав према Републици Српској нешто што никада неће нестати. “Данашњи дан је дан нашег окупљања, дан када славимо слободу“ - поручила је председница.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, у свом обраћању истакао је да је Р. Српска стварана у миру а одбрањена у рату. „Нема слободе за српски народ без државе. Срби имају две државе - Србију и Републику Српску“- нагласио је Додик .

На свечаној академији обратила се председница Владе Р. Србије Ана Брнабић речима „Честитам вам 28. рођендан наше и ваше Републике Српске“. У свом обраћању, председница Владе Р. Србије Ана Брнабић, истакла је да Србија, као матица, има обавезу да води рачуна о српском народу где год он живео.

Свечаном дефилеу у центру Бања Луке и свечаној академији у дворани Борик  присуствовао је и генерални конзул Владимир Николић.

 Генерални конзул Владимир Николић присуствовао отварању изложбе скулптура Миодрага Живковића

У галерији Академије наука и уметности Републике Српске, у Бања Луци, поводом 9. јануара – Дана Републике Српске, отворена је изложба скулптура вајара Миодрага Живковића.

Након отварања, Живковић је истакао да је изложба резултат његовог схватања уметности, културе и историје. “Моји споменици говоре о нашим страдањима, о нашој борби и свему што је пролазио наш народ. Скулптуре сам посветио разним историјским догађајима, а један од првих је споменик стрељаним ђацима у Крагујевцу”, рекао је новинарима. Живковић је навео да је у свом дугогодишњем искуству, радећи споменике који сећају на жртве након Другог светског рата и након последњег отаџбинског рата, установио да су прва времена била тешка за целу земљу, а друга за српски народ. “Никада нисам трагао за скулптуром која ће наћи место у музејима, него која ће обележавати разна историјска збивања и догађаје и налазити се у просторима где људи живе и где могу да их виде и разумеју”, закључио је Живковић.

Отварајући изложбу, председник Академије наука и уметности Р. Српске Рајко Кузмановић, рекао је да је Живковић светски познат уметник који је на специфичан начин представио важне тренутке српске историје, а да својим скулптурама шири дух патриотизма, али и љубави према свим људима, били они у домовини или иностранству. Кузмановић је посебно истакао Живковићево дело, споменик Битке на Сутјесци, као дело које означава епопеју слободе и херојства, али и многа друга његова дела.

Миодраг Живковић рођен је 1928. године у селу Лесковац код Лазаревца и редовни је професор на Факултету примењених уметности у Београду. Међу његовим најзначајнијим делима су: споменик стрељаним ђацима у Крагујевцу (1963.г), споменик Храбрима у Остри код Чачка (1969.г), споменик битке на Сутјесци, Тјентиште (1971.г), споменик-костурница у Гонарсу, Италија (1973.г) и Спомен комплекс на Кадињачи (1979.г).

Свечаном отварању изложбе присуствовале су званице из културног и јавног живота, помоћник министра за културу Р. Српске Тања Ђаковић, амбасадор Р. Србије у БиХ Александар Ђорђевић и генерални конзул Р. Србије Владимир Николић.

 Нерадни дани -обавештење

Обавештавамо да у складу са Законом о државним и другим празницима Републике Србије, Генерални конзулат Републике Србије неће радити  01. и 02. и 07. јануара 2020. године.У општини Језеро свечано отворена фискултурна сала финансирана средствима Владе Републике Србије

Дана 24.12.2019.године у општини Језеро свечано је отворена  фискултурна сала финансирана средствима Владе Републике Србије.

Општину Језеро, тим поводом посетио је председник Владе Републике Српске, Радован Вишковић, Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, Борис Пашалић, амбасадор Републике Србије у БиХ, Александар Ђорђевић и други представници привредног и културног живота Републике Српске.  

Председник Владе Р. Српске, Радован Вишковић захвалио се Влади Србије на донацији за фискултурну салу, наводећи да је Србија у поседњих четири-пет година свим локалним заједницама у Републици Српској и онима са већинским српским становништвом у Федерацији БиХ помагала пројектима чија је вредност премашила 30 милиона евра. "То је значајна помоћ. Није реч само о новцу и износу већ и о поруци да знате да нисте сами, да има неко ко у сваком моменту може да вам помогне и коме се можете обратити", нагласио је Вишковић.

Амбасадор Републике Србије у БиХ, Александар Ђорђевић је истакао да му је веома драго да се налази у Језеру где младима предају на употребу фискултурну салу.

Свечаном отворању  фискултурне сале у општини Језеро присуствовао је и генерални конзул Владимир Николић.Република Србија донирала 250.000 еура за изградњу дневних центара за децу са потешкоћама у развоју у Бањалуци и Требињу

Под покровитељством председника Републике Српске, Жељке Цвијановић, дана 22. децембра 2019. године у Банском двору у Бања Луци одржано је донаторко вече "С љубављу храбрим срцима".

Донаторској вечери присуствовали су председник Републике Српске Жељка Цвијановић, председник Народне скупштине Недељко Чубриловић, премијер Радован Вишковић, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, председавајући Савета министара Зоран Тегелтија, министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић, министарка породице, омладине и спорта Соња Давидовић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Р. Србије Зоран Ђорђевић, министар омладине и спорта Р. Србије, Вања Удовичић, Градоначелник Бања Луке Игор Радојичић,  те представници привредног и културног живота Српске и Србије.

У изјави за медије, председник Р. Српске, Жељка Цвијановић, захвалила се свим учесницима и донаторима који су омогућили да се прикупи 1.165.480 КМ за изградњу дневних центара за децу са потешкоћама у развоју у Бањалуци и Требињу.Посебну захвалност упутила је министрима из Р.Србије, и нагласила да је Република Србија већ традиционално највећи донатор са 250.000 евра, што је значајан допринос за реализацију овог пројекта.

Милорад Додик, српски члан Председништва БиХ се захвалио свима који су претходних 10 година били део ове манифестације и који су подржали иницијативу да се деци са потешкоћама у развоју обезбеди адекватан боравак, дружење и социјализација.

 

Председник Владе Републике Српске, Радован Вишковић, рекао је да је Влада подржала акцију "С љубављу храбрим срцима" те да ће, уколико то буде потребно, издвојити додатна средства за градњу два дневна центра за децу са потешкоћама у развоју.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Р. Србије, Зоран Ђорђевић, изјавио је да ће Србија која је са 250.000 евра подржала изградњу дневних центара да децу са потешкоћама у развоју, увек бити уз Републику Српску и учествовати у оваквим и сличним акцијама.

 

Донаторској вечери у Бања Луци присуствовао је и генерални конзул Владимир Николић.Генерални конзул Владимир Николић присуствовао отварању дечијег вртића “Тратинчица”, финансираног и средствима Владе Србије.

У Бања Луци је, дана 18.12.2019. године, у оквиру Дома за децу и омладину без родитељског старања “Рада Врањешевић”, у присуству министра здравља и социјалне заштите Р. Српске Алена Шеранића, министарке породице, омладине и спорта Р. Српске Соње Давидовић и генералног конзула Владимира Николића, отворен реновирани дечији вртић “Тратинчица”.

У реконструкцију вртића и набавку опреме, Влада Републике Србије донирала је 100.000 евра, док је из буџета Р. Српске издвојено 100.000 БАМ (око око 51,280 евра).

Након свечаног отварања, министар здравља и социјалне заштите у Влади Р. Српске Ален Шеранић захвалио се Влади Р. Србије и председнику Александру Вучићу, на помоћи коју пружају Р. Српској. Према његовим речима, та помоћ се огледа управо у томе да је вртић реновиран захваљујући финансијској подршци Србије, али и средствима председника Републике Српске и пружа могућност за смештај од 60. до 100. малишана. Шеранић је рекао да Влада Српске и легислативно и организационо, али и финансијски планира да помогне овој установи на неколико начина. “Путем иницијативе Клуба посланика СНСД-а у НС РС, имали смо амандман у оквиру Закона о социјалној заштити, којим је омогућено продужење боравка деци у Дому “Рада Врањешевић” и након навршених 18. година живота”, навео је. Путем гранта од 500.000 БАМ који ће Влада Српске издвојити у наредном периоду биће омогућено низ програма, који ће дати могућност и подршку да се овај дом побрине о различитим врстама услуга у плану трансформације. “То ће дати сигурност пре свега за кориснике услуга, за родитеље, али и раднике Дома, у смислу функционисања ове установе. Надам се да ће у 2020. години почети пружање других услуга и да промовишемо деинституционализацију, да пружимо пуну подршку деци, да се што пре осамостале и планирају живот мимо ове установе”, закључио је Шеранић.

Министарка породице, омладине и спорта Р. Српске Соња Давидовић рекла је да се руководство и васпитачи у овој установи труде да деци пруже пуну негу, пажњу, љубав и подршку, додавши да је на институцијама да ту подршку пружају континуирано.

Генерални конзул Владимир Николић истакао је да Србија свој однос према Српској манифестује пре свега великом љубављу, бригом и пажњом, не само декларативно и лепим речима, већ и конкретним делима. “То најбоље видимо на овом примеру јер треба имати посебно поштовање и апсолутни слух према установама овог типа и људима који их чине, јер и од њиховог рада зависи да ли ће се деца која их похађају формирати у здраве и нормалне личности”, истакао је Николић.

Директор Дома за децу и омладину без родитељског старања “Рада Врањешевић” Владимир Кајкут, рекао је да је у оквиру процеса трансформације ове установе отворен вртић, који ће бити намењен деци из локалне заједнице и оној смештеној у Дому, као вид социјализације и инклузије деце без родитељског старања, у друштвену заједницу. Говорећи о новим услугама које су планиране у овој установи, он је навео да су према Граду Бања Лука аплицирали за добијање стамбене јединице, која би била кориштена за младе без родитељског старања који напуштају Дом, као први вид осамостаљивања. “Почетком 2020. године планирано је опремање простора у Дому за прихватилиште и то за децу жртве породичног насиља, као и децу затечену у скитњи, просјачењу, по угледу на београдски Центар за заштиту одојчади, деце и омладине у Звечанској улици”, навео је Кајкут.

 Финансијски водич за повратнике –информација Народне банке Србије

Народна банка Србије је израдила Финансијски водич за повратнике, којим настоји да унапреди информисаност наших грађана, који желе да се врате у Р. Србију, са аспекта девизних прописа, уз настојање да се створе услови за њихов лакши повратак и бржу интеграцију, као и за располагањем њиховим новцем. Циљ ових активности је да се на једном месту, једноставно и свеобухватно, пруже информације у вези са већином питања из девизног пословања, у складу са законом о девизном пословању.
Финансијском водичу се може приступити путем сајта Народне банке Србије путем следећег линка:https://www.nbs.rs/internet/latinica/20/plp/finansijski_vodic_za_povratnike.pdfКонкурс за избор најбољих литерарних радова, поводом обележавања Дана државности Републике Србије 2020. године

Генерални конзулат Републике Србије у Бања Луци обавештава ученике средњих школа у Републици Српској, Босни и Херцеговини, да у сарадњи са Републичким педагошким заводом Републике Српске, поводом обележавања Дана државности Републике Србије Сретења, 15. фебруара 2020. године, организује традиционално такмичење за избор најбољег литерарног рада на тему „ Да могу нешто да променим и унапредим ја бих….. “Право учешћа имају сви ученици средњих школа у Републици Српској, који треба да напишу, један прозни текст до максимално три странице, без евентуалне рецензије од стране наставног особља.


Рок за достављање радова Генералном конзулату Републике Србије у Бања Луци је 03.02.2020. године , а заинтересовани ученици своје радове треба да пошаљу на електронску адресу Генералног конзулата: konzulat.bl@mfa.rs
Након достављања писаних радова ученика средњих школа, посебна комисија ће одабрати три најбоља рада, чији ће аутори бити награђени, а њихова имена прочитана приликом свечаног обележавања Дана државности Републике Србије у Бања Луци.У Бања Луци отворена изложба Народног музеја из Ниша, под називом “Медијана – задужбина Константина Великог”

У просторијама Музеја Републике Српске, у Бања Луци, дана 28.11.2019. године, отворена је изложба Народног музеја из Ниша “Медијана – задужбина Константина Великог”, којом је представљен живот на овом царском имању у касноантичком периоду.

Отварајући изложбу, начелник Одељења за заштиту културног наслеђа у Министарству просвете и културе Р. Српске Милица Котур, истакла је да ово министарство подржава сарадњу институција културе из Српске и Србије и да је у питању сјајна изложба, где ће посетиоци имати прилику да погледају резултат досадашњих испитивања Медијане, задужбине Константина Великог.

Заменик директора Народног музеја из Ниша и аутор изложбе Весна Црноглавац је у свом обраћању нагласила да је Музеј Р. Српске престижна институција културе. “Ово је за мене много више од изложбе, јер се враћам у родни град. Годинама два музеја успешно сарађују и зато сам желела да људима у Бања Луци представим свој рад”, рекла је Црноглавац.

Директор Музеја Р. Српске Миладин Савић, у свом поздравном обраћању, рекао је да је изложба резултат сарадње

два музеја која је озваничена прошле године у Нишу, потписивањем Протокола о сарадњи и да је изложба која је отворена у Бања Луци, раније представљена у свим значајнијим институцијама културе у Р. Србији.

Свечаном отварању изложбе присуствовале су званице из културног и јавног живота и генерални конзул Р. Србије Владимир Николић.

 Генерални конзул Владимир Николић присуствовао хуманитарној аукцији слика за помоћ Дневном центру “Подржи ме – 9. јануар”

У просторијама Музеја Републике Српске, у Бања Луци, дана 26.11.2019. године, отворена је хуманитарна аукција продаје 28. слика донираних од 19. уметника из Србије и Р. Српске. Аукција је отворена у организацији Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији, а иницирао је сликар из Бања Луке Бранко Милошевић.


Хуманитарна аукција представља финансијску подршку пројекту изградње Дневног центра “Подржи ме – 9. јануар” у Косовској Митровици, који је намењен за 140. деце и младих са потешкоћама у развоју који живе на подручју КиМ.

Током отварања аукције одржана је и видео презентација хронологије градње Дневног центра, а свечаности отварања су, поред заинтересованих грађана, присуствовала и деца са посебним потребама из Јавне установе “Сунце” из Приједора, која су за ову прилику приредила пригодан програм.

Свечаном отварању аукције продаје слика присуствовао је генерални конзул Р. Србије Владимир Николић.

 Поводом Дана уласка српске војске у Бањалуку 1918. године, одржан свечани дефиле улицама града под називом "Марш слободе Српске војске"

Поводом Дана уласка српске војске у Бања Луку 1918. године, дана 22.октобра 2019. године одржан је свечани дефиле улицама града под називом "Марш слободе Српске војске".

Реч је о перформансу у којем су се глумци, фолклорна друштва и грађани Бања Луке кретали централним улицама града док је испред Храма Христа Спаситеља симболично дочекан командант српске војске.

Тим поводом су министар рада и борачко-инвалидске заштите Р.Српске Душко Милуновић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Р.Србије Светозар Алексов, генерални конзул Владимир Николић и директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић, положили венце на споменик бану Милосављевићу.

 Амбасадор Републике Србије у БиХ Александар Ђорђевић и генерални конзул Владимир Николић присуствовали свечаном обележавању крсне славе Министарства унутрашњих послова Републике Српске

Дана 21.11.2019. године МУП Р.Српске је служењем парастоса страдалим припадницима МУП-а РС и ломљењем славског колача свечано обележило крсну славу Аранђеловдан.

Председник Републике Српске Жељка Цвијановић, том прилико је рекла да на глобалном, регионалном и локалном нивоу постоје бројни изазови од изузетне важности за грађане, имовину и поредак као и да МУП Р.Српске ради свој посао упркос изазовима.

Премијер Р.Српске Радован Вишковић честитао је крсну славу свим полицајцима Српске, те поручио да Република рачуна на МУП као на стуб своје државности и безбедности грађана. “Радили смо да сачувамо ово министарство упркос ранијим насртајима да оно изгуби свој идентитет и да се утопи у безбедносне структуре на нивоу БиХ“, истакао је Вишковић.

Министар унутрашњих послова Р.Српске Драган Лукач изразио је задовољство што је поводом истимене крсне славе МУП-а, освештан Храм Светог архангела Михаила који представља доказ да они који су дали живот за Републику Српску неће бити заборављени.    

Свечаном обележавању крсне славе МУП-а Р.Српске присуствовали су и директор Полиције Српске Дарко Ћулум, министри у Влади, посланици у Народној скупштини, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, као и бројни припадници МУП-а Српске, представници полиција Србије, Македоније и Црне Горе, гости и личности из јавног, политичког и друштвеног живота.

Свечаном обележавању крсне славе МУП-а Р.Српске у Бања Луци присуствовали су и амбасадор Републике Србије у БиХ Александар Ђорђевић  и генерални конзул Владимир Николић.Поводом обележавања Дана ослобођења Бања Луке у Првом светском рату одата пошта жртвама "Велеиздајничког процеса"

Скупштина Града Бања Лука је на 30. седници одржаној дана 13. марта 2019. године, Дан ослобођења Бања Луке у Првом светском рату прогласила градским празником.

Тим поводом дана, 21. 11. 2019 године  председница Републике Српске Жељка Цвијановић, председник Народне скупштине Недељко Чубриловић, градоначелник Бања Луке Игор Радојичић и генерални конзул Србије у Бања Луци Владимир Николић положили су венце на споменик жртвама "Велеиздајничког процеса"

 Генерални конзул Владимир Николић присуствовао отварању Фестивала студентских позоришта “Кестенбург” Бања Лука 2019

Концертом београдског а капела хора “Вива вокс”, у Бања Луци је, 18. новембра 2019. године, отворен трећи Фестивал студентских позоришта “Кестенбург”.

Од укупно 87. представа из целог света које су се нашле у ширем избору овогодишњег Фестивала, три представе из Европе, Азије и Америке чине такмичарски део “Кестенбурга”. Фестивал је отворила представа “Загробни живот” позоришта младих из Сан Франциска, а истог дана публика је имала прилику да погледа и позоришно остварење “Круг живота”, у извођењу ансамбла из Бугарске.

Министар просвете и културе Р. Српске Наталија Тривић рекла је да је овај фестивал јединствен по својој структури и организацији, али и циљној публици на коју жели да остави доминантан утисак, а то су млади. “Студенти су увек спремни да дају више и да изнад својих снага покушају да покажу свој таленат и оно што могу, а сам међународни карактер фестивала показује да је то интересовање велико”, додала је Тривићева.

Директор Фестивала Александар Пејаковић рекао је да овогодишњи, трећи “Кестенбург”, није обиман као претходна два, али да ће се издвајати квалитетом. Он је навео да је први пут предвиђен и пратећи садржај са познатим глумцима из Србије, где је остварена одлична сарадња са “Југоартом” и “Театром на брду”. Он је навео да ће публика у Бања Луци поново имати прилику да види Војина Ћетковића у представи “Ноћ богова”, али и први пут Светлану Цецу Бојковић у делу Николе Пејаковића “Цело тело ту ме боли”.

Најбољу представу фестивала изабраће жири који чине Војин Ћетковић, председник, Неда Симић Жерајић и Никола Коља Пејаковић, чланови, као и жири медија у саставу Владимир Кецмановић, Џевдет Тузлић и Татјана Марјановић, али и жири Гласа Српске. Круна овогодишњег фестивала су награде златни, сребрени и бронзани кестен, чији је аутор бањалучки уметник Зоран Бјелошевић.

Пре церемоније отварања, генерални конзул Владимир Николић уприличио је ручак за чланове београдског хора “Вива вокс”, коме је присуствовао и директор Фестивала Александар Пејаковић.

Додела награда овогодишњег Кестенбурга заказана је за 20. новембар.

 Обележен Дан примирја у Првом светском рату

У оквиру обележавања Дана примирја у Првом светском рату, генерални конзул Владимир Николић положио је венац на споменик жртвама такозваног велеиздајничког процеса на гробљу „ Свети Пантелија“  дана 11.11.2019. године у 11,00 часова у Бања Луци.

Том приликом окупљеним представницима медија генерални конзул В. Николић је изјавио да је српски народ дао немерљиву жртву за победу у Првом светском рату и подсетио на демографску катаклизму којом је остала без око, 28% свог укупног становништва, те да  их се сећамо с дужним пијететом и великим поштовањем.

Полагању венаца поред генералног конзула Владимира Николића присуствовао је и конзул Драган Протић.

 На свечаној академији поводом 44. године рада Универзитета у Бања Луци, генерални конзул Владимир Николић добио Повељу за заслуге и изузетан допринос развоју Универзитета у Бања Луци, као и значајан допринос развоју високог образовања за 2018. годину

У Народном позоришту Републике Српске, у Бања Луци, данас је одржана свечана академија поводом 44. године рада Универзитета у Бања Луци. Свечаности су присуствовали српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, министри у Влади Р. Српске, градоначелник Бања Луке Игор Радојичић, ректор Универзитета у Бања Луци Радослав Гајанин, бројни просветни радници, као и званице из јавног, научног, политичког и друштвеног живота.

Српски члан Председништва БиХ М. Додик честитао је Универзитету у Бања Луци 44. године рада, нагласивши да је свестан  колико труда ова друштвено одговорна институција улаже у властити развој и школовање студената. Он је рекао да Српска жели стабилан Универзитет у Бања Луци, којем ће наставити да пружа логистичку подршку и на плану побољшања материјалног статуса запослених и услова рада за особље и студенте. Додик који је на свечаности добио Повељу за стални и конкретан допринос развоју те високошколске установе, додао је да ће се наставити рад на важним питањима за Бањалучки универзитет, како би био што јачи, важнији и прилагођенији потребама друштва, како би се добио што школованији кадар који ће бити конкурентан на тржишту рада.

Академији је присуствовао генерални конзул Владимир Николић, који је том приликом добио Повељу за заслуге и изузетан допринос развоју Универзитета у Бања Луци, као и значајан допринос развоју високог образовања за 2018. годину.

У свом обраћању, В. Николић је захваливши се на признању, истакао да је признање добила и Србија, јер у протеклим годинама, колико се налази на функцији генералног конзула у Р. Српској, никада није изгубио из вида чињеницу да представља Србију у Српској и да је за љубав коју Српска има према Србији, желео и морао да узврати на најбољи и најсврсисходнији начин. Николић је указао да се у свом раду руководио принципом да не само да положај по себи одређује човекову част и славу, него да пре свега човек по себи чини част и славу положаја.

Нагласио је да има велико поштовање за образовање и културу, два најважнија стуба на којима стоји идентитет једног народа и да се са нарочитом пажњом о томе мора водити рачуна. “Заједно са вама, правио сам пажљиво биран сталан проток људи, идеја, пројеката између Србије и Српске, оних сила које јачају духовну снагу нашег народа. Без тога, посао дипломате не вреди пуно. Ми смо ту пре свега да бисмо повезали људе, да јачамо везе и помажемо оне снаге које желе јачање духовне и интелектуалне, образовне и креативне климе у којој ће јачати наша свест да смо препознати и идентификовани као део светске заједнице народа. Да смо део света и цивилизације. Да смо део тих токова највидљивије је кроз уметност, културу и образовање. Хвала вам на овом признању и у име Р. Србије и у моје лично име.

На Повељу коју сте ми доделили, гледам као на крунски доказ да је Генерални конзулат Србије у Р. Српској био, а желим и да у будуће буде конструктивни део тог заједничког напора да јачамо Србију и Српску и наше братске везе, закључио је В. Николић.


 Градоначелник Бања Луке Игор Радојичић и генерални секретар председника Р. Србије Никола Селаковић, положили камен темељац за будућу зграду вишенаменског објекта у насељу Петрићевац

У бањалучком насељу Петрићевац, градоначелник Бања Луке И. Радојичић и ГС председника Р. Србије Н. Селаковић, положили су камен темељац за будућу зграду дечијег вртића и месне заједнице, у оквиру вишенаменског објекта, чију изградњу помаже Влада Р. Србије донацијом од 1,7 милиона КМ (око 871,794 евра). Радови на изградњи би требали бити окончани у року од 300 радних дана.

Током церемоније, градоначелник Радојичић се захвалио Влади Србије на донацији, којом ће у овом насељу бити изграђен вртић за више од стотину малишана и објекат месне заједнице, у оквиру ког ће пословати и неколико невладиних организација и удружења грађана. "За овај објекат дугујемо велику захвалност Влади Србије и председнику Александру Вучићу, јер се овај пројекат реализује захваљујући финансијској подршци Србије, у оквиру великог програма за више општина и градова у Српској и за српско становништво у Федерацији БиХ”, рекао је Радојичић.

Генерални секретар председника Р. Србије Н. Селаковић пожелео је мештанима насеља и људима који живе у Бања Луци да вртић, који ће бити изграђен, што пре постане тесан и да у њему буде што више деце. Он је истакао да Србија, захваљујући озбиљној и одговорној политици председника А. Вучића, већ четврту годину окончава са суфицитом у буџету, убрзано се економски развија, што осећају грађани на сваком кораку кроз раст плата и повећање броја запослених, додавши да је уверен да ће до краја године незапосленост бити мања од 10 одсто. “На иницијативу председника Србије А. Вучића и српског члана Председништва БиХ М. Додика, Србије је почела да помаже и подржава различите врсте развојних пројеката градова и општина у Р. Српској”, рекао је Селаковић новинарима. 

Он је навео да је од 2014. године из буџета Србије за помоћ пројектима општина и градова у Р. Српској дошло више од 33. милиона евра, односно 66. милиона КМ, док су средства за српске средине у Федерацији БиХ премашиле два милиона КМ, нарочито у последњим инвестицијама које се односе на четири западнокрајишке општине Дрвар, Грахово, Гламоч и Петровац. Селаковић је изразио уверење да ће Србија у будућности, остварујући све боље економске резултате, бити у прилици да много више, здушније и садржајније подржава Српску, а да ће Бања Лука имати посебно место.

Председник Скупштине града Бања Лука Зоран Талић, који је присуствовао полагању камена темељца, изјавио је да ће будући објекат дечијег вртића и месне заједнице и те како бити користан за све мештане Петрићевца, јер већ дуго постоји потреба за зградом различитог друштвеног садржаја у том насељу. Талић се захвалио градоначелнику Радојичићу, као и председнику Србије који су обезбедили средства да се крене у реализацију пројекта.

Полагању камена темељца за изградњу будућег објекта вртића и месне заједнице у насељу Петрићевац, поред многобројних грађана, присуствовали су и директор Центра за предшколско васпитање и образовање Бања Луке Јелена Куртиновић, начелници бањалучке Градске управе, а испред Генералног конзулата Р. Србије у Бања Луци, генерални конзул Владимир Николић.

 Генерални конзул Владимир Николић присуствовао Свечаној академији посвећеној 25. годишњици Уставног суда Р. Српске

У просторијама Академије наука и уметности Републике Српске у Бања Луци, дана 6.11.2019, одржана је свечана академија посвећена 25. годишњици Уставног суда Р. Српске. Академији су, поред званица из јавног и друштвеног живота присуствовали и председница Р. Српске Жељка Цвијановић, председник Владе Р. Српске Радован Вишковић, председник НС РС Недељко Чубриловић, председник Академије наука и уметности Р. Српске Рајко Кузмановић, посланици у НС РС, представници правосудних институција и генерални конзул Владимир Николић.

Председница Р. Српске Ж. Цвијановић је, тим поводом, подсетила да је Уставни суд Р. Српске чувар уставности и законитости и да само јак, ауторитативан и ефикасан Суд, значи и јаку Српску. “Сви знамо да је без постојања Уставног суда незамисливо успостављање, али и развој демократског друштва утемељеног на праву, у којем су принципи уставности и законитости доминантни вредносни, али и функционални постулати”, нагласила је председница Р. Српске. Она је навела да Р. Српска представља релативно младу политичко-правну заједницу која је још обухваћена различитим аспектима демократског, институционалног, правног, па и политичког сазревања које се, нажалост, често одвија у неповољном ближем и ширем окружењу. “Самим тим, улога Уставног суда Р. Српске у заштити, али и даљој изградњи и јачању свих вредносних елемената без којих је савремена, демократска политичка заједница тешко остварива, додатно добија на значају, а обележавање 25. година од његовог оснивања представља прилику да још једном укажемо на немерљив допринос Уставног суда у изградњи Р. Српске и њеном очувању”, истакла је Цвијановићева.

Према њеним речима, Р. Српска спада у групу држава захваћених интензивним реформским, транзиционим, али и интеграционим процесима, а деловање Уставног суда омогућава да се ти захтевни процеси реализују што безболније и да се у највећој могућој мери избегну евентуалне девијације у самом ткиву правног система. Посебна улога Уставног суда, навела је она, огледа се у заштити принципа хоризонталне и вертикалне поделе власти у Р. Српској, а подела власти на законодавну, извршну и судску, што је, иначе, тековина цивилизованог света, гарантована је Уставом Р. Српске. “Тиме се омогућава да свака грана власти делује искључиво у оквирима својих Уставом и законима дефинисаних надлежности, чиме се отклања опасност од узурпације политичке и правне моћи, задирања једне гране власти или њених институција у надлежности других и, што је посебно битно, омогућава се несметано функционисање правног и политичког система Р. Српске”. Цвијановићева је указала и да је заштита уставности и законитости обавеза Р. Српске и њеног Уставног суда, што подразумева и заштиту уставног поретка у БиХ установљеног Дејтонским споразумом, те да то не може бити само ствар Уставног суда БиХ, који је у својеврсном заробљеништву већине, коју код кључних одлука чине судије Бошњаци и судије странци. Истакла је да се као председник залаже за Р. Српску у којој ће сви бити једнаки пред законом, у којој ће свачија права, индивидуална и колективна, бити максимално заштићена. “Република Српска јесте и мора бити дом свих народа који у њој живе и сви се у њој морају осећати комотно и сигурно. Ми, који вршимо јавне функције и учествујемо у политичким процесима, морамо о томе да водимо рачуна приликом доношења одлука или креирања одређених политика”, закључила је председница Р. Српске Ж. Цвијановић.

Премијер Р. Српске Р. Вишковић је рекао да је Уставни суд Српске, стуб Републике и синоним за поштовање Устава и законитости, нагласивши да Влада подржава рад овог суда.

Председник Уставног суда Р. Српске Џерард Селман истакао је да овај суд радом и постојањем даје Српској суверенитет у оквиру БиХ. “Уставни суд Р. Српске је четврти стуб власти и од оснивања 1994. године успешно одговара на све изазове”, изјавио је Селман. Он је додао да је Р. Српска утемељена на највишим правним и демократским принципима, те да Уставни суд Српске има правни континуитет уставног судовања на простору бивше Југославије.

“Уставни суд Р. Српске успешно ради 25. година. Овај суд је наставио традицију класичних уставних судова”, изјавио је председник Академије наука и уметности Р. Српске Р. Кузмановић, који је био и председник Уставног суда.

 Дан примирја у Првом светском рату – 11. новембар нерадни дан

Обавештавамо да у складу са Законом о државним празницима Републике Србије , Генерални конзулат Републике Србије неће радити у понедељак 11.новембра 2019. године.Укидање виза за улазак у Републику Србију за држављане Р. Јерменије, носиоце обичних пасоша

Обавештавамо да је Влада Републике Србије донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Јерменије, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Републике Србије најдуже до 90 дана од датума уласка у Републику Србију, у периоду од 180 дана.  Одлука је ступила на снагу 02. новембра 2019. године.Изложбом “Европски феномени из колекције Галерије Матице Српске” завршена манифестација “Дани Србије у Српској”

Изложбом “Европски феномени из колекције Галерије Матице Српске из Новог Сада”, која је отворена у Музеју савремене уметности Републике Српске, у Бања Луци, дана 24.10.2019. године, завршена је манифестација “Дани Србије у Српској”.


Изложба је настала 2018. године поводом обележавања Године европског културног наслеђа и представља уметничка дела домаћих и страних аутора, из различитих епоха, изведена у различитим техникама, обједињена у намери да се промисли о феноменима и вредностима на којима се темељи европска цивилизација. У оквиру поставке издвојене су четири целине и теме, а то су: Наслеђе, Слобода, Прогрес и Разноликост. Изложбу прати и двојезична публикација “Европски феномени у колекцији Галерије Матице Српске” са текстовима кустоса и конзерватора мр Данила Вуксановића, Мирославе Жарков, Луке Кулића и Станиславе Јовановић и репродукцијама изложених уметничких дела из колекције Галерије Матице Српске.

Изложбу је свечано отворила Наталија Тривић, министар просвете и културе у Влади Републике Српске, а отварању су поред великог броја личности из културног и јавног живота Бања Луке присуствовале и Данијела Ванушић, помоћник министра културе за заштиту културног наслеђа у Влади Републике Србије, др Сарита Вујковић, директорка Музеја савремене уметности Р. Српске, др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице Српске, као и генерални конзул Владимир Николић.

Данијела Ванушић, помоћник министра културе за заштиту културног наслеђа у Влади Републике Србије је у поздравном говору истакла добру сарадњу Србије и Српске у области културе и посебно се захвалила Генералном конзулату на помоћи и подршци у организовању и реализацији манифестације.

Манифестација “Дани Србије у Српској”, отворена је балетском представом “Ко то тамо пева” Народног позоришта из Београда, 10. октобра о.г у Бања Луци, а током две недеље, у градовима широм Републике Српске, представљен је богат културно-уметнички програм Србије.


 Делегација Владе АП Војводина у посети Бања Луци

Потпредседник Владе АП Војводина Ђорђе Милићевић предводио је делегацију која је, дана 23. и 24. октобра 2019. године, боравила у службеној посети Бања Луци.

Првог дана посете, Ђ. Милићевић састао се са председником Републике Српске Жељком Цвијановић. На састанку је разговарано о досадашњој сарадњи Републике Српске и АП Војводина, те конкретним корацима на даљем јачању економских, образовних и културних веза. Заједнички је констатовано да је институционална сарадња на веома високом нивоу, али да има још доста простора за њено унапређење, посебно имајући у виду да су Протоколом о сарадњи, који су АП Војводина и Српска потписале пре две године, отворена врата за динамичнију привредну размену и јачање сарадње у областима здравства, образовања, културе и научних истраживања. На састанку Цвијановићеве и Милићевића, било је речи и о активностима Добротворног удружења “Привредник Републике Српске”, које је промовисало прву генерацију стипендиста. Тим поводом, председница Р. Српске Ж. Цвијановић изразила је задовољство чињеницом да је у Р. Српској заживела још једна фондација, која је препознала значај улагања у образовање и намеру да баштини вредности рада, штедљивости и помагања онима који желе да се образују. На састанку су присуствовали и представници Српског привредног друштва “Привредник” из Новог Сада и генерални конзул Владимир Николић.

Другог дана посете 24.октобра 2019. године делегације АП Војводине у Бања Луци, потписан је Споразум о заједничким наступима Покрајинске владе и Владе Српске на водећим међународним инвестиционим сајамским манифестацијама, с циљем да се на тржишту што успешније представе привредни и туристички потенцијали АП Војводине и Р. Српске. Документ су у Влади Р. Српске потписали покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић и министар привреде и предузетништва у Влади Р. Српске Вјекослав Петричевић.

Ген. конзул Владимир Николић присуствоваo је како дочеку и испраћају делегације АП Војводина, тако и састанцима које је делегација имала током посете Бања Луци.

 Потпредседник Покрајинске Владе Ђорђе Милићевић присуствовао додели првих стипендија Удружења “Привредник Р. Српске”

У културном центру Бански двор, 23.10.2019. године, одржана је свечана академија добротворног удружења “Привредник Р. Српске” и том приликом уручене су прве стипендије за 26 ученика и осам студената из породица слабијег имовинског стања. Стипендије су добили средњошколци и студенти, који су остварили натпросечне резултате у досадашњем школовању.

Друштво “Привредник Републике Српске” основали су, 2018. године, Академија наука и уметности Р. Српске, два јавна универзитета и Привредна комора Р. Српске, по узору на истоимено друштво које у Србији и Хрватској, уз прекиде, ради од средине 19. века.

Поводом доделе стипендија, председник удружења Горан Рачић захвалио је Влади Р. Српске, Министарству просвете и културе Р. Српске на челу са министарком Наталијом Тривић и другим републичким институцијама за помоћ и подршку “Привреднику”. Он је навео да је веома важно подржати младе и талентоване ученике и студенте, а посебно оне који немају финансијску могућност да се школују, износећи  конкретне услове који требају да буду испуњени да би неко био стипендиста Фондације. Рачић је додао да су стипендисти подељени у три категорије, у првој су они који се школују у месту пребивалишта, у другој они који се школују у општини, али су из удаљених сеоских средина и морају да путују неколико десетина километара, док трећу групу чине студенти који се школују ван места пребивалишта. У складу са наведеним, стипендија за прву категорију износи 300.00 КМ (око 153.00 евра), за другу 350.00 КМ (око 179.00 евра), а за трећу 400.00 км (око 205.00 евра). Према његовим речима, стипендије важе до краја школске 2019/2020 године, када ће се расписати нов конкурс.

Министарка просвете и културе у Влади Р. Српске Наталија Тривић, изјавила је да је улагање у знање, једна од најбољих инвестиција и да је Влада Српске опредељена да подржи младе и талентоване људе, који ће својим знањем развијати Републику. Тривићева је навела да је стипендирање путем Добротворног удружења “Привредник” само један од видова подршке талентованим ученицима и студентима, подсећајући да Влада Српске и локалне заједнице сваке године подржавају средњошколце и студенте кроз неколико линија стипендирања. “Желимо да подржимо ове младе људе да стекну најбоља знања, како би Српска у будућности имала људе који ће је знањем развијати у привредном, друштвеном и политичком смислу”, истакла је Тривићева и нагласила да ће то квалификовати Српску као друштво знања.

Председник Народне скупштине Р. Српске Недељко Чубриловић, изјавио је су овакви примери добри, да удружења прате нечији рад, у овом случају рад младих људи и да подржавају и награђују исти.
Потпредседник Владе Р. Српске Антон Касиповић рекао је да прва генерација стипендиста има велику одговорност, јер се од њих очекује да постану ослонац Р. Српске. “Објективно говорећи, нема Српска у шта друго гледати, осим у напредак у вашим каријерама, ваше образовање, труд и рад”, поручио је Касиповић. Он је изразио захвалност свима који су, следећи оно што траје више од стотину година, препознали могућности и добра решења привредника, нагласивши посебну захвалност делегацији Војводине и Новог Сада јер су, према његовим речима, били довољно инспиративни да подстакну идентична размишљања у Бања Луци и Р. Српској.

“Само гесло Привредника – рад, штедљивост, честитост, говори о суштини деловања Привредника. Суштина је помагање талентованој деци, да се ишколују, да буду онај најквалитетнији део друштва и да они наставе ову акцију”, истакао је потпредседник Владе АП Војводине Ђорђе Милићевић.

Академији су присуствовали бројни министри у Влади Р. Српске, представници НС РС, потпредседник Покрајинске Владе Ђорђе Милићевић, покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић, генерални конзул Р. Србије Владимир Николић, као и бројни привредници и званице из јавног и друштвеног живота.


 Министар одбране Р. Србије Александар Вулин посетио Бања Луку 13.октобра 2019. године

Министар одбране Републике Србије Александар Вулин предводио је делегацију која је, дана 13. и 14. октобра 2019. године боравила у службеној посети Бања Луци.

Првог дана посете, министар одбране Р. Србије А. Вулин заједно са начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем и министром унутрашњих послова Републике Српске Драганом Лукачем присуствовао је 65. Државном падобранском  првенству Републике Србије које је одржано на спортском аеродрому „Залужани“ у Бања Луци.

Након уручења медаља најбољим такмичарима падобранског првенстава министар Александар Вулин је изјавио да је падобранство један од спортова који се у Војсци Србије највише цени и да се ту ради о људима који су у стању да савладају све страхове и препреке. Додао је да је Војска Србије увек била поносна на своје падобранце, а по постигнутим резултатима не само да су најбољи у Србији већ да су и једни од оних који имају шта да покажу и у Европи и најавио је учешће војне падобранске репрезентације на 7. Светским војним играма у НР Кини

Генерални конзулат Републике Србије у Бања Луци је пружио сву неопходну помоћ приликом дочека, у току посете и испаћаја делегације Министарства одбране Р. Србије коју је предводио министар Александар Вулин.Повеља општине Петрово додељена Влади Р. Србије, 12.10.2019. године

Поводом Дана и крсне славе општине, у Петрову је, 12.10.2019. године, Влади Р. Србије уручена Повеља општине.
Свечаној седници Скупштине општине присуствовао је министар привреде и предузетништва Р. Српске Вјекослав Петричевић, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Р. Србије Иван Бошњак, представници верских заједница, невладиних организација и бројне званице из области привреде и културе, а испред Генералног конзулата, конзул Драган Протић.

Начелник општине Петрово Озрен Петковић се, приликом уручивања Плакете, захвалио за помоћ Влади Р. Србије која је донирала 150.000 евра (293.374 конвертибилних марака), за реконструкцију школских објеката и набавку санитетског возила, али и другим институцијама и међународним организацијама које су допринеле побољшању квалитета живота у овој општини.

Повељу је преузео државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Р. Србије Иван Бошњак, који се том приликом захвалио за признање и поручио да ће Србија бити јача и боља, да би могла да пружи већу помоћ како својим, тако и грађанима у Р. Српској и државама у којима се шири српски културни простор.

Свечаној седници претходио је парастос и полагање венаца на спомен-обележја страдалима током одбрамбено-отаџбинског и претходних ратова.У оквиру манифестације "Дани Србије у Српској", у Добоју представио се Ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије "Венац" из Грачанице

У оквиру манифестације “Дани Србије у Српској”, играма, песмама и обичајима са Косова и Метохије, 12.10.2019. године у Добоју се представио Ансамбл народних игара и песама “Венац” из Грачанице. 

 

Заменик градоначелника Добоја Владо Благојевић том приликом је рекао да је Влада Србије економски присутна у Добоју од мајских поплава 2014. године и подсетио на бројне пројекте који су реализовани захваљујући средствима Србије.

Директор Центра за културу и образовање Вукосава Софренић изразила је задовољство што је Добој изабран за наступ Ансамбла "Венац" с обзиром на то да баштини традицију неговања народних игара, плеса и културе кроз рад локалних културно-уметничких друштава.

Концерту Ансамбла  "Венац" из Грачанице присуствовала је и конзул Весна Маринковић.

 У Бања Луци отворена манифестација “Дани Србије у Српској”

Балетском представом “Ко то тамо пева” Народног позоришта из Београда 10. октобра 2019. године у Бањалуци је отворена манифестација “Дани Србије у Српској”, у оквиру које ће до 24. октобра у градовима широм Српске бити представљен богат културно-уметнички програм Србије.

У изјави за медије, генерални конзул Владимир Николић изразио је задовољство што ће се Србија у оквиру ове манифестације представити публици у Српској репрезентативним делима своје културе и оценио да је то наставак добре и плодоносне сарадње између Србије и Републике Српске у свим сегментима. "Овог пута тема је култура и Србија ће се Српској представити са осам изразито вредних културних догађаја у неколико градова", истакао је Николић.

Помоћник министра културе и информисања Србије Асја Драча Мунтеан том приликом је рекла да се значај ове манифестације огледа у јачању веза Српске и Србије. “Желимо да продубимо везе Србије и Српске, имамо значајне планове, те очекујем да ћемо следеће године имати значајне заједничке програме и копродукције”, изјавила је Мунтеан.

Министарка просвете и културе Републике Српске Наталија Тривић, нагласила је да је изузетно важно да Српска и Србија имају континуитет сарадње, те да су дефинисањем српског културног простора, заправо, дефинисале и да културне границе не постоје. Управник Народног позоришта Београд Ивана Вујић Коминац рекла је да је гостовање балетског ансамбла тек почетак добре сарадње два национална театра.

Директор Балета Народног позоришта Београд Константин Костјуков рекао је да је представа “Ко то тамо пева” направљена 2004. године, те да није било лако филм пренети на позорницу.

Отварању манифестације у Народном позоришту Републике Српске присуствовали су председник и потпредседник Владе Републике Српске Радован Вишковић и Сребренка Голић, министри у Влади Српске, директор Народног позоришта Српске Ненад Новаковић, те представници културног, политичког и друштвеног живота.

Програм "Дани Србије у Српској" биће настављен 11.октобара  концертом квартета Београдске филхармоније у Дому културе у Братунцу, док је 12.10. предвиђен наступ Ансамбла народних игара и песама Косова и Метохије "Венац", у Центру за културу и образовање у Добоју.

Ансамбл "Венац" наступиће у недељу, 13. октобра у Дому културе у Козарској Дубици, а истог дана у Културном центру у Требињу биће одржан концерт квартета Београдске филхармоније.
"Дани Србије у Српској" биће настављени 16. октобра концертом Србских православних појаца у Културном центру Требиње, а 18. октобра у Центру за културу "Семберија" у Бијељини.

Завршна манифестација биће одржана у Музеју савремене уметности Републике Српске у Бањалуци где ће 24. октобра бити отворена изложба Галерије Матице српске - "Европски феномени".

Организатор "Дана Србије у Српској" је Министарство културе и информисања Р. Србије уз подршку Генералног конзулата Р. Србије у Бањалуци

 Генерални конзул Владимир Николић присуствовао отварању 16. саветовања “Октобарски правнички дани” у Бања Луци

Под покровитељством Владе Републике Српске, односно Министарства правде, у Бања Луци је 3.октобра 2019. године почело 16. саветовање “Октобарски правнички дани”, на којем ће бити изложено 89. реферата, 111. истакнутих стручњака из свих области права.

Организатори саветовања су Удружење правника Српске и Правни факултет Универзитета у Бања Луци, суорганизатори су Нотарска комора Српске, Адвокатска комора Српске, Центар за едукацију судија и тужилаца и Правни факултет Универзитета у Источном Сарајеву.

Свечаном отварању присуствовала је председница Р. Српске Жељка Цвијановић, која је рекла да чињеница да се Октобарски правнички дани одржавају 16. пут, јасно сведочи о значају и квалитету догађаја, као и да је он прерастао у традиционални сусрет најистакнутијих правних стручњака из региона као прилика за размену мишљења, искуства и знања у области правних наука.

“Број истакнутих правних стручњака који присуствују овогодишњем скупу, као и чињеница да је током сесија предвиђено да се, у оквиру опште теме “Изградња и функционисање правног система”, разматра шест различитих правних области, упућују на то да ће и овогодишњи скуп бити обележен динамичном стручном расправом, те да ће бити прилика за размену искустава, али и стицање нових знања”, истакла је Цвијановићева на отварању саветовања.

Она је нагласила и да се значај “Октобарских правничких дана” огледа и у непосредној афирмацији саме правне науке и изразила уверење да земље региона у том контексту не заостају за номинално развијенијим светом којем, у погледу уређености и стандарда живота у целини, сви теже. Говорећи из перспективе председника Р. Српске, као некога чија је, како је рекла, једна од уставних функција управо да обезбеђује и манифестује политичко, правно, али и институцинално јединство Српске, као јединственог и недељивог правног ентитета, Цвијановићева је нагласила да је Р. Српска заједница темељена на праву, са свим неопходним уставним прерогативима који сачињавају елементе њеног правног идентитета. Подсетивши да је Р. Српска прошла много изазова, да је била изложена различитим притисцима и насртајима, она је навела да су управо то њено правно утемељење и изграђеност представљали најснажније средство њене одбране, одбране њених институција, надлежности и субјективитета. “Било би наивно веровати да су изазови по Р. Српску окончани, те је стога и потреба за јачањем правних инструмената који су јој на располагању, као и правних знања уопште, још израженија. Као председник, могу рећи да сам поносна што смо, у готово немогућим околностима, успели обезбедити пуну институционалну, политичку и финансијску стабилност Р. Српске”, нагласила је.

У обраћању на саветовању, председница Р. Српске је навела да не треба бити лажно скроман и занемарити чињеницу да је Српска данас једина у потпуности функционална и самоодржива целина у БиХ. Они који покушавају да оспоре Р. Српску и кључне елементе њеног идентитета, треба да имају на уму да је Српска више него способна и капацитирана да се свим расположивим правним, али и политичким средствима брани, нагласила је. “Републику Српску градимо као модерну заједницу која се темељи на праву, као демократско друштво у којем ће права и слободе, индивидуалног или колективног карактера, бити у потпуности заштићени. За све младе правно-политичке заједнице, а Р. Српска то јесте, од превасходног значаја је изградња кохерентног правног система, али и ефикасног, хијерархијски устројеног правног поретка у којем ће дефинисана права и обавезе бити искључиви оквир понашања и деловања како институција, тако и правних и физичких лица”. Она је навела да као председник Р. Српске поздравља сваку иницијативу, догађај и манифестацију, који имају циљ афирмацију правне науке, стручно усавршавање младих правника и, генерално, развој научних сазнања у правној науци.

Председник удружења правника Р. Српске Рајко Кузмановић, оценио је да ово удружење и Правни факултет Универзитета у Бања Луци 16. пут успешно организују “Октобарске правничке дане” и истакао да су бројне активности Удружења правника Р. Српске, а да је једна од њих формирање Савеза удружења правника, заједно са колегама из Р. Србије.

 

Свечаном отварању “Октобарских правничких дана”, присуствовао је велики број професора и правних стручњака из Р. Српске, Федерације БиХ, Србије и земаља окружења, као и генерални конзул Владимир Николић.

 Генерални конзул Владимир Николић у Мркоњић Граду присуствовао отварању улице обновљене средствима Владе Републике Србије

У општини Мркоњић Град, 30. септембра 2019. године  свечано је отворена реконструисана улица Николе Тесле, у насељу Бркића башта, у коју је уложено 340,000 конвертибилних марака (око 174,000 евра). У реконструкцију улице, Влада Републике Србије донирала је 300,000 КМ (око 153,000 евра), а остатак је обезбедила општина.

 

Након свечаног отварања, начелница општине Мркоњић Град Дивна Аничић изјавила је да Србија љубав према Српској не показује само речима, већ и конкретним делима, а потом истакла податак да је у претходном периоду, Влада Републике Србије у два наврата донирала средства овој општини и да 400,000 конвертибилних марака још није утрошено.

Она је захвалила генералном конзулу што је својим присуством увеличао свечаност и поделио радост са мештанима општине, уз напомену да се реконструисана улица налази у великом стамбеном насељу, где ће корист имати велики број становника.

Генерални конзул Владимир Николић је, наводећи ће ускоро доћи тренутак да у свакој општини у Р. Српској буде урађен понеки инфраструктурни пројекат обезбеђен и средствима Владе Р. Србије, нагласио да Србија жели Српској брз и просперитетан развој у свим друштвеним сегментима, а на добробит свих грађана тих општина. Том приликом изразио је задовољство квалитетом урађеног посла у Мркоњић Граду, те чињеницом да су донирана средства утрошена на прави начин.

 Генерални конзул В. Николић присуствовао откривању бисте Петра Другог Петровића Његоша у Бања Луци

У центру Бања Луке, дана 26.9.2019. године, свечано је откривена биста Петра Другог Петровића Његоша, дар Српске православне цркве (СПЦ) поводом 800. година самосталности СПЦ и као знак захвалности граду.


Бисту су у дворишту Архива Републике Српске открили градоначелник Бања Луке Игор Радојичић и старешина храма Христа Спаситеља Драган Максимовић, а само дело је рад једног од највећих српских вајара Сретена Стојановића.
Градоначелник Бања Луке Игор Радојичић је, приликом откривања бисте, истакао да је Његош једна од најзначајнијих личности у српској историји, поготово имајући у виду  време и околности у којима је стварао. “Много идеја којима се бавио и данас су отворене, од борбе за националну слободу, очување јединства народа, обезбеђивања закона и правде, увођења државе на просторима на којима је деловао, па до његових свевремених књижевних порука”, истакао је Радојичић.

Министар просвете и културе Р. Српске Наталија Тривић је, истакавши да су бисте аутентична обележја важних личности, чија су дела и данас жива, додала да је откривање бисте начин да се великим људима одужимо за све што су урадили и да њихово дело оставимо у наследство будућим генерацијама. Културно наслеђе је нешто што сви морају поштовати, нагласила је.

Директор Архива Републике Српске Бојан Стојнић рекао је да је биста дар Српске православне црквене општине Бања Лука граду, као знак захвалности и поводом 800. година самосталности СПЦ, у чије су темеље себе уградили многи српски великани.

Свечаности су присуствовали председник Академије наука и уметности Р. Српске Рајко Кузмановић, многобројни директори образовних и установа културе и генерални конзул Владимир Николић.Генерални конзул В. Николић присуствовао хуманитарној утакмици у организацији Фондације “Деца нам се рађала”

У Бања Луци је 12. септембра 2019. године. на Градском стадиону, пред око 10.000 гледалаца, одиграна хуматирна фудбалска утакмица   између ветерана Фудбалског клуба "Црвена звезда" и екипе ветерана ФК "Борац" из Републике Српске, којом је званично почела кампања “Дјеца нам се рађала”, у организацији истоимене фондације, с циљем подизања свести о значају повећања наталитета у Републици Српској.

Директор УКЦ Републике Српске и председник Фондације “Дјеца нам се рађала” Владо Ђајић, том приликом је рекао да борба против беле куге мора да буде приоритет сваког појединца, али и целе Републике Српске.
Хуманитарну акцију подржао је комплетан врх Републике Српске на челу са чланом председништва Босне и Херцеговине Милорадом Додиком, председницом РС Жељком Цвијановић и председником Владе Републике Српске Радованом Вишковићем.

Поред званичника Републике Српске на хуманитарној фудбалској утакмици присуствовали су градоначелници, представници СПЦ, представници политичких партија, Драган Џајић легенда Звезде,  доктори УКЦ РС,  новинари Републике Српске те многи истакнути појединци из друштвено-политичког живота РС.

Хуманитарној фудбалској утакмици у Бања Луци присуствовао је и генерални конзул Владимир Николић.Генерални конзул В. Николић присуствовао свечаном отварању Међународног сајма књига у Бања Луци

У Бања Луци 10.септембра 2019. године, у Спортској дворани "Борик", беседом о истрајавању у очувању суштине бића сопственог народа и праштању својим непријатељима, књижевник Вуле Журић свечано је отворио 24. Међународни сајам књига.

Присутнима се обратила Наталија Тривић, министарка просвете и културе Републике Српске, и том приликом рекла да се кроз Сајам књига негује књижевно стваралаштво и српски језик, који су многоструко старији од Републике Српске те да је циљ Министарства просвете и културе Р.Српске да се језику и књизи врати дигнитет и да се развије популаризација читања књига, посебно међу децом и младима.

Организатори, сајма “Глас Српске” Бања Лука, навели су да ће у оквиру 24. Међународног сајма књига бити одржани и четврти Међународни књижевни сусрети у организацији Удружења књижевника РС.

Свечаном отварању 24. Међународнoг сајма књига у Бања Луци присуствовао је и генерални конзул Владимир Николић.Генерални конзул В. Николић у Добоју присуствовао Свечаној академији "Егзодус и трајање" - подсетник на ратна дешавања у Возући

У организацији Завичајног удружења Завидовићана са седиштем у Добоју, дана 09. септембра 2019. године одржана је академија "Егзодус и трајање"- подсетник на ратна дешавања у Возући.

У свом обраћању на академији, председница Р. Српске Жељка Цвијановић, нагласила је да чињеница да се некадашњи мештани окупљају и воле свој крај показује трајност и непобедивост, те да се не сме заборавити тежина злочина који је почињен на подручју Возуће 1995. године. Истакла је да је народ на том подручју 1995. године претрпео страхоте, да је више од 30 села спаљено, да је око 2.000 људи протерано са вековних огњишта и да је забележен велики број страдалих цивила и бораца.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, том прилико је рекао да је веома значајно окупљање на академији "Егзодус и трајање", да би се указало на истину о страдању Срба коју је потиснуо међународни фактор, а односи се на етничко чишћење више од 40.000 Срба са подручја Зенице, Жепча, Бановића и Завидовића.

М.Додик је између осталог нагласио, да је важно окупити се, послати поруку захвалности, пре свега граду Добоју, који је био прва станица помоћи људима из Возуће, који им је помогао да се интегришу и започну нови живот.

Aкадемији "Егзодус и трајање" - подсетник на ратна дешавања, присуствовали су, поред председнице Републике Српске Жељке Цвијановић и српског члана Председништва БиХ Милорада Додика и посланик у Парлементарој скупштини БиХ из Добоја Обрен Петровић, градоначелник Добоја Борис Јеринић, председнк Скупштине града Добоја Сања Вулић, посланик у Народној скупштини РС Данијел Јошић, делегат у Вeћу народа РС Јасна Лукић, некадашњи ратни комадант Граничног пука Војске Србије на Кошарама пуковник Душко Шљиванчанин, ветеран са Кошара Ненад Станић, аташе Војске Србије у БиХ пуковник Данко Штрбац,  представници удружења из протеклог одбрмабено-отаџбинског рата, те многи истакнути појединци из друштвено-политичког живота града Добоја и бројни грађани.

Испред Генералног конзулата Р. Србије у Бањалуци академији је присуствовао генерални конзул Владимир Николић.Отворена манифестација Дани Српске у Србији

Манифестација „Дани Српске у Србији”, која се одржава седму годину заредом, почела је свечаном академијом на Великој сцени Народног позоришта.

 

Смотру која ће до 10. септембра у 21 граду у Р.Србији промовисати културу, привреду, науку и уметност отворио је Милорад Додик, српски члан Председништва Босне и Херцеговине. Он је овом приликом дао иницијативу и замолио за подршку да се манифестација убудуће зове „Дани Српске и Србије”.

Овим називом, како је појаснио Додик, упућује се на јединство које мора де се негује и додао да Република Српска има све елементе државности и испуњава све критеријуме да буде међународно верификована као држава.

Многобројне званице поздравио је Млађен Цицовић,  шеф Представништва Републике Српске у Србији, који је организатор манифестације и њен покретач. “Ови програми нису само слика тренутног стања, већ указују колико је снажна веза између Српске и Србије – казао је том приликом М. Цицовић.

Министар одбране Р. Србије, Александар Вулин, на манифестацији "Дани Српске у Србији" је рекао да између  Републике Српске и Републике Србије односи никада нису били бољи и то не само што је то неко декларативно пријатељство, већ зато што су то односи који су делатни, који су животни и да Република Србија коју води Александар Вучић, помаже Републици Српској.

Викарни епископ ремезијански Стефан пренео је поруку патријарха Иринеја у којој се, између осталог, наглашава важност одржавања ове манифестације у години када се слави осам векова самосталности СПЦ, па је то прилика да се присетимо наших историјских извора.

Свечаности су присуствовали званичници Србије и Српске, представници СПЦ, чланови дипломатског кора, чланови САНУ и Академије наука и уметности РС, генерали војске и полиције Србије и Српске, као и личности из културног и јавног живота.

Свечаној академији у Народном позоришту у Београду, којом је отворена манифестација „Дани Републике Српске у Србији” присуствовао је и генерални конзул Владимир Николић.
 Обавештење о расписивању конкурса за доделу стипендија у оквиру Пројекта „ Србија за Србе из региона“ за школску 2019/2020 годину

Обавештавамо да је Влада Републике Србије расписала конкурс за доделу стипендија у оквиру Пројекта „ Србија за Србе из региона“ за школску 2019/2020 годину.

Крајњи рок за доставу документације свих пријављених кандидата је 6. септембар 2019. године.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја донеће Одлуку о додели стипендија Владе Републике Србије до 30. септембра 2019. године.

Све потребне информације и текст конкурса можете преузети на линку http://banjaluka.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Prijavni_formular_2019-2020.docГенерални конзул В. Николић присуствовао свечаном отварању 54. Кочићевог збора

У Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске, дана 19.8.2019. године, свечано је отворен 54. Кочићев збор. Том приликом, презентована је “Соба сећања на Петра Кочића” којом је, на иновативан и савремен начин, представљен велики књижевник, његов живот и дело.

Свечаном отварању присуствовао је градоначелник Бања Луке Игор Радојичић, који је рекао да је Град трећу годину преузео организацију Кочићевог збора и да се сваке године настоји, да се постојећим садржајима дода нешто ново. Ове године је то “Соба сећања”, која ће бити стални садржај посвећен Петру Кочићу, као пројекат који је прилагођен нашем времену и 21. веку. “На овај начин смо Кочића приближили млађим генерацијама, а надам се да ћемо им на овај начин, нашег великог књижевника, учинити још интересантнијим”, рекао је Радојичић у свом обраћању.

Отварању Кочићевог збора присуствовала је министарка просвете и културе у Влади Р. Српске Наталија Тривић, која је истакла да је збор, једна од најважнијих манифестација у Р. Српској, којом се настоји сачувати од заборава велико дело које је Кочић оставио иза себе.

Централна манифестација Кочићевог збора биће одржана у недељу 25. августа, у његовим родним Стричићима.

Свечаном отварању 54. Кочићевог збора у Народној и универзитетској библиотеци Р. Српске, присуствовао је генерални конзул Владимир Николић.

 Генерални конзул В. Николић присуствовао обележавању Крсне славе Требиња и Храма Светог Преображења Господњег

Свечаном обележавању славе Града и Црквене општине Требиња – Свето Преображење Господње, дана 19.8.2019. године, присуствовале су бројне званице, представници градова побратима и пријатеља из Републике Српске, Србије и са Косова и Метохије, представници удружења Херцеговаца из Србије, те бројне личности из културног и друштвеног живота БиХ, Р. Српске. Свечаности су, испред Генералног конзулата Р. Србије присуствовали генерални конзул Владимир Николић и шеф конзуларне канцеларије Генералног конзулата Р. Србије у Бања Луци са седиштем у Требињу Небојша Божић.

Свечаном обележавању славе Града, претходио је пријем код градоначелника Мирка Ђурића, који је званицама пожелео добродошлицу уз жељу да се пријатно осећају у Требињу.

Након пријема, одржана је Света архијерејска литургија, коју су служили владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије и викарни епископ диоклијски Методије, уз саслужење свештенства и монаштва Епархије, после чега је уприличен културно-уметнички програм и положено цвеће на Споменик браниоцима Требиња 1991-1995. године.

Поводом славе Града, одржана је и свечана седница Скупштине града.

У Храму Светог Преображења Господњег служено је вечерње богослужење, након чега је уследила свечана литија улицама града, чиме је завршен програм обележавања Крсне славе. У свечаној литији улицама града, учествовао је и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, који је претходно присуствовао празничном вечерњем богослужењу.Обавештење о подношењу захтева за издавање Уверења о (не)кажњавању електронским путем

Обавештавамо да је на е Порталу (www.euprava.gov.rs)  могуће „поручити“ Уверење о (не)кажњавању, а преузимање Уверења се врши у подручној полицијској станици.

Услуга је доступна пунолетним грађанима са пријављеним пребивалиштем на територији Републике Србије. Да би ова услуга могла да се користи потребно је да грађанин буде регистрован и пријављен на портал  еУправе корисничким именом и лозинком или квалификованим електронским сертификатом ( у Полицијској управи где имају пребивалиште).

Држављани Републике Србије који живе у иностранству, а из разлога хитности желе да прибаве уверење о (не)кажњавању у што краћем року, могу да поднесу захтев електронским путем, а Уверење ће у Србији у најкраћем року бити издато у надлежној полицијској управи (по месту рођења лица, према пребивалишту подносиоца захтева или у ПУ за Град Београд за оне који немају пребивалиште у Србији).

Издата уверења у наведеним полицијским управама ће моћи уз овлашћење подносиоца захтева да преузму трећа лица (изузев родитеља подносиоца захтева којима овлашћење није потребно).Кандидатура Републике Србије за реизбор у Извршни савет UNESCO, 2019-2023. године

Брошура са свим потребним информацијама о кандидатури Републике Србије за реизбор у Извршни савет UNESCO, за период 2019-2023. године, доступна је на следећем линку http://REPUBLIC-OF-SERBIA-CANDIDATE-FOR-THE-UNESCO-EXECUTIVE-BOARD-2019-2023.pdfГенерални конзул В. Николић у Вукосављу присуствовао полагању камена темељца за нову зграду општине, финансиране и средствима Владе Р. Србије и свечаном отварању Центра за културу

У Вукосављу је, 31. јула о.г, у присуству председнице Р. Српске Жељке Цвијановић, генералног конзула Владимира Николића и начелника општине Вукосавље Борислава Ракића, положен камен темељац за нову зграду општине, а након тога, свечаним пресецањем врпце, отворен и Центар за културу ове општине.

За нову зграду општине, Влада Републике Србије донирала је 50.000 евра, док је из буџета Р. Српске издвојено је 200.000 БАМ, а из Фонда за заштиту животне средине 100.000 БАМ.

Након отварања Центра за културу, председница Р. Српске је новинарима изјавила да је Влада Р. Српске у ову општину, од 2006. године, по различитим основама уложила око 10 милиона БАМ и да је прошле године, у развој путне инфраструктуре, уложила 400.000 БАМ. Она је пожелела грађанима Вукосавља да дуго користе изграђене објекте и најавила скоро решавање питање школских објеката и станице полиције. “До сада су Центар за културу, који треба да буде срце одређених окупљања у овој локалној заједници и нови административни центар, били неусловни. Нови административни центар биће боље организована служба и становници ће, самим тим, бити задовољнији што ће услуге добијати на једном месту”, додала је Цвијановић.

“Србија поштује БиХ, али воли Српску и то показује својим несебичним давањима на добробит свих становника у општинама које добијају ову помоћ”, нагласио је генерални конзул Владимир Николић, приликом полагања камена темељца. Николић је рекао да је ово један у низу отворених радова широм Р. Српске који су финансирани, између осталог, средствима Владе Р. Србије, што најбоље говори о односима Србије и Српске и додао да, где год постоји воља, успех неће изостати, што види у Вукосављу, али и другим местима широм Р. Српске.

Начелник општине Вукосавље Борислав Ракић је рекао да ће изградња новог административног центра имати немерљив значај за становнике ове општине. Он је појаснио да је ово први пројекат у Вукосављу, за које је средства донирала Србија, што је веома значајно за ову општину. “Мала смо локална заједница, али смо искрени домаћини и знамо искористити средства и прилику која нам се пружи”, река&