| |     latinica | english  
Насловна
Генералном конзулу Владимиру Николићу додељена Повеља захвалности за допринос унапређењу укупног позоришног стваралаштва у Р. Српској

Уручењем награда и извођењем представе „Група ТНТ - Алан Форд/Повратак отписаних“, 11. јуна 2018. године, у Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци затворен је 21. Театар фест „Петар Кочић“. За најбољу представу проглашен је позоришни комад „Устав Републике Хрватске“ Анте Томића, Рајка Грлића и Жељке Удовичић.

Жири фестивала, у саставу Душко Љуштина, Владимир Ђуричић и Жељко Еркић, оценио је да ова представа, у режији Винка Брешана и продукцији Сатиричног позоришта „Керенпух“ из Загреба, на храбар начин говори о проблемима у савременој Хрватској и „помера границе савременог театра“. Истој представи додељене су и награде за најбољи драмски текст (Томићу, Грлићу и Удовичићевој), као и за најбољу мушку улогу, коју је добио Борко Перић (за улогу Вјекослава Краља).

Награду за најбољу мушку улогу, осим Перића, добио је и Бранислав Лечић за улогу Симеона Његована Лупуса у представи „Корешподенција“ у продукцији „Звездара театра“ из Београда. За улогу Милице Његован, у овој представи, награду за најбољу женску улогу добила је Аница Добра, а за режију је награђен Горчин Стојановић.

Специјална награда овогодишњег Театар феста „Петар Кочић“ додељена је глумици Народног позоришта Сарајево Каћи Дорић за улогу баке, госпође маме у представи „Све се некако преживи осим смрти“.

Након доделе награда, у Народном позоришту Р. Српске одиграна је представа „Група ТНТ - Алан Форд/Повратак отписаних“, рађена у копродукцији „Гледалишча копер“ и Камерног театра 55 из Сарајева, у режији Кокана Младеновића.

Ценећи досадашњу помоћ и подршку коју је пружио у области унапређења културне сарадње Србије и Р. Српске, Управа Народног позоришта доделила је Повељу захвалности за допринос унапређењу укупног позоришног стваралаштва генералном конзулу Николићу.Влада Републике Србије дала сагласност за још једну финансијску помоћ Републици Српској и одобрила запошљавање 100 лекара

Влада Републике Србије, на седници одржаној 07.6.2018. године, усвојила поред осталог и закључак о давању финансијске помоћи Републици Српској.

Влада је дала сагласност да се општини Невесиње у Републици Српској и „Координацији Срба” Мостар упути једнократна финансијска помоћ. Одлучено је да се упути једнократна финансијска помоћ од 2.500.000 евра за изградњу магистралног пута М20 Гацко - Фоча, деоница Тјентиште - Брод на Дрини, Шћепан поље.

Такође, донета је одлука да се општини Невесиње упути финансијска помоћ од 150.000 евра за реконструкцију Дома културе у тој општини. Истим Закључком одлучено је да „Координација Срба” Мостар добије финансијску помоћ у износу од 125.000 евра за реализацију пројеката од интереса за српску заједницу у МостаруГенерални конзулат домаћин представе „Моја ти“ на Театар фесту у Бањалуци

Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци био је домаћин представе „Моја ти“, 05.06.2018. године, на 21. Театар фесту „Петар Кочић“. Публика је имала прилику да, на великој сцени Народног позоришта Републике Српске, ужива у игри три диве српског глумишта: Светлане Бојковић, Тање Бошковић и Горице Поповић, које су обележиле прву такмичарску ноћ. Са њима су наступиле и млађе колеге: Софија Јуричан, Михаиловић Иван, као и Горица Шутић, у продукцији Атељеа 212.

Поменути позоришни  комад бави се проблемом старосне, идеолошке, сексуалне и родне дискриминације. Протагонисткиње су старице, неке од њих партизанке, комунисткиње, мајке, свакако жене које су у доба либералног капитализма принуђене на борбу са најразличитијим мушким културним родним нормативима и примерима идеолошке деградације вредности за које су се ове жене цео живот бориле. Реч је о мелодрамској структури, рађеној по драмском тексту Олге Димитријевић, у коме су до изражаја дошле грубе реченичне формулације, неретко конструисане као пароле. Представа је посебно отварала питања о грађевинској мафији, у доба такозваног либералног капитализма, кроз суочавање с прошлошћу и сећањима старица које „данас ником нису потребне“, као и о дискриминацији у односу према старима и немоћнима.

Након представе одржан је округли сто, где су Бојковићева и Бошковићева истакле да су након првог читања текста биле на корак од одбијања улога, али их је комаду ипак привукла слобода коју им је дала редитељка.

Светлана Бојковић, која код бањалучке публике због „Госпође министарке“ има посебан статус, истакла је да јој се упркос сонговима из партизанског доба, као и атмосфере социјалистичке Југославије наспрам ове данас, свиђа то што представу једнако добро прихватају све генерације.

Kомпанијa „Дунав осигурање“ д.о.о., уприличила је вечерњи коктел у просторијама Народног позоришта, где су бројни љубитељи драмске уметности уживали у дружењу са глумцима, члановима жирија и високим званицама које су присуствовале представи.

Глумачка екипа београдског Атељеа 212 је 06. јуна 2018. године, пре одржавања представе „Моја ти“, посетила Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци, где им је домаћин био генерални конзул Владимир Николић који је присуствовао и представи у Народном позоришту Републике Српске.

 Генерални конзул Николић присуствовао отварању Театар феста „Петар Кочић“

У Бањалуци је 04. јуна 2018. године отворен 21. Театар фест „Петар Кочић“. Фестивал је отворила председница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, у присуству народних посланика, министра културе, градоначелника Бањалуке, декана и професора бањалучког Универзитета, као и бројних љубитеља позоришне уметности.

Отварајући 21. Театар фест „Петар Кочић“, премијерка Републике Српске Жељка Цвијановићева рекла је да је овај фестивал позоришни догађај који показује да је у питању традиција и да је реч о нечему у шта је уложено много труда, напора, енергије и воље. „Чињеница да нас Театар фест мобилише, да окупља велики број људи и да свакако пружа задовољство свима који уживају у позоришту говори сама за себе“, закључила је Цвијановићева.

На овогодишњем Театар фесту такмичиће се шест представа из земаља региона, а фестивал је отворила представа „Каролина Нојбер“, аутора Небојше Ромчевића, у адаптацији и режији Кокана Младеновића.

Публика ће, 05. јуна 2018. године, моћи да погледа и представу „Моја ти“, Атељеа 212 из Београда и Стеријиног позорја из Новог Сада, чији домаћин ће бити Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци.

Наредних дана ће на репертоару бити „Аника и њена времена“, Српског народног позоришта из Новог Сада и „Бео арта“ из Београда; „Устав Републике Хрватске“, Сатиричног казалишта Керемпух из Загреба; „Двеста“ - Књажевско српског театра из Крагујевца, „Корешподенција“ Звездара театра из Београда, као и „Све се некако преживи осим смрти“, Народног позоришта из Сарајева.

Театар фест „Петар Кочић 2018“ биће затворен 11. јуна т.г. када ће бити додељене награде, а у част награђених биће одиграна представа „ТНТ-Алан Форд“, по мотивима истоименог популарног италијанског стрипа, у драматизацији П. Луцића, режији Кокана Младеновића и копродукцији Гледалишча Копер и Камерног театра 55 из Сарајева.

Oтварању 21. Театар феста „Петар Кочић“ присуствовао је и генерални конзул Републике Србије у Републици Српској, БиХ, Владимир Николић.Потписивање споразума о пројектима финансираним донацијом Србије

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија потписаo je 31.05.2018. године, у име Владе РС, појединачне споразуме о пројектима који се финансирају средствима из донације Републике Србије, са крајњим корисницима средстава - градоначелницима и начелницима локалних заједница Републике Српске.

Споразуме о донацији потписали су начелници и градоначелници Кнежева, Српца, Новог Горажда, Вишеграда, Источне Илиџе, Сокоца, Братунца, Осмака, Мркоњић Града, Бијељине, Пелагићева, Челинца, Градишке, Козарске Дубице, Новог Града и Приједора. Потписивању споразума нису присуствовали представни Српске православне цркве (православних храмова у Федрацији БиХ), којима је намењено 500.000,00 евра (за обнову и изградњу храмова), као и Јавне установе Завод за запошљавање РС (којима је намењено 500.000,00 евра за програм самозапошљавања и развоја предузетништва код младих до 35 година старости). Ово је друга фаза пројекта Р. Србије која је, за 28 општина и градова РС, до сада укупно одобрила 10,5 милона евра бесповратних средстава.

Министар финансија РС Зоран Тегелтија рекао је да се новац већ налази на рачуну локалних заједница, напоменувши да ће изградња пројеката почети након завршетка процедура јавних набавки. Он је истакао да ће Заводу за запошљавање РС бити одобрено 500.000,00 евра, који ће бити „појачани“ са милион марака учешћа Владе РС.

Представници 16 локалних заједница, који су добили значајну финансијску подршку захвалили су на донацијама грађанима и руководству Републике Србије уз напомену да не заборављају ни помоћ из најтежег, ратног времена.
Начелник општине Соколац, Милован Бјелица, захваливши се на донацији, рекао је новинарима да ће 150.000,00 евра, која се налазе на њиховом рачуну, бити довољна средства за завршетак изградње пута до зграда алтернативног смештаја избеглих лица, капеле на српком војничком спомен-гробљу „Мали Зејтинлик“ и водовода за 800 домаћинстава. „Правимо водовод са општином Рогатица. Ту нам је недостајало средстава, па смо замолили за помоћ да то довршимо“, закључио је Бјелица.

Град Приједор и општина Градишка добили су по 250.000 евра. „План је да се изгради спортска дворана у једном од највећих насеља Приједора - Омарској. То је дугогодишњи пројекат и жеља становника овог насеља, поготово млађих људи, који желе да ово што пре буде реализовано“, истакао је градоначелник Приједора Миленко Ђаковић. Начелник општине Градишка, Зоран Аџић, рекао је да ће средства бити коришћена за реконструкцију Дома културе у највећој месној заједници у Лијевче пољу, у Тополи где живи 5.000 људи, да би се наставило развијање културно-уметничких садржаја.
 

Потписивању наведених споразума са градоначелницима и начелницима општина присуствовао је и генерални конзул Србије у Републици Српској, Босни и Херцеговини, Владимир Николић. Присутним представницима медијских кућа, Николић је поручио: „Додељивање средстава Србије на најбољи могући начин показује приврженост Србије Српској, те да је притом руковођена једино добробити грађана Републике Српске. Једина жеља Србије је да ова средства буду брзо и ефикасно утрошена за опште добро свих становника оних општина којима је новац додељен, уз наду да ће резултати у најскорије време бити видљиви.“

                                              
 Генерални конзул присуствовао отварању изложбе „Савремена српска графика“

У Галерији Академије наука и уметности Републике Српске, 29. маја 2018. године отворена је изложба ,,Савремена српска графика“.

Обраћајући се присутним љубитељима ликовне уметности, академик Миливоје Унковиће рекао је да је изложба настала са идејом да се, у сажетом обиму, јавности пружи увид у рецентну продукцију уметника из Републике Србије и Републике Српске. Истовремено је напоменуо да организовање овакве изложбе има вишеструк и далекосежан значај, који ће се у будућности рефлектовати у различитим сферама друштвено-уметничког живота.

Гостима се обратила и Оливера Вукотић, виши кустос Галерије УЛУС Београд, која је такође истакла значај и специфичност обликовања графичких радова, при чему је навела да су уметници чија су дела изабрана за ову изложбу: Милица Антонијевић, Ристо Антуновић, Габријела Булатовић, Милош Ђорђевић, Ранка Лучић Јанковић, Слободан Кнежевић Аби, Велизар Крстић, Александар Младеновић Лека, Милена Максимовић Ковачевић, Миодраг Млађовић, Бојан Оташевић, Гордана Петровић, Бранко Раковић, Милан Сташевић, Невенка Стојсављевић и Миливоје Унковић.

Отварајући изложбу „Савремена српска графика“, академик Рајко Кузмановић рекао је да она има додатну важност која се огледа у чињеници да са њом започиње процес формирања Графичке збирке АНУРС-а. Притом се захвалио заступљеним ауторима који су донирали радове Галерији, што је први корак у настајању графичког фундуса ове установе.

Отварању изложбе присуствовао је и генерални конзул Владимир Николић.

 Обавештење о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Републике Азербејџан, носиоце обичних пасоша

Влада Републике Србије донела је одлуку о укидању виза за држављане Републике Азербејџан, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије најдуже до деведесет (90) дана од дана уласка у Р. Србију, у периоду од стоосамдесет (180)  дана.

Одлука ступа на снагу 2. јуна 2018. године.Обавештење о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Републике Бурунди, носиоце свих пасоша

Влада Републике Србије донела је одлуку о укидању виза за држављане Републике Бурунди, носиоце свих пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије до тридесет (30) дана од дана уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана. Одлука ступа на снагу 2. јуна 2018. године.

Држављани Републике Бурунди, носиоци свих пасоша, који желе да уђу и бораве на територији Р. Србије у периоду који је дужи од 30 дана, дужни су да поднесу захтев за визу пре уласка на територију Р. Србије.

Уколико желе да уђу у Р. Србију, а већ су боравили 30 дана без визе, од дана уласка у Р. Србију у периоду од годину дана, у складу са Одлуком Владе, за следећи улазак у Р. Србију треба да поднесу захтев за визуВ. Николић на представљању Повеље бана Кулина и 116. листа Мирослављевог јеванђеља

Генерални конзул Републике Србије у Бањалуци Владимир Николић присуствовао је у Народној скупштини Републике Српске свечаном представљању два најзначајнија и најлепша споменика српског језика – 166. листа Мирослављевог јеванђеља и Повеље бана Кулина (аутентичне копије).

Свечаност је уприличена на Дан словенске писмености и културе, 24. маја, Светог Ћирила и Методија, а о значају ових докумената говорили су председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић и проф. др Биљана Бабић са Филолошког факултета Универзитета у Бањалуци.

Аутентичне копије ова два најзаначнија споменика српске писмености од 24. маја су постављене у изложбеном простору Народне скупштине Републике Српске.

Председник Чубриловић рекао је на свечаности да је Мирослављево јеванђеље, које је настало у 12. веку, оцењено као најзначајнији и најлепши споменик српске, односно српскословенске писмености.
„Због његове посебности, Унеско га је уврстио у библиотеку „Памћење света“, на листу најзначајнијих добара људске цивилизације“, рекао је Чубриловић.   
Он је истакао да Мирослављево јеванђеље и Повеља бана Кулина доказују наше порекло, заједничке корене данашњих народа и упућују нас да ми, Јужни Словени, и данас требамо да јачамо братске, пријатељске и добросуседске односе.

Проф. др Биљана Бабић у беседи је истакла да су Повеља бана Кулина и Мирослављево јеванђеље два непроцењива драгуља наше писмености настала крајем 12. века.
Свечаности у парламенту Републике Српске, присуствовали су бројни званичници, посланици, представници јавног и културног живота и бројни гости.

Током посете председника Народне скупштине Републике Српске Недељка Чубриловића Санкт Петербургу, 2017. године, управа Руске националне библиотеке поклонила је Републици Српској дигитално издање оригиналног 166. листа Мирослављевог јеванђеља, а представници Библиотеке Руске академије наука поклонили су аутентичну копију Повеље бана Кулина.

Мирослављево јеванђеље чува се у Народном музеју у Београду, а оригинални 166. лист налази се у Руској националној библиотеци у Санкт Петербургу.  Шеф Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Р. Србије Бања Лука, са седиштем у Требињу, присуствовао промоцији књиге „Манастир Требиње (Тврдош)“

У Музеју Херцеговине у Требињу, 23.5.2018. године, представљена је књига „Манастир Требиње (Тврдош)”, аутора др Горана Комара, која говори о историји ове светиње, свештеницима и обичним људима који свој живот граде око овог манастира.


Обрaћајући се присутним гостима на промоцији, Комар је истакао да књига није класична историја манастира, већ представља збирку свештених помена манастира Требиње у 19. веку, прозваног као манастир Тврдош, по селу у чијем се округу налази. Сабрани су већ објављени записи, највише трудом Љубомира Стојановића и његове шестотомне збирке „Стари српски записи и натписи“, али захваљујући сарадњи са неколико архива на медитерану прибављени су и они које до сада наука није видела. Манастир Требиње-Тврдош је имао велику важност за народ овог краја јер је на јединствен начин привлачио себи град, а не обратно, првенствено због свог великог значаја.

Тврдош је разорен млетачком мином од стране млетачког гувернатора Херцег-Новог  Јована Буровића, а касније је полагана велика нада херцегновских савинских архимандрита, међу којима је био и Леонтије Аврамовић, да би се приступило обнови.

Главни уредник за издавачку делатност у удружењу „Задужбина кнез Мирослав Хумски “, проф. Милана Бабић, истакла је да је прича о манастиру Тврдош прича о бурном 17. веку, када се Српска православна црква налазила између две оштрице - Османског царства и притиска римске курије.

Представљању књиге присуствовао су љубитељи историје и књижевне речи из Требиња, новоизабрани владика Димитрије, као и шеф Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Републике Србије Бања Лука, са седиштем у Требињу.Обавештење о Одлуци о додели Уговора у поступку набавке добара велике вредности

Обавештавамо да је Генерални конзулат Р. Србије у Бања Луци, дана 24.05.2018. године спровео поступак набавке добара велике вредности, за потребе дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије у иностранству.

Одлуку о додели Уговора у поступку набавке добара велике вредности можете погледати на следећем линку:http://banjaluka.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Odluka_o_dodeli_Ugovora.PDFОтворена Седма међународна конференција о Јасеновцу у Бањалуци

У Бањалуци је 22.05.2018. године отворена Седма међународна конференција о Јасеновцу, посвећена научним и стручним погледима на геноцид који је над Србима, Јеврејима и Ромима у Другом светском рату починила НДХ. Дводневну конференцију, чији организатори су Удружење Јасеновац - Доња Градина и Међународна комисија за утврђивање истине о Јасеновцу, отворио је председник Републике Српске Милорад Додик.Обраћајући се учесницима конференције, Додик је рекао да она треба дати одговоре на чињенице из времена које посматра, те да на неки начин перципира и будућност. „Ми морамо афирмисати српску, националну, државну идеју као идеју будућности и морамо истрајати на томе и оваква места и јесу за то. Не смемо оклевати да кажемо да је једна од ствари коју морамо остварити државно јединство Републике Српске и Србије. То је српска национална идеја овог века“, нагласио је Додик. Притом је истакао да српско национално уједињење не сме бити табу тема барем код Срба јер имају историјско право на то. „Морају се разбити крилатице о Републици Српској као геноцидној творевини и држави БиХ“, сматра Додик. Истовремено је поручио да странци увек изнова налазе тренутке да би се направили историјски кораци против Срба, због чега је идеја о Републици Српској за српски народ неприкосновена. „Та идеја мора бити ојачана јер се урушава на сваки начин. Србима не дозвољавају да имају политичког и националног лидера ни у Србији, ни било где. Морамо на то да утичемо и дамо одговоре на ова отворена питања“, сматра Додик.

Председник Међународне комисије за утврђивање истине о Јасеновцу Србољуб Живановић подсетио је на чињеницу да је Доња Градина највеће стратиште на којем су Хрвати, римокатолици и муслимани убили стотине хиљада Срба, Јевреја и Рома за време Другог свијетског рата. „То је велика трагедија нашег народа. И највећи град Срба налази се у Доњој Градини и у јасеновачким логорима смрти. Никада не треба заборавити да је Хрватска била и остала једина држава која је имала концентрационе логоре за убијање деце“, нагласио је Живановић. Он је додао да су Хрвати и муслимани убили 110.000 деце према извору хрватске штампе из Другог светског рата.

Обраћајући се новинарима који прате поменуту конференцију, Додик је истакао да РС подржава организацију Међународне конференцију о Јасеновцу у Бањалуци, која је раније одржавана и у Њујорку и Израелу, као и да је заинтересована да се она у континуитету одржава и даје одговоре на многе изазове. „Осим утврђивања чињеница за систем логора Јасеновац, треба ући и у позадину, односно припрему једног таквог злочина који се није десио само те године када се дешавао, већ је био део организоване припреме хрватских националиста још од самога почетка формирања заједничке југословенске државе тог времена“, рекао је Додик.

Председник Републике Српске сматра да Јасеновац и страдање Срба треба да буду постављени на међународна места и да се предузму активности које ће довести до тога да се страдања за која је одговорна Независна Држава Хрватска прогласе геноцидом над српским народом тог времена. „Таква врста злочина не може застарети и сматрам да је на генерацији научника овог времена и политичара, али и будућих генерација, да истрају на захтеву да се страдање и убијање Срба у Јасеновцу окарактерише као геноцид. Није довољно да ми сами себи то говоримо“, поручио је он и оценио да је ова конференција од кључне важности за очување научне пажње према томе шта јесте Јасеновац.

Као и претходних година, конференција ће бити посвећена научним и стручним погледима на геноцид почињен у Другом светском рату од стране Независне Државе Хрватске над Србима, Јеврејима и Ромима. Учесници Конференције размотриће и појаву радикалних идеологија у контексту глобалних процеса. На скупу ће бити представљено више од 30 радова, биће оранизоване две панел-дискусије и промовисане три књиге.
Организатори овог међународног скупа истакли су да се  Конференција одржава у време учесталих покушаја да се систем концентрационог логора Јасеновац не само потисне у заборав, већ да се број жртава минимизира, логор преименује у радни логор и да се повлачењем разних непримерених паралела редефинише сам појам геноцида.

Званичном отварању и почетку рада конференције, поред председника Милорада Додика, присуствовали су и министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић, директор Секретаријата за вере у Влади Републике Српске Драган Давидовић, као и генерални конзул Републике Србије у РС Владимир Николић.

 Генерални конзул Владимир Николић положио венац на Спомен обележје "Живот

Поводом обележавања 26 година од страдања 12 беба у бањалучком Клиничком центру због недостатка кисеоника, 22. маја 2018. године су положени венци на Спомен обележје "Живот".

Као датум обележавања овог догађаја узима се 22. мај, јер је на тај дан 1992. године, због недостатка кисеоника, умрла права од 12 беба, а остале су преминуле до 19. јуна 1992. године.

На Спомен обележје "Живот" у Бањалуци, венац је, поред осталих делагација, у име Републике Србије положио генерални конзул Владимир Николић.Еминентни кардиолози из Србије прегледали 220 пацијената у Требињу

У Требињу је одржан Међународни конгрес кардиолога „Мултидисциплинарни приступ у заштити срца и крвних судова“, у организацији удружења ХИСПА, од 18. до 20. маја 2018. године, под покровитељством Града Требиња и компаније Свислајон.

ХИСПА је удружење Центара за хипертензију, превенцију инфаркта и шлога, представља мрежу високо стручно оспособљених и савремено опремљених специјализованих центара за дијагностику и лечење веома угрожених и тешких кардиоваскуларних болесника на територији Босне и Херцеговине и Балкана. Организатор конгреса, који је окупио више од 300 еминентних кардиолога из региона и Европе, било је Удружење центара за хипертензију, превенцију инфаркта и шлога - ХИСПА Босне и Херцеговине.

Конгрес је отворио професор др. Милован Бојић, директор Института за кардиоваскуларне болести Дедиње, који је указао да је у Србији и другим земљама региона свака друга смрт последица болести срца и крвних судова. „У Србији у једном сату умире шест људи од различитих облика кардиоваскуларних болести, а сваки осми је у пуном животном и стваралачком добу, између 24 и 64 године живота“, упозорио је Бојић.

Председник Удружења ХИСПА у Србији и научног одбора конгреса професор др. Небојша Тасић истакао је да је асоцијација за пет година рада отворила више од 60 стручно оспособљених и савремено опремљених центара за дијагностику и лечење кардиоваскуларних болести у шест земаља региона, а данас окупља више од 2.000 чланова. Обраћајући се учесницима и гостима, он је рекао: „Желимо да подигнемо и осавременимо здравствену свест, како појединаца, тако и друштва у целини, а посебно морамо да радимо на едукацији здравствених радника, јер су они светионик сваког друштва“. Тасић, који је и помоћник директора Института за кардиоваскуларне болести Дедиње, уручио је директору требињске Болнице Бориславу Грубачу савремене електронске апарате за дијагностику и лечење кардиоваскуларних пацијената у овој установи.

У име града домаћина конгреса градоначелник Требиња Лука Петровић захвалио је учесницима што су боравак у Требињу искористили да организују бесплатне прегледе пацијената, који су на дијагностику и лечење чекали и по неколико месеци. Он је истакао да морају да се пронађу механизми додатних стимулација како би се зауставио неповољан тренд одласка стручног медицинског кадра. „У том смислу сматрам да је веома важно наћи начина да се лекари задрже овде, да нам памет и новац не одлази у туђе земље и градове већ да остају на нашим просторима“, рекао је Петровић.

Упоредо са одржвањем поменутог конреса, тим од 15 еминентних кардиолога из Србије и Републике Српске прегледао је 220 најхитнијих пацијената са подручја Херцеговине који су на листи чекања и до шест месеци.
Током боравка у Требињу, директор Института за кардиоваскуларне болести Дедиње из Београда проф. др. Милован Бојић, у присуству Луке Петровића, градоначалника Требиња, посетио је и просторије Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Републике Србије Бања Лука, са седиштем у Током боравка у Требињу, директор Института за кардиоваскуларне болести Дедиње из Београда проф. др. Милован Бојић, у присуству Луке Петровића, градоначалника Требиња и директора Клиничког центра Бања Лука проф. др. Влада Ђајића, посетио је и просторије Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Републике Србије Бања Лука, са седиштем у Требињу.

Госте је дочекао и упознао са надлежностима и радом Конзуларне канцеларије Републике Србије у Требињу, конзул Радослав Илић, који је присуствовао и најзначајнијим дешавања током одржавања конгреса кардиолога у Требињу.

 Шеф Конзуларне канцеларије у Требињу присуствовао седници Извршног савета Савеза општина источне Херцеговине

У Невесињу је 18.05.2018. године одржана 57. седница Извршног савета Савеза општина источне Херцеговине, на којој је разговарано о заједничким пројектима који би допринели развоју југа Републике Српске и задржали становништво на овим просторима. Седници је присуствовао и конзул у Конзуларној канцеларији Генералног конзулата Републике Србије Бања Лука, са седиштем у Требињу, Радослав Илић.


Извршни Савет Савеза општина Источне Херцеговине чине начелници општина Невесиње, Билећа, Гацко, Љубиње, Берковићи и Источни Мостар, као и градоначелник града Требиња. Формиран је са циљем да се периодично (3-4 пута годишње), анализирају кључне активности које се реализују у горенаведеним општинама, сагледају могућности пружања међусобне помоћи у превазилажењу уочених проблема и потешкоћа у раду, као и да би се заједнички наступало према надлежним органима и институцијама Републике Српске, БиХ, ради обезбеђења средстава за уједначени развој Источне Херцеговине.

Носиоци извршне власти у локалним срединама и руководиоци градске управе Требиња, отворено су говорили о животним темама које их свакодневно оптерећују и посредно или непосредно утичу на одлазак младих са ових простора. Посебно су истакли своју и захвалност грађана које представљају, што је Влада Републике Србије донела Одлуку о отварању Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Р. Србије Бања Лука, са седиштем у Требињу, као и што ће убудуће овим састанцима присуствовати шеф поменуте канцеларије. Они су, након уводног дела, замолили конзула Р. Илића да им се обрати и конкретније информише о надлежностима и досадашњем раду Конзуларне канцеларије.

Обраћујући се присутнима, Илић је истакао да отварање Конзуларне канцеларије има вишеструки значај за Источну Херцеговину, почев од симболичног присуства па до конкретног пружања свих конзуларних услуга грађанима који су до сада морали да путују до Бањалуке како би им Генерални конзулат пружио потребне услуге, или да своје захтеве за пријем у држављанство Србије предају службеницима Генералног конзулата у Мостару. Подсетио је на чињеницу да је канцеларија почела са радом пре месец дана и да је до сада тежишно пружала услуге пријема захтева за држављанство Републике Србије, као и услуге уручивања решења грађанима са територије И. Херцеговине о пријему у држављанство Србије. Такође, навео је да Конзуларна канцеларије пружа и услуге пријема захтева за израду биометријских путних исправа Р. Србије, односно да пружа и све друге конзуларне услуге за које грађани покажу интересовање.

Након општих и посебних информација о надлежностима Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Р. Србије у Бањалуци са седиштем у Требињу, Р. Илић је посебну пажњу поклонио разговору о могућностима за унапређење привредне и економске сарадње са Србијом, у светлу предстојеће седнице две владе. С тим у вези, подсетио је на чињеницу да је Влада Србије у претходне три године издвојила више од 15 милиона евра за помоћ Републици Српској, од ког износа је значајан део пристигао и у ове општине. Поред тога, председник Р. Србије Александар Вучић, током посете Требињу 10. априла 2018. године, обећао је значајну помоћ и финансијску подршку општинама Источне Херцеговине, након чега је уследила уплата средстава која су намењена за конкретне пројекте. Поред помоћи за обнову Старог града Требиња и донације за изградњу саобраћајнице са мостом преко реке Дрине, која ће спајати саобраћајницу Тјентиште - Фоча - Шћепан поље, средства су уплаћена и за Духовни центар у Мркоњићима, као и за дугоочекивани водовод у селу Баљци код Билећа.

Начелници општина су се захвалили за изузетну помоћ и бригу коју председник Републике Србије и Влада Србије показују за Републику Српску и Источну Херцеговину, као и за конкретну финансијску помоћ која је уплаћена током прошлог и почетком овог месеца. Посебан интерес су показали за пројекат Аграрног фонда из Требиња, под називом „Херцеговачка кућа“, који је подржао председник Вучић током боравка у Требињу и обећао им уступање пословног простора у Београду, на бесплатно коришћење током наредних пет година. Они сматрају да ће поменути пројекат помоћи укупном развоју села, унапређењу пољопривредне производње и опстанку становништва на овим просторима. Градоначелник Требиња Лука Петровић и конзул Радослав Илић објаснили су детаље иницијативе за заједничко учешће, као и потенцијале производње органске хране која би се пласирала на тржишту Београда. Начелнике општина су позвали да се активно укључе у реализацију овог пројекта, јер имају услове за такву производњу и да пољопривредне произвођаче са територије њихове локалне управе мотивишу за сарадњу са Аграрним фондом у Требињу.

У наставку седнице Извршни савет је донео Одлуку о прихватању донације Владе Републике Србије за изградњу саобраћајнице са мостом преко реке Дрине, који ће спајати саобраћајницу Тјетиште - Фоча - Шћепан поље, након чега је разговарано и о другим инфраструктурним пројектима (енергетика, туризам, рехабилитација путева), као и о потреби привлачење инвеститора и могућностима за запошљавање младих људи.

Председник Извршног савета и начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић изразио је задовољство што је ово тело заседало у пуном саставу и што су донесене јединствене одлуке, захваливши се конзулу Р. Илићу што је својим присуством допринео јачању њиховог јединства и позвао их на сарадњу ради добробити грађана Источне Херцеговине.

 Отворена изложба под називом "Варнава, патријарх српски (1930-1937)"

У организацији Архива Републике Српске  и Архива Српске православне цркве из Београда, дана 16. маја 2018. године, градоначелник Бања Луке Игор Радојичић је у Банском двору отворио изложбу „ Варнава, патријарх српски (1930-1937) пастир, градитељ, ревнитељ и исповједник“.

Отварању изложбе је присуствовао и Владимир Николић,  генерални конзул Р. Србије у Бања Луци.
 Министар одбране Р. Србије Александар Вулин посетио Бањалуку

Министар одбране Републике Србије Александар Вулин, боравио је у Бањалуци 11.05.2018. године, ради присуства обележавању Дана Војске Републике Српске. Том приликом се састао и са председником Републике Српске (РС) Милорадом Додиком.

 

 

Честитајући празник свим припадницима Трећег пешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ и припадницима Војске РС, министар Вулин је посебно истакао значај мира рекавши да је мир свима животно важан, неопходан и потребан. Притом је подсетио на чињеницу да ће Босна и Херцеговина постојати само као договор заснован на основу Дејтонског споразума и то кроз функционисање три народа и два ентитета. „Тако Република Србија види овај простор и спремна је да учини све да би се мир овде задржао, јер мало је народа који као српски народ знају колико вреди мир и колико је скуп рат“, поручио је министар Вулин и закључо да је Војска Републике Српске испунила историјску мисију сачувавши само постојање српског народа на просторима Босне и Херцеговине, као и региона.

Поводом обележавања Дана Војске РС, министар Вулин је рекао новинарима да је у грађанском рату у БиХ, који српски народ није тражио и није изазвао, Војска РС успела да обезбеди опстанак српског народа, као и да спречи завршетак геноцида и протеривања који су вршени над Србима у Првом и Другом светском рату. „Србија, као један од својих назначајних задатака има опстанак српског народа ван својих граница“, истакао је Вулин.

 

 

Председник РС Милорад Додик изјавио је да је Војска РС уважавала међународне конвенције о ратовању и да је то војска која је бранила слободу свог народа и којој се не може приписати да је чинила злочине. Честитајући Дан Војске Српске свим њеним припадницима, Додик је напоменуо да је 12.05.1992. године донета одлука о формирању Војске, као војне формације у одбрани слободе српског народа и политичке и војне верификације воље тог народа која се пре тога одразила кроз формирање Р. Српске.

„Да није било Војске РС страдање нашег народа било би далеко веће и обимније и подсетило би на наша страдања из Другог светског рата“, рекао је Додик. Он је подсетио да је разлог зашто се српски народ дигао у стварање своје државе и војске управо то историјско сећање на страдање које је било масовно у прошлом веку. Истовремено је додао да, без обзира што Војска РС више формално и организационо не постоји, она остаје саставни део српског народа, дубоко укорењен у његово опредељење.

 

 

Члан Председништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић истакао је да је Војска РС омогућила да данас постоји Српска, као гарант опстанка српског народа у БиХ и као гарант његове равноправности. „Војска Републике Српске била је народна војска, коју је чинило више од 215.000 људи и која је одбранила свој народ, а настала у његовој муци. Она се трудила да одбрани свој народ, што је поносно и урадила“, додао је Иванић. Он је подсетио да је за одбрану српског народа у протеклом рату страдало више од 23.000 припадника Војске РС и поручио: „БиХ и њене Оружане снаге могу бити стабилне под условом да једни друге уважавамо, и војници и официри и политичари. И народ Републике Српске само тражи да Република Српска буде уважена и спремни су на договоре и компромисе, али сваки пут када Република Српска или њен народ буду угрожени морамо имати своје одговоре“.

Свечаности су присуствовали и посланици у Народној скупштини РС, министар и заменик министра одбране БиХ Марина Пендеш и Борис Јеринић, шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац и друге званице.

 

 

Након свечаности. министар Александар Вулин састао се са председником РС Милорадом Додиком у Палати Републике. Током разговора, Додик је посебно био заинтересован за пројекат који је покренуо председник Р. Србије Александар Вучић у вези са изградњом јефтиних станова за припаднике безбедносних структура.

С тим у вези, он је изјавио да ће Српска осмислити и суфинансирати реализацију пројекта за изградњу станова у локалним заједницима за бивше припаднике, команданте и официре Војске Републике Српске који имају нерешен стамбени статус. Додик је истакао да ће то бити урађено и за припаднике полиције и других државних органа, нагласивши да Србија предњачи у решавању овог питања, као и да је за ово важна брига државе. Поред тога, Додик је оценио да је сарадња Српске и Србије изузетна, што се огледа и у наменској индустрији, напоменувши притом да ће то помоћи додатном ангажовању предузећа РС на комерцијалним основама.

Вулин је захвалио Додику на одличној сарадњи Српске и Србије која је, како је рекао, на историјском нивоу. Он је изразио задовољство што је у Бањалуци присуствовао обележавању Дана Војске РС, која је у грађанском рату заштитила свој народ. Поручио је и да ће добра сарадња Српске и Србије бити настављена.

 

 

Генерални конзул В. Николић присуствовао је свечаном обележавању Дана Војске Републике Српске.
 В. Николић положио венац на споменик погинулим борцима Народно-ослободилачке борбе у Бања Луци

 

 

Дана 9. маја, поводом обележавања Дана победе над фашизмом, Генерални конзул Владимир Николић је положио венац на споменик погинулим борцима Народно-ослободилачке борбе. ПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПОНУДА ЗА НАБАВКУ УРЕЂАЈА ЗА ПРЕГЛЕД ПОШТЕ ЗА ПОТРЕБЕ ДИПЛОМАТСКО-КОНЗУЛАРНИХ ПРЕДСТАВНИШТАВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ИНОСТРАНСТВУ.

Генерални конзулат Републике Србије Бања Лука позива заинтересоване понуђаче да доставе понуду за набавку уређаја за преглед поште за потребе дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије у иностранству.

Конкурсну документацију можете предузети на следећем линку http://banjaluka.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Konkursna_dokumentacija.docx

Рок за подношење понуда је 24.05.2018. године до 13 часова.Обележена годишњица страдања Срба у Западној Славонији 1995

Дана 1. маја 2018. године у цркви Пресвете Богородице у Градишци обележена је 23 годишњица страдања Срба у Западној Славонији.

У акцији хрватских оружаних снага „Бљесак“ на Западну Славонију убијена су или нестала 283 припадника српске националности, укључујући 114 цивила, међу којима су били и жене и деца.

Служењу парастоса на полагању венаца у цркви Пресвете Богородице  присуствовали су председник Републике Српске Милорад Додик, српски члан председништва БиХ Младен Иванић, министар рада и борачко –инвалидске заштите у Влади РС Миленко Савановић, министар просвете и културе Дане Малешевић, министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић, делегација Народне скупштине Републике Српске, делегација општине Градишка, представници невладиних организација, Удружења протераних Срба из Западне Славоније и Удружења породица несталих.

Након одржаног парастоса и полагања венаца, обележавање годишњице је настављено спуштањем венаца  са моста у реку Саву, у знак сећања на жртве.


Обележавању годишњица страдања Срба у Западној Славонији и полагању венаца присуствовао је и представник Генералног конзулата Републике Србије у Бања Луци вицеконзул Перица Николић.Празник рада – нерадни дани

Обавештавамо да Генерални конзулат Републике Србије неће радити 1 и 2. маја Обавештење о Закону о допунама Закона о држављанству Републике Србије и о Закону о јединственом матичном броју грађана

Обавештавамо грађане да су донети Закон о допунама Закона о држављанству Републике Србије и Закон о јединственом матичном броју грађана (објављени у Службеном гласнику Републике Србије, број 24/2018 од 26.3.2018. године), ступили на снагу дана 3.4.2018. године.

Допунама Закона о држављанству, чланом 3. прописано је да у држављанство Републике Србије може бити примљен држављанин СФРЈ или држављанин друге републике раније СФРЈ, односно држављанин друге државе настале на територији СФРЈ, који на дан 31. децембра 2016. године и на дан подношења захтева, има пријављено пребивалиште у Републици Србији. Захтев за подношење може се поднети у року од годину дана од дана ступања на снагу наведеног закона, односно до 3.4.2019. године.

Више информација можете наћи на нашем  веб сату у делу Конзуларне улугеПремијерно приказан дугометражни документарни филм „Крст над јамом“ Удружења грађана „Јадовно 1941“-финансирано од стране Министарства спољних послова Републике Србије - Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону

Дана  26.04.2018. године у Народном позоришту Републике Српске премијерно је приказан дугометражни дугометражни документарни филм „Крст над јамом“ Удружења грађана „Јадовно 1941“. Филм реконструише догађаје из 1941. године који су се збили у првим месецима тзв. Независне државе Хрватске, а тематика му је комплекс логора Госпић-Јадовно-Паг.

У обраћању присутнима пре почетка филма  Душан Басташић, председник удружења захвалио је МСП Р. Србије, односно  Управи за сарадњу са дијаспором и Србима у региону на додељеним финансијским средствима захваљујући којима је и снимљен овај филм.

Поред многобројних представника јавног и културног живота РС, премијери су присуствовали Н. Чубриловић председник НСРС као и В. Николић генерални конзул Р. Србије у Бања Луци.Портал TrebinjeLive: Конзул Р. Илић пренео утиске о првих 15 дана рада Конзуларне канцеларије Р. Србије у Требињу

Током 14 дана рада у Требињу једине Конзуларне канцеларије Србије овакве врсте у свету, највише интересовање грађана је било за пријем у држављанство ове земље, па је за само две седмице поднето 40 захтева за више од 60 лица, док је кроз канцеларију прошло више од 200 људи који су се интересовали за конзуларне услуге, каже у разговору за ТребињеЛиве.инфо шеф Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Републике Србије Бања Лука, са седиштем у Требињу, конзул Радослав Илић.

Он је навео да на једном захтеву који се подноси за пријем у држављансто има више лица, јер их подносе родитељи са јецом, истичући да их на седмичном нивоу шаљу МУП-у Србије. Притом је подсетио на чињеницу да су се Уговором о двојном држављанству закљученом између СРЈ и БиХ ("Сл. лист СРЈ", Међународни уговори број 2/03, који је ступио на снагу 15. маја 2003. године), државе уговорнице сагласиле да држављанин једне државе уговорнице може стећи држављанство друге државе уговорнице (двојни држављанин), без одрицања од држављанства које тренутно поседује. Такође, истакао је да се приликом подношења захтева за пријем у држављанство Србије не наплаћују никакве таксе.

“Није дефинисан период у коме МУП Р. Србије треба да донесе решење о пријему у држваљанство, али је према досадашњем искуству то око 18 месеци. Уколико се укаже потреба да је неком због посебно оправданих разлога пријем у држављаноство Србије убрза - подноси се молба И прилаже документација Конзуларној канцеларији да је то неопходно. Након тога Генерални конзулат Бања Лука, уз мишљење генералног конзулата шаље такву молбу у МУП Србије на одлучивање. Досад је готово 99 одсто случајева таквих молби позитивно решено, примера ради због лечења, путовања, запослења и слично”, појашњава Илић.

Поред конзуларних услуга, које се на дневном нивоу пружају грађанима, Конзуларна канцеларија ће посебну пажњу посветити унапређењу привредне, културне, друштвене, образовне, медицинске и других видова сарадње.
„Посебно је значајно за грађане Херцеговине могућност конкретизације  економске сарадње, која је препозната у пројекту ‘Херцеговачка кућа’, која би могла да се позиционира и на територији Србије, односно Београда. Таквим приступом пружили би могућност запослења највећег дела становништва Херцеговине, јер би све што буде произведено могли да пласирамо на нашем тржишту, конкретно на територији Београда, а касније и читаве Србије. Производи који се нуде у ‘Херцеговачкој кући’ изузетног су квалитета и препознати су како на простору Републике Српске, БиХ, тако на територији Србије“, истакао је Илић.

Грађани у Србији су заинтересовани за херцеговачки мед, пршут, сир, кајмак, вино, лековито биље ... Илић подсећа да се лично председник Србије Александар Вучић, током недавне посете Требињу, заложио да се “Херцеговачкој кући” у Београду обезбеди петогодишњи бесплатан простор.
“Сада све ово зависи  од организације Градске управе И Заједнице општина Источне Херцеговине. О том питању увелико разговарам са градоначелником Луком Петровићем и његовим сарадницима”, поручио је Илић, додајући да је већ договорено да се формира тим који ће радити на овом пројекту и давати подршку произвођачима, те да постоји и конкретна заинтересованост неколико банака, које су вољне да ову идеју подрже.

У току је тражење модалитета на који ће начин Град да помогне произвођачима - да ли покривањем дела камата или путем субвенционисања те врсте производње, како би произвођачи били сигурни да ће своје производе имати коме да продају, да ће то бити организовано преузето, здравствено контролисано и на крају пласирано на тржишту Србије.

Замисао је да на предстојећој заједничкој једници општина Источне Херцеговине буду укључене све општине у овај пројекат са свим расположивим капацитетима, како би се заједнички наступило и организовала контролисана производња која ће обезбиједити квалитет и континуитет у снабдевању тржишта органиским производима.
“Следећа година би требала да буде прекретница у наступу према Србији, што ће бити само један у низу конкретних доприноса Србије овом простору. То ће омогућити да се велики број људи запослио у источној Херцеговини и да себи и својој породици обезбеди сигурну егзистенцију”, подвлачи Илић.

Говорећи о повезивању са градовима у Србији, уз братимљења, наредни корак је потписивање конкретних протокола о сарадњи и стварање могућности да се и на тај начин побољша туристичка понуда, економска сарадња, те сачува веома богата културна и историјска баштина.
„Ми имамо изузетну политичку подршку и то је прилика за све нас да својим радом и конкретним пројектима додатно побољашамо све облике сарадње, јер од стварања Републике Српске нису биле боље везе са Републиком Србијом. То је прилика да, пре свега, утичемо на побољшање животних услова и  рада људи који живе на овим просторима”, истакао је Илић, додајући да је најзначајније да се да шанса младим људима да дођу до изражаја, да могу реализовати своје идеје И пројекте, обезбедити квалитетне услове за живот, образовање И професионално напредовање, како не би одлазили са својих вјековних огњишта.

У разговору за ТребињеЛиве.инфо, Илић каже и да велики број становника Србије није довољно упознат са свим туристичким потенцијалима Требиња и Херцеговине, због чега треба да се ради на додатној промоцији овог краја. Конзуларна канцеларија ће помоћи, у оквиру својих надлежности, да се област туризма додатно приближи грађанима Србије.

Иако је и раније пролазио кроз Требиње, сада, каже, има прилику да се детаљно упозна са градом и људима који у њему живе, због чега сматра да је привилегија боравити у најјужнијем граду Републике Српске, због чега ће се ускоро и његова породица из Бањалуке преселити у Требиње.
„Имам прилику да доживим Требиње, да га упознам, да видим његове лепоте, прошетам, разговарам са људима, осетим изузетно гостопримство, да видим ту благодет коју Требињци имају, а можда то и сами не препознају, јер су се на њу навикли као на нешто што се подразумева. Посебна благодет је клима, јединствен простор, историјске порекло, културна и духовна баштина која је препознатљива у региону и широм света, са чиме се требају поносити“, нагласио је Илић.

Посебно му је драго што се Конзуларна канцеларија налази у кући Луке Ћеловића Требињца, великог добротвора Универзитета у Београду, која је, након што је у њој отворена и српска банка, постала својеврсна “српска кућа”.
Простор у коме се налази Конзуларна канцеларија је један од најљепших који Србија тренутно има и који је пуним сјајем дочекао предсједника Вучића на отварању, а све захваљујући изузетној сарадњи генералног конзула Владимира Николића и Луке Петровића, градоначелника Требиња, који су покренули иницијативу да се отвори Конзуларна канцеларија Републике Србије у Требињу И у рекордном року реализовали ту идеју.

“Наша иницијатива ће бити да се подигне плоча или биста Луки Ћелоовићу и постави овде код ‘српске куће’, тако да ће сви они који долазе бити у прилици да препознају овај јединствен обејакат који је српском народу оставио велики добротвор Лука Ћеловић“, казао је Илић.
Илић наводи и да сада редовно чита ТребињеЛиве.инфо, који је, како каже, ажуран и редовно обавјештава своје посјетиоце о свим битним догађајима, што би могло служити као примјер за поједине институције, па чак и за неке општине да своје грађана на сличан начин информишу о свим значајнијим дешавањима која су од интереса за свакодневни живот и рад локалне средине.

За крај разговора, конзул је поручио грађанима Требиња да могу бити поносни на то што живе у прелијепом простору који има изузетну перспективу развоја. О томе сведочи експанзија градње и све већих инвестиција.  Притом имају одличну Градску управу, младе, амбициозне, вредне и посвећене људе који су опредељени да Требиње и његову околину учине препознатљивом и пожељном како за туристичке посете, тако и за озбиљне инвестиције. Такав приступ гарантује да је пред овим градом блистава будућност, која младим генерацијама и будућим покољењима, даје додатни мотив да се посвете његовом развоју и да остану овдје.

„Чувајте ово што имате јер је то неизмерно благо. Можда људи нису у довољној мери свесни свих благодети простора на коме живе и не доживљавају их на исти начин као што их доживи човек који у Требиње дође из друге средине. Веома је битно сачувати ово благо које су нам генерације пре нас оставиле, како не би дошли у ситуацију да нешто од тога буде угрожено. Ви и сви ми заједно, читав српски народ, можемо бити срећни што сада живимо у миру и поседујемо све услове за привредни, економски и сваки други напредак. Притом је најважније да имамо своју стабилну и просперитетну Србију чије је садашње руководство, предвођено председником Александром Вучићем, обезбедило стабилност и повољне економске услове за живот свих њених грађана. Истовремено, то пружа И повољну могућност да Србија може помоћи Србима у региону и дијаспори, како би сачували свој идентитет, ојачали позицију у сваком смислу и себи обезбедили сигурнију будућност. Ми смо један народ, који баштини исте вредности и на сличан начин размишљамо о својој будућности и о функционисању на добробит садашњих и будућих покољења. Притом не треба заборавити чињеницу да смо сви смо ми пролазни и да о нама најбоље говоре дела која остављамо иза нас. Зато морамо учини све да та дела и наши свакодневни поступци буду усмерени на опште добро српског народа“, закључио је Илић.

БРОЈКЕ О СРБИЈИ
66 амбасада
29 генералних конзулата
6 мисија
1 конзуларна канцеларија
 Генерални конзул Р. Србије Владимир Николић у својству госта присуствовао Свечаној седници Народне скупштине Републике Српске, одржаној у част председнице Савета Федерације Федералне скупштине Русије

Валентина Матвијенко, председница Савета Федерације Федералне скупштине Русије посетила je Бањалуку 24.4.2018. године, уз највише почасти и мере безбедности.

На састанку званичних делегација, она је председнику Српске пренела поздраве председника Руске Федерације, а Милорад Додик је Матвијенковој пренео захвалност за све што је Русија учинила за Српску, како политички, тако и у области економије и културе.

Након поменутог званичног сусрета са Додиком, делегације су положиле венац на споменик борцима НОР-a и упутиле се у Народну скупштину Републике Српске (НС РС), ради присуства свечаној седници која је уприличена у част Валентине Матвијенко.

Обраћајући се посланицима, Матвијенко је навела да посебну заслугу у развијању међусобних односа Републике Српске (РС) и Русије има председник РС Милорад Додик, напоменувши да су они пријатељски и чврсти, те да се заједнички пројекти развијају напорима обе стране.

Матвијенкова је подсетила на чињеницу да руководство Српске ствара повољну пословну климу за руске инвестиције, нагласивши да је важно и што је у Бањалуци отворен руски културни центар Фондације „Руски свет“. Притом је указала на чињеницу да се сваке године повећава број стипендија за студенте из Српске и БиХ који стажирају на високошколским установама у Русији, те да ће то бити настављено. Она је подсетила на духовно јединство Срба и Руса у православљу, заједничку борбу против фашизма и културу сећања, наводећи да су Срби и Руси државотворни и конститутивни народи. Похвалила је одлуку о подизању руско-српског православног храма у Бањалуци, рекавши да ће то додатно учврстити међусобне пријатељске везе.

Председник НС РС Недељко Чубриловић рекао је да посета високе руске делегације потврђује чврсту повезаност српског и руског народа, као и добре односе и сарадњу између Српске и Русије. Он је захвалио Матвијенковој на посети и лепим речима, као и Руској Федерацији и њеном председнику Владимиру Путину на подршци Р. Српској

Свечаној седници НСРС, у својству госта, присуствовао је и генерални конзул Р. Србије у Бања Луци Владимир Николић.

 Генерални конзул Владимир Николић присуствовао Свечаној академији поводом Дана Градишке

Градишка, као Дан града обележава 24. април када је 1945. године ослобођена од фашистичке окупације.

 

Свечаној академији је поред бројних званица присуствовао и председник РС Милорад Додик који је на основу одлуке Скупштине ове општине проглашен почасним грађанином Градишке.

 Конзул Републике Србије на пријему код градоначелника Петровића

Градоначелник Требиња Лука Петровић и његов заменик Мирко Ћурић састали су се данас са конзулом Генералног конзулата Републике Србије Бања Лука – Конзуларна канцеларија Требиње Радославом Илићем.

Градска управа Требиња разговарала је са конзулом Илићем о надлежностима Конзуларне канцеларије и услугама које ће канцеларија пружати грађанима Требиња, Билеће, Берковића, Гацка, Невесиња, Љубиња и Источног Мостара.

На састанку је разговарано и о потенцијалима за унапређења привредне сарадње, реализацији пројеката договорених приликом посете председника Републике Србије и Републике Српске Требињу, развоју сарадње у области културних, спортских и образовних делатности, сарадњи из области медицине и о унапређењу сарадње са градовима које би се валоризовало кроз потписивање конкретних протокола о сарадњи.

 Дан Града Бања Луке

Поводом 22. априла Дана Града Бања Луке и  73. годишњице ослобођења од фашизма у Другом светском рату, генрални конзула Републике Србије у Бања Луци Владимир Николић положио је венац на Тргу палих бораца.Обележено 65 година Архива Републике Српске

Дана 18.04.2018. године у Вијећници Банског двора организована је Свечана академија у поводу обележавања 65 година постојања и рада Архива Републике Српске. О историјату установе на чијем је челу говорио је директор Бојан Стојнић.

Поред званица из политичког, културног и јавног живота Р. Српске овом догађају присуствовале су бројне делегације архивских радника из региона од којих су најбројније биле из Републике Србије (делегације архива Сенте, Новог Сада, Београда, Пожаревца, Чачка, Краљева, Ужица, Зајечара, као и представници Архива Српске православне цркве и Архива Југославије).

Овом догађају присуствовао је и генерални конзул Р. Србије у Бања Луци Владимир Николић.Меморијалној академија „Свако дете-небо на земљи“

Дана 17.04.2018. године у оквиру манифестације „ Дани сећања“, у организацији  Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, а под покровитељством председника РС Милорада Додика у Банском двору је одржана Меморијална академија под називом  „Свако дете-небо на земљи“.

 

Пре пригодног програма присутни су имали прилику да чују обраћање директора Републичког центра М. Којића и председника Р. Српске М. Додика који је рекао да је српски народ био често изложен бројним, великим и масовним страдањима, наводећи да је „само у последњем отаџбинском  рату страдало 447 деце српске националности.“ С тим у вези додао је да је у Другом светском рату укупно страдало 74.000 српске деце, а у Првом светском рату, према неким статистикама, страдало и више од 100.000 српске деце. Између осталог М. Додик је у свом говору цитирао и патријарха српског Павла који је једном рекао да када страда дете- страда цели свет.

Овом догађају су, поред бројних представника политичког и јавног живота РС, присуствовали и Његово Преосвештенство епископ бањалучки Јефрем, председник Јеврејског културног центра у Бања Луци Арие Ливне, бројни потомци жртава рата као и генерални конзул Р. Србије у Бања Луци В. Николић.У Доњој Градини обележен Дан сећања на жртве НДХ

Дана 15.04.2018. године у Спомен подручју  Доња Градина, пред више хиљада окупљених, обележен је Дан сећања на жртве усташких злочина извршених у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доња Градина.

Овом обележавању присуствовали су највиши представници Републике Српске на челу са председником Милорадом Додиком, председником Народне скупштине Недељком Чубриловићем и премијерком Жељком Цвијановић. Били су присутни и представници дипломатског кора акредитованих у БИХ међу којима и амбасадори Русије, САД, Немачке итд. У име Р. Србије у Доњој Градини били су председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић и министри Александар Вулин и Зоран Ђорђевић.

 

У свом обраћању присутнима М. Гојковић је истакла да се о страдањима у Јасеновцу, једном од најстрашнијих концентрационих логора у Другом светском рату, мора гласно говорити и да на садашњим и будућим генерацијама остаје да о томе сведоче и упозоравају. Додала је да српска страна неће дозволити да се негирају, оправдавају и забораве ови страшни злочини.

У свом говору председник Р. Српске  Милорад Додик је рекао да је концентрациони логор Јасеновац био државни пројекат Независне државе Хрватске за који никада нико није одговарао и који и данас нема своју званичну категоризацију као геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима. „ Ово је место које наводи човека да ћути, јер нема шта да каже, а сада знам да морамо да говоримо о овоме, да не би било заборављено и однесено у нека тама места историје и да се не би поново вратио ужасан бол и јаук, који су могли да чују само крошње и небо изнад нас“ закључио је  Додик.

Поменутом обележавању присуствовали су и Д. Ковачевић отправник послова Амбасаде Србије у Сарајеву, као и В. Николић генерални конзул ГК Р. Србије Бања Лука.


 Свечано отворена Конзуларна канцеларија Генералног конзулата Р. Србије са седиштем у Требињу

Председник Р. Србије Александар Вучић, током боравка у Требињу заједно са председником Републике Српске Милорадом Додиком, свечано је отворио Конзуларну канцеларију Генералног конзулата Републике Србије Бања Лука са седиштем у Требињу.

Председник Вучић је у Требиње стигао око 14.30 заједно са председником Додиком, након дводневне посете Мостару. Одмах по доласку, обишао је радове на изградњи вртића „Србија“ у требињском насељу Горица, након чега је посетио Саборни храм Светог Преображења Господњег, одакле се упутио према улици Његошева број 4, где је смештена Конзуларна канцеларија Републике Србије.

Генерални конзул Владимир Николић дочекао је председника Вучића и заједно са њим се упутио према улазу у Конзуларну канцеларију где су стајала два члана локалног културно-уметничког друштва (момак и девојка), обучени у народну ношњу. Они су на посебно припремљеним јастуцима држали маказе којима су председник Р. Србије Александар Вучић и председник Р. Српске Милорад Додик пресекли црвену врпцу. Пресецање врпце пропраћено је аплаузом присутних грађана, којима је председник Вучић поручио: „Добро дошли у своју кућу“. Поменутом догађају присуствовали су премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић, министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић, градоначелник Требиња Лука Петровић, Његово преосвештенство епископ захумско херцеговачки и приморски Григорије, посланици у Скупштини Града Требиња, начелници општина источне Херцеговине, бројни грађани и представници великог броја медијских кућа. Испред Министарства спољних послова Републике Србије, свечаности је присуствовао в.д. помоћника министра спољних послова за конзуларне послове амбасадор Аца Јовановић.

Високе званице су у пратњи новинара обишле просторије, не скривајући своје одушевљење изгледом и функционалним распоредом канцеларија. Председник Вучић је, том приликом одлучио да одржи састанак у Конзуларној канцеларији Р. Србије, коме су присуствовали председник Р. Српске Милорад Додик, премијерка Жељка Цвијановић, министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић, градоначелник Требиња Лука Петровић, Његово преосвештенство епископ захумско херцеговачки и приморски Григорије, шеф Кабинета председника Вучића, његова саветница за медије, в.д. помоћника министра спољних послова за конзуларне послове амбасадор Аца Јовановић, генерални конзул В. Николић, конзул Р. Илић и шеф личног обезбеђења председника Вучића. Током састанка, извршена је анализа резултата посете Требињу, уз прецизирање финансијског оквира за конкретну помоћ грађанима источне Херцеговине. 

Након завршеног састанка у просторији шефа Конзуларне канцеларије, који је трајао 30 минута, председник Вучић и председник Додик су уприличили фотографисање са дипломатским особљем, испред посебно припремљеног обележја (са грбом и заставом Србије), које је постављено на зиду просторије за прихват странака (први спрат).

Поштујући интересовање овдашње јавности за рад Конзуларне канцеларије, као и чињеницу да су сви локални и регионални медији о томе пренели детаљан извештај, новинари Радио телевизије Републике Српске (РТРС) организовали су директно укључење из просторија поменуте Канцеларије, у 17.00 сати 10. априла 2018. године. Том приликом, изјаве за РТРС дали су генерални конзул Владимир Николић и конзул Радослав Илић, коментаришући укупни значај отварања Конзуларне канцеларије и појашњавајући обим и врсте конзуларних услуга које ће се пружати грађанима Источне Херцеговине.

Снимак изјава можете погледати на линку: http://www.youtube.com/watch?v=LMu2GWidpNI
 Посета председника Републике Србије Александра Вучића Требињу

Председник Р. Србије Александар Вучић боравио је 10.4.2018. године у Требињу којом приликом је обишао радове на изградњи вртића „Србија“, посетио Саборни храм Светог Преображења Господњег са председником Р. Српске (РС) Милорадом Додиком, свечано отворио Конзуларну канцеларију Генералног конзулата Бања Лука са седиштем у Требињу, упознао се са понудом специјализоване продавницу хране Херцеговачка кућа и обратио се великом броју грађана Требиња и Херцеговине на Тргу Слободе у Требињу.


Председник Вучић је у Требиње стигао око 14.30 заједно са председником Додиком, након дводневне посете Мостару. Одмах по доласку, обишао је радове на изградњи вртића „Србија“ у требињском насељу Горица, где су му деца припредила свечан дочек повицима „Србија, Србија“. Он им се захвалио на изузетном дочеку, рекавши да не може да се осећа поносније као председник државе него у таквим тренуцима и на оваквом месту. Изнео је и лично задовољство изведеним радовима, истакавши да се тиме помаже грађанима Српске, „као што су они помагали Србију када год је било потребно и када је било могуће“. Он је навео да ће вртић „Србија“ за нешто више од месец дана бити спреман за технички пријем, да ће у њему бити 80 малишана и 20 у јаслицама и да се радује што ће то место добити једно модерно здање (Влада Србије је издвојила 500.000 евра за изградњу вртића). Најавио је да ће, поред вртића, Република Србија финансирати изградњу водовода у месту Бањци код Билеће (у износу од 300.000 евра), и пружити финансијску подршку обнови села Мркоњићи код Требиња, родном месту Светог Василија Острошког.

Након обиласка радова у насељу Горица, председник Србије је посетио Саборни храм Светог Преображења Господњег, где га је дочекао епископом захумско-херцеговачким и приморским Григорије. Том приликом је разгледао цркву из 1888. године, која се налази у парку Јована Дучића у центру Требиња, обновљену 2008. године. Владика Григорије је упознао председника Вучића са историјатом храма поред којег се налази епархији дом и библиотека у којој је 1908. године основана Српска школа.

Председник Вучић се из храма упутио према улици Његошева број 4, где је свечано отворио Конзуларну канцеларију Републике Србије.

Након тога, у пратњи званичника Републике Српске, обишао је специјализовану продавницу органске хране Херцеговачка кућа („Herzeg house“), и наставио шетњу према Тргу слободе где се обратио грађанима Требиња и Херцеговине.

Током званичног говора, рекао је да народ Српске воли и поштује Србију, као што Србија воли и поштује Српску и њен народ, поручивши: „Нисам ни сањао да ће овде да ме дочека више хиљада људи и бескрајно вам хвала на томе. Најрадије бих заплакао од среће. Драго ми је што толико волите и поштујете Србију, баш онолико колико ми поштијемо и волимо Р. Српску“.

Посебно је истакао чињеницу да власти Србије испуњавају своја обећања, да је Србија финансијски дисциплинована и да је у прилици да помогне Српској.  С тим у вези, подсетио је присутне да је Србија то урадили  када су биле поплаве у Републици Српској (2014. године), као и да је прошле године издвојила пет милиона евра за помоћ грађанима, а све то захваљујући чињеници што је „данас стабилнија и може помоћи“. Окупљеним грађанима је поручио да ће у наредном периоду бити издвојено око 2,5 милиона евра за завршетак радова који се изводе на путу Тјентиште-Фоча, два милиона евра за Стари Град Требиње, 400.000 евра за Мркоњиће као и 300.000 евра за водовод у херцеговачком селу Бањци. Обраћање је завршио подсећањем на речи краља Александра који је, приликом посете Требињу (непосредно пре атентата у Марсељу 1934. године), рекао да је то град хероја, мученика и песника. Ми много волимо Републику Српску, а вама бескрајно хвала што волите Србију закључио је председник Александар Вучић.

                                                                                     
 Отварање Конзуларне канцеларије Републике Србије у Требињу

Председник Републике Србије Александар Вучић и председник Републике Српске Милорад Додик свечано ће отворити Конзуларну канцеларију Републике Србије у Требињу,  10. априла 2018. године у 15.00 часова.

Kонзуларна канцеларија Генералног конзулата Републике Србије Бања Лука, са седиштем у Требињу, у оквиру конзуларног подручја ће обухватати општине Требиње, Љубиње, Берковићи, Гацко, Билећа, Источни Мостар и Невесиње.

Свечаном отварању Конзуларне канцеларије у Требињу, која се налази у Његошевој улици број 4, присуствоваће председник Републике Српске Милорад Додик, високе званице из Републике Србије и Републике Српске, као и бројни грађани Требиња.Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Р. Србије присуствовао обележавању Дана полиције Републике Српске

Дана 04.априла 2018.године, свечаним отварањем Центра за обуку полиције, у бањалучком насељу Залужани, обележен је Дан полиције Републике Српске.  Овом догађају су поред М. Додика, председника РС, Н.Чубриловића, председника Народне скупштине РС, Ж. Цвијановић,  председнице Владе РС, министара у Влади РС присуствовали и Небојша Стефановић потпредседник Владе Р. Србије и министар унутрашњих послова и Владимир Ребић, директор полиције МУП Р. Србије.

У обраћању медијима Небојша Стефановић је истакао одлични сарадњу полиција Србије и Српске, те да „ ћемо унапређивати наше блиске везе и увек бити ту да разменимо искуства и различите врсте обука.“

У пратњи потпредседника Владе РС и министра унутрашњих послова Н. Стефановића и директора полиције МУП Р. Србије,  били су и Дамир Ковачевић, отправник послова Амбасаде Р. Србије у Сарајеву и генерални конзул В. НиколићОбавештење о нерадним данима поводом Васкршњег празника

Обавештавамо да Генерални конзулат Републике Србије Бања Лука неће радити у периоду  од 06.04 до  09.04.2018. годинеПотписан Уговор о преузимању пословног простора за смештај Конзуларне канцеларије у Требињу

На основу овлашћења првог потпредседника Владе и министрва спољних послова Републике Србије Ивице Дачића, генерални конзул Владимир Николић закључио је 29.03.2018. године Уговор о коришћењу пословног простора, који је смештен у склопу објекта „кућа Ћеловића“ у улици Његошева број 4 у Требињу - на неодређено време, са Луком Петровићем, градоначелником Града Требиња. Простор је намењен за смештај Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Републике Србије Бања Лука, са седиштем у Требињу.

Током преузимања пословног простора на даље коришћење, констатовано је да су радови на његовој адаптацији изведени веома квалитетно и у рекордном року, захваљујући изузетном залагању комплетне Управе града Требиња, посебно када се имају у виду актуелна ангажованост локалних грађевинских фирми на бројним локација. Комплетна адаптација просторија, на основу захтева и пројекта Генералног конзулата Републике Србије Бања Лука, завршена је за 45 дана.

Локални медији су промптно обавестили јавност Требиња и источне Херцеговине, која са посебном пажњом прати сва дешавања у вези отварања Конзуларне канцеларије, о детаљима закључивања Уговора и изјавама које су тим поводом дали генерални конзул В. Николић и конзул Р. Илић, преносећи текст СРНА (објављен у Гласу Српске 29.03.2018. године), под радним насловом: „Завршена адаптација Конзуларне канцеларије Србије у Требињу, отварање почетком априла
 Промоција часописа „Савиндан“ у просторијама Генералног конзулата Бања Лука

Генерални конзулат Републике Србије Бања Лука је, 22.03.2018. године, у сарадњи са Завичајним друштвом „Са Овчара и Каблара“ организовао промоцију часописа „Савиндан“, Милешевског културног клуба „Свети Сава“. Промоцији је присуствовало око 60 чланова Завичајног друштва и њихових гостију из Краљева и Пријепоља.


Генерални конзул Владимир Николић је, на почетку промоције, поздравио присутне и пожелео им добродошлицу у ДКП, као и пријатно дружење са њиховим гостима из Србије. Након тога је председник Управног одбора Милешевског културног клуба „Свети Сава“ из Пријепоља, Зоран Малешић, представио историју Клуба, активности и издаваштво. Последњи број часописа (број 28), представио је Радован Типсаревић из Краљева, а о посебним темама из часописа су говорили проф. др Новак Недић („Ко је Салих Селимовић“), као и проф. др. Драгослав Кочовић, који је беседио о обележавању двеста година од Његошевог рођења.


У уметничком делу програма учествовали су песник Душко Ђукић, који је говорио своју песму о Бањалуци; Мирко Вуковић, који је читао два записа о манастиру Милешеви; као и ученик Никша Декић, који је рецитовао песму Матије Бећковића „Прича о Светом Сави“. Миленко Гемаљевић, члан Завичајног друштва „Са Овчара и Каблара“ присутне је поздравио својом причом о монаху Корилу, који је недавно преминуо на Хиландару.


Промоцију часописа водио је Тихомир Левајац, професор у пензији, председник Завичајног клуба „Са Овчара и Каблара“ чији су чланови, након свечане промоције поменутог часописа, приредили послужење за све присутне госте.Нова платфора Радио-телевизије Србије

Медијски јавни сервис Радио-телевизија Србије је покренуо платформу РТС Планета (rtsplaneta.rs), која је доступна свим корисницима интернета у Србији и широм света. За кориснике који се региструју ван територије Србије  бесплатно праћење садржаја биће омогућено у наредна три месеца.

После промотивног периода путем ове платформе и даље ће бити могуће бесплатно праћење телевизијског канала РТС Свет (бивши Сателитски програм РТС, превасходно намењен дијаспори) и програма Радио Београда.

Новом платформом је омогућено  уживо праћење 11 телевизијских (РТС1, РТС2, РТС3, РТС ХД, РТС Свет, РТС Живот, РТС Драма, РТС Коло, РТС Музика, РТС Трезор и РТС Полетарац) и 4 радијска канала (Радио Београд 1, Радио Београд 2, Радио Београд 3 и Радио Београд 202) Медијског јавног сервиса Радио-телевизије Србије, као и одложено праћење програма и услуге Видео на захтев и Аудио на захтев, као и могућност прегледа појединачних прича из дописничке мреже РТС-а у оквиру целине Мој град. На платформи су доступна и музичка издања ПГП РТС.

Бесплатан приступ садржајима је могућ преко десктоп рачунара, таблета и паметних телефона уз регистрацију на web страни rtsplaneta.rs, мобилној апликацији (за Андроид или ИОС) или преко Facebook -а.
 Генерални конзул Владимир Николић присуствовао свечаном пријем у Београду поводом Дана Републике Српске и проглашења првог Устава

У Београду jе 15.03.2018. године, у организацији Представништва Р. Српске, одржан свечани пријем поводом Дана Републике Српске и 26 година од проглашења првог Устава Српске.


 

Председник Републике Српске Милорад Додик на почетку говора подсетио је на први Устав Републике Српске, који је донет 28. фебруара 1992. године под називом Устав Српске Републике Босне и Херцеговине, док је назив Република Српска званично проглашен 12. августа 1992. године.

Додик је, обраћајући се званицама на пријему, изјавио је да Србија увек и изнова остаје његова инспирација и да у националној борби Срба увек нађе инспирацију за политичку борбу, те да је веома значајно да и Србија на тај начин доживљава Српску, и да се то често чује и види. Он је рекао да је Српска веома заинтересована за питање Косова и Метохије и подсетио да нигде не пише да се може формирати војска Косова. „Неки ће рећи да се мешамо. Не, ми само говоримо наше. Замолићу председника Вучића да има у виду да не може да се одвоји питање Републике Српске и Косова. Не може за неке да важе правила, а за друге не“. Према Дејтонском споразуму, Република Српска има право да има војску, а Косово таквог документа нема – објаснио је Додик.

Он је поновио да су Србија и Република Српска, у политичком смислу гледано, као две засебне државе, али да је то, јединствен национални простор на којем се налазе Срби и да је недељив, те захвалио председнику Александру Вучићу за најбоље могуће односе Србије и Српске и додао да је уверен у скори завршетак Декларације о очувању српског идентитета, који није уперена ни против кога.

Благослов скупу дао је патријарх српски Иринеј, нагласивши да је Српска део историје и да овакав поредак омогућава опстанак и Републике Српске и свих народа који у њој живе. Патријарх је истакао да је српски народ имао државу од почетка историје, знао је шта су устав и државни закони и научио да их поштује.


Председница Владе Србије Ана Брнабић рекла је да јој је изузетно задовољство да у име Владе, али и као изасланик председника Србије Александра Вучића, може да каже да је ово за њу један од најлепших дана. Наводећи да је, пре доласка на свечани пријем у Београду, била у Бањалуци и са колегама и пријатељима из Владе Републике Српске разговарала о великом броју заједничких пројеката чија је реализација у току или ће бити реализовани. Она је оценила да специјалне везе Србије и Републике Српске никада нису биле боље, о чему сведочи и осма заједничка седница две владе, одржана крајем прошле године, као и предстојећа која ће бити одржана у Требињу.

Брнабићева је указала да је Србија, захваљујући храбром вођству Вучића као премијера претходне Владе, успела да оствари макроекономску стабилност, направи финансијску консолидацију и има здрав буџет и основе за даљи раст и развој, што јој је омогућило да помаже свом народу и ван граница. „То нам је омогућило да помогнемо нашој браћи и пријатељима, нашем народу и ван граница Србије и да 2015. године донирамо пет милиона евра за Сребреницу и прошле године још 5,5 милиона евра за вртиће, школе, путеве, студентске домове и друго у Републици Српској, али и општинама у Федерацији БиХ где живи наш народ“, рекла је Брнабићева.

Пријему су присуствовали и председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, званичници Србије и Српске, представници дипломатског кора у Београду, личности из јавног и културног живота Србије и Српске, као и генерални конзул Републике Србије у Републици Српској, БиХ, Владимир Николић.Председница Владе Републике Србије Ане Брнабић посетила Бањалуку

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић предводила је делегацију која је, 15. марта 2018. године, боравила у Бањој Луци. Делегацију Србије чинили су министар рударства и енергетике Александар Антић, министар заштите животне средине Горан Триван, директор Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж. Одмах по доласку, председница Владе се састала са председником и премијерком Републике Српске – Милорадом Додиком и Жељком Цвијановић. На састанку, који је одржан у Административном центру Владе Републике Српске, учествовали су министар индустрије и енергетике Републике Српске Петар Ђокић и министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић.


Након сусрета са председником и премијерком Републике Српске, председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да је Србија, захваљујући успеху у спровођењу реформи, у могућности да помогне Републици Српској. Такође је истакла да, захваљујући фискалним реформама, фискалној дисциплини и макроекономској стабилности, које је имплементирала претходна влада са Александром Вучићем на челу, Србија може да пружи помоћ Републици Српској у реализацији пројеката. Истовремено је најавила да ће се посебно разговарати о новим енергетским пројектима, који ће допринети инвестицијама, као и енергетској сигурности и стабилности Србије и Републике Српске. С тим у вези, указала је да је то добро и за БДП Србије као и за грађевинске компаније, поручивши да ће се о томе разговарати током априла ове године.


Делегација Владе Србије се, након тога, састала и са градоначелником Бањалуке Игором Радојичићем, који је том приликом говорио о актуелним пројектима у овом граду. Састанку, на којем је било речи и о отварању иновативне топлане на био масу („Еко-топлане“), присуствовала је и председница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, потпредседница Сребренка Голић и министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић.

Председница Владе Ана Брнабић је оценила да је изградња нове топлане на био масу иновативан потез, нагласивши да је својим доласком на свечано отварање овог постројења желела да пружи подршку и бројним предузећима из Србије, која су учествовала у њеној изградњи. Учешће тих, као и предузећа из Републике Српске која су радила на изградњи ове топлане, представља доказ да наше компаније, без обзира на све изазове, могу да парирају технологијама из западних земаља, подвукла је она.


Делегација Владе Србије је, у наставку посете Бањалуци, присуствовала и конференцији „Енергетска сувереност–Бањалука као регионални центар“, на којој је свечано промовисано новоизграђено предузеће „Еко-топлане“. Скупу су, поред представника власти Србије и Републике Српске, присуствовали и амбасадори и дипломате, представници привредних комора, представници 17 градова из земље и окружења, стручњаци из области енергетике и представници јавног, политичког и друштвеног живота Републике Српске и Србије.

 Обраћајући се присутнима на поменутој конференцији, председница Владе Србије рекла је да је пројекат Еко-топлане у Бањалуци важан јер се за његову реализацију користе домаћа технологија и обновљиви извори енергије, као и да то утиче на локално запошљавање. Овај пројекат показује да имамо предузећа потекла из Републике Српске која могу да се такмиче са најбољим страним фирмама, запошљавају велики број људи у Србији и онда их гледамо као наша заједничка, јер могу направити иновативна решења и најбољу техологију. То су фирме које су дале велики сигнал за осталу привреду, истакла је Брнабићева. Она је поручила да је потребно поново успоставити сарадњу привреде са научним и образовним институцијама јер је то потенцијал који Србија и Српска имају.Састанцима у Административном центру Владе Републике Српске присуствовао је и генерални конзул Републике Србије у Републици Српској, БиХ, Владимир Николић.
 Генералном конзулу уручена захвалница СОФПН

Поводом обележавања пете годишњице од оснивања Студентске организације Факултета политичких наука (СОФПН), Универзитета у Бањој Луци, генералном конзулу Владимиру Николићу уручена је Захвалница за изузетан допринос раду и развоју ове организације.

Захвалницу је уручио председник СОФПН Љубинко Јовић, 12. марта 2018. године.Суфинансирање пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону

Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци овим путем обавештава да Министарствo спољних послова  Републике Србије, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписује једном годишње Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону, а који ће ове године трајати од 12. до 30. марта 2018. године.

С тим у вези, обавештавамо да су објављени Конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону, Министарства спољних послова  Р. Србије - Управе за сарању са дијаспором и Србима у региону.

Информације, услови и начин реализације Конкурса, могу се наћи на следећим линковима, и то:
                         

                         За дијаспору:

http://www.dijaspora.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-organizacija-iz-dijaspore/   и

                        за Србе у региону:

http://www.dijaspora.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-organizacija-iz-regiona/Министар правде Републике Србије Нела Кубуровић присуствовала обележавању 10 година рада нотара Републике Српске

Нотари Републике Српске обележили су 09. марта 2018. године деценију рада. Свечаности је присуствовала и делегација Министарства правде Републике Србије, коју је предводила министар Нела Кубуровић.

Током састанка са министром правде Републике Српске Антоном Касиповићем, наглашена је веома добра сарадњу два министарства, уз констатацију да томе додатно доприносе изузетни односи између Србије и Републике Српске.

Министарка Кубуровић је истакла да су колеге из Републике Српске, својим знањем и искуствима пружиле велику подршку приликом увођења јавних бележника у правни систем Републике Србије. Она је указала да је искуство нотара и колега из самог Министарства правде Републике Српске било од значаја за ефикасно успостављање јавно-бележничке професије у Србији, током 2014. године. Истовремено је истакла да Министарство правде Републике Србије ради на унапређењу Е-правосуђа, које ће јавним бележницима, као и јавним извршитељима и правосудним органима омогућити међусобну размену података и повезивање са регистрима других државних органа.
 

Након састанка са министром Антоном Касиповићем, министарка Нела Кубуровић је присуствовала пријему, који је председник Републике Српске Милорад Додик организовао поводом десетогодишњице обележавања нотаријата.Укидање виза за држављане Републике Србије за улазак и боравак на територији Ст. Винсента и Гренадина

Влада Ст. Винсента и Гренадина је донела Одлуку којом се укинула визе држављанима Републике Србије, носиоцима свих пасоша за улазак и боравак на њеној територији до 30 дана, у периоду од годину дана.

Одлука је ступила на снагу 21. фебруара 2018. годинеУкидање виза за улазак у Републику Колумбију за држављане Републике Србије, носиоце свих пасоша

Влада Републике Колумбије је донела Одлуку којом је укинула визе за држављане Републике Србије, носиоце свих пасоша, за улазак и боравак на територији Републике Колумбије до 90 дана уз могућност продужетка додатних 90 дана, у периоду од 180 дана у једној календарској години.

Одлука је ступила на снагу 14. фебруара 2018. године

 Укидање виза за улазак у Републику Србију за држављане Грузије, носиоце обичних пасоша

Влада Републике Србије је донела Одлуку о укидању виза за држављане Грузије, носиоце обичних пасоша, према  којој могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Републике Србије до 30 дана од датума уласка у Републику Србију.

Одлука је ступила на снагу 9. марта 2018. годинеКонференција „Западни Балкан и чланство у ЕУ“

Конференција „Западни Балкан и чланство у ЕУ - јача регионална сарадња у циљу бржег процеса ЕИ“, одржана је 23. фебруара 2018. годиние у Бањалуци. Организатор ове међународне конференције било је Министарство иностраних послова Босне и Херцеговине.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, која је испред Владе Републике Србије присуствовала конференцији, истакла је да је Србија као тренутни лидер у процесу европских интеграција конструктивна и спремна да помогне суседним земљама и нагласила да ће српско министарство помагати и даље Босни и Херцеговини на припреми одговора за упитник Европске комисије. Истовремено је поручила: „Србија је ту и Србија је конструктивна и хоће да своју улогу лидера у процесу заједно са Црном Гором, онако како је стратегија и препознала, испуни на прави начин“.

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак и мађарски министар иностраних послова Петер Сијарто констатовали су да су се за БиХ ствари у процесу евроинтеграција позитивно отвориле, након завршетка активности са Упитником Европске комисије.

Конференцији је присуствовао и генерални конзул Републике Србије у Републици Српској, Босни и Херцеговини, Владимир Николић.Генерални конзул присуствовао донаторској вечери „Заједно за Борац“

Рукометни клуб „Борац м:тел” организовао је 22.02.2018. године донаторску вечеру, под називом „Заједно за Борац“, како би прикупио помоћ за повратак на трон најбољих спортских клубова, где се налазио 1976. године, као шампион Европе.

Донаторској вечери у Кристалној сали хотела „Босна“ присуствовали су Милорад Додик, председник Републике Српске, премијерка Жељка Цвијановић, Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке, као и већи број личности из јавног, политичког, привредног и спортског живота. Међу специјалним гостима био је легендарни Борчев голман и освајач олимпијске медаље Абас Арсланагић.

Донаторској вечери присуствовао је и генерални конзул Републике Србије у Републици Српској, Босни и Херцеговини, Владимир Николић.Свечано обележен Дан државности Републике Србије у Бањалуци

Генерални конзулат Бања Лука обележио je Сретење - Дан државности Републике Србије у свечаном салону ресторана „Стара ада“, 13. фебруара 2018. године.

Обележавању је присуствовало око 300 званица, међу којима су били председник Р. Српске (РС), Милорад Додик и потпредседник Јосип Јерковић, председник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић и потпредседник Ненад Стевандић, посланици у Народној скупштини РС, министри у Влади РС, српски представници у парламенту БиХ, председници водећих опозиционих партија у РС Драган Чавић (председник Народног демократског покрета) и Борислав Бореновић (председник Партије демократског прогреса), председник Академије наука и уметности РС, проф.др Рајко Кузмановић, декани и већи број професора Универзитета Бања Лука, представници Српске православне цркве, директори најзначајнијих јавних установа, електро привредих и других предузећа, Комерцијалне банке а.д. Бања Лука, НЛБ банке а.д. Бања Лука, Нове банке, главни и одговорни уредници медија, начелници и представници општина из РС, генерали Оружаних снага БиХ, редитељи, глумци, представници дипломатског кора акредитовани у БиХ, као и бројни гости из Бањалуке и читаве РС.

На почетку свечаности отпевана је химна Републике Србије „Боже правде“, након чега се генерални конзул Владимир Николић обратио присутним гостима подсетивши их на опште прихваћену оцену да односи Републике Србије и Републике Српске никада нису били бољи. С тим у вези, навео је да је Генерални конзулат Бања Лука дао значајан допринос таквој оцени и укупном унапређењу сарадње у свим областима. Посебно је нагласио да присуство опозиционих лидера говори у прилог томе да ова ДКП, својим укупним радом и односом према Републици Српској, између осталог, доприноси  и укупном смиривању политичких несугласица и охрабривању међусобне комуникације.
Николић је, на крају обраћања, рекао да му је посебно задовољство што има прилику да буде домаћин оваквог пријема и свечаности којом се обележава наш најзначајнији државни празник, пожелевши свима онима који су држављани Србије да срећно прославе предстојећи празник, поруком: „Живела Република Србија и живела Република Српска“.

Обраћајући се представницима медија, председник РС Милорад Додик изјавио је да је Србија најважнија земља у региону. Такође, поводом обележавања Сретења - Дана државности Републике Србије, рекао је: „То је наша матица и наравно да је то и наш празник који и ми прослављамо као свој датум“.

Председник Народне скупштине РС поручио је: „Српски народ је јединствен и заједно обележавамо овај празник. Мени је посебно задовољство што је генерални конзул Владимир Николић организовао, овде у Бањалуци, пријем за све наше политичаре, посланике, привреднике, за све оне који желе да Република Српска и Србија што тешње и што боље сарађују“. 

Након обраћања генералног конзула, модератор је госте укратко упознао са резултатима конкурса који већ традиционално, сваке године, организује Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци.

Свечаност је настављена уз коктел и упечатљив наступ тамбурашког оркестра Радничког културно уметничког друштва „Пелагић“ из Бање Луке.

Свечано обележавање Дана државности Републике Србије у Бањалуци добило је веома запажено место у медијским извештајима, уз изразито позитивне реакције и похвале.

Таквим извештајима и позитивним коментарима допринело је и гостовање генералног конзула Владимира Николића у емисији Алтернативне телевизије „5 до 7“ (гостовао је 13. фебруара 2018. године, непосредно пре почетка свечаног пријема), као и у Јутарњем програму Радио телевизије Републике Српске, где је Николић био гост од 08.30 до 08.45 дана 14. фебруара 2018. године.

Гостовање генералног конзула Владимира Николића, на РТРС, можете погледати на

http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=289297

 Генерални конзул Владимир Николић уручио награде ученицима за најбоље литерарне радове поводом обележавања Сретења – Дана државности Србије

Генерални конзулат Републике Србије Бања Лука, поводом обележавања Сретења – Дана државности традиционално је и ове године расписао литерарни конкурс за избор најбољег рада на тему „О мојим пријатељима у Србији“. На конкурсу је учешће узео велики број ученика из 92 средње школе Републике Српске, Босне и Херцеговине, тако да је независна комисија имала тежак задатак да одабере најбоље радове.

Прву награду од 1.000 КМ, коју додељује Комерцијална банка а.д. Бања Лука, освојила је Николина Нинковић, ученица Гимназије „Јован Дучић“ у Требињу, а другу и трећу награду, од по 500,00 КМ добили су Аднан Селимовић из ЈУ Гимназија Прњавор и  Никола Петровић из ЈУ Гимназија Бања Лука.


 

Николини Нинковић награду су уручили генерални конзул Владимир Николић и директор филијале Комерцијалне банке а.д. Требиње господин Жељко Шупић, 09.02.2018. године у Требињу.

Другу и трећу награду поделили су Аднан Селимовић ученик ЈУ Гимназија Прњавор и Никола Петровић, ученик Гимназије Бања Лука. Њима су награде уручили генерални конзул Владимир Николић и представник Комерцијалне банке а.д. Бања Лука, господин Дејан Станковић, 12. фебруара 2018. године у просторијама Генералног конзулата.

Додели награда присуствовали су министар просвете и културе Републике Српске Дане Малешевић, директор Републичког педагошког завода Републике Српске Предраг Дамјановић, као и директори гимназија из Бање Луке и Прњавора са сарадницима. Припреме за отварање Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Бања Лука са седиштем у Требињу

Генерални конзулат Републике Србије Бања Лука, током 2017. године, покренуо је званичну процедуру за отварање Конзуларне канцеларије Генералног конзулата у Требињу. Поштујући одредбе Споразума о специјалним и паралелним везама између Републике Србије и Републике Српске, као и потребу да се грађанима Требиња и херцеговачких општина Љубиње, Берковићи, Гацко, Билећа, Источни Мостар и Невесиње додатно приближи и олакша пружање конзуларних услуга, генерални конзул Владимир Николић је са градоначелником Требиња, господином Луком Петровићем, усагласио активности које је потребно реализовати, почев од добијања сагласности, избора простора па до свечаног отварања и почетка рада Конзуларне канцеларије.

На састанку који је одржан 09. фебруара 2018. године у Требињу и коме су присуствовали помоћник министра спољних послова Републике Србије за конзуларне и правне послове, амбасадор Аца Јовановић, генерални конзула Владимир Николић, конзул Радослав Илић и градоначеник Требиња Лука Петровић са сарадницима, договорено је да Град Требиње доделио просторије у центру града у којима ће, почетком априла 2018. године, бити отворена Конзуларна канцеларија. Она ће се налазити у улици Његошева број 4, односно у објекту који је познат као „Кућа Ћеловића“.

 


 

Грађанима седам херцеговачких општина биће на располагању сваким радним даном, а захваљујући њеним услугама знатно ће бити смањене гужве приликом подношења захтева за пријем у држављанство, за издавање биометријских путних исправа, као и за пружање великог броја конзуларних услуга.

Обраћајући се новинарима, градоначелник Требиња рекао је да Град Требиње сматра да је неопходно успоставити квалитније везе са Београдом са којим је Херцеговина вековима повезана и захвалио се председнику Републике Србије Александру Вучићу као и Влади Србије, што су увидели значај формирања конзуларног представништва у овом делу Херцеговине.

Помоћник министра спољних послова Републике Србије, амбасадор Аца Јовановић је захвалио градоначелнику Петровићу и требињској Градској управи на разумевању и доброј вољи коју су показали у вези доделе просторије за Конзуларну канцеларију. Истовремено је истакао да ће у њој грађани Херцеговине моћи да поднесу захтеве за пријем у држављанство Србије, а након тога и за израду пасоша, јер ће Конзуларна канцеларија бити снабдевена најсавременијом биометријском опремом.
 

Након састанка у Градској управи, генерални конзул Владимир Николић посетио је Гимназију „Јован Дучић“ у Требињу, где је уручио чек од 1.000 КМ ученици Николини Нинковић, добитници прве награде на традиционалчном литерарном конкурсу који је се организује у част Сретења – Дана државности Републике Србије. Тема овогодишњег конкурса била је „О мојим пријатељима у Србији“, а финансијска средства за награде обезбедила је Комерцијална банка а.д. Бања Лука. С тим у вези, вредносни поклон чек Николини су заједно уручили генерални конзул Владимир Николић и директор филијале Комерцијалне банке а.д. Бања Лука у Требињу, господин Жељко Шупић.49. Међународни сусрет деце Европе „Радост Европе“, 2-5. октобар 2018. године

Под слоганом „Нек планета блиста“ 49. Међународни сусрет деце Европе „ Радост Европе“ одржаће се у Београду, од 2. до 5. октобра 2018. године.

Оснивач и покровитељ Међународног сусрета деце Европе је Градска управа града Београда, а извршни продуцент Дечји културни центар Београд. Право учешћа имају уметничке школе, културни центри, студији, клубови, асоцијације и групе које су оствариле запажене резултате на националним и међународним конкурсима, фестивалима, такмичењима и слично.


Крајњи рок за пријаву учешћа је 10. мај 2018. године, а детаљне информације могу се наћи на званичном веб-сајту манифестације www.dkcb.rs/radost-evrope/
 Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Комонвелта Бахами, Барбадоса, Јамајке, Светог Винсента и Гренадини, Републике Парагвај и Републике Колумбија

Обавештавамо да је Влада Републике Србије донела Одлуку о укидању виза за држављане Комонвелта Бахами, Барбадоса, Јамајке, Светог Винсента и Гренадини, Републике Парагвај и Републике Колумбија, носиоце свих пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Републике Србије до тридесет дана од датума уласка у Републику Србију. Одлука ступа на снагу 15.фебруара 2018. годинеАмбасадор Републике Србије у БиХ Станимир Вукићевић посетио високе званичника Републике Српске

Поводом скорог завршетка четворогодишњег мандата, амбасадор Републике Србије у Босни и Херцеговини Станимир Вукићевић посетио је високе званичнике Републике Српске, 07. фебруара 2018. године, у Бањалуци.

На састанку са председником Републике Српске, Милорадом Додиком, заједнички је констатовано да је сарадња Српске и Србије на изузетном нивоу и да је конкретизована путем више заједничких капиталних пројеката. Они су, такође, разменили мишљења о актуелним политичким и економским питањима у Републици Српској и Босни и Херцеговини.

Додик је Вукићевићу захвалио на личном доприносу који је дао да односи Републике Србије и Републике Српске буду најбољи до сада и пожелео му пуно успеха на личном и професионалном плану.

Након састанка са председником Републике Српске, амбасадор Вукићевић се сусрео са председником Народне скупштине Републике Српске Недељком Чубриловићем.


Чубриловић и Вукићевић су разменили мишљења о актуелној политичкој ситуацији у Р. Српској, БиХ, као и региону, констатујући да је неопходно наставити са јачањем регионалне сарадње на путу европских интеграција. Истовремено су истакли значај унапређења сарадње између Републике Српске и Србије, у складу са Споразумом о специјалним и паралелним везама, поштујући међународне стандарде.

Председник Народне скупштине Недељко Чубриловић захвалио се амбасадору Станимиру Вукићевићу на веома коректној сарадњи и пожелео му успешан наставак дипломатске каријере.

Поменутим састанцима, током опроштајне посете амбасадора Станимира Вукићевића, присуствовао је и генерални конзул Републике Србије у Републици Српској, Босни и Херцеговини, Владимир Николић.ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СРЕТЕЊА - ДАНА ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци, свечано ће обележити Сретење, Дан државности Републике Србије, 13. фебруара 2018. године.

Државни празник Србије, који се празнује 15. и 16. фебруара, установљен је у спомен на дан када је на збору у Орашцу 1804. године дигнут Први српски устанак и дан када је у Крагујевцу 1835. године издат и заклетвом потврђен први Устав Књажевства Србије – Сретењски устав.

Овај датум је најбитнији у политичком, културном и историјском календару Србије.

 

Генерални конзул Републике Србије у Републици Српској, Босни и Херцеговини, Владимир Николић, тим поводом ће организовати пријем у Свечаном салону ресторана „Стара ада“, улица Вељка Млађеновића б.б. Бања Лука, са почетком у 18.30 часова.

Очекује се да ће пријему присуствовати највиши званичници Републике Српске,црквени великодостојници, чланови дипломатског кора, представници образовних, спортских и институција културе, као и већи број грађана Републике Српске, Босне и Херцеговине.

ДАН ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Поводом обележавања  Сретења - Дана државности Републике Србије, Генерални конзулат Републике Србије неће радити  15. и 16. фебруара 2018. године.
 Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Гватемале о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша

Обавештавамо да је Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Гватемале о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, ступио на снагу 17. јануара 2018. године.Генерални конзул Владимир Николић подржао добротворну акцију за помоћ народним кухињама на КиМ

Доборотворно вече, поводом акције „Кад би хљеба било више“, одржано је у Бања Луци 23.01.2018. године, с циљем прикупљања помоћи за народне кухиње у јужној српској покрајини.


 

Организатор акције било је Србско сабрање „Баштионик“ из Бањалуке. Тим поводом је председник ове организације Предраг Адамовић рекао je да се концертом, на којем је наступала младост, жели послати слика обновљеног Косова. Он је навео да је акција покренута уз помоћ компаније „М:тел“, уз отварање хуманитарног броја 1412, чијим позивањем заинтересовани до краја јануара 2018. године могу донирати једну КМ.
Светлана Стевић, која води народне кухиње у оквиру Епархије рашко-призренске, рекла је да постоји шест народних кухиња на Косову и Метохији, као и да је прва таква кухиња отворена 2001. године и, нажалост, све је већи број људи који долазе да потраже парче хлеба и кувану храну. Она је истакла значај ове акције која се организује у Републици Српској да би се помогао останак и опстанак Срба на Косову и Метохији.


Осим позивања хуманитарног броја 1412, грађани акцију могу помоћи и уплатом средстава на жиро-рачун Србског сабрања „Баштионик“ Бањалука 567 2412 7000 32208, са сврхом уплате: помоћ Србима на Косову и Метохији, те новчаном уплатом у седишту „Баштионика“ у Јеврејској улици у Бањалуци.

Добротворној вечери присуствовали су свештенеци епархија рашко-призренске и бањалучке, министар просвете и културе Републике Српске Дане Малешевић, директор Педагошког завода Републике Српске Предраг Дамјановић, генерални козул Републике Србије у Републици Српској, Босни и Херцеговини, Владимир Николић, представници јавног и културог живота, као и многобројни грађани Бање Луке који су непосредно подржали ову хуманитарни акцију.Генерални конзул В. Николић присуствовао помену Оливеру Иванoвићу

У Храму Христа Спаситеља у Бањалуци, 17. јануара 2018. године, одржан је помен убијеном лидеру Грађанске иницијативе „Слобода, демократија, правда“, Оливеру Ивановићу. Помен је служило свештенство Епархије бањалучке СПЦ.


Помен је одржан у организација Одбора за помоћ Србима на КиМ. Истом су присуствовали чланови Одбора, директор Републичког секретаријата за вере Драган Давидовић, представници медија и поштоваоци лика и дела убијеног Ивановића.

Председник Одбора за помоћ Србима на КиМ Милорад Арлов је, уочи помена, новинарима рекао да је Ивановић био велики човек, паметан, образован и најснажнија српска личност у последњих 20 година на Космету. Зато смо, казао је, одлучили да му дамо помен овде у Бањалуци. Говорећи о свом последњем сусрету са Оливером, током прошле недеље, Арлов је рекао да су тада разговарали о политици и о животу, те да је Ивановић био визионар, и принципијелан демократа, као и да је веома волео Р. Српску.

Испред Генералног конзулата Р. Србије Бања Лука, помену је присуствовао генерални конзул Владимир Николић. Обраћајући се медијима, Николић је рекао да је Ивановић био један од цивилизованих, паметних и племенитих људи, те да тако добри људи обично претпре неко страдање. У датој изјави, посебно је поручио: „Нажалост, Оливер је изгубио живот и изражавам саучешће породици убијеног и свима који су га поштовали“.

 Свечано обележен Дан Републике Српске – 09. јануар

Централна свечаност, поводом обележавања Дана Републике Српске, одржана је 09. јануара 2018. године у Бања Луци.

Тим поводом, патријарх српски Иринеј служио је Свету арихерејску литургију у Саборном храму Христа Спаситеља, након чега су додељена одликовања и организовани: Свечани дефиле на Тргу Крајина; Свечана академија у спортској дворани „Борик“; Свечани пријем у згради Владе Републике Српске и концерт домаћих и гостујућих музичара у центру Бања Луке. Манифестацији су присуствовали високи званичници Републике Србије и Војске Србије, Републике Српске (РС), представници РС у институцијама БиХ, као и бројне званице из региона.

Председник РС Милорад Додик, поводом прославе Дана Р. Српске, доделио је одликовање бившем председнику Републике Србије Томиславу Николићу. Он је одликован Орденом РС на ленти за нарочите заслуге у развијању и учвршћивању сарадње и политичких односа између Србије, Републике Српске и других држава и за изузетан допринос од ширег значаја у афирмацији у послератном развоју РС.

Захваљујући се на додељеном одликовању, бивши председник Србије Томислав Николић рекао је: „Ако је ваша самосталност пут да се Српска и Србија приближе и уједине једна с другом, онда вам од срца желим да се то и догоди. Биће још сто препрека, али с тог пута не сме да се скрене, воља народа је јасна.”

На свечаном дефилеу, који је након тога организован, учешће је узело око 2000 учесника. Међу њима су били ешелони елитних јединица полиције, припадници цивилне заштите, борачких удружења, представници националних мањина, ветерани, спортска удружења, студенти са тробојком РС, ватрогасци, поштари, чланови дечијег хора и бројних удружења.

Након дефилеа, учесницима, присутним гостима и грађанима се обратио председник РС Милорад Додик, рекавши да се српски народ увек борио за слободу, коју је несебично делио са другима. Додик је посебно истакао да је у питању прослава дана када је српски народ на овим просторима остварио историјску тежњу за слободом, рекавши: „Створили смо републику која је одраз српског народа. Наш народ се увек борио за државу, а тамо где је српски народ, ту је и његова држава.“ Истовремено је изјавио да је окупљање поводом овог празника „у част велике идеје да Срби с ове стране Дрине имају своју државу и у част Републике Српске“. С тим у вези, поручио је: „Данас, када славимо захвални смо и Србији, јер је увек, као и данас, са нама. Српски народ данас има две државе – Србију и Републику Српску, сви знају да су оне једно“. Потом је рекао да „ово окупљање не може да нестане, јер је оно за мир“, додајући како то треба да знају они који су „покушали да нам забране постојање“ и закључио „Српска ће сваке године бити све више држава, у инат онима који заговарају њен нестанак“.

Након дефилеа, организована је Свечана академија под називом „Мисли на отаџбину”. Обраћајући се присутнима гостиима на академији Небојша Стефановић, потпредседник Владе Р. Србије, рекао је да Србију и Српску данас спајају исти народ, исти обичаји, узајамно поштовање које гајимо једни према другима. Притом је посебно истакао: „Знамо да је народ Српске увек уз нас, да се радује јачању Србије, економском напретку, градњи путева и мостова, баш као што се Србија радује сваком кораку у изградњи снажне Српске. Сигуран сам да разумете да само снажна Србија може да буде ослонац Српској и да само таква Србија може да гарантује мир и стабилност БиХ, како то предвиђа Дејтонски споразум. И ми разумемо да нема Србије без јаке Српске. Ми волимо Српску, свој народ и то право нико неће моћи да нам одузме. Наставићемо да градимо наше везе, инвестирамо у школе, мостове... Имамо обавезу према свом народу да учинимо да живи боље, без страха. Некада се каже да реке раздвајају обале, али Дрина је река која спаја.“

Честитку грађанима и званичницима Српске упутио је и председник Републике Србије Александар Вучић, писмом у којем се, између осталог, наводи да ће „Србија увек бити уз РС, пружајући јој несебичну и искрену подршку и негујући економске, духовне и културне везе”.


Бројним гостима на академији обратио се и Милорад Додик, рекавши: „Радимо и градимо ослањајући се и на подршку и помоћ Србије. Српски народ је у националном, језичком и културном погледу јединствен и недељив. Србија је наша матица и наша љубав и то не би требало никоме да смета.“ Он је оценио да борба за статус РС још није завршена и да се „не сме оклевати са заштитом уставног поретка и надлежности РС“, поручивши како се „неће срљати у неизвесност, јер нисмо авантуристи“, уз констатацију да ће „референдум бити коришћен кад год су угрожена суштинска основа РС и њена неотуђива права“. Oн је најавио и доношење новог Устава, рекавши: „У наредном периоду на референдуму ћемо донети нови Устав РС, који је већ написан и у складу је с Дејтоном. Српска нема проблем са БиХ онако како пише у Дејтонском споразуму, премда многи настоје да представе другачије“. Истовремено је додао да ће на Сретење, 15. фебруара, бити потписан документ којим ће Србија и Српска обавезати своје државне органе да створе материјалне, друштвене и политичке услове за успешан развој и очување националног идентитета српског народа. „Наш однос према Србији није усмерен против било кога. И народ Србије, као и народ Српске, жели да живи у миру и поштовању са свим другим народима у нашем окружењу. Свима на Балкану треба мир заувек, а све спорове треба оставити у прошлом времену и да питања решавамо договором. Република Српска наставља даље, својим кораком“, поручио је Додик на крају свог обраћања.

Након поменуте Свечане академије, председник РС организовао је и пријем у Административном центру Владе РС, којом приликом је, у присуству патријарха Иринеја, рекао да српски народ и СПЦ заједно прослављају славе и значајне датуме. У кратком обраћању, изјавио је: „У многим земљама под којима се у прошлости налазила Србија и српски народ, Отоманско царство, Аустро-Угарска и Југославија, СПЦ није била добродошла. Међутим, сада српски народ и СПЦ заједно прослављају славе и значајне датуме“.

Патријарх СПЦ Иринеј, тим поводом, рекао је да се данас прославља рођендан најновије и најмлађе државе српског народа. „Ко славу славио, слава му и помогла. Добродошли на славу Републике Српске и нека вас Бог благослови. Ако уз себе будемо имали Господа, нико нам не може нашкодити”, поручио је патријарх.

Генерални конзулат Бања Лука пружио је сву неопходну помоћ и подршку члановима високих делегација Републике Србије који су посетили Републику Српску. Свечаном обележавању Дана Р. Српске, 09. јануара 2018. године, присуствовали су и амбасадор Србије у БиХ, Станимир Вукићевић, као и генерални конзул Владимир Николић.

 Укидање виза за улазак у Републику Србију за држављане Републике Суринам

Влада Р. Србије је донела Одлуку о укидању виза са држављане Републике Суринам, носиоце свих пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије до 30 дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана, Одлука ступа на снагу 05.01.2018. године.Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић посетила Бања Луку

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, 27.12.2017. године посетила je Бања Луку ради присуства донаторској вечери „С љубављу храбрим срцима“, која је организована под покровитељством председника Републике Српске Милорада Додика.

Непосредно пре почетка донаторске вечере, премијерка Србије се сусрела са председницом Владе Р. Српске Жељком Цвијановић и председником Милорадом Додиком. Током разговора, заједнички је закључено да су политички и економски односи између Београда и Бањалуке на високом нивоу и да ће се, у складу са Споразумом о специјалним и паралелним везама Републике Србије и Републике Српске, даље развијати. Премијерка Брнабић је поновила да Србија поштује суверенитет и територијални интегритет Босне и Херцеговине, али уз уважавање интереса Републике Српске и јасно поштовање одредби Дејтонског споразума. С тим у вези, поручила је: „То је основни услов стабилности Босне и Херцеговине, као и стабилности ширег региона, јер без те стабилности нико од нас неће моћи да напредује ка модерном и развијеном друштву“. Истовремено је подсетила да је за стабилност у региону кључно јачање економских веза и побољшање квалитета живота свих грађана.

Поводом одржавање донаторске вечере, Влада Србије је усвојила закључак којим донира 250.000 евра у Фонд солидарности за дијагностику и лечење обољења, стања и повреда деце у иностранству, што представља још једну потврду пријатељства и солидарности Србије и Републике Српске. Председница Владе Републике Србије је, као добар пример, навела велику хуманитарну акцију „Битка за бебе“, која се пре неколико година прелила из Србије у Републику Српску, када су 33 инкубатора за превремено рођене бебе размештени од Бањалуке, преко Сарајева и Брчког, до Требиња и Приједора и закључила да хуманитарним фондовима нису решење, али јесу део решења, те да ће Српска увек у Србији имати пријатеља, партнера и члана породице.

На осмој донаторској вечери учествовали су и министар здравља Златибор Лончар и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић. Они су, заједно са председницом Владе Републике Србије, председником Народне скупштине, премијерком и министрима из Владе Републике Српске, као и бројним личностима из јавног и културног живота Србије и Српске, разговарали са грађанима који су свој допринос акцији дали позивањем хуманитарног телефонског броја.


 

Амбасадор Републике Србије у Босни и Херцеговини Станимир Вукићевић, као и генерални конзул Владимир Николић, учествовали су у дочеку и испраћају председнице Владе, на састанку са председником и премијерком Републике Српске, као и на донаторској вечери „С љубављу храбрим срцима“.

 Промоција књиге „Јеврејска држава“ преведене на српски језик

Јеврејски културни центар „Арие Ливне“ у Бањалуци организовао је 21.12.2017. године промоцију књиге Теодора Херцла „Јеврејска држава“ у преводу Срђана Барашина, студента права на бечком Универзитету. Књига коју је 1896. године написао оснивач ционистичке организације, аустријски новинар јеврејског порекла Теодор Херцл, до сада је преведена на више од тридесет светских језика.

О књизи су говорили Арие Ливне, саветник председника Републике Српске; Зоран Пејашиновић, директор бањалучке Гимназије и аутор предговора за ово издање; Аврам Израел, представник Јеврејске заједнице из Србије и Срђан Барашин.

Поздрављајући госте који су присуствовали промоцији, Арие Ливне се захвалио Срђану Барашину на великом труду који је уложио током превођења књиге и подсетио да је прошло више од 120 година од изласка првог Херцловог издања, нагласивши да њено објављивање на српском језику има посебну вредност, у смислу бољег разумевања историје настанка израелске државе као и актуелног тренутка у коме се она сада налази.   

Зоран Пејашиновић, писац предговора, истакао је значај праве идеје у животним опредељењима и стремљењима људи и народа, поткрепивши такав став са мишљењем Херцла који је пишући књигу послао оптимистичну поруку речима: „нико није толико јак ни богат да може један народ да премешта с једног седишта на друго, то може само идеја, а та идеја је била јеврејска држава“.
Срђан Барашин је присутнима приближио мотив који га је покренуо да преведе књигу на српски језик, захваливши

се притом генералном конзулу Николићу који је подржао његову идеју и пружио конкретну помоћ у њеној реализацији. Објашавајући вредност преведеног дела, он је рекао: „Значај ове књиге је вишеструк, не само за припаднике јеврејског народа и ционистичког покрета, већ и за све оне који имају проблем са решавањем националног питања, и наш народ из ње може да извуче јаке поуке у погледу дугорочног плана за решавање тог питања, јер се наше национално питање одувек у историји решавало на бази дневне политике. Притом ме немојте погрешно схватити, то не мислим у националистичком смислу јер нисам националиста“, поручио је.

Ђорђе Микеш, директор Јеврејског културног центра „Арие Ливне“ је по завршетку промоције Срђану Барашину уручио награду и захвалницу за „изузетно залагање у промовисању јеврејске историје и културе“.

Промоцији књиге је присуствовао и генерални конзул Владимир Николић, који је непосредно помогао и њено прво објављивање на српском језику.Николић присуствовао научном скупу Двадесет пет година Републике Српске, Специјалне паралелне везе, и промоцији Енциклопедије Републике Српске

Генерални конзул Републике Србије у Републици Српској, Босни и Херцеговини, Владимир Николић, присуствовао је научном скупу о теми „Двадесет пет година Републике Српске - Специјалне паралелне везе“, који су организовали Академија наука и уметности Републике Српске (АНУРС) и Српска академија наука и уметности 21.12.2017. године у Бањалуци, као и промоцији Првог тома Енциклопедије Републике Српске која је организована 20. децембра 2017. године.


Отварајући научни скуп, председник АНУРС Рајко Кузмановић рекао је да њиме треба обновити сећања на настанак и развој Републике Српске. Истовремено је подсетио да се „ових дана и ових месеци обележава неколико важних годишњица у вези настанка Републике Српске, Народне скупштине и доношења Устава Републике Српске“. Посебно је истакао да се обележавање врши зато што постоје „насртаји“ на институције Српске и зато што се жели поручити да су те инститиције трајне.  Он је додао и да је Споразум о специјалним и паралелним везама потврђен од више међународних организација.

Академик Сњежана Савић је изјавила да је ово трећи научни скуп ове јесени који две академије организују заједнички и поручила да је у питању значајан скуп јер је уставни институт специјалних и паралелних веза веома значајан.

Први том Енциклопедије Републике Српске, који има 756 страница и представља „личну карту“ Српске, промовисали су академик Рајко Кузмановић, председник АНУРС-а, академик Васкрсија Јањић, потпредседник АНУРС-а и академик Драго Бранковић, секретар Одељења друштвених наука. Промоцију је водио академик Драгољуб Мирјанић, генерални секретар АНУРС-а. Председник АНУРС истакао је да у Српској има 2.650 насељених места и да су обрађена скоро сва. Он је рекао да је у бази података похрањено 11.100 одређених јединица и подсетио да је на октобарском Сајму књига у Београду, у конкуренцији 24 земље (међу 1,1 милион наслова) „Енциклопедија Републике Српске“ добила прву награду.Делегација Института НС СЕМЕ посетила Бања Луку

Делегација Института за ратарство и повртарство Нови Сад „НС СЕМЕ“, предвођена председником Управног одбора проф. др. Богданом Кузмановићем, боравила је у Бањалуци 20.12.2017. године, којом приликом је посетила Министарство науке и технологије и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Р. Српске. Тежишна тема разговора била је учешће представника поменутих министарстава на 52. Саветовању агронома Р. Србије и РС, које ће се одржати од 21. до 27.01.2018. године.

На састанку са министром науке и технологије Р. Српске, проф. др Јасмином Комићем, разговарано је о значају предстојећег Саветовања, јер је у питању први скуп на коме ће заједно учествовати агрономи из Српске и Србије. Председник УО НС СЕМЕ, проф. др Богдан Кузмановић, посебно је истакао научну оријентисаност Института и позвао научне раднике из Републике Српске да се активно укључе у његов рад, како би допринели укупном развоју пољопривредне производње у Босни и Херцеговини. 

Министар Комић је истакао да овакви скупови значајно утичу на унапређење пољопривредне производње, кроз практичну примену научних достигнућа у производњи хране и поручио да ће истом лично присуствовати, као и представници Пољопривредних факултета и Пољопривредног института Републике Српске. С тим у вези, предложио је да Министарство науке и технологије, на предстојећем саветовању, представи своја достигнућа. Истовремено је позвао НС СЕМЕ да узме учешће на предстојећем Фестивалу науке Републике Српске.

Директор Института за ратарство и повртарство Нови Сад проф. др Јан Туран је, након краћег представљања производних могућности и великог броја хибридних сорти које нуде нашем и светском тржишту, напоменуо да имају веома добру сарадњу са Пољопривредним добром „Семберија“, где се контролисано узгаја семе сунцокрета, по коме је НС СЕМЕ познато широм света.

На састанку са министром пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Стевом Мирјанићем заједнички је закључено да семена Института за ратарство и повртарство Нови Сад поседују висок квалитет, који је издражо вишедеценијску пробу. Такође, потврђен је и значај чврсте подршке државних институција фундаменталном делу рада Института, који се тиче стварања квалитетних сорти и хибрида.

Министар Мирјанић, који је уједно и професор на Пољопривредном факултету Универзитета Бања Лука, потврдио је присуство на предстојећем Саветовању и позвао представнике Института НС СЕМЕ да се активно укључе у реализацију Саветовања агронома РС (фебруар 2018. године). Истовремено је предложио да се размотри могућност заједничке производње крмног биља, јер Република Српска поседује одличне услове за њихов узгој, као и за производњу безвирусног семена кромпира. Притом је навео да организација УН за храну и пољопривреду (FAO), подржава обнову Центра за унапређење пољопривредне производње на Мајданима код Соколца, који не ради од 2012. године (обезбедила је око 1.250.000,00 евра за набавку нове лабораторије и пољопривредне механизације). На том подручју би се покренула и производња поменутог ситног семена крмног биља и житарица.   

Генерални конзулат Републике Србије Бања Лука пружио је сву потребну помоћ делегацији Института за ратарство и повртарство Нови Сад, како у фази припреме тако и током реализације састанака у Бањалуци.

 Генералном конзулату Републике Србије уручена Захвалница поводом 25 година рада Републичког педагошког завода Републике Српске

Генералном конзулату Републике Србије Бања Лука уручена је Захвалница на Свечаној академији коју је Републички педагошки завод Републике Српске организовао поводом обележавања 25 година рада и развоја, 18.12.2017. године, у Бањалуци. Захвалницa јe дата поводом веома успешне сарадње остварене током претходних пет година, од када Генерални конзулат организује наградно такмичење за ученике средњих школа у Републици Српској.

Захвалницу је, генералном конзулу Републике Србије у Републици Српској, БиХ, Владимиру Николићу, уручио директор Педагошког завода Предраг Дамјановић.

Обраћајући се присутнима, министар просвете и културе Републике Српске Дане Малешевић истакао је да је 25 година рада Републичког педагошког завода значајан јубилеј за образовни систем у Српској. Он је подсетио на чињеницу да Републички педагошки завод учествује у изради наставних планова и програма, образовању и стручном усавршавању наставника и нагласио да ће, уколико буду испуњени зацртани циљеви, Република Српска имати најквалитетније образовање у БиХ.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић оценио је да се ова институција налази у темељима Републике Српске и навео да би у овој школској години у Српској требало да буде уведена мала матура.
Председник Републике Српске Милорад Додик одликовао је, поводом 25 година рада, Републички педагошки завод Орденом Његоша другог реда за изузетне заслуге у образовном, културном и духовном развитку Републике Српске.Николић присуствовао Божићном пријему у Дервенти

Потпредседник Републике Српске Јосип Јерковић организовао је 17.12.2017. године Божићни пријем у Дервенти, на којем је оценио да сви народи деле исту судбину на простору Републике Српске.

Обраћајући се присутним гостима Јерковић је рекао: „Присећамо се свега доброг и лошег, оно што смо добро или лоше чинили у протеклој години. На данашњи дан у заједничком разговору можемо рећи шта бисмо могли учинити да се побољша просперитет и боље живљење свих народа на овим просторима“. Он је нагласио да је на изабраним функционерима и свим осталим грађанима да ураде све што могу да побољшају повратак и заједнички живот на овим просторима.

Пријему су присуствовали председавајући Председништва БиХ Драган Човић, министар одбране БиХ Марина Пендеш, начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ Анте Јелеч, изасланик председника Републике Српске Миладин Драгичевић, потпредседник Републике Српске из реда бошњачког народа Рамиз Салкић, министар за избегла и расељена лица Републике Српске Давор Чордаш, већи број начелника општина и осталих представника власти из Федерације БиХ и Републике Српске.

Божићном пријему присуствовао је и генерални конзул Републике Србије у Републици Српској, Босни и Херцеговини, Бањалуци Владимир Николић.Министар одбране Републике Србије посетио Бања Луку

Министар одбране Александар Вулин, током боравка у посети Босни и Херцеговини, састао се 14.12.2017. године у Бањалуци са званичницима Републике Српске, председником Милорадом Додиком, председницом Владе Жељком Цвијановић и министром индустрије, енергетике и рударства Петром Ђокићем. Током састанка, разговарало се и о повећању обима сарадње са одбрамбеном индустријом Републике Српске.

Том приликом, министар Вулин је рекао да се у Републици Србији конкретно ради на спровођењу политике са циљем да се омогући развој предузећима одбрамбене индустрије у Републици Српској, како би се помогло запошљавању људи у Бањалуци, Бијељини  и на Палама. Он је подсетио да је Србија гарант Дејтонског споразума, као и да инсистира на томе да се он мора безусловно поштовати и спроводити, нагласивши притом да Република Србија поштује територијални интегритет и суверенитет Босне и Херцеговине и да је за руководство Србије прихватљиво све што се договоре два ентитета и три народа у Босни и Херцеговини.

Дискутујући о актуелним политичким и безбедносним темама, председник Републике Српске Милорад Додик и министар одбране Србије Александар Вулин потврдили су важност Дејтонског мировног споразума, чији је Србија гарант, истичући неопходност његовог спровођења. Додик је, такође, истакао да га радује чврст став Србије да поштује територијални интегритет БиХ, али и унутрашњу структуру земље, што значи договор два ентитета и три конститутивна народа. Истовремено је подсетио на чињеницу да је Србија највећи економски партнер Републике Српске и да је веома значајна привредна сарадња.

Додик је истакао да се привредна сарадња Републике Србије и Српске односи и на могућност ангажовања одређених капацитета којима Република Српска располаже, као што су фабрика „Орао“, „Фамос“ и „Космос“. С тим у вези рекао је да је Србија успела да покрене наменску индустрију у смислу експанзивног приступа иностраним тржиштима и поручио да је то прилика да се, у времену које долази, разговара и о вишем степену интеграције постојећих индустријских капацитета Србије и Српске.

 „Глас Српске“ доделио Плакету Министарству омладине и спорта Владе Републике Србије

Глас Српске“ је 14. децембра 2017. године организовао своју традиционалну манифестацију „Избор десет најбољих спортиста године Републике Српске“.

Том приликом је, због доприноса развоја унапређења специјалних и паралелних веза Републике Српске и Републике Србије у области спорта, уручена плакета Министарству омладине и спорта Владе Републике Србије.

Плакету је, генералном конзулу Републике Србије у Бања Луци,  уручила главна и одговорна уредница „Гласа Српске“ Борјана Радмановић Петровић.

 Одлука о укидању виза за улазак у Србију за држављане Републике Гвинеје Бисао

Обавештавамо да је Влада Републике Србије донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Гвинеје Бисао, носиоце свих пасоша, према којој они могу да уђу, транзитирају и бораве на територији Републике Србије до 30 дана од датума уласка у Републику Србију, у периоду од годину дана.
Одлука ступа на снагу 19.12.2017. године.Делегација Министарства културе и информисања Републике Србије посетила Министарство просвете и културе Републике Српске

Делегација Министарства културе и информисања Републике Србије, током дводневне посете Министарству просвете и културе Републике Српске, 06. и 07.12.2017. године, потписала је четири протокола о сарадњи ових националних институција културе.

Протоколи о сарадњи, за период 2017-2021. године, обухватају више области, и то: информационе системе непокретних културних добара (потписан између Републичког завода за заштиту споменика културе Србије и Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног наслеђа Републике Српске); дигитализацију културног наслеђа (потписан између Музеја Војводине и Музеја РС);  размену обавезног примерка (потписан између Народне библиотеке Србије и Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске) и протокол о сарадњи потписан између Народног позоришта у Београду и Народног позоришта Републике Српске.

Поводом потписивања поменутих протокола, в.д. помоћника министра културе Републике Србије за развој дигиталне истраживачке инфраструктуре у области културе и уметности Дејан Масликовић, истакао је да је суштина потписаних споразума у интензивирању и успостављању конкретне сарадње и заједничког деловања у култури.

Министар просвете и културе Републике Српске Дане Малешевић рекао је како сматра да ће потписани протоколи значајно унапредити области културе на које се односе, а самим тим целокупан културни систем. Он је поручио да је Меморандум о сарадњи између два министарства потписан у циљу стварања бољих услова за даље јачање културне размене и успостављања директних контаката између националних установа културе Републике Србије и Републике Српске.

Потписивању протокола о сарадњи присуствовао је и генерални конзул Републике Србије у Републици Српској, Босни и Херцеговини, Владимир Николић.

 Генерални конзул Владимир Николић присуствовао додели признања „Капетан Миша Анастасијевић“ и представљању монографије председника АНУРС

У Бањалуци су 05.12.2017. године, додељена признања „Капетан Миша Анастасијевић“ за допринос у областима стваралаштва, друштвеног ангажмана, предузетништва и пословања. Ова награда се у Републици Српској додељује од прошле године, у оквиру Споразума о специјалним паралелним везама и пројекта „Пут ка врху“, који је настао у Новом Саду пре 17 година. Носиоци овог пројекта су „Медиа Инвент“ и Универзитет у Новом Саду, уз подршку Привредне коморе Војводине, Привредне коморе Републике Србије и Радио-телевизије Војводине.


 

Признање за најбољег министра у Републици Српској добила је Сребренка Голић,  потпредседник Владе и министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију, а за допринос унапређењу односа Републике Србије и Републике Српске, признање је добио Оњен Бјелић, секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу у Покрајинској влади Аутономне покрајине Војводина.
Признања су добили и Ненад Кецмановић, саветник председника Републике Српске Лука Петровић, градоначелнику Требиња; Маринко Умичевић, технички директор фабрике обуће „Бема“; Banjaluka College, као и већи број успешних компанија.

Додели признања „Капетан Миша Анастасијевић“ присуствовао је и генерални конзул Републике Србије у Републици Српској, Босни и Херцеговини, Владимир Николић који је, пре тога, био и на представљању монографије „Беседе – прилог афирмацији науке и уметности“, у којој је садржано 100 беседа председника Академије наука и уметности Републике Српске (АНУРС), Рајка Кузмановића.Министар просвете, науке и технолошког развоја Mладен Шарчевић у посети Републици Српској

Министар просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије Младен Шарчевић предводи делегацију која борави у посети Министарству просвете и културе Републике Српске, 01. и 02.12.2017. године.

Првог дана посете, након састанка са министром просвете и културе Републике Српске, Данетом Малешевићем, одржана је конференција за новинаре. Министар Шарчевић је, обраћајући се представницима медијских кућа, рекао да је осам одсто ђака у средњим школама у Србији укључено у дуални систем образовања, који користе земље од Португала до Кине. Он је подсетио и на чињеницу да се у Србији, већ годину дана, спроводе реформе које имају за циљ да повећају квалитет и ефикасност образовног система. Такође, навео је да су рађене законске измене, као и реформа гимназије која је у основи иста, али обогаћена новим, изборним програмима. Јавности је поручио да дуално образовање представља модел реализације наставе у систему средњег стручног образовања и васпитања у којем се путем теоријске наставе и вежбе у школи и радом код послодавца, стичу компетенције у складу са стандардом квалификације и планом и програмом наставе и учења.


 

Министар Дане Малешевић је истакао да је Република Српска заинтересована за дуални систем образовања и да прати ефекте примене овог система у Србији, која је ту област законски регулисала. Истовремено је указао и на чињеницу да привредници у Српској траже више занатлија, већи обим практичне наставе, односно другачији приступ средњошколском образовању. Малешевић је поручио и да треба наћи одређене начине како вратити ученике школама које ће им дати могућност да се лакше запосле.

Министри су, након састанка у Административном центру Владе посетили бањалучку основну школу „Иво Андрић“ где су присуствовали часу у оквиру пројекта „Доситеј“.
Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић се, истог дана, састао и са председником Владе Републике Српске Жељком Цвијановић, којом приликом је констатовано да Србија и Српска имају изузетно добре односе по свим питањима.

Поменутим састанцима и сусретима присуствовао је и генерални конзул Републике Србије у Републици Српској, Босни и Херцеговини, Владимир Николић.Министар државне управе и локалне самоуправе Р. Србије посетио Бањалуку

Министар државне управе и локалне самоуправе Републике Србије Бранко Ружић предводио је делегацију која је, 28.11.2017. године, посетила Бању Луку. Том приликом, разговарао је са министром управе и локалне самоуправе Републике Српске, Лејлом Решић, министром индустрије, енергетике и рударства РС Петром Ђокићем, као и са градоначелником Бањалуке Игором Радојичићем.

Током састанка са министром управе и локалне самоуправе Р. Српске Лејлом Решић договорено је да се потпише проширени меморандум о сарадњи (фебруар 2018. године), којим ће бити дефинисани конкретни кораци сарадње у области локалне самоуправе.  Решићева је рекла да ће покушати анимирати и представнике Савеза општина и градова Српске и Србије да се прикључе, како би се утврдило шта је једнима и другима потребно и да се на тај начин боље увежу локалне заједнице. Она сматра да ће то позитивно утицати и на коришћење средстава из ЕУ фондова. Поред тога, разговарано је и о Националној академији за стручно усавршавање у јавној управи Србије, где би институције Српске упућивале службенике на едукацију ради достизања стандарда ЕУ.

Обраћајући се новинарима, министар Ружић је рекао да посета Бањалуци представља наставак рада на активностима које су договорене на недавно одржаној заједничкој седници влада Србије и Српске у Београду. Он је истакао да два ресорна министарства могу постићи високи степен сагласности у погледу приступа решавању одређених проблема и размене искустава у досадашњем периоду, а у складу са Споразум о специјалним паралелним везама. Посебно је нагласио да је реформа јавне управе „један од три стуба европских интеграција којима читав регион тежи, а која је пре свега у интересу свих наших грађана“. Истовремено је напоменуо да је на састанку било речи о софтверским платформама, које су примењене у вези са реформом јавне управе у Србији. Он је наговестио и да ће Меморандум о сарадњи два министарства, који је потписан 2012. године бити „зановљен са свим спроведеним реформама у Србији и Републици Српској“.

На састанку са министром индустрије, енергетике и рударства РС, размењена су мишљења и искуства у вези са јачањем капацитета јавне управе, као и реформама и моделима управе који би могли да се примењују у институцијама Српске.

Размотрен је и већи број конкретних питања која се тичу унапређења развоја региона и констатовано да је очување добрих међунационалних односа од суштинске важности. Поред министра Ђокића, састанку су присуствовали и министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, министар трговине и туризма Предраг Глухаковић, као и министар за породицу, омладину и спорт РС Јасмина Давидовић.

Министар Ружић се, истог дана састао и са градоначелником Бањалуке Игором Радојичићем, који га је упознао са намером да се Бањалука кандидује за Европску престоницу културе за 2024. годину. Радојичић је изнео очекивање да ће сам процес номинације, као и пратеће припреме, значајно допринети развоју културне сцене у највећем граду РС. Поред тога, рекао је да Бањалука очекује позитивне вести из Брисела, на недавну апликацију за стицање титуле „Европског града спорта 2018. године“, што би додатно допринело популаризацији спорта међу млађим нараштајима. Такође, предочио је приоритете и актуелне изазове у раду градске администрације, са нагласком на решавању кључних комуналних изазова, попут питања даљинског грејања изградњом нове „Еко топлане“.

 Одлука о укидању виза за држављане Р.Србије за улазак у ИР Иран

Обавештавамо да је Влада ИР Иран донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Србије,  носиоце обичних пасоша, према којој могу да уђу и бораве на територији ИР Иран до 30 дана у периоду од годину дана. Одлука је ступила на снагу 1.новембра 2017. године.Конкурс за избор најбољих ученичких литерарних радова на тему „О мојим пријатељима у Србији“

Поводом обележавања Дана државности Републике Србије, Генерални конзулат Републике Србије у Бањој Луци у сарадњи са Републичким педагошким заводом Републике Српске, расписује традиционални Конкурс за избор најбољих литерарних радова ученика средњих школа у Републици Српској на тему:

"О мојим пријатељима у Србији"

Имајући у виду значај обележавања Дана државности Републике Србије, једног од најбитнијих датума у њеном политичком, културном и историјском календару, позивамо ученике средњих школа у Републици Српској да доставе један прозни текст (максимално три странице) на задату тему.

Конкурс је наградног карактера и посебна комисија ће прегледати пристигле радове, те одабрати три најбоља рада чији аутори ће бити награђени, а њихова имена прочитана на свечаности обележавања Сретења - Дана државности Републике Србије, у Бањој Луци.

Молимо вас да литерарне радове шаљете на адресу:

Генерални конзулат Републике Србије, 78 000 Бања Лука, Војводе Радомира Путника 2, са назнаком За конкурс. На полеђину сваког рада треба штампати или залепити попуњен пријавни лист који се налази у прилогу.

Рок за доставу радова је 15. јануар 2018. године.

Прилози:

 RPZ_dopis_srednjim_školama_u_RS_28.11.2017..pdf

Prijavni_list_za_literarni_konkurs_28.11.2017..doc

 Генерални конзул Владимир Николић отворио изложбу „Даворин Јенко 1835-1914“

Поводом обележавања 99 година од ослобођења Бање Луке у Првом светском рату, генерални конзул Републике Србије у Републици Српској, Босни и Херцедговини, Владимир Николић, отворио је изложбу о Даворину Јенку, познатом српском и словеначком композитору и диригенту, који је упамћен по томе што је компоновао две националне химне: словеначку „Напреј, застава славе“ и српску „Боже правде“.


 

Изложбу архивских докумената „Даворин Јенко 1835-1914“ приредио је Архив Републике Српске у сарадњи са архивима Републике Србије и Републике Словеније.

Отварајући изложбу, Николић је рекао да је реч само о малој презентацији лика и дела Даворина Јенка, приказаној на 10 паноа, али да је посвећена изузетном уметнику, који је 1888. године постао члан Српске краљевске академије. „У име Србије и српског народа, захваљујем човеку који нас је задужио прелепом песмом и данашњом химном „Боже правде“, рекао је Николић.


Директор Архива Републике Српске Бојан Стојнић навео је да изложба сведочи о педагошком и музичком раду словеначког и српског композитора. Такође, поручио је да Архив Републике Српске овом изложбом најављује следећи велики јубилеј 100 година од ослобођења Бањалуке у Првом светском рату и једну велику изложбу која ће носити назив „Бањалука 1918“.

Директор Архива Словеније Бојан Цвелфар рекао је да је изложба поводом 100 година од смрти Јенка била постављена и у Љубљани, Београду и Ужицу. Истовремено је подсетио да је Јенко своје најбоље године проживио у Београду и Панчеву, али да је на почетку рада компоновао у Словенији. Посебно је истакао чињеницу да је Јенко особа која је живела и радила за Словенце и Србе, што показује пријатељство између нација и закључио „На овај начин можемо да покажемо да смо у неко доба заједно радили за заједничке ствари“.

Пре отварања изложбе, Мушки камерни ансамбл „Источник извео је химну Србије „Боже правде“, која је од 1992. до 2007. године била и прва химна Републике Српске.Свечано обележен Дан уласка Српске војске у Бањалуку 1918. године

Парастосом несталим и погинулим српским борцима Првог светског рата, у Храму Христа Спаситеља, и одржавањем Свечане академије у бањалучком Културном центру Бански двор,  обележен је Дан уласка Српске војске у Бањалуку 1918. године.

Свечаној академији су присуствовали председник Републике Српске (РС), Милорад Додик, председник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић, државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије Негован Станковић, генерални конзул Републике Србије у РС, БиХ Владимир Николић, градоначелник Бањалауке Игор Радојичић, и бројни представници политичког, јавног и културног живота РС.

Током Свечане академије, говорници су истакли чињеницу да је у Првом светском рату погинуло око 1.300.000 Срба, односно 28 одсто српске популације, од чега 53 одсто мушкараца животне доби од 25 до 45 година. Такође, наведено је да је Српска војска за 45 дана, под борбом, прешла 500 километара и 01.11.1918. године ослободила Београд. У току новембра, Српска војска је ослободила и највећи део територије БиХ, а 21. новембра, на Аранђеловдан, ушла је и ослободила Бањалуку.

Бањалучки потомци добровољаца из Првог светског рата, подсетилу су да се у јединицама Српске војске, током Првог светског рата, за слободу борило више од 25.000 добровољаца са простора БиХ. Међутим, пошто о многим борцима не постоје скоро никакви подаци, они ће покренути иницијативу да се поводом предстојећег обележавања 100-те годишњице од завршетка Великог рата, направи база података о свим српским добровољцима.

Генерални конзул Владимир Николић и министар рада и борачко инвалидске заштите РС Миленко Савановић, гостовали су у јутарњем програму Радио телевизије РС, 20.11.2017. године. Том приликом су најавили обележавање овог догађаја који заједно обележавају Република Србија и Република Срска и говорили о његовом значају за Бањалуку, као и за српски народ у целини.

 Генерални конзул Владимир Николић присуствовао обележавању 39 година рада Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци

Промоцијом 204 доктора медицине, стоматологије, магистара фармације и медицинара здравствене неге у бањалучком Банском двору, Медицински факултет Универзитета у Бањалуци обележио је 39 година рада, 15. новембра 2017. године.

Декан Медицинског факултета Ранко Шкрбић, тим поводом је рекао да ова високошколска установа има амбициозне планове за наредну годину, посебно истичући оснивање центра за биомедицинска истраживања и клинике за денталну медицину.

Додатно је објаснио да  ће центар за биомедицинска истраживања бити смештен у просторијама бившег Урбанистичког завода, које је Медицински факултете добио на кориштење од Владе Републике Српске. Такође, истакао је да је у току и припрема програма наставе на енглеском језику, који би до краја 2017. године требало да буде прослеђен Министарству просвете и културе Републике Српске за акредитовање.

Свечаној академији, поводом 39 година Медицинског факултета, присуствовао је и генерални конзул Владимир Николић.

 Изложба „Тесла и Пупин на истом путу“

Изложба „Тесла и Пупин на истом путу“, која је настала у сарадњи Александре Нинковић Ташић, аутора изложбe о Михајлу Пупину, Музеја Николе Тесле и ЈУ Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске, отворена је у оквиру седмог Фестивала науке у Бањалуци 15.11.2017. године.


 

Отварајући изложбу, министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић рекао је да она представља надоградњу свега што се зна о двојици великана српске науке и додао да Министарство настоји да промовише науку, проналазаштво и знање као развојне шансе Републике Српске. Такође, поручио је да младе треба мотивисати ка науци, иако је то неизвестан и мукотрпан пут који у друштву никада није довољно верификован, уз закључак и да „мали народи имају своје великане који су задужили цело човечанство“.

Аутор изложбе Александра Нинковић Ташић рекла је да ће посетиоци кроз причу која прати изложбу моћи да чују да је у слози спас и да треба разбити предрасуде о томе да су Пупин и Тесла били у сукобу и да дуго нису разговарали. Она је истакла да су је, током истраживања Пупина, без даха остављали подаци који говоре да су српски великани из срца и ума радили за опште добро свог народа и заједно стварали највише вредности српског народа.

Директор Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске Љиља Петровић Зечић рекла је да ова изложба нуди нешто до сада невиђено на просторима Српске, а првенствено је намењена основцима и средњошколцима, који су срасли са модерном технологијом, јер се она обилази посредством јединствене мобилне апликације.

Испред Генералног конзулата Републике Србије Бања Лука, отварању изложбе присуство је конзул Радослав Илић.Обележавање Дана примирја у Првом светском рату

Генерални конзул Републике Србије у Републици Српској, Босни и Херцеговини, Владимир Николић, поводом обележавања 11. новембра Дана примирја у Првом светском рату, положио је венац на Споменик жртвама, тзв. велеиздајничког процеса, на бањалучком гробљу „Свети Пантелија“.

Дан примирја у Првом светском рату обележава се у знак сећања на 11. новембар 1918. године, када је у Француској, у шуми код града Компјењ у специјалном вагону маршала Фердинанда Фоша, потписано примирје у Првом светском рату. Примирје, које је било на снази све до закључивања коначног мировног споразума у Версају, 28. јуна 1919. године, обележава се у свим земљама које су потписале споразум.

Венце су положили и представници Министарства рада и борачко инвалидске заштите Владе Републике Српске, делегација града Бањалуке предвођена начелником Одељења за борачко инвалидску заштиту, као и Удружења потомака и поштовалаца ратних добровољаца 1912-1918. године.

 Николић присуствовао свечаној академији поводом Дана Униврзитета у Бањалуци

Свечана академија, поводом 42 године рада и развоја бањалучког Универзитета, одржана је 08.11.2017. године у Културном центру Бански двор.


Обраћајући се присутним гостима, председник Републике Српске Милорад Додик истакао је да институције Српске подржавају рад и развој Универзитета у Бањалуци, као престижне високошколске установе, као и да поштују аутономију универзитета. Он је поручио да се Универзитет мора организационо прилагођавати савременим трендовима, отварати студијске програме на другим језицима и привући студенте из иностранства.

Ректор Универзитета у Бањалуци Милан Матаруга нагласио је да тренутно наставу похађа око 18.000 студената, док их је до сада више од 40.000 дипломирало. Он сматра да је важно враћање поверења у Универзитет, као образовну установу и да је потребно препознати оне који су најбољи у науци и који су публиковали радове у најреферентнијим међународним часописима.

На свечаној академији, најбољим студентима Универзитета у Бањалуци уручене су златне значке „Никола Тесла“.

Свечаној академији, поред председника Републике Српске Милорада Додика, присуствовали су председник Академије наука и уметности Републике Српске Рајко Кузмановић, министри у Влади Републике Српске, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, као и генерални конзул Републике Србије у Републици Српској, Босни и Херцеговини, Владимир Николић.Ангажовањем Генералног конзулата Бања Лука откривена биста Вука Стефановића Караџића, као поклон бањалучком Универзитету

Биста Вука Стефановића Караџића, ауторке Саре Николић, коју је Универзитету Бања Лука поклонила компанија Мтел а.д. (у већинском власништву Владе Р. Србије), на предлог Генералног конзулата, свечано је откривена 06.11.т.г, поводом обележавања 230 година од рођења реформатора и творца новог српског језика и књижевности.

Обраћујући се присутним гостима, ректор бањалучког Универзитета Милан Матаруга рекао је „оно што је Вук оставио српском народу може да се окарактерише као савршенство у јединсту, представљено кроз књижевни српски језик“. Такође, поручио је да треба чувати наш језик и традицију, као што чувамо наша огњишта и наше породице.

Генерални директор компаније М:тел, Марко Лопичић, истакао је да бисту поклањају јер су М:тел и Вук повезани и зато што „без јасног и богатог језика, не би постојала ни комуникација“. Истовремено је напоменуо: „Част нам је што смо данас на рођендану великана српске речи. Откривањем ове бисте не одајемо почаст само Вуку Стефановићу Караџићу, већ и Универзитету у Бањалуци и изучавању српског језика“.

Генерални конзул Николић навео је да овај данашњи догађај представља посебну привилегију, јер је у прилици да у име Републике Србије, даривањем бисте Вука Караџића, још једном потврди приврженост Србије Српској. Притом је додао: „Посебно ме чини срећним симболика овог геста, јер нема лепшег начина од чињенице да ће се професори и студенти од данас у свакодневним сусретима с Вуком подсећати на његово велико дело и све оно што је у свом животу постигао. Вук је ту, између осталог, и зато да би их инспирисао, подстицао, да им даје смелости, да их храбри да се не плаше неуспеха, да не посустају и да иду напред. Јер ако је могао Вук и то без плате, стипендије или средстава - како се то данас популарно каже 'средстава са пројеката', без аутомобила и интернета, са хендикепом надомешћеним штулом, са бригом о тринаесторо своје деце, ако је он могао са свим тим или без свега тога да искорачи у свет и обезбеди своје место у вечности, онда и нас обавезује да то дело следимо, а најмање што можемо је да не заборавимо.

Бројна светска признања је добио. Свакако да заслужује и наше поштовање. Хвала Сари која га је овако монументалог извајала и хвала М ТЕЛ-у што је све ово што сам рекао о Вуку препознао.“

 Делегација Владе Аутономне покрајине Војводине посетила Бања Луку

У оквиру манифестације „Дани Војводине у Бања Луци“, делегација Покрајинске владе Владе Аутономне покрајине Војводине, предвођена потпредседником Ђорђем Милићевићем, састала се 02.11.2017. године са потпредседником Владе Републике Српске Сребренком Голић и градоначелником Бања Луке Игором Радојичићем.


 

Теме састанка, са госпођом Сребренком Голић, биле су интензивирање привредне сарадње имеђу Српске и Војводине, као  и сарадња у областима образовања, здравства и културе. Током састанка, оцењено је да су односи између РС и АП Војводине веома добри, те да је битно да се конкретизују и искористе оквири који су предвиђени недавно  потписаним Протоколом о сарадњи у седишту Покрајинске владе Војводине.


Поред тога, заједнички је констатовано да регионална сарадња предстaвља незаобилазан фактор привредог развоја, међусобних односа, те традиционалних веза и јачања пријатељства између РС и АП Војводине. Посебно је истакнут заједнички интерес за унaпређење економских односа и успостављање делотворне сарадње, пре свега кроз повезивање привредних комора и развојних агенција, с циљем привлачења средстава из фондова Европске уније, као и размене услуга у области здравства и превентивне заштите здравља становника. Саговорници су, такође, истакли значај активности Влада Републике Српске и Републике Србије, при реализацији заједничких пројеката и изградњи инфраструктуре, што доприноси јачању међусобних веза.


На састанку са градоначелником Бање Луке Игором Радојичићем, размењена су мишљења о различитим темама из области привредне, културне и спортске сарадње. Посебно су издвојени резултати досадање сарадње Бањалуке са Новим Садом у процесу реaлизације пројекта Европске престонице културе 2024. године, јер ће Нови Сад бити европска престоница културе 2021. године. Такође, издвојена је и одлична сарадња у области туризма, о чему говори и манифестација „Дани Војводине“, која се по први пут реализује на овакав начин у Бањалуци.

Потпредсeдник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић, изразио је задовољство због боравка у Бањој Луци, нагласивши да ова посета представља наставак добре и интензивне сарадње између Војводине и Републике Српске. С тим у вези, подсетио је да је недавно потписан и протокол о сарадњи са Владом РС. Истовремено је нагласио да су постојеће привредне, културне, али и емотивне везе веома јаке, јер је велики број људи који живи у Војводини,  пореклом из Српске.


Након састанака са потпредседником Владе РС и градоначелником Бања Луке, потпредседник Покрајинске владе АП Војводина, присуствовао је Пословном форуму привредника АП Војводине и Републике Српске.
Истог дана (02.11.т.г.), у вечерњим сатима, организовано је „Војвођанско вече“, у хотелу Босна, након чега је, 03.11.2017. године, приређено представљање туристичке понуде 17 градова и општина Војводине, на Тргу Крајине, у центру Бања Луке.


Поменутим састанцима и манифестацијама присуствовао је и генерални конзул Републике Србије Владимир Николић.Генерални конзул Владимир Николић отворио ретроспективну изложбу изабраних фотографија Томислав Петернека

Генерални конзул Владимир Николић отворио је ретроспективну изложбу изабраних фотографија Томислава Петернека, 23.10.2017. године у Културном  центру Бански двор Бања Лука. Изложба ће бити отворена до 02. новембра, у оквиру прославе 85 година постојања Банског двора, а њен акценат је стављен на приказ туге мајки Републике Српске, БиХ, кроз фотографију женских вратних жила, забележену током ратних дешавања 90-тих година.


 

Обраћајући се присутним гостима из културног и јавног живота РС, Николић је истакао да су основне одлике изложбе једног од водећих протагониста фотографије друге половине 20. века, непосредно присуство и сведочење бројним догађајима из наше и светске историје. Истовремено је нагласио да је суштина успеха Томислава Петернека повезана са његовом истрајношћу и сталним трагањем за истином, документима живота, кључним ситуацијама и непоновљивим призорима из људске свакодневице, чијим врлинама и манама је подарио јединствену уметничку вредност.


 

Подсетио је и на чињеницу да је, током професионалне каријере, аутор изложбе израдио више од 700 насловних страна НИН-а, које представљају неписане текстове и својверсне поруке. На крају обраћања, поручио је да ће захваљујући дугогодишњем преданом раду овог фотографа и једног од кључних сведока најважнијих догађаја и личности које се обележиле другу половину 20-тог века, наша као и светска уметничка, културна и историјска баштина бити богатија ванвременским фотографијама изузетне вредности.


Петернек се, у поздравном говору, посебно захвалио Николићу на отварању изложбе, уз истицање чињенице да су фотографијије снимане тако да могу да се читају, али да од човека траже да им се посвети у целини жртвујући себе и своје време.


Отварању изложбе присуствовао је већи број представника образовних институција, поштоваоца уметничке фотографије и грађана Бање Луке.Генерални конзул Владимир Николић присуствовао презентацији туристичке понуде Београда

Промоција и презентација туристичке понуде Београда уприличена је у хотелу Палас, 20.10.2017. године, са циљем подизања видљивости и атрактивности главног града Србије на европској мапи туристичких дестинација.

Обраћујући се присутнима, портпарол Туристичке организације Београда Весна Нађ, истакла је да су велики избор квалитне забавне, културне и спортске манифестације главни магнет за долазак у Београд. Истовремено је подсетила да су прошле године најавили Џез фестивал, представили фолклор и гастрономску понуду Београда, а да је овај пут „дашак главног града Србије на бањалучке улице донело Балетско друштво “Лујо Давичо” и то београдским песмама и играма“.

Промотивним активностима и презентацији присуствовао је и генерални конзул Србије у Републици Српској, БиХ, Владимир Николић.

Он је рекао да грађанима Српске, Србија и Београд представљају омиљењу туристичку дестинацију, закључивши да они „добро познају потенцијале Србије и њеног главног града“. Такође, напоменуо је да су млади из Републике Српске уједно и најбољи промотери туристичких потенцијала Београда. О томе сведочи и значајно повећање броја посета Београду и Србији, након прилога који је Радио телевизиија Републике Српске објавила о боравку награђених ученика, победника на литерарним такмичењима које Генерални конзулат Бања Лука традиционално организује поводом обележавања Дана државности Републике Србије.


Након Бањалуке, овогодишњи караван ће се упутити у Подгорицу, Софију и Атину, где ће најпопуларнија дестинација региона бити представљена још већем броју туриста.

 Амбасадор Републике Србије у БиХ састао се са председником Републике Српске

Амбасадор Републике Србије у Босни и Херцеговине Станимир Вукићевић састао се, 13.10.2017. године у Бањалуци, са председник Републике Српске Милорадом Додиком.

Током састанка, амбасадор Вукићевић и председник Додик сложили су се да Републикa Србија и Република Српска никада нису боље сарађивале.

Председник Републике Српске информисао је амбасадора Републике Србије о актуелним политичким и економским питањима, истичући да је Република Српска у сваком смислу стабилна. Такође, амбасадор Вукићевић и председник Додик разменили су мишљења и о осталим актуелним питањима у Републици Српској и Босни и Херцеговини.

Састанку је присуствовао и генерални конзул Републике Србије у Републици Српској, Босни и Херцеговини Владимир Николић.

 Влада Р. Србије доделила једнократну финансијску помоћ Р. Српској

Владa Републике Србије донела је одлуку о додели једнократне финансијске помоћи Републици Српској, у износу од 5.500.000,00 евра. У складу са том одлуком, Влада Републике Српске – Министарство финансија, определило је средства за финансирање пројеката у локалним самоуправама, што подразумева потписивање посебних споразума са сваком локалном заједницом, којој ће бити додељена средства за реализације капиталних пројеката, и то:

Требиње 500.000,00 ЕУР       
Брчко 500.000,00 ЕУР
Власеница 750.000,00 ЕУР
Пале 500.000,00 ЕУР
Источно Ново Сарајево 1.000.000,00  ЕУР
Језеро 200.000,00  ЕУР
Зворник 600.000,00 ЕУР
Костајница

50.000,00    ЕУР

Србац 200.000,00 ЕУР
Брод 50.000,00    ЕУР
Прњавор 50.000,00    ЕУР
Нови Град 50.000,00    ЕУР
Трново 100.000,00   ЕУР
Оштра Лука 50.000,00   ЕУР
Дрвар 350.000,00  ЕУР
Босанско Грахово 200.000,00  ЕУР
Гламоч 200.000,00    ЕУР
Босански Петровац 100.000,00  ЕУР
Мостар 100.000,00  ЕУР
Босанска Крупа 50.000,00   ЕУР

Имајући у виду чињеницу да ће општини Србац бити дозначена средства у укупном износу од 100.000,00 евра, генерални конзул Владимир Николић посетио је општинску управу, 12.10.2017. године, којом приликом је разговарао са начелником општине Млађеном Драгосављевић и његовим сарадницима.

 

Домаћини су Николића информисали о планираним пројектима за уређење трибина на градском стадиону и паркинг простора у центру града, за шта ће бити утрошено око 120.000,00 евра, од ког износа ће општина обезбедити око 20% средстава, а остало ће бити финансирано из поменутe донације која ће се дозначити општини након што израде пројекат комплетне реконструкције.

Николић је, током састанка, истакао симболику даривања као и укупан значај средстава која је Р. Србија, без обзира на финансијске тешкоће са којима се сусреће, определила да би помогла грађанима РС. Посебно је нагласио да је то конкретан допринос имплементацији Споразума о специјалним и паралелним везама. Такође, напоменуо је да ће поред тих средстава, компанија М-тел (у већинском власништву Р. Србије), захваљујући иницијативи Генералног конзулата Бања Лука, помоћи основне и средње школе у општини Србац набавком кошаркашких табли и спортских реквизита, при чему ће тежиште бити дато на помоћ школама у руралним срединама.

Захваљујући се на донацији која ће бити уплаћена на рачун општине, као и додатној помоћи од стране компаније М-тел, начелник Млађен