| |     latinica | english  
Насловна
Генерални конзул Владимир Николић отворио изложбу „Даворин Јенко 1835-1914“

Поводом обележавања 99 година од ослобођења Бање Луке у Првом светском рату, генерални конзул Републике Србије у Републици Српској, Босни и Херцедговини, Владимир Николић, отворио је изложбу о Даворину Јенку, познатом српском и словеначком композитору и диригенту, који је упамћен по томе што је компоновао две националне химне: словеначку „Напреј, застава славе“ и српску „Боже правде“.


 

Изложбу архивских докумената „Даворин Јенко 1835-1914“ приредио је Архив Републике Српске у сарадњи са архивима Републике Србије и Републике Словеније.

Отварајући изложбу, Николић је рекао да је реч само о малој презентацији лика и дела Даворина Јенка, приказаној на 10 паноа, али да је посвећена изузетном уметнику, који је 1888. године постао члан Српске краљевске академије. „У име Србије и српског народа, захваљујем човеку који нас је задужио прелепом песмом и данашњом химном „Боже правде“, рекао је Николић.


Директор Архива Републике Српске Бојан Стојнић навео је да изложба сведочи о педагошком и музичком раду словеначког и српског композитора. Такође, поручио је да Архив Републике Српске овом изложбом најављује следећи велики јубилеј 100 година од ослобођења Бањалуке у Првом светском рату и једну велику изложбу која ће носити назив „Бањалука 1918“.

Директор Архива Словеније Бојан Цвелфар рекао је да је изложба поводом 100 година од смрти Јенка била постављена и у Љубљани, Београду и Ужицу. Истовремено је подсетио да је Јенко своје најбоље године проживио у Београду и Панчеву, али да је на почетку рада компоновао у Словенији. Посебно је истакао чињеницу да је Јенко особа која је живела и радила за Словенце и Србе, што показује пријатељство између нација и закључио „На овај начин можемо да покажемо да смо у неко доба заједно радили за заједничке ствари“.

Пре отварања изложбе, Мушки камерни ансамбл „Источник извео је химну Србије „Боже правде“, која је од 1992. до 2007. године била и прва химна Републике Српске.Свечано обележен Дан уласка Српске војске у Бањалуку 1918. године

Парастосом несталим и погинулим српским борцима Првог светског рата, у Храму Христа Спаситеља, и одржавањем Свечане академије у бањалучком Културном центру Бански двор,  обележен је Дан уласка Српске војске у Бањалуку 1918. године.

Свечаној академији су присуствовали председник Републике Српске (РС), Милорад Додик, председник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић, државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије Негован Станковић, генерални конзул Републике Србије у РС, БиХ Владимир Николић, градоначелник Бањалауке Игор Радојичић, и бројни представници политичког, јавног и културног живота РС.

Током Свечане академије, говорници су истакли чињеницу да је у Првом светском рату погинуло око 1.300.000 Срба, односно 28 одсто српске популације, од чега 53 одсто мушкараца животне доби од 25 до 45 година. Такође, наведено је да је Српска војска за 45 дана, под борбом, прешла 500 километара и 01.11.1918. године ослободила Београд. У току новембра, Српска војска је ослободила и највећи део територије БиХ, а 21. новембра, на Аранђеловдан, ушла је и ослободила Бањалуку.

Бањалучки потомци добровољаца из Првог светског рата, подсетилу су да се у јединицама Српске војске, током Првог светског рата, за слободу борило више од 25.000 добровољаца са простора БиХ. Међутим, пошто о многим борцима не постоје скоро никакви подаци, они ће покренути иницијативу да се поводом предстојећег обележавања 100-те годишњице од завршетка Великог рата, направи база података о свим српским добровољцима.

Генерални конзул Владимир Николић и министар рада и борачко инвалидске заштите РС Миленко Савановић, гостовали су у јутарњем програму Радио телевизије РС, 20.11.2017. године. Том приликом су најавили обележавање овог догађаја који заједно обележавају Република Србија и Република Срска и говорили о његовом значају за Бањалуку, као и за српски народ у целини.

 Генерални конзул Владимир Николић присуствовао обележавању 39 година рада Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци

Промоцијом 204 доктора медицине, стоматологије, магистара фармације и медицинара здравствене неге у бањалучком Банском двору, Медицински факултет Универзитета у Бањалуци обележио је 39 година рада, 15. новембра 2017. године.

Декан Медицинског факултета Ранко Шкрбић, тим поводом је рекао да ова високошколска установа има амбициозне планове за наредну годину, посебно истичући оснивање центра за биомедицинска истраживања и клинике за денталну медицину.

Додатно је објаснио да  ће центар за биомедицинска истраживања бити смештен у просторијама бившег Урбанистичког завода, које је Медицински факултете добио на кориштење од Владе Републике Српске. Такође, истакао је да је у току и припрема програма наставе на енглеском језику, који би до краја 2017. године требало да буде прослеђен Министарству просвете и културе Републике Српске за акредитовање.

Свечаној академији, поводом 39 година Медицинског факултета, присуствовао је и генерални конзул Владимир Николић.

 Изложба „Тесла и Пупин на истом путу“

Изложба „Тесла и Пупин на истом путу“, која је настала у сарадњи Александре Нинковић Ташић, аутора изложбe о Михајлу Пупину, Музеја Николе Тесле и ЈУ Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске, отворена је у оквиру седмог Фестивала науке у Бањалуци 15.11.2017. године.


 

Отварајући изложбу, министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић рекао је да она представља надоградњу свега што се зна о двојици великана српске науке и додао да Министарство настоји да промовише науку, проналазаштво и знање као развојне шансе Републике Српске. Такође, поручио је да младе треба мотивисати ка науци, иако је то неизвестан и мукотрпан пут који у друштву никада није довољно верификован, уз закључак и да „мали народи имају своје великане који су задужили цело човечанство“.

Аутор изложбе Александра Нинковић Ташић рекла је да ће посетиоци кроз причу која прати изложбу моћи да чују да је у слози спас и да треба разбити предрасуде о томе да су Пупин и Тесла били у сукобу и да дуго нису разговарали. Она је истакла да су је, током истраживања Пупина, без даха остављали подаци који говоре да су српски великани из срца и ума радили за опште добро свог народа и заједно стварали највише вредности српског народа.

Директор Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске Љиља Петровић Зечић рекла је да ова изложба нуди нешто до сада невиђено на просторима Српске, а првенствено је намењена основцима и средњошколцима, који су срасли са модерном технологијом, јер се она обилази посредством јединствене мобилне апликације.

Испред Генералног конзулата Републике Србије Бања Лука, отварању изложбе присуство је конзул Радослав Илић.Обележавање Дана примирја у Првом светском рату

Генерални конзул Републике Србије у Републици Српској, Босни и Херцеговини, Владимир Николић, поводом обележавања 11. новембра Дана примирја у Првом светском рату, положио је венац на Споменик жртвама, тзв. велеиздајничког процеса, на бањалучком гробљу „Свети Пантелија“.

Дан примирја у Првом светском рату обележава се у знак сећања на 11. новембар 1918. године, када је у Француској, у шуми код града Компјењ у специјалном вагону маршала Фердинанда Фоша, потписано примирје у Првом светском рату. Примирје, које је било на снази све до закључивања коначног мировног споразума у Версају, 28. јуна 1919. године, обележава се у свим земљама које су потписале споразум.

Венце су положили и представници Министарства рада и борачко инвалидске заштите Владе Републике Српске, делегација града Бањалуке предвођена начелником Одељења за борачко инвалидску заштиту, као и Удружења потомака и поштовалаца ратних добровољаца 1912-1918. године.

 Николић присуствовао свечаној академији поводом Дана Униврзитета у Бањалуци

Свечана академија, поводом 42 године рада и развоја бањалучког Универзитета, одржана је 08.11.2017. године у Културном центру Бански двор.


Обраћајући се присутним гостима, председник Републике Српске Милорад Додик истакао је да институције Српске подржавају рад и развој Универзитета у Бањалуци, као престижне високошколске установе, као и да поштују аутономију универзитета. Он је поручио да се Универзитет мора организационо прилагођавати савременим трендовима, отварати студијске програме на другим језицима и привући студенте из иностранства.

Ректор Универзитета у Бањалуци Милан Матаруга нагласио је да тренутно наставу похађа око 18.000 студената, док их је до сада више од 40.000 дипломирало. Он сматра да је важно враћање поверења у Универзитет, као образовну установу и да је потребно препознати оне који су најбољи у науци и који су публиковали радове у најреферентнијим међународним часописима.

На свечаној академији, најбољим студентима Универзитета у Бањалуци уручене су златне значке „Никола Тесла“.

Свечаној академији, поред председника Републике Српске Милорада Додика, присуствовали су председник Академије наука и уметности Републике Српске Рајко Кузмановић, министри у Влади Републике Српске, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, као и генерални конзул Републике Србије у Републици Српској, Босни и Херцеговини, Владимир Николић.Ангажовањем Генералног конзулата Бања Лука откривена биста Вука Стефановића Караџића, као поклон бањалучком Универзитету

Биста Вука Стефановића Караџића, ауторке Саре Николић, коју је Универзитету Бања Лука поклонила компанија Мтел а.д. (у већинском власништву Владе Р. Србије), на предлог Генералног конзулата, свечано је откривена 06.11.т.г, поводом обележавања 230 година од рођења реформатора и творца новог српског језика и књижевности.

Обраћујући се присутним гостима, ректор бањалучког Универзитета Милан Матаруга рекао је „оно што је Вук оставио српском народу може да се окарактерише као савршенство у јединсту, представљено кроз књижевни српски језик“. Такође, поручио је да треба чувати наш језик и традицију, као што чувамо наша огњишта и наше породице.

Генерални директор компаније М:тел, Марко Лопичић, истакао је да бисту поклањају јер су М:тел и Вук повезани и зато што „без јасног и богатог језика, не би постојала ни комуникација“. Истовремено је напоменуо: „Част нам је што смо данас на рођендану великана српске речи. Откривањем ове бисте не одајемо почаст само Вуку Стефановићу Караџићу, већ и Универзитету у Бањалуци и изучавању српског језика“.

Генерални конзул Николић навео је да овај данашњи догађај представља посебну привилегију, јер је у прилици да у име Републике Србије, даривањем бисте Вука Караџића, још једном потврди приврженост Србије Српској. Притом је додао: „Посебно ме чини срећним симболика овог геста, јер нема лепшег начина од чињенице да ће се професори и студенти од данас у свакодневним сусретима с Вуком подсећати на његово велико дело и све оно што је у свом животу постигао. Вук је ту, између осталог, и зато да би их инспирисао, подстицао, да им даје смелости, да их храбри да се не плаше неуспеха, да не посустају и да иду напред. Јер ако је могао Вук и то без плате, стипендије или средстава - како се то данас популарно каже 'средстава са пројеката', без аутомобила и интернета, са хендикепом надомешћеним штулом, са бригом о тринаесторо своје деце, ако је он могао са свим тим или без свега тога да искорачи у свет и обезбеди своје место у вечности, онда и нас обавезује да то дело следимо, а најмање што можемо је да не заборавимо.

Бројна светска признања је добио. Свакако да заслужује и наше поштовање. Хвала Сари која га је овако монументалог извајала и хвала М ТЕЛ-у што је све ово што сам рекао о Вуку препознао.“

 Делегација Владе Аутономне покрајине Војводине посетила Бања Луку

У оквиру манифестације „Дани Војводине у Бања Луци“, делегација Покрајинске владе Владе Аутономне покрајине Војводине, предвођена потпредседником Ђорђем Милићевићем, састала се 02.11.2017. године са потпредседником Владе Републике Српске Сребренком Голић и градоначелником Бања Луке Игором Радојичићем.


 

Теме састанка, са госпођом Сребренком Голић, биле су интензивирање привредне сарадње имеђу Српске и Војводине, као  и сарадња у областима образовања, здравства и културе. Током састанка, оцењено је да су односи између РС и АП Војводине веома добри, те да је битно да се конкретизују и искористе оквири који су предвиђени недавно  потписаним Протоколом о сарадњи у седишту Покрајинске владе Војводине.


Поред тога, заједнички је констатовано да регионална сарадња предстaвља незаобилазан фактор привредог развоја, међусобних односа, те традиционалних веза и јачања пријатељства између РС и АП Војводине. Посебно је истакнут заједнички интерес за унaпређење економских односа и успостављање делотворне сарадње, пре свега кроз повезивање привредних комора и развојних агенција, с циљем привлачења средстава из фондова Европске уније, као и размене услуга у области здравства и превентивне заштите здравља становника. Саговорници су, такође, истакли значај активности Влада Републике Српске и Републике Србије, при реализацији заједничких пројеката и изградњи инфраструктуре, што доприноси јачању међусобних веза.


На састанку са градоначелником Бање Луке Игором Радојичићем, размењена су мишљења о различитим темама из области привредне, културне и спортске сарадње. Посебно су издвојени резултати досадање сарадње Бањалуке са Новим Садом у процесу реaлизације пројекта Европске престонице културе 2024. године, јер ће Нови Сад бити европска престоница културе 2021. године. Такође, издвојена је и одлична сарадња у области туризма, о чему говори и манифестација „Дани Војводине“, која се по први пут реализује на овакав начин у Бањалуци.

Потпредсeдник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић, изразио је задовољство због боравка у Бањој Луци, нагласивши да ова посета представља наставак добре и интензивне сарадње између Војводине и Републике Српске. С тим у вези, подсетио је да је недавно потписан и протокол о сарадњи са Владом РС. Истовремено је нагласио да су постојеће привредне, културне, али и емотивне везе веома јаке, јер је велики број људи који живи у Војводини,  пореклом из Српске.


Након састанака са потпредседником Владе РС и градоначелником Бања Луке, потпредседник Покрајинске владе АП Војводина, присуствовао је Пословном форуму привредника АП Војводине и Републике Српске.
Истог дана (02.11.т.г.), у вечерњим сатима, организовано је „Војвођанско вече“, у хотелу Босна, након чега је, 03.11.2017. године, приређено представљање туристичке понуде 17 градова и општина Војводине, на Тргу Крајине, у центру Бања Луке.


Поменутим састанцима и манифестацијама присуствовао је и генерални конзул Републике Србије Владимир Николић.Генерални конзул Владимир Николић отворио ретроспективну изложбу изабраних фотографија Томислав Петернека

Генерални конзул Владимир Николић отворио је ретроспективну изложбу изабраних фотографија Томислава Петернека, 23.10.2017. године у Културном  центру Бански двор Бања Лука. Изложба ће бити отворена до 02. новембра, у оквиру прославе 85 година постојања Банског двора, а њен акценат је стављен на приказ туге мајки Републике Српске, БиХ, кроз фотографију женских вратних жила, забележену током ратних дешавања 90-тих година.


 

Обраћајући се присутним гостима из културног и јавног живота РС, Николић је истакао да су основне одлике изложбе једног од водећих протагониста фотографије друге половине 20. века, непосредно присуство и сведочење бројним догађајима из наше и светске историје. Истовремено је нагласио да је суштина успеха Томислава Петернека повезана са његовом истрајношћу и сталним трагањем за истином, документима живота, кључним ситуацијама и непоновљивим призорима из људске свакодневице, чијим врлинама и манама је подарио јединствену уметничку вредност.


 

Подсетио је и на чињеницу да је, током професионалне каријере, аутор изложбе израдио више од 700 насловних страна НИН-а, које представљају неписане текстове и својверсне поруке. На крају обраћања, поручио је да ће захваљујући дугогодишњем преданом раду овог фотографа и једног од кључних сведока најважнијих догађаја и личности које се обележиле другу половину 20-тог века, наша као и светска уметничка, културна и историјска баштина бити богатија ванвременским фотографијама изузетне вредности.


Петернек се, у поздравном говору, посебно захвалио Николићу на отварању изложбе, уз истицање чињенице да су фотографијије снимане тако да могу да се читају, али да од човека траже да им се посвети у целини жртвујући себе и своје време.


Отварању изложбе присуствовао је већи број представника образовних институција, поштоваоца уметничке фотографије и грађана Бање Луке.Генерални конзул Владимир Николић присуствовао презентацији туристичке понуде Београда

Промоција и презентација туристичке понуде Београда уприличена је у хотелу Палас, 20.10.2017. године, са циљем подизања видљивости и атрактивности главног града Србије на европској мапи туристичких дестинација.

Обраћујући се присутнима, портпарол Туристичке организације Београда Весна Нађ, истакла је да су велики избор квалитне забавне, културне и спортске манифестације главни магнет за долазак у Београд. Истовремено је подсетила да су прошле године најавили Џез фестивал, представили фолклор и гастрономску понуду Београда, а да је овај пут „дашак главног града Србије на бањалучке улице донело Балетско друштво “Лујо Давичо” и то београдским песмама и играма“.

Промотивним активностима и презентацији присуствовао је и генерални конзул Србије у Републици Српској, БиХ, Владимир Николић.

Он је рекао да грађанима Српске, Србија и Београд представљају омиљењу туристичку дестинацију, закључивши да они „добро познају потенцијале Србије и њеног главног града“. Такође, напоменуо је да су млади из Републике Српске уједно и најбољи промотери туристичких потенцијала Београда. О томе сведочи и значајно повећање броја посета Београду и Србији, након прилога који је Радио телевизиија Републике Српске објавила о боравку награђених ученика, победника на литерарним такмичењима које Генерални конзулат Бања Лука традиционално организује поводом обележавања Дана државности Републике Србије.


Након Бањалуке, овогодишњи караван ће се упутити у Подгорицу, Софију и Атину, где ће најпопуларнија дестинација региона бити представљена још већем броју туриста.

 Амбасадор Републике Србије у БиХ састао се са председником Републике Српске

Амбасадор Републике Србије у Босни и Херцеговине Станимир Вукићевић састао се, 13.10.2017. године у Бањалуци, са председник Републике Српске Милорадом Додиком.

Током састанка, амбасадор Вукићевић и председник Додик сложили су се да Републикa Србија и Република Српска никада нису боље сарађивале.

Председник Републике Српске информисао је амбасадора Републике Србије о актуелним политичким и економским питањима, истичући да је Република Српска у сваком смислу стабилна. Такође, амбасадор Вукићевић и председник Додик разменили су мишљења и о осталим актуелним питањима у Републици Српској и Босни и Херцеговини.

Састанку је присуствовао и генерални конзул Републике Србије у Републици Српској, Босни и Херцеговини Владимир Николић.

 Влада Р. Србије доделила једнократну финансијску помоћ Р. Српској

Владa Републике Србије донела је одлуку о додели једнократне финансијске помоћи Републици Српској, у износу од 5.500.000,00 евра. У складу са том одлуком, Влада Републике Српске – Министарство финансија, определило је средства за финансирање пројеката у локалним самоуправама, што подразумева потписивање посебних споразума са сваком локалном заједницом, којој ће бити додељена средства за реализације капиталних пројеката, и то:

Требиње 500.000,00 ЕУР       
Брчко 500.000,00 ЕУР
Власеница 750.000,00 ЕУР
Пале 500.000,00 ЕУР
Источно Ново Сарајево 1.000.000,00  ЕУР
Језеро 200.000,00  ЕУР
Зворник 600.000,00 ЕУР
Костајница

50.000,00    ЕУР

Србац 200.000,00 ЕУР
Брод 50.000,00    ЕУР
Прњавор 50.000,00    ЕУР
Нови Град 50.000,00    ЕУР
Трново 100.000,00   ЕУР
Оштра Лука 50.000,00   ЕУР
Дрвар 350.000,00  ЕУР
Босанско Грахово 200.000,00  ЕУР
Гламоч 200.000,00    ЕУР
Босански Петровац 100.000,00  ЕУР
Мостар 100.000,00  ЕУР
Босанска Крупа 50.000,00   ЕУР

Имајући у виду чињеницу да ће општини Србац бити дозначена средства у укупном износу од 100.000,00 евра, генерални конзул Владимир Николић посетио је општинску управу, 12.10.2017. године, којом приликом је разговарао са начелником општине Млађеном Драгосављевић и његовим сарадницима.

 

Домаћини су Николића информисали о планираним пројектима за уређење трибина на градском стадиону и паркинг простора у центру града, за шта ће бити утрошено око 120.000,00 евра, од ког износа ће општина обезбедити око 20% средстава, а остало ће бити финансирано из поменутe донације која ће се дозначити општини након што израде пројекат комплетне реконструкције.

Николић је, током састанка, истакао симболику даривања као и укупан значај средстава која је Р. Србија, без обзира на финансијске тешкоће са којима се сусреће, определила да би помогла грађанима РС. Посебно је нагласио да је то конкретан допринос имплементацији Споразума о специјалним и паралелним везама. Такође, напоменуо је да ће поред тих средстава, компанија М-тел (у већинском власништву Р. Србије), захваљујући иницијативи Генералног конзулата Бања Лука, помоћи основне и средње школе у општини Србац набавком кошаркашких табли и спортских реквизита, при чему ће тежиште бити дато на помоћ школама у руралним срединама.

Захваљујући се на донацији која ће бити уплаћена на рачун општине, као и додатној помоћи од стране компаније М-тел, начелник Млађен Драгосављевић упутио је посебну молбу генералном конзулу да обавести потенцијалне инвеститоре из Р. Србије, о погодностима које Србац даје као подстицај предузетницима и потенцијалним инвеститорима, ради отварања нових радних места у тој општини.


 

Састанку су присуствовали начелници општинских одељења Душко Митрић и Владимир Гужвић, као и конзул Радослав ИлићОбележена годишњица страдања Срба у западној Крајини

Годишњица страдања српског становништва у 13 западнокрајишких општина, током јесени 1995. године, обележена је 10. октобра 2017. године у Мркоњић Граду. Хрватске оружане снаге, ХВО и тзв. Армија БиХ, током септембра и октобра месеца 1995. године, са подручја општина где је живело већински српско становништво (Рипач, Петровац, Дрвар, Грахово, Гламоч, Кључ, Сански Мост, Мркоњић Град, Шипово, Србобран, Јајце, Купрес и Крупу на Уни), протерале су око 120.000 Срба и починиле тешке злочине, уз подршку НАТО авијације. Током тих напада, убијено је 1.644 војника и цивила, а за почињене злочине још нико није одговарао.

Обележавање је почело служењем парастоса у Капели Светог Марка и полагањем венаца на Спомен-обележје масовне гробнице у православном гробљу. Делегације су потом положиле венце и на Тргу српске војске, односно на централном Спомен обележју, након чега је отворена изложба фотографија о страдању Срба у Мркоњић Граду и приказан документарни филм „Окупација у 117 слика“.

Венце су положили председник Републике Српске Милорад Додик, делегација Владе Владе Републике Српске, посланици Народне скупштине Р. Српске, изасланик члана Председништва БиХ из реда српског народа, представници борачких организација и западнокрајишких општина, као и бројни грађани.

Обраћајући се присутнима, председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да се на том подручју догодио класичан пример агресије хрватске војске, али и да је величанствено видети да су се људи поново вратили на своја огњишта. Посебно је истакао да је српски народ у западнокрајишким општинама страдалнички, подсетивши да је тај простор био етнички очишћен, опљачкан и потпуно разорен у том времену.

Испред Генералног конзулата Р. Србије Бања Лука, венце на Спомен-обележје масовне гробнице и на Тргу српске војске на централном Спомен обележју, положио је конзул Радослав Илић.

 Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Републике Индонезије

Обавештавамо да је Влада Републике Србије донела  Одлуку о укидању виза да држављане Републике Индонезије, носиоце обичних пасоша, према којој могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Републике Србије, најдуже до 30 дана од датума уласка у Републику Србију . Одлука ступа на снагу и почиње да се примењује од 14. октобра 2017. године.Премијера документарног филма „Косово моменат у цивилизацији” и свечано отварање изложбе „Српски санитет 1914-1918“

У бањалучком Културном центру Бански двор 04.10.2017. године одржана је премијера филма „Косово-моменат у цивилизацији“, режисера Бориса Малагурског.

Бројна публика је имала прилику да се упозна са културном и духовном баштином Косова и Метохије где је, иако под заштитом Унеска, од 1990. године до данас уништено више од 150 цркава и манастира. Филмским документарним записом, пре приказивања у Банском двору, париској јавности показано је шта се дешава са српским наслеђем на Косову и Метохији, кроз историјски преглед.


Филм је снимљен уз подршку Канцеларије за КиМ, Туристичке организације Београда и великог броја појединаца из Републике Србије и иностранства који су несебично донирали за овај пројекат од државног интереса. Гледаоце кроз причу води аустралијски водитељ српског порекла Стефан Поповић, који је одрастао на Косову. Сценарио за овај документарац написао је  теолог Милош Нинковић, а директор фотографије је Младен Јанковић.

Премијери филма присуствовали су председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, представници културног и јавног живота града, као и генерални конзул Р. Србије у Републици Српској, Босни и Херцеговини, Владимир Николић.


Приказивању филма „Косово моменат у цивилизацији”, претходило је свечано отварање изложбе Народног музеја Шабац, под називом „Српски санитет 1914-1918“, која је реализована у сарадњи са Народном и универзитетском библиотеком Р. Српске.


 

Изложбу је отворио директор Народног музеја Шабац Марко Бингулац, а присутнима су се обратили кустос поменутог Музеја – историчар и аутор изложбе Бранислав Станковић, и директор Народне универзитетске библиотеке РС Љиљана Петровић Зечић (домаћин изложбе).

Посетиоци ће имати прилику да се, до 22.11.2017. године, упознају са бројним фотографијама и документима о јединственој организацији српске санитетске службе током Првог светског рата, коју су сачињавали војнолекарска, апотекарска и ветеринарска служба чиме је постигнуто функционално јединство три главна сегмента који су били одговорни за здравствено обезбеђење.


Отварању изложбе присуствовали су представници Владе Републике Српске, директори Педагошког завода, Завода за заштиту споменика културе и бањалучке Гимназије,  генерални конзул Владимир Николић, као и конзул Радослав Илић.


 Председник Републике Србије присуствовао отварању деонице ауто-пута Бања Лука - Прњавор - Добој

Александар Вучић, председник Републике Србије, 01.10.2017. године, присуствовао је свечаном отварању деонице ауто-пута „9. јануар“, од Маховљана до Друговића.

Обраћујући се присутним грађанимаа, као и јавности Републике Српске, БиХ и читавог региона, председник Србије рекао је да је сваки километар ауто пута „пут у будућност“. Истовремено је изјавио да је поменути пројекат веома важан за сваког грађанина Републике Српске, јер путеви и мостови спајају људе, али и доносе послове за младе. Вучић је пожелео властима Српске да што пре споје Бањалуку, Добој, Брчко и Бијељину тако да ће, како је казао, остати само још неколико километара до Србије, која ће изградити ауто-пут до границе.


Председник Вучић је посебно истакао да десетине километара ауто-пута коштају десетине милиона евра и додао: „То је нешто ново и у Републици Српској и у БиХ, нешто веома важно за сваког грађанина Српске. Сваки километар ауто-пута је представљао освајање нове цивилизације и ти километри не спајају само нас, него и све друге народе који живе, не само у БиХ, него свуда око нас“. Он је поздравио чињеницу да ће Српска крајем ове или почетком наредне године имати више од 100 километара ауто-путева и додао да ће тада и Србија, како је планирано, бити прва земља у региону по дужини ауто-путева, са изграђених више од 1.000 километара.


Честитајући Р. Српској и њеном руководству на важном резултату, председник Србије поручио је да треба гледати у будућност, јер ауто-путеви и мостови спајају људе, али и доносе послове за младе генерације. Посебно је нагласио да Република Србија и Српска сарађују одлично, о чему говоре бројни конкретни показатељи и постигнути резултати.

 

Председник Р. Српске Милорад Додик изјавио је да ауто-путеве гради народ и најавио наставак изградње до границе са Србијом. „Посебно задовољство ми је што сам данас овде јер желимо да обезбедимо будућност нашој деци која ће знати да је једна генерација нашла могућност да гради ауто-путеве“, рекао је Додик. Он је истакао да ће бити настављена градња ауто-пута од Добоја према Шамцу, Брчком и Бијељини до границе са Србијом и поручио: „На тај начин ће Република Српска директно ући у Србију, без наплатних рампи и било чега другог и бити једно“. Истовремено је оценио да је ово најбољи период сарадње Српске и Србије и за то захвалио председнику Србије Александру Вучићу, рекавшо: „Хвала му и за помоћ коју је Србија упутила нашим општинама, али и општинама у Федерацији БиХ где су Срби већинско становништво“.
Додик је оценио да Српска и Србија сада најбоље сарађују, рекавши да се успешно решава сваки крупан проблем који се појави и притом упутио захвалност Србији која је издвојила новац за изградњу моста између Братунца и Љубовије.

 

Отварању деонице ауто-пута, поред председника Републике Србије и Републике Српске, присуствовали су председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић и народни посланици, премијер Српске Жељка Цвијановић и министри у Влади Републике Српске, представници друштвеног живота и велики број грађана.

Амбасадор Р. Србије у Босни и Херцеговини, Станимир Вукићевић, као и генерални конзул Владимир Николић, учествовали су у дочеку и испраћају председника Републике Србије Александра Вучића, на аеродрому Маховљани, и присуствовали свечаном отварању деонице ауто пута „9.јануар“.

 Представник Генералног конзулата присуствовао обележавању Крсне славе општине Градишка

Светом литургијом и ломљењем славског колача у цркви Покрова пресвете Богородице, 21. септембра 2017. године, општина Градишка обележила је Крсну славу Рођење пресвете Богородице – Малу Госпојину.

„Мала Госпојина прилика је да се у духу традиције и обичаја наших предака окупимо, да разменимо мишљења, али и да се испред локалне заједнице освренемо на оно шта смо ми данас и оно шта би, у складу са основним приоритетима нашег деловања, а то су раст привредне активности и повећање запослености, требали бити сутра“, рекао је начелник општине Зоран Аџић. Он је истакао да је протеклих годину дана обележено реализацијом одређеног броја пројеката у области инфраструктурног, привредног и друштвеног развоја, који ће допринети квалитетнијем животу грађана Градишке, а истовремено бити основ за даљи развој.

Начелник општине се осврнуо и на планирану реализацију пројекта изградње новог моста на реци Сави, нагласивши да ће општина Градишка уложити макисмалне напоре да искористи овај инфраструктурни потенцијал стварањем пословне зоне у његовој близини. Према његовим речима, подржаван је и сектор друштвеног деловања као важан фактор укупног развоја локалне заједнице, а покренуте су и активности на завршетку изградње спортске дворане.

Славској свечаности присуствовали су представници институција Републике Српске, дипломатског кора, одборници општине Градишка, градоначелници и начелници суседних као и прекограничних градова и општина, представници привредног и друштвеног живота општине и верских заједница.

Испред Генералног конзулата Републике Србије Бања Лука, свечаном обележавању Крсне славе присуствовао је конзул Радослав Илић.Генералном конзулату додељена Захвалница општине Вишеград

Поводом обележавања крсне славе општине Вишеград - Мале Госпојине, одржан је свечани пријем, 20.09.2017. године у Дому културе, којом приликом је Генералном конзулату Републике Србије Бања Лука додељена Захвалница за несебичну помоћ и сарадњу, коју је примио генерални конзул Владимир Николић.

Одлуку о додели Захвалнице донела је Скупштина општине на предлог начелника Младена Ђуревића, за укупан допринос који је овај ДКП пружио грађанима Вишеграда, као и за веома успешну и квалитетну реализацију пројекта обнове спомен капеле са костурницом „Свети Ђорђе“ у Вардишту код Вишеграда.

Захваљујући се на њиховом признању, генерални конзул Николић, рекао је да Србија своју приврженост Републици Српској не показује само декларативно, већ и разним конкретним делима. Обнова Спомен капеле у Вардишту, само је један од таквих примера који су до сада реализовани, поручио је Николић.

Свечаном пријему су, поред бројних званица из Републике Српске, БиХ, присуствовали и заменик градоначелника Сомбора Антоније Ратковић са сарадницима, као и делегација Скупштине града Зрењанина, коју је предводио Ненад Јоксимовић.


 

Начелник општине Вишеград М. Ђуревић, захвалио се генералном конзулу на високом нивоу досадашње сарадње, посебно у подршци и помоћи на изналажењу решења за активирање пруге уског колосека и повезивања са „Шарганском осмицом“, што ће значајно допринети побољшљању туристичке понуде читавог Подриња.Министар одбране Рeпублике Србије боравио у званичној посети Бањалуци

Министар одбране Републике Србије Александар Вулин, предводио је делегацију Министарства одбране (МО), током званичне посете Бањалици, 19.09.2017. године, где му је домаћин био министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић. Током поменутог боравка, министар Вулин је посетио компанију „Космос“ и састао се са председником Републике Српске (РС), Милорадом Додиком.

Након обиласка компаније „Космос“ и званичног састанка са министром Петром Ђокићем, одржана је конференција за новинаре на којој је речено да би наредних дана требао да буде дефинисан модел сарадње МО Србије са три стратешка предузећа у РС, и то: бељинским „Орлом“, Фабриком мотора специјалне намене Пале и „Космосом“.

Ђокић је новинарима рекао да је РС спремна да стави на располагање све моделе за сарадњу које има у правном смислу, а то је могућност уласка у капитал, формирање заједничких предузећа или развијање неког другог облика партнерства. Додатно је појаснио да ће то учинити правни тимови РС и Србије, али да је од тога важнија воља и спремност да се стање промени интензивнијом сарадњом и присуством Србије у оквиру ова три предузећа. Он је рекао да се, посредством МО Србије, а за потребе одбране и наступа на другим тржиштима, настоји омогућити квалитетније пословање и доделити одређени нови послови, или повећати обим послова које поменута предузећа реализују за потребе система одбране у Србији.

Министар одбране Србије Александар Вулин оценио је да су политички односи између Србије и Српске на највишем могућем нивоу и поручио да политички односи не треба да буду једино што нас повезује и спаја, односно да и економски односи морају да се подигну на ниво постојећих политичких односа. Новинарима је рекао да је дошао у Бањалуку по наређењу председника Србије Александра Вучића, како би радио на конкретним механизмима помоћи наменској индустрији РС - да би се повезала са МО Србије, унапредили њихови капацитети и сагледали модалитети уласка у власништво.


Након званичног састанка са председником РС Милорадом Додиком, коме је поред делегације МО Србије и министра Петра Ђокића, присуствовао и министар унутрашњих послова РС Драган Лукач, одржана је друга конференција за новинаре.


Новинарима је поручено да су потенцијали наменске индустрије РС велики и да одговарају потребама Војске Србије. Председник РС рекао је да постоје обострани интереси за сарадњу РС и Србије у области наменске индустрије, као и да је Српска заинтересована за активирање производње ради обезбеђивања сигурности пословања и нових радних места. Он је оценио да је пронађен прави пут да се одржи стабилна производња у предузећима која су се дуги низ година бавила наменском индустријом и захваливши се министру Вулину, због његовог личног залагања за активирање овог посла нагласио да Србија има значајне привредне успехе у области наменске индустрије.
Министар Вулин је рекао да је упознат са потенцијалима наменске индустрије у РС и да је председник Српске информисан о детаљима договора. Посебно је истакао да су потенцијали Српске у наменској индустрији велики и да одговорају потребама Војске Србије и Министарства одбране. Поручио је да ће се наставити заједнички рад и да ће се обезбедити одговарајућа улагања, као и чување радних места и развој тих фабрика. Закључио је да се на тај начин показује колико је Србији стало до Српске, њеног развоја и живота њених грађана, као и да је будућност наменске индустрије Републике Српске, након ових разговора, извесна и далеко боља.
. Генерални конзул Владимир Николић, присуствовао је званичним састанциима који су одржани у Бањалуци, као и посети компанији „Космос“.
   
 Четвртом сајму „Лакташи Етно 2017“ присуствовао велики број учесника из Србије

Општина Лакташи, у сарадњи са Туристичком организацијом и Удружењем пољопривредних произвођача општине, организовала је сајам “Лакташи Етно 2017”, на коме су представљене кућне радиности, стари занати, традиционална гастрономија и туризам. Сајам је одржан 16.  септембра 2017. године у Спортској дворани „Ненад Баштинац“ у Александровцу.

Овогодишњем Сајму присуствовао је и велики броој учесника из Републике Србије, међу којима је био и председник Скупштине града Зрењанина, Оливер Митровић, који је предводио делегацију највећег политичког, привредног, културног и спортског центра Баната.

Поред града Зрењанина, општину Гроцка која се простире на површини од око 300 км2 и спада у једну од најпознатијих воћарских регија Србије, представљало је 40 учесника које су предоводили Живадинка Аврамовић, заменик председника градске општине, као и Зоран Костић члан већа општине задужен за област предузетништва и мале привреде.

Посебно изненађење и одушењвљење присутних учесника и гостију изазвао је наступ чланова фолклорног ансамбала културно-уметничког друштва „Ставан Штрбац“ из Врчина, општина Гроцка, који су добили највише аплауза на овогодишњем Сајму „Лакташи етно 2017“.

Генерални конзулат Републике Србије Бања Лука пружио је потребну помоћ и подршку учесницима Сајма који су допутовали из Гроцке, а свечном отварању поменуте манифестацији присуствовао је Радослав Илић, конзул у Генералном конзулату.Високи политички представници Републике Србије присуствовали отварању манифестација „Дани Српске у Србији”

Манифестација „Дани Српске у Србији” отворена је 15. септембра 2017. године у београдском Народном позоришту, у присуству политичких и црквених званичника Републике Србије и Републике Српске. Они су заједно поручили да су Срби један народ, без обзира на границу са Дрином. Манифестација која је пре свега културног, али и економског карактера, ове године се одржава по пети пут у 20 градова Србије.


Свечаност је благословио патријарх Српске православне цркве Иринеј, који је поручио да је реч о једном народу, једном језику, једној цркви и једној култури, након чега је председник Републике Српске Милирад Додик званично отворио манифестацију.


Додик је оценио да је српски идентитет јединствен, рекавши да је Република Српска у свом дејтонском оквиру, гарант опстанка српског народа. Посебно је истакао да је стање у Републици Српској стабилно, поручивши да се неће одрећи својих „снова да Република Српска и Србија буду једно“ и додавши: „Верујем да је у овом свету престало кажњавање због снова, а ја то сањам“.


Додик је нагласио и да је веома битно што је председник Републике Србије Александар Вучић „окренуо поглед“ ка Републици Српској, тако да се данас заједно граде школе, вртићи и мостови. Такође је истакао и да Подриње, са обе стране, мора бити циљ заједничких пројеката, те да Дрину треба видети као реку која повезује, а не раздваја.
Дани Српске трајаће до 21. септембра, а у оквиру њих ће у Врању, Новом Саду и Суботици бити одржана три привредна скупа. Велики економски форум организоваће се последњег дана одржавања поменуте манифестације.


Свечном отварању „Дана Српске у Србији” присуствовали су генерални секретар председника Републике Србије Никола Селаковић, први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, министар правде Нела Кубуровић, министар одбране Александар Вулин, и министар рада, запошљавања, борачких и социјалних питања Зоран Ђорђевић.


Манифестацији је присуствовао и генерални конзул Репулике Србије у Републици Српској, Босни и Херцеговини, Владимир Николић.Представник Генералног конзулата Бања Лука положио венце поводом обележавања Дана несталих и погинулих

Централно обележавања Дана несталих и погинулих током ратних дешавања 90-тих година, организовано је 15. септембра 2017. године у Бањалуци.


Програм обележавања обухватао је давање парастоса погинулим и убијеним борцима и цивилима, полагање венаца код споменика погинулим борцима на гробљу „Свети Пантелија“, на Спомен костурницу и на Споменику „12 беба“, као и промоцију књиге „Не заборави вољена земљо“ у Културном центру „Бански двор“.

Венце на споменик погинулим борцима положили су изасланик председника РС Синиша Каран, делегација Владе РС предвођена председницом Жељком Цвијановић, делегација Народне скупштине РС на челу са потпредседником Ненадом Стевандићем, изасланик члана Председништва БиХ из РС Велимир Сакан, делегације Града Бањалуке, Трећег пешадијског (РС) пука и Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила.


Након полагања венаца, председница Цвијановић је изјавила да није задовољна начином на који функционише Институт за нестала лица у БиХ, истичући да Република Српска још потражује 1.672 српска борца и цивила који су нестали у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату. Она је изразила незадовољство и чињеницом да су смањена средства за ексхумације и идентификације. Позивајући се на податке удружења из РС, она је рекла да је идентификовано више од 5.500 бошњачких жртава рата, а свега 315 српске националности и поручила да је потребно отклонити сваку врсту политике и политизације који утичу на застој рада Института за нестала лица у БиХ.

Испред Генералног конзулата Републике Србије Бања Лука, венце на гробљу „Свети Пантелија“ и на Спомен костурницу положио је Радослав Илић, конзул у Генералном конзулату.Генерални конзул Владимир Николић присуствовао отварању Сајма књига у Бањалуци

Највећа смотра писане речи – 22. Сајам књиге, која се одржава у Републици Српској, отворен је 12. септембра 2017. године у дворани „Борик“. Учешће на Сајму узело је више од 100 излагача, међу којима и велики број из Републике Србије.

Угледни руски писац Вјачеслав Купријанов, прогласио је Сајам отвореним, изразивши притом посебно задовољство што је у прилици да се нађе у граду, у којем је пре 140 година рођен српски писац Петар Кочић. Том приликом рекао је: „Кочићев језик је још жив. Наш језик је жив и ми даље настављамо да живимо у књизи“. Посетиоцима Сајма посебно је поручио: „Књига може бити поклон, књига може да се наслеђује, књигу можемо украсти, али не можемо уништити, она има историју и она сама ствара историју. Можемо да уђемо у књигу и тамо да останемо“.


Свечаном отварању 22. Сајма књига присуствовао је и генерални конзул Републике Србије у Републици Српској, Босни и Херцеговини, Владимир Николић.Обавештење о Споразуму Владе Републике Србије и Владе Републике Индонезије о укидању виза

Обавештавамо да је Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Индонезије о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша ступио на снагу 02. септембра 2017. године.Обавештење о Споразуму између Владе Републике Србије и Владе Краљевине Тајланд о укидању виза

Обавештавамо да је 08. септембра 2017. године ступио на снагу Споразум између Владе Републике Србије и Владе Краљевине Тајланд о укидању виза за носиоце службених и дипломатских пасоша. Постављена приступна рампа за инвалидна и лица смањене покретљивости у Генералном конзулату Републике Србије Бања Лука

Уважавајући потребе лица смањене покретљивости, лица са инвалидитетом и родитеља са малом децом, Генерални конзулат је на главном улазу у зграду поставио рампу за савладавање висинске разлике, односно постојећих степеница.


Улазна рапма је урађена у складу са Правилником о техничким стандардима приступачности и омогућиће да инвалидна лица и особе које се теже крећу лакше посете ово дипломатско козуларно представништво. Приликом доношења одлуке и покретања поступка за израду приступне рампе, посебно је уважена чињеница да Генерални конзулат дневно посети око 100 странака, којима се пружају различите конзуларне услуге, међу којима се налазе и лица смањене покретљивости.
 Обавештење о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Р. Индије, носиоце обичних пасоша

Обавештавамо да је Влада Републике Србије донела Одлуку о укидању виза за држављане  Републике Индије, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Републике Србије, најдуже до  30 дана  од датума уласка у Р.  Србију, у периоду од годину дана.

Ова одлука ступа на снагу 02. септембра 2017. године.Обавештење о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане ИР Иран, носиоце обичних пасоша

Обавештавамо да је Влада Републике Србије донела Одлуку о укидању виза за држављане Исламске Републике Иран, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Републике Србије, најдуже до  30 дана  од датума уласка у Р.  Србију, у периоду од годину дана.

Ова одлука ступа на снагу 02. септембра 2017. годинеДелегација владе АП Војводина присуствовала завршној свечаности поводом обележавања 52. Кочићевог збора

Делегација владе Аутономне покрајине Војводина, предвођена покрајинским секретаром за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњеном Бјелићем, присуствовала је завршној свечаности поводом обележавања 52. Кочићевог збора, одржаној 27.08.2017. године у Стричићима, родном селу Петра Кочића.

Културно уметничком програму, испред ОШ „Петар Кочић“ у Стричићима, присуствовали су председник Републике Српске Милорад Додик, већи број министара у Влади Републике Српске, градоначелник Бање Луке Игор Радојичић, представници бројних институција и неколико хиљада грађана Републике Српске, БиХ и региона.


Завршна манифестација је обухватала полагање венаца на споменик погинулим борцима током 90-тих година (у име Покрајинске владе Војводине, венац је положио Огњен Бјелић), доделу награде „Змијањче“ (Ани Мирјани Брдар, ученици ОШ из Брезичана код Приједора), као и фото-документарну изложбу „Змијање“.


Традиционална манифестација „Кочићев збор“, у оквиру које су одржани бројни културни и забавни садржаји, почела је 21. августа у Бањој Луци где је, између осталог, приређена и Свечана академија (26.8.т.г.), на којој су учешће узели проф. др. Александар Јерков, управник Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ Београд (пригодна беседа), песник Љубивоје Ршумовић, као и Коља Мићевић - добитник овогодишње „Кочићеве награде“ а завршена (27. августа 2017. године), народним зборовањем у Стричићима.
 Генерални конзулат подржао сарадњу компанија из Србије и Републике Српске ради заједничког наступа на трећем тржишту

Конзул у Генералном конзулату Републике Србије Радослав Илић посетио је општину Модрича, 22. августа 2017. године, којом приликом се састао са начелником општине Младеном Крекићем и његовим сарадницима, као и са Томиславом Гредићем, генералним директором Индустрије мотора Раковица и Мирославом Јосиповићем, директором ФАМ-ЈМ д.о.о  Модрича. Састанку је присуствовао и Зоран Вуковић, представник Установе за образовање одраслих WMTA Бања Лука.На састанку је разговарано о могућностима унапређења билатералне привредне сарадње Републике Србије и Републике Српске, као и о конкретним пословним иницијативама којима би се омогућио заједнички наступ на трећим тржиштима.

Посебна пажња је поклоњена подршци пројекту поновног покретање производње тракторских мотора, кроз конкретну пословну сарадњу Фабрике за производњу мотора из Раковице и компаније ФАМ – ЈМ из Модриче. Нови производ би се развијао са циљем заједничког наступа на трећем тржишту, чиме би се створиле могућности да се производни процес прошири, уз истовремено запошљавање већег броја радника како у Републици Србији тако и у Републици Српској.


Након обиласка производних погона компаније ФАМ-ЈМ д.о.о  Модрича, закључено је да постоје реалне могућности да се заједнички пројекат успешно реализује и договорено да се наставе започете активности у Фабрици трактора Београд, како би се створили сви потребни предуслови за наставак започете сарадње.

Начелник општине Модрича, Младен Крекић, који је уједно био и домаћин састанка, захвалио се Републици Србији на свему што је до сада пружала општини и другим регионима у Републици Српској, Босни и Херцеговини. Напоменуо је да је Споразум о специјалним и паралелним везама веома битан, посебно за здравље људи, јер су у прилици да користе болничке и друге капацитете у Републици Србији. Он је рекао да овај састанак представља наставак добре сарадње између две републике, истакавши да је започет конкретан разговор о пројекту између поменутих компанија, а да је задатак њиховог менаџерског тима да раде на реализацији пројекта који ће подржати Генерални конзулат Бања Лука и општина Модрича. Такође, поручио је да се неће стати на овом пројекту, него ће се покренути иницијатива да се у наредном периоду организује сусрет привредника из Републике Србије и Републике Српске, како би се сарадња проширила и на друге привредне пројекте.Николић присуствовао свечаној седници и обележавању крсне славе Требиња

Свечаном обележавању славе Града и Црквене општине - Свето Преображење Господње, једног од најзначајнијих датума за Требиња, 18. и 19. августа 2017. године, присуствовали су председник Републике Српске (РС), Милорад Додик, премијерка Жељка Цвијановић, генерални конзул Р. Србије Владимир Николић, владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије, представници кључних институција из РС, Босне и Херцеговине, као и бројни гости из региона.

Обраћајући се присутнима на свечаној седници Скупштине града, председник РС Милорад Додик поручио је да Требиње има свој идентитет, да се као један од најживљих и најфреквентнијих градова сваким даном све више развија, истакавши да је Требиње „драгуљ Републике Српске и као такав га треба посматрати и развијати“.

Пожелевши грађанима Требиња да Преображенске дане проведу у весељу и радости, да се заједно окупе око Цркве и тако покажу саборност и јединство, премијерка Жељка Цвијановић је подсетила да је Влада РС, у протеклих 10 година, по различитим основама уложила у Требиње око 70 милиона КМ из Развојног програма и буџета Српске.

Генерални конзул Владимир Николић присуствовао је и освештењу споменика блаженопочившем патријарху српском Павлу, који је постављен у порти Саборног храма у Требињу.

Споменик, који је први у Републици Српској, освештале су владике захумско-херцеговачки и приморски Григорије, умировљени владика Атанасије, славонски Јован и архиепископ охридски и митрополит скопски Јован. Владика Григорије је истакао да овај споменик опомиње и подсећа на јерарха који је у наше дане открио да за све нас има наде.

„Овај изванредан рад младе вајарке Саре Николић треба да нас, Херцеговце, подсећа на лик и дело не само нашег патријарха, него и на његово пријатељство према овој земљи и Епархији коју је основао Свети Сава“, рекао је владика Григорије.

Директор Републичког секретаријата за вере Драган Давидовић рекао је да је Требиње добило један диван споменик захваљујући труду вајарке Николићеве из Београда, фирми „Интегра инжењеринг“ из Бањалуке која је финансирала споменик и благослову владике Григорија.

Градоначелник и председник Скупштине, у име Града и грађана Требиња, упутили су посебну захвалницу Николићу, уз истицање да је својим присуством увеличао свечано обележавање славе Града и Црквене општине Требиње – Свето Преображење Господње. Николић дао интервју новинској агенцији Републике Српске

Генерални конзул Републике Србије Владимир Николић дао је интервју за новинску агенцију Републике Српске (СРНА), у коме је оценио да треба радити на сталном унапређењу односа Српске и Србије.


Он је истакао да је развој привреде заједнички приоритет, али да се мора радити на формирању заједничке платформе о унапређењу екологије и подизању свести у борби за очување животне средине. Посебно је истакао да тај природни потенцијал не чувамо, напротив, поплаве, пожари, одрони и остало нас упозоравају да се немарно односимо према животној средини.
Николић је област културе издвојио као најважнију спону и највећу шансу Српске и Србије, подсетивши да тако „градимо мостове са трајањем, који надмашују наше животе“. Он је указао на чињеницу да Генерални конзулат Бања Лука остварује добру сарадњу не само са републичким, већ и локалним нивоом у Српској, што потврђује недавно признање које је Град Бијељина доделио овом дипломатско конзуларном представништву за допринос и подршку грађанима у остваривању права и интереса код органа Србије. 
С тим у вези, Николић је рекао: „Признање које смо добили од града Бијељине је за све нас од великог значаја, пре свега, због чињенице да су препознати наши напори посвећени општем добру и јавном интересу“.

Комплетан интервју који је Николић дао СРНИ може се прочитати на: http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=265774
 Град Бијељина наградио Генерални конзулат медаљом "Кнез Иво од Семберије"

Поводом обележавања славе града Бијељина - Светог Пантелејмона, Генералном конзулату Републике Србије Бања Лука додељена је Златна медаља „Кнез Иво од Семберије“, коју је примио генерални конзул Владимир Николић на свечаном пријему, 08. августа 2017. године, у Градској  управи  Бијељина.

Одлуку о додели медаље Генералном конзулату , донела је Скупштина града на предлог градоначелника Миће Мићића, за „укупан допринос и подршку грађанима Града Бијељина у остваривању њихових права и интереса код органа Републике Србије“. Тиме је одато посебно признање службеницима Генералног конзулата Бања Лука који дуги низ година веома професионално и савесно, сваке последње суботе у месецу, организују и реализују конзуларни дан у Бијељини.Истог дана, у оквиру одржавања Пантелинских свечаности, наступила су бројна културно-уметничка друштава и изведена је представа са посебним акцентом на кнеза Иву од Семберије, који је био обор-кнез над свих 12 села Бијељинске нахије почетком 19 века, када је предводио и устанике у Семберији против тадашње турске власти.

 Николић уручио специјалну награду на Међународном фестивалу студентских позоришта „Кестенбург“

Међународни фестивал студентских позоришта „Кестенбург“, који је у Бањалуци окупио младе уметнике из 15 земаља, свечано је завршен 03. августа 2017. године, доделом награда у Културном центру „Бански двор“.


Представе у укупно пет селекција игране су на свим бањалучким позоришним сценама. Тако су се у „Златној“, „Сребрној“, „Бронзаној“, као и селекцијама „Дрво кестена“ и „Факултетска“ такмичиле представе из Србије, БиХ, Чешке, Словеније, Израела, Литваније, Македоније, Јужне Кореје, Хрватске, Италије и Црне Горе, док су различитим жиријима председавали Небојша Брадић, Југ Радивојевић, Слобода Мићаловић и Софија Аржаковскаја.
Највећи број учесника био је из Србије, при чему је представа Факултета драмских уметности Београд „Не оклевај импровизуј“ освојила награду за колективну игру. Специјалну награду им је уручио генерални конзул Владимир Николић, у присуству бројних гостију из Бањалуке и региона.


 

Садржај представе је заснован на низу вежби импровизације, које су инстиктивне спонтане игре у којима су студенти користили своју машту да би се играли и креирали амбијент по својој властитој жељи.
Генерални конзулат Р. Србије Бања Лука пружио је непосредну подршку одржавању ове традиционалне манифестације, као и боравку поменутих учесника из Републике Србије. Генерални конзул Владимир Николић посетио учеснике Међународне ликовне колоније „Плива 2017“.

Међународну ликовну колонију „Плива 2017“, која се одржава у организацији академика Миливоја Унковића на извору реке Пливе, 01. августа 2017. године, обишао је генерални конзул Владимир Николић.Том приликом сусрео се са еминентним уметницима, међу којима је највише њих из Србије, и то: Ранка Лучић-Јанковић, Сара Николић, Ана Лазић, Вук Вучковић, Бојан Оташевић, Бисерка Петровић, Милан Степовић, Катарина Недељковић, Жељко Ђуровић, Оливера Вукотић, Никола Жигон, Јелена Кршић и други.
Дискутујући о универзалом значају ликовне уметности, која се изражава облицима и као облик комуникације користи ликовни језик, Николић је подсетио на историјску анегдоту, насталу током Другог светског рата, која се приписује тадашњем премијеру Биртаније, Винстону Черчилу. Наиме, када је Хитлер покренуо немилосрдно бомбардовање Лондона, Черчил је на састанак позвао министре и покренуо питање обезбеђења додатних финансијских средстава, ради одбране земље. Један од министара је предложио да се новац који је намењен култури пребаци у ратни буџет, на шта је Черчил узвратио: „А шта ћемо, онда, да бранимо?”


 

Николић је поменуту анегдоту повезао са недостатком средстава за већу подршку културног стваралаштва и пристуним уметницима поручио да ће и убудуће, као што то чини годинама уназад, Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци налазити начине да помогне јачању и промоцији културних вредности, јер су оне најзначајније за сваку нацију и државу. Посебно им је указао на чињеницу да нас културне тековине чине онаквим каквим нас други виде и препознају, као и да се тим вредностима можемо поносити захваљујући и великом доприносу које традиционално иза себе остављају учесници Међународне ликове колоније на изворима Пливе.Генерални конзулат Републике Србије Бања Лука подржао одржавање Међународног фестивала студентских позоришта „Кестенбург“

Међународни фестивал студентских позоришта „Кестенбург“, у оквиру којег ће до 03. августа бити одиграно 48 представа позоришта из 15 земаља, отворен је 25.07.2017. године концертом Емира Кустурице и „No smoking orkestra“.

Представе ће у оквиру фестивала (пет селекција), бити игране на позоришним сценама „Арт двориште“ и Већница Културног центра Бански двор, као и у кампусу Бањалучког универзитета.
У „Златној“, „Сребрној“, „Бронзаној“ и селекцијама „Дрво кестена“ и „Факултетска“ такмичиће се представе из Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Чешке, Словеније, Израела, Литваније, Македоније, Хрватске, Италије и Јужне Кореје.


Поред председника Републике Српске, као генералног покровитеља, одржавање фестивала подржали су Влада Републике Српске и Генерални конзулат Републике Србије Бања Лука. Тим поводом, отварању фестивала је присустовао и генерални конзул Републике Србије Владимир Николић.
 Генерални конзулат подржао манифестацију „Лето на Врбасу“ обезбедивши гостовање уметничког ансамбла Министарства одбране Р. Србије „Станислав Бинички“

Спектакуларна церемонија отварања манифестације „64. Лето  на Врбасу 2017“ одржана је 15. јула 2017. године, у Бањалуци испод зидина Кастела.


У оквиру свечаног отварања манифестације, здружени симфонијски оркестри Уметничког ансамбла Министарства одбране Републике Србије „Станислав Бинички“ и Бањалучка филхармонија, одржали су концерт на отвореном назван „Под звездама“, уз диригетнску палицу Војкана Борисављевића и Ванесе Кременовић.


Директним преносом концерта, Радио телевизија Републике Српске омогућила је свим грађанима Босне и Херцеговине, региона и иностранства, да уживају у извођењу најлепше музика из домаћих и страних филмова, уз солистичке наступе Кристине Ивановић, Маје Манојловић и Лукијана Ивановића.


Генерални конзулат Републике Србије Бања Лука,  у сарадњи са компанијом М:ТЕЛ, пружио је непосредну помоћ у организација доласка и гостовања уметничког ансамбла „Станислав Бинички“, како би извели најлепше симфоније под звездама.Конкурсна документација

Конкурсну  докуметацију можете преузети овде: http://_Konkursna_dokumentacija_KD_vrata.docxПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПОНУДА

                            
ГЕНЕРАЛНИ КОНЗУЛАТ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ                                              
       БАЊА ЛУКА- БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА
              Војводе Радомира Путника 2
                      78000 БАЊА ЛУКА
                БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Број:    4470/2017-2
Датум: 07.07.2017.  године

На основу Директиве о набавкама у дипломатско – конзуларним представништвима РС, бр.716/ГС од 20.05.2013, године, Упутства о спровођењу набавки у ДКП РС у иностранству бр.716-2/ГС од 03.07.2013. године и Одлуке о покретању поступка набавке број 4470/2017 од 07.07.2017. године, Генерални конзулат Републике Србије у Бања Луци - Босна и Херцеговина упућује


1. ПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПОНУДЕ  

     
 Предмет набавке:

Предмет набавке су добра – Контра диверзиона опрема (метал детектор врата и ручни метал детектори) за потребе дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије у иностранству.                    

Опис предмета набавке:
            
На основу Одлуке о покретању поступка набавке број: 4470/2017 од 07.07.2017. године, за набавку контра диверзионе опреме (метал детектор врата и ручни метал детектори), за потребе дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије у иностранству, Генерални конзулат Републике Србије у Бања Луци, Вас позива да поднесете своју писмену понуду, у складу са конкурсном документацијом.

Понуда мора бити у целини припремљена у складу са конкурсном документацијом.

Конкурсна документација неопходна за давање писане понуде може се преузети са интернет стране Генералног конзулата Републике Србије у Бања Луци - Босна и Херцеговина http://www.banjaluka.mfa.gov.rs у рубрици "Вести"

Додатне информације можете добити на телефон број: +387 51 227 041

Рок место, време,  и начин подношења понуде:
            
Понуда се сматра благовременом, ако је наручиоцу поднета до 12. јула 2017. године, до 13.00 часова.
Понуђач подноси понуду у затвореној коверти лично или поштом на адресу наручиоца:

               Генерални конзулат Републике Србије  Бања Лука - Босна и Херцеговина
Војводе Радомира Путника 2
78000 БАЊАЛУКА

На омоту назначити предмет набавке  - Понуда за набавку – „Набавка Контра диверзиона опрема (метал детектор врата и ручни метал детектори), за потребе дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије у иностранству, редни број 4470“.

Коверат или кутија са понудом мора на предњој страни имати ознаку: „ПОНУДА НЕ ОТВАРАТИ“, а на полеђини пун назив понуђача, адресу, телефон и лице за контакт.

Неблаговременом ће се сматрати понуда понуђача која није поднета наручиоцу у прописаном року, без обзира на начин доставе исте. Све неблаговремено поднете понуде,    Комисија за набавку наручиоца, ће по окончању поступка отварања понуда, вратити неотворене понуђачима, са назнаком да су поднете неблаговремено.

Критеријум и елементи критеријума за избор најповољније понуде:

Одлука о додели уговора о набавци добара, донеће се применом критеријума најниже понуђене цене, по претходно испуњеним свим захтевима и обавезним условима наручиоца наведеним у конкурсној документацији.

Отварање понуда комисијски (место и време): 

Отварање понуда ће се обавити одмах по истеку рока за подношење понуда, односно данa 12. јула 2017. године, са почетком у 13.00 часова, у просторијама  Генералног конзулата Републике Србије  Бања Луци - Босна и Херцеговина, на адреси: Војводе Радомира Путника број 2  78000 Бања Лука

Комисија наручиоца ће у року од два дана од дана отварања понуда  израдити  извештај о стручној оцени понуда и, сачинити предлог одлуке о додели уговора.

Рок за закључење уговора:

Уговор са изабраним понуђачем биће закључен у року од 10 дана, од дана доношења одлуке о додели уговора.

Контакт особа:

Контакт особа у Генералном конзулату Републике Србије у Бања Луци је Радослав Илић, тел: +387 51 227-045 email konzulat.bl@mfa.rsЗаједничко обележавање 75-те годишњице од битке на Козари

Званична церемонија заједничког обележавања 75-те годишњице од битке на Козари, одржана је 02 јула 2017. године код спомен обележја на Мраковици.


Она је саставни део Државног програма обележавања годишњица историјских догађаја ослободилачких ратова Србије, коју заједно организиују Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјалних питања Републике Србије и Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске. Обележавању су, поред Драгана Поповића, државног секретара у Министарству за рад запошљавање, борачка и социјалних питања Републике Србије, присуствовали и студенти Криминалистичко-полицијске академије из Београда, представници Министарства одбране и Војске Србије, као и удружења из Србије која негују традицију антифашистичке борбе.


Испред Републике Српске (РС), церемонији су присуствовали председник РС Милорад Додик, премијерка Жељка Цвијановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, изасланик српског члана Председништва Босне и Херцеговине (БиХ), Велимир Сакан, бројне делеагације СУБНОР-а, градова и околних општина, учесници НОР-а и грађани Поткозарја.


Обраћајући се присутнима, председник РС Милорад Додик рекао је да је Козара „синоним антифашистичке борбе“, те да су немачки окупатори и усташе хтели да побију, протерају и покрсте Србе, што је виђено на многим подручјима.
Додик је посебно нагласио да Срби данас имају две државе, Србију и Српску, са напоменом да Срби не желе да угрожавају слободе других већ да желе да „ове две српске државе крену ка будућности, да се не окрећу према прошлости“. Он је поручио да је љубав према Србији трајна и да је гарант стабилности у региону, рекавши: „Ми у Србији видимо сигуран ослонац и уточиште“. Такође, подсетио је на речи председника Републике Србије Александар Вучић, да нема „Олуја“ о којима ће Србија да ћути.
У име Владе Републике Србије, венац код споменика на Мраковици, положили су амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић и генерални конзул Владимир Николић.Ученици основних школа са Косова и Метохије посетили Владу Р. Српске

Ученици основних школа са Косова и Метохије (КиМ), који су боравили у посети вршњацима у Републици Српској (од 17. до 24.06.2017.године), у оквиру пројекта "Спојмо српску децу са КиМ и Републике Српске", посетили су Административни центар Владе РС, 22.06.2017. године.

Ученицима и њиховим наставницима, као и представницима општина са КиМ из којих долазе, добродошлицу је пожелео министар просвете и културе у Влади РС Дане Малешевић, истичући да се овим пројектом успоставља "мост између Космета и Републике Српске". Истовремено се захвалио родитељима њихових вршњака, који су их прихватили и угостили широм РС, као и Милораду Арлову организатору боравка, поручивши да ће се ова традиционална сарадња наставити и у наредним годинама.

Пријему је присуствовао и заменик директора Канцеларије за КиМ, Душан Козарев, који је истакао да поменути пројекат шаље поруку да смо сви једно и да имамо нераскидиве везе на релацији Бањалука - Београд - Косовска Митровица, као и на било ком другом простору где наш народ живи. Представницима медија је поручио: "лепо је када се на овакав начин реализује оно што је залог за будућност, а управо су деца и млади наша будућност." Такође је додао да  је "важно да најмлађе генерације без терета прошлости, политике, ратних наслеђа и свега што их тишти у неслободи, ограничености и проблемима свакодневног живота, поготово на КиМ, ипак осете неку врсту слободе и потенцијала за повезивање са вршњацима."

На крају пријема, коме су присуствовали министри у Влади РС, начелници општина и представник овог ДКП-а, потписани су споразуми о братимљењу пет основних школа из РС и пет школа са простора КиМ.Завршена друга фаза конзерваторско-рестаураторских радова на Спомен капели са костурницом у Вардишту код Вишеграда

Раконструкција и уређење терена око Спомен - капеле са костурницом Свети Ђорђе у Вардишту, код Вишеграда завршени су 16. јна 2017. године. Средства за реализацију друге фазе радова, у износу од 63.180 КМ, обезбедило је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије.

Пријему радова, поред чланова Комисије коју је формирао Генерални конзулат Републике Србије Бања Лука, присуствовали су државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Драган Поповић и председник за обнову архимандрит Јован Гардовић.

Након пријема радова у Вардишту, одржан је састанак са начелником општине Вишеград Младеном Ђуровићем, на коме је договорен наставак активности које су у надлежности општине. Тако ће, током наступајућих летњих месеци, бити завршено чишћење кишних канала у непосредном окружењу Спомен капеле, довођење пијаће воде до чесме у поменутом комплексу и уређење паркинг места за посетиоце. Такође, општина ће убудуће бринути о плаћању електричне енергије која се троши за осветљење спомен комплкса, као и о туристичком представљању тог подручја, укључујући и наставак рада на пројекту обнове "Рзавско-дринске" узане пруге, која ће повезивати Вишеград са Вардиштем.

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије, Драган Поповић, који је присуствовао пријему радова, посебно је похвалио ангажовање Генералног конзулата Републике Србије Бања Лука, укључујући изузетно квалитетну сарадњу и координацију која је остварена са Сектором за борачко-инвалидску заштиту Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије, током комплетне реализације прве и друге фазе обнове Спомен капеле Свети Ђорђе са костурницом у Вардишту.Посета делегације Покрајинске владе АП Војводина Републици Српској

Дана 6. јуна 2017. године делегација Покрајинске владе АП Војводине, на челу са председником Игором Мировићем, посетила је Републику Српску.

Том приликом у сусрету са делегацијом Владе Републике Српске, предвођеном председницом Владе Републике Српске Жељком Цвијановић, је оцењено да је институционална сарадња између Републике Српске и Војводине добра и успешна и да постоји воља и обострани интерес за њено унапређење пре свега у областима привреде, образовања, науке, културе и туризма. Договорено је да ће на јесен у Новом Саду бити потписан споразум којим ће бити дефинисан и конкретан правац будуће сарадње.

У разговору Игора Мировића са Милорадом Додиком, председником РС, размењена су мишљења о актуелној друштвено политичкој ситуаији у региону и константовано да је међусобна сарадња важна и Српској и Војводини. Председник Додик је снажно подржао све облике сарадње са Србијом, укључујући и Војводину.

Делегација Покрајинске владе посетила је Бањлучку градску управу где им је домаћин био Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке.

Свим сусретима делегације из Војводине предвођене председником Владе Игором Мировићем, присуствовао је и Владимир Николић, генерални конзул Републике Србије у Бањалуци.8. Конференција српске медицинске дијаспоре

8. Конференција српске медицинске дијаспоре биће одржана у Београду у периоду 21-23. јуна 2017. године.

Више информација на 

http://www.sdm.rsЛетња туристичка понуда Србије представљена у Бањалуци

Након Љубљане и Софије, Туристичка организација Србије, представила је летњу туристичку понуду грађанима Бања Луке, 02.06.2017. године, у склопу кампање "Дани Србије - Види Србију".

У предстојећим летњим месецима, жеља Туристичке организације Србије је да настави да угошћава што већи број туриста из Републике Српске, Босне и Херцеговине.Имајући у виду чињеницу да Србија има више од две хиљаде манифестација, Бањалучанима је представљено пет најатрактивнијих и то: Beer fest, EGZIT, Гуча, НИШВИЛ, Jazz Festival и Нушићијада. Поред поменутих фестивала и великих градских центара, у Бањалуци је представљена и Атомска бања Горња Трепча, која је добро позната грађанима Српске, јер Фонд здравственог осигурања, захваљујући потписаном протоколу о сарадњи, већ дуже време шаље своје осигуранике на рехабилитацију у ову бању.

У прва три месеца ове године, у Србији је боравило више од 19 хиљада туриста из БиХ, што је за 14 одсто више него прошле године.

Након презентације на Тргу Крајине, Туристичка организација Србије представила је гастрономску понуду у хотелу "Босна". Том приликом, своју понуду су представиле туристичке организације Београда, Ивањице, Златибора, Рашке и западне Србије. Посебан акцент стављен је на летње музичке фестивале, Beer fest, Exit, Гуча, Nišvile, Jazz festival i Нушићијада, као и одмор у природи током летње сезоне, укључујући и "city break" дестинације.

Генерални конзулат Републике Србије Бањалука, пружио је максималну помоћ и подршку представљању Туристичке организације Србије и регионалних туристичких организација у Бања Луци.Генерални конзул Владимир Николић посетио Приједор

Сагласно предвиђеном ангажовању Генералног конзулата Р. Србије на плану унапређења привредне сарадње Србије и Р. Српске, Босне и Херцеговине, генерални конзул Владимир Николић посетио је Привредну комору и Агенцију за економски развој "PREDA-PD" у Приједору.

Састанку је присуствовао градоначелик Приједора Миленко Ђаковић са сарадницима, као и већи број привредника, који предводе најуспешније пословне субјекте у том граду и његовој непосредној околини.

Домаћин састанка је била Привредна комора Приједора, коју предводи Дијана Ђаковић. Она је представила привредне и економске потенцијале тог подручја и предложила више могућности за унапређење постојеће привредне сарадње са Србијом. Поред прехрамбене индустрије и туризма, као највећи ресурс Приједорске регије издвојена је дрвнопрерађивачка индустрија. Између осталог, разговарано је о могућности креирања заједничког пројекта привредника из Србије и Српске, с циљем заједничког пласмана производа на инострана тржишта.

Приједорски дрвопрерађивачи оцењени су као суфицитна привредна грана, будући да је количина производа које извезу на инострана тржишта готово четири пута већа од количине увезеног. Повећање улагања у финални производ један је од њихових кључних циљева.

Обраћајући се новинарима, генерални конзул Србије, Владимир Николић рекао је да постоје реалне могућности да се постојећа привредна сарадња настави, посебно имајући у виду уговор о слободној трговини коју Република Србија има са Руском федерацијом.

Након састанка, делегације су посетиле неколико приједорских дрвнопрерађивачких предузећа и увериле се у квалитет производње, међу којима се посебно истиче предузеће "Grosist", кога предводи Ратко Мацановић, представник Кластера "Дрво-ПД" Приједор.

Закључено је да треба наставити започете контакте, чвршће повезати дрвнопрерађивачке кластере у региону Поткозарја и конкретизовати облик сарадње у наредном периоду, након чега би се поново одржао састанак са дрвопрерађивачима Бања Луке и Приједора, како би се сумирали постигнути разултати на плану унапређења привредне сарадње са сродним компанијама у Србији.

 Промоција туристичке понуде Србије у склопу кампање "Дани Србије - Види Србију"

Представници ТУристичке организације Србије, у склопу кампање " Дани Србије - Види Србију", посетиће Бањалуку 01. јуна 2017. године.

Тог дана ће бити организовано низ промотивних догађаја, међу којима и промотивни догађај за становнике Бањалуке и њихове госте, на Тргу Крајине, од 16:00 до 18:00 часова.

Своју понуду ће, поред Туристичке организације Србије, представити и локалне туристичке организације Београда, Ивањице, Златибора, Рашке, Западне Србије, Драгачева, као и Пролом и Луковске бање и Атомске бање "Горња Трепча".

Поред тога од 17:00 до 18:00 часова истог дана, на Тргу Крајина ће наступити трубачки оркестар Марка Глигоријевића из Бајине Баште.

Свим посетиоцима биће презентована туристичка понуда Србије, са акцентом на летње фестивале-Beer fest, Exit,  Гуча, NIŠVILLE INternational Jazz Festival  и Нушићијада. За љубитеље одмора у природи, током летње сезоне, предвиђена је посебна презентација, као и промоција "city break" дестинација.

Презентација за туроператере и медије, уз гастрономску понуду Западне Србије, организоваће се у хотелу "Босна", са почетком у 19:00 часова, у четвртак 01. јуна 2017. године.Генерални конзул Владимир Николић положио венац на Спомен обележје "Живот"

Поводом обележавања 25-е годишњице од страдања 12 беба у бањалучком Клиничком центру због недостатка кисеоника, 22. маја 2017. године су положени венци на Спомен обележје "Живот".

Као датум обележавања овог догађаја узима се 22. мај, јер је на тај дан 1992. године, због недостатка кисеоника, умрла права од 12 беба, а остале су преминуле до 19. јуна 1992. године.

На Спомен обележје "Живот" у Бањалуци, венац је у име Републике Србије положио генерални конзул Владимир Николић.Генерални конзулат Републике Србије домаћин представе "Моје дете" на Театар фесту "Петар кочић"

Премијерним извођењем позоришног комада "Швајцарска", 17. маја 2017. године, отворен је Двадесети театар фест "Петар Кочић", у Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци.

У оквиру Театар феста, који се одржава од 17. до 24.05.2017. године, биће приказано седам представа позоришта из Србије, Хрватске, Црне Горе, Македоније и Р. Српске.

Публика ће моћи да погледа представе. "Трудна прича", Театра "Комедија" из Скопља (18.5); "Чувари твог поштења", Градског позоришта из Подгорице (19.5); "Јесења соната", Атељеа "212" из Београда и Фестивал Град театра Будва (20.5); "Плућа", Егзит театра и Градског позоришта Сисак (21.5); "Ново доба", Битеф театра Београд и АртХуб Сарајево (22.5.); "Моје дете" Београдског драмског позоришта (23.5.) и "Јулије Цезар", у копродукцији Народног позоришта Сомбор, Града театар Будва и Центра за културу Свиланац, којом ће се званично затворити Фест 824.5), уз доделу награда.

Отварању овогодишњег јубиларног Театар феста "Петар Кочић", присуствовао је и генерални конзул Републике Србије Владимир Николић, који ће бити домаћин представе "Моје дете", Београдског драмског позоришта, 23. маја 2017. године.Генерални конзул Владимир Николић присуствовао Свечаној академији поводом обележавања Дана града Приједора

Генерални конзул Владимир Николић присуствовао је Свечаној академији поводом обележавања Дана града Приједора (16.маја 2017.године), којим се прославља његово прво ослобођење од фашизма у Другом светском рату.

 

Свечаном пријему су, поред представника међународних организација акредитованих у БиХ, присуствовали министри у Влади РС: Лејла Решић (министарка управе и локалне самоуправе РС), Дане Малешић (министар просвете и културе), Неђо Трнинић (министар саобраћаја и веза), представници општина Бовец (Словенија) и Манис 8Турска), начелници суседних општина, директори водећих компанија које послују на територији Приједора и бројни гости.

Честитајући празник Миленку Ђаковићу, градоначелнику Приједора, генерални конзул Николић је договорио и званичан састанак који ће се у том граду одржати током следеће недеље, на тему билатералне сарадње.Генерални конзул Владимир Николић посетио бањалучку Гимназију

Генерални конзул Владимир Николић посетио је, 11. маја 2017. године, бањалучку Гимназију и разговарао са ученицима који су боравили у посети Другој крагујевачкој гимназији од 03. до 07. маја 2017. године. Састанку су, поред ученика, присуствовали директор Гимназије Зоран Пејашиновић, професорка српског језика и књижевности Александра Арсенијевћ Пухало (предводила групу ученика током путовања), Тихомир Левајац, пензионисани професор и Радослав Илић, конзул у Генералном конзулату.

Домаћини су се, најпре, захвалили генералном конзулу Николићу, који је подржао и на конкретан начин помогао реализацију поменутог путовања обезбедивши превоз до Крагујевца и натраг. Професор српског језика и књижњевности Александра Арсенијевић Пухало, је посебно истакла да Гимназија није имала средства за плаћање превоза, тако да је захваљујући подршци Генералног конзулата омогућен одлазак на путовање. Петодневна посета је имала за циљ зближавање, још давно спојених средњошколаца ове две образовне институције, чија сарадња је почела крајем 2000-те године. Група бањалучких гимназијалаца била је смештена у топлим домовима гостољубивих Крагујевчана, родитеља њихових другова из Друге гимназије, који су им уједно били и главни домаћини. Након тога су се гимназијалци појединачно представили, поделивши са гостима бројне утиске, искуства и личне доживљаје с путовања.

Током разговора са Николићем, ученици су посебно издвојили посету Првој крагујевачкој гимназији, која је и најстарија српска гимназија. Поред обиласка Града и његових музеја, у Другој крагујевачкој гимназији је организован филозофски кафе, где су дебатовали о различитим филозофским и друштвеним темама. Имали су прилику и да погледају представу драмске секције под називом "Преображај", а веча пре доласка у Бањалуку, шестог маја, заједно са Крагујевчанима су учествовали у прослави Дана града који је обележен уз пригодан концерт и ватромет.

Бањалучки представници били су матуранти који су својим трудом и залагањем у претходним годинама допринели позитивној промоцији Гимназије (Огњен Стефановић, Лука Дивљак, Бојан Белензада, Тијана Тепић и Анђела Арар), као и њихове млађе колеге које су се посебно истакле на школским и ваншколским активностима (Софиа Миљатовић, Селма Ибрекић, Здравка Бибић, Милица Аљетић и Душан Вученовић).

Николић је ученицима поручио да посебну пажњу поклоне личној едукацији која, поред редовних активности у образовно-васпитном раду, треба да обухвати и књучне садржаје из опште културе. Притом их је позвао да, у складу са личним афинитетима, активније прате дешавања на бањалучкој културној сцени, укључујући посете позоришним представама, изложбама и филмским пројекцијама, као и да повремено прочитају текстове познатих новинара и колумниста, како би проширили своја знања и припремили се за академске студије које их ускоро очекују.

Имајући у виду чињеницу да су на десетодневном наградном путовању, које је организовао Генерални конзулат Бања Лука за побенике литерарног конкурса "Шта то Србије треба да зна о мени", учествовали и ученици бањалучке Гимназије (Андреа Јеремић и Игор Мирјанић), генерални конзул Николић је позвао ученике, да погледају прилог са тог путовања на: 

https://www.youtube.com/watch?v=xDvpDiowcPQ&t=1sГенерални конзул положио венац поводом обележавања Дана победе над фашизмом

Генерални конзул Владимир Николић, 09.маја 2017. године, положио је венац у знак пијетета према страдалим сународницима у Другом светском рату, на споменик погинулим борцима Народно-ослободилачке борбе у Бањалуци.

Централно обележавање Дана победе над фашизмом у Републици Српској (РС), почело је маршом "Бесмртног пука", чиме се Бањалука укључила у ову манифестацију коју организује још 500 градова широм света. Колона са учесницима који су носили заставе и фотографије својих предака, кренула је из центра града и прошла главном улицом до Трга палих бораца, где је организовано полагање венаца, а након тога пригодан уметнички програм.

Венце су положили изасланик председника РС, председник Народне скупштине РС, представници Амбасаде Руске Федерације у БиХ, Генералног конзулата Републике Србије, делегације Влада РС, СУБНОР-а, Оружаних снага БиХ и већи број грађана.


У вечерњим сатима поводом Дана победе над фашизмом, у Бањалуци је одржан концерт под називом "Живеће наша песма", на коме су учествовали и чланови ансанбла Руског културног центра-Руски мир " Александар Невски".Репортажа о боравку награђених ученика у Србији

Након успешне реализације традиционалног литерарног пројекта Генералног конзулата, поводом обележавања Дана државности Србије, Радио телевизија Републике Српске (РТРС), два пута је емитовала получасовну репортажу о боравку десет награђених ученика из средњих школа Републике Српске, на територији Републике Србије, и то у четвртак 27.04. у 17.15 часова, као и у недељу 30.04. у 20.15 часова.

Поменута група ученика боравила је у хотелима "Оморика" (Тара) и "Бреза" (Врњачка бања), од 21. до 30. марта 2017. године, којом приликом су обишли већи број туристичких дестинација на простору Западне Србије и Поморавља. Њихобо путовање је пратила екипа РТРС и о томе припремила репортажу која је привукла велику пажњу гледалаца на територији РС, региону и у иностранству (укупан рејтинг је био 6,40%).

Посебан допринос успешној реализацији овог пројекта и прихвату ученика дали су Туристичка организација Републике Србије и Војна установа "Тара".

Репортажу можете погледати нa:https://www.youtube.com/watch?v=xDvpDiowcPQ&t=1sОБАВЕШТЕЊЕ - НАРАДНИ ДАНИ

Поводом обележавања Празника рада, Генерални конзулат Републике Србије неће радити 01. и 02. маја 2017. године.Полазници Високих студија безбедности и одбране посетили Бањалуку

Генерални конзулат Р. Србије у Бањалуци, 26. априла 2017. године, посетили су полазници Високих студија безбедности и одбране.

У групи полазника били су службеници државних институција Републике Србије, високи официри Војске Србије као и припадници оружаних снага земаља из региона (Републике Словеније, Републике Хрватске и БиХ).

Генерални конзул Владимир Николић упознао је госте са организацијом и делокругом рада Генералног конзулата у Бањалуци, као и са књучним активностима на којима су ангажоване дипломате и запослени у Генералном конзулату.

Посебно је указао на активно залагање Републике Србије и мреже њених ДКП-а, на изградњи и очувању добросуседских односа и решавању отворених питања кроз дијалог. Истовремено је истакао значај поштовања Дејтонског мировног споразума у процесу одржавања специјалних и паралелних веза са Републиком Српском, уз поштовање интегритета и међународне позиције Босне и Херцеговине.

Николић је, такође, рекао да је стратешки приоритет спољне политике Србије пуноправно чланство у ЕУ, уз очување њене целовитости, те да у томе веома значајну улогу имају наша ДКП-а у свету.

Након посете Генералном конзулату, полазнике Високих студија безбедности и одбране примили су председник Републике Српске Милорад Додик и градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

Током пријема, Додик је истакао да је приоритет институција очување безбедности Републике Српске, у времену "нестабилних регионалних и глобалних односа", као и борба против тероризма, који је постао највећа пошаст савременог света. Полазнике је упознао и са актуелном политичком ситуацијом у РС, БиХ и региону.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, полазнике шесте класе Високих студија безбедности и одбране упознао је са положајем и приоритетима Града у наредном периоду. Том приликом, предочио им је елементе историјског контекста и положаја Бања Луке у протеклих 150 година, као и у оквиру садашњег геостратешког положаја и приоритета у оквиру РС, БиХ и међународне заједнице.

Пријему код председника Републике Српске и градоначелника Бањалуке, присуствовао је и генерални конзул Републике Србије Владимир Николић.Генерални конзул Владимир Николић присуствовао обележавању Дана града Бањалуке

Поводом обележавања 22. априла, Дана града Бањалуке и дана када је пре 72 године Бањалука ослобођена од фашизма у Другом светском рату, одржан је већи број манифестација, уз полагање венаца на Споменик жртвама, тзв. велеиздајничког процеса и Споменик палим борцима Народноослободилачког рата у Бањалуци.

Програм петодневног одржавања Дана града Бањалуке био је веома садржајан и укључивао је већи број концерата, изложби, представа, пројекције филмова, спортских сусрета и сличних активности.

Посебну пажњу је привукло прво гостовање Уметничког ансамбла Министарства одбране Републике Србије "Станислав Бинички". Њихов оригинални наступ, у сарадњи са Филхармонијом из Бањалуке, који је због лоших временских услова одржан у сали позоришта "Јазавац", изазвао је одушевљење бројне публике. Дуготрајним аплаузом награђено је извођење музике из популарне серије "Војна академија", као и низа песама из домаћих и страних филмова. Поменутом концерту су присуствовали генерални конзул Владимир Николић и Радослав Илић.

Завршној манифестацији, Свечаној академији која је организована у Културном центру  Бански двор, претходило је полагање венаца поводом обележавања 22. априла, дана када је пре 72 године Бањалука ослобођена од фашизма.

Централно полагање венаца обављено је на Споменику борцима НОР-а у центру града, где су венце положили градоначелник Игор Радојичић, председник Народне скупштине Републике Српске, Недељко Чубриловић, делегације председника и Владе Републике Српске и бројна удружења која негују сећање на антифашистичку борбу.

Испред Генералног конзулата Републике Србије, венац је положио генерални конзул Владимир Николић, који је претходно положио и венац на Споменик жртвама, тзв. велеиздајничког процеса у Бањалуци.Влада Србије и Републике Српске заједно обележиле Дан сећања на жртве усташког злочина у Доњој Градини

У Спомен-подручју Доња Градина у Републици Српској, Босни и Херцеговини, 23.априла 2017. године, одржана је комеморација поводом обележавања Дана сећања на жртве усташког злочина-геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.

Дан сећања на жртве усташког злочина-геноцида у логору Јасеновац, владе Србије и Р. Српске заједнички обележавају од 2015. године, на основу Меморандума о сарадњи у области неговања традиција ослободилачких ратова и годишњице историјских догађаја. Сагласно томе, организовано је и заједничко полагање венаца две владе, тако да је венац у име Владе Србије положио министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, а у име Владе Републике Српске делегација владиних министара предвођена министром индустрије, енергетике и рударства Петром Ђокићем.

Венце су положили и председавајући Председништва Босне и Херцеговине (БиХ) Младен Иванић, председник Скупштине Републике Српске (РС) Недељко Чубриловић, представници страних амбасада акредитованих у БиХ, јеврејске и ромске заједнице Републике Србије и РС, као и бројне делегације.

Званичној церемонији, која је одржана након полагања венаца, присуствовала је делегација Владе Србије, коју је предводио премијер Александар Вучић. У саставу делегације били су министар одбране Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, министар правде Нела Кубуровић, министар културе и информисања Владан Вукосављевић и министар здравља Златибор Лончар.

Парастос страдалима служили су Партијарх српски Иринеј и епископ бањалучки Јефрем, на гробном пољу " Храстови". Након парастоса, Његова светост патријарх српски Иринеј, изјавио је да је Доња  Градина свето мученичко место, где је земља натопљена крвљу и људским костима, подсетивши притом на њихова страдања и страшне муке које су поднели "од људи без ума и срца", а једина кривица им је била што су припадали једном одређеном народу и вери.

Оно што ту трагедију чини још већом јесте чињеница да су страдали од хришћанског народа, који је дигао руку на најближе суседе, на браћу по Христу и Јеванђељу и нанели им злочине о којима данас слушамо. Истовремено је рекао: " Данас морамо да чујемо поруку коју су нам страдали оставили, не речима, али делом, животом и животним примером, да попут њих, чувамо своју веру, за коју су милиони људи дали животе." Такође је подсетио на то да је усташка држава једина имала логор за децу у Европи, истакавши да то само говори колико је време било свирепо и колико су људи били огрезли у злу.

Након парастоса, присутнима су се обратили председник Владе Србије, Александар Вучић и председник Републике Српске Милорад Додик.

Председник Владе Србије Александар Вучић је истакао да је наша обавеза да будемо овде због потомака јасеновачких жртава, којих има и у Републици Српској и у Србији, нагаливши: " Морамо бити овде како се никад више не би поновили догађаји од пре седам деценија, али и да поручимо да никада нећемо заборавити шта нам се догодило и да ћемо се снажно одупрети покушају да се то врати." Овде на једном од најстрашнијих места у тадашној поробљеној Европи, захвалан сам председнику Републике Српске Милораду Додику што Србија и Република Српска заједно обележавају тешке догађаје из прошлости.

Наш је посао да, у супротно онима који би да на Балкану мењају границе, да праве своје велике државе не питајући никога, па ни Србију чију би територију да отимају, да их победимо политички, без рата и да створимо државу изнад сваког зла, поручио је премијер Вучић. Он је додао да је веома важно бранити мир, али ако будемо приморани умећемо да сачувамо наше, а наша је слобода да будемо свој на своме, не тражећи било шта од других. Није реч само о томе колико је људи убијено, већ да је то убијање званично било оправдано, допуштено и пожељно, истакао је Вучић и навео да је то била платформа државе чисте крви у којој ће свака нечиста, односно српска, јеврејска и ромска, бити проливена. Према његовим речима, убијање Срба је био државни и званични план за читав један народ, зато што је неко имао платформу да ће други народ, када истреби тај, неподобни и непријатељски, сам постати бољи, богатији и успешнији. И то, овде и данас, нико не сме да заборави. Да није реч само о томе колико је људи убијено, него о томе колико људи су хтели да убијаји, указао је премијер.

Обраћајући се присутнима и јавности, председник РС Милорад Додик указао је на то да је прошли век био век нашег страдања, а овај мора да буде век нашег окупљања.

Додик је посебно истакао да се страдање у Јасеновцу не би догодило да су Срби 1941. године имали Републику Српску и затражио да Јасеновац буде обележен као место геноцида. С тим у вези рекао је. " Да смо 1941. године имали Републику Српски не би доживели Јасеновац. Зато је Републике Српска и створена." Притом је напоменуо да је РС одговор и зов Срба за слободом, не само ове генерације и генерације која је РС створила, него и многих далеко у историји који су само зато што су Срби страдали у различитом времену и поднели жртву да би се овде очувала бит овог народа. Посебно је поручио да је РС усмерена ка градњи мира и стабилности и да нема намеру и не жели дестабилизацију на овим просторима, већ хоће да буде део света који гради мир.

Комеморацији поводом обележавања Дана сећања на жртве усташког злочина-геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини присуствовали су и амбасадор Републике Србије у БиХ Станимир Вукићевић, као и генерални конзул Владимир Николић.ОБАВЕШТЕЊЕ - НАРАДНИ ДАНИ

Обавештавамо да за време васкршњих празника Генерални конзулат Републике Србије неће радити од 14. до 17.априла 2017.годинеУчитељски факултет из Ужица гостовао у Бања Луци

Током викенда  8. и 9.априла 2017.године, 110 студента и професора Учитељског факултета у Ужицу, на позив Филозофског факултета Универзитета у Бањалуци, гостовали су у главном граду Републике Српске.

У препуној сали овдашњег Народног позоришта, извели су врло запажену музичко-сценску академију посвећену догађајима из Првог светског рата, под називом "Васкрсни Србијо".

По завршетку поменуте академије, проф.др Бране Микановић, декан Филозофског факултета у Бањалуци, уручио је , генералном конзулу Владимиру Николићу , захвалницу Генералном конзулату Р.Србије "за подршку и помоћ у организацији сусрета студената и професора Учитељског факултета у Ужицу и Филозофског факултета у Бањалуци."

 Потпредседник Владе Р.Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и министар одбране Зоран Ђорђевић боравили у Бањалуци

Потпредседник Владе Р. Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић и министар одбране Зоран Ђорђевић, боравили су у Бањалуци 04.04.2017.године, ради присуства Свечаној академији поводом обележавања 25 година постојања Министарства унутрашњих послова и Дана полиције Републике Српске (РС).

Свечаној академији претходило је откривање и освештавање споменика за 782 погинула припадника Министарства унутрашњих послова Републике Српске, након чега су званичници положили венце и цвеће.

Обраћајући се присутнима на Свечаној академији, Стефановић је поручио да су полиције Републике Србије и Републике Српске одлучне да се супроставе свим безбедносним изазовима, да очувају стабилност и учине све да се грађани осећају сигурно. Том приликом, Стефановић је рекао: "Суочени смо са бројним изазовима и нестабилностима у региону. Потенцијални терористички напади постају реална претња у читавом свету, а и наш регион није поштеђен.", подсетивши истовремено на терористичке нападе у Зворнику, Куманову и Санкт Петербургу.

С тим у вези, посебно је нагласио: "Важно је да не дозволимо да се икада неки сличан сценарио догоди у Републици Србији или Републици Српској или ма где другде. За Министарство унутрашњих послова важно је да грађани знају да на нас могу да рачунају као на снажан ослонац њихове безбедности."

Потпредседник Владе је истакао да Република Српска у Србији има "неког најближег, неког ко је партнер, пријатељ и много више од тога."Притом је рекао: " Ми то пријатељство и братски однос никада нећемо заборавити, нити ће се то икада променити" додавши да се нераскидива веза једног народа са обе стране Дрине не огледа само у сарадњи која постоји на многим пољима, већ и у неговању историјског наслеђа, заједничког залагања на очувању мира у региону, као и на унапређењу живота свих наших грађана.

Обележавању Дана полиције присуствовао је и министар одбране Зоран Ђорђевић, а испред Генералног конзулата Србије Бања Лука, генерални конзул Владимир Николић.

Пре почетка свечане академије, Стефановић је разговарао са председником Р. Српске Милорадом Додиком, о актуелној политичко-безбедносној ситуацији у региону.

 Завршено гласање за председничке изборе, на гласачком месту број 4 у Генералном конзулату Републике Србије Бања Лука

У Генералном конзулату Републике Србије у Бањалуци успешно је организовано и реализовано гласање на гласачком месту број 4 у Републици Српској, Босни и Херцеговини, за спровођење избора за председника Републике Србије, расписаних за 02.април 2017. године

Право гласа на овом бирачком месту имао је 721 гласач. Они су могли да се определе за једног, од укупно 11 кандидата.

Бирачко место је било отворено од 07.00 до 20.00 часова.

Међу гласачима, који су искористили право гласа, био је и председник Републике Српске Милорад Додик.

Поред председника Додика, своје гласачко право искористили су председник и потпредседник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић и Ненад Стевандић, као и председник Академије наука и уметности РС, Рајко Кузмановић.

Обраћајући се новинарима, након гласања, председник РС Милорад Додик изразио је жељу да Србија на овим изборима настави путем додатног развоја и стабилности и да буде једна од најважнијих земаља у региону у погледу стабилизације и мира.

Грађаним Србије и Србима широм света пожелео је све најбоље, истакавши да су поменути избори за председника Републике "најбољи начин на који Србија показује своје демократско лице и укљученост у савремене токове."

Гласање у Генералном конзулату Републике Србије Бања Лука протекло је без икаквих проблема, а одзив је био рекордан и износио 90,84% (од 721 пријављеног гласача, одазвало се њих 655).

Највећи број гласова (451 глас, или 68,85%), освојио је Александар Вучић, актуелни премијер и новоизабрани председник Србије.

 ИЗБОРИ 2017

Обавештење грађанима о начину гласања на изборима за Председника Републике Србије http://www.rik.parlament.gov.rsМеђународни јавни конкурс за израду идејног решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду

Градска управа града Београда, Секретаријат за културу, објавио је Јавни међународни отворени двостепени конкурс за израду идејног решења за спомен-онележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду.

Конкурсни материјал учесници конкурса могу преузети без надокнаде на веб-порталу Града Београда

http://www.beograd.rs/

i na veb-portalu Društva arhitekata Beograda http://www.dab.rs/Јавни позив за предлоге за национална признања

Одлуком о објављивању јавног позива за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе Срба у региону, број 8/2017-05 од 7. марта 2017. године, објављен је јавни позив за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе Срба у региону.

Национална признања се додељују у седам категорија:

- Награда "Мајка Србија" - припаднику дијаспоре или Срба у региону који је дао изузетан допринос, постигао резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону.

- Награда "Слободан Јовановић" у области политике - припаднику дијаспоре или Срба у региону који је дао изузетан допринос, постигао резултате у области политике и својим активностима деловањем доприноси: - јачању међународног угледа Републике Србије, дијаспоре и Срба у региону;- промоцији Републике Србије у свету и афирмацији њених интереса; - побољшању положаја и права припадника дијаспоре и Срба у региону.

- Награда "Михајло Пупин" у области информационо-комуникационих технологија-припаднику дијаспоре или Срба у региону који је дао изузетан допринос, постигао резултате у области информационо-комуникационих технологија и својим активним деловањем доприноси: - истицању учешћа припадника дијаспоре и Срба у региону у даљем развоју светске технологије; - афирмацији и омогућавању примене савремених светских научних достигнућа у области информационо-комуникационих технологија у Републици Србији.

- Награда "Никола Тесла" - у области науке и проналазаштва - припаднику дијаспоре или Срба у региону који је дао изузетан допринос, постигао резултате и заслуге у области науке и проналазаштва, и својим активним деловањем доприноси: - промоцији научних достигнућа и проналазаштва припадника дијаспоре и срба у региону  и у свету; -афирмацији и омогућавању примене савремених научних достигнућа у Републици Србији.

- Награда "Доситеј Обрадовић" у области образовања - припаднику дијаспоре или Срба у региону који је дао изузетан допринос, постигао резултате и заслуге у области образовања и својим активним деловањем доприноси: - очувању културног, етничког, историјског и верског идентитета припадника дијаспоре и Срба у региону; -остваривању културне, просветне и научне сарадње дијаспоре и Срба у региону са Републиком Србијом.

- Награда "Вук Караџић" у области очувања српског језика и ћириличног писма - припаднику дијаспоре или Срба у региону који је дао изузетан допринос, постигао резултате и заслуге у области очувања српског језика и ћириличког писма и својим активним деловањем доприноси: - употреби, учењу. чувању и неговању српског језика и ћириличког писма међу припадницима дијаспоре и међу Србима у региону.

- Награда "Милош Црњански" - у области књижевности - припаднику дијаспоре или Срба у региону који је дао изузетан допринос, постигао резултате и заслуге у области књижевности и својим активним деловањем доприноси: - афирмацији савремене српске књижевности у свету.

Предлоге за доделу националног признања могу поднети:

- организације дијаспоре и организације Срба у региону,

- удружења чије су делатности или део делатности, усмерене на област за коју се предлаже подела националног признања,

- дипломатско-конзуларна представништва Републике Србије и

- цркве и верске заједнице

Текст јавног позива који садржи детаљне инструкције о начину подношења предлога, као и пријавни формулар могуће је преузети на страници Управе за дијаспору на следећим линковима:

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2017/03/Javni_poziv_NP2017.pdf

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2017/03/Prijava_NP2017.pdf

 

 Конкурс за суфинансирање пројеката удружења и организација Срба из региона и дијаспоре

Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписује конкурсе који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре.

Право учешћа на конкурсу имају:

- организације, удружења грађана припадника српске заједници из региона

- регистрована удружења грађана са седиштем у Републици Србији

На конкурсу не могу  да учествују:

- директни или индиректни корисници буџетских средстава

-појединци

привредни субјекти

Текст конкурса, Смернице за подносиоце пројеката и Образац за пријаву и писање предлога пројеката и Образац за предлог буџета могу се преузети на презентацији Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону на следећем линку:

http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/Обележена 18-та годишњица од НАТО бомбардовања

Обележавање 18-те годишњице НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије, организовано је 24. марта 2017.године, у храму Христа Спаситеља у Бањалуци, служењем молитвеног сећања на жртве једне од најбруталнијих агрсија НАТО алијансе на суверену земљу.

Поменуто обележавање организовала је управа Саборног храма и Српско сабрање "Баштионик".

Имајући у виду сву трагичност тих догађаја и његове тешке последице по грађане Србије, генерални конзул Владимир Николић је рекао да је кључна порука молитвеног окупљања да се таква бруталност више никада не догоди. "Захвалан сам Бањалуци што ово организује сваке године. и сваке године, 24. марта долазим овде с тим осећајем, да Бањалука одаје почаст жртвама агресије на ондашњу СР Југославију, пре свега на Србију.", истакао је Николић.

Током НАТО бомбардовања, у коме је учествовало 19 земаља, погинуло је 2.000 цивила и више од 1.000 војника и полицајаца за три месеца убијања, док је Србија претрпела штету од око 130 милијарди долара.

Уништено је и оштећено 25.000 стамбених објеката, онеспособљено 470 километара путева и 595 километара пруга. Бомбардовано је и 14 аеродрома, 19 болница, 20 домова здравља, 18 дечјих вртића, 69 школа, 176 споменика културе и 44 моста, од којих је 38 потпуно разорено.

Уништена је трећина електроенергетског капацитета земље, а бомбардоване су и две рафинерије - у Панчеву и Новом Саду.

 Генерални конзул Владимир Николић и конзул Радослав Илић, посетили Вишеград и обишли Спомен капелу Вардиште

Генерални конзул Републике Србије у Републици Српској (РС), Босни и Херцеговини (БиХ), Владимир Николић и конзул Радослав Илић, посетили су Вишеград и Вардиште, 21.03.2017.године. Том приликом састали су се са начелником општине Вишеград Младеном Ђуревићем и Пером Петровићем, представником Клуба делегата из реда српског народа у Већу народа РС.

Током састанка, начелник општине је гостима представио нове просторије у Андрић граду, где ће бити смештена општинска администрација, уз упознавање са активностима које је предузео са циљем побољшања услова живота и рада грађана Вишеграда. Посебно је истакао да је Скупштина општине усвојила Одлуку о дугорочном кредитном задужењу које ће, између осталог бити употребљено за рефинансирање ранијих обавеза као и за капиталне пројекте међу којима посебну пажњу заслужује уређење индустријске зоне у Добруну, реконструкција пута за Вишеградску бању, као и подстицаји намењени запошљавању младих и образованих кадрова.

Након састанка у Вишеграду, Николић и Илић су са начелником општине обишли Спомен капелу у Вардишту, коју обнавља Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије, у сарадњи са општином Вишеград.

Том приликом је остварен увид у тренутно стање објекта и његовог окружења, како би се прецизирале обавезе извођеча радова пре коначног потписивања уговора о извођењу друге фазе реконструкције и ангажовање општинских институција и предузећа ради уређења прилазног пута и ближег окружења Спомен капеле са костурницом у Вардишту.

Истог дана, у 19:00 часова, присуствовали су отварању изложбе фотографија и докумената, поводом обележавања 75 година од злочина у Старом Броду и Милошевићима, као и представљању трећег издања књиге сведочења о тим страдањима, коју су приредили свештеник Драган Вукотић и сликар Бранко Никитовић.

Обраћајући се присутнима, Вукотић је рекао да је изложба припремана последњих неколико година и да је на 16 паноа изложено више од 1.000 фотографија и докумената невиних српских жртава, која се не спомињу ни у једном уџбенику.

Поред генералног конзула Николића, отварању изложбе присуствовали су помоћник министра за борачко-инвалидску заштиту у Влади РС Душко Милуновић, председник Борачке организације РС Милорад Савчић, начелник општине Младен Ђуревић са сарадницима, потомци страдалих, као и већи број грађана Вишеграда.Министар Александар Вулин присуствовао обележавању Дана сећања у Бањалуци

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије, Александар Вулин, присуствовао је пројекцији докуметарног филма "Злочин без казне-страдање Срба у средњем Подрињу", који је 14.марта 2017.године приказан у Бањалуци поводом обележавања "Дана сећања" на страдале током протеклих ратова.

Након премијере поменутог филма. ауторке Слађане Зарић, министар Вулин је изјавио да су Срби научили да ћуте о злочинима над собом, надајући се да ако буду довољно дуго ћутали, да се неће више никада поновити, а на жалост, истина је потпуно другачија. Истовремено је поручио: "Неће бити никог другог ко ће зарад истине и зарад правде говорити о нашим ранама и ко ће говорити о нашим мукама." Због тога, казао је, морамо да говоримо, да будемо веома гласни и убедљиви.

Поред министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије, пројекцији документарног филма присуствовао је и генерални конзул Републике Србије Владимир Николић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић, директор Републикчког центра за истраживање рата и ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић, као и већи број грађана Бањалуке.Амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић и генерални конзул Владимир Николић састали су се са председником Републике Српске Милорадом Додиком

Амбасадор Републике Србије у Босни и Херцеговини (БиХ), Станимир Вукићевић и генерални конзул Владимир Николић, састали су се 07.03.2017. године са председником Републике Српске Милорадом Додиком.

 

Током састанка, саговорници су разменили мишљења о актуелним питањима у Републици Српској и БиХ. Заједнички је констатовано да су односи Републике Србије и Републике Српске на изузетном нивоу.
Председник Републике Српске поновио је да остаје привржен Дејтонском споразуму, и нагласио да је једнострана акција Бакира Изетбеговића и његов захтев за ревизију пресуде против Републике Србије „усмерен против свих Срба ма где се они налазили“.
Састанку је присуствовао и генерални конзул Републике Србије у Републици Српској, БиХ, Владимир Николић.

 О Б А В Е Ш Т Е Њ Е ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У РЕПУБЛИЦИ СРСКОЈ, БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ

Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци обавештава све бираче, који имају пријављено пребивалиште у Србији, а боравиште у Републици Српској, Босни и Херцеговини (БиХ), да су избори за председника Републике Србије расписани за 02. април 2017. године.

Право да бира председника Републике и да буде биран за председника Републике имају пунолетни пословно способни држављани Републике Србије, са пријављеним пребивалиштем у Републици Србији (у даљем тексту: бирач). 

Имајући у виду наведено, бирач који има боравиште у Републици Српској, БиХ, може уз посредовање Генералног конзулата Р. Србије у Бањалуци, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (до 11. марта 2017. године), поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за председника Србије гласати у Генералном конзулату Р. Србије Бања Лука (или у Амбасади Р. Србије у Сарајеву и Генералном конзулату Р. Србије у Мостару).

Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у Генералном конзулату Републике Србије Бања Лука, обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи (Р. Србији), као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у Републици Српској, Босни и Херцеговини, према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима.

Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци, коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у Бањалуци, Републици Српској, БиХ, исти доставља надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у Р. Србији.

По доношењу решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у Републици Српској, БиХ и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из Јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у Републици Србији, већ се уписује у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у Републици Српској, БиХ.

Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у Републици Српској, БиХ, може уписати у Јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у Јединствени бирачки списак Републике Србије.

У случају да лице које има бирачко право није уписано у Јединствени бирачки списак, за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у Р. Српској, БиХ, неопходно је претходно спровести поступак уписа у Јединствени бирачки списак.
 

Образац захтева за упис у јединствени бирачки списак можете преузети у просторијама Генералног конзулата Бања Лука, Булевар Војводе Р. Путника 2, или на сајту  www.banjaluka.mfa.gov.rs (рубрика вести).
Tакође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у Р. Српској, да могу преко Генералног конзулата поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у Р. Србији захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем на званичној интернет страници: http://birackispisak.mduls.gov.rs/javniportal уношењем податка о јединственом матичном броју грађана.

Бирачко место на коме ће гласачи моћи гласати у Републици Српској, 02. априла 2017. године, налазиће се у Генералном конзулату Републике Србије, улица Булевар Војводе Радомира Путника број 2, град Бања Лука, Република Српска, Босна и Херцеговина.

НАПОМЕНА:

Није потребно да лице које жели да гласа у Републици Српској, долази лично у Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци, већ се лица могу пријавити и путем поште, факса или е-маил:
Генерални конзулат Републике Србије Бања Лука, Булевар Војводе Радомира Путника број 2, 78000 Бања Лука, контакт телефон број: 051 227 041, број факса: 051 213-901, Е-mail  konzulat.bl@mfa.rs

Захтев за упис у бирачки списак података да ће бирач гласати у иностранству и Захтев за упис у бирачки списак можете попунити и електронски, тако што ћете сачувати захтев на компјутеру и по отварању документа попунити.

Приликом подношења пријаве, потребно је доставити копије важећег личног документа Р. Србије (пасоша, личне карте или возачке дозволе са уписаним ЈМБГ).

Такође, напомињемо да ће Генерални конзулат Р. Србије Бања Лука, Амбасада Р. Србије у Сарајеву, као и Генерални конзулат у Мостару, у периоду од 04. до 11. марта 2017. године, радити на пријему захтева да се у Јединствени бирачки списак упише податак да ће гласач на предстојећим изборима за председеника Србије гласати у Републици Српској, Босни и Херцеговини, сваког дана од 08.00 до 22.00 сата.

Прилози:
- Образац:zahtev_za_upis_u_biracki_spisak_podatka_da_ce_birac_glasati_u_inostranstvu_2017.doc
- Образац: zahtev_za_upis_u_biracki_spisak.docПозив за пријаву потраживања по основу девизне штедње

Обавештавамо да је Законом о регулисању јавног дуга Републике Србије по основу неисплаћене девизне штедње грађанима положене код банака чије је седиште на територији Републике Србије и њиховим филијалама на територијама бивших република СФРЈ, који је ступио на снагу 30.12.2016 године, обезбеђен правни основ за исплату старе девизне штедње, без обзира на држављанство штедише.

Пријава потраживања се подноси директно Управи за јавни дуг Републике Србије (лично или поштом), на прописаном обрасцу, а може се поднети у року од годину дана од дана објављивања позива за пријаву потраживања, који је 23. фебруара 2017. године, објављен у средствима јавног информисања у Републици Србији и на територији бивше СФРЈ.

Текст закона, уредбе и прописаних обрасце могу се преузети са сајта Управе за јавни дуг http://www.javnidug.gov.rs  или на линку:  Poziv_SDS_14022017.pdfПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕЊЕ ПОНУДЕ


Наручилац:      Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци

Адреса:           Булевар Војводе Радомира Путника број 2

Место:              Бања Лука


На основу  Директиве о набавкама у дипломатско-конзуларним представништвима (ДКП) Републике Србије, број 716/ГС од 20.05.2013 године и Упутства о спровођењу набавки у ДКП Републике Србије у иностранству број 716-2/ГС, од 03.07.2013 године, као и чињенице да након првог позива није изабран извођач радова, Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци

понавља

ПОЗИВ  ЗА  ПОДНОШЕЊЕЊЕ  ПОНУДЕ
Врста поступка: Јавна набавка мале вредности


Предмет  набавке:
1. Извођење друге фазе конзерваторско рестаураторских радова на Спомен капели са костурницом у Вардишту код Вишеграда

Опис предмета  набавке:


Поновљени  позив се односи на другу фазу радова које треба извести на парцели око објекта Спомен капеле са костурницом у Вардишту. На поменутој парцели је потребно извести припремне, демонтажне и радове рушења, као и земљане, бетонске, каменорезачке, армирачке и друге (разне) радове на уређењу непосредне околине објекта и пруступне стазе до Спомен капеле, на прописно припремљеној подлози, пратећи конфигурацију терена, од локалне саобраћајнице до улаза у објекат са западне стране и улаза у костурницу са јужне стране. Такође, потребно је изградити улазну капију за ограђени простор, у свему према техничкој документацији у складу са тендерском и пројектном документацијом која се налази у прилогу (Извод из пројекта и Тендер за извођење грађевинских радова).


Рок и начин подношења понуде:
Понуде за поновљени позив треба доставити путем поште, препорученом пошиљком, најкасније до 15. марта 2017. године у 10.00 часова, Генералном конзулату Републике Србије у Бањалуци, улица Војводе Радомира Путника  2.
 

Понуда треба да садржи: (1) доказ да је понуђач регистрован код надлежног органа, односно уписан у одговарајући регистар, (2) доказ да он и његов законски заступник нису осуђивани за неко од кривичних дела као чланови организоване криминалне групе, или осуђивани за кривична дела против привреде, кривична дела против животне средине, кривично дело примања или давања мита и кривично дело преваре, (3) доказ да је измирио доспеле порезе, доприносе и друге јавне дажбине у складу са прописима Републике Српске, Босне и Херцеговине, (4) доказ да има важећу дозволу надлежног органа за обављање делатности која је предмет јавне набавке, (5) извештај о бонитету, (6) банкарску потврду да рачун предузећа није у блокади, (7) читко попуњен образац под називом „Тендер радова“ (са укупно седам страница, почев од странице број 8, па закључно са страницом број 14) који се налази у прилогу поновљеног Позива и (8) изјаву о временском року у коме може извести предвиђене радове, као и о гарантном року за изведене радове.

Прилог: Извод из пројекта (са Тендером), за потребе тендерске документације - 2. фаза: Пројекат уређења терена, Завода за заштиту споменика културе Краљево (format – pdf).
 

Критеријум и елементи критеријума за избор најповољније понуде:
Критеријум за доделу уговора је економски најповољнија понуда.
Елементи критеријума су:
- Понуђена цена .........................................................................     70 пондера
- Рок за извођење радова   ……………………….....................     10 пондера
- Гарантни рок  ............................................................................    20 пондера

Подношење понуда (рок, место, време и начин):

Понуда се доставља лично или препорученом пошиљком на адресу Генералног конзулата Републике Србије, улица Булевар Војводе Радомира Путника број 2, 78000 Бања Лука, Републике Српска, Босна и Херцеговина, закључно са 15.03.2017. године, до 10.00 часова.

Отварање понуда извршиће се комисијски (место и време):
Понуде ће се отварати комисијски, у просторијама Генералног конзулата Републике Србије у Бањалуци, у среду 15. марта 2017. године, у 10 часова и 15 минута.

Рок за доношење одлуке о додели уговора:
Закључивање уговора са најбољим понуђачем обавиће се 22. марта 2017. године.

Контакт (особа, број телефона, e-mail адреса):
Радослав Илић, конзул у Генералном конзулата Републике Србије у Бањалуци (телефон број: +387 51 227 045), е-mail:konzulat.bl@mfa.rs.

Остале информације:

Понуђач је у обавези да понуду сачини на начин што ће, у Тендеру за извођење грађевинских радова, на рачунару попунити рубрику ЦЕНА (у конвертибилним маркама), при чему ће се рубрика ИЗНОС попунити аутоматски (формат Excel). У поменутом ТЕНДЕРУ РАДОВА, који је снимљен у Excel формату, налази се детаљан опис свих потребних радова, јединица мере и количина, тако да није дозвољено уношење додатних података, коментара или било каквих промена у текстуалном делу.
Дозвољено је да понуђач податке унесе и ручно (уписивањем хемијском оловком), у рубрику „Цена“ и у рубрику „Износ“. Уколико се подаци уносе ручно, потребно је да се рубрика „Износ“ попуни рачунањем јединачне цене (изражене у конвертибилним маркама, са две децимале), која се множи са количином радова („Мера“ или „Q“).
Читко попуњени тендер (уносом података на рачунару или ручно), уз унос Укупног износа, Рекапитулације, ПДВ од 17% и Тотала, на последњој страници (УКУПАН ИЗНОСА ГРАЂЕВИНСКИХ РАДОВА), уз обавезну оверу сваке странице оригиналним потписом и печатом понуђача, доставља се уз Понуду овом Генералном конзулату (на начин како је претходно објашњено), са напоменом „Не отварати – тендер“.

У прилогу се налази Извод из пројекта и може се електронски преузети на сајту Генералног конзулата: www.banjaluka.mfa.gov.rs  (снимљен је као Adobe Acrobat Document), који садржи детаље главног Пројекта друге фазе конзерваторске рестаураторских радова, на спомен капели са костурницом Вардиште, Република Српска, БиХ.

Прилог: vardiste_tender_II_faza_za_sajt.pdf

             Tender.xlsУручене награде ученицима средњих школа за најбоље литерарне радове

Генерални конзул Републике Србије у Републици Српској, Босни и Херцеговини, Владимир Николић уручио је 22. фебруара 2017. године позивнице за десетодневни боравак у Србији и новчане награде за 10 ученика средњих школа, који су поводом обележавања Дана Републике Србије написали најбоље радове на литерарном конкурсу о теми „Шта то Србија треба да зна о мени?“.Николић је на свечаном пријему у просторијама Генералног конзулата Републике Србије у Бањалуци рекао да посебну пажњу заслужује чињеница што су ученици у радовима показали духовност, знање, размишљање и креативан приступ. Присутним гостима је своје утиске пренео рекавши: „Ова деца су показала да имају дух и потребу да изразе своја знања и осећања“. С тим у вези је ученицима препоручио да се руководе сентенцом Исидоре Секулић: „Под звездама скромност, а пред собом рад и знање“.Он је истовремено оценио да је тема конкурса била инспиративна, о чему говори и посебан приступ који је имала проферорица српског језика и књижевности Татјана Милијевић, из Центра средњих школа Прњавор. Она је организовала 40 ученика да напишу радове, из којих је издвојила најлепше и најискреније поруке, што је оцењено као најкреативнији метод у раду, који може послужити за пример њеним колегама у средњим школама широм Републике Српске, Босне и Херцеговине.
Министар просвете и културе Републике Српске Дане Малешевић је у обраћању ученицима рекао да је било задовољство слушати поруке из њихових врло занимљивих радова, који су презентовани широј јавности на пријему поводом Дана државности Србије у Музеју савремене уметности Републике Српске, 14. фебруара 2017. године. Посебно је похвалио традиционални пројекат за избор најбољег литарарног рада, који Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци реализује већ три године, изразивши притом наду да ће се овакав начин подршке најбољим ученицима наставити и наредних година. Поред тога, напоменуо је да ће ускоро бити створене и законске претпоставке за рад са најталентованијим ученицима.Награђени ученици су изразили посебно задовољство због добијених награда, са напоменом да ће им оне бити додатни подстрек да своје планове и жеље остваре на овим просторима, а не одласком на рад у иностранство.
Наградни боравак у хотелу „Оморика“ на Тари (од 21. до 25.03.2017. године, пет пуних пансиона који укључује све хотелске садржаје), као и у хотелу „Бреза“ у Врњачкој бањи (од 26. до 30. марта 2017. године, такође на бази пуног пансиона), добили су ученици:
1.- Ања Продановић, Гимназија, Градишка  
2.- Андреа Јеремић, Гимназија Бања Лука 
3.- Игор Мирјанић, Гимназија Бања Лука 
4.- Драгош Стругар, Гимназија Прњавор 
5.- Огњен Милановић, Медицинска школа Бања Лука 
6.- Радојка Живановић, Јавна установа Техничка школа „Михајло Пупин“ Бијељина
7.- Дајана Алексић, Средњошколски центар, „Голуб Кереш“, Билећа, 
8.- Милица Савић,  Јавна установа Средњошколски центар Приједор 
9.- Анђела Ковачевић, Средњошколски центар „Василије Острошки“ Соколац и
10.- Ана Ђурђић, Јавна установа Средњошколски центар „Петар Кочић“,Зворник
Нова банка је награђеним ученицима доделила по 100 КМ „џепарца“, за путовање у Врњачку Бању и на Тару, на коме ће их предводити професор српског језика и књижевности из Центра средњих школа Прњавор, Татјана Милијевић.
Захваљујући разумевању и подршци генералног директора Радио телевизије Републике Српске (РТРС), господина Драшка Милиновића, који је и прошле године препознао значај овог такмичења и наградног путовања ученика, као најбољи пример за практичну имплементацију Споразума о специјалним и параленим везама између Србије и Српске, РТРС ће медијски и логистички подржати предстојеће путовање.
Пријему су присуствовали и директор Педагошког завода Републике Српске, Предраг Дамјановић, представници Туристичке организације Српске, директори и професори девет средњих школа из којих долазе награђени ученици, као и представници најзначајнијих медијских кућа из Републике Српске, Босне и Херцеговине.Дружење са најбољим ученицима, њиховим професорима и директорима, у присуству генералног конзула Републике Србије Владимира Николића, министра просвете и културе Републике Српске Данета Малешевића, директора Републичког педагошког завода Предрага Дамјановића, настављено на заједничком ручку у ресторану хотела „Видовић“ - Бања Лука.Генерални конзул Владимир Николић посетио општину Станари

Генерални конзул Републике Србије у Републици Српској, Босни и Херцеговини, Владимир Николић посетио је 21. фебруара 2017. године општину Станари, где је са представницима локалне власти и привредницима разговарао о могућностима и облицима будуће сарадње ове општине са другим општинама и привредним субјектима у Републици Србији.Николић је након састанка са начелником општине Душаном Панићем и његовим сарадницима, обраћајући се представницима медија, истакао да ова локална заједница има значајан потенцијал за развој пољопривредне производње, као и низ погодности за оснивање малих и средњих предузећа. Посебно је издвојио области које се тичу пружања занатских и других услуга групацији ЕФТ Рудник и ТЕ „Станари“, а могу да допринесу развоју конкретне сарадње са сличним општинама и компанијама у Србији.


Начелник општине Станари, Душан Панић, истакао је да је посета генералног конзула Републике Србије охрабрење овој локалној заједници и њеној стратегији развоја за мала и средња предузећа. Притом је посебно издвојио значај успостављања сарадње са локалним заједницима у Србији, које имају искуства у организовању пољопривредне производње и давању подстицаја и подршке малим  и средњим предузећима.
Након састанка са представницима општине, Николић је посетио Tермоелектрану „Станари“.Током посете термоелектрани, потпредседник „ЕФТ групе“ Зоран Ивковић, као и директори  рудника и ТЕ „Станари“, Саво Мирковић и Стеван Лончар, представили су компанију уз истицање да је електрана пуштена у рад 20.09.2016. године и да је укупна инвестиција вредна милијарду марака, односно 550 милиона евра. Посебно је наглашено да ће годишња производња бити око 2.000.000 мегават сати, као и да је њен рад усклађен са прописима Републике Српске из области заштите животне средине и у потпуности усклађен са директивама ЕУ за постројења са великим ложиштима.
Такође су навели да је погон термоелектране пројектован на бази истражених и потврђених резерви угља од 108 милиона тона, што је довољно за континуиран рад наредних 40 година. Електрана ће, у пуном капацитету рада, запошљавати око 900 радника, што је веома значајно како за развој околних општина из којих долазе радници, тако и за развој читаве Републике Српске, Босне и Херцеговине.

Састанку са локалном управом општине Станари, као и са представницима ТЕ „Станари“, присуствовао је и Радослав Илић, конзул у Генералном конзулату Републике Србије Бања Лука.

 Генерални конзулат у Бањалуци обележио Дан државности Републике Србије

Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци свечано је обележио Сретење - Дан државности Републике Србије, 14.02.2017. године, пријемом у Музеју савремене уметности Републике Српске.Обележавању је присуствовало више од 400 званица, међу којима су били потпредседници Народне скупштине и бројни министри у Влади Републике Српске, председник Академије наука и уметности РС, већи број градоначелника и начелника општина,чланови академске заједнице предвођени ректором и деканима више факултета Универзитета у Бањалуци, истакнути представници политичког, дипломатског, привредног, јавног, научног и културног живота Бањалуке, црквени веледостојници као и грађани из читаве Републике Српске.

 

Поздрављајући госте и представнике медија, генерални конзул Републике Србије Владимир Николић је поручио да је сарадња Републике Србије и Републике Српске добра, али да се и у будућности мора радити на њеном јачању.
Посебно је нагласио: „Сарадња је одлична, иако то не значи да не може бити и боља. Потребно је да сваки дан, сви у својим доменима радимо да сарадња буде што боља и боља, што ми у Генералном конзулату радимо сваки дан“.Комплетну изјаву, коју је Николић дао медијима, можете погледати на: http://youtu.be/aOCs-6ZgYR0

Сличну поруку је јавности упутила и председавајућа Већа народа Републике Српске, Нада Тешановић, која је истакла да је „сарадња Српске и Србије увек била на високом нивоу, а требало би да буде још боља“. Истовремено је честитала Дан државности Републике Србије свим њеним грађанима, дипломатама који је представљају у Републици Српској и свим људима који воле Србију.

Председник Српске Милорад Додик је, честитајући Дан државности, рекао  да је Србија „матица“, истакавши да Србија и данас има велики значај у региону и да је „уверен да ће наставити изградњу просперитетног друштва и пут ка Европи“. Честитке су упутили и председник Народне скупштине Недељко Чубриловић и председница Владе Жељка Цвијановић.

Поводом обележавања Дана државности, Генерални конзулат је, у сарадњи са Републичким педагошким заводом и Министарством просвете и културе Републике Српске, организовао традиционално такмичење за избор најбољег литерарног рада ученика средњих школа на тему „Шта то Србија треба да зна о мени“. Током пријема, гостима су прочитана имена аутора десет најбољих радова, који ће бити награђени 10-то дневним боравком у Србији, и то:


1.- Ања Продановић, 4/3, ЈУ Гимназија, Градишка
2.- Андреа Јеремић, 2/8, Гимназија Бања Лука, Бања Лука
3.- Игор Мирјанић, 4/1, ЈУ Гимназија Бања Лука, Бања Лука
4.- Драгош Стругар, 4/1, ЈУ Гимназија Прњавор, Прњавор
5.- Огњен Милановић, 4/5, Медицинска школа Бања Лука
6.- Радојка Живановић, 4/4, ЈУТШ „Михајло Пупин“, Бијељина
7.- Дајана Алексић, 3/1, СШЦ „Голуб Кереш“, Билећа
8.- Милица Савић, ИИИ/1, ЈУ Средњошколски центар Приједор
9.- Анђела Ковачевић, 4/р2, ЈУ СШЦ „Василије Острошки“, Соколац и
10.- Ана Ђурић, 1/2, ЈУ СШЦ „Петар Кочић“, Зворник


За награђене ученике, њихове професоре српског језика и књижевности, као и директоре школа из којих долазе, биће организован посебан пријем у Генералном конзулату Републике Србије Бања Лука, 22.02.2017. године, у 14.00 часова.
Поред најбољих литерарних радова, овогодишње такмичење обележено је и јединственим начином давања одговора од стране ученика Центра средњих школа „Иво Андрић“ из Прњавора. Њихова професорица српског језика и књижевности Татјана Милијевић, имала је најкреативнији приступ у организацији ученика, тако што је из 40 писаних радова одабрала реченице које су на најбољи начин одсликале ставове и мишљења њихове генерације.
Ценећи оригиналност у приступу, као и садржај издвојених порука, Генерални конзулат је поменуте ученика из Прњавора позвао да буду специјални гости на пријему и да своје поруке пренесу ширем аудиторијуму. Њихова професорица је, поред учешћа у програму, имала прилику и да се представи на Редио телевизији Републике Српске и Алтернативној телевизији.

Посебни гости пријема били су чланови етно групе „Врело“ из Руме. Они су присутне поздавили акустично прилагођеним програмом, који је изазвао бурно одушевљење.

 

Након њиховог наступа, званице су имале прилике да уживају у специјалитетима домаће кухиње, припемљеним од стране запоселних у ресторану „Марко Поло“.


Централна прослава Дана државности Републике Србије, биће организована 15. фебруара 2017. године у Цркви Светог Ђорђа на Опленцу, где се налази и маузолеј династије Карађорђевића.Генерални конзул Владимир Николић гостовао на РТРС

Поводом обележавања Сретења – Дана државности Републике Србије, генерални конзул Владимир Николић био је гост на Радио телевизији Републике Српске, 13. фебруара 2017. године у емисији „У фокусу“,

Гост поменуте емисије била је и професрица српског језика и књижевности, Татјана Милијевић, из Центра средњих школа „Иво Андрић“ Прњавор, која је дала најкреативнији одговор на конкурсу за избор најбољег литерарног рада, на тему „Шта то Србија треба да зна о мени“.

Комплетну емисију моижете погледати на http://rtrs.tv/av/pusti.php?id=67307
 ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СРЕТЕЊА - ДАНА ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци, свечано ће обележити Сретење, Дан државности Републике Србије, 14. фебруара 2017. године.
Државни празник Србије, који се празнује 15. и 16. фебруара, установљен је у спомен на дан када је на збору у Орашцу 1804. године дигнут Први српски устанак и дан када је у Крагујевцу 1835. године издат и заклетвом потврђен први Устав Књажевства Србије – Сретењски устав.
Овај датум је најбитнији у политичком, културном и историјском календару Србије.Генерални конзул Републике Србије у Републици Српској, Босни и Херцеговини, Владимир Николић, тим поводом ће организовати пријем у Музеју савремене уметности Републике Српске, Бања Лука, Трг српских јунака 2, Бања Лука. који ће почети у 19.00 часова, уз учешће етно групе „Врело“ из Руме.Очекује се да ће пријему присуствовати највиши званичници Републике Српске,
црквени великодостојници, чланови дипломатског кора, представници образовних, спортских и институција културе, као и већи број грађана Републике Српске, Босне и Херцеговине.ДАН ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Поводом обележавања  Сретења - Дана државности Републике Србије , Генерални конзулат Републике Србије неће радити  15. и 16. фебруара 2017. године.Амбасадор Републике Србије у БиХ Станимир Вукићевић и генерални конзул Владимир Николић састали се са званичницима Републике Српске

Амбасадор Републике Србије у Босни и Херцеговини (БиХ), Станимир Вукићевић и генерални конзул Р. Србије Владимир Николић састали су се, 02.02.2017. године, са председником Републике Српске (РС), Милорадом Додиком, председником Народне скупштине Републике Српске, Недељком Чубриловићем, и министром индустрије, енергетике и рударства РС, Петром Ђокићем.Председник Додик и амбасадор Вукићевић, током разговора, констатовали су да је сарадња Републике Српске и Србије на изузетном нивоу и да Споразум о специјалним и паралелним везама пружа могућности да се та сарадња додатно унапређује. Истовремено су разменили мишљења и о осталим актуелним питањима у Републици Српској и БиХ.
Састанку је присуствовао и генерални конзул Републике Србије Владимир Николић.
Председник Народне скупштине, Недељко Чубриловић, у разговору са амбасадором Вукићевићем, рекао је да Народна скупштина као најуспјешнији парламент у Босни и Херцеговини, у овој години планира одржавање десет редовних седница на којима ће разматрати и низ реформских закона који имају за циљ побољшање привредног амбијента, омогућавање бржег развоја и остваривање напретка на путу европских интеграција.Посебно је нагласио да  је Народна скупштина доследна у поштовању Дејтонског мировног споразума и Устава.
Чубриловић је истакао опредељење и одлучност за јачање специјалних и паралелних веза између Републике Српске и Србије, учвршћивање сарадње на парламентарном новоу, али и у областима привреде, образовања, културе као и свим другим сферама друштвеног живота.
На састанку са министром индустрије, енергетике и рударства у Влади Републике Српске, Петром Ђокићем, разговарано је о потреби наставка сарадње, кроз заједничке састанке Влада Српске и Србије, како би се кроз координацију активности између две Владе створило више простора за инвестирање Србије у Републику Српску и обратно.


Учесници састанка су разменили мишљење и о могућностима да Република Српска и Србија заједно наступају на трећим тржиштима, на којима тренутно нису присутне, како би повећали обим спољнотрговинске размене. Истовремено је оцењено да су односи Српске и Србије на високом нивоу, да континуирано иду узлазном путањом и да се све више отвара простор за јачање сарадње у области привреде, енергетике, гаса и индустрије.
Поред амбасадора Србије у БиХ, састанку са министром Ђокићем, присуствовао је генерални конзул Србије у Бања Луци, Владимир Николић, као и конзул у Генералном конзулату Радослав Илић.Конкурс за финансирање или суфинансирање културних делатности Срба у иностранству у 2017. години

Министарствo културе и информисања Републике Србије расписало је Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2017. години.
Конкурс је намењен српским установама, уметничким и другим удружењима и организацијама/правним лицима, која су регистрована изван територије Републике Србије.

Текст конкурса, обрасци за пријављивање и остала документација налазе се на интернет страници Министарства културе и информисања Републике Србије:

http://www.kultura.gov.rs/cyr/konkurs-za-finansiranje-ili-sufinansiranje-projekata-u-oblasti-kulturnih-delatnosti-srba-u-inostranstvu-u-2017-godini


Рок за подношење конкурсних пријава је 28. фебруар 2017. године

Прилози: 

  - Текст конкурса
  - Водич кроз конкурсну процедуру
  - Формулар за пријаву

Konkurs_za_finansiranje_ili_sufinansiranje_kulturnih_delatnosti_Srba_u_inostranstvu_u_2017._godini_.doc

Vodic_kroz_konkursnu_proceduru_za_kulturne_delatnosti.doc

Formular_za_prijavu_na_konkurs_u_oblasti_kulturnih_delatnosti.docКонкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2017 години

Министарствo културе и информисања Републике Србије расписало је Конкурс за финансирање или суфинансирање пројекта у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2017. години.

Конкурс је примарно намењен страним издавачима заинтересованим за српску књижевност и културу.

Текст конкурса, обрасци за пријављивање и остала документација налазе се на интернет страници Министарства културе и информисања Републике Србије:

http://www.kultura.gov.rs/cyr/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-u-oblasti-prevodjenja-reprezentativnih-dela-srpske-knjizevnosti-u-inostranstvu--u-2017--godini-

Рок за подношење конкурсних пријава је 28. фебруар 2017. године

Прилози:

- Текст конкурса

-Водич кроз конкурсну процедуру

- Формулар за пријаву

Tekst konkursa.doc

Vodic_kroz_konkursnu_proceduru.doc

Formular_za_prijavu_na_konkurs_u_oblasti_prevodjenja.doc

 

 

 ПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕЊЕ ПОНУДЕ


Наручилац Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци

Адреса Булевар Војводе Радомира Путника број 2

Место Бања Лука


На основу  Директиве о набавкама у дипломатско-конзуларним представништвима (ДКП) Републике Србије, број 716/ГС од 20.05.2013 године и Упутства о спровођењу набавки у ДКП Републике Србије у иностранству број 716-2/ГС, од 03.07.2013 године, Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци

објављује


ПОЗИВ  ЗА  ПОДНОШЕЊЕЊЕ  ПОНУДЕ
Врста поступка: јавна набавка мале вредности

Предмет  набавке:

1. Извођење друге фазе конзерваторско рестаураторских радова на Спомен капели са костурницом у Вардишту код Вишеграда

Опис предмета  набавке:
На парцели око објекта Спомен капеле са костурницом у Вардишту потребно је извести припремне, демонтажне и радове рушења, као и земљане, бетонске, каменорезачке, армирачке и друге (разне) радове на уређењу непосредне околине објекта и пруступне стазе до Спомен капеле, на прописно припремљеној подлози, пратећи конфигурацију терена, од локалне саобраћајнице до улаза у објекат са западне стране и улаза у костурницу са јужне стране. Такође, потребно је изградити улазну капију за ограђени простор, у свему према техничкој документацији у складу са тендерском и пројектном документацијом која се налази у прилогу (Извод из пројекта и Тендер за извођење грађевинских радова).
 

Рок и начин подношења понуде:
Понуде се достављају путем поште препорученом пошиљком, најкасније до 22. фебруара 2017. године у 10.00 часова, Генералном конзулату Републике Србије у Бањалуци.
Понуда треба да садржи: (1) доказ да је понуђач регистрован код надлежног органа, односно уписан у одговарајући регистар, (2) доказ да он и његов законски заступник нису осуђивани за неко од кривичних дела као чланови организоване криминалне групе, или осуђивани за кривична дела против привреде, кривична дела против животне средине, кривично дело примања или давања мита и кривично дело преваре, (3) доказ да је измирио доспеле порезе, доприносе и друге јавне дажбине у складу са прописима Републике Српске, Босне и Херцеговине, (4) доказ да има важећу дозволу надлежног органа за обављање делатности која је предмет јавне набавке, (5) извештај о бонитету, (6) банкарску гаранцију о квалитету радова које ће извести (7) читко попуњен образац под називом „Тендер радова“ (са укупно седам страница, почев од странице број 8, па закључно са страницом број 14), који се налази у прилогу овог Позива и (8) изјаву о временском року у коме може извести предвиђене радове, као и о гарантном року за изведене радове.

Прилог: Извод из пројекта (са Тендером), за потребе тендерске документације - 2. фаза: Пројекат уређења терена, Завода за заштиту споменика културе Краљево (format – pdf).

Критеријум и елементи критеријума за избор најповољније понуде:
Критеријум за доделу уговора је економски најповољнија понуда.
Елементи критеријума су:
- Понуђена цена .........................................................................     70 пондера
- Рок за извођење радова   ……………………….....................     10 пондера
- Гарантни рок  ............................................................................    20 пондера

Подношење понуда (рок, место, време, начин, назнака...):

Понуда се доставља лично или препорученом пошиљком на адресу Генералног конзулата Републике Србије, улица Булевар Војводе Радомира Путника број 2, 78000 Бања Лука, Републике Српска, Босна и Херцеговина, закључно са 22. фебруаром 2017. године, до 10.00 часова.

Отварање понуда извршиће се комисијски (место, време):

Понуде ће се отварати комисијски, у просторијама Генералног конзулата Републике Србије у Бањалуци, у среду     22. фебруара 2017. године, у 10 часова и 15 минута.

Рок за доношење одлуке о додели уговора:
Закључивање уговора са најбољим понуђачем обавиће се, у среду 28. фебруара 2017. године.

Контакт (особа, место, време, број телефона, e-mail адреса...):
Генерални конзулат Р. Србије у Бањалуци (+387 51 227 041), е-mail: konzulat.bl@mfa.rs

Остале информације:

Понуђач је у обавези да понуду сачини на начин што ће, у Тендеру за извођење грађевинских радова, на рачунару попунити рубрике ЦЕНА (у конвертибилним маркама), при чему ће се рубрика ИЗНОС попунити аутоматски (Excel). У поменутом ТЕНДЕРУ РАДОВА, који је снимљен у Excel формату, налази се детаљан опис свих потребних радова, јединица мере и количина, тако да није дозвољено уношење додатних података, коментара или било каквих промена у текстуалном делу.
Дозвољено је да понуђач податке унесе и ручно (уписивањем хемијском оловком), у рубрику „Цена“ и у рубрику „Износ“. Уколико се подаци уносе ручно, потребно је да се рубрика „Износ“ попуни рачунањем јединачне цене (изражене у конвертибилним маркама, са две децимале), која се множи са количином радова („Мера“ или „Q“).
Читко попуњени тендер (уносом података на рачунару или ручно), уз унос Укупног износа, Рекапитулације, ПДВ од 17% и Тотала, на последњој страници (УКУПАН ИЗНОСА ГРАЂЕВИНСКИХ РАДОВА), уз обавезну оверу сваке странице оригиналним потписом и печатом понуђача, доставља се уз Понуду овом Генералном конзулату (на начин како је претходно објашњено), са напоменом „Не отварати – тендер“.

У прилогу се налази Извод из пројекта и може се електронски преузети (снимљен је као Adobe Acrobat Document), који садржи кључне детаље главног Пројекта друге фазе конзерваторске рестаураторских радова, на спомен капели са костурницом Вардиште, Република Српска, Босна и Херцеговина.

Прилог:

http:///vardiste_tender_II_faza_za_sajt.pdf

 

Тендер

 

 

 

 

 Председник Републике Србије Томислав Николић присуствовао обележавању Дана Републике Српске у Бањалуци

Дан Републике Српске, свечано је обележен 08. и 09. јануара 2016. године, у свим већим градовима Републике Српске. Централна манифестација одржана је у Бањалуци, уз присуство високих званица Републике Српске, региона, представника дипломатског кора и бројних грађана.Председник Републике Србије, Томислав Николић, предводио је делегацију Републике Србије у којој су били три министра у Влади Р. Србије (Небојша Стефановић, Александар Вулин и Нела Кубуровић), начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Љубиша Диковић, потпредседник Народне скупштине Р. Србије, Ненад Поповић и заменик председника Одбора за дијаспору и Србе у региону, Народне скупштине, Миодраг Линта. Свечаности су присуствовали и ЊКВ Престолонаследник Александар II Карађорђевић са принцезом Катарином, као и Његова Светост Патријарх српски Иринеј.

Председник Републике Србије, Томислав Николић, рекао је на Свечаној академији да се Срби 25 година боре за Републику Српску и додао да „данас знамо снагу Српске и да јој нико ништа не може“.
Поред тога, подсетио је да је разбијањем Југославије настала Република Српска, поручивши: „Нека се не заносе у Сарајеву да има успешне БиХ без успешне Републике Српске. Хоће да нам забране да славимо, а славимо јер смо преживели. Док има Републике Српске, има и Србије. Нека расте и нек се развија Република Српска“.Коментаришићи говор председника Србије Томислава Николића, председник РС Милорад Додик рекао је: „Наш сан је да буду још 'специјалније везе' између Републике Српске и Србије“. Такође, истакао је да ову годишњицу „многи нису желели“, али су је желели грађани Српске и „она им се и догодила“. Подсетио је на оснивање РС, пре 25 година, када је створен државно правни оквир за народ који је у свежем памћењу носио страдања из Првог и Другог светског рата. Истовремено је навео да ране из тих страшних ратова нису ни зацелиле када се српски народ, мимо своје воље, нашао пред страшним искушењем да му се историја понови. Посебно је указао на чињеницу да је Република Српска настала на српским згариштима, од Јасеновца, Пребиловаца па надаље. „Настала је у миру, бранила се у рату који јој је наметнут, бранила и одбранила. Створена је, пожтвованошћу народа и бораца, зато је наш дуг борцима и стадалим цивилима немерљив. Одговорни смо да успомену на њих чувамо и негујемо младе да се према Српској односе с љубављу“, поручио је председник Републике Српске.Свечаном обележавању Дана РС, 09. јануара 2016. године, присуствовали су и амбасадор Србије у БиХ, Станимир Вукићевић, као и генерални конзул Владимир Николић.Академик проф. др. Предраг Пешко одликован ОРДЕНОМ ЧАСТИ СА ЗЛАТНИМ ЗРАЦИМА поводом Дана Републилке Спрске

Председник Републике Српске Милорад Додик, одликовао је поводом 9. јануара – Дана Републике Српске, најзаслужније појединце из Републике Српске, региона и иностранства.Академик проф. др Предраг Пешко, начелник Центра за хирургију једњака, Клинике за дигестивну хирургију Клиничког центра Србије и редовни професор Медицинског факултета Универзитета у Београду, одликован је  ОРДЕНОМ ЧАСТИ СА ЗЛАТНИМ ЗРАЦИМА, за посебан допринос у унапређењу сарадње медицинских установа из Републике Српске и САД, као и подршке развоју и јачању здравственог система Републике Српске.Свечаности поводом доделе одликовања присуствовали су и амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић, као и генерални конзул Владимир Николић.Амбасадор Републике Србије Станимир Вукићевић и генерални конзул Николић, присуствовали отварању изложбе српских икона у Галерији АНУРС

Изложба ремек дела српског иконописа, насталих од 16. до 18. века, из цркава и манастира широм Босне и Херцеговине, свечано је отворена 8. јануара 2017. године, у Галерији Академије наука и уметности Републике Српске (АНУРС), у Бањалуци.АНУРС је, у сарадњи са Музејом Српске православне цркве из Београда, Музејом Републике Српске и Републичким секретеријатом за вере Републике Српске, припремила изложбу „Српске иконе од 16. до 18. века из цркава и манастира са подручја БиХ“, која је представљена широј јавности, у склопу активности којима се обележава Дан Републике Српске - 9. јануар.
Српски иконопис је само један мањи део културне оставштине Срба са ових подручја. Та баштина су и иконе грчких, критских, руских, приморских и венецијанских мајстора, уметничка дела рађена у металу, дрвету, текстилу, а ту је и незаобилазни фонд старих и ретких рукописних и штампаних књига.

Од непроцењиве важности је опредељење да се јавност и стручњаци у Републици Српској, БиХ, упознају и са тим делима културног наслеђа, али и намера да се њиховој заштити посвети посебна пажња, имајући у виду свеукупне напоре и стваралаштво наших предака који су учествовали у њиховом стицању и чувању кроз векове.
На изложби су представљене 43 иконе и царске двери из манастира Житомислић, Добрун, Ломница, као и иконе из цркава и манастира из Фоче, Чајнича, Високог, Ливна, Сарајева, Бусоваче, Требиња, Гомионице и цркве брвнаре из села Блашког.
Аутори изложбе су историчарка уметности Љиљана Шево, директор Републичког секретаријата за вере Драган Давидовић и академик Миливоје Унковић.


Заинтересовани посетиоци моћи ће да погледају изложбу до 9. марта 2017. године, а намера је организатора да након Бања Луке изложба буде постављена у Требињу и Бијељини.Отварању изложбе присуствовали су председник Академије наука и уметности Републике Српске Рајко Кузмановић, званице из јавног и друштвеног живота Бањалуке и Републике Српске, амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић и генерални конзул Владимир Николић.

 Споразум између Владе Републике Србије и Владе Народне Републике Кине о међусобном укидању виза за носиоце обичних пасоша

Споразум између Владе Републике Србије и Владе Народне Републике Кине о међусобном укидању виза за носиоце обичних пасоша, који је потписан у Риги, 5. новембра 2016. године, ступа на снагу 15. јануара 2017. године.

 


На основу овог споразума, држављани Републике Србије и држављани Народне Републике Кине, носиоци обичних пасоша, могу да улазе, транзитирају и бораве на територији друге државе без визе до 30 (тридесет) дана од датума уласка.
 Генерални конзул Владимир Николић присуствовао Новогодишњем пријему који је организовао градоначелник Бањалуке

Традиционални пријем, за званице из јавног и друштвеног живота Бањалуке и Републике Српске (РС), поводом новогодишњих и божићних празника, у организацији Скупштине и градоначелника Бањалуке, одржан је 28.12.2016. године у Културном центру Бански двор.Обраћајући се присутним гостима, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић изнео је очекивања да ће 2017 година бити боља и додао да Бањалука, у будућности, треба да тражи своје место између Београда, Загреба, Љубљане па све до Беча. Истовремено је поручио да је на Градској управи „да учини све да град постане регионална престоница и буде још лепши, бољи и уређенији“. Посебно је истакао да Бањалука треба да се развија у области културе, уметности и спорта, као и у грађевинском, урбанистичком и привредном смислу.Новогодишњем пријему је присуствовао и генерални конзул Владимир Николић, са сарадницима.Генерални конзул Владимир Николић присуствовао хуманитарној акцији Донаторско вече за изградњу Центра за превенцију развојних тешкоћа

Традиционално донаторско вече, под називом „С љубављу храбрим срцима“, чији је приход намењен изградњи Центра за превенцију развојних тешкоћа „За мајку и дете“, одржано је у Бањалуци 27.12.2016. године, уз активирање хуманитарног броја 1412 .

Покровитељ ова хумане манифестације био је председника Републике Српске (РС), Милорад Додик, из чијег је кабинета за изградњу Центра уплаћено 700.000 КМ.Манифестацији су, поред председника РС, присуствовали председник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић, премијерка Жељка Цвијановић, министри у Влади РС градоначелник Бањалуке Игор Радојичић и бројне личности из јавног, политичког, привредног, дипломатског, културног, спортског и других сфера живота РС, БиХ, Републике Србије и читавог региона. Они су разговарали са око 70.000 грађана, који су позивом на телефонски број 1412 донирали по једну КМ за потребе ове хуманитарне акције.
Отварајући донаторско вече, председник РС Милорад Додик изразио је задовољство чињеницом да је у оквиру оваквих акција прикупљено пет милиона марака како би се помогло деци - купујући разну опрему и градећи објекте где би они могли да бораве.
Премијер РС Жељка Цвијановић указала је на чињеницу да је Влада издвојила 50.000 КМ за потребе изградње Центра за превенцију развојних тешкоћа „За мајку и дете“, у оквиру седме донаторске вечери, истичући да је то институционална иницијатива која покреће све грађане Српске да се солидаришу и у томе учествују.

Подршку хуманитарној акцији пружили су и бројни музичари, који су увесељавали бројну публику окупљрну испред Адмнистративног дентра Владе РС.
Донаторској вечери присуствовао је и генерлани конзул Републике Србије у Републилци Срској, Босни и Херцеговини, Владимир Николић.
У Бањалуци отворена изложба „Епархија бањалучка 1941.–1945. Мучеништво Српске православне цркве у Босанској крајини“

У Бања Луци је 14. децембра 2016. године отворена изложба, чији су организатори Архив Републике Српске, Архив Српске православне цркве и Музеј жртава геноцида  из Београда. Изложбу је  отворио  Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке.

Изложба приказује документа која сведоче о страдању српског народа и Српске православне цркве на простору Босанске Крајине у време Независне државе Хрватске. 
Реч је о више од четири стотине порушених цркава, око осамстотина оштећених, сто убијених свештеника и огромном броју што побијених што покрштених Срба.

Отварању изложбе је присуствовао и Генерални конзул Владимир Николић.

Изложба ће у овдашњем Банском двору бити отворена до краја ове године.Међународни сусрет деце Европе и ликовни конкурс „Радост Европе“

Међународни сусрет деце Европе и ликовни конкурс „Радост Европе“, који сваке године окупља децу од седам до 15 година, одржаће се и 2017. године у Београду. Поводом ове традиционалне манифестације, почетком сваког октобра, београдски малишани у својим породицама угосте више стотина вршњака из целе Европе.Синоними за „Радост Европе“ су игра, песмa, другарство, разумевање другог и другачијег, као и неисцрпно дечије стваралаштво. Поштујући једну од основних идеја манифестације – културну промоцију и повезивање са новим групама, децом и новим везама кроз културну размену, позив за учешће на предстојећој 48. манифестацији, достављен је раније, како би учесници имали довољно времена да се пријаве. Крајњи рок за пријаву учешћа је 20. мај 2017. године, а за ликовни конкурс 01. јул 2017. године.

Карневали у центру града, сусрети пријатељства, Међународни ликовни конкурс са својом завршном изложбом, забавни програм на Ади Циганлији, Гала концерт у Сава Центру и велика заједничка журка програмски су сегменти предстојећих сусрета, који ће деци пружити прегршт могућности за забаву и дружење.
Документарни филм, који се односи на поменути догађај „Радост Европе“, може се погледати путем линка https://www.youtube.com/watch?v=BFFXTKDN-vE
Детаљне информације о начину пријављивања, могу се наћи на званичном веб сајту https://www.dkcb.rs/joy-of-europe и http://www.joyofeurope.rs
Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци, као и до сада, пружиће потребну помоћ и подршку свим заинтересованим за учешће на предстојећим сусретима.Генерални конзул Владимир Николић посетио Универзитет у Бањалуци

Генерални конзул Владимир Николић, посетио је 30.11.2016. године Универзитет у Бањалуци, на позив новоизабраног ректора, проф. др Милана Матаруге.Током званичног састанка, коме су присуствовала проректор за  међународну сарадњу Универзитета, професор др Биљана Антуновић,  као и вице конзул Перица Николић, разговарано је о унапређењу постојеће и модалитетима будуће сарадње Универзитета у Бањалуци, са образовним и културним институцијама у Републици Србији, као и о квалитету образовања и улози академске заједници у друштву.
Једна од тема, којој је посвећена посебна пажња, односила се на интензивнију размену студената кроз обезбеђивање услова да бањалучки студенти проведу један семестар као гости високошколских институција  у Србији и обрнуто. Полазећи од чињенице да на поменутим универзитетима постоји доста компатибилних студијских програма, као и обостран интерес руководстава  и студената да се овакав вид сарадње реализује, ректор је истакао да је Универзитет у Бањалуци спреман  да студентима из Србије, који би провели део својих студија у Републици Српској, обезбеди смештај и исхрана у Студентском центру, те изразио очекивање да ће се исти услови осигурати  и за студенте из Републике Српске који буду боравили на унверзитетима у Србији.Генерални конзул Н