| |     latinica | english  
Насловна
Конкурс Министарства културе и информисања Републике Србије

Обавештавамо да је Министарство културе и информисања Републике Србије расписало Конкурс за суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2019. години, који је отворен до 1. марта 2019. године.
Текст конкурса и пријавни формулар могу се преузети на интернет страници Министарства културе и информисања Републике Србије http://www.kultura.gov.rsКонкурс Министарства културе и информисања Републике Србије

Обавештавамо да је Министарство културе и информисања Републике Србије расписало Kонкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2019. години. Конкурс је отворен до 1. марта 2019. године, а текст конкурса и услове за пријављивање могу се преузети на интернет страници Министарства културе и информисања Р. Србије  http://www.kultura.gov.rsПредседавајући Председништва БиХ Милорад Додик организовао Божићни пријем у Источном Сарајеву, дана 15.1.2019. године

У седишту Републике Српске у Источном Сарајеву, одржан је Божићни пријем, који је организовао председавајући Председништва БиХ Милорад Додик.

Поздрављајући присутне, председавајући Председништва БиХ је на првом месту истакао потребу за организовањем пријема, након Новогодишњих празника и прославе Дана Републике Српске, којим се показује приврженост окупљању, миру и добрим односима међу људима. У том контексту је нагласио и да је порука пријема, да се у БиХ очува мир и стабилност.

Додик је рекао и да је Република Српска недавно прославила свој Дан и да ће наставити да га прославља, а да су нетачне приче да је то неуставан датум и да му је жао што се “толика галама диже око тога, што није добро за односе у БиХ”.

Према његовим речима, БиХ се налази пред великим изазовима, а Република Српска неће предузимати никакве активности до одбране свог уставног положаја, који је јасно дефинисан анексом 4 Дејтонског мировног споразума. Додик је истакао и да ће Република Српска наставити да се залаже за европске интеграције, што не подразумева и пут ка чланству у НАТО, посебно имајући у виду Резолуцију НС РС о војној неутралности.

Додик је додао и да је кључно питање за функционисање БиХ да се што пре “реши високог представника и његовог одласка из БиХ”, а да је његова примарна обавеза да штити интересе српског народа уз уверење да Р. Српску чекају бољи дани.

Божићном пријему су присуствовали председница Р. Српске Жељка Цвијановић, председник Владе Р. Српске Радован Вишковић, председник НС РС Недељко Чубриловић, као и бројне званице из јавног и друштвеног живота, те представници дипломатског кора, међу којима и амбасадор Р. Србије у БиХ Александар Ђорђевић, генерални конзул Р. Србије у Бања Луци Владимир Николић и конзул-жеран Р. Србије у Мостару Марија Бакоч.


 Председница Владе Републике Србије, госпођа Ана Брнабић на обележавању Дана Републике Српске

Председница Владе Републике Србије, госпођа Ана Брнабић, патријарх српски господин Иринеј, министар одбране Александар Вулин, државни секретар МУП-а Републике Србије Милосав Миличковић, начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић, председник Покрајинске владе Игор Мировић, посетили су, 09. јануара 2018. године, Бања Луку, поводом обележавања Дана Републике Српске.

Обележавање Дана Републике Српске почело је служењем литургије у храму Христа Спаситеља у Бања Луци коју је служио патријарх српски Иринеј, затим додела одликовања заслужним институцијама и појединцима у Палати Републике, свечани дефиле на Тргу Крајине, свечана академија у спортској дворани Борик и свечани пријем у Административном центру Владе РС.

 

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић је поводом прославе 9. јануара – Дана Републике Српске уручила је председници Владе Републике Србије Ана Брнабић Орден Републике Српске на ленти за нарочите заслуге у развијању и учвршћивању сарадње и политичких односа Републике Србије и Р. Српске, за допринос у борби за физички и духовни опстанак, афирмацију и развој Републике Српске. Амбасадору Руске Федерације у БиХ је уручен Орден заставе Републике Српске са златним венцем за рад и изванредне заслуге у међународној сарадњи и учвршћивању мира, личне резултате и достигнућа и за допринос у развоју свеукупних односа између Руске Федерације и Републике Српске. На основу одлуке председника Р. Српске одликовања су уручена за 16 појединаца, институција, организација и удружења , као и једно постхумно које је додељено генерал-мајору Славку Лисици.

Тим поводом председница Владе Републике Србије се обратила присутнима  и честитала Дан РС уз поруку да су у Србији и РС али и региону најпотребнији стабилност, мир, слобода и независност у доношењу одлука у односу на сопствене најбоље интересе. Истакла је да Србија поштује дејтонски споразум и одлуке које заједнички донесу три народа у БиХ, али и наставити да помаже РС конкретним пројектима, а посебно у областима образовања и културе. Нагласила је да признање које је добила за њу потврда одговорне политике Владе и председника Србије Александра Вучића.

Свечаној академији присуствовали су председавајући председништва БиХ Милорад Додик, председник Р. Српске Жељка Цвијановић, председник Владе Р. Српске Радован Вишковић, председник НС РС Недељко Чубриловић, као и бројне званице из културног и политичког живота Р. Српске.

Председавајући Председништва БиХ М. Додик изјавио је да  27. рођендан Р. Српске обележен на понос свих њених грађана, који су у њено стварање уложили љубав и вољу и да је Српска показала да може да се развија, да све више постаје држава без порука мржње.

Председник Р. Српске Ж. Цвијановић нагласила је да поносна и вечна Р. Српска, мора да буде изнад свега, најважнији и сваки други приоритет, јер без ње нема ни слободе, ни будућности.

Амбасадор Србије у Сарајеву А. Ђорђевић, Ген. конзул В. Николић, министар саветник Амбасаде Р. Србије у Сарајеву Д. Ковачевић и конзул Д. Протић присуствовали су како дочеку и испраћају председнице Владе Р. Србије госпође Ане Брнабић и делегације, тако и свечаном обележавању Дана Р. Српске.

 Нерадни дани

Обавештавамо да у складу са Законом о државним и другим празницима Републике Србије, Генерални конзулат Републике Србије неће радити у уторак и среду, 01. и 02. јануар 2019. године, као и у понедељак 07. јануар 2019. године.Боравак ппредседнице Владе Републике Србије Ана Брнабић у Бања Луци

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић предводила је делегацију која је 23. децембра 2018. године присуствовала традиционалној хуманитарној акцији „С љубављу храбрим срцима“ у Банском двору у Бања Луци. Делегацију су чинили министар рада, запошљавања, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, министар омладине и спорта Вања Удовичић, шеф кабинета председнице Владе Милош Поповић.

Донаторској вечери присуствовали су председавајући и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, председница  Републике Српске Жељка Цвијановић, председник Владе Републике Српске Радован Вишковић, председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, министри у Влади Републике Српске као и бројни званичници из културног и политичког живота Републике Србије и Републике Српске.

Обраћајући се присутнима председавајући и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик је рекао да је поносан што многе институције Р. Српске учествују у овој акцији а посебно Фонд солидарности за дијагностику и лечења обољења, стања и повреда деце у иностранству. Истакао је изградњу Родитељске куће, као и заједнички рад у наредном периоду.

Председница  Републике Српске Жељка Цвијановић се захвалила свима који су учествовали на овом хуманом догађају, истакла је да новац није све, и да би се дошло до њега на било који начин, већ да је суштина оваквих окупљања заједништво.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић се обратила присутнима и изразила задовољство што као одраз  посебних веза између Р. Србије и Р. Српске , присуствује  традиционалној хуманитарној акцији и да блискост није и не сме бити само у речима, како је то некада било, већ пре свега у конкретним делима, подршци Србије грађанима Републике Српске, конкретним пројектима, заједничким иницијативама , изградњи и обнови школа, домова здравља, домова културе, обданишта, путева, локалне инфраструктуре, па и сталним посетама. Истакла је да су и ове године, као и прошле, председник Александар Вучић и Влада Србије одлучили да донирају 250.000 евра Фонду солидарности Републике Српске како би се деци са поремећајима кретања набавили уређаји за роботски асистирану рехабилитацију.

Хуманитарно вече и акција „С љубављу храбрим срцима“ одржана је по девети пут , а ове године прикупљена средства намењена су за набавку уређаја за роботски асистирану рехабилитацију деце са поремећајима кретања.

Прикупљено је укупно милион 491.747  конвертибилних марака  односно око 750.000 евра, од тога уплатама милион 419.667 конвертибилних марака , док је позивима на број 1411 прикупљено 83.171 конвертибилних марака , с тим да овај број остаје отворен за позиве до 7. јануара 2019. године.

Дочеку и испраћају председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић и делегације, као и донаторској вечери присуствовали су амбасадор Амбасаде Р. Србије у Сарајеву Александар Ђорђевић и генерални конзул Владимир Николић. Оглас ради отуђења секундарне сировине - расходовање металне ограде путем прикупљања писмених понуда

Предмет овог поступка је отуђење секундарне сировине-металне ограде власништво Генералног конзулата Републике Србије у Бањалуци.

На основу визуелног прегледа процењена тежина наведене ограде је око 1000 кг гвожђа.     

Почетна купопродајна цена наведене секундарне сировине износи: 0,30 КМ за килограм гвожђа;

Отуђење секундарне сировине /металне ограде врши се у целости у виђеном стању и неће се прихватити накнадне рекламације.

Поступак отуђења спровешће се путем прикупљања писаних понуда достављених мејлом на назначену адресу а избор најповољније понуде извршиће се применом критеријума највише укупно понуђене цене. Понуђач исказује у понуди цену за килограм гвожђа.

Право учешћа имају сва лица која доставе документацију одређену овим огласом.

Писмена понуда треба да садржи све податке о подносиоцу понуде ( правно/физичко лице): назив и седиште, број телефона, ПИБ или матични број фирме, име и презиме лица овлашћеног за заступање (директор), његов потпис и печат.

Понуђач је дужан да писану понуду достави најкасније до 12,00 часова, 20. децембра 2018. године, у затвореној коверти на Е-mail Генералног конзулата Републике Србије у Бања Луци:konzulat.bl@mfa.rs

          Отварање понуда обавиће се комисијски дана 20. децембра 2018. године са почетком у 12,30 часова, у Генералном конзулату Републике Србије у Бањалуци, ул. Војводе Радомира Путника број 2.
          О избору најповољније понуде, понуђачи ће бити писмено обавештени, а са најповољнијим понуђачем закључиће се уговор.
          Понуђач чија понуда буде изабрана као најповољнија, дужан је да  секундарну сировину-металну ограду преузме у року од 3 дана од дана закључења уговора, а уплату новчаних средстава изврши 7 дана након извршеног  мерења.
          Све трошкове око мерења на званичној колској (камионској) ваги, утовара, истовара транспорта и друго везано за предмет отуђења, сноси изабрани понуђач.
          Све потребне информације у вези са припремањем понуде, могу се добити писаним путем на E-mail: konzilat.bl@mfa.rs

ОБРАЗАЦ ПОНУДЕ

1) Понуда број ____________________ од ______________ године у поступку отуђења секундарне сировине –металне ограде власништво Генералног конзулата Републике Србије у Бањалуци.

Табела 1.
Подаци о понуђачу
Назив понуђача
Адреса понуђача
Матични број

ПИБ

Шифра делатности
Име особе за контакт

e-mail
Број телефона

Број телефакса

Лице овлашћено за потписивање уговора

2) Понуђена цена:

______________ динара за килограм гвожђа;

 

датум:  М.П. потпис овлашћеног лица
понуђача
____________________  
место:  
____________________   ___________________

 Генерални конзул Владимир Николић присуствовао отварању изложбе слика академског сликара Милоша Шобајића у Бања Луци

Изложба слика академског сликара Милоша Шобајића под називом „Прогон“ отворена је дана   15.12.2018. године у Каменој кући на тврђави Кастел у Бања Луци.

Изложба ће бити отворена до 15. јануара 2019. године а отварању су присуствовали бројни званичници из културног и политичког живота РС. Том приликом академски сликар Милош Шобајић који изложе по први пут у Бања Луци, рекао је да  се простор Камене куће савршено уклопио у тему поставке која се бави прогоном и да је то нашем народу јако блиска тема са којом смо се и превише сретали у свом постојању. Додао је да се корени овог мотива провлаче кроз цели опус , инспирисани још од библијског прогона Адама и Еве до прогона који данас изазивају Трампове паметне бомбе, мењајући полако идентитет Европе.
Милош Шобајић је до сада имао више од 80 самосталних изложби и излагао на више од 420 групних изложби по свету а његова дела се налазе у 40 светских музеја.


 

Отварању изложбе  присуствовао је генерални конзул Владимир Николић.

 Генерални конзул Владимир Николић присуствовао Божићном пријему који је организовао потпредседник Републике Српске Јосип Јерковић у Бања Луци

Потпредседник Републике Српске уз реда хрватског народа Јосип Јерковић организовао је Божићни пријем дана  15.12.2018. године у  Бања Луци.

Пријему су поред бројних званичника из културног и политичког живота РС, присуствовали и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, председница Републике Српске Жељка Цвијановић, потпредседник Републике Српске из реда бошњачког народа Рамиз Салкић, председник ХДЗ-а БиХ Драган Човић, градоначелник Бања Луке Игор Радојичић, министри у владама Републике Српске и Федерације БиХ, министри у Савету министара, делегати у Већу народа Републике Српске, саборски посланици и министри у Влади Хрватске као и генерални конзул Владимир Николић.

Том приликом  потпредседник Републике Српске Јосип Јерковић се обратио присутнима и рекао да равноправност свих народа у БиХ и даље остаје основни предуслов и гарант опстанка заједничког живота. Истакао је да само равноправан и на демократским основама уређен систем може довести до просперитета и само тако се могу постићи зацртани циљеви, и да мора постојати међусобно поштовање и сарадња између народа у БиХ. Додао је да се хрватски народ, који у БиХ и Р. Српској са другим народима дели исту судбину, нада да ће наредна година донети веру у боље сутра. Јерковић је свим верницима католичке вероисповести пожелео срећан Божић  а верницима православне вероисповести  је овај празник честитао традиционалним поздравом „Христос се роди“.Конкурс за избор најбољих литерарних радова, поводом обележавања Дана државности Републике Србије 2019. године

Генерални конзулат Републике Србије у Бања Луци обавештава ученике средњих школа у Републици Српској , Босни и Херцеговини, да у сарадњи са Републичким педагошким заводом Републике Српске, поводом обележавања Дана државности Републике Србије Сретења, 15. фебруара 2019. године, организује традиционално такмичење за избор најбољег литерарног рада на тему „ Шта за мене значи КУЛТУРА“

Право учешћа имају сви ученици средњих школа у Републици Српској, који треба да напишу, један прозни текст до максимално три странице, без евентуалне рецензије од стране наставног особља.

Рок за достављање радова Генералном конзулату Републике Србије у Бања Луци је 31.01.2019. године , а заинтересовани ученици своје радове треба да пошаљу на електронску адресу Генералног конзулата: konzulat.bl@mfa.rs

Након достављања писаних радова ученика средњих школа, посебна комисија ће одабрати три најбоља рада, чији ће аутори бити награђени, а њихова имена прочитана приликом свечаног обележавања Дана државности Републике Србије у Бања Луци, 14. фебруара 2019. године.Презентација филмова поводом обележавања сто година од завршетка Првог светског рата у Приједору

У Приједору ће, поводом обележавања сто година од завршетка Великог рата , у сарадњи са Одељењем друштвених делатности града Приједора, бити организована ревија документарних филмова .


Филмови ће се емитовати од 13. до 19. децембра 2018. године у биоскопу Козара у Приједору, а улаз је слободан.Одржан Пословни форум Република Српска и Република Србија у Бања Луци

Делегација Скупштине града Београда у којој су били председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић, помоћник градоначелника Андреја Младеновић и главни урбаниста Милутин Фолић, присуствовали су Пословном форуму о сарадњи  у Привредној комори Републике Српске дана  7. децембра 2018. године, у Бања Луци.

Форуму је присуствовао велики број привредника и  главне теме су биле: потенцијали за улагање у локалне самоуправе и сарадња Републике Српске и Републике Србије, перспективе о дигиталној трансформацији привреде, развој привредних односа, примери пословања компаније из Србије на територији Р. Српске и компаније из Р. Српске која послује у Србији. Подршку форуму дале су и Скупштине градова Бања Луке и Београда, представљањем својих активности, а у оквиру форума одржан је и Панел под називом „Предности споразума о специјалним паралелним односима у функцији развоја привредних односа Српске и Србије“.

Председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић том приликом је изјавио да сарадња са Бања Луком није више протоколарна , већ представља живу активност која подразумева договоре на недељном нивоу и да је Пословни форум у Бања Луци резултат претходног састанка. Истакао је да на основу добрих односа Републике Српске и Србије, трба да сарађују и два града јер постоји доста простора за сарадњу као и заједничких тема.
Председник Скупштине града Бања Лука Зоран Талић рекао је да два града настављају успешну и коректну сарадњу  и изразио задовољство оним што је до сада урађено.

Након отварања форума и уводног дела, делегација Скупштине града Београда имала је кратак састанак са градоначелником Бања Луке Игором Радојичићем. Након састанака Радојичић је окупљеним новинарима изјавио да Бања Лука и Београд имају интензивну комуникацију по различитим линијама и да постоје јаке основе и јака воља за сарадњу између два братска града. 
  

Пословном форуму и састанку код градоначелника Бања Луке присуствовали су генерални конзул Владимир Николић и конзул Драган Протић.

 Свечано отворена изложба архивских докумената „Бања Лука 1918“ и потписан Протокол о сарадњи између Удружења архивских радника Републике Српске и Архивистичког друштва Србије

У Културном центру Бански двор у Бања Луци, дана 27.11.2018. године, свечано је отворена изложба архивских докумената „Бања Лука 1918“, уприличена од стране Архива Републике Српске поводом 100 година од ослобођења Бања Луке у Првом светском рату (21. новембра) и Дана уједињења Бања Луке са Краљевином Србијом (27. новембра).

Изложба је отворена интонирањем химни Републике Српске и Републике Србије, након чега су глумци перформансом приказали како је Бања Лука дочекала војску Краљевине Србије. Градоначелник Бања Луке, Игор Радојичић, је изложбу прогласио отвореном подсећајући на потешкоће српског живља за време Отоманског царства и Аустроугарске монархије, посебно истичући речи једне бањалучанке приликом уласка српске војске „данас смо устали из мртвих“.

Директор Архива Републике Српске, Бојан Стојнић, је на отварању навео да је изложба посвећена стогодишњици ослобођења Бања Луке 1918. године, али је ,такође, подсетио и да је само шест дана након ослобођења, 27. новембра, Бања Лука прогласила присаједињење Краљевини Србији, не чекајући шта ће одлучити владе у Сарајеву и Загребу.

Пре отварања изложбе, председник Удружења архивских радника Републике Српске, Душан Поповић, и председник Архивистичког друштва Србије, Мирослав Дучић, потписали су Протокол о сарадњи.

Потписивању наведеног Протокола о сарадњи, као и отварању изложбе архивских докумената „Бања Лука 1918“, присуствовао је Генерални конзул Републике Србије у Бања Луци, Владимир Николић.Обележен Дан уласка српске војске у Бања Луку 1918. године

Служењем литургије у Храму Христа Спаситеља и свечаном академијом у Банском двору дана 21.11.2018. године у Бања Луци, обележено је 100 година од уласка српске војске у Бања Луку.

Свечаности и програму обележавања поред бројних званичника из културног и политичког живота РС, присуствовали су и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, председница Републике Српске Жељка Цвијановић, мандатар за састав нове Владе РС Радован Вишковић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије Ненад Нерић.

Тим поводом председавајући Председништва БиХ Милорад Додик је рекао да је улазак српске војске у Бања Луку 1918. године један од најважнијих датума и да не смеју бити заборављени хероји  који су дали животе за слободу српског народа. Истакао је да у Бања Луци треба изградити споменик српском војнику  који је са солунског фронта дошао и подарио слободу , те подржао иницијативу градоначелника да градским статутом датум уласка српске  војске буде одређен као посебан.

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић обраћајући се присутнима такође је подржала иницијативу да се у Бања Луци изгради споменик српском војнику и нагласила да је задати циљ српског народа увек била слобода али и да је тај пут увек био тежак. Додала је да не постоји ниједан запис из тог времена  у којем се о уласку српске војске у Бања Луку и борбама на фронтовима не говори са великим поштовањем.

Организатори обележавања овог догађаја су одбори влада Републике Српске и Србије за неговање традиције ослободилачких ратова. Српска војска је за 45 дана под борбом прешла 500 километара и 1. новембра 1918. године ослободила Београд а током истог месеца ослободила највећи део територије БиХ да би 21. новембра 1918. године ушла у Бања Луку. 

Литургији и свечаној академији присуствовали су генерални конзул Владимир Николић и конзул Драган Протић.

 Члан председништва БиХ из Републике Српске М. Додик одржао свечани пријем поводом ступања на дужност

У Сарајеву је, дана 20.11.2018. године, одржана конститутивна седница Председништва БиХ на којој су инаугурисани нови чланови председништва.

Након полагања заклетве у згради Председништва БиХ, чиме је ступио на дужност, члан председништва БиХ из Републике Српске, Милорад Додик, одржао је свечани пријем за више стотина званица из политичког и јавног живота.

Милорад Додик је, том приликом, нагласио да никоме неће наносити неправду, као и да политика БиХ мора бити политика чистог рачуна. „Само оно за шта се заједнички договоримо биће могуће. Залагаћу се за позиционирање БиХ у регионалној сарадњи, али моје деловање никада неће бити против Србије. Верујем да је то најисправније, јер су добра сарадња БиХ и Србије у интересу свих“ навео је, између осталог,  М. Додик у свом говору.

Свечаном пријему су, поред осталих, присуствовали министар одбране Републике Србије, Александар Вулин, министар правде Републике Србије, Нела Кубуровић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Зоран Ђорђевић, генерални секретар Министарства спољних послова, Вељко Одаловић, начелник Генералштаба ВС, Милован Јанковић, саветник у Амбасади Р. Србије у БиХ, Дамир Ковачевић, и генерални конзул Републике Србије у Бања Луци, Владимир Николић.

 Председник Републике Српске и члан председништва БиХ из Републике Српске положили заклетву у Народној скупштини Републике Српске

Након конституисања 10. сазива Народне скупштине Републике Српске, председник Републике Српске Жељка Цвијановић је пред новоизабраним народним посланицима положила заклетву, чиме је и формално преузела дужност.

„Конституисана је Народна скупштина, ускоро ће и нова Влада, ту је и програм економских реформи, те буџет за следећу годину. У наредне четири године наилазићемо на бројне препреке, али све ћемо их покушати превазићи у интересу Републике Српске и свих њених грађана“ навела је Ж. Цвијановић у свом првом обраћању након полагања заклетве, а затим додала да је Република Српска „никада јача и одлучнија да одбрани све тековине за које се борила. Јака и стабилна Република Српска, са јасним политичким ставом, је Република која је поштована споља, али и изнутра, градећи мостове са свима, чак и онда када се чини да су разлике непремостиве.“

Заклетву су, такође, положили и потпредседници из редова муслиманске и хрватске националне мањине, Рамиз Салкић и Јосип Јерковић.

Заклетву је, затим, положио и члан председништва БиХ из Републике Српске Милорад Додик.

„Подршка коју сам добио сматрам обавезом, а не наградом, да сваки дан предано радим у интересу Републике Српске“ навео је М. Додик након полагања заклетве, а затим додао „не мислим да мој рад у Сарајеву може бити лишен сарадње са институцијама Републике Српске. Ниједна моја одлука неће бити без сагласности институција Републике Српске и то је једино исправно“

Полагању заклетви председника и потпредседника Републике Српске, као и члана председништва БиХ из Републике Српске, присуствовали су председник Владе Републике Србије, Ана Брнабић, председник Народне скупштине Републике Србије, Маја Гојковић, изасланик Председника Републике Србије, Никола Селаковић, отправник послова у Амбасади Републике Србије у БиХ, Дамир Ковачевић, и генерални конзул Републике Србије у Бања Луци, Владимир Николић.Конституисан нови сазив Народне скупштине Републике Српске

У Бања Луци је, 19.11.2018. године, одржана конститутивна седница 10. сазива Народне скупштине Републике Српске, на којој су верификовани мандати народним посланицима, а затим изабрани председник и потпредседници НСРС. 

Седницу је, до избора председника, водио најстарији посланик Дане Малешевић (ДНС). На предлог групе посланика ДНС, за председника 10. сазива Народне скупштине Републике Српске изабран је Недељко Чубриловић, који је функцију председника Народне скупштине обављао и у претходном сазиву. За избор Недељка Чубриловића је гласао 51 народни посланик, 29 је било против, док 2 народна посланика нису гласала.

„Овај парламент је одраз тековине демократије и права грађана да сами одлучују о свим важним стварима у Републици Српској. Залагаћу се за очување тековина одбрамбено-отаџбинског рата“ навео је Недељко Чубриловић у свом првом обраћању народним посланицима након избора за председника 10. сазива НСРС.

Конститутивној седници 10. сазива НСРС присуствовали су председник Владе Републике Србије, Ана Брнабић, председник Народне скупштине Републике Србије, Маја Гојковић, изасланик Председника Републике Србије, Никола Селаковић, отправник послова у Амбасади Републике Србије у БиХ, Дамир Ковачевић, генерални конзул Републике Србије у Бања Луци, Владимир Николић, као и други представници јавног живота у Републици Српској, дипломатског кора и међународних организација.Владимиру Николићу, генералном конзулу уручена плакета Медицинског факултета Универзитета у Бања Луци

Поводом обележавања 40 година од оснивања Медицинског факултета Универзитета у Бања Луци, дана 15. новембра 2018. године у Банском двору је одржана Свечана академија којој су, поред најистакнутијих представника овдашњег јавног и културног живота присуствовали и М. Додик, још увек актуелни председник Републике Српске и новоизабрани српски члан Председништва БиХ и Ж. Цвијановић, премијерка Владе РС и новоизабрана председница Републике Српске.

 

Том приликом Р. Шкрбић, декан Медицинског факултета је уручио В. Николићу плакету ове научно образовне високошколске институције „За допринос у развоју Медицинског факултета“


 Обавештење о упису у матичне књиге рођених Републике Србије за лица којима су изводи из матичне књиге рођених издати од стране бивших република СФРЈ

Обавештавају се држављани Републике Србије који су рођени на територији бивших република СФРЈ, а који нису уписани у матичне књиге Републике Србије, да без одлагања покрену одговарајуће управне поступке, из надлежности Министарства за државну управу и локалну самоуправу Р. Србије и да изврше упис у матичне књиге Републике Србије.

Уколико држављани Републике Србије који су рођени на територији бивших република СФРЈ, а нису уписани у матичне књиге Р. Србије не изврше упис, приликом подношења захтева за издавање путних исправа МУП Р. Србије ће захтевати допуну захтева и странке неће бити у могућности да прибаве нове путне исправе уколико буду прилагали изводе из матичне књиге рођених које су издали органи из бивше СФРЈ.Председник Републике Србије Александар Вучић почасни грађанин Требиња

Поводом 100 година од ослобођења Требиња у Првом светском рату дана 13. новембра 2018. године у Културном центру у Требињу одржана је свечана академија „Станите галије царске“ на којој је уручено признање почасни грађанин града Требиња председнику Републике Србије Александру Вучићу.

Признање је уручио градоначелник Требиња Лука Петровић, а у име председника Александра Вучића признање је примио генерални секретар председника Републике Србије Никола Селаковић.

Том приликом генерални секретар председника Републике Србије Никола Селаковић се обратио окупљеним  званицама и рекао да му је изузетна част што је у Требињу и да је почаствован од председника што га представља на додели овог престижног признања.

Исткао је да ако те признају у Херцеговини онда те признају у целом српству и да је лична порука председника грађанима Требиња да Србија стаје на ноге и да почиње економски, културно, просветно, војно и на спољнополитичком плану да јача. Нагласио је да Србија неће заборавити Требиње и Источну Херцеговину и да су досадашње инвестиције Владе Србије само почетак улагања.

Градоначелник Требиња Лука Петровић је рекао да је Дан ослобођења у Првом светском рату један од најсвечанијих датума у историји Требиња и да му је посебно драго што има прилику да председнику Србије уручи највише признање овог града. Додао је да  је ово признање најмање чиме Требиње може да се одужи, јер захваљујући председнику Србије почели су да се реализују бројни пројекти у граду. Истакао је посебну част за све у Требињу и Херцеговини да је Србија обратила посебну пажњу на тај крај.

Свечаној академији присуствовали су бројни званичници из културног и политичког живота РС, у оквиру које је приређен богат културно-сценски програм.

Свечаној академији присуствовао је генерални конзул Републике Србије Владимир Николић.Обележен Дан примирја у Првом светском рату

У оквиру обележавања Дана примирја у Првом светском рату, генерални конзул Владимир Николић је 11. новембра 2018. године положио венац на споменик жртвама такозваног велеиздајничког процеса на гробљу „Свети Пантелија“ у Бања Луци.


Том приликом,  генерални конзул Владимир Николић је подсетио да је Србија из рата изашла са 28% мање становништва него што је ушла у рат и да је 11. новембар пресудно важан дан у историји цивилизације којој припадамо, јер је потписано примирје у Првом светском рату.

Полагању венаца поред генералног конзула В. Николића присуствовао је и конзул Драган Протић.Споразум између Владе Републике Србије и Владе Киргиске Републике о међусобном укидању виза за носиоце обичних пасоша

Обавештавамо да је Споразум између Владе Републике Србије и Владе Киргиске Републике о међусобном укидању виза за носиоце обичних пасоша, ступио на снагу 8. новембра 2018. годинеПрезентација филмова поводом обележавања сто годишњице завршетка Првог светског рата

Генерални конзулат Републике Србије  у Бања Луци ће, у сарадњи са Народним позориштем Републике Српске, поводом обележавања 100 година од завршетка Првог светског рата овдашњој јавности приказати седам следећих филмова:

11.11.2018. недеља:       Дуго путовање у рат    аутор: Милош Шкундрић
12.11.2018. понедељак: Заборављени адмирал - Ернест Трубриџ   аутор: Слађана Зарић
13.11.2018. уторак:        Срби на Крфу - сто година од албанске голготе  аутор: Слађана Зарић
14.11.2018. среда:          Србија у Великом рату  аутор: Слађана Зарић
15.11.2018. четвртак:     Херој 1914.    аутор: Филип Шварм
16.11.2018. петак:          Милунка Савић- хероина Великог рата
17.11.2018. субота:        Талог - ТВ драма

Све пројекције почињу у 17.00 часова, а улаз је слободан

Најаву овог догађаја можете погледати на линку: https://www.rtrs.tv/av/pusti.php?id=80301 од 16:40 минута.

 Генерални конзул Владимир Николић присуствовао Свечаној академији поводом обележавања 43 године рада Универзитета у Бања Луци

У Народном позоришту Републике Српске, 7. новембра 2018. године, Универзитет у Бања Луци прославио је 43 године рада. Свечаности и програму поред бројних званичника из културног и политичког живота Републике Српске, присуствовао је и председник Републике Српске Милорад Додик.


Тим поводом, председник Р. Српске Милорад Додик изразио је задовољство што Бања Лука као град има свој универзитет и да је политика Владе РС јачање јавних универзитета у Бања Луци и Источном Сарајеву. Нагласио је да се мора уложити још доста напора и материјалних средстава за поспешивање јавних универзитета и да је Универзитет оставио неизбрисив печат у развоју РС, те да су многи студенти данас на важним местима и руководе друштвом, доносе важне одлуке. Додао је да је Универзитет у Бања Луци протеклих година делио судбину простора бивше СФРЈ, формиран у земљи која више не постоји, сада се налази у РС која ствара све логистичке услове да буде одржан и покаже своје способности.

Ректор Универзитета Радослав Гајанин рекао је да та установа чини све да би унапредила свој рад и да се ради на побољшању студентског стандарда. Такође је рекао да ће ускоро бити завршена реконструкција павиљона један и два, чиме ће се стећи оптимални услови за студирање. Нагласивши да је један од најважнијих стратешких циљева Универзитета публиковање у међународним референтним часописима, те навео да ће први домаћи аутори који су своје публикације објавили у референтним часописима бити новчано награђени.

Универзитет у Бања Луци основан је 7. новембра 1975. године, водећа је високошколска установа у РС и данас има 17 факултета. На Универзитету од његовог оснивања дипломирало је више од 30.000 студената.

Свечаној академији присуствовао је генерални конзул Републике Србије Владимир Николић.Обавештење - 12.новембар 2018 нерадни дан

Обавештавамо да се према Закону о државним и другим празницима у Републици Србији, Дан примирја у Првом светском рату  празнује нерадно и Генерални конзулат Републике Србије Бања Лука неће радити у понедељак 12. новембра 2018. године.Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Антигва и Барбуда, Гренада, Комонвелт Доминика, и Тринидад и Тобаго

Обавештавамо да је Влада Републике Србије донела Одлуку о укидању виза за држављане Антигва и Барбуда, Гренада, Комонвелт Доминика, и Тринидад и Тобаго, носиоца свих пасоша. Према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије до деведесет дана (90) од датума уласка у Републику Србију, у периоду од сто осамдесет (180) дана.

Одлука је објављена у „ Службеном гласнику Републике Србије“ бр. 81/2018 од 26. октобра 2018. године, а ступила је на снагу даном објављивања за држављане Антигва и Барбуда, Гренада и Комонвелт Доминика. За држављане Тринидад и Тобаго Одлука је ступила на снагу 03. новембра 2018. године.

Држављани наведених држава, носиоци свих пасоша, који желе да уђу и бораве на територији Р. Србије у периоду који је дужи од 90 дана, дужни су да поднесу захтев за визу пре уласка на територију Републике Србије.Генерални конзул В. Николић присуствовао научном скупу „Крај Првог светског рата и настанак југословенске државе“

У просторијама Академије наука и уметности Републике Српске (АНУРС), у Бања Луци, дана 30.10.2018. године, отворен је дводневни научни скуп “Крај Првог светског рата и настанак југословенске државе”.

Председник организационог одбора скупа, академик Никола Поповић, у уводним речима је истакао да је “борба за опстанак у корену југословенске идеје”, наводећи да је Југословенска држава била племенита замисао у 19. веку, јер се сматрало да само уједињени јужни Словени могу да се одупру навали германизма и на тај начин опстану.

Он је додао да се у Европи, у доба реализације југословенске државе 1918. године, дешавао тријумф идеје националне државе, напоменувши да је прва Југославија срушена ударом и агресијом споља 1941. године и да се у другу Југославију ушло са неизлеченим међунационалним сукобима, где је национална идеја сваког југонарода била јака и да је југофедерација пропала управо на тој идеји. Поповић је нагласио да се на основу југословенске идеје и њеног живота од 70. година може доћи до закључка да је та држава била утопија и експеримент, где сада свака нација тумачи да је њен живот у Југославији био неповољан и страдалнички. Он је додао и да је национална држава доминантна у организовању овдашњег друштва и да су нетачне приче да је то ретроградна и назадна појава.

Историчар Боривоје Милошевић, који је говорио о теми “Босански муслимани и настанак Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца”, рекао је да су стотину година од Великог рата и век од стварања Краљевине СХС, довољан повод за организацију оваквог научног скупа. Према његовим речима, оно што суштински карактерише однос БиХ муслимана према стварању поменуте државе јесте један за њих, у Великом рату, типични политички опортунизам. “Они су 1918. године са једнаким жаром подржали стварање југословенске државе, као што су 1914. године подржали Аустроугарску агресију и објаву рата Србији и Црној Гори”, навео је Милошевић.

Скупу, који организује Одељење друштвених наука АНУРС, присуствовале су званице из јавног, научног и друштвеног живота Р. Српске и генерални конзул Р. Србије Владимир Николић.Отворена изложба слика и скулптура Милоша Шобајића

У Требињу је 19.10.2018. године  отворена самостална изложба слика и скулптура „Прогон“ познатог српског уметника Милоша Шобајића. Простор галерије Културног центра Требиње био је мали да прими све заинтересоване грађане који су хтели да присуствују отварању прве самосталне изложбе М. Шобајића у Требињу.

Након отварања изложбе слика и скулптура одржана је и промоција књиге М. Шобајића „Сликај и ћути“, током које су грађани имали прилику да поставе разна питања М. Шобајићу. Највећи број питања односио се на његова виђања данашње уметности, будући да су у публици били бројни студенти Академије ликовне уметности.

Организацију изложбе помогли су град Требиње и Туристичка организација Требиња, док је промоција књиге одржана уз помоћ књижевног удружења „Сусрет“ из Требиња.

Отварању самосталне изложбе и промоцији књиге М. Шобајића испред Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Републике Србије у Бања Луци, са седиштем у Требињу, присуствовао је вицеконзул Дејан Зафиров.

 Одлука Владе ИР Иран о стављању ван снаге безвизног ражима за држављане Р. Србије, носиоце обичних пасоша

Обавештавамо да је Влада ИР Иран, на основу реципроцитета, донела Одлуку о стављању ван снаге Одлуке о безвизном режиму за држављане Р. Србије, носиоце обичних пасоша. Одлука ступа на снагу 25.10.2018. године и од тог датума, држављанима Републике Србије за улазак и боравак на територији ИР Иран потребна је виза.У Бања Луци одржана промоција туристичке понуде Београда

У оквиру планиране промоције Београда у региону, Туристичка организација Београда наставила је промоцију у Бања Луци дана 16.10.2018. године у хотелу Босна.

Промотивна кампања „GoBelgrade“ укључује пословне и промотивне активности на дестинацијама у региону, током 2018. године организована је у Софији, Братислави, Санкт Петербургу, Будимпешти, Љубљани, Сарајеву, Бања Луци, а до краја године посетиће и Беч.

Промоцији туристичке понуде града Београда присуствовали су министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић, директор Туристичке организације РС Нада Јовановић, саветник директора Туристичке организације Београда Ирена Алексић.

Отварајући овај скуп генерални конзул В. Николић је рекао да Београд Бања Луци није потребно посебно представљати јер га хиљаде Бањалучана и осталих становника РС свакодневно походе из разних, па и чисто туристичких разлога наводећи да подаци показују 60 % туриста који једном посете Београд то поново учине. Николић је посебно апострофирао за овдашњу јавност значај директног авио лета Air Serbia, Београд –Бања Лука, ово посебно зато што је овај податак недовољно познат житељима РС те у том смислу сугерисао да би било целисходно овај лет додатно промовисати.

Министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић је изјавио да је сарадња са Туристичком организацијом Београда на високом нивоу и да та сарадња треба да се  још више развија тако да заједнички наступи Бања Луке и Београда на трећим тржиштима буду још јачи.

Саветник директора Туристичке организације Београда Ирена Алексић рекла је да је Београд у прошлој години посетио рекордан број туриста , око милион, који су остварили су два милиона ноћења. Додала је да туристи посећују углавном због ноћног живота и гастрономске понуде иако град има разноврсну културну и уметничку понуду. Истакла је да су реконструисани Народни музеј и Музеј савремене уметности.

Промоцији и програму туристичке понуде града Београда поред генералног конзула Владимира Николића присуствовао је и конзул Драган Протић.

 

 Позив за доделу стипендија у оквиру пројекта „ Србија за Србе из региона“ – продужење рока

Обавештавамо да је Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије продужило рок за пријављивање за доделу стипендија за школску 2018/2019 у оквиру Пројекта „Србија за Србе из региона“.Рок је продужен до 25.10.2018. године.Одржане традиционалне „Дучићеве вечери поезије“

Низом различитих активности, песничких вечери и беседа у Требињу је од 12. до 14. октобра 2018. године, одржана традиционална манифестација „Дучићеве вечери поезије“.

Манифестација је започела у петак 12.10.2018. године дружењем ученика требињских средњих школа са песницима, а касније је изведена и позоришна представа о Дучићу „Последња песма“.

У суботу 13.10.2018. године, на централни дан манифестације, приређена је изложба цртежа, док је у Културном центру Требиња одржана свечана академија „Код кнеза на балу“.

У недељу 14.10.2018. године  у Херцеговачкој Грачаници одржан је помен Јовану Дучићу, док је увече манифестација затворена песничком вечери „На Дучићевом путу“ коју су увеличали бројни песници из Републике Српске и Р. Србије казивањем својих стихова, уз подршку хора АКУД „Иво Лола Рибар“ из Београда. 

Испред Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Републике Србије у Бања Луци, са седиштем у Требињу, манифестацији је присуствовао вицеконзул Дејан Зафиров.

 Представник Генералног конзулата положио венце поводом обележавања 23 године од страдања Срба у Западној Крајини у Мркоњић Граду

Централно обележавање 23. године од страдања Срба у Западној Крајини организовано је 10. октобра 2018. године у Мркоњић Граду.

Током агресије оружаних снага Хрватске и Петог корпуса Армије БиХ на тринаест Западно-крајишких општина Републике Српске (Рипач, Петровац, Дрвар, Грахово, Гламоч, Кључ, Сански Мост, Мркоњић Град, Шипово, Србобран, Јајце, Купрес, Крупу на Уни) у септембру и октобру 1995. године , убијено је 1.634 цивила и војника а протерано више од 120.000 Срба. Након што је Република Српска поново преузела подручје општине у Мркоњић Граду, на православном гробљу пронађена је масовна гробница са 181 телом  као и више мањих масовних гробница са укупно још 176 тела.

Програм обележавања почео је служењем парастоса за све страдале у протеклом рату у капели Светог апостола Марка на Православном гробљу у Мркоњић Граду и полагањем венаца на наведеном гробљу и на централном- спомен обележју на Тргу српске војске.

Парастосу су присуствовали и положили венце изасланик председника Р. Српске Миладин Драгичевић, потпредседник Народне скупштине Р. Српске Жељка Стојичић, министар рада и борачко-инвалидске заштите у Влади Р. Српске Миленко Савановић, министар финансија у Влади Р. Српске Зоран Тегелтија, председник Борачке организације Р. Српске Миломир Савчић.

Након полагања венаца, Министар рада и борачко-инвалидске заштите у Влади Р. Српске Миленко Савановић је изјавио да поред људских жртава  град је претрпео и огромна материјална разарања,  да је то висока цена за Р.Српску и да то додатно обавезује преношење истине млађим генерацијама о ономе што се дешавало.

Председник Борачке организације Р. Српске Миломир Савчић је рекао да боли чињеница што нема правде само за српске жртве и апеловао на надлежно тужилаштво да  коначно они који су починили најстрашније злочине  буду санкционисани и приведени правди. Нагласио је да треба одати велико признање војсци и полицији РС, јер се после изгубљене битке нису повукли и напустили територију српског народа, већ су се борили до последњег тренутка.

Испред Генералног конзулата Републике Србије Бања Лука, венац на Православном гробљу и на централном–спомен обележју положио је конзул Драган Протић.

 Обавештење о престанку важења Одлуке о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане ИР Иран, носиоце обичних пасоша

Обавештавамо да је Влада Републике Србије донела Одлуку о престанку важења Одлуке о укидању виза за улазак у Р. Србију за држављане Исламске Републике Иран, носиоце обичних пасоша.

Одлука је објављена у „Службеном гласнику РС“ број 75/48 од 09.10.2018 и ступа на снагу 17.10.2018. године. Од тог датума, држављанима ИР Иран, носиоцима обичних пасоша, за улазак, транзит и боравак на територији Р. Србије, виза је потребна.Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије господин Ивица Дачић присуствовао отварању аутопута Бања Лука-Добој

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић присуствовао је отварању аутопута „9. јануар“ од Бања Луке до Добоја дана 2 октобра 2018. године, у месту Друговићи.

Свечаном отварању присуствовали су председник Републике Српске Милорад Додик, председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, председница Владе Р. Српске Жељка Цвијановић, министри у Влади Републике Српске.

Изградњом последње деонице од Друговића до Прњавора у дужини од 35 километара завршена је изградња аутопута „9. јануар“ од Бања Луке до Добоја. У изградњу аутопута укупне дужине 72 километра уложено је 402 милиона евра од тога кредитом Европске инвестиционе банке у износу од 207 милиона евра. Наведени аутопут грађен је пет година, извођач радова била је домаћа фирма „Интеграл инжењеринг“ из Лакташа са партнерима.

Председник Републике Српске Милорад Додик се обратио гостима и окупљеним грађанима и том приликом рекао да отвара пут за генерације које ту живе и које ће доћи и када аутопут буде завршен до Дрине биће пројекат националне интеграције. Навео је да је у наредних шест година планирана изградња деонице од Добоја до Бијељине чиме ће аутопут „9. јануар“ бити комплетно завршен. Истакао је да није било одлуке уставног суда БиХ да се укине Дан РС, вероватно се не би ни звао аутопут „9. јануар“ и да сада „9. јануар“ пролази кроз срце Републике Српске.

Председница Владе Р. Српске Жељка Цвијановић је рекла да аутопут показује способност РС да ради и да гради да без модерних саобраћајница нема напретка економије, без великих пројеката не може се говорити о модерној РС и њеном развоју као и да се нада  наставку таквих пројеката и потписивању концесионог уговора за изградњу аутопута од Бања Луке до Приједора.

 Први потпредседник Владе и министар спољних послова  Републике Србије Ивица Дачић  честитао је у име свих грађана Србије и државе Србије на овом пројекту. Рекао је да Срби морају очувати оно што су стекли проливеном крвљу током рата у БиХ и да Србија неће седети скрштених руку уколико примети угрожавање српског народа у БиХ. Нагласио је да нема промене Дејтонског споразума без сагласности сва три народа и два  ентитета и  да српски народ никад није био фактор нестабилности.

Дочеку и испраћају ППВ и МСП Ивице Дачића и свечаном отварању аутопута присуствовали су генерални конзул Владимир Николић, отправник послова Амбасаде Р.Србије у Сарајеву Дамир Ковачевић и конзул Драган Протић.

 

 Отворен Дом културе у Невесињу

Дана 28. септембра 2018. године у Невесињу је отворен реновиран Дом културе, чију је реконструкцију подржала Влада Републике Србије у износу од 150 000 евра, док је преостали износ обезбедила Влада Републике Српске.

Отварању је присуствовала премијер Републике Српске, Жељка Цвијановић, која је изразила задовољство што је уз помоћ две владе Невесиње коначно добило репрезентативни центар за културне манифестације. Начелник општине Невесиње, Миленко Аврамовић, је захвалио Влади Републике Србије и Влади Републике Српске на уложеним средствима.

У име Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Републике Србије у Бања Луци, са седиштем у Требињу, догађају је присуствовао вицеконзул Дејан Зафиров.У Бања Луци основана Фондација “Привредник”

У културном центру Бански двор, 27.9.2018. године, одржана је свечана академија поводом почетка рада добротворног удружења Фондације “Привредник”, чији је циљ пружање помоћи током школовања, даровитој деци слабијег имовног стања.

Тим поводом, председник Републике Српске Милорад Додик, истакао је да ће кабинет председника Р. Српске, у идућој години обезбедити средства добротворном удружењу Фондације “Привредник”, којима ће бити омогућено школовање више од 100 даровите деце, слабијег имовног стања. Додик је нагласио да је оснивање Фондације од изузетног значаја, јер се тиме омогућава деци образовање и позвао је привреднике, али и све који су у могућности, да донирају новац Фондацији.

Пре почетка Академије, председник Републике Српске Милорад Додик, разговарао је са делегацијом Р. Србије која је присуствовала наведеној манифестацији.

Изасланик председника Републике Србије Никола Селаковић, истакао је да је за будућа покољења значајно оснивање Фондације, јер се мора водити рачуна о даровитој деци, која нису у могућности да се школују. “Оснивањем Фондације стварамо добротворе у нашем друштву, чији ће рад бити уписан златним словима у нашој историји”, рекао је изасланик председника Р. Србије.

Потпредседник Владе АП Војводина Ђорђе Милићевић, изразио је задовољство поводом оснивања Фондације у Р. Српској и нагласио значај заједничког рада на образовању деце, која су будућност српског народа.

Чланови Иницијативног одбора Фондације “Привредник” су на посебној седници одржаној 26.9.2018. године усвојили све правне акте, неопходне за почетак рада. Чланове Иницијативног одбора чине: председник Академије наука и уметности Р. Српске Рајко Кузмановић, председник Привредне коморе Српске Борко Ђурић, ректори Универзитета у Бања Луци и Источном Сарајеву Радослав Гајанин и Стево Пашалић, председник подручне Привредне коморе Бања Лука Горан Рачић, који је уједно и председник Фондације.

Академији су присуствовали министри у Влади Р. Српске, изасланик председника Р. Србије Никола Селаковић, потпредседник Покрајинске Владе Ђорђе Милићевић, председник Фондације “Привредник” из Новог Сада Јова Радић, председник Академије наука и уметности Р. Српске Рајко Кузмановић, генерални конзул Р. Србије Владимир Николић, као и бројни привредници и званице из јавног и друштвеног живота.


 Позив Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, за доделу стипендија Владе Републике Србије у оквиру пројекта „Србија за Србе из региона“

Генерални конзулат Републике Србије у Бања Луци овим путем обавештава да је Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије упутило позив свим заинтересованим припадницима српске националне заједнице из држава у региону, укључујући и Босну и Херцеговину /Републику Српску, да се пријаве за доделу стипендија Владе Републике Србије у оквиру пројекта „Србија за Србе из региона“.

Сви заинтересовани се могу пријавити преко надлежног дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије у својој држави. У Републици Српској су то Генерални конзулат Републике Србије у Бања Луци и Конзуларна канцеларија Генералног конзулата Србије у Требињу.

Рок за пријаву је 30. септембар 2018. године, а обрасце пријаве, као и детаље у вези услова за добијање стипендије и потребну документацију, можете преузети на овом линку: http://banjaluka.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/SRBIJA_ZA_SRBE_U_REGIONU.pdf

 Академија наука и уметности Републике Српске прославила 25. година од оснивања

24. септембра 2018. године, у културном центру Бански двор, Академија наука и уметности Републике Српске (АНУРС) прославила је 25. година од оснивања ове институције.

У протеклих 25. година, Академија је дала снажан подстицај духовном и материјалном развоју Републике Српске, градећи везе са научницима и научним институцијама из целог света. Тако је, у протеклом периоду, АНУРС организовала преко 80. научних скупова, домаћег и међународног карактера, издала је преко 200. публикација, остварила сарадњу са више десетина научних и образовних институција у свету, спровела преко 20. научноистраживачких пројеката у свим областима науке и организовала на десетине изложби у Галерији АНУРС.

Након одржане Свечане скупштине, председник АНУРС Рајко Кузмановић рекао је да својим радом, АНУРС подстиче научну, уметничку и културну делатност, чиме доприноси општем развоју Р. Српске. Он је нагласио да су међународна и међуакадемска сарадња, један од приоритета, додајући притом да је Академија увек била у служби народа, да ће и даље бити важан фактор духовне суверености и културне еманципације и служиће искључиво науци и научној истини, а тиме и општем добру свих људи.

Директор Српске академије наука и уметности Владимир Костић, истакао је да две академије имају заједнички културни, научни и уметнички простор, да су на истом задатку и да та сарадња није усмерена против било кога.
Представник Руске академије наука Јелена Гускова, изјавила је да сматра да Република Српска има блиставу будућност, а да је АНУРС озбиљна институција која води рачуна о модерним трендовима у науци и култури.

Програм обележавања јубилеја, обухватао је Свечану седницу Скупштине Академије, округли сто под називом “Улога Академије у развоју друштва будућности”, свечану академију и изложбу ликовних уметника у галерији АНУРС.

Програму обележавања прославе 25. година од оснивања Академије наука и уметности Републике Српске, присуствовале су званице из научног и друштвеног живота Р. Српске и генерални конзул Р. Србије Владимир Николић.

 Владика Димитрије уведен у трон епископа захумско-херцеговачког и приморског

Светом архијерејском литургијом у Саборном храму Светог преображења Господњег у Требињу, коју је предводио његова светост патријарх српски Иринеј, дана 23.09.2018.г. у трон епископа захумско-херцеговачког и приморског уведен је новоизабрани владика херцеговачки Димитрије.  

Уз патријарха Иринеја, Свету архијерејску литургију су служили митрополити црногорско-приморски Амфилохије и дабробосански Хризостом, као и 15 владика СПЦ.

Владика херцеговачки Димитрије се захвалио српској православној цркви на указаном поверењу и одговорности и изразио наду да ће успешно наставити рад својих претходника. Захвалио се, такође, представницима других конфесија који су присуствовали чину устоличења и изразио наду да ће са њима успешно сарађивати у циљу одржања мултиетничности Херцеговине, као и представницима власти Републике Српске од којих очекује успешну сарадњу за бројне покренуте пројекте обнове верских објеката СПЦ.

Вече пре устоличења владике, пред бројним локалним становништвом у Саборном храму Светог преображења Господњег у Требињу, одржано је наречење, а на дан устоличења Саборни храм је био премали да прими све заинтересоване житеље Требиња и околних места, који су испунили и плато испред Саборног храма где су преко постављеног видео-бима испратили читаву церемонију.

 

Устоличењу новог владике присуствовали су председник и премијер Републике Српске, Милорад Додик и Жељка Цвијановић, градоначелници Требиња и Мостара, Лука Петровић и Љубо Бешлић, начелници источно-херцеговачких општина, и многобројне друге високе званице из културног и јавног живота Републике Српске.

Испред Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Републике Србије у Бања Луци, са седиштем у Требињу, наречењу и хиротонисању Владике херцеговачког Димитрија присуствовао вицеконзул Дејан Зафиров.Министар здравља у Влади Републике Србије господин Златибор Лончар присуствовао отварању новог Северног крила и реконструисаног Централног медицинског блока Универзитетског клиничког центра Републике Српске.

 Министар здравља у Влади Републике Србије Златибор Лончар присуствовао је отварању новог Северног крила и реконструисаног Централног медицинског блока Универзитетског клиничког центра Републике Српске дана 21 септембра 2018. године, у Бања Луци.

Свечаном отварању присуствовали су председник Републике Српске Милорад Додик, потпредседник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, председница Владе Р. Српске Жељка Цвијановић, министри у Влади Републике Српске.

У обнову, изградњу и опремање највеће здравствене установе у Републици Српској, утрошено је око 84 милиона евра, радови су завршени након 43 месеца током којих није прекидан рад Универзитетског клиничког центра. Најзначајнија је изградња новог операционог блока установе у Северном крилу, а Централни медицински блок постаје стационар, намењен за болничке пацијенте и вођење постоперативног тока.

Председник Републике Српске Милорад Додик се обратио гостима и окупљеним грађанима и том приликом рекао да је пре 20 година када је први пут изабран за премијера УКЦ био у очајном стању, без грађевинске дозволе и са многим другим препрекама, да је УКЦ грађен на терет грађана РС и здравственог система, те да су и други имали прилику а ништа нису урадили и да сада приговарају да је отварање УКЦ-а злоупотреба у предизборној кампањи. Затим је обећао да ће бити реконструисани и други делови УКЦ-а као  и друге болнице и здравствене установе, да ће урадити све да се задрже здравствени радници у РС.

Председница Владе Р. Српске Жељка Цвијановић је рекла да је поносна што је наведени објекат изграђен у време њеног мандата и да УКЦ показује снагу РС и њеног народа. Додала је да су најважноје две ствари да лечите људе и да их учите.

Министар здравља у Влади Републике Србије Златибор Лончар  честитао је у име свих грађана Србије на овом пројекту. Рекао је да многи проживе и заврше радне каријере а да не доживе тако велико отварање као што је УКЦ. Затим је рекао да је Република Српска добила нову установу за понос , где ће грађани РС имати услове за лечење какви постоје у било којој светској метрополи, а лекари и медицинско особље  могућност да се у савременом  и модерном амбијенту квалитетно усавршавају. Нагласивши да ће као и до сада у Републици Србији увек имати подршку и искреног партнера

Дочеку и испраћају министра здравља Златибора Лончара и свечаном отварању новог Северног крила и реконструисаног Централног медицинског блока Универзитетског клиничког центра Републике Српске присуствовали су генерални конзул Владимир Николић и конзул Драган Протић.

 

 Генерални конзул Владимир Николић присуствовао премијери филма “Заспанка за војнике”, дана 21.9. 2018. године

У Дечијем позоришту Републике Српске у Бања Луци, у организацији Радио телевизије Републике Српске и “Позитивних снага Српске”, одржана је премијера филма “Заспанка за војнике”, редитеља Предрага Антонијевића, снимљеног у поводу обележавања стогодишњице од завршетка Првог светског рата.

Филм је снимљен према сценарију Наташе Дракулић и мотивима “Српске триологије”, књижевника Стевана Јаковљевића, а говори о војницима тобџијске батерије српске војске у Првом светском рату .Од 4. октобра, филм ће се наћи ће на биоскопским репертоарима Р. Српске и Србије.

Премијери филма присуствовао је генерални конзул Р. Србије Владимир Николић.


 Боравак првог потпредседника Владе и министра спољних послова Републике Србије господина Ивице Дачића, у Бања Луци, дана 21.9.2018. године

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије господин Ивица Дачић посетио је, 21. септембра 2018. године, Бања Луку, где је, уз председника Републике Српске Милорада Додика и министра иностраних послова Руске Федерације Сергеја Лаврова, присуствовао церемонији полагања камена темељца за изградњу Српско-руског храма и културног центра.

Након церемоније, Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић састао се са министром иностраних послова Руске Федерације Сергејем Лавровим. У разговору су констатовали да се односи две земље континуирано и продуктивно развијају, на шта указује и висока динамика српско-руских контаката, као и да су међусобни односи достигли висок ниво стратешког партнерства.

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Р. Србије Ивица Дачић информисао је министра иностраних послова Руске Федерације Сергеја Лаврова о току дијалога Београда и Приштине и поновио став, да без Руске Федерације не може бити дугорочног и одрживог решења за КиМ.

МИП Руске Федерације С. Лавров нагласио је да Русија подржава дијалог Београда и Приштине, уз поштовање Резолуције 1244 СБ УН, додавши притом, да косовски Албанци годинама не испуњавају споразуме са Србијом, постигнуте уз посредовање ЕУ, упркос конструктивном ставу Београда. Поновио је став Москве да снажно подржава Дејтонски споразум, територијални интегритет и суверенитет БиХ, равноправност три народа, као и уставне надлежности два ентитета у БиХ. Лавров је истакао да је Руска Федерација увек имала конструктивну сарадњу с ЕУ и САД у вези са питањима на Балкану и да не види разлог да се тако не настави.

На састанку, двојица министара разговарали су и о међусобној подршци у међународним организацијама и припремама за састанак међувладине комисије, који је заказан за октобар.

Ген. конзул В. Николић, отправник послова Амбасаде Р. Србије у Сарајеву Д. Ковачевић и конзул Д. Протић, присуствовали су како дочеку и испраћају првог потпредседника Владе и министра спољних послова Р. Србије господина Ивице Дачића, тако и церемонији полагања камена темељца за изградњу Српско-руског храма.


 Представник Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Републике Србије у Бања Луци, са седиштем у Требињу присуствовао свечаностима поводом Крсне славе општине Љубиње

Општина Љубиње је, дана 21.09.2018. године, прославила своју крсну славу - Рођење пресвете Богородице.

 

Свечаност је почела светом архијерејском литургијом у Саборном храму у Љубињу, одакле је настављена свечаном литијом Љубињским улицама до зграде општине Љубиње, касније и до Храма рођења пресвете Богородице, а завршена је традиционалном 19. уличном трком „Љубиње 2018“.

Испред Саборног храма у Љубињу госте је дочекао Јереј Саша Којовић, а испред општине начелник Дарко Крунић, који су поздравили бројне окупљене госте; од начелника других општина, директора јавних предузећа па да великог броја локалног становништва.


 

Испред Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Републике Србије у Бања Луци, са седиштем у Требињу, прослави присуствовао вицеконзул Дејан Зафиров.

 Представник Генералног конзулата положио венце поводом обележавања Дана погинулих и несталих, током ратних дешавања 90-их година у БиХ

Централно обележавање Дана погинулих и несталих током ратних дешавања у периоду од 1991 до 1995. године, организовано је 15. септембра 2018. године у Бања Луци.

Програм обележавања обухватао је изложбу “Опомена”, одржаној у дворишту Храма Христа спаситеља у Бања Луци, која говори о страдању Срба од 1991. до 1995. године, служење парастоса погинулим борцима и цивилима у Храму, полагање венаца код споменика погинулим борцима на гробљу “Свети Пантелија” и полагање венаца на Спомен - костурницу на Новом гробљу у Бања Луци

Венце на споменик погинулим борцима положили су изасланик председника Р. Српске, изасланик члана Председништва БиХ из Р. Српске, министар рада и борачко-инвалидске заштите у Влади Р. Српске Миленко Савановић, делегација Народне скупштине Р. Српске, делегација Трећег пешадијског пука Р. Српске, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић и председник Организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Р. Српске Недељко Митровић.


Након полагања венаца, министар рада и борачко-инвалидске заштите у Влади Р. Српске Миленко Савановић је изјавио да се данас, 23. године након завршетка рата у БиХ, још трага за 1,662 српска борца и цивила и да српски народ треба да нађе начин да Институт за нестала лица БиХ, почне ефективно да ради или буде распуштен

У одбрамбено-отаџбинском рату погинуло је 23,184 бораца Војске Републике Српске, а погинуло је и нестало око 10,000 цивила. Институције још увек трагају 1,662 лица, од којих је 814 бораца и 846 цивила, а у Р. Српској се налазе три костурнице у којима је 650 неидентификованих тела, од којих се 311 налази у костурници у Бања Луци, 274 у Источном Сарајеву, а 65 у костурници у Невесињу.

Испред Генералног конзулата Републике Србије Бања Лука, венац на гробљу “Свети Пантелија” положио је вицеконзул Перица Николић.


 Генерални конзул Владимир Николић присуствовао отварању Сајма књига у Бања Луци

Овогодишњи 23. Међународни сајам књиге “Бања Лука 2018”, у организацији “Гласа Српске”, свечано је отворен 11.9.2018. године у дворани “Борик”. Учешће на Сајму узело је више од 90. издавача и излагача из Р. Српске и земаља региона.

Овогодишњи Сајам, свечано је отворио српски песник Љубивоје Ршумовић, рекавши да је Сајам празник писане речи, илустрованих емоција, уређивачке мудрости, издавачке виспрености и читалачке радозналости.

Министар просвете и културе у Влади Републике Српске Дане Малешевић, рекао је да је Сајам књиге у Бања Луци потврдио место међу најзначајнијим културним манифестацијама на овим просторима, промовишући и афирмишући књижевност, издаваштво и културу у целини

Свечаном отварању 23. Сајма књига у Бања Луци присуствовали су министри у Влади Р. Српске, председник Академије наука и уметности Р. Српске Рајко Кузмановић, академици, директори културних, образовних и других институција у Р. Српској.

Свечаном отварању, присуствовао је и генерални конзул Р. Србије Владимир Николић.Председница Владе Републике Србије, госпођа Ана Брнабић и министар омладине и спорта, господин Вања Удовичић, посетили су, 7. септембра 2018. године, Бања Луку

Председница Владе Републике Србије, госпођа Ана Брнабић, посетила је Бања Луку на позив председнице Владе Републике Српске, госпође Жељке Цвијановић, како би пратила утакмицу женске одбојкашке репрезентације Републике Србије, која се у склопу припрема за предстојеће Светско првенство у Јапану, припремала у Р. Српској.

Приликом посете, министар омладине и спорта, господин Вања Удовичић, уручио је донацију у виду спортских реквизита основним школама у Бања Луци.

Пре утакмице, председник Републике Српске организовао је пријем за женску одбојкашку репрезентацију Србију, ком је присуствовао и министар Вања Удовичић.

Пријатељској утакмици присуствовали су и министри у Влади Р. Српске, министар омладине и спорта Р. Србије Вања Удовичић, многобројни спортски радници и друге угледне личности.

Женска одбојкашка репрезентација Р. Србије победила је селекцију Бугарске резултатом 3:0, по сетовима (25:20, 25:19, 25:13).

Ген. конзул В. Николић и отправник послова Амбасаде Р. Србије у Сарајеву Д. Ковачевић, такође су присуствовали  пријатељској утакмици женских одбојкашких репрезентација Србије и Бугарске.
 

 Генерални конзул В. Николић присуствовао свечаној академији у Добоју, организованој поводом обележавања 23. годишњице од страдања Срба у Возући, долини реке Криваје и Озрену

Генерални конзул Владимир Николић присуствовао је свечаној академији под називом “Егзодус и трајање”, одржаној у Добоју 6. септембра о.г, поводом обележавања 23. годишњице од страдања Срба са подручја Возуће, долине реке Криваје и Озрена

Након одржане академије, председница Владе Р. Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је две хиљаде прогнаних породица, 500 убијених бораца и цивила, те 126 неиндетификованих лица у протеклом рату, велика трагедија, што позива на опрезност и разумевање ствари које се тренутно дешавају. Додала је да обавеза институција да траже истину, да траже да сви они који су криви буду приведени правди, а да се у наслеђе наредним генерацијама остави свест о страдању и поштовању жртава које су дале живот за Р. Српску.

Потпредседник НС Р. Српске Ненад Стевандић рекао је да док год постоји “Марш стазама егзодуса”, који се завршава у Возући, Срби заслужују да се уписују у народ који негује своју традицију, који се са пијететом сећа својих жртава и труди да за злочине над српским народом, починиоци одговарају.

Овогодишњој академији присуствовали су и изасланик председника Р. Српске Миладин Драгичевић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, представници Оружаних снага БиХ, посланици у НС Р. Српске, представници локалних заједница, борачких организација и Српске православне цркве.

 Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачића, 05. септембра 2018. године боравио у Бања Луци

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић посетио је Бања Луку. Одмах по доласку састао се са председником Републике Српске Милорадом Додиком.

Након састанка, коме су присуствовали и председница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић и министар индустрије, енергетике и рударства у Влади Р. Српске Петар Ђокић,  истакнуто је да је сарадња Србије и Српске веома добра и без отворених питања.

Нагласивши да је неопростиво што питање границе између БиХ и Р. Србије још увек није решено, председник М. Додик је додао да је за Р. Српску то питање формално, да границу као такву не доживљава, имајући у виду да је у питању један народ. Додик је рекао да Српска посматра Србију као гарант Дејтонског споразума, захваливши Влади и руководству Србије, за одобрену помоћ општинама и градовима Р. Српске.

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Р. Србије Ивица Дачић, рекао је да Србија и Српска имају континуитет добре сарадње у складу са Споразумом о специјалним и паралелним везама и да су заједнички урађени и раде се многи инфраструктурни пројекти. ППВ и МСП И. Дачић је додао да Србија води рачуна о српском народу у Српској и да подржава Р. Српску, а да је питање опстанка Српске и положаја Срба у БиХ, за Србију питање од националног интереса. Истакао је да Р. Србија поштује Дејтонски споразум и да ничим не жели да угрози стабилност БиХ и Р. Српске, додавши да је Споразум о специјалним и паралелним везама нуђен и Федерацији БиХ.

Након састанка са председником Р. Српске, први потпредседник Владе и министар спољних послова И. Дачић  учествовао је на неформалном састанку министара иностраних послова Процеса за сарадњу у југоисточној Европи (СЕЕЦП).

Нагласивши да је Република Србија остала одлучно посвећена регионалној сарадњи, ППВ и МСП је истакао задовољство због очуване стабилности у региону, упркос изазовима који су се јавили у последњем периоду. Присутнима је указао да је приступање ЕУ један од спољнополитичких приоритета Р. Србије
Истакао је да Србија чланство у ЕУ не посматра као циљ, већ процес преговора види као покретачку снагу за спровођење реформи.

Ген. конзул В. Николић присуствовао је како дочеку и испраћају ППВ и МСП Ивице Дачића, тако и састанку који је имао са председником Р. Српске М. Додиком.

 Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић боравила у Бања Луци

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић предводила је делегацију која је, 5. септембра 2018. године, боравила у Бања Луци.

Делегацију Србије чинили су др Дарко Лакетић, народни посланик и председник Одбора за здравље и породицу и Бранко Маринковић, заменик Генералног секретара Народне скупштине Републике Србије.

Председница НС РС Маја Гојковић се састала са председником Народне скупштине  Р. Српске Недељком Чубриловићем.

Након састанка, председник НС Р. Српске Н. Чубриловић је изјавио да је сарадња два парламента најбоља од настанка Републике Српске. Истакавши успешну сарадњу Србије и Српске, не само на политичком, већ и на економском плану, Чубриловић је указао на велике инфраструктурне пројекте које је Р. Србија сама финансирала, реконструкцију домова здравља, изградње школа, вртића, али и заједничку изградњу Хидроелектране Бук бијела која је у плану.

Председница НС РС Маја Гојковић је најавила скорашње одржавање још једног састанка руководства два парламента, рекавши да ће том приликом бити формирана заједничка Комисија највиших законодавних тела Српске и Србије, чији ће задатак бити контрола заједничких пројеката, што је како је рекла ниво сарадње који Народна скупштина Републике Србије има још само са парламентима Руске Федерације и НР Кине. Председница М. Гојковић се сложила са оценом председника НС Р. Српске Н. Чубриловића и додала да је од потписивања споразума о сарадњи два парламента 2006. године, најплодоноснија сарадња забележена током садашњих мандата.

Након састанка,  заменик Генералног секретара НС РС Бранко Маринковић и генерални секретар НС Р. Српске Марко Аћић, потписали су усаглашени меморандум о сарадњи служби два парламента, којим је предвиђено стално оспособљавање и унапређивање међусобне сарадње

Председница НС РС Маја Гојковић се састала и са председником Р. Српске Милорадом Додиком. На том састанку присуствовала је и председница Владе Републике Српске  Жељка Цвијановић.

 

Након састанка, председник Републике Српске Милорад  Додик је рекао да је Србија веома присутна у Р. Српској. Захваливши се на помоћи Србије, Додик је истакао да су донацијама Србије грађени путеви, реконструисане и изграђене школе и вртићи и да ће се  болница у Источном Сарајеву звати Србија, попут многих објеката у свим градовима Р. Српске. Додик је додао и да је на састанку разговарано и о формирању комисије која ће испитати последице НАТО бомбардовања у Р. Србији и Српској.

Председница НС РС Маја Гојковић, изјавила је да је на састанку разговарано о мноштву тема од обостраног интереса. Изразила је задовољство због посете Бања Луци и потписивања меморандума о сарадњи два парламента. Нагласила је блиску сарадњу у свим областима и рекла да је на састанку са председником Додиком разговарано о политичким питањима, важним за Р. Србију и Р. Српску.

Генeralni конзул Вladimir Николић присуствовао је како дочеку и испраћају делегације НС РС, тако и састанцима које је председница парламента Мaja Гојковић имала током посете Бања Луци.У Oштрој Луци отворена школа обновљена донацијом Владе Републике Србије

У месту Копривна у Оштрој Луци, данас је свечано отворена обновљена подручна Основна школа “Десанка Максимовић”.

Школа је обновљена средствима Владе Републике Србије, донацијом у вредности од 97,281,55 конвертибилних марака, односно око 50,000 евра. Свечаном отварању присуствовала је министарка управе и локалне самоуправе Р. Српске Лејла Решић и начелник општине Оштра Лука Драган Станар.

Тим поводом, министарка управе и локалне самоуправе у Влади Р. Српске Лејла Решић, изразила је задовољство што су средства Владе Р. Србије усмерена у обнову школе, која бележи сталан раст броја ученика и у том смислу истакла и сензибилитет Владе Р. Српске, која је овај пројекат препознала и подржала.

Свечаном отварању обновљене школе, испред Генералног конзулата присуствовао је конзул Драган Протић.Генерални конзул Владимир Николић присуствовао свечаном отварању манифестације „Дани Републике Српске у Србији“

Манифестација “Дани Републике Српске у Србији” отворена је 3. септембра 2018. године у београдској “Комбанк дворани”, у присуству високих званичника из политичког, црквеног, културног и јавног живота.

Овогодишњу манифестацију отворио је председник Републике Српске Милорад Додик, који је у уводном обраћању рекао да Србији и Српској не треба ново упознавање, већ потврда пријатељства и братских односа.

Истакао је да Р. Српска нема ниједан проблем са другим народима, да жели да живи у миру и подсетио је на страдања српског народа кроз историју. Нагласио је да Србија показује љубав према Српској и да је под вођством председника Р. Србије А. Вучића и Владе Р. Србије, помогла Српској да изгради неколико вртића, мост, помогла неколико насеља, изградњу болнице, закључио је Додик.

Свечаном отварању “Дана Српске у Србији” присуствовали су и председница Народне скупштине Републике Србије госпођа Маја Гојковић, принц Александар и принцеза Катарина Карађорђевић, министри у владама Р. Србије и Р. Српске, академици, као и представници војске и полиције.

 

Манифестацији је присуствовао и генерални конзул Репулике Србије у Републици Српској, Босни и Херцеговини, Владимир Николић.У Козарској Дубици освештана спомен-капела подигнута у част солунских добровољаца

У кругу храма Светих апостола Петра и Павла у Козарској Дубици, 2. септембра 2018. године, освештана је спомен-капела у част солунских добровољаца из дубичког краја.

Спомен-капела подигнута је поводом стогодишњице од завршетка Првог светског рата, у част 288. солунских добровољаца из општине Козарска Дубица, чија су имена угравирана на плочи у спомен-капели.

Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем служио је свету архијерејску литургију, а у свом обраћању је указао на значај изградње подигнуте капеле. Владика је изразио и наду да ће српски народ у садашњем времену да постигне духовну и националну свест, а када постане свестан своје ситуације, знаће и шта да ради, истакао је.
Након освештавања спомен-капеле, програм је завршен културно-уметничким програмом у ком су учествовали чланови Фолклорног друштва из Козарске Дубице.

Освештавању спомен-капеле у част солунских добровољаца дубичког краја, испред Генералног конзулата присуствовао је вицеконзул Перица Николић.Одржана заједничка седница владe Р. Србије и владе Р. Српске у Требињу

У Требињу је 29.8.2018. године одржана 9. заједничка седница влада Републике Србије и Републике Српске, којој су присуствовали премијери Србије Ана Брнабић и Српске Жељка Цвијановић, као и министри са државним секретарима и помоћницима. Том приликом су разматране три тачке дневног реда и усвојено 16 закључака.  Током седнице, која је почела у 12.00 сати, разговарано је о заједничким, започетим и будућим пројектима, регионалној сарадњи и ситуацији у региону, као и о унапређењу свеукупних билатералних односа Републике Србије и Републике Српске.

Седници је претходио састанак председника влада Републике Србије Ане Брнабић и Републике Српске Жељке Цвијановић које су, после потписивања споразума и обраћања медијима, у требињском насељу Горица отвориле вртић „Србија“ изграђен донацијом Владе Републике Србије, на иницијативу председника Александра Вучића.

Након седнице потписани су меморандуми и споразуми о сарадњи, и то: (1) Меморандум о сарадњи влада Српске и Србије у области енергетике (потписници су били министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић и министар рударства и енергетике Србије Александар Антић); (2) меморандум о међусобном признавању „великих лиценци“, као и (3) меморандум о размени искустава у области издавања е-грађевинских дозвола (потписнице су министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Р. Србије Зорана Михајловић и министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Р. Српске Сребренка Голић); (4) Споразум о сарадњи у области информационо-комуникационих технологија потписали су министри унутрашњих послова Републике Србије Небојша Стефановић и Републике Српске Драган Лукач.

Обраћајући се представницима медија, премијерка Републике Србије Ана Брнабић је казала да је Влада Србије од 2014. године у различите пројекте локалних заједница у Српској до сада уложила око 21,5 милиона евра. „Те пројекте су кандидовале локалне заједнице као што је водоводни систем у селу Баљци у Билећи, ревитализација Старог града у Требињу, мост 'Братољуб', изградња магистралног пута Тјентиште-Брод на Дрини и други“, навела је Брнабић. Она је додала да сарадња Српске и Србије никада није била на вишем нивоу, што се види у свим области - од економије и политике до трговине, спорта и културе, те да је један од најзначајнијих и највећих пројеката који ће се у будућности заједнички реализовати изградња две хидроелектране. „Мислим да је ово историјски један од најзначајнијих пројеката. То ће бити наша прва заједничка енергетска инвестиција која ће утицати на енергетски рад и Србије и Српске. Свакако ће пуно значити за нашу енергетску стабилност и независност“, оценила је Брнабић, додавши: „Мислим да је ретко када била овако важна блискост и јединство српског народа“.

Премијерка Српске Жељка Цвијановић истакла је да је један од горенаведених закључака и први заједнички пројекат Српске и Србије у области енергетике а тиче се изградње две хидроелектране – „Фоча“ и „Паунци“ (укупне инсталисане снаге 90 мегавата) чија је вредност око 200 милиона евра. „То ће бити први пут да наше електропривреде заједнички реализују један важан пројекат. Надам се да ће то бити начин да се отворе врата за сву будућу сарадњу у области енергетике, где располажемо огромним ресурсима и потенцијалима, због чега то желимо да ставимо у функцију развоја Српске и Србије, али и друштва у целини и свих наших грађана“, навела је Цвијановић. Она је рекла да је усвојен и закључак о приступу према наменској индустрији – како пословно ојачати ове субјекте, како им омогућити да буду ангажовани на извршавању одређених послова за потребе Србије и како одредити њихов статус.
„Та сарадња се односи на 'Космос' у Бањалуци, 'Орао' у Бијељини и 'Фамос' у Палама“, поручила је Цвијановић. Такође, један од закључака односи се и на саобраћајну комуникацију, где су утврђени заједнички приоритети, попут настављања изградње аутопута од  Добоја преко Бијељине до границе са Србијом, те повезивање са Србијом од Источног Сарајева преко Вардишта код Вишеграда. Говорећи о изградњи моста „Братољуб“ на Дрини, који повезује Братунац и Љубовију, Цвијановић је изразила посебну захвалност Влади Србије и председнику Александру Вучићу, који је био иницијатор овог пројекта. Жељка Цвијановић је навела и да је реализација пројеката који се тичу туризма увелико у току, наводећи да се један од тих пројеката односи и на подручје Подриња, као и да се успешно проводи пројекат заједничких ђачких екскурзија, где се деца из Српске и Србије приближавају и боље упознавају једни друге. Коментаришући поједине активности које финансира Влада Републике Србије, она је навела изградњу школа, вртића, водовода, као и друге пројекте које су кандидовале локалне заједнице у Српској. Истовремено је додала и да је Република Српска опредељена да буде део изградње гасовода о коме Србија већ увелико преговара и подсетила да је Влада Републике Србије обезбедила 500.000,00 евра за подршку запошљавања младих у Републици Српској.

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић, у присуству потпредседника Владе и министра спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расима Љајића, министра здравља у Влади Републике Србије Златибора Лончара и генералног секретара МСП Вељка Одаловића, по завршетку заједничке седнице две владе посетио је Конзуларну канцеларију Генералног конзулата Р. Србије у Бањалуци са седиштем у Требињу. Том приликом је разговарао са запосленима у Конзуларној канцеларији, који су му пренели веома позитивне реакције бројних грађана Источне Херцеговине којима су током протеклих пет месеци пружане различите конзуларне услуге.

Генерални конзул В. Николић присуствовао је свечаном дочеку као и испраћају високе делегације Владе Републике Србије, коју је предводила премијерка Ана Брнабић.

 Завршне свечаности поводом обележавања 53. Кочићевог збора

Централни догађај књижевно-уметничког програма 53. Кочићевог збора, одржан је у суботу 25. августа 2018. године, у културном центру Бански двор.

На свечаној академији под називом “Кочићу у част”, традиционално је уручена књижевна награда “Петар Кочић”, књижевнику и академику Рајку Петрову Ногу, а награда “Змијањче” ученици О.Ш. “Србија” са Пала, Теодори Марковић. У културно уметничком делу програма наступили су бањалучки глумци, који су дочарали време у којем је Кочић живео.

Домаћин академије био је градоначелник Бања Луке и председник Организационог одбора 53. Кочићевог збора, Игор Радојичић, који је у свом обраћању нагласио да је главни мотив академије 150. година Српске читаонице

Завршна манифестација 53. Кочићевог збора одржана је у недељу 26. августа 2018. г, у Стричићима, родном селу Петра Кочића. У оквиру Централне свечаности, Музеј Републике Српске организовао је и изложбу под називом “Кочићево огњиште”, аутора Владимира Ђукановића, а  пројекат формирања збирке заједнички су организовали Музеј Републике Српске, Град Бања Лука и Туристичка организација Града Бања Лука.

Културно-уметничком програму присуствовали су председник Републике Српске Милорад Додик, председница Владе Р. Српске Жељка Цвијановић, већи број министара у Влади Р. Српске, градоначелник Бања Луке Игор Радојичић, покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу АП Војводине Огњен Бјелић, представници бројних институција и неколико хиљада грађана.

Испред Генералног конзулата Републике Србије на завршним свечаностима присуствовали су конзул Драган Протић и вицеконзул Перица Николић.

 Генерални конзул В. Николић присуствовао обележавању славe Града Требиња

Генерални конзул Републике Србије у Републици Српској, БиХ, Владимир Николић присуствовао је обележавању славе Града Требиња, 18. и 19. августа 2018. године. Свечано обележавање почело је уочи Преображења Господњег отварањем Сајма меда и вина, након чега су отворене изложбе фотографија „Све ће то народ позлатити“, посвећена ратној сирочади и инвалидима из Великог рата, као и радова Атанасија Поповића – првог академски образованог ликовног уметника из Требиња, а поводом седамдесет година од његове смрти.

Посебну пажњу јавности привукла је изложба слика посвећена ратној сирочади и инвалидима Првог светског рата, која је организована 18.8.т.г. у галерији Културног центра, захваљујући дугогодишњој сарадњи са Народним музејом из Шапца. Према замисли аутора изложбе - Бранислава Станковића, Гордане Буловић и Мирка Пековића, на 30-ак фотографија су приказана страдања, пре свега, деце – ратне сирочади, али и обичних „малих људи“ који су и највеће жртве. Отварајући изложбу, председник Скупштине града Требиња Драгослав Бањак је истакао да су Срби имали највеће губитке у односу на укупан број становника од свих земаља укључених у сукобе.

Након тога, у галерији Музеја Херцеговине отворена је изложба радова Атанасија Поповића. На изложби су представљене Поповићеве слике и цртежи – портрети, пејсажи, градски мотиви, платна социјалне тематике – из фундуса Уметничке галерије Босне и Херцеговине из Сарајева, Уметничке галерије Дубровника, Српске православне црквене општине Дубровник, као и Музеја Херцеговине Требиње, који у сталној поставци чува и највећи број његових уметничких дела.

Свечаности су настављене 19. августа, Светом архијерејском литургијом коју је предводио владика Григорије са свештенством СПЦ. Обраћајући се великом броју окупљених верника, Григорије је поручио да је Преображење, празник спасења и одобротворења.


Приликом одржавања свечане седнице у Културном центру, владика Григорије присутнима је рекао да не види крај расту и развоју Требиња, додавши да је то град у коме је провео више од пола свог досадашњег живота, као и да велики песник Јован Дучић никада није живио у Требињу, али да је читав свој живот живео за овај град. Обраћање је завршио поруком: „И ја тако мислим да остатак живота нећу дуго живети у Требињу, али ћу живети за овај град. И место које сам изабрао да будем у Немачкој – Дизелдорф, много личи на Требиње, има реку, стари град, културу, традицију, историју и песника Хајнриха Хајнеа, као што Требиње има свог Дучића“. Он је позвао све гађане и госте Требиња да у вечерњим сатима, након празничног вечерњег, које је почело у 20.00 сати, дођу испред Саборног храма и присуствују свечаној литији.

Председник Републике Српске Милорад Додик, који је присуствовао литији и свечаностима у Требињу, рекао је да је то величанствен дан који има симболичан, а не само верски карактер. Додик је истакао да је евидентно да се и град и људи у протеклом периоду преобразили и да се успело реализовати низ значајних инвестиција и процеса који ће обележити и повећати капацитет, снагу и лепоту Требиња. „То је свакако и мој разлог због чега сам овде, а додатни разлоге је и тај јер је наш владика Григорије одређен на нову дужност и хоћу вечерас да будем са њим“, рекао је Додик. Он је казао да је владика много учинио за Херцеговину и Требиње и да је и као председник Владе и Републике Српске са њим радио на многим пројектима, те да су имали воље и снаге да заједничком синергијом обезбеде значајне инвестиције за овај град. „Владика Григорије је био коегзистенцијални и конструктивни елемент у политичком смислу саме Херцеговине, личност која је обележила време и не само руковођење и управљање црквом, већ и управљање читавим животом и привредним и другим“, навео је Додик.

Овогодишње преображенске свечаности у Требињу завршене су концертом Александре Радовић на Тргу слободе.Конзул Радослав Илић отворио традиционалне витешке игре у Требињу

У оквиру пројекта „Повратак традицији - ћирилична култура и традиционалне игре“ уз подршку Министарство спољних послова Републике Србије, Управe за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Књижевно удружење „Сусрет“ Требиње организовало је 09. августа 2018. године манифестацију традиционалних српских витешких надметања „Душанов мач, Стефанов штит“, коју је отворио конзул Радослав Илић, шеф Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Републике Србије Бања Лука са седиштем у Требињу.

Отварајући прву манифестацију традиционалних српских витешких надметања у Требињу, Илић је подсетио на чињеницу да су српски витезови својим витештвом, храброшћу, знањем и умећем, увек успевали да одбране највише интересе свог народа. Зато и назив манифестације „Душанов мач, Стефанов штит“, није случајно одабран, поручио је Илић. Такмичаре је позвао да покажу своје способности у спортском надметању, али и у томе какав пример могу дати младима који су се у великом броју одазавали на позив организатора, како би се такмичили у бацању камена с рамена, кугле, потезању конопца, скоку у даљ и другим традиционалним српским вештинама.

Најбољи су добили медаље, књиге о славним српским јунацима, односно награде које су прилагођене времену из витешких надметања, а организатори су припремили и богат ручак за преко петсто људи коју се бодрили такмичаре.Представљено најбоље идејно решење за изградњу Духовног центра у Мркоњићима

Најбоље идејно решења за изградњу Православног духовног центра у Мркоњићима, родном селу Светог Василија Остошког, које Република Србија финансира са 400.000,00 евра, израдило је требињско предузеће „Контура“.

Презентацији идејног решења, које је организовано у Градској управи Требиње, присуствовао је и конзул Радослав Илић, шеф Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Републике Србије Бања Лука, са седиштем у Требињу.

Обраћајући се представницима медијских кућа, градоначелник Требиња Лука Петровић рекао је: „Заједно ћемо радити у договору са Владом Републике Србије и Републике Српске,  мештанима Мркоњића и  донаторима, који су заинтересовани за изградњу овог комплекса. Већ имамо донаторе, а сав износ новца смо обзебедили  и  нису нам потребна додатна буџетска средства“.

Шеф конзуларне канцеларије у Требињу, конзул Радослав Илић, подсетио је на чињеницу да је пројекат у Мркоњићима само један у низу које подржава Влада Србије, захваљујући Специјалним паралелним везама Републике Србије и Републике Српске. Посебно је истакао да је од почетка ове године Србија донирала скоро 20 милиона КМ за различите инфраструктурне пројекте, који ће се реализовати у великом броју општина широм Републике Српске. Он је најавио и заједничку седницу Влада Републике Србије и Републике Српске у Требињу, на којој ће се разговарати о новим инфраструктурним и другим заједничким пројектима који ће служити на добробит свих грађана.

Илић је подсетио да је завршен Пројекат за изградњу водоводног система у билећком селу Баљци, чију изградњу ће Република Србија у потпуности финансирати, додавши да су средства већ дозначена на рачун Владе Републике Српске. Такође, истакао је да ће деци у требињском вртићу „Србија“, који је изграђен захваљујући донацији Републике Србије у износу од 500.000,00 евра, компанија Дунав осигурање а.д. Бања Лука, која је у већинском власништву Републике Србије, обезбедити бесплатно осигурање током прве године боравка у вртићу.

Укупна вредност изградње Православног духовног центра у Мркоњићима, родном селу Светог Василија Остошког, који ће се простирати на око 800 квадратних метара корисне површине, процењена је на нешто више од 800.000,00 евра. Град Требиње ће из буџета финансирати израду главног пројекта, а почетак радова је планиран за пролеће 2019. године.

 Генерални конзул В. Николић присуствовао на пријему и Духовној академији организованој поводом славе града Бијељина

Генерални конзул Владимир Николић присуствовао је пријему и Духовној академији у Бијељини, организованим за представнике 20. делегација градова побратима и пријатељских градова, као и за представнике дипломатског кора, поводом обележавања Пантелинских свечаности, односно 9. августа – славе града Бијељина.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић, захвалио је делегацијама што су својим присуством увеличали празничне дане и истакао настојања градских власти да Бијељину направе отвореним и препознатљивим градом, која има пријатеље у свету. Присутне је, том приликом, информисао да је Бијељина потписала Повељу о братимљењу са три града, Лесковцем, Брашовом из Румуније и руским Азовом, а да од раније има потписане Протоколе о братимљењу са шест градова у Србији и иностранству.

Након потписивања поменуте Повеље, градоначелник Лесковца Горан Цветановић изјавио је да су два града братимљењем направила конекције у свим сферама живота, указавши при том, на енергетске потенцијале Лесковца.

Градоначелник Бања Луке Игор Радојичић истакао је да је за Републику Српску нарочито важна сарадња два највећа града, у којима живи више од четвртине становништва и у том контексту је указао на интензивирање сарадње две градске управе, у протеклом периоду.
Генерални конзул Владимир Николић рекао је да је позитивно изненађен развојем Бијељине, која као таква, може послужити као пример осталим локалним заједницама у Српској.

Након пријема код градоначелника, делегације су посетиле спомен собу погинулих бораца Војске Републике Српске, а након тога су представници града Бијељине, Новог Сада, Бања Луке и борачких организација, положили венце на споменик палим борцима у одбрамбено-отаџбинском рату.

Пантелинске свечаности приведене су крају “Пантелинском духовном вечери”, у којој су наступила бројна културно-уметничка друштва из Републике Српске.

 

 Генерални конзул В. Николић гостовао на РТРС у емисији „Српска данас“

Генерални конзул В. Николић гостовао је на Радио телевизији Републике Српске, 07. августа 2018. године, у емисији „Српска данас“. Тежишна тема разговора, који је трајао око 12 минута, била је сарадња Републике Србије и Републике Српске .

У најави теме, новинар РТРС Вања Фуртула, подсетила је на чињеницу да је генерални конзул В. Николић „сведок раста добре сарадње и добрих односа између Р. Србије и РС“ и упитала за коментар у вези скорашњег састанка који је председник Србије Александар Вучић имао са председником РС Милорадом Додиком (15.7.2018. године).

Николић је истакао да је, из године у годину, сарадња све боља и плодоноснија. Притом је подсетио на закључке горенаведеног састанка, када је донешена политичка одлука да Србија и РС заједно праве интегрални ауто пут који ће спојити Бања Луку и Београд, рекавши да ће то бити најзначајнији и највреднији пројекат који ће радити Србија и РС. „Кад се таква одлука донесе, онда ће се она и реализовати. Остаје само да се договоре детаљи, односно где ће бити приступна тачка“, изјавио је В. Николић.

Такође, он је истакао да је Република Србија, од почетка 2018. године до сада, дала РС 9.755.000,00 евра, за инфраструктурне пројекте. Издвојио је да је био присутан на потписивању уговора, које је министар финансија у Влади РС Зоран Тегелтија, реализовао са свим градоначелницима и начелницима општине из РС, који су примили поменуту донацију. Посебно је нагласио задовољство чињеницом да додељивањем средстава Србија на најбољи могући начин показује приврженост Српској и да је при том руковођена једино добробити свих грађана Републике Српске. „ Једина жеља Србије је да ова средства буду брзо и ефикасно утрошена за опште добро свих становника општина којима је новац додељен уз наду да ће резултати у најскорије време бити видљиви.“ У прилог томе говори и недавна посета коју је учинио општини Челинац која ће, захваљујући донацији Србије, направити један диван мост на реци Врбањи у центру града. На сличан начин ће поступати и друге општине, односно поштовати одлуку Владе Србије да новац буде утрошен за реализацију конкретних пројеката. Николић је рекао и да је посебно важна порука коју тим путем шаље Србија, која са великом љубављу одваја од себе и својих грађана, да би дала Републици Српској. На тај начин се, поред јасног и често потенцираног декларативног опредељења да Србија поштује Босну и Херцеговину и да воли Републику Српску, то сада и делима показује. „Мислим да нема лепшег изражавања љубави него давањем, тако да сам сигуран да се и Србија добро осећа кад даје Српској“, поручио је Николић.

У наставку разговора, Николић је говорио о реализацији бројних пројеката на територији РС, након катастрофалних поплава 2014. године, а који су финансирани од стране Србије мада је и она тада била суочена са још већим последицама од поплава. Он је истакао да је те године Србија дала милион евра за обнову четири школе и добојске болнице, рекавши да су све четири школе (Шамац, Приједор, Жабаљ и Црквина) обновљене у рекордном року. Издвојио је школу у Црквини код Шамца, која је била потпуно девастирана и изграђена као нов објекат, а пуштена је у рад 01.02.2016. године (као последња у низу поправљених школа). Тај догађај, отварања школе у Црквини, био је веома емотиван јер су му присуствовали тадашњи председник Владе Србије А. Вучић и председник РС М. Додик (школа је понела назив „Србија“). Гледаоцима РТРС-а Николић је поручио да су његова очекивања да ће и последња донација, која је додељена у мају т.г. исто тако бити брзо и ефикасно реализована на добробит свих грађана РС.

Поводом питања о оправданости отварања Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Републике Србије у Бањалуци, са седиштем у Требињу, Николић је рекао да је она веома оправдала своју сврху, и то у практичном и симболичком смислу. Појаснио је да је на тај начин Србија, кроз дипломатско деловање, присутна у свих седам општина Источне Херцеговине. Посебно је издвојио ангажовање шефа Конзуларне канцеларије конзула Р. Илића,  рекавши да ради на конкретним пројектима. Истакао је да је у току реализација значајног пројекта, под називом „Херцеговачка кућа“, како би се сви аутохтони производи из Источне Херцеговине скупили на једном месту и пласирали у Београду. Подсетио је и на чињеницу да је Србија већ обезбедила простор за смештај „Херцеговачке куће“, чиме ће се становницима Београда и Србије омогућити да у том простору могу купити најквалитетније производе из Херцеговине. Рекао је да пројекат води Аграрни фонд Града Требиња, а Конзуларна канцеларији те активности синхронизује како би се на тај начин помогло привреди не само Источне Херцеговине већ и читаве РС.

Дискутујући о унапређењу сарадње у области културе, Николић је навео да је током досадашњег рада у Бањалуци посебну пажњу поклонио тој врсти сарадње, тако да је тешко набројати шта је све организовано до сада. Издвојио је гостовање Националног ансамбла „Коло“, оперских звезда из Народног позоришта у Београду, које су „засениле и осунчале душу публици у пуној сали Банског двора“; гостовање Биљане Крстића са „Бистриком“, на бањалучком градском тргу „Крајине“, као и низ других догађаја који су организовани под слоганом „Републици Српској на дар“.

На крају разговора, дотакнута је тема интересовања грађана РС за држављанство Србије. Генерални конзул Николић је, с тим у вези, нагласио да интересовање за држављанство Републике Србије „не јењава“, односно да је то свакодневна активност у Генералном конзулату Бања Лука, као и у Конзуларној канцеларији Требиње. Додатно је објаснио да је то једна од активности која посебно интересује грађане РС јер тиме решавају „папире Србије“ и стварају услове да могу добити и пасош Р. Србије, што је свакодневна активност у ДКП-има на територији РС, БиХ. Захваљујући чињеници да је издавање пасоша у Бањалуци омогућено од 2013. године, до сада је више хиљада путних исправа Србије издато грађанима РС, за шта су раније морали ићи у Србију. То се може назвати „најконкретнијим доприносом специјалним паралелним везама које смо могли да направимо, јер смо у практичном смислу омогућили да то грађани РС могу решити овде, односно да не морају због тога ићи у Србију више пута“, закључио је Николић.

Садржај емисије Српска данас, у којој је гостовао генерални конзул Владимир Николић, може се погледати на сајту РТРС-а, http://www.rtrs.tv/av/pusti.php?id=78712Генерални конзул В. Николић присуствовао освештању новоизграђеног Храма Светог Саве у Мркоњић Граду и обишао Међународну ликовну колонију

Генерални конзул Владимир Николић присуствовао је, 02. августа 2018. године, освештању новоизграђеног Храма Светог Саве у Мркоњић Граду. Чин освештања предводио је Његова светост патријарх српски Иринеј, након чега је уследила архијерејска литургија. Ктитор храма је Младен Милановић, бизнисмен, а чин освештања обављен је у оквиру обележавања Светог пророка Илије - крсне славе општине Мркоњић Град.


Патријарх Иринеј је рекао да је Младен Милановић скроман човек који попут српског краља Милутина, који је подигао више од 40 цркава у своје време, следи свети пут и пример. „Народ који има овакве ктиторе, који подижу свете храмове, никада неће пропасти. Потребни су нам овакви људи и дела у овом турбулентном времену. Храмовима које имамо дивимо се и ми и цели свет“, поручио је патријарх Иринеј. Након освештања патријарх српски Иринеј, свечано је предао кључеве храма ктитору Младену Милановићу.

Освештању Храма присуствовали су председник Републике Српске (РС), Милорад Додик, председница Владе РС Жељка Цвијановић, министар финансија Зоран Тегелтија, министар унутрашњих послова РС Драган Лукач, министар рада и борачко-инвалидске заштите Р. Српске Миленко Савановић, посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић, градоначелник Љубљане Зоран Јанковић, као и бројне званице из Републике Србије, Републике Српске и региона.


Председник Републике Српске Милорад Додик оценио је да су данашње освештање Храма Светог Саве у Мркоњић Граду и долазак Његове светости патријарха Иринеја важни за Српску. „Повод доласка патријарха Иринеја значајан је и за нас и за Српску православну цркву“, поручио је Додик. Он је истакао да је повод данашњег окупљања прослављање великог успеха, те да присуство мноштва људи говори о српском јединству које треба неговати. „Не треба заборавити да је Мркоњић Град 1995. године био опустошен, окупиран, запаљен и опљачкан, а обележавањем изградње Храма славимо живот“, нагласио је Додик. Он је захвалио ктитору Младену Милановићу, што је одлучио да на овај начин трајно обележи своју припадност српском народу и православној вери.

Председница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је ово изузетно важан дан и за Мркоњић Град и за Српску. „Посета Његове светости, бројних владика и грађана показује колико је важно да градимо духовност, да не заборавимо све вредности на којима почива наше друштво и да сви верујемо у јаку Републику Српску“, истакла је Цвијановићева. Она је нагласила и да целокупна овогодишња прослава славе општине Мркоњић Град - Светог пророка Илије показује заједништво.

Након присуства освештању Храма Светог Саве, генерални конзул Владимир Николић је обишао Међународну ликовну колонију „Плива 2018“, која се традиционално организује на реци Пливи, недалеко од Шипова.

Академик и организатор колоније Миливоје Унковић, дочекао је генералног конзула у присуству ликовних уметника из Србије и рекао да на овогодишњој колонији учествује 17 уметника, који су прошли селекцију академског вајара. Они ће оставити своје радове, који ће носити „призвук Пиве“, истакао је Унковић. Истовремено је подсетио на чињеницу да ће њихова дела обогатити неколико градова у Републици Српској.

Такође, он је напоменуо и да је сваке вечери за уметнике организовао различите програмске садржаје из области културе, што је учеснике ове Међународне колоније додатно мотивисало за стварање јединствених ликовних дела. 

 Генерални конзул Николић присуствовао обележавању јубилеја Гласа Српске

Генерални конзул Владимир Николић присуствовао је Свечаној академији, која је организована у Културном центру Банкси двор Бања Лука, поводом обележавања јубилеја најстаријег дневног листа у Републици Српској - „Гласа српске“.


 

Председник Организационог одбора за обележавање 75-те годишњице „Гласа Српске“ Небојша Радмановић подсетио је на време у којем је „Глас“ настао и на оне који су га покренули, оцењујући их као „посебне људе и индивидуе“. Тим поводом, он је рекао: „У то време антифашистичке борбе, када се стварала антифашистичка визија друштва, ‘Глас’ је одиграо посебну улогу, коју је наставио и свих ових 75 година“.


Председник РС Милорад Додик рекао је да је ово јубилеј великог листа, народног, који је остао запажен кроз све године постојања. „Глас Српске је у различитим друштвеним околностима био основно информативно гласило многих људи на овим просторима и изнад свега патриотски медиј којем је истина и истинитост догађаја без страственог навијања била суштина деловања све ово време“, истакао је Додик.

Главна и одговорна уредница „Гласа“ Борјана Радмановић-Петровић истакла је да новинари и сви запослени у "Гласу" посебну одговорност имају пред властитом историјом и онима који су основали "Глас" и довели га до станице са које се назире капија века постојања. „Вредности које ми баштинимо су истина, чињенице и одговорност. Тако смо почели, такви јесмо и такви ћемо остати док ‘Глас’ буде дочекивао јутро на киосцима“, рекла је Радмановић-Петровић.Генерални конзул Владимир Николић дао интервју Новинској агенцији Републике Српске (СРНА)

Генерални конзул В. Николић дао је интервју Новинској агенцији Републике Српске (СРНА), који су 31. јула 2018. године преузели и други медији под радним насловом: „Мајчинско понашање Србије: шест милиона евра Српској од почетка године“, и „Николић: за реализацију пројеката шест милиона евра“

Генерални конзул Републике Србије у Бањалуци Владимир Николић рекао је да је од почетка године Србија дозначила Републици Српској више од шест милиона евра за подршку реализацији бројних пројеката, те да ће се и у наредном периоду тежити јачању привредне сарадње са циљем подстицања економског развоја целог региона и останка младих на овим просторима.

Николић је изјавио Срни да се сарадња Србије и Српске реализује у складу са Споразумом о специјалним паралелним везама, те да је током протеклих пет година обележено константним унапређењем односа у свим областима.

„Генерални конзулат даје велики допринос да ти односи буду управо такви, чиме непосредно доприноси опстанку Срба на овим просторима. У прилог томе говори и чињеница да Србија и Република Српска сваким даном повећавају број пројеката које заједно реализују на добробит грађана“, истакао је Николић.

Он је навео да се подршка опстанку Срба на овим просторима манифестује и путем финансијске помоћи коју Влада Србије сваке године издваја како би подржала реализацију бројних конкретних и видљивих пројеката широм Републике Српске.

„Захваљујући јасном опредељењу највишег руководства Србије када је реч о заштити националних интереса, те чињеници да је Република Српска у дејтонским оквирима гарант опстанка српског народа на овим просторима, тежишни правац јачања наших веза односиће се на унапређење привредне сарадње, са циљем подстицања економског развоја целог региона и останка младих на овим просторима“, рекао је Николић.

Он је указао на чињеницу да нико у региону нема бржи раст трговинске размене од Србије и БиХ, која је само током прошле године повећана за 13,9 одсто, док је од 2005. године размена удвостручена. „Захваљујући томе, више хиљада људи обезбеђује егзистенцију за своју породицу, а у овој и следећим годинама очекујемо да се привредна сарадња додатно унапреди“, напоменуо је Николић.

Он је указао да се развија и унапређује сарадња у области дрвопрерађивачке индустрије, о чему говори и отварање заједничких предузећа чији су власници грађани Србије и Републике Српске, а у којима ће бити запослено више десетина радника како у бањалучкој регији, тако и на подручју општине Станари.

Николић је нагласио да се упоредо са економском одвија и сарадња у области образовања, те подсетио да су министри просвете, науке и технолошког развоја Србије Младен Шарчевић и просвете и културе Републике Српске Дане Малешевић на састанку у јуну у Београду разговарали о очувању националних вредности путем усаглашавања наставних планова и програма за националне предмете – српски језик, историју, географију и свет око нас.

„Они су сагласни да су очување језика, писма и националног идентитета полазне основе и циљ који би требало постићи и кроз усаглашавање наставних планова и програма за националне предмете, на чему се интензивно ради“, рекао је Николић.

Према његовим речима, постоји још низ различитих видова сарадње, а односе се на медицину, привреду, спорт, културу и друге аспекте значајне за живот грађана Републике Српске.

Када је реч о сарадњи у области наменске индустрије, Николић је истакао да ће споразум предузећа „Космос“ из Бањалуке и „Југоимпорт СДПР“ Београд, потписан прошлог месеца, омогућити да она буде додатно ојачана.

Он је навео да Уговор о пружању услуга генералног ремонта поправке и верификације ракетних система у предузећу за ремонт радарских, ракетних и рачунарских система „Космос“ представља конкретну реализацију договора председника Србије Александра Вучића и председника Српске Милорада Додика.

„Њиме ће се, у економском смислу, оснажити Република Српска и помоћи да млади и стручни кадрови не напуштају овај простор, већ да препознају потенцијал за останак и очување њихових породица“, рекао је Николић.

Он је додао да је од почетка године у Генералном конзулату Србије у Бањалуци поднесено 3.100 захтева за пријем у држављанство Србије, чиме је обухваћено више од 5.000 грађана Републике Српске, те да је уручено 3.588 решења о пријему у држављанство Србије лицима која су захтеве поднели током претходних година.

 Генералном конзулу Николићу додељена Плакета Скупштине општине Челинац

На свечаној академији поводом дана и крсне славе општине Челинац, која је одржана 25. јула 2018. године, генералном конзулу Републике Србије у Републици Српској, БиХ, Владимиру Николићу, додељена је Плакета Скупштине општине Челинац, за допринос од изузетног значаја за развој општине.


Тим поводом, генерални конзул Николић се захвалио Скупштини општини Челинац рекавши да Плакета не припада њему, већ Републици Србији која је издвојила значајна средства из буџета како би помогла општинама и институцијама Републике Српске, међу којима и општини Челинац којој је дозначено 500.000,00 КМ за изградњу моста. Обраћање је завршио поруком: „Србија воли Републику Српску, тако ће бити док je Србије и Српске. Србија своју љубав не показује само на речима, већ и конкретним поступцима, јер је љубав у давању.“

С обзиром да општинско признање прати и новчана награда у износу од 500,00 КМ, генерални конзул Николић је одлучио да тај износ поклони Центру за социјални рад општине Челинац, односно за набавку прехрамбено-хигијенских пакета вишечланим породицама на територији општине Челинац. ( пет породица).

Академији је присуствовао велики број гостију, међу којима су били и подпредседница Владе Републике Српске Сребренка Голић, градоначелник града Бања Лука Игор Радојичић, представници братских општина из Републике Србије - Трстеник и Звечан, начелници суседних општина, локални одборници, представници установа и школа, свештенство, привредници, представници међународних организација и други.

У уметничком делу програма наступили су Етно група „Траг“ и Милица Јовановић.Почео заједнички радијски програм станица из Српске и Србије

Руководиоци Радија Републике Српске, Радија Новог Сада, Радија Београд два и Студија у Нишу договорили су да сваког петка у оквиру емисије „Разбудилник“ реализују заједнички део јутарњих програма.

С тим у вези, директор програма Радија Републике Српске Драган Пајић рекао је: „Ослушкујући жеље и потребе наших слушалаца, што су урадиле и колеге у Београду, Нишу и Новом Саду, одлучили смо да се ујединимо у озбиљну заједничку програмску причу. Наш „Разбудилник“ је најслушанији радијски јутарњи програм у Републици Српској, а заједничко нам је то што ујутру не говоримо о политичким темама. Лако смо се договорили“. Пајић је навео да је договорено да се заједнички јутарњи програм емитује једном седмично у 7.15 часова, и то петком у трајању од 35 минута.

Он је додао да Радио Нови Сад, Радио Београд два и Студио у Нишу већ имају заједнички јутарњи програм под називом „На три воде“ па би, како је навео, Врбас требало да буде „четврта вода“ коју у заједничку причу доноси емисија „Разбудилник“. „Тај заједнички програмски садржај за слушаоце у Србији и Републици Српској нуди тему емисије, госте у студију, информације о дешавањима у већим градовима, најаву догађаја из културе и спорта. Слушаоци Радија Републике Српске петком ће уз познате гласове Славице Личине и Драшка Ратковића слушати и гласове водитеља из Београда, Новог Сада и Ниша“, напоменуо је Пајић.

Уредник Јутарњег програма Радија Републике Српске Славица Личина рекла је да је прва емисија превазишла очекивања, јер су се јављали слушаоци не само из Републике Српске и Србије, већ и из Русије, Италије и Њемачке.

Подсећамо да су РТРС и РТС пре неколико година потписали уговор о пословно-техничкој сарадњи, који сада и на радијски начин добија свој садржај.

 Јелена Јечански и Тамаш Фаркаш победници маратона у Билећи

Тамаш Фаркаш из Бачке Тополе победник је главне трке на пет километара Првог међународног пливачког маратона који је, 15. јула 2018. године, одржан на Билећком језеру. У женској конкуренцији победу је однела Јелена Јечански из Новог Сада.

Фаркаш се већ пет година бави пливањем и национални је првак Србије у маратонима на пет и десет километара. Обраћајући се представницима медија, Фаркаш је изразио задовољство постигнутим резултатом на такмичењу као и организацијом маратона.

У женској конкуренцији стазу дугу пет километара најбрже је препливала Јелена Јечански из Пливачког клуба „Војводина“ из Новог Сада (сат времена и шест минута). Она је, такође, истакла лично задовољство организацијом трке, као и постигнутим временом.
 

Победницима су уручени камени пехари које је, специјално за ову прилику, исклесао Билећанин Драгиша Сворцан.

На маратону су, поред пливача из Републике Србије, учествовали и такмичари из Италије, Ирске, Турске, Мађарске, Хрватске, Црне Горе и Македоније.

Поред главне трке на пет километара, одржане су  и трке задовољства на 300, 500, 1.000 и 1.500 метара. Организатори пливачком маратона очекују да ће од наредне године постати део званичног такмичења – СРБ Опен купа, а у будућности и ФИНА купа.

Првом Међународном пливачком маратону на Билећком језеру присуствовао је и конзул Радослав Илић, шеф Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Републике Србије Бања Лука са седиштем у Требињу.Обележено 143. године од устанка у Невесињу – Невесињска пушка

Званично обележавање 143. године од устанка против отоманске империје (познат под називом - Прва „Невесињска пушка“), који је подигнут 9. јула 1875. године у селу Крекови код Невесиња, реализовано је у организацији Одбора Владе Републике Српске за неговање традиције ослободилачких ратова, 12. јула 2018. године.

Прва Невесињска пушка из 1875. године представља један од најзначајнијих историјских догађаја српског народа у другој половини 19. века. Устанак се брзо проширио на читаву Босну и Херцеговину, да би временом прерастао у српско-турски рат.

Берлинским конгресом, одржаним 1878. године, Србија и Црна Гора добиле су независност и територијално проширење, док је Аустроугарска на 30 година окупирала БиХ. У оквиру ове манифестације обележена су још два значајна догађаја из историје невесињског краја – Улошки устанак из 1882. године и први оружани отпор против фашизма 1941. године у селу Дрежањ.

Венце на спомен обележје у селу Крекови положили су изасланик председника Републике Српске Горан Ђајић, посланик у Народној скупштини Српске Илија Таминџија, министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, министар породице, омладине и спорта Јасмина Давидовић, изасланик члана Председништва БиХ из Р. Српске Велимир Сакан, начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић, представници борачких удружења, Трећег пешадијског /Р. Српска/ пука Оружаних снага БиХ и града Требиња.

Испред Генералног конзулата Републике Србије Бања Лука, венац је положио конзул Радослав Илић, шеф Конзуларне канцеларије у Требињу.Заједничко обележавање годишњице битке на Козари

Званична церемонија заједничког обележавања 76-те годишњице од битке на Козари, одржана је 1. јула 2018. године код спомен обележја на Мраковици.

Од 2015. године, церемонија обележавања је саставни део Државног програма обележавања годишњица историјских догађаја ослободилачких ратова Србије, коју заједно организују Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Р. Србије и Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Р. Српске. Обележавању су поред министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Р. Србије Зорана Ђорђевића, који је уједно био изасланик председника Републике Србије, присуствовали и студенти Криминалистичко-полицијске и Војне академије из Београда и представници Удружења за неговање традиција.

Испред Републике Српске, званичној церемонији присуствовали су председник Републике Српске Милорад Додик, министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, изасланик српског члана Председништва Босне и Херцеговине Велимир Сакан, делегација Владе Р. Српске, делегација Народне скупштине Р. Српске, представници Трећег пешадијског пука Оружаних снага БиХ (из Р. Српске), представници поткозарских општина и градова, организације и удружења проистекла из одбрамбено-отаџбинског рата, представници СУБНОР-а Р. Српске и бројни грађани.

Обраћајући се присутнима, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, поздравивши присутне, указао је да се комеморацијом жртвама битке на Козари и усташког геноцида над српским народом, наноси нови пораз фашизму, да ће се тако наставити и у будућности и да је српски народ увек био на страни правде.

Председник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је српски народ у прошлости, био жртва народа са којима је делио животни простор. Подсетио је присутне на српска стратишта, на чињеницу да су усташе убијале Србе широм НДХ и БиХ, те концетрационим логорима, поменувши Паг, Јадовно, Јасеновац, Шушњар и Бихаћ. Додик је нагласио да  Република Српска представља историјски пројекат за слободу и опстанак српског народа на просторима БиХ, напоменувши, да српски народ не угрожава слободу других народа, али да има право да брани своју слободу, која је кључна за Србе.

Обележавању 76-те годишњице од битке на Козари, испред Генералног конзулата, присуствовао је вицеконзул Перица Николић.


 Председник Републике Српске доделио одликовања институцијама Републике Србије

На свечаној церемонији одржаној у Палати Републике, 29. јуна 2018. године, поводом Видовдана – Крсне славе Војске Републике Српске, председник Републике Српске Милорад Додик, уручио је одликовања заслужним појединцима, колективима и организацијама.

Тим поводом, за нарочите заслуге у развијању и учвршћивању свеукупних односа и међудржавне сарадње, између Републике Српске и Републике Србије, Орденом Републике Српске на ленти, председник Републике Српске, одликовао је: Министарство здравља, Министарство унутрашњих послова и Војску Републике Србије.

Захваљујући се на додељеном одликовању, министар унутрашњих послова  Р. Србије др Небојша Стефановић, истакао је да су односи Р. Србије и Р. Српске најближи могући и да на сваки покушај угрожавања тих односа, две стране одговарају новим улагањима, градњом мостова, школа и фабрика, као и да је Р. Српска показала да Србија на њу може рачунати и у будућности.

Министар здравља у Влади Р. Србије Златибор Лончар, захваливши се на одликовању, указао је да су државни органи Р. Српске препознали посвећен рад Министарства здравља Р. Србије и да су у плану нови видови сарадње, од којих ће корист имати грађани Српске и Србије.

 

У име Војске Републике Србије, одликовање је примио начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић.

Након доделе одликовања, председник Р. Српске одржао је састанак којем су присуствовали министар унутрашњих послова Р. Србије, министар здравља Р. Србије, начелник ГШ Војске Р. Србије, председница Владе Р. Српске, министар унутрашњих послова Р. Српске и директор Универзитетско-клиничког центра Р. Српске. На састанку је разговарано о даљем унапређењу сарадње Р. Србије и Р. Српске.

Свечаној церемонији доделе одликовања у Палати Републике, испред Генералног конзулата присуствовао је вицеконзул Перица Николић.

 Конзул Радослав Илић присуствовао отварању изложбе фотографије о железници у Требињу

Музеј Херцеговине у Требињу домаћин је изложбе фотографија „Железнице у Требињу и околини кроз време“, која је отворена 21.06.2018. године. Организатор изложбе, на којој посетиоци могу видети око 100 фотографија и докумената из времена када је у Требињу и околини саобраћала железница, био је Медија центар „Железнице Србије“ а.д. из Београда.

Аутор изложбе је Јосип Вебер, новинар и публициста који је запослен у Медија центру и који већ дужи низ година успешно организује манифестације које имају за циљ промоциј железница.

Како је Вебер истакао фотографије су скупљане више од 30 година из разних музеја и приватних колекција. „Железница није спајала само градове, крајеве, крајолике, пределе и регије, спајала је оно најважније, спајала је људе“ рекао је Вебер обраћајући се бројним посетиоцима.

Испред Града Требиња изложбу је отворио начелник Одељења за друштене делатности, господин Зоран Милошевић. Милошевић је истакао важност ове изложбе и говорио о иницијативи која се појавили пре пар година, а односи се на успостављање жељезничког саобраћаја на релацији Никшић, Билећа, Требиње, Чапљина.

Изложби фотографија „Железнице у Требињу и околини кроз време“ претходило је одржање конференције Савеза за железничке иновације у југоисточној Европи (ССЕСАРИ), коју су такође организовале „Железнице Србије“ а.д. као један од одснивача Савеза. Конференцији су присуствовали представници железничких управа и институција из региона.
 

Отварању изложбе присуствовао је и шеф Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Републике Србије у Бањалуци са седиштем у Требињу, конзул Радослав Илић.

 Генералном конзулу Владимиру Николићу додељена Повеља захвалности за допринос унапређењу укупног позоришног стваралаштва у Р. Српској

Уручењем награда и извођењем представе „Група ТНТ - Алан Форд/Повратак отписаних“, 11. јуна 2018. године, у Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци затворен је 21. Театар фест „Петар Кочић“. За најбољу представу проглашен је позоришни комад „Устав Републике Хрватске“ Анте Томића, Рајка Грлића и Жељке Удовичић.

Жири фестивала, у саставу Душко Љуштина, Владимир Ђуричић и Жељко Еркић, оценио је да ова представа, у режији Винка Брешана и продукцији Сатиричног позоришта „Керенпух“ из Загреба, на храбар начин говори о проблемима у савременој Хрватској и „помера границе савременог театра“. Истој представи додељене су и награде за најбољи драмски текст (Томићу, Грлићу и Удовичићевој), као и за најбољу мушку улогу, коју је добио Борко Перић (за улогу Вјекослава Краља).

Награду за најбољу мушку улогу, осим Перића, добио је и Бранислав Лечић за улогу Симеона Његована Лупуса у представи „Корешподенција“ у продукцији „Звездара театра“ из Београда. За улогу Милице Његован, у овој представи, награду за најбољу женску улогу добила је Аница Добра, а за режију је награђен Горчин Стојановић.

Специјална награда овогодишњег Театар феста „Петар Кочић“ додељена је глумици Народног позоришта Сарајево Каћи Дорић за улогу баке, госпође маме у представи „Све се некако преживи осим смрти“.

Након доделе награда, у Народном позоришту Р. Српске одиграна је представа „Група ТНТ - Алан Форд/Повратак отписаних“, рађена у копродукцији „Гледалишча копер“ и Камерног театра 55 из Сарајева, у режији Кокана Младеновића.

Ценећи досадашњу помоћ и подршку коју је пружио у области унапређења културне сарадње Србије и Р. Српске, Управа Народног позоришта доделила је Повељу захвалности за допринос унапређењу укупног позоришног стваралаштва генералном конзулу Николићу.Влада Републике Србије дала сагласност за још једну финансијску помоћ Републици Српској и одобрила запошљавање 100 лекара

Влада Републике Србије, на седници одржаној 07.6.2018. године, усвојила поред осталог и закључак о давању финансијске помоћи Републици Српској.

Влада је дала сагласност да се општини Невесиње у Републици Српској и „Координацији Срба” Мостар упути једнократна финансијска помоћ. Одлучено је да се упути једнократна финансијска помоћ од 2.500.000 евра за изградњу магистралног пута М20 Гацко - Фоча, деоница Тјентиште - Брод на Дрини, Шћепан поље.

Такође, донета је одлука да се општини Невесиње упути финансијска помоћ од 150.000 евра за реконструкцију Дома културе у тој општини. Истим Закључком одлучено је да „Координација Срба” Мостар добије финансијску помоћ у износу од 125.000 евра за реализацију пројеката од интереса за српску заједницу у МостаруГенерални конзулат домаћин представе „Моја ти“ на Театар фесту у Бањалуци

Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци био је домаћин представе „Моја ти“, 05.06.2018. године, на 21. Театар фесту „Петар Кочић“. Публика је имала прилику да, на великој сцени Народног позоришта Републике Српске, ужива у игри три диве српског глумишта: Светлане Бојковић, Тање Бошковић и Горице Поповић, које су обележиле прву такмичарску ноћ. Са њима су наступиле и млађе колеге: Софија Јуричан, Михаиловић Иван, као и Горица Шутић, у продукцији Атељеа 212.

Поменути позоришни  комад бави се проблемом старосне, идеолошке, сексуалне и родне дискриминације. Протагонисткиње су старице, неке од њих партизанке, комунисткиње, мајке, свакако жене које су у доба либералног капитализма принуђене на борбу са најразличитијим мушким културним родним нормативима и примерима идеолошке деградације вредности за које су се ове жене цео живот бориле. Реч је о мелодрамској структури, рађеној по драмском тексту Олге Димитријевић, у коме су до изражаја дошле грубе реченичне формулације, неретко конструисане као пароле. Представа је посебно отварала питања о грађевинској мафији, у доба такозваног либералног капитализма, кроз суочавање с прошлошћу и сећањима старица које „данас ником нису потребне“, као и о дискриминацији у односу према старима и немоћнима.

Након представе одржан је округли сто, где су Бојковићева и Бошковићева истакле да су након првог читања текста биле на корак од одбијања улога, али их је комаду ипак привукла слобода коју им је дала редитељка.

Светлана Бојковић, која код бањалучке публике због „Госпође министарке“ има посебан статус, истакла је да јој се упркос сонговима из партизанског доба, као и атмосфере социјалистичке Југославије наспрам ове данас, свиђа то што представу једнако добро прихватају све генерације.

Kомпанијa „Дунав осигурање“ д.о.о., уприличила је вечерњи коктел у просторијама Народног позоришта, где су бројни љубитељи драмске уметности уживали у дружењу са глумцима, члановима жирија и високим званицама које су присуствовале представи.

Глумачка екипа београдског Атељеа 212 је 06. јуна 2018. године, пре одржавања представе „Моја ти“, посетила Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци, где им је домаћин био генерални конзул Владимир Николић који је присуствовао и представи у Народном позоришту Републике Српске.

 Генерални конзул Николић присуствовао отварању Театар феста „Петар Кочић“

У Бањалуци је 04. јуна 2018. године отворен 21. Театар фест „Петар Кочић“. Фестивал је отворила председница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, у присуству народних посланика, министра културе, градоначелника Бањалуке, декана и професора бањалучког Универзитета, као и бројних љубитеља позоришне уметности.

Отварајући 21. Театар фест „Петар Кочић“, премијерка Републике Српске Жељка Цвијановићева рекла је да је овај фестивал позоришни догађај који показује да је у питању традиција и да је реч о нечему у шта је уложено много труда, напора, енергије и воље. „Чињеница да нас Театар фест мобилише, да окупља велики број људи и да свакако пружа задовољство свима који уживају у позоришту говори сама за себе“, закључила је Цвијановићева.

На овогодишњем Театар фесту такмичиће се шест представа из земаља региона, а фестивал је отворила представа „Каролина Нојбер“, аутора Небојше Ромчевића, у адаптацији и режији Кокана Младеновића.

Публика ће, 05. јуна 2018. године, моћи да погледа и представу „Моја ти“, Атељеа 212 из Београда и Стеријиног позорја из Новог Сада, чији домаћин ће бити Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци.

Наредних дана ће на репертоару бити „Аника и њена времена“, Српског народног позоришта из Новог Сада и „Бео арта“ из Београда; „Устав Републике Хрватске“, Сатиричног казалишта Керемпух из Загреба; „Двеста“ - Књажевско српског театра из Крагујевца, „Корешподенција“ Звездара театра из Београда, као и „Све се некако преживи осим смрти“, Народног позоришта из Сарајева.

Театар фест „Петар Кочић 2018“ биће затворен 11. јуна т.г. када ће бити додељене награде, а у част награђених биће одиграна представа „ТНТ-Алан Форд“, по мотивима истоименог популарног италијанског стрипа, у драматизацији П. Луцића, режији Кокана Младеновића и копродукцији Гледалишча Копер и Камерног театра 55 из Сарајева.

Oтварању 21. Театар феста „Петар Кочић“ присуствовао је и генерални конзул Републике Србије у Републици Српској, БиХ, Владимир Николић.Потписивање споразума о пројектима финансираним донацијом Србије

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија потписаo je 31.05.2018. године, у име Владе РС, појединачне споразуме о пројектима који се финансирају средствима из донације Републике Србије, са крајњим корисницима средстава - градоначелницима и начелницима локалних заједница Републике Српске.

Споразуме о донацији потписали су начелници и градоначелници Кнежева, Српца, Новог Горажда, Вишеграда, Источне Илиџе, Сокоца, Братунца, Осмака, Мркоњић Града, Бијељине, Пелагићева, Челинца, Градишке, Козарске Дубице, Новог Града и Приједора. Потписивању споразума нису присуствовали представни Српске православне цркве (православних храмова у Федрацији БиХ), којима је намењено 500.000,00 евра (за обнову и изградњу храмова), као и Јавне установе Завод за запошљавање РС (којима је намењено 500.000,00 евра за програм самозапошљавања и развоја предузетништва код младих до 35 година старости). Ово је друга фаза пројекта Р. Србије која је, за 28 општина и градова РС, до сада укупно одобрила 10,5 милона евра бесповратних средстава.

Министар финансија РС Зоран Тегелтија рекао је да се новац већ налази на рачуну локалних заједница, напоменувши да ће изградња пројеката почети након завршетка процедура јавних набавки. Он је истакао да ће Заводу за запошљавање РС бити одобрено 500.000,00 евра, који ће бити „појачани“ са милион марака учешћа Владе РС.

Представници 16 локалних заједница, који су добили значајну финансијску подршку захвалили су на донацијама грађанима и руководству Републике Србије уз напомену да не заборављају ни помоћ из најтежег, ратног времена.
Начелник општине Соколац, Милован Бјелица, захваливши се на донацији, рекао је новинарима да ће 150.000,00 евра, која се налазе на њиховом рачуну, бити довољна средства за завршетак изградње пута до зграда алтернативног смештаја избеглих лица, капеле на српком војничком спомен-гробљу „Мали Зејтинлик“ и водовода за 800 домаћинстава. „Правимо водовод са општином Рогатица. Ту нам је недостајало средстава, па смо замолили за помоћ да то довршимо“, закључио је Бјелица.

Град Приједор и општина Градишка добили су по 250.000 евра. „План је да се изгради спортска дворана у једном од највећих насеља Приједора - Омарској. То је дугогодишњи пројекат и жеља становника овог насеља, поготово млађих људи, који желе да ово што пре буде реализовано“, истакао је градоначелник Приједора Миленко Ђаковић. Начелник општине Градишка, Зоран Аџић, рекао је да ће средства бити коришћена за реконструкцију Дома културе у највећој месној заједници у Лијевче пољу, у Тополи где живи 5.000 људи, да би се наставило развијање културно-уметничких садржаја.
 

Потписивању наведених споразума са градоначелницима и начелницима општина присуствовао је и генерални конзул Србије у Републици Српској, Босни и Херцеговини, Владимир Николић. Присутним представницима медијских кућа, Николић је поручио: „Додељивање средстава Србије на најбољи могући начин показује приврженост Србије Српској, те да је притом руковођена једино добробити грађана Републике Српске. Једина жеља Србије је да ова средства буду брзо и ефикасно утрошена за опште добро свих становника оних општина којима је новац додељен, уз наду да ће резултати у најскорије време бити видљиви.“

                                              
 Генерални конзул присуствовао отварању изложбе „Савремена српска графика“

У Галерији Академије наука и уметности Републике Српске, 29. маја 2018. године отворена је изложба ,,Савремена српска графика“.

Обраћајући се присутним љубитељима ликовне уметности, академик Миливоје Унковиће рекао је да је изложба настала са идејом да се, у сажетом обиму, јавности пружи увид у рецентну продукцију уметника из Републике Србије и Републике Српске. Истовремено је напоменуо да организовање овакве изложбе има вишеструк и далекосежан значај, који ће се у будућности рефлектовати у различитим сферама друштвено-уметничког живота.

Гостима се обратила и Оливера Вукотић, виши кустос Галерије УЛУС Београд, која је такође истакла значај и специфичност обликовања графичких радова, при чему је навела да су уметници чија су дела изабрана за ову изложбу: Милица Антонијевић, Ристо Антуновић, Габријела Булатовић, Милош Ђорђевић, Ранка Лучић Јанковић, Слободан Кнежевић Аби, Велизар Крстић, Александар Младеновић Лека, Милена Максимовић Ковачевић, Миодраг Млађовић, Бојан Оташевић, Гордана Петровић, Бранко Раковић, Милан Сташевић, Невенка Стојсављевић и Миливоје Унковић.

Отварајући изложбу „Савремена српска графика“, академик Рајко Кузмановић рекао је да она има додатну важност која се огледа у чињеници да са њом започиње процес формирања Графичке збирке АНУРС-а. Притом се захвалио заступљеним ауторима који су донирали радове Галерији, што је први корак у настајању графичког фундуса ове установе.

Отварању изложбе присуствовао је и генерални конзул Владимир Николић.

 Обавештење о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Републике Азербејџан, носиоце обичних пасоша

Влада Републике Србије донела је одлуку о укидању виза за држављане Републике Азербејџан, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије најдуже до деведесет (90) дана од дана уласка у Р. Србију, у периоду од стоосамдесет (180)  дана.

Одлука ступа на снагу 2. јуна 2018. године.Обавештење о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Републике Бурунди, носиоце свих пасоша

Влада Републике Србије донела је одлуку о укидању виза за држављане Републике Бурунди, носиоце свих пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије до тридесет (30) дана од дана уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана. Одлука ступа на снагу 2. јуна 2018. године.

Држављани Републике Бурунди, носиоци свих пасоша, који желе да уђу и бораве на територији Р. Србије у периоду који је дужи од 30 дана, дужни су да поднесу захтев за визу пре уласка на територију Р. Србије.

Уколико желе да уђу у Р. Србију, а већ су боравили 30 дана без визе, од дана уласка у Р. Србију у периоду од годину дана, у складу са Одлуком Владе, за следећи улазак у Р. Србију треба да поднесу захтев за визуВ. Николић на представљању Повеље бана Кулина и 116. листа Мирослављевог јеванђеља

Генерални конзул Републике Србије у Бањалуци Владимир Николић присуствовао је у Народној скупштини Републике Српске свечаном представљању два најзначајнија и најлепша споменика српског језика – 166. листа Мирослављевог јеванђеља и Повеље бана Кулина (аутентичне копије).

Свечаност је уприличена на Дан словенске писмености и културе, 24. маја, Светог Ћирила и Методија, а о значају ових докумената говорили су председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић и проф. др Биљана Бабић са Филолошког факултета Универзитета у Бањалуци.

Аутентичне копије ова два најзаначнија споменика српске писмености од 24. маја су постављене у изложбеном простору Народне скупштине Републике Српске.

Председник Чубриловић рекао је на свечаности да је Мирослављево јеванђеље, које је настало у 12. веку, оцењено као најзначајнији и најлепши споменик српске, односно српскословенске писмености.
„Због његове посебности, Унеско га је уврстио у библиотеку „Памћење света“, на листу најзначајнијих добара људске цивилизације“, рекао је Чубриловић.   
Он је истакао да Мирослављево јеванђеље и Повеља бана Кулина доказују наше порекло, заједничке корене данашњих народа и упућују нас да ми, Јужни Словени, и данас требамо да јачамо братске, пријатељске и добросуседске односе.

Проф. др Биљана Бабић у беседи је истакла да су Повеља бана Кулина и Мирослављево јеванђеље два непроцењива драгуља наше писмености настала крајем 12. века.
Свечаности у парламенту Републике Српске, присуствовали су бројни званичници, посланици, представници јавног и културног живота и бројни гости.

Током посете председника Народне скупштине Републике Српске Недељка Чубриловића Санкт Петербургу, 2017. године, управа Руске националне библиотеке поклонила је Републици Српској дигитално издање оригиналног 166. листа Мирослављевог јеванђеља, а представници Библиотеке Руске академије наука поклонили су аутентичну копију Повеље бана Кулина.

Мирослављево јеванђеље чува се у Народном музеју у Београду, а оригинални 166. лист налази се у Руској националној библиотеци у Санкт Петербургу.  Шеф Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Р. Србије Бања Лука, са седиштем у Требињу, присуствовао промоцији књиге „Манастир Требиње (Тврдош)“

У Музеју Херцеговине у Требињу, 23.5.2018. године, представљена је књига „Манастир Требиње (Тврдош)”, аутора др Горана Комара, која говори о историји ове светиње, свештеницима и обичним људима који свој живот граде око овог манастира.


Обрaћајући се присутним гостима на промоцији, Комар је истакао да књига није класична историја манастира, већ представља збирку свештених помена манастира Требиње у 19. веку, прозваног као манастир Тврдош, по селу у чијем се округу налази. Сабрани су већ објављени записи, највише трудом Љубомира Стојановића и његове шестотомне збирке „Стари српски записи и натписи“, али захваљујући сарадњи са неколико архива на медитерану прибављени су и они које до сада наука није видела. Манастир Требиње-Тврдош је имао велику важност за народ овог краја јер је на јединствен начин привлачио себи град, а не обратно, првенствено због свог великог значаја.

Тврдош је разорен млетачком мином од стране млетачког гувернатора Херцег-Новог  Јована Буровића, а касније је полагана велика нада херцегновских савинских архимандрита, међу којима је био и Леонтије Аврамовић, да би се приступило обнови.

Главни уредник за издавачку делатност у удружењу „Задужбина кнез Мирослав Хумски “, проф. Милана Бабић, истакла је да је прича о манастиру Тврдош прича о бурном 17. веку, када се Српска православна црква налазила између две оштрице - Османског царства и притиска римске курије.

Представљању књиге присуствовао су љубитељи историје и књижевне речи из Требиња, новоизабрани владика Димитрије, као и шеф Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Републике Србије Бања Лука, са седиштем у Требињу.Обавештење о Одлуци о додели Уговора у поступку набавке добара велике вредности

Обавештавамо да је Генерални конзулат Р. Србије у Бања Луци, дана 24.05.2018. године спровео поступак набавке добара велике вредности, за потребе дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије у иностранству.

Одлуку о додели Уговора у поступку набавке добара велике вредности можете погледати на следећем линку:http://banjaluka.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Odluka_o_dodeli_Ugovora.PDFОтворена Седма међународна конференција о Јасеновцу у Бањалуци

У Бањалуци је 22.05.2018. године отворена Седма међународна конференција о Јасеновцу, посвећена научним и стручним погледима на геноцид који је над Србима, Јеврејима и Ромима у Другом светском рату починила НДХ. Дводневну конференцију, чији организатори су Удружење Јасеновац - Доња Градина и Међународна комисија за утврђивање истине о Јасеновцу, отворио је председник Републике Српске Милорад Додик.Обраћајући се учесницима конференције, Додик је рекао да она треба дати одговоре на чињенице из времена које посматра, те да на неки начин перципира и будућност. „Ми морамо афирмисати српску, националну, државну идеју као идеју будућности и морамо истрајати на томе и оваква места и јесу за то. Не смемо оклевати да кажемо да је једна од ствари коју морамо остварити државно јединство Републике Српске и Србије. То је српска национална идеја овог века“, нагласио је Додик. Притом је истакао да српско национално уједињење не сме бити табу тема барем код Срба јер имају историјско право на то. „Морају се разбити крилатице о Републици Српској као геноцидној творевини и држави БиХ“, сматра Додик. Истовремено је поручио да странци увек изнова налазе тренутке да би се направили историјски кораци против Срба, због чега је идеја о Републици Српској за српски народ неприкосновена. „Та идеја мора бити ојачана јер се урушава на сваки начин. Србима не дозвољавају да имају политичког и националног лидера ни у Србији, ни било где. Морамо на то да утичемо и дамо одговоре на ова отворена питања“, сматра Додик.

Председник Међународне комисије за утврђивање истине о Јасеновцу Србољуб Живановић подсетио је на чињеницу да је Доња Градина највеће стратиште на којем су Хрвати, римокатолици и муслимани убили стотине хиљада Срба, Јевреја и Рома за време Другог свијетског рата. „То је велика трагедија нашег народа. И највећи град Срба налази се у Доњој Градини и у јасеновачким логорима смрти. Никада не треба заборавити да је Хрватска била и остала једина држава која је имала концентрационе логоре за убијање деце“, нагласио је Живановић. Он је додао да су Хрвати и муслимани убили 110.000 деце према извору хрватске штампе из Другог светског рата.

Обраћајући се новинарима који прате поменуту конференцију, Додик је истакао да РС подржава организацију Међународне конференцију о Јасеновцу у Бањалуци, која је раније одржавана и у Њујорку и Израелу, као и да је заинтересована да се она у континуитету одржава и даје одговоре на многе изазове. „Осим утврђивања чињеница за систем логора Јасеновац, треба ући и у позадину, односно припрему једног таквог злочина који се није десио само те године када се дешавао, већ је био део организоване припреме хрватских националиста још од самога почетка формирања заједничке југословенске државе тог времена“, рекао је Додик.

Председник Републике Српске сматра да Јасеновац и страдање Срба треба да буду постављени на међународна места и да се предузму активности које ће довести до тога да се страдања за која је одговорна Независна Држава Хрватска прогласе геноцидом над српским народом тог времена. „Таква врста злочина не може застарети и сматрам да је на генерацији научника овог времена и политичара, али и будућих генерација, да истрају на захтеву да се страдање и убијање Срба у Јасеновцу окарактерише као геноцид. Није довољно да ми сами себи то говоримо“, поручио је он и оценио да је ова конференција од кључне важности за очување научне пажње према томе шта јесте Јасеновац.

Као и претходних година, конференција ће бити посвећена научним и стручним погледима на геноцид почињен у Другом светском рату од стране Независне Државе Хрватске над Србима, Јеврејима и Ромима. Учесници Конференције размотриће и појаву радикалних идеологија у контексту глобалних процеса. На скупу ће бити представљено више од 30 радова, биће оранизоване две панел-дискусије и промовисане три књиге.
Организатори овог међународног скупа истакли су да се  Конференција одржава у време учесталих покушаја да се систем концентрационог логора Јасеновац не само потисне у заборав, већ да се број жртава минимизира, логор преименује у радни логор и да се повлачењем разних непримерених паралела редефинише сам појам геноцида.

Званичном отварању и почетку рада конференције, поред председника Милорада Додика, присуствовали су и министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић, директор Секретаријата за вере у Влади Републике Српске Драган Давидовић, као и генерални конзул Републике Србије у РС Владимир Николић.

 Генерални конзул Владимир Николић положио венац на Спомен обележје "Живот

Поводом обележавања 26 година од страдања 12 беба у бањалучком Клиничком центру због недостатка кисеоника, 22. маја 2018. године су положени венци на Спомен обележје "Живот".

Као датум обележавања овог догађаја узима се 22. мај, јер је на тај дан 1992. године, због недостатка кисеоника, умрла права од 12 беба, а остале су преминуле до 19. јуна 1992. године.

На Спомен обележје "Живот" у Бањалуци, венац је, поред осталих делагација, у име Републике Србије положио генерални конзул Владимир Николић.Еминентни кардиолози из Србије прегледали 220 пацијената у Требињу

У Требињу је одржан Међународни конгрес кардиолога „Мултидисциплинарни приступ у заштити срца и крвних судова“, у организацији удружења ХИСПА, од 18. до 20. маја 2018. године, под покровитељством Града Требиња и компаније Свислајон.

ХИСПА је удружење Центара за хипертензију, превенцију инфаркта и шлога, представља мрежу високо стручно оспособљених и савремено опремљених специјализованих центара за дијагностику и лечење веома угрожених и тешких кардиоваскуларних болесника на територији Босне и Херцеговине и Балкана. Организатор конгреса, који је окупио више од 300 еминентних кардиолога из региона и Европе, било је Удружење центара за хипертензију, превенцију инфаркта и шлога - ХИСПА Босне и Херцеговине.

Конгрес је отворио професор др. Милован Бојић, директор Института за кардиоваскуларне болести Дедиње, који је указао да је у Србији и другим земљама региона свака друга смрт последица болести срца и крвних судова. „У Србији у једном сату умире шест људи од различитих облика кардиоваскуларних болести, а сваки осми је у пуном животном и стваралачком добу, између 24 и 64 године живота“, упозорио је Бојић.

Председник Удружења ХИСПА у Србији и научног одбора конгреса професор др. Небојша Тасић истакао је да је асоцијација за пет година рада отворила више од 60 стручно оспособљених и савремено опремљених центара за дијагностику и лечење кардиоваскуларних болести у шест земаља региона, а данас окупља више од 2.000 чланова. Обраћајући се учесницима и гостима, он је рекао: „Желимо да подигнемо и осавременимо здравствену свест, како појединаца, тако и друштва у целини, а посебно морамо да радимо на едукацији здравствених радника, јер су они светионик сваког друштва“. Тасић, који је и помоћник директора Института за кардиоваскуларне болести Дедиње, уручио је директору требињске Болнице Бориславу Грубачу савремене електронске апарате за дијагностику и лечење кардиоваскуларних пацијената у овој установи.

У име града домаћина конгреса градоначелник Требиња Лука Петровић захвалио је учесницима што су боравак у Требињу искористили да организују бесплатне прегледе пацијената, који су на дијагностику и лечење чекали и по неколико месеци. Он је истакао да морају да се пронађу механизми додатних стимулација како би се зауставио неповољан тренд одласка стручног медицинског кадра. „У том смислу сматрам да је веома важно наћи начина да се лекари задрже овде, да нам памет и новац не одлази у туђе земље и градове већ да остају на нашим просторима“, рекао је Петровић.

Упоредо са одржвањем поменутог конреса, тим од 15 еминентних кардиолога из Србије и Републике Српске прегледао је 220 најхитнијих пацијената са подручја Херцеговине који су на листи чекања и до шест месеци.
Током боравка у Требињу, директор Института за кардиоваскуларне болести Дедиње из Београда проф. др. Милован Бојић, у присуству Луке Петровића, градоначалника Требиња, посетио је и просторије Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Републике Србије Бања Лука, са седиштем у Током боравка у Требињу, директор Института за кардиоваскуларне болести Дедиње из Београда проф. др. Милован Бојић, у присуству Луке Петровића, градоначалника Требиња и директора Клиничког центра Бања Лука проф. др. Влада Ђајића, посетио је и просторије Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Републике Србије Бања Лука, са седиштем у Требињу.

Госте је дочекао и упознао са надлежностима и радом Конзуларне канцеларије Републике Србије у Требињу, конзул Радослав Илић, који је присуствовао и најзначајнијим дешавања током одржавања конгреса кардиолога у Требињу.

 Шеф Конзуларне канцеларије у Требињу присуствовао седници Извршног савета Савеза општина источне Херцеговине

У Невесињу је 18.05.2018. године одржана 57. седница Извршног савета Савеза општина источне Херцеговине, на којој је разговарано о заједничким пројектима који би допринели развоју југа Републике Српске и задржали становништво на овим просторима. Седници је присуствовао и конзул у Конзуларној канцеларији Генералног конзулата Републике Србије Бања Лука, са седиштем у Требињу, Радослав Илић.


Извршни Савет Савеза општина Источне Херцеговине чине начелници општина Невесиње, Билећа, Гацко, Љубиње, Берковићи и Источни Мостар, као и градоначелник града Требиња. Формиран је са циљем да се периодично (3-4 пута годишње), анализирају кључне активности које се реализују у горенаведеним општинама, сагледају могућности пружања међусобне помоћи у превазилажењу уочених проблема и потешкоћа у раду, као и да би се заједнички наступало према надлежним органима и институцијама Републике Српске, БиХ, ради обезбеђења средстава за уједначени развој Источне Херцеговине.

Носиоци извршне власти у локалним срединама и руководиоци градске управе Требиња, отворено су говорили о животним темама које их свакодневно оптерећују и посредно или непосредно утичу на одлазак младих са ових простора. Посебно су истакли своју и захвалност грађана које представљају, што је Влада Републике Србије донела Одлуку о отварању Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Р. Србије Бања Лука, са седиштем у Требињу, као и што ће убудуће овим састанцима присуствовати шеф поменуте канцеларије. Они су, након уводног дела, замолили конзула Р. Илића да им се обрати и конкретније информише о надлежностима и досадашњем раду Конзуларне канцеларије.

Обраћујући се присутнима, Илић је истакао да отварање Конзуларне канцеларије има вишеструки значај за Источну Херцеговину, почев од симболичног присуства па до конкретног пружања свих конзуларних услуга грађанима који су до сада морали да путују до Бањалуке како би им Генерални конзулат пружио потребне услуге, или да своје захтеве за пријем у држављанство Србије предају службеницима Генералног конзулата у Мостару. Подсетио је на чињеницу да је канцеларија почела са радом пре месец дана и да је до сада тежишно пружала услуге пријема захтева за држављанство Републике Србије, као и услуге уручивања решења грађанима са територије И. Херцеговине о пријему у држављанство Србије. Такође, навео је да Конзуларна канцеларије пружа и услуге пријема захтева за израду биометријских путних исправа Р. Србије, односно да пружа и све друге конзуларне услуге за које грађани покажу интересовање.

Након општих и посебних информација о надлежностима Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Р. Србије у Бањалуци са седиштем у Требињу, Р. Илић је посебну пажњу поклонио разговору о могућностима за унапређење привредне и економске сарадње са Србијом, у светлу предстојеће седнице две владе. С тим у вези, подсетио је на чињеницу да је Влада Србије у претходне три године издвојила више од 15 милиона евра за помоћ Републици Српској, од ког износа је значајан део пристигао и у ове општине. Поред тога, председник Р. Србије Александар Вучић, током посете Требињу 10. априла 2018. године, обећао је значајну помоћ и финансијску подршку општинама Источне Херцеговине, након чега је уследила уплата средстава која су намењена за конкретне пројекте. Поред помоћи за обнову Старог града Требиња и донације за изградњу саобраћајнице са мостом преко реке Дрине, која ће спајати саобраћајницу Тјентиште - Фоча - Шћепан поље, средства су уплаћена и за Духовни центар у Мркоњићима, као и за дугоочекивани водовод у селу Баљци код Билећа.

Начелници општина су се захвалили за изузетну помоћ и бригу коју председник Републике Србије и Влада Србије показују за Републику Српску и Источну Херцеговину, као и за конкретну финансијску помоћ која је уплаћена током прошлог и почетком овог месеца. Посебан интерес су показали за пројекат Аграрног фонда из Требиња, под називом „Херцеговачка кућа“, који је подржао председник Вучић током боравка у Требињу и обећао им уступање пословног простора у Београду, на бесплатно коришћење током наредних пет година. Они сматрају да ће поменути пројекат помоћи укупном развоју села, унапређењу пољопривредне производње и опстанку становништва на овим просторима. Градоначелник Требиња Лука Петровић и конзул Радослав Илић објаснили су детаље иницијативе за заједничко учешће, као и потенцијале производње органске хране која би се пласирала на тржишту Београда. Начелнике општина су позвали да се активно укључе у реализацију овог пројекта, јер имају услове за такву производњу и да пољопривредне произвођаче са територије њихове локалне управе мотивишу за сарадњу са Аграрним фондом у Требињу.

У наставку седнице Извршни савет је донео Одлуку о прихватању донације Владе Републике Србије за изградњу саобраћајнице са мостом преко реке Дрине, који ће спајати саобраћајницу Тјетиште - Фоча - Шћепан поље, након чега је разговарано и о другим инфраструктурним пројектима (енергетика, туризам, рехабилитација путева), као и о потреби привлачење инвеститора и могућностима за запошљавање младих људи.

Председник Извршног савета и начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић изразио је задовољство што је ово тело заседало у пуном саставу и што су донесене јединствене одлуке, захваливши се конзулу Р. Илићу што је својим присуством допринео јачању њиховог јединства и позвао их на сарадњу ради добробити грађана Источне Херцеговине.

 Отворена изложба под називом "Варнава, патријарх српски (1930-1937)"

У организацији Архива Републике Српске  и Архива Српске православне цркве из Београда, дана 16. маја 2018. године, градоначелник Бања Луке Игор Радојичић је у Банском двору отворио изложбу „ Варнава, патријарх српски (1930-1937) пастир, градитељ, ревнитељ и исповједник“.

Отварању изложбе је присуствовао и Владимир Николић,  генерални конзул Р. Србије у Бања Луци.
 Министар одбране Р. Србије Александар Вулин посетио Бањалуку

Министар одбране Републике Србије Александар Вулин, боравио је у Бањалуци 11.05.2018. године, ради присуства обележавању Дана Војске Републике Српске. Том приликом се састао и са председником Републике Српске (РС) Милорадом Додиком.

 

 

Честитајући празник свим припадницима Трећег пешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ и припадницима Војске РС, министар Вулин је посебно истакао значај мира рекавши да је мир свима животно важан, неопходан и потребан. Притом је подсетио на чињеницу да ће Босна и Херцеговина постојати само као договор заснован на основу Дејтонског споразума и то кроз функционисање три народа и два ентитета. „Тако Република Србија види овај простор и спремна је да учини све да би се мир овде задржао, јер мало је народа који као српски народ знају колико вреди мир и колико је скуп рат“, поручио је министар Вулин и закључо да је Војска Републике Српске испунила историјску мисију сачувавши само постојање српског народа на просторима Босне и Херцеговине, као и региона.

Поводом обележавања Дана Војске РС, министар Вулин је рекао новинарима да је у грађанском рату у БиХ, који српски народ није тражио и није изазвао, Војска РС успела да обезбеди опстанак српског народа, као и да спречи завршетак геноцида и протеривања који су вршени над Србима у Првом и Другом светском рату. „Србија, као један од својих назначајних задатака има опстанак српског народа ван својих граница“, истакао је Вулин.

 

 

Председник РС Милорад Додик изјавио је да је Војска РС уважавала међународне конвенције о ратовању и да је то војска која је бранила слободу свог народа и којој се не може приписати да је чинила злочине. Честитајући Дан Војске Српске свим њеним припадницима, Додик је напоменуо да је 12.05.1992. године донета одлука о формирању Војске, као војне формације у одбрани слободе српског народа и политичке и војне верификације воље тог народа која се пре тога одразила кроз формирање Р. Српске.

„Да није било Војске РС страдање нашег народа било би далеко веће и обимније и подсетило би на наша страдања из Другог светског рата“, рекао је Додик. Он је подсетио да је разлог зашто се српски народ дигао у стварање своје државе и војске управо то историјско сећање на страдање које је било масовно у прошлом веку. Истовремено је додао да, без обзира што Војска РС више формално и организационо не постоји, она остаје саставни део српског народа, дубоко укорењен у његово опредељење.

 

 

Члан Председништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић истакао је да је Војска РС омогућила да данас постоји Српска, као гарант опстанка српског народа у БиХ и као гарант његове равноправности. „Војска Републике Српске била је народна војска, коју је чинило више од 215.000 људи и која је одбранила свој народ, а настала у његовој муци. Она се трудила да одбрани свој народ, што је поносно и урадила“, додао је Иванић. Он је подсетио да је за одбрану српског народа у протеклом рату страдало ви