| |     latinica | english  
Насловна
Обележена 31. годишњица од злочина над Србима у Сијековцу

Дана 26. марта о.г. у селу Сијековац, код Брода, обележена је 31. годишњица првог масовног злочина над српским становништвом у протеклом рату, када су припадници хрватске војске и паравојних хрватско-муслиманских формација убили 9 српских цивила, а наредних дана још 37 мештана припадника српског народа, од којих је најмлађа жртва имала 17 година.

Поред тога је запаљено 15 кућа и православна црква, што је био први масовни злочин као увод у оружани сукоб на територији БиХ. Преживели и данас сведоче да су смрт избегли само они који нису били код куће.


„Овај злочин не сме и неће бити заборављен. Показујемо да нећемо устукнути пред будућношћу и да ћемо бити способни да доносимо сами своје одлуке, да будемо чврсти и јединствени, као и да се Република Српска неће одрећи ни себе ни оних који су за њу страдали“ истакао је Ненад Стевандић, председник Народне скупштине Републике Српске, одајући почаст невино настрадалима.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите у Влади Републике Српске, Данијел Егић, поручио је да је „овај злочин још један доказ да требамо да чувамо, пазимо и бранимо Републику Српску и у миру“.
Иако је у убиствима учествовао велики број хрватских и муслиманских војника, пред судом БиХ осуђено је само једно лице и то на 10 година затвора. „Ово је срамотна пресуда, на крају крајева ово је било немогуће да изврши само једно лице“ нагласио је Виктор Нуждић, в.д. директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Обележавању 31. годишњице од злочина над Србима у Сијековцу је испред Генералног конзулата Р. Србије у Бања Луци присуствовао Генерални конзул Милош Вујић.Самит енергетике „СЕТ Требиње 2023“

У Требињу је 22-24.03.о.г. одржан четврти Самит енергетике - „СЕТ Требиње 2023“, на којем је био присутан велики број учесника не само из Републике Српске него и из региона.


Председник Републике Српске, Милорад Додик, је на отварању Самита истакао да је сукоб у Украјини изазвао проблеме са енергетиком на највишем нивоу, али да упркос томе није било рестрикција на нивоу Републике Српске. „Самит сваке године расте, те смо донели одлуку да правимо нови савремени конгресни центар. Република Српска је ту да послује са вама. У овом нестабилном времену битно је да заједно једни другима помажемо. Желимо да стимулишемо инвеститоре у Републици Српској".

Председник Владе Републике Српске, Радован Вишковић, је у свом обраћању на отварању Самита навео да је Република Српска препознала своје потенцијале. „Свака уложена марка у енергетици, производњи, преносу и дистрибуцији значи нову добит, нови развој и нову шансу“ нагласио је Вишковић, уз жеље да успех овог самита омогући и представницима власти да донесу праве и исправне одлуке.

Министар енергетике и рударства Републике Српске, Петар Ђокић, је поручио да је Република Српска укупном политичком и економском оријентацијом доказала да је посвећена развоју енергетике, те да је сада водећа привредна област у Републици Српској на којој се може дугорочно заснивати њен убрзани раст и развој, а да је тренутна вредност инвестиција у овој области око 2,4 милијарди КМ (око 1,2 милијарди евра).

Министар спољне трговине и економских односа у Савету министара, Сташа Кошарац, је изјавио да је циљ да се обезбеди дугорочна енергетска стабилност, поуздано снабдевање енергијом те стварање одрживог и конкурентног енергетског сектора уз највиши степен одговорности према животној средини.

Генерални директор Електропривреде Републике Српске, Лука Петровић, је истакао да је Самит енергетике важна ствар за Републику Српску али и регион, те  се захвалио свим учесницима, као и медијима и представницима власти. „Данас нас је окупила стручна тематика, да између осталог размењујемо искуства, креирамо заједничке планове, пројекте и визије енергетског сектора. Само заједно можемо бити стабилнији и јачи“ нагласио је Петровић. Самит према његовим речима има све више стручњака из области енергетике, што потврђује да је ова тема веома важна. „Видљиво је да су многе електропривреде финансијски исцрпљене, јер су своја средства морали да усмере у набавке скупих енергената и других производа, које имају много веће цене него пре избијања кризе у Украјини.“

Самиту енергетике „СЕТ Требиње 2023“ је испред Генералног конзулата Р. Србије у Бања Луци присуствовао Генерални конзул Милош Вујић.3. Међународни сајам туризма у Бања Луци и потписивање Протокола о сарадњи ТО Републике Српске и ТО Златибор

Под покровитељством града Бања Лука и Министарства спољне трговине и економских односа у Савету Министара, од 10. до 12.03.о.г. одржан је „3. Међународни сајам туризма, Бања Лука 2023“.

На Сајму је било присутно више од 110 излагача из Републике Српске, Републике Србије, Хрватске, Турске, итд.
В.д. Министра трговине и туризма у Влади Републике Српске, Златан Клокић, је на отварању сајма изразио наду да ће овај сајам наставити да расте, као и да ће на прави начин промовисати Републику Српску. „Туризам је значајан и ради презентације на међународном нивоу јер све оно што краси Републику Српску, наше туристичке бисере, олимпијску планину Јахорину, бање, наше лепе градове Бања Луку и Требиње, треба промовисати у правом светлу, како и заслужују“ навео је Клокић.


Свечаном отварању сајма је испред Генералног конзулата Р. Србије у Бања Луци присуствовао Генерални конзул Милош Вујић.

Дана 11.03.о.г. в.д. директора Туристичке организације Републике Српске, Миодраг Лончаревић, и директор Туристичке организације Златибор, Владимир Живановић, потписали су Протокол о сарадњи две наведене туристичке организације. Наведено је да је Протокол наставак веома успешне сарадње, а за циљ има јачање сарадње у виду размене знања и искуства у области промоције и маркетинга, јачање прекограничне сарадње, те омогућава грађанима Републике Српске попусте у појединим хотелима на Златибору.


„Потписаним Протоколом дајемо шансу даљем развоју туризма у Републици Српској који је у експанзији" истакао је Миодраг Лончаревић. „Потенцијали за сарадњу су одлични, а главни циљ је формирање једног заједничког туристичког производа препознатљивог у региону“ нагласио је Владимир Живановић.

Потписивању Протокола о сарадњи ТО Републике Српске и ТО Златибор испред Генералног конзулата Р. Србије у Бања Луци присуствовао је вицеконзул Дејан Зафиров.Генерални конзул М. Вујић посетио Филолошки факултет у Бања Луци

Дана 09.03.2023. године, на позив декана проф др Биљане Бабић, Генерални конзул Републике Србије у Бања Луци, Милош Вујић, посетио је Филолошки факултет Универзитета у Бања Луци.

Том приликом М. Вујић је обишао зграду и библиотеку факултета, те констатовао да постоје добри услови за студенте Филолошког факултета за њихово даље напредовање и усавршавање.

Проф др Биљана Бабић је обавестила Генералног конзула да тренутно на факултету има доста студената из Републике Србије, како путем размене студената тако и оних који су својевољно одлучили да упишу управо овај факултет. Даље су усагласили да већ постоји завидан обим размене студената, пројеката и идеја са факултетима из Републике Србије, али да увек постоји простор за нове, бројније и веће пројекте.

Генерални конзул је на крају захвалио домаћину на позиву, обиласку и информацијама везаним за рад самог факултета, те навео да Генерални конзулат стоји на располагању за све видове будуће сарадње, у складу са надлежностима и могућностима.Генерални конзул Милош Вујић присуствовао свечаном пријему у Дому војске у Београду поводом Дана Републике Српске

Поводом Дана Републике Српске, 09. јануара, и годишњице проглашења првог Устава Републике Српске, 28. фебруара, Представништво Републике Српске у Републици Србији је у Дому Војске у Београду дана 28. фебруара о.г. одржало свечани пријем. Свечани пријем се у Београду одржава традиционално од 2015. године.

Свечаном пријему су присуствовали су присуствовали Председник Републике Српске Милорад Додик, Председник Владе Републике Српске Радован Вишковић, Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, Председник Народне скупштине Републике Србије Владимир Орлић, министри у Влади Републике Српске и Влади Републике Србије, Његова светост патријарх српски Порфирије, начелници општина и друге високе званице из политичког, јавног и друштвеног живота Републике Српске и Републике Србије. 

„Девети јануар је један од најважнијих датума нашег народа преко Дрине. Овај народ је сву своју историју формирао на истини и не можемо да померамо те датуме. Има нас довољно да формирамо државу, зато смо и донели ову одлуку. Мораће сви да уваже наш глас. Република Српска има политичку снагу, мислим да смо се добро позиционирали у БиХ, не могу без нас ништа да одлучују.“  навео је том приликом Председник Републике Српске Милорад Додик. Додао је да је поносан на заједничке празнике које обележавају са Републиком Србијом, нарочито на 15. септембар – Дан српског јединства.

Шеф Представништва Републике Српске у Републици Србији, Млађен Цицовић, је истакао да је жеља да се сачува идентитет нашег народа како у Републици Српској тако и у Републици Србији. Подсетио је да је дан у којем се слави Република Српска започет трибином под насловом „Српска се брани и у Србији“ али је додао и да би назив могао да буде и „Србија се брани и у Српској“ будући да су Република Српска и Република Србија уједињени, али и нападнути од стране истих сила.  „Република Српска је закорачила у четврту деценију, задржала је и сачувала све своје атрибуте државе, а итекако има шта да чува и брани, а заједно са Србијом је то лакше и лепше“ нагласио је Цицовић уз жељу да буде још више заједничких пројеката.

Председник Народне скупштине Републике Србије Владимир Орлић је изјавио да су Република Српска и њен Устав гарант опстанка српског народа и да Република Српска траје. „Слободарска борба српског народа довела је до признања Републике Српске и њених права признатих у Дејтону“ истакао је Орлић.

Свечаној академији је испред Генералног конзулата Р. Србије у Бања Луци присуствовао Генерални конзул Милош Вујић.


 Гостовање генералног конзула Милоша Вујића на РТРС-у поводом обележавања Сретења – Дана државности Републике Србије

Република Србија 15. фебруара 2023. године обележава Сретење – Дан државности у знак сећања на 15. фебруар 1804. године, када је подигнут Први српски устанак под вођством вожда Карађорђа и када је 1835. године донет први модерни Устав Србије - Сретењски устав.

Поводом значаја и обележавања овог празника генерални конзул Милош Вујић је био гост Јутарњег програма Радио телевизије Републике Српске, а снимак можете погледати на линку  следећем линку

https://www.youtube.com/watch?v=hRfDcCxrrUI&t=9sПобедници традиционалног такмичења ученика средњих школа поводом обележавања Дана државности Републике Србије

Србија Дан државности слави 15. фебруара у спомен на дан када је у Орашцу 1804. године подигнут Први српски устанак, и дан када је у Крагујевцу 1835. године издат и потврђен први Устав Књажевства Србије – Сретењски устав.

Поводом предстојећег обележавања Дана државности Републике Србије, Генерални конзулат Републике Србије у Бања Луци у сарадњи са Републичким педагошким заводом Републике Српске је организовао традиционални Конкурс за избор најбољих ликовних радова ученика средњих школа на тему „Волим Србију“.

Комисија је прегледала пристигле радове и овом приликом обавештавамо о резултатима спроведеног конкурса:

Прву награду освојио је рад Елене Радојчић, ученице III-1, ЈУ Средњошколски центар  Костајница

Другу награду освојио је рад  Симоне Савичић, ученице II-6, ЈУ Медицинска школа Бања Лука

Трећу награду освојио је рад Андрее Шишић, ученице I-A, ЈУ Средњошколски центар „Никола Тесла“ Шамац

13. фебруара 2023. године награђене ученице у пратњи ментора и професора,  посетиле су Генерални конзулат Републике Србије у Бања Луци и том приликом уручене су им пригодне награде.

Награде је уручио генерални конзул Милош Вујић.


 Генерални конзул Милош Вујић присуствовао помену и сећању на невине жртве у Дракулићу

Код Спомен-костурнице у бањалучком насељу Дракулић служен је помен, положени венци и цвеће за више од 2.300 Срба, међу којима је било 551 дете, које су усташе пре 81 годину зверски убиле у овом насељу и у селима Мотике, Шарговац, те у руднику Раковац.

У име институција Републике Српске венац су положили председник Српске Милорад Додик, председник Народне скупштине Ненад Стевандић, генерални конзул Милош Вујић, министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран и изасланик српског члана Председништва БиХ генерал Драган Вуковић.

Цвеће су положили министри у Влади Српске, посланици у Народној скупштини Републике Српске и Парламентраној скупштини БиХ, делегације Трећег пешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, града Бањалуке, невладиних организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата и НОР-а, те командант одбране Кошара пуковник Љубинко Ђурковић.

Председник Републике Српске рекао је да Српска није случај, већ историјски завет српског народа и слободна држава која апсолутно мора да опстане, јер је једини частан одговор на страдање Срба које се десило пре 81 годину у Дракулићу и околним селима.

Председник НСРС истакао је да обељежавањем 81 године од усташког покоља српски народ показује да је његово сећање снажно.
Стевандић је рекао да је много попришта најтежих злочина над Србима, која су кроз памћење народа и створила Републику Српску. Ово место учвршћује јединство, смањује политичке разлике и чини нас бољим и честитијим људима и одговорнијим за своју будућност - рекао је он.

Полагању вијенаца претходила је Света литургија у Цркви Светог великомученика Георгија у бањалучком насељу Дракулић, коју је служио Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем.


 Одлуке о расписивању конкурса за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре

Обавештавамо да је министар спољних послова Ивица Дачић донео одлуку број 17/30-2023/01 о расписивању конкyрса за сyфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону, а који имају за циљ: употребу, учење, чување и неговање српског језика и ћириличког писма, чување и неговање српског културног, етничког, језичког и верског идентитета и унапређење економске сарадње Републике Србије и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону

и  одлуку 18/30-2023/01 о расписивању конкурса за сyфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону а који имају за циљ употребу, учење, чување, неговање српског језика и ћириличког писма, чување и неговање српског културног,етничког и верског идентитета.

Увид у расписане конкурсе за суфинансирање пројеката можете извршити на следећим линковима:https://www.dijaspora.gov.rs/konkursi.html i https://www.mfa.gov.rs

 Меморијална академија поводом Међународног дана сећања на жртве холокауста

Дана 26.01.2023. године у организацији Јеврејске општине Бања Лука и Друштва српско-јеврејског пријатељства, у Јеврејском културном центру „Арие Ливне“ у Бања Луци, одржана је Меморијална академија поводом Међународног дана сећања на жртве холокауста.

27. јануара 1945. године Совјетске трупе су ослободиле злогласни логорски комплекс Аушвиц, те се Резолуцијом Генералне скупштине Уједињених нација тај дан сваке године обележава као Међународни дан сећања на жртве холокауста.

Меморијалној академији присуствовали су Председник Републике Српске Милорад Додик, Председавајућа председништва БиХ Жељка Цвијановић, Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић, Директор Републичког секретаријата за вере Драган Давидовић и друге високе званице из политичког, јавног и друштвеног живота Републике Српске.

Председник Републике Српске, Милорад Додик, изјавио је да су Срби и Јевреји братски народ по страдању, те подсетио да је у злогласном логору Аушвиц, осим Јевреја, убијен и велики број Срба. Председавајућа председништва БиХ Жељка Цвијановић навела је да је важно да Срби и Јевреји заједно обележавају значајне датуме и да организују заједничке комеморације, те да се подсетимо колико је велико било то зло које је тада харало светом, као и да не заборавимо жртве које су тада страдале.

На Палати председништва у Бања Луци је у исто време на тамној позадини исцртан број 6.000.000 уз поруку #WeRemember коју користе све јеврејске организације у свету поводом Међународног дана сећања на жртве холокауста. Током трајања Меморијалне академије прочитана су и имена свих бањалучких Јевреја жртава холокауста.

Меморијалној академији поводом Међународног дана сећања на жртве холокауста је испред Генералног конзулата Р. Србије у Бања Луци присуствовао вицеконзул Дејан Зафиров.У Источном Сарајеву обележен 9. Јануар Дан Републике Српске

Служењем помена погинулим српским борцима на Војничком гробљу "Мали зејтинлик" у Соколцу где је сахрањено њих око 1.000, почело је обележавање 9.јануара - Дана Републике Српске. Након помена,  уследило је полагање венаца.

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић положио је данас са министрима српске Владе венац на спомен крсту на војничком гробљу ''Мали Зејтинлик'' на Соколцу.

Он је у име Србије честитао Дан Републике Српске која данас слави 31. рођендан: У име Републике Србије честитам Дан Републике Српске, која за нас није само народна творевина за коју су животе дали сви они људи којима је данас одата почаст, него је РС и дејтонска творевина. Република Српска загарантована је и Уставом и међународним актима, што нема никакве везе са питањем суверенитета и територијалног интегритета БиХ.

Србија, као што знате, има специјалне везе са РС и ми подржавамо Српску, желимо успешан развој, желимо и најбоље односе са БиХ, али ми пре свега водимо рачуна о интересима нашег српског народа у складу са међународним конвенцијама.

Након полагања венаца Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић  разговарао  је у Источном Сарајеву са председником Републике Српске Милорадом Додиком.

Састанак је одржан у Седишту Републике Српске у Источном Сарајеву , а састанку су присуствовали и српски члан и председавајућа Председништва Жељка Цвијановић, министарка здравља Србије Даница Грујичић и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Никола Селаковић. Разговарано је о пројектима које заједнички спроводе Република Српска и Србија, а Дачић је упутио честитку поводом Дана Републике Српске.

У 14 часова у Источном Сарајеву одржан је  свечани дефиле организован  поводом Дана Републике.

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је, током обраћања, да је Република Српска држава мира. Поносан сам што могу да сведочим о Републици која је прошла кроз тежак период. Српска ником не прети – рекао је Додик.

На свечаном дефилеу је учествовало 2.500 припадника МУП-а Републике Српске, а премијерно је приказано и тактичко возило “Вихор”. 

Ово је први пут да се свечани дефиле организује у неком другом граду Републике Српске, а да то није Бања Лука.

На крају свечаног дефилеа развијена је и застава Републике Српске дугачка 527 метара .

  Генерални конзул Милош Вујић 08. јануара 2023. године у Бања Луци присуствовао обележавању Дана Републике Српске

Поводом обележавања Дана Репулике Српске у Бања Луци је 08. јануара 2023. године одржано низ манифестација. Положени су венци на Споменик палим борцима Војске Републике Српске на гробљу Свети Пантелија и на Тргу палих бораца НОР-а.

Полагању венаца присуствовали су председник Републике Српске Милорад Додик, српски члан и председавајућа Председништва БиХ Жељка Цвијановић, председник Народне скупштине Ненад Стевандић и председник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Такође, венци су положени и на Спомен-костурницу на Градском гробљу у Бањалуци и на гробницу 12 бањалучких беба. Венац су у име институција Републике Српске положили председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, премијер Српске Радован Вишковић, те изасланици председника Републике Српске и српског члана и председавајућег Председништва БиХ, као и делегације Већа народа и посланика у Народној скупштини Српске, делегација Савеза општина и градова Српске, Министарства одбране у Савету министара, Оружаних снага и Трећег пешадијског пука, те представници организације Републике Српске и других организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата Српске.

Председник Републике Српске Милорад Додик је истакао да је поносан на све оно што је Српска данас и срећан што се и ове године достојанствено и свечано обележава најважнији дан за све који истински воле Републику Српску.  Навео је да ће обележавање Дана Републике почети полагањем венаца палим борцима, затим доделом одликовања заслужним институцијама и појединцима и свечаном академијом.

Након полагања венаца палим борцима у Културном центру Бански двор додељена су одликовања заслужним институцијама и појединцима. Међу одликованима су и патријарх српски Порфирије који је одликован Орденом Републике Српске на ленти.

Орденом заставе Републике Српске са златним венцем одликован је постхумно Синиша Михајловић, српски фудбалер, тренер, менаџер и спортски великан, затим  проф. др Милован Бојић, директор Института за кардиоваскуларне болести "Дедиње" у Београду, доц. др Синиша Дучић, специјалиста дечје хирургије и ортопедије, директор Универзитетске дечје клинике "Тиршова" у Београду који су одликовани орденом заставе Републике Српске са златним венцем.

Медаљом заслуга за народ одликована је Др Љиљана Никшић, амбасадор и координатор за очување традиције српског дипломатског корпуса Министарства спољних послова Републике Србије.

Обележавању Дана Републике Српске присуствовао је и председник Народне скупштине Републике Србије Владимир Орлић, који се 08.јануара 2022. године састао са председником Народне скупштине Ненадом Стевандићем, а састанку је присуствовао и генерални конзул Р.Србије у Бања Луци, Милош Вујић.


 

На састанку су се потврдили братски односи Србије и Републике Српске као и наставак сарадње на заједничким пројектима.

Предсесник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић је искористио прилику да се захвали Републици Србији на помоћи и подршци коју је пружила Републици Српској.

Поводом Дана Републике Српске и 31 године њеног постојања у Спортској дворани „Борик“ одржана  је свечана академија.

Академији су присуствовали председник Републике Српске Милорад Додик, српски члан и председавајућа Председништва БиХ Жељка Цвијановић, председник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић, премијер Радован Вишковић, министри у Влади Српске, амбасадор Републике Србије у Сарајеву Александар Ђорђевић и генерални конзул Р. Србије у Бања Луци Милош Вујић.

 

Испред Републике Србије академији су присуствовали и  председник Народне Скупштине Србије Владимир Орлић, министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, министар унутрашњих послова Братислав Гашић, министарка здравља Даница Грујичић, министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић, минстар за рад, запошљавање,борачка и социјална питања Никола Селаковић, министар спорта Зоран Гајић као и званице из јавног, друштвеног и политичког живота Републике Српске и Републике Србије.

Рођендан Републике Српске је један од најзначајнијих датума српског народа, рекао је предсједник Скупштине Србије Владимир Орлић на свечаној академији поводом Дана Републике Српске. "Изузетна је част и радост бити овдје. Заједно обиљежавамо 31. годину битисања Српске",  поручио је Орлић.

Након свечане академије, уприличен je свечани пријем у Административном центару Владе Српске у Бањалуци. Бициклистичка трка Београд – Бања Лука

Генерални конзул Републике Србије у Бања Луци, Милош Вујић, одржао је дана 28.12.2022. године састанак са Владимиром Куваљом, генералним директором традиционалне бициклистичке трке Београд – Бања Лука, која је предвиђена за 20.-23.04.2023.г.

Састанак информативног карактера је уприличен у Генералном конзулату у циљу међусобног упознавања, као и добијања информација о самој трци, њеном значају за Републику Србију и Републику Српску, размене искуства, евентуалним проблемима на које су организатори наишли, као и другим информацијама од значаја.

В. Куваља је информисао о значају трке, да је то један од најбитнијих спортских догађаја у Републици Српској и Републици Србији, али пре свега да је најбитнији спортски догађај у оквиру Споразума о специјалним паралелним везама Републике Србије и Републике Српске. Истакао, такође, и да треба имати у виду и симболичну страну трке будући да бициклисти у оквиру једне од етапа прелазе из Р. Србије у БиХ/Р.Српску без заустављања на граници, те на тај начин „спортисти и симболично укидају границе“.

Трка је у календару бициклизма сврстана у I категорију (постоји само један ниво изнад у којем су оне најпознатије трке) и носи велики број бодова у квалификацијама за олимпијске игре, те с тога сваке године привлачи све већи број најбољих бициклиста и бициклистичких екипа, те се очекује да у 2023. години учешће узму бициклисти из око 30 држава.

Генерални директор трке представио да је буџет трке око 350-400.000КМ (око 175-200.000 евра), што према његовим речима не може да се пореди са буџетима најпознатијих трка, али је и даље значајан буџет. Изразио захвалност МУП Р. Србије и МУП Р. Српске који су ослободили организаторе трке надокнаде за коришћење њихових услуга. Даље је образложио да је следећи циљ којем се тежи у наредним годинама је да трка буде директно преношена на каналу „Еуроспорт“, за шта је потребно око 500.000 евра. Изнео да би пренос трке на „Еуроспорт“ каналу додатно подигао важност трке у свету бициклизма, али би свакако и значајно допринео промени имиџа Р. Србије и БиХ/Р.Српске који и даље оптерећен ратном заоставштином.

Генерални конзул је навео да је упознат за значајем бициклистичке трке Београд – Бања Лука, која на најбољи начин представља повезаност Републике Србије и Републике Српске. Пренео да ће Генерални конзулат Р. Србије и он лично пружити сву неопходну подршку у оквиру својих надлежности и могућности, пре свега у циљу повезивања са институцијама Републике Српске и Републике Србије. Такође изнео да ће Генерални конзулат радо дати званичну подршку, а уколико буде потребе и узети учешће у састанцима у циљу што ефикасније организације.

Договорено је да организатори и Генерални конзулат остану у контакту и по потреби размењују информације од значаја. Састанку је присуствовао и вицеконзул Дејан Зафиров.Донаторско вече „С љубављу храбрим срцима“

У Бањој Луци је, дана 26.12.2022.г., под покровитељством председника Републике Српске Милорада Додика, одржано 13. традиционално донаторско вече „С љубављу храбрим срцима“. Акцију је такође подржала и Влада Републике Српске у износу од 100.000КМ (око 50.000 евра).

Донаторско вече ове године је било посвећено набавци транспортних инкубатора за породилишта широм Републике Српске, док је најављено и да ће један од инкубатора бити дониран болници у Косовској Митровици.
Према обавештењу М:тел-а, хуманитарни број 1411 позван је 66.825 пута. Истовремено на платоу испред зграде Радио-телевизије Републике Српске одржан је и хуманитарни концерт.

„Поносан сам на све у вези са хуманитарном акцијом С љубављу пуним срцем која траје већ 13 година без намере да стане и са намером да препозна нешто ново што треба да учинимо заједно. Важно је да смо заједно и да нас има што више“ изјавио је том приликом председник Републике Српске Милорад Додик.

У име Владе Републике Србије, донаторској вечери је присуствовала министар за бригу опородици и демографију Републике Србије Дарија Кисић, која је нагласила да се у Р. Србији свако десето дете роди превремено, док је у Р. Српској отприлике свако осмо. „Захваљујући иновативним терапијама, стручношћу лекара, као и правовременим реаговањем, већина превремено рођене деце преживи. Честитам иницијатору овог скупа председнику Додику и свим напорима које Република Српска и Република Србија улажу да нас буде што више“ навела је министар Дарија Кисић.
Иницијативу за набавку инкубатора покренули су педијатри широм Републике Српске, те је у њихово име председник удружења педијатара Републике Српске, Јелица Предојевић Самарџић, захвалила председнику Републике Српске на институционалној и личној подршци овом хуманом пројекту као и препознавању значаја набавке транспортних инкубатора што ће према њеним речима учинити да Република Српска буде многољуднија, здравија и срећнија.

Донаторској вечери присуствовали су и председавајућа Председништва Републике Српске Жељка Цвијановић, председник народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, премијер Републике Српске Радован Вишковић, министри у Влади Републике Српске, као и бројне друге личности из јавног живота. Испред Генералног конзулата Р. Србије у Бањој Луци донаторској вечери присуствовао је Генерални конзул Милош Вујић, а испред Амбасаде Р. Србије у БиХ амбасадор Александар Ђорђевић. Генерални конзул Милош Вујић присуствовао свечаном делу посебне седнице Народне скупштине Републике Српске

У Бања Луци је 21. децембра 2022. године на трећој посебној седници Народне скупштине Републике Српске именована нова Влада Републике Српске.

Радован Вишковић, мандатар за састав нове Владе Републике Српске, посланицима Народне скупштине, предложио је свој будући кабинет и затражио њихову подршку. Мандатар за састав нове Владе Републике Српске Радован Вишковић истакао је да је заједнички циљ и задатак Владе и даље јака, стабилна, просперитетна Република Српска, са пуним, дејтонским институционалним капацитетима, са којима ће бити у стању адекватно одговорити на све захтеве њених грађана.

Након  излагања експозеа мандатара Радована Вишковића посланици Народне скупштине изабрали су на посебној седници за председника Владе Републике Српске Радована Вишковића и нове чланове Владе Републике Српске. За избор Владе Српске гласао је 51 посланик, док је 23 гласало против. Након избора, премијер Радован Вишковић и министри положили су заклетву.

Избору нове Владе Републике Српске у Народној скупштини Републике Српске присуствовали су председник Републике Српске Милорад Додик, српски члан и председавајући Председништва Босне и Херцеговине Жељка Цвијановић, , председник Уставног суда Републике Српске Џерард Селман, председавајући Већа народа Републике Српске Сребренка Голић, посланици из Српске у Парламенту БиХ, генерални конзул Милош Вујић, представници дипломатског кора, Српске православне цркве и невладних организација акредитованих за праћење рада парламента.  Генерални конзул Милош Вујић присуствовао је на божићном пријему у Бања Луци који је организовао потпредседник Републике Српске Давор Прањић

У Бањалуци дана 12.12. о.г., потпредседник Републике Српске из реда хрватског народа Давор Прањић организовао је божићни пријем на коме је упутио поруке мира, љубави и радости поводом предстојећег Божића.Прањић је из Бањалуке поручио да све оно што је лепо не треба кварити.

Председник Републике Српске Милорад Додик том приликом је рекао да је пријем који организује потпредседник Р. Српске Давор Прањић поводом предстојећих католичких празника прилика за сусрете и за то да Р. Српска покаже да поштује свачији идентитет.


Пријему је присуствовао и потпредседник Републике Српске из реда бошњачког народа Ћамил Дураковић, председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, председавајућа Већа народа Републике Српске Нада Тешановић, министри у Влади Р. Српске, градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, председник ХДЗ-а БиХ Драган Човић, бањалучки бискуп Фрањо Комарица као и бројне друге званице из политичког и јавног живота Р. Српске.

Испред ГК РС Бања Лука, божићном пријему је присуствовао генерални конзул Милош Вујић.Јавни позив за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачање веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону

Министар спољних послова Ивица Дачић донео је одлуку број 361/30-2022/01 којом се расписује јавни позив за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачање веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону.

Увид у расписани јавни позив можете извршити на следећим линковима:

https://www.mfa.gov.rs

https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za dijasporu-konkursi/Свечани пријем поводом ступања Милорада Додика на дужност председника Републике Српске

У Бањалуци дана 22.11.2022.године , у Административном центру Владе Републике Српске одржан је свечани пријем поводом ступања на дужност председника Републике Српске Милорада Додика. 

Званице су на пријему дочекали председник Милорад Додик и потпреседници Републике Српске Иван Бегић и Ћамил Дураковић.

Пријему су присуствовали српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић, председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, премијери Републике Српске Радован Вишковић и Републике Србије Ана Брнабић, председавајући Савета министара Зоран Тегелтија, Његова светост патријарх српски Порфирије, министар одбране Републике Србије Милош Вучевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије Никола Селаковић, министар информисања и телекомуникација Републике Србије, др Михаило Јовановић, министар за бригу о породици и демографију Републике Србије проф. др Дарија Кисић, министар спорта Републике Србије Зоран Гајић, генерал Милан Мојсиловић, начелник Генералштаба Војске Србије, пуковник Горан Момчиловић, шеф Кабинета министра одбране, помоћник директора полиције Републике Србије, господин Драган Васиљевић, вршилац дужности директора Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон, амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов, и бројне друге званице из политичког и јавног живота Српске и Србије.

Патријарх српски Порфирије поручио је на пријему да у овим турбулентним временима није лако бити председник Р. Српске, али да треба градити мир и јединство.

Премијер Републике Србије Ана Брнабић пожелела је срећу Милораду Додику, будућем мандатару Радовану Вишковићу, српском члану Председништва БиХ Жељки Цвијеновић, те поручила да ће у Србији, њеном председику Александру Вучићу и Влади имати ослонац и стуб да помогне када треба.

„Када има за Србију, има и за Српску“, нагласила је Брнабићева и додала да је радује што има прилику да у новом мандату да настави сарадњу и да се граде специјалне и посебне везе Србије и Српске.

Амбасадор Александар Ђорђевић, генерални козул Милош Вујић, Наташа Ђорђевић, министар саветник, конзул у ГК Бања Лука Весна Маринковић присуствовали су како дочеку и испраћају делегација из Републике Србије тако и свим активностима које су пратиле свечани пријем поводом ступања на дужност председника Републике Српске Милорада Додика, у Бања Луци.

Снимак свечаног пријема поводом ступања Милорада Додика на дужност председника Републике Српске можете погледати на следећем линку: https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=Rz-Jeo4TZXMОбележена крсна славе МУП-а Републике Српске

Министарство унутрашњих послова Републике Српске обележило 21. новембра 2022. године крсну славу - Светог архангела Михаила.

Тим поводом отворен је новоизграђени објекат Полицијске академије и објекат Центра за обуку, који је саграђен за потребе Специјалне антитерористичке јединице и Жандармерије.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је да је оправдано постојање Центра за обуку, јер је одшколовано 3.000 младих припадника МУП-а.

Свечаностима обележавања крсне славе МУП-а Републике Српске присуствовали су председник Републике Милорад Додик, српски члан и председавајућа Председништва БиХ Жељка Цвијановић, председник Народне скупштине Ненад Стевандић, председник Владе Српске Радован Вишковић, Председавајући Савета министара Зоран Тегелтија као и истакнуте личности из политичког, културног и јавног живота Р. Српске.

Министар Д.Лукач и директор полиције Републике Српске Синиша Кострешевић положили су венац на Централно спомен обележје страдалим припадницима МУП-а у одбрамбеном отаџбинском рату.

Венац је положио и помоћник директора полиције Републике Србије Драган Васиљевић.

Испред Генералног конзулата обележавању Дана крсне славе и полагању венаца присуствовао је генерални конзул Милош Вујић.Обележен Дан ослобођења Бањалуке у Првом светском рату

У Бањалуци је 21. новембра 2022. године  у организацији града Бања Лука, обележена годишњица Дана ослобођења Бањалуке у Првом светском рату.

Венац на Спомен – обележју жртвама Велеиздајничког процеса на гробљу Свети Пантелија положили су градоначелник Драшко Станивуковић и генерални конзул Републике Србије Милош Вујић.

"Да у Првом или Другом светском рату, па и у последњем одбрамбено-ослободилачком рату, нисмо имали најбоље међу нама, да смо на сваком ланцу борбе и изазова посустали, данас не бисмо били своји на своме" истакао је градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић.

- Цела Крајина дочекала је прву слободу након вишевековног ропства- рекао је Небојша Куштриновић, председник Удружења потомака и поштовалаца ослободилачких ратова.

     Обележено 104 године од уласка српске војске у Бањалуку

У Бањалуци је дана 20.новембра 2022. године  у организацији одбора Влада Републике Српске и Републике Србије за неговање традиција ослободилачких ратова, обележено 104 године од уласка српске војске у овај град, а програм је почео служењем парастоса у Храму Христа Спаситеља за све убијене и погинуле цивиле и војнике у Првом светском рату.

Председник Народне скупштине Републике Српске др Ненад Стевандић је присуствовао обележавању Дана уласка српске војске у Бањалуку 1918. године, и том приликом рекао  je да је то била једина ослободилачка војска која није водила акције према било коме, док су све друге војске које су долазиле на ове просторе вршиле злочине и рушиле верске споменике.

Након парастоса, у Парку Петар Кочић окупили су се учесници "Марша слободе српске војске" чиме је симболично представљен улазак српске војске 1918. године. Учесници марша кретали су се према Тргу Крајине и Господском улицом до споменика бану Светиславу Милосављевићу где су положени венци и цвеће.

На споменик бану Врбаске бановине Светиславу Милосављевић венце су положили председник Стевандић, изасланик председника Републике Српске Радован Ковачевић, председавајући Савета министара Зоран Тегелтија, министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Душко Милуновић, делегација Града Бањалука, те бројне остале делегације.

Испред Генералног конзулата Обележавању Дана уласка српске војске у Бањалуку и полагању венаца присуствовао је генерални конзул Милош Вујић.Милорад Додик преузео дужност председника Републике Српске

Новоизабрани председник Републике Српске Милорад Додик преузео је дужност 15.11.2022.године од досадашње председнице Жељке Цвијановић. Он је положио заклетву у Народној скупштини Републике Српске  у Бањалуци где је конституисан 11. сазив Народне скупштине Републике Српске. Ненад Стевандић из Уједињене Српске изабран је за председника Народне скупштине Републике Српске.

М. Додик је у свом обраћању истакао да је Република Српска импресивна друштвено-политичка заједница и поручио да је мирна, стабилна и уређена Република одувек једини циљ. "Овај дан користим да све позовем да нас прихвате као партнере о питањима важним за Републику Српску", рекао је Додик.

Заклетву су положили и потпредседници Републике Српске Давор Прањић из реда хрватског народа и Ћамил Дураковић из реда Бошњака. Претходно је у парламенту заклетву поднела новоизабрани српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић. Ж. Цвијановић ће 16.11.2022. године заклетву поднети у Председништву БиХ, у које су изабрани Денис Бећировић и Жељко Комшић.

Свечани чин примопредаје дужности одржан је у Палати Републике у Бањалуци, где је Цвијановић уручила Додику заставу и Устав РС. Додик и Цвијановић су потом потписали свечану изјаву о примопредаји дужности председника Републике Српске.

М. Додик је у обраћању након примопредаје дужности подсетио да је трећи пут на овој функцији и оценио да је пред РС "изазовно време које захтева јединство и заједништво". "Функција председника није само оперативна, већ и симболична јер у себи носи политички морални и сваки други дигнитет", навео је Додик.

Ж. Цвијановић, која је новоизабрани српски члан Председништва БиХ, истакла је да је Република Српска стабилна, способна да овлада свим процесима и очува стабилност и мир.

Свечаној Седници и Свечаном чину примопредаје дужности  присуствовали су премијер Р. Српске Радован Вишковић, председник Народне скупштине Р. Србије Владимир Орлић, амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов, бивши председници Народне скупштине Републике Српске и представници Српске у заједничким институцијама, као и представници Скупштине и Владе Аутономне Покрајине Војводина.

Амбасадор Александар Ђорђевић и генерални конзул Милош Вујић, присуствовали су како Свечаној Седници тако и Свечаном чину примопредаје дужности  између Ж. Цвијановић и М. Додика.

 Oдржан састанак делегације Скупштине Аутономне покрајине Војводине, са председником Иштваном Пастором на челу и председника НСРС Недељка Чубриловића

14. новембра 2022.године у Народној скупштини Републике Српске  у Бања Луци одржан је састанак делегације Скупштине Аутономне покрајине Војводине, са председником Иштваном Пастором на челу и председника Народне скупштине Р.Српске  Недељка Чубриловића  са сарадницима.

Председници Чубриловић и Пастор су оценили вишегодишњу сарадњу два парламента изузетно добром и успешном, и истакли су да су у протеклом периоду два парламента разменила значајно искуство, изразивши наду да ће сарадња бити настављена у том правцу. „Надам се да ће се овим путем наставити и да та сарадња неће бити само на нивоу парламената, него да ће имати конкретизацију у одређеним пословима“, рекао је Чубриловић. Он је навео да је пример такве конкретизације сарадње гостовање Кечкемет сити балета из Мађарске, који ће извести балетску представу „Облијетање“ у Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци.

Скупштина АП Војводине, заједно са Владом Републике Мађарске и ЦЕД-ом подржала је извођење балетске представе „Облијетање“ под покровитељством председника Народне скупштине Републике Српске.
„Имамо посебну част и задовољство што на крају мандата имамо прилику да угостимо наше велике пријатеље из Скупштине АП Војводине“, рекао је Чубриловић.

И. Пастор је истакао да су на састанку сумирани добри резултати и искуства дугогодишње сарадње два парламента. „Констатовали смо и да ће сутра бити конституисана Скупштина Републике Српске у новом сазиву. Сигурно је да ће се институционална сарадња наставити. Волели бисмо када би та лична компонента, коју будемо кренули од сутра градити, достигла ниво који смо успели изградити са Чубриловићем“, рекао је Пастор.

Након сусрета делегација два парламента, Чубриловић и Пастор одржали су у просторијама парламента састанак са амбасадором Републике Мађарске у БиХ Њ. е. Кристијаном Пошом, амбасадором Републике Србије Александром Ђорђевићем, генералним конзулом Републике Србије Милошем Вујићем, потпредседником Владе Републике Српске Антоном Касиповићем, уметничким директором  Кечкемет сити балета Дором Бартом, директором ЦЕД-а Ласлом Чиком и директором   Народног позориштa Републике Српске  Дијаном Грбић.

Под покровитељством председника Народне скупштине Републике Српске Недељка Чубриловића у Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци изведена балетска представа „Облијетање“ Кечкемет сити балета из Мађарске.

Чубриловић је захвалио председнику Скупштине АП Војводине Иштвану Пастору за долазак овог ансамбла у Бањалуку, али и за несебичну подршку коју годинама пружа Републици Српској и њеним институцијама.
Представи су присуствовале бројне личности из јавног, политичког, културног и друштвеног живота Бањалуке, Републике Српске, те дипломатски представници Србије и Мађарске у БиХ.

Амбасадор Александар Ђорђевић и генерални конзул Милош Вујић, присуствовали су како сусрету две делегације тако и на балетској представи у Народном позоришту Републике Српске. 
  
                                                                              Одржана Свечана седница Скупштине града поводом 13. новембра- Дана ослобођења Требиња у Првом светском рату

Поводом обележавања Дана ослобођења Требиња у Првом светском рату 13.11.2022. године у 11.00 сати, у сали Градске управе одржана је свечана седница Скупштине града.

Том приликом градоначелник Мирко Ћурић је истакао да су се на данашњи дан наши преци ослободили окупатора, а наша земља напокон дочекала да буде слободна и да по први пут после вишевековне борбе буде достојна свог битисања.
Градоначелник је подсетио да је током прве године рата, 1914. године убијено 79 Требињаца, док је до 1916. године расељено 40 требињских села са 941 породицом са више хиљада чланова.„ Застава слободе завијорила се 13. новембра 1918. године у Требињу и зато данас после 104. године, обележавамо једну велику прекретницу у историји нашег града-дан када је Трећи батаљон 14. пука Тимочке дивизије ослободио место у коме данас живимо и омогућио му да пише нове странице своје будућности“, навео је градоначелник.

На свечаној седници градоначелник Требиња уручио је Повељу града Требиња ЈЗУ Болница Требиње и Дому здравља Требиње коју су примили директори ових установа Недељко Ламбета и Маја Мићуновић, док је захвалницу града уручио академском сликару Мирјани Мири Маодуш .

 Свечаној седници као и полагању венаца на Споменик ослободиоцима Требиња од 1914 до 1918. године у име Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Републике Србије у Бањалуци са седиштем у Требињу присуствовао је Мирослав Марковић.Промоција Зборника радова са Научног скупа „Ослобођење Требиња у Првом светском Рату“

Поводом Дана ослобођења Требиња у Првом светском рату 12.11.2022. године у 19.00 сати, у сали Градске управе одржана је промоција Зборника радова са научног скупа „Ослобођење Требиња у Првом светском Рату“.

Овај научни скуп одржан је у новембру 2018. године, поводом обележавања века од ослобођења Требиња у Великом рату, када је 14. пешадијски пук Тимочке дивизије српске војске победоносно умарширао у Требиње доневши слободу након вишевековне турске и аустроугарске окупације ових простора.

Зборник радова представља научне радове на актуелне теме везане за ослобођење, добровољачка питања, страдање нашег становништва и свештенства, као и војне операције у ратном периоду.

На промоцији Зборника говорили су председник Скупштине града Драгослав Бањак, декан Филозофског факултета у Источном Сарајеву Драган Мастиловић, професор на Филозофском факултету у Бањалуци Боривоје Милошевић,  професор на Филозофском факултету у Приштини-Косовска Митровица Владан Виријевић.

Промоцији је у име Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Републике Србије у Бањалуци са седиштем у Требињу присуствовао Мирослав Марковић.У Требињу обележен Дан примирја у Првом светском рату

У организацији Конзуларне канцеларије Генералног конзулата у Бања Луци са седиштем у Требињу, 11. новембра 2022. године у Требињу обележен је државни празник Републике Србије „Дан примирја у Првом светском рату“.

Поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату, 11 новембра 2022. године тачно у 11.00 часова, венац су положили представник  Конзуларне канцеларије Требиње Мирослав Марковић и Градоначелник Требиња господин Мирко Ћурић, на Тргу Слободе „Споменик ослободиоцима Требиња“ у знак сећања и пијетета према страдалим сународницима.

Церемонији је присуствовао велики број представника јавног и политичког живота града Требиња.Обележен Дан примирја у Првом светском рату

Поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рати, у Бања Луци су 11. новембра 2022. године у 11:00 часова на гробљу „Свети Пантелија“ положени венци.

Венце су на споменик жртвама велеиздајничког процеса положили представници Владе Републике Српске као и представници Удружења потомака и поштовалаца ослободилачких ратова од 1912. до 1918. године.

У знак сећања и пијетета према страдалим сународницима, испред Генералног конзулата Републике Србије, венац је положио генерални конзул Милош Вујић. Том приликом, окупљеним представницима медија генерални конзул је изјавио да су Србија и српски народ дали немерљив допринос у Првом светском рату у којем су имали огромне губитке.

„ На овај дан се одаје почаст српским јунацима који су на олтар слободе и независности положили своје животе. Ово је садашњим и неким будућим генерацијама за наук, поштовање и вечно сећање“ истакао је Вујић.ПОЗИВ ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПОНУДА У ПОСТУПКУ ОТУЂЕЊА ПОКРЕТНИХ СТВАРИ - РАСХОДОВАНИХ ОСНОВНИХ СРЕДСТАВА

РЕПУБЛИКА СРБИЈА
ГЕНЕРАЛНИ КОНЗУЛАТ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ БАЊА ЛУКА
Оглашава
ПОЗИВ ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПОНУДА У ПОСТУПКУ ОТУЂЕЊА ПОКРЕТНИХ СТВАРИ - РАСХОДОВАНИХ ОСНОВНИХ СРЕДСТАВА
путем прикупљања писмених понуда

Генерални конзулат Републике Србије Бања Лука спроводи поступак отуђења расходованих основних средстава, у својини Републике Србије, којима управља Министарство спољних послова, са локације Војводе Радомира Путника бр. 2 Бања Лука. 
Предмет отуђења је: кухиња судопера, уградна машина за судове, уградна плоча и уградна рерна, микроталасна пећ, веш машина, фрижидер, 4 комоде / полице.предметна основна средства су амортизована, неупотребљива, не могу се довести у исправно стање

Почетна купопродајна цена за покретну имовину која је предмет отуђења је 0,10 КМ за килограм дрво-метал (мешано). Процењена тежина је 300 кг.

Расходована основна средства отуђују се у целости у виђеном стању и неће се прихватити накнадне рекламације.

Ослобођено пореза на додату вредност на основу члана 9. став 1. Закона о порезу на додату вредност („Сл. Гласник РС“, бр. 84/04, 86/04 - испр, 61/05, 61/07, 93/12, 108/13, 6/14 – усклађени дин. изн, 68/14 - др. закон, 142/14, 5/15 – усклађени дин. изн, 83/15, 5/16 – усклађени дин. изн, 108/16, 7/17 – усклађени дин. изн, 113/17, 13/18 – усклађени дин. изн, 30/18, 4/19 – усклађени дин. изн, 72/19, 8/20 – усклађени дин. изн. и 153/20.).

Поступак отуђења спровешће се путем прикупљања затворених писаних понуда, а избор најповољније понуде извршиће се применом критеријума највише укупно понуђене цене.  Понуђач исказује у понуди цену за килограм дрво-метал. 
Писмена понуда треба да садржи:
          а) све податке о подносиоцу понуде:
          - за физичка лица – име, презиме, адресу стана, број телефона, e-mail и фотокопију личне карте;
          - за правна лица – назив и седиште, број телефона, e-mail, извод о регистрацији привредног субјекта, име и презиме лица овлашћеног за заступање.
          б) понуђену цену у динарима по једном килограму;

 Понуда која не садржи све наведене елементе, неће се узети у разматрање.
 Понуђач је дужан да писану понуду достави најкасније до 10,00 часова, 18. новембра 2022. године, у затвореној коверти на адресу: Генерални конзулат Републике Србије Бања Лука, Војводе Радомира Путника бр. 2,  или на e-mail: konzulat.bl@mfa.rs.
  Лице које подноси понуду може поднети понуду тако што ће преузети Образац понуде који је саставни део овог огласа.
Коверат са понудом мора имати ознаку „ПОНУДА – НЕ ОТВАРАТИ – ОТУЂЕЊЕ ПОКРЕТНИХ СТВАРИ – РАСХОДОВАНИХ ОСНОВНИХ СРЕДСТАВА“ а на полеђини назив понуђача и адресу са бројем телефона.

Отварање понуда обавиће се, дана 18. новембра 2022. године са почетком у 11,00 часова, у : Генералном конзулату Републике Србије Бања Лука, Војводе Радомира Путника бр. 2. Понуђачи могу присуствовати.
 Уколико два понуђача понуде исту цену, поступак ће се наставити путем јавне лицитације.

Избор најповољније понуде извршиће се применом критеријума највише укупно понуђене цене дате у понуди.
Уколико понуђачи не присуствују у поступку надметања, њихова цена из понуде ће се сматрати коначном, а уколико је понуђена цена иста биће изабрана понуда понуђача која је раније предата.

О избору најповољније понуде, понуђачи ће бити писмено обавештени, а са најповољнијим понуђачем закључиће се уговор.

Обавештење о спроведеном поступку отуђења и избору најповољније понуде, биће објављен на интернет страници Генералног конзулата Републике Србије Бања Лука у року од 5 дана од дана отварања понуда.

 Преузимање ће се вршити одмах, по писаном или телефонском позиву, а уплату новчаних средстава у року од осам дана након извршеног одношења опреме.

Понуђач са којим буде закључен уговор, одговоран је да у складу са прописима земље пријема одвезе на депонију опрему/ отпад тако да Генерални конзулат нема никакву одговорност нити обавезу о даљем кретању отпада. Све трошкове око утовара, истовара транспорта и друго везано за предмет отуђења, расходованих основних средстава, сноси изабрани понуђач.

Контакт особа у Генералном конзулату у Бања Луци је Весна Маринковић телефон: +387 51/ 227-040  и  +387 51/ 227 -060
 Образац понуде можете преузети на линку http://banjaluka.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/4_Oglas_otudjenje_rashodovanih_osn_sredstava.docxОбележавање Дана примирја у Првом светском рату, 11.11.2022. године

Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци има част да обавести медије у Републици Српској, Босни и Херцеговини да ће, 11. новембра 2022. године у 11.00 часова, генерални конзул Милош Вујић, поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату, положити венац на бањалучком гробљу „Свети Пантелија“, у знак сећања и пијетета према страдалим сународницима.

Улога Србије у Првом светском рату, који је започео нападом Аустроугарске на Србију, као и њена огромна жртва (1.248.136 погинулих или 28% укупног становништва, 52% мушког репродуктивног становништва, 63% војне ефективе), били су од изузетног значаја за окончање најразорнијег рата светских размера.
Поводом обележавања годишњице потписивања примирја у Првом светском рату, овај датум се у Републици Србији обележава као државни празник, почев од 2011. године. На тај дан, као и у недељи која претходи обележавању Дана примирја, грађани Србије на реверима истичу значку која симоболизује победу у Великом рату - Наталијину рамонду.

Цвет Наталијина рамонда  је одабран у знак сећања на васкрс Србије, која се из пепела Првог светског рата уздигла и наставила свој пут којим и данас успешно гради позицију водеће земље у региону.

Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци користи ову прилику да позове представнике медија, да у петак 11. новембра 2012. године, у 11.00 часова, присуствују полагању венаца на бањалучком гробљу „Свети Пантелија“, код Споменика жртвама велеиздајничког процеса у Бањалуци.Генерални конзул Милош Вујић присуствовао Свечаној академији у Бањалуци, поводом 47 година постојања Универзитета у Бањалуци

Свечаном академијом у Банском двору одржаном дана 08.11.2022. године Универзитет у Бањалуци обележио је 47 година постојања. Додељена су признања најбољим студентима и онима који су допринели напретку Универзитета.

Ректор проф. др Радослав Гајанин том приликом је  рекао да Универзитет у Бања Луци у протеклих 47 година континуирано напредује на свим пољима. ,,Од протеклог Дана Универзитета, особље је започело активности на 22 нова национална и 12 међународних пројеката, што нас чини нарочито поносним'', поручио је Гајанин.

Председник Владе Републике Српске Радован Вишковић честитао је ректору Универзитета у Бањалуци Радославу Гајанину 47 година постојања ове високошколске установе, у којој се, како је истакао, школују најбољи кадрови, и нагласио да је стратешко опредељење Владе Р. Српске унапређење услова за стицање знања садашњих и будућих генерација студената. Премијер је нагласио да ће Влада и даље настојати да негује спону између образовања и привреде, јер треба школовати кадар који ће доприносити развоју Р. Српске као и да Влада ради на томе да најбољим студентима универзитета, обезбеди радно место у систему да би они дали допринос још већем развоју универзитета и Републике.

Министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић је рекао да је бањалучки универзитет један од стубова академске и научне мисли у Р. Српској.
Истакао је да је Министарство са овом високошколском установом у протекле четири године остварило плодоносну сарадњу у погледу реформе високог образовања.

Министар просвете и културе Републике Српске доц. др Наталија Тривић рекла је да је ресорно министарство са Универзитетом имало успешну сарадњу, поготово на плану заједничких програма када је реч о усаглашавању уписних политика у средње школе.

На свечаној академији говорили су председавајући Ректорске конференције / збора БиХ и ректор Универзитета у Сарајеву проф. др Рифат Шкријељ, председник Ректорске конференције Српске и ректор Универзитета ,,Апеирон'' проф. др Санел Јакуповић и ректор Универзитета у Нишу проф. др Драган Антић. Они су послали јединствену поруку и став, похваливши сарадњу са Универзитетом у Бања Луци.

На овој свечаности ректор Универзитета проф. др Радослав Гајанин уручио је повеље и плакете заслужним појединцима. Повеља за заслуге и изузетан допринос развоју Универзитета у Бања Луци уручена је проф. др Радовану Вишковићу, председнику Владе Републике Српске, Ђи Пингу, амбасадору НР Кине у Босни и Херцеговини и проф. др Зорану Милошевићу, покрајинском секретару за високо образовање и научноистраживачку делатност АП Војводина.

Традиционално, уручене су и златне значке са ликом Николе Тесле најбољим дипломираним студентима првог циклуса студија у академској 2021/22. години.

Свечаној академији у Бања Луци присуствовао је и генерални конзул Милош Вујић.Свечано обележен завршетак треће фазе пројекта „Башта сљезове боје“ у Хашанима

У Хашанима, родном месту књижевника Бранка Ћопића, 23.септембра 2022. године свечано је обележен завршетак треће фазе пројекта „Башта сљезове боје“  , који су заједнички финансирале владе Републике Србије и Републике Српске.

Завршетку пројекта присуствовала је потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић и министарка просвете и културе Републике Српске др Наталија Тривић.

Том приликом потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић је истакла да обнова родне куће Бранка Ћопића, једног од најзначајнијих и најчитанијих српских писаца 20.века, није само испуњавање обавезе коју имамо према овом великану писане речи, већ и још један доказ братских и пријатељских односа Републике Српске и Републике Србије у свим областима, па тако и у култури.

„Сви заједно овде данас имамо много разлога за понос. Негујући нашу културну баштину, чувамо свој национални идентитет и трасирамо најбољи могући пут за будућа поколења. Верујем да смо заједничком реализацијом обнове овог спомен-подручја, створили услове да оно буде место окупљања садашњих и свих будућих генерација љубитеља књиге“, напоменула је министарка културе и додала да је пројекат „Башта сљезове боје“, ревитализације родног места Бранка Ћопића, један од најважнијих заједничких подухвата Србије и Републике Српске у области културе последњих година.

Према речима Гојковић Министарство културе и информисања и Влада Републике Србије су од почетка препознали огроман значај овог спомен-подручја и одлучно подржали пројекат обнове и уређења овог простора, што је још једна потврда чврстих узајамних веза и сарадње између Републике Српске и Србије у области културе, као и нераскидивих беочуга који спајају наш народ.

Министарка др Наталија Тривић је истакла да се завршава трећа фаза Спомен-подручја "Башта сљезове боје", посвећена Бранку Ћопићу, српском књижевном великану.

„Наставни планови и програми су испуњени Ћопићевим дјелима, а сигурно да ће Ћопићева кућа заједно са учионицом на отвореном већ од наредне године бити спремна за све ученике из Републике Српске, као и Србије гдје ће на несвакидашњи начин учити о Ћопићу - рекла је Тривићева.

Обележавању завршетка треће фазе пројекта „Башта сљезове боје“  присуствовао је и генерални конзул Р.Србије у Бања Луци Милош Вујић.


 У Музеју савремене уметности Репулике Српске у Бањалуци отворена је изложба Галерије Матице српске

У Музеју савремене уметности РС у Бања Луци 22.09. о.г., је отворена изложба "Колекција као огледало: Модернизам у делима уметника из колекције Галерије Матице српске". Изложба се реализује у години облеежавања јубилеја 175 година од оснивања Галерије Матице српске. те представља 86 уметничких дела, 75 слика, седам скулптура и четири графике.

Аутор изложбе и управник Галерије Матице српске Тијана Палковљевић Бугарски у свом обраћању медијима, истакла је да је поносна што се део јубилеја одвија у Бањалуци,што говори о добрим односима Новог Сада и Бањалуке и Републике Српске и Републике Србије.

Помоћник министра за културно наслеђе и дигитализацију Републике Србије Данијела Ванушић рекла је да вечерашња изложба бањалучкој публици представља не само огледало српског модернизма и друштвених прилика, него и огледало вишегодишње сарадње Музеја савремене уметности Републике Српске и Галерије Матице српске, као и ресорних министарстава Српске и Србије.

Министар просвете и културе Р. Српске је рекла да ће публика кроз уметничка дела Ђорђа Крстића, Уроша Предића, Паје Јовановића, Надежде Петровић, Стевана Алексића, Саве Шумановића, Милана Коњовића, Данице Јовановић Милана И Миловановића моћи да ишчитава друштвене и уметничке околности у којима су дела настајала, као у огледалу како то наслов изложбе указује.

Свечаном отварању изложбе која је медијски испраћена, присуствовале су истакнуте личности из политичког, културног и јавног живота Р. Српске.

Испред Генералног конзулата Републике Србије Бања Лука, свечаном отварању изложбе, присуствовао је генерални конзул Милош Вујић и конзул Весна Маринковић.

 Позив за подношење понуда у поступку набавке велике вредности

На основу члана 15. Упутства о планирању и поступку набавки добара, услуга и радова у дипломатско-конзуларним представништвима Републике Србије: број 2712-2/16 од 02. августа 2021. године,  Генерални конзулат Републике Србије Бања Лука упућује:

ПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПОНУДА
     У поступку набавке велике вредности

Детаље  можете погледати на следећем линку http://banjaluka.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/3_KD_namestaj_za_rezidenciju__2022.pdfОбележен Дан српског јединства, слободе и националне заставе

У Бијељини је 15.09.2022. године одржана централна манифестација поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе. Свечаност је одржана од 11.00 часова на Тргу Краља Петра Првог Карађорђевића у Бијељини, а свечаности је, пре централне свечаност,и  на локацији Велика Обарска озваничен почетак изградње ауто-пута Рача-Бијељина.

Обележавању су присуствовали председник Републике Србије господин Александар Вучић, председница Владе Републике Србије госпођа Ана Брнабић, министри у Влади Републике Србије, Патријарх српски Порфирије, председница Републике Српске госпођа Жељка Цвијановић, српски члан Председништва БиХ господин Милорад Додоик, председник Народне скупстине Републике Српске господин Недељко Чубриловић, премијер Р. Српске господин Радован Вишковић са министрима.

На обележавању почетка изградње ауто пута Бијељина – Рача, председник Србије Александар Вучић је поручио да овај ауто-пут значи живот за Семберију. Додао је да Србија са 100 милиона евра финансирати овај пројекат, и да ће грађани када буду готови радови, за око две и по до три године, моћи да стигну од Београда до Бијељине за само сат и пет или 10 минута, уколико не буде задржавања на граници. "Ми ћемо нашу деоницу ауто-пута Кузмин – Сремска Рача да завршимо за највише годину дана", рекао је Вучић и додао да је нови мост на Сави већ изграђен и да се сада ради преостали део пута.

Председник Вучић истакао је да ће Србија са своје стране градити ауто-пут ка Сарајеву на два правца: Кузмин – Сремска Рача и од Пожеге до Котромана са изласком на Вишеград. Остало је на вама, поручио је Вучић. "Ово су резултати који остају, нико то не може да избрише, ово је оно због чега ће и наша деца да буду поносна", навео је Вучић.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик предложио је да се нова деоница ауто-пута, која почиње да се гради, од Раче до Бијељине, зове "Ауто-пут српског јединства", поручујући да лошим и похабаним путевима људи само одлазе, док новим, ауто-путевима људи долазе. Додик је захвалио на помоћи и подршци Србије и истакао да председник Александар Вучић никада није оклевао да помогне Српској и покаже свој однос на најбољи начин.

Указао је да нема општине у РС, укључујући и Брчко, у којој нема једног пројекта који финансира или суфинансира Србија. Додао је да ће нови пут значити за цео крај, јер је то један од највећих инфаструктурних пројеката тог дела РС. "Ићи ћемо и даље, до Приједора, Новог града. У преговорима смо за израду пројектне документације за брзу саобраћајницу од Бијељине, све до Сокоца, јер желимо у да се 'сретнемо' у Вишеграду, а онда од Вишеграда да наставимо до Требиња. Да Република Српска буде повезна ауто-путем", рекао је Додик.

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је да је данас велики и важан дан за Републику Српску. "Срећна са што смо данас окупљени овим важним и великим послом. Данас, када славимо Дан српског јединства, слободе и националне заставе, окупили смо се да обележимо почетак изградње ауто-пута који ће спојити Бијељину и Рачу, Семберију и Срем, Српску и Србију", рекла је Цвијановићева, поручивши да су односи Републике Српске и Србије најбољи до сада.

Истакла је да градња ауто-пута Рача–Бијељина није само плод успешне сарадње, већ и симбол јединства.
Додала је да Република Српска никада није крила да је повезивање са Србијом у сваком погледу њен витални интерес и стратешки циљ.

На Тргу Краља Петра Првог Карађорђевића у Бијељини је у 11 часова Србија и Република Српска обележиле су заједнички празник – Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

Овај историјски тренутак захтева да се ујединимо под нашом тробојком, поручио је председник Србије Александар Вучић и додао да овим даном не обележавамо само три наша симбола него и саму суштину постојања. Председник Србије Александар Вучић захвалио је свима који размеју колико је значајан данашњи дан за српски народ у целини.

"Постојало је нешто јаче од дивизија и пукова и моћније од оружја тог 15. септембра 1918. када је српска војска кренула у пробијање Солунског фронта, постојало је јединство свих оних различитих, ни по чему истих – сељака и грађана, војника и официра, православних и других, оних који су изгубили мало и оних који су изгубили све", рекао је Вучић.

Указао је да је то био једини пут до слободе – удружити се и ујединити се и заједно кренути ка најсветијем циљу."Прво смо морали да се ујединимо да бисмо тек онда наше различитости могли да представимо као слободне", рекао је Вучић. Истакао је да ништа није важније него да препознамо тренутак у којем данас живимо, као и да се Србија суочава са озбиљним изазовима.

"Насрнули су на Косово и Метохију и по сваку цену хоће да га отму из наших руку, насрнули су и не питају како, не питају и не објашњавају чак ни зашто, не кажу ни зато – само хоће да до краја заврше оно то су одавно почели", рекао је Вучић.

Ја могу само једну ствар да им поручим, рекао је Вучић, "хоћете да нам узмете земљу и по ширини и по дужини, а ми вам ни педља наше земље нећемо дати". “Можете да имате силу какву хоћете, да будете моћни и велики, мали смо ми за вас. Разумемо ми нашу снагу, али има нешто што не можете да победите – правду, право, одлучност једног народа да буде свој на своме и да не прихвати неправду и на крају не можете да победите оно што ми сви осећамо – јединство нашег народа", нагласио је Вучић.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да је ово посебан дан нашег јединства, и националне заставе.

"Јединство, као и слободу, увек морамо освајати и за њу се борити. Тако и за заставу, да би се вијорила мора бити одбрањена и сачувана. Као што се српска застава вијорила у Белој кући у Вашингтону у част српског народа и његове улоге у Првом светском рату. Хвала Србији на подршци Републици Српској и желимо да што пре ауто-путем повежемо Бањалуку са Бијељином и даље преко Раче са Србијом. Данас Срби имају две државе, али Срби морају знати пре свега да ћемо се борити за наше јединство у будућности. Мајка Србија је нешто што ми живимо овде. Осећамо братску љубав која из Србије долази нама и на то се поносимо", рекао је Додик.

Милорад Додик је захвалио председнику Србије и његовом тиму за све што је учинио и чини за  Српску поменувши да су се у прошлости људи из Републике Српске у Србији лечили и школовали као странци, а да то данас више није случај.

"Свет није више исти и тражи од нас да се изјаснимо и искажемо наше захтеве. Век иза нас био је век нашег страдања, али сам сигуран да ће будуће деценије бити деценије нашег јединства и уједињења. Наша застава је она око које се окупљамо, испод које стојимо и којој смо се заветовали", рекао је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да данашњи дан славимо као свој идентитет у свим својим елементима, вредности на којима почивамо и које су чуване и одбрањене кроз векове.

"Јединство, слобода и застава имају посебну важност и тежину и суштински се везују за нашу способност да опстанемо и трајемо. Српски народ је кроз историју често био посвађан и разједињен и лак плен многима који му нису желели добро. Данас живимо у временима у којима нам је потребно јединство да бисмо ишли напред и да би били способни да се суочимо са свим изазовима", истакла је Цвијановићева.

Нагласила је да институције и Републике Српске и Србије предано раде на креирању свих неопходних услова у којима национално јединство и сарадња могу у потпуности доћи до изражаја, од заједничких инфраструктурних, привредних, туристичких, културних, образовних и свих других програма. "Подигнимо зато наше тробојке, јер су симбол нашег јединства. Живела Република Српска и Република Србија!", закључила је Жељка Цвијановић.

Партијарх српски Порфирије, на почетку обраћања, честитао је свима празник. "За нас све заставе започињу оном заставом која се цару Константину указала на небу, на застави тој био је знак најсветијег имена господа Исуса Христа. Свети цар је тај Христов знак поставио на заставе своје војске и извојевао победу и донео слободу које су постале ни мање ни више него темељ европске цивилизације", рекао је Порфирије

Указао је да је под том заставом цар Контантин дао слободу и могућност сваком народу на европском континенту да у складу са својим посебностима гради свој систем вредности, да организује свој културни и духовни живот и негује и чува свој духовни идентитет и своје народно јединство.

Где има цркве, има и нашег народа, поручио је патријарх и додао да где нема цркве пре или касније одумире и народ."Наше јединство није у бројкама, ни у математици и географији, није засновано на крви и тлу, није у кванитету него у квалитету", рекао је Порфирије и додао да наше јединство јесте и треба да остане духовно јединство. Душа српског народа јесте хришћанска православна вера, закључио је Порфирије.

Обележавању почетка градње ауто-пута Рача – Бијељина и централном обележавању присуствовали су амбасадор Александар Ђорђевић и генерални конзул Милош Вујић.


 У Требињу обележен Дан српског јединства, слободе и националне заставе

Град Требиње заједно са Конзуларном канцеларијом Републике Србије прославио је Дан српског јединства на Тргу слободе, одакле су учесници програма и грађани могли да прате централни догађај из Бијељине.

Поручено је да је неопходно одржавати српско јединство и слогу, те да сарадња и братски односи Републике Српске и Србије никада нису били на вишем нивоу, а обележавању Дана српског јединства, слободе и националне заставе присуствовали су и начелници свих источнохерцеговачких општина.

Заставе Републике Српске у Требињу истакнуте су на зградама републичких институција, јавних установа и предузећа, приватних предузећа и објеката, као и на јавним местима - трговима и саобраћајницама.

Како је Требиње обележило Дан српског јединства, слободе и националне заставе можете погледати на следећем линкуhttps://www.youtube.com/watch?v=JL4x8YDWQ44&t=4sДАН СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА, СЛОБОДЕ И НАЦИОНАЛНЕ ЗАСТАВЕ

Дан српског јединства, слободе и националне заставе државни је празник који се 15. септембра празнује у Републици Србији и Републици Српској. Празник је симболично установљен да се прославља на дан када се обележава Пробој солунског фронта. Празнује се од 2020. године.

Српском народу је неопходно јединство када су у питању искушења са којима се свакодневно бори српски народ на Косову и Метохији али и државни врх Републике Србије у одбрани наших светиња, огњишта и сваког човека на КиМ.

Слобода је идеја и принцип око ког се српски народ окупља током свог читавог постојања.
Петнаести септембар, Дан српског јединства, слободе и националне заставе је празник када себе још једном треба да подсетимо на све оно због чега смо поносни што смо Срби, али и да својој деци причамо о нашој славној историји и традицији. 

Данашњи празник нас обавезује и да наставимо да будемо толерантни и пуни поштовања према нашим пријатељима и комшијама који нису Срби и прославимо Дан српског јединства, слободе и националне заставе на достојанствен начин, у миру, љубави и међусобном поштовању и уважавању.

Генерални конзулат Републике Србије Бања Лука и  Конзуларна канцеларија Требиње честита Србима широм света Дан српског јединства, слободе и националне заставе и позива наше сународнике да истакну српску тробојку и обележе овај леп празник!

У сусрет Дану српског јединства, слободе и националне заставе, под покровитељством  Републике Србије, снимљена је песма и спот "Српски јунаци" коју можете послушати на следећем линку https://www.youtube.com/watch?v=ErJGG2RMMKs

 


 Обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе

У Бијељини ће 15.септембра 2022. године  бити одржана централна манифестација поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

Свечаност ће бити одржана од 11 часова на Тргу Краља Петра Првог Карађорђевића у Бијељини, а претходно ће од 9 часова на локацији Велика Обарска бити озваничен почетак изградње ауто-пута Рача-Бијељина.

https://www.youtube.com/watch?v=H5cGCTM-mOU&t=5sГенерални конзул Милош Вујић присуствовао традиционалној манифестацији Дани Српске у Србији

Традиционална манифестација "Дани Српске у Србији", која се у организацији Представништва Републике Српске у Србији одржава јубиларни десети пут, траје од 8. до 14. септембра у 10 градова широм Србије.  Пројекат је покренут 2013. године са идејом да се грађанима Србије на увек нов и јединствен начин представи Република Српска и њени потенцијали, кроз културу, уметност, привреду, науку и као најбитније учврсти веза између српског народа са обе стране Дрине.

Манифестација је свечано отворена 8. септембра у Народном позоришту у Београду. Отварању су присуствовали највиши представници Републике Српске и Републике Србије, Патријарх СПЦ Порфирије, министри две Владе, генерали Војске и Полиције, академици, уметници, итд. а званично је отворио Председник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

„Србија је наш највећи спољнотрговински партнер, али и инвеститор. Упркос мишљењу да у политици и међудржавним односима нема пријатељства него само интереса, Србија и Република Српска доказују супротно: искрено пријатељство и партнерство које траје и трајаће док је српског народа“ истакао је Вишковић.
Патријарх Српски Порфирије благословио је манифестацију поручивши да је потребно да Срби ма где живели буду сложни, а председник Народне скупштине Републике Србије Владимир Орлић је истакао да су на манифестацији „Дани Српске у Србији“ суштински сви домаћини јер се овде сви осећају као код куће.

Свечаном отварању манифестације "Дани Српске у Србији" испред Генералног конзулата Републике Србије у Бања Луци присуствовао је Генерални конзул Милош Вујић. 


  

 У Бањалуци је свечано отворена Клиника за кардиохирургију Универзитетског клиничког центра Републике Српске

11.септембра 2022. године је свечано отворена Клиника за кардиохирургију УКЦ Р. Српске површине од око 1.500 метара квадратних.

Свечаном отварању присуствовали су председница Републике Жељка Цвијановић, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, председник Владе Српске Радован Вишковић ,министар здравља и социјалне заштите Српске Ален Шеранић, руководство УКЦ-а Републике Српске на челу са генералним директором те установе Владом Ђајићем, министар здравља Р. Србије Златибор Лончар, директор Института за кардиоваскуларне болести "Дедиње" Милован Бојић., директор Института за кардиоваскуларне болести Каменица Александар Реџек, министри у Влади Српске, представници Р. Српске у заједничким институцијама, медицински радници и бројни грађани.

„С поносом могу да кажем да је УКЦ Републике Српске болница 21. века и недостајала је ова карика, а то је ова Клиника за Кардиохирургију“ - рекао је директор ове здравствене установе Владо Ђајић на свечаном отварању.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик на отварању Клинике за кардиохирургију истакао је захвалност преданим људима који су радили на оваквом пројекту.

„Као становник Републике Српске срећна сам што унапријеђујемо наш систем, а као председник Српске поносна сам на улагања у овакве пројекте“- рекла је председница Жељка Цвијановић

 Испред Генералног конзулата Републике Србије Бања Лука, свечаном отварању Клинике за кардиохирургију, присуствовала је конзул  Весна Маринковић.


 Обележен Дан општине Станари

У Станарима је 9.септембра 2022. године обележен Дан општине, поводом осме године оснивања Станара као општине те одражана свечана Скупштина на којој су додељене прикладне награде и признања.

Начелник општине господин Радојица Ћелић том приликом је рекао да је расположење грађана оправдано, да то показују стабилне финансије али и добра динамика релализације дефинисаних пројеката међу којима је почетак градње дома здравља.

„У току је изградња објекта Дома здравља, укупне вредности 3.750.000 КМ  који је  суфинансиран и средствима Владе Србије од 350.000 евра“ рекао је Ћелић.

Станаре је поводом Дана општине посетио посланик у Парламентарној скупштини БиХ Ненад Стевандић, министар у Влади Р. Српке Петар Ђокић, гости из других општина и градова, гости из општине Топола из Р. Србије и званице из Владе и Парламента Српске.

Испред Генералног конзулата Републике Србије Бања Лука, свечаном обележавању Дана општине Станари, присуствовала је конзул  Весна Маринковић.


 Генерални конзул Милош Вујић присуствовао обележавању крсне славе града Требиња

Литијом коју је требињским улицама од Храма Светог Преображења Господњег до Трга слободе предводио Владика Захумско-херцеговачки Димитрије, празничном вечерњом службом и другим свечаностима, 19.08.2022.године обележена је крсна слава града Требиња, Преображење Господње.

Наведеној свечаности су присуствовали бројне високе званице из јавног и привредног живота Републике Српске: српски члан председништва Милорад Додик, Председник Владе Републике Српске Радован Вишковић, Градоначелник Требиња Мирко Ћурић, Генерални директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић, као и велики број грађана Требиња и околине.

Српски члан председништва је тим поводом изјавио да је „веома важно да се на оваквом скупу окупљамо сваке године, јер тиме показујемо приврженост нашем идентитету.“ Председник Владе Републике Српске је навео да је „Требиње важна дестинација за целу Републику Српску и да су републичке власти то препознале и наставиће и у наредном периоду да пружају максималну подршку развоју овог града“.

Градоначелник Требиња се захвалио свим званицама и грађанима јер су увеличали обележавање крсне славе града, а затим изјавио како је Требиње локална заједница са најбржим развојем у Републици Српској и да је „већ превазишао балканске оквире. Својим примером показује да без обзира на веру и нацију можемо да будемо добре комшије, уколико се град убрзано развија као што се Требиње развија последњих година, а Преображење је најпозванији дан у години да се донесу нове одлуке које ће заиста преобразити град на боље.“

Обележавању крсне славе града Требиња присуствовали су   Генерални конзул Републике Србије у Бања Луци, Милош Вујић и шеф Конзуларне канцеларије Требиње Мирослав Марковић.

                 Генерални конзул Милош Вујић у радној посети Требињу

Генерални конзул Републике Србије у Бања Луци, Милош Вујић, боравио је у Требињу од 09.08. до 11.08.2022.године,  где је обавио низ састанака са бројним домаћинима са подручја источне Херцеговине.

Састанци су одржани са Владиком Захумско-Херцеговачким Димитријем, градоначелником Требиња Мирком Ћурићем, начелницима 6 општина са територије источне Херцеговине, директором Електропривреде Републике Српске Луком Петровићем, директором Аграрног фонда Веселином Дутином, начелником полицијске управе Требиње Синишом Лакетом и командиром граничне полиције Николом Драпићем.

Састанак са градоначелником Требиња одржан је 10.08. 2022. године  у просторијама Градске управе. Градоначелник Требиња Мирко Ћурић  је захвалио генералном конзулу на издвојеном времену као и на континуираној подршци коју Председник и Влада Републике Србије пружају не само Требињу и околини, већ и источној Херцеговини и целој Републици Српској, што се огледа у  сарадњи у свим областима и на највишем нивоу у историји. Као најсвежији пример одличне сарадње истакнута је недавна акција гашења шумских пожара у којој су учествовали и хеликоптери МУП-а Републике Србије.

Градоначелник Требиња је посебно истакао да је Требиње препознато као изузетна туристичка дестинација, а од изузетне важности у остваривању пуног туристичког потенцијала града Требиња би била најављена изградња аеродрома, а који би олакшао и везу грађана Херцеговине са Београдом са којим су према речима градоначелника историјски везани. 

Генерални конзул се захвалио домаћину на добродошлици и обавестио га да је један од главних приоритета председника Републике, господина Александра Вучића, и сваке Владе Р. Србије у последњих 10 година помоћ Републике Србије Републици Српској, као и да ће тако бити и убудуће. ГК Милош Вујић је посебно нагласио да су његова врата, као и врата конзуларне канцеларије у Требињу, увек отворена за све предлоге које ће омогућити бољи и лакши живот грађанима Требиња и околине и да треба подржати што више таквих пројеката, а да ће он са своје стране учинити све како би се добила неопходна подршка надлежних институција Републике Србије.

Након одржаног састанка, градоначелник и генерални конзул су посетили вртић „Србија“ у Требињу, чију је изградњу финансирала Влада Републике Србије, а затим су обишли и Стари град где су у току радови на поплочавању улица и санацији зидина.

Приликом обиласка Старог града, градоначелник још једном захвалио Републици Србији на издвојеним средствима будући да је Стари град туристички бисер од којег Требиње живи и развија се. Састанку Генералног конзула са градоначелником Требиња присуствовали су и испред градске управе Требиња начелник Одељења за комунално-инспекцијске послове Спасоје Радовић, начелник одељења за просторно уређење Ведран Фуртула и начелник одељења за културу, породицу, спорт и образовање Слађана Скочајић.

По завршеном састанку са градоначелником Требиња у просторијама Кoнзуларне канцеларије Требиње одржан је састанак са начелницима општина у источној Херцеговини. Састанку су присуствовали начелници општина Гацко (др Огњен Милинковић), Невесиње (Миленко Авдаловић), Љубиње (Стево Драпић), Берковићи (Ненад Абрамовић), Источни Мостар (Божо Сјеран) и председник скупштине општине Билећа (Мато Вујовић). Том приликом ГК Милош Вујић је истакао да је састанак организован како би из прве руке чуо о проблемима са којима се сусрећу локалне власти и грађани у херцеговачким општинама, као и да се види да ли и на који начин Република Србија може да помогне како би се остварио бољи живот.

Представници 6 источно-херцеговачких општина су захвалили на позиву, као и на подршци коју Република Србија пружају у материјалном и сваком другом смислу кроз разне пројекте који омогућавају лакши живот грађанима у њиховим срединама, у циљу останка српског народа на тим просторима. Представници свих 6 општина сагласни да је основни проблем лоша путна инфраструктура из чега настаје већина других проблема.  У даљем разговору се као ургентан проблем издвојило питање накнаде штете (посебно у општинама Билећа, Љубиње и Берковићи) настале током недавног земљотреса.

У Конзуларној канцеларији Требиње истог дана одржан је и састанак са директором Аграрног фонда Веселином Дутином. Генерални конзул је похвалио организацију Аграрног фонда и њихов пројекат „Херцеговачка кућа (Herzeg house)“ као бренд од изузетног значаја за град Требиње и целу источну Херцеговину у циљу даљег развоја, односно позиционирања и препознавања на тржишту. Замолио госта за обавештење о начину функционисања Аграрног фонда, као и о начину на који Република Србија евентуално може да помогне.

Директор Аграрног фонда је присутне упознао са основним подацима пословања Аграрног фонда као кровне организације и његове пословне јединице „Херцеговачка кућа“ и истакао је да су надлежни органи Републике Српске и Републике Србије препознали „Херцеговачку кућу“ као локални бренд са великим потенцијалом за даљи развој од чега би корист имала и локална заједница и Република Српска. Остварен je добар контакт и са  Министарством пољопривреде Републике Србије у циљу проширења на тржиште Републике Србије, а од велике важности је и подршка председника Републике Србије, господина Александра Вучића, коју пружио приликом његове посете Требињу 2018. године, када је начелно договорено и да се „Херцеговачкој кући“ бесплатно уступи одговарајући простор у центру Београда на дужи низ година. Према речима господина Дутине простор је изабран и већина потребних дозвола су обезбеђене, те се отварање очекује у скорије време.

Другог дана посете Требињу, уприличен је састанак и са Луком Петровићем генералним директором Електропривреде Републике  Српске, а на састанку су присутни упознати са са начином функционисања Електропривреде Републике Српске и основним подацима и проблемима са којима се сусрећу. Као пример узета изградња ТЕ „Бук Бијела“ која оспоравана на државном нивоу БиХ од стране представника других народа, иако је пројекат од државног значаја.

Лука Петровић је навео како Електропривреда РС добро функционише упркос изазовним временима и да захвалност за наведено дугује и Председнику Републике Србије, господину Александру Вучићу, односно Влади Републике Србије и надлежном ресору који континуирано пружају подршку за све пројекте.

Уз обострану констатацију о одличној сарадњи свих органа Републике Србије и Републике Српске, која на највишем нивоу, Генерални конзул обавестио да, уколико потребно, Генерални конзулат Р. Србије у Бања Луци и конзуларна канцеларија у Требињу стоје на услузи у циљу евентуалног добијања потребних дозвола надлежних органа Републике Србије и друге подршке.

Дана 11.08.2022. године генерални конзул Милош Вујић је посетио Епархију захумско-херцеговачку и уприличен је састанак са Владиком Захумско –Херцеговачким Димитријем. Генерални конзул је захвалио епископу Димитрију  на добродошлици и издвојеном времену, а истако је активности епархије захумско-херцеговачке које су од велике важности за спајање и очување српског народа на простору источне Херцеговине.

Владика Захумско-Херцеговачким Димитрије је обавестио о начину функционисања Епархије на чијем је челу, као и о раду бројних цркава и манастира који се налазе на њиховом подручју, што је свакако доказ о вишевековном присуству српског народа на подручју источне Херцеговине. Изнео мишљење да се мора додатно радити и помагати српско становништво, с обзиром на постојећу тенденцију смањења популације у руралним крајевима.

Владика је, такође, обавестио Генералног конзула да је задовољан чињеницом да последњих година много народа присутно на литургијама и другим богослужењима што према његовом мишљењу знак да народ на том подручју традиционално везан за СПЦ, која има улогу стожера око које се народ окупља, а да га пре свега радује чињеница да на истим присутно све више младих људи и деце. Захвалио је, такође, на помоћи коју је Република Србија пружила пре свега око пројекта у селу Мркоњићи (родно место св. Василија Острошког) и коју наставља да пружа кроз друге пројекте од важности.

Свим састанцима поред генералног конзула Милоша Вујића присуствовали су вицеконзул Дејан Зафиров и шеф Конзуларне канцеларије у Требињу Мирослав Марковић.Министар унутрашњих послова Р. Србије Александар Вулин посетио Требиње

Дана 08. августа 2022. године., министар унутрашњих послова Р. Србије господина Александар Вулин посетио је Требиње и одмах се упутио ка месту пожара у Бијелој гори где су на гашењу пожара  ангажована два хеликоптера МУП-а Србије. 

Министар А. Вулин у изјави за медије  је рекао да су хеликоптери упућени по наређењу председника Р. Србије Александра Вучића и да су од јутрос остварили више од 70 налета, те да ће хеликоптери остати на пожаришту све док буде потребе.

„МУП Србије увек је ту за грађане Републике Српске и свака помоћ ће увек стићи, јер Вучић води рачуна о Српској што и показује делима“ рекао је министар А. Вулин и додао да односи између Српске и Србије никад нису били бољи.

Током посете Требињу министар А. Вулин  је разговарао у Градској управи са градоначелником Требиња Мирком Ћурићем и Миланом Новитовићем директором РУ Цивилне заштите Р. Српске, у присуству начелника ПУ Требиње Синише Лакете и Луке Чаушић, в.д. помоћника министра - начелника Сектора за ванредне ситуације Р. Србије.

Испред Генералног конзулата Р. Србије Бања Лука, Конзуларне канцеларије у Требињу, Мирослав Марковић присуствовао је како дочеку и испраћају министра унутрашњих послова Р. Србије господина Александра Вулина   тако и свим активностима које су пратиле посету у Требињу.                                                                  Обележен „Дан устанка против фашизма 1941. године – Милића Гај“

У организацији Одбора за неговање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске, СУБНОР Репулике Српске и општине Козарска Дубица, дана 27.07.2022. године обележен је „Дан устанка против фашизма 1941. године“ у Милића Гају.


Програм је започет полагањем венаца и цвећа на Партизанском гробљу у Кнежици, где су венце положили Српски члан председништва БиХ Милорад Додик, министри у Влади Републике Српске Петар Ђокић и Душко Милуновић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије Миодраг Капор, представник Амбасаде Руске Федерације у БиХ, начелници општина и други високи званичници.
Други део програма одржан је у Милића Гају уз културно уметнички програм и обраћање званичника. Српски члан председништва БиХ Милорад Додик је навео да је „Српски народ слободарски народ који никада није дозволио да буде покорен, што се види и на местима попут Милића Гаја, и да су само Срби дизали буне против фашизма на овим просторима 1941. године, а да је лаж да су то били народи и народности БиХ која је настала тек заседањем АВНОЈ-а 1943. године, чији простор су до тада покривале 4 бановине. Морамо да говоримо историјске истине јер ће нам онда свима бити лакше да прихватимо будућност.“ Даље је навео да комунистичка власт у Југославији није у довољној мери вратила народу Поткозарја за сву жртву коју је дао.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић је изјавио да „српски народ где год да се налази, а посебно на овим просторима, мора да одржава сећање на Други светски рат како би нас то спасило у будућности“. Други говорници су потврдили да је антифашистичка тековина на овим просторима залог српског народа за слободу и мир свих народа.

Обележавању „Дана устанка против фашизма 1941. године – Милића Гај“ испред Генералног конзулата Републике Србије присуствовао је вицеконзул Дејан Зафиров.Обележен Дан општине и крсне славе у Челинцу

26. јула 2022.године,  поводом Дана општине и крсне славе - Сабора Светог архангела Гаврила, служена је света литургија и положени венци у спомен-капели за 220 погинулих бораца ове општине.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је у Челинцу да присуствује обележавању Дана и крсне славе општине, али и успеху које ова локална заједница постиже дуги низ година те као пример навео мост у општини Челинац који је изграђен заједничким средствима са Р. Србијом.

У оквиру обележавања Дана и крсне славе општине Челинац, одржана је свечана седница Скупштине општине на којој су заслужним појединцима и установама додељена општинска признања.

Обележавању Дана и крсне славе општине Челинац присуствовали су и председница Р. Српске Жељка Цвијановић, министар Борис Пашалић, посланици у Народној скупштини, одборници у Скупштини града Б. Лука те представници јавног и културног живота.

Испред Генералног конзулата Републике Србије Бања Лука, обележавању Дана општине и крсне славе у Челинцу присуствовао је и генерални конзул Милош Вујић.Обележен „ Дан сећања на убијену и уморену децу од усташа у НДХ“

Дана 19.07.2022.године ,служењем парастоса за сву убијену и уморену децу у Независној Држави Хрватској у Горњем Јеловцу код Приједора, у засеоку Мацуре, обележен  је „Дан сећања на убијену и уморену децу од усташа током 1942.године“.

Испред масовне гробнице положени су венци, и одржан парастос за 312 убијених Срба  из Јеловца и околних села, које су усташе убиле у јулу 1942.године а међу којима је било 75 деце млађе од 14 година.

„Ово не смемо да заборавимо јер је на овим просторима Други светски рат највећа трагедија нашег народа“, казао је министар рада и борашко-инвалидске заштите Душко Милуновић.

У име институција Р. Српске, венац су положили министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић и саветник српског члана Председништва БиХ Радован Ковачевић.

У име Р. Србије ГК РС Бања Лука, венац код Централног споменика положили су конзул Весна Маринковић и вицеконзул Дејан Зафиров.На Мраковици обележена 80. годишњица Битке на Козари

Служењем парастоса и полагањем венаца на Централном спомен-обележју, на Мраковици обележена је 80. годишњица Битке на Козари која је симбол страдања и отпора српског народа у борби против нациста и усташа.

У име институција Репубике Српске, венац су положили  српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, председавајући Савета министара Зоран Тегелтија, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић и министар унутрашњих послова Драган Лукач.


У име Р. Србије  венац код Централног споменика положили су изасланик председника Р. Србије министар унутрашњих послова Александар Вулин и министарка рада, запошљавања, борачке и социјалне заштите Дарија Кисић.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је, на обележавању 80 година од Битке на Козари, да Република Српска и Србија шаљу јединствену поруку да страдање српског народа на Козари не сме бити заборављено, истакавши да је прошли био век српског страдања, а да овај треба да буде српског уједињења - државног и националног.

Изасланик председника Републике Србије Александра Вучића министар унутрашњих послова Александар Вулин, у свом обраћању је између осталог рекао да не постоји нити једна генерација Срба која није доживела своју Козару и страхоте мучења и убијања, те да су кроз историју Срби убијани само зато што су Срби. Он је истакао да Европу не боле српске сузе и патња и да у прилог томе говори и чињеница да нико од страних званичника није дошао нити у Братунац нити на Козару да се поклони српским жртвама и затражи опрост у име својих предака.

Код Централног споменика, руже су положили представници, градова и општина, СУБНОР-а, Удружења логораша Другог светског рата из Р. Српске, Удружења Јасеновац из Бањалуке, Борачке организације Републике Српске и других организација од јавног интереса проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата.

Испред Генералног конзулата Р. Србије у Бањалуци, обележавању 80. годишњице Битке на Козари присуствовали су конзул Весна Маринковић и конзул Драган Протић.


 Амбасадор Александар Ђорђевић и генерални конзул Милош Вујић присуствовали свечаном отварању изложбе „Козара 1942“

У четвртaк, 30. јуна 2022. године, поводом обележавања осамдесете годишњице немачко-хрватских масовних ратних злочина почињених над десетинама хиљада Срба у области Козаре и Поткозарја, свечано је отворена изложба Музеја жртава геноцида под називом „Козара 1942“.

Изложба је приређена у Меморијалном музеју на Мраковици ,a aутори изложбе су историчари докторанд г. Бојан Арбутина, кустос Музеја жртава геноцида, г-ђа Марина Љубичић Богуновић, виша кустоскиња Меморијалног музеја на Мраковици, и г. Борис Радаковић, кустос Меморијалног музеја на Мраковици.

Изложбу је свечано отворио директор Музеја жртава геноцида г. Дејан Ристић и поред осталог, по први пут од окончања Другог светског рата представљени поједини експонати, као и аутентични аудио-видео записи трагичних догађаја на Козари (тзв. сликописи НДХ).

Директор Националног парка "Козара" Божидар Николетић изјавио је да је ова изложба једна у низу активности којима се покушава дати значај обележавању јубилеја, као и да је битка на Козари  била битка српског народа за слободу и за опстанак.

Заменик градоначелника Приједора Жарко Ковачевић рекао је да изложба опомиње да се та зла, која су се десила у Приједору и Поткозарју, никада више не понове.
Изложбу су реализовали Музеј жртава геноцида и Меморијални музеј на Мраковици, а биће отворена за посетиоце до 1. септембра на Мраковици, а након тога у Београду.

Свечаном отварању изложбе присуствовали су амбасадор Александар Ђорђевић и генерални конзул Милош Вујић.

 Генерални конзул Милош Вујић присуствовао пријему за децу са Косова и Метохије и из Глине

Министарство просвете и културе Републике Српске у сарадњи са Одбором за помоћ Србима на Косову, а под покровитељством председнице Републике Српске и председника Владе Републике Српске је 29.06.2022. године организовало пријем за око 260 деце са Косова и Метохије и око 40 деце из Глине са Баније, која је била погођена земљотресом. Пројекат "Спојимо децу Косова и Метохије и Републике Српске" бањалучког Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији реализује се десети пут.

Пријем је организован у Административном центру Владе Српске, а пријему је присуствовао премијер Републике Српске Радован Вишковић, министарка просвете и културе Наталија Tривић, генерални конзул Милош Вујић, председник Одбора за помоћ Србима на Косову, као и укупно 461 ученик, узраста од 10 до 15 година, у пратњи 45 просветних радника.

Такође, пријему је присуствовало 25 деце и младих са потешкоћама у развоју у пратњи родитеља из Удружења родитеља „Подржи ме“ Косовска Митровица, за које је изграђен Дневни центар „Подржи ме - 9. јануар“ у Косовској Митровици.

Домаћини деци с Космета ове године биће породице ученика основних школа из 13 општина и градова у Српској.


 Обележeн Дан града Добоја

У Добоју је 27. јуна 2022. године одржана свечана академија поводом  обележавања Дана града Добоја.

Свечаној академији присуствовали су српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, председавајући Савета министара БиХ Зоран Тегелтија, министар спољне трговине и економских односа у Савету министара БиХ Сташа Кошарац, поптредседник Народне скупштине Републике Српске Денис Шулић,  министри у Влади Републике Српске Зора Видовић министар финансија, Недељко Ћорић  министар саобраћаја и веза, Борис Пашалић министар пољопривреде,шумарства и водопривреде, генерални конзул Р.Србије Милош Вујић, као и представници верских заједница.

На свечаној академији највиши званичници Републике Српске истакли су важност добре сарадње републичких и локалних власти . Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик је истакао да је Добој савремен град који се  развија сваког дана и да је један од највећих градилишта у Републици Српској.  Градоначелник Добоја је рекао је да је политичка стабилност у овом граду одраз развоја те локалне заједнице који ће бити настављен захваљујући тој стабилности и представници у Народној скупштини Републике Српске, Влади Српске и парламенту БиХ.                                                         

Свечаној академији присуствовао је и генерални конзул Милош Вујић.

 Обележено 30 година од акције „Коридор“

У недељу 27. јуна 2022. године почело је обележавање 30 година од операције „Коридор“, најсложеније и најзначајније операције коју је извела Војска Републике Српске. 

Завршетком операције „Коридор“, успостављена је веза са Србијом и Република Српска је добила компактну територију. Директан повод за акцију „Коридор живота“ била је смрт 12 беба у бањалучком породилишту због недостатка кисеоника.

Обележавање је почело Светом литургијом у манастиру Светог великомученика кнеза Лазара У Дугој Њиви код Модриче, а након парастоса положени су венци и цвеће на спомен обележје.

Обележавању су присуствовали председник Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић, министар енергетике и рударства Петар Ђокић, као и делегација Народне скупштине Републике Српске, представници Српске у заједничким институцијама градова и општина Републике Српске, организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског и Народноослободилаког рата, Трећег Пешадисјког Република Српска пука и бројни грађани.


„Херојска Војска Републике Српске прије 30 година пробила је "Коридор живота" и спојила Српску са Србијом, што је био кључни тренутак у њеном настанку, развоју и постојању“, изјавио је српски члан Председнштва БиХ Милорад Додик. Истакао  је и да је пробој коридора био кључни тренутак за Републику Српску и да није било ове операције, питање је да ли би било Републике Српске.

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић је поручила да д је пробој Коридора симбол херојске борбе српског народа за слободу и опстанак на овим просторима, и битка којом је удахнут живот Републици Српској.
„ Да одлучно бранимо оно  за шта су се изборили они најбољи међу нама. Да и у овим изазовним временима сложно станемо иза најважнијих националних интереса и јасно подвучемо заједничке црвене линије. Линије испод којих ни по коју цену нећемо ићи, колико год да су снажни напади и притисци са којима се суочавамо“, рекла је Цвијановићева.

Према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица, у операцији „Коридор“ погинуло је 877 припадника Војске Републике Српске, 15 припадника МУП-а Српске и 17 припадника МУП-а Републике Српске Крајине.

Обележавању 30 година од акције „Коридор“  присуствовао је и генерални конзул Милош Вујић, који је положио и венац на спомен обележје.У Бања Луци представљена "Нушићијада"

У Бања Луци је у недељу 19.06.2022.године промовисан Фестивал хумора, културе и забаве под називом "Нушићијада".  Фестивал ће бити одржан од 26. до 28. августа у Ивањици у организацији Туристичке организације из те општине у Србији.

Вршилац дужности директора Туристичке организације Ивањица Јанко Грбић је навео да је ово 13. обновљена "Нушићијада" и да ће ове године бити одржана под слоганом "Више од фестивала".
Додао је да је „Нушићијада“ врло значајан културни фестивал када се  у три фестивалска дана „чаршија преображава у период са краја 19. и почетка 20. Века“. Истакао је да је Туристичка организација Србије ову манифестацију прогласила за једну од пет најбољих манифестација,  тако да је ово значајан културни фестивал и за Ивањицу и за Србију .

Глумац београдског Позоришта на Теразијама Милан Милосављевић, који 13 година игра лик великана српске комедиографије Бранислава Нушића - заштитно лице "Нушићијаде", нагласио је да је ово једна од ретких манифестација која није такмичарског духа, него је фестивал хумора, сатире, шале, али и да ово није фестивал само Иванићана или Србије, него и региона и да желе да представе овај фестивал и шире као фестивал ведрог духа, без политичких конотација, предрасуда и сличног.

Промоцији фестивала је присуствовао и генерални конзул Србије у Бања Луци Милош Вујић.Председник Вучић положио заклетву

31.05.2022

Председник Републике Србије Александар Вучић положио је данас заклетву на Једанаестој посебној седници Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву и ступио на дужност у другом мандату.

 

"Даме и господо, Ваша светости, поштовани председниче, поштовани члане Председништва Босне и Херцеговине, поштована председнице Републике Српске, уважени представници верских заједница, драги пријатељи, поштовани председници Србије и Савезне Републике Југославије, ваше екселенције, председнице Уставног суда и Врховног касационог суда, председнице Владе, чланови Владе Републике Србије, председниче Покрајинске скупштине АП Војводине, председниче Покрајинске владе АП Војводине, даме и господо, драги пријатељи, не постоји већа част, већа обавеза, а нема ни већег поноса од оног који ти даје чињеница да водиш своју земљу, нити лепше дужности од те да је са поносом представљаш.

Све то, и обавезу, и дужност, и част, и понос, добио сам од грађана на изборима. Они су израз воље убедљиве већине, која је мене и највећи део вас наново задужила да свој посао обављамо не увек онако како чак и та већина жели, већ да чинимо све оно што је у најбољем интересу Србије.

Желим да будем председник свих и председник за све, да будем први по обавезама и последњи по привилегијама, да радим више, да не тражим ништа за себе, али да тражим све, апсолутно све за нашу Србију.

Велики Конфучије је рекао да компромис може да се прави са свим, осим са идеалима и то је оно што намеравам да следим, а мени је идеал Србија и добробит њених грађана. То уједно одређује и приоритете мог другог мандата, оне који су, чини ми се, и пре полагања заклетве били јавни и јасни и који гласе: мир, стабилност, независност у одлучивању, слобода Србије, сигурност, здравље, Европа, рад, рад и рад.

Србија јесте и биће, да парафразирам Марка Аурелија, цара, филозофа, управо оно и само оно што ми од ње направимо. Она је производ наших мисли, наших снова и наших дела, наш идеал, наш циљ, наша свест, знање о томе где смо и географски и историјски и велика пажња о томе да никада не побркамо, као што нам се толико пута у историји дешавало, историју и реалност, географију и реалност, пусте жеље и реалност.

Данас имам част, али и немерљиву обавезу да вам се обратим као председник чији други мандат почиње у преломним временима модерне историје. Не постоји тежа, али ни узвишенија дужност од ове на коју данас по други пут ступам. И не постоји циљ који је захтевнији, али и часнији од циља да Србија настави својим путем, јединственим, у будућност какву је одавно својим жртвама и одрицањима заслужила.

Преузимам председничку дужност у временима у којима је основна премиса, у готово читавом свету, постала да су дрскост и безобразлук чин храбрости, а смиреност и стрпљење одраз страха. Живимо у временима када сви гласно говоре, а мало ко слуша и још ређе чује. Гласови разума су све тиши, а визија будућности целог човечанства све магловитија и удаљенија.
 
Данас је, можда више него икада, цео свет жељан истине и правде. Исте оне правде која је уткана и у прве речи наше прелепе националне химне и која још увек стоји као императив без којег нема напретка ни достојанственом човеку, ни целом свету. За такву истину и за такву правду увек ћу да се борим, јер нема тежег, али ни часнијег пута од тога.

Свет можда никада више неће бити исти, али вам указујем на чињеницу да ћемо бар ми покушати да останемо снажни, самоуверени и непоколебљиви у својој принципијелности, да ћемо као земља наставити да радимо за општу добробит, док храбро грабимо напред упркос свим недаћама, као што смо то чинили и до сада.

Не постоји, стога, довољно велика реч за нашу Србију, која је одувек стајала на раскршћу различитих цивилизација, вера и култура, чиме је обогаћена на најбољи начин, који нас подстиче да то наслеђе чувамо и данас још јаче, чвршће и одлучније него икада пре. Исто тако, преко нас су се одвајкада укрштали путеви туђих интереса и амбиција, освајања и повлачења, али и наших победа и пораза, који су оставили дубоке ожиљке у целокупном бивању Србије. Многи су код нас долазили без поштовања и обзира, а одлазили са скривеним или отвореним дивљењем према нашем малом, а тако великом народу и према нашој малој, а тако поносној Србији.

Баш као и ово Мирослављево јеванђеље, и наша земља је имала чудан и тежак историјски пут. Поколења Србије су се калила кроз најтеже тренутке током дугих векова, неретко сама, али увек усправна. Управо та поколења, која су кроз историју показивала невероватне људске, владарске, уметничке, војне, моралне и духовне висине, уткала су овај несаломиви, слободарски, понекад чак пркосни дух у све садашње и будуће нараштаје нашег народа.
 
Да ствари конкретизујем, свет се пред нашим очима на дневном нивоу драматично мења, никада више и никада брже. Напад на Украјину је прекретница у међународним односима. Са једне стране, Русија је желела прекид доминације, како кажу, западне и тврде и меке моћи, спречавање даљег ширења НАТО-а, велика Кина не жели status quo, тј. недодирљивост западне снаге и безутицајност свих других, док са друге стране Запад жели очување сопствене превласти у свету, истовремено се позивајући на кршење међународног јавног права, како од стране Русије, тако и од њихових других противника, попут Народне Републике Кине.

Тачно је да је нападом на Украјину погажено међународно јавно право, али је такође тачно да се то догодило десетинама пута у савременом свету, те да су кључни протагонисти и данашњи велики борци за поштовање норми међународног јавног права биле неретко и западне силе. Уосталом, ми овде, у Србији, то на најбољи могући начин можемо да потврдимо. Наша земља је 1999. године нападнута без одлуке Савета безбедности Уједињених нација, а да наша земља пре тога није окупирала ниједну другу. Нашој земљи после тога отимано је и даље. Упркос постојању Резолуције 1244 и постојања у правном поретку те резолуције, и даље нам отимају део наше територије тврдећи да су у праву, а ми, ако случајно кажемо да мислимо другачије, тог тренутка више нисмо за будућност, нисмо довољно демократе, не разумемо садашњи тренутак, већ се бавимо сувише прошлошћу. Када би то неко други учинио, он би одмах био неко ко руши међународни правни поредак, ко руши све институције и ко руши мир у свету.

Поносан сам на Србију данас, која се понаша у складу са принципима међународног јавног права, која уме да осуди кршење међународног јавног права, недвосмислено и јасно. Али сам поносан и на Србију у којој нема ни антизападног, нити русофобног понашања. Код нас су добродошли и Достојевски, и Шекспир, и Гете, и Хемингвеј. То је нешто на шта Србија може да буде поносна, па макар била и једна од ретких земаља у савременом свету.

Ово сам све рекао не зато што је из овога могуће извући прагматичне захтеве деловања, већ да и као председник Републике, баш онако како то себи дозволе сви други грађани Србије, спасем душу и кажем шта ми је на срцу. И да не мислите да то што сви знате ја не знам. Знам, неретко знам боље од свих осталих. Неретко то видим и осећам боље од свих осталих. Али то не решава наш проблем и то ниједан од проблема у будућности неће да реши. Политика вођења земље није политика жеља, већ политика могућег, политика реалности.

Ја сам разговарао са једним, од данас највећим европским лидером, седам сати смо разговарали и ваљда је човек желео да ме слуша и осетио сам потребу да испричам све што ми је на души, да изговорим све - како се ми Срби осећамо када видимо шта су нам чинили по питању Косова и Метохије и по свим другим питањима на Балкану. Слушао ме је пажљиво тај велики лидер, много умнији од мене, са много више знања, велику земљу води, и негде око три ујутру ми је рекао: „Хајде, сада Александре, да пресечемо ово.“ Рекох, слушам Вас, драги пријатељу. Он је рекао: „Нисам у свему сагласан са тобом, али да кажем да си за 80, можда чак и 9о одсто ствари које си изговорио у праву. И шта ћемо сада? Водиш једну земљу, председник си земље, довољно си паметан да знаш да, без обзира на неправде којих је у свету много,  постоје ствари које се неће мењати. Ти мишљење моје земље да промениш не можеш. Можемо да се кајемо накнадно, али то никада нећемо да признамо, јер велики то не признају. За нас сузе кајања и грешке не постоје, оне су предвиђене за вас, мање земље. Остаје да видимо шта је то што можеш да урадиш да спасаваш своју земљу у будућности. Остаје да се види шта је то што можеш да направиш, да осигураш будућност за младе нараштаје у твојој земљи, шта је то што можеш да прихватиш као реалност и шта је то што можемо да направимо заједно.“ Ја сам први пут чуо од некога, од западних лидера, да је рекао негде, не директно, али негде је рекао: „У реду, нисмо увек сви ми најсрећнији са свим што смо чинили у прошлости, али са тиме морате да се помирите.“ Макар нешто смо добили, макар неку врсту личног задовољења сам добио те ноћи, која, наравно, за нашу земљу не значи ништа. Али, у праву је тај велики лидер када је рекао да морамо да будемо посвећени будућности, да морамо да бринемо о будућности, да гледамо шта ћемо са нашом децом, јер они нису дужни да плаћају ни дугове наше генерације, ни дугове које су нам оставили наши родитељи, ни наши прадедови нити било ко други. Њима морамо да оставимо што је могуће чистију ситуацију за будућност, да они не морају да размишљају са ким ће да ратују сутра и са каквим ће све нестабилностима и проблемима да се суочавају.

Управо у складу са тим, желим да кажем да се радујем скором формирању новог парламента, надам се да ће се ускоро завршити све изборне радње и чак не желим да одговарам онима који су износили бесмислене тврдње како сам бирао пред којим парламентом ћу да полажем заклетву, јер сам постао председник 31. маја и ово је био једини дан када сам могао да полажем заклетву. Шта да радите, јер шта год некада учинио и како год учинио, никада неће бити довољно добро или довољно лоше да би сви били задовољни.
 
Формирање нове Владе је, рекао бих, од пресудног значаја и имајући у виду ситуацију у којој се налазимо, тешку ситуацију, ми већ данас сви заједно морамо да размишљамо о томе. То не могу сам, иако сам неко ко је добио велику подршку народа, већ је потребно Влада да то ради, а свакако ће то радити она, која буде имала пуни легитимитет, а не у техничком мандату, снажније и јаче.

Морамо да се бавимо и новим санкцијама и новим чудима, у којима опет можемо да будемо оштећени па ћемо морати да молимо наше европске партнере да нам по том питању помогну, али то је већ питање за њих. Управо у складу са тим, очекујем да нова Влада Србије буде формирана до краја јула месеца, а ја ћу са радошћу кренути у интензивне консултације са представницима свих политичких странака у земљи које су ушле у народни парламент, чим буде формиран нови сазив Народне скупштине Републике Србије.

Желим да кажем да сам уверен да ће нова Влада прихватити неке од савета и мојих молби. Верујем да ће мандатар донети одлуку да Влада буде мањински инклузивна, да укључимо што је могуће више припадника не само српског народа, већ да у тој Влади буду и Мађари, и Бошњаци, да буду у њој и Хрвати, и Роми, и представници свих националности који желе добро овој земљи и који имају само једну отаџбину или једну домовину, а то је Србија, коју бескрајно воле баш онако како је волимо ми и који овде планирају да живе, и они и њихова деца, баш као што то планирамо и ми.

Хоћу управо на томе да се захвалим свим представницима, ја чак не волим ни да изговарам у формално – правном смислу, знам да се то тако каже, представницима националних мањина, али рекао бих људима, дивним грађанима, народима који не припадају већинском народу, а који су увек били уз Србију, помагали Србији и заједно са нама делили добро и зло и заједно са нама решавали све муке и проблеме са којима смо били суочени.
 
Оно што очекујем од наредне Владе, али чему ћу се и као председник Републике посебно посветити, јесте под један – наш европски пут. И сад извините, пошто знам да за тако нешто нећу добити аплауз, управо ћу због тога томе највише простора да посветим. Волим понекад да се инатим, да будем џангризав, понекад кочоперан, али не због себе или зато што ми је то због било каквих поена потребно, напротив, на томе се поени губе, већ зато што мислим да чиним добру ствар за Србију.

Ми, када говоримо о Европи, она нам служи као поштапалица, она нам је постала негде обавезни део успутног помињања, али и нешто што најлакше можемо свакога дана да критикујемо, нападамо, али да опет, када дође поподне или вече, размишљамо како и колико ћемо сутра подршке и помоћи да тражимо. Ма колико да са правом кажемо да они нису увек фер према нама, а не мислим да су увек фер према нама, посебно када је реч о политичким захтевима, исто тако ни ми нисмо фер према њима. Лако нам је и лепо да узимамо новац пореских обвезника из Европске уније и много се добро осећамо ако ни хвала на то не кажемо. Лако нам је, лепо, да прихватамо оно што нам одговара, оно што нам се допада, али нам није лако и лепо да чујемо речи критике када нам се нешто не свиђа.

Европска унија не сме да буде синтагма поштапалица, она не сме да буде нешто што је ушло у речник тек онако, већ мора да буде наше опредељење. Управо због и трговинске размене, инвестиција, али и због тога што желимо да припадамо том типу друштва, мораћемо много тога да урадимо и у области владавине права, даље демократизације нашег друштва, медијских слобода и свега другог. Наравно да претерују када говоре да не може да се чује другачије мишљење, наравно да понекад то користе за своје политичке потребе, али је такође тачно да и ми увек можемо боље, и то не због њих, већ због нас.
 
У складу са тим, долазимо до онога на шта сам се данас заклео, на Устав Републике Србије, долазимо до кључног политичког питања за нас, а то је питање Косова и Метохије. Повезано са украјинском кризом питање Косова и Метохије биће још истакнутије и још теже за нас за решавање. Шта год вам говорили, са било које стране, шта год вам рекао било ко са запада, Косово и Метохија биће већа и важнија тема управо и због онога о чему је недавно говорио председник Путин.

Они ће вам рећи да то није тако и да Косово није ни слично као неки други примери у свету, то ће вам понављати бесомучно. Што вам више то понављају, ви видите да их то више мучи. Управо због тога ћемо се суочавати. Извињавам се што говорим истину свима, и вама у сали, и њима који ово слушају. Да ли стварно мислите да сам толико наиван кад ми десет пута кажете да вас се то не тиче и да вам то није проблем, да мени, политичком ветерану, то покушате да продате? Видим колико вас то боли. Можете да мислите колико то онда боли нас, колико то боли ову земљу, колико то боли српског човека, колико то боли свакога у овој земљи. Сваког дана морамо да слушамо притиске да бисте ви задовољили своје интересе, ни једног секунда не размишљајући о нашим интересима. Ту имамо проблем и што немамо баш ни са ким да разговарамо у жељи да дођемо до компромиса, у жељи да тражимо компромис.

Такође, знам да ово нико не жели да слуша у Србији, али ми морамо да тражимо компромис. Ми морамо да се боримо за компромис. Ми морамо да чувамо наш народ на Косову и Метохији. Ми морамо да бринемо о животима наших људи, наших стараца, њихове деце и њихове деце који и даље живе на Косову и Метохији, који и даље воле српску заставу, који и даље говоре српским језиком. Због тога морамо да трагамо за компромисом.

Данас, када о томе говоримо, и данас не извршавају пресуде својих органа да Високим Дечанима врате оно што Високим Дечанима припада и нико се због тога много не секира. Имали смо први пут саопштење Квинте која је искрено критиковала став албанских властодржаца у Приштини да не дозволе Србима да се изјасне на изборима за председника и за парламент Србије. То је трајало пола дана. Дан после тога могли су да наставе да раде све исто што су радили, јер увек ће имати њихову подршку и нико не треба да има било каквих илузија по том питању.
 
Онда долазимо до питања које је са тим повезано. На колико разумевања ми можемо да наиђемо и на колико рационалног прихватања наших аргумената можемо да наиђемо када кажемо - па, чекајте, ви очекујете од нас да се једнако снажно опредељујемо против Руске Федерације? Сада, оставите по страни све наше традиционалне односе, оставите по страни и све друго, што ми немамо проблема у снабдевању гасом, сигурности снабдевања, што имамо добре односе, све то по страни оставите, па како мислите, људи, да, с једне стране, свакога дана говорите о територијалном интегритету, о заштити територијалног интегритета као врховном принципу међународног јавног права, а да онда нама кажете – ви, Срби, заборавите поштовање врховног принципа међународног јавног права, али гледајте да се још горе него ми, а због свега што се у свету збива, односите према Руској Федерацији. И нема проблема што они неће да буду за вас у Савету безбедности Уједињених нација по питању вашег територијалног интегритета, јер добро је за вас да заборавите на свој територијални интегритет.

Ја молим само представнике тих земаља да буду бар мало фер према Србији, па да кажу – разумемо вашу тешку позицију, али, нема проблема, ми вас терамо у то. То је језик који можемо да разумемо. Не значи да ћемо да послушамо, али то је језик који је много мање лицемеран него овај који нам говори о томе да је то правда, да је то правично и да је то поштено, јер да је то правично, поштено и да је то правда, не бисте тако лако разорили територијални интегритет и разарали територијални интегритет Србије као што сте то чинили.

Знам ја, на срећу или жалост, шта је то што се људима допада и опет се враћам и опет вам понављам, ово сам изговорио да спасем душу, да знате да је имам, пошто знам да многи мисле да је немам, и да знам ове ствари, углавном боље од већине, да не кажем случајно од свих, али сутра ми морамо да имамо довољно горива, морамо да имамо и довољно хране, морамо да имамо и нове болнице, морамо да имамо и нове фабрике и морамо да држимо најбоље односе са нашим западним партнерима и да будемо тврдо, чврсто, истрајно и снажно на европском путу.

Нова Влада мора брзо да се формира и због тога што је неопходно да се хитно, хитно бавимо предстојећом зимом и снабдевањем Србије, пре свега, енергентима. Ситуација је алармантна и зато је важно да у најкраћем могућем року Владу формирамо, да бисмо могли да се посветимо томе, да бисмо могли да издвојимо велики новац и да обезбедимо сигурност за грађане Србије током предстојеће зиме.
 
Ми имамо стабилне јавне финансије захваљујући целој Влади, Министарству финансија, Народној банци Србије, захваљујући добром раду, стабилности, коју смо чували све време. За нас је од великог значаја да ту стабилност сачувамо.

Храна. Имамо је довољно и имаћемо је довољно. Сви покушаји дестабилизације српског тржишта пропашће зато што ми никога не обмањујемо. Ми никога не лажемо када кажемо да имамо довољно шећера, уља, пшенице, сунцокрета, кукуруза и свега другог што је неопходно за нормалан и пристојан живот.

Велики су и кључни, суштински, реформски задаци пред Србијом, који ће да боле многе - од нове и много озбиљније и одговорније енергетске политике, образовања и науке, која мора да буде суштина, стуб напретка Србије у будућности. Ту бих посебно замолио Владу да се не плаши реакција око ширег, свеобухватнијег и убедљивијег, уверљивијег увођења дуалног образовања у наш образовни систем, јер су сви бежали од тога. Најлакше је чекати само када ће следећа плата и колико Министарство финансија може да обезбеди пара, а да при томе не видимо колико заостајемо за Немачком, Аустријом, Швајцарском и колико, у ствари, нисмо спремни себе да мењамо, али смо спремни све друге да мењамо.

Наставићемо, јер држава мора да настави са улагањем у здравство, јер здравство постаје један од стубова како развоја, тако и опстанка наше нације. Даља дигитализација, развој роботике, вештачке интелигенције, али и брига о климатским променама и заштити животне средине. Имамо много партнера, од Норвежана до ЕУ, до САД, са којима смо ушли у значајне пројекте из питања енергетске сигурности, безбедности, као и заштите животне средине, а које треба продубити.

Што се тиче питања наше војске, као врховни командант трудићу се да наша војска, својим утицајем, буде снажнија, да буде гарант безбедности, мира, сигурности и стабилности. Слушали смо претходних месеци безброј пута како ће Србија, тобоже, некога да нападне, како ће српска војска некога да угрожава. Лагали су данима, недељама, колико већ траје ова криза у Украјини, деведесет шест дана. Деведесет шест дана, свакога дана сте по стотину пута и на стотину места могли да прочитате те лажи. И после деведесет шест дана нико нам још није рекао извините. Нико нам још није рекао - извините што смо лагали од првог дана. И хвала Србији што се понаша као стуб стабилности и што никада никога није угрозила, и што никада ништа ни од кога није тражила, осим што је тражила да буде своја на своме, да има право да чува своју слободу, своје небо и своју земљу, сама, без ичије помоћи.

Србија ће, уверен сам, драги пријатељи, чувати љубоморно своју војну неутралност. Ми нисмо политички неутрални. Ми се налазимо на европском путу и знамо своје обавезе, али своју војну неутралност ми морамо да чувамо. Свуда око нас су или НАТО земље или територије на којима се налази НАТО. Не постоји ни једна територија, ентитет, земља до Србије, поред Србије, која није у НАТО.

Србија је као мало острво и неки обично то говоре или наводе као проблем. Али да  вам кажем, шта је проблем у томе што верујете свом народу, што верујете јуначком гену својих грађана да смо били и да ћемо бити у стању да чувамо своју земљу и да не желимо да припадамо било којем војном блоку, да желимо само да имамо право да чувамо своје границе, да чувамо своју земљу, да имамо своје војнике и да штитимо своје небо? И Србија има данас и финансијски више снаге да сачува своју земљу него што је имала раније. И Србија данас више никоме не би била лак плен као што смо, нажалост, упркос нашем великом срцу, били лак плен 1999. године.

И то је нешто на шта сам поносан. Дакле, никога не нападамо, никога не угрожавамо, али вам гарантујем једну ствар, а то је да се нико неће дрзнути и нико, онако лако како је некада кренуо, задовољавајући своје геополитичке интересе, више неће смети да крене на Србију, не зато што нас неко воли или не воли и не само зато што данас нема такве интересе, као што је имао некада, већ зато што је Србија снажнија. А снажнија је захваљујући народу и грађанима Србије који су улагали у своју војску, који су веровали у своју војску и који знају да је пут неутралности, пут у будућност за Републику Србију и за наше грађане.

Оно што је такође важно, то је да плате и пензије ће да расту, инфлација не сме да поједе. Увезена инфлација, највећим делом увезена инфлација, не сме да поједе њихова примања, јер смо се борили за бољи животни стандард грађана и Влада ће по том питању морати напорно да ради и пензије да прате плате.

И оно што је такође важно, и без чега нама нема будућности, а о чему сви причамо, да се мало нашалим на наш рачун. Ми, сви, када одемо на телевизију, сви, сви ми председници, премијери, министри,  сви аналитичари, сви критичари, сви, ко год се појави негде, увек оде па каже: „Ето, село нам је пусто“. Хајде, врати се у село. Хајде, отиђи у село. На крају схватите да нам је много лепо у градовима. Живимо у градовима, нормално. У целој Европи, у целом свету је такав тренд и неће се променити. И нису људи који живе у граду лошији од оних који живе у селу и обрнуто, нису људи који живе у селу лошији од оних који живе у граду. И уз све наше напоре, и уз све то што смо учинили, тешко ћемо успети да променимо тај тренд.

А онда са исте стране слушате о томе како и колико деце имамо, недовољно је деце, немамо коме да оставимо земљу. А онда, шта год да кажете по том питању, бићете предмет критике, јер ће вам рећи да сте некога увредили зато што желите да подстичете наталитетну или пронаталитетну политику, зато што сте неком неко право ускратили. Не љутите се. Ми данас имамо много више и популарније су нам и телевизијске емисије и новински чланци о кућним љубимцима, него о деци.

Извините што ово морам ја да вам кажем као председник Србије, извините што нико други нема храбрости да то каже, јер зна да ће да буде линчован. Ја сам стотинама пута линчован и немам проблем са тим. Дивини су кућни љубимци. И пас, и мачка, и папагај, и коњи, ко их има на селу, дивни, сваког од њих волите на свој начин, али људи ми не можемо да преживимо, нама будућности нема ако не будемо имали више деце. Нема нам будућности, можете да говорите шта хоћете, неће нам опстати земља.

Зато, очекујем од Владе да настави са мерама подстицања наталитета. И то није увреда за било кога. Постоје људи који не могу да имају децу, постоје људи чији је избор да не желе да имају децу, али ми, као друштво и држава, морамо да се побринемо да имамо оне који ће да продуже живот држави. Држава без грађана не може да постоји.

И враћам се поново, још ћу неколико речи о комшијама и о ономе што нам је чинити.

За нас је веома важно то што смо постигли у претходном периоду. Са нашим мађарским пријатељима имамо најближе и најбоље могуће односе, говорим са мађарском државом, најближе, историјски најближе односе, и то је нешто што морамо да чувамо и да гајимо. Имамо веома добре односе и са Румунијом и Бугарском, у ширем региону и са Грчком и Турском. Имамо, захваљујући иницијативи Отворени Балкан, за коју ћу се свим срцем залагати и борити, вероватно најбоље у историји односе са Северном Македонијом и Албанијом.

Посебно бих се захвалио и Српској православној цркви, Његовој светости патријарху Порфирију на изузетном мудрим одлукама које је донео и тиме додатно допринео пријатељству и братству које имамо са македонским народом. То је нешто о чему ће историја, Ваша светости, да суди, а не дневни извештај.

Захваљујући Вама и захваљујући политици коју смо водили, данас је Србија најпопуларнија земља у Северној Македонији, код њиховог становништва, ми данас их осећамо као браћу и немамо ни један проблем у тим односима и то је велика ствар коју смо успели да направимо.

Са Албанијом односи су нам све бољи, све снажнији, све јачи. Оно где ћемо морати много пажње да посветимо, то су наши односи са Загребом, са Хрватском, да покушамо да много тога изменимо, да се сагласимо коначно да ни на шта из прошлости не гледамо на исти начин, да су нам погледи у прошлост другачији, различити, али да покушамо да пронађемо исте наочаре и исте двогледе за будућност, и да видимо шта је то што можемо заједнички да урадимо. Врата Београда и капије, и врата Председништва, биће увек отворена за добар дијалог и разговор са Загребом.
 
Исто очекујем и са политичким Сарајевом, али они морају да знају да ћемо ми увек штитити интересе међународног јавног права, то су интереси Србије, поштовање Дејтонског споразума, поштовање Устава БиХ, интегритета БиХ, али да ћемо увек тражити да нема мењања Дејтонског споразума без сагласности сва три народа и да ћемо, разумљиво, бити уз Републику Српску, даље развијати наше односе, кад год можемо и ако можемо помагати Републици Српској и тога се не стидимо, и никога због тога не угрожавамо, јер ћемо се трудити да свима увек и у сваком тренутку пружимо руку подршке, руку заједништва и руку помоћи.

Некада се говорило, мој отац је пореклом са друге стране Дрине, ја сам некако случајно у Београду рођен, па Срби са оне стране Дрине су увек говорили да никада људи у Србији не могу да разумеју колико Република Српска воли Србију. Ја бих данас рекао, посебно нашим гостима из Републике Српске, да они не треба да сумњају колико људи у Србији воли Републику Српску и да то није ништа мање од онога колико Република Српска воли Србију.

Оно што је за нас важно, то је да са Бошњацима, упркос свим политичким разликама, упркос томе да неко понекад и не жели да прихвати испружену руку, да градимо добре, пријатељске и блиске односе. То морамо да радимо и због великог броја Бошњака који живе у нашој земљи. Догађаји из Прибоја више никада не смеју да се понове.

Рећи ћу вам само једну ствар из које најбоље видите колико ти људи воле своју земљу. Ми смо после 37 година, као што смо успели после много деценија да изградимо мреже аутопутева, пруга, болница, фабрика, ми смо после 37 година успели да донесемо две златне медаље са Европског првенства у боксу, али једну медаљу нисмо успели да донесемо.

Реч је о једном Пријепољцу, Мамић или Мемић, неће се наљутити, Бошњак је, који се тако жестоко борио за Србију, тако свим срцем, у Јеревану је било то такмичење, да бих волео да сте то могли да видите. И кад год би доносио медаљу, огрнуо би заставу Србије са поносом. Ми треба да будемо поносни на нашу бошњачку браћу и на све оне који се боре за ову земљу и да заједно са њима градимо ту будућност. Сад бих ја, онако српски додао, да зачиним, јер ми без тога не можемо, без теорија завере код нас Срба не може, опљачкале га судије у борби за медаљу, прегласавањем донели одлуку да је изгубио тај меч.

Ми не можемо да мењамо читав свет, можемо само да га прихватимо таквог какав јесте и да тражимо своје место у њему. Оно што можемо, оно што хоћемо да наставимо, јесте да мењамо себе, да градимо своју земљу, у сваком смислу да је градимо, у свакој области науке, образовања, здравља, економије, инфраструктуре, спорта, културе.

Дизаћемо и грађевине, јер оне, по Иви Андрићу, не мењају само изглед и значај краја у коме се налазе, него имају дубоке биолошке везе са народом који се њима служи. Између грађевина и људског насеља постоји присна и невидљива веза, једна сложена и нејасна, али стална размена међусобних утицаја. Народ преко подвига својих појединаца ствара грађевине на слику и прилику својих најдубљих, често несвесних тежњи и особина, а те грађевине полако и стално утичу на карактер и навике народа. Постајемо бољи, рекао нам је велики писац, градећи себе и своју земљу. То се не односи само на структуралне грађевине, већ на све оно што смо градили и на све оно што те тек треба да изградимо.

То је онај кључни циљ којем ћу посветити овај мандат, мој последњи, да када одем са овог места, знам да је Србија боља земља него што је била када сам на њега дошао. Нема жртве коју нећу зарад тог циља да поднесем и нема ствари коју нећу да урадим, труда на који нећу бити спреман. Зато што са идеалима нема компромиса и то је једина ствар са којом компромиса нема. Све остало је компромисима подлежно и компромис је једна лепа, а не ружна реч. На крају, то је управо зато што је и мој једини идеал Србија.

Стављајући руку на Устав Републике Србије и Мирослављево јеванђеље, преузимам на себе бреме велике одговорности. То није само одговорност према овој генерацији грађана Србије, већ и према својим великим претходницима, а посебно према поколењима која тек следе. Велики Његош каже: поколења дела суде.

Живим у уверењу да ће наша политика одолети суду времена и да ће будућа поколења, лишена емоција које директни учесници и савременици увек и неизбежно имају, са безбедне историјске дистанце наше време објективно оценити као време стабилизације и узлета Србије.

Пре него што завршим, драги пријатељи, хоћу да се захвалим свима. Хоћу и вама овде, из овог сазива парламента или старог сазива парламента, јер ви сте донели велике и важне промене за Србију. Ви сте ти који сте се усудили да кажете – нећемо сву власт у својим рукама, хоћемо независно правосуђе. Били сте једини који сте то смели да кажете и направите. Ви сте доносили најважније законе, да спасавамо народ у време Ковида. Ви сте доносили најважније мере када је требало Србију финансијски заштити и сачувати. Много тога доброг урадили сте за наш народ и грађане. Историја је та која ће да суди, а не неко на дневном нивоу.
 
Хоћу да се захвалим свим бившим председницима Републике Србије и Савезне Републике Југославије, који су пружили огроман допринос напретку наше земље, који знају шта је држава, који својим присуством и данас показују да онај ко зна једном шта је држава, никада не заборавља шта му је дужност и не заборавља шта је држава и увек се држи основних принципа, да држава и интереси државе морају да буду важнији од личних интереса. Зато хвала вама свима што сте данас овде и бескрајно поштовање моје имате за све оно што сте чинили за нашу земљу.

Хоћу вама, поштовани пријатељи из Републике Српске да се захвалим. Са вама сам, Жељка, Миле, много тога радио у претходних пет година, много тога доброг, чини ми се, учинили смо за наш народ. Сигурно је да смо правили и грешке. Хвала вам на томе што сте трпели понекад и моје другачије ставове, што сте били у стању да разумете да не морамо по сваком питању да имамо исто мишљење, али смо знали шта нам је циљ, а то је добро за наш српски народ и то увек добро за Републику Србију и Републику Српску. Хвала вам што сте ме трпели.

Вама хвала, Ваша светости, што сте увек уз наш народ, што сте увек ту да поделимо и добро и зло.

Хоћу да искористим прилику да се захвалим мојој породици којој није било лако у претходних пет година. Не желим да кукумавчим, јер јој неће бити лакше ни у наредних пет година, само хоћу да кажем Данилу, Милици и Вукану да их бескрајно волим и да тата ништа без њих не би могао.
        
Због свега наведеног, молићу се Богу на исти начин како је то чинила предивна Ребека Вест док су нацистичке бомбе падале на њену домовину: Господе, допусти ми да се држим српски! Нека живи Србија!"

Извор/Фото: www.predsednik.rsПредседник Вучић на годишњем састанку Светског економског форума

25.05.2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић боравиo je у швајцарском граду Давосу, где jе присуствоваo годишњем састанку Светског економског форума. Током дводневног боравка у Давосу, председник Вучић учествоваo je на сесији Дипломатски дијалог на тему Западног Балкана, као и у дискусији на тему Успостављање мира, обнављање раста и остваривање одрживости.

 

Председник Вучић је пренео да је доминантна тема скупа у Давосу била Украјина, као и да су важне теме биле предстојећа зима и питања енергената, хране и одрживости.

„Важно је чути шта су планови, до када ће се повећавати референтне стопе, на који начин ће играти игру између раста и спасавања Европе од инфлације, као и шта је оно што Србија може да учини и сачува стопу раста изнад просека“, рекао је председник Вучић и додао да се тема украјинске кризе надвила над све друге теме, да је приметна огромна подршка Украјини, без могућности да се чује било шта друго.
 
"Некада сте овде могли да чујете различите, другачије ствари, долазили су и Си Ђинпинг и Ангела Меркел, а сада је Давос постао место доминантно, искључиво западне оријентације. О свему осталом је могуће разговарати, али у задатим оквирима", навео је председник Вучић. Он је истакао да је у Давосу имао низ добрих састанака са бројним европским и светским званичницима, додајући да је искрено и отворено говорио о проблемима.
 
Председник  Вучић је учествовао на сесији Дипломатски дијалог о Западном Балкану и пренео је новинарима да је Србија на путу ка ЕУ и да је захвална на подршци коју од ње добија, али да је потребно да се разуме и наша позиција, а не само да се понавља шта се од Србије очекује.

"Суштина је у томе да сам био искрен, отворен, говорио о проблемима, указао на другачије виђење ситуације у БиХ од већине пристуних, као и различите ставове у односу на Куртија", рекао је председник Вучић и додајући да не може да открива детаље, указао је да су на скупу изнели потпуно различите визије будућности Балкана. Он је истакао да постоји поверење између Београда, Скопља и Тиране, да расте економска сарадња и све, како је рекао, иде у добром смеру.
 
Председник Вучић је навео да је на маргинама скупа разговарао и са председником Републике Северне Македоније Стевом Пендаровским, а накратко и са премијером Републике Хрватске Андрејем Пленковићем.

Председник се у Давосу састао и са председником Владе Црне Горе Дританом Абазовићем и позвао га да се придружи састанку иницијативе "Отворени Балкан" на Охриду.
 
На овогодишњем форуму председник Вучић имао је и низ билатералних сусрета са светским званичницима, представницима финансијских институција и водећих компанија у свету.

"Много сам разговарао о томе како можемо да се поставимо данас у свету, а разговарао сам и са шефицом америчке Ексим банке, о великом зајму у будућности за значајне енергетске пројекте, за соларне, а касније и хидропројекте. То је био одличан састанак, кратак, али конкретан. Верујем да ћемо ускоро изаћи са конкретним плановима", рекао је председник Вучић.
 
Током боравка у Давосу, председник Србије Вучић састао се и са оснивачем и извршним директором Светског економског форума Клаусом Швабом, премијером Републике Грчке Кирјакосом Мицотакисом и председником Републике Јерменије Ваганом Хачатурјаном, са којим је разговарао о билатералним односима и глобалној ситуацији.

Давос, 25. мај 2022. године

Извор/Фото: www.predsednik.rsПортал за размену дигиталних међународних пројеката у области културе

Обавештавамо да су на Порталу дигиталних пројеката из области културе доступни нови садржаји. На располагању су  садржаји који обухватају пројекте подржане кроз Конкурс за суфинансирање пројеката за промовисање културе и уметности Републике Србије у иностранству у дигиталном формату и пројекте републичких установа културе.

Приступ Порталу је могућ уз креденцијале у наставку:
E mail:digitalnopredstavljanje@kultura.gov.rs
Шифра:Kulturarazmena2020Генерални конзул Милош Вујић присуствовао обележавању 30. годишњице страдања 12 беба

Код споменика 12 беба на Новом гробљу у Бањалуци 24.5.2022.године служен је парастос и положени су венци поводом 30 година од смрти дванаест беба у Универзитетском клиничком центру услед недостатка кисеоника који није могао да буде допремљен због ратних дејстава.

Након парастоса положено је цвећа на Спомен-обележје "Живот", поред зграде "Пошта Српске" где су присуствовали и председница Републике Српске Жељка Цвијановић и српски члан Председништва Милорад Додик.

Том приликом српски члан Председништва Милорад Додик је рекао да су дванаест беба симбол кршења људских права и нељудскости међународне заједнице.

Полагању венаца и цвећа испред ГК РС Бања Лука присуствовао је генерални конзул Милош Вујић.У Бањалуци обележено 30 година од формирања Војске Републике Српске и 17 година постојања Трећег пешадијског /Република Српска/ пука

Дана 12. маја 2022.године, парастосом и полагањем цвећа, као и централном свечаношћу у касарни "Козара" обележено је 30 година од формирања Војске Републике Српске и 17 година постојања Трећег пешадијског /Република Српска/ пука.

Централној свечаности присуствовала је председница Р. Српске Жељка Цвијановић, српски члан Преседништва БиХ Милорад Додик, премијер Радован Вишковић, министри у Влади Р. Српске , делегација Народне скупштине, заменик министра одбране у Савету министара Мирко Околић, припадници Трећег пешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, преставници Борачке организације Републике Српске и невладиних организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, некадашњи припадници Војске Републике Српске, породице погинулих бораца као и највиши представници јавног и верског живота Р. Српске.

Након помена положени су венци за више од 23.000 бораца. Централна свечаност одржана је на стадиону касарне Козара.

Испред Генералног конзулата Србије у Бањалуци, парастосу и свечаној церемонији присуствовао је генерални конзул Милош Вујић.У Бања Луци обележен 9.мај - Дан победе над фашизмом

На Тргу палих бораца НОР-а у Бањалуци су положени венци на споменик жртвама фашизма поводом обележавања 9. маја - Дана победе над фашизмом.

Највиши званичници Републике Српске и представници Српске у институцијама БиХ, су у Бањалуци, поводом 9. маја - Дана победе над фашизмом, положили венце на Споменик погинулим борцима НОР-а.

У име институција венце су положили председница Републике Српске Жељка Цвијановић, делегација Народне скупштине Републике Српске, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик,  председник Владе Р. Српске Радован Вишковић и министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић.

Венце су положили и представници града Бањалука, СУБНОР-а, организација проистеклих из одбрамбено-ослободиачког рата, Трећег пешадијског Р. Српска пука и руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов.

У име Р. Србије Генералног конзулата Србије у Бањалуци, венац је положио генерални конзул Милош Вујић.Председник Републике Србије Александар Вучић предводио делегацију Р. Србије, која је присуствовала обележавању годишњице и Дана сећања на страдале у Доњој Градини

Председник Републике Србије господин Александар Вучић предводио је делегацију Р. Србије, која је 1. маја о.г, присуствовала обележавању годишњице и Дана сећања на страдале у Доњој Градини, где је обележен дан сећања на српске, јеврејске и ромске жртве усташког логора Јасеновац.

Председника А. Вучића су дочекали српски члан Председништва БиХ Милорад Додик и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Р. Србије, госпођа Дарија Кисић Тепавчевић. У делегацији Р. Србије, поред председника А. Вучића, били су и председник НС РС Ивица Дачић и министар унутрашњих послова у Влади Р. Србије Александар Вулин.

Полагањем венаца и цвећа и светом архијерејском литургијом у Цркви светих апостола Петра и Павла у Козарској Дубици, обележен је Дан сећања на жртве усташког злочина у концетрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини. Цвеће су положили амбасадор Р. Србије Александар Ђорђевић и генерални конзул Милош Вујић.

Након тога, одржан је молитвени помен српским жртвама у Јасеновцу, који је служио Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем, а потом су прочитане молитве јеврејским и ромским жртвама. Молитвени помени уприличени су на гробном пољу ”Храстови” у Спомен подручју “Доња Градина”. Након тога, прочитано је и писмо председника Израела Исака Херцога, у ком је навео да су нацисти и њихови сарадници починили стравичне злочине над Србима, Јеврејима и Ромима и да му је дужност као председника, да освежи памћење на оне који су убијани током Холокауста и истакао важност очувања сећања на убијене.

Обраћањем званичника Р. Српске и Р. Србије, окончано је обележавање Дана сећања на жртве усташког злочина – геноцида у Независној Држави Хрватској, у концетрационом логору Јасеновац.

Председница Р. Српске Жељка Цвијановић истакла је да је Доња Градина место на којем је најтеже говорити и да ништа у ближој и даљој историји српског, а ни људског рода,  није упоредивo са оним што се у мрачном периоду НДХ дешавало на том простору. “Ово је место бола и тишине, на којем су се уместо речи чули крици недужних жртава, безнадежна вриска жена, плач и јецаји невине деце. Нико није могао да рачуна на самилост, нити на саосећање. Убијање није било индустријско, као у нацистичким логорима смрти, већ садистичко и дивљачко. Свака жртва била је суочена са личном, патолошком мржњом свог крвника”, нагласила је Цвијановић.

У свом обраћању, председница Цвијановић је указала да чињеница, да су једино у НДХ постојали логори за децу, довољно говори о изопачености тог система и свирепости идеологије која је иза њега стајала. “Методологија усташких егзекуција јединствен је пример у историји да су ученици, по злу и изопачености, превазишли своје менторе и учитеље. Због тога у овом случају није могуће пронаћи одговарајуће речи, јер ни морална, ни правна терминологија, не могу описати монструозност џелата, нити бол и патњу њихових жртава. А оне за нас, никада не смеју постати број, нити хладна статистика”, истакла је Цвијановић.

Она је додала и да је захвална председнику Р. Србије А. Вучићу што је у Доњој Градини и што је, заједно са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком, установио праксу заједничког обележавања историјских датума. “Окупљамо се и окупљаћемо се да би нам садашњост и будућност биле светлије и мање бремените од прошлости. Због тога смо и данас овде, на овом светом месту. Да се у миру помолимо за наше невино пострадале мученике.  Да их никада не заборавимо. Да се Јасеновац никада и никоме не понови. Нека је вечан помен свим жртвама”, закључила је председница Р. Српске Жељка Цвијановић.

Председник Републике Србије Александар Вучић на почетку свог обраћања је истакао да сваки пут кад дође у Доњу Градину, “град мртвих”, покушава да пронађе одговоре о злу и узроцима, зашто би било ко урадио нешто тако страшно, али да никада није успео да их нађе. “Пред нас је историја увек постављала кључно питање “зашто?”. Ако је то покушај уништити цели један народ, тај подухват, ма колико успешан, ипак је пропао, јер сви смо ми деца тих невиних жртава, њихови рођаци, браћа и сестре. Нико од нас нема цело породично стабло и по томе смо уз нашу браћу Јевреје, јединствени”, истакао је председник Вучић. Он је додао да су у логору осам, у Доњој Градини, на месту на коме се данас стоји, стоји буквално на костима и да су све теорије које су мудри људи постављали, пале у воду. “Стављали су у плитке јаме 15 до 20 људи, да стоје усправно и онда их убијали маљем због имена, нације и вере. Ништа тај чин не може рационално објаснити”, поручио је Вучић. 

Председник Р. Србије је додао морамо сачувати наш народ од даљих сукоба, да морају да се сачувају мир и наша деца. “Морамо да сачувамо живот и Србије и Српске. Немамо никог другог, имамо само једни друге. Зато морамо да сачувамо свој српски род и да се њиме поносимо. Да другима опростимо, да покажемо да смо људи, али да никада не газимо по нашим жртвама и да никада не заборавимо наша страдања”, закључио је председник Вучић.

“Доња Градина данас је долина тишине, огромне туге према ономе шта се овде десило”, рекао је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик. Он је поручио да ће у Доњу Градину долазити док је жив и напоменуо да је о стравичним злочинима  у усташком логору Јасеновац слушао као дете, а међу тим причама је и стравична прича како су усташе у џак, где су стављали децу, гурали и мачке, везивали џак и бацали у Саву. Потом се упитао зар је могуће да то постоји? “Наравно и наставићемо да се тога сећамо”, поручио је. Додик је истакао да се српски народ одваја од других јер никада није хтео да изгуби слободу, а ње нема без државе. “Зато је настала Република Српска и драго нам је да видимо све моћнију и снажнију Србију, која је центар безбедности, мира и развоја на Балкану”, истакао је Милорад Додик.

Амбасадор Александар Ђорђевић, генерални конзул Милош Вујић, конзул Весна Маринковић и вицеконзул Перица Николић, присуствовали су како дочеку, тако и испраћају председника Р. Србије А. Вучића. Бања Лука обележила Дан града

Поводом Дана града Бања Луке и дана када је пре 77. године Бања Лука ослобођена од фашизма у Другом светском рату, положени су венци на споменик палим борцима Народноослободилачког рата у центру града.


Венце су положиле бројне делегације, међу којима су биле делегације СУБНОР-а, председница Р. Српске Жељка Цвијановић, градоначелник Бања Луке Драшко Станивуковић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, градоначелница Сремске Митровице Светлана Миловановић, представници израелског града Модин, док је у име српског члана Председништва БиХ Милорада Додика венац положио генерал Драган Вуковић. Венце су положили и представници политичких партија које делују у републичком и градском парламенту.

Након полагања венаца, председница Р. Српске Ж. Цвијановић честитала је свим грађанима Дан града и поручила да Бања Лука обележава велику победу извојевану пре 77. година, када је ослобођена од фашизма. “То је дан када смо почели да живимо нови живот, пун слободе коју смо након тога почели све више да ценимо. Славећи одређене важне ствари из прошлости, али исто тако обележавајући овако важне датуме и повезујући их са оним што желимо радити у будућности, показујемо пуни капацитет и Бања Луке, али и свих других локалних заједница”, рекла је Цвијановићева.

Испред Генералног конзулата Републике Србије, венац на Трг палих бораца су положили конзул Весна Маринковић и вицеконзул Перица Николић.

Поводом 22. априла, Дана града Бања Лука (због васкршњих празника обележевање померено за јучерашњи дан), у Културном центру Бански Двор одржана је свечана академија, којој су поред српског члана Председништва БиХ Милорада Додика, присуствовали градоначелник Бања Луке Драшко Станивуковић, председник Скупштине града Младен Илић, министри у Влади Р. Српске, министар унутрашњих послова Р. Србије Александар Вулин, представници институција, локалних заједница, званице из јавног и друштвеног живота, као и делегације из градова Модин, Новог Сада, Београда, Куманова, Крања и Херцег Новог.

На академији су уручене награде заслужним појединцима и колективима, а најзначајнију награду “Кључ града”, са повељом Почасни грађанин, добио је одборник Маринко Умичевић, који је и технички директор фабрике обуће “Бема”.

“Бања Лука у својој прошлости важи за један од центара антифашизма на овим просторима, данас је главни град Републике Српске и један од најбезбеднијих у региону”, рекао је након свечаности српски члан Председништва БиХ М. Додик. Честитајући градоначелнику и Бањалучанима Дан града, Додик је рекао да Бања Лука прославља датум када је ослобођена у Другом светском рату.

“Ми БиХ поштујемо, а Републику Српску искрено волимо. Лепо је знати да је Р. Српска успешна, снажна, а да је Бања Лука град који се развија и један од најлепших српских градова”, рекао је министар унутрашњих послова Р. Србије Александар Вулин. Он је истакао да није заборављено шта је било у протеклом периоду, али је нагласио да су сви поносни на слободарство, као и да је Бања Лука пуно пута морала да се ослобађа, али никада није била неслободна, па чак и када је била окупирана.

Свечаној академији, као и дочеку и испраћају министра унутрашњих послова Р. Србије Александра Вулина, са делегацијом, присуствовао је генерални конзул Милош Вујић. Стипендије Владе Републике Србије у оквиру Пројекта "Србија за Србе из региона" за школску 2021/2022. годину

Обавештавамо да је Влада Републике Србије расписала конкурс за доделу стипендија у оквиру Пројекта "Србија за Србе из региона" за школску 2021/2022. годину.

Кандидати заинтересовани за добијање стипендије пријаву подносе преко дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије у Босни и Херцеговини.

Рок за пријаву је 20. мај 2022. године. Све потребне информације , текст конкурса и пријавни формулар можете преузети на линку:

https://mpn.gov.rs/vesti/konkurs-za-stipendije-za-mlade-pripadnike-srpske-nacionalne-zajednice-iz-drzava-u-regionu/Одлуке о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре као и матичне државе и Срба у региону

Министар спољних послова Никола Селаковић донео је Одлуку о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, број: 52-229/30-2022/01 од 11. априла 2022. године као и Одлуку о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону, број: 51-366/30-2022/01 од 11. априла 2022. године, a по конкурсима који су били отворени од 23. фебруара до 9. марта 2022. године. Увид у донете одлуке можете извршити на званичном интернет сајту Министарства спољних послова и Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону: http://www.mfa.gov.rs и http://www.dijaspora.gov.rs .Расписан Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре

Обавештавамо да је  министар спољних послова Никола Селаковић донео одлуке о расписивању конкурса за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре.
Увид у расписане конкурсе за суфинансирање пројеката можете извршити на следећим линковима:

https://www.mfa.gov.rs

https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/Вучић: Славећи Сретење шаљемо поруку да желимо слободну, јаку и модерну Србију

15.02.2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић уручио је данас, поводом Дана државности Србије, одликовања заслужним појединцима и институцијама и том приликом поручио да славећи Сретење, чинимо посвету нашим великим претходницима и шаљемо поруку да желимо слободну, јаку, и модерну Србију.

Председник Александар Вучић је истакао да Сретењски устав потврђује Карађорђеву и Милошеву доктрину да је Србија држава слободних сељака, чије је право на имовину потврђено највишим правним актом Кнежевине.

„Немамо право да се пред сенима предака не присетимо да су у то време највеће силе света баштиниле вишевековну традицију робовласништва, кметства, те суровог колонијализма. И нисмо ми случајно данас једна од најбрже и највише растућих економија Европе, као што нисмо случајно земља градилишта и нових инвестиција. Ни најмање случајно није ни то што смо успели да се изборимо са свим кризама, од поплава, до пандемије. На крају, нисмо тек пуком случајношћу независна земља, која сама одлучује о својој судбини. То је била обавеза коју смо добили тог 15. фебруара 1835. године од окупљених на пољани наше слободе и наше будућности“, поручио је председник.

Председник Републике подсетио је да се данашња Србија темељи на два догађаја, која су се одиграла на исти дан, у различитим временским интервалима, те да свакодневним напорима, које улажемо у бољитак и јачање наше земље, отплаћујемо дуг, који су нам оставили Карађорђе, Чарапић, Вељко, Главаш, Синђелић и сви други устаници.

„Први догађај је, по историчарима, најзначајнији у нашој модерној историји, јер су њиме отпочели ратови за слободу, независност и уједињење. И тог 15. фебруара 1804. године, у Марићевића јарузи, у Орашцу, народне вође су подигле први слободарски устанак на Балкану, устанак који ће створити независну Србију, и који ће, на овим просторима, устоличити ту свету реч слобода, као најважнији израз, као обавезу и завет. Захваљујући њима, Србија је успела да издржи стотине година борбе за своју, али и туђу слободу и независност. Србија данас представља бастион слободе и независности и гарант мира на овим просторима“, рекао је председник Вучић.

„Сваки наш нови пут, свака болница, пруга, фабрика коју подижемо, својеврсна је отплата на снове и жртву устаника, који су, не траживши ништа ни од кога, кренули на тај страшни и лепи пут слободе. Упркос слому као крајњем резултату, Први српски устанак доказао је да Србија, ослоњена сама на себе, може бити слободна и потпуно функционална као држава.  Жеља устаника да освоје право на "Српско Правленије", метафорички је зачетак будуће српске државе“, поручио је председник.

Председник Републике потом је истакао да Србија пре тачно 187 година, на верски празник Сретење, није добила само први Устав, већ да је захваљујући њему постала држава.

„Тако је одлучено на највећој Скупштини икада одржаној, у Крагујевцу, у порти Придворске цркве. На тој пољани под отвореним небом, Србија је добила своју заставу, свој грб, своје институције и озваничила своју слободу. Један народ, поносан, сељачки и истрајан је одлучио да, после векова ропства, законски збаци разне окове, и да од те пољане направи модерну државу, државу без робова, у којој ће сви бити једнаки пред законом, сви имати права и слободе, а свака власт бити ограничена“, нагласио је председник додајући да је тог дана Србија, по свом уређењу, стала раме уз раме са Француском и Белгијом и постала једна од најмодернијих европских држава.

Током обраћања, председник је рекао да захваљујући јуначким прецима Србија данас живи као слободна, независна, стабилна, достојанствена држава, која је у миру са свима. Затим је поручио да уручује ордења, као знак захвалности свима онима, који су својим радом и залагањем допринели управо таквој Србији.

„Остаће вечно упамћени, забележени на страницама те велике и дивне књиге, коју су наши преци почели да пишу, без речи, али са јасном мишљу, коју ми данас настављамо, вредно и пажљиво, знајући да она нема крај“,  закључио је председник Републике Србије Александар Вучић.

Извор/Фото: www.predsednik.rsДАН ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Република Србија 15. фебруара прославља Дан државности https://drive.google.com/file/d/1-IZNdQw5-IatJWLh_XUBZr-9N-xrsOgT/view?usp=sharingГенерални конзул Милош Вујић одржао састанак са министром просвете и културе Републике Српске

Министар просвете и културе Наталија Тривић примила је данас новоименованог генералног конзула Републике Србије Милоша Вујића са којим је разговарала о досадашњој сарадњи Р. Српске и Р. Србије у областима образовања и културе, те плановима за њихово унапређење у наредном периоду.

Министар Наталија Тривић упознала је генералног конзула Вујића са појединостима успостављене сарадње ресорних министарстава Р. Српске и Р. Србије у оквиру реформе образовања и успостављеног заједничког оквира за националну групу предмета, чију је важност посебн