| |     latinica | english  
Насловна
конкурс за доделу стипендија у оквиру пројекта Министарства просвете "Србија за Србе из региона"

Министарство просвете Републике Србије објавило је конкурс за доделу стипендија у оквиру пројекта "Србија за Србе из региона" за школску 2023/24 годину а за упис на високошколске установе у Републици Србији у школској 2024/25 години.

Текст конкурса, опис пројекта, пријавни формулар, као и списак високошколских установа у Републици Србији можете пронаћи на следећем линку:

https://prosveta.gov.rs/vesti/konkurs-za-dodelu-stipendija-srbija-za-srbe-iz-regiona-za-skolsku-2023-2024-godinu/

Рок за слање пријавних формулара, са пратећом документацијом, је 15. март 2024. годинеДАН ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ - НЕРАДНИ ДАН

Обавештавамо да се према Закону о државним и другим празницима у Републици Србији, Сретење – Дан државности Републике Србије, празнује четвртак 15.02.2024. и петак 16.02.2024.год, те стога Генерални конзулат Републике Србије у Бања Луци и Конзуларна канцеларија Републике Србије у Требињу наведеним данима неће радити.Конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре

Обавештавамо да је министар спољних послова Ивица Дачић донео одлуку о расписивању конкурса за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре као и и матичне државе и Срба у региону, а који имају за циљ: употребу, учење, чување и неговање српског језика и ћириличког писма, чување и неговање српског културног, етничког, језичког и верског идентитета и унапређење економске сарадње матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону.

Конкурс ће бити отворен у периоду од 01. фебруара 2024. године од 15.30 часова до 12. фебруара 2024. године  до 15.30 часова.

Конкурсе можете погледати на следећим линковима:

http://www.mfa.gov.rs

http://dijaspora.gov.rs/konkursi2024.php

 Обележен празник Свети Сава, Бања Лука, 26-29. јануар 2024.

У част Светог Саве, првог српског архиепископа, утемељивача српске цркве и просветитељства, у Бања Луци и читавој Републици Српској одржан је низ манифестација, у периоду од 26. до 29. јануара 2024. године. У бањалучкој Алеји Светог Саве су тим поводом, као и претходних година, постављени висећи транспаренти са његовим и данас актуелним порукама.

У сали Дечијег позоришта Републике Српске, 26. јануара, на манифестацији „Наши учитељи“ одржаној у организацији Министарства просвете и културе Републике Српске и под покровитељством председника РС Милорада Додика, 45 најуспешнијих просветних радника добило је Светосавске награде за 2023. годину. Том приликом, присутнима се обратила министарка просвете и културе Републике Српске Жељка Стојичић, говорећи о друштвеном значају васпитања и образовања нарочито у савременим околностима, као и о кључној улози Светог Саве у стварању темеља српског националног и духовног бића. Присутнима се обратио и државни секретар Министарства културе Републике Србије Миодраг Ивановић.

Дана 27. јануара, међу 29 основних и 17 средњих бањалучких школа, славу Свети Сава обележила је и ЈУ „Гимназија Бања Лука“, најстарија средњошколска институција у Бања Луци.

Истог дана, под покровитељством Епархије бањалучке СПЦ и Града Бања Лука, у организацији Српског певачког друштва „Јединство“, одржана је у Банском двору Светосавска академија. Обраћајући се бројним званицама из политичког и јавног живота Републике Српске, епископ марчански Сава подсетио је да творац српске цркве није само „просветлио српски народ светлошћу Јеванђеља“, већ је формирао прве школе, болнице у Хиландару и Студеници, улагао је труд на унутрашњем уређењу државе и цркве, успостављајући односе и на међународном нивоу као својеврсни дипломата тога доба. У посебном делу свечаности, градоначелник Бања Луке Драшко Станивуковић уручио је Светосавске награде најбољим ученицима бањалучких основних и средњих школа.

Наведеним догађајима присуствовао је генерални конзул Милош Вујић, као и манифестацији одржаној у част Светог Саве 29. јануара у ЈУ „Техничка школа у Бања Луци“, највећој средњој школи у БиХ, а после Гимназије најстаријој средњој школи у Бања Луци.
                                                                                                     НЕРАДНИ ДАН

Обавештавамо да Генерални конзулат Р. Србије неће радити 08.01.2024. годинеОбележенa 108. годишњица „Интернације Срба у Добојски логор 1915“, 27.12.2023.

У организацији Одбора Владе Републике Српске за неговање традиције ослободилачких ратова, у Добоју је 27.12. 2023. обележена 108. годишњица историјског догађаја од републичког значаја - „Интернација Срба у Добојски логор 1915. године“.

Том приликом, генерални конзул Милош Вујић положио је венце код Спомен-костурнице настрадалих српских логораша, и на споменик жртвама Добојског логора 1915-1917. године.

Венце су положили и председник Народне скупштине Републике Српске др Ненад Стевандић, изасланик српског члана Председништва БиХ Бошко Томић, градоначелник Добоја Борис Јеринић, председник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић и председник Савеза логораша Републике Српске Анђелко Носовић.
У Аустроугарском логору у Добоју,  о коме постоји основано мишљење да је први концентрациони логор у модерној Европи 20. века, било је интернирано 45 791 Срба (16 673 мушкарца и 16 996 жена и деце из БиХ, 12 122 српска војника и један број мушкараца, жена и деце из Србије и Црне Горе), а умрло је око 12 000 логораша, међу којима и 600 деце. У свом обраћању, Н. Стевандић је истакао да је овај логор „исходиште где је почео геноцид над српским народом“, као и да је тек формирањем Републике Српске омогућено да ово, као и многа друга стратишта српског народа у БиХ која су власти СФРЈ потискивале у име очувања привида братства и јединства, буду враћена у образовни систем и уписана у културу сећања. Такође, указао је на континуитет „лоших намера према Србима које су готово идентичне као оне из 1915. године“.

И у обраћањима осталих званичника, истакнут је значај постојања Републике Српске као гаранта опстанка Срба на овим просторима, а такође и чињеница да представници међународне заједнице углавном избегавају да долазе не само на помене српским жртвама из ратова 90-их, већ и из Првог и Другог светског рата.НЕРАДНИ ДАНИ

Обавештавамо да у складу са  Законом о државним и другим празницима Републике Србије, Генерални конзулат Р.Србије Бања Лука и Конзуларна канцеларија Требиње неће радити 01. и 02. јануара 2023.године.ПРОВЕРА УПИСА У БИРАЧКИ СПИСАК И БИРАЧКОГ МЕСТА

Обавештавамо све грађане који су поднели захтев за упис у јединствени бирачки списак и/или захтев за гласање у иностранству, да могу сами да провере да ли су уписани у јединствени бирачки списак  и бирачко место (место где ће гласати 17.12.2023. године).

Наведени подаци су доступни на следећем линку:https://upit.birackispisak.gov.rs

Потребно је да упишу свој ЈМБГ број, број личне карте или пасоша и да као потврду препишу аутоматски генерисану шифру (означено црвеном бојом). Након уноса свих тражених података, приказаће се податак о бирачком месту.ОБАВЕШТЕЊЕ О ПРИЈАВЉИВАЊУ ЗА ГЛАСАЊЕ

Ванредни избори за народне посланике Народне скупштине Републике Србије, расписани су за 17. децембар 2023. године.

Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци позива све држављане Републике Србије, који имају пријављено пребивалиште у Србији, да наведеног дана искористе своје право и изађу на изборе.

Држављани Републике Србије који имају боравиште у Републици Српској, БиХ, могу преко Генералног конзулата Р. Србије у Бањалуци и преко Конзуларне канцеларије у Требињу, најкасније до 25. новембра 2023. године до поноћи (локално време у Србији), поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати на једном од бирачких места у Републици Српској.

Напомињемо да након наведеног датума и рока за пријаву неће бити могуће пријављивање за гласање јер ће бити технички онемогућено од стране изборне комисије за гласање.

Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у Генералном конзулату Републике Србије Бања Лука, обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи (Р. Србији), као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у Републици Српској и потпис подносиоца захтева.
У случају да лице које има бирачко право није уписано у Јединствени бирачки списак, неопходно је претходно спровести поступак уписа у Јединствени бирачки списак.

Образац захтева за упис у јединствени бирачки списак, као и захтев за гласање у иностранству можете преузети: у просторијама Генералног конзулата Републике Србије Бања Лука или у Конзуларној канцеларији Требиње као и на линку:

http://banjaluka.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Zahtev-za-glasanje-u-inostranstvu15.doc

http://banjaluka.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Zahtev-za-upis-u-JBS15.doc

Држављани Р. Србије могу на основу ЈМБГ и броја личне карте Републике Србије електронски проверити да ли су уписани у Јединствени бирачки списак, преко сајта Министарства за државну управу и локалну самоуправу (МДУЛС), односно следећег линка:https://upit.birackispisak.gov.rs/.

НАПОМЕНА:
Захтев за гласање у иностранству и/или захтев за упис у јединствени бирачки списак може се поднети лично, путем поште, или путем мејла:

Адреса за слање поштом са назнаком Пријава за изборе:

Генерални конзулат Републике Србије Бања Лука, Булевар Војводе Радомира Путника број 2, 78000 Бања Лука,
 

Конзуларна канцеларија Требиње, Његошева 2, 89101 Требиње

Напомињемо да захтеви за гласање који се шаљу поштом треба послати тако да исти стигну у ГК РС Бања Лука или КК Требиње у току радне недеље да би  били испоручени у року.

Е-mail адреса ГК Бања Лука:  konzulat.bl@mfa.rs , srb.cons.banjaluka@mfa.rs
 

E-mail адреса КК Требиње:     kk.trebinje@mfa.rs  srb.cons.trebinje@mfa.rs

Приликом подношења пријаве, поред читко попуњеног обрасца захтева, потребно је доставити важећу очитану личну карту Републике Србије односно копију личне карте или копију важећег пасоша Републике Србије где се јасно види адреса у Републици Србији.

У Генералном конзулату Републике Србије у Бања Луци захтеви за гласање у иностранству примају се сваког  дана од 08:00 до 20:00 часова, изузев 25.11.2023.године када се примају до поноћи.Обележена Крсна слава Министарства унутрашњих послова Републике Српске

Данас 21. новембра 2023. године Министарство унутрашњих послова Републике Српске  обележава Крсну славу - Светог архангела Михаила.

Уз присуство највиших званичника Републике Српске и делегације Министарства унутрашњих послова Републике Србије, обележавање је почело предавањем рапорта и полагањем венаца  на централно спомен-обиљежје погинулим припадницима МУП Република Српске.

Венце су положили председник Републике Српске Милорад Додик, председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић, министар унутрашњих послова Синиша Каран, помоћник директора полиције Министарства унутрашњих послова Републике Србије Драган Васиљевић, генерални конзул Милош Вујић и делегација Трећег пешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ.

На спомен-обележје венце су положили и представници Савеза логораша Српске, Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, породице погинулих припадника МУП-а Српске и други званичници.

Председник Републике Српске Милорад Додик је рекао да је друштво у Републици Српској стабилно, између осталог, захваљујући и успешном деловању Министарства унутрашњих послова.
Истакао је Полиција Српске део регионалне и глобалне мреже безбедности и она је успешна у борби против тероризма, трговине наркотицима и људима.

Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић је нагласио да је стварање и одбрана Министарства унутрашњих послова темељ опстанка Републике Српске и да је данас битно одбранити имовину, институцију председника и право самосталног доношења одлука исто као што је раније сачуван субјективит МУП-а.

Српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић је упутила честитку свим припадницима МУП-а Српске поводом обиљежавања крсне славе и  истакла да је Министарство унутрашњих послова Републике Српске главни стуб безбедности Републике Српске, те да је увек у функцији заштите живота и имовине грађана, али и очувања уставног поретка.

Након полагања венаца, у Спомен-цркви Светог архангела Михаила у Центру за обуку у Залужанима служена је литургија и парастос за 782 погинула и нестала припадника МУП-а Републике Српске.

Литургији су, између осталих, присуствовали министарунутрашњих послова Синиша Каран, директор Полиције Синиша Кострешевић, помоћник директора полиције Министарства унутрашњих послова Републике Србије Драган Васиљевић, министри у Влади Српске Ален Шеранић и Саво Минић и председник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић.

Испред Генералног конзулата Републике Србије Бања Лука обележавању Крсне славе МУП-а Р. Српске присуствовали су генерални конзул Милош Вујић и конзул Драган Протић.


 Генерални конзул Милош Вујић присуствовао обележавању 105 година од уласка српске војске у Бања Луку

У Бања Луци је 20.новембра 2023. године обележено 105 година од уласка српске војске у Бања Луку.

Поводом овог историјског догађаја за све страдале српске и црногорске војнике и цивиле у Првом светском рату служен је парастос у  Храму Христа Спаситеља.

Након парастоса положени су венци и цвеће на споменик бану Милосављевићу. 

У име Владе Републике Србије венац је положио изасланик и државни секретар Министарства за рад, запошљавање, социјална и борачка питања проф.др  Дејан Антић, посланик у Народној скупштини Р.Србије Томислав Јанковић, генерални конзул Р.Србије у Бањалуци Милош Вујић, конзул Александар Суботић.

У име институција Републике Српске венце су положили председник Нароне скупштине Ненад Стевандић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић и саветник предсједника Српске Марко Ромић.

На споменик су цвеће положили и представници Борачке организације Републике Српске, Републичке организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Савеза ратних војних инвалида, Удружења грађана "Ветерани Републике Српске", Организације старјешина Војске Републике Српске и Удружења ампутираца "Удас".

Цвћее су положили и представници Удружења жртава рата Републике Српске, Савеза логораша, Удружења жена жртава рата и Савеза удружења бораца НОР-а, те представници градских и општинских невладиних организација.

Улазак српске војске у Бањалуку 1918. године представља велики историјски догађај који је означио слободу за српски народ са ових простора након вишевековног ропства под Турцима, те од 1878. године под Аустроугарском.

У Првом светском рату погинуло је око 1,3 милиона Срба, готово трећина становништва тадашње Србије

Поводом обележавања годишњице уласка српске војске у Бањалуку, представници Републике Србије, генерални конзул Милош Вујић и конзул Александар Суботић присуствовали су изложби „Други балкански рат на фотографијама и документима“ уприличеној у Академији наука и уметности Републике Српске.

Аутор изложбе, коју су заједнички организовале Народна скупштина Републике Српске и Академија наука и уметности Републике Српске, је проф. др Дејан Антић.

Аутор изложбе Дејан Антић рекао је да је период Великог рата исписан црним словима у историји српског народа због броја страдалих Срба.

„У Бањалуци се сви сећају велеиздајничког процеса, када се судило српској интелектуалној елити, српској младости. Сви се сећају да је овде забрањена ћирилица, као и рад српских просветних и културних друштава, то значи да је тадашњој Аустроугарској монархији сметало све што је било српско“, рекао је Антић.

Он је истакао да је обележавање 105 година од уласка српске војске у Бањалуку важно како би се од заборава сачували јунаци и њихово херојство и слава.


 


 Генерални конзул Србије посетио Економску школу у Бањалуци

Генерални конзул Републике Србије Милош Вујић, посетио је 15. новембра 2023. године бањалучку Економску школу.

Приликом обраћања ученицима Вујић је објаснио делатност и начин функционисања дипломатско-конзуларних представништва Србије у Босни и Херцеговини.

Појаснио је процедуру за стицање држављанства Републике Србије и одговорио на бројна питања ученика.

Директорка школе Соња Томаш је истакла значај сарадње Републике Србије и Републике Српске и изразила захвалност на издвојеном времену и препознавању значаја ове школе.

 Обележен Дан примирја у Првом светском рату

Поводом Дана примирја у Првом светском рату,11. новембра 2023.године,на бањалучком гробљу „Свети Пантелија“ генерални конзул Милош Вујић положио је венац на споменик жртвама „Велеиздајничког процеса“, који је 1915. и 1916. године Аустроугарска влада водила у  БањаЛуци против српских родољуба.

Том приликом генерални конзул Милош Вујић истакао је историјски значај овог процеса као један од бројних показатеља спремности српског народа да се континуирано бори за слободу, истину и праведан мир.

Представник града Бања Лука и народни посланик НС Републике Српске, Небојша Дринић, најавио је да ће бити изграђено посебно обележје у помен жртвама „Велеиздајничког процеса“, као део будућег комплекса у самом центру града.
Председник Удружења потомака и поштовалаца ратних добровољаца ослободилачких ратова 1912-1918. године, Небојша Куштриновић, подсетио је да је са простора бањалучке регије око 25000 добровољаца отишло у балканске ратове и Први светски рат, и да сећање на огромне људске губитке наших предака и њихова спремност на жртву заслужују изградњу адекватног споменика.

Полагању венаца присуствовали су и конзулу Драган Протић и Александар Суботић.

Дан примирја обележен је и у Требињу полагањем цвећа представника градске управе и Конзуларне канцеларије Србије у Требињу на Споменик ослободиоцима, подигнутом у славу жртава Великог рата.

Цвеће на споменику су положили градоначелник Требиња Мирко Ћурић и његов заменик Дражен Бошковић, те шеф Конзуларне канцеларије Србије у Требињу конзул Миодраг Џуџалија  и Мирослав Марковић.

“Од прошле године смо, заједно са Конзуларном канцеларијом Србије, почели обележавање Дана примирја у Првом свјетском рату, што сматрамо веома важним – да  Србија и Република Српска заједно обележавају неке веома важне датуме, не заборављајући све оне људе који су дали своје животе да би ми данас живели у миру”, истакао је након церемоније градоначелник Требиња Мирко Ћурић.Пројекција филма „Гаравице“ и промоција два романа о страдању српског народа, Бања Лука, 23.10.2023. године

Као значајан прилог култури сећања, у великој сали бањалучког Банског двора 23.10. о.г. одржана је премијера документарног филма „Гаравице“ аутора Драгана Радовића, у организацији Епархије бихаћко-петровачке и рмањске, о једном од највећих стратишта српског народа у Другом светском рату, где су у околини Бихаћа током лета 1941. године, углавном муслиманске усташе убиле између 12000 и 17000 српских цивила.

Пројекцији филма присуствовали су председник Републике Српске Милорад Додик, епископи бихаћко-петровачки Сергије, пакрачко-славонски Јован, марчански Сава, градоначелник Бања Луке Драшко Станивуковић, представници државних институција, свештенство и бројни грађани.

О погубним последицама послератног заташкавања овог злочина од кога се српска заједница те регије никада није опоравила, говорио је председник Додик, а епископ Сергије је нагласио да, без обзира што су Срби данас „статистичка грешка“ у Бихаћу, не само да се злочин не сме заборавити, већ је неопходно проносити истину о њему. 

Најављено је и приказивање овог филма у Србији, у организацији Патријаршије СПЦ.

Аутор Д. Радовић је говорио о свом мотиву да се бави многим мање познатим, запостављеним стратиштима Срба у Цазину, Великој Кладуши, Босанској Крупи и Босанском Петровцу, проучавајући преко 3000 докумената и бележећи сећања преживелих. Обавестио је и о свом доприносу да историјски роман Драгана Гргића „Корана ко рана“, који је био забрањен 1961. године, коначно буде објављен 2023. године и представљен присутнима.

Такође, исте вечери, у мањој сали Банског двора одржана је промоција још једног романа, „Шипак из Пребиловаца“ аутора Мирка Вуковића, о усташком покољу 826 Срба у херцеговачком селу Пребиловци 1941. године, у организацији удружења „Баштионик“ из Бања Луке, које је уједно и издавач.

Наведеним догађајима присуствовао је конзул Александар Суботић.Посета министарке здравља Републике Србије Данице Грујичић Бањи „Мљечаница“ у Козарској Дубици, 21.10.2023.

Дана 21.10.2023. године, у Специјалној болници за физикалну медицину и рехабилитацију Здравствено-туристичког центра „Мљечаница“ у Козарској Дубици, председник Републике Српске Милорад Додик, министарка здравља Републике Србије Даница Грујичић и директор Специјалне болнице Дарко Бањац, уз присуство представника СПЦ и верски обред освећења, свечано су отворили нове објекте у комплексу ове важне регионалне установе, чиме је завршена изградња и реконструкција њеног здравственог дела.

Отварањем хипербаричног центра и хидроблока, уз већ постојећи објекат полуинтензивне неге и дијагностички центар са најсавременијом опремом, „Мљечаница“ у неким аспектима своје понуде пружа могућности које, по речима министарке Д. Грујичић, не постоје ни у Србији. Такође, министарка је похвалила организациони концепт читаве институције, тј. поделу на здравствено-терапијски и комерцијално-туристички део Бање „Мљечаница“.

Свечаној церемонији отварања присуствовала је и већина министара Владе Републике Српске, затим српски представници у институцијама БиХ, руководиоци јавних институција, градоначелници и начелници општина.

У поздравном обраћању присутнима, председник М. Додик је изразио задовољство што ће, додатном изградњом и развијањем туристичко-рекреативног центра, страдалнички народ Поткозарја макар и са вишедеценијским закашњењем имати могућност да користи најмодернију установу ове врсте у читавој БиХ. Такође, прокоментарисао је и последње проширивање листе особа и компанија које су под санкцијама САД, на коју су увршћени и његови син и кћерка, изразивши одлучност да политика актуелног руководства буде и даље искључиво у интересу Републике Српске, на принципима изворног Дејтонског споразума.

Церемонији је присуствовао конзул Александар Суботић.Обележавање 30 година од оснивања Академије наука и умјетности Републике Српске, 19. и 20. октобар 2023. године

Поводом 30 година од оснивања Академије наука и умјетности Републике Српске (АНУРС), у Бања Луци је 19. и 20. октобра одржано више манифестација у просторијама АНУРС и Банског двора, којима су присуствовали председник Народне скупштине Републике Српске др Ненад Стевандић, затим чланови ове највише научно-уметничке институције Републике Српске, актуелни и претходни председник САНУ – академици Зоран Кнежевић и Владимир Костић, градоначелник Бања Луке Драшко Станивуковић, представници академија са којима је успостављена сарадња, домаћи и страни гости, као и представници СПЦ, републичких и локалних политичких, научних и културних институција.

На Свечаној академији одржаној 20.10. у Банском двору, о историјату, циљевима и значају АНУРС за националну и културну самобитност српског народа говорио је њен председник, академик Рајко Кузмановић, а прочитане су и честитке које су упутили председник Републике Српске Милорад Додик, српски члан Председништва Жељка Цвијановић и председник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Додељена су и признања заслужнима за подршку АНУРС, међу којима је највише – „Златна повеља успјешности и солидарности“ – додељено председнику Милораду Додику, а међу добитницима су и председник САНУ и инострани чланови АНУРС, за заједнички напор на ојачавању међународних веза и научно-уметничког угледа АНУРС и српске науке и културе у целини.

Као важан културни догађај у склопу ове манифестације, у Галерији АНУРС је 19. октобра отворена изложба „У великом формату“, на којој су представљене слике најзначајнијих српских аутора друге половине XX века.

Отварању изложбе присуствовали су конзули Драган Протић и Александар Суботић, а Свечаној академији АНУРС присуствовао је конзул Александар Суботић. Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону у области Образовања

Обавештавамо Вас да је Одлуком МСП бр. 256/30-2023/01 од 12. 10. 2023. године, расписан Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону а који имају за циљ употребу, учење, чување, неговање српског језика и ћириличког писма, чување и неговање српског културног, етничког и верског идентитета, у области Образовања.

Конкурс ће бити отворен у периоду од 13. октобра 2023. године до 23. октобра 2023. године.Обележавање 28. годишњице од страдања Срба у Западној Крајини

У организацији Министарства рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске, у Мркоњић Граду је 10.10.2023.г., обележена 28. годишњица од страдања Срба у 13 западно-крајишких општина.

Том приликом је са својих вековних огњишта протерано око 120.000 Срба, а страдало 2214 лица, од чега 753 цивила. Програм је почео парастосом у капели Св. Марка на градском гробљу и полагањем венаца и цвећа на спомен обележје масовне гробнице, највеће у Републици Српској из које је ексхумирано 181 тело, а затим и полагањем венаца и цвећа на централном споменику погинулим борцима и цивилима.

Венац су испред институција Републике Српске положили Председник Народне скупштине Републике Српске, Ненад Стевандић, Министар рада и борачко инвалидске заштите, Данијел Егић, Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, Саво Минић, Министар саобраћаја и веза, Недељко Чубриловић, као и Министар просвете и културе, Жељка Стојичић. „Све невине жртве западно-крајишких општина нису заборављене, него су постале арматура на којим данас чувамо и градимо Републику Српску. И они који данас неким другим средствима покушавају да сруше Републику Српску остаће уписани као они који су отимали и насртали на туђе, а ми који је бранимо као они који не дају своје“ навео је Стевандић. Начелник општине Мркоњић Град, Драган Вођевић, је истакао да је Мркоњић Град поднео највећу жртву међу западно-крајишким општинама, а да се сваке године обележава десети октобар као трагичан датум у историји града уписан црним словима, дан када су бројни домови запаљени и уништени, Срби масовно протерани са својих огњишта, али и дан када нејач није успела да се извуче под налетом вишеструко јачег непријатеља.

Обележавању 28. годишњице од страдања Срба у Западној Крајини, испред Генералног конзулата Републике Србије у Бања Луци присуствовао је генерални конзул Милош Вујић, који је такође положио венац на централни споменик погинулим борцима Мркоњић Града у одбрамбено-отаџбинском рату.Обележена 79. годишњица „операције Халијард – ваздушни мост“

У месту Бољанић код Добоја, дана 03.10.2023. године, обележена је 79. годишњица спасавања савезничких пилота у „операцији Халијард – ваздушни мост“.

У знак сећања на витештво и јунаштво припадника Југословенске војске у отаџбини у спасавању савезничких пилота, као и жртава локалног становништва, венце на спомен обележје су положили председник Републике Српске, Милорад Додик, у својству специјалног изасланика председника Републике Србије Александра Вучића потпредседник Владе и министар културе Републике Србије, госпођа Маја Гојковић, председник Народне скупштине Републике Српске, Ненад Стевандић, министар рада и борачко инвалидске заштите, Данијел Егић, градоначелник Добоја, Борис Јеринић, као и представници фондације „Халијард“. „Операција Халијард је још једна потврда да су Срби увек били на страни правде, победника и антифашиста. Ово је херојски подвиг и део славне историје српског народа. Да су пилоти пали на муслиманску или хрватску територију били би или погубљени или предати нацистима и то је оно што нас је разликовало и тада и данас, а те историјске чињенице се не могу сакрити.“ изјавио је Додик.

Потпредседник Владе и министар културе Републике Србије, госпођа Маја Гојковић, истакла је да Република Србија и Република Српска стоје заједно и чувају сећање на славу, част и пожртвованост наших предака и да се не сме дозволити да се доведе у питање та жртва и маргинализација сећања на „операцију Халијард“. „Република Српска не кокетира са нацистима и фашистима без обзира на промену међународних околности и налази се на истим позицијама и заступа исту политику и према нацизму и према фашизму“ навео је Стевандић. Представник фондације „Халијард“, Џон Капело, изразио је захвалност српском народу чији су припадници ризиковали своје животе да сачувају животе америчких пилота.

Обележавању 79. годишњице „операције Халијард – ваздушни мост“ испред Генералног конзулата Р. Србије у Бања Луци присуствовао је генерални конзул Милош Вујић.Представници Генералног конзулата Републике Србије Бања Лука присуствовали обележавању Дана и крсне славе општине Рибник

У оквиру тродневног програма обележавања Дана и крсне славе општине Рибник „Рођење Пресвете Богородице – Мала Госпојина“, 20. септембра о.г. свечано је отворен Центар за културу, у коме је одржана и свечана академија на којој је начелник општине, Небојша Караћ, доделио захвалнице и повеље најбољим ученицима локалних школа и заслужним грађанима  за допринос у развоју заједнице у области привреде, културе и спорта.

Скупу су присуствовали и проф. др Никола Шпирић, председавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, др Никола Бањац, посебни саветник министра одбране Републике Србије, коме је због помоћи у развоју општине уручена посебна Повеља, затим представници СПЦ, делегација братске општине Темерин из Републике Србије, као и представници политичког и друштвеног живота овог региона.  

Представљен је кратак историјат и специфичност развоја општине, с обзиром на то да се налази на ентитетској граници, да се 1995. издвојила из општине Кључ која је у Федерацији БиХ, при чему је стари назив Рибник враћен 2001. године. Исказана је захвалност председнику и Влади Републике Српске, такође и председнику и Влади Републике Србије за велику помоћ и континуирану подршку у финансирању развојних пројеката и решавању проблема у различитим областима.

У име Генералног конзулата Републике Србије у Бањалуци, свечаној академији општине Рибник присуствовали су конзули Драган Протић  и Александар Суботић.Генерални конзул Милош Вујић присуствовао обележавању 28. годишњице одбране западних граница Републике Српске

Полагањем венаца и поменом за погинуле борце и цивиле, у Новом Граду је дана 18.09.2023.г. обележена 28. годишњица одбране западних граница Републике Српске од агресије хрватске војске у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Дводневна одбрана западних граница је једна од кључних битака током које је живот изгубило 107 бораца и цивила, који су погинули бранећи своја огњишта. Истакнуто је да је херојски отпор одбране својих огњишта омогућио славну победу против знатно бројнијег непријатеља без које је упитно како би изгледао Дејтонски мировни споразум као и Република Српска данас.

Председница Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Исидора Граорац, нагласила је да је у нападу хрватске војске на насеља и општине на западу Републике Српске убијен велики број недужних људи, као и да су причињена велика разарања, (штета у Новом Граду процењена на око 83 милиона, у Костајници око 40 милиона, у Козарској Дубици око 50 милиона марака), а да до данас за злочине нико није одговарао.

Изасланик Председника Републике Српске, Слободан Јавор, истакао је да ни данас, 28 година након рата, не јењава страст оних који се боре да Република Српска нестане. „Како смо тада били јединствени и сложни, морамо тако и даље наставити. Само чврста Републику Српску и њене институције могу бити гарант опстанка српског народа на овим просторима.“ 

Током обелажавања, којем је присуствовао већи број грађана углавном преживелих и потомака убијених, је наглашено да су непријатељске снаге биле далеко бројније и боље наоружане. „Војска Републике Српске није се суочила само са тзв Армијом БиХ и ХВО, већ и са регуларном хрватском војском тј са бригадама које су биле обучене од стране НАТО“ изјавио је Виктор Нуждић, в.д. директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Обележавању 28. годишњица одбране западних граница Републике Српске у Одбрамбено-отаџбинском рату испред Генералног конзулата Р. Србије у Бања Луци присуствовао је генерални конзул Милош Вујић.   Пројекција документарног филма „Гаврош“, поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе

Поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе, у Дому омладине у Бања Луци је 14.09. о.г. одржана прва пројекција документарног филма „Гаврош“, снимљеног под покровитељством председника Републике Српске.

Аутор филма је 15-годишњи ученик О.Ш. „Доситеј Обрадовић“ у Бања Луци, Милош Михољчић, који се потрудио да из дечијег угла представи детињство Гаврила Принципа, и могуће корене његовог чина из 1914. године. Према Михољчићу, Принцип је хтео да га зову „Гаврош“, по лику дечака хероја из дела „Јадници“ Виктора Игоа.
Након што је филм веома топло примљен, присутнима се обратио и Ненад Стевандић, председник Народне скупштине Републике Српске, са посебним речима охрабрења и подршке младом аутору.

Пројекцији је присуствовао конзул Александар Суботић.     Научни скуп на Природно-математичком факултету у Бања Луци, поводом обележавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе

У склопу обележавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе, у амфитеатру Природно-математичког факултета у Бања Луци 14.09. о.г. одржан је научни скуп посвећен питањима српског националног идентитета у контексту савремених геополитичких изазова, демографских процеса у српском етничком простору, природног и културнг наслеђа и планирања уређења и заштити простора Републике Српске.

По први пут и са идејом да то прерасте у традицију, на Универзитету у Бања Луци се научним скупом обележава заједнички национални празник Републике Србије и Републике Српске, на иницијативу и у организацији Студијског програма Географија ПМФ-а и Географског друштва Републике Српске.  На скупу су учествовали представници Уралског федералног универзитета са седиштем у Јекатеринбургу, који је један од највећих универзитета у Руској Федерацији, чији је ректор В. А. Кокшаров 15.9. потписао споразум о сарадњи са ректором Универзитета у Бања Луци, Р. Гајанином.

Програм и циљеве скупа, у улози модератора, представила је проф. др Мира Мандић, председник Географског друштва Републике Српске, истичући значај географских друштава за очување националних идентитета, као и погубан тренд маргинализације географије, историје и матерњег језика као образовних темеља идентитета. Скупу су се обратили и проф. др Горан Трбић, декан ПМФ, Огњен Тадић, саветник председника Р. Српске и Марко Ромић из Кабинета председника Р. Српске.

Значај геополитичке локације Републике Српске представио је проф. др Игор Зекановић, у контексту „америчког глобализма“ као главног узрока светског геополитичког дисбаланса, и започете трансформацције „апсолутног униполаризма у релативни униполаризам, са обрисима мултиполаризма“. Истакао је проблем српског нејединства, чак и када су витални национални интереси у питању. О стварању вештачких нација и ограничавању јединственог српског националног простора, говорила је проф. др Тања Мишлицки Томић, наглашавајући да су историјски потврђени стубови српског идентитета православље, косовска митологија, ћирилично писмо и народна самоуправа. Демографске процесе у српском етничком простору представио је др Александар Мајић, а о природном наслеђу као идентитетским маркерима и културном наслеђу у функцији очувања идентитета говорили су проф. др Весна Рајчевић и проф др Ирена Медар Тањга. Перспективе у планирању, уређењу и заштити простора Републике Српске приближила је проф. др Неда Живак.

Скупу су присуствовали генерални конзул Милош Вујић, који је пре почетка скупа дао изјаву за РТРС, и конзул Александар Суботић.      


 ДАН СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА, СЛОБОДЕ И НАЦИОНАЛНЕ ЗАСТАВЕ

Дан српског јединства, слободе и националне заставе државни је празник који празнује у Републици Србији и Републици Српској.

Датум, 15. септембар, изабран је за обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе, јер је тог дана 1918. године пробијен Солунски фронт, а на основу одлуке влада Србије и Републике Српске о заједничком обележавању овог датума. Празнује се од 2020. године.

Централна манифестација обележавања је у Нишу, којој ће присуствовати председници Републике Србије и Српске Александар Вучић И Милорад Додик.

На прослави ће бити и бројни званичници Србије и Српске  који су позвали српски народ, где год да живи, да на својим кућама истакну народну заставу - "тробојку".

Поводом обележавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе генерални конзул Милош Вујић је гостовао у Јутарњем програму Радио телевизије Републике Српске.

Том приликом је истакао да с обе стране Дрине живи исти народ и да Дрина није граница, већ прелепа река која нас спаја.

Генерални конзул је нагласио да Република Српска подржава Србију у овим тешким тренуцима, али и да је љубав и поштовање међу људима толико, да се то не може новцем платити.

Генерални конзулат Републике Србије Бања Лука и  Конзуларна канцеларија Требиње честита Србима широм света Дан српског јединства, слободе и националне заставе и позива наше сународнике да истакну српску тробојку и обележе овај леп празник!У Бања Луци свечано отворен 28. Међународни сајам књига

У Бања Луци, у Спортској дворани „Борик“, 13. септембра о.г. свечано је отворен 28. Међународни сајам књига „Бања Лука 2023“, пригодном беседом бањалучког књижевника Ранка Рисојевића.

Присутнима су се обратили и министарка просвете и културе Републике Српске Жељка Стојичић, која се посебно захвалила Министарству културе Србије за подршку Сајму, као и градоначелник Бања Луке Драшко Станивуковић.

Из различитих углова, говорници су истакли универзални значај писане речи и квалитетне продукције, са једне стране, и читалачке културе са друге, за развијање културног сензибилитета и промишљање идентитетских основа и форми унапређења међуетничке комуникације на овим просторима. Скупу су присуствовали и Ћамил Дураковић, потпредседник Републике Српске, представници СПЦ, као и бројни гости из друштвено-политичке и академске заједнице Бања Луке и Републике Српске.

Испред Министарства културе Републике Србије, на отварању Сајму књига били су присутни државни секретар Миодраг Ивановић, и начелник у Сектору за савремено стваралаштво Младен Весковић.

Свечаном отварању 28. Међународнoг сајма књига у Бања Луци присуствовали су и генерални конзул Милош Вујић и конзул Александар Суботић.


 Обележен Дан општине Станари

Свечаном седницом општине дана  09.септембра 2023 у салу Центра за културу обележен је Дан општине Станари.

Свечаности су присуствовали председник Народне скупштине Републике Српске Ненеад Стевандић, начелик општине Радојица Ћелић, конзул у Амбасади Пољске у БиХ Богдан Корезениовски, начелници и представници других општина из Републике Српске.

Одлуком Скупштине општине том приликом додељена су општинска признања и награде заслужним појединцима и установама. Генерални конзулат Републике Србије у Бања Луци добио је заслужно признање за посебан допринос у развоју општине Станари.

Испред Амбасаде Републике Србије у БиХ Свечаној седници и обележавању Дана општине присуствовала је министар саветник Наташа Ђорђевић, а испред Генералног конзулата Републике Србије Бања Лука конзул Драган Протић.Генерални конзул Милош Вујић присуствовао обележавању Дана несталих и погинулих у Одбрамбено-отаџбинском рату

Код манастира Светог Николе на Озрену, дана 30.08.2023. године, обележен је Дан несталих и погинулих у Одбрамбено-отаџбинском рату. 

Српски члан председништва БиХ, Жељка Цвијановић, је у свом обраћању истакла да Република Српска и 28 година након завршетка рата и даље трага за 1646 несталих особа од чега је више од 300 жена и деце. „Они нису само број и статистика, већ нечија деца, очеви, мајке чије породице заслужују да буду пронађени. Њихова дугогодишња борба за правду и најмилије није само њихова, већ борба свих нас, с тога апсолутно разумем бес и огорчење њихових породица. Сраман је игнорантски однос Института за нестала лица БиХ према породицама Срба. Њихова је професионална и људска обавеза да све једнако третирају, а не да било кога фаворизују или игноришу на основу националне припадности.“

Даље је навела да су се окупили на Озрену да би се сабирно и молитвено присетили свих погинулих и несталих у Одбрамбено-отаџбинском рату, оних којима Република Српска и српски народ дугују вечну захвалност за извојевану слободу. Нагласила је да je Озрен место бола, патње и зверских злочина почињених од стране припадника одреда „Ел-муџахид“. „Ти монструми који су живели хиљадама километара далеко од Босне и Херцеговине - данас се у Сарајеву поштују као хероји и браниоци. А њихове жртве, Срби са Озрена, који су овде живели вековима, без имало стида и срама и у одсуству било какве логике и здравог разума се називају агресорима и злочинцима“ навела је Цвијановић.

Председник Народне скупштине Републике Српске, Ненад Стевандић, је нагласио да се Срби неће одрећи себе већ се и даље борити за своја права, а да се сећања на српска страдања никада неће избрисати док је Републике Српске и док има права на своје институције, идентитет и имовину.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић позвао је Институт за тражење несталих лица БиХ да убрза активности на проналаску и идентификацији посмртних остатака Срба, те да престане да се бави дневном политиком. „Откако је тражење и идентификација прешла на ниво БиХ то је све обустављено и сведено на минималну меру из простог разлога јер друга два народа у БиХ то намерно развлаче и одуговлаче како би себе представили као једине жртве у прошлом рату и намерно смањили српске жртве.“

Обележавању Дана несталих и погинулих у Одбрамбено-отаџбинском рату и полагању венаца испред Генералног конзулата Р. Србије у Бања Луци присуствовао је генерални конзул Милош Вујић.


 Генерални конзул Милош Вујић присуствовао свечаном отварању 58. Кочићевог збора

Полагањем венаца на Споменик Петру Кочићу у Бања Луци 25.08.2023.године започете су активности поводом обележавања 58. Кочићевог збора.

Венце на споменик Петру Кочићу пре почетка манифестације, положили су потпредседник Народне скупштине Републике Српске Ања Љубојевић, министарска просвете и културе Републике Српске Жељка Стојичић, градоначелник Бања Луке Драшко Станивуковић и генерални конзул Републике Србије у Бања Луци Милош Вујић.

Министарка просвете и културе Републике Српске Жељка Стојичић отворила је манифестацију "Кочићев збор" и истакла да су књижевна дјла Петра Кочића била вапај за правдом, једнакошћу и достојанством за сваког.
Стојичићева је истакла да је "Кочићев збор" прилика да се кроз различите, увек врло посећене и важне уметничке садржаје јавно и гласно чује Кочићева реч, као и реч о Кочићу.

Градоначелик Бањалуке Драшко Станивуковић рекао је да Кочићеви дани треба да буду посвећени целом народу. Суштина ове манифестације није да подсетимо на датуме његовог рођења и смрти, или на идеје за које се залагао, него и да нас његова дела константно опомињу и зову да се храбро боримо за слободу, истину и отаџбину - рекао је Станивуковић.

Свечана академија биће одржана у Културном центру Бански двор, када ће бити уручена и "Кочићева награда" књижевнику Ђорђу Сладоју, једном од најистакнутијих савремених српских лиричара.

Манифестација посвећена српском књижевнику и народном трибуну Петру Кочићу, трајаће три дана која су названа "Истина", "Слобода" и "Отаџбина".Генерални конзул Милош Вујић присуствовао обележавању крсне славе Града Требиња 18.08. и 19.08.2023. године

Свечаним пријемом у Градској управи Требиње, 18.08.2023. године почело је обележавање крсне славе града Требиња, Преображење Господње.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић и председник Скупштине града Драгослав Бањак угостили су бројне делегације које су стигле у Требиње. На свечаном пријему, имеђу осталих, биле су присутне делегације градова Грачаница и Звечан са Косова и Метохије, Даниловграда из Црне Горе, Врања, Књажевца, Кикинде, Сечња, Краљева, Бачке Паланке, Крагујевца из Србије, Рудог из Републике Српске, удружење Херцеговаца и Требињаца из Вршца и Београда, удружење гардиста Војске Републике Српске. Свечаном пријему присуствовао је Генерални конзул Р.Србије у Бања Луци Милош Вујић.

Након свечаног пријема у Градском парку у Требињу отворен је 16. Сајам меда и вина. На Сајму је учествовало 35 произвођача меда и вина, који су по својим производима познати не само у Требињу и Херцеговини, него много шире. Градоначелник Мирко Ћурић свечано је отворио Сајам, пожеливши свим излагачима успешан рад, а посетиоцима да на Сајму купе најбоље производе које Требиње нуди.

Преображенске свечаности су настављене отварањем изложбе радова требињских уметника под називом  „Уметници своме граду“, која је почела у 18.00 часова у Културном центру.

Празнично вечерње почело је у 19.00 часова у Храму Светог Преображења Господњег.

Након празничног вечерња, у Музеју Херцеговине је отворена изложба "Ристо и Бета Вукановић - 150 година од рођења".

Брачни пар Вукановић оставио је велики траг у историји српског сликарства, као једни од првих организатора уметничких изложби на овим просторима, оснивачи су уметничких друштава, ликовни педагози и дародавци.
Отварајући изложбу, градоначелник Мирко Ћурић рекао је да изложба подсећа на људе који су оставили дела, чиме су заувек остали записани у историји.

Изложба "Ристо и Бета Вукановић - 150 година од рођења" реализована је у сарадњи Музеја Херцеговине у Требињу са Народним музејом Србије, Музејом града Београда и Уметничком галеријом БиХ, а под покровитељством Министарства просвете и културе Републике Српске и Града Требиња.


            

Светом архијерејском литургијом у Саборном храму Преображења Господњег у Требињу 19.08.2023. године у 09:00 часова је почело обележавање храмовне и славе града Требиња. Литургију је служио Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије са архијерејима Српске православне цркве, њиховим преосвештенствима епископима милешевским Атанасијем, диселдорфским и немачким Григоријем, захумско-херцеговачким и приморским Димитријем и свештенством Епархије захумско-херцеговачке и приморске.

Литургији су присуствовали представници Владе Републике Српске, градоначелник Мирко Ћурић, генерални директор "Електропривреде Републике Српске" Лука Петровић, представници политичког, привредног и културног живота Српске и Херцеговине, бројни грађани Требиња као и 40 делегација из земље и региона.
 

У порти Саборног храма у Требињу, након литургије преломљен је славски колач..
 

Након верских обреда положено је цвеће на Споменик браниоцима Требиња од 1991. до 1996. године, у 11.00 часова. Венац су положили Градоначелник Мирко Ћурић, председник скупштине Драгослав Бањак, генерални конзул Р.Србије у Бања Луци Милош Вујић и изасланик председника Р.Србије Адам Шукало.

 У Културном центру Требиње у 12:00 часова одржана је свечана седница Скупштине града Требиња, поводом крсне Славе Саборног храма и града Требиња – Светог Преображења Господњег. Седницом је председавао Драгослав Бањак, а крсну славу града грађанима Требиња честитао је градоначелник Мирко Ћурић. „На овај дан, како то и традиција налаже, дужни смо грађанима Требиња и нашим гостима да представимо шта смо урадили и шта тек планирамо да урадимо, јер смо заједно тим који се труди да Требиње буде још лепше и још снажније. Требиње се брзо развија, мења своју личну карту, али увек чувајући своје пребивалиште и адресу која је свима добро позната југ Републике Српске, поносна и јуначка Херцеговина“, истакао је Ћурић.

Према речима градоначелника Требиња и данас, у времену када поједини светски моћници желе да нам наметну нову адресу по њиховим жељама и вољи, одлучно, уједињени и сложни поручујемо да историју поштујемо, да из прошлости учимо лекције и да покољења знају да је праштање људска врлина, а памћење завет према прецима.

У 20:00 часова почела је славска литија улицама Требиња у којој је учествовало  више хиљада грађана и гостију града. Литију, у част крсне славе Града и Саборног храма - Светог преображења Господњег, предводили су епископи Димитрије, Методије, Григорије и Теодосије те градоначелник Мирко Ћурић. Литија је прошла централним требињским улицама, а у њој су учествовали и бројни чланови спортских колектива са подручја града, припадници војске и МУП-а, те бројно свештенство и монаштво Епархије захумско-херцеговачке и приморске.

 Свим догађајима присуствовао је Генерални конзул Р.Србије у Бања Луци Милош Вујић као и конзул конзуларне канцеларије у Требињу Миодраг Џуџалија.Свечана академија поводом обележавања 80 година постојања „Гласа Српске“

Дана 31. јула 2023.године у Културном центру Бански двор у Бања Луци, „Глас Српске“ је свечаном академијом обележио 80 година постојања.

Свечаној академији су присуствовали председник Републике Српске, Милорад Додик, председник Народне скупштине Републике Српске, Ненад Стевандић, министри у Влади Републике Српске, народни посланици, српски представници у заједничким институцијама БиХ, изасланик председника Р. Србије Адам Шукало, амбасадор Руске Федерације у Босни и Херцеговини, Игор Калабухов, ректор Универзитета у Бања Луци, Радослав Гајанин, начелници општина и друге високе званице из политичког, јавног и друштвеног живота Републике Српске.

На академији је истакнуто да је ово јубилеј којим се мало ко у медијском свету може похвалити, а председник Републике Српске је нагласио да је „Глас Српске“ био глас овог народа и претеча оног што се данас зове Република Српска, али и да му је драго да и поред бројних покушаја није дозволио да „Глас Српске“ нестане, већ је извршена успешна приватизација.

„Кадрови који раде у овом дневном листу износе истину и шире оптимизам који треба да буде присутан. Било је много добрих и вредних новинара који не одустају, а који су обележили ово време и свима њима желим да захвалим, као и да Гласу Српске и садашњој генерацији власника, новинара и уредника пожелим светлу будућност“ навео је Милорад Додик.

Главни и одговорни уредник Гласа Српске Борјана Радмановић Петровић је истакла да је ова медијска кућа остала најважнији штампани медиј у Републици Српској, који је препознатљив и у регионалним оквирима. „Новине и портал месечно чита више од милион људи, а Глас Српске се чита широм Републике Српске од Требиња до Новог Града, али и од Београда до Загреба, а за овај лист пишу најистакнутији аутори са подручја бивше Југославије, универзитетски професори, економисти, историчари...“

„Глас Српске“ под данашњим именом излази од 5. маја 2003. године, а претходно је више пута мењао име („Бањалучке новине“, „Крајишки лист“, „Глас српски“).

Свечаној академији поводом прославе 80 година постојања дневног листа „Глас Српске“, испред Генералног конзулата Р. Србије у Бања Луци присуствовао је генерални конзул Милош Вујић.Генерални конзул Милош Вујић присуствовао Свечаној академији поводом дана општине Челинац

Дана 26. јула 2023.године  у Челинцу је одржана Свечана академија поводом дана општине и крсне славе Светог Архангела Гаврила, на којој су додељена и општинска признања.

Начелник општине Челинац, Владо Глигорић, је на свечаности нагласио важност добре сарадње републичких и локалних власти које су заједничким снагама урадиле много за добробит становника ове општине. Глигорић је истакао да су на више од 130 локација рађени инфраструктурни пројекти, укључујући путеве, водовод и објекте високоградње. Навео је да Челинац спада у ред средње развијених општина у Републици Српској.

„Нажалост има људи који одлазе из Челинца, али има и све више људи који долазе у Челинац и овде решавају своје стамбено питање. Бавили смо се развојем и другим важним сегментима живота, од предшколског, основног и средњег образовања, спорта, културе… Подржали смо пројекте и пензионера и младих и низ других значајних сфера живота у нашој општини те Челинац постаје лепо место за живот. 

Највише признање, плакета општине, додељене су, редитељу, сценаристи и глумцу Николи Пејаковићу за допринос од изузетног значаја за уметност и афирмацију завичаја, који је том приликом изјавио да је признање које је добио од општине уствари награда његовим прецима који су много урадили за овај крај, као и примаријусу доктору Михајлу Ђурићу за допринос од изузетног значаја за развој здравства и заштите здравља становништва општине Челинац.

Свечаној академији поводом дана општине Челинац и крсне славе Светог Архангела Гаврила, испред Генералног конзулата Р. Србије у Бања Луци присуствовао је генерални конзул Милош Вујић.


 Обележeно 148 година од устанка српског народа у Херцеговини – Невесињске пушке

У  месту Крекови код Невесиња  је 09. јула 2023.године,  одржана традиционална манифестација „Невесињска пушка“, посвећена  обележавању 148 године од почетка устанка у Херцеговини 1875. године. Манифестација је започета служењем парастоса устаницима и полагањем венаца код спомен обележја у Крековима и завршена пригодним културно-уметничким програмом.

Манифестацији су присуствовали премијер Републике Српске Радован Вишковић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић, саветник српског члана и председавајуће Председништва БиХ Бошко Томић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије Никола Селаковић, генерални конзул Републике Србије у Мостару Васо Гујић, конзул Републике Србије у Требињу Миодраг Џуџалија, начелници општина Никшић Марко Ковачевић и Плужине Слободан Делић, као и начелници и представници источно-херцеговачких општина и града Требиња, посланици у Народној скупштини Републике Српске, представници борачких организација, потомци невесињских устаника и бројни гости.

На спомен обележје устаницима венац је у име Републике Србије положио  министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије Никола Селаковић у пратњи генералног конзула Србије у Мостару Васе Гујића, конзула у Конзуларној канцеларији Републике Србије у Требињу Миодрага Џуџалије и државног секретара у министарству за рад,запошљавање, борачка и социјална питања Зорана Антића.Обележена 81 година од Битке на Козари

Поводом 81. годишњице Битке на Козари, дана 02.07.2023. године је на Мраковици, код Спомен-обележја одата почаст невиним жртвама и свима који су изгубили животе борећи се за слободу. Током обележавања је истакнуто да је Битка на Козари епопеја страдања, муке и патње српског народа у борби против нациста и усташа, током које је убијено око 40.000 цивила, а 68.000 одведено у логоре од чега преко 23.000 деце.

Обележавању догађаја од историјског значаја присуствовали су представници институција Републике Српске и Републике Србије, невладиних организација, СУБНОР-а Републике Српске и Републике Србије, Трећег пешадијског Република Српска пука и многи други.

Председник Републике Српске, Милорад Додик, је истакао да „сваке године долазимо на Козару да поручимо истину, али и да пошаљемо поруку да смо се заветовали нашим државама Републици Српској и Републици Србији које су увек биле једина водиља борцима.“

Министар рада и борачко-инвалидске заштите у Влади Републике Српске, Данијел Егић, нагласио је да Срби и 81 годину након Битке на Козари и даље бију исте битке за слободу, спас српског народа и Републике Српске, овај пут на политички начин, мирним средствима, не нападајући никога само бранећи своје.

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије, Миле Карановић, је на Мраковици навео да Срби, посебно данас када трпе бројне притиске, немају право да се не присете колику су жртву принели на олтар српства и отаџбине и колико се мора чувати српска земља.

Обележавању 81. годишњице Битке на Козари је испред Генералног конзулата Р. Србије у Бања Луци присуствовао конзул Драган Протић.


 Пријем за децу са КиМ у Влади Р. Српске

Министар просвете и културе у Влади Републике Српске, Жељка Стојичић, била је домаћин пријема за децу са Косова и Метохије у оквиру пројекта „Спојимо децу Косова и Метохије и Републике Српске“ који се традиционално одржава већ 11 година и у оквиру којег је до сада преко 7000 деце са КиМ посетило Републику Српску.

Ове године је 800 ученика и просветних радника посетило 19 општина и градова у Републици Српској. Пројекат се реализује уз подршку Владе Републике Српске и ресорног министарства, као и Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији.

„Данас смо видели пуно емоција и са једне и са друге стране. Деца су задовољна и срећна и то нам је и циљ“ истакла је Жељка Стојичић. Председник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији, Милорад Арлов, је навео да „овој деци дајемо слободу јер је немају на КиМ, јер су им школске дане прекинули пуцњи, што не би требали преживљавати у 21. веку.“

У знак захвалности за гостопримство, ученици Основне школе „Јован Цвијић“ из Зубиног Потока извели су химну „Моја Република“.

Пријему за децу са КиМ у Влади Р. Српске, испред Генералног конзулата Р. Србије у Бања Луци присуствовао је конзул Драган Протић.


 Свечана академија поводом дана општине Добој

Дана 25. јуна о.г. у Добоју је одржана Свечана академија поводом дана града, на којој су и додељена градска признања.

На свечаности је истакнута важност добре сарадње републичких и локалних власти. Градоначелник Добоја, Борис Јеринић, истакао је том приликом да је Добој реализовао бројне пројекте, а да завршетак изградње регионалне болнице у септембру, уз подршку свих републичких инситуција представља најзначајни капитални пројекат.

Највише признање, плакета града, додељене су министарки финансија Републике Српске, Зори Видовић, која је навела да Добој има посебно место у Републици Српској, као и да је то град који прави велике кораке развоја, омогућава својим становницима да сваки дан живе све боље и да ће Влада и у наредном периоду наставити да посвећује максималну пажњу његовом развоју, као и директору Универзитетског клиничког центра Републике Српске, Влади Ђајићу, који је нагласио да је Добој град добрих и вредних људи, који су од малог града направили европски град по мери.

Они су новчану награду од по 5.000 КМ (око 2.500 евра) донирали добојском Удружењу за децу са потешкоћама у развоју и бањалучком Даун синдром центру.

Свечаној академији је испред Генералног конзулата Р. Србије у Бања Луци присуствовао генерални конзул Милош Вујић.Обележена 31 година од пробоја Коридора

У месту Дуга Њива код Модриче, дана 25.06.2023. године обележена је 31. годишњица од пробоја Коридора.
Током наведене војне акције погинуло је 852 борца Војске Републике Српске, 13 припадника МУП Републике Српске и 17 припадника МУП Републике Српске Крајине. Директан повод за војну операцију „Коридор 92“ била је смрт 12 беба у бањалучком породилишту због недостатка кисеоника. Војна операција је трајала од 14. до 28. јуна на подручју Посавине и окончала је 42 дана дугу копнено-ваздушну блокаду западног дела Републике Српске и Републике Српске Крајине, и омогућила је њихово спајање са осталим деловима Српске и Србијом.

У манастиру Дуга Њива служена је литургија, а код спомен обележја погинулим српским цивилима и војницима положени су венци. Обележавању су присуствовали Председник Републике Српске Милорад Додик, Председник Народне скупштине Републике Српске, Ненад Стевандић, Министар рада и борачко инвалидске заштите у Влади Републике Српске Данијел Егић, делегација Народне скупштине Републике Српске, делегација Трећег пешадијског Република Српса пука, представници борачких организација и невладиних организација, као и учесници „марша 12 километара за 12 бањалучких беба“.

Председник Републике Српске, Милорад Додик је навео да „смо овде да кажемо да нисмо заборавили на који начин смо били блокирани, да нисмо заборавили наше бебе али и да нисмо заборавили како се тешко долази до слободе. Коридором смо обележавали границе Републике Српске, што је био један од циљева Отаџбинског рата. Нема победе које смо остварили у историји а да није било страдања, али иза њих остају резултати, а то је наша Република Српска и данас морамо на други начин да се боримо за нашу слободу, политичким средствима“.

Председник Народне скупштине Републике Српске, Ненад Стевандић, истакао је да „већ 31 годину се боримо да бранимо овај коридор, да он не буде затворен, а много је покушаја да нам те коридоре затворе, финансијски и политички, и да нам на разне начине поремете односе са Републиком Србијом.“

Председник Борачке организације Републике Српске, Радан Остојић, је нагласио да сви имамо обавезу према борцима који су дали животе за Републику Српску, те да је Република Српска гарант опстанка Срба на овим просторима, због чега да би била сачувана данас степен одлучности мора да буде на нивоу када је стварана.

Обележавању 31. годишњице од пробоја Коридора испред Генералног конзулата Р. Србије у Бања Луци присуствовао је генерални конзул Милош Вујић.  


 Боравак министра здравља Владе Републике Србије Данице Грујичић у Бања Луци

Министар здравља у Влади Републике Србије Даница Грујучић 07. јуна 2023. године, присуствовала је потписивању новог Уговора на период од четири године, о научно-наставној сарадњи медицинских факултета из Бања Луке и Фоче са Медицинским факултетом у Београду.

Декани медицинских факултета потврдили су да је реч о деценијској размени студената и знања, што је много помогло развоју медицине у Републици Српској. Након потписивања уговора у Сали Банског двора промовисан је уџбеник „Хирургија“ аутора министра здравља у Влади Републике Србије Данице Грујичић, Александра Симића и Душка Спасовског. Уџбеником је обухваћена целокупна хирургија са анестезиологијом.

Дочеку и испраћају министра Данице Грујичић, као и потписивању уговора између факултета присуствовао је генерални конзул Милош Вујић.


 Народну скупштину Републике Српске посетили руководиоци и полазници Дипломатске академије Министарства спољних послова Републике Србије

Народну скупштину Републике Српске су 26.05.2023. године , у оквиру студијске посете Републици Српској и њеним највишим институцијама, посетили руководиоци и полазници Дипломатске академије Министарства спољних послова Републике Србије, а њихов домаћин била је потпредседница парламента Ања Љубојевић.

Полазнике је предводила директорка Дипломатске академије, амбасадор Марина Јовићевић, у присуству генералног конзула Републике Србије у Бањалуци Милоша Вујића и помоћника министра за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Немање Ковачевића.

Потпредседница Љубојевић у Великој пленарној сали говорила је полазницима Дипломатске академије о историјату, надлежностима, организацији и саставу Народне скупштине Републике Српске.Након одржаног предавања, потпредседница Љубојевић разговарала је са полазницима Дипломатске академије о политичкој ситуацији у Републици Српској и БиХ, уставној позицији Републике Српске, функционисању њених институција, дејтонским надлежностима и специфичностима уставног уређења и процедурама одлучивања у БиХ.


„Веома је важно да будуће дипломате Републике Србије разумију статус Републике Српске у БиХ, која су њена права и обавезе и колико је важна сарадња једног народа који се налази у двије различите земље“, казала је Љубојевићева, изразивши захвалност за све што је за Републику Српску учинила Република Србија, са председником Александром Вучићем на челу.

Директорка Дипломатске академије, амбасадор Марина Јовићевић рекла је да у оквиру протокола о сарадњи влада Републике Српске и Републике Србије постоји могућност за образовање кадрова из Српске на овој академији.
Она је нагласила да је Дипломатска академија једна од организационих јединица Министарства спољних послова Србије и да организује дипломатско-конзуларну обуку искључиво за представнике државних органа Србије и партнере са којима има потписан протокол о сарадњи, као са Владом Српске.

Генерални конзул Републике Србије у Бањалуци Милош Вујић рекао је да посета Народној скупштини само потврђује опредељеност влада Српске и Србије за што квалитетнијом и дубљом сарадњом.
„Убеђен сам да ће то полазницима Дипломатске академије бити од користи јер ће се упознати са начином функционисања институција Републике Српске“, рекао је Вујић. 


 Полазници Дипломатске академије Министарства спољних послова Републике Србије у Генералном конзулату Републике Србије Бања Лука

Након посете Влади Републике Српске и пријема код председника Радована Вишковића реализоване 25.маја 2023. године, полазници Диполматске академије посетили су Генерални конзулат Републике Србије у Бања Луци.

Полазнике је дочекао генерални конзул Милош Вујића, конзул Драган Протић и особље Генералног конзулата Р.Србије.

Генерални конзул Милош Вујић је упознао полазнике Дипломатске академије са активностима и организацијом Генералног конзулата Р.Србије у Бања Луци као и са обимом и широком лепезом конзуларних послова  који се обављају у овом ДКП-у.

Током дводневног боравка полазника Дипломатске академије у Бања Луци планирана је и посета Народној скупштини Републике Српске, где ће полазнике примити потпредседница Народне скупштине госпођа Ања Љубојевић, а организована је и посета Спомен подручју Доња Градина.

 Полазници Дипломатске академије Министарства спољних послова Републике Србије на пријему код председника Владе Републике Српске

Дипломатска академија Министарства спољних послова Републике Србије,  у оквиру  основног програма обуке организовала је студијску посету полазника Диполматске академије Генералном конзулату Републике Србије у Бања Луци.

Ова студијска посета се реализује као део спровођења Меморандума о сарадњи између Владе Републике Србије и Владе Репубике Српске у области дипломатског образовања.

Првог дана посете организована је посета Влади Републике Српске и пријем код премијера Радована  Вишковића.

Председник Владе Републике Српске Радован Вишковић пожелео је добродошлицу полазницима Дипломатске академије и захвалио генералном конзулу Милошу Вујићу, као и Министарству спољних послова Србије на реализацији овог значајног пројекта. Током разговарао је упознао је полазнике Академије  о начину фукционисања Републике Српске, и значају примене Дејтонског мировног споразума.

Полазници Дипломатске академије упознати су и о уставној позицији Републике Српске, као и о важности очувања њених надлежности.

Председник Владе Републике Српске пожелео је полазницима успех на пословном и приватном плану, као и жељу да у будућности на најбољи начин представљају свој народ на највишим нивоима.
Генерални конзул Милош Вујић истакао је захвалност за срдачан пријем и изразио жељу за наставком оваквих и сличних пројеката.

Састанку је присуствовао конзул Драган Протић, као и директор Дипломатске академије амбасадор Марина Јовићевић.

 Генерални конзул Милош Вујић присуствовао обележању 31.годишњице од смрти 12 беба у КЦ Бања Лука

На спомен-обележје “Живот” у Бањалуци 22. маја 2023. године положен је венац и цвеће поводом обележавања 31 године од смрти 12 беба у Клиничком центру у Бањалуци због недостатка кисеоника.

Венац су положиле мајке преминулих беба, председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, изасланици председника Републике Српске Милорада Додика и српског члана и председавајуће Председништва БиХ Жељке Цвијановић. На спомен обележје цвеће је положио и генерални конзул Србије у Бањалуци Милош Вујић.

Руже је положила и делегација српских представника у институцијама БиХ, Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, Министарства породице, омладине и спорта Српске и генерални директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић.

Одлуком Савета безбедности УН у мају и јуну 1992. године били су забрањени међународни летови, чак и они са боцама кисеоника из Београда за Бањалуку, због чега је преминуло 12 тек рођених беба које су биле у инкубаторима.

Као датум обиљежавања овог догађаја узима се 22. мај, јер је на тај дан 1992. године, због недостатка кисеоника, умрла прва од 12 беба, а остале су преминуле до 19. јуна те године.Обележен Дан Војске Српске

У касарни „Козара“ у Бања Луци је, дана 12. маја 2023. године, одржана централна свечаност којом је обележен Дан Војске Српске.

Председник Републике Српске, Милорад Додик, је на централној свечаности изјавио да је Република Српске једини гарант слободе српског народа на овим просторима. Председник Републике Српске рекао је да су Срби Југославији дали више него што је требало и да је та земља била заблуда. "Због тога са поносом данас гледамо на Србију која је гарант стабилности и мира".

Даље је навео да рат српском народу наметнут као и да„ у процесу распада бивше Југославије није се смела поновити историја страдања српског народа на овим просторима, када нисмо имали војску и државу. Због тога је било важно формирање Војске Републике Српске. Показало се да је Војска РС најбоље што је српски народ имао у себи – народна, одбрамбена, антифашистичка. Нисам срећан што је дошло до укидања Војске РС. Српска се бранила и стварала институције у рату, а након рата је наивно веровала да смо све завршили и да имамо своју државу. Република Српска је прихватила Дејтонски споразум и унела свој суверенитет у БиХ, међутим високи представници су отимали надлежности Републике Српске што не сме бити заборављено.“

Командант Трећег пешадијског (Република Српска) пука, бригадир Недељко Копуз, нагласио је да је Војска Републике Српске дала немерљив допринос стварању Републике Српске. „Са поносом се данас сећамо 12. маја 1992. године, када је формирана Војска Републике Српске. Њен задатак је био да заштити српски народ и његова вековна огњишта" рекао је Копуз, нагласивши да је Војска Републике Српске била народна.

Заменик Министра одбране БиХ, Борис Јернић, је честитао Дан Војске Српске свим грађанима и изјавио да не сме бити заборављено преко 23.000 припадника Војске Републике Српске који су погинули за слободу српског народа. "У стварању Републике Српске 12. мај је један од најзначајнијих датума јер је тада формирана Војска Републике Српске, која је била слободарска ".

Обележавању Дана Војске Српске у касарни „Козара“ у Бања Луци присустовали су начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Милан Мојсиловић, државни секретар у Министарству одбране Републике Србије, Немања Старовић, као и генерални конзул Републике Србије у Бања Луци, Милош Вујић.


  

 Обележен Дан победе над фашизмом у Другом светском рату

Дана 09.05.2023. године у Бања Луци обележен је Дан победе над фашизмом у Другом светском рату, у организацији Одбора за неговање традиције ослободилачких ратова Републике Српске.

Церемонија обележавања је започета маршом „Бесмртног пука“ из парка Петар Кочић до Трга палих бораца, а настављена полагањем венаца на Споменик жртвама фашизма.

У име институција Републике Српске венце су положили председник Републике Српске Милорад Додик, председник Народне скупштине Ненад Стевандић, делегација Владе Републике Српске, делегација града Бања Луке. Венце су положили и делегација Министарства безбедности у Савету министара, руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов, представници СУБНОР-а, представници организација проистеклих из протеклог рата.

Председник Републике Српске Милорад Додик се том приликом обратио присутнима и рекао да је историја српског народа страдалачка и часна, историја народне победе и да је Р. Српска антифашистички пројекат. Истакао је да су поред народноослободилачке војске која је била несумњиво антифашистичка, Срби имали и отаџбински покрет.

Дан победе над фашизмом обележава се 9. маја у знак сећања на тај датум 1945. године када је ступила на снагу безусловна капитулација нацистичке Немачке, чиме је завршен Други светски рат у Европи.

Обележавању Дана победе над фашизмом у Другом светском рату, присуствовали су и венац положили испред Генералног конзулата Р. Србије у Бања Луци генерални конзул Милош Вујић и конзул Драган Протић.


 Отворена књига жалости поводом трагедије у ОШ „Владислав Рибникар“

Дана 05.05. 2023. године у 08,00 часова у просторијама ГК Бања Лука отворена је књига жалости поводом трагигично страдалих приликом пуцњаве у ОШ „Владислав Рибникар“ у Београду дана 03.05.2023. године.

Књига жалости била је отворена дана 05.05. 2023. године од 08,00 часова до 16,00 часова, дана 06.05.2023. године од 10,00 до 14,00 часова и дана 07.05.2023. године од 10,00 до 14,00 часова.

У име институција Републике Српске венце у књигу жалости уписали су се председник Републике Српске Милорад Додик, српски члан и председавајућа Председништва БиХ Жељка Цвијановић, потпредседник Републике Српске Давор Прањић, министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, градоначелник Бања Луке Драшко Станивуковић, представник ГК Р. Хрватске у Бања Луци, представник конзуларне канцеларије Р. Словеније у Бања Луци, представник канцеларије ЕУ, представници политичких партија Републике Српске и удружења, наставници и ученици ОШ „ Јован Цвијић“ из Бања Луке, као и бројни грађани. Отворена књига жалости

Поводом трагичног губитка живота у пуцњави у ОШ „Владислав Рибникар“ у Београду, дана 03.05.2023.године Влада Републике Србије је прогласила тродневну жалост, од 05.05.2023. до 07.05.2023.године.


Генерални конзулат Р. Србије и Конзуларна канцеларија Требиње  захваљују за све добијене поруке подршке.

Књига жалости ће бити отворена у Генералном конзулату Републике Србије у Бања Луци и у Конзуларној канцеларији Требиње од петка 05.маја до недеље 07.маја 2023. године у следећим терминима:


Петак   05.05.2023.  од 08:00 до  16:00 часова
● Субота 06.05.2023. од 10:00  до 14:00 часова
● Недеља 07.05.2023. од 10:00 до 14:00 часова

 Дани Владе С. Милошевића – Хиландар као надахнуће

У Културном центру Бански двор у Бања Луци, дана 25.04.2023. године, у склопу програма обележавања традиционалне манифестације „Дани Владе С. Милошевића“, са благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Порфирија и под покровитељством Председника Републике Српске и Председника Републике Србије, одржан је концерт под називом „Хиландар као надахнуће“, здруженог симфонијског оркестра РТС и оркестра Академије уметности Универзитета у Бања Луци, којим су дириговали Бранка Радошевић Митровић и Дејан Савић.

Током манифестације је премијерно изведена свечана поема за симфонијски оркестар Владе С. Милошевића под називом „Хилендар“, коју је написао по повратку са Свете горе и која је „лежала у паучини“, а идеја да се звучно обелодани потаклa је од Високопреподобног архимандрита Методија, игумана манастира Хиландар. Посебан мотив да музичко дело буде изведено у 2023. години је 825 година од оснивања манастира Хиландар, 50 година од настанка партитуре „Хилендар“ и 25 година од оснивања Академије уметности Универзитета у Бања Луци. Такође је изведен и концерт за клавир и симфонијски оркестар академика Светислава Божића „Ноћ у Хиландару“ у извођењу солисте Александра Синчука, лауреата многобројних међународних пијанистичких такмичења. Освновни циљ и сврха подухвата је шире представљање значаја и непроцењиве духовне и културне ризнице Хиландара, а други део програма предвиђен је за 27. април у Великој дворани Илије М. Коларца у Београду.

Концерту „Хиландар као надахнуће“ у Банском двору су између осталих присуствовали Председник Републике Српске Милорад Додик, градоначелник Бања Луке, Драшко Станивуковић, игуман манастира Хиландар, Високопреподобни архимандрит Методије, као и друге високе званице, а испред Генералног конзулата Р. Србије у Бања Луци присуствовали су генерални конзул Милош Вујић, вицеконзул Дејан Зафиров и конзуларни службеник Александра Гатарић.Отворена мултифункционална дворана у Јакуповцима

У Јакуповцима, општина Лакташи, дана 24.04.2023. године, отворена је мултифукнционална дворана за коју су средства од око 2,4 милиона КМ (око 1,2 милиона евра) обезбедиле Влада Републике Српске и Влада Републике Србије, као и град Лакташи.

Дворана површине 1635 метара квадратних располаже са 450 места и предвиђена је за све дворанске спортове. Председник Републике Српске, Милорад Додик, истакао је да је захвалан Влади Републике Србије на финансијској подршци за изградњу дворане којом је решен проблем мештана, и подсетио да је ове године први разред уписало три одељења што довољно говори о перспективи овог места. Министар породице, омладине и спорта у Влади Републике Српске, Селма Чабрић, изразила је наду да ће дворана увек бити пуна младих, и ђака и рекреативаца, и да ће одатле увек излазити добри резултати и добри спортисти, док је градоначелник Лакташа, Мирослав Бојић, навео да је дворана била дугогодишњи сан ђака и родитеља овог места и нагласио да је у протеклих 10 година формирано више од 20 спортских колектива који ће користити ову дворану.

Отварању мултифукнционалне дворане у Јакуповцима испред Генералног конзулата Р. Србије у Бања Луци присуствовао је генерални конзул Милош Вујић.Свечана академија поводом дана града Градишка

Дана 24. априла о.г., у знак сећања на 24. април 1945. године када је ослобођена од немачке окупације, одржана је свечана академија којом је град Градишка обележио дан града.

Обележавање дана града започело је полагањем венаца и цвећа на спомен обележја у парку „Слобода“, а настављено свечаном академијом на којој су уручена признања најзаслужнијим појединцима и установама за допринос развоју града. Градоначелник Градишке, Зоран Аџић, навео је да је и у тешким економским условима градска власт успела у протеклих годину дана да реализује бројне значајне инфраструктурне пројекте и капиталне инвестиције, али и да ствара услове за бољи привредни развој. Том приликом је захвалио Влади Републике Српске, Влади Републике Србије и председнику Републике Србије, господину Александру Вучићу, који су пружили финансијску подршку за реализацију пројеката од користи за све становнике Градишке.

Свечаној академији поводом дана града Градишка, присуствовали су министар трговине и турзима у Влади Републике Српске, Денис Шулић, бројни представници републичких органа, начелници општина и друге високе званице из политичког, јавног и друштвеног живота Републике Српске, амбасадори Руске федерације и Републике Словеније у БиХ, као и генерални конзул Републике Србије у Бања Луци, Милош Вујић.Обележен дан сећања на страдале у геноциду у концентрационом логору Јасеновац

У Доњој Градини је, дана 23. априла о.г., обележен дан сећања на преко 700.000 жртава геноцида у Јасеновцу и његовом највећем стратишту у Доњој Градини.

На гробом пољу „Тополе“ у спомен-подручју Доња Градина положени су венци и служен је молитвени помен за преко 500.000 Срба, 40.000 Рома, 33.000 Јевреја и 127.000 антифашиста који су мучки убијени у јасеновачком систему концентрационих логора. Централној манифестацији обележавања присуствовало је највише руководство Републике Српске и Р. Србије. Делегацију Републике Србије предводио је председник Републике Србије, господин Алексндар Вучић, а присуствовали су такође и председник Народне скупштине Републике Србије, господин Владимир Орлић, министар финансија, господин Синиша Мали, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије, господин Никола Селаковић.

Испред институција Републике Српске почаст невино страдалима су одали председник Републике, господин Милорад Додик, српски члан председништва и предедавајућа председништва, госпођа Жељка Цвијановић, председник Владе Републике Српске, господин Радован Вишковић, председник Народне скупштине, господин Ненад Стевандић, народни посланици, начелници градова и општина, као и друге високе званице.

Председник Републике Србије, господин Александар Вучић, је поновио да је Доња Градина највеће стратиште српског народа. „За оне који су нестали без трага, ми смо једини траг. Ми морамо да будемо и траг и путоказ и име за оне који су овде убијени без бележења њиховог имена и броја“ поручивши да Срби више не могу да прихвате да буду дежурни кривци и они који немају никаква права. „Данас Срби на сваки начин јединствено реагују на на сваку врсту притиска који долази споља. Када Србину дозлогрди више повратка нема, он хоће бити само свој на своме“ нагласио је председник Вучић, захваливши се председнику Додику јер Србија и Српска већ девет година заједнички обележавају дан сећања на жртве усташког геноцида. Предедник Републике Српске је на свечаности изјавио да је „Доња Градина место јасеновачке тишине које нас све окупља и постаје саставни део душе и тела српског народа. Сваки дан морамо да се присетимо страдања наших предака у НДХ, и оне деце које су везана у џакове са мачкама и бацане у Саву и умирала у најстрашнијим мукама. Сви ти злочини су били део плана који је трајао дуго, а који је подразумевао да се Срби униште на овом простору.“ Председник Додик је навео да су Срби највећи страдалници не само 20. века, него и сукоба током распада бивше Југославије. „Држава је кључ слободе, а Република Српска не може да живи у БиХ која гуши нашу слободу.“

Централној манифестацији је, осим високих делегација, присуствовало на хиљаде грађана из Републике Српске и региона, где су предњачили ученици многих основних и средњих школа у Републици Српској. Обележавању дана сећања на страдале у концентрационом логору Јасеновац и Доња Градина присуствовали су испред Амбасаде Републике Србије у Сарајеву, амбасадор Александар Ђорђевић и испред Генералног конзулата Р. Србије у Бања Луци, генерални конзул Милош Вујић.Пријем у Палати републике за полазнике 12. класе ВСБО

Дана 20. априла 2023. године, у оквиру студијске посете Бања Луци, у Палати републике организован је пријем за полазнике 12. класе Високих студија безбедности и одбране. Пријем су у име председника Републике Српске, господина Милорада Додика, организовали Генерални секретар председника Републике Српске, Јелена Пајић Баштинац, и саветник председника Републике Српске, Бранислав Окука.


Полазници Високих студија безбедности и одбране су упознати са актуелном политичком ситуцијом у Републици Српској и Босни и Херцеговини, као и о безбедносним и другим изазовима са којима се суочава Република Српска. У том контексту је посебно наглашена важност очувања мира у Босни и Херцеговини и целом региону, те да је од кључног значаја за стабилизацију политичких прилика у Босни и Херцеговини доследно поштовање Дејтонског мировног споразума и уставних надлежности свих нивоа.

Пријему у Палати републике је испред Генералног конзулата Р. Србије у Бања Луци присуствовао Генерални конзул Милош Вујић.Свечана академија поводом 70 година постојања Архива Републике Српске

Дана 20.04.о.г. одржана је свечана академија којом је Архив Републике Српске обележио седам деценија постојања. Тим поводом је јавности, кроз изложбу, приказано идејно решење изгледа нове зграде ове институције, која би требало да буде изграђена у дворишту садашњег здања.

Председник Републике Српске, господин Милорад Додик, обећао је подршку за модернизацију Архива Републике Српске, која се тренутно налази у тзв Царској кући, објекту који је изграђен као војни објекат пре више од 140 година. „Седам деценија архивске делатности је значајан историјски период. Архив Р. Српске је институција од државног значаја, те је изградња нових објеката неопходна да би се стекли услови за очување важних докумената“ навео је Додик.

Директор Архива Р. Српске, Бојан Стојнић, истакао је да ће нови објекат бити понос Републике Српске и да ће задовољити потребе за смештај архивске грађе за наредних 70 година. „Имамо законску обавезу да преузимамо архивску грађу највиших органа власти, што тренутно нисмо у могућности. Разговарали смо са највишим нивоима власти Републике Српске и добили смо обећања о финансирању изградње нове зграде. Стара зграда биће сачувана и конзервирана, те подземним тунелом повезана са новом, док је постојећи објекат испунио своју мисију“ нагласио је Стојнић и додао да се наставља са радом на дигитализацији архивске грађе, те да је збирка Спомен подручја Доња Градина и Јасеновац комплетно дигитализована и бесплатно доступна на сајту Архива.

Свечаној академији поводом 70 година постојања Архива Републике Српске је испред Генералног конзулата Р. Србије у Бања Луци присуствовао Генерални конзул Милош Вујић.

 

 Конкурс за доделу стипендија у оквиру пројекта „Србија за Србе из региона“ за школску 2022/2023. годину

Обавештавамо да је објављен Конкурс за доделу стипендија у оквиру пројекта „Србија за Србе из региона“ за школску 2022/2023. годину.

Рок за пријаву је 26.05.2023. године,а информације о конкурсу можете наћи на веб сајту Министарства просвете  https://prosveta.gov.rs/vesti/konkurs-za-dodelu-stipendija-u-okviru-projekta-srbija-za-srbe-iz-regiona-za-skolsku-2022-2023-godinu/

Напомињемо да се у Генерални конзулат Републике Србије Бања Лука и Конзуларну канцеларију Требиње  искључиво доставља тражена документација, а о избору кандидата одлучује посебна комисија Министарства просвете Р.Србије.

За све додатне информације обратити се Министарству просвете Републике Србије.Отворен тениски комплекс у Бања Луци

У Бања Луци је 12.04.о.г. свечано отворен тениски комплекс намењен одржавању тениског турнира „Српска опен“, који ће бити одржан од 16. до 23. априла о.г., а на којем ће осим Новака Ђоковића играти и бројна позната тениска имена и други играчи из врха АТП листе.

Тениски комплекс импозантног изгледа, са централном ареном од 6000 места, је изграђен за свега неколико месеци и задовољава све критеријуме за одржавање турнира на високом нивоу. Уз комплекс су изграђени и нови трг, дечја игралишта, алеје и нова авенија.

Отварању тениског комплекса су присуствовали председник Републике Српске, Милорад Додик, бројни министри у Влади Републике Српске, градоначелник Бања Луке, Драшко Станивуковић, представници руководства Народне скупштине Републике Српске и друге високе званице из политичког, јавног и друштвеног живота Републике Српске.

Председник Републике Српске, Милорад Додик, изјавио је да је захвалан породици Ђоковић и Новаку Ђоковићу који је обећао да ће играти у Бања Луци и који је веровао у Бања Луку и Републику Српску. „Изгадња комплекса је доказ способности градских и републичких институција да у кратком року заврше овакав објекат. Све ово заслужују Бања Лука и Република Српска, која неће стати на овоме већ идемо даље до нових турнира. Биће тешко, јер тенис је спорт богатих. Могу понудити више него ми, али ћемо се борити као и до сада, јер да нисмо веровали у ово, не бисмо ни данас било овде“ истакао је Додик, уз захвалност свима који су помогли и учествовали у изградњи тениског комплекса.

Градоначелник Бања Луке, Драшко Станивуковић, је на свечаном отварању навео да је овај тениски комплекс понос Бања Луке и Републике Српске, и да је „величанствено у овом тренутку бити Бањалучанин, грађанин Републике Српске и Србин. Имали смо храброст да видимо оно чега нема, имали смо храброст да задамо циљ који је изнад наших могућности и капацитета, али смо имали веру и одважност и постигли смо резултате какви нису виђени на овим просторима. Дошли смо до нове разгледнице нашег града.“

Председник организационог одбора турнира „Српска опен“, Бојан Вујић, је нагласио да ће изгадња оваквог комплекса омогућити да „наши клинци из Бања Луке, Републике Српске, Србије али и региона имају прилике да тренирају и раде у овом прелепом комплексу и да овде направе прве кораке у овом планетарно популарном спорту“ уз наду да ће исти омогућити стварање нових будућих великих тениских имена.

Отварању тениског комплекса у Бања Луци је испред Генералног конзулата Р. Србије у Бања Луци присуствовао Генерални конзул Милош Вујић.


 Обележен Дан полиције Републике Српске

Дана 04.04. 2023. године у Бања Луци обележен је Дан полиције Републике Српске.

Церемонија обележавања је започета служењем парастоса и полагањем венаца на Централном спомен-обележју погинулим припадницима Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

У име институција Републике Српске венце су положили председник Републике Српске Милорад Додик, председник Народне скупштине Ненад Стевандић, српски члан и председавајућа Председништва БиХ Жељка Цвијановић, министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран, директор Полиције Синиша Кострешевић. Венце су положили и делегација Министарства безбедности у Савету министара, чланови породица погинулих припадника МУП-а, представници организација проистеклих из протеклог рата.

У име Републике Србије делегацију је предводио и положио венац државни секретар у Министарству унутрашњих послова др Данило Стевандић.

Централна свечаност одржана је у амфитеатру Управе за полицијско образовање у Залужанима, где је министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран уручио награде истакнутим припадницима полиције и том приликом се обратио присутнима рекавши да је прошла 31 година од формирања МУП-а Р. Српске, од првог постројавања 230 полицајаца у Сокоцу, и да је данас та иста полиција опремљена, образована и спремна да се суочи са највећим безбедносним изазовима.

Председник Републике Српске Милорад Додик се обратио  присутнима на централној свечаности и рекао да је поносан на полицију што је очувана у тешким временима, да је полиција ту да брани мир а не да води рат. Истакао је и податак да грађани одмах након СПЦ верују управо полицији, којој се мора вратити још значајнија улога у друштву, а то ће се урадити изменама закона.

Обележавању Дана полиције Републике Српске, служењу парастоса и полагању венаца на Централном спомен-обележју као и централној свечаности у Залужанима, испред Генералног конзулата Р. Србије у Бања Луци присуствовали су генерални конзул Милош Вујић и конзул Драган Протић.Обележена 31. годишњица од злочина над Србима у Сијековцу

Дана 26. марта о.г. у селу Сијековац, код Брода, обележена је 31. годишњица првог масовног злочина над српским становништвом у протеклом рату, када су припадници хрватске војске и паравојних хрватско-муслиманских формација убили 9 српских цивила, а наредних дана још 37 мештана припадника српског народа, од којих је најмлађа жртва имала 17 година.

Поред тога је запаљено 15 кућа и православна црква, што је био први масовни злочин као увод у оружани сукоб на територији БиХ. Преживели и данас сведоче да су смрт избегли само они који нису били код куће.


„Овај злочин не сме и неће бити заборављен. Показујемо да нећемо устукнути пред будућношћу и да ћемо бити способни да доносимо сами своје одлуке, да будемо чврсти и јединствени, као и да се Република Српска неће одрећи ни себе ни оних који су за њу страдали“ истакао је Ненад Стевандић, председник Народне скупштине Републике Српске, одајући почаст невино настрадалима.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите у Влади Републике Српске, Данијел Егић, поручио је да је „овај злочин још један доказ да требамо да чувамо, пазимо и бранимо Републику Српску и у миру“.
Иако је у убиствима учествовао велики број хрватских и муслиманских војника, пред судом БиХ осуђено је само једно лице и то на 10 година затвора. „Ово је срамотна пресуда, на крају крајева ово је било немогуће да изврши само једно лице“ нагласио је Виктор Нуждић, в.д. директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Обележавању 31. годишњице од злочина над Србима у Сијековцу је испред Генералног конзулата Р. Србије у Бања Луци присуствовао Генерални конзул Милош Вујић.Самит енергетике „СЕТ Требиње 2023“

У Требињу је 22-24.03.о.г. одржан четврти Самит енергетике - „СЕТ Требиње 2023“, на којем је био присутан велики број учесника не само из Републике Српске него и из региона.


Председник Републике Српске, Милорад Додик, је на отварању Самита истакао да је сукоб у Украјини изазвао проблеме са енергетиком на највишем нивоу, али да упркос томе није било рестрикција на нивоу Републике Српске. „Самит сваке године расте, те смо донели одлуку да правимо нови савремени конгресни центар. Република Српска је ту да послује са вама. У овом нестабилном времену битно је да заједно једни другима помажемо. Желимо да стимулишемо инвеститоре у Републици Српској".

Председник Владе Републике Српске, Радован Вишковић, је у свом обраћању на отварању Самита навео да је Република Српска препознала своје потенцијале. „Свака уложена марка у енергетици, производњи, преносу и дистрибуцији значи нову добит, нови развој и нову шансу“ нагласио је Вишковић, уз жеље да успех овог самита омогући и представницима власти да донесу праве и исправне одлуке.

Министар енергетике и рударства Републике Српске, Петар Ђокић, је поручио да је Република Српска укупном политичком и економском оријентацијом доказала да је посвећена развоју енергетике, те да је сада водећа привредна област у Републици Српској на којој се може дугорочно заснивати њен убрзани раст и развој, а да је тренутна вредност инвестиција у овој области око 2,4 милијарди КМ (око 1,2 милијарди евра).

Министар спољне трговине и економских односа у Савету министара, Сташа Кошарац, је изјавио да је циљ да се обезбеди дугорочна енергетска стабилност, поуздано снабдевање енергијом те стварање одрживог и конкурентног енергетског сектора уз највиши степен одговорности према животној средини.

Генерални директор Електропривреде Републике Српске, Лука Петровић, је истакао да је Самит енергетике важна ствар за Републику Српску али и регион, те  се захвалио свим учесницима, као и медијима и представницима власти. „Данас нас је окупила стручна тематика, да између осталог размењујемо искуства, креирамо заједничке планове, пројекте и визије енергетског сектора. Само заједно можемо бити стабилнији и јачи“ нагласио је Петровић. Самит према његовим речима има све више стручњака из области енергетике, што потврђује да је ова тема веома важна. „Видљиво је да су многе електропривреде финансијски исцрпљене, јер су своја средства морали да усмере у набавке скупих енергената и других производа, које имају много веће цене него пре избијања кризе у Украјини.“

Самиту енергетике „СЕТ Требиње 2023“ је испред Генералног конзулата Р. Србије у Бања Луци присуствовао Генерални конзул Милош Вујић.3. Међународни сајам туризма у Бања Луци и потписивање Протокола о сарадњи ТО Републике Српске и ТО Златибор

Под покровитељством града Бања Лука и Министарства спољне трговине и економских односа у Савету Министара, од 10. до 12.03.о.г. одржан је „3. Међународни сајам туризма, Бања Лука 2023“.

На Сајму је било присутно више од 110 излагача из Републике Српске, Републике Србије, Хрватске, Турске, итд.
В.д. Министра трговине и туризма у Влади Републике Српске, Златан Клокић, је на отварању сајма изразио наду да ће овај сајам наставити да расте, као и да ће на прави начин промовисати Републику Српску. „Туризам је значајан и ради презентације на међународном нивоу јер све оно што краси Републику Српску, наше туристичке бисере, олимпијску планину Јахорину, бање, наше лепе градове Бања Луку и Требиње, треба промовисати у правом светлу, како и заслужују“ навео је Клокић.


Свечаном отварању сајма је испред Генералног конзулата Р. Србије у Бања Луци присуствовао Генерални конзул Милош Вујић.

Дана 11.03.о.г. в.д. директора Туристичке организације Републике Српске, Миодраг Лончаревић, и директор Туристичке организације Златибор, Владимир Живановић, потписали су Протокол о сарадњи две наведене туристичке организације. Наведено је да је Протокол наставак веома успешне сарадње, а за циљ има јачање сарадње у виду размене знања и искуства у области промоције и маркетинга, јачање прекограничне сарадње, те омогућава грађанима Републике Српске попусте у појединим хотелима на Златибору.


„Потписаним Протоколом дајемо шансу даљем развоју туризма у Републици Српској који је у експанзији" истакао је Миодраг Лончаревић. „Потенцијали за сарадњу су одлични, а главни циљ је формирање једног заједничког туристичког производа препознатљивог у региону“ нагласио је Владимир Живановић.

Потписивању Протокола о сарадњи ТО Републике Српске и ТО Златибор испред Генералног конзулата Р. Србије у Бања Луци присуствовао је вицеконзул Дејан Зафиров.Генерални конзул М. Вујић посетио Филолошки факултет у Бања Луци

Дана 09.03.2023. године, на позив декана проф др Биљане Бабић, Генерални конзул Републике Србије у Бања Луци, Милош Вујић, посетио је Филолошки факултет Универзитета у Бања Луци.

Том приликом М. Вујић је обишао зграду и библиотеку факултета, те констатовао да постоје добри услови за студенте Филолошког факултета за њихово даље напредовање и усавршавање.

Проф др Биљана Бабић је обавестила Генералног конзула да тренутно на факултету има доста студената из Републике Србије, како путем размене студената тако и оних који су својевољно одлучили да упишу управо овај факултет. Даље су усагласили да већ постоји завидан обим размене студената, пројеката и идеја са факултетима из Републике Србије, али да увек постоји простор за нове, бројније и веће пројекте.

Генерални конзул је на крају захвалио домаћину на позиву, обиласку и информацијама везаним за рад самог факултета, те навео да Генерални конзулат стоји на располагању за све видове будуће сарадње, у складу са надлежностима и могућностима.Генерални конзул Милош Вујић присуствовао свечаном пријему у Дому војске у Београду поводом Дана Републике Српске

Поводом Дана Републике Српске, 09. јануара, и годишњице проглашења првог Устава Републике Српске, 28. фебруара, Представништво Републике Српске у Републици Србији је у Дому Војске у Београду дана 28. фебруара о.г. одржало свечани пријем. Свечани пријем се у Београду одржава традиционално од 2015. године.

Свечаном пријему су присуствовали су присуствовали Председник Републике Српске Милорад Додик, Председник Владе Републике Српске Радован Вишковић, Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, Председник Народне скупштине Републике Србије Владимир Орлић, министри у Влади Републике Српске и Влади Републике Србије, Његова светост патријарх српски Порфирије, начелници општина и друге високе званице из политичког, јавног и друштвеног живота Републике Српске и Републике Србије. 

„Девети јануар је један од најважнијих датума нашег народа преко Дрине. Овај народ је сву своју историју формирао на истини и не можемо да померамо те датуме. Има нас довољно да формирамо државу, зато смо и донели ову одлуку. Мораће сви да уваже наш глас. Република Српска има политичку снагу, мислим да смо се добро позиционирали у БиХ, не могу без нас ништа да одлучују.“  навео је том приликом Председник Републике Српске Милорад Додик. Додао је да је поносан на заједничке празнике које обележавају са Републиком Србијом, нарочито на 15. септембар – Дан српског јединства.

Шеф Представништва Републике Српске у Републици Србији, Млађен Цицовић, је истакао да је жеља да се сачува идентитет нашег народа како у Републици Српској тако и у Републици Србији. Подсетио је да је дан у којем се слави Република Српска започет трибином под насловом „Српска се брани и у Србији“ али је додао и да би назив могао да буде и „Србија се брани и у Српској“ будући да су Република Српска и Република Србија уједињени, али и нападнути од стране истих сила.  „Република Српска је закорачила у четврту деценију, задржала је и сачувала све своје атрибуте државе, а итекако има шта да чува и брани, а заједно са Србијом је то лакше и лепше“ нагласио је Цицовић уз жељу да буде још више заједничких пројеката.

Председник Народне скупштине Републике Србије Владимир Орлић је изјавио да су Република Српска и њен Устав гарант опстанка српског народа и да Република Српска траје. „Слободарска борба српског народа довела је до признања Републике Српске и њених права признатих у Дејтону“ истакао је Орлић.

Свечаној академији је испред Генералног конзулата Р. Србије у Бања Луци присуствовао Генерални конзул Милош Вујић.


 Гостовање генералног конзула Милоша Вујића на РТРС-у поводом обележавања Сретења – Дана државности Републике Србије

Република Србија 15. фебруара 2023. године обележава Сретење – Дан државности у знак сећања на 15. фебруар 1804. године, када је подигнут Први српски устанак под вођством вожда Карађорђа и када је 1835. године донет први модерни Устав Србије - Сретењски устав.

Поводом значаја и обележавања овог празника генерални конзул Милош Вујић је био гост Јутарњег програма Радио телевизије Републике Српске, а снимак можете погледати на линку  следећем линку

https://www.youtube.com/watch?v=hRfDcCxrrUI&t=9sПобедници традиционалног такмичења ученика средњих школа поводом обележавања Дана државности Републике Србије

Србија Дан државности слави 15. фебруара у спомен на дан када је у Орашцу 1804. године подигнут Први српски устанак, и дан када је у Крагујевцу 1835. године издат и потврђен први Устав Књажевства Србије – Сретењски устав.

Поводом предстојећег обележавања Дана државности Републике Србије, Генерални конзулат Републике Србије у Бања Луци у сарадњи са Републичким педагошким заводом Републике Српске је организовао традиционални Конкурс за избор најбољих ликовних радова ученика средњих школа на тему „Волим Србију“.

Комисија је прегледала пристигле радове и овом приликом обавештавамо о резултатима спроведеног конкурса:

Прву награду освојио је рад Елене Радојчић, ученице III-1, ЈУ Средњошколски центар  Костајница

Другу награду освојио је рад  Симоне Савичић, ученице II-6, ЈУ Медицинска школа Бања Лука

Трећу награду освојио је рад Андрее Шишић, ученице I-A, ЈУ Средњошколски центар „Никола Тесла“ Шамац

13. фебруара 2023. године награђене ученице у пратњи ментора и професора,  посетиле су Генерални конзулат Републике Србије у Бања Луци и том приликом уручене су им пригодне награде.

Награде је уручио генерални конзул Милош Вујић.


 Генерални конзул Милош Вујић присуствовао помену и сећању на невине жртве у Дракулићу

Код Спомен-костурнице у бањалучком насељу Дракулић служен је помен, положени венци и цвеће за више од 2.300 Срба, међу којима је било 551 дете, које су усташе пре 81 годину зверски убиле у овом насељу и у селима Мотике, Шарговац, те у руднику Раковац.

У име институција Републике Српске венац су положили председник Српске Милорад Додик, председник Народне скупштине Ненад Стевандић, генерални конзул Милош Вујић, министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран и изасланик српског члана Председништва БиХ генерал Драган Вуковић.

Цвеће су положили министри у Влади Српске, посланици у Народној скупштини Републике Српске и Парламентраној скупштини БиХ, делегације Трећег пешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, града Бањалуке, невладиних организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата и НОР-а, те командант одбране Кошара пуковник Љубинко Ђурковић.

Председник Републике Српске рекао је да Српска није случај, већ историјски завет српског народа и слободна држава која апсолутно мора да опстане, јер је једини частан одговор на страдање Срба које се десило пре 81 годину у Дракулићу и околним селима.

Председник НСРС истакао је да обељежавањем 81 године од усташког покоља српски народ показује да је његово сећање снажно.
Стевандић је рекао да је много попришта најтежих злочина над Србима, која су кроз памћење народа и створила Републику Српску. Ово место учвршћује јединство, смањује политичке разлике и чини нас бољим и честитијим људима и одговорнијим за своју будућност - рекао је он.

Полагању вијенаца претходила је Света литургија у Цркви Светог великомученика Георгија у бањалучком насељу Дракулић, коју је служио Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем.


 Одлуке о расписивању конкурса за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре

Обавештавамо да је министар спољних послова Ивица Дачић донео одлуку број 17/30-2023/01 о расписивању конкyрса за сyфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону, а који имају за циљ: употребу, учење, чување и неговање српског језика и ћириличког писма, чување и неговање српског културног, етничког, језичког и верског идентитета и унапређење економске сарадње Републике Србије и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону

и  одлуку 18/30-2023/01 о расписивању конкурса за сyфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону а који имају за циљ употребу, учење, чување, неговање српског језика и ћириличког писма, чување и неговање српског културног,етничког и верског идентитета.

Увид у расписане конкурсе за суфинансирање пројеката можете извршити на следећим линковима:https://www.dijaspora.gov.rs/konkursi.html i https://www.mfa.gov.rs

 Меморијална академија поводом Међународног дана сећања на жртве холокауста

Дана 26.01.2023. године у организацији Јеврејске општине Бања Лука и Друштва српско-јеврејског пријатељства, у Јеврејском културном центру „Арие Ливне“ у Бања Луци, одржана је Меморијална академија поводом Међународног дана сећања на жртве холокауста.

27. јануара 1945. године Совјетске трупе су ослободиле злогласни логорски комплекс Аушвиц, те се Резолуцијом Генералне скупштине Уједињених нација тај дан сваке године обележава као Међународни дан сећања на жртве холокауста.

Меморијалној академији присуствовали су Председник Републике Српске Милорад Додик, Председавајућа председништва БиХ Жељка Цвијановић, Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић, Директор Републичког секретаријата за вере Драган Давидовић и друге високе званице из политичког, јавног и друштвеног живота Републике Српске.

Председник Републике Српске, Милорад Додик, изјавио је да су Срби и Јевреји братски народ по страдању, те подсетио да је у злогласном логору Аушвиц, осим Јевреја, убијен и велики број Срба. Председавајућа председништва БиХ Жељка Цвијановић навела је да је важно да Срби и Јевреји заједно обележавају значајне датуме и да организују заједничке комеморације, те да се подсетимо колико је велико било то зло које је тада харало светом, као и да не заборавимо жртве које су тада страдале.

На Палати председништва у Бања Луци је у исто време на тамној позадини исцртан број 6.000.000 уз поруку #WeRemember коју користе све јеврејске организације у свету поводом Међународног дана сећања на жртве холокауста. Током трајања Меморијалне академије прочитана су и имена свих бањалучких Јевреја жртава холокауста.

Меморијалној академији поводом Међународног дана сећања на жртве холокауста је испред Генералног конзулата Р. Србије у Бања Луци присуствовао вицеконзул Дејан Зафиров.У Источном Сарајеву обележен 9. Јануар Дан Републике Српске

Служењем помена погинулим српским борцима на Војничком гробљу "Мали зејтинлик" у Соколцу где је сахрањено њих око 1.000, почело је обележавање 9.јануара - Дана Републике Српске. Након помена,  уследило је полагање венаца.

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић положио је данас са министрима српске Владе венац на спомен крсту на војничком гробљу ''Мали Зејтинлик'' на Соколцу.

Он је у име Србије честитао Дан Републике Српске која данас слави 31. рођендан: У име Републике Србије честитам Дан Републике Српске, која за нас није само народна творевина за коју су животе дали сви они људи којима је данас одата почаст, него је РС и дејтонска творевина. Република Српска загарантована је и Уставом и међународним актима, што нема никакве везе са питањем суверенитета и територијалног интегритета БиХ.

Србија, као што знате, има специјалне везе са РС и ми подржавамо Српску, желимо успешан развој, желимо и најбоље односе са БиХ, али ми пре свега водимо рачуна о интересима нашег српског народа у складу са међународним конвенцијама.

Након полагања венаца Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић  разговарао  је у Источном Сарајеву са председником Републике Српске Милорадом Додиком.

Састанак је одржан у Седишту Републике Српске у Источном Сарајеву , а састанку су присуствовали и српски члан и председавајућа Председништва Жељка Цвијановић, министарка здравља Србије Даница Грујичић и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Никола Селаковић. Разговарано је о пројектима које заједнички спроводе Република Српска и Србија, а Дачић је упутио честитку поводом Дана Републике Српске.

У 14 часова у Источном Сарајеву одржан је  свечани дефиле организован  поводом Дана Републике.

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је, током обраћања, да је Република Српска држава мира. Поносан сам што могу да сведочим о Републици која је прошла кроз тежак период. Српска ником не прети – рекао је Додик.

На свечаном дефилеу је учествовало 2.500 припадника МУП-а Републике Српске, а премијерно је приказано и тактичко возило “Вихор”. 

Ово је први пут да се свечани дефиле организује у неком другом граду Републике Српске, а да то није Бања Лука.

На крају свечаног дефилеа развијена је и застава Републике Српске дугачка 527 метара .

  Генерални конзул Милош Вујић 08. јануара 2023. године у Бања Луци присуствовао обележавању Дана Републике Српске

Поводом обележавања Дана Репулике Српске у Бања Луци је 08. јануара 2023. године одржано низ манифестација. Положени су венци на Споменик палим борцима Војске Републике Српске на гробљу Свети Пантелија и на Тргу палих бораца НОР-а.

Полагању венаца присуствовали су председник Републике Српске Милорад Додик, српски члан и председавајућа Председништва БиХ Жељка Цвијановић, председник Народне скупштине Ненад Стевандић и председник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Такође, венци су положени и на Спомен-костурницу на Градском гробљу у Бањалуци и на гробницу 12 бањалучких беба. Венац су у име институција Републике Српске положили председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, премијер Српске Радован Вишковић, те изасланици председника Републике Српске и српског члана и председавајућег Председништва БиХ, као и делегације Већа народа и посланика у Народној скупштини Српске, делегација Савеза општина и градова Српске, Министарства одбране у Савету министара, Оружаних снага и Трећег пешадијског пука, те представници организације Републике Српске и других организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата Српске.

Председник Републике Српске Милорад Додик је истакао да је поносан на све оно што је Српска данас и срећан што се и ове године достојанствено и свечано обележава најважнији дан за све који истински воле Републику Српску.  Навео је да ће обележавање Дана Републике почети полагањем венаца палим борцима, затим доделом одликовања заслужним институцијама и појединцима и свечаном академијом.

Након полагања венаца палим борцима у Културном центру Бански двор додељена су одликовања заслужним институцијама и појединцима. Међу одликованима су и патријарх српски Порфирије који је одликован Орденом Републике Српске на ленти.

Орденом заставе Републике Српске са златним венцем одликован је постхумно Синиша Михајловић, српски фудбалер, тренер, менаџер и спортски великан, затим  проф. др Милован Бојић, директор Института за кардиоваскуларне болести "Дедиње" у Београду, доц. др Синиша Дучић, специјалиста дечје хирургије и ортопедије, директор Универзитетске дечје клинике "Тиршова" у Београду који су одликовани орденом заставе Републике Српске са златним венцем.

Медаљом заслуга за народ одликована је Др Љиљана Никшић, амбасадор и координатор за очување традиције српског дипломатског корпуса Министарства спољних послова Републике Србије.

Обележавању Дана Републике Српске присуствовао је и председник Народне скупштине Републике Србије Владимир Орлић, који се 08.јануара 2022. године састао са председником Народне скупштине Ненадом Стевандићем, а састанку је присуствовао и генерални конзул Р.Србије у Бања Луци, Милош Вујић.


 

На састанку су се потврдили братски односи Србије и Републике Српске као и наставак сарадње на заједничким пројектима.

Предсесник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић је искористио прилику да се захвали Републици Србији на помоћи и подршци коју је пружила Републици Српској.

Поводом Дана Републике Српске и 31 године њеног постојања у Спортској дворани „Борик“ одржана  је свечана академија.

Академији су присуствовали председник Републике Српске Милорад Додик, српски члан и председавајућа Председништва БиХ Жељка Цвијановић, председник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић, премијер Радован Вишковић, министри у Влади Српске, амбасадор Републике Србије у Сарајеву Александар Ђорђевић и генерални конзул Р. Србије у Бања Луци Милош Вујић.

 

Испред Републике Србије академији су присуствовали и  председник Народне Скупштине Србије Владимир Орлић, министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, министар унутрашњих послова Братислав Гашић, министарка здравља Даница Грујичић, министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић, минстар за рад, запошљавање,борачка и социјална питања Никола Селаковић, министар спорта Зоран Гајић као и званице из јавног, друштвеног и политичког живота Републике Српске и Републике Србије.

Рођендан Републике Српске је један од најзначајнијих датума српског народа, рекао је предсједник Скупштине Србије Владимир Орлић на свечаној академији поводом Дана Републике Српске. "Изузетна је част и радост бити овдје. Заједно обиљежавамо 31. годину битисања Српске",  поручио је Орлић.

Након свечане академије, уприличен je свечани пријем у Административном центару Владе Српске у Бањалуци. Бициклистичка трка Београд – Бања Лука

Генерални конзул Републике Србије у Бања Луци, Милош Вујић, одржао је дана 28.12.2022. године састанак са Владимиром Куваљом, генералним директором традиционалне бициклистичке трке Београд – Бања Лука, која је предвиђена за 20.-23.04.2023.г.

Састанак информативног карактера је уприличен у Генералном конзулату у циљу међусобног упознавања, као и добијања информација о самој трци, њеном значају за Републику Србију и Републику Српску, размене искуства, евентуалним проблемима на које су организатори наишли, као и другим информацијама од значаја.

В. Куваља је информисао о значају трке, да је то један од најбитнијих спортских догађаја у Републици Српској и Републици Србији, али пре свега да је најбитнији спортски догађај у оквиру Споразума о специјалним паралелним везама Републике Србије и Републике Српске. Истакао, такође, и да треба имати у виду и симболичну страну трке будући да бициклисти у оквиру једне од етапа прелазе из Р. Србије у БиХ/Р.Српску без заустављања на граници, те на тај начин „спортисти и симболично укидају границе“.

Трка је у календару бициклизма сврстана у I категорију (постоји само један ниво изнад у којем су оне најпознатије трке) и носи велики број бодова у квалификацијама за олимпијске игре, те с тога сваке године привлачи све већи број најбољих бициклиста и бициклистичких екипа, те се очекује да у 2023. години учешће узму бициклисти из око 30 држава.

Генерални директор трке представио да је буџет трке око 350-400.000КМ (око 175-200.000 евра), што према његовим речима не може да се пореди са буџетима најпознатијих трка, али је и даље значајан буџет. Изразио захвалност МУП Р. Србије и МУП Р. Српске који су ослободили организаторе трке надокнаде за коришћење њихових услуга. Даље је образложио да је следећи циљ којем се тежи у наредним годинама је да трка буде директно преношена на каналу „Еуроспорт“, за шта је потребно око 500.000 евра. Изнео да би пренос трке на „Еуроспорт“ каналу додатно подигао важност трке у свету бициклизма, али би свакако и значајно допринео промени имиџа Р. Србије и БиХ/Р.Српске који и даље оптерећен ратном заоставштином.

Генерални конзул је навео да је упознат за значајем бициклистичке трке Београд – Бања Лука, која на најбољи начин представља повезаност Републике Србије и Републике Српске. Пренео да ће Генерални конзулат Р. Србије и он лично пружити сву неопходну подршку у оквиру својих надлежности и могућности, пре свега у циљу повезивања са институцијама Републике Српске и Републике Србије. Такође изнео да ће Генерални конзулат радо дати званичну подршку, а уколико буде потребе и узети учешће у састанцима у циљу што ефикасније организације.

Договорено је да организатори и Генерални конзулат остану у контакту и по потреби размењују информације од значаја. Састанку је присуствовао и вицеконзул Дејан Зафиров.Донаторско вече „С љубављу храбрим срцима“

У Бањој Луци је, дана 26.12.2022.г., под покровитељством председника Републике Српске Милорада Додика, одржано 13. традиционално донаторско вече „С љубављу храбрим срцима“. Акцију је такође подржала и Влада Републике Српске у износу од 100.000КМ (око 50.000 евра).

Донаторско вече ове године је било посвећено набавци транспортних инкубатора за породилишта широм Републике Српске, док је најављено и да ће један од инкубатора бити дониран болници у Косовској Митровици.
Према обавештењу М:тел-а, хуманитарни број 1411 позван је 66.825 пута. Истовремено на платоу испред зграде Радио-телевизије Републике Српске одржан је и хуманитарни концерт.

„Поносан сам на све у вези са хуманитарном акцијом С љубављу пуним срцем која траје већ 13 година без намере да стане и са намером да препозна нешто ново што треба да учинимо заједно. Важно је да смо заједно и да нас има што више“ изјавио је том приликом председник Републике Српске Милорад Додик.

У име Владе Републике Србије, донаторској вечери је присуствовала министар за бригу опородици и демографију Републике Србије Дарија Кисић, која је нагласила да се у Р. Србији свако десето дете роди превремено, док је у Р. Српској отприлике свако осмо. „Захваљујући иновативним терапијама, стручношћу лекара, као и правовременим реаговањем, већина превремено рођене деце преживи. Честитам иницијатору овог скупа председнику Додику и свим напорима које Република Српска и Република Србија улажу да нас буде што више“ навела је министар Дарија Кисић.
Иницијативу за набавку инкубатора покренули су педијатри широм Републике Српске, те је у њихово име председник удружења педијатара Републике Српске, Јелица Предојевић Самарџић, захвалила председнику Републике Српске на институционалној и личној подршци овом хуманом пројекту као и препознавању значаја набавке транспортних инкубатора што ће према њеним речима учинити да Република Српска буде многољуднија, здравија и срећнија.

Донаторској вечери присуствовали су и председавајућа Председништва Републике Српске Жељка Цвијановић, председник народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, премијер Републике Српске Радован Вишковић, министри у Влади Републике Српске, као и бројне друге личности из јавног живота. Испред Генералног конзулата Р. Србије у Бањој Луци донаторској вечери присуствовао је Генерални конзул Милош Вујић, а испред Амбасаде Р. Србије у БиХ амбасадор Александар Ђорђевић. Генерални конзул Милош Вујић присуствовао свечаном делу посебне седнице Народне скупштине Републике Српске

У Бања Луци је 21. децембра 2022. године на трећој посебној седници Народне скупштине Републике Српске именована нова Влада Републике Српске.

Радован Вишковић, мандатар за састав нове Владе Републике Српске, посланицима Народне скупштине, предложио је свој будући кабинет и затражио њихову подршку. Мандатар за састав нове Владе Републике Српске Радован Вишковић истакао је да је заједнички циљ и задатак Владе и даље јака, стабилна, просперитетна Република Српска, са пуним, дејтонским институционалним капацитетима, са којима ће бити у стању адекватно одговорити на све захтеве њених грађана.

Након  излагања експозеа мандатара Радована Вишковића посланици Народне скупштине изабрали су на посебној седници за председника Владе Републике Српске Радована Вишковића и нове чланове Владе Републике Српске. За избор Владе Српске гласао је 51 посланик, док је 23 гласало против. Након избора, премијер Радован Вишковић и министри положили су заклетву.

Избору нове Владе Републике Српске у Народној скупштини Републике Српске присуствовали су председник Републике Српске Милорад Додик, српски члан и председавајући Председништва Босне и Херцеговине Жељка Цвијановић, , председник Уставног суда Републике Српске Џерард Селман, председавајући Већа народа Републике Српске Сребренка Голић, посланици из Српске у Парламенту БиХ, генерални конзул Милош Вујић, представници дипломатског кора, Српске православне цркве и невладних организација акредитованих за праћење рада парламента.  Генерални конзул Милош Вујић присуствовао је на божићном пријему у Бања Луци који је организовао потпредседник Републике Српске Давор Прањић

У Бањалуци дана 12.12. о.г., потпредседник Републике Српске из реда хрватског народа Давор Прањић организовао је божићни пријем на коме је упутио поруке мира, љубави и радости поводом предстојећег Божића.Прањић је из Бањалуке поручио да све оно што је лепо не треба кварити.

Председник Републике Српске Милорад Додик том приликом је рекао да је пријем који организује потпредседник Р. Српске Давор Прањић поводом предстојећих католичких празника прилика за сусрете и за то да Р. Српска покаже да поштује свачији идентитет.


Пријему је присуствовао и потпредседник Републике Српске из реда бошњачког народа Ћамил Дураковић, председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, председавајућа Већа народа Републике Српске Нада Тешановић, министри у Влади Р. Српске, градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, председник ХДЗ-а БиХ Драган Човић, бањалучки бискуп Фрањо Комарица као и бројне друге званице из политичког и јавног живота Р. Српске.

Испред ГК РС Бања Лука, божићном пријему је присуствовао генерални конзул Милош Вујић.Јавни позив за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачање веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону

Министар спољних послова Ивица Дачић донео је одлуку број 361/30-2022/01 којом се расписује јавни позив за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачање веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону.

Увид у расписани јавни позив можете извршити на следећим линковима:

https://www.mfa.gov.rs

https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za dijasporu-konkursi/Свечани пријем поводом ступања Милорада Додика на дужност председника Републике Српске

У Бањалуци дана 22.11.2022.године , у Административном центру Владе Републике Српске одржан је свечани пријем поводом ступања на дужност председника Републике Српске Милорада Додика. 

Званице су на пријему дочекали председник Милорад Додик и потпреседници Републике Српске Иван Бегић и Ћамил Дураковић.

Пријему су присуствовали српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић, председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, премијери Републике Српске Радован Вишковић и Републике Србије Ана Брнабић, председавајући Савета министара Зоран Тегелтија, Његова светост патријарх српски Порфирије, министар одбране Републике Србије Милош Вучевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије Никола Селаковић, министар информисања и телекомуникација Републике Србије, др Михаило Јовановић, министар за бригу о породици и демографију Републике Србије проф. др Дарија Кисић, министар спорта Републике Србије Зоран Гајић, генерал Милан Мојсиловић, начелник Генералштаба Војске Србије, пуковник Горан Момчиловић, шеф Кабинета министра одбране, помоћник директора полиције Републике Србије, господин Драган Васиљевић, вршилац дужности директора Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон, амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов, и бројне друге званице из политичког и јавног живота Српске и Србије.

Патријарх српски Порфирије поручио је на пријему да у овим турбулентним временима није лако бити председник Р. Српске, али да треба градити мир и јединство.

Премијер Републике Србије Ана Брнабић пожелела је срећу Милораду Додику, будућем мандатару Радовану Вишковићу, српском члану Председништва БиХ Жељки Цвијеновић, те поручила да ће у Србији, њеном председику Александру Вучићу и Влади имати ослонац и стуб да помогне када треба.

„Када има за Србију, има и за Српску“, нагласила је Брнабићева и додала да је радује што има прилику да у новом мандату да настави сарадњу и да се граде специјалне и посебне везе Србије и Српске.

Амбасадор Александар Ђорђевић, генерални козул Милош Вујић, Наташа Ђорђевић, министар саветник, конзул у ГК Бања Лука Весна Маринковић присуствовали су како дочеку и испраћају делегација из Републике Србије тако и свим активностима које су пратиле свечани пријем поводом ступања на дужност председника Републике Српске Милорада Додика, у Бања Луци.

Снимак свечаног пријема поводом ступања Милорада Додика на дужност председника Републике Српске можете погледати на следећем линку: https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=Rz-Jeo4TZXMОбележена крсна славе МУП-а Републике Српске

Министарство унутрашњих послова Републике Српске обележило 21. новембра 2022. године крсну славу - Светог архангела Михаила.

Тим поводом отворен је новоизграђени објекат Полицијске академије и објекат Центра за обуку, који је саграђен за потребе Специјалне антитерористичке јединице и Жандармерије.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је да је оправдано постојање Центра за обуку, јер је одшколовано 3.000 младих припадника МУП-а.

Свечаностима обележавања крсне славе МУП-а Републике Српске присуствовали су председник Републике Милорад Додик, српски члан и председавајућа Председништва БиХ Жељка Цвијановић, председник Народне скупштине Ненад Стевандић, председник Владе Српске Радован Вишковић, Председавајући Савета министара Зоран Тегелтија као и истакнуте личности из политичког, културног и јавног живота Р. Српске.

Министар Д.Лукач и директор полиције Републике Српске Синиша Кострешевић положили су венац на Централно спомен обележје страдалим припадницима МУП-а у одбрамбеном отаџбинском рату.

Венац је положио и помоћник директора полиције Републике Србије Драган Васиљевић.

Испред Генералног конзулата обележавању Дана крсне славе и полагању венаца присуствовао је генерални конзул Милош Вујић.Обележен Дан ослобођења Бањалуке у Првом светском рату

У Бањалуци је 21. новембра 2022. године  у организацији града Бања Лука, обележена годишњица Дана ослобођења Бањалуке у Првом светском рату.

Венац на Спомен – обележју жртвама Велеиздајничког процеса на гробљу Свети Пантелија положили су градоначелник Драшко Станивуковић и генерални конзул Републике Србије Милош Вујић.

"Да у Првом или Другом светском рату, па и у последњем одбрамбено-ослободилачком рату, нисмо имали најбоље међу нама, да смо на сваком ланцу борбе и изазова посустали, данас не бисмо били своји на своме" истакао је градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић.

- Цела Крајина дочекала је прву слободу након вишевековног ропства- рекао је Небојша Куштриновић, председник Удружења потомака и поштовалаца ослободилачких ратова.

     Обележено 104 године од уласка српске војске у Бањалуку

У Бањалуци је дана 20.новембра 2022. године  у организацији одбора Влада Републике Српске и Републике Србије за неговање традиција ослободилачких ратова, обележено 104 године од уласка српске војске у овај град, а програм је почео служењем парастоса у Храму Христа Спаситеља за све убијене и погинуле цивиле и војнике у Првом светском рату.

Председник Народне скупштине Републике Српске др Ненад Стевандић је присуствовао обележавању Дана уласка српске војске у Бањалуку 1918. године, и том приликом рекао  je да је то била једина ослободилачка војска која није водила акције према било коме, док су све друге војске које су долазиле на ове просторе вршиле злочине и рушиле верске споменике.

Након парастоса, у Парку Петар Кочић окупили су се учесници "Марша слободе српске војске" чиме је симболично представљен улазак српске војске 1918. године. Учесници марша кретали су се према Тргу Крајине и Господском улицом до споменика бану Светиславу Милосављевићу где су положени венци и цвеће.

На споменик бану Врбаске бановине Светиславу Милосављевић венце су положили председник Стевандић, изасланик председника Републике Српске Радован Ковачевић, председавајући Савета министара Зоран Тегелтија, министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Душко Милуновић, делегација Града Бањалука, те бројне остале делегације.

Испред Генералног конзулата Обележавању Дана уласка српске војске у Бањалуку и полагању венаца присуствовао је генерални конзул Милош Вујић.Милорад Додик преузео дужност председника Републике Српске

Новоизабрани председник Републике Српске Милорад Додик преузео је дужност 15.11.2022.године од досадашње председнице Жељке Цвијановић. Он је положио заклетву у Народној скупштини Републике Српске  у Бањалуци где је конституисан 11. сазив Народне скупштине Републике Српске. Ненад Стевандић из Уједињене Српске изабран је за председника Народне скупштине Републике Српске.

М. Додик је у свом обраћању истакао да је Република Српска импресивна друштвено-политичка заједница и поручио да је мирна, стабилна и уређена Република одувек једини циљ. "Овај дан користим да све позовем да нас прихвате као партнере о питањима важним за Републику Српску", рекао је Додик.

Заклетву су положили и потпредседници Републике Српске Давор Прањић из реда хрватског народа и Ћамил Дураковић из реда Бошњака. Претходно је у парламенту заклетву поднела новоизабрани српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић. Ж. Цвијановић ће 16.11.2022. године заклетву поднети у Председништву БиХ, у које су изабрани Денис Бећировић и Жељко Комшић.

Свечани чин примопредаје дужности одржан је у Палати Републике у Бањалуци, где је Цвијановић уручила Додику заставу и Устав РС. Додик и Цвијановић су потом потписали свечану изјаву о примопредаји дужности председника Републике Српске.

М. Додик је у обраћању након примопредаје дужности подсетио да је трећи пут на овој функцији и оценио да је пред РС "изазовно време које захтева јединство и заједништво". "Функција председника није само оперативна, већ и симболична јер у себи носи политички морални и сваки други дигнитет", навео је Додик.

Ж. Цвијановић, која је новоизабрани српски члан Председништва БиХ, истакла је да је Република Српска стабилна, способна да овлада свим процесима и очува стабилност и мир.

Свечаној Седници и Свечаном чину примопредаје дужности  присуствовали су премијер Р. Српске Радован Вишковић, председник Народне скупштине Р. Србије Владимир Орлић, амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов, бивши председници Народне скупштине Републике Српске и представници Српске у заједничким институцијама, као и представници Скупштине и Владе Аутономне Покрајине Војводина.

Амбасадор Александар Ђорђевић и генерални конзул Милош Вујић, присуствовали су како Свечаној Седници тако и Свечаном чину примопредаје дужности  између Ж. Цвијановић и М. Додика.

 Oдржан састанак делегације Скупштине Аутономне покрајине Војводине, са председником Иштваном Пастором на челу и председника НСРС Недељка Чубриловића

14. новембра 2022.године у Народној скупштини Републике Српске  у Бања Луци одржан је састанак делегације Скупштине Аутономне покрајине Војводине, са председником Иштваном Пастором на челу и председника Народне скупштине Р.Српске  Недељка Чубриловића  са сарадницима.

Председници Чубриловић и Пастор су оценили вишегодишњу сарадњу два парламента изузетно добром и успешном, и истакли су да су у протеклом периоду два парламента разменила значајно искуство, изразивши наду да ће сарадња бити настављена у том правцу. „Надам се да ће се овим путем наставити и да та сарадња неће бити само на нивоу парламената, него да ће имати конкретизацију у одређеним пословима“, рекао је Чубриловић. Он је навео да је пример такве конкретизације сарадње гостовање Кечкемет сити балета из Мађарске, који ће извести балетску представу „Облијетање“ у Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци.

Скупштина АП Војводине, заједно са Владом Републике Мађарске и ЦЕД-ом подржала је извођење балетске представе „Облијетање“ под покровитељством председника Народне скупштине Републике Српске.
„Имамо посебну част и задовољство што на крају мандата имамо прилику да угостимо наше велике пријатеље из Скупштине АП Војводине“, рекао је Чубриловић.

И. Пастор је истакао да су на састанку сумирани добри резултати и искуства дугогодишње сарадње два парламента. „Констатовали смо и да ће сутра бити конституисана Скупштина Републике Српске у новом сазиву. Сигурно је да ће се институционална сарадња наставити. Волели бисмо када би та лична компонента, коју будемо кренули од сутра градити, достигла ниво који смо успели изградити са Чубриловићем“, рекао је Пастор.

Након сусрета делегација два парламента, Чубриловић и Пастор одржали су у просторијама парламента састанак са амбасадором Републике Мађарске у БиХ Њ. е. Кристијаном Пошом, амбасадором Републике Србије Александром Ђорђевићем, генералним конзулом Републике Србије Милошем Вујићем, потпредседником Владе Републике Српске Антоном Касиповићем, уметничким директором  Кечкемет сити балета Дором Бартом, директором ЦЕД-а Ласлом Чиком и директором   Народног позориштa Републике Српске  Дијаном Грбић.

Под покровитељством председника Народне скупштине Републике Српске Недељка Чубриловића у Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци изведена балетска представа „Облијетање“ Кечкемет сити балета из Мађарске.

Чубриловић је захвалио председнику Скупштине АП Војводине Иштвану Пастору за долазак овог ансамбла у Бањалуку, али и за несебичну подршку коју годинама пружа Републици Српској и њеним институцијама.
Представи су присуствовале бројне личности из јавног, политичког, културног и друштвеног живота Бањалуке, Републике Српске, те дипломатски представници Србије и Мађарске у БиХ.

Амбасадор Александар Ђорђевић и генерални конзул Милош Вујић, присуствовали су како сусрету две делегације тако и на балетској представи у Народном позоришту Републике Српске. 
  
                                                                              Одржана Свечана седница Скупштине града поводом 13. новембра- Дана ослобођења Требиња у Првом светском рату

Поводом обележавања Дана ослобођења Требиња у Првом светском рату 13.11.2022. године у 11.00 сати, у сали Градске управе одржана је свечана седница Скупштине града.

Том приликом градоначелник Мирко Ћурић је истакао да су се на данашњи дан наши преци ослободили окупатора, а наша земља напокон дочекала да буде слободна и да по први пут после вишевековне борбе буде достојна свог битисања.
Градоначелник је подсетио да је током прве године рата, 1914. године убијено 79 Требињаца, док је до 1916. године расељено 40 требињских села са 941 породицом са више хиљада чланова.„ Застава слободе завијорила се 13. новембра 1918. године у Требињу и зато данас после 104. године, обележавамо једну велику прекретницу у историји нашег града-дан када је Трећи батаљон 14. пука Тимочке дивизије ослободио место у коме данас живимо и омогућио му да пише нове странице своје будућности“, навео је градоначелник.

На свечаној седници градоначелник Требиња уручио је Повељу града Требиња ЈЗУ Болница Требиње и Дому здравља Требиње коју су примили директори ових установа Недељко Ламбета и Маја Мићуновић, док је захвалницу града уручио академском сликару Мирјани Мири Маодуш .

 Свечаној седници као и полагању венаца на Споменик ослободиоцима Требиња од 1914 до 1918. године у име Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Републике Србије у Бањалуци са седиштем у Требињу присуствовао је Мирослав Марковић.Промоција Зборника радова са Научног скупа „Ослобођење Требиња у Првом светском Рату“

Поводом Дана ослобођења Требиња у Првом светском рату 12.11.2022. године у 19.00 сати, у сали Градске управе одржана је промоција Зборника радова са научног скупа „Ослобођење Требиња у Првом светском Рату“.

Овај научни скуп одржан је у новембру 2018. године, поводом обележавања века од ослобођења Требиња у Великом рату, када је 14. пешадијски пук Тимочке дивизије српске војске победоносно умарширао у Требиње доневши слободу након вишевековне турске и аустроугарске окупације ових простора.

Зборник радова представља научне радове на актуелне теме везане за ослобођење, добровољачка питања, страдање нашег становништва и свештенства, као и војне операције у ратном периоду.

На промоцији Зборника говорили су председник Скупштине града Драгослав Бањак, декан Филозофског факултета у Источном Сарајеву Драган Мастиловић, професор на Филозофском факултету у Бањалуци Боривоје Милошевић,  професор на Филозофском факултету у Приштини-Косовска Митровица Владан Виријевић.

Промоцији је у име Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Републике Србије у Бањалуци са седиштем у Требињу присуствовао Мирослав Марковић.У Требињу обележен Дан примирја у Првом светском рату

У организацији Конзуларне канцеларије Генералног конзулата у Бања Луци са седиштем у Требињу, 11. новембра 2022. године у Требињу обележен је државни празник Републике Србије „Дан примирја у Првом светском рату“.

Поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату, 11 новембра 2022. године тачно у 11.00 часова, венац су положили представник  Конзуларне канцеларије Требиње Мирослав Марковић и Градоначелник Требиња господин Мирко Ћурић, на Тргу Слободе „Споменик ослободиоцима Требиња“ у знак сећања и пијетета према страдалим сународницима.

Церемонији је присуствовао велики број представника јавног и политичког живота града Требиња.Обележен Дан примирја у Првом светском рату

Поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рати, у Бања Луци су 11. новембра 2022. године у 11:00 часова на гробљу „Свети Пантелија“ положени венци.

Венце су на споменик жртвама велеиздајничког процеса положили представници Владе Републике Српске као и представници Удружења потомака и поштовалаца ослободилачких ратова од 1912. до 1918. године.

У знак сећања и пијетета према страдалим сународницима, испред Генералног конзулата Републике Србије, венац је положио генерални конзул Милош Вујић. Том приликом, окупљеним представницима медија генерални конзул је изјавио да су Србија и српски народ дали немерљив допринос у Првом светском рату у којем су имали огромне губитке.

„ На овај дан се одаје почаст српским јунацима који су на олтар слободе и независности положили своје животе. Ово је садашњим и неким будућим генерацијама за наук, поштовање и вечно сећање“ истакао је Вујић.ПОЗИВ ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПОНУДА У ПОСТУПКУ ОТУЂЕЊА ПОКРЕТНИХ СТВАРИ - РАСХОДОВАНИХ ОСНОВНИХ СРЕДСТАВА

РЕПУБЛИКА СРБИЈА
ГЕНЕРАЛНИ КОНЗУЛАТ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ БАЊА ЛУКА
Оглашава
ПОЗИВ ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПОНУДА У ПОСТУПКУ ОТУЂЕЊА ПОКРЕТНИХ СТВАРИ - РАСХОДОВАНИХ ОСНОВНИХ СРЕДСТАВА
путем прикупљања писмених понуда

Генерални конзулат Републике Србије Бања Лука спроводи поступак отуђења расходованих основних средстава, у својини Републике Србије, којима управља Министарство спољних послова, са локације Војводе Радомира Путника бр. 2 Бања Лука. 
Предмет отуђења је: кухиња судопера, уградна машина за судове, уградна плоча и уградна рерна, микроталасна пећ, веш машина, фрижидер, 4 комоде / полице.предметна основна средства су амортизована, неупотребљива, не могу се довести у исправно стање

Почетна купопродајна цена за покретну имовину која је предмет отуђења је 0,10 КМ за килограм дрво-метал (мешано). Процењена тежина је 300 кг.

Расходована основна средства отуђују се у целости у виђеном стању и неће се прихватити накнадне рекламације.

Ослобођено пореза на додату вредност на основу члана 9. став 1. Закона о порезу на додату вредност („Сл. Гласник РС“, бр. 84/04, 86/04 - испр, 61/05, 61/07, 93/12, 108/13, 6/14 – усклађени дин. изн, 68/14 - др. закон, 142/14, 5/15 – усклађени дин. изн, 83/15, 5/16 – усклађени дин. изн, 108/16, 7/17 – усклађени дин. изн, 113/17, 13/18 – усклађени дин. изн, 30/18, 4/19 – усклађени дин. изн, 72/19, 8/20 – усклађени дин. изн. и 153/20.).

Поступак отуђења спровешће се путем прикупљања затворених писаних понуда, а избор најповољније понуде извршиће се применом критеријума највише укупно понуђене цене.  Понуђач исказује у понуди цену за килограм дрво-метал. 
Писмена понуда треба да садржи:
          а) све податке о подносиоцу понуде:
          - за физичка лица – име, презиме, адресу стана, број телефона, e-mail и фотокопију личне карте;
          - за правна лица – назив и седиште, број телефона, e-mail, извод о регистрацији привредног субјекта, име и презиме лица овлашћеног за заступање.
          б) понуђену цену у динарима по једном килограму;

 Понуда која не садржи све наведене елементе, неће се узети у разматрање.
 Понуђач је дужан да писану понуду достави најкасније до 10,00 часова, 18. новембра 2022. године, у затвореној коверти на адресу: Генерални конзулат Републике Србије Бања Лука, Војводе Радомира Путника бр. 2,  или на e-mail: konzulat.bl@mfa.rs.
  Лице које подноси понуду може поднети понуду тако што ће преузети Образац понуде који је саставни део овог огласа.
Коверат са понудом мора имати ознаку „ПОНУДА – НЕ ОТВАРАТИ – ОТУЂЕЊЕ ПОКРЕТНИХ СТВАРИ – РАСХОДОВАНИХ ОСНОВНИХ СРЕДСТАВА“ а на полеђини назив понуђача и адресу са бројем телефона.

Отварање понуда обавиће се, дана 18. новембра 2022. године са почетком у 11,00 часова, у : Генералном конзулату Републике Србије Бања Лука, Војводе Радомира Путника бр. 2. Понуђачи могу присуствовати.
 Уколико два понуђача понуде исту цену, поступак ће се наставити путем јавне лицитације.

Избор најповољније понуде извршиће се применом критеријума највише укупно понуђене цене дате у понуди.
Уколико понуђачи не присуствују у поступку надметања, њихова цена из понуде ће се сматрати коначном, а уколико је понуђена цена иста биће изабрана понуда понуђача која је раније предата.

О избору најповољније понуде, понуђачи ће бити писмено обавештени, а са најповољнијим понуђачем закључиће се уговор.

Обавештење о спроведеном поступку отуђења и избору најповољније понуде, биће објављен на интернет страници Генералног конзулата Републике Србије Бања Лука у року од 5 дана од дана отварања понуда.

 Преузимање ће се вршити одмах, по писаном или телефонском позиву, а уплату новчаних средстава у року од осам дана након извршеног одношења опреме.

Понуђач са којим буде закључен уговор, одговоран је да у складу са прописима земље пријема одвезе на депонију опрему/ отпад тако да Генерални конзулат нема никакву одговорност нити обавезу о даљем кретању отпада. Све трошкове око утовара, истовара транспорта и друго везано за предмет отуђења, расходованих основних средстава, сноси изабрани понуђач.

Контакт особа у Генералном конзулату у Бања Луци је Весна Маринковић телефон: +387 51/ 227-040  и  +387 51/ 227 -060
 Образац понуде можете преузети на линку http://banjaluka.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/4_Oglas_otudjenje_rashodovanih_osn_sredstava.docxОбележавање Дана примирја у Првом светском рату, 11.11.2022. године

Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци има част да обавести медије у Републици Српској, Босни и Херцеговини да ће, 11. новембра 2022. године у 11.00 часова, генерални конзул Милош Вујић, поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату, положити венац на бањалучком гробљу „Свети Пантелија“, у знак сећања и пијетета према страдалим сународницима.

Улога Србије у Првом светском рату, који је започео нападом Аустроугарске на Србију, као и њена огромна жртва (1.248.136 погинулих или 28% укупног становништва, 52% мушког репродуктивног становништва, 63% војне ефективе), били су од изузетног значаја за окончање најразорнијег рата светских размера.
Поводом обележавања годишњице потписивања примирја у Првом светском рату, овај датум се у Републици Србији обележава као државни празник, почев од 2011. године. На тај дан, као и у недељи која претходи обележавању Дана примирја, грађани Србије на реверима истичу значку која симоболизује победу у Великом рату - Наталијину рамонду.

Цвет Наталијина рамонда  је одабран у знак сећања на васкрс Србије, која се из пепела Првог светског рата уздигла и наставила свој пут којим и данас успешно гради позицију водеће земље у региону.

Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци користи ову прилику да позове представнике медија, да у петак 11. новембра 2012. године, у 11.00 часова, присуствују полагању венаца на бањалучком гробљу „Свети Пантелија“, код Споменика жртвама велеиздајничког процеса у Бањалуци.Генерални конзул Милош Вујић присуствовао Свечаној академији у Бањалуци, поводом 47 година постојања Универзитета у Бањалуци

Свечаном академијом у Банском двору одржаном дана 08.11.2022. године Универзитет у Бањалуци обележио је 47 година постојања. Додељена су признања најбољим студентима и онима који су допринели напретку Универзитета.

Ректор проф. др Радослав Гајанин том приликом је  рекао да Универзитет у Бања Луци у протеклих 47 година континуирано напредује на свим пољима. ,,Од протеклог Дана Универзитета, особље је започело активности на 22 нова национална и 12 међународних пројеката, што нас чини нарочито поносним'', поручио је Гајанин.

Председник Владе Републике Српске Радован Вишковић честитао је ректору Универзитета у Бањалуци Радославу Гајанину 47 година постојања ове високошколске установе, у којој се, како је истакао, школују најбољи кадрови, и нагласио да је стратешко опредељење Владе Р. Српске унапређење услова за стицање знања садашњих и будућих генерација студената. Премијер је нагласио да ће Влада и даље настојати да негује спону између образовања и привреде, јер треба школовати кадар који ће доприносити развоју Р. Српске као и да Влада ради на томе да најбољим студентима универзитета, обезбеди радно место у систему да би они дали допринос још већем развоју универзитета и Републике.

Министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић је рекао да је бањалучки универзитет један од стубова академске и научне мисли у Р. Српској.
Истакао је да је Министарство са овом високошколском установом у протекле четири године остварило плодоносну сарадњу у погледу реформе високог образовања.

Министар просвете и културе Републике Српске доц. др Наталија Тривић рекла је да је ресорно министарство са Универзитетом имало успешну сарадњу, поготово на плану заједничких програма када је реч о усаглашавању уписних политика у средње школе.

На свечаној академији говорили су председавајући Ректорске конференције / збора БиХ и ректор Универзитета у Сарајеву проф. др Рифат Шкријељ, председник Ректорске конференције Српске и ректор Универзитета ,,Апеирон'' проф. др Санел Јакуповић и ректор Универзитета у Нишу проф. др Драган Антић. Они су послали јединствену поруку и став, похваливши сарадњу са Универзитетом у Бања Луци.

На овој свечаности ректор Универзитета проф. др Радослав Гајанин уручио је повеље и плакете заслужним појединцима. Повеља за заслуге и изузетан допринос развоју Универзитета у Бања Луци уручена је проф. др Радовану Вишковићу, председнику Владе Републике Српске, Ђи Пингу, амбасадору НР Кине у Босни и Херцеговини и проф. др Зорану Милошевићу, покрајинском секретару за високо образовање и научноистраживачку делатност АП Војводина.

Традиционално, уручене су и златне значке са ликом Николе Тесле најбољим дипломираним студентима првог циклуса студија у академској 2021/22. години.

Свечаној академији у Бања Луци присуствовао је и генерални конзул Милош Вујић.Свечано обележен завршетак треће фазе пројекта „Башта сљезове боје“ у Хашанима

У Хашанима, родном месту књижевника Бранка Ћопића, 23.септембра 2022. године свечано је обележен завршетак треће фазе пројекта „Башта сљезове боје“  , који су заједнички финансирале владе Републике Србије и Републике Српске.

Завршетку пројекта присуствовала је потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић и министарка просвете и културе Републике Српске др Наталија Тривић.

Том приликом потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић је истакла да обнова родне куће Бранка Ћопића, једног од најзначајнијих и најчитанијих српских писаца 20.века, није само испуњавање обавезе коју имамо према овом великану писане речи, већ и још један доказ братских и пријатељских односа Републике Српске и Републике Србије у свим областима, па тако и у култури.

„Сви заједно овде данас имамо много разлога за понос. Негујући нашу културну баштину, чувамо свој национални идентитет и трасирамо најбољи могући пут за будућа поколења. Верујем да смо заједничком реализацијом обнове овог спомен-подручја, створили услове да оно буде место окупљања садашњих и свих будућих генерација љубитеља књиге“, напоменула је министарка културе и додала да је пројекат „Башта сљезове боје“, ревитализације родног места Бранка Ћопића, један од најважнијих заједничких подухвата Србије и Републике Српске у области културе последњих година.

Према речима Гојковић Министарство културе и информисања и Влада Републике Србије су од почетка препознали огроман значај овог спомен-подручја и одлучно подржали пројекат обнове и уређења овог простора, што је још једна потврда чврстих узајамних веза и сарадње између Републике Српске и Србије у области културе, као и нераскидивих беочуга који спајају наш народ.

Министарка др Наталија Тривић је истакла да се завршава трећа фаза Спомен-подручја "Башта сљезове боје", посвећена Бранку Ћопићу, српском књижевном великану.

„Наставни планови и програми су испуњени Ћопићевим дјелима, а сигурно да ће Ћопићева кућа заједно са учионицом на отвореном већ од наредне године бити спремна за све ученике из Републике Српске, као и Србије гдје ће на несвакидашњи начин учити о Ћопићу - рекла је Тривићева.

Обележавању завршетка треће фазе пројекта „Башта сљезове боје“  присуствовао је и генерални конзул Р.Србије у Бања Луци Милош Вујић.


 У Музеју савремене уметности Репулике Српске у Бањалуци отворена је изложба Галерије Матице српске

У Музеју савремене уметности РС у Бања Луци 22.09. о.г., је отворена изложба "Колекција као огледало: Модернизам у делима уметника из колекције Галерије Матице српске". Изложба се реализује у години облеежавања јубилеја 175 година од оснивања Галерије Матице српске. те представља 86 уметничких дела, 75 слика, седам скулптура и четири графике.

Аутор изложбе и управник Галерије Матице српске Тијана Палковљевић Бугарски у свом обраћању медијима, истакла је да је поносна што се део јубилеја одвија у Бањалуци,што говори о добрим односима Новог Сада и Бањалуке и Републике Српске и Републике Србије.

Помоћник министра за културно наслеђе и дигитализацију Републике Србије Данијела Ванушић рекла је да вечерашња изложба бањалучкој публици представља не само огледало српског модернизма и друштвених прилика, него и огледало ви&#