| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt


 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:00 – 16:00 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 09:00 - 13:00 časova, sredom od 09:00 - 13:00 i od 16:00 - 19:00 časova

Konzularna kancelarija Trebinje

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:00 – 16:00 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 09:00 - 13:00 časova, sredom od 09:00 - 13:00 i od 16:00 - 19:00 časova
 

Adresa
Njegoševa 4
89101 TREBINjE
BOSNA I HERCEGOVINA

Telefon: + 387 59 / 490-505
Faks:      + 387 59 / 490-509
E-mail: srb.cons.trebinje@mfa.rs

 

Praznici

Adresa
Vojvode Radomira Putnika 2
78000 Banjaluka
BOSNA I HERCEGOVINA

Informacije

Ponedeljak - petak na brojeve telefona

+387 51 / 227 - 040  i  +387 51 / 227 - 060

Lokacija/Mapa

Broj telefona van radnog vremena

samo za hitne slučajeve

+387 51 / 227 - 041

Hitni slučajevi su: sprovodnice, saobraćajne nesreće sa težim posledicama, izdavanje putnog lista i slično

E-mail: srb.cons.banjaluka@mfa.rs konzulat.bl@mfa.rs

E-mail za vize consulatebl@gmail.com

On line aplikacija za izdavanje viza 

https://ekonzulat.gov.rs/home/visa

https://eforeigner.welcometoserbia.gov.rs/

E-mail za proveru upisa u matične knjige consulatebl@gmail.com  srb.cons.trebinje@mfa.rs

Faks:     + 387 51 / 213-901

Konzularna nadležnost

ELEKTRONSKO ZAKAZIVANJE TERMINA ZA PASOŠ

Termin za pasoš možete zakazati putem on line aplikacije

https://ezakazivanje.ekonzulat.gov.rs/#pretraga

Počasni konzuli
   

Veb sajt: http://www.banjaluka.mfa.gov.rs/

Twitter https://twitter.com/SRBinBanjaLuka

 

  
Obaveštenje o uplati takse za konzularne usluge

Obaveštavamo da se taksa za sve konzularne usluge uplaćuje na dan kada se podnosi zahtev za konzularnu uslugu, a uplatnicu sa  upisanim iznosom konzularne takse dobijate isključivo od strane konzularnih službenika Generalnog konzulata R.Srbije Banja Luka ili KK Trebinje.

Sva lica koja žele da podnesu zahtev za pasoš R.Srbije, pre podnošenja zahteva za pasoš i posebno pre uplate konzularne takse za pasoš, treba da provere da li su upisani svi podaci u matične knjige Republike Srbije, uključujući knjigu rođenih i knjigu venčanih (da li je izvršena prijava sklapanja braka u knjizi venčanih).

Provera upisa u matične knjige R.Srbije kao i provera da li su pravilno upisani svi podaci podnosioca zahteva je uslov za izavanje pasoša.

POVRAĆAJ UPLATE TAKSE SE NEĆI IZVRŠITI U SLEDEĆIM SLUČAJEVIMA:

1. Uplaćena konzularna takse za pasoš, a nije izvršen upis u matične knjige Srbije;

2. Uplaćena konzularna takse za pasoš, a podaci na pasošu nisu ispravni;

3. Uplaćena konzularna takse za pasoš, a  nije potvrđen termin za pasoš;

4. Uplaćene ostale sve vrste konzularnih taksi, a da pri tome nisu dobili uplatnice na dan konzularne usluge od strane konzularnih službenika GK RS Banja Luka ili KK Trebinje.


LISTA URAĐENIH PASOŠA

 Obaveštavamo građane koji su podneli zahtev za izdavanje pasoša, da od 11.05.2023. godine, na sajtu Generalnog konzulata RS Banja Luka mogu da provere da li je pasoš izrađen i spreman za preuzimanje.  Lista se nalazi u delu Konzularne usluge → Pregled urađenih pasoša za preuzimanje.

Lista pasoša spremnih za preuzimanje se redovno ažurira i na listi je naveden  datum poslednjeg ažuriranja. Napominjemo da se provera i pretraga vrši po broju potvrde koju je podnosilac dobio prilikom podnošenja zahteva za pasoš.


 
 
Konkurs za dodelu stipendija u okviru projekta "Srbija za Srbe iz regiona"

Ministarstvo prosvete Republike Srbije objavilo je konkurs za dodelu stipendija u okviru projekta "Srbija za Srbe iz regiona" za školsku 2023/24 godinu a za upis na visokoškolske ustanove u Republici Srbiji u školskoj 2024/25 godini.

Tekst konkursa, opis projekta, prijavni formular, kao i spisak visokoškolskih ustanova u Republici Srbiji možete pronaći na sledećem linku:

https://prosveta.gov.rs/vesti/konkurs-za-dodelu-stipendija-srbija-za-srbe-iz-regiona-za-skolsku-2023-2024-godinu/

 

Rok za slanje prijavnih formulara, sa pratećom dokumentacijom, je 15. mart 2024. godine.


DAN DRŽAVNOSTI REPUBLIKE SRBIJE - NERADNI DAN

Obaveštavamo da se prema Zakonu o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji, Sretenje – Dan državnosti Republike Srbije, praznuje četvrtak 15.02.2024. i petak 16.02.2024.god., te stoga Generalni konzulat Republike Srbije u Banja Luci i Konzularna kancelarija Republike Srbije u Trebinju navedenim danima neće raditi.


Obeležen praznik Sveti Sava, Banja Luka, 26-29. januar 2024.

U čast Svetog Save, prvog srpskog arhiepiskopa, utemeljivača srpske crkve i prosvetiteljstva, u Banja Luci i čitavoj Republici Srpskoj održan je niz manifestacija, u periodu od 26. do 29. januara 2024. godine. U banjalučkoj Aleji Svetog Save su tim povodom, kao i prethodnih godina, postavljeni viseći transparenti sa njegovim i danas aktuelnim porukama.
U sali Dečijeg pozorišta Republike Srpske, 26. januara, na manifestaciji „Naši učitelji“ održanoj u organizaciji Ministarstva prosvete i kulture Republike Srpske i pod pokroviteljstvom predsednika RS Milorada Dodika, 45 najuspešnijih prosvetnih radnika dobilo je Svetosavske nagrade za 2023. godinu. Tom prilikom, prisutnima se obratila ministarka prosvete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić, govoreći o društvenom značaju vaspitanja i obrazovanja naročito u savremenim okolnostima, kao i o ključnoj ulozi Svetog Save u stvaranju temelja srpskog nacionalnog i duhovnog bića. Prisutnima se obratio i državni sekretar Ministarstva kulture Republike Srbije Miodrag Ivanović.

Dana 27. januara, među 29 osnovnih i 17 srednjih banjalučkih škola, slavu Sveti Sava obeležila je i JU „Gimnazija Banja Luka“, najstarija srednjoškolska institucija u Banja Luci.

Istog dana, pod pokroviteljstvom Eparhije banjalučke SPC i Grada Banja Luka, u organizaciji Srpskog pevačkog društva „Jedinstvo“, održana je u Banskom dvoru Svetosavska akademija. Obraćajući se brojnim zvanicama iz političkog i javnog života Republike Srpske, episkop marčanski Sava podsetio je da tvorac srpske crkve nije samo „prosvetlio srpski narod svetlošću Jevanđelja“, već je formirao prve škole, bolnice u Hilandaru i Studenici, ulagao je trud na unutrašnjem uređenju države i crkve, uspostavljajući odnose i na međunarodnom nivou kao svojevrsni diplomata toga doba. U posebnom delu svečanosti, gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković uručio je Svetosavske nagrade najboljim učenicima banjalučkih osnovnih i srednjih škola.

Navedenim događajima prisustvovao je generalni konzul Miloš Vujić, kao i manifestaciji održanoj u čast Svetog Save 29. januara u JU „Tehnička škola u Banja Luci“, najvećoj srednjoj školi u BiH, a posle Gimnazije najstarijoj srednjoj školi u Banja Luci.


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova