| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:00 – 16:00 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 09:00 - 13:00 časova, sredom od 09:00 - 13:00 i od 16:00 - 19:00 časova

Konzularni dani u Bijeljini održavaju se svake poslednje subote u mesecu od  10,30  do 16,00   na adresi: Kralja Petra I Karađorđrvića brој 1 (zgrada Opštine), zakazivanje termina radnim danom od 08,00 do 14,00 časova na tel. бр. 065/ 897760.

Praznici

Adresa
Vojvode Radomira Putnika 2
78000 Banjaluka
BOSNA I HERCEGOVINA

Telefon: + 387 51 / 227-040 Lokacija/Mapa

Telefon: + 387 51 / 227-060

             + 387 51 / 227-041 (za hitne pozive)

Konzularna nadležnost
Faks:     + 387 51 / 213-901 Počasni konzuli
E-mail: konzulat.bl@mfa.rs  
Veb sajt: http://www.banjaluka.mfa.gov.rs/  

 


 
 
 
Generalni konzul Vladimir Nikolić otvorio izložbu „Davorin Jenko 1835-1914“

Povodom obeležavanja 99 godina od oslobođenja Banje Luke u Prvom svetskom ratu, generalni konzul Republike Srbije u Republici Srpskoj, Bosni i Hercedgovini, Vladimir Nikolić, otvorio je izložbu o Davorinu Jenku, poznatom srpskom i slovenačkom kompozitoru i dirigentu, koji je upamćen po tome što je komponovao dve nacionalne himne: slovenačku „Naprej, zastava slave“ i srpsku „Bože pravde“.


 

Izložbu arhivskih dokumenata „Davorin Jenko 1835-1914“ priredio je Arhiv Republike Srpske u saradnji sa arhivima Republike Srbije i Republike Slovenije.

Otvarajući izložbu, Nikolić je rekao da je reč samo o maloj prezentaciji lika i dela Davorina Jenka, prikazanoj na 10 panoa, ali da je posvećena izuzetnom umetniku, koji je 1888. godine postao član Srpske kraljevske akademije. „U ime Srbije i srpskog naroda, zahvaljujem čoveku koji nas je zadužio prelepom pesmom i današnjom himnom „Bože pravde“, rekao je Nikolić.

Direktor Arhiva Republike Srpske Bojan Stojnić naveo je da izložba svedoči o pedagoškom i muzičkom radu slovenačkog i srpskog kompozitora. Takođe, poručio je da Arhiv Republike Srpske ovom izložbom najavljuje sledeći veliki jubilej 100 godina od oslobođenja Banjaluke u Prvom svetskom ratu i jednu veliku izložbu koja će nositi naziv „Banjaluka 1918“.
Direktor Arhiva Slovenije Bojan Cvelfar rekao je da je izložba povodom 100 godina od smrti Jenka bila postavljena i u Ljubljani, Beogradu i Užicu. Istovremeno je podsetio da je Jenko svoje najbolje godine proživio u Beogradu i Pančevu, ali da je na početku rada komponovao u Sloveniji. Posebno je istakao činjenicu da je Jenko osoba koja je živela i radila za Slovence i Srbe, što pokazuje prijateljstvo između nacija i zaključio „Na ovaj način možemo da pokažemo da smo u neko doba zajedno radili za zajedničke stvari“.

Pre otvaranja izložbe, Muški kamerni ansambl „Istočnik izveo je himnu Srbije „Bože pravde“, koja je od 1992. do 2007. godine bila i prva himna Republike Srpske.


Svečano obeležen Dan ulaska Srpske vojske u Banjaluku 1918. godine

Parastosom nestalim i poginulim srpskim borcima Prvog svetskog rata, u Hramu Hrista Spasitelja, i održavanjem Svečane akademije u banjalučkom Kulturnom centru Banski dvor,  obeležen je Dan ulaska Srpske vojske u Banjaluku 1918. godine.


 

Svečanoj akademiji su prisustvovali predsednik Republike Srpske (RS), Milorad Dodik, predsednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije Negovan Stanković, generalni konzul Republike Srbije u RS, BiH Vladimir Nikolić, gradonačelnik Banjalauke Igor Radojičić, i brojni predstavnici političkog, javnog i kulturnog života RS.


Tokom Svečane akademije, govornici su istakli činjenicu da je u Prvom svetskom ratu poginulo oko 1.300.000 Srba, odnosno 28 odsto srpske populacije, od čega 53 odsto muškaraca životne dobi od 25 do 45 godina. Takođe, navedeno je da je Srpska vojska za 45 dana, pod borbom, prešla 500 kilometara i 01.11.1918. godine oslobodila Beograd. U toku novembra, Srpska vojska je oslobodila i najveći deo teritorije BiH, a 21. novembra, na Aranđelovdan, ušla je i oslobodila Banjaluku.

Banjalučki potomci dobrovoljaca iz Prvog svetskog rata, podsetilu su da se u jedinicama Srpske vojske, tokom Prvog svetskog rata, za slobodu borilo više od 25.000 dobrovoljaca sa prostora BiH. Međutim, pošto o mnogim borcima ne postoje skoro nikakvi podaci, oni će pokrenuti inicijativu da se povodom predstojećeg obeležavanja 100-te godišnjice od završetka Velikog rata, napravi baza podataka o svim srpskim dobrovoljcima.

Generalni konzul Vladimir Nikolić i ministar rada i boračko invalidske zaštite RS Milenko Savanović, gostovali su u jutarnjem programu Radio televizije RS, 20.11.2017. godine. Tom prilikom su najavili obeležavanje ovog događaja koji zajedno obeležavaju Republika Srbija i Republika Srska i govorili o njegovom značaju za Banjaluku, kao i za srpski narod u celini.

 


Generalni konzul Vladimir Nikolić prisustvovao obeležavanju 39 godina rada Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci

Promocijom 204 doktora medicine, stomatologije, magistara farmacije i medicinara zdravstvene nege u banjalučkom Banskom dvoru, Medicinski fakultet Univerziteta u Banjaluci obeležio je 39 godina rada, 15. novembra 2017. godine.

Dekan Medicinskog fakulteta Ranko Škrbić, tim povodom je rekao da ova visokoškolska ustanova ima ambiciozne planove za narednu godinu, posebno ističući osnivanje centra za biomedicinska istraživanja i klinike za dentalnu medicinu.

Dodatno je objasnio da  će centar za biomedicinska istraživanja biti smešten u prostorijama bivšeg Urbanističkog zavoda, koje je Medicinski fakultete dobio na korištenje od Vlade Republike Srpske. Takođe, istakao je da je u toku i priprema programa nastave na engleskom jeziku, koji bi do kraja 2017. godine trebalo da bude prosleđen Ministarstvu prosvete i kulture Republike Srpske za akreditovanje.

Svečanoj akademiji, povodom 39 godina Medicinskog fakulteta, prisustvovao je i generalni konzul Vladimir Nikolić.

 


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova