| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:00 – 16:00 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 09:00 - 13:00 časova, sredom od 09:00 - 13:00 i od 16:00 - 19:00 časova

Konzularni dani u Bijeljini održavaju se svake poslednje subote u mesecu od  10,30  do 16,00   na adresi: Kralja Petra I Karađorđrvića brој 1 (zgrada Opštine), zakazivanje termina radnim danom od 08,00 do 14,00 časova na tel. бр. 065/ 897760.

Praznici

Adresa
Vojvode Radomira Putnika 2
78000 Banjaluka
BOSNA I HERCEGOVINA

Telefon: + 387 51 / 227-040 Lokacija/Mapa

Telefon: + 387 51 / 227-060

             + 387 51 / 227-041 (za hitne pozive)

Konzularna nadležnost
Faks:     + 387 51 / 213-901 Počasni konzuli
E-mail: konzulat.bl@mfa.rs  
Veb sajt: http://www.banjaluka.mfa.gov.rs/  

 


 
 
 
Ministar odbrane Republike Srbije boravio u zvaničnoj poseti Banjaluci

Ministar odbrane Republike Srbije Aleksandar Vulin, predvodio je delegaciju Ministarstva odbrane (MO), tokom zvanične posete Banjalici, 19.09.2017. godine, gde mu je domaćin bio ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić. Tokom pomenutog boravka, ministar Vulin je posetio kompaniju „Kosmos“ i sastao se sa predsednikom Republike Srpske (RS), Miloradom Dodikom.

Nakon obilaska kompanije „Kosmos“ i zvaničnog sastanka sa ministrom Petrom Đokićem, održana je konferencija za novinare na kojoj je rečeno da bi narednih dana trebao da bude definisan model saradnje MO Srbije sa tri strateška preduzeća u RS, i to: beljinskim „Orlom“, Fabrikom motora specijalne namene Pale i „Kosmosom“.


Đokić je novinarima rekao da je RS spremna da stavi na raspolaganje sve modele za saradnju koje ima u pravnom smislu, a to je mogućnost ulaska u kapital, formiranje zajedničkih preduzeća ili razvijanje nekog drugog oblika partnerstva. Dodatno je pojasnio da će to učiniti pravni timovi RS i Srbije, ali da je od toga važnija volja i spremnost da se stanje promeni intenzivnijom saradnjom i prisustvom Srbije u okviru ova tri preduzeća. On je rekao da se, posredstvom MO Srbije, a za potrebe odbrane i nastupa na drugim tržištima, nastoji omogućiti kvalitetnije poslovanje i dodeliti određeni novi poslovi, ili povećati obim poslova koje pomenuta preduzeća realizuju za potrebe sistema odbrane u Srbiji.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin ocenio je da su politički odnosi između Srbije i Srpske na najvišem mogućem nivou i poručio da politički odnosi ne treba da budu jedino što nas povezuje i spaja, odnosno da i ekonomski odnosi moraju da se podignu na nivo postojećih političkih odnosa. Novinarima je rekao da je došao u Banjaluku po naređenju predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kako bi radio na konkretnim mehanizmima pomoći namenskoj industriji RS - da bi se povezala sa MO Srbije, unapredili njihovi kapaciteti i sagledali modaliteti ulaska u vlasništvo.

Nakon zvaničnog sastanka sa predsednikom RS Miloradom Dodikom, kome je pored delegacije MO Srbije i ministra Petra Đokića, prisustvovao i ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač, održana je druga konferencija za novinare.


Novinarima je poručeno da su potencijali namenske industrije RS veliki i da odgovaraju potrebama Vojske Srbije. Predsednik RS rekao je da postoje obostrani interesi za saradnju RS i Srbije u oblasti namenske industrije, kao i da je Srpska zainteresovana za aktiviranje proizvodnje radi obezbeđivanja sigurnosti poslovanja i novih radnih mesta. On je ocenio da je pronađen pravi put da se održi stabilna proizvodnja u preduzećima koja su se dugi niz godina bavila namenskom industrijom i zahvalivši se ministru Vulinu, zbog njegovog ličnog zalaganja za aktiviranje ovog posla naglasio da Srbija ima značajne privredne uspehe u oblasti namenske industrije.
Ministar Vulin je rekao da je upoznat sa potencijalima namenske industrije u RS i da je predsednik Srpske informisan o detaljima dogovora. Posebno je istakao da su potencijali Srpske u namenskoj industriji veliki i da odgovoraju potrebama Vojske Srbije i Ministarstva odbrane. Poručio je da će se nastaviti zajednički rad i da će se obezbediti odgovarajuća ulaganja, kao i čuvanje radnih mesta i razvoj tih fabrika. Zaključio je da se na taj način pokazuje koliko je Srbiji stalo do Srpske, njenog razvoja i života njenih građana, kao i da je budućnost namenske industrije Republike Srpske, nakon ovih razgovora, izvesna i daleko bolja.

Generalni konzul Vladimir Nikolić, prisustvovao je zvaničnim sastanciima koji su održani u Banjaluci, kao i poseti kompaniji „Kosmos“.
   
 


Četvrtom sajmu „Laktaši Etno 2017“ prisustvovao veliki broj učesnika iz Srbije

Opština Laktaši, u saradnji sa Turističkom organizacijom i Udruženjem poljoprivrednih proizvođača opštine, organizovala je sajam “Laktaši Etno 2017”, na kome su predstavljene kućne radinosti, stari zanati, tradicionalna gastronomija i turizam. Sajam je održan 16.  septembra 2017. godine u Sportskoj dvorani „Nenad Baštinac“ u Aleksandrovcu.


Ovogodišnjem Sajmu prisustvovao je i veliki brooj učesnika iz Republike Srbije, među kojima je bio i predsednik Skupštine grada Zrenjanina, Oliver Mitrović, koji je predvodio delegaciju najvećeg političkog, privrednog, kulturnog i sportskog centra Banata.


Pored grada Zrenjanina, opštinu Grocka koja se prostire na površini od oko 300 km2 i spada u jednu od najpoznatijih voćarskih regija Srbije, predstavljalo je 40 učesnika koje su predovodili Živadinka Avramović, zamenik predsednika gradske opštine, kao i Zoran Kostić član veća opštine zadužen za oblast preduzetništva i male privrede.

Posebno iznenađenje i odušenjvljenje prisutnih učesnika i gostiju izazvao je nastup članova folklornog ansambala kulturno-umetničkog društva „Stavan Štrbac“ iz Vrčina, opština Grocka, koji su dobili najviše aplauza na ovogodišnjem Sajmu „Laktaši etno 2017“.

 


Generalni konzulat Republike Srbije Banja Luka pružio je potrebnu pomoć i podršku učesnicima Sajma koji su doputovali iz Grocke, a svečnom otvaranju pomenute manifestaciji prisustvovao je Radoslav Ilić, konzul u Generalnom konzulatu.


Visoki politički predstavnici Republike Srbije prisustvovali otvaranju manifestacija „Dani Srpske u Srbiji”

Manifestacija „Dani Srpske u Srbiji” otvorena je 15. septembra 2017. godine u beogradskom Narodnom pozorištu, u prisustvu političkih i crkvenih zvaničnika Republike Srbije i Republike Srpske. Oni su zajedno poručili da su Srbi jedan narod, bez obzira na granicu sa Drinom. Manifestacija koja je pre svega kulturnog, ali i ekonomskog karaktera, ove godine se održava po peti put u 20 gradova Srbije.

Svečanost je blagoslovio patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, koji je poručio da je reč o jednom narodu, jednom jeziku, jednoj crkvi i jednoj kulturi, nakon čega je predsednik Republike Srpske Milirad Dodik zvanično otvorio manifestaciju.


Dodik je ocenio da je srpski identitet jedinstven, rekavši da je Republika Srpska u svom dejtonskom okviru, garant opstanka srpskog naroda. Posebno je istakao da je stanje u Republici Srpskoj stabilno, poručivši da se neće odreći svojih „snova da Republika Srpska i Srbija budu jedno“ i dodavši: „Verujem da je u ovom svetu prestalo kažnjavanje zbog snova, a ja to sanjam“.

Dodik je naglasio i da je veoma bitno što je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić „okrenuo pogled“ ka Republici Srpskoj, tako da se danas zajedno grade škole, vrtići i mostovi. Takođe je istakao i da Podrinje, sa obe strane, mora biti cilj zajedničkih projekata, te da Drinu treba videti kao reku koja povezuje, a ne razdvaja.

Dani Srpske trajaće do 21. septembra, a u okviru njih će u Vranju, Novom Sadu i Subotici biti održana tri privredna skupa. Veliki ekonomski forum organizovaće se poslednjeg dana održavanja pomenute manifestacije.

Svečnom otvaranju „Dana Srpske u Srbiji” prisustvovali su generalni sekretar predsednika Republike Srbije Nikola Selaković, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar pravde Nela Kuburović, ministar odbrane Aleksandar Vulin, i ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Zoran Đorđević.


Manifestaciji je prisustvovao i generalni konzul Repulike Srbije u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini, Vladimir Nikolić.


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova