| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt


Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:00 – 16:00 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 09:00 - 13:00 časova, sredom od 09:00 - 13:00 i od 16:00 - 19:00 časova

Konzularna kancelarija Trebinje

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:00 – 16:00 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 09:00 - 13:00 časova, sredom od 09:00 - 13:00 i od 16:00 - 19:00 časova
 

Adresa
Njegoševa 4
89101 TREBINjE
BOSNA I HERCEGOVINA

Telefon: + 387 59 / 490-505
Faks:      + 387 59 / 490-509
E-mail: kk.trebinje@mfa.rs

Konzularni dani u Bijeljini održavaju se svake poslednje subote u mesecu od  10,30  do 16,00   na adresi: Kralja Petra I Karađorđrvića brој 1 (zgrada Opštine), zakazivanje termina radnim danom od 08,00 do 14,00 časova na tel. бр. 065/ 897760.

Praznici

Adresa
Vojvode Radomira Putnika 2
78000 Banjaluka
BOSNA I HERCEGOVINA

Telefon: + 387 51 / 227-040 Lokacija/Mapa

Telefon: + 387 51 / 227-060

             + 387 51 / 227-041 (za hitne pozive)

Konzularna nadležnost
Faks:     + 387 51 / 213-901 Počasni konzuli
E-mail: konzulat.bl@mfa.rs  
Veb sajt: http://www.banjaluka.mfa.gov.rs/  

 


 
 
 
U Donjoj Gradini obeležen Dan sećanja na žrtve NDH

Dana 15.04.2018. godine u Spomen području  Donja Gradina, pred više hiljada okupljenih, obeležen je Dan sećanja na žrtve ustaških zločina izvršenih u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donja Gradina.

Ovom obeležavanju prisustvovali su najviši predstavnici Republike Srpske na čelu sa predsednikom Miloradom Dodikom, predsednikom Narodne skupštine Nedeljkom Čubrilovićem i premijerkom Željkom Cvijanović. Bili su prisutni i predstavnici diplomatskog kora akreditovanih u BIH među kojima i ambasadori Rusije, SAD, Nemačke itd. U ime R. Srbije u Donjoj Gradini bili su predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković i ministri Aleksandar Vulin i Zoran Đorđević.

U svom obraćanju prisutnima Maja Gojković je istakla da se o stradanjima u Jasenovcu, jednom od najstrašnijih koncentracionih logora u Drugom svetskom ratu, mora glasno govoriti i da na sadašnjim i budućim generacijama ostaje da o tome svedoče i upozoravaju. Dodala je da srpska strana neće dozvoliti da se negiraju, opravdavaju i zaborave ovi strašni zločini.

U svom govoru predsednik R. Srpske Milorad Dodik je rekao da je koncentracioni logor Jasenovac bio državni projekat Nezavisne države Hrvatske za koji nikada niko nije odgovarao i koji i danas nema svoju zvaničnu kategorizaciju kao genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima. „ Ovo je mesto koje navodi čoveka da ćuti, jer nema šta da kaže, a sada znam da moramo da govorimo o ovome, da ne bi bilo zaboravljeno i odneseno u neka tama mesta istorije i da se ne bi ponovo vratio užasan bol i jauk, koji su mogli da čuju samo krošnje i nebo iznad nas“ zaključio je Dodik.

Pomenutom obeležavanju prisustvovali su i D. Kovačević otpravnik poslova Ambasade Srbije u Sarajevu, kao i V. Nikolić generalni konzul GK R. Srbije Banja Luka.


 


Svečano otvorena Konzularna kancelarija Generalnog konzulata R. Srbije sa sedištem u Trebinju

Predsednik R. Srbije Aleksandar Vučić, tokom boravka u Trebinju zajedno sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, svečano je otvorio Konzularnu kancelariju Generalnog konzulata Republike Srbije Banja Luka sa sedištem u Trebinju.

Predsednik Vučić je u Trebinje stigao oko 14.30 zajedno sa predsednikom Dodikom, nakon dvodnevne posete Mostaru. Odmah po dolasku, obišao je radove na izgradnji vrtića „Srbija“ u trebinjskom naselju Gorica, nakon čega je posetio Saborni hram Svetog Preobraženja Gospodnjeg, odakle se uputio prema ulici Njegoševa broj 4, gde je smeštena Konzularna kancelarija Republike Srbije.

Generalni konzul Vladimir Nikolić dočekao je predsednika Vučića i zajedno sa njim se uputio prema ulazu u Konzularnu kancelariju gde su stajala dva člana lokalnog kulturno-umetničkog društva (momak i devojka), obučeni u narodnu nošnju. Oni su na posebno pripremljenim jastucima držali makaze kojima su predsednik R. Srbije Aleksandar Vučić i predsednik R. Srpske Milorad Dodik presekli crvenu vrpcu. Presecanje vrpce propraćeno je aplauzom prisutnih građana, kojima je predsednik Vučić poručio: „Dobro došli u svoju kuću“. Pomenutom događaju prisustvovali su premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović, ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić, gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko hercegovački i primorski Grigorije, poslanici u Skupštini Grada Trebinja, načelnici opština istočne Hercegovine, brojni građani i predstavnici velikog broja medijskih kuća. Ispred Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, svečanosti je prisustvovao v.d. pomoćnika ministra spoljnih poslova za konzularne poslove ambasador Aca Jovanović.

Visoke zvanice su u pratnji novinara obišle prostorije, ne skrivajući svoje oduševljenje izgledom i funkcionalnim rasporedom kancelarija.  Predsednik Vučić je, tom prilikom odlučio da održi sastanak u Konzularnoj kancelariji R. Srbije, kome su prisustvovali predsednik R. Srpske Milorad Dodik, premijerka Željka Cvijanović, ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić, gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko hercegovački i primorski Grigorije, šef Kabineta predsednika Vučića, njegova savetnica za medije, v.d. pomoćnika ministra spoljnih poslova za konzularne poslove ambasador Aca Jovanović, generalni konzul V. Nikolić, konzul R. Ilić i šef ličnog obezbeđenja predsednika Vučića. Tokom sastanka, izvršena je analiza rezultata posete Trebinju, uz preciziranje finansijskog okvira za konkretnu pomoć građanima istočne Hercegovine. 

Nakon završenog sastanka u prostoriji šefa Konzularne kancelarije, koji je trajao 30 minuta, predsednik Vučić i predsednik Dodik su upriličili fotografisanje sa diplomatskim osobljem, ispred posebno pripremljenog obeležja (sa grbom i zastavom Srbije), koje je postavljeno na zidu prostorije za prihvat stranaka (prvi sprat).

Poštujući interesovanje ovdašnje javnosti za rad Konzularne kancelarije, kao i činjenicu da su svi lokalni i regionalni mediji o tome preneli detaljan izveštaj, novinari Radio televizije Republike Srpske (RTRS) organizovali su direktno uključenje iz prostorija pomenute Kancelarije, u 17.00 sati 10. aprila 2018. godine. Tom prilikom, izjave za RTRS dali su generalni konzul Vladimir Nikolić i konzul Radoslav Ilić, komentarišući ukupni značaj otvaranja Konzularne kancelarije i pojašnjavajući obim i vrste konzularnih usluga koje će se pružati građanima Istočne Hercegovine.

Snimak izjava možete pogledati na linku http://www.youtube.com/watch?v=LMu2GWidpNI
 


Poseta predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića Trebinju

Predsednik R. Srbije Aleksandar Vučić boravio je 10.4.2018. godine u Trebinju kojom prilikom je obišao radove na izgradnji vrtića „Srbija“, posetio Saborni hram Svetog Preobraženja Gospodnjeg sa predsednikom R. Srpske (RS) Miloradom Dodikom, svečano otvorio Konzularnu kancelariju Generalnog konzulata Banja Luka sa sedištem u Trebinju, upoznao se sa ponudom specijalizovane prodavnicu hrane Hercegovačka kuća i obratio se velikom broju građana Trebinja i Hercegovine na Trgu Slobode u Trebinju.


 

Predsednik Vučić je u Trebinje stigao oko 14.30 zajedno sa predsednikom Dodikom, nakon dvodnevne posete Mostaru. Odmah po dolasku, obišao je radove na izgradnji vrtića „Srbija“ u trebinjskom naselju Gorica, gde su mu deca pripredila svečan doček povicima „Srbija, Srbija“. On im se zahvalio na izuzetnom dočeku, rekavši da ne može da se oseća ponosnije kao predsednik države nego u takvim trenucima i na ovakvom mestu. Izneo je i lično zadovoljstvo izvedenim radovima, istakavši da se time pomaže građanima Srpske, „kao što su oni pomagali Srbiju kada god je bilo potrebno i kada je bilo moguće“. On je naveo da će vrtić „Srbija“ za nešto više od mesec dana biti spreman za tehnički prijem, da će u njemu biti 80 mališana i 20 u jaslicama i da se raduje što će to mesto dobiti jedno moderno zdanje (Vlada Srbije je izdvojila 500.000 evra za izgradnju vrtića). Najavio je da će, pored vrtića, Republika Srbija finansirati izgradnju vodovoda u mestu Banjci kod Bileće (u iznosu od 300.000 evra), i pružiti finansijsku podršku obnovi sela Mrkonjići kod Trebinja, rodnom mestu Svetog Vasilija Ostroškog.

Nakon obilaska radova u naselju Gorica, predsednik Srbije je posetio Saborni hram Svetog Preobraženja Gospodnjeg, gde ga je dočekao episkopom zahumsko-hercegovačkim i primorskim Grigorije. Tom prilikom je razgledao crkvu iz 1888. godine, koja se nalazi u parku Jovana Dučića u centru Trebinja, obnovljenu 2008. godine. Vladika Grigorije je upoznao predsednika Vučića sa istorijatom hrama pored kojeg se nalazi eparhiji dom i biblioteka u kojoj je 1908. godine osnovana Srpska škola.

Predsednik Vučić se iz hrama uputio prema ulici Njegoševa broj 4, gde je svečano otvorio Konzularnu kancelariju Republike Srbije.

Nakon toga, u pratnji zvaničnika Republike Srpske, obišao je specijalizovanu prodavnicu organske hrane Hercegovačka kuća („Herzeg house“), i nastavio šetnju prema Trgu slobode gde se obratio građanima Trebinja i Hercegovine.

Tokom zvaničnog govora, rekao je da narod Srpske voli i poštuje Srbiju, kao što Srbija voli i poštuje Srpsku i njen narod, poručivši: „Nisam ni sanjao da će ovde da me dočeka više hiljada ljudi i beskrajno vam hvala na tome. Najradije bih zaplakao od sreće. Drago mi je što toliko volite i poštujete Srbiju, baš onoliko koliko mi poštijemo i volimo R. Srpsku“.

Posebno je istakao činjenicu da vlasti Srbije ispunjavaju svoja obećanja, da je Srbija finansijski disciplinovana i da je u prilici da pomogne Srpskoj.  S tim u vezi, podsetio je prisutne da je Srbija to uradili  kada su bile poplave u Republici Srpskoj (2014. godine), kao i da je prošle godine izdvojila pet miliona evra za pomoć građanima, a sve to zahvaljujući činjenici što je „danas stabilnija i može pomoći“. Okupljenim građanima je poručio da će u narednom periodu biti izdvojeno oko 2,5 miliona evra za završetak radova koji se izvode na putu Tjentište-Foča, dva miliona evra za Stari Grad Trebinje, 400.000 evra za Mrkonjiće kao i 300.000 evra za vodovod u hercegovačkom selu Banjci. Obraćanje je završio podsećanjem na reči kralja Aleksandra koji je, prilikom posete Trebinju (neposredno pre atentata u Marselju 1934. godine), rekao da je to grad heroja, mučenika i pesnika. Mi mnogo volimo Republiku Srpsku, a vama beskrajno hvala što volite Srbiju zaključio je predsednik Aleksandar Vučić.

                                                                                     
 


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova