| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt


 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:00 – 16:00 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 09:00 - 13:00 časova, sredom od 09:00 - 13:00 i od 16:00 - 19:00 časova

Konzularna kancelarija Trebinje

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:00 – 16:00 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 09:00 - 13:00 časova, sredom od 09:00 - 13:00 i od 16:00 - 19:00 časova
 

Adresa
Njegoševa 4
89101 TREBINjE
BOSNA I HERCEGOVINA

Telefon: + 387 59 / 490-505
Faks:      + 387 59 / 490-509
E-mail: kk.trebinje@mfa.rs

Konzularni dani u Bijeljini održavaju se svake poslednje subote u mesecu od  10,30  do 16,00   na adresi: Kralja Petra I Karađorđrvića brој 1 (zgrada Opštine), zakazivanje termina radnim danom od 08,00 do 14,00 časova na tel. бр. 065/ 897760.

Praznici

Adresa
Vojvode Radomira Putnika 2
78000 Banjaluka
BOSNA I HERCEGOVINA

Telefon: + 387 51 / 227-040 Lokacija/Mapa

Telefon: + 387 51 / 227-060

             + 387 51 / 227-041 (za hitne pozive)

Konzularna nadležnost
Faks:     + 387 51 / 213-901 Počasni konzuli
E-mail: konzulat.bl@mfa.rs  
Veb sajt: http://www.banjaluka.mfa.gov.rs/  

 


 
 
 
Generalnom konzulu Vladimiru Nikoliću dodeljena Povelja zahvalnosti za doprinos unapređenju ukupnog pozorišnog stvaralaštva u R. Srpskoj

Uručenjem nagrada i izvođenjem predstave „Grupa TNT - Alan Ford/Povratak otpisanih“, 11. juna 2018. godine, u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci zatvoren je 21. Teatar fest „Petar Kočić“. Za najbolju predstavu proglašen je pozorišni komad „Ustav Republike Hrvatske“ Ante Tomića, Rajka Grlića i Željke Udovičić.

Žiri festivala, u sastavu Duško Ljuština, Vladimir Đuričić i Željko Erkić, ocenio je da ova predstava, u režiji Vinka Brešana i produkciji Satiričnog pozorišta „Kerenpuh“ iz Zagreba, na hrabar način govori o problemima u savremenoj Hrvatskoj i „pomera granice savremenog teatra“. Istoj predstavi dodeljene su i nagrade za najbolji dramski tekst (Tomiću, Grliću i Udovičićevoj), kao i za najbolju mušku ulogu, koju je dobio Borko Perić (za ulogu Vjekoslava Kralja).

Nagradu za najbolju mušku ulogu, osim Perića, dobio je i Branislav Lečić za ulogu Simeona Njegovana Lupusa u predstavi „Korešpodencija“ u produkciji „Zvezdara teatra“ iz Beograda. Za ulogu Milice Njegovan, u ovoj predstavi, nagradu za najbolju žensku ulogu dobila je Anica Dobra, a za režiju je nagrađen Gorčin Stojanović.

Specijalna nagrada ovogodišnjeg Teatar festa „Petar Kočić“ dodeljena je glumici Narodnog pozorišta Sarajevo Kaći Dorić za ulogu bake, gospođe mame u predstavi „Sve se nekako preživi osim smrti“.

Nakon dodele nagrada, u Narodnom pozorištu R. Srpske odigrana je predstava „Grupa TNT - Alan Ford/Povratak otpisanih“, rađena u koprodukciji „Gledališča koper“ i Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, u režiji Kokana Mladenovića.
 

Ceneći dosadašnju pomoć i podršku koju je pružio u oblasti unapređenja kulturne saradnje Srbije i R. Srpske, Uprava Narodnog pozorišta dodelila je Povelju zahvalnosti za doprinos unapređenju ukupnog pozorišnog stvaralaštva generalnom konzulu Nikoliću.


Vlada Republike Srbije dala saglasnost za još jednu finansijsku pomoć Republici Srpskoj i odobrila zapošljavanje 100 lekara

Vlada Republike Srbije, na sednici održanoj 07.6.2018. godine, usvojila pored ostalog i zaključak  o davanju finansijske pomoći Republici Srpskoj.

Vlada je dala saglasnost da se opštini Nevesinje u Republici Srpskoj i „Koordinaciji Srba” Mostar uputi jednokratna finansijska pomoć. Odlučeno je da se uputi jednokratna finansijska pomoć od 2.500.000 evra za izgradnju magistralnog puta M20 Gacko - Foča, deonica Tjentište - Brod na Drini, Šćepan polje.

Takođe, doneta je odluka da se opštini Nevesinje uputi finansijska pomoć od 150.000 evra za rekonstrukciju Doma kulture u toj opštini. Istim Zaključkom odlučeno je da „Koordinacija Srba” Mostar dobije finansijsku pomoć u iznosu od 125.000 evra za realizaciju projekata od interesa za srpsku zajednicu u Mostaru.


Generalni konzulat domaćin predstave „Moja ti“ na Teatar festu u Banjaluci

Generalni konzulat Republike Srbije u Banjaluci bio je domaćin predstave „Moja ti“, 05.06.2018. godine, na 21. Teatar festu „Petar Kočić“. Publika je imala priliku da, na velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske, uživa u igri tri dive srpskog glumišta: Svetlane Bojković, Tanje Bošković i Gorice Popović, koje su obeležile prvu takmičarsku noć. Sa njima su nastupile i mlađe kolege: Sofija Juričan, Mihailović Ivan, kao i Gorica Šutić, u produkciji Ateljea 212.

Pomenuti pozorišni  komad bavi se problemom starosne, ideološke, seksualne i rodne diskriminacije. Protagonistkinje su starice, neke od njih partizanke, komunistkinje, majke, svakako žene koje su u doba liberalnog kapitalizma prinuđene na borbu sa najrazličitijim muškim kulturnim rodnim normativima i primerima ideološke degradacije vrednosti za koje su se ove žene ceo život borile. Reč je o melodramskoj strukturi, rađenoj po dramskom tekstu Olge Dimitrijević, u kome su do izražaja došle grube rečenične formulacije, neretko konstruisane kao parole. Predstava je posebno otvarala pitanja o građevinskoj mafiji, u doba takozvanog liberalnog kapitalizma, kroz suočavanje s prošlošću i sećanjima starica koje „danas nikom nisu potrebne“, kao i o diskriminaciji u odnosu prema starima i nemoćnima.

Nakon predstave održan je okrugli sto, gde su Bojkovićeva i Boškovićeva istakle da su nakon prvog čitanja teksta bile na korak od odbijanja uloga, ali ih je komadu ipak privukla sloboda koju im je dala rediteljka.
Svetlana Bojković, koja kod banjalučke publike zbog „Gospođe ministarke“ ima poseban status, istakla je da joj se uprkos songovima iz partizanskog doba, kao i atmosfere socijalističke Jugoslavije naspram ove danas, sviđa to što predstavu jednako dobro prihvataju sve generacije.

Kompanija „Dunav osiguranje“ d.o.o., upriličila je večernji koktel u prostorijama Narodnog pozorišta, gde su brojni ljubitelji dramske umetnosti uživali u druženju sa glumcima, članovima žirija i visokim zvanicama koje su prisustvovale predstavi.

Glumačka ekipa beogradskog Ateljea 212 je 06. juna 2018. godine, pre održavanja predstave „Moja ti“, posetila Generalni konzulat Republike Srbije u Banjaluci, gde im je domaćin bio generalni konzul Vladimir Nikolić koji je prisustvovao i predstavi u Narodnom pozorištu Republike Srpske.


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova