| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt


 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:00 – 16:00 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 09:00 - 13:00 časova, sredom od 09:00 - 13:00 i od 16:00 - 19:00 časova

Konzularna kancelarija Trebinje

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:00 – 16:00 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 09:00 - 13:00 časova, sredom od 09:00 - 13:00 i od 16:00 - 19:00 časova
 

Adresa
Njegoševa 4
89101 TREBINjE
BOSNA I HERCEGOVINA

Telefon: + 387 59 / 490-505
Faks:      + 387 59 / 490-509
E-mail: srb.cons.trebinje@mfa.rs

 

Praznici

Adresa
Vojvode Radomira Putnika 2
78000 Banjaluka
BOSNA I HERCEGOVINA

Informacije

Ponedeljak - petak od 14:00 do 16:00

na brojeve telefona

+387 51 / 227 - 040  i  +387 51 / 227 - 060

Lokacija/Mapa

Broj telefona van radnog vremena

samo za hitne slučajeve

+387 51 / 227 - 041

Hitni slučajevi su: sprovodnice, saobraćajne nesreće sa težim posledicama, izdavanje putnog lista i slično

E-mail: srb.cons.banjaluka@mfa.rs konzulat.bl@mfa.rs

E-mail za vize consulatebl@gmail.com

On line aplikacija za izdavanje viza D https://econsulate.gov.rs

E-mail za proveru upisa u matične knjige consulatebl@gmail.com  srb.cons.trebinje@mfa.rs

E-mail za pasoše: pasosigkbanjaluka@gmail.com

Konzularna nadležnost
Faks:     + 387 51 / 213-901 Počasni konzuli
   
Veb sajt: http://www.banjaluka.mfa.gov.rs/  

 


 
OBAVEŠTENЈE NERADNI DANI

Prema Zakonu o državnim i drugim praznicima Republike Srbije  („Službeni glasnik RS”, br. 43/01, 101/07 i 92/11)  Sretenje – Dan državnosti Republike Srbije se praznuje neradno i Generalni konzulat R. Srbije Banja Luka i Konzularna kancelarija Trebinje neće raditi 15. i 16. februara 2023. godine.


NERADNI DANI

Obaveštavamo da Generalni konzulat Republike Srbije Banja Luka neće raditi 02. i 03. januara 2023. godine


 
 
Obeležena 31. godišnjica od zločina nad Srbima u Sijekovcu

Dana 26. marta o.g. u selu Sijekovac, kod Broda, obeležena je 31. godišnjica prvog masovnog zločina nad srpskim stanovništvom u proteklom ratu, kada su pripadnici hrvatske vojske i paravojnih hrvatsko-muslimanskih formacija ubili 9 srpskih civila, a narednih dana još 37 meštana pripadnika srpskog naroda, od kojih je najmlađa žrtva imala 17 godina.

Pored toga je zapaljeno 15 kuća i pravoslavna crkva, što je bio prvi masovni zločin kao uvod u oružani sukob na teritoriji BiH. Preživeli i danas svedoče da su smrt izbegli samo oni koji nisu bili kod kuće.

„Ovaj zločin ne sme i neće biti zaboravljen. Pokazujemo da nećemo ustuknuti pred budućnošću i da ćemo biti sposobni da donosimo sami svoje odluke, da budemo čvrsti i jedinstveni, kao i da se Republika Srpska neće odreći ni sebe ni onih koji su za nju stradali“ istakao je Nenad Stevandić, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske, odajući počast nevino nastradalima.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite u Vladi Republike Srpske, Danijel Egić, poručio je da je „ovaj zločin još jedan dokaz da trebamo da čuvamo, pazimo i branimo Republiku Srpsku i u miru“.
Iako je u ubistvima učestvovao veliki broj hrvatskih i muslimanskih vojnika, pred sudom BiH osuđeno je samo jedno lice i to na 10 godina zatvora. „Ovo je sramotna presuda, na kraju krajeva ovo je bilo nemoguće da izvrši samo jedno lice“ naglasio je Viktor Nuždić, v.d. direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Obeležavanju 31. godišnjice od zločina nad Srbima u Sijekovcu je ispred Generalnog konzulata R. Srbije u Banja Luci prisustvovao Generalni konzul Miloš Vujić.


 


Samit energetike „SET Trebinje 2023“

U Trebinju je 22-24.03.o.g. održan četvrti Samit energetike - „SET Trebinje 2023“, na kojem je bio prisutan veliki broj učesnika ne samo iz Republike Srpske nego i iz regiona.

Predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik, je na otvaranju Samita istakao da je sukob u Ukrajini izazvao probleme sa energetikom na najvišem nivou, ali da uprkos tome nije bilo restrikcija na nivou Republike Srpske. „Samit svake godine raste, te smo doneli odluku da pravimo novi savremeni kongresni centar. Republika Srpska je tu da posluje sa vama. U ovom nestabilnom vremenu bitno je da zajedno jedni drugima pomažemo. Želimo da stimulišemo investitore u Republici Srpskoj".

Predsednik Vlade Republike Srpske, Radovan Višković, je u svom obraćanju na otvaranju Samita naveo da je Republika Srpska prepoznala svoje potencijale. „Svaka uložena marka u energetici, proizvodnji, prenosu i distribuciji znači novu dobit, novi razvoj i novu šansu“ naglasio je Višković, uz želje da uspeh ovog samita omogući i predstavnicima vlasti da donesu prave i ispravne odluke.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske, Petar Đokić, je poručio da je Republika Srpska ukupnom političkom i ekonomskom orijentacijom dokazala da je posvećena razvoju energetike, te da je sada vodeća privredna oblast u Republici Srpskoj na kojoj se može dugoročno zasnivati njen ubrzani rast i razvoj, a da je trenutna vrednost investicija u ovoj oblasti oko 2,4 milijardi KM (oko 1,2 milijardi evra).

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara, Staša Košarac, je izjavio da je cilj da se obezbedi dugoročna energetska stabilnost, pouzdano snabdevanje energijom te stvaranje održivog i konkurentnog energetskog sektora uz najviši stepen odgovornosti prema životnoj sredini.

Generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske, Luka Petrović, je istakao da je Samit energetike važna stvar za Republiku Srpsku ali i region, te  se zahvalio svim učesnicima, kao i medijima i predstavnicima vlasti. „Danas nas je okupila stručna tematika, da između ostalog razmenjujemo iskustva, kreiramo zajedničke planove, projekte i vizije energetskog sektora. Samo zajedno možemo biti stabilniji i jači“ naglasio je Petrović. Samit prema njegovim rečima ima sve više stručnjaka iz oblasti energetike, što potvrđuje da je ova tema veoma važna. „Vidljivo je da su mnoge elektroprivrede finansijski iscrpljene, jer su svoja sredstva morali da usmere u nabavke skupih energenata i drugih proizvoda, koje imaju mnogo veće cene nego pre izbijanja krize u Ukrajini.“

Samitu energetike „SET Trebinje 2023“ je ispred Generalnog konzulata R. Srbije u Banja Luci prisustvovao Generalni konzul Miloš Vujić.


 


3. Međunarodni sajam turizma u Banja Luci i potpisivanje Protokola o saradnji TO Republike Srpske i TO Zlatibor

Pod pokroviteljstvom grada Banja Luka i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu Ministara, od 10. do 12.03.o.g. održan je „3. Međunarodni sajam turizma, Banja Luka 2023“.

Na Sajmu je bilo prisutno više od 110 izlagača iz Republike Srpske, Republike Srbije, Hrvatske, Turske, itd.V.d. Ministra trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske, Zlatan Klokić, je na otvaranju sajma izrazio nadu da će ovaj sajam nastaviti da raste, kao i da će na pravi način promovisati Republiku Srpsku. „Turizam je značajan i radi prezentacije na međunarodnom nivou jer sve ono što krasi Republiku Srpsku, naše turističke bisere, olimpijsku planinu Jahorinu, banje, naše lepe gradove Banja Luku i Trebinje, treba promovisati u pravom svetlu, kako i zaslužuju“ naveo je Klokić.

Svečanom otvaranju sajma je ispred Generalnog konzulata R. Srbije u Banja Luci prisustvovao Generalni konzul Miloš Vujić.

Dana 11.03.o.g. v.d. direktora Turističke organizacije Republike Srpske, Miodrag Lončarević, i direktor Turističke organizacije Zlatibor, Vladimir Živanović, potpisali su Protokol o saradnji dve navedene turističke organizacije. Navedeno je da je Protokol nastavak veoma uspešne saradnje, a za cilj ima jačanje saradnje u vidu razmene znanja i iskustva u oblasti promocije i marketinga, jačanje prekogranične saradnje, te omogućava građanima Republike Srpske popuste u pojedinim hotelima na Zlatiboru.

„Potpisanim Protokolom dajemo šansu daljem razvoju turizma u Republici Srpskoj koji je u ekspanziji" istakao je Miodrag Lončarević. „Potencijali za saradnju su odlični, a glavni cilj je formiranje jednog zajedničkog turističkog proizvoda prepoznatljivog u regionu“ naglasio je Vladimir Živanović.

Potpisivanju Protokola o saradnji TO Republike Srpske i TO Zlatibor ispred Generalnog konzulata R. Srbije u Banja Luci prisustvovao je vicekonzul Dejan Zafirov.


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova