| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt


 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:00 – 16:00 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 09:00 - 13:00 časova, sredom od 09:00 - 13:00 i od 16:00 - 19:00 časova

Konzularna kancelarija Trebinje

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:00 – 16:00 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 09:00 - 13:00 časova, sredom od 09:00 - 13:00 i od 16:00 - 19:00 časova
 

Adresa
Njegoševa 4
89101 TREBINjE
BOSNA I HERCEGOVINA

Telefon: + 387 59 / 490-505
Faks:      + 387 59 / 490-509
E-mail: kk.trebinje@mfa.rs

 

Praznici

Adresa
Vojvode Radomira Putnika 2
78000 Banjaluka
BOSNA I HERCEGOVINA

Telefon: + 387 51 / 227-040 Lokacija/Mapa

Telefon: + 387 51 / 227-060

             + 387 51 / 227-041 (za hitne pozive)

Konzularna nadležnost
Faks:     + 387 51 / 213-901 Počasni konzuli
E-mail: konzulat.bl@mfa.rs  
Veb sajt: http://www.banjaluka.mfa.gov.rs/  

 


 
Konkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu

Obaveštavamo da je Ministarstvo spoljnih poslova – Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu raspisalo konkurse za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu i matične države i dijaspore.

Konkursi su otvoreni od 18. maja do 01. juna 2020. godine, a sve informacije o konkursima i proceduri prijavljivanja mogu se naći na linkuhttps://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za dijasporu-konkursi/


 
 
Poseban zdravstveni nadzor za državljane Republike Srbije koji od 18.09.2020. ulaze u zemlju

Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je da će svi građani Republike Srbije  koji od 18. septembra, nakon 18 časova uđu u Republiku Srbiju, biti pod posebnim zdravstvenim nadzorom.

Pri prelasku granice dobiće zdravstveno upozorenje, u kome će biti upoznati sa svim obavezama koje su dužni da ispune.

Prvi korak koji bi ti građani trebalo da preduzmu pri povratku u zemlju je test samoprocene na COVID-19 koji je dostupan na internet adresi https://www.e-zdravlje.gov.rs Popunjavanje ovog upitnika pomoći će im da dobiju bolji uvid u svoje opšte zdravstveno stanje i rezultat testa će biti pokazatelj da li je potrebno da se jave u kovid ambulantu.

Građanin koji popunjava test treba da rezultat odštampa ili sačuva, kako bi imao dokaz o urađenom testu.
Ovo znači da građani ne treba po automatizmu da posećuju kovid ambulante pri povratku iz inostranstva, već samo oni koji urađenim testom samoprocene dobiju takva uputstva.
Ovim se izbegavaju nepotrebne gužve u ambulantama i eliminiše se opasnost da se nezaraženi građani eventualno inficiraju virusom pri redovima za pregled.

Period posebnom zdravstvenog nadzora traje 10 dana, tako da desetog dana od povratka iz inostranstva, građani koji pri prvom testu nisu dobili uputstvo za odlazak u kovid ambulantu treba da još jednom urade test samoprocene na COVID-19.
Ukoliko rezultati tada pokažu da nema opasnosti od infekcije, posebni zdravstveni nadzor za njih prestaje da važi.

Građani koji nisu u mogućnosti da ispune onlajn upitnik, treba da telefonom pozovu Institut ili Zavod za javno zdravlje u svom gradu ili opštini i dobiće sva neophodna uputstva.

Svako nepostupanje po uputstvima iz zdravstvenog upozorenja predstavlja grubo kršenje epidemioloških mera i svesno ugrožavanje sopstvenog zdravlja, ali i zdravlja kompletnog stanovništva Republike Srbije.

Vlada Republike Srbije poziva sve građane da strogo postupaju po uputstvima iz zdravstvenog upozorenja i da poštuju sve epidemiološke mere, bez izuzetka.


OBAVEŠTENJE O ULASKU DRŽAVLJANA REPUBLIKE SRBIJE U BOSNU I HERCEGOVINU

Savet ministara Bosne i Hercegovine je na 16.sednici  održanoj 10.septmebra 2020. godine doneo Odluku o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu.

U skladu sa donetom Odlukom  stranci koji ispunjavaju uslove za ulazak u BiH, mogu ući u Bosnu i Hercegovinu ako poseduju negativan nalaz PCR testa na virus SARS-COV-2, koji nije stariji od 48 sati od dolaska na granični prelaz Bosne i Hercegovine.

Bez posedovanja testa u Bosnu i Hercegovinu mogu da uđu državljani Republike Srbije kada u BiH ulaze direktno iz Republike Srbije, kao i njihova maloletna deca i supružnici koji su državljani drugih zemalja.

Državljani Republike Srbije koji su u BiH ušli iz Republike Srbije, a iz Bosne i Hercegovine izašli i otišli u drugu državu, na primer Crnu Goru ili  Hrvatsku, po povratku u BiH iz tih zemalja moraju da imaju negativan nalaz PCR testa na virus SARS-COV-2, koji nije stariji od 48 sati od dolaska na granični prelaz Bosne i Hercegovine.

Odluka o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu je stupila 12.09.2020 u 06:00 časova.

 


Obeležen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Banja Luci, dana 15. septembra 2020. godine

Povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, izaslanik predsednika R. Srbije i ministar odbrane Aleksandar  Vulin posetio je, 15. i 16. septembra 2020. godine Banja Luku.

Odmah po dolasku, ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se sa predsednicom R. Srpske Željkom Cvijanović, premijerom R. Srpske Radovanom Viškovićem i srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom.

Nakon sastanka, kom su prisustvovali i pojedini ministri u Vladi R. Srpske, na svečanosti ispred Palate Republike, ministar odbrane Aleksandar  Vulin je kao izaslanik predsednika R. Srbije, povodom  Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave,  uručio predsednici R. Srpske Ž. Cvijanović replike ratnih zastava i čestitao svim Srbima praznik.

“Da večno žive Republika Srpska i Srbija, praznuju i da otvoreno pogledaju sve ono što ih čeka u budućnosti”, poručila je Ž. Cvijanović po uručenju zastava. Ona je naglasila da se zastave nalaze u srcu srpskog naroda i građana i da je praznik veliki događaj za Srpsku i Srbiju, koji ne šteti drugima, a da je sigurna u podršku koju Srpska ima i imaće u budućnosti od Srbije. Zahvalila je vlastima Srbije na uručenju 130 replika ratnih zastava, koje će poslužiti prilikom obeležavanja važnih datuma za Srpsku i dodala da je važno da poštujemo ono što je bitno u našoj istoriji, da znamo šta je naša tradicija i identitet, a to su jedinstvo, sloboda i zastava.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, povodom Dana Srpskog jedinstva, istakao je da će srpski narod vekovima proslavljati ovaj praznik i da je to dan kada je stradalnička vojska na Solunskom frontu prošla golgotu i oslobodila sve narode na Balkanu, između ostalog i Banja Luku. Dodik je naglasio i da ništa prirodnije nema nego za jedan narod da ima svoje pravo na državu. “To danas znači teritoriju, narod i efektivnu vlast. Srpski narod danas ima dve države i to nam niko nikada ne može oduzeti. Mi nismo nikakvi “bosanski Srbi”, već samo Srbi. Nemojte nas ponižavati i samo takvi možemo učestvovati u bilo kakvom dijalogu i nikako drugačije”, istakao je. Dodik je dodao i da smatra da, ako dijalog Srba, Bošnjaka i Hrvata u BiH ne bude uspešan, treba jačati težnju da Srbi iz R. Srpske žive u miru u svojoj državi. “Mislimo da je to rešenje”, rekao je Dodik i istakao, u kontekstu položaja Srba na samoproglašenom Kosovu, da su narodi u BiH u tamnici bez slobode i prava da na pravi način upražnjavaju svoje slobode.

“Još pre nekoliko godina, na inicijativu predsednika Vučića i Dodika, počeli smo da obeležavamo zajedničke važne datume. Srbi s druge strane Drine ili ma gde živeli, bliže su jedni drugima nego ikada. Brinemo jedni o drugima, vodimo računa. Nikada više nećemo biti sami, kakve god nas nesreće budu pogađale. Nikad više Srbija neće okrenuti glavu Srpskoj, u to nemojte sumnjati “, istakao je MO i izaslanik predsednika R. Srbije Aleksandar Vulin. Vulin je dodao da Srbima više niko ne može da zabrani da budu jedinstven politički narod. “Ne živimo u istoj državi, jer tako žele politički moćnici, ali nećemo se stiditi najvažnijih nacionalnih tema. Ponosan sam što sam ovde u Banja Luci. Svim Srbima čestitam ovaj praznik, što vidim sve nas zajedno u boljoj i lepšoj budućnosti”, zaključio je  Vulin.

Program obeležavanja zajedničkog praznika, koji se obeležava na godišnjicu proboja Solunskog fronta, završen je na platou ispred Hrama Hrista Spasitelja svečanom akademijom pod nazivom “Pohvala srpskom narodu”, u kojoj su učestvovali glumci iz Banja Luke i Beograda, članovi orkestra Narodnog pozorišta iz Beograda, Policijski orkestar Ministarstva unutrašnjih poslova R. Srpske i Gradski tamburaški orkestar Banja Luka.

Konzul žeran Vesna Marinković, konzul Dragan Protić i vicekonzul Perica Nikolić, prisustvovali su kako dočeku, tako i ispraćaju delegacije Ministarstva odbrane R. Srbije, koju je predvodio ministar Aleksandar Vulin i pružili svu neophodnu pomoć tokom boravka. Svečanoj akademiji održanoj ispred Hrama Hrista Spasitelja, prisustvovao je i ambasador R. Srbije u BiH Aleksandar Đorđević.


 


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova