| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt


 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:00 – 16:00 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 09:00 - 13:00 časova, sredom od 09:00 - 13:00 i od 16:00 - 19:00 časova

Konzularna kancelarija Trebinje

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:00 – 16:00 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 09:00 - 13:00 časova, sredom od 09:00 - 13:00 i od 16:00 - 19:00 časova
 

Adresa
Njegoševa 4
89101 TREBINjE
BOSNA I HERCEGOVINA

Telefon: + 387 59 / 490-505
Faks:      + 387 59 / 490-509
E-mail: kk.trebinje@mfa.rs

KONZULARNI DANI

Generalni konzulat Republike Srbije Banja Luka održava Konzularne dane u Bijeljini i Modriči.

Konzularni dan u Bijeljini će se održati 25.maja 2019.godine u prostorijama Kulturnog centra Bijeljina, a nastavlja se svakog drugog meseca u godini: jul, septembar i novembar 2019.godine (poslednja subota u mesecu). Zakazivanje termina radnim danom od 08,00 do 14,00 časova na telefon vroj 065-897-760.

Konzularni dan u Modriči će se održati 29.juna 2019.godine,u prostorijama Srpskog kulturnog centra u Modriči, a nastavlja se svakog drugog meseca u godini: avgust, oktobar i decembar 2019.godine (poslednja subota u mesecu) od 09,00 časova.

 

Praznici

Adresa
Vojvode Radomira Putnika 2
78000 Banjaluka
BOSNA I HERCEGOVINA

Telefon: + 387 51 / 227-040 Lokacija/Mapa

Telefon: + 387 51 / 227-060

             + 387 51 / 227-041 (za hitne pozive)

Konzularna nadležnost
Faks:     + 387 51 / 213-901 Počasni konzuli
E-mail: konzulat.bl@mfa.rs  
Veb sajt: http://www.banjaluka.mfa.gov.rs/  

 


 
Konkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu

Obaveštavamo da je Ministarstvo spoljnih poslova – Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu raspisalo konkurse za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu i matične države i dijaspore.

Konkursi su otvoreni od 20. januara do 10. februara 2020. godine, a sve informacije o konkursima i proceduri prijavljivanja mogu se naći na linku: http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi


 
 
Povodom Dana Republike Srpske, 9. januara, predsednica R. Srpske svečano uručila odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima

U Palati Republike, dana 9. januara 2020.godine održana je svečanost povodom dodele odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima. Odlikovanja je uručila predsednica R. Srpske Željka Cvijanović.
Cvijanovićeva je istakla da je Dan Republike prilika da se zahvali institucijama i pojedincima na svemu što su dali za R. Srpsku i da se na ovaj način iskazuje poštovanje građanima.

Za rad i zasluge u međunarodnoj saradnji i učvršćenju mira, lične rezultate i dostignuća, kao i za doprinos u razvoju sveukupnih odnosa između Republike Srbije i Republike Srpske, Ordenom zastave Republike Srpske sa zlatnim vencem, predsednica R. Srpske odlikovala je ministra odbrane R. Srbije Aleksandra Vulina.

Nakon dodele odlikovanja, MO A. Vulin je rekao kako orden nije dodeljen samo njemu, već i Srbiji. Kako je istakao, R. Srpska je nastala potrebom srpskog naroda da se sačuva od genocida, koji je pretio da se ponovi. “Jer svi Srbi znaju da tamo gde nemaju svog sudiju i policajca, gde nemaju svog predsednika i učitelja, za njih nema pravde, sigurnosti i znanja. Zato je današnji praznik, ne samo praznik Srpske, već svih Srba gde god da se nalaze”, naveo je A. Vulin.

Za priznat dugogodišnji rad u zdravstvu i veliki doprinos u lečenju i pružanju zdravstvenih usluga za decu sa područja R. Srpske, kao i doprinos u obostranoj saradnji zdravstvenih ustanova iz R. Srbije i R. Srpske, Ordenom časti sa zlatnim zracima, predsednica R. Srpske odlikovala je doc. dr sc. med. Radoja Simića, specijalistu dečije hirurgije i direktora Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta “Dr Vukan Čupić”, Beograd.

Za zasluge u oblasti humanitarnog i duhovnog rada, za ispoljavanje lične hrabrosti, vrhunska dostignuća u oblasti sporta, kulture i umetnosti, kojima se sveukupno doprinosi opštoj afirmaciji R. Srpske, Medaljom zasluge za narod, predsednica R. Srpske Ž. Cvijanović odlikovala je Savu Miloševića, trenera FK Partizan i Marka Marina, nemačkog fudbalera srpskog porekla i doskorašnjeg kapitena FK Crvena Zvezda.

Za rad i zasluge u međunarodnoj saradnji i učvršćenju mira, lične rezultate i dostignuća, kao i za doprinos u razvoju sveukupnih odnosa između Republike Srbije i Republike Srpske, Ordenom zastave Republike Srpske sa srebrnim vencem, predsednica R. Srpske odlikovala je generalnog konzula Republike Srbije u Banja Luci Vladimira Nikolića.

Predsednica R. Srpske Ž. Cvijanović zahvalila je svima koji su svojim radom i zalaganjem, dali nemerljiv doprinos jačanju Republike. “Ono što danas imamo, mnogo je bolje u odnosu na ono što smo imali u vremenu iza nas, ali sam sigurna da ono što danas imamo, nije ni blizu dobro onome što ćemo imati u budućnosti”, istakla je Cvijanovićeva.

 


U Banja Luci svečanim defileom i akademijom obeležen Dan Republike Srpske

U  Banja Luci,  Dan  Republike Srpke 9. januar  obeležen je svečanim defileom u centru Banja Luke i  akademijom koja je organizovana u  dvorani Borik u Banja Luci.

Najbrojniji učesnici u svečanom defileu bili su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova R. Srpske, a učestvovali su i predstavnici raznih republičkih uprava, udruženja i organizacija.

Svečanom defileu i svečanoj akademiji prisustvovali su predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, premijerka R. Srbije Ana Brnabić, ministar odbrane R. Srbije Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova R. Srbije Nebojša Stefanović, generalni sekretar predsednika R. Srbije Nikola Selaković, predsednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer R. Srpske Radovan Višković, predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija, ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov, ambasador Srbije u BiH Aleksandar Đorđević, delegacija Srpske liste sa Kosova i Metohije predvođena predsednikom Goranom Rakićem,  predstavnici Republike Srpske na nivou BiH, lideri političkih partija, predstavnici nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno otadžbinskog rata, predstavnici diplomatskog kora, te zvanice iz javnog, društvenog i političkog života. Svečanoj akademiji prisustvovao je i patrijarh srpski Irinej

Tim povodom, predsednica R. Srpske Željka Cvijanović, obratila se porukom da su sve želje R.Srpske satkane u sloganu "Za sva vremena" i da je velika ljubav prema Republici Srpskoj nešto što nikada neće nestati. “Današnji dan je dan našeg okupljanja, dan kada slavimo slobodu“ - poručila je predsednica.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, u svom obraćanju istakao je da je R. Srpska stvarana u miru a odbranjena u ratu. „Nema slobode za srpski narod bez države. Srbi imaju dve države - Srbiju i Republiku Srpsku“- naglasio je Dodik .

Na svečanoj akademiji obratila se predsednica Vlade R. Srbije Ana Brnabić rečima „Čestitam vam 28. rođendan naše i vaše Republike Srpske“. U svom obraćanju, predsednica Vlade R. Srbije Ana Brnabić, istakla je da Srbija, kao matica, ima obavezu da vodi računa o srpskom narodu gde god on živeo.

Svečanom defileu u centru Banja Luke i svečanoj akademiji u dvorani Borik  prisustvovao je i generalni konzul Vladimir Nikolić.


 


Generalni konzul Vladimir Nikolić prisustvovao otvaranju izložbe skulptura Miodraga Živkovića

U galeriji Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske, u Banja Luci, povodom 9. januara – Dana Republike Srpske, otvorena je izložba skulptura vajara Miodraga Živkovića.

Nakon otvaranja, Živković je istakao da je izložba rezultat njegovog shvatanja umetnosti, kulture i istorije. “Moji spomenici govore o našim stradanjima, o našoj borbi i svemu što je prolazio naš narod. Skulpture sam posvetio raznim istorijskim događajima, a jedan od prvih je spomenik streljanim đacima u Kragujevcu”, rekao je novinarima. Živković je naveo da je u svom dugogodišnjem iskustvu, radeći spomenike koji sećaju na žrtve nakon Drugog svetskog rata i nakon poslednjeg otadžbinskog rata, ustanovio da su prva vremena bila teška za celu zemlju, a druga za srpski narod. “Nikada nisam tragao za skulpturom koja će naći mesto u muzejima, nego koja će obeležavati razna istorijska zbivanja i događaje i nalaziti se u prostorima gde ljudi žive i gde mogu da ih vide i razumeju”, zaključio je Živković.

Otvarajući izložbu, predsednik Akademije nauka i umetnosti R. Srpske Rajko Kuzmanović, rekao je da je Živković svetski poznat umetnik koji je na specifičan način predstavio važne trenutke srpske istorije, a da svojim skulpturama širi duh patriotizma, ali i ljubavi prema svim ljudima, bili oni u domovini ili inostranstvu. Kuzmanović je posebno istakao Živkovićevo delo, spomenik Bitke na Sutjesci, kao delo koje označava epopeju slobode i herojstva, ali i mnoga druga njegova dela.

Miodrag Živković rođen je 1928. godine u selu Leskovac kod Lazarevca i redovni je profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Među njegovim najznačajnijim delima su: spomenik streljanim đacima u Kragujevcu (1963.g), spomenik Hrabrima u Ostri kod Čačka (1969.g), spomenik bitke na Sutjesci, Tjentište (1971.g), spomenik-kosturnica u Gonarsu, Italija (1973.g) i Spomen kompleks na Kadinjači (1979.g).

Svečanom otvaranju izložbe prisustvovale su zvanice iz kulturnog i javnog života, pomoćnik ministra za kulturu R. Srpske Tanja Đaković, ambasador R. Srbije u BiH Aleksandar Đorđević i generalni konzul R. Srbije Vladimir Nikolić.

 


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova