| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt


 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:00 – 16:00 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 09:00 - 13:00 časova, sredom od 09:00 - 13:00 i od 16:00 - 19:00 časova

Konzularna kancelarija Trebinje

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:00 – 16:00 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 09:00 - 13:00 časova, sredom od 09:00 - 13:00 i od 16:00 - 19:00 časova
 

Adresa
Njegoševa 4
89101 TREBINjE
BOSNA I HERCEGOVINA

Telefon: + 387 59 / 490-505
Faks:      + 387 59 / 490-509
E-mail: kk.trebinje@mfa.rs

Konzularni dani u Bijeljini održavaju se svake poslednje subote u mesecu od  10,30  do 16,00   na adresi: Kralja Petra I Karađorđrvića brој 1 (zgrada Opštine), zakazivanje termina radnim danom od 08,00 do 14,00 časova na tel. бр. 065/ 897760.

Praznici

Adresa
Vojvode Radomira Putnika 2
78000 Banjaluka
BOSNA I HERCEGOVINA

Telefon: + 387 51 / 227-040 Lokacija/Mapa

Telefon: + 387 51 / 227-060

             + 387 51 / 227-041 (za hitne pozive)

Konzularna nadležnost
Faks:     + 387 51 / 213-901 Počasni konzuli
E-mail: konzulat.bl@mfa.rs  
Veb sajt: http://www.banjaluka.mfa.gov.rs/  

 


 
 
 
Konzul Radoslav Ilić otvorio tradicionalne viteške igre u Trebinju

U okviru projekta „Povratak tradiciji - ćirilična kultura i tradicionalne igre“ uz podršku Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, Književno udruženje „Susret“ Trebinje organizovalo je 09. avgusta 2018. godine manifestaciju tradicionalnih srpskih viteških nadmetanja „Dušanov mač, Stefanov štit“, koju je otvorio konzul Radoslav Ilić, šef Konzularne kancelarije Generalnog konzulata Republike Srbije Banja Luka sa sedištem u Trebinju.

Otvarajući prvu manifestaciju tradicionalnih srpskih viteških nadmetanja u Trebinju, Ilić je podsetio na činjenicu da su srpski vitezovi svojim viteštvom, hrabrošću, znanjem i umećem, uvek uspevali da odbrane najviše interese svog naroda. Zato i naziv manifestacije „Dušanov mač, Stefanov štit“, nije slučajno odabran, poručio je Ilić. Takmičare je pozvao da pokažu svoje sposobnosti u sportskom nadmetanju, ali i u tome kakav primer mogu dati mladima koji su se u velikom broju odazavali na poziv organizatora, kako bi se takmičili u bacanju kamena s ramena, kugle, potezanju konopca, skoku u dalj i drugim tradicionalnim srpskim veštinama.

Najbolji su dobili medalje, knjige o slavnim srpskim junacima, odnosno nagrade koje su prilagođene vremenu iz viteških nadmetanja, a organizatori su pripremili i bogat ručak za preko petsto ljudi koju se bodrili takmičare.

 


Predstavljeno najbolje idejno rešenje za izgradnju Duhovnog centra u Mrkonjićima

Najbolje idejno rešenja za izgradnju Pravoslavnog duhovnog centra u Mrkonjićima, rodnom selu Svetog Vasilija Ostoškog, koje Republika Srbija finansira sa 400.000,00 evra, izradilo je trebinjsko preduzeće „Kontura“.

Prezentaciji idejnog rešenja, koje je organizovano u Gradskoj upravi Trebinje, prisustvovao je i konzul Radoslav Ilić, šef Konzularne kancelarije Generalnog konzulata Republike Srbije Banja Luka, sa sedištem u Trebinju.

Obraćajući se predstavnicima medijskih kuća, gradonačelnik Trebinja Luka Petrović rekao je: „Zajedno ćemo raditi u dogovoru sa Vladom Republike Srbije i Republike Srpske,  meštanima Mrkonjića i  donatorima, koji su zainteresovani za izgradnju ovog kompleksa. Već imamo donatore, a sav iznos novca smo obzebedili  i  nisu nam potrebna dodatna budžetska sredstva“.

Šef konzularne kancelarije u Trebinju, konzul Radoslav Ilić, podsetio je na činjenicu da je projekat u Mrkonjićima samo jedan u nizu koje podržava Vlada Srbije, zahvaljujući Specijalnim paralelnim vezama Republike Srbije i Republike Srpske. Posebno je istakao da je od početka ove godine Srbija donirala skoro 20 miliona KM za različite infrastrukturne projekte, koji će se realizovati u velikom broju opština širom Republike Srpske. On je najavio i zajedničku sednicu Vlada Republike Srbije i Republike Srpske u Trebinju, na kojoj će se razgovarati o novim infrastrukturnim i drugim zajedničkim projektima koji će služiti na dobrobit svih građana.

Ilić je podsetio da je završen Projekat za izgradnju vodovodnog sistema u bilećkom selu Baljci, čiju izgradnju će Republika Srbija u potpunosti finansirati, dodavši da su sredstva već doznačena na račun Vlade Republike Srpske. Takođe, istakao je da će deci u trebinjskom vrtiću „Srbija“, koji je izgrađen zahvaljujući donaciji Republike Srbije u iznosu od 500.000,00 evra, kompanija Dunav osiguranje a.d. Banja Luka, koja je u većinskom vlasništvu Republike Srbije, obezbediti besplatno osiguranje tokom prve godine boravka u vrtiću.

Ukupna vrednost izgradnje Pravoslavnog duhovnog centra u Mrkonjićima, rodnom selu Svetog Vasilija Ostoškog, koji će se prostirati na oko 800 kvadratnih metara korisne površine, procenjena je na nešto više od 800.000,00 evra. Grad Trebinje će iz budžeta finansirati izradu glavnog projekta, a početak radova je planiran za proleće 2019. godine.

 

 


Generalni konzul V. Nikolić prisustvovao na prijemu i Duhovnoj akademiji organizovanoj povodom slave grada Bijeljina

Generalni konzul Vladimir Nikolić prisustvovao je prijemu i Duhovnoj akademiji u Bijeljini, organizovanim za predstavnike 20. delegacija gradova pobratima i prijateljskih gradova, kao i za predstavnike diplomatskog kora, povodom obeležavanja Pantelinskih svečanosti, odnosno 9. avgusta – slave grada Bijeljina.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, zahvalio je delegacijama što su svojim prisustvom uveličali praznične dane i istakao nastojanja gradskih vlasti da Bijeljinu naprave otvorenim i prepoznatljivim gradom, koja ima prijatelje u svetu. Prisutne je, tom prilikom, informisao da je Bijeljina potpisala Povelju o bratimljenju sa tri grada, Leskovcem, Brašovom iz Rumunije i ruskim Azovom, a da od ranije ima potpisane Protokole o bratimljenju sa šest gradova u Srbiji i inostranstvu.

Nakon potpisivanja pomenute Povelje, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović izjavio je da su dva grada bratimljenjem napravila konekcije u svim sferama života, ukazavši pri tom, na energetske potencijale Leskovca.

Gradonačelnik Banja Luke Igor Radojičić istakao je da je za Republiku Srpsku naročito važna saradnja dva najveća grada, u kojima živi više od četvrtine stanovništva i u tom kontekstu je ukazao na intenziviranje saradnje dve gradske uprave, u proteklom periodu.

Generalni konzul Vladimir Nikolić rekao je da je pozitivno iznenađen razvojem Bijeljine, koja kao takva, može poslužiti kao primer ostalim lokalnim zajednicama u Srpskoj.

Nakon prijema kod gradonačelnika, delegacije su posetile spomen sobu poginulih boraca Vojske Republike Srpske, a nakon toga su predstavnici grada Bijeljine, Novog Sada, Banja Luke i boračkih organizacija, položili vence na spomenik palim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Pantelinske svečanosti privedene su kraju “Pantelinskom duhovnom večeri”, u kojoj su nastupila brojna kulturno-umetnička društva iz Republike Srpske.

 


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova