| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:00 – 16:00 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 09:00 - 13:00 časova, sredom od 09:00 - 13:00 i od 16:00 - 19:00 časova

Konzularni dani u Bijeljini održavaju se svake poslednje subote u mesecu od  10,30  do 16,00   na adresi: Kralja Petra I Karađorđrvića brој 1 (zgrada Opštine), zakazivanje termina radnim danom od 08,00 do 14,00 časova na tel. бр. 065/ 897760.

Praznici

Adresa
Vojvode Radomira Putnika 2
78000 Banjaluka
BOSNA I HERCEGOVINA

Telefon: + 387 51 / 227-040 Lokacija/Mapa

Telefon: + 387 51 / 227-060

             + 387 51 / 227-041 (za hitne pozive)

Konzularna nadležnost
Faks:     + 387 51 / 213-901 Počasni konzuli
E-mail: konzulat.bl@mfa.rs  
Veb sajt: http://www.banjaluka.mfa.gov.rs/  

 


 
 
 
Svečano obeležen Dan državnosti Republike Srbije u Banjaluci

Generalni konzulat Banja Luka obeležio je Sretenje - Dan državnosti Republike Srbije u svečanom salonu restorana „Stara ada“, 13. februara 2018. godine.


Obeležavanju je prisustvovalo oko 300 zvanica, među kojima su bili predsednik R. Srpske (RS), Milorad Dodik i potpredsednik Josip Jerković, predsednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović i potpredsednik Nenad Stevandić, poslanici u Narodnoj skupštini RS, ministri u Vladi RS, srpski predstavnici u parlamentu BiH, predsednici vodećih opozicionih partija u RS Dragan Čavić (predsednik Narodnog demokratskog pokreta) i Borislav Borenović (predsednik Partije demokratskog progresa), predsednik Akademije nauka i umetnosti RS, prof.dr Rajko Kuzmanović, dekani i veći broj profesora Univerziteta Banja Luka, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, direktori najznačajnijih javnih ustanova, elektro privredih i drugih preduzeća, Komercijalne banke a.d. Banja Luka, NLB banke a.d. Banja Luka, Nove banke, glavni i odgovorni urednici medija, načelnici i predstavnici opština iz RS, generali Oružanih snaga BiH, reditelji, glumci, predstavnici diplomatskog kora akreditovani u BiH, kao i brojni gosti iz Banjaluke i čitave RS.

Na početku svečanosti otpevana je himna Republike Srbije „Bože pravde“, nakon čega se generalni konzul Vladimir Nikolić obratio prisutnim gostima podsetivši ih na opšte prihvaćenu ocenu da odnosi Republike Srbije i Republike Srpske nikada nisu bili bolji. S tim u vezi, naveo je da je Generalni konzulat Banja Luka dao značajan doprinos takvoj oceni i ukupnom unapređenju saradnje u svim oblastima. Posebno je naglasio da prisustvo opozicionih lidera govori u prilog tome da ova DKP, svojim ukupnim radom i odnosom prema Republici Srpskoj, između ostalog, doprinosi  i ukupnom smirivanju političkih nesuglasica i ohrabrivanju međusobne komunikacije.

Nikolić je, na kraju obraćanja, rekao da mu je posebno zadovoljstvo što ima priliku da bude domaćin ovakvog prijema i svečanosti kojom se obeležava naš najznačajniji državni praznik, poželevši svima onima koji su državljani Srbije da srećno proslave predstojeći praznik, porukom: „Živela Republika Srbija i živela Republika Srpska“.

 

Obraćajući se predstavnicima medija, predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da je Srbija najvažnija zemlja u regionu. Takođe, povodom obeležavanja Sretenja - Dana državnosti Republike Srbije, rekao je: „To je naša matica i naravno da je to i naš praznik koji i mi proslavljamo kao svoj datum“.

Predsednik Narodne skupštine RS poručio je: „Srpski narod je jedinstven i zajedno obeležavamo ovaj praznik. Meni je posebno zadovoljstvo što je generalni konzul Vladimir Nikolić organizovao, ovde u Banjaluci, prijem za sve naše političare, poslanike, privrednike, za sve one koji žele da Republika Srpska i Srbija što tešnje i što bolje sarađuju“. 


Nakon obraćanja generalnog konzula, moderator je goste ukratko upoznao sa rezultatima konkursa koji već tradicionalno, svake godine, organizuje Generalni konzulat Republike Srbije u Banjaluci.

Svečanost je nastavljena uz koktel i upečatljiv nastup tamburaškog orkestra Radničkog kulturno umetničkog društva „Pelagić“ iz Banje Luke.

Svečano obeležavanje Dana državnosti Republike Srbije u Banjaluci dobilo je veoma zapaženo mesto u medijskim izveštajima, uz izrazito pozitivne reakcije i pohvale.

Takvim izveštajima i pozitivnim komentarima doprinelo je i gostovanje generalnog konzula Vladimira Nikolića u emisiji Alternativne televizije „5 do 7“ (gostovao je 13. februara 2018. godine, neposredno pre početka svečanog prijema), kao i u Jutarnjem programu Radio televizije Republike Srpske, gde je Nikolić bio gost od 08.30 do 08.45 dana 14. februara 2018. godine.

Gostovanje generalnog konzula Vladimira Nikolića, na RTRS, možete pogledati na: 

http://www.rtrs.tv/vijesti.php?id=289297


Generalni konzul Vladimir Nikolić uručio nagrade učenicima za najbolje literarne radove povodom obeležavanja Sretenja – Dana državnosti Srbije

Generalni konzulat Republike Srbije Banja Luka, povodom obeležavanja Sretenja – Dana državnosti tradicionalno je i ove godine raspisao literarni konkurs za izbor najboljeg rada na temu „O mojim prijateljima u Srbiji“. Na konkursu je učešće uzeo veliki broj učenika iz 92 srednje škole Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, tako da je nezavisna komisija imala težak zadatak da odabere najbolje radove.

Prvu nagradu od 1.000 KM, koju dodeljuje Komercijalna banka a.d. Banja Luka, osvojila je Nikolina Ninković, učenica Gimnazije „Jovan Dučić“ u Trebinju, a drugu i treću nagradu, od po 500,00 KM dobili su Adnan Selimović iz JU Gimnazija Prnjavor i  Nikola Petrović iz JU Gimnazija Banja Luka.


 

Nikolini Ninković nagradu su uručili generalni konzul Vladimir Nikolić i direktor filijale Komercijalne banke a.d. Trebinje gospodin Željko Šupić, 09.02.2018. godine u Trebinju.

Drugu i treću nagradu podelili su Adnan Selimović učenik JU Gimnazija Prnjavor i Nikola Petrović, učenik Gimnazije Banja Luka. Njima su nagrade uručili generalni konzul Vladimir Nikolić i predstavnik Komercijalne banke a.d. Banja Luka, gospodin Dejan Stanković, 12. februara 2018. godine u prostorijama Generalnog konzulata.

 

 


 

Dodeli nagrada prisustvovali su ministar prosvete i kulture Republike Srpske Dane Malešević, direktor Republičkog pedagoškog zavoda Republike Srpske Predrag Damjanović, kao i direktori gimnazija iz Banje Luke i Prnjavora sa saradnicima.


Pripreme za otvaranje Konzularne kancelarije Generalnog konzulata Banja Luka sa sedištem u Trebinju

Generalni konzulat Republike Srbije Banja Luka, tokom 2017. godine, pokrenuo je zvaničnu proceduru za otvaranje Konzularne kancelarije Generalnog konzulata u Trebinju. Poštujući odredbe Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama između Republike Srbije i Republike Srpske, kao i potrebu da se građanima Trebinja i hercegovačkih opština Ljubinje, Berkovići, Gacko, Bileća, Istočni Mostar i Nevesinje dodatno približi i olakša pružanje konzularnih usluga, generalni konzul Vladimir Nikolić je sa gradonačelnikom Trebinja, gospodinom Lukom Petrovićem, usaglasio aktivnosti koje je potrebno realizovati, počev od dobijanja saglasnosti, izbora prostora pa do svečanog otvaranja i početka rada Konzularne kancelarije.

Na sastanku koji je održan 09. februara 2018. godine u Trebinju i kome su prisustvovali pomoćnik ministra spoljnih poslova Republike Srbije za konzularne i pravne poslove, ambasador Aca Jovanović, generalni konzula Vladimir Nikolić, konzul Radoslav Ilić i gradonačenik Trebinja Luka Petrović sa saradnicima, dogovoreno je da Grad Trebinje dodelio prostorije u centru grada u kojima će, početkom aprila 2018. godine, biti otvorena Konzularna kancelarija. Ona će se nalaziti u ulici Njegoševa broj 4, odnosno u objektu koji je poznat kao „Kuća Ćelovića“.

Građanima sedam hercegovačkih opština biće na raspolaganju svakim radnim danom, a zahvaljujući njenim uslugama znatno će biti smanjene gužve prilikom podnošenja zahteva za prijem u državljanstvo, za izdavanje biometrijskih putnih isprava, kao i za pružanje velikog broja konzularnih usluga.

Obraćajući se novinarima, gradonačelnik Trebinja rekao je da Grad Trebinje smatra da je neophodno uspostaviti kvalitnije veze sa Beogradom sa kojim je Hercegovina vekovima povezana i zahvalio se predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću kao i Vladi Srbije, što su uvideli značaj formiranja konzularnog predstavništva u ovom delu Hercegovine.

Pomoćnik ministra spoljnih poslova Republike Srbije, ambasador Aca Jovanović je zahvalio gradonačelniku Petroviću i trebinjskoj Gradskoj upravi na razumevanju i dobroj volji koju su pokazali u vezi dodele prostorije za Konzularnu kancelariju. Istovremeno je istakao da će u njoj građani Hercegovine moći da podnesu zahteve za prijem u državljanstvo Srbije, a nakon toga i za izradu pasoša, jer će Konzularna kancelarija biti snabdevena najsavremenijom biometrijskom opremom.

Nakon sastanka u Gradskoj upravi, generalni konzul Vladimir Nikolić posetio je Gimnaziju „Jovan Dučić“ u Trebinju, gde je uručio ček od 1.000 KM učenici Nikolini Ninković, dobitnici prve nagrade na tradicionalčnom literarnom konkursu koji je se organizuje u čast Sretenja – Dana državnosti Republike Srbije. Tema ovogodišnjeg konkursa bila je „O mojim prijateljima u Srbiji“, a finansijska sredstva za nagrade obezbedila je Komercijalna banka a.d. Banja Luka. S tim u vezi, vrednosni poklon ček Nikolini su zajedno uručili generalni konzul Vladimir Nikolić i direktor filijale Komercijalne banke a.d. Banja Luka u Trebinju, gospodin Željko Šupić.


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova