| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

Радно време
Понедељак - петак: 8:00 – 16:00 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 09:00 - 13:00 часова, средом од 09:00 - 13:00 и од 16:00 - 19:00 часова

Конзуларни дани у Бијељини одржавају се сваке последње суботе у месецу од  10,30  до 16,00   на адреси:  Краља Петра I Карађорђевића број 1 (зграда Општине), заказивање термина радним даном од 08,00 до 14,00 часова на тел. бр. 065/897760.

Празници

Адреса
Војводе Радомира Путника 2
78000 БАЊАЛУКА
БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Телефон: + 387 51 / 227-040 Локација/Мапа

Телефон:+ 387 51 / 227-060

               + 387 51 / 227-041 (за хитне позиве)                                             

Конзуларна надлежност
Факс:      + 387 51 / 213-901 Почасни конзули
E-mail: konzulat.bl@mfa.rs  
Интернет сајт: http://www.banjaluka.mfa.gov.rs  

 


 
 
 
Министар одбране Рeпублике Србије боравио у званичној посети Бањалуци

Министар одбране Републике Србије Александар Вулин, предводио је делегацију Министарства одбране (МО), током званичне посете Бањалици, 19.09.2017. године, где му је домаћин био министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић. Током поменутог боравка, министар Вулин је посетио компанију „Космос“ и састао се са председником Републике Српске (РС), Милорадом Додиком.

Након обиласка компаније „Космос“ и званичног састанка са министром Петром Ђокићем, одржана је конференција за новинаре на којој је речено да би наредних дана требао да буде дефинисан модел сарадње МО Србије са три стратешка предузећа у РС, и то: бељинским „Орлом“, Фабриком мотора специјалне намене Пале и „Космосом“.

Ђокић је новинарима рекао да је РС спремна да стави на располагање све моделе за сарадњу које има у правном смислу, а то је могућност уласка у капитал, формирање заједничких предузећа или развијање неког другог облика партнерства. Додатно је појаснио да ће то учинити правни тимови РС и Србије, али да је од тога важнија воља и спремност да се стање промени интензивнијом сарадњом и присуством Србије у оквиру ова три предузећа. Он је рекао да се, посредством МО Србије, а за потребе одбране и наступа на другим тржиштима, настоји омогућити квалитетније пословање и доделити одређени нови послови, или повећати обим послова које поменута предузећа реализују за потребе система одбране у Србији.

Министар одбране Србије Александар Вулин оценио је да су политички односи између Србије и Српске на највишем могућем нивоу и поручио да политички односи не треба да буду једино што нас повезује и спаја, односно да и економски односи морају да се подигну на ниво постојећих политичких односа. Новинарима је рекао да је дошао у Бањалуку по наређењу председника Србије Александра Вучића, како би радио на конкретним механизмима помоћи наменској индустрији РС - да би се повезала са МО Србије, унапредили њихови капацитети и сагледали модалитети уласка у власништво.


Након званичног састанка са председником РС Милорадом Додиком, коме је поред делегације МО Србије и министра Петра Ђокића, присуствовао и министар унутрашњих послова РС Драган Лукач, одржана је друга конференција за новинаре.


Новинарима је поручено да су потенцијали наменске индустрије РС велики и да одговарају потребама Војске Србије. Председник РС рекао је да постоје обострани интереси за сарадњу РС и Србије у области наменске индустрије, као и да је Српска заинтересована за активирање производње ради обезбеђивања сигурности пословања и нових радних места. Он је оценио да је пронађен прави пут да се одржи стабилна производња у предузећима која су се дуги низ година бавила наменском индустријом и захваливши се министру Вулину, због његовог личног залагања за активирање овог посла нагласио да Србија има значајне привредне успехе у области наменске индустрије.
Министар Вулин је рекао да је упознат са потенцијалима наменске индустрије у РС и да је председник Српске информисан о детаљима договора. Посебно је истакао да су потенцијали Српске у наменској индустрији велики и да одговорају потребама Војске Србије и Министарства одбране. Поручио је да ће се наставити заједнички рад и да ће се обезбедити одговарајућа улагања, као и чување радних места и развој тих фабрика. Закључио је да се на тај начин показује колико је Србији стало до Српске, њеног развоја и живота њених грађана, као и да је будућност наменске индустрије Републике Српске, након ових разговора, извесна и далеко боља.
. Генерални конзул Владимир Николић, присуствовао је званичним састанциима који су одржани у Бањалуци, као и посети компанији „Космос“.
   
 


Четвртом сајму „Лакташи Етно 2017“ присуствовао велики број учесника из Србије

Општина Лакташи, у сарадњи са Туристичком организацијом и Удружењем пољопривредних произвођача општине, организовала је сајам “Лакташи Етно 2017”, на коме су представљене кућне радиности, стари занати, традиционална гастрономија и туризам. Сајам је одржан 16.  септембра 2017. године у Спортској дворани „Ненад Баштинац“ у Александровцу.

Овогодишњем Сајму присуствовао је и велики броој учесника из Републике Србије, међу којима је био и председник Скупштине града Зрењанина, Оливер Митровић, који је предводио делегацију највећег политичког, привредног, културног и спортског центра Баната.

Поред града Зрењанина, општину Гроцка која се простире на површини од око 300 км2 и спада у једну од најпознатијих воћарских регија Србије, представљало је 40 учесника које су предоводили Живадинка Аврамовић, заменик председника градске општине, као и Зоран Костић члан већа општине задужен за област предузетништва и мале привреде.

Посебно изненађење и одушењвљење присутних учесника и гостију изазвао је наступ чланова фолклорног ансамбала културно-уметничког друштва „Ставан Штрбац“ из Врчина, општина Гроцка, који су добили највише аплауза на овогодишњем Сајму „Лакташи етно 2017“.

Генерални конзулат Републике Србије Бања Лука пружио је потребну помоћ и подршку учесницима Сајма који су допутовали из Гроцке, а свечном отварању поменуте манифестацији присуствовао је Радослав Илић, конзул у Генералном конзулату.


Високи политички представници Републике Србије присуствовали отварању манифестација „Дани Српске у Србији”

Манифестација „Дани Српске у Србији” отворена је 15. септембра 2017. године у београдском Народном позоришту, у присуству политичких и црквених званичника Републике Србије и Републике Српске. Они су заједно поручили да су Срби један народ, без обзира на границу са Дрином. Манифестација која је пре свега културног, али и економског карактера, ове године се одржава по пети пут у 20 градова Србије.


Свечаност је благословио патријарх Српске православне цркве Иринеј, који је поручио да је реч о једном народу, једном језику, једној цркви и једној култури, након чега је председник Републике Српске Милирад Додик званично отворио манифестацију.


Додик је оценио да је српски идентитет јединствен, рекавши да је Република Српска у свом дејтонском оквиру, гарант опстанка српског народа. Посебно је истакао да је стање у Републици Српској стабилно, поручивши да се неће одрећи својих „снова да Република Српска и Србија буду једно“ и додавши: „Верујем да је у овом свету престало кажњавање због снова, а ја то сањам“.


Додик је нагласио и да је веома битно што је председник Републике Србије Александар Вучић „окренуо поглед“ ка Републици Српској, тако да се данас заједно граде школе, вртићи и мостови. Такође је истакао и да Подриње, са обе стране, мора бити циљ заједничких пројеката, те да Дрину треба видети као реку која повезује, а не раздваја.
Дани Српске трајаће до 21. септембра, а у оквиру њих ће у Врању, Новом Саду и Суботици бити одржана три привредна скупа. Велики економски форум организоваће се последњег дана одржавања поменуте манифестације.


Свечном отварању „Дана Српске у Србији” присуствовали су генерални секретар председника Републике Србије Никола Селаковић, први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, министар правде Нела Кубуровић, министар одбране Александар Вулин, и министар рада, запошљавања, борачких и социјалних питања Зоран Ђорђевић.


Манифестацији је присуствовао и генерални конзул Репулике Србије у Републици Српској, Босни и Херцеговини, Владимир Николић.


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова