| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт


 

 

Радно време
Понедељак - петак: 8:00 – 16:00 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 09:00 - 13:00 часова, средом од 09:00 - 13:00 и од 16:00 - 19:00 часова

Конзуларна канцеларија Требиње

Радно време
Понедељак - петак: 8:00 – 16:00 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 09:00 - 13:00 часова, средом од 09:00 - 13:00 и од 16:00 - 19:00 часова

Адреса
Његошева 4
89101 ТРЕБИЊЕ
БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Телефон: + 387 59 / 490-505
Факс:      + 387 59 / 490-509
E-mail:  kk.trebinje@mfa.rs

Конзуларни дани у Бијељини одржавају се сваке последње суботе у месецу од  10,30  до 16,00   на адреси:  Краља Петра I Карађорђевића број 1 (зграда Општине), заказивање термина радним даном од 08,00 до 14,00 часова на тел. бр. 065/897760.

Празници

Адреса
Војводе Радомира Путника 2
78000 БАЊАЛУКА
БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Телефон: + 387 51 / 227-040 Локација/Мапа

Телефон:+ 387 51 / 227-060

               + 387 51 / 227-041 (за хитне позиве)                                             

Конзуларна надлежност
Факс:      + 387 51 / 213-901 Почасни конзули
E-mail: konzulat.bl@mfa.rs  
Интернет сајт: http://www.banjaluka.mfa.gov.rs  

 


 
 
 
Генералном конзулу Владимиру Николићу додељена Повеља захвалности за допринос унапређењу укупног позоришног стваралаштва у Р. Српској

Уручењем награда и извођењем представе „Група ТНТ - Алан Форд/Повратак отписаних“, 11. јуна 2018. године, у Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци затворен је 21. Театар фест „Петар Кочић“. За најбољу представу проглашен је позоришни комад „Устав Републике Хрватске“ Анте Томића, Рајка Грлића и Жељке Удовичић.

Жири фестивала, у саставу Душко Љуштина, Владимир Ђуричић и Жељко Еркић, оценио је да ова представа, у режији Винка Брешана и продукцији Сатиричног позоришта „Керенпух“ из Загреба, на храбар начин говори о проблемима у савременој Хрватској и „помера границе савременог театра“. Истој представи додељене су и награде за најбољи драмски текст (Томићу, Грлићу и Удовичићевој), као и за најбољу мушку улогу, коју је добио Борко Перић (за улогу Вјекослава Краља).

Награду за најбољу мушку улогу, осим Перића, добио је и Бранислав Лечић за улогу Симеона Његована Лупуса у представи „Корешподенција“ у продукцији „Звездара театра“ из Београда. За улогу Милице Његован, у овој представи, награду за најбољу женску улогу добила је Аница Добра, а за режију је награђен Горчин Стојановић.

Специјална награда овогодишњег Театар феста „Петар Кочић“ додељена је глумици Народног позоришта Сарајево Каћи Дорић за улогу баке, госпође маме у представи „Све се некако преживи осим смрти“.

Након доделе награда, у Народном позоришту Р. Српске одиграна је представа „Група ТНТ - Алан Форд/Повратак отписаних“, рађена у копродукцији „Гледалишча копер“ и Камерног театра 55 из Сарајева, у режији Кокана Младеновића.

Ценећи досадашњу помоћ и подршку коју је пружио у области унапређења културне сарадње Србије и Р. Српске, Управа Народног позоришта доделила је Повељу захвалности за допринос унапређењу укупног позоришног стваралаштва генералном конзулу Николићу.


Влада Републике Србије дала сагласност за још једну финансијску помоћ Републици Српској и одобрила запошљавање 100 лекара

Влада Републике Србије, на седници одржаној 07.6.2018. године, усвојила поред осталог и закључак о давању финансијске помоћи Републици Српској.

Влада је дала сагласност да се општини Невесиње у Републици Српској и „Координацији Срба” Мостар упути једнократна финансијска помоћ. Одлучено је да се упути једнократна финансијска помоћ од 2.500.000 евра за изградњу магистралног пута М20 Гацко - Фоча, деоница Тјентиште - Брод на Дрини, Шћепан поље.

Такође, донета је одлука да се општини Невесиње упути финансијска помоћ од 150.000 евра за реконструкцију Дома културе у тој општини. Истим Закључком одлучено је да „Координација Срба” Мостар добије финансијску помоћ у износу од 125.000 евра за реализацију пројеката од интереса за српску заједницу у Мостару


Генерални конзулат домаћин представе „Моја ти“ на Театар фесту у Бањалуци

Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци био је домаћин представе „Моја ти“, 05.06.2018. године, на 21. Театар фесту „Петар Кочић“. Публика је имала прилику да, на великој сцени Народног позоришта Републике Српске, ужива у игри три диве српског глумишта: Светлане Бојковић, Тање Бошковић и Горице Поповић, које су обележиле прву такмичарску ноћ. Са њима су наступиле и млађе колеге: Софија Јуричан, Михаиловић Иван, као и Горица Шутић, у продукцији Атељеа 212.

Поменути позоришни  комад бави се проблемом старосне, идеолошке, сексуалне и родне дискриминације. Протагонисткиње су старице, неке од њих партизанке, комунисткиње, мајке, свакако жене које су у доба либералног капитализма принуђене на борбу са најразличитијим мушким културним родним нормативима и примерима идеолошке деградације вредности за које су се ове жене цео живот бориле. Реч је о мелодрамској структури, рађеној по драмском тексту Олге Димитријевић, у коме су до изражаја дошле грубе реченичне формулације, неретко конструисане као пароле. Представа је посебно отварала питања о грађевинској мафији, у доба такозваног либералног капитализма, кроз суочавање с прошлошћу и сећањима старица које „данас ником нису потребне“, као и о дискриминацији у односу према старима и немоћнима.

Након представе одржан је округли сто, где су Бојковићева и Бошковићева истакле да су након првог читања текста биле на корак од одбијања улога, али их је комаду ипак привукла слобода коју им је дала редитељка.

Светлана Бојковић, која код бањалучке публике због „Госпође министарке“ има посебан статус, истакла је да јој се упркос сонговима из партизанског доба, као и атмосфере социјалистичке Југославије наспрам ове данас, свиђа то што представу једнако добро прихватају све генерације.

Kомпанијa „Дунав осигурање“ д.о.о., уприличила је вечерњи коктел у просторијама Народног позоришта, где су бројни љубитељи драмске уметности уживали у дружењу са глумцима, члановима жирија и високим званицама које су присуствовале представи.

Глумачка екипа београдског Атељеа 212 је 06. јуна 2018. године, пре одржавања представе „Моја ти“, посетила Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци, где им је домаћин био генерални конзул Владимир Николић који је присуствовао и представи у Народном позоришту Републике Српске.

 


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова