| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

Радно време
Понедељак - петак: 8:00 – 16:00 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 09:00 - 13:00 часова, средом од 09:00 - 13:00 и од 16:00 - 19:00 часова

Конзуларни дани у Бијељини одржавају се сваке последње суботе у месецу од  10,30  до 16,00   на адреси:  Краља Петра I Карађорђевића број 1 (зграда Општине), заказивање термина радним даном од 08,00 до 14,00 часова на тел. бр. 065/897760.

Празници

Адреса
Војводе Радомира Путника 2
78000 БАЊАЛУКА
БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Телефон: + 387 51 / 227-040 Локација/Мапа

Телефон:+ 387 51 / 227-060

               + 387 51 / 227-041 (за хитне позиве)                                             

Конзуларна надлежност
Факс:      + 387 51 / 213-901 Почасни конзули
E-mail: konzulat.bl@mfa.rs  
Интернет сајт: http://www.banjaluka.mfa.gov.rs  

 


 
 
 
Свечано обележен Дан државности Републике Србије у Бањалуци

Генерални конзулат Бања Лука обележио je Сретење - Дан државности Републике Србије у свечаном салону ресторана „Стара ада“, 13. фебруара 2018. године.

Обележавању је присуствовало око 300 званица, међу којима су били председник Р. Српске (РС), Милорад Додик и потпредседник Јосип Јерковић, председник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић и потпредседник Ненад Стевандић, посланици у Народној скупштини РС, министри у Влади РС, српски представници у парламенту БиХ, председници водећих опозиционих партија у РС Драган Чавић (председник Народног демократског покрета) и Борислав Бореновић (председник Партије демократског прогреса), председник Академије наука и уметности РС, проф.др Рајко Кузмановић, декани и већи број професора Универзитета Бања Лука, представници Српске православне цркве, директори најзначајнијих јавних установа, електро привредих и других предузећа, Комерцијалне банке а.д. Бања Лука, НЛБ банке а.д. Бања Лука, Нове банке, главни и одговорни уредници медија, начелници и представници општина из РС, генерали Оружаних снага БиХ, редитељи, глумци, представници дипломатског кора акредитовани у БиХ, као и бројни гости из Бањалуке и читаве РС.

На почетку свечаности отпевана је химна Републике Србије „Боже правде“, након чега се генерални конзул Владимир Николић обратио присутним гостима подсетивши их на опште прихваћену оцену да односи Републике Србије и Републике Српске никада нису били бољи. С тим у вези, навео је да је Генерални конзулат Бања Лука дао значајан допринос таквој оцени и укупном унапређењу сарадње у свим областима. Посебно је нагласио да присуство опозиционих лидера говори у прилог томе да ова ДКП, својим укупним радом и односом према Републици Српској, између осталог, доприноси  и укупном смиривању политичких несугласица и охрабривању међусобне комуникације.
Николић је, на крају обраћања, рекао да му је посебно задовољство што има прилику да буде домаћин оваквог пријема и свечаности којом се обележава наш најзначајнији државни празник, пожелевши свима онима који су држављани Србије да срећно прославе предстојећи празник, поруком: „Живела Република Србија и живела Република Српска“.

Обраћајући се представницима медија, председник РС Милорад Додик изјавио је да је Србија најважнија земља у региону. Такође, поводом обележавања Сретења - Дана државности Републике Србије, рекао је: „То је наша матица и наравно да је то и наш празник који и ми прослављамо као свој датум“.

Председник Народне скупштине РС поручио је: „Српски народ је јединствен и заједно обележавамо овај празник. Мени је посебно задовољство што је генерални конзул Владимир Николић организовао, овде у Бањалуци, пријем за све наше политичаре, посланике, привреднике, за све оне који желе да Република Српска и Србија што тешње и што боље сарађују“. 

Након обраћања генералног конзула, модератор је госте укратко упознао са резултатима конкурса који већ традиционално, сваке године, организује Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци.

Свечаност је настављена уз коктел и упечатљив наступ тамбурашког оркестра Радничког културно уметничког друштва „Пелагић“ из Бање Луке.

Свечано обележавање Дана државности Републике Србије у Бањалуци добило је веома запажено место у медијским извештајима, уз изразито позитивне реакције и похвале.

Таквим извештајима и позитивним коментарима допринело је и гостовање генералног конзула Владимира Николића у емисији Алтернативне телевизије „5 до 7“ (гостовао је 13. фебруара 2018. године, непосредно пре почетка свечаног пријема), као и у Јутарњем програму Радио телевизије Републике Српске, где је Николић био гост од 08.30 до 08.45 дана 14. фебруара 2018. године.

Гостовање генералног конзула Владимира Николића, на РТРС, можете погледати на

http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=289297

 


Генерални конзул Владимир Николић уручио награде ученицима за најбоље литерарне радове поводом обележавања Сретења – Дана државности Србије

Генерални конзулат Републике Србије Бања Лука, поводом обележавања Сретења – Дана државности традиционално је и ове године расписао литерарни конкурс за избор најбољег рада на тему „О мојим пријатељима у Србији“. На конкурсу је учешће узео велики број ученика из 92 средње школе Републике Српске, Босне и Херцеговине, тако да је независна комисија имала тежак задатак да одабере најбоље радове.

Прву награду од 1.000 КМ, коју додељује Комерцијална банка а.д. Бања Лука, освојила је Николина Нинковић, ученица Гимназије „Јован Дучић“ у Требињу, а другу и трећу награду, од по 500,00 КМ добили су Аднан Селимовић из ЈУ Гимназија Прњавор и  Никола Петровић из ЈУ Гимназија Бања Лука.


 

Николини Нинковић награду су уручили генерални конзул Владимир Николић и директор филијале Комерцијалне банке а.д. Требиње господин Жељко Шупић, 09.02.2018. године у Требињу.

Другу и трећу награду поделили су Аднан Селимовић ученик ЈУ Гимназија Прњавор и Никола Петровић, ученик Гимназије Бања Лука. Њима су награде уручили генерални конзул Владимир Николић и представник Комерцијалне банке а.д. Бања Лука, господин Дејан Станковић, 12. фебруара 2018. године у просторијама Генералног конзулата.

Додели награда присуствовали су министар просвете и културе Републике Српске Дане Малешевић, директор Републичког педагошког завода Републике Српске Предраг Дамјановић, као и директори гимназија из Бање Луке и Прњавора са сарадницима. 


Припреме за отварање Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Бања Лука са седиштем у Требињу

Генерални конзулат Републике Србије Бања Лука, током 2017. године, покренуо је званичну процедуру за отварање Конзуларне канцеларије Генералног конзулата у Требињу. Поштујући одредбе Споразума о специјалним и паралелним везама између Републике Србије и Републике Српске, као и потребу да се грађанима Требиња и херцеговачких општина Љубиње, Берковићи, Гацко, Билећа, Источни Мостар и Невесиње додатно приближи и олакша пружање конзуларних услуга, генерални конзул Владимир Николић је са градоначелником Требиња, господином Луком Петровићем, усагласио активности које је потребно реализовати, почев од добијања сагласности, избора простора па до свечаног отварања и почетка рада Конзуларне канцеларије.

На састанку који је одржан 09. фебруара 2018. године у Требињу и коме су присуствовали помоћник министра спољних послова Републике Србије за конзуларне и правне послове, амбасадор Аца Јовановић, генерални конзула Владимир Николић, конзул Радослав Илић и градоначеник Требиња Лука Петровић са сарадницима, договорено је да Град Требиње доделио просторије у центру града у којима ће, почетком априла 2018. године, бити отворена Конзуларна канцеларија. Она ће се налазити у улици Његошева број 4, односно у објекту који је познат као „Кућа Ћеловића“.

 


 

Грађанима седам херцеговачких општина биће на располагању сваким радним даном, а захваљујући њеним услугама знатно ће бити смањене гужве приликом подношења захтева за пријем у држављанство, за издавање биометријских путних исправа, као и за пружање великог броја конзуларних услуга.

Обраћајући се новинарима, градоначелник Требиња рекао је да Град Требиње сматра да је неопходно успоставити квалитније везе са Београдом са којим је Херцеговина вековима повезана и захвалио се председнику Републике Србије Александру Вучићу као и Влади Србије, што су увидели значај формирања конзуларног представништва у овом делу Херцеговине.

Помоћник министра спољних послова Републике Србије, амбасадор Аца Јовановић је захвалио градоначелнику Петровићу и требињској Градској управи на разумевању и доброј вољи коју су показали у вези доделе просторије за Конзуларну канцеларију. Истовремено је истакао да ће у њој грађани Херцеговине моћи да поднесу захтеве за пријем у држављанство Србије, а након тога и за израду пасоша, јер ће Конзуларна канцеларија бити снабдевена најсавременијом биометријском опремом.
 

Након састанка у Градској управи, генерални конзул Владимир Николић посетио је Гимназију „Јован Дучић“ у Требињу, где је уручио чек од 1.000 КМ ученици Николини Нинковић, добитници прве награде на традиционалчном литерарном конкурсу који је се организује у част Сретења – Дана државности Републике Србије. Тема овогодишњег конкурса била је „О мојим пријатељима у Србији“, а финансијска средства за награде обезбедила је Комерцијална банка а.д. Бања Лука. С тим у вези, вредносни поклон чек Николини су заједно уручили генерални конзул Владимир Николић и директор филијале Комерцијалне банке а.д. Бања Лука у Требињу, господин Жељко Шупић.


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова