| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт


 

 

Радно време
Понедељак - петак: 8:00 – 16:00 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 09:00 - 13:00 часова, средом од 09:00 - 13:00 и од 16:00 - 19:00 часова

Конзуларна канцеларија Требиње

Радно време
Понедељак - петак: 8:00 – 16:00 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 09:00 - 13:00 часова, средом од 09:00 - 13:00 и од 16:00 - 19:00 часова

Адреса
Његошева 4
89101 ТРЕБИЊЕ
БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Телефон: + 387 59 / 490-505
Факс:      + 387 59 / 490-509
E-mail:  kk.trebinje@mfa.rs

Конзуларни дани у Бијељини одржавају се сваке последње суботе у месецу од  10,30  до 16,00   на адреси:  Краља Петра I Карађорђевића број 1 (зграда Општине), заказивање термина радним даном од 08,00 до 14,00 часова на тел. бр. 065/897760.

Празници

Адреса
Војводе Радомира Путника 2
78000 БАЊАЛУКА
БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Телефон: + 387 51 / 227-040 Локација/Мапа

Телефон:+ 387 51 / 227-060

               + 387 51 / 227-041 (за хитне позиве)                                             

Конзуларна надлежност
Факс:      + 387 51 / 213-901 Почасни конзули
E-mail: konzulat.bl@mfa.rs  
Интернет сајт: http://www.banjaluka.mfa.gov.rs  

 


 
 
 
Конзул Радослав Илић отворио традиционалне витешке игре у Требињу

У оквиру пројекта „Повратак традицији - ћирилична култура и традиционалне игре“ уз подршку Министарство спољних послова Републике Србије, Управe за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Књижевно удружење „Сусрет“ Требиње организовало је 09. августа 2018. године манифестацију традиционалних српских витешких надметања „Душанов мач, Стефанов штит“, коју је отворио конзул Радослав Илић, шеф Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Републике Србије Бања Лука са седиштем у Требињу.

Отварајући прву манифестацију традиционалних српских витешких надметања у Требињу, Илић је подсетио на чињеницу да су српски витезови својим витештвом, храброшћу, знањем и умећем, увек успевали да одбране највише интересе свог народа. Зато и назив манифестације „Душанов мач, Стефанов штит“, није случајно одабран, поручио је Илић. Такмичаре је позвао да покажу своје способности у спортском надметању, али и у томе какав пример могу дати младима који су се у великом броју одазавали на позив организатора, како би се такмичили у бацању камена с рамена, кугле, потезању конопца, скоку у даљ и другим традиционалним српским вештинама.

Најбољи су добили медаље, књиге о славним српским јунацима, односно награде које су прилагођене времену из витешких надметања, а организатори су припремили и богат ручак за преко петсто људи коју се бодрили такмичаре.


Представљено најбоље идејно решење за изградњу Духовног центра у Мркоњићима

Најбоље идејно решења за изградњу Православног духовног центра у Мркоњићима, родном селу Светог Василија Остошког, које Република Србија финансира са 400.000,00 евра, израдило је требињско предузеће „Контура“.

Презентацији идејног решења, које је организовано у Градској управи Требиње, присуствовао је и конзул Радослав Илић, шеф Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Републике Србије Бања Лука, са седиштем у Требињу.

Обраћајући се представницима медијских кућа, градоначелник Требиња Лука Петровић рекао је: „Заједно ћемо радити у договору са Владом Републике Србије и Републике Српске,  мештанима Мркоњића и  донаторима, који су заинтересовани за изградњу овог комплекса. Већ имамо донаторе, а сав износ новца смо обзебедили  и  нису нам потребна додатна буџетска средства“.

Шеф конзуларне канцеларије у Требињу, конзул Радослав Илић, подсетио је на чињеницу да је пројекат у Мркоњићима само један у низу које подржава Влада Србије, захваљујући Специјалним паралелним везама Републике Србије и Републике Српске. Посебно је истакао да је од почетка ове године Србија донирала скоро 20 милиона КМ за различите инфраструктурне пројекте, који ће се реализовати у великом броју општина широм Републике Српске. Он је најавио и заједничку седницу Влада Републике Србије и Републике Српске у Требињу, на којој ће се разговарати о новим инфраструктурним и другим заједничким пројектима који ће служити на добробит свих грађана.

Илић је подсетио да је завршен Пројекат за изградњу водоводног система у билећком селу Баљци, чију изградњу ће Република Србија у потпуности финансирати, додавши да су средства већ дозначена на рачун Владе Републике Српске. Такође, истакао је да ће деци у требињском вртићу „Србија“, који је изграђен захваљујући донацији Републике Србије у износу од 500.000,00 евра, компанија Дунав осигурање а.д. Бања Лука, која је у већинском власништву Републике Србије, обезбедити бесплатно осигурање током прве године боравка у вртићу.

Укупна вредност изградње Православног духовног центра у Мркоњићима, родном селу Светог Василија Остошког, који ће се простирати на око 800 квадратних метара корисне површине, процењена је на нешто више од 800.000,00 евра. Град Требиње ће из буџета финансирати израду главног пројекта, а почетак радова је планиран за пролеће 2019. године.

 


Генерални конзул В. Николић присуствовао на пријему и Духовној академији организованој поводом славе града Бијељина

Генерални конзул Владимир Николић присуствовао је пријему и Духовној академији у Бијељини, организованим за представнике 20. делегација градова побратима и пријатељских градова, као и за представнике дипломатског кора, поводом обележавања Пантелинских свечаности, односно 9. августа – славе града Бијељина.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић, захвалио је делегацијама што су својим присуством увеличали празничне дане и истакао настојања градских власти да Бијељину направе отвореним и препознатљивим градом, која има пријатеље у свету. Присутне је, том приликом, информисао да је Бијељина потписала Повељу о братимљењу са три града, Лесковцем, Брашовом из Румуније и руским Азовом, а да од раније има потписане Протоколе о братимљењу са шест градова у Србији и иностранству.

Након потписивања поменуте Повеље, градоначелник Лесковца Горан Цветановић изјавио је да су два града братимљењем направила конекције у свим сферама живота, указавши при том, на енергетске потенцијале Лесковца.

Градоначелник Бања Луке Игор Радојичић истакао је да је за Републику Српску нарочито важна сарадња два највећа града, у којима живи више од четвртине становништва и у том контексту је указао на интензивирање сарадње две градске управе, у протеклом периоду.
Генерални конзул Владимир Николић рекао је да је позитивно изненађен развојем Бијељине, која као таква, може послужити као пример осталим локалним заједницама у Српској.

Након пријема код градоначелника, делегације су посетиле спомен собу погинулих бораца Војске Републике Српске, а након тога су представници града Бијељине, Новог Сада, Бања Луке и борачких организација, положили венце на споменик палим борцима у одбрамбено-отаџбинском рату.

Пантелинске свечаности приведене су крају “Пантелинском духовном вечери”, у којој су наступила бројна културно-уметничка друштва из Републике Српске.

 

 


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова