| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

Радно време
Понедељак - петак: 8:00 – 16:00 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 09:00 - 13:00 часова, средом од 09:00 - 13:00 и од 16:00 - 19:00 часова

Конзуларни дани у Бијељини одржавају се сваке последње суботе у месецу од  10,30  до 16,00   на адреси:  Краља Петра I Карађорђевића број 1 (зграда Општине), заказивање термина радним даном од 08,00 до 14,00 часова на тел. бр. 065/897760.

Празници

Адреса
Војводе Радомира Путника 2
78000 БАЊАЛУКА
БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Телефон: + 387 51 / 227-040 Локација/Мапа

Телефон:+ 387 51 / 227-060

               + 387 51 / 227-041 (за хитне позиве)                                             

Конзуларна надлежност
Факс:      + 387 51 / 213-901 Почасни конзули
E-mail: konzulat.bl@mfa.rs  
Интернет сајт: http://www.banjaluka.mfa.gov.rs  

 


 
 
 
Генерални конзул Владимир Николић отворио изложбу „Даворин Јенко 1835-1914“

Поводом обележавања 99 година од ослобођења Бање Луке у Првом светском рату, генерални конзул Републике Србије у Републици Српској, Босни и Херцедговини, Владимир Николић, отворио је изложбу о Даворину Јенку, познатом српском и словеначком композитору и диригенту, који је упамћен по томе што је компоновао две националне химне: словеначку „Напреј, застава славе“ и српску „Боже правде“.


 

Изложбу архивских докумената „Даворин Јенко 1835-1914“ приредио је Архив Републике Српске у сарадњи са архивима Републике Србије и Републике Словеније.

Отварајући изложбу, Николић је рекао да је реч само о малој презентацији лика и дела Даворина Јенка, приказаној на 10 паноа, али да је посвећена изузетном уметнику, који је 1888. године постао члан Српске краљевске академије. „У име Србије и српског народа, захваљујем човеку који нас је задужио прелепом песмом и данашњом химном „Боже правде“, рекао је Николић.


Директор Архива Републике Српске Бојан Стојнић навео је да изложба сведочи о педагошком и музичком раду словеначког и српског композитора. Такође, поручио је да Архив Републике Српске овом изложбом најављује следећи велики јубилеј 100 година од ослобођења Бањалуке у Првом светском рату и једну велику изложбу која ће носити назив „Бањалука 1918“.

Директор Архива Словеније Бојан Цвелфар рекао је да је изложба поводом 100 година од смрти Јенка била постављена и у Љубљани, Београду и Ужицу. Истовремено је подсетио да је Јенко своје најбоље године проживио у Београду и Панчеву, али да је на почетку рада компоновао у Словенији. Посебно је истакао чињеницу да је Јенко особа која је живела и радила за Словенце и Србе, што показује пријатељство између нација и закључио „На овај начин можемо да покажемо да смо у неко доба заједно радили за заједничке ствари“.

Пре отварања изложбе, Мушки камерни ансамбл „Источник извео је химну Србије „Боже правде“, која је од 1992. до 2007. године била и прва химна Републике Српске.


Свечано обележен Дан уласка Српске војске у Бањалуку 1918. године

Парастосом несталим и погинулим српским борцима Првог светског рата, у Храму Христа Спаситеља, и одржавањем Свечане академије у бањалучком Културном центру Бански двор,  обележен је Дан уласка Српске војске у Бањалуку 1918. године.

Свечаној академији су присуствовали председник Републике Српске (РС), Милорад Додик, председник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић, државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије Негован Станковић, генерални конзул Републике Србије у РС, БиХ Владимир Николић, градоначелник Бањалауке Игор Радојичић, и бројни представници политичког, јавног и културног живота РС.

Током Свечане академије, говорници су истакли чињеницу да је у Првом светском рату погинуло око 1.300.000 Срба, односно 28 одсто српске популације, од чега 53 одсто мушкараца животне доби од 25 до 45 година. Такође, наведено је да је Српска војска за 45 дана, под борбом, прешла 500 километара и 01.11.1918. године ослободила Београд. У току новембра, Српска војска је ослободила и највећи део територије БиХ, а 21. новембра, на Аранђеловдан, ушла је и ослободила Бањалуку.

Бањалучки потомци добровољаца из Првог светског рата, подсетилу су да се у јединицама Српске војске, током Првог светског рата, за слободу борило више од 25.000 добровољаца са простора БиХ. Међутим, пошто о многим борцима не постоје скоро никакви подаци, они ће покренути иницијативу да се поводом предстојећег обележавања 100-те годишњице од завршетка Великог рата, направи база података о свим српским добровољцима.

Генерални конзул Владимир Николић и министар рада и борачко инвалидске заштите РС Миленко Савановић, гостовали су у јутарњем програму Радио телевизије РС, 20.11.2017. године. Том приликом су најавили обележавање овог догађаја који заједно обележавају Република Србија и Република Срска и говорили о његовом значају за Бањалуку, као и за српски народ у целини.

 


Генерални конзул Владимир Николић присуствовао обележавању 39 година рада Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци

Промоцијом 204 доктора медицине, стоматологије, магистара фармације и медицинара здравствене неге у бањалучком Банском двору, Медицински факултет Универзитета у Бањалуци обележио је 39 година рада, 15. новембра 2017. године.

Декан Медицинског факултета Ранко Шкрбић, тим поводом је рекао да ова високошколска установа има амбициозне планове за наредну годину, посебно истичући оснивање центра за биомедицинска истраживања и клинике за денталну медицину.

Додатно је објаснио да  ће центар за биомедицинска истраживања бити смештен у просторијама бившег Урбанистичког завода, које је Медицински факултете добио на кориштење од Владе Републике Српске. Такође, истакао је да је у току и припрема програма наставе на енглеском језику, који би до краја 2017. године требало да буде прослеђен Министарству просвете и културе Републике Српске за акредитовање.

Свечаној академији, поводом 39 година Медицинског факултета, присуствовао је и генерални конзул Владимир Николић.

 


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова