| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт


 

Радно време
Понедељак - петак: 8:00 – 16:00 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 09:00 - 13:00 часова, средом од 09:00 - 13:00 и од 16:00 - 19:00 часова

Конзуларна канцеларија Требиње

Радно време
Понедељак - петак: 8:00 – 16:00 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 09:00 - 13:00 часова, средом од 09:00 - 13:00 и од 16:00 - 19:00 часова

Адреса
Његошева 4
89101 ТРЕБИЊЕ
БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Телефон: + 387 59 / 490-505
Факс:      + 387 59 / 490-509
E-mail:  kk.trebinje@mfa.rs

Конзуларни дани у Бијељини одржавају се сваке последње суботе у месецу од  10,30  до 16,00   на адреси:  Краља Петра I Карађорђевића број 1 (зграда Општине), заказивање термина радним даном од 08,00 до 14,00 часова на тел. бр. 065/897760.

Празници

Адреса
Војводе Радомира Путника 2
78000 БАЊАЛУКА
БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Телефон: + 387 51 / 227-040 Локација/Мапа

Телефон:+ 387 51 / 227-060

               + 387 51 / 227-041 (за хитне позиве)                                             

Конзуларна надлежност
Факс:      + 387 51 / 213-901 Почасни конзули
E-mail: konzulat.bl@mfa.rs  
Интернет сајт: http://www.banjaluka.mfa.gov.rs  

 


 
 
 
У Доњој Градини обележен Дан сећања на жртве НДХ

Дана 15.04.2018. године у Спомен подручју  Доња Градина, пред више хиљада окупљених, обележен је Дан сећања на жртве усташких злочина извршених у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доња Градина.

Овом обележавању присуствовали су највиши представници Републике Српске на челу са председником Милорадом Додиком, председником Народне скупштине Недељком Чубриловићем и премијерком Жељком Цвијановић. Били су присутни и представници дипломатског кора акредитованих у БИХ међу којима и амбасадори Русије, САД, Немачке итд. У име Р. Србије у Доњој Градини били су председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић и министри Александар Вулин и Зоран Ђорђевић.

 

У свом обраћању присутнима М. Гојковић је истакла да се о страдањима у Јасеновцу, једном од најстрашнијих концентрационих логора у Другом светском рату, мора гласно говорити и да на садашњим и будућим генерацијама остаје да о томе сведоче и упозоравају. Додала је да српска страна неће дозволити да се негирају, оправдавају и забораве ови страшни злочини.

У свом говору председник Р. Српске  Милорад Додик је рекао да је концентрациони логор Јасеновац био државни пројекат Независне државе Хрватске за који никада нико није одговарао и који и данас нема своју званичну категоризацију као геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима. „ Ово је место које наводи човека да ћути, јер нема шта да каже, а сада знам да морамо да говоримо о овоме, да не би било заборављено и однесено у нека тама места историје и да се не би поново вратио ужасан бол и јаук, који су могли да чују само крошње и небо изнад нас“ закључио је  Додик.

Поменутом обележавању присуствовали су и Д. Ковачевић отправник послова Амбасаде Србије у Сарајеву, као и В. Николић генерални конзул ГК Р. Србије Бања Лука.


 


Свечано отворена Конзуларна канцеларија Генералног конзулата Р. Србије са седиштем у Требињу

Председник Р. Србије Александар Вучић, током боравка у Требињу заједно са председником Републике Српске Милорадом Додиком, свечано је отворио Конзуларну канцеларију Генералног конзулата Републике Србије Бања Лука са седиштем у Требињу.

Председник Вучић је у Требиње стигао око 14.30 заједно са председником Додиком, након дводневне посете Мостару. Одмах по доласку, обишао је радове на изградњи вртића „Србија“ у требињском насељу Горица, након чега је посетио Саборни храм Светог Преображења Господњег, одакле се упутио према улици Његошева број 4, где је смештена Конзуларна канцеларија Републике Србије.

Генерални конзул Владимир Николић дочекао је председника Вучића и заједно са њим се упутио према улазу у Конзуларну канцеларију где су стајала два члана локалног културно-уметничког друштва (момак и девојка), обучени у народну ношњу. Они су на посебно припремљеним јастуцима држали маказе којима су председник Р. Србије Александар Вучић и председник Р. Српске Милорад Додик пресекли црвену врпцу. Пресецање врпце пропраћено је аплаузом присутних грађана, којима је председник Вучић поручио: „Добро дошли у своју кућу“. Поменутом догађају присуствовали су премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић, министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић, градоначелник Требиња Лука Петровић, Његово преосвештенство епископ захумско херцеговачки и приморски Григорије, посланици у Скупштини Града Требиња, начелници општина источне Херцеговине, бројни грађани и представници великог броја медијских кућа. Испред Министарства спољних послова Републике Србије, свечаности је присуствовао в.д. помоћника министра спољних послова за конзуларне послове амбасадор Аца Јовановић.

Високе званице су у пратњи новинара обишле просторије, не скривајући своје одушевљење изгледом и функционалним распоредом канцеларија. Председник Вучић је, том приликом одлучио да одржи састанак у Конзуларној канцеларији Р. Србије, коме су присуствовали председник Р. Српске Милорад Додик, премијерка Жељка Цвијановић, министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић, градоначелник Требиња Лука Петровић, Његово преосвештенство епископ захумско херцеговачки и приморски Григорије, шеф Кабинета председника Вучића, његова саветница за медије, в.д. помоћника министра спољних послова за конзуларне послове амбасадор Аца Јовановић, генерални конзул В. Николић, конзул Р. Илић и шеф личног обезбеђења председника Вучића. Током састанка, извршена је анализа резултата посете Требињу, уз прецизирање финансијског оквира за конкретну помоћ грађанима источне Херцеговине. 

Након завршеног састанка у просторији шефа Конзуларне канцеларије, који је трајао 30 минута, председник Вучић и председник Додик су уприличили фотографисање са дипломатским особљем, испред посебно припремљеног обележја (са грбом и заставом Србије), које је постављено на зиду просторије за прихват странака (први спрат).

Поштујући интересовање овдашње јавности за рад Конзуларне канцеларије, као и чињеницу да су сви локални и регионални медији о томе пренели детаљан извештај, новинари Радио телевизије Републике Српске (РТРС) организовали су директно укључење из просторија поменуте Канцеларије, у 17.00 сати 10. априла 2018. године. Том приликом, изјаве за РТРС дали су генерални конзул Владимир Николић и конзул Радослав Илић, коментаришући укупни значај отварања Конзуларне канцеларије и појашњавајући обим и врсте конзуларних услуга које ће се пружати грађанима Источне Херцеговине.

Снимак изјава можете погледати на линку: http://www.youtube.com/watch?v=LMu2GWidpNI
 


Посета председника Републике Србије Александра Вучића Требињу

Председник Р. Србије Александар Вучић боравио је 10.4.2018. године у Требињу којом приликом је обишао радове на изградњи вртића „Србија“, посетио Саборни храм Светог Преображења Господњег са председником Р. Српске (РС) Милорадом Додиком, свечано отворио Конзуларну канцеларију Генералног конзулата Бања Лука са седиштем у Требињу, упознао се са понудом специјализоване продавницу хране Херцеговачка кућа и обратио се великом броју грађана Требиња и Херцеговине на Тргу Слободе у Требињу.


Председник Вучић је у Требиње стигао око 14.30 заједно са председником Додиком, након дводневне посете Мостару. Одмах по доласку, обишао је радове на изградњи вртића „Србија“ у требињском насељу Горица, где су му деца припредила свечан дочек повицима „Србија, Србија“. Он им се захвалио на изузетном дочеку, рекавши да не може да се осећа поносније као председник државе него у таквим тренуцима и на оваквом месту. Изнео је и лично задовољство изведеним радовима, истакавши да се тиме помаже грађанима Српске, „као што су они помагали Србију када год је било потребно и када је било могуће“. Он је навео да ће вртић „Србија“ за нешто више од месец дана бити спреман за технички пријем, да ће у њему бити 80 малишана и 20 у јаслицама и да се радује што ће то место добити једно модерно здање (Влада Србије је издвојила 500.000 евра за изградњу вртића). Најавио је да ће, поред вртића, Република Србија финансирати изградњу водовода у месту Бањци код Билеће (у износу од 300.000 евра), и пружити финансијску подршку обнови села Мркоњићи код Требиња, родном месту Светог Василија Острошког.

Након обиласка радова у насељу Горица, председник Србије је посетио Саборни храм Светог Преображења Господњег, где га је дочекао епископом захумско-херцеговачким и приморским Григорије. Том приликом је разгледао цркву из 1888. године, која се налази у парку Јована Дучића у центру Требиња, обновљену 2008. године. Владика Григорије је упознао председника Вучића са историјатом храма поред којег се налази епархији дом и библиотека у којој је 1908. године основана Српска школа.

Председник Вучић се из храма упутио према улици Његошева број 4, где је свечано отворио Конзуларну канцеларију Републике Србије.

Након тога, у пратњи званичника Републике Српске, обишао је специјализовану продавницу органске хране Херцеговачка кућа („Herzeg house“), и наставио шетњу према Тргу слободе где се обратио грађанима Требиња и Херцеговине.

Током званичног говора, рекао је да народ Српске воли и поштује Србију, као што Србија воли и поштује Српску и њен народ, поручивши: „Нисам ни сањао да ће овде да ме дочека више хиљада људи и бескрајно вам хвала на томе. Најрадије бих заплакао од среће. Драго ми је што толико волите и поштујете Србију, баш онолико колико ми поштијемо и волимо Р. Српску“.

Посебно је истакао чињеницу да власти Србије испуњавају своја обећања, да је Србија финансијски дисциплинована и да је у прилици да помогне Српској.  С тим у вези, подсетио је присутне да је Србија то урадили  када су биле поплаве у Републици Српској (2014. године), као и да је прошле године издвојила пет милиона евра за помоћ грађанима, а све то захваљујући чињеници што је „данас стабилнија и може помоћи“. Окупљеним грађанима је поручио да ће у наредном периоду бити издвојено око 2,5 милиона евра за завршетак радова који се изводе на путу Тјентиште-Фоча, два милиона евра за Стари Град Требиње, 400.000 евра за Мркоњиће као и 300.000 евра за водовод у херцеговачком селу Бањци. Обраћање је завршио подсећањем на речи краља Александра који је, приликом посете Требињу (непосредно пре атентата у Марсељу 1934. године), рекао да је то град хероја, мученика и песника. Ми много волимо Републику Српску, а вама бескрајно хвала што волите Србију закључио је председник Александар Вучић.

                                                                                     
 


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова