| |     ћирилица | english  
Naslovna
Carina

Roba koju ste kupili u inostranstvu za sopstvene potrebe, čija vrednost ne prelazi 3.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, može se cariniti u tzv. „skraćenom postupku“, na graničnom prelazu. U tom slučaju, na carinsku osnovicu (procenjenu vrednost robe) zaračunava se carina od 10%, a na ukupni iznos (carinsku osnovicu uvećanu za iznos carine) obračunava se PDV od 20%. Ukoliko, pak, vrednost robe prelazi 3.000 evra, onda će se roba cariniti u redovnom carinskom postupku.

Lični prtljag putnika čine svi predmeti (nekomercijalnog karaktera) koje putnik nosi sa sobom, a služe mu dok je na putovanju, npr. odeća, obuća, razni tehnički uređaji, sportski rekviziti, predmeti za održavanje lične higijene, lek za uobičajenu terapiju i drugi predmeti za ličnu upotrebu. Količina ovih predmeta zavisi od svrhe putovanja, pola, zanimanja putnika, godišnjeg doba i drugih okolnosti u vezi sa konkretnim putovanjem.

Predmeti koji služe ličnim potrebama putnika za vreme putovanja (lični prtljag), nezavisno od toga da li ih nose sa sobom ili su ih dali na prevoz vozaru, oslobođeni su od plaćanja uvoznih dažbina. Ukoliko je putnik lični prtljag dao na prevoz drugim prevoznim sredstvom, na zahtev carinskog organa podnosi i odgovarajući dokaz da se radi o njegovom ličnom prtljagu.

U našu zemlju, pored ličnog prtljaga i lekova za ličnu upotrebu, slobodno se može uneti do  50 cigareta, 25 cigarilosa (do 3 grama po komadu), 10 cigara, 50 grama duvana ili odgovarajuću kombinaciju navedenih proizvoda, 1 parfem (do 50 ml) i 1 toaletnu vodu (do 25 ml), 1 litar žestokog alkoholnog pića ili 1 litar penušavih i likerskih vina ili odgovarajuća kombinacija navedenih pića i 1 litar ostalih vina. 

Posebne dozvole potrebne su za žive životinje, sirovine životinjskog porekla, kućne ljubimce, kao i za biljke i amaterske radio-stanice. Zabrana bez izuzetka odnosi se na oružje i municiju, nedozvoljene supstance, otrove i štetne materije kao i piratsku robu – plagijate.

Limit za iznos deviza iz zemlje iznosi 10.000 evra. Unos novca u zemlju je i dalje neograničen, ali su svi putnici u obavezi da prema Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, prijave prenos svake sume iznad 10.000 evra i na ulazu i na izlazu iz zemlje.

Više informacija o carini možete potražiti na sledećem linku https://mfa.rs/gradjani/usluge/carina

Unos kućnih ljubimaca možete pogledati na sledećem linku https://www.vet.minpolj.gov.rs/sr/kretanje-kucnih-ljubimaca1

Carinske potvrde https://mfa.rs/gradjani/usluge/carina

Za dodatna obaveštenja, molimo obratite se Generalnom konzulatu.


Verzija za štampu
Konzularne usluge
Dopune za pasoš
Spisak izrađenih putnih isprava spremnih za preuzimanje podnetih od 07.aprila 2024
Spisak izrađenih putnih isprava spremnih za preuzimanje podnetih do 07.aprila 2024
Uputstvo za podnošenje zahteva za državljanstvo
Dokumentacija potrebna za preuzimanje rešenja o prijemu u državljanstvo Republike Srbije
Prijava rođenja deteta
Prijava sklapanja braka u inostranstvu
Putne isprave
Sprovodnica
Provera upisa u matične knjige Republike Srbije
Vize
Overa dokumenata
Uvođenje u vojnu evidenciju
Ostale konzularne usluge
Putovanja građana Srbije i maloletnih lica u inostranstvo
Carina
Formulari
Cenovnik konzularnih usluga