| |     ћирилица | english  
Naslovna
Putne isprave

I  PASOŠI
Biometrijska putna isprava - pasoš je javna isprava kojom se dokazuje identitet i državljanstvo Republike Srbije.
Podnošenje zahteva za pasoš nije isto što i podnošenje zahteva za državljanstvo.

Samo lica koja su državljani Republike Srbije mogu podneti zahtev za izdavanje pasoša R. Srbije i nije moguće podnošenje zahteva za pasoš  na osnovu pripadnosti srpskom narodu samo sa državljanstvom BiH.

Građani koji su podneli zahtev za državljanstvo Republike Srbije i koji su primljeni u državljanstvo, prilikom preuzimanja Rešenja o prijemu u državljanstvo u R. Srbije ne mogu istovremeno podneti i zahtev za pasoš, jer je potrebno da se činjenica prijema u državljanstvo upiše u matične knjige Srbije.

Upis u matične knjige Srbije se vrši službenim putem i nije u nadležnosti Generalnog konzulata R. Srbije Banja Luka.


II ZAKAZIVANjE TERMINA ZA  PODNOŠENjE ZAHTEVA ZA PASOŠ

Generalni konzulat Republike Srbije u Banjaluci prima zahteve za izdavanje biometrijskih pasoša.

Lica koja su zainteresovana za izdavanje pasoša, u Generalnom konzulatu Republike Srbije Banja Luka, potrebno je da  zakažu termin za podnošenje zahteva za pasoš putem aplikacije E ZAKAZIVANjE  https://euprava.gov.rs/ekonzulat

Informacije o tome šta je potrebno za izdavanje biometrijskog pasoša Republike Srbije možete potražiti i na internet stranici https://mfa.rs/gradjani/usluge/putne-isprave


III DODATNA OBAVEŠTENjA U VEZI SA IZDAVANjEM BIOMETRIJSKIH PASOŠA

Nije potrebno dostavljanje Uverenja o državljanstvu R. Srbije i Izvoda iz matične knjifge rođenih R.Srbije, jer ih MUP Srbije pribavlja po službenoj dužnosti. Lice koje podnosi zahtev za pasoš ako već poseduje potrebna dokumenta može i da ih donese na uvid.
 

Napominjemo da MUP vrši pribavu navedeniih dokumenata u svrhe utvrđivanja državljanskog statusa, što znači da se strankama izvodi ne uručuju.

Podnosilac zahteva za pasoš dokazuje identitet dokumentom R.Srbije, a ukoliko ne poseduje identifikacioni dokument R. Srbije prihvatiće se lična karta ili pasoš R. Srpske / Bosne i Hercegovine.

Potrebno je da poseduje i dokaz o regulisanom boravku u BiH (lična karta BiH, Uverenje o prijavljenom prebivalištu ili boravištu u BiH)

Rok za izradu putne isprave je 60 radnih dana od dana podnošenja zahteva.

Rokovi važenja putnih isprava:

1. licima mlađim od 3 godine života pasoš se izdaje sa rokom važenja od 3 godine;
2. licima od 3 do 14 godina života pasoš se izdaje sa rokom važenja od 5 godina.;
3. ostalim kategorijima lica starijim od 14 godina života, pasoš se izdaje sa rokom važenja od 10 godina

Rok za izdavanje pasoša

Ukoliko je zahtev za izdavanje pasoša podnet diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije rok za izdavanje iznosi 60 dana od dana podnošenja zahteva, s tim da je za pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava rok duži. (Koordinaciona uprava izdaje pasoše licima koja imaju prijavljeno prebivalište na teritoriji Kosova i Metohije, kao i licima koja nemaju prebivalište na teritoriji R. Srbije a upisani su u knjige državljana na teritoriji Kosova i Metohije) Za pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava ne važi bezvizni režim.

Druge napomene:

1.  Obavezno je lično prisustvo lica koje podnosi zahtev.
2.  Lica koja su zaključila brak moraju da dostave izvod iz matične knjige rođenih u kojem je evidentirana činjenica zaključenja braka (promena prezimena ukoliko je lice prilikom zaključenja braka promenilo prezime).
3.  Za novorođenu decu zahtev za izdavanje pasoša može  se podneti tek kada se nadležnom organu u R. Srbiji prijavi rođenje deteta i pribavi izvod iz matične knjige rođenih i uverenje o državljanstvu R.Srbije za novorođeno dete;
4. Prilikom podnošenja zahteva za izdavanje biometrijskog pasoša za maloletno dete poželjno je da budu prisutna oba roditelja. Ukoliko jedan roditelj nije u mogućnosti da bude prisutan obavezna je njegova pismena saglasnost. Prisustvo deteta je obavezno, bez obzira na starost. Ako drugi roditelj nije dostupan ili odbija da da saglasnost to morate da napomenete prilikom zakazivanja termina, kako biste dobili informacije o dodatnoj dokumentaciji koju treba da priložite;
5.  Lica koja su izgubila važeći pasoš ili im je isti ukraden u obavezi su da, pre podnošenja zahteva za izdavanje putne isprave, sprovedu postupak oglašavanja pasoša nevažećim.

Troškovi izdavanja biometrijskog pasoša:
         
Troškovi izdavanja biometrijskih putnih isprava iznose 129,36 KM. Zainteresovana lica za izdavanje pasoša uplatnicu dobijaju u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Banjaluci, prilikom podnošenja zahteva, a uplatu mogu izvršiti u bilo kojoj banci ili pošti.

 

II   PUTNI LIST

Državljaninu Republike Srbije koji je u inostranstvu ostao bez putne ispreve Republike Srbije Generalni konzulat Republike Srbije u Banjaluci može izdati putni list, radi povratka u Republiku Srbiju.
U tom slučaju lice će zahtev za izdavanje biometrijske putne isprave podneti u Republici Srbiji policijskoj upravi po mestu prebivališta. Ukoliko je lice posedovalo pasoš na obrascu SRJ i ako ima regulisan boravak u inostranstvu zahtev za izdavanje biometrijske putne isprave se može smatrati hitnim i rešavati u skraćenoj proceduri. U cilju rešavanja zahteva po hitnom postupku, potrebno je obratiti se šefu odseka za upravne poslove u nadležnoj policijskoj upravi, odnosno stanici, a kao dokaz hitnosti priložiti pasoš na obrascu SRJ i dozvolu boravka u inostranstvu u slučaju da ista nije uneta u pasoš.

Za dodatna obaveštenja, molimo obratite se Generalnom konzulatu.


Verzija za štampu
Konzularne usluge
Dopune za pasoš
Spisak izrađenih putnih isprava spremnih za preuzimanje podnetih od 07.aprila 2024
Spisak izrađenih putnih isprava spremnih za preuzimanje podnetih do 07.aprila 2024
Uputstvo za podnošenje zahteva za državljanstvo
Dokumentacija potrebna za preuzimanje rešenja o prijemu u državljanstvo Republike Srbije
Prijava rođenja deteta
Prijava sklapanja braka u inostranstvu
Putne isprave
Sprovodnica
Provera upisa u matične knjige Republike Srbije
Vize
Overa dokumenata
Uvođenje u vojnu evidenciju
Ostale konzularne usluge
Putovanja građana Srbije i maloletnih lica u inostranstvo
Carina
Formulari
Cenovnik konzularnih usluga