| |     ћирилица | english  
Naslovna
Dokumentacija potrebna za preuzimanje rešenja o prijemu u državljanstvo Republike Srbije

Rešenje o prijemu u državljanstvo Republike Srbije je dokument koji se izdaje samo jednom i preuzima se isključivo u Generalnom konzulatu Republike Srbije Banja Luka i  nije moguće dostavljanje rešenja poštom, elektronskim putem i slično.
 

Po obaveštenju o prijemu  u državljanstvo Republike Srbije, potrebno je da podnosilac zahteva dođe u Generalni konzulat Republike Srbije Banja Luka i da priloži sledeću dokumentaciju:
 

- Izvod iz matične knjige rođenih iz mesta rođenja, original ne stariji od godinu dana na kome su obavezno upisani jedinstveni matični brojevi građana (JMBG)


- Izvod iz matične knjige venčanih po mestu venčanja, original ne stariji od godinu dana po mestu venčanja ukoliko ste ili ukoliko ste nekada bili u bračnoj zajednici.
 

*po mestu rođenja/venčanja podrezumeva da je izvod iz R. Srpske za lica rođena na teritoriji R. Srpske, odnosno iz Federacije za lica rođena u Federaciji, a ako je lice rođeno/venčano u inostranstvu onda  izvod iz knjige rođenih/venčanih treba da bude na međunarodnom višejezičnom obrascu.


Ukoliko ste zahtev za prijem u državljanstvo R. Srbije podneli zajedno sa nekim od članova porodice (tzv. porodični zahtev), potrebno je dostavite izvod iz matične knjige rođenih iz mesta rođenja, original ne stariji od godinu dana za sva lica koja se nalaze na zahtevu i jedan izvod iz matične knjige venčanih, original ne stariji od godinu dana po mestu venčanja ukoliko se na zahtevu nalazi i bračni drug.
Lica rođena ili venčana u Republici Srbiji ne treba da donose izvode.

 

Rešenje o prijemu u državljanstvo se preuzima isključivo lično ili davanjem punomoćja drugom licu.
 

Punomoćje mora da bude na srpskom jeziku (ako se daje u inostranstvu overava se u diplomatsko –konzularnom predstavništvu Republike Srbije. Ukoliko je na stranom jeziku, punomoćje mora da bude prevedeno na srpski i prevod da bude overen od strane sudskog tumača za srpski jezik) i overeno kod notara ili u opštini. Punomoćnik pored original punomoćja treba da donese tražene izvode davaoca punomoći, kopiju lične karte davaoca punomoći i kopiju svoje lične karte. (kopije ne moraju a budu overene)
 

NAPOMENA: Nije moguće podnošenje zahteva za pasoš istog dana kada se preuzima rešenje o prijemu u državljanstvo!
 

Radno vreme Generalnog konzulata R. Srbije sa strankama je svakim radnim danom od 09:00 do 13:00 časova i sredom od 09:00 do 13:00 časova, kao i od 16:00 do 19:00 časova i za preuzimanje rešenja nije potrebno zakazivanje termina.

 


Verzija za štampu
Konzularne usluge
Dopune za pasoš
Spisak izrađenih putnih isprava spremnih za preuzimanje podnetih od 07.aprila 2024
Spisak izrađenih putnih isprava spremnih za preuzimanje podnetih do 07.aprila 2024
Uputstvo za podnošenje zahteva za državljanstvo
Dokumentacija potrebna za preuzimanje rešenja o prijemu u državljanstvo Republike Srbije
Prijava rođenja deteta
Prijava sklapanja braka u inostranstvu
Putne isprave
Sprovodnica
Provera upisa u matične knjige Republike Srbije
Vize
Overa dokumenata
Uvođenje u vojnu evidenciju
Ostale konzularne usluge
Putovanja građana Srbije i maloletnih lica u inostranstvo
Carina
Formulari
Cenovnik konzularnih usluga