| |     ћирилица | english  
Naslovna
Uputstvo za podnošenje zahteva za državljanstvo

PODNOŠENJE ZAHTEVA ZA PRIJEM U DRŽAVLJANSTVO
REPUBLIKE SRBIJE

 

Molimo sva zainteresovana lica da, pre podnošenja zahteva, pažljivo pročitaju ovo obaveštenje i pripreme dokumentaciju koja se traži, kako bi aktivnosti nadležnih institucija tokom obrade primljenih zahteva bile što efikasnije.

Zahtevi za prijem u državljanstvo se podnosi isključivo lično ili preko punomoćnika i nije moguće podnošenje zahteva dostavljanjem potrebne dokumentacije poštom, mejlom i slično. Prethodno popunjen zahtev i izjava (može se preuzeti elektronski ili lično u Konzulatu) sa svom potrebnom dokumentacijom se podnosi u Generalnom konzulatu Republike Srbije.

O prijemu u državljanstvo Republike Srbije odlučuje MInistarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije, a Zakon o državljanstvu Republike Srbije ne propisuje rok za rešavanje zahteva. Za ubrzani postupak prijema u državljanstvo potrebno je uputiti molbu MUP-u Srbije. U molbi je potrebno navesti  i obrazložiti razloge hitnosti uz dostavljanje dokaza. ( na primer ako je u pitanju školovanje u R. Srbiji dostavlja se original Potvrde o statusu studenta i broju položenih ispita sa fakulteta, ako je u pitanju lečenje u R. Srbiji dostavlja se nalaz i mišljenje lekara i slično).


Potrebna dokumenta za svako lice koje podnosi zahtev:

1.Izvod iz matične knjige rođenih (IMKR), ne stariji od godinu dana i kopija izvoda (dobija se isključivo u matičnoj kancelariji u mestu rođenja, ne priznaju se izvodi iz posebnih knjiga).
Za lica rođena u inostranstvu (npr. Austrija, Nemačka, itd.) potrebno je dostaviti IMKR na međunarodnom (višejezičnom) obrascu, ne starije od godinu dana, kao i kopiju istog izvoda.

2. Izvod iz matične knjige venčanih, ne stariji od godinu dana, i kopija izvoda (dobija se u matičnoj kancelariji u mestu zaključenja braka). Za bračne drugove potrebno je dostaviti dva originala i dve fotokopije izvoda. Neophodno je da u venčanom listu budu navedeni jedinstveni matični brojevi građana (JMBG) oba bračna druga. Ukoliko je lice sklapalo brak, a taj brak prestao razvodom ili smrću bračnog druga, u tom slučaju potrebno je dostaviti venčani list sa navedenom činjenicom prestanka braka.
Za lica venčana u inostranstvu (npr. Austrija, Nemačka, itd) potrebno je dostaviti IMKV na međunarodnom (višejezičnom) obrascu, ne starije od godinu dana, kao i kopiju istog izvoda.

NAPOMENA:
1. Po mestu rođenja/venčanja podrazumeva da se izvodi iz matičnih knjiga pribavljaju za građane koji su rođeni/ venčani u Republici Srpskoj u bilo kom mestu Republike Srpske, a za građane koji su rođeni / venčani u Federaciji BiH u bilo kome mestu koje pripada Federaciji BiH.
2. Izvodi iz matičnih knjiga rođenih i venčanih koje izdaju službe matičara BiH sa naznakom "trajno", nemaju svojstvo trajnog izvoda u Republici Srbiji i neophodno je da budu originali koji nisu stariji od godinu dana u trenutku podnošenja zahteva.

3. Uverenje o državljanstvu Republike Srpske, Bosne i Hercegovine (BiH), ne starije od godinu dana i kopija uverenja;

4. Dve kopije lične karte ili pasoša BiH (originale doneti na uvid);
Kopije dokumenata se ne overavaju.

5. Formular zahteva i izjava da podnosilac zahteva Republiku Srbiju smatra svojom državom, kao i izjava deteta starijeg od 14 godina da se slaže da roditelji podnesu zahtev u njegovo ime, dobija se u Generalnom konzulatu, prilikom podnošenja zahteva.

Zahtev možeте popuniti i na Vašem računaru, unošenjem podataka u obrazac koji se nalazi na kraju ovog teksta (na sajtu Generalnog konzulata Republike Srbije).
 

Nakon unošenja predviđenih podataka u obrazac, na način kako to rubrike zahtevaju (detaljno objašnjenje nalazi se u svakoj rubrici i pojavljuje se nakon što se "mišem" pozicionirate na početak rubrike koju treba popuniti, kao i na sajtu u tekstu "Uputstvo"), potrebno je zahtev odštampati i lično doneti u Generalni konzulat u Banjaluci, sa svom potrebnom dokumentacijom koja je gorenavedena.
 

Prilikom porodičnog podnošenja zahteva - kada zahtev podnose roditelji za sebe i decu, neophodno je prisustvo oba roditelja i dece starije od 14 godina. Ako jedan od roditelja nije u mogućnosti da dođe, obavezno je overeno punomoćje roditelju koji je prisutan, da u njegovo ime može da podnese zahtev za prijem u državljanstvo.
U slučaju da se zahtev podnosi preko punomoćnika (važi samo za punoletna lica), potrebno je doneti original i fotokopiju punomoćja, overenog u opštini, sudu ili kod notara i dve fotokopije lične karte punomoćnika.
Prilikom podnošenja zahteva za sticanje državljanstva Republike Srbije, lica rođena na teritoriji Republike Srbije nisu u obavezi su da prilože Izvod iz matične knjige rođenih. Stupanjem na snagu Zakona o opštem upravnom postupku (9.marta 2016.godine), pribavljanje dokumenata, uz pisanu izjavu stranke,  može da pribavi i nadležni organ po službenoj dužnosti, bez troškova naplate.
Ukoliko se stranka odluči da pribavi dokumenta posredstvom nadležnog organa, rok za odlučivanje po zahtevu biće produžen za vreme koje je neophodno da se pribave dokumenta.

Posebno ističemo da je potrebno dostaviti celokupnu dokumentaciju, uz zahtev za državljanstvo.
 

NAPOMENA:

Prilikom popunjavanja formulara zahteva za prijem u državljanstvo, upisuju se i sadržaji koji se odnose na podatke za oba roditelja (prezime i ime, devojačko prezime majke, JMBG, datum, mesto i država rođenja, državljanstvo), a u slučaju da su roditelji podnosioca zahteva preminuli i da podnosilac zahteva ne zna pun JMBG roditelja može da se navede tačan datum i godina rođenja uz napomenu "preminuo"; zaposlenje i prethodno zaposlenje podnosioca zahteva i njegovog bračnog druga (radno mesto, sedište i naziv preduzeća, imovina koju poseduju); da li su bili osuđivani i da li se protiv podnosioca zahteva vodi krivični postupak (kada, gde i za koje krivično delo); podaci o dužini radnog staža i drugo); služenju vojnog roka (navode se mesto i vreme služenja vojnog roka) i slično.
Molimo da pomenute podatke pripremite i upišete pre dolaska u Generalni konzulat, kako bi procedura podnošenja zahteva bila što brža.

 

Traženi podaci se upisuju u formular zahteva za državljanstvo i nije potrebno dostavljati dokaze za iste.
Unošenje pravilnih i potpunih podataka je u vašem interesu.

Plaćanje takse:
U postupcima prijema u državljanstvo, ili prestanka državljanstva Republike Srbije, taksa se ne plaća.
Obrasci koje treba popuniti prilikom podnošenja zahteva za državljanstvo, nalaze se na kraju ovog teksta. Možete ih popuniti ručno ili na računaru, pre dolaska u Generalni konzulat Banja Luka (ili u prostorijama Generalnog konzulata – u sali za prijem stranaka).

 

Za samostalni pregled i korišćenje obrazaca na Vašem računaru, molimo da upotrebite program Adobe Reader.
 

Preuzimanje obrazaca vrši se tako što otvorite željeni dokument (obrazac), potom kliknеte desnim tasterom "miša" i odaberеte opciju "sačuvaj kao", odnosno "save target as" i sačuvate obrazac na Vašem računaru. Nakon toga, u sačuvani obrazac možete direktno upisivati tražene podatke i iste potom štampati radi donošenja i predaje popunjenog zahteva (obrasca), u Generalni konzulat  Republike Srbije Banja Luka.


http://OBRAZAC_BR_6-prijem_Zahtev_za_prijem_u_drzavljanstvo.pdf
 

http://Obrazac_zapisnika_za__dete_preko_14_god.pdf 

Popunjava dete starije od 14 godina (14-18 godina)
 

http://Obrazac_zapisnika_roditelj.pdf

Popunjavaju roditelji (majka-za maloletnu decu)
 

http://Izjava_-_1.pdf



 


Verzija za štampu
Konzularne usluge
Dopune za pasoš
Spisak izrađenih putnih isprava spremnih za preuzimanje podnetih od 07.aprila 2024
Spisak izrađenih putnih isprava spremnih za preuzimanje podnetih do 07.aprila 2024
Uputstvo za podnošenje zahteva za državljanstvo
Dokumentacija potrebna za preuzimanje rešenja o prijemu u državljanstvo Republike Srbije
Prijava rođenja deteta
Prijava sklapanja braka u inostranstvu
Putne isprave
Sprovodnica
Provera upisa u matične knjige Republike Srbije
Vize
Overa dokumenata
Uvođenje u vojnu evidenciju
Ostale konzularne usluge
Putovanja građana Srbije i maloletnih lica u inostranstvo
Carina
Formulari
Cenovnik konzularnih usluga