| |     latinica | english  
Насловна
Царина

Роба коју сте купили у иностранству за сопствене потребе, чија вредност не прелази 3.000 евра у динарској противвредности, може се царинити у тзв. „скраћеном поступку“, на граничном прелазу. У том случају, на царинску основицу (процењену вредност робе) зарачунава се царина од 10%, а на укупни износ (царинску основицу увећану за износ царине) обрачунава се ПДВ од 20%. Уколико, пак, вредност робе прелази 3.000 евра, онда ће се роба царинити у редовном царинском поступку.

Лични пртљаг путника чине сви предмети (некомерцијалног карактера) које путник носи са собом, а служе му док је на путовању, нпр. одећа, обућа, разни технички уређаји, спортски реквизити, предмети за одржавање личне хигијене, лек за уобичајену терапију и други предмети за личну употребу. Количина ових предмета зависи од сврхе путовања, пола, занимања путника, годишњег доба и других околности у вези са конкретним путовањем. Предмети који служе личним потребама путника за време путовања (лични пртљаг), независно од тога да ли их носе са собом или су их дали на превоз возару, ослобођени су од плаћања увозних дажбина. Уколико је путник лични пртљаг дао на превоз другим превозним средством, на захтев царинског органа подноси и одговарајући доказ да се ради о његовом личном пртљагу.

У нашу земљу, поред личног пртљага и лекова за личну употребу, слободно се може унети до  50 цигарета, 25 цигарилоса (до 3 грама по комаду), 10 цигара, 50 грама дувана или одговарајућу комбинацију наведених производа, 1 парфем (до 50 мл) и 1 тоалетну воду (до 25 мл), 1 литар жестоког алкохолног пића или 1 литар пенушавих и ликерских вина или одговарајућа комбинација наведених пића и 1 литар осталих вина. 

Посебне дозволе потребне су за живе животиње, сировине животињског порекла, кућне љубимце, као и за биљке и аматерске радио-станице. Забрана без изузетка односи се на оружје и муницију, недозвољене супстанце, отрове и штетне материје као и пиратску робу – плагијате.

Лимит за износ девиза из земље износи 10.000 евра. Унос новца у земљу је и даље неограничен, али су сви путници у обавези да према Закону о спречавању прања новца и финансирања тероризма, пријаве пренос сваке суме изнад 10.000 евра и на улазу и на излазу из земље.

Више информација о царини можете потражити на следећем линку  https://mfa.rs/gradjani/usluge/carina

Унос кућних љубимаца можете погледати на следећем линку  https://www.vet.minpolj.gov.rs/sr/kretanje-kucnih-ljubimaca1

Царинске потврде https://mfa.rs/gradjani/usluge/carina


За додатна обавештења, молимо обратите се Генералном конзулату.


Верзија за штампу
Конзуларне услуге
Допуне за пасош
Списак израђених путних исправа спремних за преузимање поднетих од 07.априла 2024
Списак израђених путних исправа спремних за преузимање поднетих до 07.априла 2024
Упутство за подношење захтева за пријем у држављанство Републике Србије
Документација потребна за преузимање решења о пријему у држављанство Републике Србије
Пријава рођења детета
Пријава склапања брака у иностранству
Путне исправе
Спроводница
Провера уписа у матичне књиге Р.Србије
Визе
Овера докумената
Увођење у војну евиденцију
Остале конзуларне услуге
Путовања грађана Србије и малолетних лица у иностранство
Царина
Ценовник конзуларних услуга
Формулари