| |     latinica | english  
Насловна
Пријава рођења детета

Чињеница рођења држављанина Републике Србије, настала ван њене територије, уписује се у матичну књигу рођених у складу са одредбама Закона о матичним књигама. Пријава за упис чињенице рођења подноси се преко  ДКП Републике  Србије на чијем подручју је та чињеница настала.
 

У складу са одредбама Закона о матичним књигама, чињеница рођења уписује  се у МКР по месту последњег пребивалишта родитеља у време рођења детета, а ако родитељи нису имали заједничко пребивалиште – по месту пребивалишта једног од родитеља, а ако је место пребивалишта родитеља непознато – по месту рођења једног родитеља. Ако родитељи немају пребивалиште у Републици Србији, а њихово место рођења није познато или је у иностранству, чињеница рођења детета се уписује у МКР матичне службе општине Стари  Град.
 

Истовремено са пријавом чињенице рођења, подноси се и захтев за упис у евиденцију држављана Р. Србије.  Лице рођено у иностранству које је пријемом стекло држављанство Републике Србије уписује се у матичну књигу рођених по месту пребивалишта, односно боравишта.
 

На основу чл.19. став 1. тачка 4. ЗОРАТ-а, за пријаве за упис у матичне књиге, као и прилоге који се морају поднети уз пријаве, не плаћа се такса.
 

ПОТРЕБНА ДОКУМЕНТА:


Извод из матичне књиге рођених иностраног органа на вишејезичном обрасцу, односно ако држава у којој је дете рођено није потписница Конвенције о издавању извода из матичних књига на више језика, на националном обрасцу те државе преведеном и легализованом за употребу у нашој земљи ) оригинал, до годину дана стар.
 

Извод из матичне књиге венчаних за родитеље на домаћем обрасцу ако су се венчали у Републици Србији или у случају да су се венчали у иностранству, извод из матичне књиге венчаних на вишејезичном обрасцу, односно ако држава у којој су венчани није потписница Конвенције о издавању извода из матичних књига на више језика, на националном обрасцу те државе преведеном и легализованом за употребу у нашој земљи ) оригинал, до годину дана стар.
 

Уколико је дете рођено ван брака, потребно је доставити доказ о признању очинства (оригинал, до годину дана стар)
 

Доказ о држављанству за родитеље (односно родитеља у случају да је други родитељ страни држављанин, оригинал до годину дана стар)
 

Извод из матичне књиге рођених за родитеље (оригинал, до годину дана стар).
 

Уплата таксе у износу од 17,64 КМ (уплатница се добија у Конзулату на дан подношења захтева)

 


Верзија за штампу
Конзуларне услуге
Допуне за пасош
Списак израђених путних исправа спремних за преузимање поднетих од 07.априла 2024
Списак израђених путних исправа спремних за преузимање поднетих до 07.априла 2024
Упутство за подношење захтева за пријем у држављанство Републике Србије
Документација потребна за преузимање решења о пријему у држављанство Републике Србије
Пријава рођења детета
Пријава склапања брака у иностранству
Путне исправе
Спроводница
Провера уписа у матичне књиге Р.Србије
Визе
Овера докумената
Увођење у војну евиденцију
Остале конзуларне услуге
Путовања грађана Србије и малолетних лица у иностранство
Царина
Ценовник конзуларних услуга
Формулари