| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт


 

 

Радно време
Понедељак - петак: 8:00 – 16:00 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 09:00 - 13:00 часова, средом од 09:00 - 13:00 и од 16:00 - 19:00 часова

Конзуларна канцеларија Требиње

Радно време
Понедељак - петак: 8:00 – 16:00 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 09:00 - 13:00 часова, средом од 09:00 - 13:00 и од 16:00 - 19:00 часова

Адреса
Његошева 4
89101 ТРЕБИЊЕ
БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Телефон: + 387 59 / 490-505
Факс:      + 387 59 / 490-509
E-mail: srb.cons.trebinje@mfa.rs

 

Празници


Адреса
Војводе Радомира Путника 2
78000 БАЊАЛУКА
БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Информације

Понедељак - петак   од 14:00 до 16:00

на бројеве телефона

+387 51/ 227-040  и  +387 51/ 227 -060

Број телефона ван радног времена

само за хитне случајеве

+387 51/ 227-041

 

Хитни случајеви  су: спроводнице, саобраћајне несреће са тежим последицама, издавање путног листа и слично.

 

 E-mail: srb.cons.banjaluka@mfa.rs  konzulat.bl@mfa.rs

E-mail за визе: consulatebl@gmail.com

On line апликација за издавање виза Д https://econsulate.gov.rs

Е-mail за проверу уписа у матичне књиге  consulatebl@gmail.com  srb.cons.trebinje@mfa.rs

E-mail за пасоше: pasosigkbanjaluka@gmail.com

Локација/Мапа

ТF   Факс: +387 51/213-901                                          

Конзуларна надлежност
Интернет сајт:https://www.banjaluka.mfa.gov.rs Почасни конзул
   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 
ОБАВЕШТЕЊЕ НЕРАДНИ ДАНИ

Према Закону о државним и другим празницима Републике Србије  („Службени гласник РС”, бр. 43/01, 101/07 и 92/11)  Сретење – Дан државности Републике Србије се празнује нерадно и Генерални конзулат Р. Србије Бања Лука и Конзуларна канцеларија Требиње неће радити 15. и 16. фебруара 2023. године.


Електронско заказивање термина за пасош

Термин за подношење захтева за пасош можете заказати и путем on line апликације https://ekonzulat.gov.rs


 
 
Обележена 31. годишњица од злочина над Србима у Сијековцу

Дана 26. марта о.г. у селу Сијековац, код Брода, обележена је 31. годишњица првог масовног злочина над српским становништвом у протеклом рату, када су припадници хрватске војске и паравојних хрватско-муслиманских формација убили 9 српских цивила, а наредних дана још 37 мештана припадника српског народа, од којих је најмлађа жртва имала 17 година.

Поред тога је запаљено 15 кућа и православна црква, што је био први масовни злочин као увод у оружани сукоб на територији БиХ. Преживели и данас сведоче да су смрт избегли само они који нису били код куће.


„Овај злочин не сме и неће бити заборављен. Показујемо да нећемо устукнути пред будућношћу и да ћемо бити способни да доносимо сами своје одлуке, да будемо чврсти и јединствени, као и да се Република Српска неће одрећи ни себе ни оних који су за њу страдали“ истакао је Ненад Стевандић, председник Народне скупштине Републике Српске, одајући почаст невино настрадалима.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите у Влади Републике Српске, Данијел Егић, поручио је да је „овај злочин још један доказ да требамо да чувамо, пазимо и бранимо Републику Српску и у миру“.
Иако је у убиствима учествовао велики број хрватских и муслиманских војника, пред судом БиХ осуђено је само једно лице и то на 10 година затвора. „Ово је срамотна пресуда, на крају крајева ово је било немогуће да изврши само једно лице“ нагласио је Виктор Нуждић, в.д. директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Обележавању 31. годишњице од злочина над Србима у Сијековцу је испред Генералног конзулата Р. Србије у Бања Луци присуствовао Генерални конзул Милош Вујић.


Самит енергетике „СЕТ Требиње 2023“

У Требињу је 22-24.03.о.г. одржан четврти Самит енергетике - „СЕТ Требиње 2023“, на којем је био присутан велики број учесника не само из Републике Српске него и из региона.


Председник Републике Српске, Милорад Додик, је на отварању Самита истакао да је сукоб у Украјини изазвао проблеме са енергетиком на највишем нивоу, али да упркос томе није било рестрикција на нивоу Републике Српске. „Самит сваке године расте, те смо донели одлуку да правимо нови савремени конгресни центар. Република Српска је ту да послује са вама. У овом нестабилном времену битно је да заједно једни другима помажемо. Желимо да стимулишемо инвеститоре у Републици Српској".

Председник Владе Републике Српске, Радован Вишковић, је у свом обраћању на отварању Самита навео да је Република Српска препознала своје потенцијале. „Свака уложена марка у енергетици, производњи, преносу и дистрибуцији значи нову добит, нови развој и нову шансу“ нагласио је Вишковић, уз жеље да успех овог самита омогући и представницима власти да донесу праве и исправне одлуке.

Министар енергетике и рударства Републике Српске, Петар Ђокић, је поручио да је Република Српска укупном политичком и економском оријентацијом доказала да је посвећена развоју енергетике, те да је сада водећа привредна област у Републици Српској на којој се може дугорочно заснивати њен убрзани раст и развој, а да је тренутна вредност инвестиција у овој области око 2,4 милијарди КМ (око 1,2 милијарди евра).

Министар спољне трговине и економских односа у Савету министара, Сташа Кошарац, је изјавио да је циљ да се обезбеди дугорочна енергетска стабилност, поуздано снабдевање енергијом те стварање одрживог и конкурентног енергетског сектора уз највиши степен одговорности према животној средини.

Генерални директор Електропривреде Републике Српске, Лука Петровић, је истакао да је Самит енергетике важна ствар за Републику Српску али и регион, те  се захвалио свим учесницима, као и медијима и представницима власти. „Данас нас је окупила стручна тематика, да између осталог размењујемо искуства, креирамо заједничке планове, пројекте и визије енергетског сектора. Само заједно можемо бити стабилнији и јачи“ нагласио је Петровић. Самит према његовим речима има све више стручњака из области енергетике, што потврђује да је ова тема веома важна. „Видљиво је да су многе електропривреде финансијски исцрпљене, јер су своја средства морали да усмере у набавке скупих енергената и других производа, које имају много веће цене него пре избијања кризе у Украјини.“

Самиту енергетике „СЕТ Требиње 2023“ је испред Генералног конзулата Р. Србије у Бања Луци присуствовао Генерални конзул Милош Вујић.


3. Међународни сајам туризма у Бања Луци и потписивање Протокола о сарадњи ТО Републике Српске и ТО Златибор

Под покровитељством града Бања Лука и Министарства спољне трговине и економских односа у Савету Министара, од 10. до 12.03.о.г. одржан је „3. Међународни сајам туризма, Бања Лука 2023“.

На Сајму је било присутно више од 110 излагача из Републике Српске, Републике Србије, Хрватске, Турске, итд.
В.д. Министра трговине и туризма у Влади Републике Српске, Златан Клокић, је на отварању сајма изразио наду да ће овај сајам наставити да расте, као и да ће на прави начин промовисати Републику Српску. „Туризам је значајан и ради презентације на међународном нивоу јер све оно што краси Републику Српску, наше туристичке бисере, олимпијску планину Јахорину, бање, наше лепе градове Бања Луку и Требиње, треба промовисати у правом светлу, како и заслужују“ навео је Клокић.


Свечаном отварању сајма је испред Генералног конзулата Р. Србије у Бања Луци присуствовао Генерални конзул Милош Вујић.

Дана 11.03.о.г. в.д. директора Туристичке организације Републике Српске, Миодраг Лончаревић, и директор Туристичке организације Златибор, Владимир Живановић, потписали су Протокол о сарадњи две наведене туристичке организације. Наведено је да је Протокол наставак веома успешне сарадње, а за циљ има јачање сарадње у виду размене знања и искуства у области промоције и маркетинга, јачање прекограничне сарадње, те омогућава грађанима Републике Српске попусте у појединим хотелима на Златибору.


„Потписаним Протоколом дајемо шансу даљем развоју туризма у Републици Српској који је у експанзији" истакао је Миодраг Лончаревић. „Потенцијали за сарадњу су одлични, а главни циљ је формирање једног заједничког туристичког производа препознатљивог у региону“ нагласио је Владимир Живановић.

Потписивању Протокола о сарадњи ТО Републике Српске и ТО Златибор испред Генералног конзулата Р. Србије у Бања Луци присуствовао је вицеконзул Дејан Зафиров.


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова