| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт


 

 

Радно време
Понедељак - петак: 8:00 – 16:00 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 09:00 - 13:00 часова, средом од 09:00 - 13:00 и од 16:00 - 19:00 часова

Конзуларна канцеларија Требиње

Радно време
Понедељак - петак: 8:00 – 16:00 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 09:00 - 13:00 часова, средом од 09:00 - 13:00 и од 16:00 - 19:00 часова

Адреса
Његошева 4
89101 ТРЕБИЊЕ
БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Телефон: + 387 59 / 490-505
Факс:      + 387 59 / 490-509
E-mail:  kk.trebinje@mfa.rs

 

КОНЗУЛАРНИ ДАНИ

Генерални конзулат Републике Србије Бања Лука одржава Конзуларне дане у Бијељини и Модричи.

Конзуларни дан у Бијељини ће се одржати 25. маја 2019. године у просторијама Културног центра Бијељина,  а наставља се сваког другог месеца у години: јул, септембар и новембар 2019.године (последња субота у месецу) од 10.30 до 16:00 часова. Заказивање термина радним даном од 08,00 до 14,00 часова, на телефон број 065/897-760.

Конзуларни дан у Модричи ће се одржати 29. јуна 2019. године, у просторијама Српског културног центра  у Модричи,а наставља се сваког другог месеца у години: август,октобар, децембар 2019. године. (последња субота у месецу) од 09,00 часова.

Празници

Адреса
Војводе Радомира Путника 2
78000 БАЊАЛУКА
БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Телефон: + 387 51 / 227-040 Локација/Мапа

Телефон:+ 387 51 / 227-060

               + 387 51 / 227-041 (за хитне позиве)                                             

Конзуларна надлежност
Факс:      + 387 51 / 213-901 Почасни конзули
E-mail: konzulat.bl@mfa.rs  
Интернет сајт: http://www.banjaluka.mfa.gov.rs  

 


 
Конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону

Обавештавамо да је Министарство спољних послова – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону расписало конкурсе за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре.
Конкурси су отворени од 20. јануара до 10. фебруара 2020. године, а све информације о конкурсима и процедури пријављивања могу се наћи на линку: http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi


 
 
Поводом Дана Републике Српске, 9. јануара, председница Р. Српске свечано уручила одликовања заслужним институцијама и појединцима

У Палати Републике, дана 9. јануара 2020.године одржана је свечаност поводом доделе одликовања заслужним институцијама и појединцима. Одликовања је уручила председница Р. Српске Жељка Цвијановић.
Цвијановићева је истакла да је Дан Републике прилика да се захвали институцијама и појединцима на свему што су дали за Р. Српску и да се на овај начин исказује поштовање грађанима.

За рад и заслуге у међународној сарадњи и учвршћењу мира, личне резултате и достигнућа, као и за допринос у развоју свеукупних односа између Републике Србије и Републике Српске, Орденом заставе Републике Српске са златним венцем, председница Р. Српске одликовала је министра одбране Р. Србије Александра Вулина.

Након доделе одликовања, МО А. Вулин је рекао како орден није додељен само њему, већ и Србији. Како је истакао, Р. Српска је настала потребом српског народа да се сачува од геноцида, који је претио да се понови. “Јер сви Срби знају да тамо где немају свог судију и полицајца, где немају свог председника и учитеља, за њих нема правде, сигурности и знања. Зато је данашњи празник, не само празник Српске, већ свих Срба где год да се налазе”, навео је А. Вулин.

За признат дугогодишњи рад у здравству и велики допринос у лечењу и пружању здравствених услуга за децу са подручја Р. Српске, као и допринос у обостраној сарадњи здравствених установа из Р. Србије и Р. Српске, Орденом части са златним зрацима, председница Р. Српске одликовала је доц. др сц. мед. Радоја Симића, специјалисту дечије хирургије и директора Института за здравствену заштиту мајке и детета “Др Вукан Чупић”, Београд.

За заслуге у области хуманитарног и духовног рада, за испољавање личне храбрости, врхунска достигнућа у области спорта, културе и уметности, којима се свеукупно доприноси општој афирмацији Р. Српске, Медаљом заслуге за народ, председница Р. Српске Ж. Цвијановић одликовала је Саву Милошевића, тренера ФК Партизан и Марка Марина, немачког фудбалера српског порекла и доскорашњег капитена ФК Црвена Звезда.

 За рад и заслуге у међународној сарадњи и учвршћењу мира, личне резултате и достигнућа, као и за допринос у развоју свеукупних односа између Републике Србије и Републике Српске, Орденом заставе Републике Српске са сребрним венцем, председница Р. Српске одликовала је генералног конзула Републике Србије у Бања Луци Владимира Николића.

Председница Р. Српске Ж. Цвијановић захвалила је свима који су својим радом и залагањем, дали немерљив допринос јачању Републике. “Оно што данас имамо, много је боље у односу на оно што смо имали у времену иза нас, али сам сигурна да оно што данас имамо, није ни близу добро ономе што ћемо имати у будућности”, истакла је Цвијановићева.

 


У Бања Луци свечаним дефилеом и академијом обележен Дан Републике Српске

У  Бања Луци,  Дан  Републике Српке 9. јануар  обележен је свечаним дефилеом у центру Бања Луке и  академијом која је организована у  дворани Борик у Бања Луци.

Најбројнији учесници у свечаном дефилеу били су припадници Министарства унутрашњих послова Р. Српске, а учествовали су и представници разних републичких управа, удружења и организација.

Свечаном дефилеу и свечаној академији присуствовали су председница Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, премијерка Р. Србије Ана Брнабић, министар одбране Р. Србије Александар Вулин, министар унутрашњих послова Р. Србије Небојша Стефановић, генерални секретар председника Р. Србије Никола Селаковић, председник Народне скупштине Недељко Чубриловић, премијер Р. Српске Радован Вишковић, председавајући Савета министара БиХ Зоран Тегелтија, амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов, амбасадор Србије у БиХ Александар Ђорђевић, делегација Српске листе са Косова и Метохије предвођена председником Гораном Ракићем,  представници Републике Српске на нивоу БиХ, лидери политичких партија, представници невладиних организација проистеклих из одбрамбено отаџбинског рата, представници дипломатског кора, те званице из јавног, друштвеног и политичког живота. Свечаној академији присуствовао је и патријарх српски Иринеј

Тим поводом, председница Р. Српске Жељка Цвијановић, обратила се поруком да су све жеље Р.Српске саткане у слогану "За сва времена" и да је велика љубав према Републици Српској нешто што никада неће нестати. “Данашњи дан је дан нашег окупљања, дан када славимо слободу“ - поручила је председница.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, у свом обраћању истакао је да је Р. Српска стварана у миру а одбрањена у рату. „Нема слободе за српски народ без државе. Срби имају две државе - Србију и Републику Српску“- нагласио је Додик .

На свечаној академији обратила се председница Владе Р. Србије Ана Брнабић речима „Честитам вам 28. рођендан наше и ваше Републике Српске“. У свом обраћању, председница Владе Р. Србије Ана Брнабић, истакла је да Србија, као матица, има обавезу да води рачуна о српском народу где год он живео.

Свечаном дефилеу у центру Бања Луке и свечаној академији у дворани Борик  присуствовао је и генерални конзул Владимир Николић.

 


Генерални конзул Владимир Николић присуствовао отварању изложбе скулптура Миодрага Живковића

У галерији Академије наука и уметности Републике Српске, у Бања Луци, поводом 9. јануара – Дана Републике Српске, отворена је изложба скулптура вајара Миодрага Живковића.

Након отварања, Живковић је истакао да је изложба резултат његовог схватања уметности, културе и историје. “Моји споменици говоре о нашим страдањима, о нашој борби и свему што је пролазио наш народ. Скулптуре сам посветио разним историјским догађајима, а један од првих је споменик стрељаним ђацима у Крагујевцу”, рекао је новинарима. Живковић је навео да је у свом дугогодишњем искуству, радећи споменике који сећају на жртве након Другог светског рата и након последњег отаџбинског рата, установио да су прва времена била тешка за целу земљу, а друга за српски народ. “Никада нисам трагао за скулптуром која ће наћи место у музејима, него која ће обележавати разна историјска збивања и догађаје и налазити се у просторима где људи живе и где могу да их виде и разумеју”, закључио је Живковић.

Отварајући изложбу, председник Академије наука и уметности Р. Српске Рајко Кузмановић, рекао је да је Живковић светски познат уметник који је на специфичан начин представио важне тренутке српске историје, а да својим скулптурама шири дух патриотизма, али и љубави према свим људима, били они у домовини или иностранству. Кузмановић је посебно истакао Живковићево дело, споменик Битке на Сутјесци, као дело које означава епопеју слободе и херојства, али и многа друга његова дела.

Миодраг Живковић рођен је 1928. године у селу Лесковац код Лазаревца и редовни је професор на Факултету примењених уметности у Београду. Међу његовим најзначајнијим делима су: споменик стрељаним ђацима у Крагујевцу (1963.г), споменик Храбрима у Остри код Чачка (1969.г), споменик битке на Сутјесци, Тјентиште (1971.г), споменик-костурница у Гонарсу, Италија (1973.г) и Спомен комплекс на Кадињачи (1979.г).

Свечаном отварању изложбе присуствовале су званице из културног и јавног живота, помоћник министра за културу Р. Српске Тања Ђаковић, амбасадор Р. Србије у БиХ Александар Ђорђевић и генерални конзул Р. Србије Владимир Николић.

 


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова