| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт


 

 

Радно време
Понедељак - петак: 8:00 – 16:00 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 09:00 - 13:00 часова, средом од 09:00 - 13:00 и од 16:00 - 19:00 часова

Конзуларна канцеларија Требиње

Радно време
Понедељак - петак: 8:00 – 16:00 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 09:00 - 13:00 часова, средом од 09:00 - 13:00 и од 16:00 - 19:00 часова

Адреса
Његошева 4
89101 ТРЕБИЊЕ
БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Телефон: + 387 59 / 490-505
Факс:      + 387 59 / 490-509
E-mail:  kk.trebinje@mfa.rs

 

Празници


Адреса
Војводе Радомира Путника 2
78000 БАЊАЛУКА
БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Телефон: + 387 51 / 227-040 Локација/Мапа

Телефон:+ 387 51 / 227-060

               + 387 51 / 227-041 (за хитне позиве)                                             

Конзуларна надлежност
Факс:      + 387 51 / 213-901 Почасни конзули
E-mail: konzulat.bl@mfa.rs  
Интернет сајт: http://www.banjaluka.mfa.gov.rs  

 


 
Конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону

Обавештавамо да је Министарство спољних послова – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону расписало конкурсе за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре.

Конкурси су отворени од 18. маја до 01. јуна 2020. године, а све информације о конкурсима и процедури пријављивања могу се наћи на линку: https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/


 
 
Посебан здравствени надзор за држављане Републике Србије који од 18.09.2020. улазе у земљу

Министарство здравља Владе Републике Србије саопштило је да ће сви грађани Републике Србије који од 18. септембра, након 18 часова уђу у Републику Србију, бити под посебним здравственим надзором.

При преласку границе добиће здравствено упозорење, у коме ће бити упознати са свим обавезама које су дужни да испуне.

Први корак који би ти грађани требало да предузму при повратку у земљу је тест самопроцене на COVID-19 који је доступан на интернет адреси https://www.e-zdravlje.gov.rs Попуњавање овог упитника помоћи ће им да добију бољи увид у своје опште здравствено стање и резултат теста ће бити показатељ да ли је потребно да се јаве у ковид амбуланту. 

Грађанин који попуњава тест треба да резултат одштампа или сачува, како би имао доказ о урађеном тесту.
Ово значи да грађани не треба по аутоматизму да посећују ковид амбуланте при повратку из иностранства, већ само они који урађеним тестом самопроцене добију таква упутства.
Овим се избегавају непотребне гужве у амбулантама и елиминише се опасност да се незаражени грађани евентуално инфицирају вирусом при редовима за преглед.

Период посебног здравственог надзора траје 10 дана, тако да десетог дана од повратка из иностранства, грађани који при првом тесту нису добили упутство за одлазак у ковид амбуланту треба да још једном ураде тест самопроцене на COVID-19.
Уколико резултати тада покажу да нема опасности од инфекције, посебни здравствени надзор за њих престаје да важи.

Грађани који нису у могућности да испуне онлајн упитник, треба да телефоном позову Институт или Завод за јавно здравље у свом граду или општини и добиће сва неопходна упутства.

Свако непоступање по упутствима из здравственог упозорења представља грубо кршење епидемиолошких мера и свесно угрожавање сопственог здравља, али и здравља комплетног становништва Републике Србије.

Влада Републике Србије позива све грађане да строго поступају по упутствима из здравственог упозорења и да поштују све епидемиолошке мере, без изузетка.

 


ОБАВЕШТЕЊЕ О УЛАСКУ ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У БОСНУ И ХЕРЦЕГОВИНУ

Савет министара Босне и Херцеговине је на 16.седници  одржаној 10.септмебра 2020. године донео Одлуку о прописивању додатних услова за улазак странаца у Босну и Херцеговину.

У складу са донетом Одлуком  странци који испуњавају услове за улазак у БиХ, могу ући у Босну и Херцеговину ако поседују негативан налаз ПЦР теста на вирус САРС-ЦОВ-2, који није старији од 48 сати од доласка на гранични прелаз Босне и Херцеговине.

Без поседовања теста у Босну и Херцеговину могу да уђу држављани Републике Србије када у БиХ улазе директно из Републике Србије, као и њихова малолетна деца и супружници који су држављани других земаља.

Држављани Републике Србије који су у БиХ ушли из Републике Србије, а из Босне и Херцеговине изашли и отишли у другу државу, на пример Црну Гору или  Хрватску, по повратку у БиХ из тих земаља морају да имају негативан налаз ПЦР теста на вирус САРС-ЦОВ-2, који није старији од 48 сати од доласка на гранични прелаз Босне и Херцеговине.

Одлука о прописивању додатних услова за улазак странаца у Босну и Херцеговину је ступила 12.09.2020 у 06:00 часова.


Обележен Дан српског јединства, слободе и националне заставе у Бања Луци, дана 15. септембра 2020. године

Поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе, изасланик председника Р. Србије и министар одбране Александар  Вулин посетио је, 15. и 16. септембра 2020. године Бања Луку.

Одмах по доласку, министар одбране Александар Вулин састао се са председницом Р. Српске Жељком Цвијановић, премијером Р. Српске Радованом Вишковићем и српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком. 

Након састанка, ком су присуствовали и поједини министри у Влади Р. Српске, на свечаности испред Палате Републике, министар одбране Александар  Вулин је као изасланик председника Р. Србије, поводом  Дана српског јединства, слободе и националне заставе,  уручио председници Р. Српске Ж. Цвијановић реплике ратних застава и честитао свим Србима празник.

“Да вечно живе Република Српска и Србија, празнују и да отворено погледају све оно што их чека у будућности”, поручила је Ж. Цвијановић по уручењу застава. Она је нагласила да се заставе налазе у срцу српског народа и грађана и да је празник велики догађај за Српску и Србију, који не штети другима, а да је сигурна у подршку коју Српска има и имаће у будућности од Србије. Захвалила је властима Србије на уручењу 130 реплика ратних застава, које ће послужити приликом обележавања важних датума за Српску и додала да је важно да поштујемо оно што је битно у нашој историји, да знамо шта је наша традиција и идентитет, а то су јединство, слобода и застава.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, поводом Дана Српског јединства, истакао је да ће српски народ вековима прослављати овај празник и да је то дан када је страдалничка војска на Солунском фронту прошла голготу и ослободила све народе на Балкану, између осталог и Бања Луку. Додик је нагласио и да ништа природније нема него за један народ да има своје право на државу. “То данас значи територију, народ и ефективну власт. Српски народ данас има две државе и то нам нико никада не може одузети. Ми нисмо никакви “босански Срби”, већ само Срби. Немојте нас понижавати и само такви можемо учествовати у било каквом дијалогу и никако другачије”, истакао је. Додик је додао и да сматра да, ако дијалог Срба, Бошњака и Хрвата у БиХ не буде успешан, треба јачати тежњу да Срби из Р. Српске живе у миру у својој држави. “Мислимо да је то решење”, рекао је Додик и истакао, у контексту положаја Срба на самопроглашеном Косову, да су народи у БиХ у тамници без слободе и права да на прави начин упражњавају своје слободе.

“Још пре неколико година, на иницијативу председника Вучића и Додика, почели смо да обележавамо заједничке важне датуме. Срби с друге стране Дрине или ма где живели, ближе су једни другима него икада. Бринемо једни о другима, водимо рачуна. Никада више нећемо бити сами, какве год нас несреже буду погађале. Никад више Србија неће окренути главу Српској, у то немојте сумњати “, истакао је МО и изасланик председника Р. Србије Александар Вулин. Вулин је додао да Србима више нико не може да забрани да буду јединствен политички народ. “Не живимо у истој држави, јер тако желе политички моћници, али нећемо се стидити најважнијих националних тема. Поносан сам што сам овде у Бања Луци. Свим Србима честитам овај празник, што видим све нас заједно у бољој и лепшој будућности”, закључио је  Вулин.

Програм обележавања заједничког празника, који се обележава на годишњицу пробоја Солунског фронта, завршен је на платоу испред Храма Христа Спаситеља свечаном академијом под називом “Похвала српском народу”, у којој су учествовали глумци из Бања Луке и Београда, чланови оркестра Народног позоришта из Београда, Полицијски оркестар Министарства унутрашњих послова Р. Српске и Градски тамбурашки оркестар Бања Лука.

Конзул жеран Весна Маринковић, конзул Драган Протић и вицеконзул Перица Николић, присуствовали су како дочеку, тако и испраћају делегације Министарства одбране Р. Србије, коју је предводио министар Александар Вулин и пружили сву неопходну помоћ током боравка. Свечаној академији одржаној испред Храма Христа Спаситеља, присуствовао је и амбасадор Р. Србије у БиХ Александар Ђорђевић.


 


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова