| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт


 

 

Радно време
Понедељак - петак: 8:00 – 16:00 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 09:00 - 13:00 часова, средом од 09:00 - 13:00 и од 16:00 - 19:00 часова

Конзуларна канцеларија Требиње

Радно време
Понедељак - петак: 8:00 – 16:00 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 09:00 - 13:00 часова, средом од 09:00 - 13:00 и од 16:00 - 19:00 часова

Адреса
Његошева 4
89101 ТРЕБИЊЕ
БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Телефон: + 387 59 / 490-505
Факс:      + 387 59 / 490-509
E-mail:  kk.trebinje@mfa.rs

 

Празници


Адреса
Војводе Радомира Путника 2
78000 БАЊАЛУКА
БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Информације

Понедељак - петак   од 14:00 до 16:00

на бројеве телефона

+387 51/ 227-040  и  +387 51/ 227 -060

 

Број телефона ван радног времена

само за хитне случајеве

+387 51/ 227-041

Хитни случајеви  су: спроводнице, саобраћајне несреће са тежим последицама, издавање путног листа и слично.

 

E-mail: srb.cons.banjaluka@mfa.rs

E-mail za визе: consulatebl@gmail.com

E-mail за пасоше: pasosigkbanjaluka@gmail.com

Локација/Мапа

ТFa                                                   

Конзуларна надлежност
Факс:      + 387 51 / 213-901 Почасни конзул
   
Интернет сајт: http://www.banjaluka.mfa.gov.rs  

 


 
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ – РАД СА СТРАНКАМА

Имајући у виду епидемиолошку ситуацију у Р. Српској и потребу за предузимањем мера у циљу спречавања појаве, ширења и сузбијања заразне болести COVID-19, као и недавну појаву заразе међу запосленима у Генералном конзулату, обавештавамо да ће Генерални конзулат Републике Србије у Бања Луци, од 19. априла 2021. године отпочети рад са странкама под посебним условима.

За конзуларне радње:  подношење захтева за пасош,  подношење захтева за пријем у држављанство, пријава рођења детета, пријава брака, увођење у војну евиденцију,  издавање извода из матичних књига Републике Србије, издавање Уверења о држављанству Републике Србије, овера докумената и слично  НЕОПХОДНО ЈЕ ЗАКАЗИВАЊЕ ТЕРМИНА, путем телефона или мејла.

Ако се термин заказује путем e-mail-a обавезно је навести име и презиме особе која подноси захтев за држављанство, број особа које подносе захтев за држављанство и контакт телефон.

Сви подносиоци захтева за пријем у држављанство у заказаном термину треба да дођу са унапред попуњеним обрасцима и комплетном документацијом.

Све информације и формуларе за подношење захтева за пријем у држављанство Р. Србије налазе се у рубрици Конзуларне услуге - Упутство за подношење захтева за пријем у држављанство.

Грађани који су од стране Генералног конзулата Републике Србије обавештени да су примљени у држављанство Републике Србије, Решење о пријему у држављанство могу преузети без претходног заказивања, сваког радног дана у периоду од 09:00 до 13:00 часова, а средом и од 16:00 до 19:00.

П У Т Н Е   И С П Р А В Е

E-mail адреса за заказивање термина за пасош је pasosigkbanjaluka@gmail.com. Информације о томе шта је потребно за издавање пасоша налазе у рубрици Конзуларне услуге - Путне исправе. Грађани који нису уписани у матичне књиге Србије не могу поднести захтев за пасош.

Преузимање пасоша је могуће сваког радног дана изузев среде у периоду од 14:00 до 15:45.

 

Конзуларне радње за које није потребно заказивање термина су: издавање путног листа и издавање спроводнице.

Приликом доласка у Генерални конзулат неопходно је носити заштитну маску и понети хемијску оловку. Дозвољено је да у Генералном конзулату Србије истовремено буду само 3 особе.


 


ОБАВЕШТЕЊЕ О НЕПРЕУЗЕТИМ ПАСОШИМА

ОБАВЕШТАВАМО СТРАНКЕ КОЈЕ СУ ПОДНЕЛЕ ЗАХТЕВ ЗА ИЗРАДУ ПАСОША 2017. 2018. И 2019. ГОДИНЕ ДА СЕ У НАЈКРАЋЕМ РОКУ ЈАВЕ У КОНЗУЛАТ РАДИ ПРЕУЗИМАЊА.

ПОЗИВ СЕ ОДНОСИ НА ЗАХТЕВЕ ПОД СЛЕДЕЋИМ БРОЈЕВИМА:
3798, 3885, 4553, 4964, 5096, 5876, 5944, 6344, 7627, 7785, 7822, 7890, 7983, 8154, 8262, 8322, 8428, 8458 и 8460


 
 
Селаковић: Србија показала да солидарност не мора бити искључиво привилегија богатих

11. мај 2021. године

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић учествовао је данас на Јадранско-јонском савету Јадранско јонске иницијативе и Министарском састанку Стратегије ЕУ за Јадранско-јонски регион и поручио да је неопходно све доступне ресурсе ове иницијативе директније укључити у проналажење заједничких одговора на изазове пандемије вируса корона.

Шеф српске дипломатије указао је да се пандемија може победити само заједничким снагама, а као кључну реч у овим изазовним временима истакао је солидарност.

„Привржена принципима солидарности, Србија је вакцинисала велики број страних држављана, пре свега из региона. Један број доза вакцина донирали смо суседним државама, као и секретаријатима регионалних иницијатива у којима Србија учествује. Србија је желела да на тај начин, иако није једна од економски најснажнијих земаља ове иницијативе, покаже да солидарност не мора бити искључиво привилегија богатих“, рекао је министар Селаковић. 

Министар је истакао да је Србија у процес имунизације грађана против Ковида-19 ушла крајем прошле године, и подвукао да је Србија једна од земаља која се на најефикаснији начин суочила како са епидемијом, тако и са процесом вакцинације.

Селаковић је изразио задовољство чињеницом што „Изолска декларација“ препознаје важност заједничког европског одговора на пандемију и потребу ревизије деловања, посебно у оквиру Стратегије ЕУ за Јадранско-јонски регион, као и због потврде европске перспективе Западног Балкана у овој декларацији.

„Недвосмислена је посвећеност Србије изградњи даље европске перспективе и јачању регионалне сарадње“, рекао је Селаковић и додао да Србија посебну пажњу посвећује „Зеленој и дигиталној транзицији“ у складу са „Европским зеленим споразумом“, уз подршку из релевантних програмских фондова ЕУ.

Састанак је одржан у видео формату, у оквиру председавања Словеније овој иницијативи.


Положени венци на споменик жртвама фашизма у Бањалуци поводом обележавања 9. маја - Дана победе над фашизмом

На Тргу палих бораца НОР-а у Бањалуци су положени венци на споменик жртвама фашизма поводом обележавања 9. маја - Дана победе над фашизмом.

Највиши званичници Републике Српске и представници Српске у институцијама БиХ, су у Бањалуци, поводом 9. маја - Дана победе над фашизмом, положили венце на Споменик погинулим борцима НОР-а.

У име институција венце су положили председница Републике Српске Жељка Цвијановић, председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, те министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић. Венце су положили и представници града Бањалука, СУБНОР-а, организација проистеклих из одбрамбено-ослободиачког рата, Трећег пешадијског Р. Српска пука и руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов.

У име Р. Србије Генералног конзулата Србије у Бањалуци, цвеће су положили конзул жеран  Весна Маринковић и вицеконзул Перица Николић.
  


 


Председник Републике Србије господин Александар Вучић присуствовао обележавању годишњице и Дана сећања на страдале у Доњој Градини

Председник Републике Србије Александар Вучић посетио је 8. маја 2020. године, Доњу Градину поводом обележавања годишњице и Дана сећања на страдале у Доњој Градини.

Председника А. Вучића су дочекали председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, председница Републике Српске Жељка Цвијановић. и премијер Р. Српске Радован Вишковић. Председник А. Вучић је предводио делегацију из Р.Србије у којој су били министар одбране Александар Вулин и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Р. Србије, госпођа Дарија Кисић Тепавчевић.

Председник А. Вучић је након доласка одржао састанак у Козарској Дубици са начелницима општина Козарска Дубица, Костајница, Невесиње и Дрвар. Главна тема састанка биле су инвестиције Србије и Р. Српске у ове четири општине, које спадају међу неразвијене, као и помоћ у санацији штете од недавног земљотреса у Дубици и Костајници.

Председник А.Вучић је након одржаног састанка рекао да ће Р. Србија помоћи Републици Српској.  “ Србија ће издвојити више од 10 милиона евра помоћи за четири мале општине у Републици Српској, односно три у Републици Српској и једну у Федерацији БиХ - изјавио је А. Вучић. Део те помоћи ће бити у новцу, а део у пројектима.

“Србија ће на сваки начин помоћи да људи могу да живе боље,  да могу да виде своју будућност на својим огњиштима. Захвалан сам Републици Српској што увек и без сујете и таштине разговара са нама и што довољно мудро и паметно траже. А ми, уколико смо у могућности, да привучемо стране директне инвестиције - закључио је председник Р.Србије.

 

Полагањем венаца и цвећа и светом литургијом у Цркви Светих апостола Петра и Павла обележен је Дан сећања на жртве усташког злочина у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.

Након полагања венаца, на гробном пољу Тополе у оквиру Спомен - подручја Доња Градина, присутнима се обратио председник А. Вучић и између осталог изјавио  да никада више не смемо себе од света да одстранимо,  "Јер то је залог за будућност деце, да немамо више хумке и нова страдања. Нови Јасеновци и нове ‘Олује‘ неће се више догодити нашем народу. Сећање, једину препреку овим злочинима не смемо више никада да изгубимо", истако је А. Вучић.

Председник Р. Србије рекао је да данас сви имамо обавезу да говоримо. Овакав злочин, наводи Вучић, може и сутра да се догоди неком другом и "ми морамо да га спречимо на време, овако говорећи, не штедећи ни себе говорећи и када смо ми чинили злочине, јер то мора да прави разлику између нас и других".

"Свет у коме нечије име од колевке до гроба не сме да буде споменуто, свет клања, више не сме никада да постане могућ. Ми такав свет данас спречавамо. Данас подсећајући на страхоту која нас је снашла подсећамо и на злочин који је у наше име почињен спремни да га никада не заборавимо, јер је разум једини одговор на оволику несрећу", истакао је председник А. Вучић.

Председник Р. Србије А. Вучић рекао је у даљем обраћању у Доњој Градини да је тешко не остати нем над овим костима набијеним у плитку земљу. "Тешко је не осетити немоћ над овим злочином над читавим једним народом, злочином истребљења коначним који је смишљен због теорије зла и крви, због уверења да неко има право на живот, а неко други не", рекао је А. Вучић.
"Овде када дођем сетим се речи Симона Визентала који је убеђен да се историја понавља, а са њом и злочин.

Упозоравао је да су информација и прича о том злочину начин да се не понови. Овде смо да укажемо поштовање онима који су страдали, али и да се не понови никада више", казао је председник Вучић.
Председник Р. Србије Александар Вучић најавио је изградњу великог меморијалног комплекса у Доњој Градини.

За српски народ је веома важна култура сећања, јер ко је нема нема снагу ни у будућности, истакао је председник А. Вучић.

Амбасадор Р. Србије у БиХ Александар Ђорђевић присуствовао је на састанку који је председник Вучић имао са званичницима Р. Српске.

Амбасадор Александар Ђорђевић и конзул жеран у ГК Бања Лука Весна Маринковић присуствовали су дочеку и испраћају председника Р. Србије А. Вучића.


 


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова