Printer Friendly Version Obeležen Dan Grada Banja Luka @ 25 April 2024 09:20 AM

Banjaluka  je  24. aprila 2024. godine obeležila Dan grada, u znak sećanja na dan kada je grad oslobođen od fašizma 1945. godine. 22. aprila 1945. godine. Obeležavanje je počelo odavanjem počasti i polaganjem venaca, uz prisustvo zvaničnika.

Položeni su venci na  Spomen-obeležje žrtvama Veleizdajničkog procesa, na groblju "Sveti Pantelija", gde  su vence položili predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, generalni konzul Miloš Vujić, delegacija grada Banjaluka, i predstavnici gradske Boračke organizacije i Organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

Na Spomenik "12 beba" i na Spomenik palim borcima Drugog svetskog rata vence su položili predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, potpredsednik Vlade i ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić, predstavnici Generalnog konzulata R.Srbije Banja Luka konzuli Dragan Protić i Aleksandar Subotić,  delegacija grada Banjaluka na čelu sa gradonačelnikom, te predstavnici Gradske boračke organizacije i Organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

Ministar odbrane Republike Srbije Miloš Vučević i gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, koji su Banja Luku posetili povodom obeležavanja Dana Grada Banja Luka , zajedno sa premijerom Republike Srpske Radovanom Viškovićem i gradonačelnikom Banjaluke Draškom Stanivukovićem, obišli su novoizgrađenu školu "Kosovo i Metohija" u banjalučkom naselju Ada.

Tom prilikom potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević je rekao da u Srbiji doživljavaju Banjaluku kao svoj grad, a premijer Višković je istakao da u Republici Srpskoj nema mesta za koje Vlada Srbije nije izdvojila sredstva, ističući da duguju Srbiji veliku zahvalnost.

Tokom posete Banja Luci održan je i sastanak sa srpskim članom predsedništva BiH Željkom Cvijanović i premijerom Radovanom Viškovićem.

Tokom sastanka razgovarano je o važnim unutrašnjim i regionalnim političkim temama, sa akcentom na aktuelne izazove i pritiske sa kojima se suočavaju Srpska i Srbija. Sagovornici su posebno istakli značaj predstojećeg Vaskršnjeg sabora na kojem će biti razmatrana sva relevantna pitanja koja su od značaja za interese Srbije, Republike Srpske i srpskog naroda.  Naglasili su važnost zajedničkog angažmana, sa ciljem očuvanja vitalnih nacionalnih i državnih interesa, kao i daljeg jačanja uspešne saradnje Srbije i Srpske u svim oblastima.

Mandatar Vučević je rekao da su pred Srbijom i Republikom Srpskom nimalo laki dani i politički izazovan maj, ali da će se politički boriti da sačuvaju Srbiju i Srpsku i mir i stabilnost u regionu.

Obaveza Srbije je da dalje jača ekonomski, odbrambeno, ali i da vodi računa o Republici Srpskoj - poručio je Vučević.
On je rekao da će na Vaskršnjem saboru biti donesene važne odluke za Srbiju i Srpsku, ističući da Srbija želi najbolje odnose sa BiH i svim njenim narodima.

Povodom obeležavanja Dana grada Banja Luka održana je i Svečana akademija, kojoj su prisustvovali zvaničnici Republike Srbije i Republike Srpske.

Svečanosti su prisustvovali predsednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, premijer Srpske Radovan Višković, ministar odbrane Miloš Vučević, ministar bez portfelja Đorđe Milićević, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, ambasador  Republike Srbije u Sarajevu Ivan Todorov, generalni konzul  R.Srbije u Banja Luci Miloš Vujić, brojni ministri u vladi Republike Srpske, rukovodstvo grada Banjaluke predvođeno gradonačelnikom Draškom Stanivuković, građani, gosti i druge zvanice iz javnog, političkog i društvenog života.

Na akademiji su uručene gradske nagrade, a Ključ grada sa Poveljom "Počasni građanin grada Banjaluka" dobili su potpredsednik Vlade Republike Srbije i  ministar odbrane Srbije Miloš Vučević, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, te posthumno general Vojske Republike Srpske Momir Talić.

Obraćajući se prisutnima ministar Vučević istakao je da oseća veliku sreću, ponos i odgovornost što je na večerašnjoj svečanost dobio ključeve grada Banjaluke.

Sreću, jer ste prepoznali moju dušu i moja stremljenja, moj rad i pre svega moju ljubav prema vama. Odgovornost, zato što je velika stvar biti Banjalučanin. A ja sam to danas i formalno postao i vaš zauvek. Danas obeležavamo 79 godina od kada je došla sloboda u Banjaluku, došla je da tu zauvek ostane. I to je, neka se zna, i neka to svi znaju, upravo najveća tekovina borbe protiv fašizma i nacizma. Tada izborena sloboda, koju čuvamo do današnjeg dana, ta vrednost koju Srbi najviše ljube, taj dan kada su čestiti Krajišnici isterali najveće ljudsko zlo odavde iz Banjaluke, iz srca Krajine. Tada je došla sloboda svim narodima sa ovih prostora - rekao je ministar Vučević.

Ministar odbrane posebno je naglasio da se vera i ljubav upravo ogledaju u borbi za slobodu i za svoje korene i poželeo je svima mir, mudrost i hrabrost, kao i da se Banjaluka gradi po meri svih stanovnika.

Gradonačelnik Banjaluke Stanivuković rekao je da vrednost nije samo u onome što imamo, nego u onome što dajemo i što stičemo radom i nesebično delimo te poručio da je bratska Srbija – sve što je stekla, stekla radom, ali je nesebično delila sa Banjalukom i Republikom Srpskom.

Zahvalio bih našoj matici. Želim da zahvalim našem narodu u Srbiji, rukovodstvu u Srbiji, predsedniku Aleksandru Vučiću, ali i ministru odbrane i budućem predsedniku Vlade Srbije Milošu Vučeviću, koji je zajedno sa rukovodstvom Srbije mnogo uradio za našu Banjaluku. Velika je čast što ste danas novi počasni građanin Banjaluke i što dobijate Ključ grada. Znajte, Ključ grada se daje samo onima kojima se najviše veruje. Mi jesmo jedna porodica, jedan narod. Zato vam čestitam na ovoj velikoj nagradi i poručujem da računate na našu ljubav i na naše prijateljstvo – rekao je Stanivuković.

Zlatni grb grada Banjaluke dodeljen je doktorki Snežani Kutlešić Stević, direktoru Kulturnog centra Banski dvor Mladenu Matoviću, senatoru Srpske Aleksandru Vulinu, ministrki zdravlja Republike Srbije Danici Grujičić, generalnoj direktorki kompanije M:tel Jeleni Trivan, te Sportskoj dvorani Borik.