Printer Friendly Version Обележен Дан Града Бања Лука @ 25 April 2024 09:08 AM

Бањалука  је  24. априла 2024. године обележила Дан града, у знак сећања на дан када је град ослобођен од фашизма 1945. године. 22. априла 1945. године. Обележавање је почело одавањем почасти и полагањем венаца, уз присуство званичника.

Положени су венци на  Спомен-обележје жртвама Велеиздајничког процеса, на гробљу "Свети Пантелија" где  су венце положили председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, генерални конзул Милош Вујић, делегација града Бањалука, и представници градске Борачке организације и Организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

На Споменик "12 беба" и на Споменик палим борцима Другог светског рата. венце су положили председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, потпредседник Владе и министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић, представници Генералног конзулата Р.Србије Бања Лука конзули Драган Протић и Александар Суботић,  делегација града Бањалука на челу са градоначелником, те представници Градске борачке организације и Организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

Министар одбране Србије Милош Вучевић и градоначелник Новог Сада Милан Ђурић, који су Бања Луку посетили поводом обележавања Дана Града Бања Лука , заједно са премијером Републике Српске Радованом Вишковићем и градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем, обишли су  новоизграђену школу "Косово и Метохија" у бањалучком насељу Ада.

Том приликом потпредседник Владе Србије и министар одбране Милош Вучевић је рекао да у Србији доживљавају Бањалуку као свој град, а премијер Вишковић је истакао да у Републици Српској нема места за које Влада Србије није издвојила средства, истичући да дугују Србији велику захвалност.

Током посете Бања Луци одржан је и састанак са српским чланом председништва БиХ Жељком Цвијановић и премијером Радованом Вишковићем.

Током састанка разговарано је о важним унутрашњим и регионалним политичким темама, са акцентом на актуелне изазове и притиске са којима се суочавају Српска и Србија. Саговорници су посебно истакли значај предстојећег Васкршњег сабора на којем ће бити разматрана сва релевантна питања која су од значаја за интересе Србије, Републике Српске и српског народа.  Нагласили су важност заједничког ангажмана, са циљем очувања виталних националних и државних интереса, као и даљег јачања успешне сарадње Србије и Српске у свим областима.

Мандатар Вучевић је рекао да су пред Србијом и Републиком Српском нимало лаки дани и политички изазован мај, али да ће се политички борити да сачувају Србију и Српску и мир и стабилност у региону.

Обавеза Србије је да даље јача економски, одбрамбено, али и да води рачуна о Републици Српској - поручио је Вучевић.
Он је рекао да ће на Васкршњем сабору бити донесене важне одлуке за Србију и Српску, истичући да Србија жели најбоље односе са БиХ и свим њеним народима.

Поводом обележавања Дана града Бања Лука одржана је  и Свечана академија, којој су присуствовали званичници Републике Србије и Републике Српске.

Свечаности су присуствовали председник Народне скупштине Ненад Стевандић, премијер Српске Радован Вишковић, министар одбране Милош Вучевић, министар без портфеља Ђорђе Милићевић, градоначелник Новог Сада Милан Ђурић, амбасадор  Републике Србије у Сарајеву Иван Тодоров, генерални конзул  Р.Србије у Бања Луци Милош Вујић, бројни министри у влади Републике Српске, руководство града Бањалуке предвођено градоначелником Драшком Станивуковић, грађани, гости и друге званице из јавног, политичког и друштвеног живота.
На академији су уручене градске награде, а Кључ града са Повељом "Почасни грађанин града Бањалука" добили су потпредседник Владе Републике Србије и  министар одбране Србије Милош Вучевић, министар спољних послова Србије Ивица Дачић, те постхумно генерал Војске Републике Српске Момир Талић.

Обраћајући се присутнима министар Вучевић истакао је да осећа велику срећу, понос и одговорност што је на вечерашњој свечаност добио кључеве града Бањалуке.

Срећу, јер сте препознали моју душу и моја стремљења, мој рад и пре свега моју љубав према вама. Одговорност, зато што је велика ствар бити Бањалучанин. А ја сам то данас и формално постао и ваш заувек. Данас обележавамо 79 година од када је дошла слобода у Бањалуку, дошла је да ту заувек остане. И то је, нека се зна, и нека то сви знају, управо највећа тековина борбе против фашизма и нацизма. Тада изборена слобода, коју чувамо до данашњег дана, та вредност коју Срби највише љубе, тај дан када су честити Крајишници истерали највеће људско зло одавде из Бањалуке, из срца Крајине. Тада је дошла слобода свим народима са ових простора - рекао је министар Вучевић.

Министар одбране посебно је нагласио да се вера и љубав управо огледају у борби за слободу и за своје корене и пожелео је свима мир, мудрост и храброст, као и да се Бањалука гради по мери свих становника.
Градоначелник Бањалуке Станивуковић рекао је да вредност није само у ономе што имамо, него у ономе што дајемо и што стичемо радом и несебично делимо те поручио да је братска Србија – све што је стекла, стекла радом, али је несебично делила са Бањалуком и Републиком Српском.

Захвалио бих нашој матици. Желим да захвалим нашем народу у Србији, руководству у Србији, председнику Александру Вучићу, али и министру одбране и будућем председнику Владе Србије Милошу Вучевићу, који је заједно са руководством Србије много урадио за нашу Бањалуку. Велика је част што сте данас нови почасни грађанин Бањалуке и што добијате Кључ града. Знајте, Кључ града се даје само онима којима се највише верује. Ми јесмо једна породица, један народ. Зато вам честитам на овој великој награди и поручујем да рачунате на нашу љубав и на наше пријатељство – рекао је Станивуковић.

Златни грб града Бањалуке додељен је докторки Снежани Кутлешић Стевић, директору Културног центра Бански двор Младену Матовићу, сенатору Српске Александру Вулину, министрки здравља Републике Србије Даници Грујичић, генералној директорки компаније М:тел Јелени Триван, те Спортској дворани Борик.