Printer Friendly Version Отворен сајам привреде „Banja Luka Expo 2024“ @ 4 April 2024 12:42 PM

У Бања Луци је дана 03. априла 2024. године отворен Међународни сајам привреде „Banja Luka Expo 2024“, који ће трајати до 05. априла 2024. године. Сајам се одржава на површини од око 15.000 квадратних метара изложбеног простора и окупио је преко 300 излагача из 10 земаља и различитих привредних области (грађевинарства, електроиндустрије, дрвне индустрије, IT сектора, финансија итд.), а планиране су и панел дискусије и тематска предавања. Земља партнер овогодишњег сајма је Република Србија.

Отварању су присуствовали председник Републике Српске, Милорад Додик, председник Владе Републике Српске, Радован Вишковић, председник Народне скупштине Републике Српске, Ненад Стевандић, министар унутрашње и спољне трговине Републике Србије, Томислав Момировић, министар спољне трговине и економских односа у Савету министара БиХ, Сташа Кошарац, градоначелник Бања Луке, Драшко Станивуковић, као и многе друге високе званице из политичког, јавног и друштвеног живота Републике Српске.

Председник Републике Српске, Милорад Додик, изјавио је да је у данашње време, због низа проблема у којима се налази цео свет, изазов бити део реалног сектора, али да је управо због тога и овај Међународни сајам прилика за размену искустава и остваривање нових контаката. „У подређеном смо положају када је реч о привреди ЕУ и морамо да се ослонимо на сопствене снаге. Свесни смо окружења и хаоса у свету, тржишта која су била главна сада су у рецесији. Ми смо тога свесни и спремни смо да седнемо да разговорамо са привредницима, како домаћим тако и страним, о проблемима са којима се суочавају и да причамо о инвестицијама и додатним погодностима које Република Српска може да понуди“ рекао је Додик изразивши задовољство због великог броја излагача, уз најаву да ће подржати организацију овог сајма и следеће године.

Председник Владе Републике Српске, Радован Вишковић, је навео да домаћа привреда има изванредан раст и да Република Српска нуди привредни амбијент и услове какве нема на другим местима. „Све то радимо да бисмо привукли пажњу и да отворимо простор свима који желе овде да инвестирају. Ми знамо шта требамо да радимо и знамо колико је то битно. Зашто добра искуства из Србије да не имплементирамо и код нас? Ми то управо радимо јер су то добре идеје“ истакао је Вишковић, захвалиши се привредницима јер праве профит које држава даје за образовање, изградњу и социјална давања.

„Само јака Србија може да буде адекватна подршка за Републику Српску и њен народ, што јесте опредељење руководства Републике Србије поштујући Дејтонски споразум. Република Србија је један од највећих донатора Републике Српске, имајући у виду помоћ у изградњи бројних објеката из области образовања, здравства, културе, саобраћаја и спорта и остаће посвећена развоју економских односа и инфраструктурним инвестицијама у Републици Српској“ нагласио је Момировић уз подсећање да је само прошле године Република Србија привукла више од четири милијарди евра страних инвестиција, те да ће увек бити отворена за иницијативе и инвестиције привредника из Републике Српске.

„Можда је овај Сајам прилика да позовемо све привредне субјекте из Републике Српске и БиХ да још више сарађујемо, да заједнички релаксирамо административне процедуре, да омогућимо привреди да лакше послује, да трговинска размена буде још већа, да ЦЕФТА споразум профункционише у пуном капацитету, као и да се отворени Балкан етаблира и имплементира у свим државама на западном Балкану.“

Отварању Међународног сајма привреде „Banja Luka Expo 2024“ присуствовали су и амбасадор Републике Србије у БиХ, Иван Тодоров, и Генерални конзул Републике Србије у Бања Луци, Милош Вујић.