Printer Friendly Version Prijava rođenja deteta @ 21 March 2024 10:06 AM

Činjenica rođenja državljanina Republike Srbije, nastala van njene teritorije, upisuje se u matičnu knjigu rođenih u skladu sa odredbama Zakona o matičnim knjigama. Prijava za upis činjenice rođenja podnosi se preko  DKP Republike  Srbije na čijem području je ta činjenica nastala.
U skladu sa odredbama Zakona o matičnim knjigama, činjenica rođenja upisuje  se u MKR po mestu poslednjeg prebivališta roditelja u vreme rođenja deteta, a ako roditelji nisu imali zajedničko prebivalište – po mestu prebivališta jednog od roditelja, a ako je mesto prebivališta roditelja nepoznato – po mestu rođenja jednog roditelja. Ako roditelji nemaju prebivalište u Republici Srbiji, a njihovo mesto rođenja nije poznato ili je u inostranstvu, činjenica rođenja deteta se upisuje u MKR matične službe opštine Stari  Grad.
Istovremeno sa prijavom činjenice rođenja, podnosi se i zahtev za upis u evidenciju državljana R. Srbije.  Lice rođeno u inostranstvu koje je prijemom steklo državljanstvo Republike Srbije upisuje se u matičnu knjigu rođenih po mestu prebivališta, odnosno boravišta.
Na osnovu čl.19. stav 1. tačka 4. ZORAT-a, za prijave za upis u matične knjige, kao i priloge koji se moraju podneti uz prijave, ne plaća se taksa.
 

POTREBNA DOKUMENTA:
 

Izvod iz matične knjige rođenih inostranog organa na višejezičnom obrascu, odnosno ako država u kojoj je dete rođeno nije potpisnica Konvencije o izdavanju izvoda iz matičnih knjiga na više jezika, na nacionalnom obrascu te države prevedenom i legalizovanom za upotrebu u našoj zemlji original, do godinu dana star.
 

Izvod iz matične knjige venčanih za roditelje na domaćem obrascu ako su se venčali u Republici Srbiji ili u slučaju da su se venčali u inostranstvu, izvod iz matične knjige venčanih na višejezičnom obrascu, odnosno ako država u kojoj su venčani nije potpisnica Konvencije o izdavanju izvoda iz matičnih knjiga na više jezika, na nacionalnom obrascu te države prevedenom i legalizovanom za upotrebu u našoj zemlji  original, do godinu dana star.
 

Ukoliko je dete rođeno van braka, potrebno je dostaviti dokaz o priznanju očinstva (original, do godinu dana star)
 

Dokaz o državljanstvu za roditelje (odnosno roditelja u slučaju da je drugi roditelj strani državljanin, original do godinu dana star)
 

Izvod iz matične knjige rođenih za roditelje (original, do godinu dana star).


Uplata takse u iznosu od 17,64 KM (uplatnica se dobija u Konzulatu na dan podnošenja zahteva)