Printer Friendly Version Obeležen praznik Sveti Sava, Banja Luka, 26-29. januar 2024. @ 30 January 2024 11:05 AM

U čast Svetog Save, prvog srpskog arhiepiskopa, utemeljivača srpske crkve i prosvetiteljstva, u Banja Luci i čitavoj Republici Srpskoj održan je niz manifestacija, u periodu od 26. do 29. januara 2024. godine. U banjalučkoj Aleji Svetog Save su tim povodom, kao i prethodnih godina, postavljeni viseći transparenti sa njegovim i danas aktuelnim porukama.
U sali Dečijeg pozorišta Republike Srpske, 26. januara, na manifestaciji „Naši učitelji“ održanoj u organizaciji Ministarstva prosvete i kulture Republike Srpske i pod pokroviteljstvom predsednika RS Milorada Dodika, 45 najuspešnijih prosvetnih radnika dobilo je Svetosavske nagrade za 2023. godinu. Tom prilikom, prisutnima se obratila ministarka prosvete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić, govoreći o društvenom značaju vaspitanja i obrazovanja naročito u savremenim okolnostima, kao i o ključnoj ulozi Svetog Save u stvaranju temelja srpskog nacionalnog i duhovnog bića. Prisutnima se obratio i državni sekretar Ministarstva kulture Republike Srbije Miodrag Ivanović.

Dana 27. januara, među 29 osnovnih i 17 srednjih banjalučkih škola, slavu Sveti Sava obeležila je i JU „Gimnazija Banja Luka“, najstarija srednjoškolska institucija u Banja Luci.

Istog dana, pod pokroviteljstvom Eparhije banjalučke SPC i Grada Banja Luka, u organizaciji Srpskog pevačkog društva „Jedinstvo“, održana je u Banskom dvoru Svetosavska akademija. Obraćajući se brojnim zvanicama iz političkog i javnog života Republike Srpske, episkop marčanski Sava podsetio je da tvorac srpske crkve nije samo „prosvetlio srpski narod svetlošću Jevanđelja“, već je formirao prve škole, bolnice u Hilandaru i Studenici, ulagao je trud na unutrašnjem uređenju države i crkve, uspostavljajući odnose i na međunarodnom nivou kao svojevrsni diplomata toga doba. U posebnom delu svečanosti, gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković uručio je Svetosavske nagrade najboljim učenicima banjalučkih osnovnih i srednjih škola.

Navedenim događajima prisustvovao je generalni konzul Miloš Vujić, kao i manifestaciji održanoj u čast Svetog Save 29. januara u JU „Tehnička škola u Banja Luci“, najvećoj srednjoj školi u BiH, a posle Gimnazije najstarijoj srednjoj školi u Banja Luci.