Printer Friendly Version Обележен празник Свети Сава, Бања Лука, 26-29. јануар 2024. @ 30 January 2024 10:59 AM

У част Светог Саве, првог српског архиепископа, утемељивача српске цркве и просветитељства, у Бања Луци и читавој Републици Српској одржан је низ манифестација, у периоду од 26. до 29. јануара 2024. године. У бањалучкој Алеји Светог Саве су тим поводом, као и претходних година, постављени висећи транспаренти са његовим и данас актуелним порукама.

У сали Дечијег позоришта Републике Српске, 26. јануара, на манифестацији „Наши учитељи“ одржаној у организацији Министарства просвете и културе Републике Српске и под покровитељством председника РС Милорада Додика, 45 најуспешнијих просветних радника добило је Светосавске награде за 2023. годину. Том приликом, присутнима се обратила министарка просвете и културе Републике Српске Жељка Стојичић, говорећи о друштвеном значају васпитања и образовања нарочито у савременим околностима, као и о кључној улози Светог Саве у стварању темеља српског националног и духовног бића. Присутнима се обратио и државни секретар Министарства културе Републике Србије Миодраг Ивановић.

Дана 27. јануара, међу 29 основних и 17 средњих бањалучких школа, славу Свети Сава обележила је и ЈУ „Гимназија Бања Лука“, најстарија средњошколска институција у Бања Луци.

Истог дана, под покровитељством Епархије бањалучке СПЦ и Града Бања Лука, у организацији Српског певачког друштва „Јединство“, одржана је у Банском двору Светосавска академија. Обраћајући се бројним званицама из политичког и јавног живота Републике Српске, епископ марчански Сава подсетио је да творац српске цркве није само „просветлио српски народ светлошћу Јеванђеља“, већ је формирао прве школе, болнице у Хиландару и Студеници, улагао је труд на унутрашњем уређењу државе и цркве, успостављајући односе и на међународном нивоу као својеврсни дипломата тога доба. У посебном делу свечаности, градоначелник Бања Луке Драшко Станивуковић уручио је Светосавске награде најбољим ученицима бањалучких основних и средњих школа.

Наведеним догађајима присуствовао је генерални конзул Милош Вујић, као и манифестацији одржаној у част Светог Саве 29. јануара у ЈУ „Техничка школа у Бања Луци“, највећој средњој школи у БиХ, а после Гимназије најстаријој средњој школи у Бања Луци.