Printer Friendly Version Generalni konzul Miloš Vujić prisustvovao obeležavanju 105 godina od ulaska srpske vojske u Banja Luku @ 21 November 2023 08:42 AM

U Banja Luci je 20.novembra 2023. godine obeleženo 105 godina od ulaska srpske vojske u Banja Luku.

Povodom ovog istorijskog događaja za sve stradale srpske i crnogorske vojnike i civile u Prvom svetskom ratu služen je parastos u  Hramu Hrista Spasitelja.

Nakon parastosa položeni su venci i cveće na spomenik banu Milosavljeviću. 

U ime Vlade Republike Srbije venac je položio izaslanik i državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja prof.dr  Dejan Antić, poslanik u Narodnoj skupštini R.Srbije Tomislav Janković, generalni konzul R.Srbije u Banjaluci Miloš Vujić, konzul Aleksandar Subotić.

U ime institucija Republike Srpske vence su položili predsednik Narone skupštine Nenad Stevandić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić i savetnik predsjednika Srpske Marko Romić.

Na spomenik su cveće položili i predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske, Republičke organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Saveza ratnih vojnih invalida, Udruženja građana "Veterani Republike Srpske", Organizacije starješina Vojske Republike Srpske i Udruženja amputiraca "Udas".

Cvćee su položili i predstavnici Udruženja žrtava rata Republike Srpske, Saveza logoraša, Udruženja žena žrtava rata i Saveza udruženja boraca NOR-a, te predstavnici gradskih i opštinskih nevladinih organizacija.

Ulazak srpske vojske u Banjaluku 1918. godine predstavlja veliki istorijski događaj koji je označio slobodu za srpski narod sa ovih prostora nakon viševekovnog ropstva pod Turcima, te od 1878. godine pod Austrougarskom.

U Prvom svetskom ratu poginulo je oko 1,3 miliona Srba, gotovo trećina stanovništva tadašnje Srbije.

Povodom obeležavanja godišnjice ulaska srpske vojske u Banjaluku, predstavnici Republike Srbije, generalni konzul Miloš Vujić i konzul Aleksandar Subotić prisustvovali su izložbi „Drugi balkanski rat na fotografijama i dokumentima“ upriličenoj u Akademiji nauka i umetnosti Republike Srpske.

Autor izložbe, koju su zajednički organizovale Narodna skupština Republike Srpske i Akademija nauka i umetnosti Republike Srpske, je prof. dr Dejan Antić.

Autor izložbe Dejan Antić rekao je da je period Velikog rata ispisan crnim slovima u istoriji srpskog naroda zbog broja stradalih Srba.

„U Banjaluci se svi sećaju veleizdajničkog procesa, kada se sudilo srpskoj intelektualnoj eliti, srpskoj mladosti. Svi se sećaju da je ovde zabranjena ćirilica, kao i rad srpskih prosvetnih i kulturnih društava, to znači da je tadašnjoj Austrougarskoj monarhiji smetalo sve što je bilo srpsko“, rekao je Antić.

On je istakao da je obeležavanje 105 godina od ulaska srpske vojske u Banjaluku važno kako bi se od zaborava sačuvali junaci i njihovo herojstvo i slava.