Printer Friendly Version Генерални конзул Милош Вујић присуствовао обележавању 105 година од уласка српске војске у Бања Луку @ 21 November 2023 08:36 AM

У Бања Луци је 20.новембра 2023. године обележено 105 година од уласка српске војске у Бања Луку.

Поводом овог историјског догађаја за све страдале српске и црногорске војнике и цивиле у Првом светском рату служен је парастос у  Храму Христа Спаситеља.

Након парастоса положени су венци и цвеће на споменик бану Милосављевићу. 

У име Владе Републике Србије венац је положио изасланик и државни секретар Министарства за рад, запошљавање, социјална и борачка питања проф.др  Дејан Антић, посланик у Народној скупштини Р.Србије Томислав Јанковић, генерални конзул Р.Србије у Бањалуци Милош Вујић, конзул Александар Суботић.

У име институција Републике Српске венце су положили председник Нароне скупштине Ненад Стевандић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић и саветник предсједника Српске Марко Ромић.

На споменик су цвеће положили и представници Борачке организације Републике Српске, Републичке организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Савеза ратних војних инвалида, Удружења грађана "Ветерани Републике Српске", Организације старјешина Војске Републике Српске и Удружења ампутираца "Удас".

Цвћее су положили и представници Удружења жртава рата Републике Српске, Савеза логораша, Удружења жена жртава рата и Савеза удружења бораца НОР-а, те представници градских и општинских невладиних организација.

Улазак српске војске у Бањалуку 1918. године представља велики историјски догађај који је означио слободу за српски народ са ових простора након вишевековног ропства под Турцима, те од 1878. године под Аустроугарском.

У Првом светском рату погинуло је око 1,3 милиона Срба, готово трећина становништва тадашње Србије

Поводом обележавања годишњице уласка српске војске у Бањалуку, представници Републике Србије, генерални конзул Милош Вујић и конзул Александар Суботић присуствовали су изложби „Други балкански рат на фотографијама и документима“ уприличеној у Академији наука и уметности Републике Српске.

Аутор изложбе, коју су заједнички организовале Народна скупштина Републике Српске и Академија наука и уметности Републике Српске, је проф. др Дејан Антић.

Аутор изложбе Дејан Антић рекао је да је период Великог рата исписан црним словима у историји српског народа због броја страдалих Срба.

„У Бањалуци се сви сећају велеиздајничког процеса, када се судило српској интелектуалној елити, српској младости. Сви се сећају да је овде забрањена ћирилица, као и рад српских просветних и културних друштава, то значи да је тадашњој Аустроугарској монархији сметало све што је било српско“, рекао је Антић.

Он је истакао да је обележавање 105 година од уласка српске војске у Бањалуку важно како би се од заборава сачували јунаци и њихово херојство и слава.