Printer Friendly Version Obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu @ 13 November 2023 11:16 AM

Povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, 11. novembra 2023.godine na banjalučkom groblju „Sveti Pantelija“ generalni konzul Miloš Vujić položio je venac na spomenik žrtvama „Veleizdajničkog procesa“, koji je 1915. i 1916. godine Austrougarska vlada vodila u  BanjaLuci protiv srpskih rodoljuba.

Tom prilikom generalni konzul Miloš Vujić istakao je istorijski značaj ovog procesa kao jedan od brojnih pokazatelja spremnosti srpskog naroda da se kontinuirano bori za slobodu, istinu i pravedan mir.

Predstavnik grada Banja Luka i narodni poslanik NS Republike Srpske, Nebojša Drinić, najavio je da će biti izgrađeno posebno obeležje u pomen žrtvama „Veleizdajničkog procesa“, kao deo budućeg kompleksa u samom centru grada.
Predsednik Udruženja potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca oslobodilačkih ratova 1912-1918. godine, Nebojša Kuštrinović, podsetio je da je sa prostora banjalučke regije oko 25000 dobrovoljaca otišlo u balkanske ratove i Prvi svetski rat, i da sećanje na ogromne ljudske gubitke naših predaka i njihova spremnost na žrtvu zaslužuju izgradnju adekvatnog spomenika.

Polaganju venaca prisustvovali su i konzulu Dragan Protić i Aleksandar Subotić.

Dan primirja obeležen je i u Trebinju polaganjem cveća predstavnika gradske uprave i Konzularne kancelarije Srbije u Trebinju na Spomenik oslobodiocima, podignutom u slavu žrtava Velikog rata.

Cveće na spomeniku su položili gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i njegov zamenik Dražen Bošković, te šef Konzularne kancelarije Srbije u Trebinju konzul Miodrag Džudžalija  i Miroslav Marković.

“Od prošle godine smo, zajedno sa Konzularnom kancelarijom Srbije, počeli obeležavanje Dana primirja u Prvom svjetskom ratu, što smatramo veoma važnim – da  Srbija i Republika Srpska zajedno obeležavaju neke veoma važne datume, ne zaboravljajući sve one ljude koji su dali svoje živote da bi mi danas živeli u miru”, istakao je nakon ceremonije gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.