Printer Friendly Version Обележен Дан примирја у Првом светском рату @ 13 November 2023 11:11 AM

Поводом Дана примирја у Првом светском рату,11. новембра 2023.године,на бањалучком гробљу „Свети Пантелија“ генерални конзул Милош Вујић положио је венац на споменик жртвама „Велеиздајничког процеса“, који је 1915. и 1916. године Аустроугарска влада водила у  БањаЛуци против српских родољуба.

Том приликом генерални конзул Милош Вујић истакао је историјски значај овог процеса као један од бројних показатеља спремности српског народа да се континуирано бори за слободу, истину и праведан мир.

Представник града Бања Лука и народни посланик НС Републике Српске, Небојша Дринић, најавио је да ће бити изграђено посебно обележје у помен жртвама „Велеиздајничког процеса“, као део будућег комплекса у самом центру града.
Председник Удружења потомака и поштовалаца ратних добровољаца ослободилачких ратова 1912-1918. године, Небојша Куштриновић, подсетио је да је са простора бањалучке регије око 25000 добровољаца отишло у балканске ратове и Први светски рат, и да сећање на огромне људске губитке наших предака и њихова спремност на жртву заслужују изградњу адекватног споменика.

Полагању венаца присуствовали су и конзулу Драган Протић и Александар Суботић.

Дан примирја обележен је и у Требињу полагањем цвећа представника градске управе и Конзуларне канцеларије Србије у Требињу на Споменик ослободиоцима, подигнутом у славу жртава Великог рата.

Цвеће на споменику су положили градоначелник Требиња Мирко Ћурић и његов заменик Дражен Бошковић, те шеф Конзуларне канцеларије Србије у Требињу конзул Миодраг Џуџалија  и Мирослав Марковић.

“Од прошле године смо, заједно са Конзуларном канцеларијом Србије, почели обележавање Дана примирја у Првом свјетском рату, што сматрамо веома важним – да  Србија и Република Српска заједно обележавају неке веома важне датуме, не заборављајући све оне људе који су дали своје животе да би ми данас живели у миру”, истакао је након церемоније градоначелник Требиња Мирко Ћурић.