Printer Friendly Version Projekcija filma „Garavice“ i promocija dva romana o stradanju srpskog naroda, Banja Luka, 23.10.2023. godine @ 25 October 2023 01:17 PM

Kao značajan prilog kulturi sećanja, u velikoj sali banjalučkog Banskog dvora 23.10. o.g. održana je premijera dokumentarnog filma „Garavice“ autora Dragana Radovića, u organizaciji Eparhije bihaćko-petrovačke i rmanjske, o jednom od najvećih stratišta srpskog naroda u Drugom svetskom ratu, gde su u okolini Bihaća tokom leta 1941. godine, uglavnom muslimanske ustaše ubile između 12000 i 17000 srpskih civila.

Projekciji filma prisustvovali su predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, episkopi bihaćko-petrovački Sergije, pakračko-slavonski Jovan, marčanski Sava, gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković, predstavnici državnih institucija, sveštenstvo i brojni građani.

O pogubnim posledicama posleratnog zataškavanja ovog zločina od koga se srpska zajednica te regije nikada nije oporavila, govorio je predsednik Dodik, a episkop Sergije je naglasio da, bez obzira što su Srbi danas „statistička greška“ u Bihaću, ne samo da se zločin ne sme zaboraviti, već je neophodno pronositi istinu o njemu. 

Najavljeno je i prikazivanje ovog filma u Srbiji, u organizaciji Patrijaršije SPC.

Autor D. Radović je govorio o svom motivu da se bavi mnogim manje poznatim, zapostavljenim stratištima Srba u Cazinu, Velikoj Kladuši, Bosanskoj Krupi i Bosanskom Petrovcu, proučavajući preko 3000 dokumenata i beležeći sećanja preživelih. Obavestio je i o svom doprinosu da istorijski roman Dragana Grgića „Korana ko rana“, koji je bio zabranjen 1961. godine, konačno bude objavljen 2023. godine i predstavljen prisutnima.

Takođe, iste večeri, u manjoj sali Banskog dvora održana je promocija još jednog romana, „Šipak iz Prebilovaca“ autora Mirka Vukovića, o ustaškom pokolju 826 Srba u hercegovačkom selu Prebilovci 1941. godine, u organizaciji udruženja „Baštionik“ iz Banja Luke, koje je ujedno i izdavač.

Navedenim događajima prisustvovao je konzul Aleksandar Subotić.