Printer Friendly Version Пројекција филма „Гаравице“ и промоција два романа о страдању српског народа, Бања Лука, 23.10.2023. године @ 25 October 2023 01:14 PM

Као значајан прилог култури сећања, у великој сали бањалучког Банског двора 23.10. о.г. одржана је премијера документарног филма „Гаравице“ аутора Драгана Радовића, у организацији Епархије бихаћко-петровачке и рмањске, о једном од највећих стратишта српског народа у Другом светском рату, где су у околини Бихаћа током лета 1941. године, углавном муслиманске усташе убиле између 12000 и 17000 српских цивила.

Пројекцији филма присуствовали су председник Републике Српске Милорад Додик, епископи бихаћко-петровачки Сергије, пакрачко-славонски Јован, марчански Сава, градоначелник Бања Луке Драшко Станивуковић, представници државних институција, свештенство и бројни грађани.

О погубним последицама послератног заташкавања овог злочина од кога се српска заједница те регије никада није опоравила, говорио је председник Додик, а епископ Сергије је нагласио да, без обзира што су Срби данас „статистичка грешка“ у Бихаћу, не само да се злочин не сме заборавити, већ је неопходно проносити истину о њему. 

Најављено је и приказивање овог филма у Србији, у организацији Патријаршије СПЦ.

Аутор Д. Радовић је говорио о свом мотиву да се бави многим мање познатим, запостављеним стратиштима Срба у Цазину, Великој Кладуши, Босанској Крупи и Босанском Петровцу, проучавајући преко 3000 докумената и бележећи сећања преживелих. Обавестио је и о свом доприносу да историјски роман Драгана Гргића „Корана ко рана“, који је био забрањен 1961. године, коначно буде објављен 2023. године и представљен присутнима.

Такође, исте вечери, у мањој сали Банског двора одржана је промоција још једног романа, „Шипак из Пребиловаца“ аутора Мирка Вуковића, о усташком покољу 826 Срба у херцеговачком селу Пребиловци 1941. године, у организацији удружења „Баштионик“ из Бања Луке, које је уједно и издавач.

Наведеним догађајима присуствовао је конзул Александар Суботић.