Printer Friendly Version Obeležavanje 30 godina od osnivanja Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, 19. i 20. oktobar 2023. godine @ 23 October 2023 02:17 PM

Povodom 30 godina od osnivanja Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske (ANURS), u Banja Luci je 19. i 20. oktobra održano više manifestacija u prostorijama ANURS i Banskog dvora, kojima su prisustvovali predsednik Narodne skupštine Republike Srpske dr Nenad Stevandić, zatim članovi ove najviše naučno-umetničke institucije Republike Srpske, aktuelni i prethodni predsednik SANU – akademici Zoran Knežević i Vladimir Kostić, gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković, predstavnici akademija sa kojima je uspostavljena saradnja, domaći i strani gosti, kao i predstavnici SPC, republičkih i lokalnih političkih, naučnih i kulturnih institucija.

Na Svečanoj akademiji održanoj 20.10. u Banskom dvoru, o istorijatu, ciljevima i značaju ANURS za nacionalnu i kulturnu samobitnost srpskog naroda govorio je njen predsednik, akademik Rajko Kuzmanović, a pročitane su i čestitke koje su uputili predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski član Predsedništva Željka Cvijanović i predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Dodeljena su i priznanja zaslužnima za podršku ANURS, među kojima je najviše – „Zlatna povelja uspješnosti i solidarnosti“ – dodeljeno predsedniku Miloradu Dodiku, a među dobitnicima su i predsednik SANU i inostrani članovi ANURS, za zajednički napor na ojačavanju međunarodnih veza i naučno-umetničkog ugleda ANURS i srpske nauke i kulture u celini.
Kao važan kulturni događaj u sklopu ove manifestacije, u Galeriji ANURS je 19. oktobra otvorena izložba „U velikom formatu“, na kojoj su predstavljene slike najznačajnijih srpskih autora druge polovine XX veka.

Otvaranju izložbe prisustvovali su konzuli Dragan Protić i Aleksandar Subotić, a Svečanoj akademiji ANURS prisustvovao je konzul Aleksandar Subotić.