Printer Friendly Version Обележавање 30 година од оснивања Академије наука и умјетности Републике Српске, 19. и 20. октобар 2023. године @ 23 October 2023 02:14 PM

Поводом 30 година од оснивања Академије наука и умјетности Републике Српске (АНУРС), у Бања Луци је 19. и 20. октобра одржано више манифестација у просторијама АНУРС и Банског двора, којима су присуствовали председник Народне скупштине Републике Српске др Ненад Стевандић, затим чланови ове највише научно-уметничке институције Републике Српске, актуелни и претходни председник САНУ – академици Зоран Кнежевић и Владимир Костић, градоначелник Бања Луке Драшко Станивуковић, представници академија са којима је успостављена сарадња, домаћи и страни гости, као и представници СПЦ, републичких и локалних политичких, научних и културних институција.

На Свечаној академији одржаној 20.10. у Банском двору, о историјату, циљевима и значају АНУРС за националну и културну самобитност српског народа говорио је њен председник, академик Рајко Кузмановић, а прочитане су и честитке које су упутили председник Републике Српске Милорад Додик, српски члан Председништва Жељка Цвијановић и председник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Додељена су и признања заслужнима за подршку АНУРС, међу којима је највише – „Златна повеља успјешности и солидарности“ – додељено председнику Милораду Додику, а међу добитницима су и председник САНУ и инострани чланови АНУРС, за заједнички напор на ојачавању међународних веза и научно-уметничког угледа АНУРС и српске науке и културе у целини.

Као важан културни догађај у склопу ове манифестације, у Галерији АНУРС је 19. октобра отворена изложба „У великом формату“, на којој су представљене слике најзначајнијих српских аутора друге половине XX века.

Отварању изложбе присуствовали су конзули Драган Протић и Александар Суботић, а Свечаној академији АНУРС присуствовао је конзул Александар Суботић.