Printer Friendly Version Obeležavanje 28. godišnjice od stradanja Srba u Zapadnoj Krajini @ 12 October 2023 12:59 PM

U organizaciji Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske, u Mrkonjić Gradu je 10.10.2023.g., obeležena 28. godišnjica od stradanja Srba u 13 zapadno-krajiških opština.

Tom prilikom je sa svojih vekovnih ognjišta proterano oko 120.000 Srba, a stradalo 2214 lica, od čega 753 civila. Program je počeo parastosom u kapeli Sv. Marka na gradskom groblju i polaganjem venaca i cveća na spomen obeležje masovne grobnice, najveće u Republici Srpskoj iz koje je ekshumirano 181 telo, a zatim i polaganjem venaca i cveća na centralnom spomeniku poginulim borcima i civilima.

Venac su ispred institucija Republike Srpske položili Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nenad Stevandić, Ministar rada i boračko invalidske zaštite, Danijel Egić, Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Savo Minić, Ministar saobraćaja i veza, Nedeljko Čubrilović, kao i Ministar prosvete i kulture, Željka Stojičić. „Sve nevine žrtve zapadno-krajiških opština nisu zaboravljene, nego su postale armatura na kojim danas čuvamo i gradimo Republiku Srpsku. I oni koji danas nekim drugim sredstvima pokušavaju da sruše Republiku Srpsku ostaće upisani kao oni koji su otimali i nasrtali na tuđe, a mi koji je branimo kao oni koji ne daju svoje“ naveo je Stevandić. Načelnik opštine Mrkonjić Grad, Dragan Vođević, je istakao da je Mrkonjić Grad podneo najveću žrtvu među zapadno-krajiškim opštinama, a da se svake godine obeležava deseti oktobar kao tragičan datum u istoriji grada upisan crnim slovima, dan kada su brojni domovi zapaljeni i uništeni, Srbi masovno proterani sa svojih ognjišta, ali i dan kada nejač nije uspela da se izvuče pod naletom višestruko jačeg neprijatelja.

Obeležavanju 28. godišnjice od stradanja Srba u Zapadnoj Krajini, ispred Generalnog konzulata Republike Srbije u Banja Luci prisustvovao je generalni konzul Miloš Vujić, koji je takođe položio venac na centralni spomenik poginulim borcima Mrkonjić Grada u odbrambeno-otadžbinskom ratu.