Printer Friendly Version Обележавање 28. годишњице од страдања Срба у Западној Крајини @ 12 October 2023 12:57 PM

У организацији Министарства рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске, у Мркоњић Граду је 10.10.2023.г., обележена 28. годишњица од страдања Срба у 13 западно-крајишких општина.

Том приликом је са својих вековних огњишта протерано око 120.000 Срба, а страдало 2214 лица, од чега 753 цивила. Програм је почео парастосом у капели Св. Марка на градском гробљу и полагањем венаца и цвећа на спомен обележје масовне гробнице, највеће у Републици Српској из које је ексхумирано 181 тело, а затим и полагањем венаца и цвећа на централном споменику погинулим борцима и цивилима.

Венац су испред институција Републике Српске положили Председник Народне скупштине Републике Српске, Ненад Стевандић, Министар рада и борачко инвалидске заштите, Данијел Егић, Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, Саво Минић, Министар саобраћаја и веза, Недељко Чубриловић, као и Министар просвете и културе, Жељка Стојичић. „Све невине жртве западно-крајишких општина нису заборављене, него су постале арматура на којим данас чувамо и градимо Републику Српску. И они који данас неким другим средствима покушавају да сруше Републику Српску остаће уписани као они који су отимали и насртали на туђе, а ми који је бранимо као они који не дају своје“ навео је Стевандић. Начелник општине Мркоњић Град, Драган Вођевић, је истакао да је Мркоњић Град поднео највећу жртву међу западно-крајишким општинама, а да се сваке године обележава десети октобар као трагичан датум у историји града уписан црним словима, дан када су бројни домови запаљени и уништени, Срби масовно протерани са својих огњишта, али и дан када нејач није успела да се извуче под налетом вишеструко јачег непријатеља.

Обележавању 28. годишњице од страдања Срба у Западној Крајини, испред Генералног конзулата Републике Србије у Бања Луци присуствовао је генерални конзул Милош Вујић, који је такође положио венац на централни споменик погинулим борцима Мркоњић Града у одбрамбено-отаџбинском рату.