Printer Friendly Version Obeležena 79. godišnjica „operacije Halijard – vazdušni most“ @ 4 October 2023 05:11 PM

U mestu Boljanić kod Doboja, dana 03.10.2023. godine, obeležena je 79. godišnjica spasavanja savezničkih pilota u „operaciji Halijard – vazdušni most“.

U znak sećanja na viteštvo i junaštvo pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini u spasavanju savezničkih pilota, kao i žrtava lokalnog stanovništva, vence na spomen obeležje su položili predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik, u svojstvu specijalnog izaslanika predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića potpredsednik Vlade i ministar kulture Republike Srbije, gospođa Maja Gojković, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nenad Stevandić, ministar rada i boračko invalidske zaštite, Danijel Egić, gradonačelnik Doboja, Boris Jerinić, kao i predstavnici fondacije „Halijard“. „Operacija Halijard je još jedna potvrda da su Srbi uvek bili na strani pravde, pobednika i antifašista. Ovo je herojski podvig i deo slavne istorije srpskog naroda. Da su piloti pali na muslimansku ili hrvatsku teritoriju bili bi ili pogubljeni ili predati nacistima i to je ono što nas je razlikovalo i tada i danas, a te istorijske činjenice se ne mogu sakriti.“ izjavio je Dodik.

Potpredsednik Vlade i ministar kulture Republike Srbije, gospođa Maja Gojković, istakla je da Republika Srbija i Republika Srpska stoje zajedno i čuvaju sećanje na slavu, čast i požrtvovanost naših predaka i da se ne sme dozvoliti da se dovede u pitanje ta žrtva i marginalizacija sećanja na „operaciju Halijard“. „Republika Srpska ne koketira sa nacistima i fašistima bez obzira na promenu međunarodnih okolnosti i nalazi se na istim pozicijama i zastupa istu politiku i prema nacizmu i prema fašizmu“ naveo je Stevandić. Predstavnik fondacije „Halijard“, Džon Kapelo, izrazio je zahvalnost srpskom narodu čiji su pripadnici rizikovali svoje živote da sačuvaju živote američkih pilota.

Obeležavanju 79. godišnjice „operacije Halijard – vazdušni most“ ispred Generalnog konzulata R. Srbije u Banja Luci prisustvovao je generalni konzul Miloš Vujić.