Printer Friendly Version Обележена 79. годишњица „операције Халијард – ваздушни мост“ @ 4 October 2023 05:06 PM

У месту Бољанић код Добоја, дана 03.10.2023. године, обележена је 79. годишњица спасавања савезничких пилота у „операцији Халијард – ваздушни мост“.

У знак сећања на витештво и јунаштво припадника Југословенске војске у отаџбини у спасавању савезничких пилота, као и жртава локалног становништва, венце на спомен обележје су положили председник Републике Српске, Милорад Додик, у својству специјалног изасланика председника Републике Србије Александра Вучића потпредседник Владе и министар културе Републике Србије, госпођа Маја Гојковић, председник Народне скупштине Републике Српске, Ненад Стевандић, министар рада и борачко инвалидске заштите, Данијел Егић, градоначелник Добоја, Борис Јеринић, као и представници фондације „Халијард“. „Операција Халијард је још једна потврда да су Срби увек били на страни правде, победника и антифашиста. Ово је херојски подвиг и део славне историје српског народа. Да су пилоти пали на муслиманску или хрватску територију били би или погубљени или предати нацистима и то је оно што нас је разликовало и тада и данас, а те историјске чињенице се не могу сакрити.“ изјавио је Додик.

Потпредседник Владе и министар културе Републике Србије, госпођа Маја Гојковић, истакла је да Република Србија и Република Српска стоје заједно и чувају сећање на славу, част и пожртвованост наших предака и да се не сме дозволити да се доведе у питање та жртва и маргинализација сећања на „операцију Халијард“. „Република Српска не кокетира са нацистима и фашистима без обзира на промену међународних околности и налази се на истим позицијама и заступа исту политику и према нацизму и према фашизму“ навео је Стевандић. Представник фондације „Халијард“, Џон Капело, изразио је захвалност српском народу чији су припадници ризиковали своје животе да сачувају животе америчких пилота.

Обележавању 79. годишњице „операције Халијард – ваздушни мост“ испред Генералног конзулата Р. Србије у Бања Луци присуствовао је генерални конзул Милош Вујић.