Printer Friendly Version Generalni konzul Miloš Vujić prisustvovao obeležavanju 28. godišnjice odbrane zapadnih granica Republike Srpske @ 19 September 2023 01:25 PM

Polaganjem venaca i pomenom za poginule borce i civile, u Novom Gradu je dana 18.09.2023.g. obeležena 28. godišnjica odbrane zapadnih granica Republike Srpske od agresije hrvatske vojske u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Dvodnevna odbrana zapadnih granica je jedna od ključnih bitaka tokom koje je život izgubilo 107 boraca i civila, koji su poginuli braneći svoja ognjišta. Istaknuto je da je herojski otpor odbrane svojih ognjišta omogućio slavnu pobedu protiv znatno brojnijeg neprijatelja bez koje je upitno kako bi izgledao Dejtonski mirovni sporazum kao i Republika Srpska danas.

Predsednica Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Isidora Graorac, naglasila je da je u napadu hrvatske vojske na naselja i opštine na zapadu Republike Srpske ubijen veliki broj nedužnih ljudi, kao i da su pričinjena velika razaranja, (šteta u Novom Gradu procenjena na oko 83 miliona, u Kostajnici oko 40 miliona, u Kozarskoj Dubici oko 50 miliona maraka), a da do danas za zločine niko nije odgovarao.
Izaslanik Predsednika Republike Srpske, Slobodan Javor, istakao je da ni danas, 28 godina nakon rata, ne jenjava strast onih koji se bore da Republika Srpska nestane. „Kako smo tada bili jedinstveni i složni, moramo tako i dalje nastaviti. Samo čvrsta Republiku Srpsku i njene institucije mogu biti garant opstanka srpskog naroda na ovim prostorima.“ 

Tokom obelažavanja, kojem je prisustvovao veći broj građana uglavnom preživelih i potomaka ubijenih, je naglašeno da su neprijateljske snage bile daleko brojnije i bolje naoružane. „Vojska Republike Srpske nije se suočila samo sa tzv Armijom BiH i HVO, već i sa regularnom hrvatskom vojskom tj sa brigadama koje su bile obučene od strane NATO“ izjavio je Viktor Nuždić, v.d. direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Obeležavanju 28. godišnjica odbrane zapadnih granica Republike Srpske u Odbrambeno-otadžbinskom ratu ispred Generalnog konzulata R. Srbije u Banja Luci prisustvovao je generalni konzul Miloš Vujić.