Printer Friendly Version Генерални конзул Милош Вујић присуствовао обележавању 28. годишњице одбране западних граница Републике Српске @ 19 September 2023 01:23 PM

Полагањем венаца и поменом за погинуле борце и цивиле, у Новом Граду је дана 18.09.2023.г. обележена 28. годишњица одбране западних граница Републике Српске од агресије хрватске војске у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Дводневна одбрана западних граница је једна од кључних битака током које је живот изгубило 107 бораца и цивила, који су погинули бранећи своја огњишта. Истакнуто је да је херојски отпор одбране својих огњишта омогућио славну победу против знатно бројнијег непријатеља без које је упитно како би изгледао Дејтонски мировни споразум као и Република Српска данас.

Председница Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Исидора Граорац, нагласила је да је у нападу хрватске војске на насеља и општине на западу Републике Српске убијен велики број недужних људи, као и да су причињена велика разарања, (штета у Новом Граду процењена на око 83 милиона, у Костајници око 40 милиона, у Козарској Дубици око 50 милиона марака), а да до данас за злочине нико није одговарао.

Изасланик Председника Републике Српске, Слободан Јавор, истакао је да ни данас, 28 година након рата, не јењава страст оних који се боре да Република Српска нестане. „Како смо тада били јединствени и сложни, морамо тако и даље наставити. Само чврста Републику Српску и њене институције могу бити гарант опстанка српског народа на овим просторима.“ 

Током обелажавања, којем је присуствовао већи број грађана углавном преживелих и потомака убијених, је наглашено да су непријатељске снаге биле далеко бројније и боље наоружане. „Војска Републике Српске није се суочила само са тзв Армијом БиХ и ХВО, већ и са регуларном хрватском војском тј са бригадама које су биле обучене од стране НАТО“ изјавио је Виктор Нуждић, в.д. директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Обележавању 28. годишњица одбране западних граница Републике Српске у Одбрамбено-отаџбинском рату испред Генералног конзулата Р. Србије у Бања Луци присуствовао је генерални конзул Милош Вујић.