Printer Friendly Version Naučni skup na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banja Luci, povodom obeležavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave @ 18 September 2023 01:28 PM

U sklopu obeležavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, u amfiteatru Prirodno-matematičkog fakulteta u Banja Luci 14.09. o.g. održan je naučni skup posvećen pitanjima srpskog nacionalnog identiteta u kontekstu savremenih geopolitičkih izazova, demografskih procesa u srpskom etničkom prostoru, prirodnog i kulturng nasleđa i planiranja uređenja i zaštiti prostora Republike Srpske.

Po prvi put i sa idejom da to preraste u tradiciju, na Univerzitetu u Banja Luci se naučnim skupom obeležava zajednički nacionalni praznik Republike Srbije i Republike Srpske, na inicijativu i u organizaciji Studijskog programa Geografija PMF-a i Geografskog društva Republike Srpske.  Na skupu su učestvovali predstavnici Uralskog federalnog univerziteta sa sedištem u Jekaterinburgu, koji je jedan od najvećih univerziteta u Ruskoj Federaciji, čiji je rektor V. A. Kokšarov 15.9. potpisao sporazum o saradnji sa rektorom Univerziteta u Banja Luci, R. Gajaninom.

Program i ciljeve skupa, u ulozi moderatora, predstavila je prof. dr Mira Mandić, predsednik Geografskog društva Republike Srpske, ističući značaj geografskih društava za očuvanje nacionalnih identiteta, kao i poguban trend marginalizacije geografije, istorije i maternjeg jezika kao obrazovnih temelja identiteta. Skupu su se obratili i prof. dr Goran Trbić, dekan PMF, Ognjen Tadić, savetnik predsednika R. Srpske i Marko Romić iz Kabineta predsednika R. Srpske.
Značaj geopolitičke lokacije Republike Srpske predstavio je prof. dr Igor Zekanović, u kontekstu „američkog globalizma“ kao glavnog uzroka svetskog geopolitičkog disbalansa, i započete transformaccije „apsolutnog unipolarizma u relativni unipolarizam, sa obrisima multipolarizma“. Istakao je problem srpskog nejedinstva, čak i kada su vitalni nacionalni interesi u pitanju. O stvaranju veštačkih nacija i ograničavanju jedinstvenog srpskog nacionalnog prostora, govorila je prof. dr Tanja Mišlicki Tomić, naglašavajući da su istorijski potvrđeni stubovi srpskog identiteta pravoslavlje, kosovska mitologija, ćirilično pismo i narodna samouprava. Demografske procese u srpskom etničkom prostoru predstavio je dr Aleksandar Majić, a o prirodnom nasleđu kao identitetskim markerima i kulturnom nasleđu u funkciji očuvanja identiteta govorili su prof. dr Vesna Rajčević i prof dr Irena Medar Tanjga. Perspektive u planiranju, uređenju i zaštiti prostora Republike Srpske približila je prof. dr Neda Živak.

Skupu su prisustvovali generalni konzul Miloš Vujić, koji je pre početka skupa dao izjavu za RTRS, i konzul Aleksandar Subotić.