Printer Friendly Version Научни скуп на Природно-математичком факултету у Бања Луци, поводом обележавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе @ 18 September 2023 01:24 PM

У склопу обележавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе, у амфитеатру Природно-математичког факултета у Бања Луци 14.09. о.г. одржан је научни скуп посвећен питањима српског националног идентитета у контексту савремених геополитичких изазова, демографских процеса у српском етничком простору, природног и културнг наслеђа и планирања уређења и заштити простора Републике Српске.

По први пут и са идејом да то прерасте у традицију, на Универзитету у Бања Луци се научним скупом обележава заједнички национални празник Републике Србије и Републике Српске, на иницијативу и у организацији Студијског програма Географија ПМФ-а и Географског друштва Републике Српске.  На скупу су учествовали представници Уралског федералног универзитета са седиштем у Јекатеринбургу, који је један од највећих универзитета у Руској Федерацији, чији је ректор В. А. Кокшаров 15.9. потписао споразум о сарадњи са ректором Универзитета у Бања Луци, Р. Гајанином.

Програм и циљеве скупа, у улози модератора, представила је проф. др Мира Мандић, председник Географског друштва Републике Српске, истичући значај географских друштава за очување националних идентитета, као и погубан тренд маргинализације географије, историје и матерњег језика као образовних темеља идентитета. Скупу су се обратили и проф. др Горан Трбић, декан ПМФ, Огњен Тадић, саветник председника Р. Српске и Марко Ромић из Кабинета председника Р. Српске.

Значај геополитичке локације Републике Српске представио је проф. др Игор Зекановић, у контексту „америчког глобализма“ као главног узрока светског геополитичког дисбаланса, и започете трансформацције „апсолутног униполаризма у релативни униполаризам, са обрисима мултиполаризма“. Истакао је проблем српског нејединства, чак и када су витални национални интереси у питању. О стварању вештачких нација и ограничавању јединственог српског националног простора, говорила је проф. др Тања Мишлицки Томић, наглашавајући да су историјски потврђени стубови српског идентитета православље, косовска митологија, ћирилично писмо и народна самоуправа. Демографске процесе у српском етничком простору представио је др Александар Мајић, а о природном наслеђу као идентитетским маркерима и културном наслеђу у функцији очувања идентитета говорили су проф. др Весна Рајчевић и проф др Ирена Медар Тањга. Перспективе у планирању, уређењу и заштити простора Републике Српске приближила је проф. др Неда Живак.

Скупу су присуствовали генерални конзул Милош Вујић, који је пре почетка скупа дао изјаву за РТРС, и конзул Александар Суботић.