Printer Friendly Version ДАН СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА, СЛОБОДЕ И НАЦИОНАЛНЕ ЗАСТАВЕ @ 15 September 2023 07:46 AM

Дан српског јединства, слободе и националне заставе државни је празник који празнује у Републици Србији и Републици Српској.

Датум, 15. септембар, изабран је за обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе, јер је тог дана 1918. године пробијен Солунски фронт, а на основу одлуке влада Србије и Републике Српске о заједничком обележавању овог датума. Празнује се од 2020. године.

Централна манифестација обележавања је у Нишу, којој ће присуствовати председници Републике Србије и Српске Александар Вучић И Милорад Додик.

На прослави ће бити и бројни званичници Србије и Српске  који су позвали српски народ, где год да живи, да на својим кућама истакну народну заставу - "тробојку".

Поводом обележавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе генерални конзул Милош Вујић је гостовао у Јутарњем програму Радио телевизије Републике Српске.

Том приликом је истакао да с обе стране Дрине живи исти народ и да Дрина није граница, већ прелепа река која нас спаја.

Генерални конзул је нагласио да Република Српска подржава Србију у овим тешким тренуцима, али и да је љубав и поштовање међу људима толико, да се то не може новцем платити.

Генерални конзулат Републике Србије Бања Лука и  Конзуларна канцеларија Требиње честита Србима широм света Дан српског јединства, слободе и националне заставе и позива наше сународнике да истакну српску тробојку и обележе овај леп празник!