Printer Friendly Version DAN SRPSKOG JEDINSTVA, SLOBODE I NACIONALNE ZASTAVE @ 15 September 2023 07:42 AM

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave državni je praznik koji praznuje u Republici Srbiji i Republici Srpskoj.

Datum, 15. septembar, izabran je za obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, jer je tog dana 1918. godine probijen Solunski front, a na osnovu odluke vlada Srbije i Republike Srpske o zajedničkom obeležavanju ovog datuma. Praznuje se od 2020. godine.

Centralna manifestacija obeležavanja je u Nišu, kojoj će prisustvovati predsednici Republike Srbije i Srpske Aleksandar Vučić I Milorad Dodik.

Na proslavi će biti i brojni zvaničnici Srbije I Srpske  koji su pozvali srpski narod, gde god da živi, da na svojim kućama istaknu narodnu zastavu - "trobojku".

Povodom obeležavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave generalni konzul Miloš Vujić je gostovao u Jutarnjem programu Radio televizije Republike Srpske.

Tom prilikom je istakao da s obe strane Drine živi isti narod i da Drina nije granica, već prelepa reka koja nas spaja. Generalni konzul je naglasio da Republika Srpska podržava Srbiju u ovim teškim trenucima, ali da je ljubav i poštovanje među ljudima toliko, da se to ne može novcem platiti.

Generalni konzulat Republike Srbije Banja Luka i  Konzularna kancelarija Trebinje čestita Srbima širom sveta Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave i poziva naše sunarodnike da istaknu srpsku trobojku i obeleže ovaj lep praznik!