Printer Friendly Version Generalni konzul Miloš Vujić prisustvovao svečanom otvaranju 58. Kočićevog zbora @ 25 August 2023 02:27 PM

Polaganjem venaca na Spomenik Petru Kočiću u Banja Luci 25.08.2023.godine započete su aktivnosti povodom obeležavanja 58. Kočićevog zbora.

Vence na spomenik Petru Kočiću pre početka manifestacije, položili su potpredsednik Narodne skupštine Republike Srpske Anja Ljubojević, ministarska prosvete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić, gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković i generalni konzul Republike Srbije u Banja Luci Miloš Vujić.

Ministarka prosvete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić otvorila je manifestaciju "Kočićev zbor" i istakla da su književna djla Petra Kočića bila vapaj za pravdom, jednakošću i dostojanstvom za svakog.
Stojičićeva je istakla da je "Kočićev zbor" prilika da se kroz različite, uvek vrlo posećene i važne umetničke sadržaje javno i glasno čuje Kočićeva reč, kao i reč o Kočiću.

Gradonačelik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da Kočićevi dani treba da budu posvećeni celom narodu. Suština ove manifestacije nije da podsetimo na datume njegovog rođenja i smrti, ili na ideje za koje se zalagao, nego i da nas njegova dela konstantno opominju i zovu da se hrabro borimo za slobodu, istinu i otadžbinu - rekao je Stanivuković.

Svečana akademija biće održana u Kulturnom centru Banski dvor, kada će biti uručena i "Kočićeva nagrada" književniku Đorđu Sladoju, jednom od najistaknutijih savremenih srpskih liričara.

Manifestacija posvećena srpskom književniku i narodnom tribunu Petru Kočiću, trajaće tri dana koja su nazvana "Istina", "Sloboda" i "Otadžbina".