Printer Friendly Version Генерални конзул Милош Вујић присуствовао свечаном отварању 58. Кочићевог збора @ 25 August 2023 02:17 PM

Полагањем венаца на Споменик Петру Кочићу у Бања Луци 25.08.2023.године започете су активности поводом обележавања 58. Кочићевог збора.

Венце на споменик Петру Кочићу пре почетка манифестације, положили су потпредседник Народне скупштине Републике Српске Ања Љубојевић, министарска просвете и културе Републике Српске Жељка Стојичић, градоначелник Бања Луке Драшко Станивуковић и генерални конзул Републике Србије у Бања Луци Милош Вујић.

Министарка просвете и културе Републике Српске Жељка Стојичић отворила је манифестацију "Кочићев збор" и истакла да су књижевна дјла Петра Кочића била вапај за правдом, једнакошћу и достојанством за сваког.
Стојичићева је истакла да је "Кочићев збор" прилика да се кроз различите, увек врло посећене и важне уметничке садржаје јавно и гласно чује Кочићева реч, као и реч о Кочићу.

Градоначелик Бањалуке Драшко Станивуковић рекао је да Кочићеви дани треба да буду посвећени целом народу. Суштина ове манифестације није да подсетимо на датуме његовог рођења и смрти, или на идеје за које се залагао, него и да нас његова дела константно опомињу и зову да се храбро боримо за слободу, истину и отаџбину - рекао је Станивуковић.

Свечана академија биће одржана у Културном центру Бански двор, када ће бити уручена и "Кочићева награда" књижевнику Ђорђу Сладоју, једном од најистакнутијих савремених српских лиричара.

Манифестација посвећена српском књижевнику и народном трибуну Петру Кочићу, трајаће три дана која су названа "Истина", "Слобода" и "Отаџбина".