Printer Friendly Version Generalni konzul Miloš Vujić prisustvovao obeležavanju krsne slave Grada Trebinja 18.08. i 19.08.2023. godine @ 23 August 2023 09:28 AM

Svečanim prijemom u Gradskoj upravi Trebinje 18.08.2023. godine počelo je obeležavanje krsne slave grada Trebinja, Preobraženje Gospodnje.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i predsednik Skupštine grada Dragoslav Banjak ugostili su brojne delegacije koje su stigle u Trebinje. Na svečanom prijemu, imeđu ostalih, bile su prisutne delegacije gradova Gračanica i Zvečan sa Kosova i Metohije, Danilovgrada iz Crne Gore, Vranja, Knjaževca, Kikinde, Sečnja, Kraljeva, Bačke Palanke, Kragujevca iz Srbije, Rudog iz Republike Srpske, udruženje Hercegovaca i Trebinjaca iz Vršca i Beograda, udruženje gardista Vojske Republike Srpske. Svečanom prijemu prisustvovao je Generalni konzul R.Srbije u Banja Luci Miloš Vujić.

 Nakon svečanog prijema u Gradskom parku u Trebinju otvoren je 16. Sajam meda i vina. Na Sajmu je učestvovalo 35 proizvođača meda i vina, koji su po svojim proizvodima poznati ne samo u Trebinju i Hercegovini, nego mnogo šire. Gradonačelnik Mirko Ćurić svečano je otvorio Sajam, poželivši svim izlagačima uspešan rad, a posetiocima da na Sajmu kupe najbolje proizvode koje Trebinje nudi.

Preobraženske svečanosti su nastavljene otvaranjem izložbe radova trebinjskih umetnika pod nazivom  „Umetnici svome gradu“, koja je počela u 18.00 časova u Kulturnom centru.

Praznično večernje počelo je u 19.00 časova u Hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg.

Nakon prazničnog večernja, u Muzeju Hercegovine je otvorena izložba "Risto i Beta Vukanović - 150 godina od rođenja".

Bračni par Vukanović ostavio je veliki trag u istoriji srpskog slikarstva, kao jedni od prvih organizatora umetničkih izložbi na ovim prostorima, osnivači su umetničkih društava, likovni pedagozi i darodavci.

Otvarajući izložbu, gradonačelnik Mirko Ćurić rekao je da izložba podseća na ljude koji su ostavili dela, čime su zauvek ostali zapisani u istoriji.

Izložba "Risto i Beta Vukanović - 150 godina od rođenja" realizovana je u saradnji Muzeja Hercegovine u Trebinju sa Narodnim muzejom Srbije, Muzejom grada Beograda i Umetničkom galerijom BiH, a pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete i kulture Republike Srpske i Grada Trebinja.

Svetom arhijerejskom liturgijom u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju 19.08.2023. godine u 09:00 časova je počelo obeležavanje hramovne i slave grada Trebinja. Liturgiju je služio Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije sa arhijerejima Srpske pravoslavne crkve, njihovim preosveštenstvima episkopima mileševskim Atanasijem, diseldorfskim i nemačkim Grigorijem, zahumsko-hercegovačkim i primorskim Dimitrijem i sveštenstvom Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.

Liturgiji su prisustvovali predstavnici Vlade Republike Srpske, gradonačelnik Mirko Ćurić, generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović, predstavnici političkog, privrednog i kulturnog života Srpske i Hercegovine, brojni građani Trebinja kao i 40 delegacija iz zemlje i regiona.

U porti Sabornog hrama u Trebinju, nakon liturgije prelomljen je slavski kolač..

Nakon verskih obreda položeno je cveće na Spomenik braniocima Trebinja od 1991. do 1996. godine, u 11.00 časova. Venac su položili Gradonačelnik Mirko Ćurić, predsednik skupštine Dragoslav Banjak, generalni konzul R.Srbije u Banja Luci Miloš Vujić i izaslanik predsednika R.Srbije Adam Šukalo.

U Kulturnom centru Trebinje u 12:00 časova održana je svečana sednica Skupštine grada Trebinja, povodom krsne Slave Sabornog hrama i grada Trebinja – Svetog Preobraženja Gospodnjeg.
Sednicom je predsedavao Dragoslav Banjak, a krsnu slavu grada građanima Trebinja čestitao je gradonačelnik Mirko Ćurić. „Na ovaj dan, kako to i tradicija nalaže, dužni smo građanima Trebinja i našim gostima da predstavimo šta smo uradili i šta tek planiramo da uradimo, jer smo zajedno tim koji se trudi da Trebinje bude još lepše i još snažnije. Trebinje se brzo razvija, menja svoju ličnu kartu, ali uvek čuvajući svoje prebivalište i adresu koja je svima dobro poznata jug Republike Srpske, ponosna i junačka Hercegovina“, istakao je Ćurić.

Prema rečima gradonačelnika Trebinja i danas, u vremenu kada pojedini svetski moćnici žele da nam nametnu novu adresu po njihovim željama i volji, odlučno, ujedinjeni i složni poručujemo da istoriju poštujemo, da iz prošlosti učimo lekcije i da pokoljenja znaju da je praštanje ljudska vrlina, a pamćenje zavet prema precima.

U 20:00 časova počela je slavska litija ulicama Trebinja u kojoj je učestvovalo  više hiljada građana i gostiju grada.
Litiju, u čast krsne slave Grada i Sabornog hrama - Svetog preobraženja Gospodnjeg, predvodili su episkopi Dimitrije, Metodije, Grigorije i Teodosije te gradonačelnik Mirko Ćurić.

Litija je prošla centralnim trebinjskim ulicama, a u njoj su učestvovali i brojni članovi sportskih kolektiva sa područja grada, pripadnici vojske i MUP-a, te brojno sveštenstvo i monaštvo Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.

Svim događajima prisustvovao je Generalni konzul R.Srbije u Banja Luci Miloš Vujić kao i konzul konzularne kancelarije u Trebinju Miodrag Džudžalija.