Printer Friendly Version Генерални конзул Милош Вујић присуствовао обележавању крсне славе Града Требиња 18.08. и 19.08.2023. године @ 23 August 2023 09:08 AM

Свечаним пријемом у Градској управи Требиње, 18.08.2023. године почело је обележавање крсне славе града Требиња, Преображење Господње.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић и председник Скупштине града Драгослав Бањак угостили су бројне делегације које су стигле у Требиње. На свечаном пријему, имеђу осталих, биле су присутне делегације градова Грачаница и Звечан са Косова и Метохије, Даниловграда из Црне Горе, Врања, Књажевца, Кикинде, Сечња, Краљева, Бачке Паланке, Крагујевца из Србије, Рудог из Републике Српске, удружење Херцеговаца и Требињаца из Вршца и Београда, удружење гардиста Војске Републике Српске. Свечаном пријему присуствовао је Генерални конзул Р.Србије у Бања Луци Милош Вујић.

Након свечаног пријема у Градском парку у Требињу отворен је 16. Сајам меда и вина. На Сајму је учествовало 35 произвођача меда и вина, који су по својим производима познати не само у Требињу и Херцеговини, него много шире. Градоначелник Мирко Ћурић свечано је отворио Сајам, пожеливши свим излагачима успешан рад, а посетиоцима да на Сајму купе најбоље производе које Требиње нуди.

Преображенске свечаности су настављене отварањем изложбе радова требињских уметника под називом  „Уметници своме граду“, која је почела у 18.00 часова у Културном центру.

Празнично вечерње почело је у 19.00 часова у Храму Светог Преображења Господњег.

Након празничног вечерња, у Музеју Херцеговине је отворена изложба "Ристо и Бета Вукановић - 150 година од рођења".

Брачни пар Вукановић оставио је велики траг у историји српског сликарства, као једни од првих организатора уметничких изложби на овим просторима, оснивачи су уметничких друштава, ликовни педагози и дародавци.
Отварајући изложбу, градоначелник Мирко Ћурић рекао је да изложба подсећа на људе који су оставили дела, чиме су заувек остали записани у историји.

Изложба "Ристо и Бета Вукановић - 150 година од рођења" реализована је у сарадњи Музеја Херцеговине у Требињу са Народним музејом Србије, Музејом града Београда и Уметничком галеријом БиХ, а под покровитељством Министарства просвете и културе Републике Српске и Града Требиња.


            

Светом архијерејском литургијом у Саборном храму Преображења Господњег у Требињу 19.08.2023. године у 09:00 часова је почело обележавање храмовне и славе града Требиња. Литургију је служио Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије са архијерејима Српске православне цркве, њиховим преосвештенствима епископима милешевским Атанасијем, диселдорфским и немачким Григоријем, захумско-херцеговачким и приморским Димитријем и свештенством Епархије захумско-херцеговачке и приморске.

Литургији су присуствовали представници Владе Републике Српске, градоначелник Мирко Ћурић, генерални директор "Електропривреде Републике Српске" Лука Петровић, представници политичког, привредног и културног живота Српске и Херцеговине, бројни грађани Требиња као и 40 делегација из земље и региона.
 

У порти Саборног храма у Требињу, након литургије преломљен је славски колач..
 

Након верских обреда положено је цвеће на Споменик браниоцима Требиња од 1991. до 1996. године, у 11.00 часова. Венац су положили Градоначелник Мирко Ћурић, председник скупштине Драгослав Бањак, генерални конзул Р.Србије у Бања Луци Милош Вујић и изасланик председника Р.Србије Адам Шукало.

 У Културном центру Требиње у 12:00 часова одржана је свечана седница Скупштине града Требиња, поводом крсне Славе Саборног храма и града Требиња – Светог Преображења Господњег. Седницом је председавао Драгослав Бањак, а крсну славу града грађанима Требиња честитао је градоначелник Мирко Ћурић. „На овај дан, како то и традиција налаже, дужни смо грађанима Требиња и нашим гостима да представимо шта смо урадили и шта тек планирамо да урадимо, јер смо заједно тим који се труди да Требиње буде још лепше и још снажније. Требиње се брзо развија, мења своју личну карту, али увек чувајући своје пребивалиште и адресу која је свима добро позната југ Републике Српске, поносна и јуначка Херцеговина“, истакао је Ћурић.

Према речима градоначелника Требиња и данас, у времену када поједини светски моћници желе да нам наметну нову адресу по њиховим жељама и вољи, одлучно, уједињени и сложни поручујемо да историју поштујемо, да из прошлости учимо лекције и да покољења знају да је праштање људска врлина, а памћење завет према прецима.

У 20:00 часова почела је славска литија улицама Требиња у којој је учествовало  више хиљада грађана и гостију града. Литију, у част крсне славе Града и Саборног храма - Светог преображења Господњег, предводили су епископи Димитрије, Методије, Григорије и Теодосије те градоначелник Мирко Ћурић. Литија је прошла централним требињским улицама, а у њој су учествовали и бројни чланови спортских колектива са подручја града, припадници војске и МУП-а, те бројно свештенство и монаштво Епархије захумско-херцеговачке и приморске.

 Свим догађајима присуствовао је Генерални конзул Р.Србије у Бања Луци Милош Вујић као и конзул конзуларне канцеларије у Требињу Миодраг Џуџалија.