Printer Friendly Version Svečana akademija povodom obeležavanja 80 godina postojanja „Glasa Srpske“ @ 2 August 2023 10:56 AM

Dana 31. jula 2023.godine u Kulturnom centru Banski dvor u Banja Luci, „Glas Srpske“ je svečanom akademijom obeležio 80 godina postojanja.

Svečanoj akademiji su prisustvovali predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nenad Stevandić, ministri u Vladi Republike Srpske, narodni poslanici, srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH, izaslanik predsednika R. Srbije Adam Šukalo, ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini, Igor Kalabuhov, rektor Univerziteta u Banja Luci, Radoslav Gajanin, načelnici opština i druge visoke zvanice iz političkog, javnog i društvenog života Republike Srpske.

Na akademiji je istaknuto da je ovo jubilej kojim se malo ko u medijskom svetu može pohvaliti, a predsednik Republike Srpske je naglasio da je „Glas Srpske“ bio glas ovog naroda i preteča onog što se danas zove Republika Srpska, ali i da mu je drago da i pored brojnih pokušaja nije dozvolio da „Glas Srpske“ nestane, već je izvršena uspešna privatizacija.

„Kadrovi koji rade u ovom dnevnom listu iznose istinu i šire optimizam koji treba da bude prisutan. Bilo je mnogo dobrih i vrednih novinara koji ne odustaju, a koji su obeležili ovo vreme i svima njima želim da zahvalim, kao i da Glasu Srpske i sadašnjoj generaciji vlasnika, novinara i urednika poželim svetlu budućnost“ naveo je Milorad Dodik.

Glavni i odgovorni urednik Glasa Srpske Borjana Radmanović Petrović je istakla da je ova medijska kuća ostala najvažniji štampani medij u Republici Srpskoj, koji je prepoznatljiv i u regionalnim okvirima. „Novine i portal mesečno čita više od milion ljudi, a Glas Srpske se čita širom Republike Srpske od Trebinja do Novog Grada, ali i od Beograda do Zagreba, a za ovaj list pišu najistaknutiji autori sa područja bivše Jugoslavije, univerzitetski profesori, ekonomisti, istoričari...“

„Glas Srpske“ pod današnjim imenom izlazi od 5. maja 2003. godine, a prethodno je više puta menjao ime („Banjalučke novine“, „Krajiški list“, „Glas srpski“).

Svečanoj akademiji povodom proslave 80 godina postojanja dnevnog lista „Glas Srpske“, ispred Generalnog konzulata R. Srbije u Banja Luci prisustvovao je generalni konzul Miloš Vujić.