Printer Friendly Version Свечана академија поводом обележавања 80 година постојања „Гласа Српске“ @ 2 August 2023 10:54 AM

Дана 31. јула 2023.године у Културном центру Бански двор у Бања Луци, „Глас Српске“ је свечаном академијом обележио 80 година постојања.

Свечаној академији су присуствовали председник Републике Српске, Милорад Додик, председник Народне скупштине Републике Српске, Ненад Стевандић, министри у Влади Републике Српске, народни посланици, српски представници у заједничким институцијама БиХ, изасланик председника Р. Србије Адам Шукало, амбасадор Руске Федерације у Босни и Херцеговини, Игор Калабухов, ректор Универзитета у Бања Луци, Радослав Гајанин, начелници општина и друге високе званице из политичког, јавног и друштвеног живота Републике Српске.

На академији је истакнуто да је ово јубилеј којим се мало ко у медијском свету може похвалити, а председник Републике Српске је нагласио да је „Глас Српске“ био глас овог народа и претеча оног што се данас зове Република Српска, али и да му је драго да и поред бројних покушаја није дозволио да „Глас Српске“ нестане, већ је извршена успешна приватизација.

„Кадрови који раде у овом дневном листу износе истину и шире оптимизам који треба да буде присутан. Било је много добрих и вредних новинара који не одустају, а који су обележили ово време и свима њима желим да захвалим, као и да Гласу Српске и садашњој генерацији власника, новинара и уредника пожелим светлу будућност“ навео је Милорад Додик.

Главни и одговорни уредник Гласа Српске Борјана Радмановић Петровић је истакла да је ова медијска кућа остала најважнији штампани медиј у Републици Српској, који је препознатљив и у регионалним оквирима. „Новине и портал месечно чита више од милион људи, а Глас Српске се чита широм Републике Српске од Требиња до Новог Града, али и од Београда до Загреба, а за овај лист пишу најистакнутији аутори са подручја бивше Југославије, универзитетски професори, економисти, историчари...“

„Глас Српске“ под данашњим именом излази од 5. маја 2003. године, а претходно је више пута мењао име („Бањалучке новине“, „Крајишки лист“, „Глас српски“).

Свечаној академији поводом прославе 80 година постојања дневног листа „Глас Српске“, испред Генералног конзулата Р. Србије у Бања Луци присуствовао је генерални конзул Милош Вујић.