Printer Friendly Version Obeležena 81 godina od Bitke na Kozari @ 4 July 2023 07:31 AM

Povodom 81. godišnjice Bitke na Kozari, dana 02.07.2023. godine je na Mrakovici, kod Spomen-obeležja odata počast nevinim žrtvama i svima koji su izgubili živote boreći se za slobodu. Tokom obeležavanja je istaknuto da je Bitka na Kozari epopeja stradanja, muke i patnje srpskog naroda u borbi protiv nacista i ustaša, tokom koje je ubijeno oko 40.000 civila, a 68.000 odvedeno u logore od čega preko 23.000 dece.

Obeležavanju događaja od istorijskog značaja prisustvovali su predstavnici institucija Republike Srpske i Republike Srbije, nevladinih organizacija, SUBNOR-a Republike Srpske i Republike Srbije, Trećeg pešadijskog Republika Srpska puka i mnogi drugi.

Predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik, je istakao da „svake godine dolazimo na Kozaru da poručimo istinu, ali i da pošaljemo poruku da smo se zavetovali našim državama Republici Srpskoj i Republici Srbiji koje su uvek bile jedina vodilja borcima.“

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite u Vladi Republike Srpske, Danijel Egić, naglasio je da Srbi i 81 godinu nakon Bitke na Kozari i dalje biju iste bitke za slobodu, spas srpskog naroda i Republike Srpske, ovaj put na politički način, mirnim sredstvima, ne napadajući nikoga samo braneći svoje.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije, Mile Karanović, je na Mrakovici naveo da Srbi, posebno danas kada trpe brojne pritiske, nemaju pravo da se ne prisete koliku su žrtvu prineli na oltar srpstva i otadžbine i koliko se mora čuvati srpska zemlja.

Obeležavanju 81. godišnjice Bitke na Kozari je ispred Generalnog konzulata R. Srbije u Banja Luci prisustvovao konzul Dragan Protić.