Printer Friendly Version Обележена 81 година од Битке на Козари @ 4 July 2023 07:22 AM

Поводом 81. годишњице Битке на Козари, дана 02.07.2023. године је на Мраковици, код Спомен-обележја одата почаст невиним жртвама и свима који су изгубили животе борећи се за слободу. Током обележавања је истакнуто да је Битка на Козари епопеја страдања, муке и патње српског народа у борби против нациста и усташа, током које је убијено око 40.000 цивила, а 68.000 одведено у логоре од чега преко 23.000 деце.

Обележавању догађаја од историјског значаја присуствовали су представници институција Републике Српске и Републике Србије, невладиних организација, СУБНОР-а Републике Српске и Републике Србије, Трећег пешадијског Република Српска пука и многи други.

Председник Републике Српске, Милорад Додик, је истакао да „сваке године долазимо на Козару да поручимо истину, али и да пошаљемо поруку да смо се заветовали нашим државама Републици Српској и Републици Србији које су увек биле једина водиља борцима.“

Министар рада и борачко-инвалидске заштите у Влади Републике Српске, Данијел Егић, нагласио је да Срби и 81 годину након Битке на Козари и даље бију исте битке за слободу, спас српског народа и Републике Српске, овај пут на политички начин, мирним средствима, не нападајући никога само бранећи своје.

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије, Миле Карановић, је на Мраковици навео да Срби, посебно данас када трпе бројне притиске, немају право да се не присете колику су жртву принели на олтар српства и отаџбине и колико се мора чувати српска земља.

Обележавању 81. годишњице Битке на Козари је испред Генералног конзулата Р. Србије у Бања Луци присуствовао конзул Драган Протић.