Printer Friendly Version Obeležena 31 godina od proboja Koridora @ 26 June 2023 12:07 PM

U mestu Duga Njiva kod Modriče, dana 25.06.2023. godine obeležena je 31. godišnjica od proboja Koridora.

Tokom navedene vojne akcije poginulo je 852 borca Vojske Republike Srpske, 13 pripadnika MUP Republike Srpske i 17 pripadnika MUP Republike Srpske Krajine. Direktan povod za vojnu operaciju „Koridor 92“ bila je smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika. Vojna operacija je trajala od 14. do 28. juna na području Posavine i okončala je 42 dana dugu kopneno-vazdušnu blokadu zapadnog dela Republike Srpske i Republike Srpske Krajine, i omogućila je njihovo spajanje sa ostalim delovima Srpske i Srbijom.

U manastiru Duga Njiva služena je liturgija, a kod spomen obeležja poginulim srpskim civilima i vojnicima položeni su venci. Obeležavanju su prisustvovali Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nenad Stevandić, Ministar rada i boračko invalidske zaštite u Vladi Republike Srpske Danijel Egić, delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, delegacija Trećeg pešadijskog Republika Srpsa puka, predstavnici boračkih organizacija i nevladinih organizacija, kao i učesnici „marša 12 kilometara za 12 banjalučkih beba“.

Predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik je naveo da „smo ovde da kažemo da nismo zaboravili na koji način smo bili blokirani, da nismo zaboravili naše bebe ali i da nismo zaboravili kako se teško dolazi do slobode. Koridorom smo obeležavali granice Republike Srpske, što je bio jedan od ciljeva Otadžbinskog rata. Nema pobede koje smo ostvarili u istoriji a da nije bilo stradanja, ali iza njih ostaju rezultati, a to je naša Republika Srpska i danas moramo na drugi način da se borimo za našu slobodu, političkim sredstvima“.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nenad Stevandić, istakao je da „već 31 godinu se borimo da branimo ovaj koridor, da on ne bude zatvoren, a mnogo je pokušaja da nam te koridore zatvore, finansijski i politički, i da nam na razne načine poremete odnose sa Republikom Srbijom.“


Predsednik Boračke organizacije Republike Srpske, Radan Ostojić, je naglasio da svi imamo obavezu prema borcima koji su dali živote za Republiku Srpsku, te da je Republika Srpska garant opstanka Srba na ovim prostorima, zbog čega da bi bila sačuvana danas stepen odlučnosti mora da bude na nivou kada je stvarana.

Obeležavanju 31. godišnjice od proboja Koridora ispred Generalnog konzulata R. Srbije u Banja Luci prisustvovao je generalni konzul Miloš Vujić.