Printer Friendly Version Обележена 31 година од пробоја Коридора @ 26 June 2023 12:01 PM

У месту Дуга Њива код Модриче, дана 25.06.2023. године обележена је 31. годишњица од пробоја Коридора.
Током наведене војне акције погинуло је 852 борца Војске Републике Српске, 13 припадника МУП Републике Српске и 17 припадника МУП Републике Српске Крајине. Директан повод за војну операцију „Коридор 92“ била је смрт 12 беба у бањалучком породилишту због недостатка кисеоника. Војна операција је трајала од 14. до 28. јуна на подручју Посавине и окончала је 42 дана дугу копнено-ваздушну блокаду западног дела Републике Српске и Републике Српске Крајине, и омогућила је њихово спајање са осталим деловима Српске и Србијом.

У манастиру Дуга Њива служена је литургија, а код спомен обележја погинулим српским цивилима и војницима положени су венци. Обележавању су присуствовали Председник Републике Српске Милорад Додик, Председник Народне скупштине Републике Српске, Ненад Стевандић, Министар рада и борачко инвалидске заштите у Влади Републике Српске Данијел Егић, делегација Народне скупштине Републике Српске, делегација Трећег пешадијског Република Српса пука, представници борачких организација и невладиних организација, као и учесници „марша 12 километара за 12 бањалучких беба“.

Председник Републике Српске, Милорад Додик је навео да „смо овде да кажемо да нисмо заборавили на који начин смо били блокирани, да нисмо заборавили наше бебе али и да нисмо заборавили како се тешко долази до слободе. Коридором смо обележавали границе Републике Српске, што је био један од циљева Отаџбинског рата. Нема победе које смо остварили у историји а да није било страдања, али иза њих остају резултати, а то је наша Република Српска и данас морамо на други начин да се боримо за нашу слободу, политичким средствима“.

Председник Народне скупштине Републике Српске, Ненад Стевандић, истакао је да „већ 31 годину се боримо да бранимо овај коридор, да он не буде затворен, а много је покушаја да нам те коридоре затворе, финансијски и политички, и да нам на разне начине поремете односе са Републиком Србијом.“

Председник Борачке организације Републике Српске, Радан Остојић, је нагласио да сви имамо обавезу према борцима који су дали животе за Републику Српску, те да је Република Српска гарант опстанка Срба на овим просторима, због чега да би била сачувана данас степен одлучности мора да буде на нивоу када је стварана.

Обележавању 31. годишњице од пробоја Коридора испред Генералног конзулата Р. Србије у Бања Луци присуствовао је генерални конзул Милош Вујић.