Printer Friendly Version Narodnu skupštinu Republike Srpske posetili rukovodioci i polaznici Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije @ 26 May 2023 11:59 AM

Narodnu skupštinu Republike Srpske su 26.05.2023. godine , u okviru studijske posete Republici Srpskoj i njenim najvišim institucijama, posetili rukovodioci i polaznici Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, a njihov domaćin bila je potpredsednica parlamenta Anja Ljubojević.


Polaznike je predvodila direktorka Diplomatske akademije, ambasador Marina Jovićević, u prisustvu generalnog konzula Republike Srbije u Banjaluci Miloša Vujića i pomoćnika ministra za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Nemanje Kovačevića.

Potpredsednica Ljubojević u Velikoj plenarnoj sali govorila je polaznicima Diplomatske akademije o istorijatu, nadležnostima, organizaciji i sastavu Narodne skupštine Republike Srpske.
Nakon održanog predavanja, potpredsednica Ljubojević razgovarala je sa polaznicima Diplomatske akademije o političkoj situaciji u Republici Srpskoj i BiH, ustavnoj poziciji Republike Srpske, funkcionisanju njenih institucija, dejtonskim nadležnostima i specifičnostima ustavnog uređenja i procedurama odlučivanja u BiH.

„Veoma je važno da buduće diplomate Republike Srbije razumiju status Republike Srpske u BiH, koja su njena prava i obaveze i koliko je važna saradnja jednog naroda koji se nalazi u dvije različite zemlje“, kazala je Ljubojevićeva, izrazivši zahvalnost za sve što je za Republiku Srpsku učinila Republika Srbija, sa predsednikom Aleksandrom Vučićem na čelu.

Direktorka Diplomatske akademije, ambasador Marina Jovićević rekla je da u okviru protokola o saradnji vlada Republike Srpske i Republike Srbije postoji mogućnost za obrazovanje kadrova iz Srpske na ovoj akademiji.
Ona je naglasila da je Diplomatska akademija jedna od organizacionih jedinica Ministarstva spoljnih poslova Srbije i da organizuje diplomatsko-konzularnu obuku isključivo za predstavnike državnih organa Srbije i partnere sa kojima ima potpisan protokol o saradnji, kao sa Vladom Srpske.

Generalni konzul Republike Srbije u Banjaluci Miloš Vujić rekao je da poseta Narodnoj skupštini samo potvrđuje opredeljenost vlada Srpske i Srbije za što kvalitetnijom i dubljom saradnjom.

„Ubeđen sam da će to polaznicima Diplomatske akademije biti od koristi jer će se upoznati sa načinom funkcionisanja institucija Republike Srpske“, rekao je Vujić.