Printer Friendly Version Народну скупштину Републике Српске посетили руководиоци и полазници Дипломатске академије Министарства спољних послова Републике Србије @ 26 May 2023 11:46 AM

Народну скупштину Републике Српске су 26.05.2023. године , у оквиру студијске посете Републици Српској и њеним највишим институцијама, посетили руководиоци и полазници Дипломатске академије Министарства спољних послова Републике Србије, а њихов домаћин била је потпредседница парламента Ања Љубојевић.

Полазнике је предводила директорка Дипломатске академије, амбасадор Марина Јовићевић, у присуству генералног конзула Републике Србије у Бањалуци Милоша Вујића и помоћника министра за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Немање Ковачевића.

Потпредседница Љубојевић у Великој пленарној сали говорила је полазницима Дипломатске академије о историјату, надлежностима, организацији и саставу Народне скупштине Републике Српске.Након одржаног предавања, потпредседница Љубојевић разговарала је са полазницима Дипломатске академије о политичкој ситуацији у Републици Српској и БиХ, уставној позицији Републике Српске, функционисању њених институција, дејтонским надлежностима и специфичностима уставног уређења и процедурама одлучивања у БиХ.


„Веома је важно да будуће дипломате Републике Србије разумију статус Републике Српске у БиХ, која су њена права и обавезе и колико је важна сарадња једног народа који се налази у двије различите земље“, казала је Љубојевићева, изразивши захвалност за све што је за Републику Српску учинила Република Србија, са председником Александром Вучићем на челу.

Директорка Дипломатске академије, амбасадор Марина Јовићевић рекла је да у оквиру протокола о сарадњи влада Републике Српске и Републике Србије постоји могућност за образовање кадрова из Српске на овој академији.
Она је нагласила да је Дипломатска академија једна од организационих јединица Министарства спољних послова Србије и да организује дипломатско-конзуларну обуку искључиво за представнике државних органа Србије и партнере са којима има потписан протокол о сарадњи, као са Владом Српске.

Генерални конзул Републике Србије у Бањалуци Милош Вујић рекао је да посета Народној скупштини само потврђује опредељеност влада Српске и Србије за што квалитетнијом и дубљом сарадњом.
„Убеђен сам да ће то полазницима Дипломатске академије бити од користи јер ће се упознати са начином функционисања институција Републике Српске“, рекао је Вујић.