Printer Friendly Version Generalni konzul Miloš Vujić prisustvovao obeležanju 31.godišnjice od smrti 12 beba u KC Banja Luka @ 23 May 2023 12:09 PM

Na spomen-obeležje “Život” u Banjaluci 22. maja 2023. godine položen je venac i cveće povodom obeležavanja 31 godine od smrti 12 beba u Kliničkom centru u Banjaluci zbog nedostatka kiseonika.

Venac su položile majke preminulih beba, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, izaslanici predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i srpskog člana i predsedavajuće Predsedništva BiH Željke Cvijanović.  Na spomen obeležje cveće je položio i generalni konzul Srbije u Banjaluci Miloš Vujić.

Ruže je položila i delegacija srpskih predstavnika u institucijama BiH, Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, Ministarstva porodice, omladine i sporta Srpske i generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić.

Odlukom Saveta bezbednosti UN u maju i junu 1992. godine bili su zabranjeni međunarodni letovi, čak i oni sa bocama kiseonika iz Beograda za Banjaluku, zbog čega je preminulo 12 tek rođenih beba koje su bile u inkubatorima.

Kao datum obilježavanja ovog događaja uzima se 22. maj, jer je na taj dan 1992. godine, zbog nedostatka kiseonika, umrla prva od 12 beba, a ostale su preminule do 19. juna te godine.