Printer Friendly Version Генерални конзул Милош Вујић присуствовао обележању 31.годишњице од смрти 12 беба у КЦ Бања Лука @ 23 May 2023 12:05 PM

На спомен-обележје “Живот” у Бањалуци 22. маја 2023. године положен је венац и цвеће поводом обележавања 31 године од смрти 12 беба у Клиничком центру у Бањалуци због недостатка кисеоника.

Венац су положиле мајке преминулих беба, председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, изасланици председника Републике Српске Милорада Додика и српског члана и председавајуће Председништва БиХ Жељке Цвијановић. На спомен обележје цвеће је положио и генерални конзул Србије у Бањалуци Милош Вујић.

Руже је положила и делегација српских представника у институцијама БиХ, Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, Министарства породице, омладине и спорта Српске и генерални директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић.

Одлуком Савета безбедности УН у мају и јуну 1992. године били су забрањени међународни летови, чак и они са боцама кисеоника из Београда за Бањалуку, због чега је преминуло 12 тек рођених беба које су биле у инкубаторима.

Као датум обиљежавања овог догађаја узима се 22. мај, јер је на тај дан 1992. године, због недостатка кисеоника, умрла прва од 12 беба, а остале су преминуле до 19. јуна те године.