Printer Friendly Version Obeležen Dan Vojske Srpske @ 16 May 2023 10:32 AM

U kasarni „Kozara“ u Banja Luci je, dana 12. maja 2023. godine, održana centralna svečanost kojom je obeležen Dan Vojske Srpske.

Predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik, je na centralnoj svečanosti izjavio da je Republika Srpske jedini garant slobode srpskog naroda na ovim prostorima. Predsednik Republike Srpske rekao je da su Srbi Jugoslaviji dali više nego što je trebalo i da je ta zemlja bila zabluda. "Zbog toga sa ponosom danas gledamo na Srbiju koja je garant stabilnosti i mira".

Dalje je naveo da rat srpskom narodu nametnut kao i da„ u procesu raspada bivše Jugoslavije nije se smela ponoviti istorija stradanja srpskog naroda na ovim prostorima, kada nismo imali vojsku i državu. Zbog toga je bilo važno formiranje Vojske Republike Srpske. Pokazalo se da je Vojska RS najbolje što je srpski narod imao u sebi – narodna, odbrambena, antifašistička. Nisam srećan što je došlo do ukidanja Vojske RS. Srpska se branila i stvarala institucije u ratu, a nakon rata je naivno verovala da smo sve završili i da imamo svoju državu. Republika Srpska je prihvatila Dejtonski sporazum i unela svoj suverenitet u BiH, međutim visoki predstavnici su otimali nadležnosti Republike Srpske što ne sme biti zaboravljeno.“
Komandant Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) puka, brigadir Nedeljko Kopuz, naglasio je da je Vojska Republike Srpske dala nemerljiv doprinos stvaranju Republike Srpske. „Sa ponosom se danas sećamo 12. maja 1992. godine, kada je formirana Vojska Republike Srpske. Njen zadatak je bio da zaštiti srpski narod i njegova vekovna ognjišta" rekao je Kopuz, naglasivši da je Vojska Republike Srpske bila narodna.

Zamenik Ministra odbrane BiH, Boris Jernić, je čestitao Dan Vojske Srpske svim građanima i izjavio da ne sme biti zaboravljeno preko 23.000 pripadnika Vojske Republike Srpske koji su poginuli za slobodu srpskog naroda. "U stvaranju Republike Srpske 12. maj je jedan od najznačajnijih datuma jer je tada formirana Vojska Republike Srpske, koja je bila slobodarska ".

Obeležavanju Dana Vojske Srpske u kasarni „Kozara“ u Banja Luci prisustovali su načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Republike Srbije, Nemanja Starović, kao i generalni konzul Republike Srbije u Banja Luci, Miloš Vujić.