Printer Friendly Version Обележен Дан Војске Српске @ 16 May 2023 10:28 AM

У касарни „Козара“ у Бања Луци је, дана 12. маја 2023. године, одржана централна свечаност којом је обележен Дан Војске Српске.

Председник Републике Српске, Милорад Додик, је на централној свечаности изјавио да је Република Српске једини гарант слободе српског народа на овим просторима. Председник Републике Српске рекао је да су Срби Југославији дали више него што је требало и да је та земља била заблуда. "Због тога са поносом данас гледамо на Србију која је гарант стабилности и мира".

Даље је навео да рат српском народу наметнут као и да„ у процесу распада бивше Југославије није се смела поновити историја страдања српског народа на овим просторима, када нисмо имали војску и државу. Због тога је било важно формирање Војске Републике Српске. Показало се да је Војска РС најбоље што је српски народ имао у себи – народна, одбрамбена, антифашистичка. Нисам срећан што је дошло до укидања Војске РС. Српска се бранила и стварала институције у рату, а након рата је наивно веровала да смо све завршили и да имамо своју државу. Република Српска је прихватила Дејтонски споразум и унела свој суверенитет у БиХ, међутим високи представници су отимали надлежности Републике Српске што не сме бити заборављено.“

Командант Трећег пешадијског (Република Српска) пука, бригадир Недељко Копуз, нагласио је да је Војска Републике Српске дала немерљив допринос стварању Републике Српске. „Са поносом се данас сећамо 12. маја 1992. године, када је формирана Војска Републике Српске. Њен задатак је био да заштити српски народ и његова вековна огњишта" рекао је Копуз, нагласивши да је Војска Републике Српске била народна.

Заменик Министра одбране БиХ, Борис Јернић, је честитао Дан Војске Српске свим грађанима и изјавио да не сме бити заборављено преко 23.000 припадника Војске Републике Српске који су погинули за слободу српског народа. "У стварању Републике Српске 12. мај је један од најзначајнијих датума јер је тада формирана Војска Републике Српске, која је била слободарска ".

Обележавању Дана Војске Српске у касарни „Козара“ у Бања Луци присустовали су начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Милан Мојсиловић, државни секретар у Министарству одбране Републике Србије, Немања Старовић, као и генерални конзул Републике Србије у Бања Луци, Милош Вујић.